BussumsNieuws

23 september 2015

BussumsNieuws 23 september 2015


Pepi's na brand weer open

Brand in restaurant Pepi's. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - De schade bij restaurant Pepi's na de brand van afgelopen zaterdag viel mee. Vanavond gaat het restaurant weer open.

Een fles olijfolie op de grill was de oorzaak van de brand, laat eigenaar Pepi den Iseger weten.
Het restaurant opende op 4 december na een grondige verbouwing haar deuren. Omdat het restaurant met een open grill werkt, zijn er tijdens de verbouwing, in overleg met de brandweer, ook diverse veiligheidsmaatregelen genomen. Maar een fles olijfolie op de grill, daar was het afvoerkanaal niet op berekend. De brand woedde in het afvoerkanaal en op het dak. "We hadden het eerst zelf niet in de gaten, maar opeens stonden er buiten mensen naar het dak te kijken en op een gegeven moment ging er een brandmelder af." De brandweer heeft uiteindelijk de vlammen kunnen doven. Pepi laat verder weten blij te zijn dat er geen gewonden zijn gevallen. De 40 gasten die in het restaurant aanwezig waren, moesten het pand verlaten.

Schade
De schade binnen viel dus reuze mee. Alleen een vriezer en een kast waar het vlees in wordt bewaard gingen verloren, en natuurlijk de afzuiginstallatie. Inmiddels is iedereen bijgekomen van de schrik, is het restaurant grondig schoongemaakt en zijn er rondom de grill extra veiligheidsmaatregelen genomen. Dat het restaurant pas vandaag weer opengaat komt omdat de afzuiginstallatie niet direct geleverd kon worden.

Is over Crailo toch te praten?

BUSSUM - Crailo is mogelijk toch weer in beeld als opvang voor asielzoekers. Er zou een brief onderweg zijn van de provincie Noord-Holland waaruit dit blijkt. Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, zinspeelde hier dinsdag op tijdens een persconferentie.

De deur zou op een kier staan. Broertjes vindt het van belang dat de Gooise gemeenten samen optrekken als het gaat om de mogelijkheden van opvang van asielzoekers. De Gooise gemeenten hadden anderhalve week geleden per brief aan de provincie laten weten dat ze Crailo weer moet gaan gebruiken als opvang voor asielzoekers nu de situatie zo nijpend is. Broertjes heeft hierover inmiddels een zinnige discussie gevoerd met Elisabeth Post, VVD-gedeputeerde. Zij liet via Twitter weten dat er inderdaad een brief onderweg is naar de tien gemeenten. Over de inhoud liet zij niets los.

De wens om Crailo wederom te openen voor vluchtelingen leeft zowel bij de gemeenten als vele politieke partijen. Over twee weken moeten alle gemeenten hun inventarisatie af hebben.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. G. Wolfert; Naarderheem 10.30 u. pastor M.H.J. Potjer
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 26/09 17.30u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00u. ds. R. Kok

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; woe. 23/09 19.30u. Avondgebed voor Vrede
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; vr. 02/10 Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk mw. ds. H. Honderd
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. T. Cammeraat; 17.00u. ds. A. Visser
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. J.F. Klijnsma
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. A. van der Meiden
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. M.L. van Woerden
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. drs. J. v.d. Kamp; 19.00u. KerkAnders
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weet u wat u gekocht hebt?

Klaas ken ik al jaren. Deze bereisde Roel is altijd goed voor een verhaal. Of voor een wonderbaarlijk handeltje. Of een technische uiteenzetting. Dit keer iets over zilver.

Een goede kennis van Klaas was stuurman in de wilde vaart en kwam dus over de hele wereld. Een keer per jaar deed deze zeebonk het Chinese Kanton aan. Hij was tuk op rommelmarktjes Chinese stijl en kwam dus altijd weer aanzetten met de merkwaardigste spullen die hij dan thuis als cadeau uitdeelde. Zo kwam Klaas in het bezit van de 6 vreemde balletjes van de foto, die voor het gemak altijd vastzitten aan een veiligheidsspeld. Toen ik ze vorige week in mijn handen had was het in één oogopslag duidelijk: puur zilver, bij elkaar goed voor ongeveer 100 gram. Interessant waren de keurtjes, waar ik echter niks mee kon doen. Wel was het bijbehorende verhaaltje duidelijk genoeg. De stuurman kwam op die bewuste rommelmarkt langs een oude Chinese handelaar die alleen maar een rode lap voor zich op de grond had met daarop die zilveren bolletjes. De koop werd gesloten en toen de zeeman wilde weggaan hoorde hij de Chinees vragen: "Weet u wel wat u gekocht hebt?" Nee, natuurlijk niet. Wat bleek? De bolletjes zilver waren oorspronkelijk oeroude Europese munten geweest die tot kogeltjes omgehamerd waren. Nooit meer te achterhalen om welke munten het ging. Wel dat het door de rijke Chinezen een gewoonte leek te zijn om deze toch wel mooie objectjes op hun gewaden te dragen om hun rijkdom en welstand meer nadruk te geven!

Weerbericht

Vanaf het weekeinde droog, rustig en vrij zonnig najaarsweer
September verloopt nat, maar nu met de astronomische herfst op de kalender is er verbetering op til. Een inmiddels belegen lagedrukgebied vult op, gevolgd door een vers hogedrukgebied. De kern van het hogedrukgebied komt boven onze omgeving te liggen, waardoor de wind zwak is. In de nacht en ochtend neemt de kans op mist toe. De temperatuur verandert weinig.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag lijkt de bewolking nog te overheersen, maar de zon kan af en toe door de bewolking prikken. Er kan nog een buitje vallen. Er staat een matige zuidwestenwind. Het wordt 16 à 17 graden. Voor vrijdag wordt iets meer ruimte voor de zon verwacht en de kans op een bui neemt verder af. Ook de wind zwakt iets af. Aan de temperatuur verandert weinig.

Het weekeinde
In het weekeinde stijgt de luchtdruk verder. De meest zwakke wind draait naar noordoost tot oost. Er komt vanaf zaterdag meer zonneschijn. De nachten worden kouder met minima rond 6 à 7 graden. Er kan in de nacht lokaal mist ontstaan, dat in de ochtend oplost. De temperatuur loopt overdag in de polaire lucht op naar circa 17 graden, na het weekeinde nog iets stijgend.

Weetje
Nazomerweer is schaars deze september. Op slechts twee dagen kwam de temperatuur boven de 20 graden. Gemiddeld (normaal) gebeurt dat op 10 dagen in september. In de recordwarme september van 2006 gebeurde dat zelfs op 27 dagen. In 2011 werd het eind september pas volop nazomerweer. Tussen 29 september en 3 oktober werd het dagelijks 24 à 26 graden.

Buurt: 'Geen sprake van verkeersinfarct'

Ouders Emmaschool starten handtekeningenactie

De verkeerssituatie op woensdagochtend, locatie Fortlaan

BUSSUM - Het laatste woord over de toekomst van de Emmaschool is nog lang niet gezegd. Voorstanders van de verhuizing van de leerlingen naar voormalig college De Opmaat beginnen zich nu ook te roeren. Ouders zijn een handtekeningenactie begonnen en buurtbewoners hebben raadsleden aangeschreven in de hoop dat de plannen gewoon doorgaan.

"De kinderen verdienen het om na een ellenlang besluitvormingsproces nu eindelijk een school te krijgen in hun buurt waar de verwarming werkt, de riolering niet continu verstopt is en waar je niet met een touringcar naar gym hoeft", menen ze. In deze krant was vorige week te lezen dat de buurt zich nog niet kon vinden in de verhuisplannen. Vorige week vond er een rondetafelgesprek plaats waar de aanwezigen spraken over hun angst voor continue geluidsoverlast en de verkeersonveilige situatie die er nu al ter plekke zou heersen. Nu deze tegenstanders van zich hebben laten horen, menen ook de voorstanders dat ze hun standpunten nadrukkelijker naar voren moeten brengen.

"De indruk kan zijn ontstaan dat de hele buurt zich verzet tegen de verhuisplannen van de Emmaschool en dat iedereen denkt dat de wijk een school met 400 leerlingen op het Lomanplein niet aankan. Dit is echt niet het enige geluid van de buurt. Er zijn heel veel buurtbewoners die positief tegenover de verhuizing staan. Deze bewoners maken alleen veel minder lawaai dan de tegenstanders. Tijdens de rondetafelbijeenkomst werd door buurtbewoners aangegeven dat er een verkeersinfarct zal ontstaan bij het Lomanplein en ook onder andere in de Fortlaan. Dit strookt echter totaal niet met de ervaring die ik heb als bewoner van de Fortlaan", schrijft buurtbewoner de heer Boeve.

Gefilmd
Hij nam daarop zelf het initiatief om op een regenachtige ochtend vanuit zijn woning de entree bij de locatie Fortlaan te filmen. "Uit de beelden blijkt dat er zelfs op een regenachtige dag totaal geen sprake is van overlast of onveilige situaties." Hij haalt daar ook nog bij aan dat er straks geen busjes meer heen en weer hoeven te rijden voor de buitenschoolse opvang, omdat die volgens de plannen ook in De Opmaat gerealiseerd wordt. "Geen touringcars om de kinderen naar gym te brengen of ouders die tussen de twee vestigingen heen en weer rijden."

'Straks geen busjes meer van de bso en geen touringcar voor gymles'

Handtekeningen
Ook de oudervereniging van de Emmaschool vindt dat het geluid van de school nog duidelijker naar voren kan komen. Daarom is er deze week een handtekeningenactie gestart. "We hebben alle ouders via de mail geïnformeerd en er komen intekenlijsten op school te hangen. De handtekeningen voor de verhuizing naar De Opmaat willen we aan alle politieke fracties opsturen."
De gemeenteraad praat op 1 oktober over de voorgenomen verhuizing en neemt dan ook een besluit. Het is de bedoeling dat de voormalige middelbare school College De Opmaat er een extra verdieping bij krijgt. Hierdoor zouden 400 leerlingen op deze locatie terechtkunnen. Een deel van de omwonenden vindt dit leerlingenaantal te hoog. Met name de actiegroep Lomanplein ziet de verhuizing niet zitten. Ze voelen zich genegeerd door de gemeente en vrezen dat de gemeenteraad de plannen er doorheen drukt.

CDA lijsttrekker Sanderse haalt partijgenoten op

De campagnekaravaan. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een ludieke aftrap van de campagne van het CDA Gooise Meren: lijsttrekker Marleen Sanderse heeft zaterdag haar partijgenoten thuis opgehaald met een huifkar om gezamenlijk in Bussum de nieuwe website te lanceren.

De huifkartocht ging via Muiden, Muiderberg, Naarden Keverdijk en Vesting naar het centrum van Bussum. Sanderse werd onderweg vergezeld door steeds meer CDA-kandidaten. Onderweg spraken de politici met inwoners. "Stralend zat ik te midden van ons CDA-team dat bestaat uit een mix van ervaring en talent", aldus een trotse Sanderse.

