BussumsNieuws

8 juli 2015

BussumsNieuws 8 juli 2015


Burgemeester Van Vliet hoopt rust te brengen

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Rust brengen en Bussum verder helpen. Dat wordt het komende half jaar de taak van waarnemend burgemeester Albertine van Vliet (D66). De burgemeester werd aangesteld als opvolger van de vertrokken burgemeester Henk Heijman. "Er is nog genoeg te doen", zo zegt ze.
De burgemeester werd twee weken geleden aangesteld en kreeg meteen een stapel werk. Met een 'normale' raadsvergadering, enkele dagen later het behandelen van het rapport over haar voorganger door de gemeenteraad en een reeks aan andere gesprekken draaide Van Vliet gelijk goed mee in Bussum. Vooral met het behandelen van het rapport kon de burgemeester de gemeenteraad, waar de laatste maanden veel over de sfeer onder de raadsleden gesproken wordt, echt leren kennen. "Je kon merken dat er nog heel veel speelt voor enkele raadsleden als het gaat om mijn voorganger en wat er allemaal speelde. Er was veel emotie, van alle kanten. Dat kun je je best voorstellen. Maar je kon ook merken dat de gemeenteraad nu graag stappen naar de toekomst gaat zetten. Dat hebben we met z'n allen ook afgesproken. Daar gaan we vanaf september mee verder."

Volgens waarnemend burgemeester Van Vliet zou de Bussumse gemeenteraad er goed aan doen om respectvol met elkaar om te gaan. "Dat geeft vertrouwen, ook voor de burgers, en dan kun je samen ook stappen zetten naar de toekomst."

Lees verder op pagina 3.

Geen asielzoekers naar Kolonel Palmkazerne

BUSSUM - Er komen geen asielzoekers naar de Kolonel Palmkazerne. Dat laat de provincie Noord-Holland weten.

Er lag een verzoek op tafel van het COA, dat de opvang regelt, om op de Bussumse kazerne de komende jaren asielzoekers op te vangen. Daar werd, vanwege de toenemende stroom asielzoekers, al veel langer over gesproken. Noord-Holland heeft het verzoek echter afgewezen.

Toekomstplannen beperkt
Noord-Holland heeft plannen om de Kolonel Palmkazerne en de aangrenzende grond te verkopen. Er moet straks gebouwd gaan worden. Het toelaten van asielzoekers op de Kolonel Palmkazerne zou de toekomstplannen teveel vertragen en beperken.

Brandweer schakelt terug naar 'code geel'

BUSSUM - De brandweer waarschuwt voor verhoogd brandgevaar vanwege de droogte.

Vlak voor het weekend werd 'code oranje' gegeven. Maandag werd er teruggeschakeld naar 'code geel'. Daarmee moet er nog steeds goed opgelet worden.

Vanwege het warme weer weer bestaat er een verhoogde kans op natuurbranden. De brandweer roept Bussumers op om geen open vuur te maken en op te passen met vuurkorven en barbecues.

Brandweer extra alert
De brandweer reageert extra alert als er nu een natuurbrand zou ontstaan, zo wordt er met extra mankracht en materieel uitgerukt als er brand ontstaat. Daarnaast wordt er extra gecontroleerd.

Politie vraagt extra aandacht voor inbraken

De borden staan langs alle toegangswegen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met grote reclameborden langs toegangswegen worden Bussumers deze dagen opgeroepen om op te passen voor ongenode gasten deze zomer. De borden werden afgelopen week geplaatst.

Er worden zomers vaak meer auto's en panden opengebroken. Zichtbare afwezigheid van bewoners en auto's die langer dan gebruikelijk op een plek staan maken het voor daders een koud kunstje toe te slaan. Agenten roepen Bussumers onder meer op geen ramen en deuren open te laten. Naast het vragen van aandacht met deze borden is er extra controle.

2

dagen moet het spoor rond Bussum Zuid komend weekend worden afgesloten

Boeh noch bah

Pas op! Deze foto kan als schokkend, confronterend of aangrijpend worden ervaren. Niet nodig, hoor. Er is hier alleen sprake van een noodlottig ongeval.

Ik kreeg het plaatje toegestuurd van Ruud, een trouwe, oude vriend van mij die in een van de mooiste huizen van Het Spiegel woont. Zijn pand aan de Gooilaan heeft hij eigenhandig, zowel van binnen als van buiten, in een zeer fraaie art-déco staat teruggebracht. Terecht heeft hij jaren geleden dan ook de Zilveren Spiegel toegekend gekregen van de gemeente Bussum. Maar nu ons onderwerp. Dat heeft te maken met Ruuds, eveneens prachtig aangelegde tuin, waar het goed toeven is voor de mens, maar zeker voor de vogels. Er broedt van alles en nog wat en, u voelt het al aankomen, ook een merelpaar is al jaar en dag met succes bezig met het grootbrengen van de jongen. Tot er kortgeleden met een van de al vliegvlugge jongen iets helemaal mis is gegaan. Hoe het kon gebeuren zal altijd een raadsel blijven, maar waar sommigen van ons de hond in de pot vinden vond Ruud zielloos drijvend in zijn WC-pot een jonge merel. Mogelijk was het onfortuinlijke dier binnengebracht door de kat, was het aan de kaken ontsnapt om er in paniek in te belanden en er nooit weer uit te komen. Of de jonge vogel was uit zichzelf binnenshuis gekomen en in de WC beland. Heel verdrietig was ook de reactie van de twee merelouders. Die hebben een groot deel van de dag doorgebracht, zittend op de dakrand van de schuur en op de omheining, met het lokken van hun kleintje. Wij weten nu dat dat een vergeefse actie is geweest.

Weerbericht

Eerst vrij koel, vanaf vrijdag tijdelijk warmer met meer zon
Donderdag trekt een lagedrukgebied van de Noordzee naar Scandinavië. Er waait een straffe frisse noordwestenwind. Vanaf vrijdag krijgt de zomer tijdelijk een nieuwe impuls door hoge luchtdruk. Het wordt zonniger en warmer maar een terugkeer van de hitte met maxima boven 30 graden zit er voorlopig niet in. Vanaf zondag wordt het wisselvalliger en minder warm.

Donderdag en vrijdag
Na een koele buiige woensdag klaart het donderdag geleidelijk wat meer op, maar er kan nog een bui vallen. Er waait een vrij krachtige noordwestenwind. Het is koel met een maximum van 17 graden. Vrijdag belooft een vrij zonnige dag te worden. Er staat weinig wind. Na een frisse nacht (minimum 7 à 8 graden) loopt de temperatuur in de middag op tot 22 à 23 graden.

Het weekeinde
Zaterdag wordt het zomers warm, tot 27 of 28 graden. De zon schijnt, maar later op de dag komt er wat meer bewolking. De kans op een bui is klein. De zuidenwind neemt in kracht toe tot matig. Zondag zwelt de wind aan tot vrij krachtig en draait naar west. Het is half tot zwaar bewolkt met enkele buien met eerst kans op onweer. Het kwik blijft steken op 19 à 20 graden.

Weetje
De 17e hittegolf sedert 1975 was afgelopen week een feit. Het was een korte hittegolf van 6 dagen. Het voldeed net aan het criterium hittegolf met 3 tropische dagen (30+). De hoogste temperatuur in onze regio was 33.1 graden. Grote hittegolven hadden we in 2003 (14 dagen) en in juli 2006 (16 dagen), waarin 8 tropische dagen, met 35.7 graden als hoogste temperatuur.

