BussumsNieuws

13 augustus 2014

BussumsNieuws 13 augustus 2014


Wachten op vertrek Patria

Pas na zomer meer bekend over vertrek woonzorgcentrum

BUSSUM - Er wordt al bijna anderhalf jaar over gesproken, maar het gaat nog wel even duren: het vertrek van woonzorgcentrum Patria naar Almere. Het woonzorgcentrum kan nog niet verhuizen om dat het nieuwbouwcomplex in Almere nog lang niet klaar is.

De plannen om naar Almere te vertrekken bestaan al veel langer. Het woonzorgcentrum hoopt daar straks een modern pand te betrekken, waar ouderen nog beter verzorgd kunnen worden. De staat van het Bussumse pand is erg slecht.

Enkele tegenslagen
Volgens de eerste plannen van anderhalf jaar geleden zou het nieuwe woonzorgcentrum in Almere nu opgeleverd moeten worden en zouden de bewoners daar hun intrek gaan nemen.

De eerste paal moet echter nog geslagen worden. Dat komt door enkele tegenslagen. "We hadden eerst het plan om het hele woonzorgcentrum zelf te gaan bouwen, maar hebben de opdracht toch nog aan derden gegeven. Daar moeten we nu op wachten", zegt een woordvoerder van Nusantara, dat het woonzorgcentrum beheert.

Na zomer meer bekend
Toch zou het nog snel kunnen gaan, stelt de woordvoerder. "Na de zomer weten we meer. Als de bouw straks start, kan het heel snel gaan. Daar hopen we ook op, maar voor nu moeten we het vooral even afwachten hoe het verder gaat lopen."

Volop aan het werk
Het Bussumse woonzorgcentrum telt ongeveer 80 bewoners. In afwachting van het vertrek naar Almere gaat het leven gewoon door. Zo staat later deze week de herdenking van de capitulatie van Japan weer op de agenda en werd enkele weken geleden nog de Pasar Patria gehouden.

Nacht werk aan het spoor

BUSSUM - Omwonenden van het spoor kunnen komend weekend overlast hebben van werkzaamheden: het spoor van Naarden en Bussum wordt zondagnacht geslepen.

Het werk wordt 's nachts gedaan op het hele spoortraject. De werkzaamheden kunnen voor wat kabaal zorgen, maar moeten er op den duur voor zorgen dat de overlast voor omwonenden wordt weggenomen. De eerste weken na het werk maakt het treinverkeer een ander geluid, daarna moet het spoor stiller worden. Het treinverkeer zelf heeft geen last van de werkzaamheden. Omdat het werk 's nachts wordt gedaan kunnen er zowel zondag als de volgende dag gewoon treinen rijden.

Brandweer redt hondje

BUSSUM - Een eng avontuurtje voor een hond aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg dinsdagavond. Het beestje zat vast onder de grond na het opjagen van een konijn. De brandweer heeft de hond moeten redden.

De brandweer had nog een zware klus aan het redden van de hond. Al snel nadat het baasje van het beestje alarm sloeg kwam de brandweer helpen en werd er volop gegraven om de hond weer boven de grond te helpen. Ook een attente buurman schoot te hulp. Na een half uur hadden de hulptroepen nog geen resultaat. Ze besloten de hond nogmaals te roepen. Toen de hond antwoordde werd het graven hervat en kon het beestje worden gered. Het beestje bleek geen letsel te hebben.

Parkeerverbod voor garages opgeheven

Het plantsoentje. Foto: Google Maps

BUSSUM - Bussum gaat het parkeerverbod rond de plantsoentjes aan de Elisabethgaarde opheffen. Dat heeft de gemeente deze week besloten.

Het was verboden om langs de plantsoentjes te parkeren, omdat dat problemen opleverde voor de mensen met een garage aan de straat. Zij zouden problemen hebben om met hun auto van de garage weer de straat op te kunnen. Het was allemaal wat te krap.

Het verbod wordt nu opgeheven na bezwaren van buurtbewoners. Buurtbewoners hebben aangegeven dat de mensen met een garage met een beetje passen en meten wel gewoon de straat op kunnen met de auto. Daarnaast zou het parkeerverbod ervoor zorgen dat er parkeerplaatsen vervallen. Dat zorgt voor problemen, vooral omdat de buurt al een hoge parkeerdruk heeft.

Man (49) zwaargewond bij steekpartij

Het slachtoffer werd met spoed naar het AMC gebracht. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Martin Brik (49) uit Bussum is zaterdagavond rond 00.30 uur zwaargewond geraakt bij een steekpartij op de Kapelstraat.

Volgens zijn broer Erik Brik gaat het momenteel redelijk met hem, maar hij is flink toegetakeld. "Hij had een slagaderlijke bloeding, zijn oor is afgebeten en hij heeft een ingeklapte long. Daarbij is hij meerdere malen gestoken." De politie kon direct een 38-jarige verdachte uit Bussum aanhouden. Martin Brik werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Lees meer op pagina 3.

40.000

euro kan de gemeente per jaar besparen door het groen beperkt te onderhouden

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. P. Korver
*
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; vr. 15/08 19.00 u. Eucharistieviering; za. 16/08 17.30 u. Eucharistieviering
*
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. P. Roos; 17.00 u. ds. P. Roos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; vr. 15/08 10.00 u. Eucharistie
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. pastor A. Visser
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H. Honderd
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. R.F. Mauritz; 17.00 u. ds. G.E. van der Hout
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. Triodienst dhr. E.J. Tillema
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. Triodienst in Remonstrantse Kerk
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Triodienst in Remonstrantse Kerk
*
Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. K. van der Horst
*
Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. N. Berntsen-Rademaker
*
Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*
De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

De zegen van de regen

Niet iedereen zal mij deze kreet in dank afnemen. Zeker niet na de plensbuien die Bussum weer eens op de televisie zetten. Toch scheen achter deze donkere wolken een financieel zonnetje.

Mijn geleerde broeder Frank meldde me dat hij een flinke doos vol singletjes (45 toeren grammofoonplaatjes) kwam brengen die een kennis van hem wilde wegdoen omdat de boel in de garage doornat was geworden. Het was een bende, inderdaad. De hoesjes doornat en vaak aan de platen vastgeplakt. Toch lukte het om er een flink aantal (van de ongeveer 100 stuks) enigszins toonbaar te maken. Op de foto de uitstalling in mijn garage om ze droog en handelbaar te maken. Bij nadere inspectie bleken het om bijna allemaal nog niet gedraaide plaatjes te gaan. In mint condition, dus. Snel de beste op marktplaats gezet. Meteen raak. Twee identieke singles van Slade uit de jaren 60 gingen naar Zweden voor € 80,-. Eentje van Shakin' Stevens naar Finland voor € 70,- en eentje (The Jackson Five) naar Parijs voor 350 euro. Vriend Hans kocht een stapeltje van 44 stuks voor 60 euro en meldde me 's avonds dat er eentje tussen zat die rond de 1000 duizend euro waard bleek te zijn. Van een band genaamd Arnold Corns met een eerste nummer dat later door David Bowie werd gebracht. Als de plaatjes allemaal in topconditie zouden zijn geweest dan was de lading uit de natte doos een fortuintje waard geweest! Het oudste singletje was van Dorus uit 1958 en de jongste van 1971. En het klopt dus wat er gezegd wordt ... alle zegen komt van boven.

