BussumsNieuws

11 oktober 2017

BussumsNieuws 11 oktober 2017


Wethouder Financiën erg tevreden

GOOISE MEREN We hebben het gedaan, het is ons gelukt. Wethouder Jan Franx straalt werkelijk van oor tot oor wanneer hij vertelt dat de financiële situatie van de gemeente Gooise Meren wat hem betreft piekfijn op orde is.

De begroting is rond en daarmee is inzichtelijk hoe de gemeente er financieel eigenlijk voorstaat. "Alle bezuinigen zijn gelukt en de harmonisatie is bijna afgerond. Dat wil zeggen dat we in alle kernen in de gemeenten dezelfde regels hanteren. Het college ligt op koers om de ambities en doelen uit het coalitieprogramma waar te maken. Normaal gesproken staat hier vier jaar voor, wij hebben het binnen de helft van de tijd geregeld." Bovendien is er bijna een miljoen euro over voor de nieuwe coalitie om nieuw beleid te maken. "De nieuwe raad kan op basis van deze cijfers een goede start maken zonder negatieve erfenissen van de voorgaande periode."
Dat er geld is voor nieuw beleid komt mede door een extra meevaller vanuit het Rijk (meicirculaire). "Ik ben een wethouder Financiën met een hele grote smile", lacht Franx.
Hij vervolgt: "We zijn nog geen twee jaar bezig als nieuwe gemeente en dit voorjaar al heeft de provincie besloten het extra toezicht op te heffen. Wij zijn als college trots om een financieel beeld te kunnen presenteren dat goed in elkaar steekt."

3

Welke fusiepitch imponeert Weesp?

GOOISE MEREN Zowel de burgemeester van Gooise Meren als de locoburgemeester van Amsterdam komt naar Weesp om elk hun samenwerkings- en fusieaanbod te presenteren. Weesp kan een pitch van maximaal tien minuten verwachten. Han ter Heegde heeft al laten weten heel graag Weesp toe te voegen aan Gooise Meren.

Het pitchen gebeurt tijdens een bijeenkomst op 18 oktober in de Grote Kerk van Weesp (aanvang 20.00 uur). Belangstellenden in de zaal kunnen daarna met vragen komen.

Op de zeepkist

Op 30 oktober is er opnieuw een bijeenkomst in de Grote Kerk. Dan moeten de fracties uit de Weesper gemeenteraad 'op de zeepkist' en kleur bekennen. Het publiek zal dan willen weten wat zij (vooralsnog) concluderen uit alle informatie die voorhanden is.
De raadsvergadering waarin het besluit over de bestuurlijke toekomst valt, op 9 november, vindt vanwege de te verwachten grote publieke belangstelling ook plaats in de Grote Kerk in Weesp.

Lekkerste speculaas van Noord-Holland

BUSSUM De koude dagen komen er weer aan en dan is een speculaasje bij de koffie of thee heel lekker. En wil je dan het lekkerste speculaas uit de regio?

Dat kan, want bakkerij Kwakman, met winkels in Bussum en Naarden, bakt de lekkerste speculaas zonder amandelen van heel Noord-Holland. Het recept is geheim.

Tijdens een vakwedstrijd waren de vakjury en het consumentenpanel het er unaniem over eens dat de speculaas van Kwakman qua smaak, vorm, aroma en uiterlijk het allerlekkerste is.

Dit jaar een gruwelijk enge Kinderboekenweek

Foto: Bob Awick

BUSSUM 'Gruwelijk eng' is dit jaar het thema van de Kinderboekenweek. En dat is te zien aan al die enge boeken over spinnen, bliksem en monsters. Gisteren kwam de enige echte Gruffalo naar boekhandel Los om daar de kinderen voor te lezen over zijn avonturen in het bos. De kinderen genoten van het voorlezen en bleken helemaal niet bang te zijn...

Matchdiner

Foto: Bob Awick

Platform Maatschappelijk Verbinden Gooise Meren kijkt terug op een geslaagd matchdiner met als doel om elkaar op weg te helpen.

13

Een uitgelezen boek
crailo

Deze naam, die 'kraaienveld in het bos' betekent, kan wel op tien verschillende manieren gespeld worden, maar Crailo is het meest gangbaar. We komen de naam veel tegen in Gooi-Noord. A.P. (Ank) Kooyman-van Rossum en ir. D.F. Winnen beschrijven de geschiedenis van het landgoed in een boekje uit 1986. Al in de 17e eeuw komt de naam van dit gebied tussen Bussum, Naarden en Huizen voor. Een steenrijke Amsterdammer, Van Rensselaer, kocht het ontginningsgebied in 1628 en zijn nakomelingen hadden het 200 jaar in bezit. Een bijzondere eigenaar rond 1900 was de vrijgezel Pieter Langerhuizen. Hij koopt veel kunst en bouwt op het landgoed een museum. Vandaar dat daar nu de Museumlaan is. Deze man was ook nog eens gek op paardenrennen en reizen en was tevens burgemeester van Huizen en van Bussum. Dit alles wordt in dit boekje, 48 pagina's, uitgebreid beschreven. Een apart hoofdstuk is geschreven door ir. T. van Tol over de periode vóór 1628.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.M. van 't Hof
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 14/10 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering parochianen; vr. 13/10 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. H.A. en 15.30 u. middagviering ouderen H.A. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Verlosserkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. R.F.J. Beltman
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. K. van Meijeren en 17.00 u. ds. G.J. Roest
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. dhr. P.W.A. Overdiep
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. dr. T. van Willigenburg
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 0.930 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Nieuw in Bussum: Net Niet Nieuw

Echt nieuw is dit winkeltje niet. Draait al een paar maanden. Maar je moet hem wel kunnen ontdekken.

