BussumsNieuws

20 april 2016

BussumsNieuws 20 april 2016


Crailo-deal rond: komst 600 vluchtelingen zeker

Grond wordt voor tien jaar verhuurd aan het COA

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Dat er zeshonderd vluchtelingen naar Crailo komen, staat nu vast. Deze week werd een akkoord gesloten voor de opvang: Crailo wordt de komende tien jaar verhuurd aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en daarmee wordt Crailo officieel een azc.

De regiogemeenten hebben dinsdag de plannen bekendgemaakt. In het opvangakkoord staat dat de zeshonderd vluchtelingen in fases worden geplaatst. Om te beginnen komen er vanaf volgende maand driehonderd asielzoekers. Dat aantal wordt daarna in stappen verdubbeld. Uiteindelijk zullen er in februari volgend jaar zeshonderd vluchtelingen op het asielzoekerscentrum wonen. Een deel van de asielzoekers zal zich op termijn met een verblijfsvergunning op zak definitief in de regio vestigen.

Voordat de grote groep vluchtelingen kan komen wonen op Crailo moet er nog heel wat gebeuren. Er wordt gewerkt om het complex klaar te maken om een asielzoekerscentrum te worden. Enkele bestaande gebouwen moeten gebruiksklaar worden gemaakt en er wordt gewerkt aan de bouw van extra panden voor de opvang. Dat gaat enkele maanden duren.

Nu de plannen voor de opvang van asielzoekers op Crailo rond zijn, gaat de zoektocht naar andere opvangplekken gewoon door. De plannen om in totaal twaalfhonderd asielzoekers op te vangen in de regio liggen nog steeds op tafel. Verwacht mag worden dat het COA op korte termijn wederom een formeel verzoek doet aan de regio om zeshonderd vluchtelingen te huisvesten. Waar deze vluchtelingen opgevangen moeten gaan worden, is nog niet bekend.

Relschoppers zetten Heren-straat op stelten

Een grote groep agenten moest de jongeren wegjagen. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Een grote groep jongeren heeft zaterdagnacht de Herenstraat op stelten gezet.

De jongeren zorgden na kroegbezoek voor veel onrust en opstootjes. Agenten kwamen ter plaatse om de rust terug te brengen, maar de jongeren bleven maar doorgaan met relschoppen. Er werden zelfs stenen naar de agenten gegooid. De agenten greep daarop hard in en dreven de jongeren uiteen.

Er werden enkele relschoppers aangehouden: een Bussumer (17), een Naarder (19) en een Amsterdammer (22). Ze hebben boetes gekregen.

Voetballers slaags

BUSSUM - Er heeft zondag een opstootje plaatsgevonden op het voetbalveld van Allen Weerbaar. Enkele voetballers raakten slaags.

De voetballers raakten slaags op het veld, stapten vervolgens van het veld af en kregen het voor de kleedkamers nog een keer met elkaar aan de stok. Waardoor de opstootjes ontstonden en wat er exact gebeurd is, is niet bekend. Na het voorval waren meerdere auto's met agenten snel ter plaatse om de boel te sussen.

Er werden geen voetballers aangehouden. Wel wordt er nog onderzoek gedaan naar het voorval.

316

zonnepanelen zijn er geplaatst op de drie daken van middelbare school De Fontein.

Onbekend gefröbel

Al jaar en dag vergeten en opgeborgen in een laatje bij Rob. Dankzij Bussums/Naardernieuws aan de vergetelheid onttrokken. Maar we hebben wel de hulp van de lezers nodig voor opheldering.

Ooit stond er in Naarden, aan het einde van de Van Limburg-Stirumlaan, nabij het Vogelasiel, de rotonde en het schooltje een grote inloopcontainer voor oud papier. Een ware lekkernij voor ons, want er zat van alles in. Helaas ook regelmatig gewoon vuilnis, maar dat is iets van de tegenwoordige tijd. Hadden we een doos of een kartonnen koker nodig voor verzending van onze spullen, dan was het altijd een tochtje naar de container. Twee leuke vondsten willen we u niet onthouden. Een stapeltje oeroude folders van vuurwerkfabrikant Schuurmans en een heuse 17e-eeuwse Bijbel! Meteen klanten voor gevonden en een aardig zakcentje kon worden bijgeschreven. Historisch interessant is tot op de dag van vandaag een foldertje van de Fröbelschool aan de Van Ostadelaan 50 in Naarden. Of liever, het Fröbelklasje van mejuffrouw C. Zwenk. En let op het telefoonnummer: 3920. Dat moet begin jaren 50 of mogelijk zelfs wel vooroorlogs zijn. Hoe we ook googelden en wat we ook probeerden, we hebben niets kunnen ontdekken. Hier ligt dus voor de lezer een schone taak. We houden ons van harte aanbevolen. In Bussum is nog een mooi tegeltableau te zien van een echte R-K Fröbelschool. Aan de Herenstraat 6A, was ooit deze school. Gefröbeld wordt er niet meer.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman Doopdienst; Naarderheem 10.30 u. mw. A. Schilder-Verhoef
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 23/04 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. van Amstel

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. pastoor C. Fabril 1e Communie
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. M. de Goei-Jansma
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. S. de Jong
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G. Lustig en 17.00 u. ds. W.H.B. ten Voorde
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. zr. L.A. Pondman
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit Doopdienst en 19.00 u. KerkAnders
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 28/04 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Vanaf het weekeinde wisselvallig en koud voorjaarsweer
Donderdag trekt een zich afsplitsende uitloper van hoge luchtdruk over de Noordzee naar het oosten weg. Het is tijdelijk zachter. Het hogedrukgebied boven de noordelijke Atlantische oceaan wordt daarna bepalend. Er komt een noordelijke luchtstroming op gang met aanvoer van (zeer) koude arctische lucht. Vooral vanaf zondag kunnen er enkele (hagel)buien vallen.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt vrij zonnig weer verwacht. Met een matige oostenwind wordt het 15 à 16 graden. Ook vrijdag is het nog droog. Er is geregeld ruimte voor wat zonneschijn, maar er kunnen soms ook wolkenvelden overschuiven. Met een maximum van circa 12 graden wordt het al een stukje koeler. Er staat daarbij een matige wind, draaiend van oost naar noordoost.

Het weekeinde
Zaterdag krimpt de wind naar noord en neemt toe tot vrij krachtig. De zon schijnt af en toe. Er kan een bui vallen. Zondag neemt de kans op buien drastisch toe, waarbij hagel mogelijk is. De voelbare noordwestenwind maakt het guur. Het kwik blijft steken bij 8 à 9 graden. Er is kans op nachtvorst. Het lijkt er op dat deze voorjaarskoudegolf de komende week aanhoudt.

Weetje
April wordt ook wel de maand van de vier seizoenen genoemd. Alle weertypen zijn mogelijk. Het kan zowel nog nawinteren als voorzomeren. Eind april bedraagt de gemiddelde maximumtemperatuur zo'n 16 graden. De uitersten (extremen) zijn -6.6 graden in de nacht van 12 april 1986 en 28.9 graden in de middag van 15 april 2007. Een verschil als tussen zomer en winter.

Foto: Ingrid Handjes

Mary Godolphin (pseudoniem van Lucy Aikin) is de 19e eeuwse herschrijfster van dit beroemde boek uit 1719, maar dan in woorden van één lettergreep.

Zo'n beroemd boek was voor kinderen veel interessanter dan de flauwe kinderboeken in die tijd. In de literatuur is het 't eerste boek dat in de ik-vorm geschreven is. De lettergrootte (circa 18punts) is groter dan normaal. Dit zeldzame boek is de eerste druk, 'new edition' uit 1869, uitgegeven in London by George Routledge and Sons. Dus niet één van de herdrukken die ook al in de negentiende eeuw verschenen. Het aantal pagina's is 161, plus zes pagina's reclame voor Books for Boys. Tussen de bladzijden staan twaalf tekeningen in kleur. Het boek meet 14x17cm. De omslag, goud en blind gestempeld, is in uitstekende staat. Het boekblok is nog behoorlijk goed bevestigd. Voorin staat een opdracht in het Engels geschreven uit 1879 bestemd voor David E. van Lennep.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 30 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Bussums Letterrijk

Ik dook in 'Bussums Letterrijk' , het rode huisje op het Julianaplein. Een mooi initiatief en een originele en geschikte vorm: pak een boek en geef een boek. Ik hoop dat het blijvend is. Al verschillende keren heb ik een 'Uitgelezen Boek', dat mij geschonken is, in de bukbieb gezet. Dat boekhandel Los er nadeel van ondervindt, lijkt mij onwaarschijnlijk. Ik doneerde het Verzameld Werk van Willem Elsschot met prachtige verhalen zoals Lijmen en Het been. Direct na het lezen van voorgaande zin zullen mensen zich naar het Julianaplein spoeden. Maar helaas, het boek is vast al weg. Wat te doen? Snel toch naar Los of Bruna!

