BussumsNieuws

31 januari 2018

BussumsNieuws 31 januari 2018


Krijgt Oud Valkeveen toch haar zin?

GOOISE MEREN Gaat de gemeenteraad overstag met een oplossing om speelpark Oud Valkeveen tevreden (en dus open) te houden? Het is afwachten hoe de raad op 14 februari hierover stemt. Duidelijk is dat eigenaar Michael van de Kuit van Oud Valkeveen alles inzet om zijn zin te krijgen. Hij wil de prettax van tafel, anders blijft het park dicht.

De commotie die de aangekondigde sluiting met zich meebracht kon waarschijnlijk niemand vermoeden. Maar Oud Valkeveen laat de invoering van de retributie niet zomaar over haar kant gaan. Er wordt campagne gevoerd om het park open te houden en er zijn vergaande plannen om een eigen politieke partij op te richten.

Het is overigens niet de gemeente die het park heeft gesloten, dat is het besluit van Oud Valkeveen zelf. Wel is het aan de raad om de tax in te voeren. Dat besluit viel eerder al, maar afgelopen week wilden diverse partijen hier nog eens op terugkomen. Die bespreking werd echter uitgesteld omdat de wethouder niet aanwezig was. D66 ziet graag dat de taks wordt geschrapt. Het CDA heeft een ander plannetje bedacht om Oud Valkeveen én het Muiderslot op een andere manier maatschappelijk bij te laten dragen aan de gemeente. Het zou dus zomaar kunnen dat het speelpark alsnog haar zin krijg en geen extra geld hoeft te betalen.

9

Goois Lyceum is volgens Elsevier 'super'

BUSSUM Volgens de jaarlijkse scholentest van weekblad Elsevier is de havo van het Goois Ly­ce­um een van de bes­te scholen van Noord-Hol­land.

Elsevier beoordeelt en analyseert onder andere op grond van eindexamencijfers en zittenblijvers. De hele bo­ven­bouw van de school heeft bo­ven­dien het pre­di­kaat 'Su­per' van het week­blad gekregen.

"Het lukt ons om in een warm schoolklimaat zowel leerlingen als collega's te stimuleren het beste uit zichzelf en de ander te willen halen", vertelt de trotse en blije rector Ajolt Elsakkers.

Ambitieus en veilig

"Dat kan alleen maar in een schoolcultuur die zowel ambitieus als veilig is. Daarom wil iedereen bij ons werken en willen leerlingen bij ons hun diploma halen."

"Ik ben trots op het resultaat in de Elsevier omdat het een beloning is voor mijn mensen. Het toont weer eens aan wat we allang weten: de beste versie van jezelf word je op het Goois Lyceum."

Buurt rouwt om overleden 'supermarktheld'

Foto: Wendy van Muyden

BUSSUM De H.K. Onnesweg treurt om de plotselinge dood van supermarktmanager Peter Kuijer van de Attent. De zeer geliefde buurman overleed afgelopen week. Vlak na de dood van de Bussumer werden in de hele straat de vlaggen halfstok gehangen, enkele buurtbewoners verderop deden ook mee.

5

100ste verjaardag

Foto: Bob Awick

De burgemeester is op bezoek geweest bij Rie Fokker-Raven om haar te feliciteren met haar 100ste verjaardag. "Het was overweldigend", aldus Rie.

11

Een roestig aandenken aan lekkere tijden

Oud Bensdorp verdwijnt en Nieuw Bensdorp verrijst en het lijkt wel alsof Het Toeval (waar ik niet in geloof) mij toch weer eens op de proef heeft proberen te stellen. Wat was het geval?

Ik kreeg een stuk of 15 bananendozen toegespeeld van een handelaar die er wegens omstandigheden mee ophield. Nou, dat was voor mij sinterklaas, kerst en, vooruit dan maar, ook Pasen ineen. Pakjesavond was er niks bij. Jammer genoeg was de kwaliteit van de prullaria hooguit matig te noemen. Toch kwam ik een aantal zaken tegen dat mij vreugde bezorgde. Zoals een roestig, langwerpig, blikachtig 'ding' dat meteen bij nadere beschouwing zijn onverwachte geheim onthulde.

Na voorzichtige inwrijving met kogellagervet kwamen de diepgedrukte letters plus versiering, 4 sterretjes, goed leesbaar tevoorschijn. Blijdschap en enthousiasme maakten zich van mij meester, want daar stond 'BENSDORP'. Het was een malletje voor de productie van een van de vele chocoladerepensoorten van onze grote Bussumse cacaoverwerker, waar een deel van de welvaart in ons dorp ooit aan te danken was.

Nou weet ik dat er een grote groep 'merkenverzamelaars' bestaat en dat het merk BENSDORP zeer gezocht is. En zo kan Bussum eerdaags in het Brabantse Garden bij Jasper onderdak vinden in diens collectie. O ja! Herkent iemand de reep in kwestie?

Naarden:
*Grote Kerk 11.00 u. Oecumenische Minikerkendag ds. A. van der Wijk, ds. H. van Beelen en J. Langendorf;
*Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa en 11.00 u. Minikerkendag Grote Kerk Naarden; vr. 02/02 10.00 u. Maria Lichtmis; za. 03/02 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C . Fabril en 11.00 u. Minikerkendag Grote Kerk Naarden; za. 03/02 17.00 u. Vesper
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering parochianen en 11.00 u. Minikerkendag Grote Kerk Naarden
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 11.00 u. Minikerkendag Grote Kerk Naarden
*PGB West Spieghelkerk 11.00 u. Minikerkendag Grote Kerk Naarden
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. R.F. Mauritz en 17.00 u. ds. A.D. Poortman
*Remonstranten N-B 11.00 u. Minikerkendag Grote Kerk Naarden
*Vrijzinnigen N-B 11.00 u. Minikerkendag Grote Kerk Naarden
*Doopsgezinde Gemeente B-N 11.00 u. Minikerkendag Grote Kerk Naarden
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 11.00 u. Minikerkendag Grote Kerk Naarden
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit H.A.
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst

Een uitgelezen boek
Histoire du Verre - l'Antiquité

Foto: Picasa

Deze vaas uit de 15e eeuw vóór Christus, 8 cm hoog, is geen ceramiek, maar geëmailleerd glas en werd in Egypte gevonden.

Het één van de honderden afbeeldingen in kleur (vaak op ware grootte), die in dit boek staan en beschreven worden. Glazen gebruiks- , sier- of cultvoorwerpen op verschillende manieren gevormd en versierd en zowel in West-Europa als in het nabije Oosten gevonden. Daaronder zijn parfumflesjes van Egyptische koningin Hatchepsout die in de tombe zijn aangetroffen, 3500 jaar oud! Nu zijn al die antieke glazen voorwerpen in musea of in particulier bezit. Het prachtige Franstalig boek gaat over pré-romeins en romeins glaswerk. Aparte hoofdstukken zijn gewijd aan opschriften/inscripties en aan restauraties van antiek glazen. De schrijfster van het boek is Florence Slitine (1948). Een lexicon, een lijst met musea en een literatuurlijst sluiten het gebonden boek met omslag van 173 bladzijden af. Het werd in 2005 door Massin-Paris uitgegeven.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 24 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 31 januari zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met onder andere de nieuwe raadszaal van Gooise Meren en de kringloopwinkel in Naarden.
- In Derde Termijn: Ruud Bochardt praat met Andreas van der Schaaf over de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.
- RegioHub: over de Veiligheidsregio.
- Het tweewekelijkse gesprek met burgemeester Han ter Heegde.

Fietsenmaker moet na 45 jaar stoppen

Kick Fakkeldij mag er niets over zeggen

Natuurlijk heeft fietsenmaker Fakkeldij een mening over de gedwongen sluiting van zijn zaak. Alleen mag hij er van de NS niets over zeggen.

In het pand komt een fietspoint.

NAARDEN / BUSSUM Als je maar liefst 45 jaar lang fietsenmaker bent bij station Naarden-Bussum, dan heb je wel wat verhalen. Dan ken je de mensen, de verhalen en weet je wat er leeft. Maar als je fietspoint moet wijken voor een automatische fietsenstalling is het gedaan. Kick Fakkeldij overkwam het, maar hij mag er niets over zeggen.

Burgemeester bezocht fietsenmaker al om zijn treurnis uit te spreken

Net geen halve eeuw, maar wel een lange 45 jaar was fietsenmaker Kick Fakkeldij een van de meest vertrouwde gezichten op station Naarden-Bussum. Maar dat duurt niet lang meer: het bekende fietspoint moet sluiten en moet wijken voor een automatische fietsenstalling. De deuren van Fakkeldijk sluiten na 31 januari.

De NS zegt alle fietsenstallingen op stations te vervangen voor automatische stallingen. Dat zou het voor de reiziger makkelijker maken je fiets te stallen en te betalen met je ov-chipkaart. De stalling wordt via camera's in de gaten gehouden. Hiermee vervalt de fietsenservice zoals een band plakken of een slot kopen. Nadat bekend werd dat Fakkeldij de deuren moet sluiten, regent het steunbetuigingen. Veel vaste klanten komen even langs om Fakkeldij te bedanken. En op Facebook gaat de stroom aan berichten door, maar veel haalt het niet uit.

Ook in de gemeenteraad werden vragen gesteld over de sluiting. Han ter Heegde zei hierover: "Ik heb mijn treurnis over de sluiting uitgesproken. Fakkeldij bood veel service en deed veel pro-Deowerk. Ook de wethouders Sanderse en Van Meerten hebben in een overleg met ProRail en de NS hun zorgen geuit over de sluiting. De werkgelegenheid wordt door de sluiting minder en als gemeente zijn we enorm voor goede fietsvoorzieningen. Het besluit is dus voor de gemeente niet goed. Maar wij zijn hier geen partij in."

