Gooi en Eembode Bussum-Naarden

13 september 2017

Gooi en Eembode Bussum-Naarden 13 september 2017


Honderden gekleurde pompoenen in de verkoop

Foto: Bob Awick

BUSSUM Kindertuinen Bussum heeft ook deze zaterdag weer meer dan honderd pompoenen in verschillende soorten, maten en kleuren te koop tijdens de jaarlijkse Pompoenenmarkt. De pompoenen zijn op de kindertuinen gekweekt. Op deze plek aan de Huizerweg, naast kinderboerderij 't Mouwtje, tuinieren ieder jaar ruim 150 kinderen uit de groepen 5, 6 en 7 onder leiding van gedreven vrijwilligers. Alles wordt hier biologisch gekweekt met de nadruk op duurzaamheid. De markt wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur. Ook zijn er andere producten te koop zoals jam, courgette in zoetzuur, appels, bloemen en taart. De aangrenzende bijentuin is ook geopend voor de bijenmarkt.

Spieghelwijck bestaat 25 jaar

BUSSUM Wijkcentrum Spieghelwijck aan de Iepenlaan bestaat 25 jaar en viert dit jubileum op zaterdag 16 september om 11.00 uur met een herinneringsspel met foto's, lunch, high tea, ijsje en zingen met Anne van Egmond.

"Al in 1985 leefde in het Spieghel de wens om een centrum te hebben waar oudere bewoners elkaar konden ontmoeten", vertelt Gerard Bergenhenegouwen. "Door het wijkcentrum zouden bewoners langer thuis kunnen blijven wonen en hoefden ze niet alleen te zijn. Toch duurde het nog jaren voordat het centrum er kwam. Pas in 1992 zijn de gemeente en de Zandzee tot een overeenkomst gekomen en is de ontmoetingscentrum voor 55-plussers werkelijkheid geworden met activiteiten als busreizen, dagtochten, films, concerten en fietsritten. Maar ook handwerken, schaken, dammen, biljarten en sjoelen en cursussen in tekenen, bloemschikken, sieraden maken, bridgen en Engels. Iedereen is bij ons welkom. Ben je nog nooit in ons wijkcentrum geweest, loop dan eens naar binnen voor een kennismaking."

Tweede editie van Gluren bij de Buren

GOOISE MEREN De eerste 'Gluren bij de Buren' was een groot succes en de tweede editie is op zondag 11 maart.

Voor Gluren bij de Buren 2018 zijn de organisatoren, Sylvia en Silvia, op zoek naar artiesten en woonkamers. Het is de ambitie om in elke wijk minimaal vijf woonkamers te vinden die voor een dag veranderen in een poppodium. Ook zijn de dames op zoek naar artiesten uit Gooise Meren die hun liefde voor kunst willen verspreiden: van smartlap tot jazz en van kindertheater tot poëzie. Aanmelden kan via www.glurenbijdeburen.nl tot 10 november.
Informatie is te vinden bij de kraam van Gluren bij de Buren op zaterdag 16 september bij Bussum Cultureel.

Kiwanis-congres

Martien van der Meer is dit jaar gouverneur van Kiwanis Nederland. Foto: Yvette de Vries

De serviceclub heeft een mooie avond samengesteld voor het goede doel.

3

Naarder organiseert jaarlijks Kiwaniscongres in Singer Laren

Serviceclub richt zich op kinderen

Het Kiwanis congres wordt dit keer georganiseerd door Kiwanis Laren. Club van huidige gouverneur van Nederland.

Martien van der Meer is de huidige gouverneur van Kiwanis Nederland. Foto: Yvette de Vries

NAARDEN / LAREN Het net verbouwde Singer Laren is zaterdag het toneel voor het jaarlijkse landelijke congres van Kiwanis Nederland. Deze serviceclub met zo'n 2.100 leden en ruim honderd 'filialen' alleen al in Nederland zet zich in voor goede doelen met kinderen in de hoofdrol. Een van de trekkers van het congres is dit jaar de Naarder Martien van der Meer.

