BussumsNieuws

29 januari 2014

BussumsNieuws 29 januari 2014


Verkiezingsstrijd begint voor lijsttrekkers

De lijsttrekkers zijn klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Foto: Peter Vincent

BUSSUM - Met het Spiegeldebat, georganiseerd door de Vereniging Vrienden van het Spiegel, is de verkiezingsstrijd voor de nieuwe gemeenteraad van Bussum echt begonnen. De acht partijen spraken over diverse Bussumse items zoals de toekomst van het Bensdorpcomplex, de fusie en verkeersproblemen. Op de foto van links naar rechts: Lodewijk Zweers (CDA), Marieke Munnike Smeets (D66), Michel Klein (Christen Unie), John Krabbendam (BussumsBloei, nr. 2), Adriana van den Berg (VVD), Harry Visser (Gooise Ouderenpartij), Gerard Boekhoff (PvdA) en Gerben Struik (GroenLinks).

Voetballers geschrokken van reeks straatovervallen

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Voetbalclub BFC reageert geschrokken op de recente straatoverallen op de voetbaljeugd. Het was de laatste weken zeker 3 keer raak met vermomde jongeren die voetballertjes op straat beroofden. "We roepen onze voetballers en hun ouders nu vooral op om goed op te letten", reageert BFC-bestuurder Gert Olthof.

BFC sloeg afgelopen week alarm nadat er zeker 3 maal een straatroven plaatsvonden rond de velden van de club aan de Meerweg. "We hebben meerdere verhalen gehoord van voetballertjes en hun ouders. Steeds gaat het om dezelfde soort overvallen. De jongens worden tegengehouden door een groepje gemaskerde jongeren en vervolgens gedwongen om hun kostbare spullen af te geven. Ze kwamen net van het voetbalveld af, dus ze hadden geen dure spullen mee. Maar ze waren wel erg geschrokken."

Wegjagen
Daags na de straatroven wordt er op de club volop gesproken over de vervelende voorvallen. "We hebben geen angst, maar zijn vooral waakzaam. Iedereen is wel erg geschrokken. We roepen de voetballertjes nu op om, als ze de straatrovers tegenkomen, vooral snel weg te gaan of om te gaan schreeuwen om buurtbewoners alert te maken en de straatrovers weg te jagen. Enkele ouders hebben al besloten om hun jongens nu uit voorzorg zelf naar de club te halen en te brengen. Dat kun je je best voorstellen."

Recherche
Het verhaal van BFC en de voetbaljeugd wordt ondertussen onderzocht door de recherche. "We doen onderzoek naar de vertelde verhalen en gaan de voetballers ook horen om het verhaal compleet te maken", aldus een woordvoerder. "Daarnaast zullen we ook extra gaan controleren rond de voetbalclub en de aangrenzende straten."

Muiden wil voor fusie problemen oplossen

BUSSUM - Aanstaand fusiepartner Muiden wil zichzelf voor 2015 onder curatele laten stellen om zo financiële noodhulp van het Rijk te krijgen. Met dat geld wil Muiden een nieuwbouwplan realiseren waardoor een langlopende juridische claim aan het adres van de gemeente vervalt. Een woordvoerder van Bussum laat weten dat de gemeente "de kwestie op de voet volgt en zich nog beraadt op een reactie".

Het college van Naarden is enthousiast over het voornemen van Muiden om zich onder curatele te laten stellen, zegt wethouder Henk Lanting. "We vinden het knap dat het college van Muiden er met deze zet in lijkt te slagen om - vóór we fuseren - dit hoofdpijndossier op te lossen. Als Muiden dit niet had bedacht, hadden we in het fusietraject tot een soortgelijke oplossing moeten komen. We hebben als Naarden en Bussum namelijk altijd gezegd dat we de financiële risico's van een mogelijke claim aan het adres van Muiden niet willen dragen."
Met die claim doelt de wethouder op de jarenlange strijd in Muiden tussen de gemeente en de eigenaar van het KNSF-terrein (de voormalige kruitfabriek in Muiden) over een groot nieuwbouwproject op die locatie. De projectontwikkelaar claimde bij de rechter door het slepende conflict recht te hebben op een bedrag van 360 miljoen euro van Muiden. De twee kemphanen kwamen vorige maand echter tot een akkoord voor een gezamenlijk nieuwbouwproject, waarmee de claim van de baan is. Muiden heeft echter niet genoeg geld in kas en wil zich daarom onder curatele van de provincie stellen en financiële noodhulp van het Rijk ontvangen.

Julia van der Toorn wordt gehuldigd in Bussum

Foto: Bob Awick

BUSSUM - De gemeente Bussum gaat zangeres Julia van der Toorn met een feestje onthalen. De Bussumse won twee maanden geleden de tv-talentenjacht The Voice of Holland. De gemeente zei toen al graag wat te willen regelen voor de beroemde dorpsgenoot.

Het feestje staat nu gepland voor komende maand, op vrijdag 14 februari. Dan komt Van der Toorn langs om een optreden te geven, ze speelt 3 nummers. De zangeres wordt ontvangen door de burgemeester en wethouder van Cultuur Nen van Ramshorst. De gemeente heeft de Bussumse scholen benaderd om te komen, maar ook alle andere inwoners mogen bij het feest zijn. Voor het gemeentehuis wordt een groot podium neergezet. De huldiging start om 16.00 uur en duurt ongeveer een uur.

2

jongens werden afgelopen week op De Sparren opgepakt na het stelen van een fiets

Schoonheid aan de Vecht.

Midden in de bezettingstijd kreeg uitgever Allert de Lange papier toegewezen om dit in de ogen van de bezetter onschuldige Heemschut-serie boekje nr 40 te laten drukken. Dr. R. van Luttervelt beschrijft wat er zoal langs de Vecht te zien was en nog te zien is in de jaren 40: kastelen, buitenplaatsen, buitenhuizen, tuinen, parken, inrijhekken en tuinkoepels. Twintig afbeeldingen, waarvan een aantal op speciaal papier. Achterin een uitklapbaar kaartje van het Vechtgebied omstreeks de 18e eeuw. Hard kaft met omslag; 87 bladzijden. 1944. 2e druk 1949, 92 bladzijden.

De Vecht; een stroom van verhalen.

Piet Terlouw was een verhalenschrijver en schreef voor een breed publiek en ook voor jongeren. Elf verhalen staan er in dit boekje; verhalen die hij baseert op historische feiten en die een culturele/toeristische inslag hebben. De verhalen zijn geïllustreerd met hedendaagse zwart/wit foto's van de schrijver. De kaart met plaatsnamen voor en achter in het boek is van recente datum. Knoop & Niemeyer gaf het boek met 115 bladzijden in 1972 uit in de Triangelreeks.

Theekoepels en tuinhuizen in de Vechtstreek en 's-Graveland.

Dit boek stond al eerder (7 nov. 2012) in deze rubriek. In dit allang uitverkochte standaardwerk over dit onderwerp komen 43 koepels aan de orde in prenten, foto's, tekeningen en teksten. Vier deskundigen tekenden ervoor. De stichting Commissie voor de Vecht en het Plassengebied gaf het boek, gebonden met omslag en 164 pagina's, in 1980 uit.

Alle boeken bevatten een naam.

Wilt u deze boeken kopen? Enige exemplaren van elk zijn te koop voor 8, 8 en 20 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. J.P.Schouten H.A.
*
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering M.L.; za.01/02 17.30 u. Eucharistieviering
*c
hr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. H. v.d. Ham; 17.00 u. ds. H. v.d. Ham

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor M. Sendecki M.L.; za. 01/02 17.00 u. Mariënburg pastor M.Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Pastoor C. Fabril
*
PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk
*
PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H. van Beelen HA
*
PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*
PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J. Gerling; 17.00 u. ds. T. Jacobs
*
Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G. de Vries
*
Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. drs. K. Bezemer
*
Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. zr. L. Pondman-de Wilde
*
Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. dr. B. Nagel
*
Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit
*
Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*
De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Zondagsdienst voor kinderen

Oerveen in nieuwe wildernis

Ik kan er niet omheen. Voor onze ogen is er echte 'nieuwe wildernis' aan het ontstaan. Het wordt gemaakt op een laag echte oude wildernis. Van duizenden jaren geleden. Een kijkje ter plekke.

