BussumsNieuws

9 december 2015

BussumsNieuws 9 december 2015


Wie mag zich Bussumer van het Jaar noemen?

Winnaar krijgt award en interview

BUSSUM - In Bussum zorgen vele mensen voor mooie, goede, ontroerende, aansprekende, belangwekkende en spraakmakende activiteiten. Het BussumsNieuws vindt het de hoogste tijd een van hen uit te roepen tot 'Bussumer van het Jaar'.

Sporters, politici en allerlei andere personen van het jaar, de bokalen vliegen je aan het eind van het jaar om de oren. Zou zo'n verkiezing ook in Bussum passen? En hoe pak je dat aan? Wie bepaalt dat je Bussumer van het Jaar bent? Wat moet je daar voor doen? Is het niet een tikje overdreven om een Bussumer zo op een schild te hijsen? Al die vragen hielden ons bezig, maar weerhielden ons er niet van dit positieve initiatief door te zetten. In Bussum zijn veel mensen die er met hun inzet voor zorgen dat ons dorp er mooier op wordt. Aan het einde van het jaar willen wij een van deze mensen - via onze voorpagina - laten stralen.

Jury kiest winnaar uit shortlist van drie kandidaten uit Bussum

Onze redactie heeft alle kranten van het afgelopen jaar nog eens goed nagelezen en heeft een lijst van genomineerden opgesteld. Daarbij golden enkele criteria, waarvan de belangrijkste zijn dat de persoon of organisatie iets uitzonderlijks heeft gedaan en daarmee anderen inspireert en bijdraagt aan een positieve uitstraling van Bussum.

Om een breedgedragen keuze te kunnen maken, stelden we een gemêleerde jury samen, bestaande uit notaris Dirk Doude van Troostwijk, Stichting Burgerzin Naarden-voorzitter Aleid Hamelink, dorpsmanager Ellen van Vossen van Pro Bussum en eindredacteur Jessica de Jong van deze krant. Zij bepalen de toekenning van de award voor de Bussumer van het jaar én van de Naarder van het jaar. Aan het eind van het jaar wordt de winnaar in deze krant bekendgemaakt.

Maand lang schaatspret van start

Bussum op IJs startte met een potje bubblevoetbal. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een maand lang schaatsen. Het kan vanaf afgelopen week op de schaatsbaan van Bussum op IJs. De baan werd vrijdag geopend, afgelopen weekend was het al druk.

Na toespraken van wethouder Lia de Ridder, Johan Drost van de Rabobank en Johan Vroegindeweij van de schaatsbaan zelf, werd de baan geopend met een potje bubblevoetbal. Langs de kant dronken veel bezoekers een drankje en werd er boerenkool geserveerd.

De schaatsbaan staat er nog tot 3 januari en is elke dag open.

Weer ster voor Soigné

BUSSUM - Restaurant Soigné heeft zijn Michelinster behouden. Restauranteigenaren Dennis Jong en Frank Velthuyse kregen het goede nieuws maandag te horen.

Het Bussumse restaurant had de afgelopen zes jaar ook al een felbegeerde ster.

Ondernemers Jong en Velthuyse reageren heel erg blij en supertrots. "We zijn nog een beetje beduusd, maar het is echt een gekkenhuis hier", zeggen ze. Dit jaar was het extra spannend omdat hun aandacht het afgelopen jaar vooral ging naar de opening van een kookatelier. Dat ze ook nu weer bekroond worden met een Michelinster vinden ze een grote eer. Dennis Jong: "Ik vind het vooral belangrijk voor het restaurant, niet voor mijzelf als chef-kok."

3

jaar cel heeft Bussumer Andrew van V. gekregen voor het bestelen van homodates

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. R. van den Beld H.A. en 19.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman Vesper; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar Maaltijdviering
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 12/12 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; ma. 14/12 19.30 u. Adventoverweging
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk geen dienst 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. W.H.B. ten Voorde en 17.00 u. ds. A. Visser
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. H.J. Siebrand
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. ds. C. Jansen
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. zr. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw. ds. J. Keuning
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. drs. J.F. Kievit en 19.00 u. ds. P.A. Smit Kerstzangdienst
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig, wat minder zacht
De gemiddelde ofwel normale maximumtemperatuur voor half december bedraagt 6 graden. Daar lag het tot nu toe (ruim) boven. Vanaf donderdag voert een westelijke luchtstroming minder zachte polaire lucht aan, zodat de temperatuur overdag in de buurt van normaal uitkomt. Frontale storingen veroorzaken soms regen. Het blijft om kort te gaan wisselvallig.

Donderdag en vrijdag
Donderdag lijkt droog van start te gaan met ruimte voor wat zonneschijn. Geleidelijk neemt de bewolking toe. In de loop van de avond is er kans op regen. Het wordt 6 graden bij een matige tot vrij krachtige zuidenwind. Vrijdag klaart het langzaam op, maar er vallen lokaal enkele buien. Bij een matige zuidwestenwind wordt het in de middag zo'n 7 of 8 graden.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde blijft het wisselvallig. Zaterdag hebben we te maken met een stilaan toenemende bewolking. Gaandeweg de middag en avond neemt de kans op regen toe. Zondag wordt af en toe zonneschijn verwacht met kans op enkele buien. De nachtelijke minima liggen rond 3 graden, overdag oplopend naar circa 7 graden. Er waait een matige zuidwestenwind.

Weetje
Op 1 december ging de meteowinter van start. De herfst van 2015 was tamelijk zacht, dankzij de zeer zachte november. September en oktober verliepen iets te koud. Aan nazomerwarmte ontbrak het. De hoogste temperatuur was 20.1 graden. De hoeveelheid zonuren was ongeveer normaal. Met circa 350 mm regen in onze regio was de herfst natter dan normaal (= 260 mm).

De kogel die geen kogel is

Foto: Gerard Buhr

Niet in de betekenis van projectiel dat afgeschoten kan worden. Maar wat is dit ronde geval dan wel? Het kostte wat moeite, maar we kwamen erachter.

Ik zeg "we", want het voorwerp is via internet bij tal van experts terechtgekomen. Uiteindelijk kwam de slotconclusie: het is géén kanonskogel. Het object werd 8 jaar geleden door mijn goede vriend Rob van den Brink uit Naarden uit een hoopje steen- en rommelafval op een akker van de maatlanden bij Naarden opgevist. Naarden heeft rumoerige eeuwen meegemaakt met veel geschiet en geknal, dus het lag voor de hand dat dit een kogel uit een stuk geschut moest zijn geweest. Maar waarom zo'n soort beugel eromheen? De suggesties waren talrijk: een kogel van een schoorsteenveger, een bal om de enkel van een gevangene, een gewicht om door een mijnenveld te trekken om deze onschadelijk te maken en ook dat de beugel een soort omtrekpasser was om de juiste diameter te kunnen bepalen. Na veel heen en weer gemail kwam ene Tjark met voor mij de juiste oplossing. De bal was inderdaad een gewicht dat gebruikt werd aan een zogeheten unster, een verticaal werkende weegschaal voor grote objecten, zoals balen of hompen vlees. De door Tjark bijgeleverde afbeeldingen uit oude geschriften bevestigen dit gebruik. De kogel op de foto weegt 180 gram en heeft een doorsnede van 8 cm. En na een jaar of acht in een emmer in de schuur van Rob in Naarden te hebben gezeten kan gezegd worden dat het inderdaad een gewicht betreft. Een leuk object voor de verzamelaar!

Jan des Bouvrie was en is nog steeds een bekende Nederlander. Er verschenen diverse boeken over zijn persoon en zijn werk als binnenhuisarchitect en ontwerper. Dit zijn er twee. Eigenlijk zijn het brochures in boekvorm.

Het echtpaar Barbara en René Stoeltie stelden ze samen. Beiden komen uit een kunstenaarsmilieu. Barbara schreef de teksten en René maakte de prachtige foto's. Negentien locaties, vooral woonhuizen, die Jan inrichtte, worden op een aantrekkelijke manier in woord en beeld getoond. Daaronder zijn de huizen en locaties van Des Bouvrie in Nederland en Frankrijk. Verwacht geen kritische opmerkingen; het zijn feel-good boeken. Prettig om door de bladeren en ideeën op te doen. De vierkante, gebonden boeken met omslag en leeslint tellen 158 bladzijden en werden in 1997, resp. 2001 uitgegeven, behorend tot de het blad 'Eigen huis en interieur'.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 12 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

BFC moet gedwongen afscheid nemen van Kuda

De 21-jarige hulptrainer krijgt geen verblijfsvergunning

Kuda, in trainingspak, vierde hier nog een kampioensfeestje. Foto: BFC

door Yvette Geerts

BUSSUM - De 21-jarige Kuda kreeg vorige week van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te horen dat hij terug moet naar Zimbabwe. Na jaren van onzekerheid moet hij volgende week woensdag het vliegtuig nemen. Terug naar zijn geboorteland, maar zijn toekomst ligt in Nederland, zegt hij zelf.

