BussumsNieuws

29 juni 2016

BussumsNieuws 29 juni 2016


Nog twee jaar wachten

Deze spoorwegovergang moet een stuk smaller worden: er worden sporen weggehaald. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Als je van de ene kant van Naarden naar de andere kant van Bussum moet kun je er donder op zeggen: dat wordt ergens halverwege wachten voor het spoor. Maar nog heel even en dan wordt alles een stuk beter: er staat een opknapbeurt voor het spoor op stapel.

Het lange wachten voor de spoorbomen en het kabaal van de vele wagons zorgt al jaren voor veel klachten van Naarders, Bussumers en andere passanten van het spoor. En nou net dat moet over twee jaar geheel aangepakt worden. "We gaan aan de slag om er voor te zorgen dat je straks korter hoeft te wachten voor de spoorbomen en we zullen het kabaal van het spoor gaan aanpakken", vat projectmanager Luuk van Hengstum het werk kort samen.

Andere knelpunten
Naast dat werk staat station Naarden-Bussum nog een metamorfose te wachten en wordt naast de Karnemelksloot wordt de bocht van het spoor flauwer gemaakt. Dat zorgt ervoor dat treinen hogere snelheden kunnen halen.
Spoorbeheerder ProRail houdt volgende week dinsdag een bewonersavond waar meer verteld wordt over alle plannen. Experts komen vanaf zes uur naar Hotel Jan Tabak om nogmaals te vertellen wat er exact allemaal op stapel staat en om vragen van belangstellenden te beantwoorden.

Lees meer over de plannen op pagina 3.

Vacature burgemeester trekt 17 sollicitanten

GOOISE MEREN - Er hebben zeventien mensen gesolliciteerd naar de burgemeestersvacature van de gemeente Gooise Meren. Dat meldt de provincie Noord-Holland.

Het gaat om twaalf mannen en vijf vrouwen. De VVD levert met acht sollicitanten de meeste kandidaten af. Daarnaast leveren D66, PvdA en CDA elk twee sollicitanten. Een van de sollicitanten is verbonden aan een lokale politieke partij, maar volgens een woordvoerder van de provincie is deze lokale politieke partij niet actief in Gooise Meren. En dan zijn er nog twee personen met interesse in de functie die niet verbonden zijn aan een politieke partij.

De komende maanden zijn gesprekken met de sollicitanten. Komend najaar moet bekend worden welke persoon de volgende burgemeester van Gooise Meren wordt. Deze burgemeester start in januari.

Gewest: nog 20 procent te huur

BUSSUM - Van de 54 appartementen van de Geweststrook staat nog 20 procent te huur. Dat laat de makelaar weten.

Een groot deel van de appartementen waren al snel vergeven, maar de rest wacht dus nog op een huurder. Vooral aan de kant van de brandweerkazerne staan nog appartementen te huur.

De appartementsgebouwen worden momenteel gebouw en, als alles volgens plan verloopt, komend najaar opgeleverd. Een appartement kost 775 tot 1380 euro per maand.

156

Nieuwe bioscoopstoelen staan er in het verbouwde Filmhuis Bussum

Embargo en restyling

Een beetje egotripperij en een huishoudelijke mededeling. Maar wel een stukje met fijne feiten over aanstaande gebeurtenissen Leuk voor iedereen.

Dochter Stéfanie heeft haar embargo opgeheven. Dat wil zeggen iedereen mag nu weten dat zij in verwachting is van heer eerste kind en dat het een jongetje wordt! Mijn derde kleinkind, want ook Marieke van zoon Marcel verwacht een zoontje. Dus ... drie keer opa voor Gérard: één meid en twee jongens. Het was vorige week een heel gedoe in restaurant LEUK aan de Kapelstraat waar Stéfanies vriend Menno werkt. Een man of veertig was aanwezig bij de onthulling van het geslacht van de a.s. boreling. Een doorslaand succes, dus. De huishoudelijke mededeling heeft met ons lijfblad BussumsNieuws te maken. Na 10 jaar trouwe dienst is het niet verwonderlijk dat er iets aan het uiterlijk gaat veranderen. Aanvankelijk schrik bij ondergetekende, want Gérariteiten stond op de nominatie om naar pagina 9 verzet te worden. Ook voor collega Klaas Oosterom, met zijn goed gelezen boekenrubriek, zag het er niet goed uit, want hij zou helemaal van het toneel verdwijnen. Gelukkig waren de verantwoordelijken bij nader inzien zo wijs om te besluiten dat het e.e.a zou blijven zoals de lezer het inmiddels gewend is: wij blijven op pagina twee. Misschien geldt hier wel het o zo ware gezegde: Never change a winning team! In elk geval is iedereen weer helemaal blij en blijft de toekomst rooskleurig. Vol kindervreugd en leesgenot!

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en tamelijk koel
Een Noord-Atlantische lagedrukgebied zwaait komende week onverminderd de scepter. Het is de gangmaker van een westelijke stroming. Oceaanstoringen vinden dan zonder hinder hun weg naar het Noordzeegebied. Het gevolg is een wisselvallig scenario. Het is relatief koel met een meest voelbare zuidwester. Waarschijnlijk verandert aan deze situatie voorlopig weinig.

Donderdag + vrijdag
In de nacht naar donderdag kan het enige tijd regenen. Voor overdag wordt tamelijk veel bewolking verwacht met kans op enkele buien. Vrijdag is het wisselend bewolkt met af en toe zon en vooral in de loop van de dag kans op een bui. Er waait beide dagen een matige tot soms vrij krachtige zuidwestenwind. De maximum temperatuur komt uit op circa 19 graden.

Het weekeinde
Zaterdag zijn er wolkenvelden met kans op een bui en perioden met zon. Er waait een matige (zuid)westenwind. Ook zondag is er eerst ruimte voor de zon. Later volgt er waarschijnlijk meer bewolking met kans op wat regen. Het wordt in het weekeinde circa 18 graden. Dat is koel voor de tijd van het jaar. Het langjarig gemiddelde voor begin juli bedraagt 22 graden.

Weetje
Vorig jaar beleefden we van 30 juni t/m 5 juli de 40e hittegolf sinds 1901. Door veranderde meetinstrumenten en verplaatsingen ervan, zijn de moderne metingen niet meer vergelijkbaar met vroeger, stelt het KNMI. Veel oude hittegolven zijn daarom geschrapt. Die van vorig jaar is nu de 24e . Zomer 1947 was de warmste zomer (nu nummer 6). Warmste is nu zomer 2003.

De tekenaar Paul Schiffers heeft twee jaar gewerkt om huizen in Huizen (NH) in tekeningen en teksten vast te leggen en hij gaf dit boek in 1993 uit: honderden pentekeningen van huizen en details ervan. Soms wel tien tekeningen op één pagina.

Van vele straten in het oude dorp, maar ook van huizen in nieuwere wijken zoals de Zomerkade en de Randweg. Het boek start in de Kerkstraat en eindigt in Het Spijk. Paul heeft de huisnummers en eventuele historische gegevens erbij geschreven. Vóór in het boek doet de auteur enige wandelsuggesties en het uitklapbare achterplat bevat een getekende plattegrond van Huizen. Vijf sponsors krijgen achterin een eigen getekende pagina.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel dit keer Wil en Jan Slaa: j.slaa@kpnplanet.nl of 035-6920402.Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 ds. V.C. Lindenburg.; Naarderheem 10.30u. pastor B.M.J. Nagel
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. ds. B.L.C. Aarnoudse

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 10.00u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00u. mw. ds. H.W. van Beelen H.A.
*PGB Spieghelkerk 10.30u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. B. Oosterom en 17.00u. ds. J. Hansum
*Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Evangelisch-Lutherse Gemeente
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Evangelisch-Lutherse Gemeente
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Evangelisch-Lutherse Gemeente
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.30u. ds. P.J.C. Korver
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. ds. L. Oost
*Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap geen dienst

Vanaf zondag 3 juli zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- Een programma van Andreas van der Schaaf over de Wereldbarbecue in Bussum van 29 mei jongstleden.

- RegioHub gaat over het bezoek van de Gedeputeerde Staten aan deze regio.

Lang wachten voor spoor straks echt achter de rug

Grote metamorfose voor spoor rond Naarden-Bussum op stapel

Projectmanager Luuk van Hengstum: "Er staat ons een hele klus te wachten, maar we gaan het heel snel doen." Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

NAARDEN / BUSSUM - Het duurt nog twee jaar voordat er echt wat gaat gebeuren, maar dan behoren het lange wachten voor de spoorwegovergangen en andere klachten over het spoor tot het verleden. Het spoor rondom Naarden en Bussum staat een grote metamorfose te wachten. "Het wordt echt vele malen beter", vertelt projectmanager Luuk van Hengstum van spoorbeheerder ProRail.

Het voornaamste dat de spoorbeheerder gaat aanpakken wordt het weghalen van het gros van de sporen door Naarden en Bussum heen. Er gaan nu nog 5 sporen door beide kernen, waarvan er straks 3 worden weggehaald. "Al het spoorverkeer gaat straks nog maar over twee sporen. Voor het beeld: de achterste sporen worden straks weggehaald. Het weghalen van deze sporen zorgt ervoor dat we vele knelpunten kunnen aanpakken."