Het gaat om het terrein langs de Hilversumse Meent, dat momenteel helemaal afgegraven wordt en oogt als een grote puinhoop. Toch is het zeer interessant wat daar gaande is. De voedselrijke bovenlaag (resten van de meentweide) wordt verwijderd zodat er de arme glaciale zandlaag tevoorschijn komt. Maar ook een flink stuk van het oorspronkelijke laagveen, dat direct van na de laatste ijstijd dateert. En deze pikzwarte baggerlaag wordt angstvallig intact gelaten. Hierin gaan, hopelijk, al duizenden jaren sluimerende plantresten weer tot leven komen. Zodoende zal er opnieuw een stukje moeras ontstaan dat het predicaat 'wildernis' zeer zeker zal verdienen. Even was ik bang dat het gehele terrein op de schop zou gaan, maar gelukkig blijft het zuidelijke deel gespaard. Hier kunnen dus nog altijd de honden worden uitgelaten en kan de jeugd een balletje trappen, vliegtuigjes de lucht in laten gaan en vliegeren. Het Gijzenveen, zoals het heet, maakt straks deel uit van een groot natuurgebied dat zich van de ecobrug bij Hilversum tot aan het Naardermeer (en zo verder) uitstrekt en bewandelbaar is. Met grote diversiteit aan alle denkbare vormen van levende have die erbij hoort. Een verrijking? Jazeker!

Weerbericht

Tijdelijk kouder met lichte vorst
We beleven deze week de vooralsnog koudste week van de winter. Al is het merendeels maar lichte vorst, vreemd is dat niet, want de winter heeft nog weinig laten zien. Achter een naar Frankrijk uitgeweken depressie wordt de deur opengezet voor een koudere oostenbries. Het is van korte duur. Vanaf het weekeinde brengen oceaanstoringen wederom minder koud weer.

Donderdag en vrijdag
Donderdag lijkt voorlopig de koudste dag van deze winter te worden. In de nacht daalt het kwik naar -5 graden. Overdag rond het vriespunt. Er zijn zonnige perioden. Daarbij waait er een matige oostenwind. In de nacht naar vrijdag vriest het -4 graden. Overdag is het droog met af en toe zon. Het wordt +3 graden. Er waait een matige, naar zuid draaiende wind.

Het weekeinde
De bewolking neemt toe en zaterdag valt enige tijd regen, in de nacht mogelijk voorafgegaan door natte sneeuw. In de nacht ligt het minimum rond 0 graden, overdag oplopend naar +5 graden. De zuidenwind trekt iets aan. Zondag draait de wind naar zuidwest. In de nacht ligt het minimum op +2 graden. Overdag wordt het 6 à 7 graden. Het blijft overwegend droog.

Weetje
De laagste temperatuur in Nederland ooit gemeten bedraagt -27.4 graden op 27 januari 1942 in Winterswijk. Dat het zo koud kon worden die nacht kwam door een aantal factoren. Ten eerste lag er een dik pak sneeuw (25 cm), de wind viel grotendeels weg en het was helder. Het was een combinatie van koude vrieslucht met alle factoren voor een totale warmte-uitstraling.

BUSSUM - Er zijn vele liefdesverhalen, maar er is maar één 'Love Story'. Gebaseerd op de bestseller van Erich Segal wiens boek in 1970 zeer succesvol verfilmd werd door Arthur Hillen.

Célinde Schoenmaker speelt Jenny, een muziekstudente uit een arbeidersgezin waaraan Freek Bartels, in de rol van veelbelovend rechtenstudent Oliver, zijn hart verliest. Hun liefdesverhaal is even mooi als tragisch. Meeslepend, herkenbaar maar vooral uniek. Love Story is te zien op zaterdag 15 februari om 20.15 uur en op zondag 16 februari om 14.30 en om 20.15 uur.

Winactie
Voor de voorstelling Love Story mogen wij 2 x twee kaarten weggeven. Het gaat om een mail-en-winactie. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Mail om te winnen uw gegevens naar: prijsvraag@spant.org.

'Starters hebben meer mogelijkheden'

Startersdebat op 5 februari in het gemeentehuis

De makelaars en financieel adviseurs staan klaar voor een goed gesprek. Foto: jessica de jong

door Jessica de Jong

BUSSUM - Ook zonder vast contract kun je een woning kopen. En als je een huis koopt, dan ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je een huis huurt. Makelaars en financieel adviseurs maken regelmatig mee dat starters niet goed op de hoogte zijn van hun mogelijkheden om een woning te kopen. De gemeente Bussum houdt daarom op woensdag 5 februari een startersdebat waarbij veel duidelijk moet worden over de mogelijkheden van het kopen van een huis.

Het blijkt dat er tien keer zoveel vraag is naar een sociale huurwoning dan er wordt aangeboden. "Je kunt wachten tot je aan de beurt bent, maar waarom zou je niet kopen? Het moment is ideaal want de rente staat laag", vertelt makelaar Jolanda Menzink van makelaardij Koopmanschap en Greebe. "Met een starterslening heb je voor 125.000 euro al een flat aan de Lange Heul."

Patrick Brands van Baar Advies vult haar aan: "De starters zijn zich niet bewust van de mogelijkheden in de markt. Koop je die flat, dan betaal je 500 euro per maand. Dat is toch een stuk minder dan de 650 - 700 euro die particulieren vragen." Menzink: "En bovendien is het zo dat een starter die nu koopt al wat opbouwt en een deel van de schuld kan aflossen. Op die manier is het veel makkelijk doorstromen naar een grotere woning."


Afgestudeerd
Brands weet zich goed te verplaatsen in de starters en ziet dat het kopen van een huis ook voor afgestudeerden een haalbare kaart is. "Het is ook zo dat je al snel niet meer in aanmerking komt voor een huurwoning nadat je bent afgestudeerd. Stel je hebt een hbo-opleiding afgerond en je vindt een baan. Dan verdien je zo 2.000 euro per maand en dat betekent dat je jaarinkomen boven de inkomensgrens van 26.000 euro zit, waardoor je dus niet een sociale huurwoning kunt betrekken. Kopen is dan erg aantrekkelijk."

'Zelfs zonder vast contract kun je een woning aankopen'

Starterslening
Zijn collega Benno Sijmons vertelt dat de gemeente ook nog redelijk wat startersleningen heeft. "Daar moet nog veel meer gebruik van worden gemaakt. In 2013 zijn 8 van die startersleningen van maximaal 40.000 euro toegekend. Dat betekent dat er nog zeker 10 Bussumers hiervoor in aanmerking komen. Dat geld blijft maar liggen. Hoe dat komt? De lening wordt nu alleen aangeboden als je onder de 34 bent. Als op de bijeenkomst blijkt dat er diverse mensen van 36 jaar zijn dan moeten we misschien kijken of we, net zoals de gemeente Blaricum, de leeftijdsgrens moeten loslaten."
Volgens makelaar Menzink is het ook in het belang van de gemeente om starters binnen de gemeentegrenzen te houden. "Bussum vergrijst. We moeten zorgen dat jonge mensen niet naar Almere gaan en daar een woning huren, want dan raken we ze kwijt."

Aanmelden
Tijdens de interactieve avond moeten diverse antwoorden komen. Waarom wil een starter niet kopen? Weet iedereen dat er startersleningen zijn? Wethouder Paul Barneveld en Christine Willems, directeur Dudok Wonen, makelaars en hypotheekadviseurs gaan met elkaar in debat. Aanmelden kan door te mailen naar debat@baaradvies.nl. Onder de aanmelders wordt een iPad verloot. Binnenlopen op het gemeentehuis kan ook. De avond begint om 19.00 uur.

GroenLinks en ouderen maken winterwandeling

Gezellige wandeling richting de Watertoren. Foto: Bob Awick

BUSSUM - GroenLinks Naarden-Bussum heeft afgelopen zaterdag een frisse neus gehaald met enkele bewoners van verzorgingshuis De Zandzee.

Deze winterwandeling was bedoeld om aandacht te vragen voor de zorg. Een grote groep vrijwilligers was bereid te helpen bij de wandeling door bijvoorbeeld een rolstoel te duwen. Ook GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman was erbij. "Een prachtige gelegenheid om rustig met de mensen te praten." In de Watertoren kregen de wandelaars wat te drinken, een presentatie over de renovatie van de toren en een schitterend uitzicht.

Wapens gevonden na bezoek deurwaarder

BUSSUM - Agenten hebben donderdag aan de Keizer Ottostraat enkele wapens gevonden. Ze hebben de bewoner van het pand, een Bussumer (58), aangehouden.

De voorwerpen werden ontdekt toen de man een bezoekje kreeg van een deurwaarder. De agenten waren ter plaatse om de deurwaarder te ondersteunen. Ze vonden naast een paar vuurwapens ook enkele verboden opgezette vogels en enkele voorwerpen gemaakt van ivoor. De agenten hebben de spullen meegenomen. Naar de opgezette vogels en de ivoren voorwerpen wordt nog nader onderzoek gedaan.