Helemaal een zaakje waar ik gek op ben. Heel veel kleine spulletjes, wat grotere objecten, kleinmeubeltjes, huisraad, maar dat alles dan wel met een hoog 'retro'-gehalte en heel wat artikelen kunnen gerust brocante of antiek genoemd worden. Het is goed snuffelen daar op de Nieuwe Brink 135, schuin tegenover de C&A. Vandaar mijn interesse. De zaak wordt gerund door Mario, die met zijn Utrechtse achtergrond prima te pruimen is. Het is niet zo moeilijk om leuk met hem te onderhandelen. Bovendien hanteert hij regelmatig de formule van 4 items kopen en dan 1 dingetje naar keuze uit de hele winkel voor 1 euro erbij. Mario zit al jaar en dag in de handel van tweedehandsspullen en kan in de nabijheid van Utrecht beschikken over een enorme voorraad van nog ongeopende dozen waar hij dan wekelijks zijn Net Niet Nieuw-winkeltje mee kan bevoorraden. Mario zelf heeft het graag over "de krenten in de pap" want, serieus, er kunnen ook prachtige koopje gerealiseerd worden. Zeker voor de verzamelaars van aparte dingetjes. Er zijn absoluut opvallende verrassingen te scoren. Het is vooral erg prettig rondzoeken, want alles is netjes en duidelijk geëtaleerd, je hoeft niet te waden door bergen spul. Volgende week kom ik met een stukje dat niet geschreven had kunnen worden zonder deze aparte toko.

Weerbericht

Overgang naar droog, zacht en vrij zonnig herfstweer

Er is beter weer op komst. Een zone van hoge luchtdruk bouwt zich op boven Centraal Europa. De baan van de neerslaggebieden wordt daardoor naar het noorden weggeduwd. Dat heeft een gunstig effect op het weer. De neerslagkansen nemen af en zonneschijn krijgt meer ruimte. In het weekeinde gaat het op nazomer lijken bij een maximum van rond 20 graden.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag en in de ochtend kunnen nog enkele buien vallen. In de loop van de dag wordt het droog en klaart het geleidelijk op. Er waait een matige zuidwestenwind. Het wordt 15 graden. Vrijdag is het droog met lokaal mist en/of lage bewolking maar ook ruimte voor de zon. De zuidwestenwind zwakt iets af. De maximum temperatuur ligt rond 18 graden.

Het weekeinde

In het weekeinde is het droog met in de nacht en vroege ochtend lokaal mist of laaghangende bewolking. Nadat de lokale mist is opgelost is het overdag vrij zonnig. Daarbij waait er een zwakke tot matige wind tussen zuidwest en zuid. De temperatuur stijgt in de middag naar 19 à 20 graden, zondag een graadje hoger. Ook na het weekeinde blijft het nog enkele dagen zacht.

Weetje

Zomerse temperaturen komen soms nog voor in oktober. Record warm werd het op 4 oktober 1983 met 26.4 graden. Ook oktober 2011 begon met twee zomerse dagen van 26 graden. Dit waren extremen. Een maximum tussen 20 en 25 graden komt vaker voor. In oktober 2014 nog op 5 dagen in die maand. In oktober 2005 op 7 dagen met zelfs nog 21 graden op de 30e.

Vanaf 11 oktober zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a. de Kinderboekenweek, 112-wedstrijd brandweer, 'megaschilderij' Pieter Goldstein is af, de lerarenstaking en de opbrengst van de olifantenbeelden in Laren.
- In RegioHub gaat het over de Dementheek in Wijdemeren.
- In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt met Gerben Struik (wethouder Gooise Meren) en Theo Reijn (wethouder Wijdemeren).

'Weesp kan beter bij 't Gooi blijven'

Regio Gooi en Vechtstreek wil Weesp binnenboord houden

Als Weesp voor Amsterdam kiest, verlaat het de Regio Gooi en Vechtstreek. Een doemscenario voor deze uitvoeringsinstantie. Directeur Igor Meuwese legt uit.

Igor Meuwese wil Weesp bij de Regio Gooi en Vechtstreek houden. Foto: Dick Jongerden

GOOISE MEREN Mocht Weesp de Regio Gooi en Vechtstreek verlaten, dan zou dat zeer spijtig zijn, zegt directeur Igor Meuwese. "Wij doen dingen goed, óók voor de inwoners van Weesp. Bovendien: wij hebben Weesp ook nodig."

Zorg, afvalverwerking, woonruimteverdeling, ambulancedienst, GGD: voor de uitvoering van deze en andere zware taken is Weesp stevig vervlochten in de Regio Gooi en Vechtstreek, de uitvoeringsinstantie namens alle gemeenten in deze regio. Dat speelt een zeer belangrijke rol in de afweging die de gemeenteraadsleden van Weesp moeten maken over de bestuurlijke toekomst. Want de keuze die de raad zichzelf heeft voorgelegd (aansluiten bij Gooise Meren of bij Amsterdam) heeft gevolgen voor de samenwerking binnen de Regio Gooi en Vechtstreek. Een keuze voor Amsterdam zou namelijk betekenen dat Weesp de Regio Gooi en Vechtstreek zal verlaten. Meuwese: "Als Weesp naar Amsterdam trekt, verandert de streek natuurlijk niet, maar wel de samenwerking in ons hele gebied."

Als Weesp zegt: bestuurlijk kiezen we voor Amsterdam, maar we blijven gebruikmaken van de diensten uit Gooi en Vechtstreek?

"Dat lijkt mij in de praktijk heel lastig. We hebben met elkaar een regionale samenwerkingsagenda vastgesteld en de gemeenteraden bepalen wat wij doen voor de inwoners. Dat is één pakket en daar kun je niet de dingen uitpikken die je wel of niet wilt. Amsterdam heeft bijvoorbeeld de woonruimteverdeling geregeld via Woningnet. Daar zal Weesp dan bij moeten aansluiten, dat kun je niet ook in de Regio Gooi en Vechtstreek blijven doen."

Du bij een keuze voor Amsterdam gaat er voor de inwoners van Weesp veel veranderen, bij een keuze voor Gooise Meren verandert er bijna niks?

"Die stelling is absoluut waar. Dat komt omdat we al veel uitvoeren voor de gemeente Weesp: de ambulancedienst, de GGD, de consultatiebureaus, Veilig Thuis, de GAD, alle inkoop van de zorg. Dat zijn grote taken met veel dagelijkse inwonerscontacten."

De winkeliers en Weesp Marketing roemen Amsterdam vanwege de bestuurskracht en grotere invloed in Den Haag.

"De Gooi en Vechtstreek is onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam en werkt op die grote vraagstukken al intensief samen met Amsterdam. Dan doen we met 33 andere gemeenten. Als Metropoolregio zijn wij gesprekspartner in Den Haag en in Europa. In de Metropoolregio is de Gooi en Vechtstreek, met Weesp en met Gooise Meren, een volwaardige gesprekspartner, juist op die grote thema's."

Laat Gooise Meren voldoende merken dat ze Weesp erbij willen?

