BussumsNieuws

30 mei 2018

BussumsNieuws 30 mei 2018


Gemeentebestuur kan aan de slag

GOOISE MEREN Ze zijn eruit: VVD, Hart voor BNM, D66 en GroenLinks hebben hun coalitieakkoord af. Het akkoord heeft het motto 'Duurzaam, sociaal, veilig en vitaal' meegekregen.

Het kersverse gemeentebestuur heeft voor de komende jaren vier speerpunten: vernieuwend samenwerken, verduurzaming, kwaliteit van de leefomgeving en financieel zorgvuldig en economisch vitaal. "De vier partijen presenteren een coalitieakkoord op hoofdlijnen, waarbij de identiteit van de diverse kernen voorop blijft staan en samenwerking het sleutelwoord is. Een duurzaam, sociaal, veilig en vitaal Gooise Meren kan alleen dichterbij komen als we daar samen met inwoners, ondernemers, verenigingen en instellingen aan werken", zo stelt men. De voornaamste taak van het gemeentebestuur wordt de komende jaren vooral 'de volgende stap zetten'. "De afgelopen twee jaar is in de nieuwe gemeente een fors aantal beleidsvisies en beleidsnotities opgesteld. Het is nu tijd om te gaan werken aan de uitvoering", zo klinkt het verder.

Alexander Luijten (VVD), Geert-Jan Hendriks (D66), Marieke Munneke Smeets (Hart voor BNM), Barbara Boudewijnse (GL) en Jan Franx (VVD) worden de wethouders. Van het oude gemeentebestuur keert dus alleen Franx terug. Voor de anderen wordt het de eerste keer dat ze een wethouderspost gaan vervullen.

3

College wil Vonk-gebouw graag behouden

BUSSUM Het nieuwe college heeft de voorkeur uitgesproken om het vervallen Vonk-gebouw op de kop van de Nassaulaan te behouden.

Het al jaren leegstaande gebouw moet behouden en opgeknapt worden, zo stelt het college. Toch kleeft er een grote maar aan: het zou kunnen dat het gebouw toch moet wijken vanwege een goede verkeersafwikkeling. Dat wordt nu onderzocht. Nog dit jaar moet er een knoop worden doorgehakt. Ondertussen is het pand met rood-witte linten afgezet en prijkt het promotiebord 'Bussum hart van het Gooi' aan de gevel. Echte reclame voor het winkelgebied is het pand allerminst.

Peuter zwaargewond na aanrijding met bestelbus

Foto: Bob Awick

BUSSUM Een peuter is zondagavond zwaargewond geraakt na een ongeluk met een bestelbus aan de Top Naefflaan. Het kindje moest met spoed worden afgevoerd naar het ziekenhuis. De peuter werd aangereden toen een bestelbus achteruit reed. De ambulance en traumahelikopter waren snel ter plaatse. Het is niet bekend hoe het met het kindje is.

Goed doel

Foto Bob Awick

De dochter van Marlon heeft een zeldzame ziekte en zag hoe belangrijk een Ronald McDonald Huis is. Ze gaat geld ophalen voor dit goede doel.

9

Een eeuw erfgoedbescherming

Foto: Picasa

Toen bijna 100 jaar geleden Naarden als vesting werd opgeheven, dachten de inwoners dat de wallen gesloopt en de grachten gedempt konden worden. Eindelijk de ruimte! Nu zijn we dankbaar dat het niet gebeurd is. Vijftig jaar geleden sloopte men in het Spiegel de oude villa's en zette er flats voor in de plaats. Wat zonde! De erfgoedvereniging Heemschut zet zich al vanaf 1911 om erfgoed te beschermen. Daar gaat dit boek 'Het gelijk van Heemschut' over. Vincent van Rossum vertelt die het die 100 jaar gegaan is. Ileen Montijn portretteert de deftige bestuurder van toen. Uit elke provincie worden enige projecten besproken en geïllustreerd, waarbij Heemschut een belangrijke rol gespeeld heeft. Daar zijn tuinen bij, fabrieksgebouwen, dijken, kerken en huizen. De eindredactie van dit gebonden boek (160 pagina's) had Willem Heijbroek. Met lijst van intekenaars. De Bond Heemschut gaf het boek in 2011 uit. Nieuw. Op de afbeelding de Munttoren (Isaac Israëls).

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 15. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. N.W. den Bok
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 02/06 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. pastoor C. Fabril 1e Communie; za. 02/06 17.00 u. Eucharistie
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. O. van Dongen
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G. van Meijeren en 17.00 u. ds. R.W. Mourik
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. A.G. Ochtman-de Boer
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. mw.ds. C. Jansen
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. br. H. Schram
*Evangelisch-Lutherse Gemeente ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit H.A. m.m.v. dhr. P. Koetsveld
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap geen Mensenwijdingsdienst

Een drama en een beekjuffer

Hebben niets met elkaar te maken. Ben ik al fietsend tegengekomen bij een rondje Naardermeer in de bloedhitte. Die heeft er ook niets mee te maken. Min of meer twee losse waarnemingen, dit stukje.

Al een week of drie geleden zag ik langs het fietspad door de Hilversumse Meent, ongeveer ter hoogte van de toegang tot het paadje naar de vogelkijkplek, in het slootje een fuut druk doende bezig met nestbouw. Het bouwen vorderde met de dag, tot kort geleden de futen om beurten daadwerkelijk op het nest zaten. Te broeden, dus. Geen verdere aandacht aan besteed, want de fuut is nu eenmaal een bekende van iedereen die van 'buiten' houdt. Tót afgelopen zaterdag toen ik er weer langsreed. En, tja, het was onmiddellijk duidelijk dat hier kort tevoren een drama had plaatsgevonden. Op het zompige futennest stond triomfantelijk een blauwe reiger. De futen hadden mogelijk hun broedsel niet goed met natte waterplanten bedekt (want dat doen ze als ze de deur uitgaan) en de reiger had zijn kans op een feestmaal niet voorbij laten gaan. Jammer maar helaas, zullen we maar zeggen. Gelukkig kwam ik ook iets leuks tegen. Op het bruggetje bij 'de Visserij' stond een kennis van me driftig te kieken. Er bleek een weidebeekjuffer te zitten. Een exotisch ogende verwant van de ons zo bekende waterjuffer. De zijn blauw, roodachtig of groen, maar de 'weide' is kobaltblauw met een grote zwarte vlek op de vleugels. Jaren geleden komen aanvliegen uit het verre zuiden.

Weerbericht

Kans op enkele buien, het weekeinde droog

Ook deze week bepaalt het standvastige hogedrukgebied boven Scandinavië het weerbeeld. Als tegenhanger fungeert een lagedrukgebied boven Zuidwest-Europa. De invloed daarvan resulteert in enkele buien. Tussen beide systemen voert een zuidoostelijke stroming warme lucht aan. Na donderdag wordt de stroming noord tot noordwest en neemt de warmte iets af.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het met een maximum van 26 à 27 graden nog zeer warm. Het is broeierig, met naast zonneschijn in de loop van de dag een regen- of onweersbui. Vrijdag bij de start van de meteorologische zomer is het met circa 23 graden wat minder warm. Er is dan waarschijnlijk meer bewolking met kans op enkele buien. Er waait een matige wind tussen noord en west.

Het weekeinde

De wind neigt weer te ruimen via noord naar noordoost. Het lijkt overwegend droog te blijven, al is zaterdag een enkele bui niet uitgesloten. De zon schijnt geregeld, vooral op zondag. De maximumtemperatuur komt uit op circa 23 à 24 graden. Daarmee is het nog altijd vrij warm voor begin juni. Ook de nachten blijven boven normaal met een minimum van circa 15 graden.

Weetje

Met een gemiddelde temperatuur van 16.4 graden is mei recordwarm. Het oude record van mei 2008 was 15.7 graden. Het langjarig gemiddelde is 13.1 graden. Mei 2018 is niet alleen de warmste mei sinds 1901, maar waarschijnlijk ook de warmste mei in meer dan drie eeuwen. Er kwamen 14 zomerse dagen voor van 25 graden en hoger. Dat is eveneens een record

Vanaf 30 mei zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met de tentoonstelling over Sri Lanka in het Vesting Museum, Prins Bernhard Cultuurprijs en de terugplaatsing van een engeltje op de Oude Begraafplaats.
- In Derde Termijn: Ruud Bochardt staat stil bij de coalitie- onderhandelingen in Gooise Meren.
- RegioHub gaat over NIX18: het alcoholgebruik onder jongeren.

Plannen VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks worden amper concreet

Na zes weken onderhandelen akkoord vol algemeenheden

Het was even wachten maar dan heb je ook wat, zou je zeggen: VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks hebben hun coalitieakkoord klaar. Maar was het het wachten waard?

Geert-Jan Hendriks, Jan Franx, Marieke Munneke Smeets, Alexander Luijten en Barbara Boudewijnse moeten het gaan waarmaken. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Het heeft zes lange weken van onderhandelen gekost, maar VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks kunnen aan de slag. Het kersverse gemeentebestuur heeft haar wethouders gepresenteerd en heeft de plannen voor de komende jaren klaar. De presentatie was afgelopen week. 'Ambitieus' klonk als grootste toverwoord.

Na al dat onderhandelen, alle trots en een stuk of elf keer het woord 'ambitieus' te hebben gehoord, zou je verwachten dat VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks grootse plannen hebben voor de komende jaren. Je komt echter van een koude kermis thuis. Het coalitieakkoord staat vooral vol met algemeenheden. En datzelfde geldt voor de titel van het stuk: 'Duurzaam, sociaal, veilig en vitaal'.