Kuda vluchtte uit Zimbabwe en woonde sinds 2008 bij zijn oom en tante in de Hilversumse Meent. Hij voetbalde bij BFC en is daar inmiddels hulptrainer van de C4. Zijn mbo rondde hij dit jaar af en hij liep een aantal maanden stage bij een Naardens internetbedrijf. De spelers van C4 zijn na het bericht van vorige week voor hem op de bres gesprongen en begonnen een waar mediaoffensief. Kuda vindt het bijzonder dat een groep jonge mensen voor hem opstaat. "Dat ze zich mijn lot aantrekken en die moeite doen, daar word ik wel blij van." Toch verwacht Kuda niet dat het nog iets uitmaakt. Hij is blij met alle hulp, maar legt zich ook neer bij de beslissing dat hij terug naar Zimbabwe moet. "Ik ga niet moeilijk doen, dat vind ik niet verstandig. Daar krijg ik straks alleen maar problemen mee."

'Ik ga niet moeilijk doen, dat vind ik niet verstandig'

Wat hij van een toekomst in Zimbabwe moet verwachten, weet hij eigenlijk niet zo goed. Hij kan daar niet verder studeren en kan alleen terecht bij verre familie. Zijn oma in Zimbabwe, bij wie hij tot 2008 woonde, overleed twee maanden geleden. Zijn vader woont inmiddels in Australië en zijn moeder in Tanzania. "Het thuis dat ik kende is er niet meer", concludeert hij. Nederland is volgens Kuda zijn toekomst en thuis. Toch gaat hij niet bij de pakken neer zitten. "Ik weet niet hoe de situatie in Zimbabwe is, maar ik wil daar wel een baan vinden."
"Ik ben 21 en het is tijd om op mezelf te wonen en mijn eigen geld te verdienen." Maar zijn toekomst ligt wat hem betreft duidelijk in Nederland. Hij wil zich ook verder ontwikkelen als grafisch vormgever. "Ik ga als ik in Zimbabwe ben proberen een studentenvisum aan te vragen." Hij rekent daarbij op hulp van zijn oom en tante en klopt ook aan bij de docenten van zijn vorige school. "Zij kunnen mij zeker een referentie geven."

Einde aan onzekerheid
Dat uitzetting voor Kuda dreigde was dus langer bekend. Hij mocht zijn studie afmaken, maar de IND had al laten weten dat hij niet in aanmerking zou komen voor een verblijfsvergunning. De uitzetting van Kuda werd afgelopen zomer nog uitgesteld, maar is nu toch definitief. Naast teleurstelling is er ook opluchting bij de BFC-hulptrainer. "Ik ben opgelucht dat er een einde komt aan twee jaar onzekerheid. Ik heb er vrede mee. Sinds 2013 krijg ik al te horen dat ik elk moment bericht kan krijgen dat ik weg moet." Wat hij wel een beetje zuur vindt is dat hij juist een paar maanden geleden een baan aangeboden kreeg van het Naardense internetbedrijf waar hij drie maanden stage liep. Omdat hij geen verblijfsvergunning heeft ging die kans aan zijn neus voorbij.

Alles geprobeerd
Zijn oom en tante hebben de afgelopen jaren van alles geprobeerd om te zorgen dat hij een verblijfsvergunning kreeg. "Maar ook zij zijn nu op een punt dat ze niets meer kunnen doen. Ouders, en dat zijn mijn oom en tante voor mij, proberen toch alles te doen voor hun kind. Rechtszaken, hoger beroep, we hebben het allemaal geprobeerd. Maar als dat allemaal niet helpt, wat blijft er dan nog over", vraagt een teleurgestelde Kuda zich af.

'Opgelucht dat er een einde komt aan twee jaar onzekerheid'

De brief die de Hilversumse burgemeester Broertjes in 2013 schreef heeft de IND ook niet op andere gedachten kunnen brengen.
Kuda blijkt overal net buiten te vallen.

Vrouw overleden na ongeluk

BUSSUM - Een Hilversumse vrouw (64) is donderdag overleden nadat ze op de Naarderweg (N524) tussen Hilversum en Bussum werd aangereden door een auto. Ze was op slag dood.

De vrouw wandelde met nog onbekende reden langs de kant van de weg toen ze werd geschept door de auto. De auto werd bestuurd door een Hilversumse man (74). De man dacht na de harde knap eerst een beest te hebben aangereden, maar vond de vrouw na een korte zoektocht. Een ter plaatse gekomen ambulance kon niets meer voor haar betekenen.

De bestuurder van de auto werd door agenten meegenomen naar het bureau voor verder verhoor. De politie gaat niet uit van een misdrijf, maar er wordt nog wel verder onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeval. De politie heeft nog lang sporenonderzoek gedaan op de plaats van het ongeluk. Even verderop werd de auto van de overleden vrouw gevonden.

Schooljeugd geschorst om dealen drugs

BUSSUM - Een Bussumse school heeft een groepje jongeren geschorst nadat ze op school softdrugs gebruikten en hebben gedeald.

Het gaat om een groepje van vijf jongeren, allemaal van 14 jaar oud. Nadat ze op school betrapt werden, werden ze bevraagd over hun handeltje. De school heeft ze daarop geschorst.

Om welke school het gaat, kan de politie niet zeggen.

Autokrakers snel gepakt

BUSSUM - Agenten hebben woensdag twee mannen aangehouden voor het openbreken van een auto. Het gaat om twee mannen uit Bussum van 29 en 47 jaar oud.

Het tweetal brak een auto open aan de Dr. Abraham Kuyperlaan en nam een laptop mee. De laptop bleek echter een track-and-tracesysteem te hebben, waardoor de daders al snel opgespoord konden worden. De mannen werden aangehouden op de Nieuwstraat en meegenomen naar het politiebureau voor verder verhoor.

Andere auto's
Afgelopen week werden ook drie andere auto's opengebroken. Er werden meerdere spullen gestolen. Van de daders ontbreekt nog elk spoor.

Hockeyers wassen auto's voor geld

Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Meerweg leek de afgelopen zaterdagen wel een wasstraat: de hockeyers van het eerste team van Gooische hebben een paar weken lang elke zaterdag auto's gewassen. De hockeyers wasten voor 20 euro per stuk vele auto's van leden van de hockeyclub en andere belangstellenden. De auto's werden helemaal geboend en vervolgens met de hand gedroogd. Het geld dat werd opgehaald gaat geheel naar een hockeykamp voor het team. Met dat kamp hopen de hockeyers komend voorjaar nog beter voor de dag te komen op het hockeyveld.

Veel geharrewar over bouwplan Brinklaan

Nu doorpakken of nog lang wachten met bouwen?

Aan de straat moet een twee-onder-een-kapwoning komen. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Er wordt nog veel gesteggeld over het plan om aan de Brinklaan een twee-onder-een-kapwoning te gaan bouwen.

Er wordt al jaren gesproken over het bouwplan, maar het duurt lang voordat er gebouwd kan gaan worden. Raadsleden spraken afgelopen week weer over het plan. Hoewel het gros van de raadsleden het en aanwinst voor Bussum noemt, waren er ook nog veel vragen. De vragen gaan met name over parkeren. Dat komt vooral omdat enkele buurtbewoners parkeerproblemen vrezen. Daarnaast waren er eveneens vragen over het bouwplan zelf.

Hoe het nu verder moet, moet de komende weken bekend worden. Nog deze maand vergadert de gemeenteraad van Bussum voor het laatst. Als er daarvoor geen akkoord komt, moet de gemeenteraad van Gooise Meren haar zegje over het plan doen. Dan zou het nog wel eens lang kunnen gaan duren voordat het bouwproject van de grond komt. De ene helft van het dubbele woonhuis was al verkocht, de andere helft onder voorbehoud. Het zou kunnen dat de koper dan alsnog afhaakt.

Ander onderkomen Voedselbank

BUSSUM - De Voedselbank van Naarden en Bussum heeft een ander onderkomen gevonden. De bank betrekt volgend jaar maart een garage aan De Nieuwe Vaart.

Het leek er de afgelopen maanden even op dat de Voedselbank dakloos zou worden: de bank moest het onderkomen aan de Laarderweg noodgedwongen verlaten omdat de supermarkt aan de straat gaat verbouwen. De laatste weken werd daarom hard gezocht naar een ander onderkomen. Dat werd afgelopen week, met hulp van een makelaar, dus gevonden.