Al deze sporen gaan straks weg. Foto: Sjoerd Stoop

Straks ook aan de andere kant entree naar station

Als eerste zullen de spoorwegovergangen een heel stuk worden verbeterd. Doordat er sporen worden weggehaald, zullen de veelbesproken spoorwegovergangen aan de Meerweg, Generaal de la Reijlaan en de Comeniuslaan een stuk smaller worden. "Dat zorgt er mede voor dat de spoorbomen straks maar korter gesloten moeten worden. Daarnaast gaan we het systeem waarmee de spoorwegovergangen gesloten en geopend worden aanpassen. De overweg aan de Comeniuslaan doen we nu nog op afstand met de hand, echt heel ouderwets. Dat doen we verder, op twee andere plekken in het land na, echt nergens meer. Met dat modernere systeem moet alles straks veel sneller gaan, zeker als het spoorverkeer ook sneller gaat. Dat moet veel klachten over lang wachten wegnemen."
Het weghalen van de sporen levert een groot stuk lege grond op, waar straks een hoop op kan gaan gebeuren. Hoe dan ook wordt er een tweede entree aan de achterkant van station Naarden-Bussum gemaakt, waarmee je dus straks ook aan de andere kant het station kan betreden. Dat scheelt een heel stuk omlopen. "Deze tweede entree maakt Naarden-Bussum een stuk moderner en geeft het extra cachet. Met de rest van de leeggekomen plekken kan nog van alles gaan gebeuren. Dat hangt vooral af van welke plannen de gemeente er mee heeft. Je zou er van alles mee kunnen doen zoals iets bouwen, parkeerplaatsen maken, extra fietsstallingen, noem maar op."

Het spoor zelf wordt eveneens geheel vervangen. Het gaat om bovenleidingen, beveiliging, dwarsliggers en seinen. Daarnaast worden er dempers geplaatst. "Dat moet al met al veel kabaal tegen gaan. Het verouderde spoor en de vele wissels zorgen er nu nog voor dat de wagons echt langs denderen. Dat moet het straks een stuk aangenamer maken, zeker als we ook de laatste schermen langs het spoor plaatsen."

Vanaf de eerste maanden van 2018 wordt er gewerkt rond het spoor, maar het echte weghalen van de sporen staat voor de zomer van dat jaar gepland. Het werk aan het spoor en de spoorwegovergangen zelf gaat 'slechts' twee weken duren. "Dat betekent wel dat er dag en nacht gewerkt wordt. Dat levert dus wel even extra overlast op. Daarnaast moet het spoorverkeer worden gestremd. Dat zullen we opvangen met bussen. Na deze twee weken hebben de werkzaamheden aan het spoor echt helemaal achter de rug. Het werk aan de tweede entree start dan eveneens, maar gaat wel een stuk langer door. We denken dat dat wel een paar maanden kan gaan duren."
Het wordt straks dus een stuk beter op en rond het spoor, maar het kan het nóg beter. De gemeente heeft al jaren de wens dat het spoor wordt ondertunneld en dat staat nog steeds. Volgens ProRail doorstreept deze grote urgente opknapbeurt geen enkel plan voor een eventuele tunnel later.

Gemeente moet radicalisering tegengaan

GOOISE MEREN - Er moet meer geld besteed worden aan het onderzoeken van en eventueel tegengaan van radicalisering door bewoners van de gemeente Gooise Meren. Dat stelt burgemeester Albertine van Vliet na vragen van de PvdA.

Het gemeentebestuur heeft een geldbedrag voor het tegengaan van radicalisering gereserveerd, zo bleek woensdag toen de gemeenteraad de plannen voor de komende jaren besprak. Dat er nu geld gereserveerd wordt mag opvallend worden genoemd: amper twee jaar geleden werd het punt ook al eens besproken en toen bleek er op het vlak van radicalisering niets te spelen.

Maar het blijft gissen wat er momenteel exact speelt op het vlak van radicalisering in de gemeente Gooise Meren. Burgemeester Van Vliet kon daarover woensdag niets zeggen in het openbaar. "Wat elders in het land gebeurt, gebeurt ook in Gooise Meren. Veel gemeenten hebben er mee te maken", zo verzekerde ze.

Bekkema tijdelijk terug

GOOISE MEREN - Rolien Bekkema zal namens de PvdA tijdelijk de raadszetel overnemen van Mieke de Wit.

De Wit kampt met haar gezondheid waardoor ze tijdelijk haar raadszetel uit handen geeft. "Aanvankelijk hoopten wij dat ze snel zou herstellen, maar dat duurt langer gedacht", aldus de fractievoorzitter. Bekkema wordt later deze maand geïnstalleerd. De Naardense was al actief als steunfractielid en kent alle lopende dossiers. Eerder was ze vijf jaar raadslid voor de PvdA in Naarden.

Ronald Plasterk voor even terug

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Ex-Bussumer Ronald Plasterk was woensdag voor even terug. De minister kwam het DigiTaalhuis van de Bussumse bibliotheek openen, een plek waar mensen terecht kunnen met vragen over het leren van de Nederlandse taal en over het leren van digitale vaardigheden. Na een toespraak en het tekenen van een convenant bezocht Plasterk een van de klasjes waar mensen les kregen om op het web met bepaalde zaken te regelen, zoals het online doen van belastingaangifte. Het klasje kon het bezoek van de minister erg waarderen.

Aanpakken Franse Kampweg meer volgens wensen buurt

Bewoners mogen meer meepraten over plannen

Maatregelen moeten de Franse Kampweg veiliger maken. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er gaat meer gedaan worden met de wensen van buurtbewoners als straks het werk aan de Franse Kampweg (N236) van start gaat. Bewoners moeten meer betrokken worden. Dat heeft Provinciale Staten bepaald.

Afgelopen week werden de verbeterplannen voor de weg gepresenteerd aan buurtbewoners. De buurtbewoners blijken veel aan te merken te hebben op de plannen en kwamen met een reeks waardevolle punten, zo concludeert Provinciale Staten. Daar gaat nu dus meer mee gedaan worden. Bewoners mogen de komende maanden voorafgaand aan de werkzaamheden meer meepraten over het werk aan de weg. Er wordt gewerkt aan een 'gebiedsatelier' waar de plannen samen met de buurt vormgegeven gaan worden.
Het werk aan de Franse Kampweg gaat pas over ongeveer anderhalf jaar van start. De Franse Kampweg moet geheel op de schop. De weg moet veiliger gemaakt moeten worden, met name vanwege de ongelukken van de afgelopen jaren. Buurtbewoners hebben al langer veel zorgen en volgden de plannen daardoor op de voet.

Claartje Paulussen

Woont sinds 1987 in Bussum
Leidinggevende bij SKBNM,
is 53 jaar

Wat doe je zoal overdag?
"Ik werk fulltime en daarnaast ga ik graag wandelen, tennissen en ook regelmatig op stap met vrienden en naar het theater."

Nog een voorkeur?
"Nee, ik ga naar muziek, toneel, cabaret en zoek ook altijd naar iets nieuws."

Zelf ook actief op dat vlak?
"Ik heb toen ik 25 was jaren in een meidenband gezongen, een band met ouders van de SKBNM opgericht en ook nog een koor. Maar ben door tijdgebrek met alles gestopt. Ik wil ook nog graag andere dingen doen."

Leukste plek in Bussum?
"De Kapelstraat en de Spiegelstraat en de Hema. Daar ben ik heel blij mee."

Bussum mist?
"Terrassen en een grand café. En er is niets voor jongeren. Zelf heb ik geen kinderen maar ik kan me voorstellen dat zij dat missen in Bussum."

Bussum heeft teveel?
"Kappers. Ik heb ze laatst geteld."

Goed gesprek met?
"Een goede pedagoog om over kinderen en opvoeding te praten."

Favoriete muziekstijl?
"Van alles, van de Rolling Stones tot Acda en De Munnik en De Dijk. Die laatste is echt mijn favoriet. Maar ik ga ook naar het concertgebouw."

Grootste ergernis?
"Dat je niemand meer kunt aanspreken. Je krijgt meteen een grote snavel."

Nog een grote droom?
"Nog meer reizen, de wereld ontdekken."

Favoriete land?
"Mijn eerste grote reis was naar Sumatra en Java. De natuur van Sumatra is prachtig. Daarna ook naar Indië en Zuid-Afrika geweest maar Sumatra blijft het meeste bij."

Tot slot een toost?
"Op het geluk en de gezondheid van iedereen."

Nog veel vragen over plannen

GOOISE MEREN - De gemeenteraad heeft nog veel vragen over de plannen van het gemeentebestuur voor de komende jaren. Dat bleek woensdag toen de plannen besproken werden.

De raadsleden bespraken waar de komende jaren geld aan gaat besteden en waar op bespaard gaat worden. De gemeenteraad had vooral vragen over hoe het gemeentebestuur alles exact vorm gaat geven. Er werd onder meer gesproken over plannen om de gemeente te promoten voor toeristen, maar ook over zaken zoals het plaatsen van led-lantaarnpalen en het maken van extra fietsenrekken.

Nu het gemeentebestuur de meeste vragen van de raadsleden beantwoord heeft, kan het debat over de plannen van start gaan. Dat staat volgende week op de agenda. Weer een week later moeten de plannen worden aangenomen.

SDO moet langer wachten

BUSSUM - Voetbalclub SDO vreest nog weken te moeten wachten voordat er lampen geplaatst kunnen worden langs het pas aangelegde kunstgrasveld op het sportpark.

De lampen moeten er voor zorgen dat er per dag een stuk langer op het veld gevoetbald kan worden en dat moet weer druk van de andere velden afnemen.