Echt grote plannen ontbreken

Slechts een enkele keer wordt het akkoord echt concreet

Echt grote plannen ontbreken, het werk borduurt vooral voort op het werk van de afgelopen twee jaar. Het college had het toen razend druk met het maken van visies: van het bedenken van wat er moet gebeuren met de buitenruimte, op het gebied van wonen of op het vlak van sport en bewegen. De ene na de andere visie vloog over tafel. Deze visies moeten nu uitgewerkt gaan worden. Maar verwacht absoluut geen vuurwerk. Als het gaat om de buitenruimte gaat het gemeentebestuur ervoor dat 'de natuur en natuurgebieden worden beschermd en blijven behouden', voor wonen wordt ingezet op 'een voldoende en gedifferentieerd woningaanbod' en qua sport gaat men voor 'het terugdringen van wachtlijsten'. En zo kunnen we wel even doorgaan.

Slechts een enkele keer wordt het coalitieakkoord echt concreet. Een opvallend voorbeeld: VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks hebben het plan om werkgelegenheid te creëren door het 'vervezelen van textiel' naar onze regio te halen. Vooruitstrevend zou je zeggen, zeker als het echt banen oplevert, maar dat het vooralsnog slechts gaat over een vaag plan blijkt wel uit het feit dat geen enkele wethouder antwoord kon geven op de vraag wat er nou exact moet gaan gebeuren en hoe het plan vormgegeven moet worden. Afwachten dus, en dat geldt voor de meeste punten.

Raadsdebat over akkoord

VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks worden met hun plannen vandaag (woensdag) meteen voor de leeuwen geworpen: de gemeenteraad debatteert dan over het stuk. Twee jaar geleden leverde dat een fel debat op, waar vooral tegen eenzelfde algemeen coalitieakkoord fel van leer getrokken werd. "Futloos, een wassen neus en vol met open deuren", zo foeterde Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM toen als oppositiepartij. De kritiek zal vanavond niet veel anders zijn, zo is niet geheel onterecht de verwachting. En zie je dan als nieuwbakken wethouder maar eens te verdedigen tegen iets wat voorheen je eigen kritiek was. Zelf verdedigt ze haar kritiek van toen als wethouder nu met het feit dat 'coalitie en oppositie nou eenmaal anders zijn'.
Na het debat van vanavond kunnen VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks aan de slag.

Welke kant het echt op gaat met de plannen zal hopelijk een stuk duidelijker worden als straks de eerste perspectiefnota en de begroting op tafel komen. Dan moeten tenslotte de echte keuzes gemaakt gaan worden door het gemeentebestuur.

'Het financiële fundament staat, nu kunnen we gaan investeren'

Franx is tevreden over de financiën. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Jan Franx heeft zijn laatste taak als wethouder van Financiën afgerond. De voortgangsrapportage is gemaakt en Franx zegt hiermee de zaken tevreden over te kunnen dragen aan zijn opvolger Geert-Jan Hendriks.

In de stukken staat dat de financiële positie van Gooise Meren er goed voorstaat. Er is maar liefst 52 miljoen euro eigen vermogen. Genoeg om tegenvallers op te vangen en dus tegen een stootje te kunnen. Het jaar 2017 werd daarbij ook nog eens positief afgesloten met 4.9 miljoen euro. In mei wordt nog een mooie meevaller verwacht vanuit het Rijk. Genoeg redenen voor Franx om trots te zijn op het huishoudboekje van de gemeente.

Hele klus

Franx draagt portefeuille Financiën met gerust hart over aan opvolger

"We zijn de afgelopen 2,5 jaar bezig geweest met bezuinigen en we moesten ook de begrotingen van de voormalige gemeenten Bussum, Naarden en Muiden in elkaar schuiven. Een hele klus, maar we hebben het gered."

Ruim begroot

"We hebben gewerkt met reserves in ons achterhoofd om eventuele risico's te kunnen afdekken. Er werd dus vrij ruim begroot. Dat is een van de redenen dat we er nu goed voorstaan. Ander belangrijk punt is de meevaller vanuit het Rijk. Daarbij komt dat ook de rekeningen vanuit het sociaal domein nu pas zijn afgerond, doordat je achteraf betaalt.
Nu alle cijfers duidelijk zijn, zie je dat we er goed voorstaan." Er blijft kortom genoeg geld over voor het nieuwe college om uit te geven. "Ik zeg maar zo: het is nú tijd om het dak te repareren omdat de zon gaat schijnen. We hebben de afgelopen jaar veel gewerkt aan visies. Nu komt de tijd om over te gaan tot uitvoering en zaken in gang te zetten zonder lastenverzwaring. De inwoners gaan hier veel van merken, bijvoorbeeld als het riool wordt vervangen."

Maar ook op het gebied van grote uitgaven staat er heel wat op stapel. "Denk aan alle ontwikkelingslocaties zoals Crailo, de Bredisusgronden, de Krijgsman en de ontwikkeling van station Naarden-Bussum."
Tegenvallers waren er afgelopen jaar ook. Grootste post is ruim twee ton aan gemiste inkomsten wegens het afschaffen van de vermakelijkhedenretributie (prettaks Oud Valkeveen-red.).

Overdracht

De accountant heeft de jaarstukken goedgekeurd en dus kan Franx zijn portefeuille met een gerust hart overdragen.
"We willen het bedrijfsmatig werken op de afdeling nog verder aanscherpen. Dus scherper begroten, mogelijke risico's goed in kaart brengen en meer overleg tussen diverse afdeling en de experts van financiën. Dat moet allemaal leiden tot een betere begroting."

Franx vervult vanaf vandaag zijn nieuwe rol als wethouder van onder andere Ruimtelijke Ordening.

Neeltje de Vries

Scholiere, bijna achttien jaar oud, woont in Bussum én Soest

Wat zou je doen met 100 euro?
"Mijn broer het Lowlands-kaartje terugbetalen dat hij heeft voorgeschoten."

En met een miljoen?
"Mijn grootste koopbare droom is toch wel een eigen paard. Ik blijf een hopeloos pennymeisje."

Wat is je lievelingsmuziek?
"Ik luister naar van alles: van de liedjes uit Spirit de film (die ik allemaal met mijn vriendinnen volledig mee kan blèren) tot Gallowstreet en Bizzey."

Wat kijk je graag op tv?
"Als ik tv kijk, doe ik dat met mijn vader en dan meestal een detective. Waarbij het een competitie is wie van ons zo snel mogelijk de dader kan aanwijzen. Mijn vader is (tot nu toe) de ongeslagen kampioen."

Lievelingseten?
"Andijviestamppot met spekjes en worst. Maar tegenwoordig wel de vegetarische versie, is beter voor het milieu heb ik mij laten vertellen door de documentaire 'Cowspiracy: The Sustainability Secret'."

Waar kun jij je boos over maken?
"Dat als Mohammed en Piet ergens solliciteren 9 van de 10 keer Piet wordt uitgekozen. Zelfs als Mohammed een veel betere kandidaat is dan Piet."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Een goede discussie. Ik heb ook nieuwe vrijwilligers nodig voor een goed gesprek. Mijn vriendengroep weet nu wel dat ik beenhaar bij vrouwen gewoon vind kunnen."

Goed gesprek?
"Ik heb dus heel veel respect voor Famke Louise. Ondanks alle haat blijft ze lekker doen waar ze zelf zin in heeft, ik doe het haar niet na. Ben benieuwd hoe ze in het echt is."

Een dag de burgemeester?
"Dan houd ik debatavonden. En ik haal Gallowstreet naar Bussum Cultureel."

Enorme hitte bij 35ste editie Wallenloop

Enorme hitte bij 35ste editie Wallenloop

NAARDEN Zeker 600 deelnemers hebben ondanks de hitte zondag meegedaan aan de Wallenloop. Organisator Tempo Atletiek Vereniging uit Bussum had besloten dat er hooguit drie en niet vier rondjes om de Vesting gelopen konden worden. Ook was er extra water en achteraf ijs en fruit. Al met al werd het een prachtige dag voor zowel de 130 kinderen van de Kidsrun als voor de snelste lopers.

Verbouwing gemeentehuis blijkt twee ton duurder

GOOISE MEREN De grote verbouwing van het gemeentehuis in Bussum heeft twee ton meer gekost dan vooraf begroot. Dat zei wethouder Jan Franx tegen de gemeenteraad aangezien de cijfers nu allemaal duidelijk zijn.

Voor de verbouwing was 6,3 miljoen euro gebudgetteerd. De verbouwing heeft dat bedrag dus met twee ton overschreden. Dat komt onder meer doordat er veel meer asbest werd gevonden dan vooraf bedacht en dat leverde meer werk op, wat weer meer geld kostte. De gemeenteraad moest er extra geld voor vrijmaken.
Nu de gemeente ook alle laatste cijfertjes onder elkaar heeft gezet is het hele verbouwproject van het gemeentehuis afgerond. Het werk zelf was al klaar.

College wil geen proef met gratis parkeren

BUSSUM Het nieuwe college wil geen proef houden met een uur gratis parkeren of blauwe zones in de zogenoemde aanloopstraten naar het centrum. Het college laat aan de raad weten dat er vanuit de betrokkenen geen draagvlak voor is en wil het over een andere boeg gooien.

Het voornaamste argument om het plan te staken is het gebrek aan steun. De ondernemersvereniging en Pro Bussum geven geen brede steun voor de pilot. Er werden de afgelopen maanden meerdere opties voor de proef onderzocht door de gemeente. Aan elke vorm bleken nadelen te kleven.
De gemeente heeft nu nog twee opties over om te werken aan de aantrekkelijkheid van het centrum van Bussum voor bezoekers. Het gaat om dynamische parkeerverwijzing en het stimuleren van het gebruik van parkeergarages.

