BussumsNieuws

2 juli 2014

BussumsNieuws 2 juli 2014


Winkels open op zondag

BOV en Pro Bussum pleiten voor openstelling

BUSSUM - De kans is groot dat nog dit jaar alle winkels en supermarkten in Bussum op zondag open mogen. Het college had aangegeven hiervoor open te staan indien de vraag vanuit de ondernemers zelf zou komen. Zowel de Bussumse Ondernemers Vereniging (BOV) als de stichting Pro Bussum hebben nu onafhankelijk van elkaar laten weten groot voorstander te zijn.

Wethouder Adriana van den Berg ziet goede mogelijkheden dat de winkels nog dit jaar op zondag open gaan. "Ik ben bezig met het raadsvoorstel en hoop dat we dit rond oktober kunnen bespreken. De collegepartijen staan achter het plan, dus er is een grote kans dat het wordt aangenomen. Ik hoor veel positieve geluiden om mij heen. In het voorstel staat dat de winkels de mogelijkheid krijgen om open te gaan. Het hoeft dus niet, maar het kan." Brigitta Boonacker van de BOV zegt dat er enorme behoefte is aan het openstellen van de supermarkten op zondag. Daarnaast pleit ze voor 20 koopzondagen in het jaar voor de non-foodsector. "Dan zouden we één keer in de maand een koopzondag kunnen houden. De huidige vijf is echt te weinig. We moeten voor de non-foodsector nog wel met elkaar om tafel en goede afspraken maken. Het zou mooi zijn als die regeling vanaf volgend jaar ingaat." Ook de stichting Pro Bussum is voorstander. "Niet alleen de behoefte van de ondernemers, ook die van de consument zou centraal moeten staan." Lees meer op pagina 11.

Scholen scoren goed met examens

NAARDEN/BUSSUM - Nu ook de herkansers hun laatste kans hebben gehad om alsnog hun examen te halen, kunnen de Naarder en Bussumse scholen de balans opmaken. De scholen hebben weer goede resultaten geboekt.

Op het Goois Lyceum slaagde 91 procent van de vwo'ers en was het feest voor 97 procent van de havo-tak. Op het Willem de Zwijger slaagde 94 procent van de vwo'ers en 89 procent van de havo. Het St. Vituscollege kwam tot een totaal van 91 procent voor de hele school. Ook op het vmbo van De Fontein werd goed gescoord: daar slaagde 97,5 procent.

Op de St. Vitus Mavo slaagde 90 procent voor de examens. Op het Wellantcollege was dat 95 procent.

Guus eregast achtstegroepers Gooilandschool

Guus werd opgewacht door een grote groep joelende kinderen. Foto: Sjoerd Stoop

Een bekende eregast vlak voor het weekend voor de achtstegroepers van de Gooilandschool: Guus Meeuwis kwam op bezoek. De bekende zanger was toeschouwer van de laatste schoolmusical van de school.

Even na de lunch kwam een grote bus met de achtstegroepers en de bekende zanger aan voor de deuren van theater Spant!. Daar lag de rode loper klaar en stonden jongere schoolgenootjes het gezelschap joelend op te wachten. Na de spetterende entree startte het toneelstuk van de achtstegroepers. Daarna klom Guus zelf nog de bühne op voor een optreden.

9,79

procent van de deelnemers aan de WK-pool denkt dat Oranje de beste van de wereld wordt

Konijnen het haasje

De natuurbrug bij Crailo is een lustoord geworden. Ook voor vele, vele konijntjes. Helaas grijpt Moeder Natuur soms in. Met vervelende en zeer onprettige gevolgen voor de schattige Flappies.

Kort geleden raakte ik boven op de Ecobrug bij Crailo in gesprek met een man met verrekijker en maakte hem attent op de aanwezigheid van roodborsttapuit en zwarte roodstaart, die er beide broeden. Al pratende over de natuur merkte hij op dat de konijnenstand hier boven op de natuurbrug zo geweldig was toegenomen. Tientallen, mogelijk honderden. Duidelijk te zien in het landschap aan de graafplekjes en keutelhoopjes. De man wees mij er echter op dat de konijnen sinds enige tijd ten prooi vallen aan de zeer besmettelijke en dodelijke ziekte myxomatose. De diertjes krijgen ontstoken oogjes en blijven vervolgens roerloos zitten. Een makkelijke buit voor allerlei rovers, met name zwarte kraaien en eksters. Maar de ziekte verloopt ook 'gewoon' dodelijk en de konijntjes sterven een langzame dood. Enkele jaren terug was er landelijk een grote epidemie en de konijnenstand raakte gedecimeerd. Ook eekhoorntjes kunnen het slachtoffer worden. Maar de stand herstelde geleidelijk aan en de aantallen van beide soorten kwamen weer op peil. Het is dus niet te hopen dat dit niet de voorbode is van een nieuwe slachting. Het is raadzaam de zieke en gestorven beestjes niet aan te raken. De myxomatose is weliswaar totaal ongevaarlijk voor de mens, maar via de aangetaste dieren kan de desastreuze ziekte wel verspreid worden. Afblijven dus!

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten
*
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering
*
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u . Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J. Spoor
*PGB Verlosserkerk geen dienst
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. van de Meer; 17.00 u. ds. J.H. Gijsbertsen H.A.
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. ds. F.Ph. Groeneveld Duodienst door DG
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Duodienst in Majellakapel NPB
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. dhr. D.G. Durieux
*Het Apostolisch Genootschap 9.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Warm en vrij zonnig, in het weekeinde enige afkoeling
Het Azorenhogedrukgebied rolt deze week een uitloper uit over het Noordzeegebied. Dat heeft een gunstig effect op het weerbeeld. Er vindt een overgang plaats naar vrij zonnig en warm zomerweer. De houdbaarheid is echter van korte duur. In het weekeinde beheerst een lagedrukgebied het weer. Er is kans op onweer. Het wordt wisselvalliger en minder warm.

Donderdag en vrijdag
Donderdag is het vrij zonnig. Er ontstaan in de middag enkele stapelwolken, maar het blijft droog. Er waait een matige zuiden- tot zuidwestenwind. Het maximum komt uit op circa 24 graden. Vrijdag is het met 26 à 27 graden zomers warm bij een matige zuidelijke wind. Het is aanvankelijk vrij zonnig. In de loop van de dag bestaat er kans op een regen- of onweersbui.

Het weekeinde
Zaterdag is het met 22 à 23 graden iets minder warm. Er schuift bewolking over met kans op een enkele bui. Af en toe schijnt de zon. Zondag neemt de wisselvalligheid toe. De zon schijnt nu en dan, maar de kans op enkele buien wordt groter. Daarbij is onweer mogelijk. Het koelt verder af. Het wordt in de middag circa 20 graden. Er waait een matige zuidwestenwind.

Weetje
De eerste helft van dit jaar had een gemiddelde temperatuur van 10.4 graden. Dat is twee graden warmer dan normaal. Als de tweede helft van het jaar 0.5 graden warmer wordt dan normaal, wordt het jaar 2014 recordwarm. De warmste jaren waren tot nu toe 2006 en 2007 met 11.2 graden. Zowel juli 2006, en de herfst, de winter en lente van 2007 waren recordwarm.

Gooiland omstreeks 1875

Het boek heet: 'Geneeskundige plaatsbeschrijving van het Gooiland' door Dr. J.F. van Hengel. Jan van Hengel (1811-1892) was 54 jaar dokter in Hilversum en kreeg landelijke bekendheid vanwege zijn onderzoek en maatregelen om de sociaal-hygiënische gezondheid van de toen voornamelijk arme inwoners van Gooiland te verbeteren.

In 1978 werd zijn studie als facsimile uitgegeven door Cees Hoog Antink te Loenen i.s.m. de Historische Kring Albertus Perk. Vijf hoofdstukken, 348 bladzijden, 11 bijlagen, 10 uitvouwbare bladzijden met tabellen en kaarten en een nawoord met enige afbeeldingen, geschreven door J.T. van Minnen. Uit het grote aantal waarnemingen, die alle gericht om tot gezondheidsbevordering te komen, licht ik er een paar uit. "In 't Gooiland zijn alleen in Naarden al de wegen geplaveid; meestal met klinkers en keien. Aan de zijden der straat zijn goten, die nu en dan wel onaangenaam ruiken, doch over het algemeen vrij zindelijk worden gehouden." Over Hilversum: "…waren er in de kom der gemeente 773 mestvaalten, waarop versche faecaliën geworpen werden." "In 1873 stierven 58 kinderen beneden het jaar aan paedatrophie (dauwworm)." Bussum: "veel bleekerijen en enige trafieken. De grond is hier mager en schraal; de boeren worden arm en lui genoemd." Typhus kwam in de Gooise gemeenten jaarlijks meerdere keren voor. Zelfs de leeftijd waarop de menstruatie begint is gemeten: In Hilversum 14 jaar, in Naarden 17 jaar. Het is een zeer uitgebreide studie met ongelooflijke hoeveelheid gegevens. Oorspronkelijk werd het boek uitgegeven door het Departement van Binnenlandsche Zaken. Tekening: Pieter Pouwels.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 20 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Foto: Bob Awick

geschreven ten gevolge van de opening van de lift op station Naarden-Bussum

De Lift

Zo zwaar als gedachten kunnen dwalen,
zo licht mag je soms reizen
als het stijgen, het dalen,
het zonder omweg
rechtstreeks afgaan op je doel
vanzelf gebeurt
en je net als vroeger,
toen men je nog kon dragen,
je niet hoeft af te vragen
of de weg die je gaat
je wel brengt naar waar je hoopt:
je bent er al
nog vóór de deur zich opent.