Klaas Oosterom

Deze week is De Tafel van Tjako te zien. Te gast is Ruzanna Nahapetjan (lyrische sopraan). Ook zingt ze twee liederen: van de Spaanse componist Federico Mompou en van de Armeense componist Komitas Vardapet. Ze wordt op de piano begeleid door Roderigo Robles de Medina.

Daarnaast is er aandacht voor vrijwilliger Jan Jaap Kassies die door de kelders van het MCO langs 5 kilometer bladmuziek loopt. Jan Jaap is al 25 jaar actief voor het muziekarchief van de omroep. Er wordt afgesloten met de gebruikelijke culturele agenda.

De uitzending is te zien op zondag 24 april.

Buren vinden 19.00 uur een mooie sluitingstijd

Gooise Ouderen Partij gaat vragen over Heidezicht stellen

Paviljoen Heidezicht is een publiekstrekker voor hele regio. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Enkele buurtbewoners rond Paviljoen Heidezicht aan de Randweg reageren boos op de plannen van de speelplaats om 's avonds langer open te blijven. De omwonenden hebben hun onvrede afgelopen kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad.

GOP: 'Er zijn beloften gedaan en die worden niet nagekomen'

Aanleiding is het plan van Paviljoen Heidezicht om de sluitingstijd aan te passen van 19.00 naar 22.00 uur. Volgens de beheerders moet dat kunnen, des te meer omdat er de afgelopen anderhalf jaar geen klachten waren.
Enkele buurtbewoners vreesden vanaf de eerste dag al problemen en daarom besloot de gemeente Bussum vier jaar geleden om preventief de openingstijden te beperken. "Maar de afgelopen jaren hebben echt wel bewezen dat we er overlast van hebben", zegt buurtbewoner Jeroen Klaver. "Het gaat om parkeer- en verkeersoverlast, maar zeker ook om geluidsoverlast. Met dat laatste kunnen we overdag best nog wel leven, maar tot 's avonds laat zien we dat echt niet zitten. Heidezicht moet gewoon een speeltuin zijn, geen restaurant. De gemeente heeft daar zelfs afspraken over gemaakt."

Dat herinnert ook de Gooise Ouderen Partij zich nog en dus zal fractievoorzitter Jan Kwekkeboom hier vanavond (woensdag) vragen over stellen in de gemeenteraad. Hij vindt met name de redenering krom dat de de gemeente welwillend is 'omdat er de laatste anderhalf jaar geen klachten zijn geweest'. "De beperkte openingstijden zijn juist ingesteld om overlast te voorkomen. Het werkt dus. En dan wil de gemeente het weer gaan veranderen", aldus Kwekkeboom. "Er zijn beloften gedaan en die worden niet nagekomen. Dat kan echt niet."

Zorgen om verkeer rond 'het Willem'

BUSSUM - Verkeersdrukte rond het Willem de Zwijger College zorgt voor steeds meer ongemakken. Dat stelt Hart voor Bussum, dat er vragen over stelt aan het gemeentebestuur.

Het komt met regelmaat voor dat schooljeugd met de fiets of de scooter over de stoep heen gaat. Het gebeurt dan dat voetgangers worden aangereden. De gemeente plaatste twee jaar geleden plantenbakken op de stoep om de problemen op te lossen, maar nu keren de problemen weer terug. Volgens Hart voor Bussum komt dat door een te grote verkeersdruk 's ochtends. De honderden fietsers en scooteraars moeten de stoep wel op vanwege de vele auto's en het vrachtverkeer op de weg, zo stelt Hart voor Bussum.

Hart voor Bussum hoopt dat het gemeentebestuur de problemen onder de loep neemt en aan gaat pakken.

Skatebaan zo goed als af

BUSSUM - Er staan nog wat hekken omheen, maar het kan al: skaten op de skatebaan aan de Ceintuurbaan. De gemeente heeft het werk aan het skatepark zo goed als achter de rug.

Waar tot enkele maanden geleden het oude skatepark nog lag, staat nu een veel modernere baan. De baan kwam er met steun van de gemeente en na samenspraak met de vaste skaters van het park: het aanpakken van de skatebaan was al langer een wens van skatende jeugd, ze hebben het skatepark samen met een ontwerper ontworpen.

Hekken
De hekken rond het skatepark moeten nog worden weggehaald, maar de afgelopen dagen werd er al volop geskatet op de baan.

Theaterman Eddy Habbema krijgt koninklijk lintje

Habbema krijgt de versierselen opgespeld. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Acteur en regisseur Eddy Habbema heeft maandag uit handen van burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper een koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn grote verdiensten op het gebied van theater en musical.

Habbema is vermaard in binnen- en buitenland als regisseur van grote (en kleine) producties op het gebied van toneel, film, televisie, opera, operettes, muziek en musicals. Habbema zit dit jaar 55 jaar in het vak. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding bij de viering van zijn jubileum bij toneelvereniging De Plankeniers.

Programma Koningsdag in krant van 26 april

BUSSUM - Het complete programma voor Koningsdag staat volgende week in deze krant.

BussumsNieuws verschijnt vanwege de feestdag een dag eerder. De krant wordt dus op dinsdag 26 april verspreid. Uiteraard is het programma vanaf volgende week ook te vinden op www.bussumsnieuws.nl.

Echtpaar Otten-Slokker 60 jaar getrouwd

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Groot feest voor het Bussumse echtpaar Otten-Slokker: ze waren maandag exact 60 jaar getrouwd. Leo (82) en Gerrie (79) leerden elkaar kennen toen Leo soldaat was en gelegerd was op een Bussumse kazerne. De vonk sloeg al snel over en tot op de dag van vandaag houden ze nog erg veel van elkaar. Het echtpaar kreeg maandag een heel feest voorgeschoteld. Nadat burgemeester Albertine van Vliet was geweest met een bloemetje was er nog een receptie waar vele bekenden langskwamen om te proosten op het echtpaar.

Mies van Steensel

Geboren in Bussum
47 jaar
Fotograaf en eindredacteur

Waar houd je je overdag mee bezig?
"Ik ben regelmatig in The Gym waar onder andere Elk Gooisch Matras komt van pas zit.

En verder?
"Ik ben altijd bezig met fotografie. Voor de Humans of Bussum. Om het wezenlijke van de mens te vangen in beeld. En ik ga graag met de macro-lens op safari in mijn eigen achtertuin."

Waar in Bussum kom je graag?
"In de bibliotheek. En ik word oprecht blij van de kinderboerderij. "

Wat is er leuk aan Bussum?
"Dat er zo veel natuurschoon dichtbij is."

Naar welke muziek luister je graag?
"Red Hot Chili Peppers, maar een mooi stuk klassiek kan ik ook erg waarderen."

Je leukste eigenschap?
"Ik ben goed in luisteren."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Weggeven aan mensen die het minder goed hebben dan ik."

En met 100 euro?
"Een mand vol heerlijks kopen bij De Smaakengel, mooie fles bubbels erbij en dan in het park picknicken met mensen die mij lief zijn."

Een dag burgemeester van Gooise Meren, wat zou je aanpakken?
"De Koekoeklaan. Ik zou een fietspad maken op de groenstrook. Dan kunnen alle kinderen veilig naar school fietsen."

Voor wie heb je veel bewondering?
"Niet zozeer bewondering. Ik omring mij graag met mensen die eerlijk en rechtstreeks zijn, die zelf nadenken en openstaan voor hun medemens."

Met wie zou je nog eens een goed gesprek willen hebben?
"Ed van der Elsken, beste straatfotograaf ooit."