De Voedselbank reageert erg tevreden. Er werd gezocht naar een gratis plek, maar dat bleek onhaalbaar. De Voedselbank moet straks huur gaan betalen en het pand moet nog verbouwd worden. Daarom gaat de Voedselbank straks nog meer de straat op om voedsel en geld op te halen.

Herman Schoon

67 jaar
vrijwilliger
oud-wethouder

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben gepensioneerd, maar ik doe nog veel vrijwilligers- en advieswerk. Zo ben ik bestuurslid bij Schuldhulpmaatje, zit ik in het bestuur van Fort Werk IV, bij Westland Familiefonds en Child Surgery Vietnam."

Waar droom je van?
"Dat ik binnen de clubs die ik ondersteun nog mijn steentje mag bijdragen. Verder droom ik ervan dat mensen verdraagzamer worden en de kritische dialoog blijven voeren."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik veel gesport hebt; tennis, volleybal maar ook competitievoetbal bij DWS in Amsterdam in de jaren 70."

Sport je nog?
"Ik ben een week voor mijn 65ste gestopt. Ik tennis nog af en toe en houd van wandelen en fietsen."

Wie wil je graag ontmoeten?
"Obama. Ik vind dat hij redelijk dapper bezig is. Zo heeft hij zich hard gemaakt voor de ziektekostenverzekering en deed hij ferme uitspraken over het klimaat."

Wat voor muziek luister je?
"Blues en pop. "

We kunnen je wakker maken voor?
"Een handje cashewnoten."

Welk boek lees je?
"'Dit kan niet waar zijn' van Joris Luyendijk."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"'De Verzoeking van Sint Antonius' van Salvador Dali."

Als je burgemeester was, zou je?
"Zorgen dat Gooise Meren een plek kreeg in de Omgevingsraad van Schiphol. We hebben steeds meer vliegverkeer over Bussum-Zuid."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De fusie. Ik wilde mij niet meer bemoeien met politiek, maar ik heb mij wel met andere Bussumers ingezet voor de financiële compensatie van Muiden."

Extra koopzondagen voor feestdagen

De komende twee weken weer koopzondagen. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Met de kerstdagen op komst worden er de komende weken extra koopzondagen gehouden.

Afgelopen zondag openden de Bussumse ondernemers hun deuren al extra. Komende zondag en volgende week zondag volgen nog twee koopzondagen om kerstcadeautjes te kunnen kopen. Komend weekend wordt ook de kerstmarkt gehouden.

Vlak voor kerst, woensdagavond 23 december, staat er een extra koopavond op het programma.

5.000 lege flessen voor Woongroep

BUSSUM - Woongroep Bussum heeft de afgelopen weken ongeveer 5.000 lege statiegeldflessen opgehaald bij de Albert Heijn. De toekomstige bewoners van deze woongroep voor jongeren met een verstandelijke beperking zijn blij met het opgehaalde bedrag van 1.241,10 euro.

De hele maand november konden klanten van alle AH-vestigingen in Bussum hun lege flessenbonnen deponeren in de speciale donatiebus. De opbrengst is bedoeld voor de inrichting van de gezamenlijke keuken van het appartementencomplex voor de jongeren. Er kan een koelkast voor worden aangeschaft. Filiaalleider Kees Schouten van de AH aan de Koekoeklaan zegde toe deze te vullen met AH-producten. De jongeren gaan volgend jaar verhuizen naar de woongroep.

Web topvijf

1. Schooljeugd geschorst na dealen softdrugs
2. Vrouw overleden na botsing met auto
3. Groepje slaat en berooft man
4. Veel geharrewar over bouwplan Brinklaan
5. Juwelen, computerapparatuur en kleren gestolen

Bekendmakingen

Informatie:

Voor informatie kunt u op werkdagen, telefonisch of door middel van een baliebezoek op het gemeentehuis, contact opnemen met de afdeling Vergunningen & Handhaving op telefoonnummer (035) 692 86 30.

Openingstijden: op afspraak via www.bussum.nl tussen 08.30 – 12.30 uur.

Aanvragen omgevingsvergunningen:

Brediusweg 42

Plaatsen drie veluxramen dakvlak voor- en zijgevel woning.

Parklaan 36

Kappen thuja achtertuin woning.

Inzage:

*        Stukken met betrekking tot de aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u inzien aan de balie van de afdeling Vergunningen & Handhaving op het gemeentehuis.

*        De agenda voor de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) kunt u vinden op de gemeentelijke website www.bussum.nl. De definitieve agenda van de CRK treft u 24 uur voorafgaand aan de vergadering aan. Tot die tijd kan de agenda door ons aangepast worden.

Reguliere procedure

Verleende omgevingsvergunningen bouwen /

planologische toestemming / monumenten /

kappen / slopen / aanleggen

Aaltje Noordewierlaan 32

Plaatsen dakkapel dakvlak voorgevel woning.         02-12-2015

Koningin Emmalaan 20

Uitbreiden serre zijgevel woning.         03-12-2015

Verleende omgevingsvergunning met planologisch strijdig gebruik waarbij tevens sprake is van een bouwactiviteit (art. 2.1lid 1 sub c en art. 2.1, lid 1 sub a WABO)

Dr. Frederik van Eedenweg 13 A

Wijzigen gevels en dak woning.         02-12-2015

Jacob Ruysdaellaan 1

Slopen bestaande garage en oprichten nieuwe grotere garage op dezelfde plaats.         07-12-2015

Meentweg 66

Plaatsen dakkapel dakvlak zijgevel woning.         26-11-2015

Bezwaar:

Tegen de verleende vergunning kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet schriftelijk, gemotiveerd en ondertekend ingediend worden binnen zes weken na de bekendmaking van de vergunning aan de aanvrager bij burgemeester en wethouders, postbus 6000, 1400 HA Bussum. De werking van de verleende vergunning wordt door het indienen van een bezwaarschrift niet geschorst. Wanneer u de werking van de vergunning wilt laten schorsen, dan kunt u bij de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, postbus 16005, 3500 DA Utrecht, een verzoek om een voorlopige voorziening aanvragen. Voor het behandelen van een dergelijk verzoek wordt door de rechtbank griffierecht geheven. Wanneer een voorlopige voorziening wordt aangevraagd treedt de beschikking pas in werking nadat hierover door de Voorzieningenrechter een beslissing is genomen.

Let op: de bekendmaking van de vergunning aan de aanvrager en de publicatie in de krant vindt niet altijd op dezelfde dag plaats. Wilt u meer weten, neemt u dan contact met ons op.

Overige verleende vergunningen:

Verleende vergunning Algemene Plaatselijke Verordening:

Landstraat 39-41

Vuurwerkvergunning 2015 voor verkoop en opslag consumentenvuurwerk.         07-12-2015

Sint Vitusstraat 17

Vuurwerkvergunning 2015 voor verkoop en opslag consumentenvuurwerk.         07-12-2015

Wethouder en D66-raadslid planten herinneringsboom

Wethouder Nen van Ramshorst en D66-raadslid Mimi Sluiter plaatsen op 16 december aanstaande om 16.00 uur aan de Veerstraat (ter hoogte van Esprit) een markeringsbord met informatie over een vers geplante Amerikaanse kornoelje.

De D66-fractie in Bussum vatte het idee op om met bomen 'het einde van de zelfstandige gemeente Bussum' te laten markeren. Voordat Bussum opgaat in de fusiegemeente Gooise Meren, worden als blijvende herinnering daaraan tien duurzaam gekweekte bomen geplant. De gemeenteraad nam dit idee, in de vorm van een motie, unaniem over.

Bewoners van Bussum kwamen met voorstellen waar in Bussum tien duurzaam gekweekte bomen worden geplaatst . Elke boom wordt voorzien van een markering, zodat deze als herinneringsboom Bussum 2015 te herkennen is.

De complete lijst en locaties van de herinneringsbomen:
1. Hooftlaan: appelboom.
2. Lambertus Hortensiuslaan: zuilbeuk. (op grondgebied van Naarden, een groenstrook die Bussum onderhoudt)
3. Brinklaan: een rode beuk in een beplantingsvak tussen de rotonde bij station Bussum Zuid en het Vijverpark.
4. Vijverpark: een zevenzonenboom langs het water ter hoogte van De Antonius Hof.
5. Veerstraat: Amerikaanse kornoelje ter hoogte van de winkel Esprit.
6. Bijlstraat: sierpruim ter hoogte van de entree van speelplek Fokkerpark.
7. Huurmanlaan: een rode beuk op het pleintje.
8. 't Mouwtje: zilverboom.
9. Koekoeklaan: sierappelboom in berm.
10. Frederik van Eedenweg: een geelhout ter vervanging van een zieke esdoorn.

