BussumsNieuws

16 september 2015

BussumsNieuws 16 september 2015


Buurt nog steeds tegen plannen Emmaschool

BUSSUM - Het is nog lang niet zeker dat de Emmaschool volgend jaar kan verhuizen naar voormalig college de Opmaat aan de Graaf Florislaan. Afgelopen maandag bleek dat er nog steeds veel weerstand is vanuit de buurt.

Er zitten nog veel haken en ogen aan het plan, waar de gemeenteraad op 1 oktober een besluit over moet nemen. Omwonenden maken zich vooral zorgen over de onveilige verkeerssituatie, aantasting van het beschermd dorpsgezicht en overlast van ruim 400 basisschoolleerlingen op een plek waar voorheen 150 tot 200 middelbare scholieren zaten. De Emmaschool wil vooral dat de leerlingen, na 15 jaar vol beloftes van de gemeente, samen in één gebouw komen. De situatie in de huidige (nood)gebouwen is al jaren onhoudbaar. Tijdens de inspraakavond konden omwonenden, de Emmaschool zelf en andere belanghebbenden nog één keer hun belangrijkste punten voor het voetlicht brengen. Duidelijk is dat de omwonenden de voorgenomen komst van de Emmaschool naar het gebouw de Opmaat in het Spiegel niet zien zitten. "Er moet een oplossing komen, de school is welkom maar niet met dit aantal leerlingen", nuanceert de actiegroep Lomanplein. De omwonenden voelen zich genegeerd door de gemeente en vrezen dat de verhuizing van de Emmaschool, met geplande verbouwing als een fait accompli, er door de gemeenteraad doorheen gedrukt wordt. De Emmaschool begrijpt de bezwaren van de buurt, maar staat op het standpunt dat huisvesting in één gebouw nodig is voor de saamhorigheid en de kwaliteit van het onderwijs. Ze doet een beroep op de gemeente om haar verantwoordelijkheid te nemen voor het waarborgen van goed onderwijs. Voor de verkeerssituatie is vorige week een door de gemeente opgesteld plan gepresenteerd, waar zowel de school als de omwonenden hun visie op mochten geven. Een lid van de actiegroep noemt het hele plan ondoordacht, en verwijt de gemeente dat ze de verkeerssituatie bagatelliseert.

Lees verder op pagina 3.

Krabbendam lijsttrekker voor TON Gooise Meren

BUSSUM - John Krabbendam gaat als lijsttrekker van de politieke partij Trots op Nederland Gooise Meren meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in november.

Krabbendam zit sinds anderhalf jaar als éénmansfractie in de gemeenteraad van Bussum. "Ik verwacht dat ik met de steun van de landelijke partij Trots op Nederland nog beter een wezenlijke bijdrage aan de politiek kan leveren.Behoud van de eigen identiteit van de afzonderlijke woonkernen is voor ons een belangrijk uitgangspunt", aldus John Krabbendam.
Aan de definitieve kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma wordt nog gewerkt.

Echtpaar Ham al 60 jaar gelukkig getrouwd

De heer en mevrouw Ham waren zeer verguld met het bezoek van de locoburgemeester. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De heer en mevrouw Ham waren afgelopen maandag 60 jaar getrouwd en kregen bezoek van locoburgemeester Adriana van den Berg-van Bart.

De heer en mevrouw Ham-Scholte ontmoetten elkaar in een zaaltje van het Leger des Heils. Hij zat in militaire dienst in Hilversum en zij was daar voor de samenkomst. Het gesprekje dat die avond volgde was het begin van hun relatie. Mevrouw herinnert zich de trouwdag nog goed. Het was vreselijk slecht weer, storm en regen. Het feest werd maandag gevierd met een tochtje over de Vecht met kinderen en kleinkinderen.

700

mensen namen dit weekend de klassieke bus voor een rondje Gooise Meren

Naarden:
PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. P. Barnard; Naarderheem 10.30 u. mw. L.A. Versluis
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 19/09 17.30 u. Eucharistieviering
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J.P. Boiten

Bussum:
RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot; woe. 23/09 19.30 u. Avondgebed voor Vrede
RK St. Jozefkerk 10.00 u. Viering parochianen
PGB Wilhelminakerk geen dienst, Oecumenische dienst in Vrije Evangelische Gemeente
PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. J. de Vries
PGB Spieghelkerk 10.30 u. mw. ds. G. de Vries
PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J.P.J. Voets; 17.00 u. dr. R.R. Eisinga
Remonstranten N-B 10.30 u. ds. C. Sieverink
Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. J. Werner-van Slooten
Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. 'Zin zoeken in bijbelverhalen'
Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B geen dienst, Oecumenische dienst in Vrije Evangelische Gemeente
Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit Oecumenische dienst H.A.
Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Tweemaal een toevalstreffer

In korte tijd tot twee keer toe raak. En dan te weten dat ik niet in toeval geloof. Het kan soms wel vreemd lopen, hoor!

Mark is alweer enige tijd met de metaaldetector doende. Trouw meldt hij mij als hij weer twee literblikken vol met metaalafval heeft dat hij zorgvuldig uitselecteert. Kilo's lood, zink, messing, roodkoper en aluminium komen bij mij terecht om in de desbetreffende bakken gemikt te worden. Laatst zat er een hondenpenning tussen. Zo eentje met een pootafdruk erop en aan de andere zijde het telefoonnummer. Weken geleden gevonden op de hei ergens bij de Franse Kamp. Wat bleek? De naam van de hond was Olli en net toen ik in de garage bezig was met schiften kwam overbuurvrouw met haar Italiaanse waterhond voorbij. Deze heet ... Olli! En het telefoonnummer op de penning? Was van Eveline! Wonderbaarlijk, toch? Op zondag 9 augustus vloog er een vogeltje tegen de ramen van de flat boven de ingang. Hartstikke dood. Bleek een ringetje om te hebben. Ben ik gek op, want dat is spannend. Na veel gedoe met de computer van Vogeltrekstation Arnhem kreeg ik pas kort geleden de terugmelding. Vogel was een tuinfluiter en was diezelfde ochtend geringd in Oost-Knollendam ten noorden van Amsterdam. Door ene Jan van der Geld. Heb ik zeker zo'n 45 jaar geleden voor het laatst gezien. Hij woonde vroeger op de Lange Heul en is al lang natuurwachter en ringer in het gebied nabij Het Twiske. De tuinfluiter in kwestie ringde hij echter in zijn tuin aan de Dorpsstraat in Oost-Knollendam waar hij altijd een paar netten uit heeft staan!

Magazine
Vorige week verscheen het eerste Goois Magazine. Wat heb ik daar een kater aan overgehouden zeg. De bedoeling is toch dat we als nieuwe buren kennis met elkaar maken? Dat we over en weer geïnformeerd worden over de dienstverlening, de eventuele gevolgen voor de woonlasten etc. En dat dit gelijkelijk verdeeld wordt over de drie gemeenten? Niets blijkt dus minder waar. Er staan 16 adverteerders in het magazine, alle 16 Bussumse ondernemers. Bij de voorpagina staan er drie foto's uit de drie gemeentes, maar het merendeel is gevuld met een foto van een evenement uit Bussum. Bij inwoners aan het woord staan er drie mensen uit Bussum, twee uit Naarden en één uit Muiderberg. Groot, groter, grootst? De fusie is voor de een meer een gevoelig iets dan voor de ander. Maar één ding mag je toch wel verwachten, dat er door een 'onafhankelijk' magazine oog is voor gelijkwaardigheid en gelijke verdeling. Dat je juist nu heel erg op moet letten dat je de ene gemeente niet meer aandacht geeft dan de andere gemeente. Naarden en Muiden worden niet automatisch volgelingen van Bussum. Wij willen geen negatieve spiraal, maar positief vooruitgaan.
Gerda Hafkamp-Schwartz

Weerbericht

Wisselvallig, in het weekeinde overwegend droog
September grossiert dit jaar niet in nazomerweer. Slechts op twee dagen deze maand kwam de temperatuur een fractie boven de 20 graden. Deze week bepaalt een diepe depressie het weer. Het ligt donderdag boven de Noordzee en veroorzaakt wisselvallig, winderig weer. In het weekend krijgt een uitloper van het Azorenhoog vat op het weer. De kans op buien neemt af.

