BussumsNieuws

12 oktober 2016

BussumsNieuws 12 oktober 2016


Dit jaar geen Bussum op IJs

Deze december geen schaatsbaan, volgend jaar weer wel?

door Jessica de Jong

BUSSUM - Bussum op IJs gaat dit jaar niet door. De Veldweg en het Wilhelminaplantsoen zijn van de baan. De gemeente wil een eventuele rechtszaak, aangespannen door ondernemers, hiermee voorkomen. Wethouder Jan Franx benadrukt dat hij het jammer vindt dat het schaatsevenement dit jaar niet door kan gaan, maar hij bedankt liever voor het evenement dan dat hij eventueel veel geld verliest in een rechtszaak.

De schaatsbaan wordt geschrapt omdat er geen geschikte plek voor gevonden kan worden. Alle betrokkenen spreken van een enorme teleurstelling. Zeker 200.000 bezoekers en ruim 150 vrijwilligers kunnen dit jaar niet naar hét evenement van Bussum. Ellen Hazenberg van Bussum op IJs: "We hadden dit zo graag gewild, het zou de tiende editie worden. De ondernemers hadden de indruk gewekt voorstander te zijn van het evenement. Pas in een laat stadium hoorden we dat een kleine minderheid fel tegen was. Wel wilden de ondernemers, net als wij, Bussum op IJs in het centrum houden. Maar er is geen plek te verzinnen waar het door kan gaan. Erg jammer, want meer reuring betekent meer mensen in het centrum en ook in de winkels; kijk maar hoe het ging toen de kermis op de Veldweg stond."
De schaatsbaan stond de afgelopen negen jaar op de parkeerplaats voor het gemeentehuis. Vanwege de verbouwwerkzaamheden staat de parkeerplaats vol met spullen van de aannemer.
De afgelopen tijd werd gezocht naar een andere plek. Mariënburg kwam voorbij, maar de verhuurder wilde het feest daar niet. Toen kwam de parkeerplaats aan de Veldweg in beeld. Deze laatste locatie bleek geen steun te krijgen van enkele ondernemers van het Bussumse centrum. Ze vonden zo'n evenement rond de drukke decembermaanden niet kunnen. Ze vreesden minder parkeerplekken en minder bezoekers in de winkels. Ze dreigden met juridische stappen. Daarna kwam het Wilhelminaplantsoen nog ter sprake, maar daar bleken te veel bezwaren van buurtbewoners.

Voorzitter Brigitta Boonacker van de Ondernemers Vereniging Gooise Meren laat weten het doodzonde te vinden dat Bussum op IJs niet door kan gaan. "Juridische stappen tegen de Veldweg zouden er zeker gekomen zijn. Maar waarom zijn we niet al in februari bij de plannen betrokken? En waarom is niet wat meer druk gezet op Mariënburg? Als we eerder met alle belangenverenigingen om tafel hadden gezeten, dan weet ik zeker dat alles er nu anders uitgezien zou hebben."

De tiende editie wordt volgend jaar gehouden op het plein voor het gemeentehuis.

Wytze Pennink overleden in Groningen

BUSSUM - Het levenloze lichaam dat maandag is gevonden in het water van het Lopende Diep in Groningen blijkt van de vermiste Bussumer Wytze Pennink te zijn. Dat bevestigt de politie.

De Bussumse student verdween enkele dagen geleden na een avondje stappen. Er werd door honderden mensen naar hem gezocht. Maandag werd Wytze gevonden door een bewoonster van een naastgelegen woonboot.

Lees verder op pagina 5.

355

handtekeningen werden er opgehaald tegen het hek om de speelweide Brediuskwartier

Sporten op chemisch afval

Deze kreet is van tv-programma Zembla. Zelf had ik hem al maanden geleden bedacht. Maar nu komt deze goed van pas en niet alleen vanwege het rubbergranulaat.

Het fenomeen kunstgras is alweer enkele jaartjes een feit. Meer dan 2000 voetbal- en ik weet niet hoeveel hockeyvelden zijn er inmiddels mee voorzien. Reken maar eens uit hoeveel vierkante kilometers dat bij elkaar zijn. Heel veel puur chemisch afval op kostbare bodemgrond. Ooit waren de sportvelden van natuurlijk gras voor menig natuuronderzoeker bijna lustoorden te noemen. Heel veel vogels gebruikten het als voedselplek, talloze insecten waren er te vinden en de grond zelf wemelde van het leven. Alles is nu weg: niets erbovenop en helemaal niks eronder. Met recht is er sprake van een plastic woestijn. We leven anno 2016 en dit zou absoluut verboden moeten zijn! Waarom dan toch kunstgras? Uiteindelijk goedkoper en hanteerbaarder dan natuurgras. Maar het milieu is toch zo belangrijk? Daar lijken heel wat bobo's zich helemaal niets van aan te trekken. Nog idioter is het dat we ons afvalplastic gescheiden moeten inleveren, dat we van plan zijn de plasticsoep in de oceaan af te romen om er o.a. ook kunstgras van te maken. Puur chemisch afval! Bovendien worden de velden dus voorzien van gemalen rubber van autobanden en regelmatig besproeid met antischimmelgif! Ik zeg: terug naar het natuurgras! Weg met de troep!

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman H.A.; Naarderheem 10.30 u. ds. W.B. v.d. Woord H.A.
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 15/10 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. H.D. Rietveld

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor L. Koot
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen; vr. 14/10 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.W. van Beelen
*PGB Verlosserkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB West Willem de Zwijgercollege 10.30 u. ds. J. van Oord
*PGB Sion Willem de Zwijgercollege 08.55 u. ds. A.D. van den Bos en 17.00 u. ds. W.J. Gorissen
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. S. Bouman
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst in Weesp
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. 'Zin zoeken in bijbelverhalen'
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. mw. ds. Y.Th.B.L. Bos
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. D.G. Durieux H.A.
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 20/10 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Geleidelijk licht wisselvallig en stijging van temperatuur
De najaarsdroogte houdt ook deze week aan. Het Scandinavische hogedrukgebied weet nog steeds van geen wijken. De stroming is eerst nog oostelijk en vrij koud. Vanaf het weekeinde verplaatst het hoog zich oostwaarts. Boven de Britse eilanden komt dan een lagedrukgebied te liggen. De stroming wordt dan zuidelijk. Het wordt minder koud, maar ook minder stabiel.

Donderdag + vrijdag
Donderdag voelt het nog vrij koud aan. Er blaast een stevige oostenwind. Het is droog met wolkenvelden, maar ook zonneschijn. In de nacht daalt het kwik naar 5 graden, in de middag oplopend naar 12 graden. Vrijdag schijnt af en toe de zon, maar later op de dag volgt meer bewolking met kans op een beetje regen. Bij een matige oostenwind wordt het 12 à 13 graden.

Het weekeinde
In de nacht naar zaterdag en in de ochtend passeert een warmtefront met enige tijd regen, in de middag langzaam opklarend. Het wordt zachter met 15 à 16 graden. Zondag schijnt de zon geregeld. Later op de dag komt vanuit het zuidwesten meer bewolking met in de avond kans op wat regen. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind. Zondag wordt het 17 à 18 graden.

Weetje
Oktober wordt wijnmaand genoemd. Het laat zich raden waarom. De wijnoogst is in volle gang. Oktober wordt ook wel aarselmaand genoemd. In de vaak rustig verlopende wijnmaand aarzelt het weer tussen nazomer, herfst en voorwinter. Het kan nog ruim 20 graden worden zoals op 18 oktober 2014 (23 graden), maar nachtvorst zoals deze week is ook al mogelijk.