Van der Meer is lid van de lokale club in Laren en voor een jaar gouverneur voor Nederland. We ontmoeten hem in de tuin van het museum. Ontspannen vertelt hij dat dit voor hem een van de mooiste projecten is van dit jaar. "Ik vind het erg leuk om dit samen met de congrescommissie te doen. Er is een gezonde spanning zo vlak voor het congres." De zaal zit in ieder geval vol, met ook leden uit Polen, Italië, Duitsland en Zwitserland.

Geworteld

Nederland is uit de top tien voor wat betreft KidsRights gezakt

De club is internationaal geworteld en ook bij de keuze van de goede doelen wordt er grensoverschrijdend geacteerd. "We hebben vanuit Kiwanis Laren een aantal jaar een actie gesteund voor een school voor gehandicapte kinderen in Mombassa." Met bijvoorbeeld Art Laren en de Gooise Karavaan richt Kiwanis zich op lokale en Nederlandse doelen.

Karavaan

Dit jaar werd de Gooise Karavaan voor de 28ste keer georganiseerd. Ruim zeventig vrachtwagens, met aan boord een geestelijk en/of lichamelijk gehandicapte jongere, rijden onder luid getoeter vanuit Amerpoort in Baarn door het Gooi. Van der Meer glimlacht: "Een prachtig doe-project en een hele happening. We helpen de jongeren met het instappen en staan dan met z'n allen luid applaudisserend langs de route." Het past allemaal bij de missie van Kiwanis: hulp aan humanitaire doelen, gericht op kinderen, los van politiek of religie.

Geliefd

Van der Meer voegt daar een persoonlijke noot aan toe: "Ik heb zelf een gelukkige jeugd gehad, mijn kinderen ook en ik gun dat alle kinderen, waar ook ter wereld. Ieder kind heeft er recht op zich geliefd te voelen en gelukkig en gezond te zijn."
Het congres bestaat uit een aantal activiteiten. Met op vrijdagavond een friendshipsdiner en op zaterdagochtend onder meer de ledenvergadering. "Het minst interessante deel", lacht Van der Meer. Lunchen doen ze in een aantal restaurants in het dorp en in de middag is het podium aan oud-kinderombudsman en bestuursvoorzitter van de Stichting KidsRights Marc Dullaert en professor Herman Pleij. Zij praten de Kiwanis-leden onder meer bij over de kinderrechten en de positie van kinderen in Nederland. Van der Meer: "Dullaert presenteert onder meer de KidsRightsindex. Dat wordt geen vrolijke boodschap: Nederland blijkt afgelopen jaar uit de top tien te zijn verdwenen. Heel verdrietig. We moeten als Nederland zeker in de top tien staan."
Het avondprogramma brengt wat vrolijker noten ten gehore. Dan staan het Metropole Orkest en prijswinnaars van het Prinses Christina Jazz-concours op het podium. Kaartjes via: www.singerlaren.nl/agenda.

5 / 8

Vredeswandeling begint om 12.00 uur bij het Vestingmuseum.

Donderdag 14 september

Yoga 55+

YogaYvonne, 9.15 uur

Gratis deelname in de Nationale Sportweek. Vanaf 21 september begint een aantal introductielessen van 9.15 tot 10.15 uur. Deze lessen kosten 10 euro. Informatie staat op www.yogayvonne.nl.

Computercursus

WOC De Palmpit, 14.00 uur

Informatiebijeenkomst voor de computercursussen die vanaf 3 oktober op maandag- en donderdagmiddag weer beginnen.

Creativiteitsgroep voor meisjes 9-12 jaar

Wijkcentrum Scan, 15.00 uur

Ben jij creatief en vind je het leuk om met verschillende materialen te werken. Dan is de creativiteitsgroep iets voor jou. Informatie: jgroot@versawelzijn.nl.