Donderdag en vrijdag
Donderdag is het wisselend bewolkt. Er vallen geregeld buien. Tussen de buien door schijnt de zon af en toe. Er blaast een krachtige, tot bij vlagen harde, zuidwestenwind (windkracht 6). Ook vrijdag vallen enkele buien afgewisseld door enkele opklaringen. De zuidwestenwind neemt iets in kracht af, wordt vrij krachtig (windkracht 4-5). Het wordt beide dagen 18 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde komt er wat meer rust in de atmosfeer. Er waait een matige westenwind (windkracht 3-4). Zaterdag kan er eerst nog een lichte bui vallen. Zondag lijkt het overwegend droog te blijven. Er zijn wolkenvelden maar tussendoor schijnt de zon ook van tijd tot tijd. De nachtelijke minima liggen rond 11 graden, in de middag stijgend naar 17 à 18 graden.

Weetje
In september kan het vaak nog nazomeren. Vorig jaar werd in september op 21 dagen de 20 graden nog overschreden. Zomerse dagen van 25 graden of meer komen tevens vaak voor. In september 1999 en 2006 kwam het zelfs tot 8 zomerse dagen. Sinds 2000 ontbraken zomerse dagen van 25+ in september slechts viermaal, mogelijk wordt deze september de vijfde.

De journaliste Colet van der Ven (1957) schreef in de jaren 90 deze levensverhalen op, die eerst in het dagblad Trouw verschenen. Adrie Mouthaan maakte de foto's.

Het zijn de verhalen van mensen tussen de 75 en 105 jaar oud en ze werden dus geboren ruim vóór of kort na de Eerste Wereldoorlog. Ze vertellen van hun jeugd, hun werk of bezigheden en vooral over hun levensovertuiging: atheïst, katholiek, gereformeerd, vrijmetselaar/weefster, joods, hervormd of agnost. Vooral wat ze over hun overtuiging zeiden vond ik opmerkelijk. Duidelijk, niet het later zo populair geworden 'ietsisme'. Er zijn een paar bekenden bij: Adriaan Morriën, Anne Biegel en Norbert Schmelzer. Jan Greven, toen hoofdredacteur, schreef het voorwoord. Ten Have gaf de paperback (143 pagina's) in 1997 uit. De illustratie voorop is uit de Chassidische Legenden van H.N. Werkman uit 1941.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

'Draak van een plan en niet goed onderbouwd'

Grote concentratie van leerlingen een van de grootste bezwaren

Leerlingen van de Emmaschool bieden tekeningen van hun 'droomschool' aan. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

vervolg van voorpagina
De situatie die nu ontstaan is, is volgens Bart Meervoort, voorzitter van Vereniging Vrienden van het Spiegel, een 'duivels dilemma'. "De kinderen verdienen een mooie school, maar niemand wordt blij van het plan zoals het er nu ligt. Maar als we hiermee doorgaan, dan moeten we het hier maar mee doen." Meervoort is wat cynisch als hij de Opmaat een foeilelijk gebouw noemt waar, geheel in stijl, twee foeilelijke stukken bij gebouwd worden. Hij adviseert het besluit over de verkiezingen heen te tillen, een nieuwe raad kijkt er wellicht breder naar. De huidige aantasting van het beschermd dorpsgezicht, het jarentachtiggebouw, zou niet in het Spiegel passen, maar daar heeft de buurt volgens Meervoort mee leren leven. Het zijn de geplande verbouwing en de verkeerssituatie die ontstaat door het halen en brengen die de buurtbewoners niet willen. René Sweijen van Hart voor Bussum vraagt zich af of er wel gekeken is naar andere gebouwen en of dit het meest ideale pand is. Het besluit dat de Emmaschool naar gebouw de Opmaat mag is al in 2013 genomen en dat besluit staat niet ter discussie.

Overlast
De actiegroep Lomanplein maakt zich zorgen over de grote hoeveelheid leerlingen en de vestiging van de BSO in hetzelfde pand. Dit is een grote wens van zowel de Emmaschool als de SKBNM. De buurt vreest hierdoor overlast gedurende 52 weken per jaar van 7.30 tot 18.30 uur (openingstijden BSO). Een andere grote zorg is de verdieping die op het bestaande gebouw moet worden geplaatst. Het gebouw wordt zo nog pontificaler en het draagt door de vorm bij aan extra geluidsoverlast. Ook een aantasting van de oude beuk wordt gevreesd. Daarbij zou in het onderzoek naar geluidsoverlast volgens de actiegroep enkel gekeken zijn naar het geluid dat komt van de school zelf. "Autoportieren die open en dichtslaan, daar lijkt niet over nagedacht. Ook dat er nauwelijks parkeerruimte in de buurt van de school is, er veel straten zijn zonder stoep: daar lijkt geen aandacht voor te zijn. Je moet toch van de geparkeerde auto naar school lopen", zo werpt de actiegroep op.

'Behapbaar en niet geen overlast en onveilige verkeerssituaties'

Verkeer
Tijdens de inspraakavond vlogen de getallen door de lucht. "300 fietsen en 125 auto's, bijna het hele jaar door en dat op een plek die nu al onveilig is en niet berekend is op grote verkeersstromen." Bij de omwonenden overheerst de grote zorg om de verkeersveiligheid, het parkeren en het grote verkeersaanbod op een plek (Lomanplein) waar zes straten bij elkaar komen. Het plan voor de verkeerssituatie is pas vorige week gepresenteerd. Veel te laat en ondoordacht, menen de omwonenden. De consequenties van het halen en brengen, de handhaving van de parkeervergunningen en de straten die zo smal zijn dat ze niet ingericht zijn voor intensief verkeersgebruik. Er zou een verkeersinfarct ontstaan, een paar keer per dag. Actiegroep Lomanplein stelt dat de gemeente het plan niet serieus neemt en de verkeerssituatie bagatelliseert. "Nood- en hulpdiensten kunnen er niet snel bij komen." De inschatting is dat er van de 406 leerlingen zo'n 300 met de fiets komen (bij mooi weer) en de rest wordt met de auto gebracht.
Inger Bonhof, directeur van de Emmaschool, snapt de bezwaren van de buurt, maar is van mening dat de school nu echt een nieuw gebouw moet hebben. "Het liefst zou ik het ook anders zien, maar het moet snel gerealiseerd worden. De gebouwen waar we nu zitten zijn al lang afgeschreven." Ze laat verder weten dat de school als beleid heeft dat leerlingen zo veel mogelijk lopend of met de fiets komen. Een speciale verkeerscommissie moet zorgen dat de situatie rondom school goed en veilig geregeld is. De Emmaschool betoogt dat de koppeling met een BSO juist zorgt voor een goede spreiding van de verkeersstromen en dat er geen busjes meer nodig zijn voor het vervoer van de kinderen.

BSO
Ook zou er volgens Ruth de Waal, directeur van de SKBNM, niet voldoende BSO-aanbod zijn in het Spiegel en is de vestiging bij de Emmaschool wenselijk. De omwonenden spreken dat tegen. "We zijn niet tegen de Emmaschool, maar het moet behapbaar blijven en niet voor overlast en onveilige verkeerssituaties zorgen. Het is een draak van een plan, een lelijk gebouw wordt nog lelijker gemaakt en het plan is niet goed onderbouwd", laat de actiegroep Lomanplein weten. Sweijen (Hart voor Bussum) is benieuwd of de Emmaschool zelf een eindplan heeft voor de verkeerssituatie. "U doet een beroep op een snelle beslissing, maar er is nog geen definitief plan." De reactie van Van Wylick van de MR van de Emmaschool roept nogal wat ongeloof op. "Ik heb begrepen dat er nog geen definitief plan hoeft te zijn en dat de gemeente vaak als uitgangspunt hanteert dat zij een situatie wil laten ontstaan om dan snel en gepast maatregelen te kunnen nemen."