"Gooise Meren zegt dat ze verliefd is op Weesp. Het gebaar dat zij nu maken is een oprechte belangstelling om goede dingen te gaan doen voor de inwoners van Weesp. Als Regio zijn wij al 43 jaar getrouwd met Weesp. Elk huwelijk kent zijn hobbels. Wij hopen, in het belang van de inwoners, dat wij de samenwerking kunnen voortzetten."

Woonlasten gelijk getrokken

Wethouder Jan Franx blijft graag nog een paar jaar in Gooise Meren.

GOOISE MEREN Nu de begroting klaar is, zullen inwoners vooral merken dat de woonlasten iets omhoog gaan. Inwoners van Bussum zullen hier het meeste van merken.

De gemeente gebruikt een rekenmodel waarbij uitgegaan wordt van een inwoner met een huis met een gemiddelde woz-waarde van 350.000 euro. Inwoners van Muiden, Muiderberg en Naarden gaan 2 euro per maand meer betalen. Inwoners van Bussum moeten 100 euro per jaar meer betalen.
Bussumers hadden altijd de laagste woonlasten. Hoewel deze huishoudens de eerste tijd nog gecompenseerd werden, komt dat nu te vervallen. De fusieregels dicteren namelijk dat voor alle woonkernen dezelfde regels moeten gelden. Dat valt dus voor de Bussumers minder positief uit. De woonlasten van Gooise Meren bevinden zich overigens in de middencategorie ten opzichte van andere gemeenten in Gooi en Vechtstreek.

Veel voorzieningen

Wethouder Franx: "We hebben voor dat geld veel voorzieningen in Gooise Meren. Denk aan goed onderwijs, sport, cultuur: we hebben het allemaal. We hebben nu ook in kaart gebracht wat we aan vastgoed hebben, daarvan kunnen we dan bekijken wat we er mee willen. Daarnaast gaan we kijken of er andere verdienmodellen zijn voor bijvoorbeeld de bibliotheek of het zwembad in Naarden. Die keuzes vallen overigens pas na de verkiezingen."
"De begroting zit nu goed in elkaar, het economische tij zit ook mee. Ook de algemene reserve is op orde. Ik voorzie wel nog dat 100.000 euro te weinig is voor de herinrichting van de parkeerplaats voor het gemeentehuis in Bussum. We willen daar een warme uitstraling en alles groener maken. Uiteindelijk wordt dat ook weer de plek voor evenementen zoals de kermis en Bussum op IJs."

Eerste WijnFestijn met zeventig wijnen en culinaire hapjes

Wijn proeven. Foto: Bob Awick

BUSSUM De eerste editie van het WijnFestijn in de Majellakapel is een succes geworden.

Iedereen kon een weekend lang ruim zeventig wijnen proeven uit verschillende landen en regio's, genieten van lekkernijen van restaurant Faulk, Lecker en L'Affetto, livemuziek en workshops. "Vrijdagavond was vooral voor de gezelligheid, zaterdag kwamen de bezoekers echt om de wijnen te proeven en voor de hapjes. De zondag was voor ouders met kinderen en buiten stond een springkussen", vertelt Marijke Jansen. Marijke heeft samen met haar collega Janine Sinnige dit festijn georganiseerd. "We werken allebei bij de RAI en organiseren beurzen en wonen allebei in Bussum. Wat me opviel is dat in het dorp veel wijnwinkels zijn en dan heb je natuurlijk ook veel wijnliefhebbers, maar een evenement waar je wijn kunt proeven in combinatie met een heerlijk hapje ontbrak. Ik reed toevallig langs de Majellakapel en dacht: dit is de geschikte locatie. Het eerste WijnFestijn was een groot succes met zo'n 360 bezoekers. "Iedereen was zo enthousiast dat we volgend jaar weer een tweede editie willen organiseren. Ook de partners waren positief."

Wouter van der Velde


Beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper, 56 jaar, Naarder sinds 1987

Wat voor werk is er van jou te zien bij het Hoofdkantoor?
"Ik schilder portretten en landschappen. In het Hoofdkantoor hangen er een aantal. Ga vooral eens kijken, zou ik zeggen. Overigens kun je voor mijn werk ook terecht bij Natural Living in Naarden."

Waar haal jij je creatieve inspiratie vandaan?
"Mensen van alledag en de natuur, het Naardermeer. Maar ook een bezoek aan een museum werkt inspirerend."

Ideale vrije dag?
"Als ik niet schilder ben ik wel bezig aan een ontwerp van een logo of magazine."

Waar kom je graag?
"Natuurlijk in het Naardermeer. Prachtig met de zonsondergang en honderden ganzen die voorbijgaan. De rust en ruimte! Alleen jammer van die treinen…"

Waar zou jij je voor inzetten als je een dag de burgemeester was?
"Een plek voor kinderen van 15/16/17 jaar. Een ruimte waar ze lekker kunnen chillen totdat ze legaal het café in kunnen. Maar dan wel een hippe plek waar ze vol trots heen kunnen, filmpje kijken enzo. Beter dan de kroeg eigenlijk."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Restaurant bezoeken met mijn vrouw."

En met een miljoen?
"Een mooi atelier realiseren waar iedereen langs kan komen, waar muziek gemaakt wordt en waar meer kunstenaars kunnen werken."

Wat weten de mensen niet van je?
"Dat ik het logo van SIEM ontworpen heb. Leuk restaurant in Naarden-Vesting."

Ontmoeting?
"Een schilderij samen maken met Picasso."

Lievelingsfilm?
"'Leviathan' met muziek van Philip Glass kan ik aanraden."

Nieuwe ronde voor Sportvisie

GOOISE MEREN De gemeenteraad bespreekt vanavond de aangepaste Beweeg- en Sportvisie.

De raad meende vorige maand nog dat de sportvisie te weinig echte visie had. Ook stond nergens duidelijk vermeld hoe raadsleden straks de controle moeten uitvoeren. Het stuk heeft nu enkele inhoudelijke aanvullingen en moet antwoord geven op de vragen van de raadsleden. Morgen moet blijken of het genoeg is.

In het stuk wordt onder andere voorgesteld om 12 fte aan buurtsportcoaches in te schakelen. Deze coaches moeten inwoners stimuleren om te bewegen en te sporten.
Verder wordt vanaf volgend jaar onderzoek gedaan naar de exploitatie / beheervorm van sportaccommodaties. Daarnaast moeten de kosten per sportaccommodatie worden onderzocht.