Presidentsverkiezing

In deze weken zijn vele ogen gericht op de presidentsverkiezingen in Amerika. Philip Roth (1933), een gelauwerd schrijver, schreef dit boek waarin hij als 10-jarig jongetje vertelt wat het joods-amerikaanse middenklasse gezinnetje, waar hij deel van uitmaakte, in de jaren 1940-1942 had kunnen meemaken.

In 1940 werd Roosevelt herkozen als president, maar in deze roman wordt de nationale luchtvaartheld Charles A. Lindbergh tot president gekozen. Een man, die bevriend was met Hitler en die na zijn verkiezing de Joden in Amerika de stuipen op het lijf jaagt. Het is een angstaanjagend gegeven, die Roth echter op een soms hilarische manier beschrijft. Soms denk je wat is waar en wat niet, omdat hij over werkelijk bestaande personen schrijft. In een naschrift van 37 pagina's beschrijft hij de ware chronologie van de belangrijkste personages. De vertaling is van Ko Kooman. Meulenhoff gaf deze paperback van 430 pagina's in 2004 uit. Dit is de zevende druk uit 2005.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 14 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf zondag 16 oktober zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

*RegioHub gaat deze week over 100 huishoudens die 100 dagen voor 100% het afval scheiden.
*In De Tafel van Tjako is er aandacht voor het benefietconcert door het Autunno Ensemble voor hospice Kajan. En te gast zijn het accordeonduo Toeac, Yolande Krooshof en Fons Meijer.
*In TV Magazine o.a. aandacht voor de Gooise Bedrijvendag, rouw om Wytze Pennink en TEDxGooiseMeren.

Grote gekte: fans zoeken Justin Bieber

Wereldster brengt bezoek aan Naarden en Bussum

Honderden jongeren hopen op een glimp van de wereldster, maar was hij er wel? Foto: Politie Gooise Meren

door Sjoerd Stoop

NAARDEN/BUSSUM - Even werd er afgelopen weekend door een groot deel van Naarden en Bussum maar gesproken over één persoon: Justin Bieber. De wereldster bracht afgelopen weekend een bezoekje aan de twee plaatsen en dat zorgde heel even voor een grote gekte.

De gekte begon vrijdag toen de popzanger plots een bezoekje bracht aan Golfbaan Naarderbos om een rondje te golfen. Medewerkers van de golfbaan werden totaal verrast. "We werden 's ochtends gebeld met de vraag of er een popster kon komen golfen, er werd geen naam genoemd. We moesten vervolgens alles klaarmaken voor de komst van de popster zelf, nog eens acht bewakers, 4 auto's en een personal assistent. We hebben een kantoor omgetoverd tot kleedkamer en allemaal golfspullen voor hem moeten regelen, want ze hadden geen clubs en zo. Pas later bleek dat het voor Justin Bieber was. Dat was echt een grote verrassing", vertelt Romy Alberts van de golfbaan. "We hadden wel een beetje een vermoeden, omdat we wisten dat hij in het land was. Maar je moet altijd maar afwachten wie er komt."

Justin Bieber, geheel rechts, gespot op de golfbaan. Foto: Naarderbos

Bussumers Jorg, Shirley en Roar maakten een kort praatje met 'Biebs'

De golfbaan regelde snel dat de wereldster even alleen de baan op kon, andere golfers mochten pas later komen om hysterische taferelen te voorkomen. Eenmaal op de golfbaan zelf bleek overigens dat 'Biebs' nog wel een golflesje kon gebruiken: na zes holes gaf de Canadees er al de brui aan.

Veel jeugd voor Archibald
Dat de wereldster om de hoek was, werd snel breed bekend onder grote groepen jongeren. Het zorgde voor allerlei geruchten. Er werd onder meer gezegd dat Justin Bieber 's avonds naar restaurant Archibald Schimmelpenninck was om een hapje te eten. Dat bleek echter niet zo te zijn.

Voor de deur van het restaurant aan de Brinklaan stonden toch al snel zo'n tweehonderd jongeren. Ze hoopten allemaal de beroemde zanger te zien. De jongeren zorgden voor een grote gekte: de politie moest er aan te pas komen om de rust terug te laten keren. Er stonden twee politieauto's om de straat deels af te zetten.

Een dag later wel
Een dag later was het wel raak. Zaterdag was het hem echt: Justin Bieber kwam voor heel even naar speelplaats Heidezicht aan de Randweg.

De wereldberoemde zanger, met een grote zwarte helm op zijn hoofd, maakte een stop met de scooter om even een drankje te halen. Bezoekers van de speelplaats hadden al snel door dat ze met 'Biebs' te maken hadden.

Bussumer Jorg Arntz, Shirley Kuypers en zoontje Roar kwamen hem tegen en maakten een kort praatje, waarna de zanger weer vertrok. Een kort filmpje staat op www.bussumsnieuws.nl. Justin Bieber moest naar Arnhem: daar trad de zanger 's avonds op voor een mensenmassa aan fans.

Politie controleert meer op hangjongeren

BUSSUM - Er gaat door jongerenwerkers en ambtenaren van de gemeente meer gecontroleerd worden op hangjongeren rond zwembad De Zandzee. Dat laat de gemeente weten na vragen van het CDA.

Afgelopen maand trokken enkele bewoners rond De Zandzee aan de bel vanwege hun klachten over hangjeugd. Er waren klachten over schreeuwende en lallende jongeren op straat, kabaal van over de parkeerplaats scheurende auto's en veel troep.

De gemeente laat weten na de klachten meteen stappen te hebben gezet. De hangplek wordt met regelmaat bezocht. De jongeren worden op hun gedrag aangesproken.

Duurzaam feestje voor gerenoveerd Spant!

Foto: Spant!

BUSSUM - Met drie sprekers en 200 genodigden is op de Dag van de Duurzaamheid de onlangs gerenoveerde benedenverdieping van Spant! in gebruik genomen. De sprekers van onder meer Tony Chocolonely gaven een minicollege duurzaamheid. Een trotse Paul Haighton, directeur van Spant!: "We wilden iets anders doen dan een lintje doorknippen en dit past heel goed bij Spant!" De benedenverdieping is nu een horecaplein annex restaurant. Voor de inrichting is gebruikgemaakt van duurzame elementen. Spant! spreekt van een duurzame metamorfose van 550 m2.

Frits Bussemaker

Partner CIONET
53 jaar
Woont in Bussum sinds 2005

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Als Secretary General van CIONET beheer ik met een aantal mensen een wereldwijd netwerk van ruim 6000 CIOs (IT-directeuren)."

En verder?
"Ik ben bezig met een aantal mensen met de organisatie van TEDxGooisemeren. Een geweldige manier om te ontdekken wat voor inspirerende mensen er in je omgeving wonen. Zie ook www.tedxgooisemeren.nl."

Favoriete Ted-talk?
"Erg lastig. Wat ik grappig vind, is een filmpje dat uitlegt hoe je je veters eigenlijk moet strikken. Want we hebben het allemaal fout aangeleerd."

Welke spreker moeten we zien op TEDXGooiseMeren?
"Als ik er toch een moet aanbevelen: Pieter Hasenaar over de Dementia-App."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Ik hockey (keeper, teammanager en scheids) bij HC Naarden. Verder kook ik graag."

Waar kom je graag?
"Mijn eigen huis in de Waltherlaan. Vanaf het eerste moment dat wij ons huis binnenliepen was het 'thuis'."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Inkopen doen voor een zelf te koken maaltijd met vrienden."

En met een miljoen?
"Mooie reizen maken met mijn gezin."

Wie verdient een pluim?
"Onze kaasboer Wessel Kos. Komt elke vrijdag langs de deur en heeft altijd tijd en belangstelling voor zijn klanten."

Een dag de burgemeester?
"Verkennen of mogelijk is een hbo/wo-opleiding op te zetten."

Favoriete muziek?
"De blues blijft het lekkerste."

Favoriete film of serie?
"Alle James Bond-films."