'De gebouwen waar we nu zitten zijn al lang afgeschreven'

Spannend
De vraag is wat de gemeenteraad op 1 oktober beslist. Daar werd tijdens de inspraakavond geen enkele toespeling op gedaan door de aanwezige raads- en commissieleden. Van Wylick heeft vertrouwen in het plan, maar heeft er een hard hoofd in dat er op korte termijn overeenstemming met de buurt wordt bereikt. Bonhof hoopt nog steeds dat het verbouwde gebouw de Opmaat na de zomer 2016 kan worden betrokken. "Ik ben wel blij dat iedereen de noodzaak van een nieuw gebouw ziet en vind het spannend wat de raad beslist."

Bussumer aangehouden voor stelen babyvoeding

BUSSUM - Vijf inbrekers zijn in de nacht van zondag op maandag op heterdaad betrapt toen ze een grote hoeveelheid babyvoeding aan het stelen waren uit een bedrijf in Hoofddorp. Waarschijnlijk hadden ze de nacht daarvoor ook al toegeslagen.

De politie kreeg iets na twaalf uur de melding van de inbraak. Agenten die ter plaatse kwamen zagen dat er aan de achterkant van het bedrijf was ingebroken. Ook stond daar een vrachtwagen met daarin gestolen babyvoeding.

Een getuige vertelde dat hij vijf mannen had zien wegrennen.

Een andere politie-eenheid kon de mannen verderop aanhouden op verdenking van inbraak. In het bedrijf was een betonnen muur doorbroken. De mannen zijn 18, 19, 23, 24 en 26 jaar uit Bussum, Naarden en Weesp.

Grote Clubactie weer van start

BUSSUM - Kinderen van diverse clubs komen vanaf zaterdag weer langs de deuren om geld op te halen voor de Grote Clubactie. De opbrengsten zijn vaak hard nodig om rond te komen. Tachtig procent van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen.

Dit jaar doen de volgende clubs mee: Tempo Atletiekvereniging, Z&PC De Otters Het Gooi, Badmintonclub 't Gooi, Toneelvereniging Kameleon, Fiets-Cross Club De Kombocht, Voetbalclub BFC en Stichting Drum- en Showband Vijos. Van elk verkocht lot à € 3,- gaat € 2,40 direct naar de vereniging.

Bussumer is Nederlands kampioen feedervissen

BUSSUM - Peter van der Willik uit Bussum is afgelopen zaterdag Nederlands kampioen feedervissen geworden. Hij won zijn titel bij de wedstrijd aan het Eemskanaal bij Delfzijl.

Peter, die lid is van Hengelsportvereniging Naarden-Bussum ving 18 kilo en 350 gram aan brasem en andere witvis, slechts vier ons meer dan de nummer twee.

Open Monumentendag goed bezocht

Deze oude bussen konden nog een prima rondje rijden. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Open Monumentendagen waren een groot succes. De Historische Kring Bussum laat weten dat er grote belangstelling was voor de rondleiding waar binnengekeken mocht worden in de huizen van particulieren, onder meer in 15 villa's en kerken in het Pr. Hendrik Kwartier en het Spiegel. Het thema was dit jaar 'Kunst en ambacht' en Bussum had speciale aandacht voor glas-in-lood. Ook was er veel belangstelling voor de rondrit die drie oude bussen maakten langs en door de drie fusiegemeenten.

Francoise Mittertreiner


52 jaar
Filmmaker
Woont in Bussum sinds 2010

Foto: Jessica de Jong

Waar hou je je overdag mee bezig?
"Als ik niet als camjo (camerajournalist) ergens aan het filmen en interviewen ben, zit ik op kantoor, een plek die ik deel met een aantal creatieve ondernemers. Naast mijn werk probeer ik ook thuis te zijn voor mijn kinderen die beiden eindexamen havo doen."

Ooit voor de camera gestaan of heb je ambities in die richting?
"Nee, ik sta er zelf altijd achter."

Wat is het mooiste plekje in Bussum voor jou?
"Het mooiste plekje in Bussum is voor mij tennispark 't Spieghel midden in de bossen. Altijd heerlijk om daar een balletje te kunnen slaan."

Een dag burgemeester van Bussum... wat heeft jouw aandacht?
"Meer plek voor activiteiten voor de jeugd."

Heb je nog een grote wens of droom?
"Om naast wat ik nu doe ook mooie documentaires te gaan produceren."

Eigenschap van jezelf waar je blij mee bent en een waar je iets minder blij mee bent?
"Ik ben blij met mijn onuitputtelijke doorzettingsvermogen. Minder blij met het niet goed kunnen bewaken van de balans tussen mijn werk/passie en privé."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Vooral de dorpsvernieuwing."

Op wie ben je trots?
"Ik ben heel trots op mijn kinderen die aardig wat voor hun kiezen hebben gehad in de afgelopen zeven jaar, maar nooit zullen klagen of de slachtofferrol zoeken."

Hobby's?
"Tennis, yoga en piano spelen."

Wie bewonder je?
"Ik heb veel bewondering voor mensen zoals Hillary Clinton."

Wat wilde je vroeger worden?
"Actrice."

Waar kan je 's nachts voor wakker gemaakt worden?
"Liever word ik niet wakker gemaakt."

Leerlingen Goois Lyceum ontwerpen eigen centrum

Mariënburg en De Vonk krijgen prominente plek

23 leerlingen van het Goois Lyceum gaan hun visie op het centrum geven. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Wethouders Lia de Ridder en Adriana van den Berg-van Bart gaven afgelopen vrijdag het startsein voor het schoolproject 'Ontwerp je eigen centrum'. 23 leerlingen van klas 3 van het Goois Lyceum (richting Geschiedenis & Omgeving) deden hieraan mee. Deze week moeten ze hun plan in de klas presenteren.

De leerlingen maakten in groepjes een wandeling door het centrum van Bussum. Opdracht was om te kijken naar glas-in-lood, architectuur, groen, de woon-, werk- en winkelomgeving en vrijetijdsbesteding. Hiermee brengen ze het huidige 'gezicht' van het centrum in kaart en op basis van gemaakte foto's, eigen ideeën en indrukken gaan ze een presentatie geven van het ontwerp van hun eigen centrum. Een van de leerlingen had al een plan voor het gebouw De Vonk: "Een evenementenplek voor bruiloften en feesten." Een ander had grote plannen voor Mariënburg: deels museum, restaurant en park, in combinatie met wonen voor ouderen. Wethouder De Ridder liet weten blij te zijn met dit initiatief en nodigde de jongeren uit hun plannen ook op het gemeentehuis te komen presenteren.

Regio: 'Open Crailo zo snel mogelijk'

BUSSUM - Crailo moet zo snel mogelijk weer een opvanglocatie voor vluchtelingen worden. Dat vindt de regio Gooi en Vechtstreek. In een brief aan de provincie Noord-Holland vraagt burgemeester Pieter Broertjes aan Haarlem om snel met alle partijen, inclusief het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, om tafel te gaan om te bespreken wat er mogelijk is op het terrein van de Kolonel Palmkazerne.

Crailo is eigendom van de provincie. Jarenlang is hier een asielzoekerscentrum geweest. Broertjes doet een dringende oproep aan de Haarlemse bestuurders om ook hun verantwoordelijkheid te nemen en het besluit van jaren terug te herzien. Voor de zomer nog zei de provincie nee tegen het verzoek van het COA om de Palmkazerne te gaan gebruiken als tijdelijke opvanglocatie.