Geen wegwerppocket, maar een kloek gebonden boek met een cd van Youp van 't Hek. Ook hij hoort in deze regionale rubriek. Tenslotte heeft hij een groot deel van zijn jeugd in Naarden/Bussum doorgebracht.

61 liedjes, rijmgedichtjes, zeer fraai geïllustreerd door ongeveer twintig kunstenaars en anderen. Veel liedjes gaan over relaties en over dood, nogal wat zwarte humor, maar over het algemeen hoeft de lezer/luisteraar zich niet gekwetst te voelen. Natuurlijk is zijn kersthitje Flappie er bij.

Een proeve uit 'Dansen':

Lichten flitsen, boxen bassen

Piercings trillen door de lucht

Een oude veehal vol met mensen

Vol met mensen op de vlucht

En ze dansen en ze dansen

De muziek is hard en hol

Ze dansen en ze dansen

O wat is de dansvloer vol

De cd bevat vier van de liedjes en hij noemt ze 'niet anders dan een grapje': Niemand weet hoe laat het is, Zeven Sloten, Flappie en Chiquita. Totaal 8'40''. Thomas Rep gaf het boek, 109 pagina's, in 2003 uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 12 Euro.
Mail of bel Oosterom:

oosteromnc@gmail.com of
T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Naarden
* PGN Grote Kerk 10.00u. ds. J. Rinzema; Naarderheem 10.30u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
* RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor C. Fabril
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. ds. M. van der Sluys

Bussum
* RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
* RK St. Jozefkerk 11.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril
* PGB Wilhelminakerk 10.00u. ds. J.H.W. Elhorst
* PGB Verlosserkerk 10.00u. ds. N.W. den Bok
* PGB Spieghelkerk geen dienst
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. T. Cammeraat; 17.00u. ds. J. Vis
* Remonstranten N-B 10.30u. ds. W.F. Metzger gezamenlijke dienst
* Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Remonstranten
* Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Remonstranten
* Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B gezamenlijke dienst bij Remonstranten
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. ds. L. Oost
* Het Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
* De Christengemeenschap geen dienst

'Ik ga Bussum helpen, niet op z'n kop zetten'

Burgemeester Van Vliet heeft eerste weken achter de rug

Waarnemend burgemeester Albertine van Vliet draagt de ambtsketen voor een half jaar. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Van de een op de andere dag had Bussum twee weken geleden weer een burgemeester. Albertine van Vliet werd aangesteld als burgemeester en moest meteen aan de slag. Meteen hard werken, maar bovenal ook Bussum echt leren kennen.

Hoe goed kende u Bussum al?
"Best goed. Sterker nog: exact 40 jaar geleden trouwden mijn man en ik in Bussum voor de kerk. Daarnaast wonen er nog wel bekenden, dus we komen al heel lang naar Bussum. Datzelfde geldt voor mijn werk. Als bestuurder van de Gooise Scholen Federatie kwam ik met regelmaat naar het dorp."
Hoe gaat u Bussum nu verder leren kennen?
"De afgelopen twee weken hebben me al een goed beeld gegeven, maar dat zal de komende maanden nog meer worden. Er staan voor de komende weken al heel wat werkbezoeken op de agenda, naar van alles en nog wat. Maar alles went heel snel."

Welke zaken hoopt u op te pakken?
"Op de voornaamste punten heeft men de knopen al doorgehakt. Dat maakt het heel anders. Als je het fuseren met de andere gemeenten neemt, het harde werk heeft men al achter de rug. Het wordt nu vooral afronden en toewerken naar de startdatum. Maar tussendoor valt er nog best wel wat te doen. Bepaalde knelpunten oplossen om maar wat te noemen, maar het is niet de bedoeling om de hele boel op z'n kop te zetten. Mijn opdracht was: breng rust en help Bussum. Dat gaan we zeker doen. Een hele leuke klus om op te pakken."

'Fuseren wordt een avontuur, maar levert veel op'

Wat kunt u Bussum en haar bewoners meegeven?
"Je kunt merken dat het fuseren met Naarden en Muiden erg leeft. Er zal straks vooral voor het bestuur van de gemeenten heel veel veranderen, maar bewoners zullen er niet zo heel veel van merken. En aan alles wat toch anders wordt, zul je snel wennen. Toch brengt fuseren heel veel kansen. Voor de gemeente zelf als het gaat om bouwen, om maar wat te noemen. Maar ook voor ondernemers. Fuseren wordt een avontuur, maar levert veel op."

Raad: laat verleden rusten, beter naar toekomst

BUSSUM - De gemeenteraad van Bussum laat het verleden rond burgemeester Henk Heijman rusten en gaat samen aan de slag met verbeterpunten. Dat heeft de raad afgelopen week besloten toen er werd vergaderd over het rapport naar het declaratiegedrag van de burgemeester.

De gemeenteraad heeft daarmee de rel rond de burgemeester afgesloten. Er werd nog wel veel gezegd over het handelen van de burgemeester de afgelopen maanden en het rapport daarover.

Gemengde gevoelens
De meeste raadsleden hadden gemengde gevoelens: ze waren tevreden met het heldere rapport, maar bovenal ook teleurgesteld dat er zoveel schade was toegebracht aan de gemeente Bussum en de burgemeester zelf. Dat was de kern van het betoog van VVD, D66, PvdA, CDA, GL en de raadsleden John Krabbendam en Françoise Clijsen (GooiDuursaam). Men was het met elkaar eens dat de gemeenteraad haar lessen moet trekken uit de afgelopen maanden en samen aan de slag gaat met verbeterpunten.

Bezwaren Hart voor Bussum
Er klonken ook nog bezwaren. Hart voor Bussum, GOP en PvB kraakten het rapport op bepaalde punten. Ze meenden dat er wél fouten waren gemaakt door de burgemeester en de gemeenteraad zelf. Volgens Hart voor Bussum, GOP en PvB waren vergoedingen aan de burgemeester wel degelijk onrechtmatig en had er veel eerder wat moeten gebeuren om het probleem aan te pakken.

Volgens Hart voor Bussum, GOP en PvB wordt er nog teveel gewerkt met achterkamertjes en dat was volgens hen mede oorzaak van het hele probleem. "Daar moeten we echt wat aan doen. Alles moet veel transparanter worden", betoogde René Sweijen van Hart voor Bussum.

Samen naar de toekomst
De gemeenteraad nam een motie aan waarmee werd besloten het rapport te aanvaarden, de slotsom over te nemen en de draad verder weer op te pakken. Daarnaast gaat de gemeenteraad samen aan de slag met verbeterpunten. Die liggen onder meer op het vlak van verbetering van de samenwerking. Dat plan kwam van het CDA en werd mede gesteund door de VVD, D66, PvdA, GL, Fractie Krabbendam en GooiDuursaam. Alleen Hart voor Bussum, GOP en PvB stemden tegen. Dat deden ze omdat ze nog problemen hebben met het rapport zelf. Ze gaven aan wel graag beter met de rest te gaan samenwerken.

Geen terrasvergunning voor Café Goesting Kapelstraat

BUSSUM - Bussum moet bruisen, om te beginnen door het omturnen van de Kapelstraat in een Terrasstraat. Inmiddels hebben de restaurants een vergunning verkregen, maar het recent geopende Café Goesting moet de bezoekers binnen houden. Boze cafébezoekers zijn inmiddels een petitie op Facebook gestart onder de naam 'Vrienden van Café Goesting'. Doel is een vergunning te krijgen en te zorgen dat er doordeweeks geen toezichthouder voor de deur hoeft te staan.

