BussumsNieuws

12 augustus 2015

BussumsNieuws 12 augustus 2015


Appartementen Merelhof getroffen door brand

De brand ontstond op de bovenste etage van het pand. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er heeft maandagnacht een grote brand gewoed aan de Merelhof. Een van de appartementen vatte vlam. De bewoners van een groot deel van het complex moesten worden geëvacueerd.

De brand begon 's nachts rond twee uur op de bovenste etage van het gebouw. Volgens de brandweer begon de brand op het balkon van een van de appartementen en zaten de vlammen snel onder het dak. Er werd meteen groot alarm geslagen. De brandweer was snel met meerdere wagens ter plaatse om de brand te blussen. Het duurde lang voordat de brand onder controle was. Naast de vlammen stond het hele pand vol met rook. "Vooral door de vele rook was het een hele klus om de brand te blussen", aldus een woordvoerder van de brandweer.

Bewoners geëvacueerd
De bewoners werden na het ontstaan van de brand geëvacueerd en overgebracht naar woon-zorgcentrum De Gooise Warande, even verderop. De bewoners werden daar opgevangen om de nacht verder door te brengen en tot rust te komen. Burgemeester Albertine van Vliet heeft de volgende ochtend meteen een bezoek gebracht aan de getroffen bewoners van het complex.
Meeste bewoners terug
De meeste getroffen bewoners konden de volgende dag al terug naar hun appartementen. Zo laat de gemeente weten.

De bewoners van de appartementen het verst van de brand konden rond twaalf uur al terug. De anderen mochten later eveneens terugkeren. Alleen de bewoners van het getroffen appartement en het appartement daar net onder worden nog ergens anders ondergebracht. "De bewoners worden opvangen door naaste familie", laat de gemeente weten.

Brandweer lang druk
De brandweer heeft nog een groot deel van de volgende dag de handen vol gehad aan de nasleep van de brand. Er moest, nadat de brand geblust was, nog veel gecontroleerd worden. Het waren vooral nacontroles of de brand onder het dak van het pand echt gedoofd was.

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. De brandweer gaat er niet van uit dat de brand werd aangestoken.

Bussumer (50) gepakt na slaan terras-bezoeker

BUSSUM - Agenten hebben zaterdagavond een Bussumer (50) aangehouden na een opstootje op een Hilversums terras. Dat meldt de politie.

De Bussumse man werd samen met een ander gepakt nadat ze even daarvoor vervelend deden op een terras. Het tweetal zou een andere terrasbezoeker met een stoel hebben geslagen en vervolgens nog enkele klappen hebben uitgedeeld. Het slachtoffer vluchtte het terras af, waarna de daders vertrokken. Later konden ze even verderop alsnog worden aangehouden.

Mee naar bureau
De twee mannen werden meegenomen naar het bureau. Er loopt nog een onderzoek naar het voorval.

2

punten nemen de honkballers van HCAW mee naar de play-offs

In de serie 'Het gezicht van Nederland' verscheen in 1992 het boekje 'Naarden' in een Nederlandse en in een Engelse versie.

Het boekje komt voort uit de NOS televisie-documentaires van de Stichting Gezicht op Nederland. De ontstaansgeschiedenis, groei en recente ontwikkelingen op sociaal-economisch en cultureel gebied in Naarden komen aan de orde. "Bovenal wordt het verhaal van de inwoners geschetst", staat in het voorwoord, maar dat wordt niet waargemaakt. Het is een informatief boekje van 64 pagina's met foto's in kleur en zwart/wit waarmee een beeld van de gemeente wordt gegeven. Veel vesting, maar ook Naarden buiten de vesting krijgt aandacht. De tekst is van Tonny Pool en Lous Leslie-Pringle. Uniepers Abcoude gaf de boekjes uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar van elk (NL en EN) is te koop voor samen 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

De paling keert terug

Foto: Marcel Buhr

Al tijdenlang zat de paling in het verdomhoekje. Broodvissers gingen kopje onder. Sportvissen aan banden gelegd. En de aalscholvers hadden het gedaan.

Maar er doemt gelukkig licht aan het einde van de palingtunnel. Na de alarmerende cijfers van de laatste jaren over het schrikbarend achteruitgaan van de palingstand werden er serieuze wetenschappelijke onderzoekingen op los gelaten. Als eerste werd het fabeltje onderuit gehaald dat de aalscholver de kwaaie pier was. Natuurlijk, deze zwarte duiker pakt graag een aaltje, maar zijn hoofdvoedsel is toch witvis. Dus geen blaam voor deze vogel. Nee, de mensen hebben het zelf gedaan. Door allerlei in- en uitstroomgaten langs de kust te slechten of met dammen af te sluiten zodat deze trekvis niet meer terug kon keren naar de paaiplaatsen, is veel kwaad aangericht. Helemaal funest was het oogsten van de zogeheten glasaaltjes, het jonge broed, vers uit de Sargassozee, dat de stand op peil moet houden. Met tonnen verdwenen deze jonkies naar het buitenland voor de consumptie. Maar het tij lijkt te keren. Door een strikte naleving van alle beperkingen lijkt de paling weer op te bloeien. Een van de laatste IJsselmeervissers schijnt weer een redelijke boterham te verdienen met de paling. En mijn zoon Marcel haalde vorige week als bijvangst tijdens het baarsvissen in de Karnemelksloot zowaar een flinke aal naar boven: ongeveer 60 cm. Als weidelijk visser en legaal helemaal in orde liet Marcel deze knoeperd weer gaan. Onder het motto: zwem henen en vermenigvuldig u!

Naarden
* PGN Grote Kerk 10.00u. ds. L.J.Th. Heuvelman H.A.; Naarderheem 10.30u. ds. B. den Butter
* RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 15/08 17.30u. Eucharistieviering
* Chr. Gereformeerde Kerk 11.00u. ds. W.W. Nijdam; 17.30u. ds. W. van Benthem

Bussum
* RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie kapelaan A. Geria
* RK St. Jozefkerk 10.00u. Viering parochianen
* PGB Wilhelminakerk geen dienst
* PGB Verlosserkerk 10.00u. ds. W.A. van der Lugt
* PGB Spieghelkerk 10.30u. ds. P.G. Vellekoop
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. A. Visser; 17.00u. ds. G.J. Mantel
* Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Evangelisch-Lutherse Gemeente
* Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Evangelisch-Lutherse Gemeente
* Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Evangelisch-Lutherse Gemeente
* Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.30u. dhr. W.Th. Hollart gezamenlijke dienst
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. ds. P.A. Smit
* Het Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
* De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Eerst warm met kans op onweer, in het weekeinde enige afkoeling
Een uitloper van het Azorenhoog ligt boven de Noordzee. Het zorgt er voor dat het zomerse gevoel nog even kan blijven. Vrijdag nadert een thermisch lagedrukgebied. Aan de voorzijde ervan wordt de stroming oost- tot zuidoost en wordt het donderdag broeierig warm. Nadien volgt onweer en licht wisselvallig weer bij een zuidwestenwind en het wordt minder warm.