'Statiegeld- alliantie' voor Gooise Meren

GOOISE MEREN Gooise Meren wordt onderdeel van de 'Statiegeldalliantie', een actie om zwerfvuil tegen te gaan.

De Statiegeldalliante heeft als doel om statiegeld te heffen op kleine flesjes en drankblikjes omdat volgens onderzoek de hoeveelheid afval op straat daardoor afneemt. Ook kunnen de flesjes dan met hogere kwaliteit worden aangeleverd en beter hergebruikt worden. Er hebben zich al meer dan honderd Vlaamse en Nederlandse organisaties aangesloten. Dat geldt ook voor 29 gemeenten. Dit voorstel van GroenLinks werd door de raad gesteund.

'Supermarktheld' Peter Kuijer werd slechts 58 jaar oud

Peter Kuijer en Albertine van Vliet heffen het glas. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM Voor velen geheel onverwachts is vorige week supermarktmanager Peter Kuijer van de Attent-supermarkt aan de H.K. Onnesweg overleden. Buren, collega's en andere bekenden reageerden erg geschrokken.

Peter Kuijer was al geruime tijd ernstig ziek, maar op eigen verzoek wist alleen zijn familie daarvan af. De Bussumer bleef dan ook tot op het laatst doorwerken.

Personeel, buren aan de straat; niemand zag het aankomen

Het nieuws van zijn overlijden komt dan ook voor velen als een totale verrassing. "Het personeel reageert erg geschrokken, maar ook de buren hadden het totaal niet zien aankomen."

"Het is natuurlijk heel erg triest, maar we merken wel dat Peter een graaggeziene gast was. We krijgen ontzettend veel steun van alle kanten", vertelt een broer van Peter.

Medaille

Peter Kuijer kreeg twee jaar geleden nog landelijke media-aandacht toen hij door toenmalig burgemeester Albertine van Vliet namens de gemeente Bussum een heldenmedaille kreeg opgespeld.
De Bussumse 'supermarktheld' kreeg deze medaille omdat hij anderhalf jaar eerder op een zaterdagochtend een overvaller verjoeg om zo zijn personeel te beschermen. De overval van toen was niet de eerste. Mede door veel steun van de buurt bleef de supermarkt gewoon open.

Herman de Hollander


Gemeenteraadslid CDA, woont in Naarden, 45 jaar, getrouwd, drie kinderen

Waar kennen mensen je van?
"Mensen kennen mij als raadslid al vanuit de Naardense periode, maar ook als betrokken Naarder in de samenleving en dan vooral voor onze vrijwilligers."

Waar ben je druk mee?
"Gezin, werk (eigen bedrijf), raadswerk en de CDA-campagne, die afgelopen zaterdag weer is begonnen. Ik sta op plek twee van de kandidatenlijst."

Wat doe je als gemeenteraadslid?
"Besluiten nemen die goed zijn voor onze inwoners (algemeen belang) in Gooise Meren. Maar vooral ook weten wat er leeft in de kernen en dit meenemen in de besluitvorming."

Waarom het CDA?
"Het is een moderne, brede volkspartij. Ook voor jongeren. Geen populistische partij die alles maar roept, maar een partij die luistert, belangen afweegt en het beste voor onze inwoners wil met duurzaamheid als leidraad. De landelijke CDA-slogan 'Voor een land dat we door willen geven' vind ik dan ook treffend."

Met wie een goed gesprek?
"Trump. Dat valt natuurlijk niet mee. Maar ik zou hem toch eens de spiegel voorhouden waar hij nou echt mee bezig is."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"'Inferno' van Dan Brown."

Lievelingsmuziek?
"George Michael. Wij waren met ons gezin in Londen toen hij tijdens de kerst in 2016 overleed. Dat maakt het extra speciaal."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik marathons heb gelopen, de alternatieve Elfstedentocht Weissensee van 200 kilometer heb geschaatst en vele keren de Elfstedenrijwieltocht, die 240 kilometer lang is, heb gefietst op tweede pinkersterdag."

Gooise Meren populair bij inbrekers

GOOISE MEREN Noord-Holland behoort tot de top 3 van de onveiligste provincies van Nederland, blijkt uit onderzoek van onlinewinkelcentrum beslist.nl. En binnen Noord-Holland is het Gooi de populairste plek voor inbrekers.

Laren heeft de meeste woninginbraken. Per 1.000 inwoners waren hier maar liefst zeven personen de dupe van een woninginbraak. Laren wordt gevolgd door Blaricum, waar per 1.000 inwoners 6,2 slachtoffer waren van een woninginbraak.

Op de derde plaats staat Gooise Meren met een inbraakcijfer van 5,2. De meeste inbrekers komen binnen via de achterdeur, gevolgd door de voordeur of via een raam op de benedenverdieping.

Provincie

Per 1.000 inwoners zijn er in Noord-Holland 3,6 woninginbraken gemeld. Noord-Holland wordt gevolgd door de provincies Utrecht en Limburg. Beide provincies hebben een inbraakcijfer van 3,5.
De meeste inbraken per 1.000 inwoners kwamen uit Flevoland: 3,9 geregistreerde inbraken per 1.000 inwoners. De minste woninginbraken vonden plaats in Zeeland.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@bussumsnieuws.nl.

"Peter is dood!..." Een jongetje van tien jaar riep het tegen zijn moeder. Niemand hoefde te vragen welke Peter, want Peter Kuijer van de Attent-supermarkt aan de H.K. Onnesweg kende echt iedereen.

Gezien en gehoord

Iedereen die binnenkwam, voelde zich gezien en gehoord. Ouderen hielp hij met tillen en als kleintjes stiekem wat snoepjes pikten, deed hij alsof hij het niet gezien had. Het nieuws van zijn overlijden kwam voor velen als een verrassing.

Vlag halfstok

Buren gingen massaal naar de winkel om daar het condoleanceregister te tekenen. De hele buurt hing de vlag halfstok. Een Attent zonder een attente Peter is geen Attent meer! Helaas voor iedereen die in de buurt van de Attent woont, is er een einde gekomen aan het tijdperk Peter.

W.E. van Muijden, Bussum

Bert Sonneveld wil terugkomen in de raad

BUSSUM Bert Sonneveld staat op nummer 20 van het CDA Gooise Meren en hoopt met voorkeursstemmen toch een raadszetel te kunnen bemachtigen.

Sonneveld zat eerder namens het CDA in de raad. Om zich te onderscheiden wil hij zich inzetten om vorderingen te maken voor het verdiepte spoor door Naarden en Bussum. "De spoorlijn, die dwars door Naarden en Bussum loopt, veroorzaakt ernstige verkeershinder omdat de zes overwegen vaak en lang gesloten zijn. Andere problemen zijn de verkeersonveiligheid en meer kans op onbetrouwbare NS-dienstregeling", aldus Sonneveld. "Als ik met zo'n 250 stemmen een voorkeurszetel bemachtig, dan zet ik me de komende jaren in dat 'ons' verdiepte spoor op het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport komt te staan."

Bussumse minister leest voor op KMS

De minister had het duidelijk naar zijn zin.

BUSSUM Hoog bezoek afgelopen woensdag voor de Katholieke Montessorischool: Bussumer Wopke Hoekstra, de minister van Financiën, kwam 's ochtends voorlezen. De minister, wiens kinderen hier op school zitten, las voor aan groep 3 en 4. In groep 5 en 6 verzorgde hij nog een les over geld.

Speelpark Oud Valkeveen houdt gemoederen flink bezig

Onderwerp wordt 14 februari opnieuw besproken

Blijft Speelpark Oud Valkeveen voor altijd dicht? Of is het slechts een dreigement van ondernemer
Michael van de Kuit? De gemeente praat op 14 februari opnieuw over de toeristentaks.

Kunnen de kinderen dit voorjaar weer genieten van Oud Valkeveen? Of niet?

NAARDEN De afgelopen weken is er veel gebeurd rondom speelpark Oud Valkeveen. De ondernemer dreigt het park gesloten te houden. Dat levert een stroom van boze reacties op, want niemand wil dat het park sluit.

'Het gaat helemaal niet over zestig cent. Het is een principezaak'

Door de fusie van Muiden, Naarden en Bussum moet de gemeente één beleid hanteren in alle kernen. Het Muiderslot betaalde al als enige vermakelijkhedenretributie. Deze belasting wordt na een gezamenlijk raadsbesluit ingevoerd in heel Gooise Meren. De taks is bedoeld voor attracties die meer dan 60.000 bezoekers trekken. En dus valt Oud Valkeveen hier ook onder. Het praktische gevolg is dat een entreekaartje voor het speelpark Oud Valkeveen per persoon 60 cent duurder zou worden. "Oneerlijk", meent Van de Kuit. Hij wil dat het speelpark voor iedereen betaalbaar is en vindt het wonderlijk dat de gemeente geen inzicht geeft in de kosten die ze denken te maken voor bijvoorbeeld onderhoud aan groen en wegen.
De toeristentaks heeft al eind december groen licht gekregen van de meerderheid van de gemeenteraad. Doel is om hiermee geld binnen te halen om het voorzieningenniveau hoog te houden. De gebruiker betaalt, is hierbij het gedachtegoed. Door alle ontstane commotie is een aantal politieke partijen geneigd nu anders te stemmen. Ze geven aan in ieder geval nogmaals over de taks te willen spreken. Vorige week leek hier het moment voor, maar toen was de verantwoordelijk wethouder, zoals hij al had aangegeven, niet aanwezig. Aanleiding voor Oud Valkeveen om los te gaan op social media. Daar werd de campagne tegen 'dit idiote besluit' hard gespeeld. Ondertussen heeft Oud Valkeveen haar eigen one-issue politieke partij Behoud Speelpark Oud Valkeveen (BSOV) opgericht, zodat ze mee kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. "Doel is om er zelf voor te kunnen zorgen dat deze prettaks weer op de agenda kan worden gezet en uiteindelijk kan worden afgeschaft." Michael van de Kuit communiceert via persberichten. Hierin schrijft hij: "Sommige mensen snappen niet waar ik mij nou zo druk over maak. Wat is nou zestig cent? Daar maakt toch geen bezoeker zich druk om? Het gaat echter helemaal niet over zestig cent. Het is een principezaak. Ik vind het belangrijk dat ieder kind voor een betaalbare prijs kan komen spelen. Een speelpark als Oud Valkeveen kan de prijzen verhogen naar een prijs van rond de 15 euro. De dupe van een dergelijk beleid zijn de kinderen van ouders die niet zo veel te besteden hebben."