Eigenaresse Marieke Funken vindt de situatie frustrerend. "De redenen die zijn aangedragen om ons geen vergunning te verlenen zijn niet reëel. Zo wordt gezegd dat het terrasje dat wij willen openen aan de overkant van de straat tot verkeersonveilige situaties zou leiden. Restaurant A15 verkeert in precies dezelfde situatie. Bovendien weet ik andere plekken in Bussum waar het oversteken nog veel gevaarlijker is." Een andere reden die de politie aandraagt is dat er geluidsoverlast geweest zou zijn. Automobilisten en voetgangers zouden onjuist zijn bejegend door bezoekers van het café. "Daar heb ik niets van meegekregen. We hebben juist goed contact met de buren en grijpen direct in als de muziek te hard staat, of er bijvoorbeeld glas op straat is. Ons publiek bestaat uit 30-plussers, volwassen mensen die goed luisteren." Funken ziet nog wel heil in een gesprek met de burgemeester dat binnenkort plaats zal vinden.
Dorpsmanager Ellen van Vossen, initiatiefneemster van de Kapelstraat Terrasstraat: "Ik respecteer het besluit van de gemeente, maar ik had het liefst gezien dat ook Goesting een vergunning had gekregen. Er is gezegd dat een café ander publiek trekt dan een restaurant, maar Ome Ko in Muiden en Demmers in Naarden hebben ook een terras. Ik zie juist graag plekken in het centrum waar mensen langer willen blijven."

Boom bezweken aan Willem Bilderdijklaan

Foto: Alexander Overdiep

BUSSUM - De brandweer heeft donderdag twee enorme takken van een grote boom van de weg moeten halen aan de Willem Bilderdijklaan. De takken bezweken plots en belandden op de weg. Een onder de boom geparkeerde auto had geluk. De vallende takken maakten geen schade en vielen nog net over de auto heen. Vanwege het 'ongemak' moest de weg even worden afgezet. De brandweer kon het klusje snel klaren en de grote takken weghalen. Daarna kon de weg gewoon weer geopend worden.

Bordjes geven handvat om overlast aan te pakken

Bordjes geplaatst rond alle speelplaatsjes

Op de bordjes staan regels. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De bordjes rond de Bussumse speelplaatsjes moeten agenten een handvat geven om overlast door hangjongeren aan te pakken. Dat zegt wethouder Nen van Ramshorst.

Het gebeurt vaker dat hangjongeren tot 's avonds laat overlast veroorzaken door met veel kabaal rond te hangen op de speelplaatsjes. Vooral zomers wordt er met regelmaat geklaagd. Door nu heldere regels te maken, kunnen jongeren meer aangesproken worden en desnoods ook weggestuurd worden. De wethouder zegt daarmee te hopen overlast tegen te gaan. "We hebben nu een handvat. Er staat zelfs de regel dat de speelplaatsjes alleen betreden mogen worden tot 20.00 uur. Mocht het voorkomen dat een groepje ouders op een zomerse avond wat langer doorgaan, dan zullen we daar heus geen probleem van maken. Er zullen ook echt geen strenge controles komen, maar als er klachten komen van overlast dan kunnen we er nu wel wat aan doen."

De bordjes werden afgelopen week rond alle speelplaatsjes geplaatst.

Elmer Benjamin

40 jaar.
Lijsttrekker ChristenUnie, werkt voor waterschap Zuiderzeeland. Bussumer sinds 2007.

Foto: ChristenUnie

Dat zullen wel drukke tijden worden met de verkiezingen op komst...
"Dat worden het zeker, maar wel heel erg leuk."

Je staan bovenaan de kieslijst van de ChristenUnie. Verrassend?
"Toch wel een beetje. De laatste keer was dat nog veel lager. Als lijsttrekker komt er wel veel meer op je af. Het wordt een heel avontuur."

Waarom de ChristenUnie?
"Geloof speelt voor mij een hele belangrijke rol en daarnaast spreekt het gedachtegoed van de ChristenUnie mij heel erg aan. Ga goed om met elkaar en heb respect voor een ander."

Wat doe je voor de kost?
"Ik werk voor waterschap Zuiderzeeland. Ik hou me bezig met droogte, zoals de droogte van afgelopen week. Het komt er kort gezegd op neer dat ik met mijn collega's kijk welke maatregelen er genomen moeten worden als het te lang droog wordt."

Hobby's?
"Ik hou heel erg van zwemmen en ga dan ook vaak naar het zwembad. Daarnaast hou ik ervan om lekker de natuur in te gaan. Wandelend of fietsend."

Al plannen voor de zomer?
"We gaan naar Zuid-Afrika. M'n vrouw komt daar vandaan dus we gaan familie op zoeken. Dat hebben we wel vaker gedaan. Het is een geweldig land."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De hele rel rond ex-burgemeester Henk Heijman. Er heeft heel veel gespeculeerd de afgelopen weken. Ik vind het jammer hoe hij is beschadigd, zeker nu achteraf blijkt dat hij geen grote fouten heeft gemaakt. Erg zonde."

Als je zelf een dag burgemeester bent, dan...
"... zou ik alle vrijwilligers een dagje uit geven. Ik heb heel veel bewondering voor deze mensen. Ze zijn dag en nacht in touw, vaak om anderen te helpen. Ze verdienen het om een dagje wat leuks te doen."

Wethouders bundelen krachten voor spoor

BUSSUM - De verkeerswethouders van Naarden, Bussum, Weesp en Hilversum gaan samen lobbyen voor beter spoor door de gemeenten.

De wethouders gaan vanaf nu samen contact onderhouden met Den Haag, de provincie Noord-Holland en spoorbeheerder ProRail, zo hebben ze afgesproken.

Samen stappen zetten
De wethouders hopen samen stappen te zetten om onder meer de overlast van het spoor door deze gemeenten tegen te gaan. Daarvoor moeten de spoorovergangen verbeterd worden. Daarnaast hopen de wethouders enkele andere knelpunten aan te gaan pakken. Door dat samen te doen verwachten ze meer effect te kunnen bereiken.

Afgedankte loopbrug wordt gesloopt

BUSSUM - Volop werkzaamheden komend weekend rond het spoor: de oude loopbrug over het spoor van Bussum Zuid wordt gesloopt. Het werk gaat een heel weekend duren.

De loopbrug kan gesloopt worden nu afgelopen maand de vervangende traverse werd geopend. Daarmee kunnen bezoekers nog beter van het ene naar het andere spoor, met de trap en met de lift.

Spoor weekend afgesloten
Vanwege de werkzaamheden moet het spoor het hele weekend worden afgesloten. Er rijden daarom ook geen treinen, maar bussen.

Naast dat de oude loopbrug wordt gesloopt, wordt er ook gewerkt aan de kabels boven het spoor. Buurtbewoners kunnen overlast ervaren van de werkzaamheden.

Ajax-kamp op voetbalvelden BFC

Het Ajax-voetbalkamp trekt meer dan honderd deelnemers. Foto: Rens Muller

BUSSUM - Volop voetbal op de voetbalvelden van BFC: coaches van Ajax houden daar deze week een voetbalkamp voor de jeugd.