Levensmotto?
"Geen. Wel een streven om mezelf te zijn."

Politie: 'Dood Wytze Pennink was een noodlottig ongeval'

Gemeenschap rouwt om 18-jarige student

BUSSUM - Wytze Pennink had net zijn vwo-diploma behaald op het Vitus College. Vol goede moed was hij begonnen aan een studie in Groningen. De kersverse student zou een prachtige toekomst tegemoet gaan. Alles veranderde toen hij 6 oktober voor het laatst werd gezien om 5.34 uur na een avondje stappen.

'Er zijn geen woorden voor. We zijn stil en diepbedroefd'

Gekleed in een feestelijke outfit, een rode onesie, was hij lopend over de Spilsluizen richting Noorderhaven voor het laatst gezien. Zijn kamergenoten begonnen zich zorgen te maken toen hij maar niet thuis kwam. Honderden mensen zochten naar de Bussumer. Men vreesde dat hij in het water was gevallen. Dat blijkt nu inderdaad het geval te zijn geweest. Hij is gevonden niet ver van de plek waar hij het laatst werd gezien. Uit politieonderzoek is gebleken dat er sprake is geweest van een noodlottig ongeval. Wytze is door verdrinking om het leven gekomen.
Zodra het nieuws bekend werd, stroomden de condoleances binnen. Met name op Facebook werd vol ongeloof gereageerd.
Op het Vitus wordt stilgestaan bij het verlies. De school reageert: "Met grote verslagenheid hebben we kennisgenomen van het overlijden van onze oud-leerling Wytze Pennink. We leven mee met het gezin, familie en vrienden. We wensen hen alle kracht toe die nodig is. Op het Vitus staan wij ook stil bij dit verlies. Op school is ook een gedenkplek ingericht. Zo zijn we samen een gemeenschap waar het verdriet en de emotie een plek hebben."
Wytze was ook jarenlang lid van HC Naarden. "Hij was niet alleen een talentvolle speler, maar ook een geliefde trainer-coach. Zijn enthousiasme, humor en sportiviteit werkten aanstekelijk en hij werd door teamgenoten en de vele spelertjes die hij coachte op handen gedragen. Wytze heeft vele harten geraakt en wordt dan ook enorm gemist. Door ons allemaal. Er zijn geen woorden voor. We zijn stil en diepbedroefd."

Begroting is rond: woonlasten iets omhoog

BUSSUM - De gemeente Gooise Meren wil de woonlasten gemiddeld met twee euro per maand verhogen. Dat is nodig om de begroting voor de komende drie jaar sluitend te krijgen.

Het college moet met name in 2017 een flinke graai in de algemene reserve doen. Het gaat om 1,5 miljoen euro. Ook moet er ongeveer 4,5 miljoen euro bezuinigd worden voor de jaren 2016 tot 2019. Het bleek niet nodig om meerdere jaren hiervoor geld uit de algemene reserve te halen.

Woonlasten
Behalve dat de woonlasten worden geharmoniseerd (gelijkgetrokken over de verschillende kernen) gaat de ozb dus licht omhoog. De gemeente Bussum wilde altijd voorkomen dat er extra betaald moest worden vanwege de fusie en wilde juist dat de woonlasten met rust werden gelaten. Toch kon men hier niet omheen. Wethouder Jan Franx: "Er is ook gebleken dat inwoners vinden dat de lasten iets omhoog kunnen als het voorzieningenniveau op peil blijft."

Besparingen worden behaald op verschillende terreinen. Zo wordt genoemd 'slimmer' werken en efficiencyvoordelen. Er wordt bezuinigd op subsidies en de inkomsten worden vergroot. Een paar voorbeelden: trouwen wordt duurder en gemeentegrond wordt verkocht. Grote afnemers van subsidiebedragen zoals Versa en de bibliotheek zullen gekort worden. Ook komt er meer onderzoek naar de kosten die de gemeente maakt voor Spant! en de zwembaden in Bussum en Naarden. Het kan dat een van de zwembaden dicht moet. Ook de servicepunten in Naarden en Muiden zullen sluiten om geld te besparen.

Investeringen
Het college wil ook nog investeren op diverse gebieden. Een miljoen wordt geïnvesteerd in wegen en verlichting. Er is geld gereserveerd voor de integratie van statushouders op het gebied van werk, zorg en onderwijs. Franx: "We zijn de grijze muizen van Noord-Holland. We moeten de economie aantrekken en de pendel naar Amsterdam stoppen. Zo willen we flink inzetten op toerisme. We hebben hier prachtig erfgoed zoals het Muiderslot en de Vestingwerken. Ook gaan we investeren in waterrecreatie in Naarden en Muiden."
Hij geeft een paar voorbeeld van waar de inwoners zich de komende tijd op kunnen verheugen. "In Bussum gaan we aan de slag met het stationsgebied. Maar ook wordt Bensdorp ontwikkeld en zijn we bezig met de Nieuwe Brink. In Muiderberg gaat er geld naar het ontwikkelen van het Echobos en naar een tweede veld voor SC Muiden."

Slager Oegema wint drie keer goud

De slager is trots op zijn prijzen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Maar liefst drie keer viel slagerij Oegema maandag in de prijzen tijdens de Nationale Slagers Vakbeurs. Zijn erwtensoep en filet americain werden met goud bekroond en de jachtschotel kreeg goud met ster.

Slager Martijn Oegema deed voor de eerste keer mee aan de wedstrijd. Zes producten stuurde hij in, met drie won hij goud. Zijn geheim? "Verse ingrediënten." Na een paar dagen spanning - donderdag moesten de inzendingen binnen zijn - kwam zondag het verlossende bericht. De oorkondes zijn te bewonderen in de slagerij aan de Koekoeklaan.

'Als je voor wit kiest, zit er tenminste nog iets van Muiden in het wapen'

Wapen samenvoegsel van elementen oude wapens

Welk wapen gaat het worden? Of wordt het tóch wat anders? Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Met het samenvoegen van enkele elementen van de bestaande gemeentewapens heeft de Hoge Raad van Adel twee schetsen gemaakt voor een gemeentewapen voor de gemeente Gooise Meren. Een gemeentewapen dat tot nu toe ontbrak. De gemeenteraad mag nu een keuze maken.

De makers hebben een voorkeur voor een wapen met het schild van Muiden, de boekweitkorrels van Bussum en de adelaar van Naarden. Daarnaast hebben ze een tweede keus gemaakt: hetzelfde wapen, maar dan met een 'gouden' dwarsbalk, waardoor het wapen van Naarden geheel terugkeert.
De twee schetsen kunnen nog wat worden aangepast. Als de gemeente dat wenst, kunnen er nog een kroon van bladeren en twee parels aan worden toegevoegd. Daarnaast mag de gemeente ook de 'schildhouders' van ex-gemeente Muiden voeren.
De gemeente had de Hoge Raad van Adel gevraagd om, naast de nu geschetste wapens, nog een geheel ander ontwerp te maken. Dat wapen moest volgens de gemeente de visie en missie van de gemeente meer weergeven. De wapenmakers noemden dat echter praktisch onmogelijk. Ze zeggen daarover: "De visie en missie van uw gemeente zijn dermate algemeen en bevatten zeer uiteenlopende thema's, dat op basis daarvan geen eenvoudig en krachtig wapen kan worden ontworpen waarin de eigenheid van de nieuwe gemeente tot uitdrukking komt."
De gemeente moet het dus doen met deze twee schetsen. Als de gemeenteraad een keuze heeft gemaakt voor een wapen, dan wordt het verder afgemaakt en ter goedkeuring voorgelegd aan de Koning.
Als de gemeente straks een echt gemeentewapen heeft, is het nog maar de vraag wat de gemeente met dat wapen gaat doen. Het voornaamste probleem: welk wapen het ook wordt, het past totaal niet bij de huisstijl van de gemeente. De paarse en gouden beeldmerken van Gooise Meren stralen volgens de gemeente uit wat de gemeente wil uitstralen, het gemeentewapen niet. Daarnaast wordt de huisstijl al volop toegepast, van het wagenpark tot folders en banners. Het wapen komt tot nu toe alleen op de ambtsketen van de burgemeester te staan, verder wordt per geval bekeken of het wapen gebruikt gaat worden. De gemeente laat echter nu al weten slechts beperkte mogelijkheden te zien.