Zoektocht
Hilversum en de andere 9 deelnemende gemeenten (hele Gooi en Vechtstreek plus Eemnes) willen zo veel mogelijk vluchtelingen opnemen. De komende maand inventariseren zij kleinschalige locaties binnen de eigen gemeentegrenzen.

Eerste Kind & Koffiefestival

Kleuren en knutselen met herbruikbaar materiaal. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een gezellige dag met kinderyoga, babymassage, knutselen en schatgraven. En voor de ouders stond de koffie de hele dag klaar.

Het plein van kinderdagverblijf De Bommelburcht was afgelopen zondag de plek waar ouders van alles te weten konden komen over opgroeien en opvoeding. Veel lokale initiatieven en ondernemers namen deel. Het festival volgt op de vorig jaar gestarte Kind & Koffie-ochtenden waar ouders ervaringen uitwisselen en workshops kunnen volgen.

Talentendag Ajax, primeur voor BFC

BUSSUM - BFC heeft een primeur te pakken. Vandaag vindt op het sportpark aan de Meerweg de Ajax Talentendag plaats.

Het is voor het eerst dat deze dag niet op het eigen terrein De Toekomst plaatsvindt. Ajax scout die dag talentjes die geboren zijn in 2007, 2008 en 2009. De meest talentvolle jonge voetballertjes komen daarna in aanmerking voor het Ajax Talentenprogramma. Aan meisjes die graag voetballen is ook gedacht, zij kunnen meedoen aan een voetbalclinic die op hetzelfde moment wordt gegeven door de Ajax-vrouwen.

Web topvijf

1. Regio vraagt Crailo open te stellen voor vluchtelingen
2. Joël Drommel debuteert voor hoofdmacht FC Twente
3. Gaat ook Bussum vluchtelingen opvangen?
4. SDO trekt Elroy Pappot aan
5. Met spoed dekens gevraagd

Ondernemers-clubs zien geen reden om te fuseren

Atnon Baarda: parkeren speelt in alle gemeenten, de gemeenten, maar het blijft maatwerk. Foto: Bob Awick

door Yvette Geerts

Geen samenvoeging, wel kijken waar ze kunnen samenwerken. Dat is de conclusie na een eerste gesprek tussen de verschillende ondernemersverenigingen in Bussum, Naarden en Muiden. Reden: de belangen van de achterban zijn te verschillend.

Behalve dat de belangen van de achterban nogal van elkaar verschillen, van de belangen van de ondernemers op het industrieterrein Naarden tot die van de ondernemers in het centrum van Bussum, worden in de gemeenten dingen nu ook 'anders geregeld'. In Naarden kom je bijvoorbeeld de wethouder op straat tegen en kunnen er nog wel eens dingen informeel overlegd worden. Meestal volgt er dan al snel een ja of een nee. In Bussum is het politieke klimaat wat onrustiger. Door het grote aantal politieke partijen weet je niet zo goed waar je aan toe bent, laat Brigitta Boonacker van de BOV weten. In Muiden liggen de verhoudingen weer helemaal anders. Daar is de gemeente meer op zoek naar input vanuit de ondernemers.

'Bussumse klimaat heeft ons geleerd dat je ontzettend moet lobbyen'

Brigitta Boonacker (BOV) nam het initiatief tot een gezamenlijk overleg met alle ondernemersclubs uit de betrokken gemeenten. "Wij vinden het belangrijk dat het ondernemersbelang in de nieuwe gemeente stevig vertegenwoordigd wordt. We hebben nu met elkaar kennisgemaakt en we gaan een 10-puntenplan opstellen zodat we die bij de politiek kunnen indienen." In Bussum zien ze de noodzaak van gezamenlijke belangenbehartiging wat sterker dan in de andere gemeenten, omdat ze met zo veel verschillende partijen in de raad te maken hebben. "In Bussum moeten we ontzettend lobbyen en in Naarden geeft een kort gesprek met de wethouder soms al duidelijkheid", vervolgt Boonacker.

Verschillende belangen
Peter Kaldewaay, voorzitter van de OVNV uit Naarden, is wel positief over het overleg tussen de ondernemersclubs, maar ziet ook verschillen in belangen. Voor de OVNV bijvoorbeeld is betaald parkeren een no go: het huidige beleid moet gehandhaafd blijven. Ook de functie van het stadhuis in Naarden als centraal punt waar activiteiten als Sinterklaas en het carnaval starten, plaatsvinden en eindigen is een speerpunt. "Daar gaan we ons hard voor maken, maar ook Bussum zal haar sinterklaasintocht willen behouden." Kaldewaay ziet wel de afstand tot de politiek die er door de fusie ontstaat als mogelijk probleem. "Nu zitten ze in de Vesting, je komt ze tegen en soms kun je informeel ook iets overleggen." Boonacker ziet juist ook de voordelen van een grotere afstand. "Er komen waarschijnlijk minder partijen in de gemeenteraad en er is kans dat ambtenaren objectiever naar zaken zullen kijken." De negatieve kanten van de 'ons-kent-onspolitiek' zijn dan wellicht ook verleden tijd, hoopt ze.

Boonacker ziet de fusie als het moment waarop veel bereikt kan worden. Alles is nieuw, voor iedereen, alles staat ter discussie. Zaak dus om het genoemde tienpuntenplan voor de gemeente Gooise Meren op tijd bij de politiek te krijgen. "Vijf oktober wordt bekend welke politieke partijen er aan de verkiezingen meedoen. We moeten de politiek een stap voor zijn, een actieve rol hebben, anders wordt het voor ons besloten", betoogt Boonacker.
In het tienpuntenplan krijgen horeca, parkeren en verkeer veel aandacht. Een punt dat ook veel aandacht zal krijgen en de nodige discussie zal opleveren is het ondernemersfonds. Bussum en Muiden kennen een dergelijk fonds, dat gebruikt wordt om diverse activiteiten in het centrum te financieren. Boonacker ziet daar duidelijk de voordelen van. "Daar moeten we iets mee, omdat Naarden heeft aangegeven daar niets in te zien."

Voor de ondernemers in de Vesting is betaald parkeren een no go

Muiden
Muiden kent geen ondernemersvereniging zoals in Bussum en Naarden. Ondernemers kunnen zich aansluiten bij Stichting de MuiderTafel, die met clusters werken. Chantal Ebbelaar is clusterhoofd van de afdeling Detailhandel en publieke dienstverlening. Zij merkt dat veel ondernemers afwachtend zijn omdat het onzeker is wat er vanuit de politiek gaat gebeuren.
Anton Baarda, namens de gemeente Muiden bedrijfscontactfunctionaris voor de MuiderTafel, geeft zijn visie op de samenwerking. "Richting de politiek kan ik me voorstellen dat je als bedrijfsleven zo goed mogelijk je gezamenlijke stem wil laten horen en afstemming houdt. Parkeren is zo'n thema. Dat speelt in alle drie de gemeenten, maar het blijft maatwerk."
Joop van Dort, voorzitter van de FIN, is wat meer uitgesproken dan zijn collega's als het gaat om overeenkomsten tussen de verschillende ondernemersverenigingen. "We zijn het aan het onderzoeken. De FIN is een bedrijfsvereniging, veel van onze leden zijn gevestigd op het industrieterrein en onderwerpen als de sinterklaasintocht en kerstverlichting zijn niet van belang voor ons. Vanuit de gemeente is het natuurlijk wel prettig om één aanspreekpunt te hebben, maar in de praktijk gaat dat niet lukken."

Consumenten
Gaat het de ondernemersverenigingen vooral om hun eigen belang of kijken ze verder? Boonacker: "We kijken over alle segmenten heen. Want een gunstig ondernemersklimaat is ook in het belang van de consument. Het schept werkgelegenheid en wanneer bijvoorbeeld detailhandel en horeca goed georganiseerd zijn, is het ook leuk om in je eigen omgeving te winkelen, uit te gaan en je dagelijkse boodschappen te doen."

Nederlands Vesting Museum

Het museum zit op een geweldige plek.