De Bussumer werd donderdag meteen aangehouden. De man begon te schelden tegen de deurwaarder en werd, mede daarom, meegenomen naar het bureau.

Zogenaamde nieuwe buurvrouw steelt sieraden

BUSSUM - Een 78-jarige vrouw uit Bussum is donderdag bestolen van sieraden en zilverwerk nadat ze een zogenaamde nieuwe buurvrouw had binnengelaten. De dame is volgens de politie slachtoffer geworden van een babbeltruc.

Het voorval gebeurde in de middag toen twee vrouwen aanbelden bij de bewoonster van de Claudiagaarde. Eén van hen stelde zich voor als de nieuwe buurvrouw, dit bleek een mooie smoes om binnen te komen. Eén van de vrouwen wilde de keuken zien terwijl de andere vrouw in de hal bleef wachten. Na een gesprekje in de keuken vertrokken de twee vrouwen. 's Avonds ontdekte de 78-jarige vrouw dat ze was bestolen van sieraden en zilverwerk.

Signalement
De vrouw die meeliep naar de keuken was ongeveer 1.70 meter lang, eind 20 en slank. Ze had een donkere winterjas tot over haar knieën en droeg een zwarte hoofddoek met daaroverheen een lichtkleurige sjaal. Ze sprak slecht Nederlands. De ander vrouw was 1.80 lang en rond de 50 jaar, stevig postuur. Ook zij had een donkere winterjas, een zwarte hoofddoek en sjaal. Ze sprak Nederlands met een accent. De vrouwen zijn weggelopen in de richting van de Aaltje Noordewierlaan.

Getuigen worden verzocht de politie te bellen op 0900-8844.

Petra Olgers nieuwe voorzitter Milieuraad

Foto: Gemeente Bussum

Petra Olgers is afgelopen week de nieuwe voorzitter van de Milieuraad Bussum geworden. Ze neemt daarmee het stokje over van Gerard Bergenhenegouwen. Tijdens een bijeenkomst bedankte Bergenhenegouwen iedereen voor de afgelopen jaren. Op zijn beurt kreeg de Bussumer zelf bedankjes van wethouder Gerard Boekhoff. De wethouder was vol lof over het werk van Bergenhenegouwen en wenste meteen opvolger Olgers succes voor de komende jaren.

Koos van Empel

Oprichter van Miraview
Squashspeler
Bussumer sinds 2 jaar

Je speelt op hoog niveau squash. Wat is je doel?
"We hopen op prolongatie in de eerste divisie. We hebben nog vier wedstrijden te spelen."

Squash je al lang?
"Een jaar of twintig. Ik woon nu 2 jaar in Bussum, maar ken mijn medespelers van Squash & Wellness nog uit de tijd dat ik tegen ze speelde toen ik in Utrecht woonde."

Wat is er zo leuk aan squash?
"Het spel is intensief en dynamisch. Ik kan ook geen betere workout bedenken dan een squashwedstrijd op hoog niveau."

Wat doe je in dagelijks leven?
"Ik ben oprichter van Miraview, een bedrijf dat problemen oplost van fashionretailketens met échte winkels. We verhogen de verkoop en zorgen dat er meer mensen fashionwinkels inlopen om kleding te passen en te kopen."

Wat zou je doen met een miljoen?
"
Investeren zodat ik met mijn bedrijf nog sneller winkelgebieden kan helpen ontwikkelen naar de toekomst. Daarmee pak ik tevens het maatschappelijke probleem aan van leegstand in winkelgebieden. Want leegstand is voor niemand goed. Niet voor ondernemers, niet voor bewoners. Kijk voor de grap eens naar het effect van een lege winkel in Bussum zelf."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"
De vrije val uit mijn parachutesport. Ondanks een paar duizend sprongen inmiddels blijft dat een heerlijk gevoel."

Als je een dag burgemeester was?
""Dan zou ik zorgen dat er op korte termijn een kern in het centrum komt voor retail en horeca. Rigoureus te werk gaan met een graafmachine zodat het allemaal wat sneller gaat. Je zou een paar gebouwen plat kunnen gooien, bijvoorbeeld het foeilelijke gemeentehuis en daar een centraal plein kunnen maken met bomen en terrassen. Het ontbreekt nu aan een leuk centraal punt in Bussum."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Sport, de fusie en de snelheidsbeperkingen in het Spiegel."

Vrijspraak voor organisatie illegale pokertoernooien

Rechter ziet poker toch als behendigheidsspel

door Estella Heesen

BUSSUM – De Rechtbank Amsterdam heeft oud-uitbater Jan Blaas van het Bussumse café De Viersprong aan de Huizerweg vrijgesproken van het overtreden van de Wet op de Kansspelen.

Blaas werd samen met zijn zoon en een vriend verdacht van het illegaal organiseren van pokertoernooien. De rechtbank acht dit niet bewezen. De hamvraag in deze kwestie is of pokeren een behendigheidsspel dan wel een kansspel is. De rechtbank vindt dat het om een behendigheidsspel gaat. De officier van justitie eiste straffen van 2000 euro voor Blaas en 5000 euro voor zijn zoon en diens maat. Het heeft alles bij elkaar bijna zeven jaar geduurd voordat er een einde kwam aan de gerechtelijke gang. Tenzij justitie in beroep gaat. Dat zal binnen twee weken bekend worden. De rechtbank verwerpt in haar vonnis het arrest van de Hoge Raad uit 1997. Zij vindt dat wanneer geoefende spelers aan het pokeren zijn het gaat om behendigheid. Justitie stelde tijdens de behandeling van de zaak dat pokeren juist wel een kansspel is en beriep zich op het arrest van de Hoge Raad. Zij betitelt daarin het spel pokeren als kansspel. Maar de rechtbank meent dat het spel de afgelopen jaren zeer verfijnd is en zoveel wordt gespeeld waardoor deskundigheid bij spelers de kansfactor overtreft.
De zoon van Blaas en diens vriend kwamen met het idee bij eigenaar Blaas om pokertoernooien te organiseren om meer inkomsten te genereren. Het tweetal richtte een kaartvereniging op en stuurde een brief aan de belastingdienst. Het café sloot haar deuren als iedereen binnen was zoals in de wet vermeld staat. "Op die manier hadden we geen vergunning nodig'', zei de zoon. Echter, op 5 april 2007 deed de politie een grootscheepse inval in De Viersprong en Blaas en zijn zoon werden twee dagen vastgezet. Voor Blaas is de uitspraak een bittere troost. Hij deed zijn café, dat hij 32 jaar had, na zijn arrestatie aan de kant.

Uitspraak is een bittere troost voor oud-uitbater Jan Blaas

Nationale Voorleesdagen gestart

Pip, bekend als Wiet in GTST, leest voor Foto: Bob Awick

BUSSUM - Kinderen op kinderdagverblijven en scholen zijn afgelopen week vanwege de Nationale Voorleesdagen voorgelezen uit het boek 'Krrr...okodil' van Catherine Rayner. De kleintjes van Kindergarden kregen tv-ster Pip Pellens op bezoek.

De peuters en kleuters keken ademloos toe hoe Pellens, bekend van GTST, voor kwam lezen. Er werd volop gelachen. Ook op andere plekken werd deze week voorgelezen. Zo heeft ook de burgemeester kinderen voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar.

Aantal school-verlaters neemt af

BUSSUM - Het afgelopen schooljaar hebben 47 kinderen hun school verlaten voordat ze examen hebben gedaan, het laagste aantal van de afgelopen acht schooljaren. Dat laat het RBL weten.

Daarmee nam het aantal schoolverlaters de afgelopen schooljaren met meer dan de helft af; acht jaar geleden waren er nog honderd Bussumse schoolverlaters. Dat het aantal de laatste jaren steevast daalde komt vooral doordat er op de scholen veel projecten gehouden worden om de jeugd aan boord te houden. Door de hele streek stopten het afgelopen schooljaar 380 jongeren tegenover 853 jongeren na het schooljaar 2005-2006.

Meer woningen verkocht

BUSSUM - In Bussum zijn het laatste kwartaal van het afgelopen jaar meer woningen gekocht of verkocht dan in de rest van het jaar. Het laatste kwartaal werden er 87 panden verkocht, tegenover 58 het eerste kwartaal. Dat meldt makelaarsgenootschap NVM.

Met 87 verkochte panden het afgelopen kwartaal was het aantal net wat lager dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder (90). Tegenover dezelfde kwartalen de jaren daarvoor nam het aantal wel toe. De toename stemt de Bussumse makelaar Robert Schouten hoopvol. "We merken dat de markt stukje bij beetje weer wat aantrekt. Ook de wat duurdere panden worden weer verkocht. Vooral het laatste half jaar gaat het goed", zegt de makelaar.