Er doen geruchten de ronde dat Van de Kuit, Quote 500-lid, hele andere plannen heeft met het speelpark. Hij zou wellicht de grond willen ontwikkelen. Maar op dit moment is het park nog steeds eigendom van de (circus)familie Boltini en pacht Van de Kuit het park. Dat pachtcontract loopt over anderhalf jaar af en dan heeft hij het eerste recht om het aan te kopen. Iemand uit de grote Boltini-familie laat weten dat ze goed begrijpen dat Van de Kuit nu zo boos is. "Dat de gemeente opeens na zo veel jaren belasting gaat heffen, begrijpen wij ook niet. Wij geven hem daarin gelijk, want het is grote onzin. Of hij andere plannen met het park heeft? Dat zou zomaar kunnen..."
Het onderwerp staat op 14 februari nogmaals op de agenda. René Sweijen van Gewoon Gooise Meren blijft bij het ingenomen standpunt en wil de vermakelijkhedenretributie in stand houden. "Ik sta nog steeds achter de wijze van aanpak. De raad heeft een opdracht gegeven aan de wethouder en die heeft het besluit uitgevoerd. De houding van Van de Kuit vind ik ook geen uitnodiging om van standpunt te wisselen. Bovendien maakt de gemeente echt kosten." D66 en GDP staan daar lijnrecht tegenover. Deze twee partijen willen de gehele 'toeristentaks' schrappen. Jelmer Kruyt van GDP legt uit: "Er leven nog veel vragen, met name over de kosten, en er is veel onrust. Daarom zeggen wij nu: trek de retributie in. Bovendien moet je een succesvolle ondernemer niet bestraffen, maar juist omarmen." Rolien Bekkema van de PvdA: "Wij zijn al vanaf het begin tegen de vermakelijkhedenretributie. Het is niet duidelijk welke voorzieningen uit de geheven belasting worden betaald." Het CDA en 50Plus willen ook van de taks af, maar komen met een plan om op een andere manier, via het sociaal domein, de ondernemer sociaal te laten bijdragen. De VVD is ook niet blij met de ontstane situatie. Hugo Bellaart: "We moeten de kosten wel op een bepaalde manier gedekt krijgen. Als er een alternatief denkbaar is, dan staan wij daar voor open." Daar kan ook GroenLinks zich wel in vinden. Jan Portengen: "We willen niet dat het park dichtgaat, maar we voelen ons behoorlijk onder druk gezet. We willen kijken naar een alternatief om de kosten te innen. Bijvoorbeeld uit de algemene middelen door de ozb iets te verhogen." Hart voor BNM noemt de sluiting van het park een zwaar drukmiddel dat in niemands belang is. Marieke Munneke Smeets: "Het is niet gek om vanaf de 60.001ste bezoeker 60 cent te vragen voor het in stand houden van deze voorzieningen. Maar nogmaals, we zien liever dat er vanuit de ondernemer een handreiking komt naar de gemeenschap om dit samen op te lossen."

Bewoners Naarderbos pleiten voor geluidswal met 10.000 zonnepanelen

Vanavond 20.00 uur presentatie op gemeentehuis

De oude zeedijk achter Hiemstra houdt nauwelijks het geluid van de A1 tegen.

door Jessica de Jong

'We willen een wal van 10 meter hoog over anderhalve kilometer'

NAARDEN Bewoners van woonwijk Naarderbos willen een geluidswal met zonnepanelen om een einde te maken aan de geluidsoverlast van de A1. Vanavond presenteren ze hun eerste ideeën hierover om 20.00 uur op het gemeentehuis in Bussum.

Bewoners Lennart Hiemstra en Pieter de Boer (niet op de foto) houden de presentatie namens de bewoners. Sinds het voorjaar hebben ze zich goed in de problematiek verdiept. Zo is er om te beginnen een enquête geweest onder de 200 huishoudens die het Naarderbos telt. "We hadden een hele hoge respons en hieruit blijkt dat 98 procent geluidsoverlast ervaart. Volgens onze eigen metingen gaat het om 70 tot 90 decibel. Acceptabel voor ons zou 50-55 decibel zijn, vergelijkbaar met de maximale geluidsnormen die elders in de gemeente worden gehanteerd. Het is opmerkelijk dat voor onze wijk 71 decibel acceptabel zou zijn. "
De woonwijk Naarderbos is gebouwd in de jaren 80. Sinds die tijd is er volgens Hiemstra veel veranderd. "We zien een enorme toename van het autoverkeer op de A1. Reden er in 1990 nog dagelijks 70.000 voertuigen langs, in 2016 stond de teller op 119.000. De verwachting is dat het rond het jaar 2030 om 310.000 auto's gaat. Recent is het vernieuwde stuk snelweg tussen Muiderberg en Amsterdam in gebruik genomen. Wij zitten in de aanloop daarheen en dus is het hier vaak druk. Op het vernieuwde traject zie je ter hoogte van Weesp enorme geluidsschermen langs een weiland staan. Wij moeten het doen met een oude zeedijk van 2 meter hoog. Bovendien is de bosschage tussen de snelweg en de huizen een paar jaar geleden te rigoureus gekapt. Meer dan 100 bomen werden 'per ongeluk' door een overactieve boswachter gekapt. Dat heeft ook voor een toename van het geluid gezorgd."
Rijkswaterstaat ziet volgens Hiemstra ook de noodzaak van een geluidswal. "Alleen zien zij de uitwerking anders dan wij. Wij willen een duurzame oplossing, ook als de wind verkeerd staat en het verkeer in de toekomst nog meer toeneemt. Om het probleem op te lossen is ons idee een wal of scherm aan te leggen van 8 tot 10 meter hoog van anderhalve kilometer lang. Het gaat om het stuk waar het bos begint tot aan de oprit bij Gooimeer Noord. Op de wal of het scherm kunnen we zonnepanelen plaatsen." De panelen zijn bedoeld om de kosten te drukken. "Volgens onze berekeningen zullen hierdoor de kosten met een kwart worden verminderd. Maar een substantieel deel zou via Rijkswaterstaat ingelegd moeten worden. Ook kijken we naar de gemeente en zijn er plannen om bewoners te laten betalen. We hebben samen met de gemeente een brief gestuurd naar Rijkswaterstaat met de vraag of ze rekencapaciteit beschikbaar kunnen stellen. Ons doel voor nu is het project in gang te krijgen."

'Mijn 100ste verjaardag was echt overweldigend'

De jarige Rie kreeg bezoek van burgemeester Han ter Heegde. Foto: Bob Awick

BUSSUM Burgemeester Han ter Heegde is maandag op bezoek geweest bij Rie Fokker-Raven om haar te feliciteren met haar 100ste verjaardag. "Die dag was echt overweldigend", aldus Rie. "Zo veel aandacht en gezelligheid samen met mijn familie. En dat de burgemeester speciaal voor mij langskwam, had ik echt niet verwacht."

'Gelukkig woont mijn moeder nog steeds zelfstandig'

Haar jongste dochter Marjan vertelt dat haar moeder echt heel blij was met al die aandacht. "Maar honderd jaar worden, is ook heel speciaal. Mijn moeder Riek, maar iedereen noemt haar Rie, is een eeuw geleden geboren in Blaricum. Over haar jeugd zegt ze zelf dat ze een verwend meisje was. Ze was een nakomertje en hoefde thuis niets te doen. Toen ze met mijn vader in Bussum ging wonen, kon ze niet eens koken en heeft haar schoonmoeder haar dat moeten leren." In de Tweede Wereldoorlog moest Rie een aantal jaren alleen voor haar twee dochters zorgen. "Mijn vader was militair en werd in 1947 uitgezonden naar Nederlands-Indië. Daar kreeg hij een kogel in zijn kaak en moest een jaar lang in Batavia blijven voor een reconstructie. Mijn moeder kreeg op een dag het vreselijke bericht dat mijn vader was gesneuveld. De volgende dag stond de pastoor voor de deur met de mededeling dat het een grote vergissing was en dat er per ongeluk twee namen waren omgewisseld. Een ander groot verdriet was dat een van haar dochters is overleden aan geelzucht. De oorlog was voor mijn moeder heel zwaar."
Nadat haar man was teruggekomen, werd Marjan geboren. "Mijn vader is altijd militair gebleven en is helaas vlak voor zijn 65ste jaar overleden. Mijn moeder was toen nog maar 62 jaar en heeft tijdens het klaverjassen Koos ontmoet. Ze heeft hem de avond voor kerst gebeld met de vraag of ze samen een kopje koffie konden drinken. Dat hebben ze gedaan en hebben dertig jaar samengeleefd. Ze hebben samen een fantastische tijd gehad. Ze hebben veel gereisd en hadden een vakantiehuisje op Texel, waar ze de hele zomer waren. Helaas is Koos op zijn 81ste jaar overleden en vanaf die tijd woont mijn moeder alleen en gelukkig nog steeds zelfstandig. Ze puzzelt veel, maakt kruiswoordraadsels en doorlopers en kijkt elke dag tv, maar haar geheugen laat haar soms in de steek, wat niet zo vreemd is als je honderd bent. We helpen haar allemaal, maar mijn nichtje Belinda doet het meest voor haar. Ze gaat elke week bij mijn moeder langs om samen boodschappen te doen. Mijn moeder zegt soms dat ze nog steeds het verwende meisje is van vroeger omdat wij zo goed voor haar zorgen. Dat doen we heel graag voor haar en met veel liefde."