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en vrij koel zomerweer
Het imago van de warme zomer van 2014 loopt in deze fase van augustus een flinke deuk op. Een depressie boven het noorden van de Noordzee veroorzaakt een stevige zuidwestelijke luchtstroming waarmee koele, onstabiele lucht wordt aangevoerd. Aan de buiencarrousel komt nog geen einde. Die krijgt in het weekeinde een nieuwe impuls door een volgende depressie.

Donderdag en vrijdag
Het is op beide dagen wisselvallig. Vooral in de nacht en vroege ochtend is de kans op buien groot. Overdag kan het eerst enige tijd droog zijn en schijnt de zon nu en dan. In de loop van de dag leeft de buiigheid weer op, vooral vrijdag. De zuidwestenwind is in het algemeen matig tot vrij krachtig (windkracht 4-5). De middagtemperatuur komt uit op 19 à 20 graden.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde mogen we een mengelmoes verwachten van wolken, af en toe zon en enkele buien. Zondag kan de buiigheid toenemen. Het warme zeewater zorgt ervoor dat in een brede kuststrook de buien meestal 's nachts vallen, landinwaarts in de middag. Er blaast een vrij krachtige zuidwestenwind. Het wordt nog iets koeler met maxima van 17 à 18 graden.

Weetje
Zowel juli 2013 als juli 2014 waren zeer warm. Beide maanden staan in de top 10 van 'warmste julimaanden sinds 1901' resp. nummer 8 en 6. Het weer in juli 2013 was stabieler en daarom droger en zonniger dan juli 2014. Er kwam in juli 2013 een landelijke hittegolf voor. Juli 2014 was daarvoor te onbestendig en weliswaar zeer warm, maar ook zeer nat.

Brainstormen over toekomst Bensdorp

BUSSUM - De voormalige chocoladefabriek Bensdorp is op zaterdag 30 augustus tussen 11.00 en 16.00 uur geopend voor een rondleiding, een brainstormsessie en een workshop.

In eerste instantie moest het een dag worden met activiteiten die voor het hele gezin toegankelijk zouden zijn, maar de organisatie laat weten dat deelnemers zich nu toch eerst moeten aanmelden en dat het te gevaarlijk is om kinderen binnen te laten.

Het Herbestemmingsatelier voor omwonenden, ondernemers en geïnteresseerden gaat gewoon door. Volwassenen die mee willen denken over toekomstige functies voor de Bensdorpfabriek zijn van harte welkom voor een rondleiding, interactieve ideeënsessie en een chocoladeworkshop. Dit programma vindt twee keer plaats, om 11.00 en om 14.00 uur, en duurt telkens drieënhalf uur (maximaal 25 plaatsen per keer).

Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich tot 25 augustus aanmelden via info@herbestemmingnh.nl. De deelnemers worden op volgorde van aanmelding geselecteerd en krijgen een bevestiging van deelname.

'Steekpartij had fataal kunnen aflopen'

Vrouw en vriend van slachtoffer houden verdachte tegen de grond

Het onderzoek naar de steekpartij loopt nog. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Martin Brik werd na de steekpartij met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar hij is geopereerd aan zijn verwondingen. Broer Erik Brik vertelt dat hij 'erg geschrokken was' van het bericht.

"Martin was in jaren niet uit geweest. Zaterdag besloot hij samen met mijn schoonzus en een vriend gezellig een drankje te drinken bij Inn The Mood. De dader begon Martin uit te dagen en kreeg een klap. Martin besloot het te negeren en het café in te gaan. Toen ze naar buiten liepen richting de Kapelstraat kwam daar uit het niets deze man die mijn broer aanviel. Ze begrepen er niets van. Er was geen enkele aanleiding."
Martin werd flink toegetakel. Hij werd meerdere malen met een mes gestoken. "Hij had een slagaderlijke bloeding en een ingeklapte en doorboorde long en er is zelfs een stuk van zijn oor afgebeten. Hij heeft enorm geluk gehad. Het had fataal kunnen aflopen."

"De dader is direct door mijn schoonzus en de vriend overmeesterd en in bedwang gehouden in afwachting van de politie. Zij liepen hierbij lichte verwondingen op."

'Ze begrepen er niets van. Er was geen enkele aanleiding'

Alert gereageerd
De politie reageerde alert toen de melding om 00.25 uur binnenkwam. Ze waren al in de buurt waardoor ze snel in de Kapelstraat waren. Daar kon de verdachte, een 38-jarige man uit Bussum, direct worden aangehouden en meegenomen worden naar het politiebureau.

Martin Brik was op dat moment hevig aan het bloeden op straat. De ambulancemedewerkers twijfelden geen moment en reden hem direct naar het AMC.

Motief
Op straat, onder het been van de verdachte, lag het mes dat was gebruikt bij het toetakelen van Martin. De politie laat weten dat het motief van het steekincident nog niet duidelijk is.

De zaak wordt grondig onderzocht. Ook het gerucht dat er eerst een opstootje was, dat de verdachte klappen kreeg en vervolgens begon te steken moet worden nagegaan. Er zijn camerabeelden die worden bekeken. "De verdachte zit nog vast; hij wordt verdacht vanwege poging tot moord c.q. zware mishandeling", aldus de politie.

Vlag halfstok voor brandweer

BUSSUM - De brandweer van Bussum heeft de hele week al de vlag halfstok hangen. Dat doet de brandweer omdat er een week geleden een collega van het korps van Heerhugowaard overleed.

De brandweerman, een duiker, overleed na het redden van een te water geraakt persoon. Brandweerkazernes door het hele land besloten om de vlag halfstok te hangen, ten teken van rouw.

Nog twee weken werk

BUSSUM - De werkzaamheden rond de hoek van de Westereng duren nog twee weken. Er wordt gewerkt aan de Zanderijweg, waardoor de weg voorlopig nog afgesloten blijft.

Het werk aan de weg begon een maand geleden. Er wordt ondergronds gewerkt aan de weg, waarna de weg wordt herbestraat. Als alles volgens plan verloopt wordt de weg op 22 augustus weer geopend.