Voor het eerste plan zouden er verwijzingsborden moeten komen naar parkeerplekken, waar ook op staat hoeveel vrije parkeerplaatsen er op dat moment zijn. Een elektrisch bord dus. En de mogelijkheid om online te bekijken of de garage vol is. Het tweede voorstel is om parkeren in parkeergarages goedkoper te maken dan parkeren op straat.

De gemeenteraad beslist uiteindelijk hoe het onderwerp verder opgepakt gaat worden.

'Een Ronald McDonald Huis is gewoon zó belangrijk voor het hele gezin'

Deelnemers gezocht voor Mindful Run op donderdag 7 juni

Niet opgeven, maar doorzetten. Marlon en haar nicht Karen zullen dé sponsorloop van het Ronald McDonald Kinderfonds gaan lopen. Dat betekent 24 uur lang afzien.

Karen, Marlon en Jill maken zich op voor het avontuur. Foto: Bob Awick

BUSSUM Marlon Gaaikema is als geen ander gemotiveerd om geld op te halen, juist voor dit goede doel. Haar dochter Mila heeft een zeer zeldzame chromosoomafwijking: Trisomie 9 mozaïek. Hierdoor maakte ze zelf mee hoeveel waarde een Ronald McDonald Huis heeft voor families met een ziek kind.

De Bussumse Marlon is moeder van twee kinderen; Cas (6) en Mila (3). Met Mila, die vaak benauwd was, heeft ze heel wat ziekenhuizen afgelopen. Niemand wist in het begin wat er precies aan de hand was met het kleine meisje. Wel mankeerde er iets aan haar lever en daar moest ze, toen ze pas een paar weken oud was, aan worden geopereerd. "De operatie gebeurde in Groningen. Wij mochten verblijven in het Ronald McDonald Huis, want iedere dag heen en weer rijden was niet te doen."

Ontzettend bijzonder

'Stel dat je zelf zo'n huis in moet. Ik dacht: hier wil ik aan bijdragen'

Marlon kan haar tranen nog maar net inhouden als ze vanuit haar hart vertelt hoe ontzettend bijzonder dit huis voor haar was in die tijd. "Het is echt wat ze zeggen: een thuis dicht bij je kind. Je hebt een eigen kamer en deelt een keuken met andere ouders. Je bent altijd om de hoek bij het ziekenhuis, maar wel even uit die ziekenhuisomgeving. Je kunt in het huis even jezelf zijn en verblijft niet in een kille hotelkamer, maar in een huiselijke omgeving waar je zelfs kunt werken, een fiets hebt en een was kunt draaien. In het ziekenhuis word je geleefd. Het is dan zo fijn als je even uit die wereld kunt stappen en kunt bijkomen. Zeker als je nog een kind hebt. Zo konden we toch als gezin bij elkaar zijn, terwijl Mila zo ver van huis geopereerd werd en weer moest herstellen."
Toen Mila anderhalf was, werd de uiterst zeldzame chromosoomafwijking gevonden. "Mila tobde lange tijd met haar luchtwegen en was erg benauwd. We zijn er in het AMC achtergekomen dat ze een zeer, zeer zeldzame afwijking heeft. Er zijn in Nederland twaalf mensen waarvan bekend is dat ze de ziekte ook hebben. Een van hen is Lynn. Ik heb contact met haar ouders Dianne Schutmaat en Martijn Mensink. Zij zijn de oprichters van Mindful Run, rennen in het 'nu'. Zo kwam de HomeRun voor het Ronald McDondald Kinderfonds ter sprake."

De HomeRun is een hardloopevenement in estafettevorm: 240 kilometer in 24 uur. Marlon was direct enthousiast en ze wist haar nicht Karen Heinsma uit Bussum te strikken om mee te doen. Karen zei, ondanks de drukte op haar werk in die periode én de zorg voor haar drie kinderen, toch ja. Karen: "Mila is mijn achternichtje en ik ben heel close met Marlon. Ik vind het geweldig dat er zo'n huis bestaat dat compleet op vrijwilligers draait. Stel dat je zelf zo'n huis in moet. Ik dacht: hier wil ik aan bijdragen. Niet zeuren, maar gewoon doen."

Je bent altijd vlak bij het ziekenhuis, maar wel uit de ziekenhuisomgeving

Lynn en Lieke 2

Samen met Marlon zit Karen met nog acht lopers in een eigen team. Het team is gesplitst in tweeën: Team Lynn en Lieke 2. Lieke is een meisje dat deze zeldzame ziekte ook heeft en er was al een team met dezelfde naam. De deelnemers rennen om de beurt twee keer een etappe van 2,5 kilometer. Dan zit er 25 kilometer op en zijn de andere vijf leden aan de beurt. "Dat blijft zo de hele dag en nacht doorgaan. Soms zit je op de fiets of in de auto. Het hele traject is 240 kilometer lang. Start en finish zijn in Utrecht en we rennen langs een aantal Ronald McDonald Huizen."

De dames laten zich sponsoren en moeten voor de HomeRun op 23 en 24 juni minimaal 7.000 euro ophalen. Daar hebben ze flink hun best voor moeten doen. Ze laten zich bijvoorbeeld sponsoren door collega's, vrienden en bekenden. Er staat een donatiebox bij de snackkar in het Naarderbos en er werden al sponsoractiviteiten tijdens Koningsdag gehouden.

Mindful Run

Lezers van deze krant kunnen ook hun steentje bijdragen. Doneren kan natuurlijk altijd, maar er wordt ook een Mindful Run gehouden op 7 juni op de Trappenberg. Daar verzorgt Jill Engelsman uit Huizen, tegen een kleine bijdrage, een hardloopclinic. Dat geld gaat uiteraard naar het Ronald McDonald Kinderfonds. Jill legt uit wat Mindful Run eigenlijk is. "Genieten, bewust zijn van je omgeving en samen gezellig lopen. Dat is wat we gaan doen. Door middel van mindfulness en een juiste ademhaling is het mogelijk om een stuk efficiënter met je energie om te gaan. We gebruiken speciale ademhalingstechnieken die zelfs helpen voor allerlei aandoeningen, van hooikoorts tot slaapapneu en burn-out. Het is heel leuk om een keer mee te doen en het is helemaal niet zweverig." Ze legt uit waarom ze de Bussumse dames helpt. "Ik heb eerder voor het Ronald McDonaldfonds een fietstocht gedaan, de zogenoemde HomeRide en heb daar hele goede herinneringen aan, Ik kwam echt met tranen in mijn ogen over de streep."

Wie wil doneren of meer wil lezen over het team kan kijken op www.home-run.nl/teams/lynn-en-liekes-mindful-run-team-2.

Historische Haven officieel geopend

De 100 meter kade ligt klaar om gevuld te worden

Met een aantal historische boten in de haven werd zaterdag een voorproefje gegeven van hoe het er hier in de toekomst uit zal zien.

Miriam van Meerten mocht de scheepsbel luiden.

NAARDEN Na 13 jaar lobbyen en flink wat geregel was het zaterdag eindelijk zover: de Historische Haven Naarden werd geopend. De kade oogt voorlopig nog wel leeg, maar met deze mijlpaal zet de Stichting Historische Haven Naarden toch wel een belangrijke stap.

'De schepen moeten zo veel mogelijk in historische staat zijn'

Het was een gevarieerd feestje met zeemansliederen door shantykoor Het Ruime Sop, een rondvaart over de Naardense wateren voor genodigden en een aantal toespraken. Vlak voor de officiële opening kreeg, inmiddels oud-wethouder van Gooise Meren, Miriam van Meerten het woord. In 2005 was zij als oud-wethouder van Naarden al betrokken bij de ideeën. Ze noemde het dan ook een bijzondere mijlpaal voor de vrijwilligers van de stichting en haarzelf, en een nieuwe pagina in het geschiedenisboek over de havenstad Naarden. Ze nam de aanwezigen mee in een reis door de tijd. Het werk voor de stichting zit er nog maar gedeeltelijk op, want de grootste uitdaging nu zit hem in het 'vullen' van de historische haven. Met een aantal eigenaren van historische schepen zijn al gesprekken gaande. Met twee eigenaren van schepen zijn die al in een vergevorderd stadium, maar er zijn nog geen knopen doorgehakt. Volgens Peter Senf van de stichting is een plekje in de Historische Haven van Naarden ook niet voor iedereen weggelegd. "Ze moeten zo veel mogelijk in historische staat zijn en niet bewoond. Dus geen tot pleziervaartuig omgebouwd historisch schip." Bovendien moeten ze passen in de historie van de schepen die de Vestingstad Naarden vroeger aandeden. Marcel Booij, voorzitter van de stichting, repte in zijn toespraak van een lang traject van idee naar realisatie, maar ook van het behalen van een aantal doelen. Toeristische, economische, maar ook praktische. De voorzieningen, voor onder meer stroom en water zijn klaar en de ruim 100 meter kade kan gevuld worden met historische schepen.

Deze schepen liggen er tijdelijk.
De officiële opening van de Historische Haven met het doorknippen van een lint. Foto's: Erik-Jan Geniets

Gemeente onderzoekt twee locaties als ontmoetingsplek voor jongeren

Locaties bij De Sprong en hoek Vaartweg/Meerstraat

Komen er twee jongerenontmoetingsplaatsen in Naarden? Op deze vraag willen veel inwoners graag een duidelijk antwoord van burgemeester Han ter Heegde.

De hoek Vaartweg/Meerstraat bij de Keverdijk is in beeld als jongerenontmoetingsplek. Foto: Bob Awick

NAARDEN De gemeente Gooise Meren is aan het onderzoeken of er in Naarden twee jongerenontmoetingsplaatsen (JOP's) kunnen komen. "Op dit moment zijn er geen officiële ontmoetingsplekken voor de jongeren zoals aan de Ceintuurbaan in Bussum", aldus burgemeester Han ter Heegde.