Tot slot, waar wil je op toosten?
"Op een zomer lang op blote voeten de vlinders achterna."

Stilte rond vertrek woonzorgcentrum Patria

Gebouw al verkocht, maar wordt nog bewoond

Wanneer komt Patria leeg te staan? Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Wat gaat er gebeuren met woonzorgcentrum Patria aan de Ceintuurbaan? Het woonzorgcentrum heeft plannen om met alle bewoners te vertrekken, maar tot nu toe komt het er maar niet van.

Tweeënhalf jaar geleden maakte beheerder Nusantara bekend met Patria te vertrekken van Bussum naar Almere, waar een nieuwbouwcomplex gebouwd moest worden. Dat had mede te maken met de verslechterde staat van het Bussumse pand en omdat men in een nieuwbouwcomplex nog betere zorg kan verlenen.

Wachten op bouw
Het plan was toen om een half jaar later te verhuizen. Dat bleek al snel onhaalbaar. De bouw van het nieuwbouwcomplex vertraagde keer op keer. Hoe het er nu voor staat is niet bekend. "We hebben momenteel geen nieuws te melden en weten ook niet wanneer de verhuizing precies plaats gaat vinden", heeft een woordvoerder van Nusantara onlangs laten weten.

Toekomstplannen al klaar
De gemeente heeft ondertussen al toekomstplannen gemaakt voor het gebouw dat straks leeg komt te staan. Er moeten startersappartementen gemaakt worden. Het gebouw aan de Ceintuurbaan is daarvoor al verkocht aan een projectontwikkelaar, Nusantara huurt het nu terug. Zolang de Patria-bewoners niet vertrekken naar Almere kan er ook niet gewerkt worden aan de toekomstplannen voor het gebouw. Voorlopig blijft het stil.

Eerste bewoners in voormalig winkelpand

Dorpsmanager Ellen van Vossen (r) licht het traject toe. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er ging een lang traject aan vooraf, maar vrijdag kregen de eerste huurders van een tot woning omgebouwd winkelpand hun sleutel. Het is de eerste van drie woningen.

De tweede volgt over twee weken en de laatste na de zomer. Het traject duurde wat langer omdat er een bestemmingswijziging nodig was en ook extra maatregelen vanwege de geluidsoverlast van de drukke weg. Het zijn in Bussum de eerste leegstaande winkels die zo een nieuwe functie krijgen. Er moeten er meer volgen.

Meeste statushouders al geholpen

GOOISE MEREN - Het gaat goed met de opvang van ex-asielzoekers door de gemeente: het grootste deel van het aantal zogenoemde statushouders dat de gemeente moet opvangen heeft al onderdak gekregen, zo laat de gemeente weten.

De gemeente moet het eerste half jaar 68 statushouders onderdak geven. Daarvan hebben nu 41 statushouders een woning toegewezen gekregen. De gemeente verwacht dat de rest van het aantal statushouders ook nog aan onderdak geholpen kan worden.

Het volgende half jaar moet de gemeente wederom een groep ex-asielzoekers aan een woning helpen. De gemeente verwacht dat zij dan weer 65 mensen op moet vangen, maar het exacte aantal moet nog bekend worden gemaakt. Alle Nederlandse gemeenten moeten statushouders opvangen. Hoeveel elke gemeente er moet opvangen wordt bepaald door het ministerie.

Mensen-smokkelaars voor rechter

BUSSUM - De Bussumse verdachten van mensensmokkel staan deze week weer voor de rechter.

De Bussumers werden drie maanden geleden aangehouden. Ze worden ervan verdacht een mensensmokkelbende te hebben gevormd. De bende had het plan om met een boot asielzoekers naar Engeland te brengen. De bende kon worden opgerold toen een boot met 24 vluchtelingen en twee verdachten op het punt stond om de oversteek te maken. Dat kon worden voorkomen. Er werden eerst twee mensen aangehouden, waarop een lang onderzoek volgde en de Bussumers en enkele andere medeverdachten werden gepakt.

De verdachten wordt deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd.

Etage flat blank

BUSSUM - Een gesprongen waterleiding heeft woensdag voor veel problemen gezorgd aan de Slochterenlaan. De bovenste etage van een flatgebouw stond helemaal blank.

Vanaf de bovenste etage kwam water naar beneden. De brandweer heeft de hoofdkraan afgesloten om de problemen te verhelpen, het geheel moet gerepareerd worden. Het vele water heeft voor veel problemen gezorgd. Twee etages van het flatgebouw moeten geheel schoongemaakt worden.

Een van de bewoners van het flatgebouw raakte om nog onbekende reden onwel na het voorval.

Web topvijf

1. Jongeren zetten Herenstraat op stelten
2. Buurtbewoners vrezen plannen Heidezicht
3. Voetballers slaags op veld Allen Weerbaar
4. Dollemansrit door het Spiegel
5. Stilte rond vertrek woonzorgcentrum Patria

6 / 24

'De draagbare kunstnier is dichterbij dan ooit'

Tom Oostrom is zelf bij bijna alle evenementen aanwezig. Foto: Yvette de Vries

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende mensen. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Tom Oostrom, directeur van de in Bussum gevestigde Nierstichting.

door Yvette de Vries

BUSSUM - Hij is inmiddels 6 jaar directeur van de Nierstichting en in die periode zijn er behoorlijk wat ontwikkelingen geweest. Toegegeven, het zwaartepunt van de aandacht in de strijd ligt nog steeds op preventie. Maar er gloort hoop aan de horizon. De draagbare kunstnier is dichterbij dan ooit. Die moet de kwaliteit van leven voor nierpatiënten aanzienlijk verbeteren.

De eerste editie was een groot succes. Foto: Bob Awick

'Onderzoek naar de draagbare kunstnier financierden we zelf'

Ook durven ze bij de Nierstichting voorzichtig te denken aan de kans dat de ziekte ooit genezen kan worden. Maar daar is veel geld en onderzoek voor nodig. Met collecties, donaties en activiteiten als het wandelevenement de Rode Loper van afgelopen zaterdag in Naarden haalt de Nierstichting geld op. Met de eerste editie van het wandelevenement liepen achthonderd mensen mee en inmiddels staat er al bijna 90.000 euro aan sponsorgeld op de teller.

Draagbare kunstnier
In 2005 al liet de Nierstichting weten dat een implanteerbare kunstnier binnen 10 jaar mogelijk moest zijn. Daar was wel veel geld voor nodig: zo'n 30 miljoen euro. Het was een stip op de horizon, maar deze boodschap kreeg wel veel aandacht in de landelijke media. Het was een bewuste zet van de Nierstichting. Oostrom: "Deze stip op de horizon hadden we geformuleerd omdat er nieuwe technologische ontwikkelingen waren die verkleining en op termijn zelfs implantatie van een kunstnier mogelijk zouden maken." Vooruitlopend daarop is de Nierstichting eerst aan de slag gegaan met een tussenfase: de draagbare kunstnier. Geld om onderzoek en ontwikkeling daarvan te financieren was lastig te vinden. "Een groep onderzoekers stond al klaar, dus we besloten het toen zelf te financieren." Die aanpak was in die tijd vrij nieuw en ze moesten er een aparte stichting, naast de Nierstichting, voor in het leven roepen. Er wordt intensief samengewerkt met twee bedrijven uit het buitenland en met de universiteiten van Utrecht en Maastricht.
Het onderzoek dat in 2007 startte resulteerde eind 2015 in een eerste model dat nu uitvoerig wordt getest binnen de muren van een laboratorium. De eerste testresultaten zijn hoopvol, volgens Oostrom. Hij hoopt dat eind 2017 de eerste testen bij een groep patiënten kunnen worden gedaan.

Kunstnier

De draagbare kunstnier maakt voor een nierpatiënt een wereld van verschil. Een nierpatiënt maakt nu drie keer in de week de gang naar het ziekenhuis om zijn nieren te laten dialyseren. Met een draagbare kunstnier is dat verleden tijd. Terwijl een nierpatiënt nu vooral in de 'overleefstand' staat, kan hij of zij met de draagbare kunstnier weer een redelijk normaal leven hebben omdat hij kan dialyseren waar en wanneer hij maar wil.