Dirtroadmusicband speelt traditionele Amerikaanse rootsmuziek

Band speelt ballads, afgewisseld met bluegrasstraditionals en evergreens

Bluegrass is voor
veel mensen een onbekende muziekstroming. De muzikanten van de Dirtroadmusicband willen dit veranderen.

Pascal Oetiker (links), Cor Claessen en John Leahy namen hun videoclip op in de kringloopwinkel in Naarden. Foto: Brian Leahy

NAARDEN De Dirtroadmusicband bestaat uit drie doorgewinterde muzikanten. Zanger en gitarist is de Amerikaanse John Leahy (58) die met deze muziek is opgegroeid. Verder bestaat de band uit Pascal Oetiker (43) die de banjo, mandoline en mondharmonica bespeelt en contrabassist Cor Claessen (60). Beide mannen zijn ook de backing vocals in de band. De heren hebben recent een videoclip opgenomen in Naarden en ook staat een concert in deMess gepland.

Het is een muziekstijl met een beetje country, folk en zigeunermuziek

"We nemen het publiek mee over de 'dirt roads' van Kentucky, Tennessee, Virginia en North Carolina met traditionele Amerikaanse rootsmuziek, waaronder ook de genres americana en mountain music", vertelt Cor. "John komt uit de oostkust van Amerika, waar de oorsprong ligt van bluegrass. Met deze muziek zongen Europese immigranten over hun heimwee en harde leven in de bergstreken. Het is een mooie muziekstijl met een beetje country, folk en zigeunermuziek." In Nederland kwam John zijn grote liefde tegen en verhuisde naar 't Gooi. Cor en John hebben elkaar zes jaar geleden leren kennen. "Ik werd gevraagd om als contrabassist bij de Dirtroadmusicband te komen spelen, die John samen met een vriend had opgericht. De band bestond toen uit vijf muzikanten. Na verschillende optredens viel de band uiteen en bleven we met z'n drieën over. We gingen op zoek naar een andere muzikant en hadden Pascal zien optreden in Amsterdam. Hij was heel geïnteresseerd en kwam een keer langs om samen te spelen. We voelden toen dat we een klik hadden, qua muziek, maar ook op persoonlijk gebied. Op een gegeven moment verliet de vriend van John ook de band en bleven we met zijn drietjes over. Nu vormen we dus de Dirtroadmusicband. John heeft een puur Amerikaanse uitspraak, maar ook een aparte timing als zanger, Pascal is heel muzikaal en speelt verschillende instrumenten en ik heb in verschillende bands gespeeld, waaronder de succesvolle band Bloem met het nummer 'Even aan m'n moeder vragen'."
Cor vertelt dat het publiek tijdens de optredens de muziek heel leuk vindt, ook omdat het vaak nieuw voor ze is. "De gasten zien een banjo, mandoline, contrabas, gitaar en drie mensen en vragen zich af wat er gaat gebeuren en wat we gaan spelen. We spelen meeslepende ballads, afgewisseld met bluegrasstraditionals en klassieke evergreens zoals 'Comes A Time' van Neil Young, 'Wild Horses' van de Rolling Stones en van The Band het nummer 'The Weight'. Door de zang van John, het ritme van de banjo en contrabas en de fingerpicking van de gitaar zorgen we ervoor dat het een zeer muzikaal optreden wordt en door de vrolijke, 'mountain-music'-stijl is het moeilijk om stil te blijven staan. De kracht van onze band zit in de ingewikkelde speelpartijen en de gezelligheid die we uitstralen."
"Onze droom is dat we straks zo veel optredens hebben dat we onze banen kunnen opzeggen. We hebben verschillende optredens gedaan in Nederland, Duitsland en België, maar hopen ook een keer in Amerika een concert te kunnen geven. Ik denk dat het nog een toekomstdroom is, want we moeten eerst hier meer bekendheid krijgen en daar zijn we nu hard mee bezig." De band heeft al verschillende clips opgenomen die te zien zijn op hun Facebookpagina. "Onze laatste videoclip is opgenomen in de kringloopwinkel in Naarden, waar ik al jaren woon. We wilden een verrassingsoptreden opnemen zodat mensen verbaasd zijn dat we op zo'n speciale plek zouden optreden. In de kringloopwinkel hebben we tweemaal een klein concert gegeven. Het publiek was heel enthousiast en bij sommige mensen gingen de voetjes van de vloer." De Dirtroadmusicband geeft op zondagmiddag 22 april een optreden in DeMess in de Vesting. "We hopen dat er dan veel mensen langskomen om kennis te maken met bluegrassmuziek en natuurlijk ook met onze band."

www.dirtroadmusicband.com.

Mohamed Kadraoui van St. Vitus basisschool is 'Conciërge van het Jaar'

De conciërge is de smeerolie van een school

Mohamed werd voor de onderscheiding aangemeld door zowel leerlingen, ouders en collega's. Hij wordt door iedereen als grote steun ervaren.

Mohamed Kadraoui was verrast door de onderscheiding. Foto: Bob Awick

BUSSUM Mohamed Kadraoui, conciërge op de St. Vitus basisschool, werd vrijdag uitgeroepen tot 'Conciërge van het Jaar 2018' in Gooise Meren. De leerlingen, leraren en ouders hadden Kadraoui genomineerd voor deze onderscheiding.

Wethouder Hendrik Boland sprak hem toe in het bijzijn van leerlingen, ouders en collega's en gaf aan onder de indruk te zijn van de ontroerende manier waarop iedereen heeft bijgedragen aan zijn nominatie. Ook werd Mohamed Kadraoui in het zonnetje gezet met een bos bloemen, beker en het juryrapport.

Leerlingen vinden meneer Mohamed behulpzaam

Wethouder Boland vertelde tijdens zijn speech wat een ouder had gezegd over conciërge Kadraoui. "Hij vangt de jongste kleuters op tijdens de eerste schooldagen. De eerste dag in de kleuterklas zat mijn dochter huilend in de toiletten omdat ze niet meer wist waar haar klas was. Meneer Mohammed vond haar en bracht haar naar de klas. Sindsdien kan hij niet meer stuk bij ons."

Verrast

Mohamed Kadraoui was verrast en trots, want hij had geen idee dat hij deze onderscheiding zou krijgen. "Ik ben er echt heel blij mee en vooral omdat de leerlingen, ouders en docenten zo positief over mij denken. Dat geeft mij een goed gevoel." Leerlingen uit groep 6 vinden meneer Mohammed behulpzaam: hij repareert alles wat kapot is, zoals fietsverlichting zodat de leerlingen veilig van en naar school komen, zorgt altijd voor nieuwe sponsballen, lost dingen op en dan vooral bij ruzie op de speelplaats, blijft altijd rustig, legt dingen goed uit en is vriendelijk, grappig en lief.

Heel positief

Ook de collega's praten heel positief over Kadraoui. "Elke ochtend komt hij in de klas om kinderen af te melden en/of te vragen of alle kinderen er zijn. Hij belt de ouders dan eventueel op om te vragen wat er aan de hand is. Hierdoor kennen de kinderen hem allemaal omdat we elke ochtend 'Goedemorgen, meneer Mohamed' roepen."

D66 organiseerde al in diverse gemeenten deze verkiezing, en nu voor het eerst in Gooise Meren. "Conciërges vervullen een onmisbare taak op scholen en zorgen ervoor dat leerlingen zich kunnen ontwikkelen in een veilige omgeving", aldus D66.

'Ik ben blij dat iedereen zo positief over mij denkt'

"Het is van groot belang dat een conciërge zichtbaar en benaderbaar is. De conciërge is de smeerolie van een school, die zorgt dat de dagelijkse gang van zaken soepel verloopt."
De jury, bestaande uit Hendrik Boland, Laura van Harmelen, kandidaat-raadslid D66 Gooise Meren, en Jan Zonneveld, bestuur D66 Gooise Meren, heeft uit diverse kandidaten uit alle vier de kernen gekozen voor Mohamed Kadraoui.

'Een betere wereld waarin iedereen vanuit eigen kracht werkt'

Twinburgering helpt nieuwkomers in Nederland een flink eind op weg

De tweelingzussen Evelyn en Ellen vierden onlangs het 10-jarig jubileum van Twinburgering. Ze blikken terug en kijken vooruit.

Evelyn (l) en Ellen houden elke donderdag inloop in de bibliotheek in Bussum. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM Ze werken al tien jaar samen, de tweeling Evelyn Hasperhoven en Ellen Reitsema, en delen nog steeds eenzelfde droom: mensen die nieuw zijn in Nederland op weg helpen. Via taalcursussen, maar ook door het regelen van stageplekken en het begeleiden naar werk. Samenwerken aan een betere wereld waarin iedereen vanuit eigen kracht werkt.