Op een van de wallen in Naarden-Vesting is het Nederlands Vesting Museum te vinden. Een plek voor jong en oud waar vooral het verleden centraal staat.

In het museum kunnen bezoekers ervaren hoe de soldaten van het garnizoen eeuwenlang Holland en in het bijzonder Amsterdam hebben bewaakt tegen vijanden uit het Oosten. Kom van alles te weten over hoe de soldaten leefden, wat voor wapens gebruikt werden en waar de soldaten sliepen. Ervaar zelf hoe het is om in donkere gangen te lopen en de kanonnen te horen schieten. Het Vestingmuseum heeft de moeite genomen alles op een interactieve wijze te presenteren, wat ook de jeugd aan zal spreken.

De kanonnen worden regelmatig afgevuurd.

Vanaf de Vestingwallen hebben de museumbezoekers overigens een schitterend uitzicht. Hier staan ook de kanonnen opgesteld die regelmatig door vrijwilligers worden afgeschoten. Het komt ook voor dat bezoekers mogen helpen met het laden en schieten van het kanon.

Spieringbrug opent vrijdag

MUIDEN - De Spieringbrug gaat vrijdag eindelijk voor lokaal verkeer open.

De brug zou maanden geleden al opengaan, maar er waren tegenslagen. Dat de brug opengaat, is zeer gewenst. Het verkeer kan straks over de nieuwe brug de Vecht oversteken en hoeft dan dus niet meer door de stad te rijden. De Spieringbrug is aangelegd vanwege de ingrijpende werkzaamheden en verplaatsing van de A1 ter hoogte van Muiden.

Naarden eert zwemmer Ferry Weertman

NAARDEN - Zwemmer Ferry Weertman is vrijdag door sportwethouder Marleen Sanderse in het zonnetje gezet. Weertman werd op het WK 10 kilometer open zwemmen tweede en kwalificeerde zich bovendien voor de Olympische Spelen van 2016.

De wethouder hoopt dat Weertman op de Spelen in Rio goed presteert en dan de vlag van Naarden om zijn schouders wil dragen.

Bezwaren verhuizing Emmaschool

BUSSUM - Omwonenden blijven problemen houden met de geplande verhuizing van de Emmaschool.

De basisschool wil een paar meter verderop een voormalige middelbare school verbouwen en daar de groepen samenvoegen. De kinderen zitten nu op twee locaties. Niet ideaal. In de raadscommissie bleek dat omwonenden bang zijn voor parkeerdruk en overlast van de kinderen. De gemeenteraad moet nog een besluit nemen.

26.075
woningen

M 2.781
N 7.666
B 15.628

Celeste Cresswell uit Zuid-Afrika

Celeste nam haar muziek mee naar Bussum. Foto: Bob Awick

BUSSUM - In Bussum wonen diverse nationaliteiten. Hoe ervaren zij ons dorp en wat missen ze aan hun eigen land? In een serie portretten over deze 'buitenlanders in Bussum', krijgen we een kijkje in hun leven. Celeste Cresswell komt uit Zuid-Afrika en werkt onder andere bij de Gooische Muziekschool. Ze doceert viool en saxofoon.

Wat heeft u naar Nederland gebracht?
"De liefde vond mij. Mijn partner Santi creeert smaken en geuren, ze is een flavouriste. We werkte voor Quest Naarden en het bedrijf vroeg of ze in Chicago kwam wonen. In 2005 zijn we daarheen verhuisd. Zij werkte daar en ik studeerde aan Berkley College of music en speelde in een brass band. In 2006 kwam Quest met een betere baan voor Santi in Naarden. Het was direct duidelijk dat we dat wel wilden. De barre winters in Chicago vonden wij niets. Als Zuid Afrikanen voelen wij ons ook door de geschiedenis en de taal verbonden aan Nederland. Daarbij is het vanaf hier een stuk dichterbij naar Pretoria dan vanuit Chicago. Dat was 25 uur, nu nog 12 uur."

Hoe bent u in Bussum terechtgekomen?
"We vonden Bussum centraal gelegen en het biedt het beste van twee wereleden. Het is vlakbij de natuur en bij de grotere steden. Het bevalt hier heel erg goed. Ik kom graag in het centrum; winkelen in de Spiegelstraat, de Havenstraat en lekker eten bij Allegria of Soigne. Maar mijn favoriete plek is toch wel de markt. Dat vind ik zo gezellig en overal zie je lekkere kaas, vers brood, dat heb je gewoon niet in Zuid-Afrika. Soms een makrt op zaterdag, maar zo iedere week dat kennen we neiet. Het is ook een ontmoetingsplek waar je je onderdeel van de gemeenschap voelt.

Wat is volgens u het opvallendste verschil tussen Nederland en Zuid-Afrika?
"Vergelijken kan eigenlijk niet, maar ik vind Nederland wel een prachtig en vooral veilig land. Je hoort hier veel mensen klagen over de hoeveelheid regels, maar het heeft ook voordelen. In Pretoria heeft iedereen een hek om zijn huis, is er beveiliging en zijn er wapens in huis. 's avonds moet je alles op slot doen en in de schemering ga ik niet meer naar buiten."

Voelt u zich al een Nederlander?
"Ik doe moeite om mij aan te passen. Ik ben een intensieve taalcursus gevolgd in een klooster in Limburg, maar in mijn hart ben ik een Afrikaan. Soms loop ik ook tegen gekke woorden aan. Hier zeggen de mensen 'kakkerig' . Dat zouden wij nooit in gezelschap zeggen, het is echt een scheldwoord en heeft te maken met poep."

Wat mist u het meest aan Zuid-Afrika?
"Het buitenleven, het klimaat, de prachige sterrenhemel. Die waardering krijg je pas als je er niet meer woont. Ook onze kleine cultuur mis ik heel erg, het is met niets te vergelijken. In Zuid Afrika woden 11 talen gesproken, het is een mengpot van culturen.


Heeft u last van discriminatie of vooroordelen?


Wat is voor Nederlanders leuk om te weten over Zuid-Afrika?

Filmhuis Bussum

Ben Stiller en Naomi Watts als 40+-stel in WHILE WE'RE YOUNG.
AMY, over Amy Winehouse. Wat een zangeres! En wat een bedenkelijke rol speelde haar vader!
In MASAAN kruisen vier levens elkaar. Kunnen zij ontsnappen aan verstikkende Indiase tradities?
In DHEEPAN belandt een geïmproviseerd vluchtelingengezin in een gewelddadige Parijse achterbuurt. Gouden Palmwinnaar.
IRRATIONAL MAN, Woody Allen's nieuwste komische thriller.
In MIA MADRE worstelt een vrouwelijke filmregisseur met werk en haar stervende moeder. Ontroerend tragikomisch.
In THE LESSON drijven geldzorgen en een diefje op school een docente tot een gewaagde stap.
In THEEB volgt een tienjarig jochie in oorlogstijd het spoor van zijn grote broer. Dreiging, schoonheid en overleven in de eindeloze woestijn maken hem snel volwassen.
Beleef met VICTORIA, een jonge Spaanse, een adembenemende nacht in de straten van Berlijn. Gefilmd in één lang shot van 140 minuten.
HOLLAND, NATUUR IN DE DELTA volgt op DE NIEUWE WILDERNIS. SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
Twee animatie-FAMILIEFILMS: het vertederende DE KLEINE PRINS van Mark Osborne en de nieuwste Pixar-film BINNENSTEBUITEN (3D) over Riley's gemengde gevoelens rond een verhuizing.

Versa vrijwillgerscentrale

*Wereldwinkel Bussum zoekt iemand voor het verzorgen van gastlessen t.b.v. het project 'Laat kinderen kennis maken met fairtrade' van ca. 2 uur op basisscholen.

*Wijkontmoetingscentrum De Schakel zoekt een docent die workshops wil organiseren om mensen te begeleiden bij de upgrade naar Windows 10.