Nieuwe schoolbieb geopend

BUSSUM Wethouder Miriam van Meerten heeft afgelopen woensdag samen met de directeur van De Zonnewijzer de nieuwe schoolbibliotheek geopend.

De Zonnewijzer zit in Breeduit. De dependance van de bibliotheek moest daar gesloten worden vanwege bezuinigingen. De school heeft nu wel haar eigen bieb gekregen.
De feestelijke opening viel op de dag dat de Kinderboekenweek van start ging. De wethouder werd daarom gevraagd om ook het verhaal van de Gruffalo voor te lezen. Na het lezen werd er nog gedanst en kregen alle leerlingen een gebakje.

Van de lezers

Reageren? Mail naar redactie@bussumsnieuws.nl.

Ahold

Het is heel duidelijk dat Ahold alleen kijkt naar het eigen bedrijfsbelang: lekker makkelijk veel groeien in het centrum. Het dorpsbelang ligt duidelijk bij de andere plannen, bij die van bureau Mechelen: geen uitkleding van de Veerstraat, meer woningen en groen. En AH zal heus wel blijven bestaan bij die plannen! Kan de gemeente dit echt niet doorzetten?

Liebje Hoekendijk, Bussum

Bussum decor voor brandweerwedstijden

Commotie bij het Sint-Vituscollege. Foto: Brian van den berg

BUSSUM Brandweerpost Bussum had afgelopen weekend de eer de regionale brandweerwedstrijden te mogen houden.

Vanuit de hele Gooi en Vechtstreek deden korpsen mee aan de oefeningen. Er werd gekeken hoe de brandweerlieden bij incidenten handelen. Vanuit de Zandzee moesten ze naar een melding van een persoon te water in de Kom van Biegel, tegelijkertijd was er een brand en een onwelwording bij het Vituscollege. Post Laren won de Borsentrofee (112-melding) en Post Weesp de Tempo-baan.

Atelierbridge is uniek in Nederland

Bridgen in een van de ateliers. Foto: Sharon Manassen

BUSSUM Voor de derde maal hebben DenksportCentrum Bussum en kunstenaars van Kunstkring Artes de Atelierbridge georganiseerd. De Atelierbridge, uniek in zijn soort, is zes jaar geleden voortgekomen uit het communicatieproject CEL9, met de laatste telefooncellen van Nederland. Zondag werd er door 48 bridgeparen in 11 ateliers gespeeld.

9 / 24

Frank van de Woord : 'Het blijkt maar weer dat muziek ook echt verbindt'

De bands TAB en XO geven een benefietoptreden voor muziekstudio Bandstart

Twee maanden geleden is inge-
broken bij muziekstudio Bandstart en de apparatuur die werd gestolen, was niet verzekerd.

Frank van de Woord in de regiekamer van zijn muziekstudio Bandstart. Foto: Bob Awick

NAARDEN Het is nu twee maanden geleden dat er werd ingebroken bij muziekstudio Bandstart, maar voor eigenaar Frank van de Woord voelt het nog als gisteren. "Op vrijdag 11 augustus kwam ik 's avonds naar de studio om een band binnen te laten en zag dat het slot geforceerd was met een koevoet."

In eerste instantie dacht Frank dat er niets gestolen was, want de kostbare instrumenten waren aanwezig en het geld lag nog in de kassa. "Na een snelle inspectie kwam ik erachter dat er in de regiekamer belangrijke en kostbare apparatuur was meegenomen. De inbrekers zijn doelgericht te werk gegaan." De apparatuur was niet verzekerd omdat de verzekeringen te duur zijn. "Omdat ik het niet kon verzekeren, is de klap extra groot. Wel heb ik de ingang van de studio voorzien van een betere vergrendeling, maar je weet nooit of dat goed genoeg is."

De muziekstudio geeft beginnende muzikanten met weinig geld een kans om te repeteren. "De muzikanten kunnen voor 10 euro per uur naar mijn studio komen en dat is ook een van de redenen dat ik geen dure verzekeringen kan betalen. In het voorjaar wil ik de bijdrage verhogen, maar ik blijf het bedrag wel laag houden. Het is belangrijk dat muziek bereikbaar blijft voor alle muzikanten, zeker voor jongeren, en dat ze kunnen blijven oefenen. In de twee grote oefenruimtes staan ook instrumenten die ze mogen gebruiken en in de regiekamer kan muziek worden opgenomen om een cd te produceren." De inbrekers zijn nog niet opgepakt. "In mijn studio komen veel mensen, maar ik kan me niet voorstellen dat muzikanten die hier repeteren of een cd opnemen dit zouden doen. Aan de andere kant geef ik ook kleine optredens en dan komen er mensen van buitenaf. Mijn gedachten over wie het gedaan kan hebben, gaan alle kanten op, maar ik kom er hoogstwaarschijnlijk nooit achter."

Muziekstudio geeft beginnende muzikanten kans om te repeteren

Frank is een echte muziekliefhebber en speelt zelf bas, gitaar, drum, piano en hij zingt. "Vroeger zat ik op mijn zolderkamer muziek te maken en nam ik voor bandjes muziek op. Dat deed ik in de nachtelijke uren, want ik werkte toen in het Vogelhospitaal van Naarden." Frank is bioloog en heeft 25 jaar als beheerder in het Vogelhospitaal gewerkt. "Ik wilde graag zelf opereren en mijn oom, die hart- en vaatchirurg was, heeft mij alles geleerd op dat gebied. In het begin vingen we allerlei dieren op zoals eekhoorns, egels, dassen, wezels, vossen, ringslangen en vleermuizen. Bijna alle dieren die gewond raakten, werden naar mij toegebracht om te opereren. Op een gegeven moment werkte ik achttien uur per dag en kwam ik in een burn-out terecht. Ik besloot een carrièreswitch te maken en ben de muziek ingegaan. Deze studio heb ik opgebouwd met goede vrienden en een een aantal stagiaires, waarbij ik zelf vaak tot in de late uurtjes heb doorgewerkt."