Gaston Bannier
Dorpsdichter van Bussum

'Helaas zwichten we voor vandalisme'

Lantaarn terug op Lomanplein, bank naar begraafplaats

Het bankje wordt bij het graf van de oud-burgemeester geplaatst. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - De gemeente Bussum gaat de monumentale lantaarnpaal gerepareerd en wel terugplaatsen op het P.J. Lomanplein. Het monumentale bankje wordt verplaatst naar de Algemene Begraafplaats bij het graf van burgemeester Jonkheer van Suchtelen van de Haare, die zowel de lantaarn als het bankje vele jaren geleden cadeau kreeg van de gemeente.

De lantaarnpaal werd afgelopen september weggehaald uit het Spiegel omdat hij voor de zoveelste keer was vernield. Bewoners zagen opeens een moderne lantaarnpaal staan en trokken aan de bel bij de gemeente. Want waar was de paal gebleven? Het bleek dat de lantaarn voor de zoveelste keer gerepareerd moest worden en de gemeente wilde onderzoeken of het nog wel verantwoord was om het monument op dezelfde plek terug te plaatsen. "We hadden de afgelopen jaren al voor 20.000 euro gestoken in het steeds maar weer opknappen van de lantaarnpaal. Nu moesten we weer een paar duizend euro betalen. Op een gegeven moment kun je dat niet meer verantwoorden", zegt verantwoordelijk wethouder Nen van Ramshorst.

De wethouder ging afgelopen najaar ter plekke kijken en voerde in de stromende regen gesprekken met de omwonenden. "Ik wilde voorkomen dat de lantaarnpaal opnieuw het doelwit van vandalen zou worden. We spraken over diverse ideeën zoals cameratoezicht of het inzetten van hoge pieptonen, maar die zijn nauwelijks haalbaar. Op een gegeven moment zei een van de bewoners dat als het bankje weg zou zijn er minder overlast zou komen. Het zijn vaak jongeren die op het bankje hangen, zich vervelen en besluiten de lantaarnpaal stuk te maken. Het bleek al snel dat men liever de lantaarnpaal dan het bankje op het Lomanplein wilde hebben. Helaas zwichten we aan de ene kant voor vandalisme, maar aan de andere kant kan dit ook niet zo door blijven gaan. Het is een compromis waar we mee kunnen leven."
De gemeente gaat nu het pleintje opknappen, de lantaarn krijgt een centralere plek en er komt meer bloeiend groen. De hoop is dat het rond oktober, bij de start van het plantseizoen, gegereld kan worden. "Het heeft nu lang genoeg geduurd", zegt de wethouder. De reden daarvan is dat het voorstel eerst in het college besproken moest worden omdat het om een monument gaat. "Het college was een tijdje demissionair dus daarom konden we niet verder."

De lantaarn werd in september vernield. Foto: Gemeente Bussum

'Ik wist niet dat we zo'n mooi stukje verstild Bussum hadden'

Hoewel het bankje lange tijd samen met de lantaarn op het Lomanplein heeft gestaan, hoorden ze oorspronkelijk niet bij elkaar. Het bankje wordt naar de nieuwe plek op de Algemene Begraafplaats verhuisd. "Het bankje zit onder de graffiti en wordt eerst schoongemaakt. Daarna krijgt het een mooi plekje in de buurt van de plek waar de oud-burgemeester begraven ligt. Het is daar echt prachtig. Ik wist niet dat we zo'n mooi stukje verstild Bussum hadden. Het gras is hoog, er liggen oude zerken van bekendere Bussumers en daar komt het bankje waarop iedereen even kan mijmeren, bijvoorbeeld over de goede daden van Van Suchtelen van Haare. Hij was de eerste echte burgemeester van Bussum en onder hem is het dorp groot geworden. Tussen 1883 en 1909 was hij burgemeester en in die tijd werd onder andere het raadhuis gebouwd, net zoals de wijk het Spiegel en de spoorlijn werd aangelegd. Ook de riolering en elektra werden aangelegd. Hij werd voor zijn werk overladen met cadeaus door de gemeente. Ook zijn grafzerk is een geschenk. Overigens werk ik op het gemeentehuis aan zijn oude bureau en ook dat was een gemeentelijk cadeau", lacht ze.

Bussum gaat hangplek voor jongeren maken

BUSSUM - Er komt een hangplek voor jongeren. Dat heeft de gemeente Bussum bepaald. Jongeren mogen meepraten over de komst van de hangplek.

De gemeente hoopt de jongeren daarmee een plek te geven waar ze lekker kunnen hangen zonder dat ze overlast veroorzaken. De overlast van hangjongeren zorgde vooral afgelopen jaar voor veel klachten van buurtbewoners. Er wordt nu ergens een zogenaamde JOP neergezet, een overdekt stukje waar jongeren kunnen hangen. Waar deze plek komt, wordt nog onderzocht.

Bussumse jongeren mogen meepraten over de komst van hun plekje. Afgelopen donderdag werd er al overleg gevoerd met de jongeren.

Afscheid van oud-wethouder Paul Barneveld

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een bedankje, een bloemetje en een laatste praatje: raadsleden, gemeentemedewerkers en burgers hebben donderdag afscheid genomen van vertrekkend wethouder Paul Barneveld (VVD). Veel bekenden van Barneveld kwamen langs om hem succes te wensen de komende jaren. Er werden ook enkele toespraken gehouden. Barneveld was meer dan 3 jaar wethouder voor Bussum. De VVD'er maakte eerder bekend te stoppen als wethouder en stond ook op voorhand een eventuele raadszetel af.

Huizerweg 54 gaat in de verkoop

BUSSUM – Het college heeft besloten dat het pand aan de Huizeweg 54 in de verkoop gaat. Als reden wordt gegeven dat de stichting van huurders niet met een realistisch plan kwam voor de herontwikkeling, waardoor de onderhandelingen zijn beëindigd.

Adriaan Branderhorst laat namens de huurders weten het erg spijtig te vinden dat dit besluit is genomen. "We hebben nog recent gesprekken gevoerd met de wethouder. We hebben slechts vier maanden de tijd gehad om de plannen te realiseren en dat was te kort. We hopen nu op goede alternatieven voor alle huurders."
Het college is sinds medio 2012 met de huurders in gesprek, nadat hoofdhuurder Versa Welzijn de huur van het gebouw opzegde. Destijds werd de huurders al gevraagd te verhuizen, maar ze kregen later uitstel om met een plan te komen. De huurders wilden op de eerste verdieping woonruimtes realiseren, maar nu blijkt dat er geen partij gevonden kan worden die dit wil financieren. Nu de herontwikkeling mislukt is, heeft het college besloten het pand in de vrije verkoop te zetten, leeg en ontruimd. De huidige huurders krijgen hulp bij het vinden van alternatieve ruimtes.

Bussum Cultureel op 5, 6 en 7 september

Dit jaar autorally en kunstmarkt

BUSSUM – Het 3-daagse festival Bussum Cultureel wordt dit jaar gehouden op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 september. Dan is er ook een heel nieuw onderdeel op de zaterdag: een klassieke autorally. Ook krijgen kunstenaars voor het eerst een eigen plek bij het water achter het gemeentehuis.

Inschrijven voor
Langste Eettafel en
autorally nu al mogelijk

Bussum Cultureel wordt net als voorgaande jaren geopend door Filmhuis Bussum en de Tindal Stichting met de Rabobank Openluchtvoorstelling. In de tuin van de Tindalvilla kan iedereen op vrijdagavond 5 september kijken naar de Indiase feelgoodfilm 'The Lunchbox'.
Zaterdag 6 september wordt het Wilhelminaplantsoen van 11.00 uur tot middernacht omgetoverd tot een groot muziek- en theaterplein met een breed scala aan professionele artiesten en opvallende theater- en cabaretproducties. Zo staat Ntjam Rosie met haar zwoele, soepele soul- en jazzmuziek geprogrammeerd en is Soulmachine de avondact. Het Wilhelminaplantsoen wordt het Proef & Wijn Plein. Op de Culturele Markt presenteren van 11.00 tot 17.00 uur alle verenigingen en instellingen hun programma's voor het komende seizoen en zijn er workshops voor kinderen. De klassieke autorally wordt verreden vanaf 12.00 uur. Opgeven kan al via rally@bussumcultureel.nl.

Zondag 7 september presenteren vele kunstenaars hun werk op een kunstmarkt bij de gracht achter het gemeenthuis. Ook voor de kinderen zijn er vele activiteiten. Zo is er om 15.00 uur een Bruggenconcert: een verhalend concert voor jong en oud. Ook in de Kapelstraat is er van alles te doen, zoals muziekoptredens, kinderactiviteiten en de Langste Eettafel. Reserveren kan nu al via delangsteeettafel@bussumcultureel.nl.

Keith Myerscough

28 jaar.
Promovendus toegepaste wiskunde. Bussumer sinds 2010.

Wat doe je voor de kost?
"Ik ben promovendus in de toegepaste wiskunde op het Centrum Wiskunde & Informatica."