*Amaris, Woonzorgcentrum De Veste zoekt iemand die één keer per maand het dieren-aaiproject met honden uit dierenasiel Crailo komt begeleiden.

*Vivium Zorggroep De Gooise Warande zoekt assistentie bij de tafels indekken voor het diner.

woensdag 16 september

Proefles duiken en onderwaterhockey

De Gooise Onderwatersport Vereniging houdt op 16 en 23 september introductieavonden. Info over duiken en onderwaterhockey. Maak voor 15 euro een proefduik. Tijd: 20.00 uur in zwembad De Zandzee in Bussum. Meer info: gov-bussum.nl.

donderdag 17 september

Boekenmarkt

In Klooster Mariënburg wordt donderdag 17 september van 14.00 uur tot 17.00 en vrijdag 18 september van 10.00 tot 16.00 een boeken- en kleine rommelmarkt gehouden.

Bridgen

Bridgen onder Begeleiding bij het Denksport Centrum Bussum. Inschrijven kan als paar of alleen. Kosten: € 4,- per persoon. Aanvang: 13.30 uur.

Eemjazz

Eemjazz in Vivium de Zandzee, Iepenlaan 354 Bussum. Kosten bedragen 1 strip van de strippenkaart of € 6,00 euro contant.

Openingslezing

Openingslezing seizoen 2015 - 2016. Remonstrantse kerk, Koningslaan 2b, Bussum. Entree € 7,- leden, € 12,-. Aanvang 20.00 uur.

vrijdag 18 september

Beweegles

In Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, wordt van 9.45-10.45 uur gymnastiek gegeven speciaal voor senioren met het accent op balansoefeningen, sensomotorische training, coördinatie en conditie. O.l.v. Milène Nolet.

Biljarten

Beginners en gevorderden kunnen biljarten in Spieghelwijck/de Zandzee, Iepenlaan 354a, van 10.00-12.00 uur.

Instuif bridge

Instuif bridge elke vrijdag-, zondag- maandag- en woensdagmiddag. Kosten: € 2,- per persoon. Locatie: DenksportCentrum, Nieuwe Engelaan 6, Bussum.

zaterdag 19 september

Jeugdtheater

Kinderen van 8-12 jaar die geïnteresseerd zijn in theater, musical en podium kunnen een proefles volgen op 19 september. Opgeven via www.jeugdtheaterschoolbussum.nl.

Rommelmarkt

De Stichting C.H.I.L.D. Nederland houdt van 10.00 tot 15.00 uur een rommel- en informatiemarkt in de Witte Kerk, Kon. Wilhelminalaan 15 in Naarden. Het geld gaat naar het goede doel in India.

Fietstocht

Fietsgilde 't Gooi rijdt de middagtocht 'Grensroute Bussum', vertrek om 13.30 uur vanaf Station Bussum-Zuid (hotelzijde).

Pompoenenmarkt

Jaarlijkse pompoenenmarkt van de Kindertuinen Bussum. Locatie: Kinderboerderij in 't Mouwtje aan de Huizerweg. Van 10.00 - 16.00 uur.

Bijen- en natuurmarkt

Bijen- en natuurmarkt van 10.00 - 16.00 uur bij Imkervereniging Bussum bij de Bijentuin aan de Huizerweg 49H.

Muziek

Het Taralli ensemble staat in de Tindalvilla. Kaarten 25 euro. Info: reserveren@tindal.nl. Telefoon 035-6922947. www.tindal.nl.

Tentoonstelling

Beeldententoonstelling in de Sint-Jozefkerk aan de Laarderweg / Ceintuurbaan. Van 11.00 - 15.00 uur.

zaterdag 19 september tot zaterdag 19 september

Garageverkoop

Aan de Iepenlaan (garagebox 348) Bussum wordt tussen 14.00 en 16.00 uur weer een garageverkoop gehouden.

zaterdag 19 september tot woensdag 23 september

BoodschappenPlusBus

A.s. zaterdag gaat de bus naar Tiel naar het fruitcorso en zondag naar Baarn naar de kunstmarkt bij Kasteel Groeneveld. Maandag is er een rondleiding in de Grote Kerk in Naarden en een lunch. Dinsdag gaan wij weer verder van huis, nl. naar de Hof van Nederland in Dordrecht en woensdag naar het Teylers museum in Haarlem. Opgeven van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur. 035-7504192.

zondag 20 september

Limes Live

Limes Live, elke derde zondag van de maand vanaf circa 15.00 uur. Deze keer een optreden van Tuesday Afternoon Band, met swingende jaren-70-muziek. Toegang gratis. Locatie: Limes, Cattenhagestraat 9.

Vredestocht

Een Vredestocht van 12.00 uur tot 13.15 uur. Met bezoek aan drie locaties waar korte teksten worden voorgedragen rond het thema Vrede. De route start om 12.00 uur bij de Vrije Evangelische Gemeente aan de Dr. Fred. van Eedenweg 43 in Bussum.

Stadswandeling

De stadsgidsen van de Vereniging Vestingstad Naarden geven een stadswandeling. Vertrek om 12.30 uur bij de Utrechtse Poort. Kaartjes zijn hier ook te koop. 3 euro voor volwassenen; kinderen van 6 t/m 12 jaar betalen 2 euro.

Kinderfestival

Bij Vernissage in Fort Werk IV een kinderfestival van 12.00 uur tot 17.00 uur. Opbrengsten zijn voor het kinderdiabeteskookcafé. Op het festival zijn diverse activiteiten zoals een knuffelboerderij, schilderen met een kunstenaar, knutselen en bakken. Locatie: Dr. Abraham Kuyperlaan 1 A in Bussum.

Theeconcert

Theeconcert. Locatie: Majellakapel Bussum. Aanvang 15.00 uur. Entree € 10,-.

zondag 20 september

Oud-Hollandse spellen

Om 14.00 uur worden er in de zaal van de Zandzee 5e etage, Iepenlaan 354, oud-Hollandse spellen georganiseerd. 2 euro.

maandag 21 september

Cursus Dagboek maken

Cursus Dagboek in Woord en Beeld. Schrijfster Heleen Niele start een cursus van 8 lessen op de Vliegdenweg in Bussum. Info: www.woordenetcetera.nl of 06-50 915 504.

Modeshow

H&A mode houdt een modeshow om 14.15 uur in klooster Mariënburg. Brinklaan 82, ingang is via de 2de rechtereikendeur.

Kunstgeschiedenis

Vierdelig cursus kunstgeschiedenis bij De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum. Kosten € 55,-. Van 14.30 – 16.00 uur. Aanmelden bij drs Diana Kostman via 06-14354048 of info@artemis-omnibus.nl.

Cursus Frans

Diverse cursussen Franse taal en cultuur, zingen in een koor,en een uitgebreid cultureel programma bij de Alliance Française. Info: afpb.nl/gooi.

dinsdag 22 september

Lezing over Humanitas

T. Grijpstra geeft een lezing over het werk van Humanitas van 14.00 – 16.00 uur in 'Spieghelwijck', Iepenlaan 354a. Humanitas geeft steun aan mensen die niet meer op eigen kracht in hun eentje door kunnen leven. Entree: € 2,- (incl. thee in de pauze).

Lezing Herman Pleij

Prof. dr. Herman Pleij houdt tijdens de openingsavond van de CCIV een lezing over 'Tastbaar verleden als nieuw houvast?'. Locatie: Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 14 te Bussum. Aanvang 20.00 uur. Entree 5 euro.

Natuurbeelden

Sjaak Verboom geeft een presentatie van natuurbeelden met muziek in De Antonius Hof te Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Gratis entree.

Bustocht

Bustocht met De Schakel, Naarden naar de Watertuin in Naaldwijk met buffet. Kosten € 52,-. Vertrek 8.30 uur. Opgeven via 035 - 6949312 of bij De Schakel.

woensdag 23 september

Computergenealogie

Bijeenkomst over het gebruik van computers en internet, onder de titel 'Computer genealogie voor Dummy's', door de afdeling Gooiland Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV). Aanvang 20.00 uur. Locatie: Witte Kerk, Koningin Wilhelminalaan 15, Naarden.