Man steelt spullen en vlucht

BUSSUM - Een man heeft een week geleden spullen gestolen van de Trekpleister aan de Nassaulaan. Er wordt nog naar hem gezocht.

Na het voorval zette de man het op een lopen. De man was blank, ongeveer 25 tot 30 jaar oud en droeg een wit shirt, een blauwe jeansbroek en een zwarte rugtas. Daarnaast had de man een stoffen zwarte tas.

De man rende na het voorval naar de spoorwegovergang aan de kop van de Nassaulaan en verdween.

Speciale zomereditie Repair Café

Foto: Bob Awick

Huize Godelinde vormde afgelopen zaterdag het decor voor een speciale editie van het Repair Café. Bezoekers konden hun kapotte spulletjes laten repareren door de vrijwilligers die met veel geduld aan de slag gingen. Ook was er een speciale handtafel in gebruik om te breien, haken of te loomen. Deze zomereditie was speciaal in een woonzorgcentrum gepland omdat de vorige editie in woonzorgcentrum De Zandzee ook al zo'n succes was. Vooral de reuring die het evenement met zich meebracht, werd door de bewoners op prijs gesteld.

Christien Claassen

50 jaar
kunstenaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik geef les in keramiek aan zowel volwassenen als kinderen. Verder begeleid ik nabestaanden bij het maken van monumenten in keramiek en steen. Verder maak ik in opdracht urnen en gedenktekens."

Met welk materiaal werk je het liefst?
"Steen en klei."

Wat leer je in jouw workshops?
"Ik help iedereen om hun ideeën vorm te geven in keramiek en steen. Het wordt echt hun eigen werk en ik help ze om de stappen te zetten om een beeld vorm te geven."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik wil graag een hele fijne werkplek en mooie reizen maken, bijvoorbeeld naar Zuid-Amerika."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek voeren?
"Met de Dalai Lama. Dat vind ik een heel bijzonder persoon. Spiritualiteit is heel belangrijk voor mij en ik ben er gevoelig voor. Ik mediteer bijvoorbeeld en doe aan yoga."

Wat is je sterkste eigenschap?
"Creativiteit."

En je zwakste?
"Ik ben een perfectionist."

Waar ben je trots op?
"Op mijn dochter Noah. Ze is bijna zestien."

Wat voor muziek luister je?
"Van klassiek en jazz tot oude en nieuwe muziek."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een leuke trip ergens naartoe, een warme plek bij voorkeur."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Het valt mij op dat er veel leegstand is in de winkelstaten. Het bruist niet, je hebt eerder het gevoel dat je op de weg terug bent."

Als je een dag burgemeester was?
"Dan zou ik me inzetten voor leuke buurttuintjes waar je groentes en kruiden kunt kweken en plukken. Ook wil ik meer aandacht voor recyclen."

Zoektocht naar orgaandonor leverde al meerdere reacties op

Dochter Ginger: 'Goede hoop dat het goed komt'

Ronalds dochter Ginger (23) vraagt aandacht voor haar vader. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De zoektocht naar een orgaandonor voor Bussumer Ronald de Weert heeft al meerdere belangstellenden opgeleverd. Dat laat dochter Ginger weten. Ze deed afgelopen week een oproep om aandacht te vragen voor de zoektocht van haar vader.

Het leven van de bekende Bussumse schoenmaker staat al meer dan een week op z'n kop. Ronald de Weert vertelde een week geleden tegenover deze krant dat zijn leven de laatste jaren veel veranderde. Terwijl hij enkele jaren geleden nog een druk baasje was en van alles deed, van hard werken tot lekker bewegen, heeft De Weert nu na een paar traptreden al het gevoel een marathon te hebben gelopen. De reden: zijn nier werkt nog maar voor een kwart. Een donororgaan zou hem kunnen helpen, maar dé donor moet nog opstaan.
Lopend vuurtje
Het verhaal over de Bussumer gaat ondertussen als een lopend vuurtje en wordt massaal gelezen en gedeeld. "Er hebben zelfs al enkele mensen gereageerd", vertelt Ginger. "We hebben een handjevol mensen verwezen naar het donorbureau. We hebben goede hoop dat het goed komt."

Brandweer dooft schoorsteenbrandje

Het brandje aan de Boerhaavelaan. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Bussumse brandweer heeft woensdag een schoorsteenbrandje moeten doven. Het brandje was aan de Boerhaavelaan.

De brandweer kon met de hoogwerker de schoorsteen controleren. Het bleek allemaal wel mee te vallen, de brandweer kon het brandje zonder problemen doven. Vervolgens werd de schoorsteen schoongemaakt om problemen voortaan te voorkomen.

Het brandje trok veel toeschouwers de straat op.

Beperkt onderhoud groen om te besparen

BUSSUM - De gemeente gaat vanaf deze maand minder onderhoud plegen aan het openbaar groen rond het centrum en de stationsgebieden. Dat gebeurt om geld te besparen.

Het openbaar groen wordt nu met veel aandacht onderhouden, maar vanaf komende week wordt het niveau van 'hoogwaardig' teruggeschroefd naar 'normaal'. Het gaat om onderhoud aan openbaar groen en aan de straten en het weghalen van zwerfafval. De gemeente hoopt hiermee een besparing van 40.000 euro te realiseren. Het gaat om een proef die duurt tot 4 november. Dan bespreekt de gemeenteraad het resultaat en wordt er gekeken of het plan verder wordt doorgevoerd.

Streekmarkt nog twee keer

BUSSUM - De Gooise Streekmarkt van Tafel4 wordt komend najaar nog twee keer gehouden op het Julianaplein. Het gaat om zaterdag 20 september en zaterdag 25 oktober.

De belangstelling van kraamhouders is volgens de organisatie onverminderd groot. "Diverse kramen keren terug, maar er is ook aanwas van nieuwe aanbieders." De kramen hebben met elkaar gemeen dat ze ambachtelijke en duurzame producten uit de regio verkopen. Een kraam huren kan via www.tafelvier.nl.

Jonge schutter gepakt

NAARDEN - Een jonge man (21) heeft zaterdag met een katapult twee jongens in een bootje beschoten. Dat gebeurde op de Nieuwe Haven. Dat meldt de politie.

Agenten hebben de jongen later aangehouden voor het voorval. De jongen gaf ook nog eens een valse naam op. Hij heeft een boete gekregen.