Drukke baan?
"De drukte komt in rare pieken. Je weet als onderzoeker nooit wat er om de hoek ligt, dus soms heb je plots een stroomversnelling, maar meestal is het goed te doen."

Heb je nog hobby's?
"Ik voetbal met een groepje collega's en ga graag op pad met mijn camera om leuke foto's te nemen in en om Bussum."

Hoe volg je het WK voetbal?
"Mijn vrouw en ik zitten deze weken hele avonden thuis op de bank tv te kijken. Meestal op Canvas, omdat ik hun commentaar fijner vind dan bij de NOS."

Hoe ver gaat Nederland komen?
"Nederland zit duidelijk in de makkelijke helft van de boom. Dus ik denk dat ze de finale zeker moeten halen. Het team dat ze daar tegenkomen zal er al een grote wedstrijd op hebben zitten, ik weet niet of dat een voordeel is."

Welk land pakt het goud?
"Voor de pool hoop ik nog op Brazilië, maar ze spelen vrij matig. Eigenlijk is er niet één land dat echt weet te overtuigen."

Op welke plek kom je graag?
"Het Mouwtje heeft een sterke aantrekkingskracht, juist omdat het niet zo strak beheerd wordt."

Welk lokaal nieuws volg je?
"De fusieperikelen trekken altijd mijn aandacht. Ik vind het jammer dat omwille van bezuinigingen de afstand tussen burger en politiek vergroot wordt."

Als je een dag burgemeester bent van Bussum…
"…dan zou ik het zebrapad tussen Nassaulaan en Havenstraat een paar meter verplaatsen, dat ligt er nu echt raar bij. En de fusie afblazen natuurlijk."

Nardinc geeft openluchtconcert

Openluchtconcert voor de garages. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Muziekvendel Nardinc gaf vorige week een geslaagd buurtconcert op de hoek van de Generaal Kraijenhoffstraat en de Kolonel van Brienenstraat.

Nardinc geeft elke zomer een paar openluchtconcerten in de stad. Aanleiding daarvoor was het succes van de zomerconcerten in 2011, toen het vendel 25 jaar bestond. Vanavond speelt Nardinc in het Jac P. Thijssepark. Het openluchtconcert begint om 19.30 uur op het grasveld bij het beeld aan het begin van het park.

Bussumer neergestoken in Almere

BUSSUM - Een Almeerder heeft afgelopen donderdag een 31-jarige Bussumer neergestoken op de IJmeerdijk in Almere. Het slachtoffer raakte gewond en werd door een ambulance meegenomen.

De man had meerdere steekwonden. De volgende dag werd een 45-jarige Almeerder opgepakt.

Web topvijf

1. Café de Pollepel aan de Kapelstraat stopt ermee
2. Bussumer neergestoken
3. Bob Henzen stapt uit D66
4. Gemeente gaat praten over hangplek voor jongeren
5. Wegen rond honkbalvelden op de schop

Uit de Bussumse Historie
De familie Ulrici (II)

Eerste Hollandsche Levensverzekeringsbank, hoek Keizersgracht/Leliegracht

Zoon Chris woont met zijn gezin Albrechtlaan 9 te Bussum. In 1905 gaat zijn kantoor naar de Keizersgracht 147-149, de zesde etage, het gebouw van de Eerste Hollandsche Levensverzekeringsbank. In 1918 richt hij een bijkantoor op in Rotterdam, Wijnstraat 68.

Schwerin Villa, Lindenlaan 15 met Jugendstil hek naar foto van Martin Heyne. tekening van auteur.

Schwerin Villa

In 1915 verhuizen Chris en Anna van de Albrechtlaan 9 naar de Lindenlaan 15 in Bussum, naar de "Schwerin Villa". Deze villa is gebouwd voor 1905.

De villa is monumentaal van vormgeving. Zeer opvallende zijn de bovenlichten op de parterre en eerste verdieping. De Schwerin Villa heeft de bovenlichten voorzien van uitbollend paars glas uit één stuk. Ze zijn geplaatst in een boogconstructie, waardoor verschillende ruit-grootte ontstaan. Elke ruit is op maat geblazen. De villa heeft een balkon over de volle breedte van de voorgevel, gedragen door vier zuilen met kapitelen en drie bogen, afgezet met een balustrade met twaalf bogen. Deze twaalf bogen van de balustrade zijn gevuld Jugendstil smeedwerk. De ramen van driehoek op het balkon bevatten glas-in-lood met Jugendstil-motieven. De voorgevel is versierd met twaalf imposante muurankers met bloemmotief. Op de tweede verdieping is een loggia die aansluit op de twee slaapkamers. Op deze hoogte is de voorgevel bekleed met halfronde terracotta pannen/tegels die als leien over elkaar gehecht zijn. Het oorspronkelijke tuinhek is in Jugendstil gesmeed. Dit hek gaat tot borsthoogte en de poort tot ooghoogte. (Op de tekening is het hek lager gepositioneerd om het zicht op de villa niet te hinderen.)

Verzekeren in Oorlogstijd

In 1914 begint de Eerste Wereldoorlog. De scheepsverzekeringen, waarvan Chris Ulrici een agentschap heeft, blijven garant staan.

Ulrici meldt dat in 1916 in één week negen schepen verloren zijn gegaan en dat dit geen probleem was voor de solvabiliteit van het verzekeringsbedrijf. Maar dit is grootspraak. Er zijn natuurlijk wel grote problemen in de verzekeringswereld. De verliezen zijn enorm.

Het Algemeen Handelsblad van 30 april 1918 meldt dat Chris Ulrici vanaf 1 mei 1918 ophoudt lid te zijn der Vennootschap onder Firma H. Ulrici. Chris is bij zijn terugtreden 64 jaar oud. Hij nam de scheepsverzekeringen in het bedrijf op. Vele scheepsrampen heeft hij moeten afwerken. Dit is een aanslag geweest op zijn gezondheid. Het is aan zijn zoon, de jonge Johan, om het verzekeringsbedrijf in rustigere wateren te brengen.

Gerard Hoogendijk

Atheneum
Juliette Hooghiemstra, BLARICUM; Nick de Leeuw, NAARDEN; Joppe de Zeeuw, NAARDEN; Frans Zoetmulder, NAARDEN; Raymond van Zonneveld, MUIDERBERG;

Havo
Esther Baars, NAARDEN; Daniël Bronder, NAARDEN; Jet Calis, HUIZEN; Cathalijne de Groot, BUSSUM; Florence Hoogveld, HUIZEN; Mireille Moolenaar, BUSSUM; Yoël Shaya, DIEMEN;

Gymnasium
Robin Kiemeneij, BUSSUM;

Atheneum
Boudewijn van der Hart, NAARDEN; Bregje van Lieshout, BUSSUM; Noud van Maanen, NAARDEN; Laura van der Molen, BUSSUM; Anne-Marie Schorer, NAARDEN; Joachim Zaat, BUSSUM;

Havo
Jerom Galema, BUSSUM; Annabel Hoogers, BUSSUM; Nienke Hylkema, NAARDEN; Bren Jager, MUIDERBERG; Maxime Langeslag, BUSSUM; Imke Pikaar,BUSSUM; Wesley van Sprang, MUIDERBERG; Chantal van Wonderen, MUIDEN; Fabian Zaat, BUSSUM;

Gymnasium
Tobias Clous, WEESP;

Atheneum
Willemijn Bakker, BUSSUM; Charissa Goeptar, HILVERSUM; Max de Graaff, NAARDEN; Ghislaine Ntawumenyumunsi Umuhire, NAARDEN; Julie van Schijndel, LAREN; Kiki van Straaten, HUIZEN;

Havo
Olivier van den Heuvel, BLARICUM; Annemijn de Klerk, BUSSUM; David Poulus, BLARICUM;

VMBO
Pablo Mendes de Léon, BUSSUM; Anne Saarberg, BUSSUM; Noël Rodrigues, BUSSUM;

VMBO
Willem van As, MUIDERBERG; Gina Baker, BUSSUM; Nicky Chengadu, MUIDERBERG; Bastiaan van Ernst, BUSSUM; Anna Funken, BUSSUM; Pien Kortleve, BUSSUM; Niels van Ommen, BUSSUM; Emma Oudmaijer, WEESP; Sabine Pels, MUIDEN; Anne-Jasmijn Rol, BUSSUM; Remco Rol, BUSSUM; Antinoë Stratakis, ALMERE; Yvar Wester, WEESP;

VMBO
Morena Becker, DIEMEN; Evy Lorenz, NAARDEN; Dominique Mirrer, HUIZEN;

Eerste zomermarkt is 'gigantisch succes'

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een gigantisch succes. Zo omschrijft straatmanager Jurgen Vertelman de allereerste zomermarkt die afgelopen zondag in de Spiegelstraat werd gehouden. Op de markt stonden bijna 70 kramen. De hele dag bleef het publiek komen. Voor de kinderen stond een springkussen klaar en de ouders konden genieten van een hapje en een drankje. De straatmanager laat weten dat de zomermarkt ook volgend jaar weer wordt gehouden.

Beethovenlaan afgesloten

NAARDEN - De Beethovenlaan is de komende weken slecht bereikbaar. De gemeente legt er drie verkeersdrempels aan. Ter plaatse is een omleiding aangegeven.