50PLUS doet mee aan verkiezingen

BUSSUM - De politieke partij 50PLUS laat weten dat ze meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Gooise Meren. Zaterdag werd het besluit genomen door de partij die al zitting heeft in de Eerste en Tweede Kamer en in Provinciale Staten.

50PLUS laat in een persbericht weten dat ze de afgelopen jaren bewust niet meededen aan gemeenteraadsverkiezingen. "Maar onder druk van de leden gaat het hoofdbestuur nu de mogelijkheden na. Met name het feit dat de gemeenten er steeds meer taken bij krijgen op het gebied van de ouderen zoals de zorg, is reden om dit opnieuw te overwegen. Ook telt dat er bijna geen lokale partijen meedoen. De verkiezingen op 18 november zouden gezien kunnen worden als een mogelijke proef."

Win kaarten voor Karin Bloemen

BUSSUM - Karin Bloemen speelt in Spant! een nieuwe editie van Cirque Stiletto.

Wie kans wil maken op kaarten voor de voorstelling van 27 september kan een mailtje sturen naar prijsvraag@spant.org onder vermelding van Karin Bloemen. Prijswinnaars worden door Spant op 25 september 2015 benaderd. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Hoofdcoach verlaat HCAW

BUSSUM - Ralph Milliard stopt als hoofdcoach bij de honkballers van HCAW.

De samenwerking was afgesproken voor één jaar. Met wederzijds goedvinden is besloten niet met elkaar verder te gaan. Ook assistent-coach Marlon Frolijk en pitching-coach Robbert Keetelaar keren volgend seizoen niet terug in de coaching-staff van de Bussumse hoofdmacht. Frolijk gaat als hoofdcoach aan slag bij Overgangsklasser RCH-Pinguïns uit Heemstede, Keetelaar wil meer tijd besteden aan zijn gezin.

Kinderfestival: mooie opbrengst, opkomst teleurstellend

Tal van activiteiten: van knuffelen met schapen tot samen muziek maken. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er heerste een gezellige sfeer bij de Vernissage in Fort Werk IV, maar de opkomst was met zo'n 100 kinderen en hun ouders wat teleurstellend. Afgelopen zondag kon er geknuffeld worden met konijnen en schapen, pizza worden gebakken, geschilderd en gevilt. De aanwezige kinderen hebben zich dan ook prima vermaakt. De organisatie laat weten wel blij te zijn met de opbrengst van ruim € 450,- voor het kinderdiabeteskookcafé. Deze cafés worden al 13 jaar maandelijks gehouden. Het culinaire en creatieve kinderfestival vond voor de eerste keer plaats.

Corneel Lambregts

42 jaar
Werkzaam bij branchevereniging papier- en kartonindustrie
Woont in Bussum sinds 2003

Waar houd je je overdag nog meer mee bezig?
"Voetballen, als speler in de 7-tegen-7-competitie bij BFC en coach bij de F'jes van SDO. Verder ben ik sinds enkele jaren actief bezig met Watt Nu (zonnepanelen), de lokale energiecoöperatie van Bussum. Erg inspirerend."

Al veel zonnepanelen 'verkocht'?
"Inmiddels hebben we 87 deelnemers die hebben bijdragen aan de realisatie van het eerste project op het dak van het gemeentehuis, waar in totaal 133 panelen zijn geïnstalleerd. Een mooi eerste resultaat."

Wat mist Bussum?
"Een goed basketbalveld."

Wat wilde je vroeger worden?
"Geoloog."

Fietsvakantie of met de auto?
"Met de camper en de fiets achterop. Afgelopen vakantie heerlijk 's ochtends voor het te warm werd de boodschappen doen in het dichtstbijzijnde dorp en met stokbrood onder de arm terug."

Zon of sneeuw?
"De zon voor zonne-energie, maar ook een pak sneeuw; de stilte als je dan 's ochtends wakker wordt en buiten alles wit is."

Mooiste plekje in Bussum?
"Fort Werk IV is een bijzondere plek in Bussum: je fietst er makkelijk langs, maar het is een mooie en bijzondere ontmoetingsplek."

Een dag burgemeester van Bussum; wat heeft jouw aandacht?
"Een autovrije zondag, gecombineerd met meer speelruimte voor kinderen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De politiek, de fusie van Bussum met Naarden en Muiden en het duurzaamheidsnieuws in de regio."

Wie bewonder je?
"Ik vond Wubbo Ockels een inspirerende man, niet alleen de astronaut, maar ook zijn idealisme en overtuigingskracht."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Naar de sterren kijken."

Herdenking 13-jarige Tommy-Boy op Blaricummer heide

Tijdelijke maatregelen Franse Kampweg

Indrukwekkende bijeenkomst. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Tommy-Boy is gisteren bij de schaapskooi in Blaricum herdacht. Met mooie woorden en muziek werd het leven van de jonge jongen herdacht. Gisteren was het de verjaardag van de 13-jarige jongen uit Kortenhoef die vorige maand dodelijk verongelukte op de Franse Kampweg in Bussum.

Op de herdenking waren vele vrienden, familie en kennissen afgekomen. Ook de politie en brandweer waren aanwezig. Er waren diverse sprekers en honderden toeschouwerd. Een grote ballon was door kinderen gevuld met wensen voor Tommy-Boy. Ouders konden een wens in een vuurkorf doen.
Het ongeluk heeft een enorme impact gehad, dat is duidelijk. De eigenaar van de weg waar het ongeluk gebeurde, de provincie Noord-Holland, onderzoekt momenteel of het mogelijk is om op korte termijn de Franse Kampweg veiliger te maken. Dat de weg een stuk veiliger kan, daar is iedereen het wel mee eens. Daarom stond er in 2016 groot onderhoud gepland. Na het dodelijk ongeluk wordt gekeken of er eerder wat kan gebeuren.

Elan en KTC in Breeduit

BUSSUM - De commissie Welzijn/Ruimte ziet ELAN (speciaal onderwijs) en KTC (kind talent centrum) als toekomstige huurders van Breeduit, naast de zes bestaande huurders en gebruikers wel zitten.

Donderdag werd groen licht gegeven om dit scenario verder uit te werken. Dit plan werd verkozen boven de andere twee eerdere scenario's: Sherpa of Elan als potentiële nieuwe huurder. De raad praat 12 november verder over het voorstel.

Waterleiding geknapt

BUSSUM - Een waterleiding is maandag gesprongen in de Landstraat. Het gebeurde opmerkelijk genoeg in het woonhuis van de bevelvoerder van de brandweer. Zijn woning en supermarkt Vomar stonden blank.

Buren zagen water onder de voordeur uitkomen. De bevelvoerder kreeg vervolgens de melding binnen op de kazerne, waarna hij snel doorhad dat het zijn eigen woning betrof. De brandweer kwam in actie en heeft al het water opgeruimd.

Meer parkeerplek Geweststrook

BUSSUM - Om de parkeerdruk in het gebied rondom de Geweststrook te verminderen moeten er tenminste 20 tot 30 parkeerplaatsen bijkomen. Deze komen boven op het aantal geplande ondergrondse parkeerplaatsen.

De raad wil dat er gezocht wordt naar extra parkeerplekken om de problemen bij voorbaat te tackelen. Andere maatregelen zijn onder andere een maximale parkeerduur in de Burgemeester de Bordesstraat (2 uur) en er zijn een aantal betaaldparkeerplaatsen in de Gooibergstraat toegevoegd aan de blauwe zone.

Een zonnetje en honderden pompoenen

Deze dame is wat al te enthousiast. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het was een gezellig en gezond feestje. De grond kleurde oranje met de honderden biologische geteelde pompoenen in allerlei soorten maten.

Behalve pompoenen konden er nog meer 'boodschappen' gedaan worden op het terrein van de Kindertuinen. Bramenjam, courgette in zoetzuur, appels en ook verse bloemen. Er waren vrijwilligers aanwezig om informatie over de kindertuinen te geven.
In de aangrenzende bijentuin vond tegelijkertijd ook de jaarlijkse Bijenmarkt plaats.

Web topvijf

1. Brand bij restaurant Pepi's aan Laarderweg
2. Tijdelijke maatregelen Franse Kampweg
3. Stap dichter bij invulling Breeduit
4. Waterleiding knapt bij bevelvoerder brandweer
5. SCO coach Van Dinteren niet tevreden

Meer inspraak en participatie voor inwoners Gooise Meren

Op de bijeenkomsten kwamen allerlei ideeën en meningen naar voren.

Inwoners van de nieuwe gemeente Gooise Meren zouden meer inspraakmogelijkheden moeten krijgen dan nu in de drie afzonderlijke gemeenten het geval is. Dat is in ieder geval het voorstel van een werkgroep die zich namens Naarden, Muiden en Bussum beziggehouden heeft met het onderwerp inspraak en participatie.

Het is de bedoeling dat inwoners in een vroeg stadium mogen meepraten over raadsvoorstellen. Hiermee moet voorkomen worden dat zij te laat bij het proces en de ideeën betrokken worden. Op deze manier zouden inwoners meer melk in de pap te brokkelen hebben. Wat nog wel uitgezocht moet worden is wat er wel en niet kan en wat wenselijk is. Bijvoorbeeld over hoe omgegaan wordt met de verschillen tussen het individuele belang van een inwoner en het algemene belang. Een duidelijke afbakening is lastig, want juist burgerinitiatieven zouden niet aan regels gebonden moeten worden.

Meedoen en meedenken in Gooise Meren is belangrijk, menen de leden van de werkgroep. Daarom hebben ze in eerste instantie gekeken hoe dit traject is geregeld in alle drie de gemeenten afzonderlijk. Tijdens diverse bijeenkomsten met bewoners, maatschappelijke organisaties en ambtenaren kwam naar voren dat er tussen de drie gemeenten grote verschillen zijn in hoe een en ander nu gaat. De wensen van de bewoners liggen niet zover uiteen.

De wensen van de bewoners van de drie kernen liggen niet zover uiteen

Bussum
In Bussum faciliteert en denkt de gemeente actief mee met allerlei initiatieven van burgers. Voorbeelden zijn Watt Nu, de wereldbarbecue en het Repair Café. Maar ook het duurzaamheidsbeleid van de gemeente is daar een voorbeeld van. Zij stimuleert allerlei initiatieven op dit gebied en in veel gevallen nemen bewoners het roer over. Daarnaast zijn er in Bussum buurtpreventieteams die zich vooral op veiligheid richten. Dit jaar heeft Bussum ook een ideeënmakelaar in het leven geroepen. Iedereen met ideeën kan daar aankloppen voor advies en meedenken.

Naarden
In Naarden ligt de nadruk vooral op het meedenken. De gemeente heeft bewonersplatforms ingesteld om mee te overleggen. Deze buurtplatforms bestrijken alle wijken van de stad. Ook werkt Naarden met de werkgroep Wijkgericht Werken. Hierin zitten partijen als Versa Welzijn, woningcorporaties en politie.