Elke dag staan er meer dan honderd jonge voetballers op de velden. De Ajax-coaches leren de jeugd de kneepjes van het vak en oefenen met de voetballers zoals de echte spelers van Ajax dat ook doen. Er wordt elke dag gevoetbald. Na deze week ontvangen de spelers een spelersrapport met sterke en zwakke punten om weer van te leren.

Web topvijf

1. Supermarkt Laarderweg heeft verbouwplannen
2. Weer rotonde volgezet met gestolen spullen
3. Bussumse keeper Drommel van start op jeugd-EK
4. Bussum gaat gebukt onder warmte
5. Remkes: deel raad Bussum maakte er een potje van

'Saaie kleuren, standaard lettertype, foto is leuk'

Nog weinig warme gevoelens bij logo Gooise Meren

Het nieuwe logo van Gooise Meren. Foto: Gemeente Gooise Meren

BUSSUM – Het logo van de nieuwe gemeente Gooise Meren moet bijdrage aan de visuele identiteit van de fusiegemeente en de ambities en kernwaarden versterken. Tenminste, dat is het beoogde doel van de drie gemeenten: Bussum, Naarden en Muiden. De reacties op het logo zijn wat lauw, de meningen verdeeld.

'De combinatie van paars en goud geeft het logo een bruine gloed'

In de ochtend is het op de donderdagmarkt in Bussum nog wat stilletjes, maar men is wel bereid om zijn of haar mening te geven. Een een ouder echtpaar: "Ik vind het niet mooi, de naam klopt niet, waar zijn de meren? Het logo gaat nog wel." Of de moeder en dochter die de kleuren wel wat saai vinden, maar de combinatie met de foto wel weer kunnen waarderen.Een jong stel, zij komt uit Naarden, hij uit Bussum, had het logo niet eerder gezien. "We vinden het paars wel mooi, de combinatie met goud niet." Verdere opmerkingen: "Doe maar luxe", "De kleuren zijn saai, ze vallen een beetje in het niet bij de foto van de kinderen, groen en blauw was mooier geweest." Of: "Ach, je moet een logo hebben." Een enkeling neemt het logo beroepsmatig eens flink onder de loep zoals de mevrouw die opgeleid is als grafisch ontwerper: "Ik vind het goed dat het eerste deel en het tweede deel apart te gebruiken zijn en bij de foto krijg ik een beetje een 'Escher' gevoel. Maar, het eerste deel, de twee letters, leidt af. De driehoekjes daar zijn heel anders dan de stijl van de andere letters." Een andere dame vindt het er absoluut niet grafisch uitzien. "Door de combinatie van de kleuren krijgen het paars en goud een bruine gloed. Geen frisse kleuren."

Ook de Naarders zijn niet direct positief. In de Marktstraat reageren wat voorbijgangers. "Als je een logo moet uitleggen is dat niet goed." Een ander:"De combinatie met foto is niet mooi. Je moet geen foto met mensen gebruiken, maar juist de drie gemeentes erin verwerken: Het Muiderslot, De Vesting en iets uit Bussum." Een ander: "De naam is prima, het logo is niet zo belangrijk omdat we ons toch als Naarders blijven profileren."

Een rondje langs enkele Muiders leveren verschillende reacties op. Een mevrouw grapte: "Ik vond het wel aardig, die 'GM', Groot Muiden." Ze vindt het logo niet spectaculair, maar wel netjes. "Het kan in ieder geval lang mee denk ik." Een andere inwoner reageert: "Ik schijn er van alles in te moeten zien, water en een kasteel. Dat water zag ik wel, maar dat kasteel niet. Ik had wel iets spannenders verwacht." Een Muider ondernemer noemt het een gemiste kans."Voor vier dorpen/steden die zo veel moois te bieden hebben vind ik dit een saai logo. Het had wel wat creatiever gemogen, zeker als je ziet hoeveel kunstenaars in Muiden, Muiderberg, Naarden en Bussum rondlopen."

Drukke week: veel spullen gestolen

BUSSUM - Vooralsnog onbekende daders hebben afgelopen week heel wat spullen kunnen stelen na het openbreken van enkele panden. Dat meldt de politie.

Afgelopen donderdag was het twee keer raak. Aan de Koningin Sophielaan konden twee mannen geld en juwelen stelen. Nog dezelfde dag werd ook een pand aan de Graaf Florislaan opengebroken. Door met een koevoet een raam te forceren konden de daders een laptop, tablet en een spelcomputer stelen.

Twee dagen eerder werd aan de Graaf Wichmanlaan een raam kapot geslagen met een steen. De daders konden vervolgens een laptop meenemen. Aan de Geyssendorfferstraat hadden de daders pech. Daar werd geprobeerd gaten te boren om vervolgens een raam open te maken, maar het boortje was te kort om dat te doen slagen.

Naarder wethouder voert VVD aan

BUSSUM - Naarder wethouder Miriam van Meerten staat komende november bovenaan de kieslijst van de VVD. Dat heeft de VVD bekend gemaakt.

Van Meerten staat op de eerste plaats. Vlak daaronder staan Bussumer Alexander Luijten en Muider Jens Duyts. De bovenste plaatsen worden verder gevuld door Jelmer Kruyt (Naarden), Marlène Potjer (Bussum), Mark Marshall (Bususm), Hugo Bellaart (Bussum), Rob Niehe (Naarden), Ben Hagens (Muiden) en Paul Rijpstra (Bussum).

De VVD heeft achttien personen geselecteerd voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Weer rotonde volgezet

BUSSUM - Een groep jongeren heeft woensdagnacht de rotonde op de Meentweg volgezet met gestolen spullen.

De spullen werden door de hele buurt meegenomen. De jongeren spelen het zogenaamde 'rotondespel'. Dat gebeurde de afgelopen jaren wel vaker. Een jaar geleden was het ook al een paar keer raak op deze rotonde. Toen werd deze meerdere keren volgezet met gestolen spullen. Agenten besloten toen meer te controleren, waardoor de problemen even weg waren.

Straks meer dan honderd zonnepanelen op dak

De contracten werden afgelopen week getekend. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er gaan 83 zonnepanelen geplaatst worden op het dak van het gemeentehuis. Afgelopen week werd een overeenkomst getekend voor het plaatsen van de tweede reeks zonnepanelen.

Al met al staat er straks een dek van meer dan honderd zonnepanelen op het dak. De zonnepanelen moeten stroom gaan opwekken voor Bussum, en dat moet ervoor zorgen dat Bussum nog duurzamer wordt. Afgelopen jaar werden er al 54 panelen geplaatst.

De zonnepanelen worden geplaatst door Watt Nu.