Op 25 juli moeten de plateaus klaar zijn, laat een woordvoerder weten. Na de zomer start de gemeente met een tweede klus in de wijk: de renovatie van het riool. Dan wordt opnieuw een deel van de straat afgesloten. Waarom gebeurt dat niet in één keer, vraagt buurtbewoner James Rose zich af.

"We beginnen 18 augustus in de Bachlaan met het riool, de werkzaamheden in de Beethovenlaan vinden later plaats", legt Dave Groot namens de gemeente uit. "De nieuwe drempels blijven gewoon liggen, het werk aan het riool gebeurt op het andere deel van de Beethovenlaan. Als we het tegelijk hadden gedaan, was de hele laan afgesloten. Dan was de halve wijk slecht bereikbaar."

Werkstraf na vechtpartij

BUSSUM - Een Almeerse vrouw (20) heeft van de rechter een werkstraf van 40 uur opgelegd gekregen na een opstootje voor de deur van Café De Jaargang, een jaar geleden. Dat meldt de rechtbank.

Een andere bezoekster van het café raakte gewond aan haar gelaat doordat de Almeerse een kapot glas tegen haar aan duwde. De vrouw vertelde tegenover de rechtbank dat ze al langer problemen had met een goede bekende van het slachtoffer. Ze zag het slachtoffer voor de ander aan en belaagde dus de verkeerde vrouw. Naast de werkstraf moet de Almeerse het slachtoffer een geldbedrag van zo'n zestienhonderd euro betalen.

Het Hoofd- kantoor opent

BUSSUM – De conceptstore Het Hoofdkantoor opent half augustus in het oude Peters-pand aan de Herenstraat.

De bouw heeft ongeveer een jaar geduurd. Het pand werd met de grond gelijk gemaakt en is inmiddels opnieuw opgebouwd. Als alles goed verloopt, opent de Bussumse Angèle Duijnstee Het Hoofdkantoor op zaterdag 16 augustus.

In de conceptstore komt Nederlands en Scandinavisch design, tassen, sieraden en accessoires, verlichting en cadeauartikelen; allemaal producten met een verhaal. Ook is het mogelijk koffie te drinken in de coffeecorner of op het terras. Er komen 12 flexwerkplekken voor lokale zzp'ers en freelancers. Vergaderruimtes zijn aanwezig.

'Opstappen uit D66-fractie voelt als een bevrijding'

Bob Henzen wil geen 'speelbal' zijn

Bob Henzen van de Partij voor Bussum. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Bob Henzen is uit de D66-fractie gestapt en gaat verder onder de naam Partij voor Bussum. "Het voelt als een bevrijding", laat hij weten. Als reden voor de breuk noemt hij de onvrede die hij had met het bestuur van D66.

Henzen kwam recent bij D66 nadat hij was gevraagd door toenmalig fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets. "Ik had toen al mijn bedenkingen, maar heb uiteindelijk ja gezegd onder bepaalde voorwaarden." Door de overstap van Munneke Smeets en anderen naar Hart voor Bussum werd Henzen de nummer 3 op de lijst. "Ik was onervaren in het raadswerk en daarom wilde ik aan de slag om dossierkennis op te bouwen. Vanuit het bestuur kreeg ik bijvoorbeeld steun toegezegd, maar daar kwam niets van terecht. Mijn fractiegenoten en ik werden ook regelmatig voor het blok gezet. Ik wil geen speelbal meer zijn van het bestuur." Henzen heeft niet overwogen de zetel terug te geven. "Ik hou niet zo van opgeven."
De fractie van D66 betreurt het vertrek van Henzen. Het bestuur was niet bereikbaar voor commentaar.

Politiekorps was vorig jaar op tijd

NAARDEN/BUSSUM - Agenten van het wijkteam Naarden-Bussum hebben het afgelopen jaar voldaan aan de opkomstnorm. De Bussumse politie was het afgelopen jaar met 89 procent van de gevallen snel genoeg ter plaatse als er ergens alarmgeslagen werd, Naarden scoort 90 procent. Daarmee voldoet het korps aan de gestelde streefnorm van 85 procent.

Van alle noodoproepen kwamen Bussumse 66 keer te laat ter plaatse, er werden 607 noodoproepen meegeteld. Naarder agenten kwamen 31 keer te laat, er werden 298 oproepen meegeteld. Over heel Nederland kwam de politie het afgelopen jaar tot een score van 85,3 procent. Dat heeft RTL Nieuws onderzocht.

Supermarkten willen open op zondag

vervolg van de voorpagina

BUSSUM - De Bussumse supermarkten staan zeker open voor een zondagopenstelling. Zo laat Nico van der Pijl, assistent-supermarktmanager van de Albert Heijn aan het Veerplein weten dat hij 'uiteraard' graag open gaat op zondag. "We krijgen ook vragen over waarom we niet open zijn op zondag en sommige klanten gaan naar Naarden of de Hilversumse Meent. We kunnen eigenlijk niet achterblijven."

Ook manager Armand Vos van de Deen aan de Laarderweg denkt dat een zondagopenstelling extra reuring geeft. De heer Mariyampillai, supermarktmanager bij de Nettorama, heeft al meerdere malen aangedrongen bij de gemeente op de openstelling. "We zitten hier al twee jaar op te wachten." Wat hem betreft kan het besluit niet snel genoeg vallen.

Vier auto's botsen op Rijksweg

Chaos op straat. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een fikse aanrijding op de Rijksweg donderdagavond. Daar knalden om 20.30 uur vier auto's op elkaar.

Een 61-jarige Bussumse die van de A1 kwam, belandde door onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft. Daar botste haar auto op een andere auto. Die kwam schuin op de weg te staan, waardoor er nog twee auto's op knalden.

De Bussumse is voor controle met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Drie van de vier auto's moesten worden weggesleept.

Stuk A1 dicht dit weekend

NAARDEN/BUSSUM - Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten voor ernstige verkeershinder op de A1 in de nachten van vrijdag 11 en zaterdag 12 juli.

Vanwege de aanleg van een ecoduct over de A1 is de snelweg 11 en 12 juli 's nachts tussen 23.00 en 08.00 uur geheel afgesloten tussen afrit 8 (ziekenhuis Tergooi) en afrit 9 (Hilversumseweg).

Het verkeer over de A1 wordt tussen knooppunt Eemnes en knooppunt Muiderberg omgeleid via de A6 en A27. De omleidingsroute staat ter plekke aangegeven.

Leerproces voor hoofdmacht BFC na gedwongen metamorfose

BFC-coach Ferry Hendrikse: 'We gaan ook komend jaar voor het hoogst haalbare.' Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er staat een jaar met leren, vallen en opstaan te wachten voor de voetballers van BFC. Als over net wat meer dan een maand de eerste duels alweer op het programma staan, treedt de Bussumse derdeklasser aan met een sterk veranderd team. Noodgedwongen. Toch vertrouwt hoofdcoach Ferry Hendrikse een goede afloop komend jaar. "Het wordt een leerproces, maar we hebben een goede ploeg en gaan voor het hoogst haalbare."

Transfers

Van BFC vertrekken Michel Kee (Loosdrecht), Rowell van der Meer, Gerrit Snijders, Dwight Oehlers (SDO), Pepijn Andriessen, Sander Waterland, Freek Rovers (stoppen), Maurits Knoop (AFC), Julian van der Lek (NVC) en Jeroen Olthof (Roda '46).

Naar BFC komen Yassin el Fakit, Daan Wassili, Nasserdin Azzuzi (NVC), Reinder Gorter (clubloos) en Thomas Boel (WV-HEDW).

Nog geen jaar geleden stond BFC er heel anders voor. Toen net gepromoveerd en met grootse plannen op weg naar de tweede klasse. Dat doel heeft BFC nog steeds, alleen staat de club onverwachts een tussenjaar te wachten. De reden: tien spelers hebben besloten de club te verlaten, waaronder enkele sterkhouders. De helft besloot om te stoppen met voetballen en de andere helft stopt of stapt over naar een andere club, onder meer naar dorpsgenoot SDO. BFC reageert teleurgesteld. "Dat zulke spelers, en vooral zo'n groot aantal spelers, de club verlaat, voelt wel als een tegenslag. We waren echter al wat langer op de hoogte. Van enkele spelers valt het best te snappen dat ze het hogerop proberen, daar zijn ze gewoon klaar voor. Van anderen valt het erg tegen", vertelt de hoofdcoach. "Maar aan de andere kant: we hebben er ook wat goeds voor teruggekregen en hoeven niet te vrezen dat we komend jaar pas op de plaats moeten maken. We hopen ook komend jaar een sterk team op het veld te hebben. Alleen hebben we slechts één keeper, dat valt tegen. Maar we hebben veel goede jeugdspelers. Daar kunnen we echt de vruchten van plukken de komende jaren."

'Dat zulke spelers de club verlaten is een tegenslag'

Avontuur
Waar BFC een jaar geleden met nagenoeg dezelfde ploeg nog verder kon borduren op het eerste behaalde succes met het promoveren, wordt het nu dus een opbouwjaar. "Het wordt een enorm avontuur, want we moeten komend jaar proberen om van een groep goede voetballers weer een goed team te maken. Best een forse klus, maar we hebben genoeg hoop op een goede afloop."