De raadsvergaderingen zouden live op afstand te volgen moeten zijn

Muiden
In Muiden is er een actief verenigingsleven waardoor bewoners en ondernemers elkaar 'vinden' en experimenteert de gemeente op verschillende wijzen om bewoners mee te laten denken en beslissen over bijvoorbeeld de leefomgeving. Onlangs riep zij bewoners op om mee te praten over de toekomstplannen voor de haven. Ook heeft Muiden dorpsraden. De gemeente zet deze actief in om de bewoners te betrekken. In juni deed de gemeente nog een onderzoek naar burgerparticipatie en co-creatie. Hieruit bleek dat er veel initiatieven zijn in Muiden en dat inwoners daarin graag meer willen samenwerken met de gemeente.

Ondersteunen
Bestaande initiatieven in de drie kernen moeten volgens de werkgroep worden gekoesterd. Nieuwe initiatieven moeten worden ondersteund. Dat betekent dat er straks een heel blik van mogelijkheden opengetrokken kan worden om de inwoners bij het beleid te betrekken. Men zou dus een ideeënmakelaar kunnen bellen, deelnemen aan een werkgroep of via een dorpsraad zijn of haar zegje doen over plannen die leven in Gooise Meren.

De werkgroep oppert dat de best werkende vormen van inspraak en participatie behouden moeten blijven en dat inwoners eerder in het besluitproces betrokken moeten worden.

Het voorstel is ontstaan nadat er het afgelopen jaar diverse bijeenkomsten zijn geweest met bewoners, ambtenaren, raadsleden en organisaties. Centrale vraag was: hoe denken jullie over participatie en wat verwacht je van elkaar? Na deze gesprekken zijn er verschillende conclusies getrokken. Zo kwam er bijvoorbeeld uit dat alles staat of valt met heldere communicatie en dat burgers willen voelen dat ze serieus genomen willen worden. De afstand tussen gemeente en burgers moet worden verkleind.

Hoe een en ander er precies uit komt te zien is nog niet helemaal te zeggen. Wel meende burgemeester Albertine van der Vliet-Kuiper, als vertegenwoordiger van de fusiestuurgroep, dat er zeker ook een cultuuromslag bij de ambtenaren nodig is. "Het gaat niet zozeer om de regeltjes, maar meer om gedrag, cultuur en de wijze waarop de gemeente in de toekomst gaat werken." Ze reageerde positief op alle voorstellen van de werkgroep, maar gaf wel aan dat het er nu op aankomt hoe "we dat in de praktijk handen en voeten gaan geven".

Digitaal
Ook gaan wellicht moderne communicatiemiddelen hun intrede doen in de nieuwe gemeente, zoals een digitaal platform. De raadsvergaderingen zouden live op afstand te volgen moeten zijn en ook moet het mogelijk zijn om achteraf de raadsvergadering terug te kijken. Het voordeel van live mee kunnen kijken is dat je als je mee wilt praten niet in de vergaderzaal zelf aanwezig hoeft te zijn. Daarnaast werd gesproken over een digitaal platform.

SC Muiden leidt zwervend bestaan

MUIDEN – Sportvereniging SC Muiden gaat tijdelijk voetballen op een trapveldje in de nieuwbouwwijk Mariahoeve. De club is nu dakloos en zwerft rond.

Het wordt de komende jaren even doorbijten voor de voetballers. Er kan worden getraind in de Mariahoeve, maar wedstrijden worden uiteindelijk gespeeld op het volwaardige complex van buurman FC Weesp. Maar het is allemaal in afwachting van de oplevering van het nieuwe voetbalcomplex, aan de westkant van Muiden. Dat duurt nog zeker een jaar.

Voorstanders Emmaschool roeren zich

BUSSUM - Nadat de tegenstanders van de verhuizing van de Emmaschool vorige week van zich hadden laten horen, beginnen nu ook de voorstanders zich te roeren.

Buurtbewoners schrijven naar de raadsleden en de ouders van de leerlingen zijn een handtekeningenactie gestart. De gemeenteraad van Bussum beslist op 1 oktober of de Emmaschool kan verhuizen naar het voormalige College de Opmaat.

Spant! in Bussum

Grote namen treden op in Spant!

BUSSUM - Een heerlijk avondje uit, een congres of een uitvoering van een plaatselijke vereniging: alles kan bij Spant!. De locatie in Bussum is druk met een grote renovatie die grotendeels gepland staat voor zomer 2016.

De theaterzaal, genaamd podium twee, werd half september al opgeleverd. Bij de verbouwing speelt de duurzaamheidsambitie van Spant een grote rol. Er is bijvoorbeeld geïnvesteerd in ledverlichting en warmteterugwininstallaties. Daarnaast is er technisch geïnvesteerd: de theaterzaal met tribune kan in slechts vijf minuten worden omgebouwd tot een vlakke vloer met horeca-elementen.

De komende tijd treden weer grote artiesten op in Spant! Zo staat Tineke Schouten op 9 oktober op de bühne en kan op 18 oktober iedereen genieten van de opera 'Aïda' van Giuseppe Verdi. De Gooise Operette speelt op 23 en 24 oktober. Cabaret van Kasper van Kooten en de familiemusical 'Spijt!' laten zien dat het aanbod zeer divers is.

De Gooise Operette.

Dit weekend Vestival Vocaal

NAARDEN - Naarden-Vesting maakt zich op voor een muzikaal weekend met Vestival Vocaal.

Zaterdag zingen vele koren op diverse plekken in de vestingstad. Zondag staat de openluchtopera 'Faust' op het programma.

M 1.720
N 8.250
B 10.490

Filmhuis Bussum

'De fazantenmoordenaars'.

In MIA MADRE worstelt een vrouwelijke filmregisseur met werk en haar stervende moeder. Ontroerend tragikomisch.
In THE LESSON drijven geldzorgen en een diefje op school een docente tot een gewaagde stap.
IRRATIONAL MAN, Woody Allens nieuwste komische thriller.
HOLLAND, NATUUR IN DE DELTA volgt op DE NIEUWE WILDERNIS. De veerkracht van onze rivieren en kustgebieden in adembenemende natuurbeelden.
In DHEEPAN belandt een geïmproviseerd vluchtelingengezin in een gewelddadige Parijse achterbuurt. Gouden Palmwinnaar.
In FÉLIX & MEIRA werkt een getalenteerde jonge vrouw zich geleidelijk aan los van de strenge joods-orthodoxe gemeenschap. Prachtig verstilde beelden met muziek van o.a. Leonard Cohen.
Weer een solide thriller uit Denemarken, DE FAZANTENMOORDENAARS, naar een boek van Jussi Adler-Olsen. Blijft spannend tot het eind, met o.a. Pilou Asbaek (uit BORGEN).
AMY, over Amy Winehouse. Wat een zangeres! En wat een bedenkelijke rol speelde haar vader!
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
FAMILIEFILMS: het vertederende DE KLEINE PRINS van Mark Osborne, de nieuwste Pixar-film BINNENSTEBUITEN (3D) over Rileys gemengde gevoelens rond een verhuizing en DE BOSKAMPI'S: actiekomedie over een jongen die iedereen wijsmaakt dat zijn vader een maffiabaas is.

Versa vrijwillgerscentrale

*Project 60+ leest voor zoekt voorleesoma of -opa die wekelijks 1 uur voorleest op een kinderdagverblijf in Bussum. (9587)
*Het Rode Kruis zoekt een bestuurslid noodhulp ten behoeve van de herinrichting in dit district van noodhulp per 1-1-2016. Aanspreekpunt voor lokale overheden op bestuurlijk niveau binnen de veiligheidsregio als het gaat om Geneeskundige Eenheden (GE) en Bevolkingszorg. (9606)
*Wijkontmoetingscentrum De Palmpit zoekt een gastheer of gastvrouw om 4 uur per week, koffie en thee te schenken aan diverse gasten. (9607)
*De Antonius Hof zoekt vrijwilligers die samen met de zorgmedewerkers de maaltijd voor 10 dementerende bewoners klaarmaakt. (9612)

donderdag 24 september

Voorlichting

Voorlichting slechtzienden van het Macula-café met ook lotgenotencontact en een demonstratie van hulpmiddelen. Locatie: Kapel van De Antonius Hof, Lange Heul 32, van 14.00 tot 16.00 uur. Gratis toegang. Aanmelden via 06-37294271 of marijkecroonen@ziggo.nl.

Cissy van Marxveldt

Amalia neemt Cissy van Marxveldt onder de loep. Monica Soeting werkt momenteel aan een biografie over Cissy van Marxveldt. Voor Amalia zal zij vele onbekende facetten van deze ooit zo populaire schrijfster belichten. Na afloop is er een high tea. Loatie: Spieghelwick aan de Iepenlaan 354A. Tijd: 14.00 uur, kosten 7,50 euro. Aanmelden: amalia.bus@kpnmail.nl of bel 035-6910412.

Filmavond Jan Hus

Jan Hus was een kritische gelovige die 600 jaar geleden in conflict kwam met de katholieke kerk en dit met de dood moest bekopen. Ingeborg Kriegsman, auteur van het boek 'Jan Hus, de waarheid zal overwinnen' (2009) zal fragmenten uit deze film inleiden en bespreken. Locatie: Comenius Museum in Naarden. Tijd: 20.00 uur. Kosten: 5 euro.

Open Eettafel

Open Eettafel bij De Palmpit, Koekoeklaan 3. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Bridgen

Bridgen in het 'Spieghelwijck' Iepenlaan 354a. Van 10.00-12.00 uur. Informatie en aanmelden: 035-6915346.

Bridgen

Bridgen onder begeleiding bij Denksportcentrum Bussum. Inschrijven kan als paar of alleen. Kosten: € 4,- per persoon. Aanvang: 13.30 uur.

Bloemschikken

Cursus bloemschikken, De Palmpit, Koekoeklaan 3. Van 10.00-12.00 uur. Kosten € 50,- voor 6 lessen. Informatie: 033-2982675.

vrijdag 25 september

Muziek kennismaken

Start van cursus '7 weken kennismaken met 7 verschillende instrumenten'. O.a. viool, piano/keyboard, gitaar, saxofoon/klarinet, dwarsfluit/blokfluit, trompet/trombone en slagwerk. Lessen worden gegeven door vakdocenten. Twee groepen in Bussum: 16.00 uur en om 17.10 uur. Info: 035-6936596.

Seniorengymnastiek

Gymnastiek voor senioren in Spieghelwijck, Iepenlaan 354a o.l.v. Milène Nolet. Van 9.45-10.45 uur. Informatie: 035-8877794.

Lezing Rens Kroes

Lezing van Rens Kroes over powerfood en een happy & healthy lifestyle. Boekhandel Los. Van 19.30 tot 21.00 uur. Toegang gratis

Broodje+

Ruimte serveert Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur een broodmaaltijd, met soep en een snack. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 en www.ruimte-bussum.nl.

Goed Gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.30 uur. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 en www.ruimte-bussum.nl.

Goochelshow

Goochelshow van Hans en Steven Kazàn in Vivium De Gooise Warande. Met voorafgaand een Hocus Pocus-lunch. Aanmelden voor show en/of lunch is noodzakelijk. www.vivium.nl/de_gooise_warande_nieuws.