Donderdag en vrijdag
Donderdag wordt het zwoel warm met een maximum van circa 28 graden. Eerst kan daarbij de zon schijnen. Geleidelijk komt er vanuit het zuiden meer bewolking. In de loop van de dag is er een reële kans op onweer. Vrijdag is het half tot eerst nog zwaar bewolkt. Er kan nog een bui vallen. Het wordt zo'n 24 graden. Er waait een stevige bries die van oost naar zuid draait.

Het weekeinde
Voor zaterdag wordt wisselend bewolkt weer verwacht met nu en dan zonneschijn en nog een enkele bui. Met een matige naar zuidwest gedraaide wind moet het kwik wat inleveren. Het wordt 's middags 21 graden. Voor zondag wordt licht wisselvallig zomerweer verwacht met geregeld zonneschijn en stapelwolken en kans op een lokale bui. Het wordt 22 à 23 graden.

Weetje
Juli 2015 was een grillige zomermaand met aan het begin van de maand een korte hittegolf en een landelijk julirecord van 38.2 graden in Maastricht en op de 25e een zeldzame zomerstorm met daarna veel regen. Er kwamen 22 warme dagen (> 20 graden) voor, waarvan 3 tropische dagen (> 30 graden) en 10 zomerse dagen (> 25 graden). Dat is vrijwel normaal voor juli.

Golf aan opengebroken woningen Spiegel

Agenten: voorkom dat je zelf het slachtoffer wordt

Afgelopen week werd een grote controle gehouden aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het Spiegel heeft de laatste weken te maken met een ware golf aan opengebroken woningen. De afgelopen maand werden er zeker 14 panden opengebroken, veel meer dan normaal. "We hebben daar zorgen over. We doen er alles aan om de rust weer terug te laten keren", zegt agente Ingrid Arnst.

Mannen gepakt

Agenten hebben woensdag twee mannen aangehouden na de grote verkeerscontrole aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg.

De mannen werden met hun auto aan de kant gezet. Na een korte zoektocht vonden de agenten enkele zakken softdrugs, meerdere telefoons en een bedrag aan cash geld. De twee mannen, Hilversummers van 41 en 49 jaar oud, werden daarop aangehouden.

Het was de afgelopen weken op meerdere plaatsen van de buurt raak. Elf keer slaagden de daders om een pand open te breken en spullen mee te nemen. De andere keren faalden ze of werden ze gestoord. Afgelopen week was het nog raak aan de Pr. Bernhardlaan. De bewoners lagen te slapen toen ze plots gerommel hoorden. Het bleek dat er gerommeld werd aan de voordeur. Toen een van de bewoners besloot poolshoogte te nemen en opstond, stond er plots een vreemde man voor ziin neus. De bewoners schrokken daar zo van dat ze begonnen te schreeuwen. De vreemde man sloeg vervolgens op de vlucht. Slechts een voorbeeld van de vele gevallen van de afgelopen maand.

'Door extra alert te reageren, kun je veel problemen voorkomen'

Er wordt veel meer opengebroken dan normaal. Hoe kan dat?
"We merken wel vaker dat het aantal kraken op zulke momenten wat toeneemt. Rond december, om maar wat te noemen, als het vroeg donker wordt. Maar ook zomers, als veel mensen hun huis verlaten voor vakanties of andere uitstapjes. Meerdere gemeenten hebben last van het probleem. Het Spiegel vormt nu een 'hotspot'. Een dure buurt, met grote panden. Daar valt wat te halen. Daarnaast hebben we het probleem dat de meeste panden beschut staan, veelal door bomen. Dat maakt het voor de daders al snel aantrekkelijk om eens langs te komen."

Hoe wordt het probleem aangepakt?
"Er wordt momenteel door agenten extra veel aandacht besteed aan het probleem. Eerder deze week was er al een grote verkeerscontrole. We hebben op toegangswegen gestaan en alle passanten gecontroleerd. Daarnaast lopen agenten extra rondjes door de buurt en worden buurtbewoners geattendeerd op hoe ze zelf het slachtoffer kunnen worden van ongenode gasten. We doen er alles aan om het aantal kraken af te laten nemen."

Wat kunnen bewoners zelf doen?
"We attenderen mensen op het probleem en vragen ze om extra op te letten. Als ze wat verdachts merken, vragen we ze om meteen met ons te bellen. Om een voorbeeld te geven: als er al een paar keer een vreemde auto voor de deur staat of als vreemde mensen met veel aandacht voor panden langslopen, komen we graag even poolshoogte nemen. Door extra alert te reageren, kun je veel problemen voorkomen. Daarnaast roepen we bewoners op om hun huizen extra goed af te sluiten en een bewoonde indruk achter te laten."

Extra zakcentje voor jonge ondernemers

Popcorn en tattoo's voor passanten. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Geen zwembad of pretpark woensdag voor Merle en Felice, maar een kraampje met een lekker hapje.

Voor een extra zakcentje verkochten de twee jonge Bussumse dames popcorn en tattoos aan passanten op de hoek van de Bredelaan.
Met een zelfgemaakt bord en een bankje als kraampje werden klanten gelokt en verleid om wat lekkers te kopen.

De opbrengst van de verkoop kon dan wel wat beter, maar de twee zorgden wel voor een onbetaalbare glimlach op de gezichten van passerende mensen.

Koopjesdag dorpshart komt er aan

BUSSUM - Koopjesdag komt er weer aan. De volgende wordt gehouden op zaterdag 29 augustus. Dat laat de gemeente weten.

Het dorpshart van Bussum staat op koopjesdag weer vol met kraampjes waar spullen gekocht kunnen worden. De Koopjesdag wordt twee keer per jaar georganiseerd en kan elke keer rekenen op veel aanloop van Bussumers en andere bezoekers van het centrum.

Een groot deel van de Bussumse ondernemers doet mee aan koopjesdag. Afgelopen jaar stonden er ongeveer 60 kramen.

Plan voor 'beestjes-hotel'

BUSSUM - Buurtbewoners van de Karel Doormanlaan hebben plannen om een zogenaamd 'beestjeshotel' te gaan plaatsen in hun straat. Dat meldt de gemeente.

Het gaat om een bouwwerk van pakweg twee meter hoog met boomstammen, takken, bladeren en ander groen waar insecten kunnen vertoeven en overleven.