Workshop

Galerie Pouloeuff, 10.00 uur

Keep an Eye Foundation organiseert samen met docent Marion Beltman de workshop 'Marketing en social media'.

Orgelconcert

Grote Kerk, 20.15 uur

Door Herman van Vliet

Jamsessie met diner met wereldmuziek

Vernissage/Fort Werk IV 18.30 uur

Jamsessie met driegangendiner met sessieleider Paul Poulissen. Informatie via info@vernissage.nl of 035-6916788.

Vrijdag 15 september

Digicafé

Bibliotheek Bussum, 10.00 uur

Digicafé over de ins en outs van het werken op een iPad door SeniorWeb Bussum. Entree is gratis.

Creativiteitsgroep gemengd 4 t/m 7 jaar

Wijkcentrum Scan, 13.30 uur

Kom plakken, knippen, verven en knutselen met materialen zoals klei, hout en stof. Er wordt gewerkt met thema's en je kunstwerk mag mee naar huis. Informatie: jgroot@versawelzijn.nl.

Inloopmiddag

WOC Spieghelwijk, 14.00 uur

Gelegenheid om thee, koffie of een drankje te drinken en elkaar te amuseren met sjoelen en musiceren. Ook worden er truien en shawls gebreid voor de stichting Kinderen in Nood.

Broodje+

CJG, 17.30 uur

Broodje+ voor broodmaaltijd met soep en snack. Informatie: 035-6946971 of op www.ruimte-bussum.nl.

Goed gesprek

CJG, 19.15 uur

Goed gesprek over de Bijbel.

Zaterdag 16 september

Workshop mindfulness

YogaYvonne, 13.30 uur

Wil je meer weten over mindfulness en de officiële achtweekse training? Informatie: www.deKrachtvanAandacht.nu.

Kamermuziek

Tindalvilla, 20.30 uur

Het 31e kamermuziekseizoen wordt geopend door de Nederlandse meestercellist Quirine Viersen en pianist Daniel Kramer. Kaarten kosten 25 euro via www.tindal.nl.

Zondag 17 september

Lezing

De Besant Hall, 10.30 uur

Jan Kieft vertelt hoe je je eigen leven kunt regeren en over de zeven wetten van zelfbeschikking.

Vredeswandeling

Vestingmuseum, 12.00 uur

Doel van de Vredeswandeling is om inwoners met verschillende achtergronden met elkaar in contact te brengen door een gezamenlijke wandeling.

Bacharia's voor sopraan en hobo

Grote Kerk, 16.00 uur

Hoboïst Bart Schneemann en sopraan Johannette Zomer presenteren hun nieuwe cd 'JuSt BACH' samen met het Tulipa Consort.

Bootverhuur

Naarden Vesting, 10.00 uur

Wat is er gezelliger en ontspannender dan met vrienden of familie een stukje te varen rond de Vesting? Huur een klassieke sloep en verken zelf de Vesting vanaf het water. De sloepjes zijn van Vestingbewoners die deze ter beschikking stellen tegen een kleine vergoeding.

Maandag 18 september

Fotoclub

Wijkpost De schakel, 20.00 uur

Nieuwe leden zijn weer welkom op de fotoclub Argentum met beginnende en gevorderde fotografen die tweemaal per maand bij elkaar komen. Kom een kijkje nemen, wel graag van tevoren aanmelden info@fotoclubargentum.nl.

Dinsdag 19 september

ASGM Film

Filmhuis Bussum, 13.00 uur

De film 'Paris can wait' begint om 14.00 uur. Kaartje kost 8,75 via www.filmuisbussum.nl of aan de kassa.

Gratis Open les

Huize Op 't Veld, 20.00 uur

Echt Frans leren met plezier? Kom dan naar de proefles aan de Stargardlaan. De cursussen beginnen in de week van 25 september. Zie ook www.vrolijkenfrans.nl of bel docente Hilde-Marie Spaans-Kok, 06-12281546.