Het wapen komt alleen op de ambtsketen van de burgemeester

Er komt geen nieuwe gemeentevlag. Het gemeentebestuur stelt voor de oude gemeentevlaggen te behouden en voor alle andere gevallen, zoals op het gemeentehuis, een algemene vlag met het logo van de gemeente te laten wapperen. Naarden mag straks dus nog de bestaande Naarder vlag voeren, Bussum de Bussumse enzovoort. Daarvoor wordt gekozen zodat de kernen hun eigen identiteit behouden. Het moet er eveneens voor zorgen dat er geen algemene vlag komt te hangen op monumenten zoals de Grote Kerk van Naarden.De oude gemeentewapens kunnen als 'dorpswapens' ook nog gewoon terugkeren. Dat wapen heeft dan wel geen officiële status meer, maar mag nog wel gevoerd worden door de dorpsraden.

De eerste reacties op de wapens via onze website zijn niet al te positief. 'Als je voor wit kiest, zit er tenminste nog iets van Muiden in het wapen' of 'Ik vind het niks'. Dan is het veel mensen die wel kiezen voor het linker of rechter wapen. 'Het linker is krachtig' tot 'Het geel is veel warmer'. Ook reageert iemand dat we beter kunnen wachten omdat wellicht Weesp zich ook nog aansluit bij de gemeente.

Verrassende dagtochten met de Kunstbus

Combinatiebezoek van museum en stad

Pim Kamphuisen met het programma van de Volksuniversiteit.

BUSSUM - Samen met kunstminnende liefhebbers de bus in voor een dagje uit. Een museum bezoeken, rondkijken in een stadje. Het nieuwe concept voor de Kunstbus zou een schot in de roos moeten worden. Wie in ieder geval heel enthousiast is, is Pim Kamphuisen.

Kamphuisen heeft samen met een aantal andere bestuursleden meegedacht over de invulling van het programma van de Kunstbus. Hij vertelt dat vorig jaar met het initiatief is begonnen, maar dat er dit jaar nieuwe veranderingen zijn waardoor er hopelijk meer kunstliefhebbers de bus in zullen stappen.

Museum en wandeling
"Nieuw is dat we voor de eerste keer de samenwerking hebben opgezocht met andere de Volksuniversiteiten in de regio. De bus haalt de mensen op bij de bibliotheek in Bussum en bij Singer Laren. Vanuit daar gaat de dagtocht dan beginnen. Voorheen deden we twee musea aan op een dag, maar dat hebben we nu anders aangepakt. We doen een museum en dan een stadswandeling. Soms met een gids of op eigen gelegenheid. Ook bieden we voor mensen die slecht ter been zijn een alternatief."

'We bezoeken steden en musea die je zelf niet zo snel zult bezoeken'

De voormalige regiomanager van Heineken is zo'n typisch gepensioneerd-en-niet-stil-kunnen-zitten-type. Enthousiast als hij is sprong hij dan ook direct bij de Volksuniversiteit in het diepe toen hij werd gevraagd. "Deze werkgroep sprak mij direct aan: musea, wandelingen, kunst en geschiedenis." Het samenstellen van de dagtochten was een leuke klus voor Kamphuisen en de andere mensen van de Volksuniversiteit. "We hebben gekozen om eens buiten de gebaande paden te gaan. We kiezen voor verrassende bestemmingen. We hebben musea en steden in het programma opgenomen die je wellicht niet zo snel zelf zult bezoeken."

Vandaag, woensdag 12 oktober, zal de eerst Kunstbus van het seizoen vertrekken. "De bus zit redelijk vol met 30 belangstellenden. Ik zal zelf wat vertellen in de bus over de reis en wat we gaan zien. Woensdag gaan we net over de grens naar Duitsland." Kamphuisen is een goede vertellen. Hij kent de feitjes en komt superlatieven tekort. Hij is op de plekken geweest en zal de mensen zeker weten te enthousiasmeren.

De eerstvolgende reizen van de Kunstbus zijn op 16 november naar Tilburg (Pont museum / Textielmuseum), op 22 maart naar Dordrecht (Dordrechts museum / Museum Gijn) en op 19 april naar Zutphen (Walburgiskerk / wandeling / boottocht). Kaartjes kosten 45 euro en zijn te koop via volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

'Van negen miljoen mensen weten we niet of ze donor willen zijn'

Pia Dijkstra krijgt onderscheiding voor werk rondom orgaandonatie

Voorzitter Boekhoff feliciteert Pia Dijkstra met haar waarderingsspeld. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

NAARDEN - Politicus Pia Dijkstra (D66) heeft vanmorgen de waarderingsspeld De Gouden Klim ontvangen van de Stichting Nationaal Donor Monument. Ze kreeg de speld voor haar betrokken en vasthoudende werk voor orgaandonatie en -transplantatie. Dijkstra noemde het eervol en heel bijzonder dat ze door haar werk in de Tweede Kamer zo'n onderscheiding heeft gekregen.

Ze werd bij de uitreiking omringd door mensen die iets hebben met het donorschap. De een heeft een nieuw hart gekregen, de ander heeft een nier afgestaan en weer een ander heeft van een overleden familielid het donorschap geregeld. De onderscheiding wordt jaarlijks door de stichting uitgereikt in de Donorweek.

'Zij heeft een moeilijk thema opnieuw ter discussie gesteld'

Iedereen automatisch donor
Het is niet voor niets dat de onderscheiding naar Dijkstra is gegaan. Een vrij logische keuze. Zij heeft ervoor gezorgd dat heel Nederland opeens moet gaan nadenken of men wel of niet donor wil zijn. Dit jaar kreeg zij, zeer nipt, het wetsvoorstel erdoorheen waardoor er een nieuw donorregistratiesysteem ingaat. Dit houdt in dat er in Nederland een 'actieve donorregistratie' komt. Hierdoor is iedereen automatisch donor, tenzij anders aangegeven. Voordat het echt zover is, moet de Eerste Kamer nog akkoord gaan.

De Klim

Het Nationaal Donor Monument staat achter de Grote Kerk in Naarden en heet De Klim. Het is een blijvend monument om mensen te eren die hun weefsels of organen beschikbaar hebben gesteld voor transplantatie.
Ieder jaar in de Donorweek wordt een kleine, vergulde, replica uitgereikt aan die persoon of organisatie die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor orgaandonatie en -transplantatie.

Dijkstra kreeg de onderscheiding bij het Nationaal Donor Monument dat achter de Grote Kerk in Naarden staat. De stichting legt uit waarom de keuze op de politica is gevallen. "Pia Dijkstra heeft de afgelopen jaren met kundigheid, respect en betrokkenheid gewerkt aan het verbeteren van deze wet."

'Steeds meer mensen zeggen nee en dat is een goede ontwikkeling'

"Zij heeft het aangedurfd om een moeilijk en belangrijk thema opnieuw en degelijk ter discussie te stellen en daarvoor ook nieuwe mogelijkheden en oplossingen te bieden. Daarvoor heeft zij niet alleen het belang van mensen op de wachtlijst voor ogen gehad, maar ook van alle Nederlanders, zowel van mensen die wel als niet hun organen ter beschikking willen stellen."