Gemeente al akkoord
Het 'hotel' moet worden geplaatst langs het plantsoentje aan de Karel Doormanlaan, ter hoogte van nummer 54. De gemeente heeft al een akkoord gegeven voor de plannen. De buurtbewoners kunnen nu zelf verder met het plaatsen van het bouwwerk.

Spullen gestolen aan Anne Franklaan

BUSSUM - Vooralsnog onbekende daders hebben vorige week woensdag heel wat spullen kunnen stelen aan de Anne Franklaan. Dat meldt de politie.

De daders konden een appartement op de eerste etage van het gebouw openbreken door een slot te forceren. Na een zoektocht door het pand namen ze vervolgens een safe met juwelen, een Nespresso-apparaat, een tv, een spelcomputer, een dvd-speler en een navigatiesysteem mee.

Daders nog gezocht
Er wordt nog naar de daders gezocht. De recherche hoopt dat buurtbewoners wat gemerkt hebben en contact opnemen met 0900-8844.

Weer tekst op muur klaar

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er staat vanaf deze week weer een gedicht op een muur van een Bussums pand. Afgelopen week werd een tekst aangebracht op de muur van de kapsalon aan de Brinklaan. Op de muur staat een tekst van Frederik van Eeden, een groot deel van zijn leven inwoner van Bussum. Er werd gekozen voor de tekst 'De Waterlelie'. De gehele tekst werd afgelopen week aangebracht op de muur door Jeroen Paulussen. De Naarder kunstenaar vulde eerder de muur van de bibliotheek met een tekst van Gaston Bannier. Er worden nog meer muren gezocht.

Plan voor verbouwen winkels tot appartementen

Verbouwen moet leegstand tegengaan

De aannemer hoopt eerst 3 panden onder handen te nemen. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Een aannemer heeft plannen om enkele leegstaande winkelpanden aan de Brinklaan en de Generaal de la Reijlaan te verbouwen tot appartementen. Dat meldt de gemeente. De aannemer heeft een aanvraag gedaan om het bestemmingsplan aan te passen.

Het gaat om enkele leegstaande panden tegenover Landstraat Noord. De panden staan al veel langer leeg.

De aannemer heeft plannen om te panden geheel te verbouwen. Zo moeten onder meer de gevels worden aangepakt, zodat ze weer aan de laatste woonnormen voldoen. De aannemer heeft het plan om de gevels verder te laten zoals nu of weer in oude stijl te herstellen.

Eerst drie panden, daarna meer
De aannemer hoopt eerst drie leegstaande panden aan te pakken. Daarna zouden er meer kunnen volgen.

De gemeente neemt de plannen nu verder onder de loep. Het hangt er allemaal nog even vanaf of de plannen door kunnen gaan en, zo ja, wanneer er gestart zou kunnen worden met de bouwwerkzaamheden. Voordat er überhaupt gebouwd kan worden moet het bestemmingsplan aangepast worden, omdat de winkelpanden nu nog niet bewoond mogen worden.

Philip Tulleken, 44

Bussumer 2011, geboren in Naarden
Headhunter van beroep

Trekt de markt een beetje aan?
"Ik begeef me vooral op de juridische markt en die trekt wel weer aan."

Veel talent in Bussum en omgeving?
"De meeste van mijn opdrachtgevers vragen mij te voorzien in de behoefte aan mensen met meer dan 5 jaar werkervaring. De talenten in deze leeftijdscategorie wonen nog niet allemaal in Bussum en omstreken, tenzij Utrecht en Amsterdam tot de omstreken van Bussum behoren."

In september word je officieel benoemd tot voorzitter van Vrienden van het Spiegel. Zin in? En vooral hard werken of leuk?
"Daar heb ik erg veel zin in. Het is de buurt waar ik nu 4 jaar woon en vroeger op weg naar school, hockey of tennis altijd door heen fietste. Dan is het vooral leuk en volgens mij niet zo hard werken om je met de zaken die dit deel van Bussum aangaan bezig te houden."

Wat is er zo bijzonder aan het Spiegel?
"Bijzonder vind ik dat er volgens mij geen straat recht loopt in het Spiegel. De legende die ik al jaren hoor is dat je in de oorlog veilig was voor de bezetter als je het Spiegel haalde. Daarnaast vind ik de diversiteit aan architectuur van de huizen erg bijzonder."

Je mag een dag Burgemeester zijn, wat zou je doen?
"Een terrasvergunning aan Café Goesting verstrekken en de naam Gooise Meren voor de fusiegemeente laten heroverwegen."

Voor wie heb je veel bewondering?
"Voor mijn eigen vrouw Vanessa, die er elke dag voor zorgt dat het leuk thuiskomen is."

Eigenschap waar je trots op bent?
"Niet enorm trots op een specifieke eigenschap, maar ik geloof wel dat ik een goede verbinder ben en dat ik mensen kan amuseren en enthousiasmeren."

Grote droom?
"Meer met mijn 44 jaar oude Mercedes door Europa toeren."

Gemeente presenteert Bensdorp-plannen

BUSSUM - Bussumers kunnen deze maand meer te weten komen over de laatste plannen voor Bensdorp. De gemeente houdt op 25 augustus een avond waarop over de plannen wordt gesproken.

De gemeente toont dan de meest recente plannen en ontwerpen voor het Bensdorp-complex. De avond wordt gehouden op het gemeentehuis en start om half acht. Naast dat de plannen gepresenteerd worden en er om een reactie / mening van de bewoners wordt gevraagd, vertelt de gemeente ook wat er nu verder staat te gebeuren

Bouw over anderhalf jaar
Want er staat heel wat te gebeuren op het oude Bensdorp-complex, dat is wel duidelijk. Bouwbedrijf Noordersluis presenteerde eerder al de plannen voor herontwikkeling van het Bensdorp-complex. Er moet straks op die plek gewoond en gewerkt kunnen worden en daarnaast moet er ruimte komen voor cultuur. De monumentale delen van het Bensdorp-pand worden behouden. Als alles volgens plan verloopt wordt er over anderhalf jaar gestart met de bouw.

Bussumse (53) geschept door auto

BUSSUM - Een Ankeveense man heeft vrijdagavond met zijnauto een Bussumse fietsster (53) geschept op de Brinklaan. Dat meldt de politie.

De Bussumse reed op de rotonde, de Ankevener zag haar over het hoofd en reed haar aan. De vrouw belandde op de grond.

Door haar val raakte de vrouw gewond aan haar schouder en aan haar hoofd. Er moest een ambulance ter plaatse komen om de vrouw te helpen. Ze werd meegenomen naar het ziekenhuis.