Optreden Peter Dons

Optreden Peter Dons in Vivium De Zandzee, Iepenlaan 354. Van 14.30 tot 16.00 uur. Entree € 3,-. www.vivium.nl/de_gooise_warande.

zaterdag 26 september

Kunst cursus Bellefleur

Twaalfdelige cursus 'Kunst van de 20e en 21e eeuw' gaat van start. Aanvang 10.30 uur. Locatie: NAARDEN. Kosten: € 150,- voor de gehele cursus of € 55,- voor een blok. Meer informatie of aanmelden bij docente: drs. Diana Kostman 035-8884795 of diana.kostman@casema.nl.

Connie Palmen

Connie Palmen vertelt en signeert bij boekhandel Los. Van 16.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis

Oogstfeest

Jaarlijks oogstfeest Volkstuindersvereniging Naarden voor leden, in de middag. Meer informatie: www.vtvnaarden.nl.

Fototentoonstelling

Fototentoonstelling 26 en 27 september. Van 13.00 - 17.00 uur. Wachthuis Q. Kapitein G.A. Meijerweg 4, Naarden. Opbrengst verkoop Artsen zonder Grenzen.

Burendag Naarden

De 10e Burendag in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74 en SCAN, Majoor Kampsstraat. Van 14.00 - 17.00 uur.

Aandacht kanker

Doorlopende voorstelling rondom kanker door diverse artiesten in de Wilhelmina Kerk, Bussum. Van 12.45 - 18.00 uur. Tevens informatie van o.a. Tergooi en diverse andere instellingen. Toegang is gratis, vrijwillige bijdrage om stichting Vele Handen Voor Een Doel te steunen. www.vhed.nl.

zondag 27 september

Tempo Run

Tempo Run en Kids-run van atletiekvereniging Tempo. Verschillende afstanden, ook voor recreatieve loper, o.a. 5 en 10 kilometer. Start en finish zijn op de nieuwe atletiekbaan van Sportpark-Zuid aan de Voormeulenweg. Starttijden respectievelijk 11.00, 11.30 en 11.40 uur. De Kids-run (vanaf 4 jaar) bedraagt 1000 meter en start om 11.00 uur, met speciale aandacht tijdens de warming-up, er zijn 'hazen' (mascottes van Tempo) die de kids bijstaan. Voor elke deelnemer is er een medaille. Kinderen met ervaring mogen ook 5 km lopen, start om 11.30 uur. Informatie en inschrijven: www.temporun.nl.

Atelierbridgedrive

Tot vandaag is aanmelding mogelijk voor de Atelierbridgedrive van 4 oktober in tien Bussumse ateliers. Beheersing van het spel op het niveau 'klaverboekje' van Berry Westra is nodig. Het inschrijfgeld: € 25,- per paar. Aanvang: 13.00 uur. Deelnemers spelen vier spellen bridge per locatie. Afsluiting met borrel en bekendmaking uitslag vanaf 17.00 uur in Denksportcentrum Bussum, Nieuwe Englaan 6 in Bussum. www.denksportcentrumbussum.nl.

Junglefeest

Kinderboerderij de Gooise Ark organiseert het jaarfeest, dit keer met het thema 'Jungle'. De toegang is gratis maar voor een aantal activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd tussen de 1 en 5 euro. Denk hierbij aan: ponyritje, op de foto met een reptiel, jungletocht, spelletjes en schminken. Tijd: 12.00 tot 16.00 uur. Locatie: Kinderboerderij 't Mouwtje aan de Huizerweg in Bussum.

Openluchtopera

Openluchtopera 'Faust'. Locatie: Naardense vestingwal, door Go! Opera. Aanvang 15.00 uur.

Lezing

Lezing 'Zin en betekenis van psychische stoornissen' door Jaap Hiddinga van 10.30-13.00 uur. Kosten € 12,-. Inschrijven via www.werkgroepdenieuwemens.nl of 06-588 64 192. Locatie: Besant Hall, Meentweg 9, Naarden.

maandag 28 september

Yoga

Yoga in Spieghelwijck, Iepenlaan 354a. Van 10.15-11.30 uur o.l.v. Ard Kamphuis.

dinsdag 29 september

Muzikale lezing

Muzikale lezing door Bart van Loo over Napoleon en Frankrijk. Locatie: Wilhelminakerk. Aanvang 20.00 uur. Kaarten € 10,-, verkrijgbaar bij boekhandel Los en de Openbare Bibliotheek.

Seniorenmarkt

Vitale seniorenmarkt in de sporthal van De Zandzee.

woensdag 30 september

Theemiddag

Theemiddag in Spieghelwijck, Iepenlaan 354a Bussum, met kaarten, scrabbelen en puzzelen. Van 14.00-16.30 uur. Informatie 035-6951702.

Bingo Schakel

Bingo in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74 Naarden. Zaal open om 19.30 uur. Kosten: € 3,50 voor 1 kaart en twee consumpties. Meer kaarten: € 2,50 per stuk. Afsluitend een loterij. De loten kosten € 0,50 per stuk.

Uitspelend BFC simpel langs Faja Lobi

Sterk spelende doelman Ording liet geen bal door

Een ontspannen wedstrijd met mooie uitslag. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een eenvoudige overwinning voor het jonge elftal van BFC dit weekend op het Amersfoortse Faja Lobi. Met rust stond het al 2-0. In de tweede helft kwam daar nog een treffer uit een strafschop van aanvoerder Dico Knevel bij.

Het was de derde wedstrijd voor BFC, dat ook nu sterk aan het duel begon. In de vijfde minuut viel het eerste doelpunt en kwamen de Bussumers op voorsprong. Tjerk Posthuma schoot de bal na een goede aanval en een voorzet op maat van Olivier Blaauw zonder problemen binnen, nadat hij een minuut eerder, alleen voor de Utrechtse doelman, zijn inzet nog gekeerd zag. In de eerste helft gebeurde er verder vrij weinig; de Bussumers waren de sterkere partij maar wisten de minimale voorsprong niet uit te bouwen. De bezoekers uit Utrecht lieten het ook liggen en wisten geen enkele kans te creëren. De wedstrijd leek stil te komen liggen en af te stevenen op een weinig inspirerende 1-0 ruststand. In de laatste minuten van de eerste helft kwam er wat meer leven.

In de 42ste minuut wist Faja Lobi KDS eindelijk het strafschopgebied van BFC te vinden en kreeg na een overtreding van BFC een uitgelezen kans om via een toegekende strafschop op gelijke hoogte te komen. Doelman Desmond Ording wist de strafschop te stoppen en de tegenstanders op de nul te houden. Er volgde een tegenaanval waarbij Maurits Knoop uiterst alert reageerde op een wat klungelige situatie binnen de zestien meter van Faja Lobi. Hij zorgde net voor rust voor de 2-0.

Jong elftal speelt volgende week tegen ongeslagen Amsvorde

Mat spel
De tweede helft begon BFC slap en leek het spel inspiratieloos. Faja Lobi profiteerde daarvan en creëerde voor zichzelf wat mogelijkheden, maar wist niet te scoren. Een ijzersterk spelende doelman Ording stond zijn mannetje en liet geen enkele bal de doellijn passeren. BFC kreeg in de 77ste minuut een strafschop waar Dico Knevel wel raad mee wist en van elf meter schoot de aanvoerder de 3-0 binnen. De Bussumers kregen nog genoeg kansen op een ruimere overwinning, maar wisten niet meer tot scoren te komen. Met deze tweede overwinning op zak mag de ploeg volgende week aantreden tegen het nog ongeslagen Amsvorde van oud-BFC-trainer Marino Osimano.

Voor de wedstrijd volgende week uit in Amersfoort zal BFC er waarschijnlijk wat harder aan moeten trekken om stand te kunnen houden.

Zondag 10e Tempo-Run in Bussum

BUSSUM - Zondag zijn de straten weer gevuld met honderden lopers die meedoen met de Tempo-Run. Dit jaar is het de 10e keer dat dit loopevenement in Bussum plaatsvindt. Voor kinderen is er de Kids-Run.

Kenmerkend zijn de gemoedelijke sfeer en het afwisselende parcours. De allerkleinsten van 4 tot 11 jaar kunnen meedoen met de Kids-Run (1 km) en de jeugd en volwassenen kunnen kiezen uit twee afstanden: de Medium-Run (5 km) of Long-Run (10 km). Voorafgaand aan de loop wordt een warming-up verzorgd. Om het ook voor de allerkleinsten leuk te maken krijgt iedereen na afloop een medaille

Parcours
Het afwisselende parcours van de 5 en 10 kilometer gaat door een deel van Bussum en concentreert zich rond Sportpark-Zuid. Onder andere via vde Ceintuurbaan, Lorentzweg, Huizerweg en het Mouwtje. De Kids-Run start om 11.00 uur, de Medium-Run om 11.30 en lopers die meedoen met de 10 kilometer krijgen om 11.40 het startsein.

Start en finish
Start en finish zijn op de atletiekbaan van AV Tempo, Sportpark-Zuid, Voormeulenweg 24C. Inschrijven kan nog tot 25 september of ter plekke tot een half uur voor de start.
Meer informatie op www.avtempo.nl.

SDO coach Van Dinteren niet tevreden

BUSSUM - SDO speelde thuis tegen het JOS uit Watergraafsmeer en beide teams wisten in de eerste helft niet echt indruk te maken. Geen overtredingen en slordig balverlies aan beide zijden.

De enige die nog een kans kreeg op een doelpunt was Maikel van Latum. De pauze werd door coach Ivar van Dinteren gebruikt om zijn ploeg op te schudden. Het bleek geholpen te hebben. Vol zelfvertrouwen begon SDO aan de tweede helft. Het JOS-publiek veerde even op na een foutje in de verdediging bij SDO, maar ook zij wisten nog niet te scoren. SDO maakte wel nog een doelpunt, maar de assistent-scheidsrechter keurde het doelpunt af wegens buitenspel. In de 80e minuut kreeg JOS een grote kans na vermeend buitenspel. Hij schoot hoog over. De laatste kans kwam van invaller Dominique Brand, ook zonder resultaat. SDO coach Ivar van Dinteren was niet tevreden met het doelpuntloze gelijke spel.

Hockeyers Naarden doen goede zaken

NAARDEN - De winst was op voorhand niet verwacht, maar met een ruststand van 0-4 kon er voor Dames 1 nauwelijks meer wat misgaan. De wedstrijd eindigde in een verdiende 1-4. De heren hadden een goede start, kwamen op achterstand, maar wonnen uiteindelijk met 2-4 van Hilversum.

De eerste helft speelden de dames sterk en erg effectief en ondanks een strijdbaar Alliance wisten ze de voorsprong te behouden. De winst dit weekend versterkte de, verrassende, gedeelde eerste plek in poule A. Volgende week mogen de dames thuis tegen AMVJ de zegereeks proberen voort te zetten. De heren van Naarden begonnen goed, maar kwamen na een strafcorner snel 1-0 achter. Na de gele kaart van Hilversum in de tweede helft zette Naarden aan en tot slot kon Chris Rosenmoller nog twee keer scoren.