Bomen markeren mijlpalen in onze geschiedenis. Het zijn levende herinneringen met symbolische waarde. Ook als wij er zelf allang niet meer zullen zijn, vertellen de bomen het verhaal. Daarnaast dragen bomen bij aan het geluk van de mensen. Zij zijn de longen van de omgeving, vormen een rustpunt en zorgen voor geborgenheid en schaduw.

Northon Flores Troche wil vooral een voorbeeld voor anderen zijn

Bussum neemt duurzaamheid en verduurzaming serieus. Werken aan duurzaamheid kan en wil de gemeente niet alleen doen. Immers, een duurzame gemeente bestaat uit inwoners, maatschappelijke instellingen en bedrijven die ook meedoen. Vanwege de fusietot Gooise Meren is dit het laatste artikel van de maandelijkse serie 'duurzaamheid betrokken Bussumers aan het woord'.

Hij is 55 en woont sinds 2008 in Bussum. Deze in Bolivia geboren architect en stedenbouwkundige zet zich met hart en ziel in voor de Bussumse gemeenschap.

Sinds 2015 is hij lid van de Cliëntenraad Bussum. Als vrijwilliger binnen de cliëntenraad, eigenlijk een soort waakhond voor de gemeente voor nieuw en bestaand sociaal beleid, houdt hij zich vooral bezig met werk en inkomen. Hij ziet daarin veel overeenkomsten met zijn vak. "In Bolivia is architect zijn een sociaal en niet een esthetisch beroep. Het is een manier van leven gekoppeld aan sociale aspecten. Flores Troche legt uit: "Om een huis te kunnen bouwen moet je dicht bij de mensen staan. Je moet je product afstemmen op cultuur en wensen van de gebruiker en daarvoor moet je weten hoe iemand leeft". Hij zet die kennis in tijdens de gesprekken die hij heeft met mensen. Veelal zitten ze in de bijstand of leven ze in een sociaal isolement. Flores Troche valt even stil voordat hij verder vertelt. "Ik weet dat ik daar veel kan toevoegen want ik ken die situatie, ik ben zo opgegroeid. Maar heb me daar door studie en werk uit gewerkt. Ik weet hoe belangrijk werk en inkomen zijn."

Van niets iets maken
In deze periode van zijn leven zet hij zich vooral in als vrijwilliger. Naast zijn werk voor de cliëntenraad is hij nu ook bezig met het maken van een ontwerp voor de buurtmoestuin bij het Activiteitencentrum Jan Ligthart activiteitencentrum van Sherpa. Hij tovert de schets die hij heeft gemaakt tevoorschijn. Het heeft meer weg van een compleet ingericht park, hoezo moestuin? "Het is een sociale ontmoetingsplek, niet alleen bedoeld voor cliënten van Sherpa, maar voor het hele dorp." Water, een plek om te zitten, een werktafel, kassen en de moestuin, hij heeft het allemaal ingetekend. Wat hij voor de moestuin doet is eigenlijk wat hij in het groot voor ogen heeft. Het is een man met een missie. Er zijn in zijn ogen zoveel mogelijkheden om zaken echt duurzaam aan te pakken. Zijn streven naar een co2 neutrale gemeenschap bijvoorbeeld. "Je kunt huizen isoleren, zorgen voor minder auto's, maar je kunt op die manier ook naar werkeloosheid kijken." Hij kijkt daarbij vanuit lokaal perspectief naar ontwikkelingsmogelijkheden binnen het dorp.

Ambitie
Flores Troche wil een plek creëren waar mensen, gebruikmakend van elkaars creativiteit en capaciteiten samenkomen om te werken en te leren. dat kunnen bijvoorbeeld zijn kappers, timmermannen, lassers, kunstenaars, architecten, grafisch ontwerpers, etc. Het gaat hem om integratie van verschillende mensen met verschillende beroepen en capaciteiten. Het moet stimulerend werken, ook voor mensen die nu nog zonder werk zijn. Flores Troche wil een voorbeeld zijn voor anderen door te laten zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. tekst en foto: Yvette Geerts

Kan ik voor 2015 nog gebruik maken van de blijk van waardering voor mijn mantelzorger?

Ja, u kunt de aanvraag over 2015 nog indienen tot 31 december 2015. U kunt voor uw mantelzorger jaarlijks eenmaal een vergoeding van in totaal € 150,- of een cadeau ter waarde van € 150,- aanvragen. U kunt dit bedrag ook verdelen over twee, drie of maximaal vier mantelzorgers. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden; deze staan in de 'Nadere regeling waardering mantelzorgers 2015'. Deze regeling vindt u op www.wijzerwijzer.nl. Leest u alstublieft deze regeling eerst even door voordat u de blijk van waardering aanvraagt. Op deze website vindt u ook het aanvraagformulier. U kunt de blijk van waardering het hele jaar aanvragen. Vanaf januari 2016 kunt u een aanvraag indienen over 2016. Weet u niet zeker of u in aanmerking komt of hebt u vragen over de blijk van waardering, neemt u dan contact op met Wijzer.

Feestdagen: zet inbrekers in het licht

Gaat u tijdens de feestdagen gezellig naar uw buren, familie of vrienden? Of bij Oud en Nieuw de straat op? Of krijgt u juist bezoek? Met de feestdagen loopt het huishouden vaak net iets anders. Even familie ophalen, nog snel een boodschap doen. Ook op dit soort momenten zijn insluipers uit op uw kostbare goederen. Laat hen uw feestdagen niet bederven! Zorg ervoor dat terwijl u feest viert een inbreker niet ongemerkt naar binnen kan glippen. Sluit ramen en deuren, ook als u even weg bent.

Licht zet inbrekers in het zicht
Inbrekers zijn in de wintermaanden het meest actief in de vooravond. Want als het 's avonds donker is en er brandt op dat moment geen licht in een woning, weet een inbreker dat er niemand thuis is. Met een eenvoudige tijdschakelaar op uw binnen- en buitenverlichting kunt u dit voorkomen. Maar alleen verlichting is niet genoeg. Inbrekers slaan graag toe zonder dat toevallige voorbijgangers hen kunnen zien. Kijk daarom eens kritisch naar uw eigen huis. Zijn er plekken waar het zicht slecht is, zoals een raam met een grote struik ervoor of een niet verlicht portiek of voorportaal? Zet ze in het licht!

Extra commissie ruimte over bestemmingsplan Oudere Dorp

De gemeente Bussum houdt op dinsdag 15 december een extra commissievergadering over het bestemmingsplan Oudere Dorp – Brinklaan 15ab. Dat heeft de agendacommissie van de gemeenteraad deze week besloten. Het voorstel Oudere Dorp werd op 3 december jongstleden uitgebreid besproken in een brede raadscommissie, maar toen kwamen de commissieleden er niet uit of het voorstel ter vaststelling kon worden aangemeld voor de laatste raadsvergadering. De betrokken insprekers zijn door de gemeente geïnformeerd over de extra commissievergadering. Het is op 15 december het enige agendapunt. De commissievergadering in de bestuursvleugel van het gemeentehuis begint om 20.00 uur.

Gemeentehuis Bussum 10 december vanaf 14.30 uur gesloten

Vanwege een interne bijeenkomst is het gemeentehuis Bussum op donderdag
10 december vanaf 14.30 uur gesloten.

Parkeervergunningen

Alle parkeervergunninghouders ontvangen de komende week een brief. Daarin staat dat de geldigheid van de vergunning met drie maanden wordt verlengd. In het eerste kwartaal van 2016 zal gevraagd worden om een nieuwe vergunning aan te vragen.

Grote verhuizing ambtenaren Gooise Meren

Het Stadskantoor Naarden zal zeker tot begin 2017 dienstdoen als tijdelijke huisvesting.

Het gemeentehuis in Muiden staat te koop en ook de panden van het Stadskantoor Naarden moeten in de verkoop. Serieuze kopers zijn er nog niet gevonden. Het Stadskantoor Naarden zal voorlopig nog gebruikt worden totdat de verbouwing afgerond is of zover gevorderd dat alle ambtenaren en het voltallige college hun intrek in Bussum kunnen nemen. Voor de goede orde: het oude stadhuis van Naarden staat niet te koop.

Half december zal een aantal afdelingen van de nieuwe gemeente Gooise Meren gehuisvest worden in het Stadskantoor Naarden. De overige afdelingen vinden een plek in het Bussumse gemeentehuis. Waar het nieuwe college, dat als het goed is op 4 januari is gevormd, gaat zetelen is nu nog niet bekend. Wel zal de eerste raadsvergadering, op 4 januari, plaatsvinden in de Grote Kerk in Naarden. Dit is eenmalig; waar de volgende raadsvergaderingen plaatsvinden is nog niet besloten. De plannen voor de verbouwing zijn in een afrondende fase en het voorlopig ontwerp ligt op tafel. Actief betrokken bij alle plannen is Naarder Theo Fambach, raadslid voor D66 met in zijn portefeuille onder andere Ruimtelijke Ordening en Bouw.