Woensdag 20 september

Jubileumdiner

Wijkpost De schakel, 16.45 uur

Het Schakeldiner bestaat tien jaar en de koks koken een feestelijk drie-gangendiner en kost 7,50 euro inclusief drankje en koffie. Opgeven in De Schakel of 0294-777906.

Donderdag 21 september

Orgelconcert

Grote Kerk, 20.15 uur

Door Wybe Kooijmans

Lezing

Bibliotheek Bussum, 20.00 uur

Herman Pleij vertelt over de zin en onzin van het gezin als hoeksteen van de samenleving. Vroeger, nu en in de toekomst. Entree is 12,50 euro.

Multiculti dialoog

Stadhuis, 20.00 uur

In deze gemeente zijn we tolerant voor elkaar, of we nu nakomeling zijn van een Erfgooier of hier immigreerden. Maar ken je die anderen? Daar wordt over gesproken met Fuad El Bouch en Véronique Lindenburg en natuurlijk ook onderling. Burgemeester Han ter Heegde opent de avond.

Versa vrijwillgerscentrale

ASGM, de Algemene Seniorenvereniging Gooise Meren zoekt een notulist(e) voor de dinsdagmiddag van 14.30- 16.30 uur. In overleg is een andere dag mogelijk.

De nieuwe stichting New Life with Jezus heeft als doel kinderdorpen voor kansloze zigeunerkinderen in Rusland en Wit-Rusland op te zetten. Wie kan ons helpen aan een website en/of websiteteksten schrijven.

Volksuniversiteit Naarden-Bussum zoekt voor 3 uur per week een vrijwilliger die creatieve programma's wil bedenken.

Versa Welzijn - Kinderwerk Uit-Wijk zoekt een sportbegeleider Kinderwerk voor 2,5 uur per week.

'Toets hypotheken op moment van aanvraag'

Nieuwe leennormen maken het soms lastig

Toets nieuwe hypotheken voortaan aan geldende wet- en regelgevingen op het moment van de aanvraag. Daarvoor pleiten de Nederlandse Vereniging van Makelaars en De Hypotheekshop samen in een brief aan de Tweede Kamer.

De NVM legt uit: "Eind vorig jaar nam de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het standpunt in dat het moment waarop een bindend aanbod wordt gedaan door een hypotheekverstrekker voortaan het moment moet zijn waarop getoetst wordt aan de geldende hypotheeknormen. Voorheen was dit al eerder in het proces, namelijk het moment waarop een renteaanbod werd gedaan.

Onzekerheid

Door het wijzigen van het toetsmoment worden consumenten sterk afhankelijk gemaakt van de doorloopsnelheid van de hypotheekverstrekker. Er ontstaat onzekerheid over de financiering wanneer tussen het moment van de aanvraag en het moment van de offerte de leennormen wijzigen (wat ieder jaar op 1 januari gebeurt).

Terugkerend probleem

Vorig jaar is dit probleem tijdelijk opgelost: aanvragen die voor 1 januari 2017 zijn gedaan en voor 1 februari 2017 zijn beoordeeld mochten alsnog getoetst worden aan de leennormen van 2016. Dit jaar dreigen er echter opnieuw problemen te ontstaan met hypotheekaanvragen die aan het einde van het jaar worden gedaan.

'Weer problemen met aanvragen aan eind kalenderjaar'

Lange doorlooptijden

In een brief aan de Tweede Kamer pleiten NVM en De Hypotheekshop er samen voor om verstrekte hypotheken voortaan te toetsen aan de geldende wet- en regelgevingen op het moment van de aanvraag. Geconstateerd wordt dat de doorlooptijden voor hypotheken nog steeds vaak lang zijn, waardoor regelmatig problemen ontstaan.

'Of nieuwe norm eerder'

Als zou worden vastgehouden aan de huidige toetsprocedure, dan zouden wijzigingen op de hypotheeknormen voortaan voor 1 september bekend moeten zijn om alsnog voldoende zekerheid te kunnen bieden aan de consument."