Filmhuis Bussum

The Kings Gardens

SCHNEIDER VS. BAX, de nieuwe thriller van Alex van Warmerdam, laat absurde afrekeningen normaal lijken en toch hilarisch zijn.
Deze poëtische documentaire THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING wordt alom geprezen. Een oude man bezint zich op het uitzichtloze bestaan van vluchtelingen aan de rand van Europa.
In WOMAN IN GOLD vecht Helen Mirren, als Joodse vrouw, voor teruggave van de familiekunstwerken, in een emotionele juridische strijd.
In de LA RÉSISTANCE DE L'AIR wordt een amateur-scherpschutter prof en ziet zijn leven ingrijpend veranderen.
WILD, op herhaling. Jonge vrouw (Rheese Whitherspoon) onderneemt in haar eentje een trektocht door de Amerikaanse natuur.
Kan, in LA FAMILLE BÉLIER, de dochter haar doofstomme familie verlaten voor een zangcarrière?
Romantisch kostuumdrama THE KING'S GARDENS laat Kate Winslet schitteren in de Tuinen van Versailles.
In MY OLD LADY erft een schrijver een huis in Parijs én de oude dame die erin woont. Op herhaling.
BOYHOOD volgt een jongen die volwassen wordt. Op herhaling.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
In de maand juli worden geen JEUGDFILMS vertoond.

heden tot zaterdag 31 januari

Tentoonstelling

Dubbeltentoonstelling over Jan Hus en de Reformatie. Op 6 juli 1415, 600 jaar geleden, werd Johannes Hus tijdens het concilie van Konstanz als ketter veroordeeld en gevonnist. Hij werd veroordeeld om zijn opvattingen over geloof, kerk en samenleving. Deze gebeurtenis wordt gezien als de eerste aanzet voor het grote conflict tussen protestanten en katholieken dat Europa in de eeuwen daarna zou beheersen: de Reformatie of Hervorming. Het Comenius Museum besteedt met twee gelijktijdige tentoonstellingen aandacht aan achterliggende thematiek van religie en tolerantie. In de tentoonstelling Het Woord en de Waarheid wordt aan de hand van voorwerpen, originele 16e eeuwse drukken en prenten de ontwikkeling geschetst hoe uit de beweging van Jan Hus de kerk van Comenius ontstond. De tentoonstelling Jan Hus in 1415 en 600 jaar later is samengesteld door het Hussieten Museum in Tabor. De tentoonstelling loopt van 7 juli 2015 t/m 31 januari 2016. Entree: Volw.: € 5,=; Museumkaart, CJP, CKV, kinderen t/m 12 jaar: gratis. Comenius Museum, Kloosterstraat 33, 1411 RS Naarden.

vrijdag 10 juli tot zondag 19 juli

BoodschappenPlusBus

Met de Plusbus een gezellig uitje maken is heel gemakkelijk! U wordt n.l. thuis opgehaald en weer voor de deur teruggebracht. Dus u hoeft niet eerst ergens naar toe om op te kunnen stappen. A.s. vrijdag gaat de bus naar Garderen naar de Zandsculpturen en Beeldentuin en zaterdag naar het Jopie Huisman Museum in Workum. Zondag kunt u mee naar Huis Doorn, de geschiedenis van Nederland in de Eerste Wereldoorlog. Ook maandag staat in het teken van het oorlogsverleden met een bezoek aan Kamp Westerbork Hooghalen. Dinsdag rijden wij naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en woensdag is er een Verrassingstocht. Donderdag is er in 't Vuronger in Huizen een gezellige lunch en zaterdag maken wij een Rit met de Bosmobiel door het Amsterdamse Bos. Tot slot nog op zaterdag naar het Aibornemuseum Hartenstein in Oosterbeek en op zondag naar Museum de Fundatie te Zwolle. Om u op te geven en voor andere vragen kunt u bellen van maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur 035 7504192. Kijkt u eens op onze site bpb.naardenbussum@ versawelzijn.nl

vrijdag 24 juli

IJsvogels spotten

Het Comeniusmuseum Naarden verzorgt in samenwerking met Vestingvaart Naarden de combinatie van bezoek aan het museum en een vaartocht door het water rondom de Vesting. Deze zomeravondvaarten vinden plaats op de 4e vrijdagavond van de maanden juli (24/7), augustus (28/8) en september (25/9). Vertrek op 24 juli om 19.00 uur, op 28 augustus om 18.30 uur en op 25 september om 18.00 uur. Start in het Comeniusmuseum, Kloosterstraat 33 in Naarden. Kosten : per vaart € 20,- pp; kinderen t/m 12 jaar € 15,=. Betaling uitsluitend contant in het museum. Reserveren is noodzakelijk: tel. 035 6943045 (di-zo van 12.00-17.00 uur) of e-mail : info@comeniusmuseum.nl.

dinsdag 7 juli tot dinsdag 7 juli

Keramiek voor kids

Christien Claassen houdt een workshop klei deze zomervakantie. Kleurige kunstwerken maken in een professioneel keramiekatelier. Van dinsdag 7 t/m donderdag 9 juli van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: 15 euro per dag. Inclusief materiaal, bakken, gralzuren en wat drinken. Atelier Christien Claassen: Oosterpad 46, Bussum (Door de groene poort!). Tel: 06 29264214 / www.christienclaassen.com.

woensdag 8 juli

Kleding verkoop

Verkoop van dames vesten en pullovers in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum. Vanaf 10.00 uur.

Bridgen

Bridgen in de maanden juli en augustus op woensdagavond bij S.L.E.M., bridgeclub. Locatie: Het denksportcentrum, Nieuwe Englaan 6 Bussum. Inschrijven op iedere woensdag om 19.30 uur.

donderdag 9 juli

Concert Grote Kerk

Concert door Daniel Rouwkema, organist van de Bussumse Koepelkerk. Werken van o.a. J.S. Bach, F. Mendelssohn en F. Asma. Locatie: Grote Kerk, Naarden. Aanvang: 20.15 uur. Toegang: € 7,50 en € 6,- (C.J.P. en 65+).

zaterdag 11 juli

Ombudsteam

Het PvdA Ombudsteam komt naar de Palmpit aan de Koekoeklaan. Voor vragen over de zorg en ondersteuning. Binnenlopen tussen 10.00 en 11.00 uur.

zondag 12 juli

DVD voorstelling

Film kijken bij de Palmpit aan de Koekoeklaan. Aanvang: 14.30 uur, prijs 2 euro.

maandag 13 juli

Opticien in de Palmpit

De opticien komt naar de Palmpit tussen 10.00 en 12.00 uur aan de Koekoeklaan in Bussum. Gratis ogen op laten meten, bril laten schoonmaken en vragen stellen. Gratis toegang.

dinsdag 14 juli tot donderdag 16 juli

Keramiek voor kids

Voor kinderen van 4 t/m 16 jaar een 3-daagse Keramiek Workshop. Di 14 t/m don 16 juli van 10.00 - 12.00 uur. Kosten bedragen 15 euro per dag. Locatie: Atelier Christien Claassen: Oosterpad 46, Bussum. Info: 06 29264214 of www.christienclaassen.com.

woensdag 15 juli

Fietstocht

Fietstocht van 55 kilometer naar IJburg. Start om 10.00 uur, einde rond 17.00 uur. Onderweg 2 keer een koffiestop en een picknick (eigen lunchpakket mee). Gratis deelname. Aanmelden niet nodig. Vertrekpunt is De Palmpit aan de Koekoeklaan in Bussum.

woensdag 15 juli tot woensdag 15 juli

HSP-café

LIV! Levenscoaching organiseert iedere woensdag van 19.45-21.45 uur een café voor hooggevoeligen. Tools om het leven met hooggevoeligheid bij jezelf of in je gezin, makkelijker te leven. Per keer 8 euro. Iedereen is welkom in Centrum voor Gezond Zijn, Karel Doormanlaan 44, Bussum.

donderdag 16 juli

Orgelconcert

De zomerserie orgelconcerten in de Grote Kerk te Naarden wordt voortgezet met een concert door André van Vliet. Het programma is samengesteld uit werken van o.m. J.S. Bach, A. Guilmant, W.A. Mozart en van de concertgever zelf. Het concert begint om 20.15 uur. De toegangsprijzen bedragen € 7,50 en € 6,- (C.J.P. en 65+).

zaterdag 18 juli

Concert Vivium

Concert door Flutango in Vivium Godelinde. Ensemble Futango brengt een gevarieerd klassiek programma met tangomuziek en werken van o.a. Antonio Vivaldi en Johann Sebastian Bach. Van 14.30 tot 16.00 uur. Locatie: Jozef Israëlslaan 1 in Bussum. Kosten bedragen 1 strip van de strippenkaart of € 5,50 contant, incl. koffie of thee. www.vivium.nl.

dinsdag 21 juli

Wandeltocht

Wandeltocht met De Palmpit, o.l.v. Trudy Nederend. Vertrek: De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Start om 10.00 uur. De route en afstand is afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

donderdag 23 juli

Dagtocht Palmpit

Dagtocht naar Giethoorn met De Palmpit. Met stop in Wezep, een koffietafel en een boottocht door Giethoorn. Kosten € 39,50. Aanmelden kan tot en met maandag 20 juli bij Eva Kooiman, tel.035-6939695 of bij de gastvrouwen/heren van de Palmpit.