Ze hebben allebei een andere achtergrond. Evelyn heeft als docent Nederlands voor bedrijfsopleidingen gewerkt en Ellen is jurist, gespecialiseerd in arbeidsrecht. In 2008 stonden ze allebei op een keerpunt in hun carrière en dat bracht hen samen. Ze stortten zich de eerste drie jaar op vrouwen die, ondanks hun potentie, niet meededen in de maatschappij en ook niet aan het werk kwamen. "De oorzaak was dat ze de taal niet beheersten en wij wilden hen verder helpen", vertelt Ellen. Ze weten nog goed dat ze begonnen met vier groepen: twee in Bussum en twee in Naarden. Bij de een lag de focus op loopbaanbegeleiding en bij de ander op taalonderwijs. Na drie jaar waren het niet enkel meer vrouwen die ze op weg geholpen hadden en inmiddels hadden ze zich ook op doelgerichte taaltrainingen gericht. "We gaven intensieve taallessen en zochten stageplekken", vertelt Evelyn. Om meteen maar de stap naar 2018 te maken: ze richten zich met hun bedrijf Twinburgering nog steeds op nieuwkomers, maar de regeling voor nieuwkomers is wel veranderd. Evelyn: "De verplichte inburgeringscursus moeten de mensen nu zelf organiseren."

Isolement

'De huidige regeling dat mensen zelf veel moeten regelen, werkt niet'

En daar gaat het volgens de beide zussen mis. Ellen: "Die vrijblijvendheid werkt in de praktijk niet en de structuur ontbreekt." Trajecten met een kop en een staart werken volgens haar gewoon beter." Evelyn: "De regie zou meer bij de gemeente moeten liggen, zeker nu er meer vacatures ontstaan. De inburgering duurt te lang en de drie dagdelen per week die er voor staan zijn ook te weinig." Ellen: "Het isolement waar veel nieuwkomers in terechtkwamen doordat ze de taal niet of niet voldoende beheersten en hun weg 'lastig' konden vinden, is dus na tien jaar nog steeds actueel." Een groep waar ze zich nu vooral zorgen over maken zijn jonge mensen uit Eritrea. Ellen: "Die komen in zo'n andere wereld terecht en weten niet hoe het hier werkt." Wat volgens hen wel goed werkt is de samenwerking met Vluchtelingenwerk Midden Nederland voor de verplichte participatieverklaring. Ellen: "Deze verklaring is bedoeld om vluchtelingen te wijzen op de rechten, plichten en fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving en ze in contact te brengen met activiteiten in hun woonplaats en daar aan mee te doen." De zussen bieden allerlei workshops zodat de deelnemers het verplichte document in ontvangst kunnen nemen en hun handtekening eronder kunnen zetten. Volgens Ellen is het een eerste, maar wel belangrijke stap voor veel nieuwkomers. "Je kunt mensen die net in Nederland zijn een eind op weg helpen." Terugkijkend op 10 jaar Twinburgering kunnen Evelyn en Ellen samen flink wat herinneringen ophalen en ook successtory's zijn er te over. Zoals de vrouw die zich in 2008 bij hen meldde. Ellen: "Zij had een individueel traject bij ons gevolgd met onder meer taallessen, was ernstig getraumatiseerd en werd ook door een psycholoog begeleid. Bij het Meet & Matchdiner raakte ik in gesprek met Vivium Godelinde en van het een kwam het ander. Ze mocht daar als vrijwilliger aan de slag en Vivium was direct enthousiast. Na krap een half jaar kreeg ze een opleiding en een baan aangeboden."
Maar het zit ook in kleinere dingen. Zoals de feestjes die ze vieren met mensen die een traject afronden of een handtekening onder een participatieverklaring kunnen zetten. Evelyn: "Het is zo mooi als je mensen ziet stralen op het moment dat ze een leuke stageplek hebben."

'We helpen mensen die net in Nederland zijn een eind op weg'

'Ik maak iedere uitvaart persoonlijk'

Simon Majoor is uitvaartverzorger bij Monuta de Jager

Simon Majoor van Monuta de Jager. Foto: Bob Awick

BUSSUM Simon Majoor is uitvaartverzorger bij Monuta de Jager aan de Nieuwe Hilversumseweg. Vanuit het uitvaartcentrum naast de begraafplaats voelt hij zich geheel op zijn gemak. Zijn ontspannen houding, vriendelijke voorkomen en oprechte interesse, lokale betrokkenheid en regelkwaliteiten hebben hem al ver gebracht.

Dat hij dit werk pas een paar maanden doet, was recent een oude rot in het vak niet opgevallen. "Deze meneer was zijn hele leven uitvaartverzorger geweest en dacht dat ik dit werk al een paar jaar deed. Ik doe het namelijk niet op routine, ik ben echt gefocust. Dat hem dat niet was opgevallen, heb ik als een compliment beschouwd," vertelt de goedlachse Majoor.
De overstap van de financiële dienstverlening naar de uitvaartbranche voelt voor Majoor heel natuurlijk. "Eigenlijk was het al lange tijd een wens van mij. Ik heb een aantal jaar geleden mijn vader verloren en daar kan ik met een heel goed gevoel op terugkijken. Dat komt mede door het goede contact met de uitvaartverzorger. Wij kregen als familie veel ruimte en het contact was heel close. Het vak leek mij toen al heel mooi. Je kunt echt iets bijdragen en ontzorgen in moeilijke tijden." Kortgeleden was hij bij een zeer droevige uitvaart van een jong persoon. Daar zag hij hoe de uitvaartbegeleider zich tussen de nabestaanden en familie bewoog. "Toen wist ik het zeker: dit wilde ik ook."
Majoor heeft een verleden van veel regelen en goed communiceren. Kwaliteiten die hem bij Monuta goed van pas komen. "Ik hoorde altijd al dat ik makkelijk contact maak. Daarnaast heb ik een Gooise achtergrond. Ik ken veel mensen uit de buurt en heb een goed netwerk. Als je weet waar iemand vandaan komt, dan zit het al gauw goed." Majoor heeft ook geen problemen met het emotionele aspect van het vak. "Ik stel mij professioneel op, maar het gebeurt dat ik ook met kippenvel sta als er bijvoorbeeld op de plechtigheid mooie muziek wordt gedraaid. Dat is menselijk, vind ik."
Monuta de Jager staat garant voor een persoonlijke uitvaart, iets waar Majoor zich heel goed in kan vinden. "Er is veel mogelijk. Vanuit onze locatie zijn we zo op de begraafplaats. De plechtigheid kan bijvoorbeeld in de kerk worden gehouden, maar ook in ons eigen uitvaartcentrum of in de aula op het kerkhof. Maar dit kan ook op andere locaties als de familie dit wenst. Crematies worden bijvoorbeeld steeds populairder."
Majoor merkt dat lang niet iedereen heeft nagedacht over zijn of haar eigen uitvaart. Dat vindt hij een gemiste kans. "Het kan zo veel helpen als de familie weet wat de wensen zijn. Ik zeg daarom altijd: leg het gewoon vast. Dan hoeven nabestaanden zich daar niet ook nog druk over te maken. Vaak gaat iemand die terminaal ziek is zich pas met deze vragen bezighouden. Wil je begraven of gecremeerd worden? Wie moeten er komen? Wat voor muziek kan er gedraaid worden? Als op dat soort vragen al antwoorden zijn, kan dat de nabestaanden erg helpen. Ik raad iedereen aan om het alvast uit te zoeken, dan kun je ook de kosten in kaart brengen. Uiteraard kom ik graag bij mensen thuis om te inventariseren wat de wensen zijn. Ze mogen altijd contact met me opnemen."

Informatie op www.monuta.nl/vestiging/bussum.

'Als je weet wat je wilt, leg het dan vast. Dat helpt de nabestaanden'

Uit de historie van Bussum en omgeving
De bakkerij van Walden

In 1898 richtte Frederik van Eeden de kolonie Walden op. Men leefde daar volgens het principe van gemeenschappelijk bezit. Er werd enkel voor eigen gebruik geproduceerd. Maar het was niet haalbaar en om in ieders dagelijkse behoefte te voorzien ging men langs de deuren venten.

Het meest succesvolle product van Walden was het witte brood. Tussen de bakkers en de rest van de bewoners ontstond echter onenigheid en in 1906 kwamen de bakkers in opstand en betrokken een ander pand. In de Bussumsche Courant van 9 januari 1907 lezen we "aanbesteed het bouwen van een bakkerij op het perceel Hamerstraat 7".

Plan voor bakkerij aan de Hamerstraat (doorsnede).
Plan voor bakkerij aan de Hamerstraat (voorgevel).

In de Gooi en Eemlander van 2 maart 1907 stond het volgende bericht te lezen: "Vereniging Walden" Afdeeling Bakkerij, Hamerstraat 9-11-13, kruidenierderij en Comestibleshandel, Havenstraat 34, voorheen Nieuwe 's-Gravelandscheweg 54. Opgericht 1902. Goedgekeurd bij Koninklijk Besluit October 1903.

Er gingen nogal wat praatjes door Bussum omtrent de afscheiding van de bakkers en om een einde aan de praatjes te maken stond het volgende in de krant: De bakkers willen niet langer de melkkoe voor de kolonie Walden en de andere daar uitgeoefende bedrijven zijn. Het zijn de bakkers die de goede reputatie hebben verworven. Deze hebben zich nu gevestigd op Hamerstraat 9-11-13. Het ging om acht bakkers, een leerling-bakker, een koetsier, een broodloper en een boekhouder.