SDO heeft al vele weken gewacht. Nu staat de volgende tegenslag te wachten: de werkzaamheden kunnen pas over een groot aantal weken van start gaan, zo heeft netbeheerder Liander laten weten. Voor het plaatsen van de masten met lampen moet een lange kabel over het sportpark getrokken worden. SDO laat weten achter de schermen oplossingen te zoeken om de aanleg sneller te laten verlopen.

Westereng gaat snel

BUSSUM - Het werk aan de straten van het laatste stuk Westereng loopt op rolletjes. De aannemer heeft het werk aan de meeste straten achter de rug.

Er wordt nu alleen nog gewerkt aan de Lange Heul en de Korte Heul. De Lange Heul wordt stukje voor stukje aangepakt. Als alles volgens plan verloopt wordt het laatste stuk rond augustus afgerond en gaat de weg weer open. Daarna hebben alle straten hun opknapbeurt gehad.

Aandacht voor verkeer Koekoeklaan

Er wordt nog vaak te hard gereden. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De gemeente vraagt aandacht voor het verkeer over de Koekoeklaan. Er wordt met regelmaat veel te hard gereden.

De afgelopen jaren werden al eerdere maatregelen genomen om het verkeer te verbeteren. Er werden drempels geplaatst, de weg werd versmald en de straat werd een 30 km/uur-zone. Dat zorgde er voor dat het aantal auto's over de straat afnam, maar er wordt nog wel te vaak te hard gereden. De gemeente vraagt bestuurders nu hun verkeersgedrag aan de passen. Dat moet gevaar voorkomen.

Roelie Loois heeft de Indon naar een hoger niveau getild

Directeur krijgt bij vertrek haar eigen plein

Roelie Loois heeft haar eigen straatnaambordje gekregen.

door Jessica de Jong

BUSSUM - Het schooljaar is bijna afgelopen - het laatste voor directeur Roelie Loois die over een paar weken met pensioen gaat. De afgelopen jaren gaf zij op geheel eigen wijze invulling aan het speciaal onderwijs. Daarbij voerde ze samen met het team vele veranderingen door om de Indon (school voor speciaal basisonderwijs) naar een hoger niveau te tillen. Ze heeft het gevoel dat dit gelukt en is en ze de school met een gerust hart kan achterlaten.

SBO de Indon

De Indon is een school voor Speciaal Basisonderwijs. De kinderen komen vooral uit Naarden Bussum. De kinderen krijgen op een speciale en betrokken wijze onderwijs. Waar het kan op de gewone manier en waar het moet op een speciale manier. De vakken op de Indon zijn hetzelfde als op een reguliere basisschool. De juf plaatst leerlingen, die (bijna) even ver in de lesstof zijn bij elkaar in een 'niveaugroep'.

Loois noemt zichzelf een 'echt onderwijsmens'. Met een achtergrond als leerkracht, intern begeleider en leesspecialist rolde ze van de ene in de andere onderwijsbaan. Sinds 2010 drukte ze haar stempel op de Bussum school aan de Albert Neuhuijslaan. Als directeur had ze dan ook niets met zaken die verder van het onderwijs afstonden zoals financiën en huisvesting. Nee, veel liever stond ze af en toe zelf voor de klas. Gewoon om te ervaren hoe het is in de klas voor de kinderen en de leerkrachten. Op de werkvloer moet het gebeuren. "Toen ik hier begon, moest er veel gebeuren qua onderwijsontwikkeling. Ik ben hier sturend in geweest."

Alle kinderen deden mee aan een flashmob op het plein.

'Vroeger waren we volgend naar het kind toe, dat is nu sturend'

Omslag
"Er is een echte omslag geweest. Eerst waren we vooral volgend naar het kind toe en nu werken we veel meer doelgericht. Als een kind binnenkomt stellen we eerst zijn of haar capaciteiten vast en bekijken we wat we kunnen doen. We denken in ondersteuningsbehoeften. Je behaalt hierdoor betere resultaten. Ook naar mijn team toe heb ik altijd voorop gesteld dat we ons moeten afvragen; waarom doen we de dingen zoals we die doen. Ik mocht deel uitmaken van een mooi veranderingsproces, waarin leerkrachten steeds meer eigenaarschap hebben gekregen over hun eigen handelen. Ik heb altijd vinger aan de pols gehouden. Dat zit in me. Het loslaten is lastig, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat de mensen die er nu zitten het zelf kunnen onder leiding van mijn opvolgster, Desiree van Leeuwen."

Fiets
De directeur is dol op de metafoor van 'een fiets' en dat zie je overal terugkomen in de school. "Het leven is als fietsen, om vooruit te komen en je balans te vinden moet je in beweging blijven. Onze leerlingen komen vaak kwetsbaar binnen en wij proberen hen zo goed mogelijk te begeleiden in hun ontwikkeling. Net als bij het leren fietsen hebben onze leerlingen in de klas de juiste ondersteuning nodig om meer vertrouwen in zichzelf te krijgen. 'Stap maar op de fiets' is ons motto. De leerlingen krijgen een duwtje in de rug, leren remmen en doortrappen."
Door de hele school zie je afbeeldingen van fietsen, een voertuig dat volgens Loois overal inzetbaar is. Met de fietsen op het lesmateriaal en overal in de school kunnen de leerlingen nog even terug denken aan Roelie Loois. Ook kijkt de hele school terug op een groot, geslaagd feest afgelopen vrijdag waarbij Loois onder andere werd getrakteerd op een flashmob en een eigen straatnaambordje.
Op de Indon zitten momenteel ongeveer 75 kinderen verdeeld over de groepen 3 tot en met 8. "Alle kinderen hebben hier zowel leerproblemen als gedragsproblemen. Soms komen de gedragsproblemen ook voort uit leerproblemen. En kinderen die alleen leerproblemen hebben kunnen vaak wel op een reguliere school blijven. Eigenlijk zouden we minder leerlingen moeten hebben sinds Passend Onderwijs, maar de klassen op reguliere scholen zijn in de praktijk zo groot, daar kunnen onze kinderen dan weer niet tussen. Te veel prikkels, te druk. Onze klassen hebben maximaal 17 kinderen. We streven er naar dat de meeste kinderen na de Indon doorstromen naar het VMBO."

'Het was veel ballen in de lucht houden en snel kunnen schakelen'

Pensioen
Nu ze met pensioen gaat, zijn het met name de kinderen die ze het meeste gaat missen. Maar ze kijkt zowel positief vooruit als achteruit. "Het is de leukste baan die ik ooit heb gehad. Het was continue veel ballen in de lucht houden en snel schakelen. Ik ben hier altijd erg gedreven in geweest, gelukkig had ik steun van mijn partner en kinderen en konden zij mij af en toe wat afremmen. Nu ik met pensioen ga wil ik iets gaan doen met filosofie of kunstgeschiedenis. Daarnaast denk ik aan vrijwilligerswerk met kinderen met een autisme spectrum stoornis, bijvoorbeeld in het Papegeno huis in Laren. Daarnaast ben ik ook oma...dus vervelen hoef ik mij zeker niet."

Nagenieten van eindshows dansseizoen

Foto: Dansstudio Van Harten

BUSSUM - Vier shows, 600 leerlingen op de planken en in totaal 1800 toeschouwers in theater Spant! Daarmee sloot Dansstudio Van Harten vorig weekeinde het seizoen af. Alle dansgroepen uit de regio lieten zien wat ze het afgelopen seizoen geleerd hadden. Van ballet tot hiphop en van peuters tot volwassenen. Inmiddels is al het foto- en filmmateriaal verzameld. Terugblikken op de show kan op onze website www.bussumsnieuws.nl.

Renovatie boogbrug loopt uit, werk is nog lang niet klaar

Brug gaat wel 9 juli weer open

Het werk is nog lang niet klaar. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De boogbrug en fietsbruggen op de oud Blaricumerweg zijn nu bijna drie maanden dicht. Sinds eind maart moet al het verkeer omrijden. Veel langer dan de geplande 2 maanden. Ook is slechts een klein deel van de werkzaamheden tot op heden uitgevoerd. Reden: historische bouwtekeningen klopten niet met de werkelijkheid en een aannemer die een al aangepaste planning niet kon waarmaken.

De gemeente laat weten dat zij wel de brug op 9 juli weer open wil stellen voor verkeer. "De openstelling is op dit moment belangrijker dan het uitvoeren van alle werkzaamheden", aldus de woordvoerder. De veiligheid zou niet in het geding zijn.

Opzet
Het was de bedoeling om de constructie van de brug te versterken en de fietsbruggen te vervangen. In die drie maanden zijn slechts enkele voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Aan het verbeteren van de constructie en het vervangen van de fietsbruggen is de aannemer niet toegekomen. Wanneer die werkzaamheden wel uitgevoerd worden is nog niet bekend.

Alles lijkt mis te gaan bij werk boogbrug Blaricumerweg

Ondertussen neemt de ontevredenheid van de omwonenden toe, ook zetten zij hun vraagtekens bij de datum van 9 juli. Er is inmiddels wel een nieuwe aannemer aangesteld, maar die kan eigenlijk nog niet zoveel doen. De vorige aannemer houdt de brug bezet. De gemeente heeft haar vertrouwen in hem opgezegd en hij is het daar niet mee eens.

Zo'n beetje alles wat maar kan tegenvallen lijkt ook uit te komen. Het college moest al terug naar de raad om met het verzoek om bijna twee ton extra, de werkzaamheden liepen eerder al uit en dus nu het geschil met de aannemer, waardoor het echt stil is komen te liggen. Over eventuele meerkosten en de hoogte daarvan die dit alles met zich meebrengt kan de gemeente op dit moment nog geen uitspraak doen.