Toch waakt Schouten voor te veel hoop. "Aan de onderkant van de markt moet het ook nog aantrekken. En ook de bedragen vallen nog wat tegen. Het gaat langzaamaan wel de goede kant op, maar we hebben nog wel even te gaan."

Web topvijf

1. Voetbaljeugd BFC op straat aangevallen
2. Wapens gevonden na bezoek deurwaarder
3. GTST-ster leest voor aan peuters
4. Geen celstraf voor oud-cafébaas
5. Naarder gepakt voor opstootje voor Bussums café

'We staan dichter bij de cliënten'

Wijkteams Vivium nu een jaar zelfsturend

Mieke van Nimwegen aan het werk in zorgcentrum De Zandzee. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De wijkteams van Vivium Zorggroep werken sinds een jaar zelfsturend. Verpleegkundige Mieke van Nimwegen van wijkteam het Spieghel / Hilversumse Meent is erg te spreken over de verbeteringen die deze nieuwe werkwijze met zich meebrengt.

Wat houdt de nieuwe werkwijze in?
"Voorheen hadden we 1 groot team met ongeveer 60 medewerkers. Nu hebben we een team in Naarden, Bussum Centrum, Bussum-Zuid en ons team in het Spieghel. Ieder wijkteam bestaat uit ongeveer 15 mensen. De cliënten krijgen dus veel vaker een 'bekende' over de vloer. De verzorging en verpleging zijn zelfsturend en dat betekent dat we geen managers meer hebben. Ook doen we nu zelf de administratie, de inkoop, het opstellen van roosters, personeelszaken, alles. De medewerkers hebben dus extra taken gekregen. Die tijd gaat overigens niet van de cliëntenzorg af."

Wat doe je precies bij het wijkteam?
"Ik ben wijkverpleegkundige. We zijn met het team verantwoordelijk voor de zorg voor de mensen die wonen in het Spieghel, een stukje van het centrum en de Hilversumse Meent. Ik heb allerlei taken uiteenlopend van een intake, het toedienen van insuline, zwachtelen, noem maar op. We regelen de algemene dagelijkse behoefte voor ongeveer 70 cliënten, waaronder een aantal bewoners van De Zandzee."

Het was lang onduidelijk of Vivium doorging met de thuiszorg, kregen jullie veel vragen?
"Heel veel ouderen vroegen ons of ze straks geen verzorging meer zouden krijgen. Daar was veel verwarring over, maar natuurlijk blijven ze die krijgen. De kwestie draaide om de huishoudelijke hulp. De verpleging en verzorging thuis blijven gewoon bestaan, evenals de huishoudelijke hulp."

Mensen moeten steeds langer thuiswonen. Wat merken jullie daarvan?
"Sinds de indicaties vanuit de zorgverzekeraar zijn veranderd, merken we daar veel van. Tegenwoordig kom je met een zogenoemde ZZP-indicatie 1 of 2 niet meer in een verzorgingshuis. Deze mensen zijn vooral afhankelijk van mantelzorgers of de thuiszorg. Ze zijn nog 'te gezond' voor een plek in een verzorgingshuis. Omdat iedereen langer thuiswoont, moeten we wel meer zorg aan huis leveren. Dat kan uiteenlopen van 1 keer in de week iemand douchen of 4x per dag langskomen. Je kunt nu pas met een indicatie 4 naar een bejaardenhuis. Dat vinden veel van onze cliënten jammer. Bijvoorbeeld omdat ze eenzaam zijn en liever niet meer alleen thuis willen wonen. Dat is lastig."

Wat merk je zelf van de nieuwe werkwijze?
"We staan dichter bij de cliënten en kunnen zodoende beter in hun behoeftes voorzien. Cliënten zien dat er minder wisselingen zijn in de verpleging en dat is een groot voordeel. Ook zijn de lijntjes korter. De cliënten bellen niet via kantoor maar rechtstreeks met het team: we kunnen alles zelf regelen en dat werkt vaak heel prettig."

Uit de Bussumse Historie

Vooraanzicht Nieuwe gebouw in 1930.

Eltheto

Interieur grote zaal in 1930.

'Ons Nieuwe Gebouw', 'het Jeugdgebouw', 'het Nieuwe Gebouw'. Diverse namen kreeg in de loop der jaren het gebouw dat de hervormde gemeente in 1930 achter de Huizerwegkerk (later Vredekerk genoemd) liet bouwen.

Op dinsdagavond 2 september 1930 werd het gebouw officieel geopend. De hervormde gemeente had ruimte nodig voor haar kerkdiensten en andere activiteiten.

In 1930 wordt het nieuwe gebouw zo beschreven:

"Het ligt aan een breed voorplein met grind. De toegang bestaat uit brede gelakte teakhouten deuren. Men komt in een ruime hall. Rechts een deur naar het catechisatielokaal.

Twee grote dubbele deuren in de hall leiden naar de grote zaal. Zes 5,2 meter hoge ramen van glas-in-lood zijn er aan de lange zuidzijde van de zaal. Er is plaats voor 400 personen en boven het achtergedeelte is een galerij voor 100 personen. Men kan de zaal in tweeën delen. In de hall is een trap naar boven en via het portaal daar is een deur naar de galerij. Er is een ruimte voor een filmoperateur met zijn toestel, zodat de zaal ook voor andere bijeenkomsten dan kerkdiensten gebruikt kan worden. Boven zijn nog twee vergaderruimtes. Op beide verdiepingen is een keukentje. Het gebouw wordt verwarmd met gasradiatoren. Onder het gebouw is een kelder met opbergruimte en fietsenstalling. Groen-bruine lambrisering is er in het gehele gebouw. Daarboven zacht-gele muren en vloeren van gelakt rifthout" (grenen).

Toiletten en een orgel worden niet genoemd, maar waren er wel.

De architect is N. Doornberg (die ook de Huizerwegkerk bouwde).

Het gebouw werd voor kerkdiensten gebruikt, catechisaties, jeugdactiviteiten, vergaderingen en bijeenkomsten. In de jaren 50 heette het gebouw Eltheto (grieks voor 'Uw Rijk Kome'). In 1956 werd het tijdelijk een tv-studio na de brand in de Irene-studio. Dat kon want in 1956 kwam de Verlosserkerk gereed. Daarna werd Eltheto voor televisiedoeleinden drastisch verbouwd: Studio III B. Er werd een nieuw Eltheto gebouwd waar in de jaren 70 de hervormde Wijkgemeente, na verkoop van de Johanneskerk in de Nieuwe Englaan, ging kerken met de naam: de Eltheto-gemeente in de Eltheto-kapel. Het oorspronkelijke gebouw werd nu het 'Oude Jeugdgebouw' genoemd.

In de jaren 90 werd het totale Vredekerk-complex verkocht en Eltheto gesloopt.

Klaas Oosterom

Bron en foto's: Bussumsche Kerkbode uit 1929 en 1930.

Gaston Bannier is de dorpsdichter van Bussum. Op donderdag 30 januari is het in Nederland en BelgiŽ Gedichtendag. Daarom verblijdt hij ons ook deze week met een gedicht.

in een gedicht kun je wonen,

soms langer dan in een huis.

je verzint wat bomen voor het raam,

de plaats waar de stoelen kunnen staan

en als je genoeg hebt

van de rode tegels in de gang,

laat je gewoon

een regel wit op het behang,

zoals hier.

Gaston Bannier

dorpsdichter van Bussum

Drie Naardense ondernemers weten raad met de crisis

Conceptstore combineert 3 winkels

Het aanbod van drie zaken onder één dak. Foto: Lisa van Dorp

NAARDEN - In de Marktstraat, schuin tegenover het stadhuis, zitten drie ondernemers onder één dak. Conceptstore Markstraat 5 is een soort miniwarenhuis. Je kunt er terecht voor bloemen, cadeau-artikelen, mode en tegels. En een kop koffie en een praatje met de drie ondernemers aan de grote tafel halverwege de zaak. Een sympathiek antwoord op de crisis.

Van buiten zie je het niet meteen, maar op nummer 5 zitten drie zaken in een verrassend diepe winkel. Tot vorig jaar runde Harm van Meeuwen er in zijn eentje tegelzaak Atelier KK, nu deelt hij het pand met bloemenzaak Juffertje in 't Groen en modeboetiek Jill Fashion & More. "Vanwege de hoge huur en de crisis wil je als ondernemer minder kosten maken en meer omzet genereren", legt Van Meeuwen de combinatie van de drie zaken uit. "Als je alleen maar tegels verkoopt, krijg je twee klanten per dag. Dus ben ik op zoek gegaan naar medehuurders voor een breder aanbod."