Van de bakkers was Gerrit de Haer de meester-bakker en voorzitter van de vereniging. Eén van de medewerkers was Teen Jaarsma, die al in 1904 op Walden bij de bakkersgroep kwam. Deze Jaarsma nam het bedrijf in 1915 over en zette de Vereeniging om in de N.V. Bakkerij Walden. Door de economische crisis in de jaren dertig was Jaarsma in 1937 genoodzaakt een kleiner bedrijfspand te zoeken. Hij vond dit aan de Laarderweg achter nr. 112. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Teen Jaarsma te overlijden en zette zijn zoon Louw de bakkerij voort. Door een maatregel van de regering in 1952, waarbij de broodprijs met drie cent moest worden verlaagd, maar de brandstofprijzen juist werden verhoogd, was deze tenslotte genoodzaakt de bakkerij op te heffen. Twintig jaar later stortte het pand tijdens de sloop in.

Klaas Oosterom, o.b.v. gegevens van Martin Heyne

Voetballen kan al vanaf 3 jaar oud

'Met FC Balbini willen we kids op gerichte wijze laten bewegen'

Samen bewegen met je ouder. Foto: GooiTV

BUSSUM Jeroen Janssen en Jorre Rienstra begonnen een aantal jaar geleden met FC Balbini. Ze waren voor hun jonge kinderen op zoek naar professioneel opgezette sport- en beweegactiviteiten in de 'slechtweer-maanden' en kwamen erachter dat er maar bar weinig voorhanden was. Inmiddels heeft FC Balbini een flink aantal vestigingen met in totaal zestig groepen sportende peuters en kleuters in een groot deel van het land. De wens is om uit te breiden met andere sporten.

"We zijn maar gewoon begonnen", aldus Jeroen. Met als kapstok het voetbal - beide heren zijn enorme voetballiefhebbers - hebben ze inmiddels op zaterdag- en zondagmorgen een flink aantal peuters en kleuters aan het bewegen en het sporten gekregen. Zo wordt er in Bussum in gymzaal 't Mouwtje aan de Huizerweg 'gesport' op zaterdag- en zondagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur. Jeroen: "Je kunt meedoen vanaf drie jaar en mag dan negen weken meetrainen." Er is professionele begeleiding, maar ook van de ouders wordt verwacht dat ze meedoen. Ze werken bewust met kleine groepjes, ingedeeld op niveau en leeftijd. Spel, bewegen en plezier staan voorop, maar door een aantal groepen worden ook al partijtjes gespeeld. "We hebben niet echt teams, wel groepen en het spelen van wedstrijdjes laten we afhangen van de leeftijd en het niveau. Bij sommige groepen gaat het er dan behoorlijk fanatiek aan toe, maar andere groepen zijn er nog niet klaar voor."
De kapstok is dan wel voetval en de spelertjes zien er ook bijna uit als hun grote 'helden', met een eigen clubtenue, compleet met shirt met voornaam en rugnummer, maar er ligt een gevarieerd, doordacht, met professionals ontwikkeld programma aan ten grondslag. "We hebben allerlei bewegingsoefeningen en spelletjes bedacht en die omgevormd tot verschillende trainingen", legt Jeroen enthousiast uit. Terwijl de kids lekker aan het ballen zijn en ook verschillende ouders niet ontkomen aan wat extra lichamelijke activiteit op de vroege ochtend, gaat Jeroen in op de toekomst. "Het is leuk om te zien hoe ons oorspronkelijke idee aanslaat en dat we veel kinderen en ouders blij maken."
Volgens de initiatiefnemers hebben hun trainingen een positieve invloed op de kids, die veel verder gaat dan alleen het voetbalveld. Jeroen: "De kinderen ontwikkelen sterkere fysieke en sociale vaardigheden en meer vertrouwen. En dat alles terwijl ze de tijd van hun leven hebben. We willen ook zeker uitbreiden, meer locaties en meer leeftijden. Ook kijken we naar andere sporten naast voetbal", verklapt hij.

'In sommige groepen worden ook partijtjes gespeeld'

BFC trekt aan langste end na knotsgek duel

BUSSUM Voetballend kon het op bepaalde momenten wel wat beter, maar de toeschouwers langs het veld werden wel elke seconde vermaakt: het duel tussen BFC en Cobu Boys was afgelopen weekend een waar spektakelstuk. BFC pakte met 6-4 de punten, maar de echte winnaar was het publiek langs de kant.

BFC startte erg sterk en stond al vlot op een 2-0 voorsprong door twee doelpunten van Olivier Blaauw: eerst werd de Bussumer op maat bediend door Jostein Ohm, even later leidde een knappe pass van aanvoerder Dico Knevel tot een doelpunt. BFC was vooral het eerste half uur verreweg de betere ploeg, maar veel van de Bussumse kansen werden om zeep geholpen. Dat laatste gaf Cobu Boys hoop: nog voor rust werd het 2-1 en leek het zelfs nog even 2-2 te worden.

Na rust meer doelpunten

Na de rust gaf Cobu Boys meer gas, waar BFC op de meeste momenten maar slecht grip op kreeg. Dat het 2-2 werd was dan ook geen verrassing. Na de tweede goal bleef Cobu Boys aanzetten en kreeg het goede kansen op meer treffers. BFC kon vooral met counters voor gevaar zorgen. Dat had succes. Tjerk Posthuma kon BFC na een goede pass van Olivier Blaauw weer op voorsprong zetten. Erg lang kon de ploeg daar overigens niet van genieten, want er stond al snel weer 3-3 op het scorebord.

Jacht op de zege

De twee ploegen openden vervolgens de jacht op de winst en dat deed BFC het best. Na een paar gemiste kansen volgden doelpunten van Olvier Blaauw, Davy du Maine en Tjerk Posthuma. Cobu Boys kon er maar één treffer tegenover zetten, waardoor BFC won.

BFC derde

BFC staat na de zege van afgelopen weekend op een derde plaats. Daarmee doet de ploeg het, na de promotie van het afgelopen jaar en pas het tweede jaar op zaterdag, erg goed. De achterstand op de twee koplopers bedraagt nog maar vier punten. In de stand om de tweede periode bedraagt de achterstand op koploper Waterwijk slechts één punt. Als BFC de achterstand weet goed te maken en een periode pakt, maakt de ploeg kans om te promoveren naar de tweede klasse. Met een kampioenschap gebeurt dat natuurlijk sowieso al. Al met al zou dat vertrekkend trainer Danny Schenkel en nieuwe trainer Karel Knaap het perfecte afscheids- en welkomstcadeau geven.

SDO maakt te veel fouten tegen De Bataven

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM Een hele reeks fouten heeft SDO afgelopen weekend de zege gekost tegen De Bataven. Hoewel SDO de beste kansen had, werd het gelijkspel met 1-1. Alleen de achterhoede van SDO kreeg een voldoende. De Bussumers voerden de boventoon met veel verkeerde passes en het ontbrak de ploeg aan kracht om kansen af te maken.

NVC te sterk voor SO Soest na eenzijdige topper

NAARDEN Zonder al te veel problemen heeft NVC afgelopen weekend de tweedeklassetopper tegen SO Soest gewonnen. De Naarder koploper was met 0-3 te sterk.

Er werd door veel spelers en supporters al weken uitgekeken naar het topduel. SO Soest zou namelijk bij winst op NVC de koppositie kunnen overnemen en NVC zou op haar beurt weer verder afstand kunnen nemen. De opgelopen spanning werd echter geen enkel moment echt zichtbaar op het veld.

NVC was heer en meester en kwam voor rust op voorsprong door doelpunten van Giovanni Leions. Na de rust maakte Danny Westerink de derde treffer voor de ploeg van NVC-trainer Joeri van Gelder, die onlangs zijn contract verlengde.

'De tranen van mijn stad' over kruitfabriek

Het boek van schrijver Jacob Veenhuysen wordt vrijdag gepresenteerd. Foto: Sjoerd Stoop

MUIDEN In het boek 'De tranen van mijn stad' vertelt de 8-jarige Jacob de Visser zijn verhaal over de herontwikkeling van het terrein van de kruitfabriek in Muiden.

"Jacob vertelt over de gebeurtenissen in zijn woonplaats dat gebaseerd is op eigen waarneming en rijke fantasie", vertelt schrijver Jacob Veenhuysen, vandaar dat het boek geschreven is door Jacob Visser. "In het boek vertelt hij over zijn ongeloof en boosheid van de grotendeels geheime onderhandelingen tussen de overheden en investeerder Rolf Visser over de herontwikkeling van het kruitfabriekterrein. Jacob en de inwoners van Muiden voelden woede over de manier waarop dit gebeurd is. De kruitfabriek met het Kruitbos en de cultuurhistorische waarde werden de speelbal van de politiek en de investeerder."

Het verhaal eindigt op het moment dat na veel politiek gedoe en juridisch gesteggel de gemeente Muiden opging in de fusie gemeente Gooise Meren en het kruitfabriekterrein veranderde in een bouwlocatie voor 1300 dure woningen. "Wat er in de afgelopen jaren zoal is gebeurd, lijkt uitgewist. Alle betrokkenen zijn verdwenen of schoongewassen, zo lijkt het. Een feitelijke reconstructie zou op zich zinnig zijn, maar, naar ik vrees, in de archieven verdwijnen. Vandaar dat Jacob een persoonlijk en fictief verhaal heeft geschreven uitgaande van wat er sinds 2003 in Muiden is gebeurd en vandaar ook de titel 'De tranen van mijn stad'. Met het boek wil Jacob ook aangeven dat het hoofdstuk nu is afgesloten."

