BussumsNieuws

2 maart 2016

BussumsNieuws 2 maart 2016


Moet overal vuurwerk afsteken nog wel kunnen?

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - GroenLinks wil een vuurwerkverbod voor Gooise Meren. Afgelopen week werd er kort gesproken over het punt.

Een algeheel vuurwerkverbod wordt geen haalbare kaart, maar volgens de burgemeester valt er als de raad daar ook achter staat 'best te praten' over het maken van zones waar op oudejaarsavond geen vuurwerk wordt toegestaan. De afgelopen jaren maken steeds meer gemeenten zulke zones om overlast door vuurwerk te beperken, met als grootste voorbeeld buurgemeente Hilversum. Het bleek daar best een succes.

De gemeente Gooise Meren kende de afgelopen jaren geen grote problemen met vuurwerk. Wel ontstond er her en der schade door vuurwerk aan afvalbakken, postbussen en andere zaken op straat. En er waren heel wat klachten: het afgelopen jaar 264, waarvan meer dan de helft van Bussumers.

Het gaat vooral om overlast van harde knallen. Heel wat van deze problemen kunnen worden opgelost door (om maar wat te noemen) het centrum van de gemeente vuurwerkvrij te maken, zo stelde GroenLinks. De partij stelt het vuurwerk aan de kaak nadat het zelf ook klachten hoorde.

Vuurwerkshows
Of de gemeenteraad verder gaat praten over het vuurwerkverbod moet de komende maanden helder worden. Veel zal afhangen van de eventuele komst van door de gemeente gehouden vuurwerkshows voor elke gemeentekern, net zoals Hilversum dat doet.

De gemeente gaat, op voorspraak van de VVD, onderzoeken of dat plan kans van slagen heeft. Volgens de VVD moet het houden van zo'n vuurwerkshow hoe dan ook al veel overlast door vuurwerk tegen kunnen gaan, maar ook problemen met zwerfafval. Er wordt over drie maanden meer bekend over de kansen van dat plan.

Raadsel bouwsels Havenstraat opgelost

Er stonden vroeger twee waterputten aan de Havenstraat. Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM - De gemeente stond de afgelopen week voor een raadsel: waarom staan deze bouwsels aan de Havenstraat en wat stelt het voor?

Het gaat om waterputten. Althans, deze bouwsels markeren de plek waar jaren geleden twee waterputten stonden. Eén op de stoep en een tweede tegen de muur van een pand. De waterputten uit de 17e of 18e eeuw werden ontdekt toen er rond de jaren '80 werd gebouwd aan de Havenstraat. "De gemeente besloot toen om de ornamenten te plaatsen als herinnering aan het verleden", weet Bussumer Piet Vermeulen zeker.

Gepakt voor straatroof

BUSSUM - Een 15-jarige Weesper is maandagavond aangehouden vanwege een straatroof aan de Landstraat. De tiener had een 16-jarige Bussumse jongen bestolen.

De Bussumer stond samen met iemand voor de voetgangerstunnel toen een groep jongens op hem af kwam lopen. Het slachtoffer werd vastgepakt en moest spullen afstaan. Toen de Bussumer dat weigerde werd hij bedreigd.
Toegesnelde agenten zagen twee jongens van het groepje later lopen. Een van de jongens had gestolen spullen op zak en werd aangehouden. Er loopt nog een onderzoek.

13.882

Bussumse auto's staan er geregistreerd. Het gaat om particuliere auto's

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar; 19.30 u. Oec. Vesper in RK St. Vituskerk ds. P. Korver; Naarderheem 10.30 u. ds. W. van de Woord
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa en 19.30 u. Oec. Vesper ds. P. Korver; za. 05/03 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. R. Kok

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot; za. 05/03 17.00 u. Vesper; ma. 07/03 19.30 u. Vastenoverweging;
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. J. van Oord
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Visser en 17.00 u. ds. T. Jacobs; woe. 09/03 19.30 u. ds. K. van Meijeren Bidstond gewas/arbeid
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. S. Bouman
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. J. Werner-van Slooten
*Doopsgezinde Gemeente B-N 14.30 u. Intrededienst ds. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. J. de Jong
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst; do. 10/03 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

De geschiedenis begon begin 17e eeuw. Vermogende kooplieden in Amsterdam hadden een luxe-probleem. Wat moet ik met mijn geld doen? Eén van hen was Abel Matthijsz Burgh. Hij verwierf een kavel in 's Graveland, waar hij een hofstede stichtte. Na zijn overlijden kwam de buitenplaats in handen van Gerard Simonsz Schaep. Backer verhaalt over hen en over hen die later Schaep en Burgh in bezit kregen. Daar was ook Anna van Loon-van Winter bij, die de Rembrandt-schilderijen met Maerten Daey en Machteld van Doorn erfde. Later bleek dat de afgebeelde personen Maerten Soolmans en Oopjen Coppit voorstelden. De schilderijen werden onlangs wereldnieuws toen Frankrijk en Nederland ze van De Rothschild kochten voor 160 miljoen euro. In 1975 werd Schaep en Burgh kantoor van Natuurmonumenten. Deze vereniging gaf in dat jaar dit boekje uit met 52 pagina's, waarin de handgeschreven geschiedenis staat afgedrukt. Ertussen staan 13 afbeeldingen en kaartjes.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 8 Euro.

Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Een koudgeschilderd everzwijn

Foto: Gerard Buhr

We blijven in de natuur. Géén dooie vogels, platgereden eekhoorns en ook geen levende have. Wel een prachtig everzwijn. Kostelijk en kostbaar.

Helen van garage Van Zanten aan de Laarderweg belde me kortgeleden weer eens op. Ze had opnieuw een voorwerp gevonden uit de spulletjes van moeder. Stond al sinds mensenheugenis in de familie bekend als "de deurklopper". Was niet eens zo raar gedacht, maar toen ik het object onder ogen kreeg, moest ik wel eventjes slikken. Het bleek een prachtig gemaakt beeldje te zijn van een everzwijn, dat via een asje heen-en-weer beweegbaar op een mooi plankje was gemonteerd. Waarom eventjes slikken? Het wilde zwijn was overduidelijk een zogeheten 'koudgeschilderd' brons en voor vrijwel 100% afkomstig uit Oostenrijk en ook zo goed als zeker gemaakt rond 1910 door ene Franz Bergman, de meester van dit genre. De deurklopper blijkt niet anders te zijn dan een papierklem om bij voorbeeld nota's vast te houden. Mogelijk een kantoorattribuut van een poeliersbedrijf, want het bronzen everzwijn hangt met de achterpoten gekruist en kop omlaag. Een typisch geval van geschoten wild. Franz Bergman heeft honderden beeldjes gemaakt en ook sommige van mooie dames die aanvankelijk gekleed leken te zijn, maar die ook heel makkelijk hun kleertjes uit konden doen om fraaie naakten te worden. Bergman wilde niet meteen als blootliefhebber te boek staan en daarom signeerde hij deze kunstwerkjes met Namgreb. Raadt u maar hoe dat zit!

Weerbericht

Wisselvallig met kans op maartse buien
De meteorologische lente is deze week van start gegaan. Vooralsnog zit er nog geen warmer lenteweer aan te komen. Tot in het weekeinde wordt het weer bepaald door een grootschalig lagedrukgebied boven Centraal- en West-Europa. Dit systeem veroorzaakt wisselvallig weer met kans op regen, later in de periode ook maartse buien afgewisseld door wat zonneschijn.

Donderdag en vrijdag
Donderdag overheerst de bewolking. Er valt periodiek regen, mogelijk ook natte sneeuw. Vrijdag vallen enkele maartse buien met hagel- of (natte) sneeuw en lokaal een donderklap. Soms klaart het even op met een beetje zonneschijn. Er waait een vrij gure noodwestenwind, vrijdag krimpend naar zuid of zuidoost. Er is kans op nachtvorst. Overdag wordt het 6 graden.

Het weekeinde
Zowel zaterdag als zondag is het half tot zwaar bewolkt met enkele maartse buien, al nemen die geleidelijk in aantal af. Af en toe schijnt de zon. De noordwestenwind boet iets in kracht in tot matig (windkracht 3). Er is kans op nachtvorst (-1 à -2 graden), in de middag stijgend naar 5 à 6 graden. Na het weekeinde neemt de buienkans verder af en wordt het iets minder koud.