Frank doet zijn werk in de muziekstudio puur uit liefhebberij en niet om er rijk van te worden. Hij krijgt inmiddels van alle kanten hulp aangeboden. De Tuesday Afternoon Band en XO, die om de week in de studio repeteren, hebben een benefietoptreden georganiseerd op zaterdag 28 oktober in De Molen van Ankeveen. "De bands spelen muziek uit de jaren zestig en zeventig en treden op tijdens de Kunstroute en Bussum Cultureel. Ze hebben mij laten weten dat het geld dat opgebracht wordt door de entreekosten een bijdrage is voor het kopen van nieuwe apparatuur. Ik vind het echt geweldig dat ze dit voor mij doen. Ze willen op deze manier laten zien dat ik altijd klaar sta voor de muzikanten en dat ze voor weinig geld in de studio kunnen repeteren. Het blijkt maar weer dat muziek ook echt verbindt."
Het optreden is van 15.00 tot 19.00 uur. De entree is 5 euro, maar je kunt ook kiezen uit een arrangement met entree, diner en twee drankjes voor 25 euro per persoon.

Frank doet zijn werk uit liefhebberij en niet om er rijk van te worden

'Van dansen word je blij, je vergeet al het andere'

Laura en Fleur doen als dansduo mee aan wedstrijden

Fleur van Veen (14) en Laura Voordouw (14) nemen hun dansambities uiterst serieus. Ze trainen hard, maar ze hebben samen ook een hoop lol.

Fleur van Veen en Laura Voordouw: 'De dansleraren motiveren je om beter te worden' Foto: Yvette de Vries

NAARDEN Fleur van Veen en Laura Voordouw dansen al een paar jaar samen en sinds kort doen ze ook als duo mee aan wedstrijden. En dat is best wel spannend voor de middelbare scholieren.

Hebben ze voor de eerste wedstrijden die ze deden nog een paar losse dansjes achter elkaar uitgevoerd, voor de toekomstige wedstrijden leggen ze de lat flink wat hoger. Er moet een eigen choreografie komen. Gelukkig kunnen ze daarbij op hulp van de dansleraren van hun dansschool, Jelly Jam Dance, rekenen. Daarmee zullen de uren die ze samen oefenen, vooralsnog naast de dansles zo'n twee uur per week bij een van hen thuis, ook intensiever zijn.

Duo wil beter worden

'Het leuke aan hiphop is dat je er je eigen flow in kunt brengen'

Laura danst vier jaar en Fleur is ruim acht jaar bezig met haar favoriete sport. De meiden zijn serieus als ze trainen, maar hebben ook een hoop lol samen. Spontaan schieten ze in de lach, dan weer serieus: "We willen als duo steeds beter worden." Daarvoor nemen ze zichzelf op, oefenen ze totdat ze tevreden zijn en ook een juryrapport na een wedstrijd geeft waardevolle input. Daarbij letten ze onder meer op eenzelfde mimiek en natuurlijk of ze synchroon dansen. Dat brengt hen ook weer een stapje dichter bij hun grote wens: meedoen aan de Soneo Dance Challenge. "Dat is voor nu nog een beetje te hoog gegrepen", roepen ze eensgezind.

Echte voorbeelden hebben ze niet, wel kijken ze vol bewondering op YouTube naar dansers uit LA. "Daar heb je hele goede dansers die nog heel jong zijn." Voor inspiratie voor hun eigen choreografie volgen ze Stephanie van der Wiel.

'Dansen wordt onderschat'

Dat ze hard en veel moeten oefenen vinden Fleur en Laura heel normaal. Dat is volgens hen niet anders dan wanneer je hockeyt of een muziekinstrument bespeelt. Fleur: "Dansen wordt onderschat, ik krijg regelmatig de vraag of ik goed ben of maar wat rondhuppel." De meiden kunnen, ook volgens eigenaresse van de dansschool Willy Tiepel, goed dansen en dat zal zeker bijdragen aan het plezier, maar ze vinden zelf dat dansen op elk niveau leuk is. Laura: "Van dansen word je blij, je vergeet al het andere."

"Het leuke aan hiphop is dat je je eigen flow kunt inbrengen", vertelt Fleur. Dat geldt ook voor de verschillende lessen die ze volgen: op zondag 1,5 uur en door de week een uur op maandag en donderdag. "Het is allemaal hiphop, maar de invulling hangt af van de leraar die de lesgeeft. Bij hiphop zie je echt iemands persoonlijkheid in de dans." Dat is ook een van de grotere uitdagingen voor de meiden. Fleur: "Het is lastig om je eigen stijl te vinden." Maar ze zijn vastbesloten om als duo steeds beter te worden.

Tot slot noemen ze nog de sterke punten van elkaar. Zo vindt Fleur dat Laura een geheel eigen stijl heeft en is Fleur volgens Laura heel erg gegroeid en maakt ze haar bewegingen goed af.

Kansen niet benut bij SDO

BUSSUM Trainer Ivar van Dinteren van SDO baalde stevig. Niet omdat er niet gewerkt werd of omdat er te weinig kansen waren gecreëerd, maar omdat de vele kansen niet werden benut.

Omdat BOSO Sneek al na 2 minuten de 0-1 maakte na een vrije trap, leek het een moeilijke wedstrijd te worden. Niets was minder waar. SDO was de hele wedstrijd de bovenliggende partij. De gelijkmaker werd al snel gemaakt. De uit zijn doel komende doelman maakte daarmee een beoordelingsfout. Maikel van Latum schoot over de keeper in het lege doel.
In de tweede helft heeft BOSO Sneek alleen in de 79e minuut nog een kans gehad. Het was SDO dat steeds weer de aanval zocht en de ene na de andere kans kreeg. Theo Visser kopte net naast na een voorzet en vergat na een voorzet de bal te raken. Ook Dailey Groenewegen kreeg een niet te missen kans, maar hij kopte over. Ook linksachter Dino van Essen kwam op links goed door en was heel dicht bij de goal. In plaats van zelf te schieten, gaf hij de bal voor waar niemand de bal wilde hebben. Al met al voelde het alsof er twee punten werden verloren.

Zure nederlaag voor BFC

BUSSUM In de eerste streekderby van het seizoen heeft BFC drie punten laten liggen tegen Altius met een 3-1 nederlaag.