Het boek is opgedragen aan Guus Kroon. "Guus kwam op voor de belangen van Muiden. Hij moest zich bijvoorbeeld in 2014 zelfs melden op het politiebureau omdat de investeerder hem had aangeklaagd wegens smaad en laster. Maar Guus wilde alleen de waarheid vertellen over hoe de onderhandelingen hadden plaatsgevonden en welke gevolgen dat zou kunnen hebben voor Muiden."

Presentatie

Het boekje wordt op vrijdag 2 februari om 16.30 in Stadscafé Gieling gepresenteerd en iedereen is welkom. 'Tranen van mijn stad' is te koop voor 7,95 euro bij Primera De Hoek aan de Sluisstraat 9.

Paspoort en ID-kaart laten bezorgen

GOOISE MEREN De inwoners van Bussum en Naarden kunnen vanaf donderdag 1 februari hun paspoort of ID-kaart voor 10 euro laten bezorgen waar en wanneer het uitkomt.

Het bezorgen kan ook 's avonds en in het weekend. Wil je twee of meer documenten op hetzelfde adres dan kost dat in totaal 14,95 euro. De gemeente biedt deze service een jaar lang aan als proef. "Een paspoort en identiteitsbewijs zijn waardedocumenten", aldus de gemeente. "Daar gaan we zorgvuldig mee om en daarom wordt de bezorging van de documenten gedaan door AMP Groep, een bedrijf dat veel ervaring heeft met de bezorging van dergelijke documenten en voldoet aan alle daarvoor geldende kwaliteitseisen."
Ook is een onlineaanvraag van een paspoort of ID-kaart mogelijk. "Dat scheelt veel handelingen aan de balie. Inwoners die online hun aanvraag doen, kunnen zonder afspraak terecht bij de snelbalie om de aanvraag af te ronden. Alleen een vingerafdruk, handtekening en pasfoto zijn dan nog nodig."
Voor meer informatie over de bezorging kijk op gooisemeren.nl/thuisbezorgen of op gooisemeren.nl/paspoort-en-identiteitskaartampgroep.nl.

'Vrijwilligers Vestingmuseum zijn de beste'

Op de foto met de prijs. Foto: Vestingmuseum

NAARDEN De vrijwilligers van het Nederlands Vestingmuseum hebben recent de zogenoemde Fortpilaar 2017 mogen ontvangen. Deze prijs wordt toegekend namens de Stichting Liniebreed Ondernemen aan de meest enthousiaste en best presterende groep vrijwilligers van de locaties van de Waterlinies. De inzet van de vrijwilligers van het Vestingmuseum was opgevallen omdat ze, na het afblazen van de verhuizing, de kracht hebben gevonden om de oude locatie een opknapbeurt en daarmee een frisse uitstraling te geven. Bij de prijs hoort een geldbedrag van € 1500,- dat besteed kan worden aan verbeteringen van het museum.

Groot aantal extra laadpalen voor auto's

GOOISE MEREN Er worden snel 45 extra laadpalen geplaatst voor elektrische auto's. Dat meldt de gemeente. De palen komen verdeeld over heel Gooise Meren te staan.

Er worden nu zo veel laadpalen geplaatst omdat de gemeente vanwege de vele en soms moeilijke aanvragen vertraging had opgelopen. Deze achterstand wordt nu weggewerkt.

Er komen 26 laadpalen in Bussum, 11 in Naarden, 4 in Muiden en nog eens 4 in Muiderberg. De gemeente heeft de locaties voor de palen al bepaald.

Duurzamere gemeente

Met het plaatsen van de laadpalen bouwt Gooise Meren mee aan een netwerk van openbare laadpalen. De gemeente werkt daarmee aan duurzaamheid: elektrische auto's hebben volgens de gemeente de toekomst omdat ze schoon, stil en zuinig zijn.

Filmhuis Bussum pakt weer uit met speciale kinderfilms.

Donderdag 1 februari

Badkleding verkoop

8:30 uur | Sportcentrum de Zandzee Bussum

Op donderdag 1 februari is er weer een verkoop van badkleding door Python Swim in Sportcentrum de Zandzee. Van 08.30 – 13.00 uur in de centrale hal van ons Sportcentrum. Pinnen is mogelijk!

Hulp nodig bij thuis wonen met dementie?

14:00 uur | Amaris de veste Naarden

Tijdens deze bijeenkomsten maakt u kennis met het gebruik van een gratis hulpmiddel De Keuzehulp. Tevens wordt informatie gegeven over de DemenTheek in de regio. Geen inschrijving nodig.

De SCAN geef en neem winkel

9:00 uur | SCAN Naarden

Geef wat u niet meer gebruikt/nodig heeft.

Filosofisch Café

14:00 uur | Restaurant Zorba de Griek Bussum

2018-02-01 Vanaf donderdagmiddag 1 februari elke eerste donderdag van de maand Filosofisch Café. Inloop v.a. 13.30 uur. Aanvang 14.00 uur. Entree €5.

Inloopspreekuur

16:00 uur | Afscheidscentrum Van Vuure | Niels Bussum

U bent welkom tijdens het inloopspreekuur met al uw uitvaartgerelateerde vragen, informatie over verzekeringen en het nakijken van polissen.

Open eettafel

17:30 uur | WOC De Palmpit

Met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Vestingborrel

17:00 uur | Bar Bistro Naarden Naarden

Vestingborrel,voor ondernemers & ondernemende personen die een band hebben met Naarden/'t Gooi, Locatie: Bar Bistro Naarden aan de Turfpoortstraat in Naarden.

Training Jezelf kennen

20:00 uur | Atma-coaching

Als we niet stilstaan bij wat we echt willen en waar onze behoefte ligt, leven we vanuit gewoontepatronen. Deze stammen vaak uit de jeugd. Logisch dat deze patronen dan niet meer bij je passen. Zo leef je niet vanuit wie je nu bent. In deze 8-delige training gaan we dit doorbreken.

Vrijdag 2 februari

PVDA Ombudsteam

9:30 uur | Wijkontmoetingscentrum De Palmpit

Inloopspreekuur van het PvdA Ombudsteam Gooise Meren.

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10-12 zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

Maria Magdalena Cirkel

10:00 uur | Huiskamer-bijeenkomst Naarden

Deze 4 ochtenden zijn voor bewuste vrouwen die willen ervaren wat er diep in henzelf leeft. Iedere vrouw heeft een diepere wijsheid in zich en om die woorden te geven is een spannend proces voor iedere vrouw. In een veilige setting channelt Anne Asbreuk de energie en wijsheid van Maria Magdalena.

Schakeldiner

17:15 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Heerlijk mee dineren bij ons 3-gangen Schakeldiner? € 8,00 incl. drankje en koffie toe. Opgeven 0294 777906

Bender speelt 'Broos'

20:30 uur | DeMess Naarden Naarden

Vrolijk en ontroerend. Uitbundig en melancholiek. Het lijken uitersten, toch weten de muzikanten van Bender ze moeiteloos te verenigen in het nieuwe liedjesprogramma 'BROOS'. Voor meer info www.bendermuziek.nl.

Zaterdag 3 februari

Repaircafé in De Schakel

10:00 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Kom het (laten) repareren in ons Repaircafé op zaterdagochtend. Toegang gratis.

Zondag 4 februari

Il Faro Quartet

10:00 uur | DeMess Naarden Naarden

Il Faro kwartet speelt Haydn kwartet op. 33 Mozart kwartet 'dissonanten" kv 421 Alida Schat viool Heleen Hulst viool Martina Forni altviool Albert Brüggen cello

Film

13:00 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Eens in de maand draaien we een bijzondere film. Dit keer is het een Nederlandse drama-musical. Kosten € 2,50 inclusief een consumptie. Opgeven in De Schakel of bel 035 6945864.

Dvd-voorstelling

14:30 uur | WOC De Palmpit Bussum

Entree € 2,-. Tevens is er op deze middag gratis inloop.

Maandag 5 februari

ASGM Seniorencafé

10:30 uur | Brasserie Stokjes en Lepel

Nassaustraat 3 b in Bussum. De bijeenkomst duurt tot 12 uur. Ook niet- ASGMleden zijn welkom. Deze keer is het boekenruil.

Kinderkoor Bussum

16:00 uur | De Gooische Muziekschool Bussum

Kinderkoor Bussum is voor kinderen van groep 2 t/m 4 en groep 5 t/m 8. De koren gaan drie keer optreden: 24 maart, 14 april en 2 juni (Spant!). De repetities zijn op maandag. Koor 1 van 16.00 - 16.45 uur en Koor 2 van 16.45 - 17.30 uur. Kosten voor de periode tot en met 2 juni is € 15.

Open eettafel

17:30 uur | WOC De Palmpit

Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Trainen

19:30 uur | Tempo Atletiek Vereniging

Een cursus ter voorbereiding op de Zandvoort Circuit Run (ZCR) op zondag 25 maart. Onder leiding van gediplomeerde trainers van TEMPO AV kun je in 11 weken gericht trainen voor het parcours van de ZCR. Kosten: 50 euro. Meer info: www.avtempo.nl Aanmelden via ZCR@avtempo.nl

Dinsdag 6 februari

Volksdansen

10:00 uur | SCAN Naarden

De kosten per vier weken zijn €12,50. Voor informatie en aanmelding:06-13 69 84 34.