Weetje
De meteowinter van 2015-2016 is met een gemiddelde van 6.3 graden (normaal 3.4 graden) de op een na zachtste winter sinds het begin van de temperatuurmetingen in 1706. December had daarin het grootste aandeel. Januari en februari waren eveneens zacht, maar met ook enkele winterprikken. Recordzacht blijft de winter van 2006-2007 met gemiddeld 6.5 graden.

Emmaschool mag nu echt verbouwen en verhuizen

Raad van State veegt bezwaren van tafel

De Emmaschool mag verhuizen naar de Graaf Florislaan. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - De Emmaschool mag het schoolgebouw aan de Graaf Florislaan gaan betrekken. Dat heeft de Raad van State bepaald. De bezwaren van buurtbewoners werden donderdag van tafel geveegd.

De plannen van de Emmaschool om het schoolgebouw aan de Graaf Florislaan te betrekken zorgden al langer voor protest. Buurtbewoners stapten naar de Raad van State om de komst van de school tegen te houden. De buurtbewoners vrezen kabaal en verkeers- en parkeeroverlast door de komst van de school en het wordt een stuk drukker aan de straat. Daarnaast hadden de bewoners problemen met het weghalen van een groenstrook langs de school. Deze strook blokkeert volgens hen nu nog het kabaal van het schoolplein.

De Raad van State stelt dat de overlast wel mee zal vallen, vooral omdat er maar op een beperkt deel van de dag drukte op het schoolplein verwacht mag worden. Daarnaast zullen de buurtbewoners binnen in hun woningen helemaal geen overlast hebben van de school. Er wordt nog gewerkt aan een verkeersplan om de verkeersknelpunten rond het schoolgebouw tegen te gaan.

Raad van State: 'Overlast zal straks wel meevallen'

Nu de Raad van State de bezwaren van de buurtbewoners ongegrond heeft verklaard, kan de Emmaschool van start gaan met de verbouwplannen en alle verhuizingen. Als alles volgens plan verloopt kan de school het gebouw komend schooljaar betrekken.

De Emmaschool reageert erg tevreden. "We zijn heel blij met het nieuws en gaan bouwen aan een mooie school", zo laat het schoolbestuur aan de ouders weten.

Bouw flats Gewest gaat goede kant op

BUSSUM - De bouw van de appartementen voor het Gewestkantoor vordert gestaag. Dat laat bouwbedrijf Noordersluis weten.

Ontwikkelaar Noordersluis meldt dat er momenteel wordt gebouwd aan alle 3 de appartementencomplexen met in totaal 54 appartementen. Het gaat snel met de bouw. De bouwers hebben deze week van het eerste blok de vloer van de derde etage gestort. Van het tweede gebouw wordt gewerkt aan de tweede etage. Van het laatste (tegenover de brandweer) wordt nog gewerkt aan de begane grond.

Volgens de werknemers verloopt de bouw volgens schema. Als alles volgens plan verloopt worden de appartementen rond de laatste week van september opgeleverd.

Verhuur van start
De verhuur van de 54 complete huurappartementen start op 5 maart tussen 10.00 en 14.00 uur bij het regiokantoor aan de Burgemeester de Bordesstraat 80.

De prijzen lopen uiteen van 750 tot 1380 euro per maand. De woningen tussen tussen de 63 en 110 vierkante meter groot. Meer informatie op woneninhetgewest.nl.

Snel meer bekend over azc op Crailo

Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Er wordt deze maand meer bekend over de opvang van zeshonderd asielzoekers op Crailo. Dat laat de gemeente weten.

Er wordt momenteel nog volop overlegd tussen het COA dat de opvang van de asielzoekers regelt en de provincie Noord-Holland, de beheerder van de grond waarop het azc moet komen. Er wordt gesproken over de opvang van asielzoekers voor maximaal tien jaar. Daarna moeten de asielzoekers vertrekken en moet het gebied natuur worden, zo bepaalt het bestemmingsplan.

Plannen
Verwacht wordt dat rond de tweede week van maart een klap wordt gegeven op de plannen. Daarna moet snel bekend worden wanneer de asielzoekers naar het azc komen.

Bakker Van Groen heeft laatste dag achter de rug

Voor de laatste keer de schappen leeghalen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Voor de laatste keer doofden ze zaterdag de oven en haalden ze de schappen leeg: bakkersechtpaar Van Groen heeft hun laatste dag achter de rug. Ze stoppen ermee.

Jan en Loes van Groen zorgden 30 jaar lang elke dag voor vers brood en banket; hun zaak aan de Spiegelstraat had vele vaste klanten. Afgelopen woensdag was er al een feestje om het echtpaar te bedanken voor hun werk, vandaag kwamen nog meerdere vaste klanten het echtpaar gedag zeggen.

De bakkerszaak wordt overgenomen door Joey Haage en Charlotte Kwakman.

Een kidzflits voor heel Gooise Meren

Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - De Kidzflits is dit jaar voor het eerst gemaakt voor alle kinderen in Gooise Meren. Hendrik Boland, wethouder Onderwijs, bracht vorige week de eerste boekjes naar de leerlingen van de PC Hooftschool in Muiden. Voorheen werd het 'gouden gidsje' voor kinderen alleen uitgedeeld in Bussum en Naarden. De Kidzflits biedt praktische informatie voor ouders en een overzicht van 70 organisaties en verenigingen die actief zijn in Gooise Meren. De Kidzflits wordt gemaakt door Kinderwerk van Versa Welzijn, met hulp van kinderen en de gemeente.

Ingrid Bosma

Pedagoog/gezinscoach en producent, Bussumse sinds 2004,
58 jaar oud

Foto: Jessica de Jong

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik coach ouders bij een scheiding en bij het vormen van nieuwe gezinssamenstellingen waarbij het belang van de kinderen centraal staat. Daarnaast ontwikkel ik als producent educatieve en audiovisuele projecten."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Een kaartje kopen voor het North Sea Jazz Festival."

En met een miljoen?
"Een etage in Amsterdam kopen en een project in Sri Lanka financieren."

Een goed gesprek?
"Met mijn beste vriend, die 2 jaar geleden plotseling is overleden. Zou graag weten hoe het met hem is."

Favoriete vakantiebestemming?
"Ik heb fantastische herinneringen aan Suriname. In Europa ga ik graag naar Italië."

Wat weten de mensen niet?
"Dat ik mij druk maak als mensen met een beperking gebruikt worden voor kijkcijfers en daarbij niet in hun kracht in beeld gebracht zijn."

Wat voor muziek luister je?
"Ik houd van heel veel muziekstijlen. Klassiek (Bach), (oude) jazz (Miles Davis), pop (Stevie Wonder, Tina Turner, Michael Jackson), maar ook de Portugese fado vertolkt door Misia vind ik prachtig."

Wie verdient een pluim?
"Villa Pinedo. Omdat dat dé plek is in Nederland waar kinderen van gescheiden ouders zelf aan het woord zijn over wat er in hun hoofd en hart omgaat."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op het welzijn van kinderen."

Een dag de burgemeester?
"Dan zou ik mij inzetten om in Gooise Meren een Children's Art-museum van de grond te krijgen met kunst van kinderen van over de hele wereld."

Dudok Wonen en Nieuwe Muziekschool in Bensdorp

Ontwikkeling krijgt steeds meer vorm

Vanaf komende zomer wordt er gebouwd. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er worden steeds meer stappen gezet met de bouwplannen op Bensdorp. Afgelopen week werd bekend dat Dudok Wonen de helft van alle appartementen gaat verhuren en de eerste huurder voor een van de andere panden werd bekendgemaakt.

Bensdorp wordt verbouwd zodat er straks gewoond kan worden. Er worden 80 appartementen gebouwd. De helft daarvan wordt straks verhuurd door Dudok Wonen, zo heeft bouwer Noordersluis afgelopen week bekendgemaakt. Het gaat om sociale verhuur, waardoor de huurbedragen op z'n hoogst 700 euro per maand kunnen worden. Er wordt nog gezocht naar een verhuurder voor de andere 40 appartementen. De andere helft van de appartementen wordt ook verhuurd, maar dan via de vrije sector. Die huurbedragen worden een stuk hoger.

Er wordt op Bensdorp eveneens plaats gemaakt voor kunst en cultuur. Afgelopen week werd bekend dat de Nieuwe Muziekschool wel eens de eerste culturele huurder van Bensdorp zou kunnen gaan worden. De school heeft erg belangstellend gereageerd. "Ze krijgen de kans deze volledig nieuw en naar eigen wens te bouwen: een flinke uitbreiding ten opzichte van de huidige situatie van de muziekschool", meldt Noordersluis.