Cursus Frans

Cursus Frans bij De Alliance Française in De Palmpit. www.afpb.nl/gooi.

13 / 28

15 / 28

16 / 28

Sterk verweer SDO

Strafschop bezorgde tegenstander de winst

De keeper van SDO gaat mee in de aanval. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - SDO heeft het de mogelijke kampioenskandidaat OFC knap lastig gemaakt. De voetballers creëerden ook de nodige kansen, maar wisten niet te scoren. Ze verloren uiteindelijk met 1-0.

Waar SDO grossierde in het aantal kansen kreeg OFC slechts een enkele kans. Het spektakel maakte OFC dan ook niet zozeer op het veld, maar eerder daarbuiten. De spelers betraden het veld onder begeleiding van veel fakkels en de nodige confetti en na afloop was er nog een optreden van Dries Roelvink. Al met al was het een leuke wedstrijd om te zien. Dat de doelpunten tot in de tweede helft uitbleven maakte de wedstrijd extra spannend.

Slordig met kansen
OFC was de betere ploeg; ze worden niet voor niets gezien als mogelijke kampioenskandidaat, maar echte grote kansen creëerden ze niet. SDO was veel gevaarlijker, maar ging slordig met haar kansen om. In de 12e minuut gaf Maikel van Latum voor op Dennis de Loos. Zijn schot met links ging via de paal naast. In de 24e minuut raakte Maikel de bal kwijt aan de tegenstander en kwam doelman Dion Thomas er aan te pas om de inzet te redden. In de 38e minuut was het weer SDO dat een goede kans kreeg. Mike van 't Land gaf voor op Berry van 't Land, die net naast het doel kopte. Vlak voor rust kreeg Maikel van Latum een hele grote kans. Doelman Mike Brantjens kwam goed uit zijn goal. De lob van Van Latum ging heel teleurstellend net naast. Het bleef 0-0. Vlak na de wissel mocht Marijn Sterk een vrije trap nemen op 18 meter na een handsbal van Micha Fokker. Zijn schot ging rakelings over.

Alles op alles
In de 64e minuut kreeg wederom Maikel van Latum een grote kans. Na een goede actie kwam hij alleen voor de doelman, maar schoot recht in de handen van de doelman. Nog geen minuut later kreeg OFC een strafschop. Rowell van der Meer veroorzaakte deze strafschop door een duwfout. Dion Thomas had geen enkele kans op de inzet van Marijn Sterk. In de 68e minuut volgde het debuut van Elroy Pappot.
Een kwartier voor tijd zette SDO alles op alles om de gelijkmaker te forceren. Er kwamen nog twee hele grote kansen. Eerst schoot Desley Groenewegen hoog over; deze grote kans werd gevolgd door een goeie actie van Elroy Pappot die helaas recht in de handen van de OFC doelman schoot. Het bleef tijdens deze spannende wedstrijd bij dit ene doelpunt.

Veel spektakel voor en na de wedstrijd. Foto: Johan van der Geest

DOC verliest na goede eerste helft

BUSSUM - De korfballers van DOC speelden in Kockengen uit tegen ESDO. In de eerste helft gingen de teams redelijk gelijk op en waren er diverse kansen.

Na een eerste voorsprong van 2-4 voor de Bussumers wist de tegenstander een score van 10-6 te noteren bij rust. Onoplettendheid in de verdediging van de Bussumers was daar debet aan.

Hoe soepel het spel in de eerste helft ook verliep, in de tweede helft werd het wat fysieker en liep alles wat moeizamer. ESDO trok met 18-10 uiteindelijk aan het langste eind.

Keepers-debuut voor Joël Drommel

BUSSUM - Voetbalkeeper Joël Drommel heeft dit afgelopen weekend zijn debuut gemaakt bij het eerste elftal van FC Twente.

De jonge Bussumer kreeg tegen Ajax de voorkeur boven eerste keeper Nick Marsman. Drommel speelde een sterk duel en maakte amper fouten. Ajax wist hem slechts twee keer te passeren. Ook FC Twente kwam twee keer tot scoren en met 2-2 pakte de Bussumer met zijn team een punt tegen de Amsterdamse koploper.

Hockeydames boeken winst tegen Athena

NAARDEN - Het eerste damesteam van Naarden deed goede zaken. Ze moesten het opnemen tegen Athena en wisten de spannende partij met een 3-1 winst af te sluiten. Heren 1 verloor met 2-4.

Na 10 minuten stonden de dames al met 1-0 voor. Het bleef tot de rust spannend met voor beide teams meerdere kansen om te scoren, maar een tweede goal bleef uit. In de tweede helft stond de stand snel op 3-0, waarna Athena nog één keer tot scoren kwam en Naarden dwong tot hard werken om de winst veilig te stellen.

Heren
De heren konden in de eerste helft goed partij bieden en kwamen zelfs even op voorsprong. Voor de rust scoorde tegenstander Fletiomare met een bal door het middenveld en kwam de stand gelijk. In de tweede helft kwamen de heren nauwelijks nog aan hockeyen toe en was Fletiomare de sterkere partij.

Dames van Gooische winnen met 6-0 tegen HCM Arnhem

De zege voor de dames was overduidelijk. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Op de velden van Gooische was het zaterdag voor het thuispubliek smullen: een middagje hockey waar ze met veel plezier aan terugdenken.

Zowel het team van heren 1 als van dames 1 speelde thuis. De dames wonnen met 6-0 van HCM uit Arnhem en de heren versloegen het uit Breda afkomstige Push.
Het damesteam speelde een keurige wedstrijd; de meiden kwamen volgens hun coach, Peter Hortulanus, de gemaakte afspraken goed na. Ze kwamen snel op voorsprong en kregen daardoor grip op de wedstrijd. Vervolgens lieten ze het tempo wat lopen en dat is volgens de coach wel een leerpunt. De dames hebben nu in twee wedstrijden tien keer gescoord en nog geen tegengoal te verwerken gehad. Heren 1 deed het heel keurig tegen de degradant uit de hoofdklasse. Het eerste kwartier moest de keeper vaak ingrijpen, maar Gooische hield stand en ging er met de winst vandoor.

SwimFits: de 'andere' zwemles

Zonderdagochtend zwemles 'op maat' Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - SwimFits is leren zwemmen op een speelse, maar uiterst effectieve manier. Volgens oprichtster Jolanda Kloor is het een, zeker voor Nederland, unieke methode. SwimFits geeft sinds kort ook zwemlessen in Bussum, in De Zandzee.

Jolanda Kloor weet waar ze over praat. Ze deed op hoog niveau aan wedstrijdzwemmen en waterpolo en op haar 21ste studeerde ze af aan het C.I.O.S. met als specialisatie zwemmen. Ze is al meer dan 30 jaar werkzaam in het zwemonderwijs. "Wat wij anders doen is dat wij niet starten met de schoolslag. Kinderen leren bij ons eerst borst- en rugcrawl, wat beter aansluit bij de motorische vaardigheden van jonge kinderen. Een methode overigens die wereldwijd al toegepast wordt, met Nederland als uitzondering. Daarnaast werkt SwimFits met kleine groepjes, maximaal 6 kinderen op een zwemonderwijzer en bieden ze verschillende lesvormen. Naast reguliere- en speedlessen is er ook de mogelijkheid tot privézwemles. "En privé-zwemles is echt geen uitzondering meer, steeds meer ouders kiezen daarvoor", vertelt de enthousiaste Kloor.
Naast veilig en goed leren zwemmen heeft ook de communicatie met ouders de aandacht. "We hebben een leerlingvolgsysteem, ouders mogen bij de zwemles zijn en kunnen de aanwezige teamleider altijd aanspreken."