Web topvijf

1. Bussumers zoeken met man en macht orgaandonor
2. Man neergestoken in Kapelstraat
3. De Fransche Kamp glundert van trots
4. Groter terras voor restaurant snel geregeld
5. Vlag halfstok bij brandweer voor overleden duiker

Sterk HCAW pakt punt

HCAW snoept punt af, maar kan resultaat geen vervolg geven

HCAW kwam afgelopen weekend steeds tekort. Foto: Alfred Cop Fotografie

BUSSUM - Een week voordat voor HCAW de play-downs van start gaan en het er dus echt om gaat spannen, hebben de Bussumers een punt overgehouden aan de reeks duels tegen DOOR Neptunus. De Bussumse honkballers pakten donderdag met 1-1 een punt tegen de Rotterdamse koploper. Afgelopen weekend werden de laatste 'normale' hoofdklasseduels verloren: zaterdag werd het 3-5, maandag werd het 7-3.

De Bussumers speelden donderdag sterk. Vooral HCAW-werper Sander Helmendach stond erg sterk te spelen en stond de Rotterdammers amper wat toe. Pas na zes slagbeurten kon DOOR Neptunus de score openen en op voorsprong komen. HCAW probeerde van alles om terug te komen, maar had ook de pech dat de werper van DOOR Neptunus erg sterk stond te spelen. Op het allerlaatste moment konden de Bussumers toch wat terugdoen toen Peter van Doesburg een punt kon scoren op een honkslag van Jasper Keijzer. Daarmee pakte HCAW toch knap een punt tegen de koploper.

Weer voorsprong
Zaterdag kon HCAW weer voor genoeg problemen zorgen tegen de Rotterdammers. Weer kwamen de Bussumers knap op voorsprong. HCAW kwam op 2-0 na 3 keer vier-wijd, een geraakt-werper en een honkslag. Twee beurten later volgde er zelfs een derde Bussumse punt en stond het pardoes 3-0 voor HCAW. De jonge Bussumse ploeg gaf de voorsprong echter toch nog weg. Op het laatste moment kon DOOR Neptunus 5 punten scoren, waardoor HCAW alsnog verloor.

HCAW start komend weekend tegen ADO Lakers. Archieffoto: Alfred Cop Fotografie

HCAW speelt goed, maar komt op het laatst tekort

Regen
Het duel van zondag werd door de regen afgelast en maandag overgespeeld. Toen kon HCAW geen potten breken tegen de sterke Rotterdammers. De Bussumers probeerden het wel, maar verloren toch met 7-3 van de beste ploeg van het land.

Play-downs
Voor HCAW start komend weekend de reeks duels van de play-downs. Alle deelnemende teams nemen de helft van de punten van de afgelopen maanden mee en spelen de komende weken tegen elkaar. HCAW speelt tegen UVV, ADO Lakers en Mampaey The Hawks. HCAW moet tot de beste 3 horen om klassebehoud zeker te stellen. Als HCAW laatst wordt speelt het een best-of-5 tegen de nummer één van de Overgangsklasse.

Nog geen zeges voor BFC na eerste twee oefenduels

BFC heeft nog twee oefenduels te gaan. Archiefoto: Bob Awick

BUSSUM - Met twee nederlagen hebben de voetballers van BFC nog geen succes kunnen boeken met de eerste twee oefenduels. De Bussumse derderklasser verloor afgelopen week met 3-1 van de Amsterdamse tweedeklasser Zeeburgia. Eerder was eersteklasser Hoogland ook al met 2-1 te sterk.

Toch mag het geen wonder heten dat BFC nog geen zeges kan boeken: het gaat nog slechts om oefenduels. En daarnaast: de twee tegenstanders spelen een stuk hoger dan BFC. Komend weekend speelt BFC tegen OSO dat een klasse lager speelt op zaterdag. Een dag later volgt tweedeklasser FC Weesp.

Vrouwen
Ook het vrouwenelftal van BFC staat ondertussen weer op het veld. Voor het kersverse Bussumse team staat komend weekend het eerste oefenduel op het programma, eveneens tegen FC Weesp.

Voetballers SDO van start met oefenduels

SDO startte afgelopen week. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - De bal gaat weer rollen voor de voetballers van SDO. De Bussumse eersteklasser speelde vlak na het ter perse gaan van deze krant het eerste oefenduel. De komende weken staan er meer duels op het programma.

Komende zondag wacht de Bussumers het treffen met FC Abcoude, dat een klasse lager speelt dan de Bussumers. Na de twee oefenduels barst ook voor SDO de poulefase van de beker los. SDO speelt woensdag de topper tegen hoofdklasser JOS/Watergraafsmeer, de club waar de Bussumers afgelopen jaar nog knap van wonnen. Daarna wachten nog Eemdijk en NSC Nijkerk.

Vrouwen
Ook de vrouwen van SDO gaan weer van start. De Bussumse eersteklasser speelt komend weekend het eerste oefenduel tegen KGB. Daarna start de poulefase van de beker. Dan speelt SDO tegen Zuidvogels, Sporting '70 en het Naarder NVC.

Laatste weken voor voetballers NVC

NAARDEN - Met nog slechts 4 duels te gaan heeft NVC nog maar een paar weken om de spelersgroep klaar te stomen voor het naderende voetbaljaar. De afgelopen jaar gedegradeerde Naarders hebben nog genoeg te doen.

NVC verloor twee weken geleden het eerste oefenduel tegen Forza Almere dat een klasse lager speelt. De Almeerders waren wat beter en versloegen de Naarders met 2-1. Vlak na het ter perse gaan van deze krant speelde NVC het laatste oefenduel tegen Eemdijk.

Komende week start ook voor NVC de poulefase van de beker. NVC speelt tegen het sterke VOP, Laren '99 en CJVV. Daarna start het voetbaljaar pas echt. NVC trapt dan weer af als tweedeklasser en treft meteen het sterke Legmeervogels.

Alle aandacht tijdens avondje uit bij 't Swaentje

Mijndert Groen viert zijn 10-jarig jubileum bij 't Swaentje. Foto: Bob Awick

NAARDEN / 'S-GRAVELAND - Lekker eten bij Mijndert, of eigenlijk bij zijn restaurant 't Swaentje in 's Graveland. De Naarder heeft een aanstekelijke persoonlijkheid en doet niets lievers dan zijn klanten in de watten leggen. Hij viert momenteel alweer zijn tienjarig jubileum.

Wie door 's Graveland rijdt, kan eigenlijk niet om het karakteristieke pand uit 1700 heen. Het terras is opgevrolijkt met knalroze parasols en bloembakken. Binnen oogt het restaurant sfeervol door de oude houten balken en robuuste eikenhouten eettafels. Het uitzicht op het water en de weilanden vanaf het terras is ook zeer aantrekkelijk.