Bovendien, zo stelt het bestuur, heeft zij veel meer dan van haar als politicus mag worden verwacht onophoudelijk aandacht gevraagd voor het onderwerp, waardoor het probleem van donatie en transplantatie op een goede manier onder de aandacht is gebracht. Voorzitter Gerard Boekhoff voegt daar nog aan toe: "We waren er echt snel uit. Ze heeft zo veel meer gedaan dan je zou verwachten. Ze is jarenlang hier bij betrokken geweest."

Tweede kans
Pia Dijkstra: "Ik doe dit niet alleen en kan dit ook niet alleen. Ik heb heel veel hulp en betrokkenheid gehad van mijn medewerkster Sophie Meijer, met wie ik de prijs graag deel. Ook kreeg ik de steun van vele experts uit de zorgsector. Mijn doel is altijd helder geweest: laat weten of je wel of niet donor wilt zijn. Toen ik in 2010 in de Kamer kwam stond dit onderwerp al in ons verkiezingsprogramma. Ik heb het tv-programma 'Vinger aan de Pols' gepresenteerd en wist er dus al wat van. Hierdoor kwam dit dossier ook op mijn pad. Inmiddels weten we van negen miljoen mensen nog steeds niet of ze donor willen zijn. Je ziet nu al dat steeds meer mensen laten weten dat ze geen donor willen zijn. En dat vind ik een goede ontwikkeling. Dan is het duidelijk. Nu is dat niet altijd het geval en als de familie moet beslissen dan is het antwoord bijna altijd nee. Ik wil dat iedereen laat weten wat ze willen. Heel veel mensen kunnen een tweede kans op een levendig leven krijgen."

Eva Wiessing, journalist

Foto: NOS

GOOISE MEREN - Het wereldberoemde TEDx-event (Technologie, Entertainment, Design) wordt onder de noemer TEDxGooiseMeren voor het eerst ook in onze gemeente gehouden. Het evenement is voor en door inwoners en heeft als thema de 'blended community'. Op de bijeenkomst zullen diverse sprekers, waaronder Eva Wiessing, de presentatie van hun leven geven.
Wie ben je?
"Ik ben verslaggever economie bij het NOS Journaal en ik woon in Bussum."

Waar gaat jouw TED-talk over?
"Griekenland verkeert sinds 2010 in een schuldencrisis. Sinds die tijd ben ik menigmaal in Griekenland geweest om verslag te doen van de situatie. De regering kon geen geld meer lenen, Europa moest te hulp schieten. Griekenland dreigde failliet te gaan. Tegenwoordig horen we er nu niet zo heel veel meer van. De reden is dat er met veel geld 'tijd' is gekocht zodat de regering aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Maar er is nog van alles mis, denk aan corruptie en belastingontduiking. Het onderliggende probleem is niet opgelost. De Grieken kunnen nog steeds maar 60 euro per dag pinnen, overleven is moeilijk. Ik ben niet zo optimistisch over de toekomst, maar meen dat Europa Griekenland niet moet loslaten."

TEDxGooiseMeren wordt gehouden op zaterdag 29 oktober in de voormalige Studio Concordia in Bussum. Kaarten kosten 40 euro inclusief diner en zijn te koop via www.tedxgooisemeren.nl.

Aandacht voor eventuele gevaren kunstgraskorrels

Vooralsnog wordt er gewoon gevoetbald

De korrels op de kunstgrasvelden zouden kanker kunnen verwekken. Archieffoto: Johan van der Geest

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De eventuele gevaren van korrels op voetbalvelden van kunstgras hebben de aandacht van de Bussumse voetbalclubs en de gemeente als beheerder van de velden, zo laten ze desgevraagd weten.

Afgelopen week toonden wetenschappers aan dat de korrels kanker zouden kunnen verwekken. De Bussumse voetbalclubs hebben kunstgrasvelden met zulke korrels.

Alle kunstgrasvelden in Bussum hebben zulke korrels. Foto: Sjoerd Stoop

Voetbalclubs en gemeente hopen op beter onderzoek

Autobanden
Het gaat om korrels van rubbergranulaat, vermalen autobanden. De stukjes rubber zorgen ervoor dat het kunstgras meer lijkt op een veld van natuurgras: de bal rolt er beter door, stuit niet te hoog op en het rubber zorgt ervoor dat je een betere sliding kunt maken zonder dat dat vervelende schaafwonden oplevert. Nu wordt gesteld dat het rubber ook nadelen zou hebben. De voetbalclubs en de gemeente hebben veel aandacht voor de eventuele gevaren.

Vooralsnog wordt er gewoon op de velden gevoetbald. De gevaren werden als eens onderzocht, maar van kankerverwekkende stoffen bleek toen geen sprake.

De voetbalclubs zelf reageren gelaten en nemen voorlopig geen maatregelen. "Er gaan al vele jaren geruchten dat de korrels kanker zouden kunnen verwekken. De afgelopen jaren zijn deze korrels al heel erg verbeterd en worden nu behandeld zodat ze veiliger zijn", zegt veldbeheerder Johan van der Geest van SDO, dat net als BFC de velden dus open houdt. Hij vervolgt: "We kunnen de voetballers geruststellen: er kan gewoon gevoetbald worden. Maar laten we er met z'n allen voor zorgen dat er extra goed onderzoek wordt gedaan naar de korrels, zodat we zeker weten dat het geen kwaad kan. Dat zou alle zorgen wegnemen."

De gemeente hoopt eveneens dat er beter vervolgonderzoek wordt gedaan naar de eventuele gevaren. Daar wordt nu vaart achter gezet. De gemeente benadrukt eveneens dat er nog geen maatregelen worden genomen.

Hard werken brengt voetballers SDO tweede zege

SDO-speler Kick van Aelst duelleert om de bal. Foto: Johan van der Geest.

BUSSUM - Er moest hard voor geknokt worden, maar SDO heeft afgelopen weekend haar tweede zege geboekt: SWZ BOSO Sneek werd met 2-1 verslagen

Voor rust kende SDO vooral problemen. De Bussumers moesten op gang komen, SWZ BOSO Sneek mocht het spel maken. Daar kwam nog eens bovenop dat SDO twee spelers verloor door blessures. Meteen na rust kwam SDO op achterstand, maar rechtte daarna de rug. Met feller spel en hard werken kwam de ploeg knap terug. Een benutte strafschop van Rick van der Velden en een doelpunt van Maikel van Latum brachten SDO alsnog de zege.

Bussumse hockeyers doen goede zaken

BUSSUM - Met een afgetekende zege hebben de hockeyers van Gooische afgelopen weekend goede zaken gedaan. De Bussumse overgangsklasser was met 1-3 te sterk voor HBS.

De hockeyers startten sterk en kwamen al snel terecht op voorsprong door een doelpunt van Filip Krikke. Het bleek echter geen opmaat voor meer: na de treffer zakten de Bussumers wat terug en kon de tegenstander scoren. De zege kwam er alsnog door twee treffers van Luc Smeets.

Hockeysters aan kop
Voor het eerst hebben de hockeysters van Gooische afgelopen weekend punten verspeeld. De Bussumers stapten tegen Deventer met 0-0 van het veld.

Dat er geen zege geboekt werd, had echter geen negatieve gevolgen voor de stand. Sterker nog: doordat alle concurrenten punten verspeelden, staan de Bussumse hockeysters nu alleen aan kop.

Nederlaag voor Allen Weerbaar

BUSSUM - Allen Weerbaar heeft afgelopen weekend dure punten verspeeld aan kop en moet de eerste plaats vanaf nu delen met twee andere ploegen.

De Bussumse voetballers verloren met 2-3 van Taba; een week eerder werden er eveneens punten verspeeld. Daardoor verdampte de voorsprong van de Bussumse koploper op de naaste belagers.

Allen Weerbaar moest tot twee keer toe terugkomen van een achterstand, maar dat lukte geen derde keer.