Ter Heegde heeft gesprekken gevoerd met omwonenden

"Jongeren hebben ook recht op een plek onder de zon. Nu zie je dat ze in groepen of groepjes van de ene locatie naar de andere gaan. Soms kan dit onrust of overlast veroorzaken. Medewerkers van het Team Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente hebben onderzocht welke plekken geschikt kunnen zijn als jongerenplekken. We hebben alles op een rijtje gezet en zijn uitgekomen op een plek bij De Sprong, bij het voetbalveldje langs de Keverdijk, en op de hoek van de Vaartweg/Meerstraat. Op die plekken willen we JOP's plaatsen zodat de jongeren een vaste plek hebben om te chillen. Naarden is de enige plaats in Nederland die nog geen jongerenontmoetingsplaatsen heeft." Een woordvoerder van de gemeente vertelt dat er ook wordt gekeken naar de overkant van de Energiestraat. "Inwoners hebben dit voorgesteld en we gaan deze plek nader onderzoeken. De plek is wel wat ver weg en daar laten de jongeren zich mogelijk niet makkelijk naartoe sturen. Dan zoeken ze toch weer zelf een plek. We willen de jongeren een goed alternatief bieden met de twee plekken die nu onderzocht worden. De plekken waar ze nu hangen zorgen voor overlast, zoals rondom het centrum bij de Plus. Als de jongeren een vaste plek hebben, kunnen ze beter benaderd worden en bij overlast aangesproken worden op hun gedrag."
Een inwoner laat weten dat ze veel overlast hebben van hangjongeren door dealen, alcohol- en drugsgebruik en tot in de late uurtjes scheuren met scooters en auto's. "Dit onderwerp leeft echt onder de inwoners van Naarden. We waren vorige week bij een bijeenkomst over de JOP's waar de gemeente ons vertelde dat de plekken nog niet vaststaan. Ons vermoeden is dat het besluit al is genomen en dat die jongerenontmoetingsplekken straks te dicht bij de wijken komen. De belangen van overlastgevende jongeren wegen blijkbaar zwaarder dan die van omwonenden."
De burgemeester laat weten dat hij gesprekken heeft gevoerd met omwonenden over eventuele knelpunten van de JOP's en hoe ze opgelost kunnen worden. Deze informatie bespreekt Ter Heegde met het college van B en W. "Het college komt dan tot een besluit of er wel of geen JOP's komen. Stel dat de twee plekken doorgaan, dan gaan we een pakket bij de jongeren neerleggen met afspraken waar ze zich aan moeten houden, zoals geen overlast, alcoholgebruik of rotzooi achterlaten. En dan gaat het ook nog om een proefperiode om te kijken of het werkt. Zo niet, dan worden de JOP's weer weggehaald." De burgemeester verwacht binnen vier weken een besluit van het college over de twee jongerenontmoetingsplekken.

Engeltje staat weer op zijn oude plek

Het gerestaureerde engeltje werd onthuld op de Oude Begraafplaats in Naarden. Foto: Bob Awick

NAARDEN Burgemeester Han ter Heegde en de 92-jarige Ank Kooijman, oprichtster en bestuurslid van de Stichting tot Behoud van de Oude Begraafplaats van Naarden, hebben zondag een gerestaureerd engeltje op de Oude Begraafplaats onthuld.

Het porseleinen engeltje stond sinds 1915 op het graf van een overleden kindje en werd in november 2015 vernield door vandalen. Na een lange zoektocht vond de stichting een restaurateur die het engeltje kon reconstrueren uit een doos vol scherven; het beeldje is nu ook beter bestand tegen vandalisme. Op de begraafplaats is een kleine expositie over de restauratie van het engeltje.

'Dat het beeldje is vernield, is ernstig en verdrietig voor de nabestaanden'

De onthulling viel samen met de 'Week van de Begraafplaatsen'. "Begraafplaatsen zijn belangrijk in een gemeente", vertelt burgemeester Han ter Heegde. "Het is de plek waar nabestaanden bij het graf kunnen zitten met hun verdriet om tot rust te komen, of fijn kunnen rondlopen over de begraafplaats. Dat het engeltje door vandalisme vernield is, is ernstig en verdrietig voor de nabestaanden. Als gemeente zijn we dan ook verheugd dat het engeltje is gerestaureerd en terug is op zijn plek; een engeltje met vleugels komt vaak voor bij kindergraven en symboliseert het onschuldige kind dat als engel naar God vliegt."

De Oude Begraafplaats van Naarden is een erkend rijksmonument. De Stichting tot Behoud van de Oude Begraafplaats van Naarden zet zich in om verder verval tegen te gaan en zorgt ervoor dat de begraafplaats onderhouden blijft. Bezoekers kunnen de begraafplaats vrij bezoeken.

BUSSUM De WereldBBQ komt er weer aan. Het evenement heeft het karakter van een straatfeest. Iedereen is welkom om te komen eten en buren te ontmoeten.

De organisatie, allemaal vrijwilligers, laat weten wat men kan verwachten. "Net als bij een buurtfeest vieren we het leven, omringd door familie en buren, lekker buiten op het grasveld."

Het is ook een mooie gelegenheid om nieuwe buren te leren kennen. De WereldBBQ staat voor kennismaken met elkaar.
"Er zijn in Bussum wel achttien verschillende nationaliteiten. Zij maken de heerlijkste gerechten uit hun herinneringen en delen dit graag met de buurt."

Kies uit diverse internationale hapjes voor een klein prijsje

"Voor 1 of 1,50 euro zijn er diverse internationale hapjes om uit te kiezen. Exotisch, gezond of zoet: er is voor iedereen iets lekkers te vinden. Voor de kinderen is er ook een frietje. En op het springkussen of tijdens een potje voetbal op de speelweide kunnen ze volop spelen. Verder is er een grote bar en de 'live'-muziekband van Anton Jaasma."
Het evenement is voor alle inwoners van Gooise Meren toegankelijk. Iedereen wordt gevraagd zelf een picknickleed en klapstoeltjes mee te nemen. Daarna kunnen er hapjes en drankjes gekocht worden om samen op het grote, groene veld op te eten.

De WereldBBQ is zondag 24 juni van 15.00 tot 19.00 uur bij de 'De Groene Long' hoek aan de
Ceintuurbaan/De Ruijterlaan.

Kunstwerken delen met het publiek

Kunstwerken bekijken in een atelier. Foto: Bob Awick

BUSSUM/NAARDEN Tijdens de Open Atelier Route afgelopen weekend konden geïnteresseerden kennismaken met 42 kunstenaars en hun werk.

"De route begon voor de kunstenaars op vrijdagavond in het gemeentehuis", vertelt Gertie Knepper van de Stichting Kunstkring Artes, die elke twee jaar de Open Atelier Route organiseert. "Burgemeester Han ter Heegde hield een leuke speech en daarna was er een borrel. Ook konden we elkaars kunstwerken bewonderen, omdat er van elke kunstenaars een werk in het gemeentehuis hing of stond." De route ging zaterdag en zondag door Bussum, Naarden en de Hilversumse Meent. "De zaterdag is altijd rustig. Je merkt dat inwoners andere dingen te doen hebben zoals boodschappen of sportclubs. Zondag was het druk en sommige ateliers ontvingen rond de tachtig bezoekers. In mijn atelier, waar ik kunstwerken van klei maak, kwam een vrouw van 84 jaar langs. Ze was zeer geïnteresseerd in mijn kunstwerken. Zo leuk als iemand zo positief reageert." De Open Atelier Route werd zondagavond afgesloten met een borrel voor de kunstenaars. "De borrel was gezellig en iedereen vertelde dat ze twee geweldige dagen hebben gehad. Wij werken bijna altijd alleen in het atelier en op deze manier konden we ons enthousiasme en onze kunstwerken delen met het publiek."

Vooral woningen op terrein Scapino

BUSSUM Er moet vooral woningbouw komen op het Scapino-terrein aan de Nieuw Brink. Dat voornemen heeft het kersverse gemeentebestuur.

Er wordt al jaren veel gesproken over de plannen met het terrein Scapino/Nieuwe Brink. Zo was er onder meer veel gedoe over de komst van een grote supermarkt van Albert Heijn. Daar was veel weerstand tegen. Het zorgde voor felle raadsdebatten en protest van bewoners. Die plannen verdwenen vervolgens van tafel.

Albert Heijn kan nog steeds supermarkt verplaatsen

Nu wordt het streven van het gemeentebestuur om vooral woningen te gaan bouwen op Scapino/Nieuwe Brink en het verder groen te houden. Daarmee wordt de veelbesproken 'gebiedsvisie centrum' van de oude gemeente Bussum aangehouden.

70 procent

De plannen gelden overigens alleen voor het stuk grond van Scapino/Nieuwe Brink waar de gemeente zelf het eigendom van heeft. Het gaat om ongeveer zeventig procent van het terrein.

Ahold

De rest werd enkele jaren geleden aangekocht door Ahold. De kans bestaat daardoor dat er nog steeds een supermarkt op het Scapino/Nieuwe Brink-terrein komt.

Ahold heeft daar zelfs nog plannen voor. Het supermarktconcern denkt eraan de Albert Heijn aan de Veerstraat te verplaatsen naar de Nieuwe Brink.

'Taaislijmziekte is een vreselijke ziekte waar je leven door beïnvloed wordt'

Rotary Classic Car Rally heeft 30.415 euro geschonken voor onderzoek

De Rotary Classic Car Rally doneert geld voor onderzoek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis naar taaislijmziekte. Er worden medicijnen getest in de stamcellen van een patiënt.