Iedereen die binnenkomt wordt uitgebreid begroet door Mijndert Groen of één van zijn teamleden. Persoonlijke aandacht is dan ook een van de belangrijkste peilers van 't Swaentje. Het personeel stelt zich voor, de gast krijgt een hand en aan tafel is er alle tjid. Eten bij 't Swaentje is daarom echt een avondje uit. Een heel groot deel van zijn klanten komt regelmatig eten en ze komen vooral uit de Gooi- en Vechtstreek. "We zitten 2 kilometer van Het Spiegel en de Hilversumse Meent af en zijn dus makkelijk bereikbaar."

Mijndert is van huis uit zelf chef-kok en hoewel hij echt de gastheer is, staat hij ook nog een dag in de week in de keuken. Zo weet hij wat er speelt, kan hij proeven en bijstellen. De afgelopen tien jaar heeft Mijndert heel veel verandering doorgevoerd om het restaurant te verjongen. Met name het interieur heeft een metamorfose ondergaan; van de aanleg van een terras aan de 's-Gravelandsetrekvaart tot en met een nieuwe vloer in de zaak.

Tongstrelend
Maar natuurlijk is het niet alleen de ambiance die telt. Wat je bij 't Swaentje kunt bestellen is allemaal even tongstrelend. Op de kaart staan luxere gerechten van mooie producten zoals rogvleugels, coquilles of kreeft. Maar er is ook plaats voor klassiekers zoals de carpaccio en soesjes gevuld met roomijs. "Die twee gerechten daar blijven de mensen naar vragen."

De Frans-Hollandse keuken wordt gerund door chef-kok Mark Rietveld. Hij werkt al negen jaar in het restaurant. Vijf keer per jaar verandert de menukaart. Achter het fornuis wordt momenteel het nieuwe koken gecombineerd met traditioneel koken. "Zo gebruiken we bijvoorbeeld cress-soorten (kiemplantjes). Dat zijn een soort mini-kruiden zoals een doperwtspruit of hele kleine waterkers om de gerechten mee af te maken. Daarbij heeft de klant keus uit 60 wijnen." Mijndert kan mooi vertellen over de flessen die hij heeft staan en hij weet vaak ook nog te herinneren welk gerecht of welke wijn zijn klanten voorgaande keren hebben gekozen.

Iens
Lovende woorden over 't Swaentje zijn er van Iens, bekend van de website iens.nl waarop klanten restaurants door het hele land kunnen beoordelen. Het restaurant staat op een tweede plek in de Iens Topper lijst. "Gastvrij en heerlijk gegeten" zijn de meestvoorkomende woorden in de recensies.

De komende tijd wil Mijndert zijn zaak blijven vernieuwen en vooral de puntjes op de i zetten. Hij hoopt dat veel mensen naar zijn restaurant komen om zijn jubileum mee te vieren. "We hebben een speciale actie waarbij we een heerlijk 3-gangen diner aanbieden voor slechts 27,50 euro."

Adres
Restaurant 't Swaentje is te vinden aan de Noordereinde 353 in 's-Graveland. Bel voor reserveringen naar: 035 656 2016.

‘De Katholieke Illustratie’ van 9 Februari 1927.

Een eeuw geleden was het groot nieuws als iemand 100 jaar werd, want dat kwam zelden voor.

De eerste Bussumse die in 1927 100 jaar werd, kwam dan ook volop in het nieuws.

Huizerweg 54 - 1402 AD Bussum Telefoon 035 691 29 68 www.historischekringbussum.nl hist.kring.bussum@planet.nl

Timothia Heerschop werd op 11 februari 1827 in Blaricum geboren. Het gezin waar ze uit kwam, telde 15 kinderen. Ze moet een opgeruimd karakter gehad hebben. Als jonge meid hield ze van kermissen en dansen. Toen ze oud genoeg was, ging ze 'dienen', ofwel: tegen kost en inwoning werken in een gezin. Tot haar 38ste diende ze in Weesp en bij boeren in de omtrek. Toen trouwde ze met Gerardus Hilhorst en kwam in Bussum wonen op de boerderij aan de Krijnenweg. Ze kreeg twee dochters en negentien kleinkinderen. Op haar honderdste woonde ze bij één van haar kinderen in een groentewinkel in de Kapelstraat 41.

Zij heeft Bussum zien veranderen, vooral na de komst van het spoor in 1874. 'Mooier is Bussum geworden', vond ze, 'maar tussen de mensen is het minder geworden: veel standsverschil'.

Haar honderdste verjaardag is niet ongemerkt voorbij gegaan. Artikelen en foto's in kranten en tijdschriften, vlaggen in de Kapelstraat, haar huis van binnen en van buiten versierd. Veel gelukwensen, geschenken en bezoeken. Van de pastoor natuurlijk, en van de kapelaans en de zusters van de Majella. Ook de burgemeester en de eerwaarde broeders kwamen, en zelfs de dominees. Kinderen van bewaarschool zongen voor haar en de harmonie Crescendo bracht een serenade.

Timothia, die Tijmetje, Opoe of Moertje werd genoemd, overleed in Bussum op 21 februari 1928 op de leeftijd van 101 jaar. Zij ligt begraven op de Oude R.K. Begraafplaats te Bussum.

Klaas Oosterom

Bron: De eerste Bussumse honderdjarige door Nel Krijnen-van Gog. Contactblad HKB Jaargang 8 nr 1. April 1992.

[foto hilhorst]

Filmhuis Bussum

'Grace of Monaco'. Foto: Filmhuis Bussum

ATTILA MARCEL is een fantasierijke, liefdevolle komedie van Sylvain Chomet.
LAYLA FOURIE raakt een jonge alleenstaande moeder in een thriller in Zuid-Afrika, waar het wantrouwen overheerst.
In de Franse komedie BON DIEU! komt de multiculturele samenleving een chic conservatief gezin binnen.
In GRACE OF MONACO verbeeldt Nicole Kidman prinses Gracia in haar keuze tussen leven als filmster of als prinses van Monaco.
ZWEI LEBEN is een subtiel familiedrama rond een Stasi-verleden, met Liv Uhlmann.
JERSEY BOYS is een muzikale biografie van de jongens uit New Jersey die wereldberoemd werden als The Four Seasons.
HELI biedt snoeiharde beelden bij een eenvoudig verhaal over de wreedheid in de Mexicaanse drugswereld.
De documentaire MAIDAN toont hoe, in december 2013, de Oekraïnse onvrede aanzwol tot een burgeropstand.
Op herhaling: THE GRAND BUDAPEST HOTEL, een flodderfamilie op jacht naar fortuin. En DE 100-JARIGE MAN DIE UIT HET RAAM KLOM EN VERDWEEN, de verfilming van de absurde Zweedse bestseller.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Twee Nederlands gesproken jeugdfilms: de hartverwarmende Noorse­ CASPER & EMMA en MEES KEES OP KAMP.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

De Vrijwilligerscentrale is in verband met de vakantie van 7 juli tot 18 augustus 2014 gesloten. U kunt thuis de website raadplegen: www.versavrijwilligerscentrale.nl. Reageren kan via de website. Op deze website zijn heel verschillende vacatures voor vrijwilligers te vinden zoals werken met dieren, in de zorg en media, bij mensen thuis, voor een korte periode van een paar weken of een jaar en langer en alles hier tussenin.