De bouw van de appartementen en andere gebouwen op Bensdorp moet nog van start gaan. Komende zomer gaat de sloop van bestaande opstallen van start, daarna wordt er gebouwd. Naar verwachting worden de eerste appartementen eind volgend jaar verhuurd.

Raad praat weer over plannen Brinklaan

BUSSUM - De gemeenteraad praat volgende week verder over de bouwplannen aan de Brinklaan. De plannen wachten nog steeds op een akkoord.

Aan de straat moet een twee-onder-een-kapwoning gebouwd worden, waar al enkele jaren over wordt gesproken. Enkele buurtbewoners hebben echter bezwaren, ze vrezen onder meer parkeerproblemen. Afgelopen december zette de gemeenteraad van Bussum al extra aan om tot een akkoord te komen voor de bouw, maar er bleken nog te veel vragen. Het gaat om enkele laatste knelpunten. De gemeenteraad van Bussum noemde de plannen eerder al een 'aanwinst voor het dorp'.

De gemeenteraad gaat de plannen volgende week dus verder bespreken. Als de knelpunten dan alsnog worden weggewerkt, kunnen de plannen gewoon doorgaan.

Zes procent werkloos

BUSSUM - Ongeveer zes procent van de Bussumers heeft geen werk. Dat meldt het CBS aan de hand van recente gegevens.

Net wat meer vrouwen (6,6%) dan mannen (5,7%) hebben momenteel geen werk.

Aantal gedaald
De afgelopen jaren nam het aantal werkloze Bussumers elk jaar wat toe, tot een hoogtepunt van 7 procent twee jaar geleden. Het aantal werklozen daalde afgelopen jaar voor het eerst. Bussum valt nog steeds onder het landelijk gemiddelde van 6,9 procent.

Web topvijf

1. Vader slachtoffer ongeluk: 'Doe die telefoon weg'
2. Bussumse Havenstraat vanaf maart op de schop
3. Emmaschool mag naar Graaf Florislaan
4. Raadsel: wat stellen bouwsels aan Havenstraat voor?
5. Bussumse dierenarts Van Helbergen stopt ermee

6 / 24

Dorpsraad Muiderberg: 'We willen niet vergeten worden'

Het jaarlijkse Swing op de Brink.

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Harry Mock, inwoner van Muiderberg en onder meer voorzitter van de nieuwe Dorpsraad.

door Yvette de Vries

Interim-bestuur

De Dorpsraad zit nog in een opstartfase en het driekoppige bestuur is dan ook een voorlopig bestuur. Het aantal bestuursleden wordt nog uitgebreid tot tien of elf. Een aantal heeft zich al aangemeld en zij lopen de eerste paar maanden mee. In juni wordt tijdens de ledenvergadering het officiële bestuur gekozen. Meer informatie staat op Facebook en lid worden van de Dorpsraad kan via dorpsraadmuiderberg@gmail.com.

MUIDERBERG - De lijst met vrijwilligerswerk van de 76-jarige Harry Mock is oneindig. In 1967 kwam hij in Muiderberg wonen en sinds dat moment was hij niet meer weg te slaan uit het openbare leven. Hij was onder meer voorzitter van de plaatselijke hockeyclub en betrokken bij de oprichting van een jeu-de-boulesvereniging. Mock zat ook als voorzitter in het bestuur van een van de twee basisscholen die het dorp rijk is en stond aan de wieg van Swing op de Brink. Ook hier hanteerde hij een decennium de voorzittershamer. En tot slot het Lieftinck Monument in de Dorpsstraat, ook hiertoe nam Mock het initiatief.

Muiderberg is voor Mock het paradijs op aarde. Foto's: Bob Awick

Klachten over aanbouw buren is geen zaak voor de Dorpsraad

Mock zelf is er vrij nuchter onder en wil zijn rol in dit alles vooral niet te veel voor het voetlicht plaatsen. Hij is verknocht aan zijn woonplaats. Voor hem is het het paradijs op aarde, en daar heeft hij veel voor over. Aan de zijlijn blijven staan past hem niet zo. Wel vraagt hij zich onderhand af hoe hij dat alles kon combineren met zijn werk als zelfstandig adviseur en kunsthandelaar. Inmiddels heeft hij veel van zijn vrijwilligersfuncties neergelegd en concentreert hij zich vooral op zijn rol als interim-voorzitter van de Dorpsraad.

Verenging
De Dorpsraad is in samenwerking met de gemeente Muiden tot stand gekomen en is overigens ook niet helemaal nieuw. Muiderberg had al een groepje actieve bewoners dat zich had verenigd in een bewonersvereniging. De fusie met Naarden en Bussum was directe aanleiding om die bewonersvereniging om te zetten in een door de gemeente erkende Dorpsraad. Mock: "We waren gewend aan een gemeente met 6.000 inwoners, waarvan zo'n 3.000 in Muiderberg. Nu we onderdeel zijn van een grotere gemeente willen we ervoor zorgen dat de afstand tot het gemeentebestuur niet te groot wordt." De Dorpsraad moet dat dus voorkomen. Hij voegt daar nog aan toe dat Muiderberg niet vergeten mag worden. Een aantal punten is al opgepakt. Zoals de verkeerslichten bij de Hakkelaarsbrug. Die schijnen zo afgesteld te zijn dat het dorp in de spits bijna onbereikbaar is. En ook de vele fietsers die zich op voetpaden begeven zijn veel Muiderbergers een doorn in het oog.

'We kijken wel over de grenzen heen, we zitten niet op een eiland'

Collectief belang
Mock stelt wel duidelijk dat de Dorpsraad er is voor het collectief belang van Muiderberg, verdeeld over een aantal aandachtsgebieden. Zoals kunst en cultuur, milieu en natuur, jeugd en onderwijs, verkeer en recreatie en toerisme. Voor klachten over een aanbouw van je buren hoef je niet bij hen aan te kloppen. Ze zullen je dan vriendelijk doorverwijzen naar de gemeente. Voor de rest, van losse stoeptegels tot overlast van het spoor of de bereikbaarheid met het openbaar vervoer gaan ze zich wel hard maken. Of er vervolgens ook wat mee wordt gedaan is de vraag. De Dorpsraad mag dan wel gevraagd en ongevraagd advies geven, het is en blijft een advies.
Mock vond het van belang dat direct vanaf 1 januari 2016 kon worden meegepraat over Muiderbergse zaken binnen Gooise Meren. Reden om de Dorpsraad al voor de fusie met Naarden en Bussum op te richten. Mock: "We hebben veel geleerd van een van de buurtplatforms in Naarden en zijn natuurlijk graag bereid onze kennis en ervaring te delen met andere platforms in oprichting, bijvoorbeeld in Muiden of Bussum." Hij wil zeker niet de indruk wekken dat ze niet verder kijken dan het belang van hun eigen dorp. "We kijken wel over de grenzen heen, we zitten niet op een eiland. We zijn er om elkaar te helpen." Maar de Dorpsraad is er in de eerste plaats voor de leefbaarheid van Muiderberg. Om praktische zaken als het ophalen van vuilnis, de overlast van het spoor en voetpaden die overwoekerd worden door groen. En daar hebben de andere kernen geen boodschap aan.
Dat er op bestuurlijk niveau een fusie heeft plaatsgevonden is daarvoor niet zo interessant, vindt Mock. Het is wel de bedoeling dat het bestuur van de Dorpsraad regelmatig de politieke avonden van Gooise Meren gaat bijwonen. Maar verder zullen de Muiderbergers het gemeentehuis in Bussum niet zo vaak van binnen zien. Het schijnt dat een persoon gemiddeld een keer per 2,5 jaar op het gemeentehuis komt.

Bussumse dierenarts Van Helbergen stopt ermee

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Na jarenlang vele huisdieren te hebben geholpen en verzorgd stopt dierenarts Cees van Helbergen ermee. Vaste klanten kwamen afgelopen week voor de laatste keer een praatje met hem maken. Van Helbergen begon 30 jaar geleden als dierenarts en had jarenlang een praktijk aan de Koningslaan en de Meentweg. Twaalf jaar later kocht de Bussumer een pand aan de Brinklaan. Na heel wat verbouwen was het pand aan de Brinklaan een grote dierenkliniek waar tot op de dag van vandaag vele huisdieren behandeld worden.