'De zichtbaarheid, een week lang, is niet in geld uit te drukken'

Preventie
Er wordt ook veel geld gestoken in voorlichting en preventie. Logisch, vindt Oostrom. "De ziekte is onomkeerbaar en wordt vaak te laat ontdekt." Vroegtijdig opsporen en een gezonde levensstijl zijn je grootste kans om geen nierpatiënt te worden. De directeur maakt daar wel een kanttekening bij. "Bij een deel van de nierpatiënten is er geen aanwijsbare oorzaak " Wel is bekend dat te veel zout eten de bloeddruk verhoogt en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. En het kan nierschade veroorzaken of (versneld) verergeren. De Nierstichting ontwikkelde daarom de Zoutmeter, een app waarmee je meet hoeveel zout je eet en hoe je dat kunt verminderen.
Tijdens de jaarlijkse collecteweek in september halen de collectanten gemiddeld 3,3 miljoen euro op. Het liefst zouden ze al het geld, ook van de donaties, besteden aan onderzoek, ontwikkeling en preventie. Maar ook filmpjes, spotjes en andere uitingen zijn hard nodig. En de collectie levert meer op dan geld: namelijk zichtbaarheid. "Die zichtbaarheid, een week lang, is niet in geld uit te drukken. Ook zorgt het voor binding met de vrijwilligers." Het aantal vrijwilligers waar de Nierstichting jaarlijks op kan rekenen is maar liefst 75.000. Daar zitten collectanten tussen, maar ook wetenschappers die helpen met het beoordelen van onderzoeksaanvragen en artsen en verpleegkundigen die meegaan op de reizen die de stichting jaarlijks voor nierpatiënten organiseert.

De Nierstichting krijgt geen geld van de overheid en is afhankelijk van donaties en collectes. Oostrom ziet daar vooral de voordelen van in. "We zijn eigenlijk een sociale onderneming. Elk jaar in januari staat de teller op nul en dat motiveert enorm", aldus de gedreven directeur die vindt dat dit tot nu toe wel zijn mooiste baan is. "Het leukste aan mijn baan is de energie die ik ervan krijg en de mensen met wie ik samenwerk. We hebben allemaal de bevlogenheid om het voor elkaar te krijgen."

Werk aan appartementen Geweststrook gaat snel

Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Het werk aan de appartementen voor het Gewest vordert gestaag. De bouwvakkers hebben afgelopen week de eerste bakstenen van de gevels geplaatst. Daardoor valt op enkele plekken al goed te zien hoe de appartementen gaan worden. Als alles volgens plan verloopt, dan wordt volgende maand het hoogste punt gehaald. De appartementen worden, mits alles volgens planning verloopt, rond de laatste week van september opgeleverd.

Rotary Bussum brengt jong en oud samen met musical

Een leuk uitje én een try-out die ertoe doet

Senioren worden verwelkomt in de school. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bewoners van Amaris De Veste, Schans, Bonnet en Basteien hebben woensdag genoten van de try-out van de musical van het Goois Lyceum. De 70 senioren konden de voorstelling bezoeken op initiatief van Rotary Bussum. Deze club had een project opgestart om ouderen en jongeren met elkaar in contact te brengen. "De ouderen hebben een leuk uitje en de jongeren een try-out die ertoe doet."

De genodigden genoten van de musical We Will Rock You, gebaseerd op de liedjes van Queen. Gillis Koomen, voorzitter van de Rotary Bussum: "Vorig jaar hebben we ter gelegenheid van ons 75-jarig bestaan eenzame ouderen meegenomen naar een musical. Dat heeft ons verder doen nadenken. Iedere grote middelbare school brengt een maal per jaar een fraaie, semiprofessionele musical op de planken. Hoe mooi zou het zijn als we ervoor kunnen zorgen dat ouderen en jongeren elkaar dan ontmoeten. Het Goois Lyceum is de eerste school met wie we dit nu gaan proberen. Het vervoer, de toegang, de koffie: het kost de ouderen niets en de artiesten kunnen spreken van een try-out die ook goed is voor een uitmuntende première. Ik denk dat we zo een prachtige kruisbestuiving creëren om twee generaties bij elkaar te brengen."

Jeu-de-boulesclub zoekt jongere leden

Een deel van de leden. Rudi Rutgers staat in het midden met de beige jas. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Lekker buiten, mensen ontmoeten, een kopje koffie en natuurlijk jeu-de-boulen. Weliswaar op recreatief niveau, maar men dient zich wel aan de regels te houden en het kan er ook best fanatiek aan toe gaan. De Jeu de Boules Club Bussum bestaat 30 jaar en de leden genieten enorm van het spel, dat bijna dagelijks wordt gespeeld aan de Ceintuurbaan.

Voorzitter Rudi Rutgers wil graag aangeven dat de sport niet per se voor senioren is. "We hebben hier leden van 58 tot 90 jaar oud. Maar we staan ook open voor mensen vanaf 55 jaar. Laat ze maar komen", zegt hij uitdagend. Binnenkort, op de langste dag van het jaar, komt ook een hele groep in de leeftijd van 35 tot 45 jaar oud naar de jeu-de-boulesbaan voor het 'yuppentoernooi'. "Dat is nu voor het derde jaar en ze zijn altijd enorm enthousiast."
Meestal blijft het bij deze eenmalige bijeenkomst en dat is toch heel wat anders dan in Frankrijk, waar Rutgers zelf als vrachtwagenchauffeur kennismaakte met petanque. "In ieder Frans dorpje wordt het gespeeld. Kleine kinderen spelen het al. Zoals wij trainen voor voetbal, zo is dat met petanque in Frankrijk. Hier in Bussum spelen we recreatief. We houden wel onderling wedstrijden en we spelen om de beker tegen Huizen. Doordat we niet lid zijn van de bond, kunnen we de kosten voor de leden laag houden."
De club telt ruim 100 leden. "Soms overlijden een paar spelers en komen er weer een paar bij. Er komen zelfs mensen met de rollator of de scootmobiel. Recent hebben we een paar weduwen die lid zijn geworden. Ze zeggen nu dat ze heel blij zijn dat ze de stap hebben genomen. Hier komen kan het verdriet niet wegnemen, maar je bent er even uit. Het is een heel sociaal gebeuren; zo hebben we vanwege het jubileum ook een uitje en daarnaast ons jaarlijkse etentje."
Een keer komen kijken aan de Ceintuurbaan kan altijd en is vrijblijvend.

Bussumer weer terecht

BUSSUM - De Bussumer waar de afgelopen weken naar gezocht werd, Weis Seraj (23), is weer terecht. Dat laat de politie weten.

De politie laat weten dat Seraj contact heeft gehad met een ambassade in het buitenland. "Ze weten waar hij zich bevindt", laat een woordvoerder weten. Waar de Bussumer precies was de afgelopen twee weken en nu is, is niet bekend. Seraj verdween twee weken geleden plotseling. Hij vertrok van huis voor een afspraak, maar bleek daarna spoorloos. Er werd al snel alarm geslagen.

Extra parkeer-drukte rond Meerweg

BUSSUM - Werkzaamheden aan de Meerweg zorgen momenteel voor extra parkeerdrukte rond de sportparken.

Er wordt aan de Meerweg gewerkt aan een betere waterafvoer. Dat werk duurt het hele jaar en moet ervoor zorgen dat de Meerweg en de straten daaromheen geen wateroverlast meer hebben als het hard regent: er wordt een waterberger gemaakt aan de Karnemelksloot.

Parkeerplaatsen opgeheven
Momenteel wordt er gewerkt aan het stuk Meerweg langs de velden van BFC. Normaal gesproken worden er nog auto's geparkeerd langs de Meerweg, maar vanwege de werkzaamheden werden de parkeerplaatsen opgeheven. Daardoor kan er nu nog maar beperkt geparkeerd worden. BFC roept bezoekers daarom op om de auto te laten staan en anders naar de sportvelden te komen.

Straks beter
Na de werkzaamheden aan de Meerweg kan er nog beter geparkeerd worden bij de sportvelden: er komen meer parkeerplaatsen.

Bouw-commissies gaan samen verder

GOOISE MEREN - De Vrouwen Advies Commissie Naarden-Bussum (VAC) en de Woon Advies Commissie Weesp-Muiden (WAC) gaan fuseren. Dat hebben ze deze week bekendgemaakt. Het samengaan van de twee heeft te maken met de gemeentefusie van Gooise Meren.