Zoals het er nu uitziet gaat de brug weer open op 9 juli. Verkeer zwaarder dan 20 ton moet nog wel steeds een andere route kiezen.
Wanneer de eerder genoemde werkzaamheden alsnog uitgevoerd gaan worden is nog niet duidelijk. Eerst moet het geschil met de vorige aannemer opgelost worden.

Achtste-groepers vooral naar vwo

BUSSUM - Van de Bussumse achtstegroepers kunnen de meesten naar het vwo. Dat valt te concluderen aan de hand van scores op de Cito-toets.

De Bussumse scholen scoren elk jaar goed. Van de twaalf Bussumse scholen mocht afgelopen schooljaar 40,6 procent van de achtstegroepers naar het vwo, havo (21,4 procent) en het gecombineerde advies havo/vwo (10,5 procent) volgen daarna. Van de scholen leverden de Emmaschool (57,9 procent) en de Gooilandschool (56 procent) de meeste achtstegroepers aan het vwo.

Per jaar leveren de Bussumse scholen pakweg 3800 achtstegroepers af.

Aantal verdachten gedaald

GOOISE MEREN - Het aantal volwassen mannen en vrouwen dat verdacht wordt van een misdaad is het afgelopen jaar gedaald. Dat heeft het CBS berekend, zo meldt de NOS.

Twee jaar geleden waren nog 280 Bussumers en 140 Naarders verdachte van een misdaad. Het afgelopen jaar waren dat nog maar 230 Bussumers en honderd Naarders. Bussum en Naarden lopen daarmee mee met de trend van de rest van het land: de aantallen van de meeste gemeenten dalen.Bussumers en Naarders pleegden het afgelopen jaar vooral vermogens-, gewelds- en verkeersmisdrijven.

Geen punten voor HCAW

BUSSUM - De honkballers van HCAW hebben afgelopen week geen punten kunnen pakken tegen het sterke Curaçao Neptunus. De Bussumse honkbalhoofdklasser verloor zowel donderdag (1-10), zaterdag (0-2) en zondag (2-0) van de Rotterdammers.

Waar HCAW donderdagavond nog een forse nederlaag leed, bleef de schade afgelopen weekend beperkt. Sterker nog: het bleef steeds tot het laatste moment spannend tussen de twee ploegen.

Hoewel HCAW afgelopen weekend dus geen punten kon pakken, doet de ploeg nog wel mee om deelname aan de play-offs. Komende week spelen de Bussumers tegen L&D Amsterdam Pirates. De Bussumers hopen dan op een goed resultaat.

Kloostertuin decor zomerfestival

BUSSUM - De Lions Club Gooise Meren hoopt zaterdag met haar jaarlijkse Midsummer Festival een flink bedrag op te halen voor KNGF Geleidehonden. Aan de locatie zal het niet liggen. De serviceclub heeft gekozen voor de tuin van klooster Mariënbug.

Drie loterijen en de verkoop van hapjes en drankjes moeten geld in het laatje brengen. De opbrengst gaat dit jaar naar KNGF Geleidehonden. Tussen het lootjes trekken door is er vooral veel muziek te horen op het terrein. In de middag wisselen Shantykoor Het Ruime Sop en het Kinderkoor van de muziekschool elkaar af. Het avondprogramma wordt gevuld met een optreden van de band Rebekka Ling, met een mix van soul en jazz en Heren 5. Gooise ondernemers verlenen hun medewerking op culinair gebied en zij stellen ook prijzen beschikbaar voor de loterij. Het festival gaat om 15.00 uur van start en gaat door tot zonsondergang. De toegang is gratis. Meer informatie op de site gooismidsummerfestival.nl.

Workshop Wandelend Voetbal

NAARDEN - Voetbalvereniging NVC houdt volgende week een Wandelend Voetbal-clinic.

Wandelend voetbal is een voetbalvorm geschikt voor 60-plussers. "Want bij deze voetbalvorm wandelen de spelers in plaats van rennen. Rennen is verboden, net als het maken van slidings. Buitenspel doen ze niet aan en het veld is een stuk kleiner. Wandelend Voetbal betekent vooral lekker bewegen met een bal en samen veel plezier maken. Het gaat niet alleen om het voetballen, maar ook om het onderhouden van sociale contacten", laat NVC weten.

De workshop wordt volgende week donderdag gehouden van 10.00 tot 12.00 uur op de velden van NVC.

Parkeergarage aangepast

BUSSUM - Alleen huurders van de appartementen op de strook voor het Gewestkantoor en het werknemers van het kantoor zelf mogen de parkeergarage aan hun straat nog gebruiken.

De parkeergarage wordt vanaf maandag gesloten voor andere auto's. De gemeente laat weten dat bezoekers van het Gewestkantoor of de appartementen vanaf volgende week moeten parkeren aan de Burg. de Bordesstraat of de Gooibergstraat.

Faust in een moderne vertolking

Ruim 100 musici staan zondag op het podium in de Grote Kerk Naarden

Drie uur trok Roy Voogd uit voor de laatste repetitie. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN – Na maanden van repeteren is het zondag dan eindelijk zover. Dan spelen ruim 100 musici onder leiding van dirigent Roy Voogd en vocal coach Ingrid Stijsiger de semi-concertante opera Faust in een eigen gemaakte, moderne vertolking. Plaats van handeling is geheel onverwachts de Grote Kerk in Naarden geworden.

Voogd en de andere musici hadden zich het allemaal wel iets anders voorgesteld, de uitvoering dit jaar. Tot april leek alles in kannen en kruiken te zijn met het Muiderslot. Voogd spreekt zelfs van een dramatische wending met veel gevolgen. In plaats van vier zijn er nu twee uitvoeringen en een aantal koorleden trok zich terug. Het had behoorlijke financiële consequenties.

Dat het oorspronkelijke plan, een openluchtoptreden, niet kon doorgaan was wel zuur voor Voogd en de andere betrokkenen, maar heeft de organisatie ook veel geleerd. De reddende hand van de Grote Kerk Naarden daarentegen was zo'n bijzonder gebaar dat die teleurstelling alweer naar de achtergrond verdwenen is. Voogd: "De spontaniteit en snelheid waarmee directeur Marlo Reeders reageerde is echt fantastisch."

'Het is een soort van lappendeken van verschillend repertoire'

"De twee laatste repetities gingen erg goed", vertelt Voogd. "Het is altijd spannend, maar dit jaar was het extra spannend." De deelnemers komen namelijk van vier regionale koren en ze hadden tot dan toe apart gerepeteerd. Voogd kon opgelucht ademhalen. Het GO! Projectkoor - waar regionale koren samenwerken - is een initiatief dat hij een jaar geleden opstartte en het blijkt goed te werken. Vanuit 't Gooi zijn er 42 deelnemers, de overige koorleden komen uit Friesland, de kop van Noord-Holland en Arnhem/Nijmegen.

Volksopera
Ook deze uitvoering van FAUST is weer een echte volksopera. Voogd: "We brengen geen bestaande opera's, maar maken een aaneenschakeling van beroemde aria's en koorwerken uit verschillende bekende opera's. Een soort van lappendeken van verschillend repertoire zeg maar."

Ook zit er de nodige humor in het stuk. Zeker in een serieus dramatisch verhaal als Faust van Goethe, vindt Voogd humor onmisbaar. "Als er niet gelachen wordt dan is het niet leuk." Maar de humor mag ook weer niet doorslaan naar platte humor. "We houden de oorspronkelijke muziek zoveel mogelijk in tact." Zelf is hij erg gecharmeerd van de rol van de Duivel als verteller, gespeeld door Jan Polak. "Echt een fantastische verteller die je meeneemt in het verhaal."

Naast het 92-man sterke koor worden de personages van Fer Luce, de handlanger van de Duivel, Violetta, de vrouw van Faust en Carmen en Elsa door vier professionele solisten gespeeld. Orkestleider Vaughan Schlepp heeft de muziek voor de speciale bezettingen opnieuw gearrangeerd. Ze spelen onder meer Gloire Immortelle van Gounod en de prettig in het oor liggende bruidsmars van Lohengrin van Wagner. Volgens Voogd is het 'probleem' bij bestaande opera's dat er wel een paar voor veel mensen bekende melodieën in zitten maar dat ze verder veel muziek bevatten die de meeste mensen niet kennen, waardoor de drempel vaak hoogt ligt. Voogd stelt dat nagenoeg iedereen de melodieën die te horen zijn in deze volksopera wel kent. Een stelregel die opgaat voor eigenlijk alle producties van GO! Opera. En hoewel het niet is gemaakt voor kinderen, is de volksopera geschikt voor jong en oud omdat er ook van alles op het podium gebeurt.

Met het GO! Projectkoor, onderdeel van GO! Opera, wil Voogd de krachten van 14 regionale koren bundelen. Zo kunnen de producties opeens op veel meer plekken worden ingezet en zijn ook meer grootschalige projecten mogelijk. Zo kunnen bepaalde kosten worden gedeeld. Een slimme zet nu de subsidiekraan steeds verder wordt dichtgedraaid en ook fondsenwerving een lastige klus blijft. Het uitverkochte openluchtoptreden van GO! Opera tijdens Vestival Vocaal in Naarden was de eerste test. Volgend jaar staat Queen Arthur het programma.