Meer informatie over dit onderwerp op nvm.nl.

Column

Beleggen is uit

Ondanks de historisch lage spaarrente durft het leeuwendeel van Nederlandse huishoudens niet te beleggen. Uit onderzoek blijkt dat slechts 23% belegt in aandelen en/of obligaties. Angst voor de risico's en twijfels over de adviseurs zijn de meest gehoorde redenen om af te zien van beleggen en te kiezen voor de klassieke spaarrekening. Deze Nederlandse spaardrang wordt stilaan een dure traditie met de lage rente van de afgelopen jaren. Doordat de overheid zich steeds verder terugtrekt uit onze zorg, ons pensioen, ons onderwijs en onze woningmarkt, wordt het steeds belangrijker om een eigen verstandige financiële planning te maken. Met zijn allen sparen we momenteel tegen een rentestand van bijna nul, en dat gaat ons niet helpen aan voldoende eigen spaarmiddelen voor later.

Hoewel een gemiddeld huishouden al snel ruim 20.000 euro aan investeerbaar vermogen bezit, wordt dit geld in 82% van de huishoudens aan een spaarrekening toevertrouwd. Slechts 23% van de ondervraagde Nederlanders belegt. Dit percentage stijgt tot 25% onder 65-plussers, en tot 46% onder de huishoudens die ruim twee keer modaal verdienen.

Alle cijfers laten zien dat op langere termijn beleggen meer oplevert dan alleen sparen. Zeker wanneer je voor later geld opzij wilt leggen, dan is beleggen een goed alternatief voor sparen. Maar onder de spaarders vallen drie zaken op. Zij hebben een drievoudig gebrek aan vertrouwen. Zo vertrouwen zij niet op hun eigen financiële kennis, in tegenstelling tot beleggers die beschikken over aanzienlijk meer financieel zelfvertrouwen. Ook is er onder spaarders weinig vertrouwen in financieel adviseurs, een beroepsgroep die nog vaak wordt geassocieerd met woekerpolissen en hoge kosten. Bovendien vrezen spaarders de onzekerheid van de toekomst. Zij zijn overtuigde risicomijders en vertrouwen daarom niet op de gunstige gemiddelden van aandelen en obligaties. Als onafhankelijk adviseur roep ik al jaren dat sparen ook een vorm van beleggen is. Wellicht wordt het tijd dat huishoudens het spaarrisico meer gaan spreiden.

Koopakte eerste huis Weespersluis ondertekend

WEESP De eerste koopakte voor een huis in Weespersluis is getekend door Joline Keijzer en Erik Beekmans.

De twee Amsterdammers hebben een huis gekocht in het deelproject Lanenrijk. Daar worden 175 woningen gebouwd in de karakteristieke fin-de-sièclestijl. Ze kozen voor een 'notariswoning'. "We waren meteen enthousiast over de fraaie architectuur. Maar de bijzondere indeling van de woonkamer én de ruime slaapkamers gaven de doorslag", zo laten ze weten.

Hou 't netjes

Foto: pixabay

Staat je huis te koop en doe je mee aan de Open Huizen Dag op 30 september? Hou je huis dan nu al zo netjes en schoon mogelijk, zodat je daar tegen die tijd geen stress over hebt. Een opgeruimd en schoon huis spreekt potentiële kopers veel meer aan. Dat geldt ook voor de tuin en het balkon. Meer tips volgende week in GooisWoonNieuws.

Studenten langer thuis

Het nieuwe studiefinancieringsstelsel dat twee jaar geleden werd ingevoerd, heeft ertoe geleid dat veel meer eerste- en tweedejaarsstudenten thuis blijven wonen en pas later op kamers gaan: 56% tegenover 39%. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting naar de financiële situatie van studenten. Per 1 september 2015 is de basisbeurs vervangen door een studievoorschot. De basisbeurs is niet langer een gift, maar een lening.