Vader Tommy-Boy: 'Gebruik je telefoon niet in het verkeer'

Vader slachtoffer ongeluk doet oproep

Tommy-Boy kwam afgelopen zomer om het leven. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Een half jaar na het zware ongeval op de Franse Kampweg, waardoor de Kortenhoefse jongen Tommy-Boy Kulkens om het leven kwam, doet vader Michael een oproep. Zijn boodschap: "Gebruik je telefoon alsjeblieft niet in het verkeer", zo zegt Kulkens tegen RTV NH.

De jonge Tommy-Boy overleed nadat een auto hem aanreed. De jongen zat op de fiets met zijn telefoon te spelen en stak zonder op te letten plots de weg over. Er werd vlak na het ongeluk nog gevochten voor het leven van de Kortenhoefse jongen, maar het bleek tevergeefs.

Te laat
Deze week plaatste vader Michael een oproep op Facebook. "Waarom rijden er nog zo veel fietsers al slingerend over de weg, kijken ze niet uit en horen ze je niet omdat ze niet even zonder mobiel kunnen op de fiets?", vraagt hij zich af. "Voor Tommy-Boy is het te laat, achteraf praten."

Kulkens merkt dat veel kinderen en hun ouders nog met hun telefoon bezig zijn in het verkeer. "Deze week nog ging het bijna mis in Hilversum", vertelt hij. "Twee jongens kwamen van de verkeerde kant aangefietst, druk bezig op hun telefoon. Ik had ze bijna op mijn motorkap. Als we er met dit soort berichten voor kunnen zorgen dat er minder 'achterafs' zijn ben ik al heel blij en ik weet zeker dat Tommy supertrots is als kinderen hiernaar luisteren", besluit Michael.

'Bendeleden' komend voorjaar voor rechter

BUSSUM - De Bussumers die ervan worden verdacht met een bende een hele reeks woninginbraken te hebben gepleegd, staan komend voorjaar voor de rechter. Dat maakt de rechtbank bekend. Afgelopen week werd de pro-formazaak tegen de mannen behandeld.

De verdachten, naast de Bussumers nog enkele anderen, werden afgelopen november gepakt nadat ze zeker 25 kraken hadden gepleegd, onder meer in Bussum, Hilversum, Weesp, Woudenberg, Hollandsche Rading en Hoornaar. Ze namen steeds geld, juwelen en computerapparatuur mee. Ze stalen voor een half miljoen euro aan spullen. De verdachten konden worden opgespoord door de recherche.

Acht mannen van het aangehouden groepje wordt 'lidmaatschap van een criminele organisatie' ten laste gelegd. Ze kunnen worden veroordeeld tot een celstraf van zes jaar. De zaak tegen de verdachten wordt de tweede week van mei verder behandeld. Twee weken later volgt de uitspraak.

Het voorarrest van twee Bussumse verdachten werd woensdag opgeheven. Van een van de twee wordt verwacht dat zijn voorarrest langer zou duren dan een eventuele straf. Het voorarrest van de andere Bussumer wordt opgeheven vanwege de zwangerschap van zijn vrouw. De vrouw dreigt het huis te verliezen als de man zijn zaakjes niet op orde brengt. De man wordt dus nog wel verdacht, maar mag het proces op vrije voeten afwachten.

GL: 'Maak werk van opvang'

BUSSUM - "Het wordt tijd eens op de goede manier werk te maken van vluchtelingenopvang." Dat is de stelling van de fracties van GroenLinks in de Gooi en Vechtstreek. Zij zijn onder meer van mening dat het debat enkel over aantallen gaat en niet over kwalitatief goede opvang en dat het ontbreekt aan een transparante manier van communiceren.

Want hoe zit het nu met de opvang van vluchtelingen in de regio? Tot nu toe zijn zo'n honderd asielzoekers geplaatst op Crailo. Dat vindt GroenLinks een behoorlijk klein percentage voor een gebied waar ongeveer 250.000 mensen wonen. "Wat ons betreft zegt dit iets over het gebrek aan visie, sturing, daadkracht en communicatie rond de vluchtelingenopvang in deze regio", meldt Jan Kastje, fractievoorzitter van de Hilversumse fractie.

"De discussie in de Gooi en Vechtstreek is verworden tot een discussie over aantallen", constateert Kastje. "Het lijkt niet meer waar het over hoort te gaan, namelijk zorgen voor goede en adequate opvang van vluchtelingen."

Al tijden lang vindt de discussie over verdere opvang op Crailo plaats achter de schermen. Het is wachten op witte rook, maar vooralsnog hebben de provincie Noord-Holland, eigenaar van de Crailo-gronden, en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen akkoord bereikt. GroenLinks noemt dit een 'ondoorzichtig gesprek', waarbij één vraag centraal lijkt te staan: hoeveel vluchtelingen worden er opgevangen?

GroenLinks concludeert dat het schort aan goede informatievoorziening. De fracties roepen op om op een eerlijke, duidelijk, tijdige en transparante manier te communiceren met de bevolking. "Gemeenten moeten in gesprek gaan met inwoners over hun zorgen. Om deze zorgen zo veel mogelijk weg te nemen, maar ook om mensen te betrekken. Laat ze zien wat je met de zorgen doet, maar maak ook gebruik van het grote draagvlak dat er bestaat voor goede vluchtelingenopvang. We moeten voorkomen dat opvanglocaties met de rug naar de samenleving komen te staan", is de tekst en uitleg van GroenLinks.

Proef met stoplichten N524

BUSSUM - De gemeente Gooise Meren gaat samen met de gemeente Hilversum en de provincie Noord-Holland aan de slag om de verkeerslichten tussen Bussum en Hilversum beter op elkaar af te stemmen. Dat gebeurt als proef.

Door de stoplichten beter op elkaar af te stemmen moet vooral de streekbus beter kunnen doorstromen. De proef start deze maand en wordt na een jaar geëvalueerd. Er wordt onder meer gekeken naar de effecten voor het andere verkeer.

Op de weg van Bussum naar Hilversum staan nu drie verkeerslichten: een van de gemeente Gooise Meren, een van de provincie en een van de gemeente Hilversum. De stoplichten zullen gedurende de proef worden aangesloten op de verkeerscentrale van de provincie.

Filmhuis Bussum

'Spotlight'.

*In PUBLIEKE WERKEN zijn 19e-eeuws Amsterdam en Drentse turflanden levensecht gereconstrueerd. Met Gijs Scholten van Aschat.
*THE DANISH GIRL ontroert wanneer een kunstenaar besluit als vrouw verder te gaan. *In JOY wordt een alleenstaande moeder (Jennifer Lawrence) schatrijk met eigen uitvindingen. Waargebeurd. *JHERONIMUS BOSCH –TOUCHED BY THE DEVIL onderzoekt het oeuvre van duivelskunstenaar Jheronimus Bosch. *THE HATEFUL EIGHT, Tarantino speelt met bloed, sneeuw en wederom snedige dialogen. *In THE LADY IN THE VAN woont een oude dame (Maggie Smith) jarenlang op de oprit van een schrijver. Waargebeurd. *BEYOND SLEEP schildert de kracht van de natuur én van dromen. Schitterende verfilming van W.F. Hermans 'Nooit meer slapen'. *In LOUDER THAN BOMBS verandert de relatie tussen vader en zoon door een verontrustend geheim. *SPOTLIGHT is de spannende verfilming van de journalistieke speurtocht naar een zedendelict onder katholieke priesters in Boston.
*MEDITERRANEA is buitengewoon actueel. Twee jonge Afrikanen op zoek naar een beter leven, en hoe wij ze ontvangen.*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling. *FAMILIEFILMS: DUMMIE DE MUMMIE EN DE SFINX VAN SHAKABA, REIS NAAR HET NOORDEN en IDFA JUNIOR ON TOUR.

Versa vrijwillgerscentrale

*De Nederlandse Hartstichting Naarden zoekt een wijkhoofd voor het opzetten van collectes in de wijk.
*Sherpa Bussum zoekt iemand die een bewoner kan ondersteunen bij het bedienen van de computer, een spelletje spelen op de computer en voor het voeren van een gezellig gesprek.
*Amaris Woonzorgcentrum De Veste zoekt iemand voor 12 maart die, i.v.m. een fitnesstest voor 55+ers en een workshop in de Lunet Naarden, een bewoner kan halen en brengen.
*Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden zoekt een vervoersvrijwilliger met auto en rijbewijs.

donderdag 3 maart

Bridgen

Iedereen is welkom om te komen bridgen onder begeleiding bij WOC Spieghelwijck aan de Iepenlaan 354a.