Vier jonge CF-patiënten selecteerden als kinderjury de mooiste auto: een lichtgrijze Bentley uit 1947. Foto: Esther Kruyswijk

BUSSUM De Rotary Classic Car Rally werd zaterdag voor de vijftiende keer gereden. De opbrengst wordt ieder jaar geschonken aan een goed doel dat bijdraagt aan het welzijn van zieke kinderen. Dit jaar wordt het bedrag van 30.415 euro geschonken aan het CF Centrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis voor medicijnonderzoek om tien kinderen te helpen met Cystic Fibrosis (taaislijmziekte).

De rally begon zaterdag bij het Singer Museum in Laren en ging via een schilderachtige route naar het Spoorwegmuseum in Utrecht.
"Deze Classic Car Rally van de Rotaryclub Bussum was weer een groot succes", vertelt voorzitter Rino Schreuder. "Maar liefst 121 equipes en vele sponsors hebben samen het geld opgebracht."

Ongeneeslijke ziekte

'In Nederland worden elk jaar circa 50 kinderen geboren met CF'

Professor Kors van der Ent, hoogleraar kinderlongziekten in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, doet op een innovatieve manier onderzoek naar het effect van verschillende medicijnen voor patiënten met Cystic Fibrosis.
Van der Ent: "Taaislijmziekte is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening. In Nederland worden elk jaar ongeveer vijftig kinderen geboren met deze ziekte. Baby's hebben vaak meteen al klachten zoals longontsteking, waardoor ze veel antibiotica krijgen toegediend. Hun organen zitten continu vol met slijm, met als gevolg dat die organen steeds slechter functioneren."

Bouwtekening

In het laboratorium worden zo'n 1500 medicijnen getest

"Je genen kun je zien als de bouwtekening van je lichaam. Het lichaam bestaat uit allerlei onderdelen en bij taaislijmziekte zit er een fout in die bouwtekening waardoor een bepaald eiwit niet goed functioneert. Dat eiwit zorgt ervoor dat het water van binnen de cellen naar buiten gaat. Bij CF heb je dan een verstoord watertransport in je lichaamscellen, waardoor te weinig water wordt toegevoegd aan organen die slijm produceren zoals je lever, darmen en longen. Deze organen maken continu slijm aan en als ze te weinig water krijgen, wordt het slijm zo taai en plakkerig dat je lichaam dat niet weg kan werken. Als de afvoerkanaaltjes in je longen, lever en alvleesklier vol zitten met ingedikt slijm, gaat het orgaan steeds slechter werken."

Vreselijke ziekte

In Nederland zijn er zo'n 1500 mensen met deze ziekte, die niet ouder worden dan een jaar of veertig. "Het is echt een vreselijke ziekte, waar je hele leven door beïnvloed wordt. De meeste patiënten hebben slijm in hun longen, maar het is een ziekte die in je hele lichaam zit. Zoals in je alvleesklier waardoor voeding niet goed wordt opgenomen in het lichaam. Deze patiënten zijn vaak te mager en hebben extra voedingsmiddelen nodig. Bij alles wat ze eten moeten ze pillen slikken om het functioneren van de alvleesklier te stimuleren. Ik heb patiënten die veertig tot vijftig pillen per dag slikken om de vertering goed te laten verlopen. Ook zijn er patiënten met levercirrose en krijgen kinderen vaak al in de pubertijd diabetes.
Het is een erfelijke ziekte met veel impact. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor het gezin en de familie. De toekomst van deze patiënten is altijd onzeker. Je hebt bijvoorbeeld mensen die redelijk goed functioneren totdat ze een forse griep krijgen en al hun veerkracht meteen achteruitgaat. Het wordt dan echt overleven voor ze."

Stamcellen

In het laboratorium van het Wilhelmina Kinderziekenhuis worden medicijnen getest in de stamcellen van een patiënt. "Bij patiënten halen we een klein stukje uit het darmslijmvlies zodat we die stamcellen kunnen gebruiken voor het onderzoek. Deze stamcellen worden ingevroren en voor onderzoek ontdooid en opgekweekt en gaan we kijken hoe die cellen reageren op bepaalde medicijnen. Doordat het genetische foutje bij elke patiënt anders is, is het bijna onmogelijk om één medicijn voor taaislijmziekte te ontwikkelen."
In het laboratorium zijn zo'n 1500 medicijnen die een voor een getest worden op de stamcellen van een patiënt om te kijken of er een reactie is.
"Zo niet, dan ga je verder op zoek naar een medicijn dat wel effectief is voor een patiënt. We gebruiken voor de testen medicijnen voor bijvoorbeeld brandend maagzuur, astma, hoofdpijn en kanker. Soms komen we erachter dat één medicijn niet werkt maar in combinatie met een andere medicijn wel en pakt het precies de genetische fout aan. Op deze manier kunnen we ook patiënten helpen die een zeer zeldzaam genfoutje hebben. Je kunt namelijk geen medicijnen ontwikkelen voor een paar patiënten op de wereld. Met deze manier van onderzoeken kunnen we iets betekenen voor die mensen."

Doorbraak

De professor vertelt dat ze nu zo'n vier jaar bezig zijn. "Wat we nu ontwikkeld hebben in het laboratorium is echt een doorbraak. Patiënten met taaislijmziekte kunnen we op deze manier helpen en medicijnen geven waar ze echt van opknappen. Daarom is het geweldig als we geld gedoneerd krijgen om ook echt iets te kunnen doen voor deze patiënten om ze een menswaardig leven te geven."

'De Huizerweg moet aantrekkelijker, groener en veiliger worden'

Zaterdag is de aftrap met een event en overhandiging van het plan

Gea van der Horst is een van de drijvende krachten achter de werkgroep en heeft alvast een geveltuin.

door Yvette de Vries

BUSSUM De Huizerweg moet leuker, groener en veiliger worden. "Een flink project", laat Gea van der Horst, een van de initiatiefnemers van de werkgroep 'Huizerweg veiliger en groener' weten. Met een onderzoek naar het verhogen van de veiligheid door leerlingen van het Goois Lyceum en een actieplan voor meer groen wordt zaterdag het startschot gegeven.

"Er zijn die dag allerlei activiteiten voor kinderen, een ontmoetingsplein met muziek, een welzijnsplein en een kleine braderie. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk veiligheid en vergroening", aldus Gea. "Daar is het mee begonnen."

'Groen wat nu steen is, maar dat geen steen hoeft te zijn'

Meer groen

Wat groen kan moet groen worden, of anders gezegd, waar geen steen hoeft kan groen komen. Voor die plekken, zoals bermen en boomcirkels zijn speciale bordjes ontworpen die zaterdag ook de grond in worden gestoken. Het gaat dan vooral om vaste planten.

Bomen zijn wat lastiger vanwege het vele vrachtverkeer dat de Huizerweg te verwerken heeft. Meer groen kan volgens Gea al heel makkelijk gerealiseerd worden, zelfs zonder groter plan.

"Je mag 1,5 tegel voor je gevel eruit halen en vervangen door groen." Na toestemming van de gemeente dan, dat wel. Overigens is er een modelgeveltuin te bewonderen bij Huizerweg 9. Er is zaterdag ook nog een officieel momentje, maar die dag moet vooral een feestje zijn. Rond 14.00 uur wordt het plan voor meer groen en veiligheid op de Huizerweg gepresenteerd en overhandigd aan burgemeester Han ter Heegde.

Voor het veiligheidsonderzoek hebben de leerlingen van het Goois Lyceum een enquête gemaakt, waarbij veel tips en ideeën uit de buurt zijn opgehaald. Het gaat dan om fietsplekken waar je veilig kunt oversteken en plekken waar je als fietser voorrang hebt. Gea: "Ik zie het dagelijks vanuit mijn kantoor. Fietsers, ook kinderen die naar school fietsen, die lang moeten wachten voordat ze veilig kunnen oversteken en dan nog bijna worden platgereden." En oversteken bij een van de zebra's met je fiets aan de hand biedt ook geen soelaas. Er zijn volgens haar maar weinig auto's die dan stoppen. Tijdens het event zaterdag kunnen inwoners overigens ook nog met ideeën voor een veiliger en groenere Huizerweg komen.

Actie Steenbreek

Behalve met het plan en de bordjes heeft de werkgroep Huizerweg veiliger en groener ook een ludieke actie op touw gezet. Iedereen die zich zaterdag met een stoeptegel meldt, krijgt daar een aantal plantjes voor terug. Daarvoor is een plek ingericht ter hoogte van Huizerweg 26, vlak bij TOP kantoor.

Werkzaamheden tunnel Naardermeer zijn begonnen

Straks kan men via de passage onder de spoorlijn door. Foto: Jaap van Hassel

NAARDEN De aannemer is begonnen met de eerste voorbereidingen voor het maken van een tunneltje onder de spoorlijn bij het Naardermeer, de zogenoemde Voormeerpassage.

De komende tijd wordt eerst ondergronds gewerkt. Er wordt dan ook druk gegraven en geboord. Het riool moet worden verlegd voordat het graven van de tunnel kan beginnen.

Volgens de aannemer zullen deze werkzaamheden geen overlast opleveren. Er wordt al langer gesproken over de Voormeerpassage, een tunneltje voor voetgangers en fietsers. Ook dieren kunnen straks een stukje verderop via een faunapassage oversteken.

De passage zal straks de doodlopende wegen Voormeer en Naardermeer met elkaar verbinden. Dit betekent dat men niet meer om hoeft te rijden en dat het rondje Naardermeer gemaakt kan worden zonder via de woonwijk bij de Torenflat te rijden.

De passage komt ter hoogte van de Karnemelksloot. De verwachting is dat het werk in 2020 klaar is.