Een toost op toekomst Bensdorp

Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Het is eindelijk officieel: de voormalige fabriek Bensdorp wordt nieuw leven ingeblazen. Bouwbedrijf Noordersluis wil het hele complex herontwikkelen en tekende hiervoor afgelopen week de benodigde contracten. In Bensdorp wordt straks gewoond en gewerkt. Bovendien is er plaats voor cultuur en blijven monumentale delen behouden. Rond augustus worden de ontwerpen gepresenteerd aan buurtbewoners. Enkele maanden later moet de gemeenteraad haar akkoord geven. De bouw start rond 2017.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@bussumsnieuws.nl

Raadsleden

Johan Remkes, Commissaris van de Koningin, is vrij duidelijk in het interview tegenover RTV-NH dat sommige raadsleden pogingen hebben gedaan de inmiddels ex- burgermeester Henk Heijman te beschadigen uit onvrede over de gemeentelijke herindeling.

Op de foto van de voltallige Bussumse gemeenteraad op pagina drie van woensdag 1 juli staan er dus raadsleden bij met flink wat boter op hun hoofd. In het kader van de openheid en de transparantie waarover alle partijen spreken in hun reactie op dezelfde pagina ben ik eigenlijk wel benieuwd welke volksvertegenwoordigers het zijn waarover Johan Remkes spreekt. Maar het lijkt erop dat ze nu wegduiken. Dat is logisch want ze hebben niet alleen zichzelf beschadigd, maar ook de raad en het vertrouwen dat de burger in hen kan hebben.

Ondanks de emoties die samengaan met de gemeentelijke herindeling en bezwaar die men kan hebben tegen de gevolgde werkwijze, gaat het niet aan om dan maar vuil spel te bedrijven. De directe gevolgen zijn bekend geworden: Remkes heeft bij het benoemen van de nieuwe burgemeester de raad links laten liggen.

R. de Graaff

HCAW pakt weer punt tegen Kinheim

BUSSUM - Net als de eerste reeks duels heeft HCAW afgelopen weekend een punt gepakt tegen Corendon Kinheim. De Bussumse honkbalhoofdklasser pakte dat punt donderdag (2-2). Zaterdag (0-7) en zondag (10-6) werd er verloren.

Donderdagavond bleef het lang spannend tussen de twee ploegen. De Haarlemse tegenstander kon pas na 5 slagbeurten de score openen. HCAW toonde echter veerkracht en kwam meteen terug tot 2-2. Met een homerun van Bryan Engelhardt kwam de tegenstander even later weer op voorsprong. HCAW had echter geluk: vanwege regen en onweer werd het duel meteen daarna gestaakt. De homerun werd daardoor geschrapt, waardoor HCAW een punt kon overhouden aan het duel.

Twee keer spannend
Zaterdag bleef het vooral de eerste slagbeurten nog spannend, maar daarna werd het verzet van HCAW alsnog gebroken. Corendon Kinheim kon zeven keer achter elkaar scoren en won daarmee van HCAW.

Het grootste spektakelstuk werd bewaard voor zondag. Corendon Kinheim startte voortvarend en kwam al vlug op een voorsprong. HCAW kwam echter tot twee keer toe tot een punt. Toch bleken de Haarlemmers de sterkste.

Kaartverkoop blijkt niet alleen voor het goede doel te zijn

'Ik voelde mij belazerd'

BUSSUM - Er wordt aangebeld bij een woning in het Spiegel, een meisje verkoopt kaarten voor het goede doel. Het geld zou zijn voor de Stichting Kinderleukemie Nederland en dus besluit de bewoonster geld te geven. Omdat ze het zaakje toch niet vertrouwt, zoekt ze informatie op via internet en voelt ze zich achteraf belazerd. "Daarom wil ik iedereen waarschuwen die deze verkopers aan de deur krijgen, het geld gaat namelijk niet geheel naar het goede doel."

Opbrengst gaat grotendeels naar commercieel bedrijf

De bewoonster, die niet met haar naam in de krant wil, achterhaalde via de website van het tv-programma Kassa dat meerdere mensen zich opgelicht voelden. "Het geld gaat namelijk voor een groot deel naar een commerciële partij. Slechts een zeer klein deel van de opbrengst gaat naar de Stichting Kinderleukemie Nederland." De dame vertelt dat ze zich belazerd voelt. "Ik raakte met het verkopende meisje aan de praat en ze vertelde dat ze nog niet gegeten had en uit Alkmaar kwam. Ik vond dat een raar verhaal, waarom komen er geen meiden uit de buurt aan de deur? Toen kwam een ander, iets agressiever meisje aan de deur. De kaarten had ik, voor ik er erg in had, al gekocht. Ik werk zelf op een kinderoncologie afdeling en heb dus wel feeling voor dit soort goede doelen. Van deze stichting had ik nog nooit gehoord. Ik besloot op te zoeken wie hier achter zat. Het blijkt te gaan om een vreemde organisatie, het lijkt echt, maar is toch ook een beetje fake. Care Promotions zet jonge tieners op de trein en ze worden door het hele land uitgezet. Ze hebben geen vergunning nodig omdat het geen collecte is. Je doet een aankoop."
Tv-programma Kassa zocht de zaak in 2011 uit. Inmiddels blijkt dat de Stichting Kinderleukemie Nederland een kleine organisatie is, draaiend op vrijwilligers, die zelf in zee is gegaan met Care Promotions omdat ze op deze manier geld kunnen inzamelen. De stichting heeft geen keurmerk, dat zou te duur zijn. Jaarlijks wordt door de stichting een bedrag overgemaakt naar een ziekenhuis met een kinderafdeling.

Vertrek burgemeester

Henk Heijman lijkt gemaakt voor het burgemeesterschap. Lang en rijzig. Grijs haar, bril. Vriendelijk voorkomen en open uitstraling. Een man die bij plechtige bijeenkomsten de juiste toon vindt en als het nodig is streng kan zijn. En voor alle gelegenheden een vriendelijk woord en glimlach. Kortom, zo'n typische burgemeester-man. En wie hem zo in functie ziet: nog niet door het leven getekend.

Maar dan komt een reeks aan geruchten op gang. Geruchten die in de wind alle kanten opwaaien. Geruchten waar je je nauwelijks tegen kan verweren. Wat je dan ook zegt of doet: het zal altijd verkeerd uitpakken. Heijman trekt zijn eigen conclusie: vertrekt. Onderzoek toont aan dat de geruchten geen hout snijden maar het kwaad is geschied. De man is beschadigd. De geruchten-verspreiders wassen hun handen in onschuld, maar zouden zich achter de oren moeten krabben. En vervolgens publiekelijk hun excuses aanbieden. Voor het feit dat ze iemand voor het leven hebben getekend. Zo mag je niet met mensen omgaan.