Binnenkant op de schop
De verbouwing van het Bussumse gemeentehuis kost zo'n 7,25 miljoen euro. Een groot deel daarvan wordt gebruikt voor de interne verbouwing en het realiseren van een nieuwe hoofdentree. Ook komt er een grotere raadszaal en de wirwar van kleine kamertjes maakt plaats voor lichte en grote ruimtes. Doel is om een meer open en transparante uitstraling te creëren. Fambach noemt de sfeer en open indeling van het Stadskantoor Naarden als voorbeeld. Een grote, houten pergola aan de voorzijde moet het gemeentehuis meer allure geven. Als dan ook nog de gevels worden schoongemaakt en het oorspronkelijke witte natuursteen weer tevoorschijn komt, ziet het pand er volgens Fambach goed uit. Dat alles kost zo'n 6,25 miljoen.
Het resterende bedrag van 1 miljoen euro bestaat deels uit een post onvoorzien en gaat verder op aan het realiseren van parkeerplaatsen en het aanleggen van groen rondom het gemeentehuis. Er liggen ook plannen voor een openbare tuin op een groot deel van de huidige parkeerplaats. Dat betekent automatisch dat er voor de jaarlijkse ijsbaan en de kermis naar andere plekken gezocht moet worden.
Ondanks de aanpassingen blijft het Bussumse gebouw aan de buitenkant sober, maar krijgt het een meer transparante en toegankelijke uitstraling. Er komen daarom ook openslaande deuren. "Uitnodigen tot participatie", zo koppelt Fambach dit stokpaardje van D66 aan de uitstraling van het nieuwe gemeentehuis. Over de aanpassingen aan de binnenkant is hij duidelijk. "Die zijn vooral doelmatig en er is veel aandacht voor duurzaamheid, met name voor de buitenkant." Niet verwonderlijk, in 2020 moeten alle overheidsgebouwen nagenoeg energieneutraal zijn. Hoe het gemeentehuis er precies uit gaat zien, is nog spannend. Er is een voorlopig ontwerp, maar dat wordt angstvallig binnenskamers gehouden. De stuurgroep die zich hiermee bezighoudt, wil pas iets naar buiten brengen als het ontwerp definitief is en laat die verantwoordelijkheid ook over aan het nieuwe college van Gooise Meren.

De entree van het Bussumse gemeentehuis wordt verplaatst.
Ambtenaren in Muiden maken zich gereed voor de verhuizing naar Bussum.

De eerste raadsvergadering in januari is in de Grote Kerk in Naarden

De verbouwing, die voor de zomer van start moet gaan, vindt in twee fases plaats. Een deel van de ambtenaren zal dan uitwijken naar een andere locatie, waarvoor het Stadskantoor Naarden de meest voor de hand liggende optie is. Tijdelijke huisvesting in Muiden is in ieder geval niet aan de orde, aldus Fambach. Wel komen er in Muiden en Naarden twee servicepunten. In Muiden in de Kazerne en in Naarden is hiervoor het Stadskantoor open op maandag en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur. Dit betreft een proef voor twee jaar.

Nog geen kopers
Met de verkoop van het Stadskantoor Naarden en het gemeentehuis in Muiden wil het nog niet zo vlotten, lijkt. Er hebben zich volgens Fambach officieel nog geen kopers gemeld, hoewel er wel wat belangstelling is getoond. Hij vindt in ieder geval dat ze als raad en bestuur niet moeten afwachten en echt op zoek moeten gaan. Want verkocht moet er uiteindelijk worden. Voor de verbouwplannen van het Bussumse gemeentehuis is geld nodig en die komt deels uit de opbrengst van de geplande verkoop.
Fambach laat weten dat de gebouwen niet aan de eerste de beste verkocht zullen worden. Wanneer zich voor het gemeentehuis in Muiden een ontwikkelaar meldt die er woningen wil bouwen, dan mag het wel gesloopt worden wat hem betreft. Voor het historische Naarder stadhuis zal een meer culturele invulling worden gezocht.

BFC'er Kuda moet weg

BUSSUM - De 21-jarige Kuda kreeg vorige week van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te horen dat hij terug moet naar Zimbabwe.

Na jaren van onzekerheid moet hij volgende week het vliegtuig nemen. De voetballers sprongen voor hem op de bres, maar hij denkt zelf dat het niet veel uitmaakt. Hij is blij met alle hulp, maar legt zich ook neer bij de beslissing.

Kerstmarkt is zaterdag

GOOISE MEREN - Zowel in Naarden als in Muiderberg is zaterdag 12 december een kerstmarkt.

In Naarden wordt het gehouden op het Ruysdaelplein van 11.00 tot 19.00 uur met kramen, muziek, levende kerststal en een musical. In Muiderberg begint de Winterfair om 17.00 uur op de Brink met het ontsteken van de kerstboom. De lichtjestocht is om 17.30 uur.

RTV NH houdt inzameling voor voedselbank

NAARDEN - De mediapartner van NaarderNieuws, MuiderNieuws en BussumsNieuws, RTV NH, houdt dit jaar weer een inzameling voor de Noord-Hollandse voedselbanken.

De actie Samen voor de voedselbank is maandag van start gegaan en een speciale actiebus rijdt de komende twee weken door Noord-Holland. Voor Naarden en Bussum steunt DEEN supermarkt aan de Laarderweg in Bussum de actie. Hier kunnen producten ingeleverd worden. De actie duurt tot 18 december. De opbrengst wordt verdeeld onder de lokale voedselbanken.

Kerk aan Zee in Muiderberg

Er wordt druk geoefend voor de speciale kerstzangdienst.

De gemeente Gooise Meren zit vol met leuke winkels, bezienswaardigheden en natuurschoon. Iedere week pikt de redactie een speciaal plekje uit een van de gemeenten om zeker niet te missen. Vandaag: Kerk aan Zee in Muiderberg. De monumentale kerk staat aan de rand van Muiderberg met uitzicht over het IJsselmeer.

Naast kerkdiensten worden er ook tal van andere activiteiten georganiseerd in de Muiderbergse kerk. Op zondagmiddag is er een serie klassieke concerten en ook klinkt er regelmatig kamermuziek in de kerk.

Het monumentale gebouw staat aan de rand van het IJsselmeer

Decembermaand
In de decembermaand zijn er traditiegetrouw een aantal bijzondere vieringen. Hieronder vallen het avondgebed en de adventvieringen. Maar er worden ook een aantal extra bijeenkomsten georganiseerd, zoals een kerstdiner met vluchtelingen en een concert met allerlei soorten muziek: van pop en klassiek tot gospel. Vanuit de kerk wordt ook een kerstviering in het voormalige Bussumse klooster Mariënburg gevierd.

Trouwlocatie
De kerk is ook al jaren een officiële trouwlocatie voor de gemeente Muiden.

Lãnh Scholten-Nguyen uit Vietnam

'Sinds mijn eigen kinderen uit huis zijn, speel ik weer veel muziek' Foto: Bob Awick

door Mireille Detrixe

BUSSUM - In Bussum wonen diverse nationaliteiten. Hoe ervaren zij ons dorp en wat missen ze aan hun eigen land? In een serie portretten over deze 'buitenlanders in Bussum', krijgen we een kijkje in hun leven. Lãnh Scholten-Nguyen komt uit Vietnam en werkt als apothekersassistente. Ook heeft zij een eigen acupunctuurpraktijk.

Wat heeft u naar Nederland gebracht?
"Na een bloedige oorlog kwam in 1975 het communistische regime aan de macht in Vietnam. Ik mocht helemaal niets meer. Niet studeren, niet werken. Na vijf jaar dacht ik: ik heb de keuze tussen dood of vrijheid. Ik heb vier keer geprobeerd te vluchten, maar werd in de rijstvelden tijdens mijn vlucht opgepakt of bij het water toen ik al bijna bij de boot was. Ik werd gevangen genomen en moest een heropvoedingsprogramma volgen om het communistische gedachtegoed te leren en te volgen. Als ik me goed gedroeg werd ik weer vrijgelaten. Het voelde heel benauwend en beangstigend. Ik zag geen toekomst voor mezelf in Vietnam en uiteindelijk is het gelukt om weg te komen."