Eerste echte Bussumse Buurtcamping

'Houd 20 tot en met 22 juli alvast vrij'

Het organisatieteam van de buurtcamping neemt een voorproefje. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM Verbroedering, lekker met je voeten in het gras, proefkamperen, of gewoon zin in iets anders. Wat voor reden je ook voor jezelf kunt verzinnen, iedereen uit de buurt is welkom op de eerste Bussumse Buurtcamping van 20 tot en met 22 juli.

Vorige jaar zat het al in de pijplijn, maar toen kreeg de organisatie niet alles op tijd geregeld. Dit jaar gaat het zeker lukken, laat 'campingbeheerder' en een van de initiatiefnemers Lisa Schonewille weten. Het organisatieteam heeft al even proefgedraaid op het gras van de Groene Long in Bussum.

"We hebben er veel zin en willen zo veel mogelijk mensen uit de buurt de camping op trekken." De buurtcamping is bedoeld voor alle inwoners van Bussum en vindt plaats op een van de mooiste groene plekjes in Bussum: de Groene Long. Enige 'vereisten' zijn: een campinguitrusting, zin om te kamperen en een zonnig humeur. Kampeerervaring is overigens ook niet nodig.

Bussum is niet uniek met haar Buurtcamping. In steden als Amsterdam, Zaanstad en Utrecht zijn ook buurtcampings. Dit landelijke fenomeen gaat haar zesde jaar in en dit jaar zijn er maar liefst twintig plekken waar parken of stukjes groen voor korte of langere periode worden omgetoverd tot gemoedelijke buurtcampings.

Meedoen of meehelpen

Wie het kamperen wel ziet zitten, kan zich aanmelden via de site bussum.debuurtcamping.nl. De organisatie kan ook nog wel wat handjes gebruiken bij de organisatie van dit alles. Zo zijn ze nog op zoek naar creatievelingen of vrijwilligers voor het organiseren van de bingo. Maar ook serieuze taken, zoals een brandmeester, moeten nog worden ingevuld.
Wie leuke ideeën heeft kan een mailtje sturen aan lisaschonewille@devbuurtcamping.nl. Meer info: www.bussum.debuurtcamping.nl.

Uit de historie van Bussum en Naarden
'De klop op de deur'

Ina Boudier-Bakker in 1920. Foto: Picasa

Ouderen onder u kennen wellicht de familieroman' De klop op de deur' van Ina Boudier-Bakker (1875-1966). Zij schreef er zeven jaar aan. In 1930 kwam het boek uit. Al snel kwam er een toneelbewerking, maar het meest bekend werd 'De klop op de deur' door de 15-delige televisieserie uit 1970. Haar biograaf schreef in 1969 het volgende over de periode 1922-1923 dat Ina in Bussum woonde:

De Boudiers stonden opeens voor een verhuizing naar Bussum. Haar man was tijdelijk 't beheer van 't postkantoor daar aangeboden. 'Het was héél aardig voor hem, dat ze hem ervoor uitpikten - en mij werd 't isolement in Vianen wel te machtig'.

In Bussum waren achtereenvolgens enkele postdirecteuren zenuwziek geworden - daar was de verhouding met het personeel niet zo best. Henri Boudier werd voor deze functie aanbevolen: 'Die wordt er zéker niet zenuwziek!'

Het postkantoor aan de Havenstraat in 1906.

Toen Ina naar Bussum trok, wist ze dat het maar voor een jaar zou zijn. De gedachte tweemaal te moeten verhuizen binnen zo'n korte tijd zou in haar geval eigenlijk al voldoende hebben kunnen zijn om haar de innerlijke rust te ontnemen. Maar vreemd genoeg kon zij in Bussum de concentratie opbrengen er drie versies te schrijven van 'De straat'. In Bussum begon Ina ook aan 'De klop op de deur'; zij ontwierp dit boek en schreef er grote stukken van.

Over het Bussumse huis boven het postkantoor schreef zij: 'Nu, wij zijn ook wát in onze schik, een best huis en makkelijk gelegen.' Het postkantoor lag aan de Havenstraat, tegenover het Wilhelminapark.

Henri Boudier wist de gehele sfeer op het zo lang door zenuwen en getreiter geteisterd kantoor in Bussum te veranderen in de juiste werkstemming. Zijn personeelsleden zeiden later: 'Er is nooit zoveel gestraft als in de tijd van directeur Boudier, maar ook nooit zoveel gelachen als toen.' Henri Boudier, met zijn zachte, wat hese stem, beschikte over een houding van moeiteloze autoriteit."

'De straat' was Ina's beste werk, 'De klop op de deur' haar bekendste.

Klaas Oosterom

P.S. 'De straat', 'De klop op de deur' en de biografie is bij mij te koop (oosteromnc@gmail.com of 035 6914336).

Bron: Hans Edinga: Tien huizen, duizend levens. P.N. van Kampen en Zoon N.V. 1969. De tweede druk verscheen in 1970 bij Wegener's Boeken Pers onder de titel 'De vrouw achter De klop op de deur'.

[boudier] Ina Boudier-Bakker in 1920.

[2011] Het postkantoor aan de Havenstraat in 1906.

Geen kampioenschap voor BFC

Hoop vervliegt al na één speelhelft

BFC stapte met een punt het veld af. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM Het had een heel wonder geweest, maar dat sprookje bleef zaterdag achterwege: het is de voetballers van BFC niet gelukt het kampioenschap te pakken. De Bussumers pakten met 3-3 'slechts' één punt tegen het sterke FC Hilversum, koploper en concurrent Waterwijk maakte geen fout.

Bussumse voetballers kunnen warmlopen voor play-offs

BFC knokte hard voor het laatste sprankje hoop op de titel en stond al snel op voorsprong door een treffer van Olivier Blaauw. Het bleek een opmaat voor doelpunten over en weer. Snel na de goal deed FC Hilversum wat terug, waarop BFC weer antwoordde. BFC kwam voor rust op een 2-3 voorsprong te staan. Eerst benutte Tjerk Posthuma een strafschop. De penalty werd gegeven nadat Olivier Blaauw naar de grond werd gewerkt. Het zorgde er al met al voor dat de sfeer wat grimmiger werd. Dat kwam tot een kookpunt nadat Maxim Andriessen na een harde tackle geblesseerd van het veld moest en Olivier Blaauw een elleboogstoot kreeg. Een speler van FC Hilversum werd daardoor met rood van het veld gestuurd. Voor rust antwoordde Blaauw met z'n tweede treffer.
Na de eerste helft kreeg BFC te horen dat Waterwijk al ruim voor stond tegen Coby Boys en daardoor al nagenoeg zeker was van het kampioenschap. BFC was al zeker van de tweede plaats en de play-offs en speelde na rust om des keizers baard. Na de rust kreeg BFC wederom enkele goede kansen, maar sterk optreden van de FC Hilversum-keeper voorkwam dat de Bussumers konden scoren. FC Hilversum deed dat nog wel: met een strafschop werd de 3-3 op het scorebord gezet.

BFC mag nu gaan warmlopen voor de play-offs. Komende zaterdag speelt de ploeg tegen DESTO, de eerste horde op weg naar de tweede klasse. Promoveren wordt voor BFC een hele klus, maar allesbehalve onhaalbaar. Mocht het BFC lukken om te promoveren dan mag dat hoe dan ook knap genoemd worden. De Bussumers spelen pas twee jaar op zaterdag en promoveerden een jaar geleden naar de derde klasse. En dat met een jong team. Dat team zette het afgelopen jaar grote stappen en staat klaar om het ook een klasse hoger waar te maken.

SDO kan geen doelpunten maken

BUSSUM Wel kansen, geen doelpunten voor de voetballers van SDO afgelopen weekend tegen het al tot kampioen gekroonde SJC. De Bussumse hoofdklasser stapte na anderhalf uur voetbal met 0-0 van het veld. Het was het laatste duel van het voetbaljaar.

SDO en SJC probeerden het nog en konden de doelmannen over en weer nog wel aan het werk zetten, maar doelpunten bleven achterwege. De beste kansen voor SDO kwamen na rust.

Het duel was verder vooral een 'uitzwaaiwedstrijd'. Aan de kant van SJC werden vier spelers uitgezwaaid. SDO-speler Rick van der Velden werd ook onder luid applaus van het veld gehaald. De aanvoerder en topscorer vertrekt na vele jaren voor SDO te hebben gespeeld.

SDO eindigt het voetbalseizoen op de achtste plaats. Daarmee toont de ploeg aan een stabiele hoofdklasser te zijn. Grootste hoogtepunt het afgelopen jaar was natuurlijk de bekerwinst.

Sterk HCAW komt tekort tegen koploper

BUSSUM Er werd volop gestreden en er waren genoeg kansen, maar de honkballers van HCAW hebben afgelopen week geen punten kunnen afsnoepen van medekoploper L&D Amsterdam Pirates.

De Bussumse honkbalhoofdklasser verloor donderdag met 4-0, zaterdag met 2-4 en zondag trok de ploeg met 3-1 aan het kortste eind.

Kansen waren er genoeg voor HCAW, maar het grootste probleem was dat de ploeg vergat door te drukken. L&D Amsterdam Pirates bleek een stuk effectiever en kon telkens net wat meer punten scoren.

Nog steeds vierde

Hoewel HCAW alleen maar nederlagen leed, staat het nog wel steeds tussen de vier beste ploegen van het klassement: HCAW staat nu gedeeld vierde. Met achtereenvolgens series tegen De Glaskoning Twins, Hoofddorp Pioniers en Quick Amersfoort is het voor HCAW de komende drie weken zaak de positie in het linkerrijtje te verstevigen.
Komende week volgt eerst het drieluik met De Glaskoning Twins, een van de directe concurrenten voor een plaats in de play-offs.