Web topvijf

1. Grote toegangscontroles rond het Spiegel
2. Koopjesdag komt er weer aan
3. Golf aan opengebroken woningen Spiegel
4. Twee mannen aangehouden na controles
5. Plan voor verbouwen winkels tot appartementen

De relatie tussen de backpackende toerist en locals

Filmmaker Daan Veldhuizen toont de paradox van het moderne toerisme

Film- en documentairemaker Daan Veldhuizen werd ook onderdeel van zijn eigen documentaire.

BUSSUM - De droom van iedere backpackende toerist, zo dicht bij de locals komen dat je er onderdeel van wordt. De in Bussum geboren en opgegroeide film- en documentairemaker Daan Veldhuizen (33) overkwam het. Hij werd zelfs onderdeel van zijn eigen film. In totaal een half jaar filmde hij de spanning tussen het opkomende toerisme en de lokale bevolking. De film 'Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice' draait woensdag 19 augustus in Filmhuis Bussum.

Met het maken van de film wil Daan vooral een probleem aan de kaak stellen: de paradox van het toerisme. Van het op zoek willen gaan naar ongerepte plekjes, maar tegelijkertijd dat plekje niet meer ongerept maken. Op die voor hem interessante paradox heeft hij overigens nog geen antwoord. "Of toerisme goed of slecht is, dat heb ik zeker niet geprobeerd te zeggen met deze film. Ik denk dat dat veel gecompliceerder ligt. Ik vind wel dat we daar met z'n allen over na moeten denken. Waar zijn we als toeristen naar op zoek en waarom zoeken we dat aan de andere kant van de wereld? Zijn dat geen dingen die we ook dichter bij huis kunnen vinden?"

De documentaire draait om deze paradox en komt vooral naar voren in de 'competitie' die ontstaat tussen de twee jeugdvrienden Khao en Shai. Shai die een winkeltje heeft profiteert van het opkomend toerisme. Khao, die eerst boer is begint ook langzaam een graantje mee te pikken. Hij blijkt er succesvoller in te zijn omdat hij dichter bij zichzelf staat, authentieker is dan Shai en dat waarderen de toeristen. Dat zorgt op een gegeven moment voor spanning tussen de twee vrienden en dat heeft tot gevolg dat het niet zo goed gaat met Shai. Dat levert vervolgens weer spanning op tussen Shai en Daan. Zo krijgt hij op een gegeven moment ook nog een rol in zijn eigen film. Daan: "Ik word als filmmaker ook het verhaal ingetrokken. Je ziet dat Shai zich gaat afzetten van de camera en niet meer gefilmd wil worden. Hij waarschuwt ook anderen om op hun woorden te passen omdat alles wordt vertaald." Hij verwijt Daan dat hij ook eigenlijk de toerist is. Geen onverwachtse wending voor Daan. De film is eigenlijk geworden zoals het filmplan was. "Ik heb op veel dingen geanticipeerd en ik voelde het wel een beetje aankomen. Toen ik Shai ontmoette, woonde hij al in de stad. Hij was tijdens zijn vakantie even terug bij zijn ouders in het dorp. Hij is mij altijd bijgebleven als een interessant persoon, omdat hij overduidelijk met een voet in de moderne maakbare wereld stond, maar tegelijkertijd ook heel erg twijfelde en met de andere voet nog in zijn oude traditionele wereld stond. Die overgang, die ik probeer te vangen in deze film, dat vond ik heel erg in zijn karakter."

Inspiratie

Het idee voor de film ontstond tijdens de opname van film 'Stories from Lakka Beach' die Daan maakte over een dorp in Sierra Leone. In de gesprekken die hij daar had met bewoners beschreven zij de toeristen met interessante en ook grappige stereotyperingen. Het triggerde Daan: "Mensen die wij zien als exotisch, ons laten beschrijven. "Hij wist, door zijn bezoeken in 2007 en 2009 aan Laos, dat hij dat daar zou vinden.

Shai, een van de hoofdrolspelers in de documentaire.

'Of toerisme goed of slecht is, dat heb ik niet geprobeerd te zeggen'

Daan voelde zich overigens niet de toerist. "Het was mijn werk, maar ik voelde me wel buitenlander, want dat ben ik toch ook. Wat ik daar heb gedaan, vaak terugkomen, steeds met mensen praten, veel bij de families thuis eten, dat is een beetje het ultieme backpack-gevoel. Voor mij was de hele researchperiode en het maken van deze film de droom van de toerist om zoveel mogelijk tijd te besteden in het dorp en dicht bij de mensen te komen." Daan laat zijn eigen rol dan ook niet onbesproken. "Het is een film over de relatie tussen toerist en de inwoners van Laos, de locals. Uiteindelijk is mijn relatie met de hoofdpersonen de meest interessante relatie die er is."

Opnames
De opnames duurden in totaal een half jaar. Daan filmde het dorpje, haar inwoners en de toeristen in het staartje van het regenseizoen 2013 en gedurende het droge seizoen in 2014. In 2012 heeft hij het dorp twee keer aangedaan voor research. In een korte tijd kon hij zo een grote verandering laten zien. "Ik vond het een hele heftige periode en ook heel interessant. Het moeilijke van zo'n film maken vind ik eigenlijk dat het zo'n klein dorpje is. Iedereen praat met elkaar en wij slapen daar ook. Eigenlijk alles wat wij deden daar als filmcrew had invloed op het dorp, dus invloed op de film. Je bent je 24 uur per dag bewust van de film en de dingen die je doet. Ook als de camera uit staat. Je loopt continu op je tenen." Dat de film nu ook in Filmhuis Bussum draait vindt Daan erg leuk. "Filmhuis Bussum had contact opgenomen met de distributeur, ze wisten niet dat ik oorspronkelijk uit Bussum kom, toen dat duidelijk was kwam ook het idee voor een vaag & antwoord na de film waarbij ik aanwezig ben." Overigens komen ook de componist van de muziek, Peter Pluer en Philip Bais (productieassistent en fotograaf) uit Bussum. Daan zat samen met Peter in de schoolband van het Goois Lyceum en Philip is een oude vriend.