Hoe bent u in Bussum terechtgekomen?
"Als bootvluchteling werd ik op zee gered door een Nederlands schip. De regel was toen dat het land dat mensen redde die mensen ook moest opnemen. Zodoende kwam ik in Nederland terecht. Ik werd naar een opvang in Bussum gebracht, de huidige Villa Amalia. In het opvangcentrum leerde ik mijn man kennen. Hij was een student uit Bussum en gaf les aan de mensen daar. We zijn in 1982 getrouwd en in Bussum gaan wonen. Ik was 25 jaar en ben nooit meer weggegaan. Ik ben eigenlijk herboren in Bussum."

Wat is volgens u het opvallendste verschil tussen Nederland en Vietnam?
"Eigenlijk is alles anders. Het klimaat, het landschap en de cultuur, maar het grootste verschil is toch wel hoe mensen met elkaar omgaan. In Vietnam leeft iedereen buiten en bemoeit iedereen zich met elkaar. Iedereen voedt elkaar op. Als de buren zagen dat ik iets deed op een bepaalde manier dan wezen ze mij daar direct op. Hier is het allemaal veel individualistischer."

Voelt u zich een Nederlander?
"O ja, helemaal. Ik voel mij echt een Bussumer. Gek genoeg heb ik ook helemaal geen moeite gehad om me hier aan te passen. Dat zit ook wel in onze cultuur. Wij worden in Vietnam opgevoed met het idee: wees als een bamboeplant, dan kun je met de wind mee waaien. Ik heb dus een groot aanpassingsvermogen. Ik heb ook erg mijn best gedaan om de taal goed te leren en een baan te vinden. Nederlanders vragen zich alleen soms wel af wat ik denk omdat ik altijd de harmonie op zoek. Ik wil geen ruzie of conflict."

Aanmelden

BussumsNieuws is voor deze rubriek 'Buitenlandse Bussumers' nog op zoek naar mensen, eerste generatie, die hun verhaal in deze krant willen vertellen.

Aanmelden kan door te mailen naar redactie@bussumsnieuws.nl of te bellen met 035-69 45 208.

U werkt ook?
"Ik wilde heel graag een medische opleiding volgen maar dat kon niet in Vietnam. In Nederland heb ik een opleiding gedaan tot apothekersassistente en ik werk nu twee dagen in de week bij een apotheek. Daarnaast heb ik een eigen acupunctuurpraktijk en werk ik als tolk bij een taalcentrum. Mijn diploma voor acupunctuur heb ik in Vietnam gehaald. Ik ben vanuit Nederland daarvoor weer teruggereisd naar Vietnam om me te laten bijscholen. Het grote voordeel is dat ik de medische kennis vanuit mijn rol als apothekersassistente goed kan benutten als acupuncturist. Dat vult elkaar heel mooi aan."

Wat mist u het meest aan Vietnam?
"Het meest mis ik mijn familie en de cultuur. Sinds mijn eigen kinderen uit huis zijn, speel ik weer veel muziek. Ik bespeel een typisch Vietnamees instrument, de dan tranh. Ik ben ook dirigent en ik treed af en toe op. Door met muziek bezig te zijn voel ik de verbinding met Vietnam en proef ik de cultuur."

Heeft u last van discriminatie?
"Ik heb nooit last gehad van discriminatie gelukkig. Ik denk dat mensen altijd gewaardeerd hebben dat ik mijn best heb gedaan om de taal te leren en me heb aangepast. Ik eet ook gewoon Nederlands eten, ook al vind ik dat niet altijd lekker. Mensen hebben mij daardoor wel makkelijker geaccepteerd, denk ik."

Is Vietnam een leuke vakantiebestemming?
"Het is een prachtig land. Het is een heel gastvrij en zeer vriendelijk volk. In de steden wordt wel in snel tempo hoog gebouwd en de mensen gaan zich steeds 'westelijker' gedragen. Als je het echte Vietnam wilt proeven dan moet je naar het platteland gaan en snel zijn. Het is zeker een aanrader."

Filmhuis Bussum

Casper & Emma, een vrolijk kerstfeest.

*Twee schrijversvrienden in THE END OF THE TOUR verhullen, onthullen en lachen.
*SON OF SAUL geeft een ongekend indringend beeld van Auschwitz.
*LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT laat God bestaan, gewoon als hoofd van een gezin.
*600 MILES, een lange autorit, en een jonge Mexicaanse crimineel zit opgescheept met een agent als gijzelaar.
*In LES COWBOYS ontwikkelen de familieverhoudingen zich wanneer vader met zoon zijn verdwenen dochter zoekt.
*In CHORUS komt een gescheiden stel weer samen bij het lichaam van hun vermiste zoon.
*A PERFECT DAY combineert oorlog met humor rond een groep hulpverleners.
*Een romance bloeit op tussen Cate Blanchett en Rooney Mara in CAROL.
*YOUTH is het nieuwe visuele feest van de maker van LA GRANDE BELEZZA.
*In VIRGIN MOUNTAIN gaat een vrijgezellenbestaan overhoop door het linedancen met Alma.
*In MARYLAND raakt een ex-soldaat gefascineerd door het gezin van zijn nieuwe werkgever.
*A FAMILY AFFAIR was de openingsfilm van het IDFA over oma, een 'femme fatale' van 95.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*Twee Nederlands gesproken FAMILIEFILMS. Het liefdevolle CASPER & EMMA: EEN VROLIJK KERSTFEEST en de prachtige animatie HOTEL TRANSSYLVANIË 2 (3D).

Versa vrijwillgerscentrale

*Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden zoekt een medewerker voor de winkel of kassa (Nederlands en Engels kunnen spreken). 9675)
*RIBW BW+ Zoekt mensen die een muziekinstrument bespelen en die onze bewoners met muziek blij kunnen maken. (9835)
*Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent zoekt met spoed iemand die op donderdag vóór 9.30 uur broden ophaalt bij Bakker Bart in Bussum, voor de voedselbank. (9846)
*RIBW BW+ zoekt mensen die een wandelingetje willen maken met onze bewoners en een terrasje willen pakken. (9834)

Schaatslessen: laatste plekken!

Wil je je nog inschrijven voor de schaatscursus in de kerstvakantie of voor een ijshockeyclinic? Dat kan nog, maar ga snel naar de website want de aanmeldingen stromen binnen. Een paar tijdstippen zijn al vol: bussumopijs.nl/schaatslessen.
Zondag 13 december gaat de BBQ aan bij Bussum op IJs! We serveren heerlijke pulled pork, American burgers of flammkuchen. Maandag- en dinsdagavond hebben de ijshockeyteams al geproefd van deze heerlijke BBQ en het was om van te watertanden. Tijdens de winter-BBQ kun je wijnen komen proeven van onze huisleverancier Petit Clos!

zondag 13 december

Lezing Henk Griffioen

Lezing door Henk Griffioen over zijn natuurreizen in De Palmpit. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,-.

Meezingconcert

Een meespeel- en meezingconcert met kerstmuziek in de Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 14 in Bussum. Iedereen die een instrument bespeelt en noten kan lezen, of gewoon lekker kerstliederen wil zingen is welkom. Informatie via claudiaderaadt@gmail.com en 035-691 0006. Aanvang concert 17.00 uur. Start repetitie vanaf 14.30 uur. Met o.a. Drum- en Showband Vijos uit Bussum, Vocaal Ensemble Voices en Gospelkoor Inspiration.

Kerstconcert

Kerstconcert in de Sint Jozefkerk, Ceintuurbaan 43 in Bussum door Het Lysenko Koor en het Oekraïens ensemble Contrast. Aanvang 15.00 uur. Kaarten kosten € 12,50. Vooraf te bestellen via info@lysenko.nl.

Eemjazz

Eemjazz speelt in Fort Werk IV van 15.00 – 18.00 uur. Adres: Dr Abraham Kuyperlaan 1a in Bussum.

Kunst Natalia Ossef

De tentoonstelling van Natalia Ossef 'The Loveliest Hour' is te zien bij Allard Wildenberg Art Project. De kunstenaar zal aanwezig zijn van 15.30 tot 17.30 uur. Adres: Cattenhagestraat 13a Naarden.

Spiegelstraat

Kerstmarkt in de Bussumse Spiegelstraat. Tijd: 12.00 tot 18.00 uur. Met dit jaar streekproducten, arts&crafts en meer foods&drinks kramen.

Meezingconcert

Stadhuisconcerten Naarden houdt voor het eerst een meezingconcert voor jong en oud in de Grote Kerk van Naarden. De vijf dames van Wishful Singing en Bert vd Brink op de vleugel nemen de 'lead' maar er is ook een grote rol weggelegd voor het publiek. Uitermate geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd (onder- en middenbouw) en hun (groot)ouders. Tijd: 14.30 tot 15.30 uur. Kinderen: 7,50 euro en volwassen 12,50 euro. Aanmelden: secretaris@stadhuisconcertennaarden.nl.