Vanaf dinsdag 19 augustus kunt u bellen voor meer informatie naar 035-6938525. U kunt vanaf die datum langskomen op dinsdag- of donderdagochtend van 10.00-12.00 uur op de Huizerweg 54 in Bussum.

donderdag 14 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

Orgelconcert

Gerben Budding bespeelt het monumentale orgel van de Grote Kerk in Naarden. Uitgevoerd wordt een interessant programma onder het hoofd 'Nederlandse organisten en hun inspiratiebronnen'. Het concert begint om 20.15 uur. De toegangsprijzen bedragen € 7,50 en € 6,—(C.J.P. en 65+).

vrijdag 15 augustus

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

Broodje Plus

Ruimte serveert weer Broodje Plus. Aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk wordt weer een broodmaaltijd met soep en snack geserveerd. Vanaf 17.30 uur wordt er koffie en thee geschonken, vanaf 18.15 uur wordt de maaltijd geserveerd.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

Indië-herdenking

Voor het monument aan de Fred. van Eedenweg wordt de capitulatie van Japan herdacht. Aanvang 11.00 uur.

zaterdag 16 augustus tot dinsdag 26 augustus

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. A.s. zaterdag kunt u mee naar het Singer museum en zondag naar het bloemencorso en de braderie in Leersum. Maandag staat de historische driehoek Enkhuizen-Medemblik-Hoorn met boot en stoomtrein op het programma en dinsdag weer een boottocht, maar nu met de Eemlijn. Woensdag gaan wij naar Omroep Max voor Hollandse Zaken en donderdag kunt u honderden vlinders en duizenden orchideeën zien bij de Orchideehoeve. Op vrijdag kunt u mee dineren in 't Mouwtje. Voor de gondelvaart en avondmarkt gaat de bus zaterdag naar Loosdrecht. Een bezoek aan Slot Zeist met diner bij Le Baron is zondag 24 augustus mogelijk en maandag kunt u wandelen op de Blaricumse hei en thee drinken bij de Tafelberg. Dinsdag 26 augustus gaat de bus naar het strand in Kijkduin. Aanmelden kan op 035-7504192.

zondag 17 augustus

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Dat kan door het bespelen van een muziekinstrument (piano aanwezig), het voordragen van een gedicht, een mop of leuke anekdote, gezellig met elkaar kletsen of een spelletje doen. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

Spaanse middag

De Vernissage houdt een Spaanse middag op Fort Werk IV. Er wordt van alles gedaan, van activiteiten voor kinderen tot gratis tapas en sangria. De Spaanse middag duurt van 15.00 tot 19.00 uur.

Stadswandeling

De stadsgidsen van Vestingstad Naarden gaan weer op pad. Om 12.30 uur vertrekt een wandeltocht door de stad en komt het verleden tot leven. De tocht duurt ongeveer vijf kwartier. Vertrek vanaf de Utrechtse Poort. Meelopen kost € 3,-.

Stille tocht

Er wordt een stille tocht gehouden voor de slachtoffers van de ramp met de MH17. Vertrek 16.00 uur vanaf de Graaf Willem de Oudelaan.

woensdag 20 augustus

Fietstocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer een fietstocht gehouden, een korte van ± 30 km. Start 's middags om 13.30 uur, einde om ± 17.00 uur. Onderweg wordt ergens aangelegd voor koffie of thee. De deelname is gratis en op eigen risico.

Schakel-diner

Er wordt weer een Schakel-diner gehouden in de Schakel aan de Kolonel Verveerstraat. Deze keer een typisch Surinaams diner, compleet met roti-masala kip, saoto-soep en een bojo-lekkernij. De Schakel opent de deuren vanaf 16.45 uur. Mee-eten kost € 6,-. Reserveren kan op 035-6915300.

vrijdag 22 augustus

Bustocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 is er een dagtocht 'varen door het groene hart met een pauze in Noordwijk aan Zee'. Vertrek vanaf De Palmpit om 8.45 uur. Thuiskomst 18.00 uur. Kosten: € 43,50. Aanmelden/afmelden 5 dagen van tevoren bij Eva Kooiman, tel. 693 96 95 / 06 - 13 17 71 52.

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname kost € 1,- per middag.

Concert

Jonge talentvolle professionals treden op in de Tindalvilla. Deze musici zijn deelnemers van de internationale masterclasses kamermuziek, die worden gegeven vanwege de Zeister Muziekdagen. Het concert start om 20.30 uur. Kaarten € 10,-. Reserveren op g.kotting@ziggo.nl.

zaterdag 16 augustus

Kerk open

De Koepelkerk opent weer de deuren. Alle belangstellenden kunnen langskomen voor het opsteken van een kaarsje of het gebouw te bezichtigen. Deze keer wordt er ook een tentoonstelling over bedevaartsoorden gehouden. De kerk opent de deuren van 12.00 tot 15.00 uur.

maandag 18 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

dinsdag 19 augustus

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer een wandeltocht gehouden o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

dinsdag 19 augustus tot vrijdag 22 augustus

Keramiek Week Intensief

Volwassenen kunnen tussen 19 en 22 augustus meedoen aan een workshop keramiek. Er wordt gewerkt met klei, porselein en glazuur. De keramiekweek wordt gehouden in atelier Christien Claassen aan het Oosterpad 46 in Bussum. Kijk voor meer informatie op www.christienclaassen.com.

donderdag 21 augustus

Orgelconcert

Jaap Zwart bespeelt het orgel van de Grote Kerk van Naarden. Op het programma staan werken van onder meer Brahms en Franck. Aanvang 20.15 uur, entree € 7,50.

Start Bellefleur

Het seizoen van Bellefleur aan de Mackaylaan gaat weer van start. Van 15.00 tot 16.30 uur start het seizoen feestelijk. Tijdens de opening ligt het nieuwe activiteitenbulletin klaar.

Zondag start om 16.00 uur stille tocht door Naarden

De tocht vertrekt vanaf de Graaf Willem de Oudelaan en loopt tot de Juliana van Stolberglaan. Foto: Google Maps

NAARDEN - Honderden mensen worden aanstaande zondag verwacht tijdens de stille tocht door Naarden. De tocht is bedoeld om alle slachtoffers te herdenken die vorige maand om het leven kwamen bij vlucht MH17. Uiteraard wordt in het bijzonder stilgestaan bij het verlies van Ingrid Meijer en haar dochters Sophie, Fleur en Bente van der Meer uit Naarden. De route voert onder andere langs het woonhuis en hun school.