Geen problemen voor DOC

BUSSUM - Zonder problemen hebben de korfballers van DOC afgelopen weekend gewonnen van Fluks. De Bussumers waren met 20-10 te sterk.

Het duurde even voordat DOC op gang kwam, maar toen het eerste doelpunt eenmaal gemaakt was, kwam de ploeg echt los. Na de eerste helft was het al 12-4.

Na de rust pakte de ploeg goed door en bleef de voorsprong met gemak staan.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Bussumsche Courant 7 april 1928.

Tehuis voor meisjes

Bussumsche Courant 25 oktober 1924.
Landstraat 29 vlak voor de sloop.
Bussumsche Courant 2 december 1922.

Een aantal jaren voordat het Tehuis voor Meisjes aan de Landstraat 29 de deuren opende, had mevrouw Veltman-Jonker al hulpbehoevende meisjes in haar huis aan de Meentweg opgenomen.

Toen zij haar woning moest verlaten, trok het bestuur van de (protestante) Nederlandsche Vrouwenbond tot verhooging van het zedelijk bewustzijn zich haar dankbare werk aan. Het pand aan de Landstraat werd aangekocht en mevrouw Veltman was daar, tot aan haar dood in 1925, directrice.

Doel van dit tehuis was een toevluchtsoord te zijn voor meisjes en vrouwen die, al dan niet door eigen schuld, tijdeloos dakloos waren en vooral 'moreelen steun behoeften'. Zonder dit toevluchtsoord zouden zij 'wellicht den verkeerden weg' zijn opgegaan.

De Landstraat 29 was eenvoudig ingericht. In de grote kamer beneden konden de meisjes hun vrije avonden onder het genot van een kopje thee met elkaar doorbrengen, samen handwerken en zingen.

De deur stond al snel dag en nacht open. Wat dat laatste betreft vooral voor meisjes die met de laatste trein waren aangekomen, of zwerfsters die in een warm bed werden gestopt.

'De meisjes' waren veelal dienstbodes zonder verblijf, waaronder vaak Duitse meisjes.

Na de 1e Wereldoorlog verkeerden veel gezinnen in Duitsland in armoede en werden jonge (ongehuwde) Duitse vrouwen, meestal per trein, naar Nederland gestuurd om een 'dienstje' te zoeken. In grotere steden werden ze opgevangen door 'Stationswerkers' of plaatselijke vrouwenverenigingen. In Bussum stuurde de politie regelmatig meisjes door naar de Landstraat.

In 1929 verhuisde het tehuis in verband met de sloop van nummer 29 naar de Landstraat 1.

Het bestuur bestond uit betrokken, doorgaans bemiddelde Gooise dames, die de donateurs opriepen om 'warme sympathie bij anderen op te wekken en nieuwe leden te werven'. In 1923 was het ledental 180, in 1930 al 382. De vrouw van burgemeester De Bordes was jarenlang erepresident.

De financiën van het tehuis waren een constante bron van zorg. Daarom werden er regelmatig open dagen en bazaars georganiseerd. Bij al die activiteiten werden steevast de politie, de gemeente, de bestuursleden van de R.K. Meisjesbond en de Zusters der Wijkverpleging van Ziekenzorg betrokken. Dokter Hirschel (en later ook dokter Reinders) verleende vele jaren gratis medische bijstand.

Wat cijfers:


in de winter van 1929 bezochten ruim 500 meisjes het tehuis.


in 1930 waren er 144 logees.


1933 telde 150 logees met 874 verpleegdagen en 22 keer 'nachtverblijf aan vrouwen en meisjes die geen onderdak hadden'. 'Zondags wel eens 40 gasten'.

Margreet de Broekert

Bronnen:

Bussumsche Courant 1922, 1924, 1928. 'Duitse dienstboden in Hilversum', Helma Ketelaar, Eigen Perk 2006

donderdag 13 oktober

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Bloemschikken

WOC De Palmpit 10.00 uur

De bloemschikcursus gaat weer van start en wordt gehouden om de twee weken. Kosten € 50,- voor 6 lessen.

Open Eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Een vers bereide maaltijd. Aanmelden op 035-6938786.

Proef de verspilling!

Soupurbe 18.30 uur

Samen koken en eten met verspilde groenten. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

Vrijmetselarij

Logegebouw Bussum 20.00 uur

Een avond over vrijmetselarij. Aanmelden op www.comeniusloge.nl.

Avond over TTIP

Soupurbe 20.00 uur

Met Freek Bersch van Milieudefensie. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

vrijdag 14 oktober

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Aanmelden op 035-6918829.

Zelf muziek maken

WOC De Palmpit 14.00 uur

Zelf muziek maken op de mondharmonica.

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld.

KBO-ledenmiddag

De Sloep, links naast Mariakerk 14.00 uur

Deze keer komt Dansgroep Baarn volksdansen.

Taxatie van speelgoed

Bibliotheek Bussum 14.00 uur

Neem je vondsten mee naar de bibliotheek en kijk wat het nog waard is.

Broodje+

Brinklaan 17.45 uur

Een broodmaaltijd met soep en snack.

Goed Gesprek

Brinklaan 19.15 uur

Een gesprek over de bijbel.

zaterdag 15 oktober

Inloop

WOC De Palmpit 10.00 uur

Gezellig samenzijn.

ANBO samen lunchen

Brownies en Downies 12.30 uur

Elke derde zaterdag van de maand samen lunchen. Aanmelden op 035-8889959.

Naar de Domkerk

BoodschappenPlusBus 13.00 uur

De BoodschappenPlusBus gaat naar een concert.

Garageverkoop

Iepenlaan, garagebox 348 14.00 uur

Er wordt van alles verkocht.

Govert Schilling

Bibliotheek Bussum 20.00 uur

Govert Schilling vertelt over 'Einsteins gelijk'.

zondag 16 oktober

Bezoek aan Kamp Amersfoort

BoodschappenPlusBus 11.00 uur

Soosmiddag

WOC De Palmpit 14.30 uur

Voor jong en oud.

Limes Live Café en lounge

Brasserie Limes 14.30 uur

Een optreden van de bekende Gooische formatie Eemjazz.

Meet & Greet

Comenius Museum 15.00 uur

Ontmoet de kunstenaars van 'Wereld Beeld'.

maandag 17 oktober

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

ANBO SeniorenCafé

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

Ouderen ontmoeten ouderen.

Vrijmetselaars

Brediusweg 23a 12.00 uur

Avond voor belangstellenden.

dinsdag 18 oktober

Themaochtend

Bibliotheek Naarden 10.00 uur

Een workshop kleuren voor volwassenen.

Naald & Draad

Het Trefpunt 10.00 uur

Helpt met vervelende naaiwerkjes. Aan de rotonde Ceintuurbaan/H.A. Lorentzweg.

V.O.C.

Antonius Hof 14.30 uur

Lezing met beelden over de VOC.

Versa vrijwillgerscentrale

*Stop Poverty zoekt een administratief medewerker voor 1 of 2 dagen per week. Graag enige kennis van financiële administratie en vaardig zijn met de Engelse taal.
*Amaris, Florisberg zoekt een vrijwilliger voor de vrijwilligersregistratie en -administratie. Kennis van Excel is gewenst. Leuke werkomgeving in de Mariënburg in Bussum.
*Wijkontmoetingscentrum De Palmpit zoekt een gastheer of –vrouw voor het verwelkomen van gasten en het verstrekken van koffie en thee. U werkt van 09.15 – 12.15 uur of van 13.00 – 16.30 uur.
*Stichting Child Surgery – Viet Nam zoekt een vormgever. Voor bewaking van de huisstijl en de vormgeving van de nieuwsbrief.

Filmhuis Bussum

'Le fils de Jean'.