Wouter van der Schaaf
Bussum

Bussumer op jeugd-EK

Voetbalkeeper Joël Drommel komt in actie op het jeugd-EK. Foto: KNVB

BUSSUM - Een paar spannende weken voor voetbalkeeper Joël Drommel: voor de Bussumer en het Nederlands elftal barstte maandag het jeugd-EK los.

De Bussumer kon dinsdag al rekenen op een plekje onder de lat toen het Nederlands elftal het eerste EK-duel speelde, tegen Rusland. Als alles loopt zoals het moet lopen staat de Bussumer ook tegen Spanje en Duitsland onder de lat. Drommel was de afgelopen maanden al een vaste waarde voor het team.

Het gaat erg goed met de loopbaan van Drommel. De Bussumer, ex-speler van SDO, maakte het afgelopen jaar een paar grote stappen en speelt nu voor FC Twente.

Steeds meer autokraken

BUSSUM - Het aantal autokraken neemt toe. De afgelopen week was het weer een paar keer raak. Dat meldt de politie.

Vooral maandag was het druk. Toen werden er op een dag 3 auto's opengebroken. Aan de Olmenlaan werd 's avonds van een Ford Focus een raam kapot geslagen en namen de daders een rugzak met een fototoestel en enkele andere spullen mee. Dezelfde avond was het ook raak aan de Boslaan. Daar werd van een Mercedes een raam kapot geslagen en een laptop gestolen.

Eerder op de dag was het ook al raak aan de Struikheiweg. Daar werd een Kia Rio opengebroken, waarna de daders een tas met onder meer twee rijbewijzen meenamen.

Agenten roepen mensen met een auto op vooral geen waardevolle spullen in de auto achter te laten en goed op te letten. Mensen die meer weten van de autokraken van deze week kunnen contact opnemen met de politie op 0900-8844.

Family Naarden bestaat 5 jaar

Julia Lanser: "Alles alleen doen is best wel pittig." Foto: Yvette Geerts

NAARDEN - De 36-jarige Julia Lanser begon 5 jaar geleden aan een behoorlijk avontuur. Ze woonde destijds nog in Amsterdam en startte met 2 compagnons een franchise filiaal van Family in Naarden aan de Marktstraat 25. Haar compagnons zijn 2 jaar geleden uitgestapt en Julia is vol vertrouwen alleen verder gegaan.

Dat Julia nu een goedlopende cafetaria-brasserie heeft, die dit jaar vijf jaar bestaat, zegt wat over haar doorzettingsvermogen. "Ik ben een vechter en eigenlijk altijd goed gehumeurd." Horeca zat altijd al in haar bloed en ze kan zich ook niet voorstellen dat ze iets anders zou gaan doen. Het sociale aspect en de creativiteit spreken haar aan. Die creativiteit zie je vooral terug in het aanbod dat ze regelmatig uitbreidt. Zoals de Indonesische (afhaal)maaltijden, de fruit smoothies, en de club sandwich. Ook op de trend naar meer gezond eten speelt ze in, onder meer met gezonde groentesmoothies van tomaten, broccoli, spinazie en pastinaak, en door 'verantwoord frituren'. Julia: "Ik frituur met plantaardig vet en ververs het regelmatig." Van klanten krijgt ze vaak een compliment over de kwaliteit van haar patat. Patat en een snack, dat blijven toch wel de meest favoriete happen. Maar voor ouders die met hun kinderen een patatje komen eten is er in ieder geval meer te kiezen.

Deen heeft grootse verbouwplannen

Ook meer parkeerplekken

De Deen in Bussum-Zuid. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De Deen-supermarkt aan de Laarderweg heeft plannen om een heel stuk groter te worden. De supermarkt hoopt snel te kunnen gaan verbouwen.

De verbouwplannen werden afgelopen week al gepresenteerd aan omwonenden. De winkel wil aan de achterkant enkele oude vervallen loodsen slopen. De achterkant kan dan iets uitgebouwd worden en er ontstaat aan die kant ruimte voor 48 parkeerplekken.
Door ook de leegstaande winkels naast Deen bij de supermarkt te betrekken, kan de supermarkt 350 vierkante meter groter worden. Volgens vastgoedmanager Jan van Rienen van supermarkt Deen worden zo drie vliegen in een klap geslagen: "We doen iets aan de leegstand, het parkeerprobleem wordt opgelost en de oude vervallen loodsen worden gesloopt." Het doel is dat de supermarkt straks weer voldoet aan de meest moderne maatstaven.
Het plan is een initiatief van de eigenaar van het pand, de heer Heyen. Het is de bedoeling dat de verbouwing samen komt te vallen met de herinrichting van de Lange Heul. Er wordt momenteel nog tussen de gemeente en Deen gesproken over de plannen. De verbouwing staat gepland voor de eerste helft van volgend jaar.

L.Landman (Nationaal Archief)

Het is zondagavond 19 juli. Om half twaalf schrijft de dienstdoende Naardense agent in het dagrapport: "Op de zeeptoren a/d Rijksweg is in grote, blauw verlichte letters aangebracht de woorden 'Nederland ontwapent'. Het komt ons voor dat dit niets met bedrijfsreclame van doen heeft. Kan er tegen de eigenaar van 't bedrijf worden opgetreden op grond van prov. verordeningen of is hiervoor toestemming verleend."

Daarmee is een rel geboren. Een rel die landelijke bekendheid krijgt. Eigenaar Landman van het in de voormalige zeepfabriek gevestigde geneesmiddelenbedrijf heeft doelbewust geen toestemming gevraagd. De enorme publiciteit is precies wat de producent van onder meer Pactolan en Knoflox met zijn pacifistische actie wil. Hij besteedt vervolgens keer op keer veel geld aan advocaten om in rechtszaken zijn vrijheid van meningsuiting te bepleiten. De kranten staan telkens vol over de idealistische zakenman. En de leus blijft intussen gewoon staan.

De Gooi en Eemlander 20 juli 1965

Juristen buigen zich met name over de vraag of het aanbrengen van neon-letters op een gebouw hetzelfde is als het produceren van een gedrukt of geschreven stuk. Waarvoor in Nederland grondwettelijk nooit toestemming vooraf vereist is.

Na veroordeling op veroordeling komt op 24 januari 1967 de Hoge Raad met het eindoordeel: "Geen strafbaar feit, omdat art.1 Verordening Landschapsschoon Noord-Holland verbindende kracht mist wegens strijd met art.7 Grondwet." De drukpersvrijheid gaat boven het mooie landschap. Het vonnis van de kantonrechter wordt vernietigd en Landman wordt van alle rechtsvervolging ontslagen.

De Witte Toren werd in 1936 gebouwd om met een ingewikkelde sproei- en dwarreltechniek zeepvlokken te kunnen produceren. Die functie is al lang vergeten. Maar nog steeds roept de toren bij passerende automobilisten herinneringen op. Aan "Pactolan". En aan "Nederland ontwapent".

Doel bereikt.