Hard werken
Om de spelersgroep klaar te stomen voor het volgend jaar als derdeklasser gaat BFC al over enkele weken het veld op om te werken aan het komende voetbaljaar. "We starten over een week of twee en een maand later staan de eerste oefenduels al op het programma. De eerste maand gaan we hard werken. Aan systemen, plannen en dat soort zaken. Als we de eerste oefenduels gaan spelen moet het geraamte al klaar staan en gaan we testen of het werkt en vervolgens verder werken. We oefenen straks tegen een paar hoger spelende ploegen, waaronder tweedeklasser FC Weesp om maar wat te noemen. Echte testcases voordat we echt aan de slag gaan voor de reeks bekerduels en de derde klasse zelf een paar weken later."

Streven
Met de fors veranderde spelersgroep hoopt BFC komend jaar hoe dan ook verder te bouwen aan het afgelopen jaar gestarte proces. BFC heeft nog steeds het doel over enkele jaren tweede klasse spelen. "Een jaar geleden was het doel om over 5 jaar een constante tweedeklasser te worden. Dat plan hebben we nog steeds. Wat er komend jaar ook gebeurt, daar werken we nog steeds aan. We hopen volgend seizoen zo lang als het kan mee te doen om kans te houden op de play-offs. Dat betekent lang meedoen om de bovenste plaatsen en eventueel een periodetitel pakken. Dat moet allemaal best kunnen. We hebben een jaar geleden aangetoond dat we ook de betere ploegen van de klasse kunnen verslaan. We moeten nu ook van de wat zwakkere tegenstander ook punten kunnen pakken. We gaan heel hard werken om alles goed op te kaart te zetten. Het wordt een forse klus, maar we gaan ervoor komend jaar."

HCAW deelt punten met Mampaey The Hawks

HCAW pakt 3 punten. Archieffoto: Alfred Cop Fotografie

BUSSUM - Met een paar spannende duels heeft HCAW afgelopen week 3 punten weten te pakken tegen Mampaey The Hawks. De Bussumers deelden donderdag met 2-2 de punten, zaterdag werd er met 2-3 gewonnen, zondag verloren de Bussumers met 4-5.

Donderdagavond was het voornaamste probleem dat The Hawks-werper Danny Forte zeven Bussumse slagbeurten met één honkslag had toegestaan. Dat had tot gevolg dat HCAW amper kon scoren. Met 2-2 werd er toch een punt gepakt door de Bussumse honkballers.
Zaterdag was het duel eveneens erg spannend. HCAW kwam wederom op achterstand, maar boog de achterstand met 3 punten na de achtste slagbeurt knap om. Het bleek de genadeklap voor de Dordrechtse tegenstander. The Hawks kon nog wat terugdoen, maar de voorsprong van HCAW was voldoende om vast te houden en de zege te pakken.

Waar HCAW zaterdag een achterstand kon goedmaken, lukte Mampaey The Hawks dat zondag. HCAW kwam al snel op een 2-0 voorsprong, maar vergat de marge vervolgens verder te vergroten. Dat zorgde ervoor dat de tegenstander kon terugkomen. Na 5 slagbeurten voor de twee ploegen stond er zelfs een 2-3 voorsprong voor Mampaey The Hawks op het scorebord. Even later kwam er toch nog een 3-3 van HCAW, waardoor het duel verlengd werd. Mampaey The Hawks scoorde één keer meer dan HCAW, waardoor het 4-5 werd.

Volgende ronde
Komende week treft HCAW drie keer het Haarlemse Corendon Kinheim. Donderdag gaat HCAW naar Haarlem. Zowel zaterdag en zondag komen de sterke Haarlemmers naar Bussum voor de laatste twee duels.

'We leveren de beste producten voor een betaalbaar bedrag'

Verf- en glashandel De Vestingh levert werk op maat

Medewerker Ruben Voskuil en De Vestingh-ondernemer Herman van der Maarl. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De beste verf, goede hulp van de medewerkers en als je liever niet zelf de kwast ter hand neemt, regelen ze ook nog voor je dat het werk gedaan wordt. En dat alles voor een leuk bedrag. Verf- en glasspeciaalzaak De Vestingh aan de Huizerweg vormt voor veel Bussumers en schilders al een vertrouwd adres.

De zaak bestaat ondertussen al zo'n 3,5 jaar en werd geopend door Robert Schellekens en Herman van der Maarl, twee mannen met een hart voor hun vak. "Het begon allemaal aan de keukentafel", vertelt Herman. "We hadden een doel: goede verf maken voor een betaalbaar bedrag. We dachten aan een totaalplaatje: alle soorten en vooral goede verf, betaalbaar en hulp op maat, voor zowel de consument als aannemers/schildersbedrijven. Kortom, een verfgroothandel, maar dan voor alle klussers die kwaliteit nastreven. Het bleek een succes. We konden al snel een pand en enkele werkplaatsen betrekken."

'We mengen verven soms zelfs met de hand om tot de perfecte kleur te komen waar de klant om gevraagd heeft'

De voornaamste kracht van De Vestingh: alle Vestinghverf wordt zelf gemaakt, waardoor alles kan en alle kleuren gemaakt kunnen worden. "We hebben deze verven samengesteld volgens een zelfbedachte receptuur. Om tot een goede verf te komen werken we samen met meerdere gespecialiseerde verfproducenten. We kunnen voor elke ondergrond de perfecte verf leveren en de klant adviseren hoe deze verf het best aangebracht kan worden. We kunnen alle kleuren leveren. We mengen verven soms zelfs met de hand om tot de perfecte kleur te komen waar de klant om gevraagd heeft. Alles kan. We werken met de grootste zorg aan ons product. Dat komt het resultaat ten goede."

De Vestingh Verf & Glas doet veel meer. Er wordt ook glas geleverd en geplaatst, en zelfs houten vloeren. "Dat we ook glas en houten vloeren leveren komt door de verf. Als je je gevel gaat (laten) renoveren moet alles vaak geschilderd worden, maar moet vaak ook het glaswerk onderhouden worden. Dat bundelen we. We leveren veel soorten glas. Alles om de authentieke uitstraling van een pand goed tot z'n recht te laten komen. Datzelfde geldt voor de vloeren. We leveren de verf of de laklaag waarmee je de vloeren het best kunt behandelen. Om de klanten tegemoet te komen kunnen we ook helpen met de aanschaf van de vloer."

Het klantenbestand van de zaak, met ondertussen meer dan 6000 klanten, kent naast de doe-het-zelver vooral aannemers. "Veel professionals gebruiken onze verf. We werken goed samen met onze klanten. Als consumenten naar ons komen met de vraag of we hun pand kunnen laten verven, dan kan dat. Als AF-Erkend afwerkingsbedrijf bieden we bijvoorbeeld op het door ons vervaardigde buitenschilderwerk 4 jaar garantie.

De Vestingh heeft momenteel een grote kortingsactie. Alle Vestingh-verfproducten en verwerkingsmaterialen worden met 25% korting verkocht.

Bob Middelkoop combineert fysiotherapie met Cesar

Bob Middelkoop heeft twee behandelmethodes. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussumer Bob Middelkoop is fysio- én Cesartherapeut. In zijn praktijk Fysio Cesar aan de Brinklaan behandelt hij mensen met klachten die zijn ontstaan door een verkeerde houding of beweging.

De kracht van zijn aanpak zit hem in de combinatie van de twee behandelmethodes, legt Middelkoop (28) uit. "Oefentherapie Cesar is gericht op het verbeteren van de houding door oefeningen die de patiënt zelf doet. Het is een hands-offaanpak, in tegenstelling tot fysiotherapie. Door Cesar te combineren met fysio, waarbij ik geblokkeerde gewrichten van patiënten actief mobiliseer, gaat het herstel veel sneller."
In zijn praktijk ziet Middelkoop iedereen. "Van een tiener die door een groeispurt een verkeerde houding heeft tot een 80-jarige wiens wervels wat vast zitten."

Kapsones: sfeer van vroeger met style van nu

BUSSUM - Kapsalon Kapsones aan de Vlietlaan 72 opent zondag officieel haar deuren. "We knippen al vanaf half mei", vertelt Michel van der Hulst van de kapsalon. "Maar de officiële opening doen we zondag, met een hapje en een drankje voor genodigden."

De zaak is in handen van de Bussumse familie Van der Hulst. Michels vrouw Margôt (52) en zoon René (25) vormen samen het kappersteam van Kapsones. Margôt knipt al 30 jaar, René zit sinds een paar maanden in het vak, vertelt Michel. "Het is de bedoeling dat René uiteindelijk de zaak overneemt."

Klanten kunnen bij Kapsones terecht voor 'de sfeer van vroeger met de style van nu'. "We nemen de tijd voor de mensen in onze authentiek ingerichte zaak", vertelt Michel. "Maar we knippen modern." Hoewel, Kapsones scheert nog 'authentiek'. Michel: "Inzepen met de scheerkwast en dan scheren met een echt mes. Daar word je mooi glad van."

Kapsones is doordeweeks geopend tot 20.00 uur 's avonds en op vrijdag tot 21.00 uur. "Zo kun je na het werk nog even naar de kapper."

Ondernemers werken samen in Buro Bussum

De ondernemers krijgen de sleutel.

BUSSUM - Vijf partijen hebben afgelopen week hun handtekening gezet onder het huurcontract van Buro Bussum, Brinklaan 175. Dorpsmanager Ellen van Vossen ziet dit project als een win-winsituatie waarbij de leegstand wordt verminderd en kleine ondernemers door samenwerking de kans krijgen een mooi kantoor te betrekken.