Toneelvoorstellingen

Van donderdag 3 t/m zondag 20 maart staan er tien toneelvoorstellingen van een klassieker in de toneelgeschiedenis gepland in het sfeervolle Plankenierstheater: 'Tramlijn Begeerte' van de Amerikaanse toneelschrijver Tennessee Williams. Blanche is zo'n rol waar actrices graag hun tanden in zetten en actrice Sanne van Dijk doet dat in volle glorie. De hele maand maart is zij te bewonderen in het Plankenierstheater. De voorstellingen beginnen om 20.30 uur en de zondagmiddagmatinee (*) begint om 14.00 uur. Reserveren kan via www.plankeniers.nl. Telefonisch reserveren kan via 035-69 207 90 (wo t/m vr 11.00-13.00 uur).

Vestingborrel

Vestingborrel voor ondernemers en ondernemende personen die een band hebben met Naarden / 't Gooi. Toegang en hapjes gratis, drankjes voor eigen rekening. Meer informatie: Karin van Oorschot - 035-8877090. Locatie: Even Eten en Drinken bij de Doelen aan de Marktstraat in Naarden.

vrijdag 4 maart

Biljarten

Biljarten voor beginners en gevorderden onder begeleiding bij WOC Spieghelwijck aan de Iepenlaan 354a in Bussum.

Taxatiemiddag

Het Venduehuis der Notarissen uit Den Haag houdt een taxatiemiddag in hotel Jan Tabak aan de Amersfoortseweg 17 in Bussum.Tijd: 12.30 – 16.00 uur om de volgende soorten kunst en antiek te laten beoordelen: schilderijen, tekeningen en aquarellen uit de Haagse School, Indische School en Na-oorlogse kunst, Chinees porselein en aardewerk, Aziatica, zilver, goud en sieraden.

Theesessie

Theesessie met een praatje, een spelletje en een gezellig glaasje wijn. Locatie: WOC Spieghelwijck aan de Iepenlaan 354a in Bussum. Aanvang: 14.00 uur.

Zelf muziek maken

Zelf muziek maken op de mondharmonica, lijkt je dat wat? Elke vrijdagmiddag van 14.00-15.30 uur speelt een kleine groep in De Palmpit de oude liedjes van vroeger. Neem je instrument mee en doe mee.

Schakeldiner

Op vrijdag 4 maart staat er een driegangendiner klaar bestaande uit: tapas - bonenschotel - kabeljauw - fruitsalade. Ontvangst vanaf 17.15 uur, aanvang diner 17.45 uur. Kosten: € 7,50 euro. Het adres is Kol. Verveerstraat 74, tel.nr. 035-6944742

Broodje+

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur een broodmaaltijd, soep en een snack.

Goed Gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.15 uur.

maandag 7 maart

Open Koffie

Open Koffie voor zp'ers uit Naarden, Bussum. Samen netwerken, ervaringen delen en koffie drinken. Van 9.00 - 10.30 uur. Locatie: Het Hoofdkantoor Bussum. Aanmelden is niet nodig.

Yoga

Yoga geeft veerkracht en nieuwe energie. Ontdek het bij WOC Spieghelwijck aan de Iepenlaan 354a in Bussum. Aanvang: 10.15 uur.

Seniorencafé

Op maandag is zoals gewoonlijk het ANBO Seniorencafé in de Brasserie Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3 b te Bussum. Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening.

De Tuin als Lusthof

De afdeling Gooi-Noord van de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde / Groei & Bloei houdt haar jaarlijkse Grote Avond. Deze keer komen wetenschapsjournalisten Gerda Bosman en Corlijn de Groot. De lezing met afbeeldingen zal gehouden worden in zalencomplex Witte Kerk Naarden, Koningin Wilhelminalaan 15, 1411 EL Naarden. www.wittekerknaarden.nl. De avond begint om 20.00 uur. Entree voor leden € 5,- en voor niet-leden € 8,-.

dinsdag 8 maart

Infomiddag Visio

Visio verzorgt in de bibliotheek van Bussum een inspreekuur. Mensen met een visuele beperking en/of hun familieleden kunnen hier informatie krijgen over hulpmiddelen bij het lezen. Langskomen kan tussen 10.30 tot 12.30 uur.

PCOB-lezing

Kunsthistorica Lisette le Blanc komt spreken over Jeroen Bosch. Locatie: Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen, Bussum. Aanvang: 14.00 uur. Belangstellenden zijn welkom. Toegang vrij.

Zelfverdediging

SCAN Kinderwerk aan de Majoor Kampsstraat in Naarden organiseert een cursus Zelfverdediging voor meisjes. Tien lessen, van 16.00 tot 17.30 uur. Opgeven op 035-6943262 of kinderwerkscan@versawelzijn.nl.

Glas-in-lood

Lezing door beeldend kunstenaar Sibylle Gielen over de toegepaste kunst Glas-in-lood. Daarbij spreekt ze ook over glas-in-loodramen in Bussum. Locatie: Wilhelminakerk om 20.00 uur. Toegang is gratis.

zaterdag 5 maart

Garageverkoop

Er wordt weer een garageverkoop gehouden aan de Iepenlaan, box 348. Tijd: 14.00 tot 16.00 uur. De opbrengst gaat naar activiteiten voor bewoners.

Broodje+

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur bent u welkom voor u een heerlijke broodmaaltijd met soep en een snack.

zondag 6 maart

Hans Mantel

Hans Mantel in Limes Live. Een van Neerlands bekendste jazzbassisten komt met zijn trio onvervalste, stevige jazz ten gehore brengen. Hans speelde met de groten der aarde en presenteerde jarenlang jazzprogramma's op radio en tv. Aanvang 14.30 uur. Toegang gratis. Restaurant Limes, Cattenhagestraat 9, Naarden-Vesting.

Poëzie performance

Gaston Bannier draagt in de poëtische voorstelling 'Lopen zonder een stap te verzetten' gedichten voor uit de gelijknamige bundel, aangevuld met nieuw werk en afgewisseld met persoonlijke verhalen. Het geheel staat onder de bezielende, muzikale begeleiding van bassist Mischa Kool. Locatie: Wijkontmoetingscentrum De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 te Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,-.

Vooralsnog ongenaakbaar

Allen Weerbaar ongeslagen op jacht naar kampioenschap

Welk team kan Allen Weerbaar nog van succes afhouden? Foto: Bastiaan Miché

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er werd tot nu toe nog geen enkel duel verloren, het team heeft de beste aanval en een nauwelijks te passeren achterhoede. De Bussumse voetbalclub Allen Weerbaar kent een van de beste jaren tot nu toe. De Bussumers boeken zege na zege.
Met een grote voorsprong op de rest kan alleen een ramp Allen Weerbaar nog van de eerste plaats afhouden, zou je zo denken. "Het wordt langzamerhand de vraag wanneer we onze eerste plaats zeker gaan stellen. We staan nu al zo veel punten voor op de rest. En het gaat maar door", zegt teammanager Hasan Cecen trots.
Nog geen drie jaar geleden stond de club aan de rand van de afgrond en het leek er even op dat de Bussumse club opgeheven moest worden. Allen Weerbaar kwam er weer knap bovenop. Zowel op als naast het veld staat het er weer goed voor.

Veel vertrouwen
Voetballend was er twee jaar geleden het eerste succes: na jaren van zesdeklassevoetbal promoveerde Allen Weerbaar. Het was de start van een opmars. Een jaar later was het team weer een van de beteren. En nu staat het eerste elftal aan de vooravond van weer een voetbalfeest. Want dat Allen Weerbaar komend voorjaar weer promoveert, daar rekent de hele club ondertussen wel op.

"Het staat er heel erg goed voor", erkent Cecen. "We hebben tot nu toe al onze tegenstanders weten te verslaan en je merkt dat dat heel erg veel vertrouwen geeft. Maar het kan nog wel beter. Je merkt vaak dat we voor rust nog even wakker moeten worden en dan maken we het soms nog wel even spannend. Na rust kunnen we dan alsnog afstand nemen. We denken vaak: het komt wel goed. Dat lukt meestal ook wel, maar je kan een keer een dag hebben dat je dan toch punten verspeelt. We werken er hard aan om nog beter te worden."