Wereldlichtjesdag

Bijeenkomst Wereldlichtjesdag in de aula van de begraafplaats aan de Nieuwe Hilversumseweg 59, Bussum. Op deze dag steken om 19.00 uur mensen over de gehele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Entree gratis. Aanmelden gewenst via: wldbussum@outlook.com.

donderdag 10 december

Concert

Concert van Gemengd Zangkoor en Combo DÉJÀ VU in het kader van afscheid van Het Andreashuis als repetitieruimte. Toegang gratis, deur open 20.00 uur.

vrijdag 11 december

Themamaaltijd

Themamaaltijd bij De Palmpit. Aanvang 17.30 uur. Kosten € 10,- via 035-693 87 86.

Nimis centre of light

Nimis centre of light houdt een oefenavond Mediumschap. Locatie: T.B. Huurmanlaan 15, Bussum. Aanvang 19.30.

Midwinterkerst

Midwinterkerst met Klaas Bakker op piano in Vivium De Gooise Warande, Mezenlaan 19 Bussum. Aanvang 14.30 uur.

Klaverjassen

Klaverjasvereniging De Meent houdt hun maandelijkse Koppel Klaverjasavond in Wijkcentrum De Kruisdam in de Hilversumse Meent. Aanvang 20.15 uur, vier euro. Aanmelden: 035-69 34133.

Instellingen laptop

SeniorWeb geeft om 10.00 uur in de bieb in Bussum een workshop instellingen voor de laptop. Kosten: 7 euro. Aanmelden via de bieb.

Ciconia Consort

Het succesvolle Haagse strijkorkest Ciconia Consort debuteert in de Grote Kerk van Naarden. Met de Weihnachtsmesse van Franz Schubert. Kaarten: 32,50 euro via klassiekemuziek.nl/ciconia-consort.

zaterdag 12 december

Kerstmarkt

Kerstmarkt van 11.00 - 19.00 uur op het Ruysdaelplein in Naarden. Met kramen, muziek en hapjes en levende kerststal. Muziekvendel Nardinc treedt twee keer op en de Gooische Muziekschool voert twee keer de musical 'Scrooge' uit bij de Utrechtse Poort. Afsluiting met Sing In.

Kerstlunch

Kerstlunch in WOC de Schakel, Kol. Verveerstraat 74 in Naarden. Van 11.30 - 15.00 uur. Kosten zijn € 7,50 per persoon.

Creatief met Krijtverf

Creatief met Krijtverf bij De Gooische Loods, Laarderweg 118, Bussum. Van 11.00 - 13.00 uur.

Kerstkrans maken

Ttraditionele kerstkransen maken in het Stadhuis aan de Marktstraat in Naarden. Tijd: van 10.00 tot 13.30 uur. Kerstgroen is aanwezig, neem zelf versiering mee en een snoeischaar.

Toneel in Spant!

'Kameleon viert kerst' met een theatervoorstelling in Spant! te Bussum. Kaartjes 12,50 of 7,50 euro. Info: 06-5105 7938. toneelverenigingkameleon.nl.

zaterdag 12 december en zondag 13 december

Artweekend

Vijftien kunstenaars stellen hun ateliers open op zaterdag en zondag vanaf 14.00 uur. Adres: Vliegdenweg 11-15 Bussum.

maandag 14 december

Kerstliederen

Kerstliederen door Oekraïense zanggroep Garmoniya in Vivium Godelinde, Jozef Israëlslaan 1 in Bussum. Van 14.30 - 16.00 uur. Kosten: 1 strip van de strippenkaart of 5,50 euro contant, inclusief een kopje thee/koffie

dinsdag 15 december

Verkoop

Stoelen- en beddenverkoop in de hal van de Heul aan de Koekoeklaan 3 Bussum. Van 10.00 - 13.00 uur.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 uur-22.00 uur.

Haendelvereniging

Concert uitgevoerd door het koor van de Nederlandse Haendelvereniging. Toegang: 12,50 tot 42 euro. Informatie: haendelvereniging.nl.

SDO pakt knap punt

Bussumers komen terug van achterstand

SDO kreeg goed vat op het spel van de Amsterdammers. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Een knap punt voor SDO afgelopen weekend. De Bussumse voetballers kwamen tegen het hoger geklasseerde De Dijk sterk terug van een achterstand en kaapten met 2-2 een punt weg. Er waren zelfs nog kansen op meer.

SDO startte meteen al sterk, maar echt gevaar van de Bussumers bleef lang achterwege. De Amsterdamse tegenstander moest even op gang komen, maar toen de ploeg eenmaal begon te voetballen was het meteen raak: na een goede pass van een ploeggenoot kon Harry Zwarthoed SDO met een doelpunt op achterstand zetten. Even later werden de zorgen voor SDO nog een stuk groter: een corner van de Amsterdammers belandde pardoes tegen Rick van der Velden. De Bussumer passeerde daarmee onbedoeld de verkeerde doelman: 0-2.

Het had voor rust allemaal nog erger kunnen aflopen voor SDO. Vlak voor rust werd De Dijk-aanvaller Dennis Kaars een kans op een doelpunt ontnomen nadat Dwight Oehlers hem vastpakte. De Bussumer kwam weg met geel, de vrije trap van de Amsterdammers leverde vervolgens geen doelpunt op. SDO kreeg voor rust één goede kans: Ties Gerritse kopte goed, maar trof geen doel.

SDO kreeg meerdere goede kansen. Foto: Johan van der Geest

Na de rust was alles anders en speelde SDO een stuk sterker. De Bussumers konden al snel een tegentreffer maken. SDO-aanvaller Elroy Pappot schoot van afstand, waarna de bal hard tegen de touwen vloog. De goal leek SDO vleugels te geven. Met veel beter voetbal kreeg SDO meer kansen en werd de jacht op de 2-2 geopend. Dat doelpunt kwam er al snel: Pappot schoot een vrije trap langs de Amsterdamse doelman en bracht SDO daarmee helemaal terug. SDO kreeg zelfs nog kans op een derde treffer, maar Rick van der Velden kopte de bal tegen de lat. Het bleef daarna tot de laatste seconde spannend, maar het bleef 2-2.

SDO kreeg zelfs nog kans op een derde treffer

SDO deed met het punt tegen de sterke Amsterdammers goede zaken. De Bussumers staan na afgelopen weekend op een gedeelde tiende plaats. De achterstand op de bovenste helft van het klassement bedraagt wel al zeven punten. Daar staat tegenover dat de Bussumers wel een punt konden weglopen van de naaste belagers.

Sterk Nederhorst snoept BFC punt af

BUSSUM - Vooral doordat Nederhorst meer vastberaden was heeft BFC slechts een punt overgehouden aan het treffen met de streekgenoot. De Bussumers gaven na rust een voorsprong weg en stapten met 2-2 van het veld.

BFC kwam amper op gang tegen Nederhorst. Vooral de eerste fase van de eerste helft was Nederhorst met vlagen beter dan de Bussumers, maar echte kansen bleven achterwege. Aanvallend stokte het nog vaak. Dat gold ook voor BFC, maar de Bussumers konden wel op voorsprong komen. Na een half uur voetballen schoot BFC-aanvoerder Dico Knevel een vrije trap van grote afstand knap raak.

Na rust was het voetbal van de twee ploegen eveneens geen moment echt hoogstaand te noemen. BFC probeerde wel aan te vallen, maar maakte veel fouten. De eerste echt goede aanval kwam pas halverwege de tweede helft. Dat leverde wel meteen de tweede Bussumse treffer op: Olivier Blaauw schoot raak namens BFC. Na de tweede Bussumse treffer zette Nederhorst alles op alles om terug te kunnen komen. Echte goede kansen bleven achterwege, maar doordat ook BFC geen goals meer kon maken bleef de ploeg hopen op een goed resultaat. De slotfase van het duel leverde de Bergers alsnog een punt op: twee fouten van BFC zorgden ervoor dat Nederhorst twee keer kon scoren. Nederhorst kreeg zelfs nog een kans op een derde goal, maar BFC-keeper Vincent Trautig redde het punt voor de Bussumers.

BFC daalt na afgelopen weekend af naar de achtste plaats van het klassement. De achterstand op de koploper bedraagt nu 5 punten. De Bussumers hebben echter nog een duel tegoed. Komend weekend speelt BFC tegen concurrent SV Baarn.

Eerste elftallen van NVC houden punt over aan het weekend

Foto: Bob Awick

NAARDEN - De eerste elftallen van NVC hebben afgelopen weekend een punt gepakt. Het zaterdagelftal deelde met 1-1 de punten met Kockengen, het eerste zondagelftal kwam tegen het sterke ZSGO/WMS tot 2-2.