BFC opende de wedstrijd in Hilversum sterk en kreeg in de eerste tien minuten een aantal uitstekende mogelijkheden om de score te openen, maar tot tweemaal toe werd de aanval afgevlagd voor buitenspel. Ten onrechte, vond de club, en na 20 minuten stond het 1-0. BFC bleef de aanval zoeken, maar kreeg tien minuten na de openingstreffer een lesje in doeltreffendheid, want in een van de sporadische tegenaanvallen werd doelman Ording verrast door een stiftbal en stond het 2-0. In de tweede helft gaf BFC niet op en wist door goed voetbal 2-1 te scoren.
Altius kwam tijdens de tweede helft bijna niet op de helft van de Bussummers maar wist, soms met kunst-en-vliegwerk, verdedigend overeind te blijven. Drie minuten voor het einde viel het doelpunt echter aan de andere kant. Altius kreeg, volgens BFC onterecht, een vrije trap toegekend en dat bracht de eindstand op 3-1. Ondanks 90 minuten de betere ploeg te zijn, stond BFC toch met lege handen.

Platform tevreden met 86 matches

Ondernemers en maatschappelijke organisaties samen om tafel

Wat biedt jij? En wat zoek je? Er werden veel matches gemaakt tussen ondernemers en maatschappelijke organisaties. Foto's: Bob Awick

GOOISE MEREN Het Platform Maatschappelijk Verbinden Gooise Meren kijkt terug op een zeer geslaagd matchdiner. Afgelopen maandag zaten ruim 90 ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties met elkaar om tafel. Doel was om elkaar op weg te helpen.

'Grote kans dat het diner volgend jaar in Muiden is'

Iedereen had een vraag en een aanbod. Tijdens het eten werd hier met elkaar over gesproken. In totaal werden 86 matches gesloten. De GGD Gooi en Vechtstreek houdt bijvoorbeeld de 30-dagen-gezonder-actie en heeft in dat kader hiervan met Merijn Corsten van Sauter Wijnen beklonken dat er een alcoholvrije wijnproeverij wordt gehouden. Op die manier krijgt Korsten nieuwe klanten in zijn zaak en kan hij zijn alcoholvrije handel promoten.
De deelnemers kwamen uit alle hoeken van de samenleving naar het net gerenoveerde restaurant in het souterrain van Spant. Afgevaardigden van het Rode Kruis, de gemeente Gooise Meren, een Ethiopische koffiehandelaar, Twinburgering, de dorpsmanager van Bussum, De Vereniging Ontwikkelingssamenwerking Muiden Muiderberg, de bibliotheek, noem maar op. Allemaal wisten ze een match te maken tijdens het etentje in Spant.

Voorzitter Jarigsma praat de avond aan elkaar.
Lekkere hapjes in het nieuwe restaurant van Spant!

Jochum Jarigsma, voorzitter van het platform, vond het een hele leuke en nuttige avond. "Je ziet dat er echt behoefte aan is. We zagen veel vaste bezoekers, maar ook nieuwe mensen. We hopen volgend jaar het diner te kunnen organiseren op een locatie in Muiden. Daar zijn wij nu al mee bezig."

Recordbedrag via Stichting Dialoog naar Roemenië

Gevulde rugzakken om mee naar school te kunnen. Foto: Stichting Dialoog

NAARDEN / BUSSUM De Stichting Dialoog heeft in haar 20-jarige bestaan nog nooit zo veel geld kunnen uitgeven aan humanitaire hulp in Roemenië.

"Het geld is besteed aan het armste deel van de bevolking in Râmnicu Sarat en omgeving in Roemenië. In totaal kwam in de maand september voor meer dan 36.000 euro aan geld en goederen terecht bij straatarme gezinnen, vooral Roma's."
De stichting heeft met het geld 860 onderwijspakketten kunnen kopen voor leerlingen tussen de 6 en 18 jaar oud. "Dat bestaat uit een rugzakje of tasje met daarin de door de school gevraagde spullen zoals pennen en schriften. De ouders die veelal met een inkomen van rond de 150 euro moeten rondkomen, kunnen dit niet zelf betalen. Zonder zo'n pakket zouden deze kinderen niet naar school kunnen. Wij hebben hier 13.000 euro aan besteed."
Verder ging er geld naar bouwmaterialen om de huizen in de sloppenwijken op te kunnen knappen. "Het dak lekt, of ontbreekt zelfs. De muren zijn kapot, er zijn geen ramen of deuren, geen kachel of kookgelegenheid, geen water en geen elektra. Dialoog laat bouwmaterialen bezorgen waarmee de bewoners meestal zelf het huis in betere staat kunnen brengen. Het jaar daarop wordt gekeken of dat inderdaad gebeurd is. De bestedingen aan dit project liepen dit jaar op tot 16.000 euro."
Stichting Dialoog heeft ook kookstellen en gasflessen uitgedeeld, collegegeld voor zes mbo-studenten betaald en 54 gezinnen kregen een geldbedrag dankzij hun contactgezin in het Gooi.

De Bedekte Weg wordt opgeknapt met nieuwe struiken en gras

Sommige paadjes blijven open voor wandelaars en vissers

Delen van de Bedekte Weg worden opgeknapt omdat de aardwerken beschadigd zijn door slijtage en gebruik door wandelaars en vissers.

Ze zijn druk bezig om de Bedekte Weg op te knappen. Foto's: Bob Awick

NAARDEN "Vorige week zijn we begonnen met het herstelwerk van de aardwerken op de Bedekte Weg", vertelt Jeroen van der Werf, projectleider van de Stichting Monumenten Bezit (SMB). "Niet alles wordt afgezet. Er blijven paadjes open zodat vissers bij het water kunnen en inwoners hun hond kunnen uitlaten."

"De Bedekte Weg was vroeger de buitenste ring van de verdediging en had een militaire functie. De wallen zijn gemaakt van aarde met gras en struiken. Delen van deze aardwerken zijn beschadigd doordat ze volop gebruikt worden door wandelaars, inwoners die hun hond uitlaten en vissers die soms een struikje weghalen om beter te kunnen vissen. Dat is de reden dat we een deel van de Bedekte Weg gaan herstellen met nieuwe struiken en er wordt gras gelegd."

Slijtage

Brugwachterswoning wordt ook aangepakt.

De Bedekte Weg was vroeger de buitenste ring van de verdediging

Bij de zogenaamde Oostbeer is veel slijtage. Het zand is daar weggespoeld en er ligt bijna geen gras meer. "Om het beter begaanbaar te maken voor wandelaars en om slijtage te voorkomen, gaan we daar trappen aanleggen."
De herstelwerkzaamheden zijn vorige week maandag begonnen en het duurt zeker nog een week voordat het klaar is. "We zijn op verschillende plekken bezig met herstelwerkzaamheden", vertelt Thomas Sohier van hoveniersbedrijf Debie & Verkuijl die het onderhoud uitvoert. "We hebben eerst grond gestort en met een grote shovel verdeeld over de plekken die onderhoud nodig hebben. Met een kleine kraan hebben we het verder uitgevlakt en deze week gaan we het gras inplanten."