Op de begane grond is de winkel Designwonen.com. Boven is een gecombineerde kantoor- en ontvangstruimte voor de stichting Pro Bussum en diverse ondernemers zoals een vormgever, fotograaf en een uitgever. Alle betrokkenen richten samen de vereniging Buro Bussum op en omdat via deze constructie de kosten gedeeld kunnen worden. Hierdoor werd de samenwerking betaalbaar. De constructie kon ook doorgang vinden vanwege de medewerking van vastgoedeigenaar Peter Heyen en Otto Planten van Bellius Advocaten. Samen kwamen ze door hun oplossingsgerichte aanpak tot een nieuwe huurconstructie.

Filmhuis Bussum

'In the name of.' Foto: Filmhuis Bussum

In DEVIL'S KNOT verdedigt Colin Firth de vermeende moordenaars van drie jongetjes. Goed geacteerd en gruwelijk waargebeurd.
In THE RAILWAY MAN zoekt Colin Firth zijn folteraar op.
SHIRLEY: VISIONS OF REALITY is de bedwelmende ontdekkingsreis langs de bekendste schilderijen van Edward Hopper.
ZOMBIE: THE RESURRECTION OF TIM ZOM volgt een lastige en talentvolle skateboarder.
In NIGHT MOVES dachten drie milieuactivisten een heldendaad te stellen door een stuwdam op te blazen. Intelligente ecothriller.
IN THE NAME OF is een teder portret van een geliefd en modern priester die probeert celibatair te blijven binnen een dwingende Poolse plattelandsparochie.

Op herhaling in Filmhuis Bussum: HET DINER naar Herman Kochs beklemmende succesroman, PHILOMENA, de zoektocht naar een Iers kind dat 50 jaar eerder werd afgenomen, LA GRANDE BELLEZZA over decadentie in het moderne Rome en THE BUTLER, het verfilmde leven van een Witte Huis-butler.

Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.

Twee jeugdanimaties: Het vertederende MINUSCULE EN DE MIERENVALLEI over dappere mieren. En RIO deel 2, over het leven als een kleurrijke, vrolijke en swingende jungle.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden: vrijwilliger die bij iemand thuis op bezoek gaat voor een gezellig gesprek (1,5 uur per week).

Sensoor: telefonische hulpverlener voor de chat en telefonische hulpdienst (20 uur per maand).

Dierenasiel Crailo: bric-à-bracliefhebber die tweedehands spulletjes verkoopt. De opbrengsten zijn voor de verzorging van de dieren (4-40 uur per week).

Supermarkt Attent: ondersteuner leervragen van het personeel, medewerkers en cliënten van Sherpa (3 uur per week op doordeweekse dagen).

donderdag 3 juli

Lezing

Auteur Rudolf Geel vertelt over z'n grote interesse in het fenomeen 'engelen'. Hij zal ook fragmenten voordragen uit de novelle 'Engelenspel'. De bijeenkomst vindt plaats in de Tuinzaal van de Remonstrantse kerk aan de Koningslaan in Bussum. Aanvang 20.00 uur.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Proefrit

tot zaterdag 12 juli proefrit maken op elektrische fiets Camelo bij Rijwielshop Bussum, Nieuwstraat 76 Bussum.

Zomeravondconcert

Muziekvereniging Het Gooi geeft een zomeravondconcert bij het Meertje van Vlek (hoek Terborchlaan/van der Helstlaan). Muziekvereniging Het Gooi haalt maandelijks het oud papier op in het Rembrandtkwartier in Naarden, hetgeen een onmisbare bron van inkomsten voor de vereniging is. Als dank aan de wijk is het inmiddels een traditie om een dergelijk zomeravondconcert te verzorgen. Aanvang 19.30 uur.

vrijdag 4 juli

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 - 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

Goed Gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur. Informatie: 035 - 6946971 of www.ruimte-bussum.nl.

Broodje+

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a. Inloop vanaf 17.30 uur. De broodmaaltijd start om 18.15 uur. Informatie: 035-6946971of www.ruimte-bussum.nl.

zaterdag 5 juli tot dinsdag 15 juli

BoodschappenPlusBus

A.s. zaterdag gaat de bus naar Museum Nieuw Land in Lelystad en zondag naar Museum de Zwarte Tulp waar de bloembollenteelt de inspiratie is voor allerlei kunstuitingen. Maandag staat een bezoek aan het Anna Frankhuis op het programma en dinsdag gaan wij naar het Rijksmuseum voor Oudheden. Woensdag kunt u gezellig lunchen in het Vuronger in Huizen en ook donderdag blijven wij dichter bij huis met een bezoek aan Gooilust voor een wandeling, binnen en buiten, door de geschiedenis van deze buitenplaats in 's-Graveland. Vrijdag kunt u poffertjes eten in Laren. Zaterdag brengt de bus u naar Naturalis en zondag 13 juli naar de Tuinen van Appeltern. Op maandag is er dan weer een Verrassingstocht en op dinsdag een Stranduitje naar Kijkduin. Bent u al donateur van de BPB? Als donateur krijgt u ons uitgebreide programma in de bus. Voor de kosten van de uitjes en om u op te geven, belt u maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur 035 7504192.

maandag 7 juli

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

Vakantiespaans

Op maandag 7 en 21 juli start de zomercursus Vakantiespaans, gegeven op buitenlocaties, inclusief een kookworkshop paella en een boottocht over de Vecht. In 2 weken leert men zich verstaanbaar maken in het Spaans op een ontspannen manier. Deze cursus is een samenwerking tussen de Vernissage (Fortwerk IV) te Bussum, de Muider Compagnie te Muiden en Speak &Talk uit Weesp. Meer info: www.speakandtalk.nl.

heden tot zondag 31 augustus

Bridgen

Bridgeclub Trefpunt houdt twee maanden lang elke woensdag open bridgeavonden. Belangstellenden kunnen langskomen om mee te spelen. De club speelt in de Witte Kerk aan de Koningin Wilhelminalaan. Aanvang 19.00 uur, deelname € 2,50.

heden tot donderdag 11 september

Expositie in Bellefleur

Nelly Cornelissen en Linda Wijnia exposeren nog tot en met september in wijkontmoetingscentrum Bellefleur. Zij schilderen al een aantal jaren samen en hebben verschillende cursussen gevolgd bij Tineke Huissers en Herman Tjepkema. Bellefleur is open op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en is te vinden aan de Mackaylaan 11a te Naarden.

zaterdag 5 juli en zondag 6 juli

Boekenmarkt

Zaterdag 5 juli (van 10.00 tot 17.00 uur) en zondag 6 juli (van 12.00 tot 17.00 uur) wordt in het Andreashuis aan de Turfpoortstraat in Naarden-Vesting een boekenmarkt gehouden door de stichting De Poorters van Naarden. De opbrengst gaat naar de activiteiten van de stichting die zich inzet voor hulptransporten naar Hongarije.

zaterdag 5 juli

Open dag

Open dag bij LaMysore, Spiegelstraat 5 Bussum van 13.00 tot 18.00 uur. Met demonstraties van gezichtsbehandelingen met kruidenreceptuur, Hammam en kleurstyling advies.

zondag 6 juli

Vestingmuseum

Rob de Longbowman leert de bezoekers boogschieten. Daarnaast staan de zomerse waterkanonnen klaar en de watertafel. Ook is er een gratis rondleiding en drie maal per dag vaart de legergroene rondvaartboot van het museum door de vestinggracht. Het Vestingmuseum is te vinden aan de Westwalstraat 6 in Naarden.

zondag 6 juli tot zondag 13 juli

Schilderen

Esther Hofstetter geeft op zondag 6 en 13 juli een workshop schilderen met lunch in het atelier. Tijd: van 10.30 tot 16.00 uur. Kosten 37,50 euro. Aanmelden: 035-5264750 of esther@kunst-nu.nl.

dinsdag 8 juli tot donderdag 10 juli

Workshop

Christien Claassen houdt een 3-daagse keramiekworkshop voor kinderen. Tijd: 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: 45 euro. Locatie: Oosterpad 46 Bussum. Aanmelden via 06 29264214.

donderdag 10 juli

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

vrijdag 11 juli

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

zaterdag 12 juli

Pasar Patria

De Stichting Vrienden van Patria organiseert op 12 juli van 10.00 tot 17.30 uur de jaarlijkse Pasar Patria aan de Ceintuurbaan 281 in Bussum. De toegang is gratis.

Spannende laatste weken

Met de poulefase achter de rug wordt het WK voetbal met de week spannender. Hoe ver komt het Nederlands elftal? En welke toplanden kunnen de druk van de knock-outfase aan? Ook de WK-pool van het BussumsNieuws en het NaarderNieuws kent een spannende slotfase. Kunnen de koplopers hun plekje vasthouden?
Net na de poulefase heeft Bussumer Keith Myerscough de eerste plaats overgenomen. De voetbalvolger heeft ondertussen een voorsprong opgebouwd op z'n naaste belagers en maakt een goede kans om de zege te pakken. Met nu al 5 van de 8 kwartfinalisten goed heeft de Bussumer het verloop van het WK voetbal goed voorspeld. Alle voorspelde kanshebbers op het WK-goud doen nog mee.