Sterke spelers
Dat Allen Weerbaar het nu zo goed doet, komt doordat de Bussumers afgelopen zomer een aantal sterke spelers konden aantrekken. De bekendste naam: oud-betaaldvoetballer Tarik Divarci, momenteel de topscorer van het team. "Je merkt dat deze jongens Allen Weerbaar echt sterker maken. Ze komen allemaal van veel sterkere teams. Waarom deze jongens toch graag naar AW komen? De meeste kennen elkaar en voetballen gewoon graag samen. We betalen onze spelers geen cent. Ze doen het allemaal voor elkaar en voor de club. Je merkt ook dat de meeste spelers buiten het veld heel goed met elkaar omgaan."

Aftellen
Voor Allen Weerbaar wordt het aftellen naar de dag dat de eerste plaats zeker wordt gesteld. "Het kan heel snel gaan. We verwachten dat we over ongeveer een maand wel een feestje kunnen gaan geven", lacht Cecen. "Als we geen blessures oplopen of andere tegenvallers hebben dan moet het goed komen de komende weken. Dan zullen we ook de rest van de tegenstanders verslaan. En dat feestje: we hebben nog geen echte plannen gemaakt, maar reken er maar op dat het een groot feest kan gaan worden als we straks kampioen worden. Dat was het twee jaar geleden ook, dus dat gaat wel goed komen."

Komende jaren
Allen Weerbaar moet nog wel promoveren, maar droomt ondertussen al van de volgende jaren. "Als we onze spelersgroep bij elkaar houden dan zullen we volgend jaar weer een goede kans maken om verder te promoveren. We hebben de afgelopen maanden al een paar keer geoefend tegen veel sterkere tegenstanders en toen wonnen we ook. We kunnen dus nog wel een paar klasses hoger voetballen, denken we. We zouden de derde of tweede klasse wel aan moeten kunnen. Maar laten we eerst maar eens promoveren."

Roy Berrevoets hoofdcoach HCAW

BUSSUM - Roy Berrevoets staat komend jaar als hoofdcoach voor de honkballers van HCAW.

Berrevoets kent de Bussumse club van haver tot gort. De Weesper was jarenlang speler van het eerste team en kende met HCAW vele hoogtepunten. Als eerbetoon aan Berrevoets draagt geen enkele speler rugnummer 24 meer. Na zijn spelersloopbaan was Roy Berrevoets ook al twee jaar coach van HCAW.

Met het aantrekken van Berrevoets heeft HCAW na lang zoeken een opvolger gevonden voor Ralph Milliard. De Bussumse honkbalcoach kreeg afgelopen zomer na teleurstellende resultaten geen contract meer aangeboden.

HCAW van start
Berrevoets kan komend weekend meteen aan de slag. Voor HCAW start komend weekend de oefencampagne op weg naar het honkbaljaar. De Bussumers treffen meteen een tegenstander van formaat: L&D Amsterdam Pirates.

HCAW oefent verder nog tegen DSS, Vaessen Pioniers, De Hazenkamp en UVV. Twee weken voor de start van het honkbaljaar houdt HCAW weer het Charles Urbanus-toernooi. Daar treft het deze keer Corendon Kinheim, L&D Amsterdam Pirates en Vaessen Pioniers.

Voetbalcoach Twisker naar De Dijk

BUSSUM - De Bussumse voetbalcoach Jochem Twisker staat volgend jaar voor het eerste elftal van De Dijk. Dat heeft de Amsterdamse hoofdklasser vandaag bekendgemaakt.

De voetbalclub heeft Twisker vooralsnog voor een jaar vastgelegd, maar heeft de wens langer met hem door te gaan. Met de Bussumer aan het roer hoopt de Amsterdamse club de komende jaren door te stoten naar de tweede divisie waar komende zomer het startschot voor wordt gegeven.

De Bussumse voetbalcoach staat nu nog voor het eerste elftal van topklasser Spakenburg, maar kreeg twee maanden geleden te horen dat zijn aflopende contract niet wordt verlengd. Dat mag opvallend worden genoemd: Twisker presteerde nog naar behoren met de Spakenburgse topklasser. Eerder werd de Bussumer met de club nog algeheel amateurkampioen van Nederland.

Tweede elftal SDO bekert verder na strafschoppenreeks

BUSSUM - Na een spannende strafschoppenreeks heeft het tweede elftal van SDO afgelopen weekend de volgende ronde van de beker gehaald. De Bussumers waren vanaf elf meter sterker dan tegenstander JOS/Watergraafsmeer. Na anderhalf uur voetballen stond het nog 2-2.

SDO en JOS/Watergraafsmeer maakten het erg spannend. De Bussumers maakten voor rust nog wat fouten en kwamen op achterstand te staan. SDO kwam met een benutte strafschop nog voor rust terug en kon zelfs even op voorsprong komen. Vlak voor rust maakten de Amsterdammers toch nog de 2-2.

Na rust bleven meer doelpunten achterwege, waardoor een strafschoppenreeks volgde. Daar maakte SDO geen fouten. Dat kwam vooral door sterk keeperswerk aan de kant van SDO: de SDO-keeper stopte twee strafschoppen.

Voormalig Mrs. Universe Fitness gaat weer de catwalk op

Yoga én Mrs. verkiezingen, het kan volgens Nanda Lofvers

Nanda doet in juni mee aan de mrs. Universe Nederland-verkiezing Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

'Het voelde niet alsof ik alleen op mijn uiterlijk werd beoordeeld'

BUSSUM - Een Mrs. Universe die yogales geeft, appeltaart bakt en ook voor een zak drop haar hand niet omdraait. Het klinkt op z'n minst tegenstrijdig, maar je kunt je wel wat voorstellen bij de uitleg van de 42-jarige Nanda Lofvers. Tenminste, wat de yoga en mrs. verkiezingen betreft. Die appeltaart en drop, dat kost toch wat meer moeite.

Nanda zelf is er vrij nuchter over. Natuurlijk let ze op haar voeding en doet ze aan sport, maar het gaat volgens haar niet enkel om de buitenkant. "Bij een fotoshoot zie je het perfecte plaatje. Maar ik ben zonder die make-up en zonder dat perfecte moment nog steeds dezelfde Nanda. Mooiheid zit van binnen. Het gaat om balans en lief zijn voor jezelf, het plaatje moet kloppen." Daarmee verbindt Nanda de wereld van de mrs.-verkiezingen met de wereld van yoga.
Het gevoel van 'je goed voelen' neemt ze mee de catwalk op. Dat deed ze in 2011 toen ze in Florida de titel Mrs. Universe Fitness won en in juni mag ze zich weer bewijzen. Dan staat ze met 22 andere vrouwen in de finale van de Mrs. Universe Netherlands-verkiezing in Den Haag. Als ze die wint mag ze in augustus, net als in 2011, Nederland vertegenwoordigen. De titel Mrs. Universe Fitness is misschien wel de belangrijkste waardering en erkenning die ze kon krijgen voor haar activiteiten op het gebied van yoga. Ze geeft onder meer yogales aan kinderen in Bussum en Blaricum.
Ongeveer twaalf jaar is Nanda al bezig met yoga. Ze maakte een lastige periode door en yoga heeft in die tijd geholpen om in balans met zichzelf te komen. De stap naar kinderyoga was voor haar een hele logische. Ze wil graag ieder kind het gevoel meegeven dat het gezien en gehoord wordt. Inmiddels geeft ze yogales aan een aantal groepen en ook daar ziet ze parallellen tussen de twee werelden. "De wereld van de catwalks en mrs.-verkiezingen heeft iets magisch en yoga is juist heel aards." Voor de beleving van kinderen voegt ze dat magische en iets van spel toe aan haar yogalessen. "Bij kinderyoga ben je ook soms aan het entertainen, je beleeft de les met ze mee. Maar", waarschuwt ze, "kinderen voelen of je authentiek bent." Haar lessen, ze geeft naast groepslessen ook individuele yoga aan kinderen, sluit ze regelmatig af met iets creatiefs en daarbij gebruikt ze haar studie Kunstgeschiedenis Ze doet dat heel bewust. "Met yoga gaan kinderen door een barrière heen en daardoor staan ze vaak meer open. Als je dan met ze gaat tekenen zie je dat in die tekeningen terug."
In 1994 stond Nanda voor het eerst echt in de spotlights. In dat jaar deed ze mee aan de Miss Universe-verkiezing, net nadat ze was gestart met een studie Kunstgeschiedenis in Groningen. Ze mocht naar Curaçao voor opnames en stond naast bekende Nederlanders als Anita Witzier op het podium in het Hotel van Oranje in Noordwijk, waarvandaan toen de verkiezingen nog werden uitgezonden op televisie. Ze droeg jurken van Mart Visser en ontmoette Marco Borsato, die toen ook aan het begin van zijn carrière stond. Ze vond het "onwijs leuk" om dat op die jonge leeftijd allemaal mee te maken.
Nanda: "Ik voelde en zag het niet als iets waarbij ik alleen op mijn uiterlijk werd beoordeeld." Ze werd wel een beetje als een buitenbeentje gezien. Voor die andere meisjes was het hun vak, zij deed het erbij, naast haar werk. Ze was dan ook de enige die wel eens een zak drop bij zich had.
Het glitter-en-glamourwereldje waarin ze terechtkwam kan ze wel goed relativeren en ze ziet de wereld van modellenwerk- en mrs.-verkiezingen niet als een competitie. "Ervaring en leeftijd tellen ook mee en je moet je niet gek laten maken. Het belangrijkste is dat je bij jezelf blijft", relativeert ze.