Vierde kunstgrasveld voor BFC stond hoog op verlanglijstje

Het vierde kunstgrasveld was voor de club hard nodig. Foto: Bob Awick

BUSSUM - BFC heeft haar zo gewenste vierde kunstgrasveld. Wethouder Lia de Ridder opende afgelopen weekend het nieuwe veld.

Het was vooral een feestje. BFC-voorzitter Gert Olthof was erg blij. Hij bedankte de gemeente Bussum, vrijwilligers, sponsors en de Vrienden van BFC voor hun bijdrage aan de totstandkoming van het nieuwe veld. Wethouder De Ridder benadrukte in haar openingswoord de waarde die gemeente Bussum hecht aan gezondheid. Mede daardoor had de aanleg van dit vierde kunstgrasveld hoge prioriteit.

Noodzaak
Met een kleine 1700 leden heeft BFC dit veld ook hard nodig. Recent zijn ook de toplagen van de velden twee en drie vernieuwd.

Fors verlies DOC

BUSSUM - In de eerste helft ging het nog gelijk op, bij rust stond het 4-5. In de tweede helft kwam DOC er niet meer aan te pas.

De korfballers van DOC speelden tegen de onbekende club Badhoevedorp De eerste helft ging nog wel gelijk op, met voor beide teams verschillende kanten.
Om en om werd er gescoord en met een klein verschil in stand (4-5) konden de korfballers de rust in.

In de tweede helft maakte Badhoevedorp de kansen af en DOC niet. Al snel kwam Badhoevedorp op een flinke voorsprong; DOC kwam er niet meer aan de pas. Een wedstrijd met veel kansen, maar helaas te weinig doelpunten voor DOC.
Het resultaat was een teleurstellende eindstand van 7-15.

17 / 36

Ambachtelijke Meubelstoffeerderij
Lodewijk is er voor uw
"TOTALE MEUBELRESTAURATIE".

Gespecialiseerd in:

- Herstoffering van banken en fauteuils

- Vernieuwing van binnenwerken

- Fauteuils op lengtemaat maken

- Fineren en politoeren

- Leerreparaties

- Antiekrestauraties

- Biezen, rieten en rotan stoelen

- Vloerbedekking en gordijnen

- Leerrestauraties

- Optimale service, garantie en kwaliteit

Meubelstoffeerderij Lodewijk werkt al drie (haast 4) generaties lang op traditionele wijze, dus wij garanderen u een service als vanouds:

- vertegenwoordiger komt naar u toe met de mobiele winkel

- u kunt kiezen uit méér dan 600 soorten stoffen

- vakkundige, vrijblijvende prijsopgave

- eerlijk advies als het niet de moeite waard is

- alles binnen 2 à 3 weken klaar, behalve antiekrestauratie

- profiteer van de kwaliteit door jarenlange ervaring

- wij halen en brengen gratis!

Bel voor een vrijblijvende afspraak 0800-5633945

U kunt onze meubelstoffeerderij bellen op het gratis nummer (zie boven) voor een vrijblijvend bezoek. Dat kost u niets. Wij willen het op te knappen meubel zien en dan krijgt u meteen een vakkundige uitleg en prijsopgaaf. Als het meubel de kosten niet waard is, dan krijgt u dat ook van onze meubelstoffeerderij te horen. Wij geven nl. 5 jaar garantie op alles wat we maken, maar niet op massameubelen van spaanplaat of vurenhout.

Meubelstoffeerderij Lodewijk

Herenstraat 31 Bussum • 035-6921862

Alleen open op afspraak!

www.stofferinglodewijk.nl

FIGUURCORRECTIE door CRYO behandeling bij KLINIEK SANDERS

Wat u ook probeert, u krijgt dat buikje maar niet weg! Sporten, diëten: niets helpt. Maar vanaf nu hoeft u niet meer te wanhopen. Kliniek Sanders werkt met de nieuwste en meest effectieve methode op het gebied van figuurcorrectie.

Denk aan buik, bovenbenen, taille, heupen enz. Deze methode biedt een definitieve vetverwijdering d.m.v. het onderkoelen van onderhuidse vetcellen in combinatie met elektroforese. Dus geen naalden of snijden. De behandeling is geheel pijnloos en wordt uitgevoerd met de Coolipo Twin.

Hoe werkt de Cryo-behandeling.

Vier speciale pads koelen de vetcellen precies in de zone waar u overtollig vet kwijt wilt raken. Hardnekkig vet zit in de bovenste laag vlak onder de huid. Het is nauwelijks doorbloed en daarom raakt men dit vet niet kwijt met training en gezonde voeding. Door een snelle afkoeling tot 4°C in combinatie met de elektroforese worden vetcellen selectief aangepakt. De vetcellen kristalliseren en vallen uiteen, deze worden afgevoerd via de lever en de nieren.

De eerste resultaten zijn 1 à 2 maanden na de behandeling zichtbaar. Gemiddeld zijn 3 behandelingen nodig. Géén bijwerkingen en zeer veilig en effectief. Vetcellen zullen definitief verdwijnen. Prijs van 1 behandeling € 245,- en een kuur van 3 behandelingen € 649,- ipv €735,-.

Kliniek Sanders

De behandelingen bij Kliniek Sanders worden uitgevoerd door Angela en Emmy Sanders. De tweelingzussen zijn beiden gediplomeerd verpleegkundige met jarenlange ervaring in de gezondheidszorg evenals in de cosmetische zorg.

Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek via telefoonnummer 035-6835780 of kijk voor meer informatie op www.klinieksanders.nl.

Kliniek Sanders, De Nieuwe Vaart 28, 1401 GR Bussum. www.klinieksanders.nl

Kosteloos scheiden

Scheiden. Een kostbaar traject. Wist u dat er speciale financiële voorzieningen zijn voor mensen die geen of een laag inkomen hebben? Dit heet pro deo. Voor het opstellen van een ouderschapsplan, het maken van alimentatieberekeningen kortom, uw totale echtscheiding betaalt de overheid mee. Mireille Postma begeleidt u in het gehele traject. Als echtscheidingsexpert en registermediator staat zij ingeschreven bij de Raad voor de Rechtsbijstand. Wel of niet scheiden? Postma is tevens relatietherapeut en relatiebemiddelaar. Voor meer Info: www.echt-scheidingsexpert.nl.

Foto:

Your greatest wealth is health!

Gezond zijn en gezond blijven willen we allemaal. Jong en oud. In onze jonge jaren gaat het om een gezonde start en gezond opgroeien. Naarmate we ouder worden moeten we blijven investeren in onze gezondheid. Bewegen, ontspannen en goede voeding zijn de basisprincipes voor een goede gezondheid.

Gezond en Wel heeft sinds kort een bezorgservice aan klanten in Bussum; vanaf een besteding van € 25,00 bezorgen wij gratis, anders € 2,00 bezorgkosten.

Naast alle gezondheidsproducten werkt er ook een magnesium- & natuurgeneeskundig therapeut bij ons.

Openingstijden : ma t/m vrij van 9.00 - 18.00 uur

zat van 9.00 - 17.00 uur

G&W GezondheidsWinkel Bussum

Laarderweg 60-62

1402 BK Bussum

Tel. 035-6916329

"WE WANT TO MAKE YOU FEEL GOOD TO LOOK GOOD" Esprit Bussum staat voor al die kleine dingetjes die jou uniek maken. Wat perfecte stijl is, is heel persoonlijk, net als schoonheid en het leven zelf. Dus als het om mode gaat, zit je altijd goed zolang je een look kiest waar je je prettig in voelt. Esprit Bussum helpt je graag dat gevoel te krijgen. Onze store hangt vol met de mooiste najaarsmode in herfsttinten. Dit najaar zijn dat warmrood, grijspaars, cognac en natuurlijk de nude-tinten zoals we die al kennen. Ook donkerblauw en crème zijn blijvertjes: goed te combineren en een perfecte match met de mooie najaarskleuren. Kom binnen en ontdek de warme sfeer onder het genot van een heerlijke kop koffie. Laat je inspireren door de najaarskleuren en geniet. Mode hoort gewoon leuk te zijn! Ongedwongen, authentiek en easy going, dát is Esprit Bussum en dat gevoel brengen we graag over op jou!

U vindt onze store op Julianaplein 1 in Bussum.

Openingstijden:

Ma: 13.00-17.30 uur

Di-Do: 9.30-17.30 uur

Vr: 9.30-21.00 uur

Za: 9.30-17.00 uur

Neem voor meer informatie contact op via

035-691 0159 of mail ons:

info@espritbussum.com

Exclusieve vloeren in trek bij Holland Parket

Van onze redactie – Tevreden kijkt Wijnand van Beek terug op de uitbreiding van zijn parketlijn Holland Landhuisdelen. De unieke lijn met exclusieve designs, hand-picked door Holland Parket en speciaal voor hen geproduceerd, valt erg in de smaak. De heer Van Beek onderschrijft het succes aan de toegenomen vraag naar vakmanschap, kwaliteit en zekerheid bij de aanschaf van een houten vloer.

Hij legt uit: "De consument oriënteert zich nog steeds voornamelijk op internet. Gelukkig zijn wij goed vindbaar en krijgen wij erg veel aanvragen binnen voor prijzen en voorradigheid van type vloeren. Uiteraard verschaffen wij deze informatie graag, maar wij hameren er al jaren op dat de aanschaf van een vloer iets is waar je een specialist bij wil raadplegen. Een winkelbezoek of een vrijblijvende afspraak bij de klant thuis is daarbij sterk aan te raden.

U kunt bij Holland Parket tevens terecht voor raamdecoratie. Ook hier biedt Holland Parket diverse betaalbare mogelijkheden.

Holland Parket

De Clinge 3, 1401 EV Bussum 035-692 1267

INFRAFITNESS
Nieuwste hype op sportgebied!

Foto: Lianne de Bruijn

Heb je een druk leven en geen tijd om uren te spenderen in de sportschool? Dan is InfraFitness voor jou de oplossing! 2 x 30 minuten per week sport je in een verwarmde infraroodzaal van 34 graden. Het verbrandt 1000 Kcal in 30 minuten dat is 2 tot 3 x zo veel dan een andere sportactiviteit. Door de warmte krijg je een betere bloedsomloop en ga je flink transpireren. Dit zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen.

Er zijn 2 soorten intensieve trainingen, waaronder InfraFitness en InfraBounce.

Bij InfraBounce train je op de mini-trampoline. Je springt en balanceert op de trampoline met dumbels of dynaband; hierbij werk je aan spierkracht en conditie. InfraFitness is een BBB-training met enkelgewichten op de mat voor strakke benen, billen en buik.

Wil je deze 2 trainingen gratis volgen? Meld je dan aan op www.infrafitness.nl of mail naar info@infrafitness.nl - InfraFitness Comeniuslaan 10 Naarden.

Keurslager Oegema
Uw specialist in duurzaam vlees

We zijn dagelijks bezig met onze passie: het slagersvak. We vertellen daar dan ook graag over. In deze flyer vindt u diverse specialiteiten en maakt u kennis met onze vernieuwde maaltijdenservice. Heeft u vragen? We staan u altijd graag te woord in onze winkel in Bussum!