'In ontwikkeling verlies je soms iets, je krijgt er ook iets voor terug'

Anders kijken
Er zijn nog zoveel films en documentaires die Daan zou willen maken, het is 'zijn leven'. "Bij mij beginnen plannen heel vaak met een soort van droom of zo. Je ruik' iets maar je kunt nog niet helemaal plaatsen wat het is. Je hoort iets. Er zijn een paar dingen waar ik eigenlijk al jaren over droom en nadenk. Ik houd van alles wat mij in staat stelt om anders naar de wereld te kijken. Ik vind het kijken door de ogen van een andere cultuur, een antropologie interessant. Omdat je op die manier ook anders naar het leven kunt kijken. Dat vind ik in het maken van films, het praten met mensen uit andere culturen maar ook in de wetenschap. Wanneer je je daar goed in gaat verdiepen dan zie je de invloed van bijvoorbeeld kwantummechanica op de werkelijkheid." Hij spreekt de hoop uit dat andere mensen ook door het zien van zijn films, zoals Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice, op een andere manier naar de lokale bevolking kijkt van de plekken die ze bezoeken. "Dat mensen zich bewust zijn en ook gaan begrijpen dat die lokale bevolking vooruitgang wil en dat dat ook een goed iets is. Dat je op een gegeven moment, zoals Khao, een brommer wilt als je altijd maar naar je land wilt lopen. "Khao vertelde mij op een bepaald moment dat ze vroeger altijd naar hun land toe liepen om te oogsten en dat dat heel gezellig was. Iedereen liep mee, ze dansten en ze zongen. Dat vertelt hij met enorme glimlach. Om vervolgens met dezelfde glimlach te zeggen: 'maar nu heb ik een brommer en ben ik sneller'. Dat vind ik interessant. Natuurlijk in ontwikkeling verlies je soms iets, maar je krijgt er ook iets voor terug. Dat is goed om je te realiseren als je naar verre plekken gaat, dat het genuanceerd ligt. Dat voor iedereen het gras groener is aan de andere kant."

Barbara Handke komt uit Duitsland

Barbara Handke in haar tuin, haar eigen groene oase. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - In Bussum wonen diverse nationaliteiten, hoe ervaren zij ons dorp en wat missen ze aan hun eigen land? In een serie portretten over deze 'buitenlanders in Bussum', krijgen we een kijkje in hun leven. Barbara Handke komt uit Duitsland, zij geeft yogalessen en mindfulnesstrainingen in een kleine setting vanuit haar eigen bedrijf Samudita.

Wat heeft jou naar Nederland en Bussum gebracht?

"De liefde. Ik ontmoette tijdens een skivakantie in Oostenrijk een hele leuke man uit Nederland. Ik woonde toen in Berlijn en na twee jaar heen en weer reizen besloot ik naar Nederland te verhuizen. Het eerste jaar woonden we in Amstelveen en studeerde ik aan de Vrije Universiteit in Amsterdam Nederlands. In september 2005 zijn we in Bussum in een prachtig huis gaan wonen. Inmiddels ben ik weer verhuisd, maar gelukkig wel binnen Bussum."

Bevalt het in Bussum en heb je een favoriete plek?
"Bussum vind ik een fijne plek om te wonen, het is groen en rustig, vooral als je zoals ik gewend bent in een bruisende stad als Berlijn te leven. De heide is een van mijn favoriete plekken om in stilte te wandelen, alleen, met vrienden, mijn partner en mijn zoon. Het fijne aan Bussum is dat het ook centraal ligt ten opzichte van Amsterdam met haar meer internationale karakter, de cultuur, muziek en musea. Ook de lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid en milieu die er in Bussum zijn spreken mij erg aan.
De groenteclub bijvoorbeeld vind ik een mooi initiatief en ik kijk ook uit naar alle plannen rondom Bensdorp. Verder vind ik het mooi dat er zo veel mensen in Bussum aan yoga doen en dat er een breed aanbod is aan yogascholen en vormen van yoga."

En Nederland?
"Ook goed, de mensen die ik ken in Nederland en Bussum zijn open minded. Op het leven in Nederland zijn veel invloeden vanuit het buitenland. Je merkt dat het een meer internationale cultuur heeft dan Duitsland, onder meer door haar historie als handelsnatie."

Opvallendste verschillen tussen Nederland en Duitsland?
"Duitsland is veel verder op het gebied van milieu, duurzaamheid en biologisch eten. En dat er in Nederland nauwelijks een plek is waar je geen vliegtuig, trein of auto hoort. De bergen hebben voor mij altijd een grote aantrekkingskracht. De ruimte en de rust.
Dus je vindt me dan ook geregeld in de Alpen of de Eifel bijvoorbeeld.
Ik vond in Nederland veel ondersteuning toen ik mij als zelfstandig ondernemer ging vestigen. Er zijn minder regels dan in Duitsland. Dat is prettig omdat ik me daardoor op mijn werk met mensen kan richten in plaats van met mijn administratie bezig te zijn."
Wat mis je het meeste aan Duitsland en heb je plannen om terug te gaan?
"Mijn familie en de bergen. Het fijne aan Duitsland is dat je als familie meer samenleeft. Ouderen en jongeren die zorgen voor elkaar, dat is daar veel gebruikelijker dan in Nederland. En nee, op dit moment wil ik niet weg. Als ik terug zou gaan is het naar Berlijn of richting de bergen."

Gebruiken die je verbazen?
"Ja, de gewoonte om om zes uur aan tafel te zitten en dat veel mensen het idee hebben dat ze druk zij', of druk moeten zijn. Wat mij ook nog steeds verbaast is dat mensen elkaar hier nauwelijks groeten op straat. Ik ben in een klein dorpje in de Eifel geboren en daar gebeurde dat wel."

Last gehad van discriminatie of vooroordelen?
"Nee daar was ik wel voor gewaarschuwd toen ik naar Nederland ging, maar dat heb ik persoonlijk nog nooit meegemaakt."

Wat is voor Nederlanders leuk om te weten over Duitsland?
"Veel mensen hebben het over Berlijn. Juist die kleine cafeetjes, die straatjes achteraf, de onbekende plekjes voorbij de toeristische trekpleisters, die laten meer het echte Berlijn zien. En dat Duitsers ook ontspannen en vriendelijk kunnen zijn."

Ga je vaak naar Duitsland?
Ik kom net terug van een bezoek aan familie en vrienden. Dat is altijd een groot feest als we allemaal vanuit verschillende delen van Duitsland, en ik vanuit Nederland bij elkaar komen. Daarom vind ik het ook belangrijk om mijn zoon tweetalig op te voeden."

HCAW: Maand des oordeels

HCAW verspeelt voorsprong en moet knokken voor klassebehoud

HCAW moet nog een paar weken vol aan de bak. Archieffoto: Bob Awick

BUSSUM - Het wordt voor de honkballers van HCAW nog een hele klus om klassebehoud zeker te stellen de komende weken. Afgelopen week verspeelden de Bussumse honkballers de voorsprong op DSS. HCAW verloor donderdag (1-0) en zaterdag (4-1) van DSS, zondag (6-2) won HCAW wel.

De nederlagen hebben voor HCAW tot gevolg dat de ploeg met een achterstand start aan de play-offs voor klassebehoud. Erger was nog dat de Bussumers afgelopen week wederom aantoonden ook tegen de 'zwakkere' ploegen van het klassement nog de grootste problemen te hebben. Anders gezegd: klassebehoud zeker stellen wordt bepaald geen eenvoudig klusje voor de honkbalhoofdklasser.