Welke lokale goede doelen krijgen een donatie?

Diabetes Kookcafé is in de race voor een cheque.

BUSSUM - De ING heeft ook in Bussum drie projecten genomineerd voor een mooi geldbedrag. Het gaat om Kunstkring Artes, Kinderdiabetes Kookcafé en Stichting Nieuw in 't Gooi. Inwoners van de hele regio kunnen stemmen op hun favoriete project. Degene met de meeste stemmen gaat ervandoor met een geldprijs van het ING Nederland fonds.

Stichting Kunstkring Artes heeft het idee opgevat om tijdens Bussum Cultureel een kunstproject op te zetten met vluchtelingen. Zowel aankomend kunstenaars als gevestigde professionele kunstenaars willen ze een podium bieden op zondag 11 september.
De Stichting Kinderdiabetes Kookcafé hoopt ook op een donatie van de ING. Zij zorgen er één keer in de drie weken voor dat kinderen met diabetes samen met hun vriendjes kunnen koken in het Kinderdiabetes Kookcafé bij de Vernissage in Bussum. Hier kunnen ze ervaringen delen, met een echte chef-kok koken, koolhydraten tellen met de diëtiste, bloedsuiker meten en insuline toedienen met de diabetesverpleegkundige.
Tot slot is de stichting Nieuw in 't Gooi genomineerd. Deze stichting helpt uit het buitenland gevluchte mensen zich welkom te voelen in Nederland. De stichting helpt actief een veilig thuis te creëren, de sociale leefbaarheid te bevorderen en mensen helpen zelfredzaam te worden. Ze kunnen het geld goed gebruiken, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een busje.

Stemmen kan via ing.nl/stemNederlandvooruit. De organisatie met de meeste stemmen ontvangt € 5.000, nummer twee € 3.000, nummer drie € 2.000. In het Gooi zijn ook nog de rolstoelbus genomineerd uit Laren en de Stichting Bidaya uit Hilversum.

Een bijzonder familiebedrijf: vleeswarenspecialist Nico Klein

Het familiebedrijf staat al 35 op de markt in Bussum

Cindy met vader Nico en broer Mark.

BUSSUM - Voor vleeswarenspecialist Nico Klein is 2016 een bijzonder jaar. Het familiebedrijf dat Nico samen met zijn vrouw Alie heeft opgericht bestaat dit jaar 40 jaar. Ook zijn ze al 35 jaar vast onderdeel van de donderdagmarkt in Bussum.

'Kwaliteit en versheid staat voorop in familiebedrijf Klein'

De liefde voor het vak is duidelijk overgegaan op hun kinderen. Dochter Cindy en zoon Mark zijn partner in het bedrijf en ook de oudste dochter werkt mee. Moeder Alie is helaas overleden en vader Nico, die de zestig inmiddels is gepasseerd, doet het wat rustiger aan. Maar echt uit het bedrijf stappen, daar moet hij nog niet aan denken.
Het begon 40 jaar geleden met een koelcel voor voornamelijk vleeswaren in een garagebox die aan het woonhuis grensde. De verkoop gebeurde via drie markten in 't Gooi. De garagebox werd een aantal jaar later ingeruild voor een bedrijfspand met een eigen worstenmakerij. De worstenmakerij is duidelijk het domein van Mark. Hij kan er van alles over vertellen en zijn grillworst vindt gretig aftrek bij de klanten. Maar ook rosbief, boerenham en rookvlees behoren tot de bestsellers. Geroemd is ook hun rookworst. Cindy: "We krijgen daar veel complimenten over, ook van slagers, dat zegt dus wel wat." Ook bekend is het stukje grillworst dat je krijgt als je iets meer dan gemiddeld besteedt. Dat heeft vader Nico 20 jaar geleden ingevoerd en dat blijft. Hij maakt er een grapje van: "We zouden er bijna arm van worden." Maar die waardering naar de klanten vinden ze heel belangrijk.

Rode draad
Rode draad in al die jaren is toch wel de kwaliteit en de versheid van de producten en de leuke klanten en collega's. Maar ook de afwisseling en de uitdaging om steeds weer nieuwe dingen te verzinnen maken het na zo veel jaar nog steeds leuk. De trend naar bewuster kopen merken ze ook op de markt: waar het vlees vandaan komt en of de dieren een goed leven hebben gehad. Een deel van het varkensvlees dat ze aanbieden komt van Friberne-varkens uit Friesland. Cindy: "We zijn in Friesland geweest om zelf te zien hoe de varkens daar leven. Het vlees is wel iets duurder, maar het is kwalitatief goed en zacht vlees. We gebruiken het zelfs voor onze grillworst."
Wat de familie betreft hoeft er voor de toekomst dan ook niet zo veel te veranderen. Al houden ze de ontwikkelingen wel nauwlettend in de gaten. Mocht de markt in de toekomst minder gaan lopen dan hebben ze al een mooie aanvulling op de plank liggen: een bezorgservice waarbij de klanten via de site kunnen bestellen. Maar zover is het nog niet. Ze richten zich voor nu op de markt en natuurlijk op hun jubileum. Cindy: "We gaan nog iets leuks doen richting onze klanten, maar wat dat is verklappen we nog niet."

Grote zeesluis en Muiderslot te Muiden.

Een cadeautje voor u van de nieuwe gemeente! Bussum, Muiden en Naarden vormen sinds 1 januari 2016 de gemeente Gooise Meren. Met gidsen, die de historie kennen, kunt u een bus- en wandeltocht maken door dit stuk van de Gooi- en Vechtstreek, onderbroken door een koffiestop.

Erfgoedorganisaties, waaronder Tussen Vecht en Eem, HK Stad Muiden, HK Bussum en Vereniging vestingstad Naarden, hebben deze bustocht uitgezet, die langs de historische plaatsen in Gooise Meren leidt. Behalve de vestingen Naarden en Muiden komen ook Bussum en Muiderberg, villawijken, buitengebieden, verdedigingswerken, parken en meren voorbij. Gidsen vertellen erover tijdens de rit en tijdens twee wandelingen. De tocht vindt plaats in een luxe touringcar. Mocht u slecht ter been zijn dan kunt u tijdens de wandelingen blijven zitten. U kunt mee, alleen, samen of met een groep(je).

Gooise Trammonument te Muiderberg.
Houtenhuizen in de Sandtmannlaan in Naarden.

Maar geef u eerst op! Op zaterdag 12 maart om 13.30 uur start de bustocht vanaf Sportcentrum/zwembad De Zandzee, Struikheiweg 14 Bussum. Hier eindigt de tocht ook; omstreeks 16.30 uur. De tocht is mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de gemeente Gooise Meren.

De tocht duurt ongeveer drie uur. Geef u op via bustochtgooisemeren@tussenvechteneem.nl. Bent u lid van de Historische Kring Bussum (HKB), geef dat dan aan. De Kring betaalt dan voor u. Als lid kunt u nog iemand (b.v. uw partner) opgeven die gratis mee kan. Zonder kosten meegaan geldt ook als u aangeeft lid van de HKB te willen worden (voor €15 per jaar). Wilt u mee en u bent en wordt geen lid dan betaalt u een bijdrage van €5 per persoon. Na ontvangst van een bevestigingsmail is uw inschrijving rond. Later dit jaar zullen er nog meer tochten georganiseerd worden. Bij voldoende belangstelling ook vanuit Naarden en Muiden. Houdt daarvoor de plaatselijke en regionale bladen in de gaten.