Voetballers NVC gehuldigd na kampioenschap

NAARDEN Bloemen en vanzelfsprekend een paar koude drankjes na afloop. De voetballers van NVC hebben hun behaalde kampioenschap nog maar eens goed gevierd. Hoewel de titel al een week geleden werd binnengesleept, was het zondag voor eigen publiek groot feest. Burgemeester Han ter Heegde kwam het team feliciteren. Er werd ook nog gevoetbald: het laatste competitieduel eindigde in 3-3.

Rondleidingen op Joodse begraafplaats

'Voor veel mensen gaat er tijdens een bezoek een nieuwe wereld open'

Sinds dit jaar zijn er regelmatig rondleidingen op de Joodse begraafplaats. Muiderberger Harry Mock, verzorgt er een aantal.

Harry Mock is blij met alle belangstelling voor de Joodse begraafplaats. Foto: Yvette de Vries

MUIDERBERG Voor veel mensen gaat er een hele nieuwe wereld open als ze voet zetten op de Joodse begraafplaats aan de Googweg. Sinds kort worden er rondleidingen verzorgd en krijgen steeds meer mensen een inkijkje in de geschiedenis van deze grootste, nog in gebruik zijnde, Joodse begraafplaats in Nederland.

Harry Mock, inwoner van Muiderberg en oud voorzitter van de Dorpsraad Muiderberg is een van de rondleiders. Zijn schat aan kennis en eigen verbondenheid met de begraafplaats staan in ieder geval garant voor een inspirerende en boeiende rondleiding langs de 45.000 graven, waarvan de oudste, nog zichtbare, uit 1665 dateert. Hij krijgt dan ook veel positieve reacties. "Ik doe het omdat ik het leuk vind , het is dankbaar werk en ik heb een sterke behoefte om de herinnering aan de Holocaust levend te houden", legt de 78-jarige Mock uit.
Opvallend aan de duizenden grafstenen die er nog staan is de eenvoud en de eenduidigheid. "Iedereen is gelijk", legt Mock uit. Ook de kist is zonder enige opsmuk, van ruw ongeverfd hout, en er gaan geen spullen mee de kist in. Wel worden mannelijke overledenen gehuld in een gebedskleed. Mock staat tijdens de rondleiding ook altijd stil bij het monument ter herdenking aan de 28 joodse jongeren die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit een synagoge in Amsterdam werden gehaald en op transport gesteld. Andere belangrijke plekken zijn het Metaheerhuis, de aula waar de uitvaart start, en het ontvangstgebouw. Een markant gebouw, dat al vanaf de weg te zien is en ontworpen is door de architect Harry Elte PHzn, een leerling van Berlage.

Er zijn inmiddels twee rondleidingen geweest en de twee in juni zijn ook al volgeboekt. In juli is er nog wel plek. De eerste staat gepland op vrijdagmiddag 13 juli en de tweede op zondagochtend 15 juli. Meer informatie en aanmelden via harrymock@hetnet.nl. Deelname is gratis.

De grafstenen op het oudste veld zijn door de Fransen weggehaald

Genieten van koopjes, muziek en water op jaarmarkt

Heel veel waterpret tijdens het warme weer. Foto: Bob Awick

NAARDEN De jaarmarkt op de Keverdijk was warm, erg warm. En dus besloten de mannen van brandweer Naarden te zorgen voor wat verkoeling.

Het basketbalveldje werd helemaal ondergespoten en de kinderen genoten van zo veel waterpret. Sommige wilden alleen de voetjes nat hebben, andere gingen op hun buik liggend kletsnat naar huis.

Jaarmarkt Keverdijk ieder jaar weer een feest voor jong en oud

De ouders konden ondertussen flink wat koopjes scoren, van zowel buren die hun eigen spulletjes verkochten op de marktkraampjes als van professionele standhouders. Van nieuwe zomerjurken uit een chique winkel tot tweedehands dvd's voor de kinderen en alles ertussen kon voor een leuk prijsje worden aangeschaft. Zowel de ondernemers als de organisatie waren erg tevreden.
Ook was er muziek en heerlijke hapjes. Van suikerspinnen tot koude drankjes.

Loop mee met de avontuurlijke wandeling op het Laarzenpad.

Donderdag 31 mei

WerkZoekersServicePunt

9:00 uur | WOC De Palmpit Bussum

Inloopspreekuur voor vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. WZSP voor één vraag per keer tegen een vrijwillige bijdrage; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk unieke hulp door met name het inzetten van onze Kansenanalyse en werkVINDsoftware.

Koffie inloop

10:00 uur | De Kazerne Muiden

Alle inwoners zijn welkom voor een lekker kopje koffie van gastvrouw Lydia Bax.

Creatieve middag voor mantelzorgers

13:30 uur | De Kazerne Muiden

Middels een creatieve activiteit is er ruimte voor ontmoeting en contact met andere mantelzorgers. Alle mantelzorgers zijn van harte welkom.

Themamaaltijd

17:30 uur | WOC De Palmpit Bussum

Themamaaltijd met asperge-roomsoep, asperges met beenham en botersaus, gekookte krieltjes, gekookt ei, peterselie en aardbeienbavarois met slagroom. Kosten 12,50 euro exclusief drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86.

Van gestresst naar relaxed

20:00 uur | Atma-coaching Bussum

In deze cursus leer je hoe je kunt ontspannen en hoe je stress kunt voorkomen. Kosten zijn 90 euro. Aanmelden via 06-16380595 of via www.atma-coaching.nl.

Vrijdag 1 juni

Buitenyoga

9:00 uur | Paviljoen Heidezicht Bussum

Yoga in de frisse lucht, verzamelen voor Restaurant Heidezicht. Docente is Jacqueline Drogtrop. Aanmelden via buitenyoga@yogalotus.nl of 035-683 38 71/06-45 154 838 of kom gewoon aanwaaien! Check www.yogalotus.nl bij twijfelachtig weer of de les doorgaat! 10 euro per les.

Ashtanga Yoga

9:00 uur | YogaYvonne Naarden

Ashtanga Vinyasa yoga is een traditionele yogastijl; een vaste serie lichaamshoudingen ontwikkeld door Sri Pattabhi Jois (India). De bewegingen worden gekoppeld aan de adem, waardoor een vloeiende beweging ontstaat (Vinyasa).

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Een team van computer-deskundigen van SeniorWeb zitten klaar voor vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones. Je wordt kosteloos geholpen door vrijwilligers van SeniorWeb.

Spelletjesmiddag

14:00 uur | WOC De Palmpit Bussum

Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen alle voorkomende spellen worden gespeeld. Ook geschikt voor een sjoel-, rummikub-, yahtzee- , schaak- of ander clubje. Kosten zijn 1 euro.

DOEK!

20:30 uur | deMess Naarden

DdeMess Theaterdagen, drie dagen toneel in 't hart van de Vesting. In de tragikomedie DOEK! repeteren Richard (Peter van Bokhorst - NH Toneel) en Lies (Corien van den Wall Bake - NH Toneel) samen een voorstelling waarmee ze meer dan twintig jaar geleden afstudeerden en triomfeerden in de theaters.

Zaterdag 2 juni

Informatiedag

10:00 uur | Monuta DeJager Bussum

Tijdens de informatiedag kunnen bezoekers hun eigen uitvaartsfeer vormgeven en hun persoonlijke uitvaartwensen vastleggen. Veel mensen kunnen zich er misschien weinig bij voorstellen, maar ze kunnen zich er wel op voorbereiden. Tijdens de informatiedag kunnen bezoekers hun eigen uitvaartsfeer
vormgeven op een moodboard. De dag duurt tot 14.00 uur en is gratis.

Kidsclub ViJoS

10:00 uur | Show- & Marchingband ViJoS Bussum

Kidsclub ViJoS is voor kinderen van vier tot en met zes jaar de ideale manier om spelenderwijs met leeftijdsgenootjes muziek te leren maken. Het kost 7,50 euro per maand.

RepairCafé

10:00 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Een scheur in je zwembroek? Wiebelt het campingstoeltje? Je haarföhn kapot? Niet weggooien! Het RepairCafé zoekt een oplossing. Reparateurs staan klaar om je te helpen.

The Best of 25 jaar MuziekPlezier

11:00 uur | Spant! Bussum

Afdeling Basisvorming Muziek (4–9 jaar) geeft weer een spetterende einduitvoering in het Spant! Een show die je niet mag missen! Kaartjes kosten 5 euro, voor kinderen 3 euro en te koop bij muziekcentrum Schimmel aan de Dr. Schaepmanlaan 8.

Gezondheidsfestival

10:00 uur | De Kazerne Muiden

Feestelijk Festival voor jong en oud. Alles staat deze dag in het teken van positieve gezondheid. In en rond de Kazerne vinden veel activiteiten plaats. Op deze feestelijke dag is er live muziek en zijn er lekkere gezonde hapjes en drankjes.

Mooi Linieland!

10:00 uur | Muiderslot Muiden

Misschien rij je er elke dag doorheen, woon je er vlakbij of ben je er wel eens geweest zonder dat je het wist: het Hollandse waterlinielandschap. Ontdek het linielandschap met forten als schakels en startpunten tijdens Mooi Linieland op zaterdag 2 en zondag 3 juni. Kijk op www.mooilinieland.nl

The Vanguard Clothing Road Tour

10:00 uur | BY HEINO Bussum

Het team van Vanguard Clothing specialisten organiseert op zaterdag 2 en zondag 3 juni in samenwerking met BY HEINO The Road Tour in Bussum. Deze dagen staan geheel in het teken van de nieuwe wassing van de V8 Racer jeans én de custom Vanguard Moto Guzzi V8.