De twee bouwcommissies geven gevraagd en ongevraagd advies aan gemeenten, bouwplanontwikkelingsmaatschappijen, woningcorporaties, aannemers en particulieren op bouwplannen voor de gemeenten Weesp en de vroegere gemeenten Naarden, Bussum en Muiden.

Dat gebeurt op praktische punten in de bouw en vanuit het oogpunt van de bewoner, waarbij zij streven naar een zo hoog mogelijk wooncomfort voor de bewoner.

De fusie moet binnen twee jaar afgerond zijn.

Bussumse met auto te water langs N236

BUSSUM - Een Bussumse vrouw (42) is donderdagavond met haar auto in de sloot naast de Gooilandseweg (N236) terechtgekomen nadat ze de macht over het stuur verloor. Zo vertelt de politie.

De Bussumse kwam met haar wielen in de berm terecht en probeerde de auto weer de weg op te sturen, maar schoot door de manoeuvre aan de andere kant van de weg af, de sloot in. Mogelijk was losliggend grit op de rijbaan de oorzaak van het ongeluk.

De vrouw bleef ongedeerd. Wel was er schade aan de auto. De auto moest na het ongeluk worden weggesleept.

13 / 24

Zondagmiddag 24 april om 15.00 uur zal Ramon Lormans een marimbarecital geven. Foto: Jessica de Jong

donderdag 21 april

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Met de PlusBus gezellig uit!

Uit-Wijk 10.00 uur

Natuurmonumenten biedt een aangepast programma aan dat u onder leiding van een boswachter gaat beleven. En er wordt geluncht bij Brambergen. U wordt thuis gehaald en gebracht. Bel ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur op 035-7504192.

Huid- en voedingsadvies

INDISHA, pure cosmetics & co 11.00 uur

Nancy van LaVieSage is aanwezig in de winkel in Bussum. Reserveren: 035-691 08 83.

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86.

vrijdag 22 april

Bustocht

De Palmpit 8.30 uur

Dagtocht Broeker veiling in Broek op Langedijk. Kosten € 50,-. Thuiskomst: rond 17.30 uur. U kunt zich uiterlijk 5 dagen voor vertrek op geven bij Eva Kooiman, tel. 06-131 771 52 of bij de gastvrouwen/ heren van De Palmpit.

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Biljarten voor beginners en gevorderden. Aanmelden: tel. 035-6918829.

Muziek maken

De Palmpit 14.00 uur

Op je eigen mondharmonica.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Ook kinderen zijn hier welkom en kunnen met de aanwezige ouderen een spelletje komen doen.

Visagie workshop pure cosmetica

INDISHA, pure cosmetics & co 19.15 uur

Met topvisagist Ralph Baaij. Max. 6 personen. Kosten € 37,50. Reserveren: 035-691 08 83.

zaterdag 23 april

Inloop

De Palmpit 10.00 tot 11.30 uur

Beleef samen een gezellige zaterdagochtend bij de inloop.

Demo veilige kidsmake-up & -schmink

INDISHA, pure cosmetics & co 13.00 uur

Wat is veilige make-up voor kinderen? Met informatie en opmaken met kidssafe make-up in de winkel in Bussum. Reserveren: 035-691 08 83.

Optreden Nardinc

De Spong 20.30 uur

Muziekvendel Nardinc houdt wederom het jaarlijkse alle 13!-concert. Diverse hits van bekende artiesten staan op het programma zoals Rob de Nijs, Xander de Buisonjé, de Toppers, Andere Hazes, Meat Loaf en nog veel meer. Nardinc is trots op de aanwezigheid van Rolf Koster en Brigitte Nijman. De kaartverkoop is intussen gestart, kaarten zijn verkrijgbaar via e-mail acjansen64@gmail.com en kosten 10 euro.

Classic meets Jazz

Tindalvilla 20.30 uur

Reina Boelens en Hans Roelofsen, de bewoners van de Tindalvilla, presenteren een crossoverprogramma van klassiek exotisme, tango en jazz met muziek van o.a. Saint Saëns, Granados, Ravel, Gershwin, Kosma, Arlen, Piazolla, Kapustin, jazzcomposities en improvisatie van twee jazzveteranen: zanger Ronald Douglas en bassist Marcel Booi. Pianist Sebastiaan van Bavel is een uitzonderlijk jong talent, die zowel in het klassieke genre als in de jazz werd onderscheiden. Kaarten zijn te reserveren via www.tindal.nl.

zondag 24 april

Gezellig uit met de PlusBus

Uit-Wijk 11.00 uur

In Hilvarenbeek staat een bijzonder museum gebouwd in art nouveau Tuschinski-stijl. Tijdens de rondleiding waant u zich in 1900. U wordt thuis gehaald en gebracht. Bel ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur 035-7504192.

Lezing over Schotland

WOC Bellefleur 14.30 uur

Lezing over Schotland en powerpointpresentatie in Bellefleur door Corry de Jong. Toegang € 3,- per persoon inclusief 1x thee of koffie. www.wocbellefleur.nl.

Film op Zondag

Wijkpost De schakel 13.00 uur

Psychologisch drama naar het boek van Tessa de Loo. Spannend en ontroerend. € 2,50 inclusief koffie/thee. www.wijkpostdeschakel.nl.

Bingo De Palmpit 14.30 uur

Entree: € 4,- (incl. een bingokaart en één consumptie).

Theeconcert

Majellakapel 15.00 uur

Ramon Lormans geeft een marimabaconcert. Het programma omvat werken van Abe, Bach, Marinissen, Piazolla, Wood en Hatzis. Drie stukken zijn speciaal voor Ramon Lormans gecomponeerd en één stuk zal zijn wereldpremière beleven. Kaarten: 10 euro.

maandag 25 april

ANBO Leesgroep

Bussum

'Parnassia' van Josha Zwaan. Info: 06-24491322

Yoga

WOC Spieghelwijck 9.15 uur

Yoga geeft veerkracht en nieuwe energie. Info tel. 0294-880155.

SeniorenCafé

Brasserie Stokjes en Lepel
10.30 uur

Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening.

senioren yoga

nimis 11.00 uur

Probeer eens stoelyoga. Gratis eerste proefles

dinsdag 26 april

ANBO Handwerkclub

Bussum

Informatie: Rita Beun-Kroonenburg. Tel: 035-6940538 of rita@beun.net.

Inloopspreekuur Slechtziend

Bibliotheek Naarden 13.30 uur

Visio verzorgt in de bibliotheek van Naarden een gratis inloopspreekuur. Mensen met een visuele beperking en/of hun familieleden kunnen hier informatie krijgen over hulpmiddelen bij het lezen. Langskomen kan tussen 13.30 tot 15.30 uur.

woensdag 27 april

Koningsdag in de Palmpit

De Palmpit 9.30 uur

Onder het genot van koffie met oranjegebak, oranjebitter, jus d’orange of een ander drankje kan men met anderen op een groot scherm de activiteiten van het koninklijk paar volgen.

Koningsdag in De Schakel

Wijkpost De Schakel 10.00 uur

In De Schakel is het ieder jaar weer feest op Koningsdag. Gezellig televisie kijken met koffie en een oranjetompouce. Kosten € 3,50. In verband met de inkoop graag opgeven uiterlijk vrijdag 22 april via telnr. 035-694474 of op de intekenlijst in De Schakel.

Theemiddag

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

donderdag 28 april

Gezellig uit met de PlusBus

Uit-Wijk 10.00 uur

Met een huifkar door de mooie Veluwse natuur. U wordt thuis gehaald en gebracht. Bel ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur 035-7504192

vrijdag 29 april

Judoclinic

Sportcentrum de Zandzee
9.30 uur

Maak gratis kennis met judo tijdens deze clinic in Sportcentrum de Zandzee. Deelname vanaf 4 jaar. Aanmelden: www.judoschoolvanderhoek.nl.

Thema-maaltijd

De Palmpit 16.30 uur

Themamaaltijd in samenwerking met de keurslager. Kosten 10 euro, aanmelden: 035-693 87 86.