Nieuwe Kia Sportage in de showroom

Deze week is bij de Kia-dealer de nieuwe Sportage de showroom binnengereden.

Met deze vierde generatie van de veelzijdige cross-over zet het Zuid-Koreaanse automerk weer een belangrijke stap. Qua uitstraling, techniek, uitrusting, comfort en luxe sluit deze Sportage weer meer aan bij de wensen en eisen van de Europese klant. Om daar uitgebreid mee kennis te maken staan bij Kia Kooijman in Naarden demonstratiemodellen klaar voor een proefrit.

Ondanks de grote belangstelling vooraf kan de Kia-dealer meerdere modellen uit voorraad leveren. De prijzen starten bij 25.995 euro. Daarbij is nog geen rekening gehouden met het tijdelijke inruilvoordeel voor 'vreemdmerkrijders' en de loyaliteitskorting voor mensen die nu al Kia rijden. "Het is een prachtige auto die duidelijk aangeeft waar Kia momenteel voor staat. De standaarduitvoering is al zeer royaal is met onder andere airconditioning en elektrische ramen", horen we van enthousiaste dealers.

De nieuwe Kia Sportage én deKia Optima kregen overigens de prestigieuze iF Design Award toegekend.

Nog meer avontuur in Citroën C4 Cactus

In het voorjaar verkrijgbaar

Met nog meer outdoorkarakter.

'Vrijheid en avontuur' wordt het credo op de stand van Citroën op de autosalon van Genève met de presentatie van de speciale serie 'C4 Cactus Rip Curl'. Op deze speciale serie introduceert Citroën de functie Grip Control en nieuwe stijlelementen die het 100% outdoorkarakter van de auto benadrukken.

Door een samenwerking met Rip Curl wil Citroën de outdoor spirit van de C4 Cactus versterken via een extremere versie. Het is een opvallende auto geworden die technologisch goed is uitgerust, die uitstekende rijprestaties biedt en waarmee Citroën mikt op liefhebbers van de Cactus die zich in hun leven richten op ontspanning, hobby's en genieten van het leven. Een filosofie die ook past bij het merk Rip Curl, in 1969 opgericht in het Australische Torquay, op een paar uur rijden van de legendarische surfspot Cactus Bay.

Het interieur van de Citroën C4 Cactus Rip Curl heeft accenten in Pulp Orange die lekker contrasteren met de grijze of zwarte bekleding van de stoelen. Gordels, vloermatten, zelfs de speakers. Leuk detail: het dashboardkastje is afsluitbaar met een riem en een gesp: alsof het een koffer is.

Het uitrustingsniveau is gebaseerd op afwerkingsniveau 3 Shine van de Citroën C4 Cactus. Een panoramisch glazen dak dat ook tegen de hitte beschermt is optioneel. De Citroën C4 Cactus Rip Curl is verkrijgbaar vanaf het voorjaar.

Als je koffie wilt, zeg je het gewoon

Uw wens is mijn bevel.

Ford lanceert het nieuwe communicatie- en entertainmentsysteem SYNC 3 in Europa. Met dit systeem kunnen bestuurders in spreektaal hun smartphone, audio-, navigatie- en klimaatfuncties bedienen.

SYNC 3 beschikt over een vernieuwd 8" touchscreen en is sneller dan eerdere versies. Met één druk op de knop en de gesproken opdracht 'Ik wil koffie', 'Ik moet tanken' en 'Ik moet parkeren' vindt de bestuurder de dichtstbijzijnde cafés, benzinestations en parkeerterreinen.

Maar ook stations, luchthavens en hotels kunnen op deze manier worden gevonden. Het systeem wordt voor het eerst gedemonstreerd op het Mobile World Congress in Barcelona. Dit gebeurt op de nieuwe Kuga, die eveneens op dit evenement wordt onthuld. In Europa wordt SYNC 3 in eerste instantie op de Mondeo, de S-MAX en de Galaxy geïntroduceerd.

The Big Event bij Opel

De Opel-dealers bieden 2000 euro inruilwaarde op alles wat rolt of rijdt tijdens The Big Event van 7 tot en met 12 maart. Wie geen auto in te ruilen heeft, kan dus ook een driewieler of zelfs knikkers inleveren. Dat moet wel even via de website, waar een inruil-waardecheque kan worden aangevraagd. Die kunnen kopers van een nieuwe Opel tijdens de actieperiode verzilveren wanneer ze hun eigen auto erbij inruilen. Naast die extra inruilwaarde krijgt eenieder die een nieuwe Opel koopt voor € 500,- gratis brandstof en voor € 250,- Opel-accessoires. En dan is er tijdens de actieperiode ook nog een roulette waarmee prijzen te winnen zijn.

De lichtsignatuur van Peugeot 2008

Dit is de nieuwe 2008 van Peugeot. De kleine SUV heeft nieuwe lampen. Of 'lichtsignatuur', zoals dat genoemd wordt. Koplampbehuizingen met zwart en verchroomd binnenwerk. En led-achterlichten als de afdruk van de klauw van een leeuw. Ook de grille met verchroomde facetten is opvallend. Verder zien we een vlakke motorkap en zwarte wielkast- en dorpelranden op de hogere uitrustingsniveaus. De nieuwe 2008 wordt komende maand gepresenteerd op de autosalon van Genève.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? En dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

2 maart gaat de poort van Sperwershof weer open. Voor bloemen, groenten, koffie en meer. Noordereinde 52 's Graveland www.sperwershof.nl

Praktijk Kinesiologie & Burn-out Therapie Kortenhoef. Kijk voor info op
www.humanbalance.eu

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Leuk werk als de zon schijnt? Oproepkrachten gevraagd v.a. 15 jr. voor in de horeca en/of tuin. Leuk afwisselend werk en lekker buiten! In Muiderberg. Kijk voor de locatie op www.midgetgolfbaan.nl of bel 06-53818288 (Frieda)

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Na de voorjaarsvakantie starten er weer nieuwe cursussen NAAILES VOOR KINDEREN (vanaf 10 jaar). Er is op verschillende dagen plaats. Schrijf je in en kom naar ons gezellige atelier GEWELDIG GOED, Kapelstraat 65 in Bussum. www.geweldiggoed.nl

Hulp nodig bij maken van juiste studiekeuze voor HBO/WO? Volg studiekeuze workshop op 13/20 maart of 19 maart/2 april. Kosten € 149,-. Zie Welke-studie-past-bij-mij.nl of bel met 06-21429956

TE HUUR: enkele en dubbele garages, vanaf € 140,- evt. met elektra in de omgeving Graaf Janlaan/Juliana van Stolberglaan, Naarden. Info: KOUDIJS MAKELAARDIJ, Rijksweg 65, 1411 GE Naarden, tel. 035-6944500 / info@koudijs.nl

Verzorgen wij uw elektronische aangifte inkomstenbelasting 2015 en eventueel uw aanvraag huur- en/of zorgtoeslag. Ik kom bij u aan huis.
W. Aleva. Tel. 035-6982840

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

GARAGE te huur, Bussum Lijsterlaan € 130,- p.m. 06-51365483

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Te huur: Studio 30 m2 in souterrain gemeubl. incl. G,W,EL. € 525,-. Inl. 035-6935525 / 06-22393323.

Voor al het strijkwerk bij u thuis op een tijdstip dat u schikt, 5 dagen per week. Bel: 06-20248864

Logeeradres voor katvr. hond aangeb. te Naarden op vr,za,zo Lieke
06-42931959

Nagelsalon Artcreatives is weer open ! Manicure, pedicure, CND Shellac en Acryl. Nieuw: schoonheidsspecialiste aanwezig ! Open: ma, di, do, vrij en zat. op afspraak. Ten Boschstraat 76, Naarden. M. 06-24526801 Bianca Bais

Zelf leren (eenvoudige) belastingaangifte te doen? Vrijwilligers van Versa Welzijn helpen inwoners Gooise Meren daar graag mee. Alleen volgens afspraak op do.dag 10-17-24-31 maart tussen 10-12 uur in Uit-Wijk Bussum. Bel: 035-6231100