Boerderijkip
Kiest u bewust en kiest u voor smaak? Kies dan voor boerderijkip. De boerderijkip groeit langzaam op bij een normaal dag-en-nachtritme en krijgt 100% plantaardig voer. Het is een vitale, sterke en gezonde kip en dat proeft u!

Livar
Varkensvlees van het Livarvarken heeft een onderscheidende smaak en vleeskwaliteit. De manier waarop deze varkens gehouden worden, houdt rekening met het natuurlijk gedrag en leefomgeving van het varken. Livarvlees is ambachtelijk, eerlijk en lekker!

Blonde d'Aquitaine

Bij het rundvlees van Blonde d'Aquitaine-runderen heeft de natuur in alle rust haar gang kunnen gaan en dat kunt u proeven. Blonde d'Aquitaine heeft een ouderwetse en pure vleessmaak. Optimaal genieten!

www.duurzame-vleespakketten.nl

Wist u dat u ook online kunt bestellen uit een gevarieerd aanbod van duurzame vleespakketten!

Wist u dat:

Wij heerlijke dagverse maaltijden verkopen?

U zelf uw portiegrootte kunt bepalen?

Wij altijd een gevarieerd aanbod maaltijden hebben?

Onze maaltijden altijd uit eigen keuken komen?

U de keuze heeft uit Hollandse, Italiaanse of Oosterse maaltijden?

Wij zoutarm koken?

Genoeg redenen om te kiezen voor onze dagverse maaltijden. Neem een kijkje in onze vernieuwde maaltijdenhoek en probeer zelf het gemak van onze maaltijdenservice!

Koekoeklaan 66, Bussum, Tel. 035-6920048 www.oegema.keurslager.nl
www.duurzamevleespakketten.nl

Masters Hairdesign al 33 jaar actief in Bussum

Kapsalon Masters Hairdesign is al 33 jaar een begrip in het Gooi.

Al jaren wijdt Charles Stomphorst zich met veel plezier aan het kappersvak, tegenwoordig bijgestaan door zijn enthousiaste dochter Lotte Stomphorst.

Ze volgen de mode op de voet en zijn vernieuwend bezig.

Ze zoeken constant naar producten met plantaardige componenten.

De kapsalon is naast de normale uren op dinsdag en donderdag tot 21.00 uur open voor de klanten die anders alleen op de zaterdag aangewezen zijn.

U kunt uw afspraken 24/7 digitaal via onze website maken.

Lotte is druk bezig om de zaak over te nemen. Charles zal zich meer terugtrekken, maar blijft voorlopig nog aanwezig.

Masters Hairdesign

Havenstraat 37A

035-69 804 69

mastershairdesign@hetnet.nl

Laat u verwennen bij Davinia's!

In de maand oktober ontvangt u 20% korting op een gezichtsbehandeling naar keuze, met als afsluiting een gratis behandeling met de natural tanningspray van MARC INBANE.

Tevens ook 20% korting op de hele collectie van MARC INBANE, waaronder de tanningspray van 200 ml, de designbrush, de bodyglove en het handige reissetje.
Deze spray is makkelijk in gebruik en zorgt weer voor een zomerse teint.

Ik zie u graag in oktober.
Bel gerust voor informatie of een afspraak: 06-20483765.

Nieuwe Brink 6-8
1404 KB
Bussum
06-20483765

25 / 36

Echtparen die besluiten te gaan scheiden kiezen steeds vaker voor mediation dan voor een rechtszaak met advocaten. En dat is niet zo gek, aldus scheidingsmediator Maarten de Mol van De Mol Mediation: het is de beste en veruit meest kostenefficiënte manier van scheiden, want je blijft met elkaar in gesprek en onder begeleiding van Maarten de Mol komen alle onderwerpen die bij een scheiding komen kijken aan bod.

Het is al een emotionele periode en dan zit je niet te wachten op extra stress. Vooral ook voor het welzijn en de toekomst van de kinderen is het van groot belang dat de ouders op een redelijke manier uit elkaar gaan. Aan bod komen het ouderschapsplan, de financiën, wie gaat waar wonen, alimentatie, hoe wordt de boedel verdeeld, fiscale elementen,

pensioenen en de andere punten. De gehele scheiding wordt door Maarten de Mol voor

u verzorgd en geregeld. Neem een kijkje op onze website www.demolmediation.nl of neem contact op voor meer informatie. U kunt ook bellen of mailen voor een gratis

kennismakingsgesprek.

Mr. Maarten de Mol van Otterloo, MfN-registermediator

TONZON vloerisolatie is gebaseerd op het thermoskussen, een revolutionair isolatiemateriaal dat in 1980 in Nederland werd ontwikkeld. Het is volledig opvouwbaar en isoleert als een thermosfles. Het materiaal is handig te verwerken in vaak krappe kruipruimtes en blijkt in de praktijk een hoger effect op de vloertemperatuur te hebben dan andere isolatiematerialen.

De opmerkelijke werking is onder meer bevestigd met live-experimenten voor de tv-camera's van 'Wist Je Dat?' (RTL4) en VARA's 'Kassa Groen'. De hogere vloertemperatuur biedt niet alleen meer wooncomfort, maar ook een veel grotere energiebesparing. De gemiddelde bespring ligt tussen de 15 en 20% en kan bij vloerverwarming oplopen tot wel 40 procent! Deze duurzame oplossing tempert de klimaatverandering en biedt u hoog rendement op uw investering.

TONZON vloerisolatie: grotere energiebesparing en toch heel betaalbaar

Omdat het opvouwbare materiaal handig te verwerken is in vaak krappe kruipruimtes valt de investering reuze mee. De all-inrichtprijs voor het aanbrengen van TONZON vloerisolatie (inclusief materiaal, montage en btw) bedraagt bij een oppervlakte van 30 m² € 1.325,- en bij 50 m² € 1.850,-. Daarvoor krijgt u niet alleen een warme vloer, ook het vocht uit de kruipruimte wordt gestopt door een stevige bodemfolie. Deze folie wordt kamerbreed aangebracht en verandert het vieze gat onder uw woning in een schone kruipruimte met droge funderingsmuren. Deze combinatie is dé oplossing voor veel voorkomende vochtproblemen onder in de woning en maakt een einde aan de bedompte geur.

Unieke radiatorfolie

Een andere innovatie van TONZON is een radiatorfolie die onzichtbaar zijn werk doet omdat hij niet op de muur, maar op de achterkant van de radiator zelf kan worden aangebracht. De speciale folie verhindert de uitstraling van de warmte naar de muur.

Waarom nog langer wachten? Kijk snel op www.tonzon.nl.

T: 0900-28 66 966 (€ 0,10 p/min) E: info@tonzon.nl

Kliniek Heihof is verhuisd naar de Albertus Perkstraat 37A te Hilversum, vlak bij het centrum met eigen parkeergelegenheid. Het karakteristieke 19e-eeuwse boerderijtje waar de kliniek nu gevestigd is, heeft een grondige verbouwing ondergaan. Het resultaat: een prachtige kliniek met een serene en intieme uitstraling. Het stadse paradijsje is gelegen in de rustige villawijk De Boomberg waar u in alle anonimiteit de kliniek kunt bezoeken.

Huidbehandelingen

Kliniek Heihof is gespecialiseerd in het behouden van schoonheid door behandelingen met botox en fillers (Stylage en Radiesse) door de deskundige, gedreven en zeer ervaren

cosmetisch arts Avi Roopram

die BIG-geregistreerd is.

Haartransplantaties

Alle behandelingen worden in eigen kliniek uitgevoerd, behalve haartransplantaties.

Trots is eigenaresse Wilma Buijsmann-Schoutens op haar, nu al 3 jaar durende, partnership met een gerenommeerde kliniek in Istanbul, die ook topvoetballers behandelt en de haartransplantaties al meer dan tien jaar uitvoert. De artsen zijn hierdoor zeer vakbekwaam, de prijzen echter erg voordelig. Wilma regelt een waar VIP-arrangement; de voor- en nazorg gebeurt gewoon bij Kliniek Heihof in Hilversum dat altijd het aanspreekpunt blijft.

In Nederhorst den Berg vind u de sfeervolle brasserie Het Spieghelhuys en de gezellige Pannenkoektuin. Beide onder hetzelfde dak en dus kunt u bij beide restaurants eten van beide menukaarten.

De Pannenkoektuin serveert ambachtelijke pannenkoeken en beschikt over een

geweldige speelplaats die ook vanuit brasserie Het Spieghelhuys bereikbaar is.

Bij Het Spieghelhuys kunt u terecht voor koffie, een heerlijke lunch, een gezellige borrel of een (uitgebreid) diner.

Tevens is het een uitstekende gelegenheid voor al uw feesten en bijeenkomsten; zowel zakelijk als privé. Kijk op de website voor leuke arrangementen en andere informatie

26 / 36

Deze special wordt mede mogelijk gemaakt door:

Meubelstoffeerderij Lodewijk, Esprit Bussum, Masters Hairdesign, Keurslager Oegema, Dooijes Binnenhuis, Kliniek Sanders, Gooische Wok, Holland Parket, George In Der Maur Beterlopenwinkel, Mediators Network, InfraLigne, G&W Gezondheidswinkel, Davinia's, Patisserie de Ridder, Postma Conflict Cnsultancy, Brasserie Het Spiegelhuys, Kliniek Heihof, Tonzon, Care Residence Zonnestraal en Gooisdrukwerk.nl.

'We gaan hard werken om weer een team te smeden'

Kersverse BFC-coach Danny Schenkel vol vertrouwen aan de slag

Danny Schenkel debuteert als coach van BFC: "Het voelt al best vertrouwd." Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM -

Lukt het BFC om met de bovenste teams mee te doen? Foto: Bob Awick

'We hebben veel vaste klanten'

Van Zanten al 37 jaar in Bussum

De oudste klant (95 jaar) mag het lintje doorknippen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Garage Van Zanten zit al 37 jaar op de Laarderweg. Maar vastgeroest zijn ze zeker niet. Het lady's en gentlemen's event van afgelopen zaterdag is daar een mooi voorbeeld van.

Er waren ruim 300 vaste klanten, er was een pendeldienst vanaf Spant! geregeld en een verkeersregelaar. Het event, waar ook collega-winkeliers aan meewerkten was geslaagd en de kennis van de aanwezige dames en heren werd behoorlijk opgefrist. Want daar was het allemaal om begonnen. Dat het een feestje werd was mooi meegenomen. Helen van Zanten runt al 28 jaar de garage, samen met haar broer Peter. "Ik vind het belangrijk dat je als vrouw weet wat je zelf kunt doen als je met pech langs de kant staat", vertelt de 58-jarige enthousiaste Helen: de kofferbak leeghalen om bij de reserveband te komen bijvoorbeeld of het verwisselen van een band. Voor de heren stonden de meer technische zaken op het programma. "Mannen willen weten hoe een airco werkt en ook schokbrekers, remmen en banden vinden ze interessant. We hebben een aantal maanden oude onderdelen opgespaard om naast de nieuwe te leggen." Zo waren de verschillen goed te zien. Voor wie het event heeft gemist: Van Zanten 'zit er nog wel even'.