Sitting in the power

nimis 19.30 uur

De workshop is er speciaal op gericht om jouw verbinding met de spirituele wereld meer te verdiepen en je meer vertrouwen te geven. Opgeven: 035-6420307, www.nimis.nl.

zaterdag 30 april

Expositie

Sauter Wijnen 14.00 uur

Gedurende de maanden maart en april exposeren Maggia Swets en Martina Ploos van Amstel in het proeflokaal van Sauter Wijnen Bussum. De finissage is op zaterdag 30 april aanstaande van 14.00-17.00 uur met wijnproeverij en borrel.

Filmhuis Bussum

Full Contact

*Broeierige zomerthriller A BIGGER SPLASH. *HAIL, CAESAR!, de nieuwste komedie van de Coen Brothers, viert het Hollywood van de jaren vijftig. *Inspirerende documentaire TONY belicht Tony Chocolonely, het Nederlandse bedrijf dat 'slaafvrije' chocolade op de markt brengt, en haar oprichters. *In LAND OF MINE moeten jonge Duitse soldaten duizenden landmijnen ruimen. Publieksprijswinnaar IFFR. *DANIELE GATTI – OUVERTURE VOOR EEN DIRIGENT volgt de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. *TANNA schildert een jonge liefde en oude tradities op een exotisch eiland. Publieksfavoriet op IFFR. *ROOM, voorbeeldige moederliefde in Oscarwinnende bloedstollende thriller, waarin een jonge moeder opgesloten zit met haar zoontje. *In FULL CONTACT verliest een dronepiloot, nadat hij een jongensschool heeft geraakt, het contact met zichzelf.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*FAMILIEFILMS: In OPERATIE NOORDPOOL beleven drie kinderen van 8 en 13 jaar een spannend survivalavontuur op een verlaten eiland in de Noordelijke IJszee. WOEZEL & PIP OP ZOEK NAAR DE SLODDERVOS! waarbij speciaal voor de peuters het zaallicht blijft branden. BUURMAN & BUURMAN: AL 40 JAAR BESTE VRIENDEN! *En alleen voor Vrienden: als voorpremière MONSIEUR CHOCOLAT.

Versa vrijwillgerscentrale

*Visio Onderwijs Huizen zoekt vrijwillige hulp bij het assisteren van de zwemlessen aan leerlingen in de leeftijd van 4 tot 20 jaar die slechtziend of blind zijn. Op de woensdag van 10.15 tot 12.30 uur.
*Wijkontmoetingscentrum De Palmpit zoekt een vicevoorzitter om de voorzitter te assisteren bij alle organisatorische en leidinggevende activiteiten en te vervangen bij diens afwezigheid.
*Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden zoekt een chauffeur/begeleider met eigen auto die mensen op hoge leeftijd naar de dokter, ziekenhuis, etc. kan brengen en ze een luisterend oor kan bieden.
*Wijkontmoetingscentrum De Palmpit zoekt een coördinator voor de activiteitencommissie.

HCAW sterk van start

Eerste weekend levert zege en twee krappe nederlagen op

HCAW kwam zondag net tekort. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Er gloort weer hoop op de heuvel van HCAW. Na een reeks goede resultaten voorafgaand aan het hoofdklassejaar waren de Bussumse honkballers afgelopen weekend meteen sterk.

HCAW won donderdag het eerste duel tegen het sterke Kinheim met 6-7, zaterdag (4-3) en zondag (1-2) kwamen de Bussumers net tekort.

Foto: Jessica de Jong

Goede start
Het eerste duel was donderdag erg spannend. Het duurde lang voordat het duel tussen de twee ploegen echt losbarstte. Pas halverwege werden de eerste punten gescoord. HCAW kwam op achterstand te staan, maar rechtte vervolgens de rug en kwam knap terug.

Daarmee bewees de ploeg meteen er anders voor te staan dan eerdere jaren: als HCAW de afgelopen jaren op achterstand kwam, verloor het doorgaans. Nu bleven ze gefocust en konden vervolgens weglopen. Het werd nog even spannend toen de tegenstanders alsnog terug leken te komen, maar HCAW kon de voorsprong vasthouden.

Aan elkaar gewaagd
De dagen daarna was eveneens goed te merken dat HCAW en het sterke Kinheim veel meer aan elkaar gewaagd waren dan de afgelopen jaren. Zaterdag bleef het lang spannend. Na zes slagbeurten over en weer stond er 3-3 op het scorebord. Dat bleef ook lang zo. Pas op het allerlaatste moment werd HCAW toch nog verslagen. Een dag later gebeurde ongeveer hetzelfde. De toeschouwers langs het Bussumse veld kregen een spannende pot honkbal voorgeschoteld, maar net als zaterdag kwam HCAW net tekort om de tegenstander te verslaan.

Goed te merken dat HCAW een paar stappen heeft gemaakt

HCAW staat na het eerste weekend op plaats vijf van het klassement. Daarmee staat het, voor wat het nu na een weekend al te betekenen heeft, twee punten boven de laatste plaats en vier punten achter de koploper. Het gros van de andere teams heeft echter evenveel punten als de Bussumers. Vanaf morgen (donderdag) speelt HCAW tegen de koploper na het eerste weekend: het Utrechtse UVV. Morgen en zaterdag komt UVV naar Bussum, zondag gaat HCAW naar Utrecht.

Honderden kleuters aan de slag met korfbal

BUSSUM - Vele kleuters hebben afgelopen woensdag gekorfbald op de velden van DOC. De Bussumse club verwelkomde 500 jonge sporters voor een 'gigakangoeroedag'.

De jonge kinderen konden allerlei spelletjes doen en op een leuke manier kennismaken met de sport en de vereniging. Ze leerden stap voor stap hoe de korfbalsport werkt. Het was een geslaagde dag voor de scholen en de korfbalclub.
Er deden vijf scholen mee uit Bussum, de Hilversumse Meent en Naarden.

Bussumse hockeysters morsen weer punten: GHBS te sterk

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Het wordt de komende weken nog erg spannend of de hockeysters van Gooische de play-offs halen. De eerder zo ongenaakbare Bussumse vrouwen verspeelden afgelopen weekend wederom punten: GHBS was met 2-3 te sterk.

Het ontbrak de Bussumers aan kracht om GHBS te verslaan. De Bussumers scoorden wel, maar gaven eventuele punten weg. De ploeg moet de komende weken vol aan de bak om nog tweede te worden. Dat kan nog wel, maar dan moet de ploeg zelf alle komende tegenstanders verslaan en nog een beetje extra geluk hebben.

Hockeyers komen tekort
De hockeyers konden afgelopen weekend geen potten breken tegen koploper Almere. De Bussumers konden wel lang meekomen en keken tot de slotfase tegen een krappe 1-0 achterstand aan. Almere kon echter alsnog toeslaan en versloeg Gooische met 4-0.

Korfballers DOC net wat sterker

Foto: TTV Good Luck

BUSSUM - De korfballers van DOC hebben afgelopen weekend gewonnen van ESDO. Na een spannend duel werd het 10-9 voor de Bussumse ploeg.

Het duel tussen de twee korfbalteams was erg spannend. Er werden doelpunten over en weer gemaakt. Vlak voor rust kon ESDO echter een gaatje slaan en een voorsprong pakken.

Na de rust rechtte DOC de rug en maakte het de achterstand snel goed. Het bleef echter spannend, maar de Bussumers konden standhouden.

Hockeycoach Gooische vertrekt

BUSSUM - Hockeyclub Gooische moet op zoek naar een andere coach voor het eerste herenteam: Rob Bianchi vertrekt na het lopende hockeyjaar. Dat laat de Bussumse hockeyclub weten.

Bianchi trad 5 jaar geleden aan als hoofdcoach van de Bussumse hockeyclub. Het eerste team was toen net gedegradeerd naar de eerste klasse en een aantal sterke spelers vertrok daardoor. De coach zette het team weer op poten. Hard werken werd beloond: twee jaar geleden promoveerde het team weer naar de overgangsklasse. Daar speelt het team nog steeds.

Gooische laat weten Bianchi te bedanken voor al zijn werk voor de club.

Feest voor Good Luck

BUSSUM - Feest voor het eerste team van TTV Good Luck. De Bussumse tafeltennissers werden een week geleden kampioen.

Het team van Paul van Zomeren, Ton Schuurhof, Lennard van Leuven en Wim Visser werd kampioen van de derde klasse van de NTTB. Afgelopen weekend versloeg de ploeg streekgenoot Huizen met 10-0, waarmee de eerste plaats zeker was. Na afloop was er champagne.