De tocht begint om 16.00 uur en start op de Graaf Willem de Oudelaan, iets voorbij de kruising met de Louise de Colignylaan. Hoewel het een stille tocht is, is het geen zwijgzame tocht. Ook zijn er geen speciale afspraken over bijvoorbeeld de kleding. De gemeente laat weten dat het de bedoeling is dat iedereen zich er prettig bij voelt. De familie zal niet voorop in de tocht lopen. Ze steunen het initiatief, maar kiezen ervoor om niet in de schijnwerpers te staan.

Burgemeester Joyce Sylvester wilde graag meewerken aan de realisatie van de stille tocht. "Het verzoek kwam van inwoners uit Naarden. Ik vind het een geweldig initiatief. Ik vindt de stille tocht ook erg belangrijk. Onze gemeenschap kan op deze manier de emoties en gevoelens kwijt die door de crash zijn opgeroepen. Er is veel behoefte aan een herdenking. Zowel Ingrid als haar dochters waren heel actief in de samenleving. We zien het ook aan het condoleanceregister waar heel veel mensen een boodschap in hebben achtergelaten."

Organisatie

Omdat er heel veel bij de organisatie kwam kijken heeft de gemeente alle praktische zaken geregeld. Denk hierbij aan het regelen van vergunningen, het afzetten van de straten en intensief contact met NS/ProRail. Dat laatste was nodig omdat de route over het spoor gaat. Het aantal treinen wordt zondag tijdens de tocht ingedund zodat de deelnemers niet voor gesloten spoorbomen hoeven te wachten. De route is ongeveer 2,3 kilometer lang en eindigt bij de kop van de vijver nabij de Louise de Colignylaan. Daar kunnen de deelnemers bloemen neerleggen en kinderen ballonnen oplaten.

Zwemvierdaagse gestart in vernieuwd zwembad De Lunet

Vier avonden banen trekken in De Lunet. Foto: Bob Awick

NAARDEN – Sportcentrum De Lunet opende afgelopen maandag voor het eerst na de grote verbouwing haar deuren. De opening ging direct gepaard met een van de leukste evenementen van het jaar: de zwemvierdaagse. Rita van den Akker van het sportcentrum vertelt over het evenement en de verbouwing.

Hoeveel mensen doen er mee aan de zwemvierdaagse?
"We hebben tussen de 80 en 100 zwemmers die dit jaar meedoen. De jongste is 5, de oudste is rond de 40."

Hoe werkt het precies?
"Het is de bedoeling dat de zwemmers in vijf dagen tijd vier keer komen zwemmen. Bij de receptie wordt hun kaart afgestempeld zodat we kunnen zien hoe vaak men is gekomen. In het bad zwemmen de kinderen twee keer vijf baantjes en de volwassenen twee keer tien banen. Het is een 25-meterbad en deze afstand is voor iedereen goed te doen."

Wat voor zwemmers doen er mee?
"Er komen heel veel kinderen, die minimaal zwemdiploma A moeten hebben. De meeste kinderen zijn rond de negen jaar oud. Maar we hebben ook een groepje van een paar meisjes en een jongen die al voor de zevende keer meedoen en zij willen altijd iets meer zwemmen, rond de twee kilometer. Ik ken ook een moeder en dochter die voor de achtste keer zijn gekomen."

Wat staat er vrijdag op het programma?
"Dan is de feestelijke afsluiting. Eerst worden de banen gezwommen en dan volgt de medaille-uitreiking. Daarna is het tijd voor spelletjes. We hebben kaartjes gemaakt met leuke opdrachten. Zo moet je bijvoorbeeld een bal door het water verplaatsen met je hoofd. Uiteraard is er ook tijd om vrij te spelen en ligt er een grote mat in het water waarop de papa's wedstrijdjes met elkaar kunnen houden."

De verbouwing is achter de rug, wat is er veranderd?
"Alles is mooi wit geschilderd. Voorheen waren de kleuren geel met groen aanwezig, maar dat wit geeft het zwembad een hele frisse uitstraling. Ook hebben we ledverlichting die van kleur kan veranderen, ideaal voor onze discozwemfeesten. Er zijn ook nieuwe randen om het zwembad aangebracht en het barretje is vervangen door een terrasje. Verder zijn de ramen en wanden beplakt met zwemmende afbeeldingen."

Hoe waren de eerste reacties?
"Mensen vragen ons of het bad groter is geworden. Dat is niet zo, maar het lijkt echt ruimer dan voorheen. De reacties zijn verder allemaal heel positief."

Komt er nog een openingsfeestje?
"Zeker. Op 3 september staat een feestelijke opening op het programma. Dan hebben we onder andere kraampjes staan en zijn er speciale lessen."

Naarder (50) wordt gezocht

NAARDEN - Er wordt al een paar dagen gezocht naar Robin Draak (50). De Naarder verdween afgelopen maandag plots.

Draak vertrok van huis en verdween vervolgens. De Naarder kan worden herkend aan zijn boomlange voorkomen en zijn kalende hoofd. Draak droeg een roze polo en een legergroene broek.

Contact opnemen met de recherche kan op 0800-6070.

Bejaarden slachtoffer babbeltruc

NAARDEN - Een bejaarde bewoonster (91) van de Thierenshof is vlak voor het weekend slachtoffer geworden van een babbeltruc. Ze kreeg argwaan en alarmeerde de politie.

De bewoonster had plots een vreemde vrouw voor haar deur. De vrouw deed zich voor als nieuwe buurvrouw en wilde even kennis komen maken. Er wordt nog naar de vrouw gezocht.

Een dag later was het raak aan de Diaconesselaan. Weer was een bejaarde vrouw (95) het slachtoffer. Een vrouw aan haar deur verkocht beeldjes voor een paar euro. De bejaarde vrouw besloot een beeldje te kopen en kwam er later achter dat haar portemonnee met 250 euro erin gestolen was. Er loopt nog een onderzoek naar de zaak.

500 kinderen bouwen hutten bij vakantiekamp Vestingeiland

Jury huttenbouwwedstrijd omgekocht met bramen

Broodjes roosteren boven het kampvuur. Foto: Lisa van Dorp

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Wie deze week een rondje om de Vesting loopt, hoort het al van verre. Een mix van joelende kinderstemmen als in het zwembad en het ritmische getimmer van een werkplaats. Op Ravelijn 4, midden in de vestinggracht, is kindervakantiekamp Vestingeiland weer bezig.