Mountainbiken om de hoek

De mountainbikes staan klaar voor gebruik. Links op de foto Franck van den Barselaar.

BUSSUM - Het was tijd voor wat nieuws, dachten ze bij klim- en buitensportcentrum Rock Steady. Naast (buiten)boulderen, klimmen, skiën en snowboarden kun je nu ook de natuur in op een stoere mountainbike.

Met de natuur om de hoek is het een mooie plek voor de start van een stoere mountainbiketocht, daar is eigenaar Franck van den Barselaar van overtuigd. "We verhuurden al mountainbikes, maar pakken het nu groter aan; we wilden een flink stel stevige mountainbikes hebben die wel tegen een stootje kunnen." Van de Barselaar wilde hiervoor het liefst samenwerken met een lokale ondernemer. "Dat is gelukt", vertelt hij.

"We hebben onze collectie uitgebreid met 16 mountainbikes, geleverd door Thomas Fietsen aan de Huizerweg." Van de Barselaar pakt zelf niet vaak de mountainbike, hoewel hij wel eens een rondje meefietst met de groepen. Favoriete route is dan wel de mountainbikeroute bij Lage Vuursche. Een fanatieke klimmer is hij wel en ook voor skiën en snowboarden is hij wel te porren. "Ik was een van de eersten die ging snowboarden. Maar ik ben echt niet elke week in de bergen te vinden, hoor", voegt hij er lachend aan toe. Het verschil met toen en nu? "De materialen zijn mooier en beter en er is meer aandacht voor veiligheid."

Een weekend lang Vestival Vocaal in Naarden-Vesting

Veertig koren op twaalf locaties; van kleine eettentjes tot de Grote Kerk

De organisatie verwelkomt 1175 vocalisten bij Vestival Vocaal. Foto: Bob Awick

door Mireille Detrixhe

NAARDEN - Het vocale geweld barst op zaterdag 26 en zondag 27 september los in Naarden-Vesting. Dan staat de Vesting in het teken van het Vestival Vocaal, te beginnen met het Gooise korenfestival. Maar liefst 1175 vocalisten tonen hun zangkunsten op verschillende locaties in de Vesting. Op zondag is de opera 'Faust' de uitsmijter. "Een gevarieerd programma voor jong en oud op een inspirerende plek", aldus Roy Voogd, dirigent en oprichter van Stichting Amateurkoor.

Vestival Vocaal wordt voor de zesde keer georganiseerd. Aan het festival doen dit jaar 40 Gooise koren mee. Nooit eerder deden er zo veel koren mee. De populariteit om deel te nemen is groot. "Het heeft even tijd nodig gehad om tot wasdom te komen", zegt Roy Voogd namens de organisatie.

'Die dagen zijn 2000 mensen heel enthousiast en energiek bezig'

"Wat ik ongeveer zes jaar geleden inzag was dat de koorwereld met grote uitdagingen te maken zou gaan krijgen, zoals het op peil houden van het ledenbestand, het werven van nieuwe leden, het vol krijgen van concertzalen en het in toom houden van de kosten. Als je voor zulke uitdagingen staat, is het belangrijk om de handen ineen te slaan op lokaal en regionaal niveau. We zijn vanuit de Stichting Amateurkoor begonnen met het opstarten van projecten, waaronder het Vestival Vocaal.

'Een komen en gaan'
De charme van Vestival Vocaal is dat zowel kleine als grote koren een podium krijgen. De koren wisselen steeds van locatie. "Het is dus een komen en gaan van koren en muziekstijlen", vertelt Judith Pol, verantwoordelijk voor de locaties waar de koren op zaterdag zingen. "Van oratoriumverenigingen tot smartlappenkoren: groter kan het contrast bijna niet zijn. Er is een heel divers aanbod. Van jongerenkoren tot ouderenkoren. Daar hebben we ook heel bewust voor gekozen", vult Roy aan.

'De charme is dat zowel kleine als grote koren een podium krijgen'

"Koren vanaf acht zangers konden zich opgeven en ze moeten repeteren of gevestigd zijn in het Gooi. Meer voorwaarden zijn er niet", geeft hij aan. "Het gaat die dag niet om het niveau. Het gaat om het plezier." Judith beaamt dat de lol in het zingen ervanaf druipt. "Muziek speelt direct op de emotie en je krijgt er energie van."

Dazzling Diva's
Ook de Dazzling Diva's uit Bussum zingen zaterdag 26 september in de Vesting. Het koor telt ongeveer 22 leden, allemaal vrouwen. "Maar nieuwe aanwinst is welkom hoor", zegt dirigent en arrangeur Raimond Metting. Het repertoire van de Dazzling Diva's is heel divers, van rock en soul tot kleinkunst en wereldmuziek. "Het is leuk om ons koor te promoten op zo'n bijzonder festival in een bruisende en inspirerende omgeving", vindt hij. "Zingen is een ideale manier om te ontspannen en het is nog gezond ook. Je bent op een goede manier bezig met je ademhaling. Bovenal is muziek een fantastische hobby. Als je samen aan iets moois werkt dan geeft dat een heel goed en voldaan gevoel."
Het festival biedt ook mooie kansen voor de horeca. Toch was niet iedere locatiehouder meteen laaiend enthousiast, vertelt Judith. "Sommige waren heel enthousiast, andere moeten nog zien wat er van komt, maar vinden wel dat ze mee moeten doen. Simpelweg omdat het bij de Vesting hoort." "We hebben wel zo veel mogelijk rekening gehouden met de horecagelegenheden", merkt Roy op. "De opera begint zondag bijvoorbeeld om 15.00 uur om de horeca gelegenheid te geven zowel lunch als diner te serveren."

Eettentje tot Grote Kerk
De veertig deelnemende koren zingen op twaalf verschillende locaties, van kleine eettentjes tot de Grote Kerk. Ook zijn er twee buitenlocaties. Er is een muziektent en er vaart een boot van Vestingvaart Naarden heen en weer. "We hopen dus heel erg op mooi weer", zegt Judith. "Als er 2000 mensen in de Vesting rondlopen dan is er echt reuring, maar we hopen eigenlijk wel op wat meer bezoekers", hopen Judith en Roy. "Het is zeker ook voor kinderen leuk", meent Judith, omdat je niet een heel concert hoeft uit te zitten. "Ze duren allemaal 20 minuten en elk half uur wisselt het koor. Als kinderen het zat zijn kunnen ze gewoon weg."

Roy is van plan om Vestival Vocaal in Naarden-Vesting tot grote hoogte te brengen. Aan ambitie geen gebrek dus. Het uiteindelijke doel is een driedaags vocaal evenement binnen de historische vestingwallen van Naarden, waarbij muziektheater zoals opera, operette en musical, én vocale jazz en pop een podium krijgen. Het programma moet er dan als volgt uitzien: vrijdagavond jazz en pop, zaterdag blijft de vaste dag voor het korenfestival en de zondag wordt ingeruimd voor muziektheater waarbij aankomend festival Go! Opera een proefproject is om te kijken of opera ruimte kan krijgen binnen het festival. Uiteindelijk wil Roy toe naar een groots openluchtoperafestival waar overdag Goois muziektheater een podium krijgt en er toegewerkt wordt naar een avondconcert zoals het Prinsengrachtconcert, maar dan helemaal op opera gericht. "Dat moet dan wel een combinatie worden van professionals en amateurs. Maar dat zal nog wel wat jaren in beslag nemen", verwacht hij.

Vestival Vocaal

Zaterdag 26 september is het korenfestival. De burgemeester geeft om 11.00 uur het startsein in de Grote Kerk. Daarna volgen de optredens van verschillende koren: van popkoor tot klassieke muziek. Belangstellenden kunnen met een passe-partout van 8 euro zo veel mogelijk van deze optredens meemaken. Zondag 27 september wordt de openluchtopera 'Faust' opgevoerd. Kaartjes kosten 25 euro en zijn te koop via www.GOopera.nl.

Plek voor opera
"De populariteit voor opera en operette én openluchtfestivals is groot," zegt Roy, "en de Vesting is een prachtige plek voor een opera. Mijn ultieme plek zou Bastion Nieuw Molen zijn om het operafestival op te bouwen, omdat je daar al een natuurlijk podium hebt waar je ruim 1.500 man publiek kwijt kunt. Zondag 27 september brengt Go! Opera op de plek bij het verzetsmonument 'Faust' ten tonele. We willen jaarlijks in Nederland in vijf of zes regio's een operaproductie neerzetten die in basis hetzelfde is, maar ondersteund wordt door koren uit de regio. Op die manier houd je de kosten laag en boor je nieuw publiek aan én stimuleer je dat de zangers bij elkaar in de regio's gaan zingen."

"Met Go! Opera hebben we als pilot naast een Gooise editie ook een project in Friesland. Dat betekent dus dat Gooise zangers ook mee gaan doen in Friesland. Het is enorm veel werk maar het werkt fantastisch: de Friese première is afgelopen zondag geweest. We hadden een koor van maar liefst 78 zangers en een laaiend enthousiast publiek!"

Voorbereidingen
Er wordt al een jaar gewerkt aan de voorbereidingen van het festival. Er werkt een vaste groep van zeven vrijwilligers aan het festival, maar in totaal zetten zich ongeveer 30 vrijwilligers in om het festival te doen slagen. Op de twee dagen zelf zullen ongeveer 50 à 60 vrijwilligers in touw zijn. "Mensen die de kaartverkoop verzorgen, mensen die de tijd in de gaten houden van de concerten en die de koren aansturen. Er heerst een enorme motivatie en euforische stemming onder de vrijwilligers. Die twee dagen zijn 2000 mensen heel enthousiast en energiek bezig. Het geeft een voldaan gevoel om dit met z'n allen neer te zetten."

Gezinscoaches werken aan loket voor samengestelde gezinnen

'Ondersteuning vragen wordt snel gezien als falen'

Ingrid en Nathalie helpen samengestelde gezinnen. Foto: Mireille Detrixhe

door Mireille Detrixhe

BUSSUM - 60% van de samengestelde gezinnen mislukt. "Ouders overzien niet altijd wat het inhoudt om twee culturen samen te voegen. Ieder gezin heeft zijn eigen cultuur. Het bij elkaar gaan wonen legt gewoontes bloot. Al gaat het maar om de vraag of je bij het ontbijt wel of geen zoet op je brood mag. Het is vaak een enorme invlechting", aldus de uit Bussum komende gezinscoaches Nathalie Zurlohe en Ingrid Bosma.

Sinds 2007 stijgt het aantal eenoudergezinnen in Bussum. In 2007 waren het er 911 en in 2014 1230. Vanuit eenoudergezinnen vormen zich weer nieuwe samengestelde gezinnen met alle dynamiek die daarbij hoort. Dat bracht de twee Bussumse gezinscoaches op het idee om zich te specialiseren in het coachen van samengestelde gezinnen.