Sportclub Gehandicapten met handen in het haar

Waar blijven de vrijwilligers?

Deze toppers hebben allemaal afgelopen zaterdag hun zwemdiploma behaald.

NAARDEN - Zwemles geven aan kinderen met een motorische beperking. Dat doet de Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi- en Eemland al 50 jaar. Atie de Koo is er sinds het begin bij, maar trekt nu aan de bel. Want waar blijven de vrijwilligers? En voor hoe lang kunnen ze de zwemlessen nog blijven aanbieden in zwembad de Lunet?

De vrijwilligers die worden gezocht moeten kunnen zwemmen en affiniteit met kinderen hebben. Ze krijgen hun eigen leerlingen en worden door Atie begeleid. "Met twee of drie man extra zijn we al heel blij. Het gaat enkel om de zaterdagochtend. Het is onbegrijpelijk dat we niemand kunnen vinden."

De kinderen die bij deze sportclub zwemmen mankeren allemaal iets. Niet in het hoofd, wel in het lijf. De kinderen zitten in een rolstoel, zijn half verlamd of autistisch. Hier kunnen ze een gewoon zwemdiploma halen. "Ik weet dat burgemeester Cramer met het idee kwam. In 1965 zijn de eerste zwemdiploma's uitgereikt. Ik kwam erbij omdat ik een waterpolo achtergrond had en er vrijwilligers nodig waren. Ouders dachten en denken nog steeds dat het halen van een diploma ondenkbaar is. Maar wij denken in mogelijkheden. Een diploma halen is echt iets bijzonders. We hebben een vrouw gehad die maar liefst 15 jaar deed over haar A-diploma. Een grote uitzondering, maar wel een enorme prestatie."
De club telt 67 leden, 12 vrijwilligers en er staan 12 kinderen op de wachtlijst. Vroeger waren er wel 120 leerlingen die tot en met het A-diploma één op één begeleiding krijgen. Het kan zijn dat iemand zo'n plek jaren vasthoudt. Want een A-diploma halen, daar stelt Atie hoge eisen aan. "Wat heb je eraan als je net niet door het gat kunt zwemmen. Ik wil dat de techniek goed is en dat ze de afstanden goed halen. Ook als je verlamd bent. Ik hoor regelmatig dat onze kinderen beter zwemmen dan valide kinderen. Door te zwemmen sterken ze aan en ook psychisch is het goed. In het water valt een handicap ook niet op, je bent even net als de rest. En dat is heel belangrijk."
De politiek spreekt over bezuinigingen en er is een kans dat zwembad de Lunet moet sluiten. Een doemscenario voor Atie. "Waar kunnen we terecht op de zaterdagochtend? Hoe lang kunnen we nog blijven? Het is een nieuw onderwerp op onze agenda en het benauwt ons. In het Gooi zijn we de enige die zwemmen met gehandicapten. We hopen dat we kunnen blijven want hier heerst rust, hebben we alle middelen en de Lunet is gewoon een prima bad."

'Door te zwemmen sterken ze aan en ook psychisch is het goed'

Vrijwilligers kunnen zich melden bij Atie de Koo, 035-5266263. Het nieuwe zwemseizoen start 3 september.

14 / 24

Muziekvereniging Het Gooi speelt een kort openluchtconcertbij het Meertje van Vlek.

donderdag 30 juni

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9:30 uur tot 11.00 uur

Proef de verspilling!

Brinklaan 36a 18:30 uur

Taste Before You Waste Bussum kookt wekelijks een vegetarisch verrassingsmenu. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

CBD café

Kapelstraat 6 Hempie, 19:30 uur

CBD: je hoort er steeds meer over, zeker de laatste tijd. Maar wat is CBD nu precies, hoe werkt het op ons lichaam, welke soorten producten zijn er beschikbaar en welke daarvan is het meest geschikt voor mij? Op al deze en meer vragen geven wij antwoord tijdens onze info avond. Ook is er gelegenheid voor het delen van ervaringen met elkaar. Deelname is gratis. Aanmelden via mail: info@hempie.nl

orgelconcert

Grote Kerk Naarden 20:15 uur

Orgelconcert door Peter Eilander in de serie wekelijkse orgelconcerten op donderdagavond. Toegangsprijzen € 7,50.

vrijdag 1 juli

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10:00 uur

Biljarten voor beginners en gevorderden.

Theesessie

WOC Spieghelwijck 14:00 uur

Aquadisco Special: Pirates

De Zandzee 19:00 uur

Sportcentrum De Zandzee zal worden omgetoverd in de stijl van het thema en ook de DJ zal weer komen draaien. Van 19.00 tot 21.30 uur, A-diploma verplicht. Toegang t/m 14 jaar.

zaterdag 2 juli

Repair Café De Schakel

Wijkpost De schakel
10:00 tot 12:30 uur

Een scheur in uw lievelingszwembroek? Wiebelt het campingstoeltje? Het Repair Café zoekt naar een oplossing. Diverse vrijwillige reparateurs staan klaar om iedereen gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Adres: Kolonel Verveerstraat 74 in Naarden.Met het Repair Café goed voorbereid op vak

Garageverkoop

Iepenlaan, garagebox 348
14:00 uur

Te koop, ingeleverde spulletjes van de bewoners, t.b.v. activiteiten voor de bewoners.o.a. boeken, cd, dvd € 0,25 en 5 voor €1,= div. poppen, sieraden, enz,enz 2 juli Garagebox 348 iepenlaan vanaf 14:oo uur

Gitaarconcert Mini Masters

Gebouw de Hoed 16:00 uur

Jonge gitaartalenten uit de regio spelen onder leiding van Leon de Kroes gevarieerde gitaarmuziek van jazz tot klassiek. Belangstellenden zijn van harte welkom. De toegang is gratis.

Zomerconcert Muziekvendel Nardinc

Gebouw De Sprong 19:30 uur

Een zomerconcert in het gerenoveerde verenigingsruimte, gebouw De Sprong, Keverdijk 2 in Naarden.Aan deze muzikale avond zullen alle groepen van het Muziekvendel hun medewerking verlenen. De zaal is open vanaf 19.00 uur.,De toegangsprijs is 5 euro per persoon en kinderen betalen 2,50 euro.

Musical Mary Poppins

Theater Concordia 20:00 uur

De MuziekTheaterSchool van De Gooische Muziekschool presenteert Mary Poppins. Adres: Graaf Wichmanlaan 46 te Bussum. Kaarten € 7,50. Kinderen onder de 13 jaar betalen 5 euro en zijn verkrijgbaar voor de voorstelling aan de kassa. Pinnen is niet mogelijk.

zondag 3 juli

Uitje met de BPB naar het Openluchtmuseum

Openluchtmuseum Ootmarsum 10:00 uur

Van Twentse leu, traditie- en streektaalfestival. Met demonstraties van oude ambachten met muziek en zang. De boodschappenPlusBus haalt en brengt u thuis. Bel ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur te bereiken op: 035 7504192.

Gratis rondleiding

Comenius Museum 15:00 uur

Veel mensen kennen het Comenius Museum in Naarden wel van naam, maar zijn er nog nooit binnen geweest. Iedereen is welkom bij de gratis rondleiding om 15.00 uur. Op 3 juli is ook de tentoonstelling ‘Wereld Beeld’ te zien. Er moet wel entree voor het museum betaald worden, maar de rondleiding is gratis. Aanmelden: via: info@comeniusmuseum.nl of via: 035-6943045. Het museum is te vinden aan de Kloosterstraat 33.

maandag 4 juli

Open Koffie

Het Hoofdkantoor 9:00 uur

Open Koffie voor ZP-ers uit Naarden en Bussum. Tjitske Muller van Theater Draad komt een korte presentatie geven over nut en waarde van rollenspelen in trainingstrajecten. Aanvang: 9:00uur. Locatie: Het Hoofdkantoor Bussum. Aanmelden is niet nodig.

Yoga

WOC Spieghelwijck 10:15 uur

ANBO Seniorencafé

Brasserie Stokjes en Lepel 10:30 uur

Elke maandag is zoals gewoonlijk het ANBO Seniorencafé in de Brasserie Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3 b te Bussum. Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening. Deze keer is het ook weer boekenruil.

dinsdag 5 juli

De BPB naar Kasteel Rosendael

Kasteel Rosendael 12:00 uur

Een prachtig park en een imposant kasteel met bijzondere meubels, zilver en porselein. Ontvangst met koffie en gebak. De boodschappenPlusBus haalt en brengt u thuis. Bel ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur op telefoon: 035 7504192.

woensdag 6 juli

Jeu de Boules

WOC Spieghelwijck 14:00 uur

Zomer Bridgedrives

Witte Kerk Naarden 19:15 uur

De kosten zijn 2,50 euro. Kom met een partner en schrijf in. Zonder partner dient u eerst te bellen 035-6932392.

donderdag 7 juli

Wijkschouw Naarden Vesting

Stadskantoor 16:00 uur

De gemeente voert de wijkschouw uit in samenwerking met Bewonersplatform Naarden Vesting. Verzamelen bij het Stadskantoor.

Met de BPB naar Orgelconcert

Grote Kerk Naarden 19:00 uur

Organist Sander van Marion geeft een orgelconcert in de Grote Kerk in Naarden.De boodschappenPlusBus haalt en brengt u thuis. Bel ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur op telefoonnummer: 035 7504192.