In twee weken tijd bouwen zo'n 500 kinderen uit Naarden-Bussum en omgeving hun eigen hutten, met hout van pallets, heel veel spijkers en spullen voor de aankleding die ze van huis hebben meegenomen. De mooiste hut krijgt een prijs. De huttenbouwers zijn scholieren van acht tot twaalf jaar; ze bouwen in teams met klasgenoten en vriendjes.

De meiden zijn trots op hun hut. Foto: Bob Awick
Kijk, zo doe je dat. Foto: Lisa van Dorp
Cockpit compleet met piloten. Foto: Lisa van Dorp
Het thema airport levert ook een winkel op. Foto: Lisa van Dorp
Even uitrusten. Foto: Bob Awick

Na 'Vestingeiland van de toekomst', 'jungle' en 'griezelen' is dit jaar het thema 'airport'. De meeste hutten hebben dan ook iets met luchtvaart te maken. KLM-piloot en oud-Vestingeilandganger Ralph Meuwsen loopt woensdagmiddag in uniform te jureren. Hij is onder de indruk. "Ik zie een hoop creatieve dingen. Verkeerstorens, de een nog hoger dan de ander. Net was ik bij een vliegtuig met een werkende deur, van afstand bedienbaar. En heel origineel: een hut in de vorm van een helikopter." Het is een hele klus om de mooiste te kiezen, bekent Meuwsen. "Ik heb als jurylid al een hoop bramen aangeboden gekregen. Daar groeien er dit jaar veel van op het eiland."

Airport
Na de ramp met de MH17 stond het thema 'airport' ter discussie binnen de organisatie van Vestingeiland, vertelt Marij Stolp (28). Stolp is lid van de stuurgroep die de dagelijkse leiding over de kinderen heeft. Een van de omgekomen Naardense meisjes was voor het kamp ingeschreven. "We besteden er in overleg met het rampenteam van de GGD dat gespecialiseerd is in rouwverwerking, geen bewuste aandacht aan. Vestingeiland is een vakantiekamp waarbij het gaat om zorgeloos plezier voor kinderen. Wel hebben we een rustige hoek ingericht waar kinderen die daar behoefte aan hebben terecht kunnen voor troost of een gesprek."

Hoewel er veel leiding op het kindervakantiekamp aanwezig is, is het de essentie van Vestingeiland dat de kinderen zelf aan de slag zijn. Zagen, timmeren, dingen uitproberen, lekker spelen. "Ze bouwen naar eigen inzicht", legt Sietske van Dijk (35) uit. Zij is voor het veertiende jaar op rij kampleiding. "Als de hutten in de hoogte gebouwd worden, checken wij wel eerst de stevigheid van de constructie voordat ze erin mogen." En dat klussen met je vrienden leuk is, bevestigt de negenjarige Philip uit Bussum. Met drie klasgenoten van de Emmaschool bouwt hij een rechttoe rechtaan pallethut. "Het leuke aan dit kamp is dat je de hele dag kunt bouwen. En dat niemand je vertelt hoe je het moet doen."

Het Naardense zomerkamp is geliefd onder de schooljeugd van Naarden en Bussum, bij jongens en meisjes. Zo geliefd dat er elk jaar veel meer aanmeldingen zijn dan de beschikbare 500 plaatsen. Om de plekken wordt geloot. Vorig jaar leverde dat op de startdag van het kamp problemen op. Ouders waarvan de kinderen uitgeloot waren, kwamen hun kroost toch brengen en gingen in discussie. "Dit jaar hebben we bij de start van de eerste week veel minder gedoe gehad", zegt Van Dijk. "Waarschijnlijk omdat we heel duidelijk over de spelregels geweest zijn."

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben. Versa Vrijwillige Thuishulp; 035 6947455 ma-vr ;10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 /
06-12868539
info@scooterdumper.nl

Herstellen of voorkomen van burn-out? In sept. starten weer nieuwe mindfulnesstrainingen in Bussum door hbo-gecert. trainer. Eerst kennismaken? Op zaterdag 23 augustus ben je welkom voor een workshop. Kijk op www.mindandmore.nl en geef je op!

Actieve oppas (v) gezocht voor onze twee kinderen (meisje 7 en jongen 10) op ma. en di. van 14.45 - 18.15 uur. Meer weten? 06-41765009

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 9 jaar ervaring en met goede ref. in Naarden-Bussum. Mevr. Anouk 9 euro p/u. Tel.: 06-49769446.

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Voor traditionele Thaise massage ban wiangtjan. Open van maandag t/m zaterdag van 11.00 tot 22.00 uur. Laarderweg 22 1402 BJ Bussum tel.nr. 06-46890213 of 035-7851359 e-mail: wiangtjan@gmail.com

Woningontruiming na overlijden ? 035-6224216 / 06-50435378 www.zwartblok.nl

Cursus Picasa fotobewerking en fotoalbum maken. Start maandagochtend 8 september. Duur 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Inlichtingen 035-6930624 of
info@gildegooinoord.nl

iPhone of iPad gevallen? Goedkoop, snel en deskundige reparatie. Stuur een e-mail voor meer informatie naar: mail@digiit.net of kijk op
www.digiit.net

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

HAARSTUDIO 123 aan de Huizerweg. Voor de mooiste haarkleuringen en de beste kniptechnieken.
www.haarstudio123.nl

De VAKANTIE VOORBIJ! Start het nieuwe seizoen met een gezellige BBQ voor school, buurt of vereniging. Een bbq-pakketje van € 3,95 P/P bij Slagerij Van Bemmelen. Open van dinsdag t/m zaterdag
Kolonel Verveerstraat 69
Naarden Tel.: 035-6948850

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Taxi van/naar Schiphol
€ 50,-.
Vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds services 06-26984855.

Gezocht: Iemand die printplaten van witgoed kan repareren. Tel.: 06-52534799

Biedt zich aan: Academisch geschoolde gezelschapsdame, 50 jaar. Ik kan bijv. met u gaan koffie drinken, een museum of theatervoorstelling bezoeken, de krant voorlezen, een wandeling over de hei maken. Uurtarief 15 euro. (06)-50 915 504

REPTIELEN, Grootste speciaalzaak van Nederland.
Groot ass. dieren, terraria, voedseldieren. Krekels € 1,50, sprinkhanen € 2,50
Adres: 1ste Loswal 2, Hilversum.
tel.: 035-6975390
online: www.repshop.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Zoekt u een betaalbaar grachtenbootje? Wij hebben ze! Staal, volledig opgeknapt, +/- 4 m. ROVH Grachtenjachten: 06-30767812
info@vanhellemondt.com

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

TE KOOP: Opnieuw te bekleden 3-zits Gelderland-bank + 2 fauteuils van Jan des Bouvrie met certificaat.
€ 350,- Tel.: 06-40376750

Wie wil onze tuin bijhouden? 3 à 4 uur per week in Bussum. Voor info: 06-53751967