Dus opende Saskia Reerink in mei haar bloemenwinkel voor in de zaak en hangen sinds dit jaar de kleding en accessoires van Hilda Allaert achter in de 27 meter diepe winkel. De kruisbestuiving werkt, zegt het drietal. "Mensen die voor een bloemetje komen, lopen door en vinden ook een leuke tas of shawl", vertelt Saskia. Niemand heeft er haast. Hilda: "We zijn een belevingswinkel, geen snelle webshop. Koffie en thee staan altijd klaar."

Slagerij Broodbakker zit 25 jaar op hetzelfde adres

Marc en Annemieke Broodbakker vieren dubbel jubileum

Slagers Annemieke en Marc Broodbakker zijn grapjes over de naam van hun zaak wel gewend. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Slagerij Broodbakker aan de Burgemeester Jur Visserlaan heeft een dubbel jubileum. De familiezaak bestaat deze maand 25 jaar én huidige eigenaren Marc en Annemieke Broodbakker runnen de winkel nu precies vijf jaar. Dat vieren de slagers met een week vol aanbiedingen, vertelt Annemieke Broodbakker.

Slagerij Broodbakker is een echt familiebedrijf. Ruud en Margo Broodbakker begonnen de zaak in 1989, nadat ze al jaren een slagerij hadden gehad vlak bij de Amsterdamse Middenweg. Toen ze vijf jaar geleden met pensioen gingen, nam zoon Marc de zaak over. Hij doet het vlees en de vleeswaren, zijn vrouw Annemieke maakt de kant-en-klare maaltijden. Ruud en Margo zijn nog vaak achter de toonbank van de winkel te vinden en ook de zoon van Marc en Annemieke werkt er als zaterdaghulp.

De tegenstrijdige naam van de slagerij zorgt al 25 jaar voor vertier in de winkel. De Broodbakkers zijn grappen over bakkers en slagers wel gewend. Elke dag komen er wel mensen binnen die er iets over zeggen, vertelt Annemieke Broodbakker. "We krijgen soms klanten die om een heel wit vragen omdat ze buiten niet goed hebben gekeken. Over het algemeen is het heel komisch." Ze neemt het allemaal op de koop toe, want het slagersvak bevalt haar prima. "Het is super werk. De slagerij geeft een hoop gezelligheid, we maken een praatje met alle klanten. We zijn een echte dorpswinkel wat dat betreft. En ik sta hier ook nog eens de hele dag samen met Marc, mijn beste maatje."

De tegenstrijdige naam van de slagerij zorgt al 25 jaar voor vertier in de winkel

Rokerij
De producten die de Broodbakkers het best verkopen zijn ossenworst, rookworst, biefstuk en achterham. "Die lopen het hardst. Van de rookworsten verkopen we er in de winter tussen de 150 en de 175 in de week. Marc heeft met zijn rookworstrecept ook prijzen gewonnen." De ossenworst en de rookworst maken ze zelf. "We zijn de enige slagerij in Naarden met een eigen worstmakerij en rokerij. We hebben een uitgebreid assortiment aan eigengemaakte vleeswaren", vertelt Annemieke trots.

De klanten van de ambachtelijke slager komen overal vandaan. Het meest uit Naarden, uit de Keverdijk, de Vesting, het Rembrandtpark, maar ook uit Bussum en Laren. Sommigen komen er elke dag voor hun onsje vleeswaren, anderen doen er een keer in de week hun boodschappen. "We hebben zelfs een trouwe klant die helemaal uit Amsterdam komt voor onze rookworst", vertelt Annemieke. "Maar die is dan ook heel erg lekker. Altijd vers en sappig."

Bij de Broodbakkers thuis staat nooit vis op tafel. Annemieke: "We eten altijd vlees. En soms neem ik een kant-en-klare maaltijd uit de slagerij mee voor thuis. Dan hoef ik niet twee keer te koken."

Newfysic komt met nieuwe afslankmethode

Newfysic aan de Huizerweg. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Ultrasone golven en rode lampen. Die kunnen vanaf nu helpen om gemakkelijker af te vallen. 'Afslankdokter' Newfysic heeft vanaf nu de 'C-CAV PRO', waarmee vetrolletjes sneller tot het verleden behoren.

"Het apparaat pakt opgehoopt vet aan", zegt Mike Goedhals van Newfysic. "Met ultrasone golven en de rode lampen wordt het vet stukgemaakt. Als je daarna flink beweegt en veel water neemt, val je af. Er worden al goede resultaten geboekt met het apparaat."

Afspraak
Goedhals heeft het apparaat nog maar kort, maar er wordt veel naar gevraagd. "Er komen al veel mensen langs voor een gesprek. Vooral deze maanden en in het voorjaar wordt er veel gelijnd. Mensen kunnen ons bellen voor een afspraak op 035- 698 0517."

Kunstcafé geopend op Nieuwe Brink

Workshops in het kunstcafé.

BUSSUM - Het zogenoemde Kunstcafé heeft onlangs de deuren geopend op de Nieuwe Brink. Het café is een galerie waar kunst te koop is, maar waar ook een drankje genuttigd kan worden. Verder zijn er cadeaus en woonaccessoires te koop.

Kunstenaars uit Bussum en omgeving geven in het pand workshops. Op de planning staan ook nog open podia, lezingen en meer. Eigenaren Mirjam en Norwin Mulder hebben het Kunstcafé opgericht vanuit hun passie voor kunst. Ze beogen met het Kunstcafé een ongedwongen sfeer en kunstzinnige inspiratie. "Wij willen een plek creëren waar iedereen die daar belangstelling voor heeft kan binnenlopen om werk te bezichtigen, te kopen of om een praatje te maken, al dan niet over kunst, of om gewoon de krant te lezen."

BFC kent geen problemen

Bussumers met acht doelpunten langs tegenstander

BFC had geen enkel probleem. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Goal na goal zondag voor de voetballers van BFC. De Bussumse derdeklasser herstelde de zeperd van een week geleden tegen Roda '46 deze week met een afgetekende 8-0 zege op het veel lager geklasseerde Waterwijk.

De tegenstander had geen moment wat te vertellen. BFC was veel beter en had al meteen het betere van het spel. Met volop aanvallen zorgden de Bussumers al snel voor gevaar. Toch duurde het even voordat BFC ook kon scoren, in het begin was vooral de laatste pass nog onscherp. Halverwege de eerste helft lukte het BFC toch. En toen was het hek ook meteen van de dam. Eerst kon Sander Waterland een rebound tegen de touwen werken. Enkele goede aanvallen later werd de score nog groter: Dico Knevel, Julian van der Lek en Sander Waterland zorgden voor de 4-0 ruststand.

Na de thee bleef BFC doorzetten en was het voetbal met vlagen erg goed. Vlak na rust kon Sander Waterland op aangeven van Tom Beekman ook z'n derde goal van de dag maken. Voor de Almeerders was er geen houden meer aan; BFC zette door en kreeg kans op kans. Na een uur voetballen kon Rob Boel de score op 6-0 zetten. Met deze comfortabele voorsprong op zak maakte BFC wat meer foutjes en was ook de scherpte voor het doel van de tegenstander wat verslapt.

Toch gaf de slotfase de toeschouwers nog wat redenen om even op te veren. Ze werden vermaakt met nog twee treffers. Eerst kon Rowell van der Meer na een goede pass van Jeroen Olthof de zevende treffer maken. De laatste goal was voor Dwight Oehlers. Met een goed en beheerst schot werd de 8-0 compleet gemaakt.

Stand
Doordat de concurrenten van BFC, Brederodes en Roda '46, punten verspeelden deden de Bussumers goede zaken. De voorsprong op de twee naaste belagers bedraagt ondertussen 5 punten. Komend weekend kan BFC de volgende stap maken. Dan speelt de ploeg tegen Brederodes en kan het het gat groter maken. Het gat met de rest van de top 5 bedraagt echter nog wel wat punten. Wasmeer staat met 3 punten voorsprong een plaatsje hoger dan BFC. Koploper SCH'44 heeft al een voorsprong van 10 punten op de Bussumers.

Geen geluk voor BHC/SDS'99

BHC/SDS'99 kwam net tekort. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een vervelende nederlaag afgelopen weekend voor de handballers van BHC/SDS'99. De Bussumers verloren met 27-30 van concurrent 't Fortuin/VVW. Vooral pech speelde de Bussumers parten.

De Bussumers speelden naar behoren, maar hadden ook problemen met de tegenstander. Het duel tussen de twee ploegen was steeds spannend. Vooral voor rust speelden de Bussumers goed en werd er goed tegenstand geboden aan de tegenstander. Toch waren er momenten waarop de Bussumers even wat terugzakten. Dat zorgde ervoor dat VVW kansen kreeg en zodoende ook op voorsprong kon komen. De marges bleven echter krap. Na de eerste helft stond VVW slechts één puntje voor op BHC/SDS'99.