HCAW had donderdag nog wel kansen op een goede resultaat tegen DSS. De Bussumers kwamen met regelmaat op de honken, maar ook meer dan dat werd het geen moment. Het ontbrak HCAW aan kracht om ook echt tot scoren te komen. DSS speelde beter en deed wat HCAW vergat: scoren.

Kunnen de Bussumers de trouwe supporters nog vermaken?

Zaterdag kon HCAW wederom geen potten breken tegen DSS. De Bussumers probeerden het wel, maar deden aan slag teveel onder voor de Haarlemmers. DSS kon vervolgens wel weglopen van HCAW en stond na acht slagbeurten op een 4-0 voorsprong. HCAW deed met een puntje wel wat terug, maar dat was onvoldoende om DSS nog echt te doen wankelen.

Een dag later was HCAW wel sterk genoeg om DSS te kunnen verslaan. Aan slag waren de Bussumers prompt een stuk beter. Mede daardoor werd er zonder al te veel problemen gewonnen van de Haarlemmers. Het was echter te laat: voor de twee ploegen, maar zeker voor HCAW stond slechts de eer op het spel.

HCAW na nederlagen veroordeeld tot zevende plaats

Door de twee nederlagen verloor HCAW haar zesde plaats en werd het veroordeeld tot de zevende plek. Daardoor start de ploeg met 4 punten achterstand op UVV en 2 punten achterstand op DSS aan de play-offs voor klassebehoud. De Bussumers hebben wel een voorsprong van 2 punten op nummer laatst Mampaey The Hawks. HCAW moet de laatste plaats ontlopen om klassebehoud zeker te kunnen stellen de komende weken. Dat wordt nog een zware taak voor de Bussumers.

Werk aan voetbalvelden BFC zo goed als klaar

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het heeft heel wat werk gekost, maar BFC heeft het werk aan de voetbalvelden zo goed als achter de rug. Deze week wordt de laatste hand gelegd aan het werk.

De afgelopen weken werden al de bovenste lagen van de kunstgrasvelden vervangen. Van het laatste natuurgrasveld werd het gras eveneens weggehaald. Daar komt eveneens kunstgras voor terug. Dat laatste was al veel langer een wens van de club: door het steeds groter wordende ledenaantal kwam BFC steeds vaker plek tekort om te kunnen voetballen. Het natuurgrasveld was amper bespeelbaar.

De komende week moeten het laatste kunstgrasveld van BFC opgeleverd worden. Dan kan de voetbalclub er weer een paar jaar tegenaan.

Hockeyers gaan weer het veld op

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - De bal gaat weer rollen voor de Bussumse hockeyers. De eerste teams van Gooische gaan volgende week weer voor het eerst het veld op om warm te lopen voor het komend hockeyjaar. Er staan eveneens al enkele oefenduels gepland.

De hockeyheren van de Bussumse club, afgelopen jaar nog maar net overgangsklasser gebleven, spelen voorafgaand aan het hockeyjaar 3 oefenduels. De eerste staat gepland voor 23 augustus. Dan speelt de ploeg tegen Rood-Wit. Daarna volgen nog oefenduels tegen HC Naarden en Huizen.

Het hockeyjaar voor de Bussumse hockeyers start op 6 september. De Bussumers openen dan met een duel tegen LOHC.

SDO komt tekort tegen topklasser

BUSSUM - De voetballers van SDO hebben afgelopen weekend een nederlaag geleden tegen topklasser Magreb '90. De kersverse Bussumse hoofdklasser kwam duidelijk te kort tegen de net gepromoveerde topklasser en werd met 5-1 verslagen.

Toch speelde SDO, vooral voor rust, alles behalve slecht. Met gedegen voetbal kwamen de Bussumers zelfs al snel op een voorsprong. Daarna bleef SDO de betere ploeg en kwamen er nog enkele goede kansen. Meer doelpunten bleven achterwege. Sterker nog: Magreb '90 kon nog voor rust de schade repareren.

Na de rust was Magreb '90 een maatje te groot voor SDO. De Utrechters kwamen al snel op een voorsprong en konden vervolgens weglopen.

Meer oefenduels
Op weg naar het komend voetbaljaar speelt SDO aanstaand weekend nog enkele oefenduels. De Bussumse voetbalclub doet samen met BFC mee aan een voetbalevenement van Naarder buurman NVC. De clubs spelen daar enkel duels tegen elkaar. Naast de Naarder en Bussumse clubs doet ook tweedeklasser FC Weesp mee.

Schoolcampus bij jarige Topkantoor & Creatief

Eric Buscher, eigenaar van Topkantoor & Creatief heeft in dit jubileumjaar veel acties gepland. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Het zijn allemaal kleine feestjes, en dat een heel jaar lang. In het jaar dat Topkantoor & Creatief aan de Huizerweg 40 jaar bestaat is er namelijk elke week een bijzondere actie. Deze week wordt die actie gecombineerd met schoolcampusdag van a.s. zaterdag.

Vooruitlopend op de schoolcampusdag is er vandaag al een primeur: de introductie van de Stabilo EASYbird. "Dat is een goedgekeurde schoolvulpen met verschillende standen van de punt, die in te stellen is op de hand van het kind", laat Eric Buscher, sinds 2010 eigenaar van Topkantoor & Creatief, weten. Op de schoolcampusdag zelf zijn er veel activiteiten en speciale acties. Zo staat er een ouderwetse schoolbus voor de deur, in samenwerking met leverancier Oxford, en is er een promotieteam van Stabilo aanwezig. "Het promotieteam van Stabilo komt onder meer met een levensgrote kleurplaat die kinderen mogen inkleuren. Ook geven we die dag korting op alle schoolartikelen", vertelt Buscher verder. Van agenda's tot pennen en van etuis tot schriften. Hoewel de schoolagenda op zijn retour is, is hij nog wel populair bij kinderen in de basisschoolleeftijd. "Kinderen, ook van de basisschoolleeftijd, zijn wel de toekomstige klanten voor Topkantoor & Creatief", licht Buscher toe. "De schoolcampus is daar een mooi moment voor." De toekomst ziet de ondernemer rooskleurig tegemoet. Gesterkt door de recente verbouwing en de groei die zij hebben doorgemaakt, ondanks de crisis. "We hebben ook tijdens de crisisjaren geïnvesteerd om te zorgen dat we onze klanten blijven verrassen." Topkantoor & Creatief biedt ruim 50.000 verschillende kantoorproducten en met de afdeling creatief samen tikken ze makkelijk de 100.000 aan. De 800m2 vloeroppervlak is goed gevuld, want 'nee-verkopen' is uit den boze. Ook de service en kennis van zaken is een groot goed. "We hebben een goed team van mensen met veel ervaring. Dat verwachten onze klanten ook." De acties voor de rest van het jaar houdt Buscher nog even geheim. Wel verklapt hij dat er in de laatste maanden van het jaar een grote actie is met kortingscoupons."