De zaterdag van NVC kreeg afgelopen weekend tegen Kockengen genoeg kansen op meer dan een punt, maar alleen NVC-speler Alex Pool trof doel. Andere kansen leverden geen goals op.

Een dag later startte de hoofdmacht van NVC erg sterk tegen ZSGO/WMS, de nummer twee van het klassement. Vooral voor de rust waren de Naarders beter dan de tegenstander en kwam de ploeg ook op voorsprong. De Naarders scoorden echter slechts één keer, ondanks dat er meer kansen waren. Na de rust was ZSGO/WMS een stuk sterker. De ploeg kwam snel terug, waardoor het duel lang spannend bleef.

Allen Weerbaar op stoom

BUSSUM - Weer een afgetekende zege voor de voetballers van Allen Weerbaar. De Bussumse voetballers hebben vooralsnog geen punt verspeeld en waren afgelopen weekend weer op stoom: JSV/Nieuwegein werd op een 3-7 nederlaag getrakteerd.

Voor rust was het nog spannend en kwam de Bussumse ploeg zelfs even op achterstand te staan. Na de rust speelde AW met een man meer, na een rode kaart voor de tegenstander. De Bussumers kenden toen geen problemen meer.

Een illustratiefilm over trollen die net 'gewone' mensen zijn

'Muziek en beeld vertellen samen het verhaal'

Componist en filmmaker stimuleren elkaars creativiteit. Foto: Bob Awick

BUSSUM – Het is lastig met een echte film of tekenfilm te vergelijken, de illustratiefilm 'Arctic Saga' over trollen die filmer en illustrator Rik van Linden van den Heuvell (26) samen met componist Peter Greve (84) maakte.

Van Linden van den Heuvell denkt ook even na voordat hij antwoordt. "Denk aan een animatiefilm, maar dan met stilstaande beelden. De muziek en de illustraties vertellen samen het verhaal en zijn gelijkwaardig." Omdat de hoofdpersonen in de film trollen zijn, leggen veel mensen de link met de fantasieavonturenfilm The Hobbit. Ze zijn vereerd, maar beide heren zien zelf die overeenkomst niet zo. "Het is eigenlijk met niets te vergelijken, het is een apart genre", betoogt de jonge filmer. Er zijn twee versies: een met een symfonieorkest en een met strijkinstrumenten. 'Arctic Saga' is een sprookje, het gaat over hoe trollen de periode van winter tot lente overleven. Greve heeft veel affiniteit met Scandinavische volksverhalen. Dat trollen de hoofdrol zouden spelen was dan ook klip-en-klaar. De film heeft niet een echte boodschap zoals je misschien zou verwachten. "Het is pure fantasie, maar de verhoudingen tussen de trollen hebben wel veel overeenkomsten met hoe mensen met elkaar omgaan", aldus Greve. "Omdat het koud is zoeken ze warmte bij elkaar. Wanneer de communicatie niet soepel verloopt ontstaan conflicten die weer worden bijgelegd en zo gaat het een paar keer heen en weer." Van Linden van den Heuvell vertelt gedreven over hoe de film tot stand is gekomen en hoe hij zelf ook 'de making of'-filmpjes maakte.

Een arbeidsintensief klusje voor een film van krap 18 minuten

Samenwerking
Greve had de muziek al in zijn hoofd. "Ik heb een storyboard gemaakt waarbij ik de beelden heb laten aansluiten op de muziek." De jonge filmmaker heeft eerst de achtergrondonderdelen geschilderd en gescand en vervolgens met Photoshop de uiteindelijke compositie gemaakt. De illustraties van de trollen voegde hij er later aan toe. Al met al een arbeidsintensief klusje voor een film van krap 18 minuten. De beloning zit hem dan ook niet in de eventuele opbrengsten, maar meer in de voldoening van samen werken aan iets moois. Bij een soortgelijk project merkten ze dat de samenwerking heel goed verliep. Van Linden van den Heuvell: "Ondanks het verschil in generatie is er geestelijk een grote overlap." De film is op dvd verschenen en is te koop bij boekhandel LOS. Of hij ook op het grote doek verschijnt is nog niet zeker. De film zit nog in de selectierondes van zowel het Holland Animation Film Festival in Utrecht als het Go Short Film Festival in Nijmegen.

De bebouwing van het MOB-complex aan de Nieuwe 's Gravelandseweg betekent het definitieve einde van het militaire gebruik van dit terrein in de zuidoosthoek van Bussum. Het is nu een eeuw geleden dat voor het eerst het Nederlandse leger bezit nam van het gebied dat ooit onderdeel was van een enorme villatuin.

Aan het eind van de negentiende eeuw werd het landgoed Cruysbergen in kavels opgedeeld en verkocht. De nieuwe eigenaar legde op zijn terrein een paardenrenbaan aan, compleet met onder meer een tribune, stallen en een wedkantoor.

Het dichtmetselen van de tribunes t.b.v. de paardenstalling
De verbouwing van het zgn. jockeyhuis tot kantoren

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) was een groot aantal soldaten gelegerd in Het Gooi. Een belangrijk onderdeel van de militaire organisatie vormden de legerpaarden. Zowel rijpaarden als trekpaarden waren in die tijd nog essentieel in de kriigsvoering. Gemotoriseerde militaire voertuigen bezat het Nederlandse leger nog nauwelijks.

In 1915 kocht het Ministerie van Oorlog de -niet meer in gebruik zijnde- renbaan om er paarden te fokken en te trainen. De door bekende architecten ontworpen gebouwen werden grondig verbouwd om ze voor dit gebruik aan te passen. Veel originele negentiende-eeuwse details verdwenen daarbij.

Na het vredesakkoord in 1918 werd het militaire complex verpacht aan particulieren. In de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) stalden de Duitse bezetters er opnieuw een tijdje rijpaarden. En in 1956 bouwde het Ministerie van Defensie op de plek van de vroegere renbaan opslagloodsen.

De nieuwe bewoners van het Landgoed Nieuw Cruysbergen wonen op historische grond. Wie weet horen ze in hun slaap nog de vele trappelende paardenvoeten…

Hans Jonker

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? en dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

UITVERKOOP FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION POSTSTRAAT 23 BUSSUM. HEEL VEEL BREIGARENS NU 40-50% KORTING, BORDUURSTOFFEN - 35% EN BORDUURPAKKETTEN - 30% KORTING. DE ZAAK IS NOG OPEN T/M 24 DECEMBER.

Garages te huur in Naarden v.a. € 125,- p. mnd. Info
06-53504080

Bau & Stee's Digitale Hulpdienst. Voor hulp bij problemen met computer, tablet, telefoon, televisie, netwerk enz. Wij komen langs voor gratis diagnose en vrijblijvende prijsopgave. Bel 035-6426800 Meer info op onze website
www.baustee.nl

Hulp huishouden. Poolse vrouw zoekt naar meer werk in Bussum/ Naarden. Schoonmaken, strijken goede referentie k.v.k.nr. bel: 06-57684953

Hoe uw (vakantie)reis er ook uitziet, ik verzorg het graag voor u. Ik kom bij u langs, we bellen of mailen. Margreet Hartlief - The Travel Club, Bussum. 06-22120539, margreet.hartlief@thetravelclub.nl Aangesloten bij ANVR, SGR, Calamiteitenfonds.

MEDITATIEWORKSHOP 'Gewoon Zijn' op 13 december. Iedere 2e zondag van maand in het OAZ-Gebouw aan de J.A. Fijnvandraatlaan 2 in Weesp van 13.30-15.30 uur. Meer info of aanmelden?
Bel 06-38104942.

Vlooienmarkt zon. 3 jan. Huizen, Sph. De Meent, 120 kramen Meedoen?
www.Donevents.nl
0294-237320

Goodkinds taxi services van/naar Schiphol € 50,- Naarden-Bussum-Hilversumse Meent 06-26984855

bbb-bomen.nl Boom laten kappen? Professioneel,
betrouwbaar en goedkoop.

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Te huur in Bussum: WERKKAMER ong. 14 m2, in souterrain, ruim lichtinval, verwarming, wastafel, gez. toilet. € 122,- p.m. Info 06-10397243

Weer volop MOOIE KERSTBOMEN vanaf 11 euro. WWW.DEBOERDIERENRUITER.NL Muiderberg

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Gratis feestzaal tot 180 pers incl onbeperkt drank v.a. 10,-. info 06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Voor al het strijkwerk bij u thuis op een tijdstip dat u schikt, 5 dagen per week. Bel 06-20248864

Galerie arte temporale Nieuwe Brink 139 Bussum. Nieuw werk 9 kunstenaars. Open vrijd. 13-17 zat. 11-17 u.