Hans Jonker

Raad voor Cultuur wil uitstel overdracht Vesting aan NMo

"Nooit een wezenlijke discussie geweest over afstoot rijksmonumenten"

De Tweede Kamer heeft de Raad voor Cultuur om advies gevraagd over de overdracht van de Vesting door het rijk aan de NMo. Foto: Christian Pfeiffer

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Het Rijk moet de overdracht van de Vesting aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) uitstellen. De overdrachtsdatum van 1 juli komt te vroeg, er zijn nog teveel onduidelijkheden. Dat heeft de Raad voor Cultuur (RvC) maandag bekend gemaakt in een advies aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil dat de NMo per 1 juli verantwoordelijk wordt voor 31 rijksmonumenten. Het Rijk ziet het onderhoud van deze gebouwen, waar geen ambtenaren in huizen, niet meer als kerntaak. De Tweede Kamer, die over de kwestie beslist, wil netjes omgaan met nationaal erfgoed en heeft daarom eind april aan de RvC gevraagd om over deze nieuwe constructie te adviseren. De RvC is een nationaal adviesorgaan op het terrein van kunst, cultuur en media.

'Efficiency belangrijker dan inhoudelijke of ideële drijfveren'

Advies
Maandag 29 juni kwam de raad, onder voorzitterschap van mediaman Joop Daalmeijer, met een advies. Dat komt er in het kort op neer dat de NMo weliswaar een 'voorstelbare' organisatie is om de 31 monumenten aan over te dragen maar op dit moment 'nog niet zodanig is ingericht dat de kwaliteit van de instandhouding is geborgd.' Bij twijfel niet inhalen dus.

In de krant van vorige week is helaas iets misgegaan met dit artikel: de laatste twee alinea's waren weggevallen. Vandaar dat het complete artikel nu nogmaals is geplaatst.

Kritisch
De RvC is vrij kritisch in het advies. Volgens de onderzoekers heeft er nooit een wezenlijke discussie plaatsgevonden over de afstoot van rijksmonumenten. 'Efficiency-overwegingen' lijken in het besluit tot vervreemding belangrijker dan 'inhoudelijke of ideële drijfveren', schrijven ze. "Overdracht betekent een lichter beschermingsregime voor de 31 monumenten, terwijl hun belang, waarde en betekenis niet zijn veranderd."

Beleid
De RvC pleit er daarom voor dat de minister met nieuw, visionair beleid komt over de vervreemding van monumenten in rijksbezit. "Daarbij geeft het Rijk aan welke monumenten zij in bezit wil houden, op welke zij toezicht wil blijven houden, bij welke zij betrokken wil blijven en welke zij wil afstoten."

'Alle zorgpunten van de gemeenteraad van Naarden staan erin'

Ondoorzichtig
Ook is de NMo (nog) geen ideale beheerder, zegt de raad. De organisatie is in opbouw en wil geen inzage geven in de business case die ten grondslag ligt aan het toekomstig beheer. Het Rijk geeft de NMo 61 miljoen euro mee, waar al het onderhoud van betaald moet worden, maar de RvC betwijfelt of dat voldoende is. "Het financieringsmodel is te ondoorzichtig en de prognoses van het beleggingsrendement van de 61 miljoen euro te onzeker. De eeuwigdurende instandhouding van de 31 monumenten wordt in financiële zin niet aantoonbaar geborgd."

Naarden
Wethouder Miriam van Meerten-Kok is heel blij met het advies. "Alle punten van zorg zoals de raad van Naarden die heeft aangegeven, staan erin. Het gaat veel te snel, eerst moet de minister maar eens een visie neerleggen over wat Nederland met rijksmonumenten wil. En we willen ook graag weten of het financiële plaatje klopt en hoe de NMo gaat werken."
Het is nu wachten op een reactie van Minister Blok van Wonen en Rijksdienst. Hij heeft de Tweede Kamer vorige week maandag per brief laten weten dat hij zo snel mogelijk met een weerwoord komt.

Dat gaat niet lukken vóór 1 juli, schrijft hij maar voegt daaraan toe 'geen onomkeerbare stappen in het dossier te zullen nemen'. Dat betekent dat er op 1 juli nog niets is veranderd.

Bijenkoninginnen logeren bij de Lage Flank

Bijen vinden een koel onderkomen in de Lage Flank. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - Imker Liesbeth van der Pol zat werkelijk met de handen in het haar toen ze vernam van de hittegolf. Want waar moest ze heen met haar bijen en Koninginnen die ze speciaal kweekt? Gelukkig sprong het Vestingmuseum te hulp en konden de bijen een koel plekje krijgen in de Lage Flank.

"Ik heb op zeven locaties in Bussum en Naarden bijen staan. Momenteel ben ik bezig met het opzetten van nieuwe volken. Ik teel een ras Koninginnen. Ik wil namelijk vreedzame bijen die niet zwermen. De helft van de genen wordt doorgegeven aan de nakomelingen via de Koningin. Je kan daarin nog een stap verder gaan door ook te selecteren op raszuivere mannetjes." De Bussumse imker zat tijdens de hittegolf vooral omhoog met 29 kastjes, gevuld met een handje bijen. "In deze kleine kastjes zit een handjevol bijen met een nieuwe, jonge, Koningin. Ze worden een dag of 3 opgesloten in het pikken donker zodat ze een grote happy family worden. Omdat ze donker moeten staan en niet te warm kunnen worden zocht ik een kelder."

Via het Platform Maatschappelijk Ondernemen Naarden Bussum was Van der Pol al eerder in contact gekomen met het Vestingmuseum. "Ik heb ze opgebeld en vroeg of ze een plek hadden in de Kazermatten. Het was direct geregeld. Zo fijn, ik kreeg er kippenvel van. Wat een opluchting. Via een vrijwilliger kon ik aan de sleutel van de Lage Flank komen en de bijenkastjes plaatsen. De kastjes zijn gevuld met voeding, maar twee keer per dag hebben ze verzorging nodig. Inmiddels heb ik ze uit de kelder gehaald en staan ze nu elders in de Vesting, verstopt onder de bomen, lekker koel in de schaduw."

Golden Retriever (14 1/2) zoekt tegen betaling opvang adres ma. t/m vrij. plm. 08.00 tot 17.30 u. Zij is dan al uitgelaten en kan alleen rond 12 uur een paar stappen buiten doen om te plassen. Goed met honden, katten, kinderen. sylviaheere@gmail.com.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Versa Thuisadministratie: Ligt er op uw bureau ook zoveel papier en raakt u het overzicht kwijt? Vrijwilligers van Versa Thuisadministratie komen bij u thuis en helpen u met het ordenen van uw administratie. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; thuisadministratie@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Vrouw heeft 9 jaar ervaring in huishouding met strijkwerk etc. met goede ref. Mevr. Sarah, 10 euro p/u. Tel.:
06-26296601

Guitar Summer Classes door bevoegd docent (cons.) 6 lessen, totaal € 250,-. Voor info bel 06-15950872

Goodkinds taxiservices van/naar Schiphol vanuit Bussum, Naarden, Hilversumse meent € 50,-. Hilversum, Eemnes, Blaricum, Huizen
€ 60,-. 06-26984855

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- p/m. Info: 06-10397243

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 89.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boederij te huur 70 m2 in Ermelo, gemeubileerd € 700,- per maand ex.
035-6935525 / 06-22393323

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:

www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

WONING VERHUREN? Vertrouwd verhuren aan expats en organisaties INTERHOUSE HILVERSUM 035-303 13 20 www.interhouse.nl

Zoekt u een ervaren en betrouwbare schoonmaakster bel dan 06-49619518