Vóór de restauratie.

Nu de grondige restauratie van de dubbele villa aan het begin van de Brediusweg is voltooid, is het een mooi moment voor een terugblik.
Het is het jaar 1914. Drie jaar na de bouw van de hoekvilla schrijft eigenaar H.L. van der Veen aan de gemeente: "Dit is niet de afspraak!"

Van der Veen attendeert het gemeentebestuur er op dat hij de bouwgrond op de hoek van de Landstraat en de Brediusweg (naast de haven) kocht onder vastlegging van een 'erfdienstbaarheid'. Een vrij, onbelemmerd uitzicht is gewaarborgd. Nu klagen zijn huurders over opeenhopingen van bouwmateriaal langs de haven. Voor hun dure ramen.

Zoals dat indertijd gebruikelijk is wordt eerst een uitvoerig onderzoek ingesteld. De havenmeester legt uit dat aan deze wallekant alleen incidenteel en beperkt wordt gestapeld. Van der Veen krijgt een beleefd maar afwijzend antwoord. De erfdienstbaarheid wordt wel degelijk in acht genomen. De bewoners moeten het ermee doen.

Na de restauratie.
Het begin van de Brediusweg.
De Bussumsche Courant 30 Mei 1914.

Wat een gelukkig toeval dat een van deze bewoners verstand van lange tenen heeft. De pédicure, juffrouw Willemsen, wil deze tenen zo nodig zelfs gratis 'managen'.

Kijk vooral eens naar de hoeksteen in het gerestaureerde pand. De initialen van architect G.N. van der Heijden en het bouwjaar 1911 zijn weer goed leesbaar.

Hans Jonker

Filmhuis Bussum

Ruth & Alex. Foto: Filmhuis Bussum

LA TÊTE HAUTE maakt diepe indruk: kinderrechter (Catherine Deneuve!) en sociaal werkers spannen zich in voor een jong crimineeltje.
Sfeervolle Spaanse thriller LA ISLA MINIMA. Twee verdwenen tienermeisjes in een broeierig moeraslandschap.
BANANA PANCAKES AND THE CHILDREN OF STICKYRICE is een East-meets-West-verhaal ergens in Laos, in een rijke filmtaal. Woensdag nagesprek met regisseur.
Diane Keaton en Morgan Freeman zijn RUTH & ALEX, in een warme mix van drama en komedie.
ILO ILO is een indringend familieportret.
In de komedie WHAT WE DID ON OUR HOLIDAY leggen de kinderen feilloos de spanningen tussen hun ouders bloot.
Ian McKellen in MR. HOLMES als de oude Sherlock, die terugkijkt op zijn laatste zaak.
PRINS is een uitdagende film. Straatschoffie Ayoub probeert de liefde van zijn leven te veroveren door de grootste crimineel van de buurt te worden.
THE FAREWELL PARTY verlicht met zwarte humor een zwaar thema: de wil om waardig te sterven.
Teder VALLEY OF LOVE volgt twee gescheiden ouders (Isabelle Huppert en Gérard Depardieu) na het verlies van hun zoon.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
Twee familiefilms, NATURE, in 3D, een verbluffende reis door Afrika en beertje PADDINGTON.

Meer films en alle aanvangstijden op www.filmhuisbussum.nl.

Openingsfilm in tuin Tindalvilla

Vrijdag 4 tot en met zondag 6 september is Bussum het toneel voor een festival met muziek, theater, kunst en cultuur.

Scene uit de film Pride.

Het is inmiddels een traditie: de opening van Bussum Cultureel op vrijdagavond met de Rabobank Openluchtvoorstelling. Een samenwerking tussen Bussum Cultureel, Filmhuis Bussum en Stichting Tindalvilla. De humoristische en hartverwarmende Britse film 'Pride' wordt op een megascherm vertoond in de tuin van de Tindalvilla. De tuin is open om 19.00 uur, de film begint om 21.00 uur. Dekens en stoelen zijn te huur, de toegang is gratis. Locatie: Tindalvilla, Nieuwe 's-Gravelandseweg 21, Bussum.

Pride is een Brits humoristisch drama over een groep homoseksuele activisten die in de zomer van 1984 besluit om stakende mijnwerkers bij te staan. Margaret Thatcher is in dat jaar aan de macht. Tijdens de Gay Pride in Londen, besluit een groep homoseksuele en lesbische activisten geld op te halen om de families van de stakende mijnwerkers te ondersteunen. Maar ze stuiten op een probleem: de bond lijkt hun steun niet te willen ontvangen. De actievoerders laten zich echter niet uit het veld slaan. Ze besluiten de bond te negeren en de mijnwerkers direct te benaderen. Ze ontdekken een mijnwerkersdorp in de binnenlanden van Wales en trekken erop uit in een klein busje om hun donatie te overhandigen.

Versa vrijwillgerscentrale

Wijkontmoetingscentrum Spieghelwijck zoekt een nieuwe vrijwilliger. (9031)

Zorgcentrum Antoniushof zoekt voor een van de bewoners een maatje die haar eenmaal per week wil bezoeken voor de gezelligheid. (9016)

Versa Activerend Huisbezoek zoekt vrijwilligers die mensen, die in een dip komen, een steuntje in de rug willen geven. (8749)

De Zandzee zoekt vrijwilligers die een dag koffie willen schenken. (9444)

vrijdag 14 augustus

Stuntdag

Stuntdag rond Sportcentrum De Lunet in Naarden. Op het programma: 13.30 skaten en stuntsteppen, 13.30 tot 16.00 suppen in het zwembad, 17.45 tot 19.30 longboarden in de sporthal. Er zullen diverse clinics en workshops op het gebied van skaten, suppen en longboarden worden georganiseerd. De deelname is gratis. Suppen is vanaf 6 jaar.

Broodje Plus

‘Ruimte’ serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum, rechts naast de Koepelkerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur bent u welkom voor een broodmaaltijd, met soep en een snack.

Goed Gesprek

‘Ruimte’ houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum, naast de Koepelkerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.30 uur.

zondag 16 augustus

Stadswandeling

Stadswandeling door Naarden-Vesting. Geschiedenis en cultuur opsnuiven. De gidsen van de Vereniging Vestingstad nemen u mee op een interessante wandeling door de stad. Vertrek: 12.30 uur van de Utrechtse Poort aan het Ruisdaelplein in Naarden. De wandeling duurt ongeveer 5 kwartier. Kaarten verkrijgbaar vanaf 12.15 uur bij de Utrechtse Poort. Kosten: volwassenen € 3,- en kinderen vanaf 12 jaar € 2,-.