FullMobility: alle hulpmiddelen voor ouderen

Bas Veerman (l) en Frederik Boer delen samen een passie. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - Een rollator kopen, proefliggen in een seniorenbed of advies over een hometrainer nodig? Bas Veerman van FullMobility vertelt enthousiast over wat hij allemaal onder één dak heeft gebracht in zijn nieuwe winkel aan de Vlietlaan 54.

Zelf spreekt hij liever van een concept, waarbij het niet gaat om de producten in de 350 vierkante meter tellende showroom, maar veel meer om het vinden van een passende oplossing voor zijn klanten. Hij geeft een voorbeeld: "Iemand die vraagt om een rugsteun om uit bed te komen is misschien beter geholpen met een beugel." Ze gaan in gesprek met de klant en vaak wordt daar ook de 'in house' ergotherapeut bij betrokken. Zo kunnen ze ook vanuit de medische kant naar een vraag kijken en een maatwerkoplossing bieden. Naast de oudere zelf bestaat zijn klantenkring ook uit zorginstellingen (inclusief ziekenhuizen) en de Thuiszorg en is er via Wijzer ook een samenwerking met de gemeente Gooise Meren.

Veerman verhuisde onlangs van de Landstraat naar dit nieuwe pand, waar alles op het gebied van hulpmiddelen voor ouderen te vinden is. Het bood hem de kans zijn aanbod uit te breiden. Zoals met de 'badkamer in één dag'. Dit is een aangepaste douchevoorziening waardoor ouderen ook in hun eigen huis weer veilig kunnen douchen.

Service staat voorop
Van een eenvoudige brace voor polsblessures tot een scootmobiel waarmee je dagtochtjes naar bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht kunt maken: alles is bijeengebracht in de showroom. En hebben ze iets niet, dan gaat de jonge ondernemer op zoek. Samen met zijn medewerkers en partners, zoals de Seniorenbeddenwinkel, staat hij zeven dagen per week, 24 uur per dag klaar voor zijn klanten. Zonder uitzondering wordt ook van iedere medewerker verwacht dat hij of zij 'meewerkt'. Letterlijk en figuurlijk. "Ik geloof niet in hokjesdenken. Als een adviseur in Weesp moet zijn om een rolstoel aan te meten dan kan hij ook meteen bij een mevrouw drie huizen verderop een uitleenvoorziening zoals bijvoorbeeld een douchestoel afleveren." Volgens hem is dat het geheim van een goed concept waar ook dienstverlening en service aan klanten boven aan het lijstje staan. Alle medewerkers hebben bovendien een achtergrond in de zorgverlening. "De zorg is complex", licht Veerman toe. "Mensen weten vaak niet eens meer waar ze voor een hulpmiddel terechtkunnen, maar ook niet wat er allemaal mogelijk is." Bij FullMobility krijg je uitleg en advies, en zie je wat er allemaal mogelijk is. Niet alles wat er staat kun je overigens via FullMobility aanschaffen. Sommige hulpmiddelen, zoals de indrukwekkende plafondlift, staan er ter demonstratie. Veerman: "Wij laten zien wat er allemaal is."

Seniorenbedden
Een deel van de winkel is ingeruimd voor de Seniorenbeddenwinkel, die wordt gerund door eigenaar Frederik Boer. De twee concepten sluiten prima op elkaar aan, laten de heren weten. En ook bij Boer staat service voorop. Met producent Brouwers Bedding ontwikkelde hij een boxspringsysteem waarin alle functies, van uitrijdbaar tot elektrisch verstelbaar, verpakt zitten. Boer: "We leveren de bedden binnen vijf werkdagen en monteren ze op locatie. Indien gewenst voeren we het oude bed af. Bovendien mogen onze klanten 30 dagen proefslapen."

Morgen (donderdag) is de officiële opening van het nieuwe pand. Dat wordt ook voor klanten uitgebreid gevierd met onder andere een leuke actie.

Tieners oefenen met ambachten in Kapelstraat

Vmbo'ers leren over beroepen

Tom krijgt uitleg van Fernando. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Diverse winkeliers in de Kapelstraat hebben donderdag leerlingen van het vmbo over de vloer gehad.

De tieners kregen uitleg over de ambachten die beoefend worden en mochten zelf ook even aan de slag. Nonja Voorhaar van de Eerste Bussumse Glashandel had het idee bedacht om met meerder winkels de leerlingen een half uurtje op bezoek te krijgen.

De 15-jarige Tom (op de foto) weet nog niet wat hij wil worden. Van glazenier Fernando Codinha mag hij in ieder geval een glazen ruitje schoonmaken en hoort hij een enthousiast verhaal over hoe de van oorsprong Portugees hier in Bussum zijn winkel begon. Aan deze carrousel deden onder andere Trev's Soup, The Fixables, De Schoenmakerij en De Klokkenmakers mee. Broodjes smeren, uitleg krijgen over een uurwerk en het uit elkaar halen en in elkaar zetten van een Ipone maakte praktisch onderdeel uit van de doe-dag.

Deze doe-dag bij ondernemers was onderdeel van Gooi On Stage, een groot en nieuw evenement om vmbo-leerlingen beter inzicht te geven in het aanbod van beroepen.

Niet alleen de winkeliers uit de Kapelstraat deden mee, ook diverse andere ondernemers in de hele regio kregen leerlingen over de vloer: van de makelaar en het zwembad tot het kinderdagverblijf.

Organisatie spreekt van een gezellig en geslaagd marktje

Foto: Gaby Pappot

BUSSUM - De eerste biologische markt op het Julianaplein in Bussum afgelopen vrijdag was kleinschalig en het weer zat behoorlijk tegen, maar de organisatie spreekt toch van een geslaagd evenement en een gezellig marktje. Rond half vijf konden de deelnemers hun bijna leeg verkochte kramen weer opruimen.

Van de in totaal zes kramen die er komend half jaar als proef staan zijn er vijf voor de 'vaste' deelnemers en één kraam wordt beschikbaar gesteld als wisselkraam. Die werd deze eerste keer ingevuld door een kraam met biologische wol en olijfolie. De vijf vaste deelnemers bieden een mooie mix van groente, zuivel, brood en soep in combinatie met de fairtradeproducten van de Wereldwinkel. De gemeente heeft goedkeuring gegeven voor een proef van een half jaar. Als het een succes is kan initiatiefneemster Gaby Pappot van Le Perron de rest van het jaar ook gaan plannen. Wie interesse heeft in de wisselkraam kan zich ook bij haar melden.

Muziekvendel Nardinc vindt suffig imago van fanfare niet nodig

'We willen bij wijze van spreken op de A1 zitten en dan moet je blijven vernieuwen'

Loek Jansen en Henny de Vries zijn allebei de nestor van de vereniging. Foto: Yvette Geerts

door Yvette de Vries

NAARDEN - De verbouwing van het clubhuis van Muziekvendel Nardinc kan echt niet langer op zich laten wachten. De ramen vallen er bijna uit en ook de boeidelen hebben hun beste tijd gehad. Een jaar geleden maakten ze een deal met defensie via 'klussen voor defensie'. Na wat uitstel hopen ze dit voorjaar aan de slag te kunnen.

Sinds november vorig jaar maken ze gebruik van het gebouw De Spong aan de Keverdijk, maar het muziekvendel blijft wel de hoofdgebruiker, vandaar dat ook de verbouwing hun verantwoordelijkheid is. In de gymzaal van het gebouw oefenen het blazersorkest, het jeugdorkest, de slagwerkgroep en de boerenkapel De Wallenkraaiers. Ook is het de plek waar ze zaterdag het jaarlijkse 'Alle 13 ... concert' plaatsvindt. Voorzitter Loek Jansen en penningmeester Henny de Vries zijn er behoorlijk druk mee geweest de laatste tijd. Ze zijn samen zo'n beetje de motor van de vereniging.

Ze spelen met Sinterklaas, Koningsdag en de vierdaagse

Verbouwing
Ook bij de verbouwing zijn ze nauw betrokken. Jansen: "Dat kan echt niet langer wachten, maar de planning van dit alles is een beetje lastig." Ze zijn voor de verbouwing grotendeels aangewezen op vrijwilligers. De Vries vult aan: "We hadden ons ingeschreven voor 'klussen door defensie', dus de mankracht komt van die kant. Omdat ze vaak op oefening zijn hebben we de verbouwing moeten uitstellen, maar het lijkt erop dat we in april, mei aan de slag kunnen", legt de voorzitter uit.