Na de rust was het anders. Het duel bleef spannend. BHC/SDS'99 vergat echter veel afspraken na te komen. Vooral de achterhoede maakte enkele foutjes. Daardoor bleef de voorsprong van de tegenstander staan.

"Een erg zure nederlaag", besefte coach Koen Nieuwenhuis na afloop van het duel. "De helft van alle duels tegen deze ploeg zullen we gewoon de punten pakken, vandaag zat het even tegen. We hadden zeker die twee punten kunnen pakken, maar helaas. Zij hadden net wat meer geluk."

BHC/SDS'99 moet het na afgelopen weekend nog doen met een achtste plaats, net een plekje hoger dan de tegenstander van afgelopen weekend. Toch bedraagt het gat met de top 3 slechts 4 punten dus er kan nog van alles gebeuren. Het handbaljaar telt nog zeven duels. "We staan er best goed voor. Het gat onderaan bedraagt voldoende punten en het gaatje met de top 3 kunnen we nog wel overbruggen. We hopen over een paar weken gewoon netjes halverwege de stand te staan. Promoveren wordt een stap te ver. We doen het goed als hoofdklasser. Dat houden we graag zo."

Komend weekend speelt de ploeg tegen KRAS/Volendam. De Volendammers staan zevende. "Het hangt er even van af welke spelers ze opstellen. Als ze een sterke ploeg opstellen zou het best eens een zware pot kunnen worden."

SDO troeft knap koploper af

BUSSUM - Op jacht naar klassebehoud hebben de voetballers van SDO zondag goede zaken gedaan. De Bussumers klommen een paar plaatsen omhoog door knap de sterke Amsterdamse koploper JOS/Watergraafsmeer aan de kant te zetten. SDO toonde veel vechtlust en won met 2-0.

SDO speelde erg goed en zorgde al snel voor problemen aan de kant van JOS/Watergraafsmeer. De eerste helft was erg spannend en de ploegen waren erg gewaagd aan elkaar. SDO kreeg voetballend de beste kansen. Al halverwege het duel gaven de Bussumers de eerste plaagstootjes en kreeg de ploeg een goede kans op de voorsprong. Voor rust werd dat ook beloond toen Dennis de Loos na een goede manoeuvre van Ilias El Mazouji de bal tegen de touwen kon koppen.

Na de rust zette SDO de toon door de voorsprong ook meteen te verdubbelen. Zeno Peereboom zette voor op Jerry Stift, waarna de SDO-speler kon scoren. De Amsterdammers waren daarmee verslagen en konden nauwelijks nog voor gevaar zorgen. Vooral doordat de Bussumse achterhoede goed stond te spelen, werd de voorsprong goed vastgehouden.

Zesde plaats
SDO staat na zondag op een knappe zesde plaats, op negen punten achterstand van JOS/Watergraafsmeer.

DOC op alle fronten afgetroefd

BUSSUM - Geen kansen afgelopen weekend voor de korfballers van DOC. De Bussumers werden op alle fronten afgetroefd door SDO en verloren met 13-19 van de nog ongeslagen koploper.

DOC speelde vooral voor rust ondermaats en keek al snel tegen een grote achterstand aan. SDO zette al meteen veel druk en mede daarom maakten de Bussumers veel plaatsfouten. Dat leverde voor rust een achterstand van 4-11 op, waarmee de Bussumers al verslagen leken.

Na rust was het spel van DOC echter wat beter en kon het zoetjesaan ook wat aanvallen. De Bussumers scoorden weer en na een paar snelle goals werd een groot gedeelte van de achterstand weggewerkt. SDO kon de voorsprong echter goed vasthouden en voor de koploper was de zege al snel zeker.

Toch bleef de schade voor de Bussumse ploeg beperkt. DOC staat nog steeds exact halverwege de stand en kan geen kant meer op. De koplopers hebben een te grote voorsprong. Aan de andere kant heeft DOC ook voldoende punten.

Revanche zaalvoetballers

BUSSUM - Met een 5-4 zege op AORC hebben de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling deze week revanche genomen op het ondermaatse potje van een week geleden. De Bussumers waren deze week een stuk sterker dan de tegenstander.

Het grootste gedeelte van het duel hadden de Bussumers geen problemen. Voor rust stond er al een voorsprong op het scorebord en vlak na de rust werd deze zonder al te veel problemen verder verhoogd. Met een 5-1 voorsprong op het scorebord leek de zege voor de Bussumse zaalvoetballers al snel zeker. Toch kwam de tegenstander nog even terug.

De laatste fase van het duel moesten de Bussumers AORC even laten gaan en kwam er toch nog een 5-4 op het scorebord te staan. De Bussumse zege kon echter standhouden, waardoor de ploeg de eerste punten van het nog jonge jaar pakten.

Met de zege deden de Bussumers goede zaken. AORC stond, met een duel meer gespeeld, een plaatsje hoger dan de Bussumers op zes punten voorsprong. De Bussumers staan zevende.

Eerste zege squashers

BUSSUM - Met nog 4 duels te gaan, hebben de squashers van Squash & Wellnes afgelopen week goede zaken gedaan. De Bussumers pakten de eerste zege door Squash Ede aan de kant te zetten.

Koos van Empel opende sterk door met 3-1 zijn tegenstander te verslaan. Roland Monsma en Frank van Riet volgden dat voorbeeld. Alleen Remco de Bruijn verloor z'n duel.

De Bussumse ploeg staat na afgelopen weekend op een achtste plaats.

Filmhuis Bussum

In the fog. Foto: Filmhuis Bussum

AMAZONIA (3D) volgt een aapje in de wildernis van het Amazonegebied.
CAPTAIN PHILLIPS toont het zenuwslopende kat-en-muisspel tussen Somalische kapers en de scheepsbemanning (waaronder Tom Hanks!).
TANTA AGUA is een warm coming-of-agedrama.
In AVANT L'HIVER van Philippe Claudel wordt een huwelijk verstoord door een boeket rozen.
SAMSARA is een stroom betoverende beelden van mens en natuur. Hypnotiserend!
MANDELA: LONG WALK TO FREEDOM over het leven van Mandela.
LA GRANDE BELLEZZA is een kleurrijke satire op het hedendaagse decadente Rome.
In ELLE S'EN VA herontdekt Catherine Deneuve, als zestigjarige, het leven.
THE BUTLER toont Forest Whitaker en Oprah Winfrey in het leven van een Witte-Huisbutler.
In FOR THOSE IN PERIL gaat een overlevende van een schipbreuk de strijd aan met de kracht van de oceaan.
IN THE FOG moeten drie Russische mannen in WO-I beslissingen nemen die niemand zou willen nemen.
PHILOMENA volgt een Ierse moeder op zoek naar haar zoon.
SNEAK PREVIEW op dinsdagavond.
Nederlands gesproken JEUGDFILMS: FINN, TURBO (2D) en OTTO IS EEN NEUSHOORN (3D).
Verder de diepromantische KLASSIEKER DOCTOR ZHIVAGO.

Versa vrijwillgerscentrale

Maatjesproject Gooi- en Vechtstreek: opgewekt maatje dat met een deelnemer die sociaal beperkt en eenzaam is bijv. bridge speelt en koffie drinkt (1 dagdeel per week).

AAI: tijdelijk gastgezin voor een buitenlandse zwerfhond. Dit houdt in: het tijdelijk (1-2 maanden) in huis nemen, verzorgen en uitlaten van een buitenlandse zwerfhond.

Project 60+ leest voor! Groep 3 van de Vitus Basisschool Bussum of Peuterspeelzaal Ukkepuk Bussum of kinderdagverblijf de Woelwaters te Naarden: voorleesoma of -opa gezocht voor 1 uur per week.

Moestuinerij Stadzigt: vrijwilliger voor een dagdeel per week die samen met 6 andere vrijwilligers de moestuinerij bijhoudt.

zaterdag 1 februari tot zondag 9 februari

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. U kunt mee naar bijzondere attracties of evenementen waar u alleen niet zo makkelijk naartoe kunt gaan. Zoals a.s. zaterdag naar het paardenmuseum de 'Hollandsche manege' in Amsterdam. Ook gaat de bus deze week naar het Rijksmuseum, het Stedelijk museum, de Hermitage, het Frans Hals museum en het Singer museum. Liever iets muzikaals: woensdag gaat de bus voor het lunchconcert naar het Concertgebouw of, als u van bloemen houdt, ga dan mee naar de Orchideeënhoeve in Luttelgeest op zaterdag. Om u op te geven en voor de kosten van de uitjes belt u maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur naar 035-7504192.

zondag 2 februari

Muzikale middag

Het combo 'Opmaat' treedt op in De Palmpit. Het gezelschap bestaat uit een altsax, piano, gitaar, contrabas en een vibrafoon. Ze spelen evergreens, mainstream en achtergrondmuziek. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Muziek

Cees Pameijer en Floris Anderling spelen 'Darja Charapova' in Galerie Josephine aan de Kloosterstraat. Aanvang 15.00 uur.