Brugwachterswoning

Historische gebouwen krijgen een nieuw leven in Naarden

De stichting is eigenaar van het vestingwerk en dat zijn de stadsmuren, bastions, grachten, Bedekte Weg en de historische militaire gebouwen.
"Als stichting organiseren wij het onderhoud en het beheer van de gebouwen. Waar mogelijk willen we gebouwen ook een nieuwe functie geven. We zijn nu begonnen met het opknappen van de brugwachterswoning. Deze woning heeft een gedateerd interieur en we plaatsen daar onder andere een nieuwe keuken. Als de woning klaar is, hoogstwaarschijnlijk aan het eind van het jaar, kan deze weer verhuurd worden."

Restauratie kantinegebouw

Ook heeft SMB het kantinegebouw gerestaureerd. "Dat gebouw was vroeger een manschappenkantine. Op deze manier proberen we gebouwen een nieuw leven te geven, want het is niet goed als een gebouw niet gebruikt wordt. Het is zonde wanneer er dan weinig van zo'n gebouw overblijft."

Dankzij Het Gooi Leeft langer zelfstandig thuis en minder eenzaam

Gezond blijven, sociale ontmoetingen en veiligheid in en om huis

Samen met andere ouderen leuke dingen doen, actief blijven en elkaar gezelschap houden. Hoe gaat het nu eigenlijk met Het Gooi Leeft?

Voorzitter Doret Brandjes en werkgroeplid Cees Bouman van Het Gooi Leeft. Foto: Antoon F. Bruggeling

NAARDEN Werkgroep Het Gooi Leeft is sinds 2015 actief voor senioren ouder dan 65 jaar in de wijken rondom locatie Amaris De Veste aan de Koningin Wilhelminalaan. "Het beleid is erop gericht dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Maar ook om eenzaamheid tegen te gaan", vertelt voorzitter Doret Brandjes.

De afgelopen paar jaar is duidelijk gebleken dat er behoefte bestaat aan activiteiten voor ouderen in Naarden met één of meer beperkingen, maar geen dementie. "Het Gooi Leeft was een initiatief van iZovator, GGD Gooi en Vechtstreek, Amaris Zorggroep, Versa Welzijn, gemeente Gooise Meren, ouderenbonden ANBO, KBO en individuele wijkbewoners. Fonds Nuts Ohra ondersteunt de werkgroep. Zij heeft een landelijk programma 'Meer veerkracht, langer thuis'."

Ondersteuning

'We zijn gericht op gezondheid en ontmoetingen'

Cees Bouman is actief in het bestuur van Het Gooi Leeft. Hij laat weten dat de werkgroep eerder bijeenkomsten heeft gehouden om erachter te komen wat bewoners in de wijken rondom De Veste willen aan ondersteuning. "Dat kan nog steeds. Voor ons is het belangrijk om activiteiten te kunnen blijven organiseren." Belangrijke punten die naar voren kwamen waren: help mij om gezond te blijven - dus activiteiten gericht op beweging en aandacht voor gezondheid - zorg voor sociale ontmoeting en culturele activiteiten in de buurt en help mee aan veiligheid in en om het huis. "Op basis van die behoeften hebben we een aanvraag gedaan voor financiële ondersteuning bij het FNO en ook gekregen", aldus Bouman.

Betrokken

'De laatste jaren is duidelijk gebleken dat er behoefte aan is'

De werkgroep bestaat uit bewoners en professionals uit de wijk, waaronder wijkverpleegkundige, welzijnswerkers en buurtsportcoach. "Zo zijn er denkers, schrijvers en doeners. Zij hebben diverse achtergronden en het is juist die mix van praktische inzetbaarheid en denkkracht die maakt dat Het Gooi Leeft daadkracht heeft", zegt Brandjes. Erna den Hoed is coördinator activiteiten bij De Veste.

"Amaris heeft haar locatie twee dagdelen per week gratis ter beschikking gesteld voor onze activiteiten." Den Hoed is zeer betrokken bij alle activiteiten en beschikt ook over een groot arsenaal aan vrijwilligers die nodig zijn bij alle activiteiten. "Bij De Veste heeft de werkgroep deze zomer een prachtige jeu-de-boulesbaan gerealiseerd."

Activiteiten

Bouman en Brandjes laten weten dat de activiteiten in De Veste gericht zijn op gezondheid en beweging, zoals een fitheidstest, yoga op de stoel en een gezondheidsmarkt. "Maar ook sociale en culturele ontmoetingen zoals concerten door de Gooise Muziekschool, lezingen door deskundigen, voorstellingen en een veiligheidsmarkt met brandweer, politie en aandacht voor valpreventie." Brandjes meldt dat alle ouderen welkom zijn bij de activiteiten. "Het is altijd erg gezellig. We willen onder andere ook eenzaamheid van ouderen voorkomen. Er ontstaan regelmatig goede vriendschappen."

Bouman vertelt dat senioren ook op eigen initiatief kunnen jeu-de-boulen of biljarten. "Het is niet nodig om dit alleen binnen een georganiseerde activiteit te doen." In De Veste zijn de komende tijd verschillende activiteiten, zoals kunsthistorica Diana Kostman die een lezing houdt over het nieuwe boek 'Rijks: Masters of the Golden Age', een optreden met Tango Por Dos, jeu-de-boules, digi-fietsen, balansbord en beweegspellen en niet te vergeten biljarten.

Alle activiteiten staan op www.amaris.nl/woningen-met-zorg/de-veste. Voor meer informatie en aanmelden: Erna den Hoed, dinsdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 15.30 uur, 035-6957187 of via de mail: e.denhoed@amaris.nl.

Groter pand voor Hamer advocaten

'We blijven ons focussen op de lokale markt'

Het huidige team van Hamer Advocaten met Michiel Schimmel, Marijke van Veen en Kicky Hamer. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM Het lokale advocatenkantoor Hamer Advocaten gaat de komende tijd uitbreiden en daarop voorsorterend is alvast een groter pand betrokken aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg.