Dan kunnen de ongeveer 80 leden, waarvan ongeveer de helft jeugd is, weer naar hartenlust oefenen. De jeugd neemt een belangrijke plek in bij Nardinc. Ongeveer de helft van de 80 leden is jonger dan zeventien jaar en houdt de vereniging levend. De beide heren zien het dan ook als hun taak om te blijven vernieuwen en het voor de jeugd leuk te maken om lid te zijn van een muziekvendel. Bij Nardinc dan ook geen suffe apenpakjes en ouderwetse muziek. De Vries: "Negen van de tien kinderen vindt muziek maken leuk, maar ze willen die apenpakjes niet." De vereniging bedacht er dus wat anders op. Sinds twee jaar hoeven ze niet meer in de zogenaamde Napolitaanse stijl de straat op, maar dragen ze een stoer jack, een baseballpet en eigen gympen.

Fanfare
In de regio zijn wel veel andere muziekkorpsen, zoals drum- en showband ViJos uit Bussum en Crescendo uit Muiden, maar Nardinc is de enige met een fanfare. En daar timmeren ze zoals ze zelf zeggen aardig mee aan de weg. Ze zijn te vinden in Naarden tijdens de sinterklaasintocht en ook bij de vierdaagse en Koningsdag laten ze van zich horen. De ambities liggen hoog: "We willen bij wijze van spreken op de A1 zitten en daarvoor moet je blijven vernieuwen." De kleding voor de jeugd is daar een mooi voorbeeld van, maar ze doen meer.

Slagwerkclinic
"We willen in mei of juni een slagwerkclinic met Eddy Koopman van het Metropole Orkest organiseren", vertelt Jansen. Over de invulling van zo'n clinic fantaseren ze er lustig op los. "We gaan dan echt niet alleen met twee stokjes aan de slag. Je kunt ook tegen olievaten, remschijven en bezemstelen aan tikken. Overal waar je maar op kunt slaan of muziek uit kunt halen", aldus de enthousiaste voorzitter. Dit soort activiteiten zijn volgens Jansen hard nodig voor inkomsten van de vereniging.

Opname met laserfotografie van het ‘garde de camp’. Foto: Ingrid Handjes

De archeoloog Jos Bazelmans toonde in december 2015 aan dat de naam De Fransche Kamp slaat op een militair kamp dat hier in de zomer van 1809 is geweest. Bijna 4000 manschappen hebben er gebivakkeerd, geslapen, gegeten, gelopen en paard gereden. Het fraaie uithangbord bij de receptie van het huidige seizoenskampeerterrein geeft daarvan een romantische weergave: een mooi uniform, een borreltje en muziek.

In het huidige bosgebied, dat in 1809 nog deel was van uitgestrekte heidevelden in het Gooi, zijn van het kamp ook nu nog restanten te vinden. Gidsen van de Historische Kring Bussum vertellen daar alles over en wandelen met u langs de kookkuilen en naar het nog goed te herkennen 'garde de camp' wat nu, na ruim 200 jaar, verscholen in het bos ligt.

Het uithangbord bij de receptie van het kampeerterrein. Foto: Ingrid Handjes
Topografische kaart uit 1847 van het Spanderswoud met in de midden de ‘garde de camp’ (vijfhoek). Foto: Ingrid Handjes
Foto: Ingrid Handjes

Na een paar maanden vertrokken de soldaten alweer naar Zeeland, waar strijd geleverd moest worden. Zij zijn niet teruggekeerd naar de hei.

Het bijzondere is dat het ondanks de naam De Fransche Kamp, het kamp bevolkt werd door Hollandse jongens en mannen, die als soldaat in dienst van koning Lodewijk Napoleon van Holland waren. Lodewijk Napoleon was door zijn broer Napoleon tot koning benoemd in 1806, maar in 1810 moest hij alweer aftreden en werd Holland een wingewest van het Franse keizerrijk.

Klaas Oosterom

Excursie.

Op zaterdag 23 april 2016 organiseert de Historische Kring Bussum wandelingen naar het 'Kamp 1809 in het bos' onder leiding van een gids. Om 13.00, 14.00 en 15.00 uur start er een wandeling. Duur: 1 uur. Afstand: 2 km. Plaats: parkeerterrein in het bos bij seizoenskampeerterrein De Fransche Kamp, Franse Kampweg 5. Kosten: geen. Kinderen onder geleide. Goed schoeisel. Van te voren opgeven is niet nodig.

Ooit overwogen te golfen? GOLFPARK SPANDERSBOSCH Gratis 1 uur proefles op de Open Golfdagen, gehouden 23/24 april van 12-16 uur.

Te huur gevraagd in Naarden (of directe omgeving): Kleine schone, droge opslagruimte L2.50xB2.00. Tel.: 06-25290504

Verzorgen wij uw elektronische aangifte inkomstenbelasting 2015 en eventueel uw aanvraag huur- en/of zorgtoeslag. Ik kom bij u aan huis.
W. Aleva. Tel.: 035-6982840

Per direct garage te huur in centrum Bussum. € 140,- per maand. Info: 06-10397243

Brood en Banketbakkerij Kwakman heeft plaats voor een chauffeur voor de ochtenduren. Ongeveer 20 uur per week. Voor informatie en/ of het maken van een afspraak stuurt u een mailtje naar: bestelling@bakkerijkwakman.nl

Te huur in Bussum: HOBBY- EN/OF OPSLAGKAMER ong. 14 m2, in souterrain, ruime lichtinval, met verwarming, wastafel en gez. toilet. Huur
€ 122,- p/m. Info 06-10397243

VLIETLAAN FASHION - MODE VOOR DE VOLLERE VROUW. LEUKE COLLECTIE IN DE MAAT 42 T/M 56 VAN DIVERSE MERKEN. KIJK OP ONZE FB-PAGINA OF WEBSITE WWW.VLIETLAANFASHION.NL VOOR ALLE INFO. U BENT VAN HARTE WELKOM

Naaimachinereparatie alle merken. Van Huissteden Koestraat 29 tel.: 033-4637774 Amersfoort. Ons contactadres: Marion Fournituren, Nieuwe Brink 1-3 Bussum tel.: 035-5339692

De zomer komt er weer aan, wilt u een Brazilian wax/sugaring (€25) bel dan gerust 06-34096663 of kijk voor meer info op:
www.patriciaspedicure.nl

FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION EN YOUR SELECTION NIEUWE BRINK 1-3 HOEK NIEUWE BRINK -BRINKLAAN, ENTREE AAN DE BRINKLAAN T/O DE WIBRA. OOK VOOR REPARATIES VAN NAAI/LOCKMACHINES. 20% KORTING OP ALLE KATIA BREI/HAAKGARENS. MAAN-DINSDAG GESLOTEN.

Te koop gevr. tegen prima prijs: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zila. munten, baartjes zilver en goud, muntverzamelingen etc. Munthandel Kevelam. Garderen 0577-461955 lid NVMH

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035 303 13 20
www.interhouse.nl

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Hallo! Wij, gezin (2 kind), komen1 juli vanuit buitenland naar Naarden(/B) & zoeken voor min.1e jaar een huurhuis, met budget 1500-2500e p/m. Weet of heeft u iets? Manon 06-41215661, dank!

Schoonmaakster gezocht die op maandag de kids (9/11) van school haalt en 2,5 uur schoonmaakt. Ze gaan hun eigen weg. maar dan is er iemand in huis. Tel.: 06-40494301

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. Goodkinds taxiservices tel.: 06-26984855

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Bent u op zoek naar goede betrouwbare huishoudelijke hulp met veel ervaring en ook strijkwerk. Bel 31641704672

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Kunstworkshops voor kinderen en tieners in de Meivakantie. Meer info en aanmelden: ellenwennink@gmail.com, 06-10642459,
www.ellenwennink.nl.

Glazenwasser nodig? Bel 06-478 99 415 Ook dakgoten en antispin. WS en Glazenw. s-Gravelandseweg 44C 1211BT.