'Aan welke oude gezinsgewoontes wil je vasthouden?'

Alles op een rijtje
"Ik denk dat er binnen de gemeente Bussum bij samengestelde gezinnen zeker behoefte is aan iemand die vanaf een metapositie kan meekijken naar wat er nu eigenlijk gebeurt in het gezin. Een neutraal persoon die kan helpen alles op een rijtje te zetten. Mijn ervaring is wel dat mensen het lastig vinden om ondersteuning te vragen. Zeker in deze omgeving. Het word al snel gevoeld als falen en dat maakt de drempel om naar een coach te stappen hoger. Jammer dat het beeld alles zelf te moeten oplossen om te slagen nog zo sterk leeft", aldus Nathalie.

Ingrid geeft aan dat samengestelde gezinnen juist vanwege de complexiteit veel aandacht verdienen, niet alleen curatief maar ook preventief. "Dat is ook de reden dat we momenteel werken aan de ontwikkeling van een online loket, gezin2punt0.nl, voor ouders die de stap naar een samengesteld gezin willen zetten en die deze stap, om teleurstelling te voorkomen, goed willen voorbereiden."

'Ik spreek liever niet van een stiefgezin, maar van patchworkgezin'

Ingewikkeld
"Het vormen van een samengesteld gezin is ingewikkeld", zegt Ingrid. "Zie het als een fusie van twee bedrijven. De wereld van kinderen wordt groter doordat ze er nieuwe families bij krijgen. Als er sprake is van een nieuwe partner wordt het voor kinderen duidelijk dat de biologische ouders echt niet meer bij elkaar komen. Je ziet vaak dat ouders wat te snel gaan. De biologische ouder is verliefd en blij, terwijl de kinderen nog in een rouwproces zitten. Dan is het vaak moeilijk om de nieuwe partner te accepteren. Ouders gaan daar, vanuit het romantische oogpunt, vaak wat te makkelijk mee om. Het fenomeen dat veel geliefden elkaar via internet leren kennen, brengt ook met zich mee dat de geografische afstanden groter worden. Kinderen moeten soms verhuizen naar de andere kant van het land, waardoor ex-partners weer strijd krijgen. Dat heeft veel impact. Ik zie vaak dat kinderen uit samengestelde gezinnen oververmoeid raken."

Complexiteit
Het meest lastig is de complexiteit van een samengesteld gezin, menen de beide coaches. "Eigen ouders, stiefouders, grootouders en nieuw verworven familieleden: er zijn heel veel mensen betrokken bij een nieuw samengesteld gezin en met al die mensen moet rekening gehouden worden tijdens de coaching", legt Nathalie uit. "Om de problemen te ontwarren brengen wij het samengestelde gezin in eerste instantie in beeld door middel van een genogram. Zo wordt inzichtelijk gemaakt wie er allemaal tot het nieuwe gezin behoren en welke loyaliteiten er spelen. Door het genogram te bespreken wordt al snel duidelijk waar de schoen wringt", vult Ingrid aan.

Peuter Praat

Hoe stel je grenzen, maar hou je het ook gezellig thuis? Hoe steun je je peuter bij angst, boosheid of verdriet? Hoe geef je voldoende ruimte maar bied je ook veiligheid? Op de speciale Peuter Praatavond geeft Nathalie Zurlohe (zij is ook jeugdconsulente) op 7 oktober een lezing bij het CJG in Bussum. Wie deze gratis bijeenkomst wil bezoeken kan zich hiervoor aanmelden bij de consultatiebureau-assistente of via info@cjgnaarden-bussum.nl.

Eigen regels
"In een samengesteld gezin groeien kinderen op in twee huizen met in elk huis eigen regels en afspraken. Wat bij de een mag, mag misschien bij de ander niet. Wij kunnen helpen om de verschillende opvoedstijlen te benoemen en de waarden daarvan onder de loep te nemen", zegt Ingrid. Nathalie pakt het voorbeeld op of je wel of geen zoet op je brood mag bij het ontbijt. "Waarschijnlijk een van de vele dagelijkse geschillen die je tegenkomt in nieuwsamengestelde gezinnen. We onderzoeken dan de onderliggende waarde van het geschil. Waarom is beginnen met hartig tijdens het ontbijt belangrijk voor de (stief)ouder en welke waarde ligt daaronder? Vaak blijken de waarden namelijk wel overeen te komen. Hoe komen deze waarden voldoende aan bod in het gezin? Moet dat per se door hartig op brood of zijn er andere wegen waar beide partners zich in kunnen vinden? Aan welke oude gezinsgewoontes wil je vasthouden? Over welke valt te praten en wat laat je los? Hoe kom je tot een verdeling die eerlijk voelt voor alle gezinsleden?"

Meer structuur
Een stiefmoeder uit Bussum, die niet met haar eigen naam in de krant wil, geeft aan dat zij met behulp van coaching meer verbinding en structuur heeft kunnen aanbrengen binnen het samengestelde gezin. "Soms zag ik ertegenop als mijn bonusdochter, zoals ik haar noem, kwam omdat het met alle kinderen in huis chaos ten top was. Daar voelde ik me schuldig over en daar heb ik aan gewerkt. Het heeft rust gebracht. Wat we prettig vonden aan de coaching als proces is dat je de tijd neemt om te reflecteren en even uit je eigen 'groef' komt.

Stiefgezin
"Mensen hebben vaak een negatief gevoel bij de term 'stiefgezin' en daarom gebruik ik het woord liever niet", zegt Ingrid resoluut.

"In Duitsland spreekt men van een 'patchworkgezin', waarbij alle personen ertoe doen en alle goede elementen samen tot een nieuw harmonieus gezin gaan behoren. Natuurlijk is het wenselijk als het kerngezin blijvend is, maar dat is nu eenmaal vaak niet het geval. Een op de drie huwelijken houdt geen stand. Daaruit voortvloeiend ontstaan er nieuwe samenstellingen. Als een samengesteld gezin slaagt, zijn kinderen gelukkiger in een samengesteld gezin dan in een eenoudergezin en daar ligt ons belang", benadrukt Ingrid.

Nu in Naarden: foto afdrukservice uit een fotovaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultramoderne FUJI DL600 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, tot wel 100x150 cm groot. In hoogglans maar ook in prachtig zijdemat. Nieuwsgierig? Kijk maar eens op de homepage van: http://www.fotovakprintnaarden.nl ga naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d 1411 AW. Parkeren is gratis op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Versa Welzijn biedt gratis inloop Spreekuur Administratie voor Elkaar in Bussum en Naarden. Elke donderdag van 10-12 uur in Bussum (Uitwijk), dr.Schaepmanlaan 10, en van 14-16 uur in Naarden, SCAN, M. Kampstraat 3. Vrijwilligers helpen u snel en efficiënt met allerlei vragen over administratie, inkomen en met formulieren. Ook kunt u onze computers gebruiken voor het inschrijven/ reageren op woningen bij woningnet of het opvragen van bankafschriften en geven wij digitale ondersteuning bij contact met UWV. Kom langs en neem uw administratie mee! Privacy is gewaarborgd. Sinds 2013 staat ons sterke aanbod voor u klaar en hebben wij ruim 600 inwoners geholpen. Informatie: Versa Welzijn, Tineke van der Tol en Wilma Post: 035-6911251

Wil je leren skiën, snowboarden, of je skiconditie verbeteren? Indoor skibaan Rock Steady Zanderijweg 12-14 Bussum - 035-6925015 -
www.rocksteady.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Jong gezin zoekt tijdelijke woonruimte (min. 75 m2, 2-3 slp) per 1 dec 2015 i.v.m late oplevering koopwoning. Tel. 06-26742143.

Garage in Bussum te huur incl. verlichting, huurprijs
€ 140,= per maand. Info 06-10397243

Garage te huur omgeving Koekoeklaan Bussum.
Tel.: 06-51365483.

Cursus Geheugentraining. Start van de cursus: "Beter omgaan met je geheugen" op woensdagochtend 21 oktober. Duur 7 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Kosten € 42,-. Inlichtingen 035-6930624 of info@gildegooinoord.nl

Vestingbewoonster zoekt te huur in de Vesting garage of garageplek tel. 06-37192588

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Cursus Spaans voor beginners. Start dinsdagavond 13 oktober in Huize Godelinde in Bussum. Duur: 10 lessen. Kosten: € 85,- inclusief cursusboek. Inlichtingen
035-6930624 of
info@gildegooinoord

OPHEFFINGSUITVERKOOP !!! FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION POSTSTRAAT 23 BUSSUM KORTINGEN 10 TOT 50%

Ultiem Schilderwerk voor al uw binnen- en buitenschilderwerk. Vraag een gratis offerte aan op www.ultiemschilderwerk.nl of bel 06-14350266

Remedial teaching. Citotraining. Voorbereiden op rekentoets en examens. Middenstraat 31 Weesp www.praktijkvoorpassendonderwijs.nl

Vrouw zoekt werk in de huishouding en strijkwerk 11 jaar ervaring met goede in Naarden refs. Mevr. Femke 9 euro p/u.Tel: 06-26296601

Goodkinds Taxiservice Taxi van/naar Schiphol vanuit 't Gooi € 50,-. Tel.: 06-26984855

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Te huur: GARAGEBOX Gen. de la Reijlaan Bussum € 130,- p.mnd 06-10399790

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op www.posicom.nl voor hulp.

Op zoek naar oppasmoeder voor twee jongens, 7 en 5, voor maan- en dinsdagmiddag 15.00 - 18.00u, evt ook donderdagmiddag. In bezit van rijbewijs en bij voorkeur auto. Naarderbos. Wij zijn flexibel en overleggen graag wat mogelijk is. Tel: 06-14317842

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Divers onderzoek (didactisch, intelligentie, hoogbegaafdheid, vervolgonderwijs, persoonlijkheid, gedrag, sociaal emotioneel), begeleiding (o.a. autismebegeleiding, faalangsttraining, begeleiding bij ADHD) en advies. www.praktijkvoorpassendonderwijs.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal. 035-6938689

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Te huur aangeboden in Bussum: WERKKAMER ong. 14 m2, in souterrain, ruime lichtinval. Met verwarming, wastafel, gez. toilet. Huurprijs € 122,- p.m. Tel.: 035-6945373

Professionele, ervaren hulp zoekt huish. werk. Goede ref. Tel 06-21397899

Ik ben in Bussum op zoek naar een garage voor stalling van een auto. Liefst in de buurt van Spant. Telefoon: 06-28819243

Bewustwording met aandacht voor jou. D.m.v. reading, meditatie, opstellingen en meer. Voor info: www.wensenergie.nl / 06-30712822

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Mountainbike verhuur Rock Steady Bussum Voor verhuur aan groepen en individuen. Ook voor mountainbike clinics. Zanderijweg 12-14 Bussum - 035-6925000 - www.rocksteady.nl

MAXIFASHION grote maten, kleine prijzen. maat 40 tm 58 Nieuwe Brink 15 Bussum do en vrijdag 10-18 zaterdag 10-17 www.maxifashion.nl

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen. www.snookerclubbussum.nl 06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581