Jubileumtaptoe ViJoS

17:00 uur | Voetbalclub SDO Bussum

Het succesvolle jubileumseizoen van ViJoS wordt afgesloten met een gratis taptoe bij SDO in de vorm van een kijk-, luister- en eetfestijn. Onder het genot van een lekker hapje, drankje en veel gezelligheid kan men genieten van onder andere Advendo Sneek, Juliana Amersfoort en uiteraard (Jong) ViJos.

Lente Concert - Samen Doen

19:15 uur | Grote of St. Nicolaaskerk Muiden

Jazz-pop, rock en gospel koor "Five Seasons' uit Wiesbaden geeft een eenmalig concert. Kom genieten van een swingende avond! Het concert duurt tot 22.00 uur. De entree is 5 euro inclusief 2 consumpties. De opbrengst komt ten goede aan Samen Doen. Informatie op www.stichtingsamendoen.nl.

A Musical & Theater Adventure

20:00 uur | Spant! Bussum

De Musical- en Theaterafdeling gaat helemaal los in de grote zaal. Een preview van komende voorstellingen en songs uit de voorbije jaren. Kaarten kosten 5 euro, voor kinderen 3 euro en zijn verkrijgbaar bij muziekcentrum Schimmel aan de Dr. Schaepmanlaan 8.

'Go Vote' en 'U bent mijn moeder'

20:00 uur | deMess Naarden

Mess Theaterdagen, drie dagen toneel in het hart van de Vesting Naarden.

Zondag 3 juni

Buitenyoga

9:00 uur | Paviljoen Heidezicht Bussum

Yoga in de frisse lucht, verzamelen voor Restaurant Heidezicht. Docente is Jacqueline Drogtrop. Aanmelden via buitenyoga@yogalotus.nl of 035-683 38 71/06-45 154 838 of kom gewoon aanwaaien! Check www.yogalotus.nl bij twijfelachtig weer of de les doorgaat! 10 euro per les.

Koningspreek - Naima Azough

10:30 uur | Koningskamer Bussum

Naima Azough is een Nederlandse politica van Marokkaanse afkomst. Zij was programmamaker en is nu speciaal rapporteur van de regering om extremisme te voorkomen. Zij vertelt haar eigen verhaal (wat haar raakt, inspireert en beweegt) in een licht-kerkelijke dienst.

Avontuurlijke wandeling

14:00 uur | Laarzenpad Naarden

Met een gids een avontuurlijke wandeling op het Laarzenpad. Het is een leuke wandeling door het veld langs het Naardermeer, richting de vogeluitkijkhut. Tip: trek laarzen aan en neem verrekijker mee. De wandeling duurt zo'n 2 uur.

Dubbelvoorstelling

15:00 uur | deMess Naarden

Mess Theaterdagen, drie dagen toneel in het hart van de Vesting Naarden!

Maandag 4 juni

Seniorencafé

10:30 uur | Brasserie Stokjes en Lepel Bussum

Het ASGM Seniorencafé, ook niet-ASGMleden zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening. Deze keer is er boekenruil

Open eettafel

17:30 uur | WOC De Palmpit Bussum

Open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep 1,50 euro, hoofdmaaltijd 7,50 euro en toetje 1 euro exclusief drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Dinsdag 5 juni

Volksdansen

10:00 uur | SCAN Naarden

Het is een gezellige kleine groep die tussendoor met elkaar koffie gaan drinken. De kosten per vier weken zijn 12,50. euro Voor informatie en aanmelding: 06-13 69 84 34

Digi-café SeniorWeb

10:00 uur | Bibliotheek Gooi en meer vestiging Naarden

Computer-deskundigen van SeniorWeb zitten klaar voor vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Kosteloos advies.

Spreekuur Administratie voor Elkaar

10:00 uur | De Kazerne Muiden

Inloop spreekuur voor allerlei vragen over brieven, post en formulieren. Vrijwilligers geven deskundige hulp. Ook hulp bij inloggen Woningnet, controleren Toeslagen en aanvragen gemeentelijke regelingen zoals minimaregelingen.

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

11:00 uur | BPB Bussum

Het Zilvermuseum bestaat 40 jaar. Daarom heeft het Franse zilverhuis Christofle een groot deel van haar collectie beschikbaar gesteld voor de tentoonstelling "Feest". Grote zilveren werken, gebruikt bij of speciaal gemaakt voor feestelijke gelegenheden.

Woensdag 6 juni

Creatieve ontwikkeling voor kinderen

14:00 uur | Uit-Wijk Wijkcentrum Bussum

Kinderen kunnen na schooltijd heerlijk ontspannen bezig zijn met een ruim aanbod van materialen en technieken. Son biedt creatieve cursussen, workshops en kinderfeestjes voor kinderen van alle leeftijden. Meer informatie op www.jufson.nl.

Yin yoga

20:15 uur | YogaYvonne Naarden

Yin yoga is een rustige, intense, meditatieve vorm van yoga waarbij de focus ligt op het stimuleren en versterken van het bindweefsel en gewrichten. Door langere tijd, 3-5 minuten, met ontspannen spieren in een zittende of liggende houding te blijven, dring je door in de diepere lagen. Informatie op www.yogayvonne.nl.

Zomerfestival in de Biersteeg

HILVERSUM De Biersteeg is zaterdag decor van het jaarlijkse Zomerfestival, waarbij zeven orkesten zich tussen 14.30 en 21.00 uur presenteren. Een van die orkesten is organisator Leo Fanfare. Kijk voor meer informatie op www.leo-fanfare.nl. Foto: Bastiaan Miché

Eerste wandelavond warm verlopen

Avondvierdaagse door en om Bussum

De route ging over de heide en door het bos. Foto: Bob Awick

BUSSUM Honderden kinderen zijn maandagavond aan de start verschenen voor de Avondvierdaagse Bussum-Naarden. De scholen waren goed herkenbaar aan hun eigen school-T-shirt en na het startschot konden ze beginnen aan de eerste van vier wandelavonden.

De route ging onder andere over de heide. Daar was het bloedheet zonder schaduw. Toch kon dat de vrolijke kinderen op de 5 of 10 kilometer niet deren. Ze zongen liedjes, aten wat snoep en dronken extra veel water. Af en toe werd er zelfs een sprintje getrokken.
De stoet zal komende donderdag de laatste avond beleven. Dat is ook het moment dat ouders, broers, zussen, opa's, oma's en buurtgenoten langs de route mogen staan om de toppers aan te moedigen en bloemen te geven. Vanaf de Beerensteinerlaan voegen de muziekkorpsen in. De feestelijke defiléroute gaat vanaf de Lindenlaan via de Spiegelstraat, Iepenlaan, Plaggenweg en verzorgingshuis De Zandzee en eindigt bij sportcentrum De Zandzee.

Koningspreek met Naïma Azough over 'Verwondering'

Naïma Azough komt zondag naar de Koningskamer.

BUSSUM De laatste Preek van de Leek van dit seizoen is van Naïma Azough over 'Verwondering'.

Naïma groeide op in een traditioneel islamitisch gezin. Na haar studies was ze onder meer zeven jaar lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks. Daarna was ze onder andere werkzaam als programmamaker en beleidsadviseur en speciaal rapporteur 'voorkomen extremisme en bevorderen sociale samenhang' voor de ministeries van OCW en VWS. Naïma woont met haar dochter in Bussum.
Het thema van haar preek is 'Verwondering'. Ze koos als basis voor haar verhaal voor drie bijzondere lezingen. Een van de Perzische soefidichter Hafez, verzen uit het loflied op de liefde en een prachtig sonnet van Henriette Roland Holst. Naïma maakt met de teksten een zeer persoonlijk verhaal dat velen diep in het hart zal raken. De preek begint op zondag 3 juni om 10.30 uur met een lichtkerkelijke dienst door Annegien Ochtman-de Boer met violiste Evelien Bouwmeester en op orgel/piano Hanneke Huibers. Daarnaast, op speciaal verzoek van Naïma, ook met zangeres Annebet Brongers en harpiste Petra Vlasman die het lied 'Ken je mij' van Huub Oosterhuis ten gehore brengen. Iedereen is welkom voor de dienst. Bij de uitgang is een collecte voor het behoud van de kerk.
De Koningspreek maakt deel uit van het programma van De Koningskamer in het gebouw van de Remonstranten aan de Koningslaan. Op het programma van het volgende seizoen staan onder andere lezingen van prinses Laurentien, Jacco Eltingh en Bas Heijne en opnieuw een voorstelling door Ursul de Geer. Kaarten bestellen via www.koningskamer.nl.

Vrijwilligers gezocht

Een gastvrouw/heer voor het uitserveren van maaltijden in het restaurant van Vivium zorggroep.

Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum Naarden kan iemand gebruiken die wil wandelen met iemand die in een rolstoel zit.

Het Muiderslot heeft een warmoezenier nodig die zorgt voor het dagelijks onderhoud van de fruit- en groentetuin en hierover kan vertellen.

Het A-team van de Grote kerk Naarden zoekt versterking om concerten en andere evenementen op rolletjes te laten verlopen.

Deze en meer vacatures op www.versavc.nl. of bel 035-6938525.

De Vesting- zondagen gaan weer beginnen

Vestingzondag vorig jaar. Archieffoto: Bastiaan Miché

NAARDEN De eerste Vestingzondag van dit jaar gaat komende zondag, 3 juni, van start.

Dat betekent dat de Vesting is afgesloten voor verkeer zodat op de straat diverse activiteiten kunnen plaatsvinden. Om 12.00 uur begint de zogenoemde Home Made Market. Er is muziek, toneel, een draaimolen voor de kinderen en nog veel meer te doen. De komende maanden zal vaker een zondag met evenementen onder de naam 'Vestingzondagen' plaatsvinden.