Festival Zomer vol Verhalen

Deze zomer strijkt het festival Zomer vol Verhalen neer in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Een uniek verhalenfestijn voor de hele familie. Ademloos luisteren naar meeslepende stemmen, met de ogen dicht wegdromen in een nieuw avontuur, stiekem zuchten of glimlachen en tussen de voordrachten door genieten van de natuur. De verhalen worden voorgedragen door topvertellers uit Nederland en België. Een kaartje voor Zomer vol Verhalen kost € 5,- reserveren kan op www.zomervolverhalen.nl en www.forten.nl.

vrijdag 21 augustus

Bustocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 is er een dagtocht kamelenmelkerij en Breda met lunch. Vertrek: 08.30 uur. Kosten € 46,-. Thuiskomst: ca. 17.30 uur. U kunt zich uiterlijk 5 dagen voor vertrek opgeven bij Eva Kooiman op 035-6939695.

Healing

Iedere derde vrijdag van de maand, een Healing Satsang Night in de praktijkruimte van CB Coaching aan de Hamerstraat 98, Bussum. De Healing Satsang Night is een bijeenkomst voor mensen die hulp kunnen gebruiken op emotioneel of spiritueel vlak, behoefte hebben aan meer verbinding en menselijkheid.

zondag 23 augustus

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Dat kan door het bespelen van een muziekinstrument (piano aanwezig), het voordragen van een gedicht, een mop of leuke anekdote, gezellig met elkaar kletsen of een spelletje doen. Aanvang 14.30 uur. De entree is gratis.

Orgelconcert

Toon Hagen speelt Simeon ten Holt’s beroemde Canto Ostinato in de Koepelkerk. Dit is een van de meest uitgevoerde en meest fascinerende Nederlandse composities: betoverend en bezwelmend. Zeventig minuten lang wordt de luisteraar meegesleept. Entree 10 euro. Kaarten via orgelkoepelkerk.nl.

Concert

Ensembles van jonge professionele musici die deelnemen aan de masterclasses van het festival van de Zeister Muziekdagen treden op in de Tindalvilla aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg. Aanvang 20.30 uur. Kaarten te koop op www.tindalvilla.nl.

woensdag 12 augustus

Zomerse lunch

Zomerse lunch voor senioren in Centrum Uit-Wijk aan de Dr.Schaepmanlaan 10 tussen 12.00 en 14.00 uur. Deelname kost € 5,-. Opgeven via skuperus@versawelzijn.nl.

donderdag 13 augustus

Orgelconcert

Orgelconcert in de Grote Kerk, Naarden. Door Herman van Vliet. Het programma bestaat uit werken van o.m. J. Rheinberger, C. Saint-Saëns, C.M. Widor en van de concertgever zelf. Aanvang 20.15 uur. Toegang: € 7,50 en € 6,—(C.J.P. en 65+).

zaterdag 15 augustus

Garage verkoop

Aan de Iepenlaan wordt tussen 14.00 en 16.00 uur weer een garageverkoop gehouden. Er wordt van alles verkocht, de opbrengst gaat naar de bewoners van de Iepenflat en de aanleunwoningen van De Zandzee.

zondag 16 augustus

Orgelconcerten

Sander Wassink (historicus) zal vertellen over de wonderlijke geschiedenis van het Steinmeyer-orgel in de Koepelkerk (hoe het -op weg naar Nederland- bijna in beslag werd genomen door de Fransen die het Ruhrgebied bezetten). Simon Stelling (organist) maakt vervolgens een muzikale reis door Europa en laat alle bijzondere klanken van het orgel horen.

donderdag 20 augustus

Opening Bellefleur

Bellefleur houdt een feestelijke start van het nieuwe seizoen. Tijdens de opening ligt het nieuwe activiteitenbulletin klaar en wordt er een hapje en een drankje geserveerd. Aanvang 15.00 uur.

zaterdag 22 augustus

ZomerLIV!

LIV! Levenscoaching organiseert ZomerLIV! Over minder stress en meer flow. Van 13.30 tot 17.30 uur bij Het Centrum voor Gezond Zijn, Karel Doormanlaan 44, Bussum. Kosten: 24 euro. Aanmelden vóór 15 augustus via info@livlevenscoaching.nl.

dinsdag 25 augustus

Bustocht

De Schakel houdt weer een bustocht. Deze keer naar Haaksbergen, vanwaar er met een stoomtrein naar Boekelo wordt gereden. In Haaksbergen wordt koffie en thee gedronken, onderweg wordt ook geluncht. Vertrek vanaf 8.30 uur vanaf Plus Keverdijk. Aanmelden op 035-6949312. Kosten € 55,-.

vrijdag 28 augustus

Broodje Plus

‘Ruimte’ serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum, rechts naast de Koepelkerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur bent u welkom voor een broodmaaltijd, met soep en een snack.

Goed Gesprek

‘Ruimte’ houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum, naast de Koepelkerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.30 uur.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Opruiming Kokosmat blauw 2.40x2.00 €100,- Coralbrush blauw schoonloopmat 130breed nu €35,- P.mtr laatste coral en kokosmatten uitzoeken €15,- De Bruin melkweg 19 bussum. Open woens T/M zaterdag van 10.00-16.00u

Cursus Picasa Fotobwerking en Fotoalbum maken. Start maandagochtend 14 september. Duur 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Inlichtingen 035-6930624 of
info@gildegooinoord.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Vrouw heeft 10 jaar ervaring zoekt werk in de huishouding en strijkwerk e.t.c.met goede refs Mevr. Melena 10 euro p/u.Tel-0631081861

Vrijwillig(st)ers gezocht! Commenius Museum Naarden zoekt vrijwilligers die a.d. balie bezoekers willen ontvangen. Kennis v. Engels gewenst. Tijden di-z0, v. 11.30-17.00 uur. Beschkbaarheid: 2 middgn./mnd. 035-6943045 (wo/do), info@comeniusmuseum.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor zowel beginners als gevorderden. www.Jaccomuller.com, email: jaccomullermusic@gmail.com, 06-11135198

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

WONING VERHUREN? Vertrouwd verhuren aan expats en organisaties INTERHOUSE HILVERSUM 035-3031320 www.interhouse.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal. 035-6938689

GARAGEBOX te huur per 1 sept. a.s. NAARDEN, Pr, Margriethof. Huur €130,-- p.m. Tel. 06.53.504070

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen. www.snookerclubbussum.nl 06-53319921