Een dagboek in woord en beeld

'Het heeft iets meditatiefs'

Heleen Niele schreef als kind dagboeken vol. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Schrijven en tekenen, gewoon omdat je het leuk vindt om te doen, niet omdat je het zo goed kunt. Schrijfster Heleen Niele kwam op het idee voor haar nieuwe cursus 'Dagboek in woord en beeld' omdat ze vindt dat mensen zichzelf beperken, juist omdat ze zich te vaak vergelijken met anderen.

"We zijn erg op 'buiten' gericht. We vinden dat we zelf niet kunnen schrijven, tekenen of zingen omdat een ander het beter kan. Maar dat betekent nog niet dat je er zelf geen plezier aan kunt beleven", betoogt Niele. "Ga lekker kleuren, tekenen of schrijven, juist in een dagboek." Met deze cursus wil Niele mensen een zetje geven om af te stappen van al die oordelen over zichzelf. Zelf schrijft, knipt, plakt en tekent ze er ook lustig op los. Uiteraard krijgt schrijven veel aandacht in de cursus. "Ik geef mensen ingangen om te gaan schrijven, om met een droom of beeld bezig te zijn. Je kunt er de actualiteit bij betrekken of een gebeurtenis uit het verleden. Zaken die je bezighouden en waar je tegenaan loopt." Vervanging voor therapie wil Niele het niet noemen, maar het is een manier om jezelf op gang te krijgen. 'Kleuren, tekenen en schrijven: het heeft iets meditatiefs."

Het kruispunt richting Brediusweg in 1915.

De Gooische Moordenaar slaat weer toe. Nu is het op het kruispunt van de Amersfoortsestraatweg en de Brediusweg. Opnieuw heeft de stoomtram een dodelijk slachtoffer gemaakt. De kranten staan er vol van en in de Bussumse gemeenteraad wordt het onderwerp besproken. Maatregelen worden geëist!

Nu, een eeuw later, kijken met verbazing terug op de vele ongelukken waarbij de Gooische Stoomtram betrokken is. De snelheid van de tram is in onze ogen laag. De vele halteplaatsen in de bebouwde kom maken het rijden op topsnelheid onmogelijk. En op veel plaatsen is er een gescheiden trambaan. Zou het onervarenheid zijn? De tram reed al door het Gooi sinds de vroege jaren tachtig. Het lijken toch vooral inschattingsfouten van medeweggebruikers. Overmoedigheid. Zoals nu, door twee jongemannen op een motorfiets.

Dagblad De Telegraaf.

Maatregelen! In september 1915 verzoekt de gemeente Bussum aan de Gooische Tramweg Maatschappij om bij de halteplaats Brediusweg afstand tot de hoek te bewaren. De eigenaren van de (dan nog onbebouwde!) aangrenzende percelen wordt gevraagd de bosschages bij de kruising te kappen. Eerder dat jaar later plaatste de gemeente al spiegels bij het gevaarlijke kruispunt.

Het heeft niet veel geholpen. Het patroon van aanrijdingen blijft onveranderd. In boekvorm en op het internet zijn inmiddels hele overzichten gepubliceerd van dit raadselachtige fenomeen. Lees het en huiver.

Hans Jonker

25 / 28

Versa Welzijn biedt gratis inloop Spreekuur Administratie voor Elkaar in Bussum en Naarden.
Elke donderdag van 10-12 uur in Bussum (Uitwijk), dr. Schaepmanlaan 10, en van 14-16 uur in Naarden, SCAN, M. Kampsstraat 3.
Vrijwilligers helpen u snel en efficiënt met allerlei vragen over administratie, inkomen en met formulieren. Ook kunt u onze computers gebruiken voor het inschrijven/reageren op woningen bij Woningnet of het opvragen van bankafschriften en geven wij digitale ondersteuning bij contact met UWV. Kom langs en neem uw administratie mee! Privacy is gewaarborgd.
Sinds 2013 staat ons sterke aanbod voor u klaar en hebben wij ruim 600 inwoners geholpen. Informatie: Versa Welzijn, Tineke van der Tol en Wilma Post: 035-6911251.

Vanaf deze week in Naarden, Foto-afdrukservice uit een fotovakblad bij u om de hoek. Wij drukken af met de FUJI DL600, hoge kwaliteit, prijzen zeer scherp, zeer veel maten verkrijgbaar. In hoogglans maar ook mooi zijdemat. Nieuwsgierig? Kijk maar eens op de homepage van: http://www.fotovakprintnaarden.nl en kies dan de lichtblauwe link. Parkeren is gratis op eigen terrein, wij verwelkomen u graag.

Op zoek naar oppasmoeder voor twee jongens, 7 en 5, voor maan- en dinsdagmiddag 15.00 - 18.00u, evt ook donderdagmiddag. In bezit van rijbewijs en bij voorkeur auto. Naarderbos. Wij zijn flexibel en overleggen graag wat mogelijk is.

Professionele, ervaren hulp zoekt huish. werk. Goede ref. Tel 06-21397899

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op www.posicom.nl voor hulp.

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Cursus Spaans voor beginners. Start dinsdagavond 13 oktober in Huize Godelinde in Bussum. Duur: 10 lessen. Kosten € 85,- inclusief cursusboek. Inlichtingen 035-6930624 of info@gildegooinoord

Goodkinds Taxiservice Taxi van/naar Schiphol vanuit 't Gooi € 50,-. Tel.: 06-26984855

SUPER 8-FILMS te koop gevraagd (geen dvd of video). Tel. 0650-678833.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Yara & Moos, hartsvriendinnen!

Natuurgeneeskundig therapeute gespecialiseerd in Lyme (chronische). www.praktijkclarity.nl 06-22608327

Divers onderzoek (didactisch, intelligentie, hoogbegaafdheid, vervolgonderwijs, persoonlijkheid, gedrag, sociaal emotioneel), begeleiding (o.a. autismebegeleiding, faalangsttraining, begeleiding bij ADHD) en advies. www.praktijkvoorpassendonderwijs.nl

Te huur aangeboden in Bussum: WERKKAMER ong. 14 m2, in souterrain, ruime lichtinval. Met verwarming, wastafel, gez. toilet. Huurprijs € 122,- p.m. Tel.: 035-6945373

Remedial teaching. Citotraining. Voorbereiden op rekentoets en examens. Middenstraat 31 Weesp www.praktijkvoorpassendonderwijs.nl

MAXIFASHION OPENT HAAR DEUREN IN BUSSUM grote maten dameskleding voor kleine prijzen. 19 september grote opening. Op alles 20% korting! geopend van 10.00 tot 17.00 tot dan! www.maxifashion.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Te huur: Stallings/Opslagruimte Bussum ong. 15 m2 € 90,- p/md 06-41472427.

Kom op 19 september naar de streekmarkt bij de Hema en Proef het Leven bij de kraam van Broodje+. Op vrijdagavond 25 september (vanaf 6 uur) bent u welkom om mee te eten bij Broodje+. Zie de activiteitenagenda in deze krant en www.ruimte-bussum.nl.

Bakkerij Kwakman in Bussum heeft plaats voor een chauffeur op de zaterdag. Voor informatie of het maken van een afspraak stuur een mailtje naar: bestelling@bakkerijkwakman.nl

Gezocht: ervaren oppas die een half jaar op ma. en don. op mijn dochter van 3 kan passen van 9u. tot 18u. Ik wil het liefst een oppas aan huis (Weesp). Vereiste: vloeiend Nederlands en ruime ervaring met het oppassen op kleine kinderen. 06-48921547

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Teken- en schilderlessenvoor kinderen, tieners en volwassenen, in Atelier Ellen Wennink in Naarden. Kijk voor het volledige programma op www.ellenwennink.nl of stuur een mailtje naar ellenwennink@gmail.com. Bellen kan ook: 06-10642459.

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen. www.snookerclubbussum.nl 06-53319921.