Open dag

De Gooische Muziekschool en Dansstudio Van Harten houden een open dag 'Musical en Dans'. Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn er speciale activiteiten voor alle leeftijdsgroepen van 3 tot 18 jaar. Er zijn demo's, workshops en kleine presentaties. In de drie zalen die de Muziekschool heeft zijn doorlopend activiteiten en de toegang is gratis.

Carnaval

De Erwtenschieters houden als voorproefje op het grote carnaval een feestmiddag in RockSteady aan de Zanderijweg. Aanvang 13.30 uur, entree gratis.

Sing-in

De Gooische Muziekschool vindt dat peuters en kleuters meer muziek moeten maken. Dus nodigt de muziekschool alle peuters en kleuters van 't Gooi uit om te komen zingen, dansen en trommelen. Aanvang 10.00 uur. Aanmelden op info@degoooischemuziekschool.nl. Deelname is gratis.

woensdag 29 januari tot woensdag 5 maart

Cursus

Versa Welzijn houdt in Wijzer aan de Landstraat 'Mindfulness en meditatie'. Er wordt 5 weken lang een cursus gehouden, tot en met 5 maart. Aanvang 20.00 uur, kosten voor 5 weken € 90,-. Aanmelden kan op 06-16380595.

donderdag 30 januari

Dj-cursus

Versa Welzijn houdt een dj-cursus kinderen van de basisschool en de middelbare school. De cursus wordt gehouden in Wijzer aan de Landstraat. Aanvang 15.00 uur. Aanmelden op 035-6830154.

Themabuffet

Restaurant Vivanto van De Antonius Hof opent weer de deuren voor een 'themabuffet'. Er wordt een warm en koud buffet geserveerd. Aanmelden kan tot 23 januari op 035-6931456. Aanvang 17.00 uur, deelname € 17,50.

vrijdag 31 januari

Broodje Plus

Ruimte serveert weer Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, rechts naast de Koepelkerk. Vanaf 17.30 uur kunnen belangstellenden langskomen. Er wordt een broodmaaltijd met soep en snack geserveerd.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

zaterdag 1 februari

Concert

Drum- & Showband ViJos geeft haar concert op de planken van theater Spant!. Op het programma staan meerdere werken. Aanvang 20.00 uur, kaarten te koop op www.vijos.nl.

zaterdag 1 februari tot zaterdag 15 februari

Kerk open

De Koepelkerk opent op zaterdag weer de deuren. Bezoekers kunnen langskomen om de kerk te bewonderen. Ook wordt er werk getoond van fotografen van activiteitencentrum Jan Ligthart. De kerk gaat open tussen 12.00 en 15.00 uur.

maandag 3 februari

Huiswerkbegeleiding

De Scan houdt elke week huiswerkbegeleiding voor jongeren en geeft ze een rustig plekje om huiswerk te maken. Jongeren vanaf groep acht kunnen zich aanmelden op jcscan@versawelzijn.nl of 035-6943262. De huiswerkbegeleiding duurt van 18.30 tot 20.00 uur.

Lezing

Cees Tromp vertelt in de Witte Kerk van Naarden over 'De kunst van de vroeg-Italiaanse Renaissance' met onder andere het door Fransiscus beroemd geworden Assisi als uitgangspunt. Aanvang 20.00 uur, entree € 6,-.

maandag 3 februari tot maandag 17 maart

Expositie

In Wijkontmoetingscentrum de Schakel exposeert Marieke van Dijk tot en met maandag 17 maart. Zij schildert voornamelijk dierenportretten met stabilo-tone potloden. De expositie is te zien tijdens openingstijden.

dinsdag 4 februari

Lezing

Ds. P. Korver brengt in de NPB-kerk aan de Iepenlaan in Bussum de dichteres Vasalis onder de aandacht. Met als onderwerp 'Mystiek dichteres zonder geloof'. Aanvang 10.00 uur, entree € 6,-.

woensdag 5 februari

Dvd-voorstelling

De Palmpit vertoont een dvd op groot scherm. Aanvang 19.30 uur, entree € 1,-.

Cursus

Hilde Boot start weer met een cursus 'Mindful Mediteren'. Iedereen wordt van harte uitgenodigd hieraan deel te nemen: ervaring met mediteren is niet vereist. De cursus is wekelijks (10 keer) op woensdagavond. Opgeven op hilde.boot@gmail.com of 06-21975925.

vrijdag 7 februari

Meditatie-cursus

Yoga Lotus aan de Vliegdenweg houdt een gratis open kennismaking voor een nieuwe meditatiecursus. De cursus duurt 10 weken en start op 14 februari. Aanmelden en informatie via info@livingshape.nl of telefonisch op 06-30406791.

zondag 9 februari

Optreden

De Moclas Singers treden op in De Palmpit. Het koor brengt moderne, maar ook klassieke muziek. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

maandag 10 februari

Kooklessen

De Scan houdt weer kooklessen voor jongeren. Jongeren vanaf twaalf jaar kunnen met elkaar gerechten maken. Kosten jcscan@versawelzijn.nl of 035-6943262. Aanvang 16.00 uur.

dinsdag 11 februari

Computercursus

De Schakel houdt weer een computercursus. Het gaat om een cursus voor starters. Na de cursus weet u een beetje de weg op de computer. De cursus duurt 8 lessen. Aanvang 14.00 uur, deelname kost € 40,-. Opgeven op info@wijkpostdeschakel.nl of 035-6944742.

woensdag 12 februari

Wandeltocht

Bellefleur houdt weer een wandeltocht. Er wordt om 13.00 uur vertrokken vanaf Bellefleur. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur. De volgende wandeltocht is op woensdag 12 maart.

Het kunst & antiekweekend zit er weer op

Foto: Bob Awick

Meer dan 65 galeries en kunsthandelaren presenteerden zich de afgelopen dagen in de Grote Kerk. Vele kunstliefhebbers trokken vier dagen lang langs de standjes in de kerk met oude en hedendaagse kunst. Dat leverde veel drukte op in de Vesting. Maar niet alle ondernemers in de Vesting kregen extra aanloop door het evenement, zegt OVNV-voorzitter Marije van Proosdij. "Het zijn de restaurants die er baat bij hebben. De middenstanders die ik gesproken heb, hadden geen extra klanten door deze beurs."

Mooi Rembrandt rekent op akkoord raad op Storkplan

NAARDEN - Vereniging Mooi Rembrandt (VMR) verwacht dat de gemeenteraad woensdagavond het stedebouwkundig plan voor nieuwbouw in het Rembrandtpark aanneemt. Dat zegt voorzitter Thomas Schaap.

In het plan verrijzen straks op het Storkterrein een nieuw Wellant College, een unilocatie voor de Godelindeschool en 41 woningen in de stijl van de wijk. De oorspronkelijk ingetekende sociale huurwoningen zijn verhuisd naar de Amersfoortsestraatweg. De oppositie in de raad is daar tegen. Schaap ligt er niet wakker van, zegt hij. "Ik weet dat de VVD en D66 constructief meedenken in de lijn van VMR." Volgens Schaap is het Wellant College debet aan de knip. "Omdat zij weigeren na te denken over andere locaties voor hun school is de puzzel niet anders op te lossen dan de sociale woningbouw elders te realiseren."

Terugkijkend is de burgerparticipatie in het Storkproject volledig misgelopen, zegt Schaap. "De gemeente heeft alleen maar olie op het vuur gegooid. Maar VMR is over de emoties heen gestapt en heeft een win-winsituatie gecreëerd waar andere partijen nu ook baat bij hebben. De gemeente heeft geleerd van de kapitale fouten in het Storkproject en biedt de bewoners van de Keverdijk en de Amersfoortsestraatweg wel meteen inspraak bij de nieuwbouw in hun wijk. Die stap hebben wij zo gemist."