*CAPTAIN FANTASTIC Viggo Mortensen en zes kinderen proberen in de natuur te leven.
*In CHRONIC weet een volmaakt toegewijde hospice-verpleger zich met zijn eigen leven geen raad.
*DE HELD naar Jessica Durlachers roman.
*BACALAUREAT: wat als je je dochter kunt helpen tegen je principes in?
*Spannende ANTS ON A SHRIMP toont het grootste culinaire experiment van Noma's chef-kok Redzepi.
*AS I OPEN MY EYES een persoonlijk gepassioneerd verhaal tegen een sociaal-politieke achtergrond en Arabische muziek.
*LA TIERRA Y LA SOMBRA is een wonderschoon familiedrama over Colombiaanse suikerrietwerkers.
*Ingetogen DESDE ALLÁ laat tussen twee mannen een spanning vol vragen ontstaan.
*FLORENCE FOSTER JENKINS volgt de slechtste operazangeres aller tijden, met Meryl Streep en Hugh Grant. Waargebeurd.
*In LE FILS DE JEAN komt een jonge man achter de waarheid over zijn vader die hij nooit gekend heeft; ontroerend, spannend en met een voortreffelijke cast.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*Ook drie FAMILIEFILMS: HUISDIERGEHEIMEN, MIJN NAAM IS COURGETTE en PLUK VAN DE PETTEFLET.

Feestelijke uitreiking Cambridge-certificaten

BUSSUM - Maar liefst 156 leerlingen van het Goois Lyceum hebben donderdag 5 oktober hun Cambridge-certificaat behaald. Dit betekent dat ze uitstekend het Engels beheersen. Dit jaar werden ook nog eens 41 jongens en meiden onderscheiden met de hoogste graad, Distinction. De certificaten werden voor het vijfde jaar op rij uitgereikt in het bijzijn van vertegenwoordigers van Cambridge University Press, Cambridge Language Assessment, The British Council, Educasent en trotse ouders. Op de foto de leerlingen met niveaus KET en PET.

Weesp denkt over samenwerken

GOOISE MEREN - De gemeenteraad van Weesp noemt de Gooise Meren de meest gewenste partners binnen Gooi en Vechtstreek om de komende jaren meer mee te gaan samenwerken en eventueel later (5 tot 7 jaar) mee te fuseren.

Dat staat in de Toekomstvisie van de Weesper raad die deze week met inwoners wordt besproken. Weesp wil nu onderzoek naar een samenwerking met Gooise Meren. Tegelijk verkent Weesp een samenwerking met Amsterdam. Op basis daarvan wordt een keuze gemaakt. Het recente bestuurskrachtonderzoek van de Weesper gemeenteraad toonde aan dat Weesp moet zoeken naar andere gemeenten om te gaan fuseren of samenwerken, omdat het het op termijn niet alleen kan bolwerken. Intussen dringt de provincie al langer aan op schaalvergroting.
Weesp werkt op enkele terreinen al samen met Gooise Meren. Toch mag de voorkeur opvallend genoemd worden. Weesp had aanvankelijk mee moeten fuseren tot Gooise Meren, maar Bussum wist Weesp met Haags lobbywerk buiten te houden.

Hilversum
Hilversum heeft hier als grote regionale speler ook iets over te zeggen. De mediastad is hier duidelijk in. Het liefst willen zij in één keer doorstoten naar één grote Gooise gemeente onder de noemer Gooistad. Dat is te lezen in de conceptbrief van het college van burgemeester en wethouders.

Geen tussenstap
"Het rapport van Deloitte geeft klip-en-klaar aan dat deze variant het meeste kans biedt om de geschetste beperkingen van het huidige bestuurlijke systeem te verminderen of op te heffen", schrijft het Hilversumse college. "Wij zijn van mening dat een dergelijke tussenstap niet verstandig is omdat zij leidt tot een zeer lange periode van interne focus en reorganisatieregiems."

Eindpunt
In de bevindingen stelt Deloitte dat er in 2023 drie gemeenten in de Gooi en Vechtstreek zouden moeten zijn. Hilversum zou samen kunnen gaan met Wijdemeren en Weesp. De Hilversumse bestuurders vinden dat het beter is om zonder tussenstap van zeven naar één gemeente te gaan, ook al omdat de onderzoekers dit zelf als sterkste optie opschrijven. Deloitte heeft dit niet als eindpunt neergezet.

Commissie
Woensdag 12 oktober staat dit onderwerp op de politieke agenda in de gemeente Hilversum. De commissie Economie en Bestuur bespreekt dan in de Dudokkamer van het raadhuis 'Bestuurskrachtonderzoek Gooi en Vechtstreek'.

Leegstand winkels Gooise Meren valt mee

GOOISE MEREN - Van het gezamenlijke winkeloppervlak in Bussum, Naarden en Muiden staat 5 procent leeg. Dat is minder dan de andere grotere gemeenten om ons heen.

In Hilversum en Diemen staat 14 procent leeg en ook in Huizen ligt het percentage hoger dan in Gooise Meren. De winkelleegstand in Nederland verdubbelde de afgelopen tien jaar en bedraagt inmiddels ruim 10 procent van de totale winkelvloer. De provincies hebben aangekondigd niet meer mee te werken aan grootschalige uitbreiding van winkellocaties als er sprake is van leegstand, zo meldt de NOS. De cijfers zijn van het onderzoekbureau Locatus en het Planbureau voor de Leefomgeving.

Percentage vierkante meter winkelvloeroppervlakte dat leegstaat (2016)
Regio:
1% Eemnes
2% Wijdemeren
3% Blaricum
5% Weesp
6% Gooise Meren
7% Laren
9% Huizen

Landelijk:
6% Amsterdam
11% Almere
33% Bloemendaal
66% Littenseradiel (Friesland)

Cinekid Festival komt naar Filmhuis

BUSSUM - Het Cinekid Fimfestival komt deze herfstvakantie naar Filmhuis Bussum. Dit driedaagse feest in de herfstvakantie is geschikt voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar oud.

Speciaal voor Cinekid zijn de beste en mooiste films geselecteerd. Filmhuis Bussum wordt tijdens deze drie dagen tussen 09.15 en 16.00 uur omgedoopt tot een groot MediaLab: één grote interactieve, digitale speeltuin. Met games, installaties, 3D-werelden, puzzels en de nieuwste apps waar de kinderen zelf mee aan de slag gaan.
Een filmkaartje voor Cinekid kost € 11,50. Dit is inclusief de toegang tot het MediaLab. Kaarten zijn te koop via de website en aan de kassa. Cinekid vindt plaats op 16, 17 en 18 oktober.

Ouderen genieten van het Ruime Sop

Optreden in Spant! Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Vele ouderen uit Bussum hebben afgelopen weekend genoten van een gratis optreden van het Ruime Sop ter ere van hun 10-jarige bestaan.

Het optreden was een cadeau van het koor aan diverse ouderen. Zij werden uitgenodigd en er werd zelfs, indien nodig, vervoer geregeld. Ze spreken van een gigantische operatie. Met het hart op de goede plaats en een mooie show kon iedereen genieten. Het koor heeft een erg bijzonder jaar achter de rug waarbij ze de gemeenschap hebben betrokken.

Vrienden van Bredius bieden 355 handtekeningen aan

'Het hek om de speelweide mag er niet komen'

Zeker 355 buren zijn tegen het hek. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het actiecomité Vrienden van het Bredius voeren de druk op het gemeentebestuur op. Ze hebben vanochtend (woensdag) 355 handtekeningen aangeboden aan wethouder Marleen Sanderse op het stadhuis in Naarden. Hiermee willen ze voorkomen dat de gemeente hekken plaatst om 'hun' speelweide aan de Burgemeester s'Jacoblaan.