Openluchtconcert Muziekvereniging Het Gooi

Meertje van Vlek 19:45 uur

Muziekvereniging Het Gooi speelt tijdens een kort openluchtconcert luchtige, mooie muziek voor de buurt. Gratis.

orgelconcert

Grote Kerk 20:15 uur

Orgelconcert door Sander van Marion. Tijdens het concert worden het koororgel en het hoofdorgel bespeeld met een Frans programma van barok naar romantiek.Toegangsprijzen € 7,50 .

vrijdag 8 juli

Jopie Huisman museum Workum

boodschappeb PlusBus 10:00 uur

Een prachtige tocht naar het Jopie Huisman museum in Workum. De boodschappenPlusBus haalt u thuis op en brengt u weer thuis.Bel maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur met telefoonnummer: 035 7504192.

zaterdag 9 juli

Musical Grease

Theater Concordia 20:00 uur

De MuziekTheaterSchool van De Gooische Muziekschool presenteert Grease. Adres: Graaf Wichmanlaan 46 te Bussum. Kaarten € 7,50. Kinderen onder de 13 jaar betalen 5 euro en zijn verkrijgbaar voor de voorstelling aan de kassa. Pinnen is niet mogelijk.

Midzomerfeest

Wijkpost De schakel 17:00 uur

Midzomerfeest voor iedereen bij Wijkpost de Schakel in Naarden. De zaal gaat open om 16.30 uur het Kopude Buffet begint om 17.00 uur en het is afgelopen om 20.00 uur. De Kosten bedragen € 8,00 per persoon. Op geven kan bij Tiny vd Horst 6949312 of via de intekenlijst bij de Schakel.

Filmhuis Bussum

De film Elle.

In spannend EYE IN THE SKY stapt een meisje in beeld, net voor een drone-lancering.
In DEMOLITION, publieksfavoriet op het IFFR, viert een man (JAKE GYLLENHAAL) zijn onverwerkte verdriet bot op - min of meer - demontabele apparaten.
In LES OGRES delen rondtrekkende toneelacteurs lief en (veel) leed.
Onverwoestbaar lijkt ze, Michèle (ISABELLE HUPPERT) in ELLE van PAUL VERHOEVEN, tot ze wordt verkracht.
In THE IDOL houdt de Palestijnse Mohammed, ondanks de oorlog, vast aan zijn droom.
NOMA – MY PERFECT STORM toont het verhaal achter het Deense toprestaurant en zijn geniale chef.
In LOUIS THEROUX: MY SCIENTOLOGY MOVIE drong Theroux met list en onderkoelde Britse humor binnen in de paranoïde Scientology kerk.
TRUMAN is dé Spaanse feelgoodfilm van het jaar: teder en warm over twee Spaanse vrienden.
STRIKE A POSE laat Madonna's trotse dansers aan het woord, over roem, coming-out en doorzetten. Aangrijpende documentaire.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor een breed publiek.
In FAMILIEFILM BINNENSTEBUITEN kruipen we in het hoofd van puber Riley die moet verhuizen. Deze nieuwste Pixar-film kreeg overal vijf sterren. In 3D.

Hevige regen zorgt voor tweede keer in tien dagen tijd voor veel overlast

Nat, natter, natst na hevige regenval

De Lambertus Hortensiuslaan liep onder water. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Hevige regenval heeft Bussum vorige week donderdag weer blank gezet. Meerdere straten stonden onder water.

Het was raak aan onder meer de Landstraat, de Brinklaan, Lambertus Hortensiuslaan en vele straten van het Spiegel waren volgelopen. Daarnaast bleek de gymzaal van de Vondelschool blank te staan.

Nog geen tien dagen eerder hadden Bussumers ook al veel last van de regen na een wolkbreuk. De afvoer kon het niet aan. De burgemeester liet toen weten dat de problemen de aandacht hebben. Zij riep onder meer op dat inwoners ook zelf maatregelen kunnen nemen. Ze doelde hierbij op het weghalen van bestrating zodat de regen in de bodem kan zakken.
Weerman Pieter de Blois legt uit wat er aan de hand is: "Deze juni vallen de extreem zware buien in vooral centraal Europa tot vooral over het zuiden en oosten van Nederland. Dit is te wijten aan een hardnekkige lage luchtdruk boven West- en Midden Europa. het kan echter ook een gevolg zijn van het zware El Niño effect dat wereldwijd leidt tot afwijkend weer. In ons deel van de aarde heb je dan vooral een nat voorjaar...!"

De Duitser Alex Meyer begint in 1886 in Amsterdam een koffiebranderij. In datzelfde jaar trouwt hij in Bonn met Helena Schuster en het paar vestigt zich in Amsterdam. Er worden twee kinderen geboren: Anna en Ernst. In 1903 krijgt Alex de Nederlandse nationaliteit.

De zaken gaan goed. Zoon Ernst en schoonzoon, Carl Hennings, eveneens uit Duitsland, komen in de zaak. In 1911 komen Alex Meijer (y is ij geworden) en zijn vrouw Helena in Bussum wonen aan de Koningslaan 31. In 1916 koopt hij het pand Koningslaan 35 en laat het slopen. Van der Goot en Kruisweg ontwerpen een nieuw 'landhuis', dat de naam 'Oelde' krijgt naar de geboorteplaats van Alex in Duitsland.

Het echtpaar Alex en Helena Meijer omstreeks 1930 in Bussum.

Ook het gezin van hun dochter vestigt zich in 1912 in het Spiegel. Oprichter Alex overlijdt in 1933 en zijn vrouw Helena in 1934. Economisch zijn het slechte tijden zodat Anna en Carl de villa Koningslaan 35 moeten verkopen. Ze verhuizen naar Amsterdam. Inmiddels is kleinzoon Günter dan al in het bedrijf. Het is de periode van de crisis van de jaren dertig, de oorlog en de bezetting. Dochter Anna is joods en kleinzoon Günter, als zoon van een joodse moeder en niet-joodse vader, ook. Beiden lukt het om niet als joden geregistreerd te staan. Van koffiebranden komt tijdens de bezetting niets. Er worden koffie-surrogaten, soep-, aroma- en juspoeders gemaakt. Na de oorlog lukt het Günter niet meer om het bedrijf weer succesvol te maken. In 1966 stopt hij en overlijdt in hetzelfde jaar. Zijn compagnon koopt de 'Keijzer Koffie en Thee'-winkels en verkoopt Alex Meijer en Keijzer in 1971 aan Simon Lévelt. Inmiddels brengt een groothandel koffie op de markt onder de merknaam Alex Meijer.

Kleindochter Yvelotte Hennings beschreef de drie generaties op een liefdevolle manier in het rijk geïllustreerde boek 'n Tijd van Leven, drie generaties koffiebranders. Het verhaal is geplaatst in een brede cultuurhistorische context. Het net verschenen boek van 64 pagina's is te verkrijgen voor € 14,95, exclusief verzendkosten, door een email te sturen aan info.tijdvanleven@gmail.com. Desgewenst kan het boek vervolgens bij de HKB opgehaald worden.

Klaas Oosterom

Meneer Ruud verlaat zijn bibliotheek

Hij heeft duizenden kinderen aan het lezen gezet

Tussen de boeken en kinderen; zijn enthousiasme is er nog steeds.

door Yvette de Vries

NAARDEN - Bijna 40 jaar lang was Ruud de Groot 'het gezicht' van de jeugdafdeling van de Naardense bibliotheek. Hij was betrokken bij de bouw in 1976 en begin deze maand was de 59-jarige jeugdbibliothecaris voor het laatst te vinden tussen de kasten met boeken.

Het officiële afscheid is pas op 13 juli als de leerlingen van de Rehobothschool en de Tweemaster hun boeken komen inleveren. Dan is hij er nog voor één keer, want dat moment wil De Groot zeker niet missen. In 1977 benaderde hij de eerste Naardense scholen - het waren er toen nog zo'n stuk of vijf - om naar de bibliotheek te komen. Zelf ging hij ook regelmatig op bezoek in de klassen.

Op 13 juli mag iedereen afscheid komen nemen van meneer Ruud

Geen anonimiteit
In zijn woonplaats Weesp kent bijna niemand hem, maar zodra hij één voet in Naarden zet is het gedaan met de anonimiteit. De Groot lacht: "Dan is het: hallo meneer Ruud!"

De kinderen luisteren geboeid naar de verhalenverteller

Hij heeft ontelbaar veel kinderen zien opgroeien. Jaar in jaar uit zag hij ze; hij kende ze allemaal van naam, van kleuter tot achtstegroeper. Daardoor bouwde hij ook een band met ze op. "Ze durven dan ook bij je te komen", zegt hij trots.

Even later zitten twee meisjes gezellig met hem te keuvelen. Ze mogen op de foto met hem, maar luisteren zo geboeid naar de 'verhalenverteller' dat ze de foto eigenlijk al vergeten zijn.

De laatste vijf jaar was hij al minder vaak in de bibliotheek te vinden, hij werkte nog maar een paar dagen in de week. "De overgang is dus niet zo groot", nuanceert hij het gevoel van afscheid. Het contact met de leerlingen van nu was al minder intensief. Toch blijft het voor hem het mooiste beroep dat er is: kinderen enthousiast maken voor lezen. Al ging dat vroeger anders dan nu, vertelt De Groot.

Klassenbezoek
"Dan ging ik op klassenbezoek en kon ik een verhaal vertellen waar de kinderen wel een half uur tot drie kwartier geboeid naar konden luisteren. Dat redden ze nu niet meer. "De concentratie is korter, te veel prikkels en geen rust", is zijn verklaring. Hij paste zijn 'lesmethode' erop aan: kortere verhalen en meer interactie.