Vlak achter Myerscough doet ex-koploper Julius Heuzeveldt ook nog mee. Heuzeveldt heeft ongeveer hetzelfde voorspeld als z'n concurrent en daardoor bestaat er een kans dat het straks aankomt op het goed beantwoorden van de bonusvragen. Daar heeft Myerscough een voordeel: Heuzeveldt voorspelde dat het met 89 goals een doelpuntarm WK zou worden. We weten ondertussen wel beter.

Waar staat u nu? Alle rangen en standen staan op www.bussumsnieuws.nl.

Tussenstand na de duels van maandag

1. Keith Myerscough (Bussum) 371
2. Julius Heuzeveldt (Bussum) 354
3. Jurgen Vertelman (Bussum) 345
4. Wil Overman (Bussum) 344
5. Rene Bruins (Hilversumse Meent) 339
6. Rob Majoor (Bussum) 336
7. Erik Sonneveld (Bussum) 334
8. Boudewijn van Zeggelaar (Bussum) 332
9. Jeroen van der Laan (Bussum) 331
10. Cindy Kors (Bussum) 328
11. Marco Pel (Naarden) 327
11. Remco Ruiter (Bussum) 327
13. Jeffrey Hasselt (Bussum) 326
13. Duanke Sira (Naarden) 326
15. Gert Olthof (Bussum) 325
16. Corrie Wilcke (Bussum) 324
17. Marco Ernst (Bussum) 322
18. Henriëtte Schimmel (Bussum) 321
19. Mark Glansbeek (Bussum) 319
19. Pim ter Laak (Bussum) 319
19. Michel Nix (Bussum) 319
22. Bea Kok (Bussum) 318
23. Marco Calis (Bussum) 317
23. Kaj van Tetering (Bussum) 317
25. Barry Overman (Hilversumse Meent) 316
26. Jeffrey Bos (Bussum) 315
26. Patrick Verhoef (Bussum) 315
28. Mark van Dongen (Bussum) 314
28. Gerard Veenendaal (Naarden) 314
30. Joes van Erp (Naarden) 313
30. Monica Oosterdijk (Bussum) 313
30. Danny Verwoerd (Bussum) 313
33. Rein Bruins (Bussum) 312
33. Jos Stegman (Bussum) 312
33. Daan Wassili (Bussum) 312
36. Jan de Waal (Bussum) 311
37. Maarten de Vries (Bussum) 310
38. Rene Meulenkamp (Hilversumse Meent) 309
38. Jip Schwering (Bussum) 309
40. Sjoerd Heerschop (Hilversumse Meent) 308
41. Dennis van de Kooij (Bussum) 307
41. Rob Metz (Bussum) 307
41. Klaartje Sonneveld (Bussum) 307
41. Joram van Wiefferen (Bussum) 307
45. Jeroen Prins (Bussum) 306
45. Bas Stegman (Bussum) 306
47. Willem Dekker (Bussum) 305
47. Wilma Overeem (Bussum) 305
49. Sander van der Laan (Bussum) 304
49. Petra Pel (Naarden) 304
49. Linda Smitskamp (Bussum) 304
52. Bert Nordemann (Bussum) 303
52. Youri Wagenvoord (Bussum) 303
54. Tim van Dieren (Bussum) 302
54. Hein Roters (Hilversumse Meent) 302
54. Joop Voogt (Naarden) 302
57. Marc De Vos (Bussum) 301
58. Kevin Martens (Bussum) 300
59. Nick de Vaal (Bussum) 299
60. Eric Prins (Bussum) 298
60. Bas Schriek (Bussum) 298
62. Bart Geerdink (Bussum) 297
62. Milena Grul (Bussum) 297
62. Rick Muller (Bussum) 297
62. Marco van Rath (Bussum) 297
66. Ruud Dalman (Bussum) 296
66. Robin Hoitingh (Naarden) 296
66. Tessa Prins (Bussum) 296
66. Remko Terlien (Bussum) 296
70. Nadine van der Meijde (Bussum) 295
70. Sanne Myerscough (Bussum) 295
70. Bert Sonneveld (Bussum) 295
73. Kees Bouwman (Bussum) 294
74. Karim Abagdiou (Hilversumse Meent) 293
74. Kevin Heil (Bussum) 293
76. Bianca Kok (Bussum) 292
77. Patrick Dalman (Bussum) 291
78. Maaike Frijdal (Bussum) 290
78. Tim van Koningsveld (Bussum) 290
80. Mario Hasselt (Bussum) 289
80. Stefan Koopmanschap (Naarden) 289
82. Sven van der Graaf (Bussum) 288
83. Sandra Meulenkamp (Hilversumse Meent) 287
83. Wouter Nix (Bussum) 287
85. Loes Hoitingh (Bussum) 286
86. Pascal Calis (Bussum) 284
86. Arjen Veen (Bussum) 284
88. Dennis Brand (Bussum) 283
88. Merel Meijer (Bussum) 283
90. Paul Bast (Bussum) 282
90. Rob van Ewijck (Bussum) 282
90. Marcha van de Heysteeg (Bussum) 282
90. Jurriaan Lobbezoo (Bussum) 282
94. Wim Holtkamp (Bussum) 281
94. Ernst Kok (Bussum) 281
94. Raimon van Tessel (Bussum) 281
94. Evert Verwoerd (Bussum) 281
98. Anne Evers (Bussum) 279
99. Johan Kroon (Bussum) 278
99. Mikey Nuwenhoud (Hilversumse Meent) 278
101. Danique Bouw (Bussum) 277
101. Rob van Rath (Hilversumse Meent) 277
103. Fred Bos (Bussum) 276
103. Jaap Hoitingh (Bussum) 276
105. Vincent van Aggelen (Bussum) 275
105. Jacqui Hoitingh (Naarden) 275
107. Jos Overman (Bussum) 274
107. Simone de Swart (Bussum) 274
109. Rob Sira (Naarden) 273
110. Martijn Bezoen (Bussum) 272
111. Mirjam Heil (Bussum) 271
111. Mart Sonneveld (Bussum) 271
111. Tobias Veenendaal (Naarden) 271
114. Marco Out (Bussum) 270
115. Steijn Heukelom (Bussum) 269
115. Chantal van Lohuizen (Bussum) 269
115. Tomas Schuurbiers (Bussum) 269
118. Jan de Graaf (Bussum) 267
119. Nigel Hasselt (Bussum) 265
119. Jaco Hoekman (Naarden) 265
121. Aad Meeuwissen (Bussum) 263
122. John Kooij (Bussum) 262
122. Hans Schuurbiers (Bussum) 262
124. Paloma van Rijswijk (Bussum) 261
125. Marie-Jose Hodges (Bussum) 260
125. Wietske Sira (Bussum) 260
127. Marc Diderich (Naarden) 259
127. Dolf Pel (Naarden) 259
129. Alice Muller (Bussum) 257
130. Mario Van Leeuwen (Bussum) 254
130. Tony van Waveren (Bussum) 254
132. Martin Oosterdijk (Bussum) 253
133. Ivo Seegers (Hilversumse Meent) 251
134. Pieter Hoekstra (Bussum) 250
135. Klaas Bakker (Bussum) 247
136. Arenda Bronkhorst (Naarden) 246
136. Daan de Bruin (Bussum) 246
136. Danny Witteveen (Bussum) 246
139. Ulrike Haustein (Bussum) 243
140. Linda Knecht (Bussum) 242
141. D.E. Dallies (Bussum) 235
142. Remco Berkhout (Naarden) 212
143. Regie Redmeijer (Hilversumse Meent) 203

Recordpoging Naarderbos

De prijsuitreiking tijdens het toernooi. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Golfbaan Naarderbos heeft vrijdag geprobeerd een wereldrecord te vestigen. In het kader van een benefietactie voor KiKa ging de baan voor een plekje in het Guinness Book of Records met het record 'meeste golfers op één dag'. Volgens de organisatie is de poging geslaagd, maar de Britse organisatie moet het record nog officieel bevestigen.

Aan het toernooi moeten afgelopen vrijdag meer dan 1.584 golfers hebben meegedaan om het huidige record, dat op naam staat van golfbaan Spaarnwoude, te verbeteren. Niet alle golfers die aan de recordpoging meededen, speelden vorige week ook daadwerkelijk in Naarden.

Landelijk
De poging was namelijk een landelijk evenement: op nog 52 andere banen in het land deden golfers mee. Maar omdat Naarderbos vrijdag de hoofdbaan van het evenement was, gaat Naarden de boeken in als wereldrecordhouder als de poging geslaagd blijkt. "Van een aantal deelnemende banen is nog niet bekend hoeveel mensen precies hebben meegedaan, maar het ziet ernaar uit dat we het record gaan halen", laat Svenn Muts weten. Muts is bestuurslid van de stichting Sporters in Actie en initiatiefnemer van het evenement. "Over een week of zes horen we uit Londen of we het record op onze naam mogen zetten."

Naast de recordpoging was het toernooi op Naarderbos en de andere golfbanen ook een benefietactie voor de stichting KiKa, Kinderen Kankervrij.
Muts: "De teller stond vrijdag op 44.000 euro. Een prachtig bedrag dat KiKa gaat besteden aan meer wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker."