'Gemeente heeft geleerd van de kapitale fouten in het Storkproject'

Ook al ging er veel mis in het project, Schaap is trots op het resultaat. "We krijgen een unilocatie van de Godelindeschool en een ruime verkaveling en we hebben een brug weten te slaan naar de gemeente." Schaap verwacht dat de nieuwe huizen van het Storkproject een instant succes worden. "Ze gaan straks als warme broodjes over de toonbank. Ik krijg nu al veel telefoontjes van mensen die gehoord hebben dat er iets mooi gebouwd gaat worden in het Rembrandtpark en die meer informatie over de woningen willen."

Kennemers te sterk voor NVC

NAARDEN - Een slechte week voor de voetballers van NVC. De voetballers verloren zondag met 2-0 van concurrent De Kennemers en zakten daardoor af naar de tiende plaats van de stand.

NVC probeerde het wel, maar zag vooral dat na rust de kansen op een goede afloop weggenomen werden. De Kennemers wonnen het duel op karakter. Voor de Naarders was het al het achtste achtereenvolgende duel zonder zege. NVC won voor het laatst de laatste week van oktober en pakte de weken daarna slechts één punt.

Komend weekend speelt NVC tegen het veel hoger geklasseerde AFC'34, dat derde staat. De week daarna wacht Stormvogels, dat het ook een stuk beter doet. NVC moet de komende weken punten gaan pakken om klassebehoud zeker te stellen. Zeker nu de concurrenten de punten wel pakken, moeten de Naarders dat voorbeeld volgen, anders staat de ploeg nog een zwaar slot van het voetbaljaar te wachten.

Aquasporten in De Lunet goed bezocht

Sportief bewegen in het water. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Bewegen op muziek maar dan in het water. In zwembad De Lunet werd donderdag volop geaquasport. In het kader van de goede voornemens voor 2014 gaf het zwembad een avond gratis lessen.

Volgens Rita van den Akker van het zwembad was de avond een succes. "Er kwamen tientallen mensen op af. Vaste klanten, maar ook nieuwe mensen. Aquarobics is een gezellige sport om te doen: je doet het niet alleen. En in het water is bewegen nou eenmaal gemakkelijker."

Gezocht: wilgen-knotters

NAARDEN - Het buurtplatform Keverdijk Thijssepark Vierhoven is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het knotten van bomen in de wijk.

Om de bomen in de buurt klaar te maken voor het voorjaar gaat het buurtplatform op 22 februari aan de slag. De wilgenknotters verzamelen op het veldje achter het J.P. Thijssepark. Met gereedschap en zakken, geleverd door de gemeente, gaan de buurtbewoners vervolgens op pad om de bomen te knotten. Aanmelden kan op www.buurtplatformnaarden.nl.

Jongeren koken voor ouderen

NAARDEN - Naarder ouderen kunnen komende maandag naar De Schakel om pannenkoeken te eten.

De pannenkoeken worden gebakken door de jongeren van de kookcursus van jongerencentrum de SCAN. Die bakken meerdere keren per jaar pannenkoeken voor hun oudere stadsgenoten.

Geïnteresseerden kunnen maandag vanaf kwart voor 5 aan tafel. Daarvoor moeten ze zich wel eerst aanmelden op 035-6943262. Mee-eten kost 5 euro per persoon.

Twee inbraken op een dag

Foto:

NAARDEN - Inbrekers hebben vlak voor het weekend geprobeerd twee panden open te breken. De tweede keer lukte dat ook en werden er spullen meegenomen.

Eerst werd 's ochtends geprobeerd op de Anna Meursstraat een woning open te breken. De daders konden één slot forceren maar een tweede slot belette hen de doorgang.

Wel raak
Diezelfde dag kwamen dieven wel binnen in een woning aan de Kolonel Verveerstraat. Daar werd de achterdeur opengebroken en werden meerdere spullen meegenomen. De politie onderzoekt nog wat er precies is ontvreemd.

Cabaretduo wint bridge-wedstrijd

NAARDEN - Naarders Madelon Kroes en Frans Muthert hebben zich geplaatst voor de finale van het Nederlands Kampioenschap bridge.

Het duo werd afgelopen zondag in Huizen bridgekampioen Gemengde Paren van het district Gooi en Ommeland. Daarmee plaatsten ze zich direct voor de finale van het Nederlands Kampioenschap dat op 9 maart in Utrecht wordt gespeeld. Muthert en Kroes trakteerden de gemeente op de nieuwjaarsreceptie nog op politieke satire als Cabaret Dubbelfout.

Eigenaar opoefiets gezocht

NAARDEN - De politie is op zoek naar de eigenaar van een zwarte kinderfiets, herenmodel omafiets.

Agenten vonden de fiets zondagavond aan de Hoofdgracht in het Naarderwoonbos, achter een meterkast ter hoogte van de Wijkplaats en vonden dat een vreemde parkeerplek. De fiets werd meegenomen naar het bureau. Wie de fiets mist, kan hem met de sleutel ophalen.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat
Hij zijn
eniggeboren zoon
gegeven
heeft, opdat een
ieder, die
in Hem gelooft,
niet verloren
gaat, maar
eeuwig leven
heeft staat
in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Grote Loodsverkoop 350 m2 zo. 2 feb 12.00-16.00 uur. Nijverheidswerf 43 Bussum

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, gratis opgehaald.
Tel.: 06-34606808

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

Haarstudio 123 is op zoek naar een haarstyliste 2/3. Voor zaterdag met evt. uitbreiding 035-6922470
www.haarstudio123.nl

Bussum en Naarden
Diverse garages te huur
Vanaf € 100,- per maand excl. BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:

www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Odette Blok Tuinontwerp Wilt u dit jaar met de tuin aan de slag? Professioneel tuinontwerp met beplantingsplan voor een betaalbare prijs! Info over werkwijze, portfolio & prijzen kijk op www.odetteblok.nl info@odetteblok.nl

GARAGEBOX te huur in Naarden, Vierhoven/Keverdijk.
€ 125,- p.m. Tel.: 06-53504070

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren
en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Interesse in Intuïtieve Ontwikkeling? Al onze voorjaarscursussen zitten vol, maar: er zijn nog 3 plekken voor de dubbele workshop Ontdek & Train je Intuïtie. Data: zo. 9 en 23 maart van 10.00-16.00 uur. Kosten: € 175,-. Meer info: janneke@jannekeleber.nl

Ban wiangtjan voor traditionele Thaise massage. Open van maandag t/m zaterdag van 11.00 uur t/m 22.00 uur. Voor afspraak 06-46890213 of 035-7851359. Laarderweg 22 1402 te Bussum. banwiangtjan.nl

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor onze hoge kwaliteit huurders Interhouse Hilversum Gijsbrecht van Amstelstraat 104 6 vestigingen en 16 jaar ervaring (035)303 13 20 www.interhouse.nl

GEZOCHT: Per 1 april, zelfstandige woonruimte voor studerende jongeman in Bussum of Naarden. 06-55752527

Bij SECONDIVA en ANA'S BEAUTY HOUSE -LADIES NIGHT- op vrijdag 31 jan. a.s. vanaf 19.00 uur. Schrijf je nu nog in VOL = VOL!!! Kapelstraat 17a te Bussum. 035-8873761/06-51313842.

Cursus Picasa Fotobewerking en Fotoalbum maken. Start maandagmiddag 24 februari. Duur 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Inlichtingen 035-6930624 of info@gildegooinoord.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Cort v.d. Lindelaan, Verlengde Fortlaan, Keverdijk en de Vesting in Naarden, tel.nr. 036-6912214 na 17.00 uur.

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Te huur: Veluwse boerderij 66 m2 gemeubileerd Ermelo incl. g/w/l. € 850,-.
035-6935525 / 06-22393323

Schilder PMC Paul biedt u altijd vrijblijvende offerte voor klein of groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. 035-6938689

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Kruislaan en de Herenstraat in Bussum, tel.nr. 035-6912214 na 17.00 uur.

Probleem met uw dak? Bel de dakspecialist met eerlijke prijzen en garantie.
Tel.: 06-22436516

Strijkwerk bij u thuis op een tijdstip dat u schikt, 5 dagen per week. Bel: 06-20248864

Studio 30 m2 all in, gemeubileerd € 585,- per maand. 035-6935525 / 06-22393323 min. 6 maanden.

Kapsalon Ruud Bussum te huur 15 m2 shop in shop. Vele doeleinden geschikt all in
€ 335,- excl. BTW. 035-6935525 / 06-22393323 incl. van 9.00 t/m 17.30 uur.

Veluwse boerderij 66 m2 gemeubileerd Ermelo € 110.000,-. 035-6935525 / 06-22393323. Goed bod

YOGATODAY - NIEUWE lessen & activiteiten o.a. Vinyasa (power) Yoga, Critical Allignment, Aerial Yoga voor kinderen, Mindfulness Yoga, Meditatie en meer. Kijk op www.yogatoday.nl