Boekverslagen
Zijn werk reikte verder dan verhalen vertellen, boeken helpen uitzoeken of de boeken rangschikken. De leerlingen van de hogere groepen, zeven en acht, zijn meer inhoudelijk bezig, met boekverslagen bijvoorbeeld. De Groot helpt ze daarmee.

"Ik stel bijvoorbeeld vragen waarmee ze het karakter van de personen in het boek kunnen achterhalen." Onlangs gaf hij nog een powerpointpresentatie aan de zevendegroepers van de Rehobothschool, hoe ze op eenvoudige wijze een boekverslag konden maken. "Ze vinden dat vaak heel spannend en zien er tegenop. Ik laat ze zien dat het helemaal niet zo lastig is."

Plannen
Terwijl De Groot vertelt wat hij zelf het liefst leest - fantasie- en historische verhalen en psychologische romans, staat hij op om een paar voorbeelden uit de kast te halen. Stilzitten is niets voor hem. "Ik ga nog lang geen geraniums koken", grapt hij.

Hij zit ook al volop plannen. Hij gaat zes weken fietsen in de Oostenrijkse bergen en daarna ziet hij wel.

Afscheid
Van de leerlingen van de Rehobothschool kreeg hij 7 juni al een prachtig cadeau. "Een zelfgemaakt boek met verhalen over meneer Ruud."
Op 1 juli is hij voor het laatst op de Tweemaster.

En dan volgt tot slot zijn officiële laatste dag op 13 juli.

Don Willeman stopt na 45 jaar als fysiotherapeut

'Als ik door ga tot mijn 80ste, word ik een soort van monument'

Don Willeman (rechts) bij zijn afscheid. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Don Willeman heeft zichzelf twee maanden vakantie beloofd. Vorige week was zijn afscheidsreceptie en morgen is zijn laatste dag. Dan neemt hij, na een loopbaan van 45 jaar als fysiotherapeut, echt afscheid. Als fysiotherapeut dan, hij blijft voorlopig nog wel.

Hoe voelde dat, zo'n laatste week?
"Heel dubbel, rationeel weet je dat er een eind aan komt, maar het is toch wel een ding. Ik ga de mensen nog het meest missen. Het werk zelf natuurlijk ook, maar mensen dat is toch wel mijn werkonderwerp. Een computer heb je nodig, die zijn lek, maar mensen, daar zit een stuk emotie aan en ook al is de klacht hetzelfde, bijvoorbeeld lage rugpijn, hij is toch altijd anders omdat mensen verschillen en er anders mee omgaan."

Twee maanden vakantie en dan?
(Lacht) "Ik ga echt niet achter de geraniums zitten hoor. Na die twee maanden ga ik aan vrijwilligerswerk beginnen. Ik zag al dat ze bij de dierenambulance mensen nodig hebben en ook zijn er nog bijvoorbeeld de Voedselbank, Pampus en het Naardermeer. Er is zoveel te doen, maar één of twee dagen dat is voldoende. Ons huis is meer dan honderd jaar oud en daar heb je ook veel werk aan. En vanaf september is er weer het gedoe rond Sinterklaas."

'Ik vind zelf dat de praktijk ook moet verjongen'

Daar stopt u niet mee toch?
"Nee, zeker niet, ik ben sinds tien, elf jaar voorzitter van de werkgroep en ik vind dat veel te leuk. Die hele organisatie, mensen aansturen, dat vind ik wel 'aardig' om te doen. En je doet het tenslotte voor de kinderen. Ik ben er eigenlijk toevallig ingerold. Halverwege de jaren negentig had ik een patiënt die vond dat 'Sinterklaas' wel iets voor mij was. Vanwege mijn lengte en stem en hij vond dat ik mij wel statig gedrag kon vertonen. Dat heb ik tien jaar met heel veel plezier gedaan. Het was een soort alter ego."

Stel u bent jong, zou u weer dezelfde keuze maken?
"Dat weet ik niet. Eigenlijk wilde ik piloot worden, maar ik was te lang, ik paste niet in de cockpit. Toen kwam fysiotherapie op mijn pad. Maar blijkbaar geef ik wel de genen door. Mijn zoon is piloot."

Wat vinden uw collega's ervan dat u stopt?
"Die respecteren mijn keus. Ik vind zelf dat de praktijk ook moet verjongen, ruimte voor jonge mensen met andere ideeën. Hoewel ik altijd wel met mijn tijd ben meegegaan. Ik stop ook omdat ik vind dat er ook nog iets meer is dan fysiotherapie in de wereld. Ik kan hier wel blijven lopen tot mijn tachtigste, maar dan word je een soort van monument. En ik wil dus ook plaats maken voor jonge mensen."

Alles voor de verkoop

Hoe presenteer je je woning het beste aan een koper? Woningstylist Ellen van Wijngaarden heeft tips. (Foto Brian Elings) Foto: Brian Elings / De Vuurtoren

Sleutelwoorden: licht, lucht, ruimte en rust

Wie zijn woning wil verkopen doet er verstandig aan om het huis goed te presenteren aan mogelijke kopers. Verkopers die op een site als Funda hun woning zo aantrekkelijk mogelijk over het voetlicht brengen, hebben een streepje voor bij aspirant-kopers.

Ook is het belangrijk goed na te denken over hoe het huis tijdens de bezichtigingen wordt gepresenteerd.

Woningstylist Ellen van Wijngaarden wijst op de NVM-site op het belang van een goede woningpresentatie. "Het huis moet uiteraard in een nette en schone staat aan de potentiële koper getoond worden", stelt zij. "Ook belangrijk is dat het huis 'gezellig' aandoet."

Maar wie echt goede en snelle zaken wil doen, moet er meer aan doen. "Het verplaatsen of weghalen van meubels, of wat schilder- en klusjeswerk doen, de eerste indruk moet helemaal de goede zijn. Door licht, lucht, ruimte en rust te creëren zullen potentiële kopers eerder een goed gevoel hebben bij een pand", aldus Van Wijngaarden.

Het is volgens haar absoluut een fabel dat de kopers er wel doorheen kijken. Dat doen ze dus niet, aldus de styliste. Het zijn belangrijke tips in een tijd dat de woningmarkt weliswaar aantrekt, maar de koper kritisch is en bewust omgaat met zijn geld.

"Ongeveer 90% van de mensen is niet in staat door wanorde, chaos en dissonantie heen te kijken. De huizenkijker voelt gewoon dat er iets niet in orde is, dus verlaat hij - als het al tot een bezichtiging komt - het liefst zo snel mogelijk de 'plek des onheils'."

In landen als de VS, Engeland en Australië is het volgens de woningstylist de normaalste zaak van de wereld eerst te investeren in je pand en het dan te verkopen. Een professionele presentatie met hulp van makelaar, stylist en fotograaf. Van Wijngaarden: "Het kost wat, maar het levert per saldo meer op. Zover zijn we in Nederland nog niet."


Het advies van Van Wijngaarden is: zorg altijd voor een aantrekkelijke en goed doordachte presentatie. "Zodat de potentiële koper denkt: 'Hier wil ik wonen. Dit pand moét ik hebben. Koste wat het kost'."

Starterslening eindigt in 2017

Wie een Starterslening wil, moet deze voor de jaarwisseling laten passeren bij de notaris. Anders vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek, zo waarschuwt de SVn, de organisatie achter de lening.

Sinds 2013 moet iedere hypotheek annuïtair worden afgelost om recht te houden op hypotheekrenteaftrek. De Starterslening voldoet niet aan deze eis, aangezien de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeven worden betaald. De uitzondering voor deze lening eindigt per 1 januari 2017.

Wie voor de jaarwisseling een Starterslening wil, om zo nog onder de huidige regelgeving te vallen, moet haast maken. De aanvraagprocedure bij de SVn duurt zo'n drie maanden.

Aandacht voor de gladiool

Deze weken kan niemand om bloemen heen. De gladiool vraagt namelijk nogal wat aandacht!

Met de gladiool is het dubbel genieten. Aan weerszijden van de lange stengel bloeien namelijk bloemen in prachtige kleuren. Heel felle kleuren, prachtige pasteltinten of tweekleurige bloemen. De bloem is er in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, crème en oneindig veel combinatiekleuren per bloem. Er zijn naast enkelbloemige zelfs gevuldbloemige variëteiten. Deze bloemenheld gaat de hoogte in van het late voorjaar tot diep in de herfst.

Kijk op GooisWoonNieuws.nl voor de verzorgingstips.

Te koop of te huur?

Staat jouw huis te koop of te huur? Wil je dit onder de aandacht brengen of laten weten wanneer je Open Huis hebt?

Laat dan aan jouw makelaar weten dat jij ook op de voorpagina van GooisWoonNieuws wilt staan.

Voor meer informatie kan de makelaar contact met ons opnemen door te mailen naar amber@entermedia.nl.

Interieur

Goed nieuws voor liefhebbers van Scandinavische ontwerpen: Kinderkamer in Stijl heeft het Zweedse merk Tellkiddo toegevoegd aan haar assortiment! Stuk voor stuk bijzondere items voor de leukste kinderkamers.

Kijk op GooisWoonNieuws.nl voor onze favorieten.

Nieuws

Huiseigenaren zijn over het algemeen tevreden over hun energieleverancier. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder haar leden. Aan het onderzoek deden ruim 11.000 leden mee. UnitedConsumers wordt met een 8,4 het beste beoordeeld door de leden van Vereniging Eigen Huis.