Directeur Marco Wisse: 'Verpleeghuis Naarderheem wordt de helft kleiner'

Directeur Marco Wisse: 'Ouderenzorg is een voorziening geworden in plaats van een recht.' Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Over een paar jaar ziet verpleeghuis Naarderheem aan de Amersfoortsestraatweg er heel anders uit. Vanwege de hervormingen in de gezondheidszorg gaat Naarderheem zich na 2018 uitsluitend richten op het revalideren van ouderen. Daardoor wordt het nieuwe gebouw maar half zo groot als het huidige. Directeur Marco Wisse vertelt over de toekomstplannen.

Naarderheem is onderdeel van de Vivium Zorggroep die nog dertien andere verpleeg- en verzorgingshuizen in de Gooi en Vechtstreek telt. Zorgverlener Vivium is zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Landelijke bezuinigingen en patiënten die steeds mondiger en kritischer worden, dwingen ons daartoe, zegt Wisse (55). "Door de hervormingen van dit kabinet krijgen we steeds minder patiënten: de ouderenzorg is een voorziening geworden en niet langer een recht. Waar je vroeger gegarandeerd plek had, word je nu pas opgenomen in een verzorgingshuis als je niet meer veilig en verantwoord zelfstandig thuis kunt wonen."

Wat betekent dat voor Vivium?
"Als wij niets doen, staan onze negen verzorgingshuizen de komende jaren voor drie kwart leeg. Dat is slecht voor ons vastgoed, ons personeel en de leefbaarheid in zo'n gebouw."

Wat doen jullie eraan?
"We gaan ons bij Vivium concentreren en specialiseren. Dat betekent dat we niet meer op elke locatie alle zorg aanbieden, maar dat het gespecialiseerde locaties worden. Naarderheem gaat zich vanaf 2018 uitsluitend richten op geriatrische revalidatie. De twee groepen chronisch zieken die we nu behandelen, gaan dan weg uit Naarden. De lichamelijk zieken gaan naar de Torenhof in Blaricum. Dat doen we via natuurlijk verloop: nieuwe patiënten nemen we nu al in Blaricum op. Vivium kijkt intern naar een tweede locatie voor het in dementie gespecialiseerde zorgcentrum de Hogeweyk in Weesp. De Hogeweyk is een groot succes: patiënten wonen er in woongroepen waar ze zich echt thuis voelen. Zo is er een Amsterdamse club en een Indische club. Waarschijnlijk gaan onze demente patiënten naar die tweede vestiging."

Hoe ziet Naarderheem er over een jaar of vijf uit? Blijft dit gebouw staan?
"Daar zijn we nu hard over aan het nadenken. Volgens onze vastgoedmensen is slopen en dan herbouwen wat je nodig hebt de goedkoopste oplossing. Met een gemiddelde verpleegduur van 32 dagen vraagt revalidatie een heel ander gebouw dan waar chronisch zieken verpleegd worden. Denk eerder aan een soort hotel dan aan een verpleeghuis. Het nieuwe Naarderheem moet in elk geval midden in de samenleving staan, als onderdeel van een levendige 'healing environment'. Ik denk aan een compact, slim gebouw, dat de helft minder groot is dan ons huidige onderkomen."

Naarden nummer twee van Nederland

NAARDEN - Naarden is de op één na beste de beste gemeente om in te wonen. Dat is de conclusie van het jaarlijkse onderzoek van weekblad Elsevier en Bureau Louter.

De kleine Gelderse gemeente Rozendaal eindigt voor het tweede jaar op rij als eerste. Naarden en Heemstede staan op nummer twee en drie. Daarmee wordt de lijst weer traditioneel gedomineerd door 'rijke suburbs', aldus Elsevier.

De onderzoekers beoordeelden alle 403 Nederlandse gemeenten op wat voor kwaliteiten ze in huis hebben en hoe ver de inwoners daarnaast van voorzieningen buiten de eigen gemeentegrenzen wonen. Ook werd gekeken naar het arbeidsklimaat en de bereikbaarheid.

Onderzoek naar toekomst brandweer

NAARDEN - Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de toekomst van de brandweer. Dat heeft de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek besloten.

Het doel van het onderzoek is om vast te stellen of de brandweer voldoende is toegerust voor toekomstige ontwikkelingen. Aanleiding is de onrust die is ontstaan onder de brandweervrijwilligers over de werksfeer en veranderingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd.

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers publiceerde vorige maand een rapport over dit probleem.

Eind oktober moeten de resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd.

Poorters houden boekenmarkt in Andreashuis

NAARDEN - De Poorters van Naarden houdt komend weekend in het Andreashuis een boekenmarkt voor het goede doel.

Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur kunnen Naarders in het Andreashuis terecht voor een mooi tweedehands boek.

De opbrengst van de boekenmarkt gaat naar de door de stichting georganiseerde hulptransporten naar Hongarije.

Drukte op open dag van volkstuinders

Wethouder Marleen Sanderse reikt prijzen uit voor de mooiste tuindersmand. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De volkstuinders hielden zondag hun jaarlijkse open dag. "Het was lekker druk, vooral in de middag. We hebben zeker 400 man op bezoek gehad, zowel leden als een hoop geïnteresseerden", vertelt beheerder Jan Landwaart.

De Volkstuindersvereniging aan de Keverdijk is populair: er is een wachtlijst met 30 mensen erop. De gemiddelde wachttijd voor een tuintje is twee, drie jaar. Landwaart: "Tuinieren is helemaal in. Voor het geld hoef je het niet te doen, wel voor de smaak. Je weet wat je eet uit je eigen tuin."

Naarden proeft! trekt veel bezoekers ondanks WK voetbal

Plek zat om even een terrasje te pakken. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De tweede Vestingzondag dit weekend met als thema 'Naarden proeft' was een succes. Naar schatting een paar duizend mensen bezochten overdag de Marktstraat en Cattenhagestraat. Dat zegt de Ondernemersvereniging Naarden-Vesting (OVNV), die het evenement organiseerde.

De Vestingzondag viel deels samen met de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Mexico. Dat had wel effect op de drukte 's middags, vertelt Marije van Proosdij, voorzitter van de OVNV. "De horeca heeft het heel goed gehad tot ongeveer 17.00 uur, toen ging iedereen massaal naar huis om voetbal te kijken."

Het culinaire thema deed het goed. Op verschillende plekken in het centrum van de Vesting kon worden gegeten, gedronken en geproefd. Van Proosdij: "Het meest druk was het bij het cupcakes versieren. Daar zijn honderden cakejes doorheen gegaan. Ook het proefglaasje wijn bij Op Hout trok veel mensen. En het springkussen was de hele tijd bezet door de allerkleinsten."

Muziek op het terras. Foto: Bob Awick
Cupcakes versieren aan lange tafels. Foto: Bob Awick
Het springkussen was populair. Foto: Bob Awick

Naarden ontvangt
De volgende Vestingzondag is op 17 augustus. Dan is het thema 'Naarden ontvangt', vertelt Van Proosdij. "Oude ambachten, bijzondere mensen en bijzondere producten uit de regio Gooi en Vechtstreek."

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Deze week 20% korting op je haarkleuring! HAARSTUDIO 123 aan de Huizerweg.
www.haarstudio123.nl

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Zomercursus Spaans inclusief workshop paella en sloepentocht. Startdatum 7 en 21 juli. (Buiten)locatie Fortwerk IV Bussum en Zeiltjalk Egelantier Muiden. € 295.-. Info
www.speakandtalk.nl

Lekker op vakantie in Friesland? Te huur vrijstaand landhuis van alle gemakken voorzien op toplocatie in Stavoren nabij IJsselmeer. Max. 6 pers. www.stavoren.snappages.com. 06-270 73 999.

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Workshop Tarot | 15 juli van 19.15-21.00 | kosten € 17,50 | K. Doormanlaan 44, Bussum | inschrijven info@saskiacaviet.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Voor traditlonele thai massage Ban wiangtjan open van 11.00 tot 22.00 uur van maandag t/m zaterdag Laarderweg 22 1402bj Bussum telf. 035-7851359 of 0646890213 voor afspraak wiangtjan@gmail.com

Taxi van/naar Schiphol
€ 50,-
. Vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds services 06-26984855.

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

ERICKSON MEDIATION INSTITUTE: als een gezamenlijke oplossing de voorkeur verdient boven een vaak langdurige, kostbare juridische procedure: mw. mr. F.J.H.M. Tesink
(geregistreerd mediator):
06-52 000 320.

De leukste SAXOFOONLES voor de gevorderde en beginner in huisstudio in Bussum. 06-4814 2601
www.pietervanhoute.nl

Lekker op vakantie in Friesland? Te huur vrijstaand landhuis van alle gemakken voorzien op toplocatie in Stavoren nabij IJsselmeer. Max. 6 pers. www.stavoren.snappages.com. 06 270 73 999.

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Gevraagd (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Bent u vader/moeder of verzorger van een jongere met een beperking? Wist u dat een vrijwilliger u daarbij thuis kan ondersteunen? Versa Vrijwillige Thuishulp, 035-6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor expats & organisaties, Interhouse Hilversum 035-303 13 20 www.interhouse.nl verhuurmakelaardij voor het Gooi e.o.

Stal Pronk biedt leasepony aan voor 1 of 2 dagen per week. Meer info: 035-6953204

Polo's - zomerjacks - bermuda bij the outlet store in Baarn vindt u deze artikelen nu voor hele leuke prijsjes voor dames en heren, nu geopend in juli - augustus van do. - zaterdag 10.00 - 17.00 uur. Laanstraat 41 Baarn. Tot gauw!