"Die ruim 350 steunbetuigingen laten zien dat de bewoners van het Brediuskwartier enorm betrokken zijn en grote waarde hechten aan het beschermd dorpsgezicht", betoogt woordvoerder Amon van den Borg. Behalve dat de bewoners 1,85 meter hoge hekken langs het groen geen gezicht vinden, zou het ook de speelruimte van de jeugd drastisch inperken.
Het hek zou de overlast van hangjongeren moeten beperken. Het plan om een hek te plaatsen was volgens Sanderse op aangeven van een aantal directomwonenden. Toen bleek dat een groot aantal Brediusbewoners bezwaar had, werd het plan eind september al opgeschort. Met de petitie wil het actiecomité zorgen dat het plan voor de hekken volledig van de baan is.

Correctie

De spoorwegovergang Comeniuslaan / Zwarte weg zal in de toekomst 180 auto's per dag verwerken. In de krant van vorige week stond per ongeluk 180 auto's per uur.

Klein wonen in het Gooi

In Hilversum is een studio in een kleinschalig complex dat deel uitmaakt van de geheel gerenoveerde Melkfabriek.

Het woningaanbod van Gooi & Vechtstreek loopt uiteen van enorme villa's met stukken grond tot appartementen die slechts uit één kamer bestaan. Naast het uitlichten van drie studio's uit Hilversum, Bussum en Laren geven we wat tips om optimaal gebruik te maken van een relatief kleine ruimte.

Hilversum

In Hilversum is een nieuw gebouwde studio gelegen in een kleinschalig complex dat deel uitmaakt van de geheel gerenoveerde Melkfabriek. Vanuit de hal kun je naar de badkamer of naar de kamer die zowel als woon- als slaapkamer fungeert. Het ruime vertrek met luxe open keuken is voorzien van twee Franse balkonnetjes op het zuidwesten.
- DorenbosIRasch Makelaars

Bussum

Dit knusse, onderhoudsvriendelijke appartement is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een eigen plek. Vanuit de lichte woonkamer kun je via de openslaande deuren naar het balkon. Deze studio is van alle gemakken voorzien.
- Albers Makelaars

Laren

In het centrum van Laren is het kleinschalige appartementengebouw De Wevershoek te vinden. Hier bevindt zich op de begane grond een studio met een ruim en zonnig terras op het zuiden met uitzicht op de binnentuin en een eigen berging.
- Wester Campagne & van Breemen

Tips

Het is niet altijd gemakkelijk om een kleine woning in te richten en daarmee optimaal van de ruimte gebruik te maken, maar er zijn een paar tips en tricks waarmee je optisch ruimte creëert. Kies bijvoorbeeld voor een licht kleurenpalet en zorg voor diepte door met lagen te werken. Dit kun je al doen met een vloerkleed of verschillende kleuren kussentjes. Werk met multifunctionele meubels en items die opgehangen kunnen worden, zodat je zo veel mogelijk van de vloer blijft zien. Zoals boekenplanken in plaats van een boekenkast. Wil je van de ene kamer graag verschillende ruimtes maken? Werk dan met een wand of een kast om delen van elkaar te scheiden. Soms creëer je met het draaien van meubelstukken ook al het gewenste effect.

Tweedeling woningmarkt groeit steeds meer

Terwijl het aantal transacties blijft toenemen en de prijzen doorstijgen, groeit ook de tweedeling op de woningmarkt steeds meer.

Die kloof gaapt niet alleen tussen stad en platteland en tussen huur en koop, maar het afnemende aanbod aan te koop staande woningen zorgt ook voor een tweespalt tussen verkopers en kopers.

Die eerste groep komt relatief makkelijk van zijn woning af, terwijl de woningmarkt voor steeds meer kopers – met name starters – moeilijk toegankelijk wordt, vooral in de oververhitte regio's. Dit is de voornaamste conclusie van de NVM.

Onderzoeksplicht bij het kopen van een huis

Begin deze maand was de Open Huizen Dag. Je hebt een leuk huis bekeken en hebt onderhandeld over de vraagprijs. Zorg dat je vóór de koop je onderzoeksplicht hebt vervuld.

De onderzoeksplicht houdt in dat zowel de bouwkundige als de juridische staat van de woning onderzocht moet worden. Onderzoek naar de juridische staat houdt bijvoorbeeld een check van het bestemmingsplan in. Voor onderzoek naar de bouwkundige staat kun je het best een bouwkundige inschakelen die een keuringsrapport opstelt.

NVM


Nederland heeft tot 2040 één miljoen extra woningen nodig. Een gigantische opgave en uitdaging, stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Hoe vraaggestuurde nieuwbouw tot stand komt, laat de NVM zien in haar publicatie 'Bouwen voor de vraag heeft de toekomst', die deze week gepresenteerd werd. Uit de projecten blijkt dat een goede samenwerking tussen gemeenten, ontwikkelaars en NVM-makelaars leidt tot maatwerk voor alle doelgroepen.

Interieur


Klaar voor het koude seizoen met de kachels van Dovre! De producent van gietijzeren kachels en haarden komt met verschillende modellen, waaronder de ROCK. Deze kachel oogt tegelijkertijd robuust door het gietijzer en zacht door de afgeronde hoeken. Hierdoor past ROCK prima in verschillende interieurstijlen.

TIP!


De #Lievelingsbloemcampagne van Mooiwatbloemendoen.nl is van start gegaan. Achter elke lievelingsbloem zit namelijk een verhaal met daarbij mooie, lieve of droevige momenten en herinneringen. Met de hashtag worden deze soms controversiële verhalen rond lievelingsbloemen tot leven gebracht.

Nieuws


Minister Henk Kamp (Economische Zaken) vindt het ernstig dat de energiegegevens van twee miljoen huishoudens zijn gestolen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Kamp zegt dat hij de energiesector direct heeft aangesproken op zijn verantwoordelijkheid en eist snelle maatregelen om herhaling te voorkomen.

Karin Brunt, 06-29165460 klassiek zangles, zangworkshops en -projecten, mindfulness met muziek. www.karinbrunt.nl en www.spelend-verbinden.nl

Henny ten Brink Meubelmaatwerk Ankeveen. Creatieve oplossingen voor alle maatwerkmeubilair voor particulier en bedrijf. Tevens restauratie, onderhoud en interieurbetimmeringen. tel. 06-42104657

Vrouw heeft 9 jaar ervaring en zoekt werk in de huishouding en strijkwerk etc. Met goede ref. Mevr. Els 10 euro p/u. Tel.: 06-21810399

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Brood- en banketbakkerij Kwakman in Bussum is op zoek naar een enthousiaste, spontane verkoopmedewerker voor 16-20 u/pw. Waarvan de zaterdag om de week. Ervaring is een pré. Mail je C.V. naar: bestelling@bakkerijkwakman.nl.

Bespaar nu op je energierekening! ENERGYWAKEUP.NL of bel Toon 035-7111371

Kom voor VIOOLLESSEN naar Vioolstudio Diana in Hilversum! Bel/App 06-51746686 voor een GRATIS proefles! Vioolstudiodiana@gmail.com Vioolstudiodiana.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.arthursloodgietersbedrijf.nl

VOOR AL UW SCHILDERWERK groot/klein. PMC biedt u altijd een vrijblijvende offerte. 36 jaar ervaring. Info: 06-53148137 pharskamp@hetnet.nl

Wij ruimen de rest op als de kringloop is geweest, uw huis bezemschoon opgeleverd www.woningontruiming.com 035-5233599

GARAGEBOX TE HUUR, NAARDEN, Pr. Margriethof. Huur € 130,- p.m. Tel.: 06-53504070

55+ app. 6 kamers, 2 badkamers, rand v Spiegel, eigen parkeerplaats + berging in parkeergarage, balkon op Z. Parket in hele app 220 m2. Tel.: 06-27497585 prijs i.o. www.demolenbergen.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure- schoonheids-nagelsalon 15 m2. Inlichtingen; 035-6935525/06-22393323