Maak kennis met de RTB Houtpelletketel

Bij Schippers B.V. ben je aan het juiste adres als het om het installeren en onderhouden van je houtpelletkachel gaat. Een duurzame verwarmingsoplossing als antwoord op de milieubelastende brandstoffen.

RTB houtpelletketel

De RTB (Ready To Burn) houtpelletketel onderscheidt zich met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Met StokerCloud heb je via internet altijd toegang tot uw verwarmingssysteem. Zo kunnen gebruikers de RTB houtpelletketel gemakkelijk op afstand besturen. Ook kan de leverancier meekijken en zien of de ketel optimaal functioneert. Desgewenst kan de leverancier de ketel op afstand 'fine-tunen'. Op het ketellichaam is er onder voorwaarden sprake van 10 jaar garantie.

ISDE subsidie

Zeker nu er een sinds 1 januari 2016 een (ISDE) subsidie beschikbaar is vanaf € 3.200,- per houtpelletketel wordt een RTB houtpelletketel nu ook voor kleinere toepassingen betaalbaar.

'De ketel is op afstand te besturen'


Een gemiddeld woonhuis doet er nu, vanwege een lagere energierekening, zo ongeveer vijf jaar over om deze terug te verdienen. Naarmate er meer verbruik is wordt deze termijn natuurlijk alleen maar korter. En als er nu nog propaan of huisbrandolie gebruikt wordt dan wordt het financieel helemaal interessant om een RTB houtpelletketel aan te schaffen en over te gaan op verwarmen op houtpellets.

Klimaatneutraal

Verwarmen op houtpellets is klimaatneutraal (CO2 neutraal) in balans met de natuur. Een duurzame verwarmingsoplossing als antwoord op de milieubelastende fossiele brandstoffen. Op het moment van verwarmen op houtpellets groeit er buiten al weer een nieuwe boom.

Grotere vermogens

Voor grotere vermogens kunnen meerder RTB houtpelletketels in cascade geschakeld worden. Voor elke ketel is dan ook weer die ISDE subsidie beschikbaar. En dat kan dan aardig oplopen.

Column

Hypotheek

Heeft u uw hypotheek jaren geleden afgesloten? Dan is de kans aanzienlijk dat u een veel hogere hypotheekrente betaalt dan nu gangbaar is. Toch onderzoeken veel huiseigenaren niet of ze kunnen besparen omdat ze denken dat het oversluiten of openbreken van hun hypotheek veel geld kost. En dat is jammer, omdat ze op termijn veel geld kunnen besparen.

Het is waar dat een boeterente in de (tien)duizenden euro's kan lopen. Anderzijds kan het maandelijks honderden euro's opleveren omdat uw woonlasten lager worden. En aangezien geld op een spaarrekening weinig tot niets oplevert, kan het interessant zijn om uw spaargeld te gebruiken om de boete mee te betalen. Wel of niet oversluiten of openbreken is dus vooral een rekensom.

Gunstig

'Je kan veel
geld besparen'

Hoe gunstig het oversluiten van – in dit geval – de rentevastperiode kan uitpakken, blijkt uit het voorbeeld van Elize en Henk. Zij hebben in 2008 een huis gekocht met een hypotheek van € 387.000. Zij betalen 5,40% hypotheekrente, wat neerkomt op een brutobedrag van ongeveer € 21.000 per jaar.

Toen ze de hypotheekrente zagen dalen, vroegen zij zich af of ook zij konden profiteren. Vorig jaar hebben ze in overleg met hun adviseur de knoop doorgehakt en hun hypotheek opengebroken. Daarvoor betaalden ze al met al € 23.500 (boeterente + advies). Maar omdat boeterente – net als hypotheekrente – aftrekbaar is, kost het hen netto veel minder.

Hun hypotheek staat nu voor 20 jaar vast tegen een rentepercentage van 3,7%. Bruto levert hen dit bijna € 7.000 rentevoordeel per jaar op. Na twee jaar en een paar maanden zijn ze al uit de kosten en houden dan bijna € 600 bruto per maand meer over.

Spaargeld of lenen?

Omdat ze voldoende spaargeld hebben, betalen Elize en Henk de boete uit eigen middelen. Moet u lenen om de boete te betalen? Dan kan de rekensom wat ingewikkelder worden, omdat u de rente over die lening niet mag aftrekken. Daardoor duurt het waarschijnlijk iets langer om uw investering eruit te halen.

Wilt u meer weten of zoekt u hulp bij uw (proef)berekeningen? Bel ons dan voor een afspraak. Heeft u een vraag over het bovenstaande artikel? Neem dan gerust contact met ons op. Ons telefoonummer is: 085 4860 700. U kunt uiteraard ook een mail sturen met uw vraag naar:info@manfs.nl

Tips bij extreme regenval

Volgens UNETO-VNI, de brancheorganisatie voor de installatiebranche, kunnen bewoners zelf veel doen om wateroverlast en schade als gevolg van extreme regenval te voorkomen.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de dakgoten en hemelwaterafvoer goed vrijhoudt van vuil en dit regelmatig laat controleren. Ook raadt UNETO-VNI aan om tuinen niet volledig te bestraten, maar ruimte te laten voor groenvoorzieningen. Hierdoor kan overtollig water sneller in de grond zakken.

Bladscheider

Verstopping van de regenpijp kan bij extreme regenval grote schade opleveren. Dit is eenvoudig te voorkomen door een bladscheider te laten plaatsen. Die zorgt ervoor dat vuil en bladeren zich niet kunnen ophopen in de afvoer.

Loungeset trends van 2016

Het is zover… de bloemen bloeien, de struiken zijn groen: de mooiste maanden van het jaar zijn weer aangebroken. Dat betekent genieten in de tuin of op het balkon en heerlijk relaxen met familie of vrienden. Wie wil dat nou niet?!

Voor de zomer van 2016 worden hoeksets steeds vaker uitgevoerd met de keuze uit verschillende modules, zoals een grote hoek die een extra zitplaats biedt. Daarnaast zijn de loungeopstellingen met extra hoge rugleuningen, lounge-eilanden en loungebanken met een zonnedak populair. Creëer even een moment voor jezelf en trek je heerlijk terug in je eigen 'cocoon'! Dat kan ook perfect in de cocoon draaistoelen of de hangende eivormige tuinmeubelen en de zweefbedden. Deze trends zijn onder andere te vinden op Tuinmeubelen.nl.

Nienaber breidt uit

BUSSUM – Nienaber Makelaars in Bussum heeft recent een uitbreiding gerealiseerd, waardoor de capaciteit sterk is toegenomen.

"Door vernieuwing en verjonging is het bedrijf straks weer volledig toekomstbestendig", zoals algemeen-directeur Erik Nienaber het omschrijft.

SCHILDERWERK. Groot of Klein. binnen of buiten schilder PMC biedt U altijd vrijblijvende offerte 06-53148137 0294-419844

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Medisch Pedicure Esther Loodema Braun, voor alle Cosmetische en Medische Voeten. Rembrandtlaan 561412 JR Naarden. Mob. 06-57422370. www.bernycure.nl.Traplift aanwezig. Een afspraak is ook mogelijk op zaterdag. Niet ambulant

VLOOIENMARKT 17 JULI, MUIDEN, W.c. MAXIS, PAMPUSWEG 1, 150 KRAMEN INFO: WWW.DONEVENTS.NL 0294-237320

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Voor al uw Timmer- en Schilderwerk: Jozef Beniczki, 20 jaar werkervaring, diverse referenties. Timber Work Naarden KvK: 66034582. Telefoon 06-44144638

Stenzo Textiles is op zoek naar een parttimer voor minimaal 20-24 uur per week , werkzaamheden : magazijn , inpakken voorkeur gaat uit naar een sterk persoon die op oproepbasis beschikbaar is. Interesse ? mail naar: jeremy@stenzokids.nl

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties Interhouse Hilversum 035 303 13 20
www.interhouse.nl expats / corporate / investors

*brocante*antiek*retro* elke 1e zat. v/d maand loodsverkoop 11-17 uur. Koninginneweg 66, K'hoef www.inboedelsenzo.nl ook woningontruiming. tel. 06-20777535.

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. Borders uit de hand gelopen door de zomerregen? Bel mij om weer orde in de tuin te brengen. www.hdtuinen.nl/0613527372

Grote maten onderbroeken,nachthemden,pyjama`s voor dames en heren.Verkoop van Beeren ondergoed,Con-ta,Gino Santi en Giovanni.Ik verzorg ook verpleeghuis pakketten.Zaterdag op de markt in Huizen.Woensdag op de markt in Almere Stad.Marjon van der Wal.

MEGA VLOOIENMARKT HILVERSUM ZON.10 JULI MARKTTERREIN LANGGEWENST, BEZOEKERS GRATIS, KRAAMHUUR €35 DONEVENT.NL 0294-237320

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.arthursloodgietersbedrijf.nl

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

VLOOIENMARKT 10 juli Hilversum, Marktplein, langgewenst Bezoekers Gratis, DonEvents.nl 0294-237320

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

GARAGE TE HUUR in Bussum
€ 130 p/mnd 06-10399790

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf. Tel: 06-55955587

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. Goodkinds taxiservices tel.: 06-26984855

Aangeboden bij-/vakantiebaantje voor archiefwerkzaamheden, meer informatie via 035-7123237 of notaris@doudevantroostwijk.nl