Vorige week was de officiële openingsborrel. Kicky Hamer, oprichter van het bureau: "Ondanks de groei blijven we sterk gericht op de lokale markt." Voor haar is het belangrijk om juist niet met de 'grote jongens uit de hoofdstad' bezig te zijn. "Het fijn van je richten op de lokale markt is dat je zo nog direct en persoonlijk contact hebt met je cliënten." Kicky werkt zelf al jaren actief als arbeidsrechtadvocaat, staat regelmatig als spreker voor een groep en deelt haar kennis ook via haar blog.

Onlangs is haar zoon Michiel Schimmel, gespecialiseerd in strafrecht, toegetreden tot het kantoor; hij liep al eerder stage maar heeft nu een vaste plek binnen het kantoor verworven. Voor Kicky een bijzondere gebeurtenis. Ze delen dezelfde passie voor het vak en volgens Kicky is het best wel bijzonder dat ze elkaar nu ook echt aan het werk zien. "Hoe vaak krijg je die kans nou", is haar enthousiaste reactie. Het kantoor bestaat nu uit drie mensen. Naast Kicky en Michiel maakt ook Marijke Veen deel uit van het kantoor. "Marijke is al sinds 2002 mijn rechterhand en met z'n drieën vormen we een hecht team." Binnenkort wordt het kantoor nog uitgebreid met een specialist op het gebied van familierecht. Een mooie aanvulling, vindt de raadsvrouw. "De cirkel is dan rond, want of je het nu hebt over arbeids- of ondernemingsrecht, het gaat toch altijd over mensen." Kicky vergelijkt haar rol als advocaat weleens met die van huisarts. "Veel van onze cliënten lopen bij ons binnen vanwege een arbeidsgeval en ze consulteren ons daarna regelmatig bij bijvoorbeeld huurconflicten of wanneer een leverancier beslag wil leggen. Dan luisteren we als een soort huisarts, stellen we de diagnose en bespreken we de meest voor de hand liggende oplossing."

Laatste deel 'Diego Zonnesteek, strijd tegen klimaatverandering' gaat door

Kinderboekenschrijver Maurits van Huijstee inspireerde heel wat jeugd

De Naardense schrijver Maurits van Huijstee schreef een serie over klimaatverandering, bezocht honderden scholen en inspireerde zo heel wat jeugd.

De favoriete plek in huis om zijn eigen boek te lezen. Foto: Yvette de Vries

NAARDEN Met het vierde deel van 'Diego Zonnesteek' is het verhaal rond en komt er een einde aan deze populaire kinderboekenserie over de strijd van een jongen tegen klimaatverandering.

Kinderboekenschrijver Maurits van Huijstee heeft de vier delen in zeven jaar tijd geschreven en volgens hem is het verhaal klaar. Tenminste in het boek, maar in de echte wereld zijn er nog flink wat stappen te zetten, vindt Maurits.

Met de avonturen van Diego Zonnesteek heeft hij op een leuke manier het klimaatprobleem in ieder geval flink onder de aandacht kunnen brengen bij de jeugd. Er gingen ruim 31.000 boeken over de toonbank, hij las in die zeven jaar tijd meer dan duizend bovenbouwgroepen voor en ging met hen in gesprek over klimaatverandering. Gemiddeld wordt Maurits ook twee à drie keer per week benaderd door leerlingen die een spreekbeurt houden over zijn boeken. "Uit de vragen die ze stellen merk ik dat ze meer hebben opgepikt dan alleen een spannend verhaal." Inmiddels ontwikkelt hij ook, samen met hoogleraar en winnaar van de Spinozaprijs Mike Jetten, een lesprogramma voor groep 7 en 8 van de basisschool. Het eerste deel is klaar en gaat over de bacterie methylomirabilis oxyfera, die het broeikasgas methaan eet.

'Kinderen pikken meer op dan alleen een spannend verhaal'

Bacteriën in de hoofdrol

Voor wie de boeken niet kent: ze gaan over een 10 jarig jongetje, Diego Zonnesteek, dat het klimaatprobleem wil oplossen. Zijn beste maatjes, met wie hij samenwerkt, zijn uitvinders, gespecialiseerd in bacteriën. Diego woont in een land waar verschillende klimaten vertegenwoordigd zijn. Zo is er Het Grote Witte Niets (de Zuidpool) en in het midden ligt een landschap met een klimaat dat nog het meest weg heeft van Californië. Diego heeft een droom en dat is de klimaatverandering een halt toeroepen. In de vier delen, met als laatste deel het net uitgekomen 'Diego Zonnesteek & De Kloof van Azu', word je meegenomen in zijn strijd. Wie een beetje tussen de regels door leest krijgt ook flink wat van Maurits' afkeer van de grote boosdoeners mee. "Dat zijn de grote leveranciers van fossiele energie en de olieproducenten. Die hadden begin jaren negentig plannen klaarliggen om iets aan de klimaatverandering te doen, maar die plannen zijn van de radar verdwenen. Ze wisten ervan, maar hebben iedereen bewust voor de gek gehouden."

'Ik wilde geen spannend verhaal over een jongetje dat voetbalt'

De volgende stap

Maurits heeft met het laatste deel voorlopig een punt gezet achter zijn 'literaire strijd' tegen klimaatverandering. Het is tijd om de schrijversstoel even los te laten en op een andere manier aandacht te vragen voor het klimaatprobleem, in zijn ogen de grootste bedreiging voor de wereldvrede. Voor zijn boeken deed hij flink wat onderzoek naar de klimaatproblematiek en de rol die bacteriën kunnen spelen in een mogelijke oplossing. Hij sprak met wetenschappers, waaronder de eerdergenoemde hoogleraar Mike Jetten en maakte ook kennis met Olivijn, een mineraal dat CO2 opneemt en kalksteen, en in samenwerking met bacteriën verweert tot kalksteen. Hij raakte steeds meer onder de indruk van dat goedje. Zo sterk zelfs dat hij zich de komende tijd heeft verbonden aan het bedrijf greenSand, dat dit mineraal op grote schaal wil inzetten tegen klimaatverandering. "Het schrijven van de boeken was heel bijzonder. Ik wilde spannende verhalen schrijven en dan niet over een jongetje dat goed kon voetballen en zo bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering." Nu die missie voor hem voltooid is, stort hij zich met net zo veel overgave op deze volgende stap. De bezoeken aan scholen gaan daarbij gewoon door en ook de promotie van zijn boek. In zijn woning staan inmiddels flinke stapels, vers van de pers. Voorlopig zit hij nog wel letterlijk tussen de boeken.