Stilte maaltijd

18:30 uur | AC Jan Ligthart Bussum

Samen in stilte eten, een meditatief moment. Schuif om 18.30u aan vrijwillige bijdrage Maaltijd is veganistisch. Aanmelden 0356317068 lisa@indeolmen.nl.

Woensdag 7 februari

Open Koffie Naarden Bussum

9:00 uur | Het Hoofdkantoor Bussum

Datalekken en AVG.

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Het pas geopende Spieghelcafé is de 'huiskamer van het Spieghel', gelegen direct achter de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. Elke woensdag van 10.00-11.30 u vrije toegang.

Lezing klassieke muziek

10:00 uur | Wilhelmina Kerk Bussum

ASGM lezing klassieke muziek.Claire Verlinden houdt zoals gewoonlijk op de eerste woensdag van de maand een lezing .Het onderwerp is deze keer Scandinavische muziek . De toegang bedraagt € 3 voor ASGM leden en € 5 voor niet-leden. Dat is met inbegrip van een kopje koffie of thee bij binnenkomst.

Moderne Danskunst

16:00 uur | Heartfelt Bussum

Dit is een modern expressieve dansles. De lessen die gegeven worden zijn voor iedereen toegankelijk, ook als je minder gevoel hebt met dans. Minder let ik op de pasjes en ik heb geen moeilijkheidsgraad.

Bridgen in Trefpunt

19:30 uur | Het Trefpunt Bussum

Lorenzweg 59 in Bussum. Voor info tel. 035 6940321.

Donderdag 8 februari

Training Jezelf kennen

20:00 uur | Atma-coaching

Als we niet stilstaan bij wat we echt willen en waar onze behoefte ligt, leven we vanuit gewoontepatronen. Deze stammen vaak uit de jeugd. Logisch dat deze patronen dan niet meer bij je passen. Zo leef je niet vanuit wie je nu bent. In deze 8-delige training gaan we dit doorbreken.

Vrijdag 9 februari

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10-12 zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Locatie: bibliotheek Gooi en Meer Bussum. U wordt kostenloos geholpen door vrijwilligers van SeniorWeb.

Maria Magdalena Cirkel

10:00 uur | Huiskamer-bijeenkomst Naarden

Deze 4 ochtenden zijn voor bewuste vrouwen die willen ervaren wat er diep in henzelf leeft. Iedere vrouw heeft een diepere wijsheid in zich en om die woorden te geven is een spannend proces voor iedere vrouw. In een veilige setting channelt Anne Asbreuk de energie en wijsheid van Maria Magdalena.

Vanaf zaterdag
10 februari

Kinderfilmfestival

9:00 uur | Filmhuis Bussum Bussum

Een festival vol films en verbeelding voor kinderen van 2 tot 9 jaar. Met als thema 'Lettersoep & Prentenkoek': een ode aan het kinderboek. Een filmkaartje geeft tevens toegang tot de Speeltuin van de Verbeelding, waar gespeeld, geknutseld en geëxperimenteerd kan worden.

Zaterdag 10 februari

Manfulness, krachtig man-zijn

12:30 uur | Studio Werk met Yoga op de Jachthaven Naarden

Manfulness is voor mannen die willen werken aan hun cognitieve, emotionele en lichamelijke ontwikkeling, met als doel minder stress, meer focus en een groter algemeen gevoel van welbevinden.

Open dag Rode Kruis

15:30 uur | Rode Kruis gebouw Bussum

Zelf een keer proberen te reanimeren op een oefenpop? Leren hoe je iemand helpt die zich verslikt of hoe je iemand in de stabiele zijhouding kan leggen? Of ben jij een ouder / verzorger / opa of oma die er belang bij heeft te weten hoe te handelen bij ongevallen bij baby's en kinderen? Wees welkom!

Dansen&Sjanzen

19:00 uur | Brownies & Downies Bussum

Veilig en gezellig uitgaan voor mensen met beperking. Ontmoet Prins Carnaval. Entree €10 inclusief frisdrank en hapjes. Reserveren: 035-6316835. Vanaf 16 jaar.

'Jong Oranje' van de jazz

HILVERSUM Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) is een bigband van 20 muzikale toptalenten en wordt ook wel het 'Jong Oranje' van de jazz genoemd. Ze spelen op 10 en 11 februari in de Wisseloord Studio's in Hilversum. Kaarten via www.njjo.nl/agenda.

Canto Ostinato nogmaals in Naarden

Jeroen en Sandra van Veen: 'We spelen graag in de Grote Kerk'

Bezoekers nemen hun eigen matje en dekens mee. Foto: Bob Awick

NAARDEN Voor de vierde keer spelen Jeroen en Sandra van Veen 'hun' Canto Ostinato in de Grote Kerk. Net als vorig jaar spelen ze het stuk van componist Simeon ten Holt in Naarden weer rond Valentijn. Niet voor niets noemen ze het dan ook de 'Valentijnsuitvoering'.

De uitvoering van dit wereldberoemde muziekstuk mag dan telkens weer anders zijn, het is en blijft een ligconcert in de Grote Kerk en dat is voor zowel beide musici als het publiek een bijzondere ervaring. De meeste mensen liggen op de grotendeels verwarmde kerkvloer op een eigen matje met deken. Jeroen: "Als het heel vol is, is het soms weleens lastig omdat dat mensen kan afleiden, maar doorgaans is het juist een genot om tijdens het spelen rond te kijken en zo veel mensen individueel te zien genieten op hun eigengecreëerde plek."

En ook een Valentijnseditie voegt volgens Jeroen nog een extra dimensie toe aan de beleving. "Je hebt toch even een romantische inslag. Zoals de bloemen die er staan en bovendien ook uitgedeeld worden. Maar ook de wetenschap dat best veel stellen een soort 'date' hebben bij je concert. Die blijven langer terugdenken aan deze belevenis dan aan een ander concert, lijkt me."

'Bij het componeren van het pianostuk liet hij ruimte over voor variatie'

Het stuk is van de Nederlandse componist Simeon ten Holt en bestaat uit 106 secties. Ten Holt werkte meerdere jaren aan Canto Ostinato. Bij het componeren van het pianostuk liet hij aardig wat ruimte over voor variatie. Alleen het verloop van het stuk staat vast. Jeroen en Sandra maken daar, net als andere musici, gebruik van. Volgens Ten Holt zijn hun interpretatie en uitvoering van het stuk het meest voortreffelijk en het leverde hen ook een gouden plaat op. Jeroen en Sandra brengen naar eigen zeggen veel variatie aan tijdens het spelen. Dat zorgt er ook voor dat het stuk na al die jaren voor hen qua lengte, invulling, opbouw en dergelijke nog steeds een uitdaging blijft om te spelen. Jeroen: "Hoe langer je het stuk speelt, des te beter word je in het aanbrengen van variatie. Dit is ook wel een heel groeiproces van vallen en opstaan en blijven proberen. Flexibiliteit in de vingers blijft een sleutelwoord. Totale controle van alle vingers los van elkaar en de beheersing van de twee instrumenten zorgt ervoor dat we maximaal kunnen variëren."

Het concert is op zaterdag 10 februari en begint om 20.30 uur. De deuren gaan open om 19.45 uur.

Nieuwe tentoonstelling in Comenius Museum

Nieuwe expositie in de maak. Foto: Comenius Museum

NAARDEN Achter de schermen bij het Comenius Museum wordt druk gewerkt aan een hele nieuwe tentoonstelling. Onderwerp: 'Het testament van Comenius - de geboorte van Tsjechoslowakije'. Aanleiding is dat de onafhankelijke staat in 1918, 100 jaar geleden, is ontstaan.

De nieuwe overzichtstentoonstelling laat zien hoe de persoon en het werk van Comenius verbonden is met de geschiedenis van Tsjechoslowakije. Er wordt stilgestaan bij de wortels van de nieuwe staat in een ver verleden.
De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de drie Comeniusmusea in Praag, Uherský Brod en Prerov in Tsjechië. In het kader van deze tentoonstelling wordt een lezingenreeks georganiseerd waarin belangrijke episoden uit deze recente geschiedenis, zoals De Praagse Lente en Charta '77, verder worden uitgediept.
Comenius staat bekend als de man die wijst op het belang van onderwijs om een rechtvaardige samenleving op te bouwen. Zijn opvattingen over humaniteit inspireerden politici en doen dat nog steeds.

De tentoonstelling is te zien in het Comenius Museum aan de Kloosterstraat 33 te Naarden van 16 maart tot en met 28 oktober 2018.

Er zijn ook lezingen. De eerste is op 25 maart 2018 om 14.00 uur met als titel 'Comenius als inspiratiebron', spreker is directeur Hans van der Linde. De middag bestaat uit lezing - koffie - rondleiding. Kosten: 10 euro. Aanmelden kan via info@comeniusmuseum.nl of via 035-694 30 45 (di-zo van 12.00-17.00 uur).

Vrijwilligers gezocht

Bibliotheek Gooi en meer zoekt een gastheer/vrouw om o.a. mensen te helpen met gebruik van de bibliotheek op donderdag en/of vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur.

Stichting Maatjesproject Gooi- en Vechtstreek afd. Bussum zoekt voor een leuke vrouw van 54 een maatje om gezamenlijk 's avonds naar de bios te gaan of een terrasje te pakken.

Deze en meer vacatures op www.versavc.nl. Voor informatie en advies vrij binnenlopen op de Ceintuurbaan 47 op di. en do. van 10.00-12.00 uur of in de Bibliotheek op het Wilhelminaplein op de donderdag van 12.00-14.00 uur. Afspraak maken is mogelijk via 035-6938525.

Foto-expositie over Gooise Meren

Foto: Anna Moes

BUSSUM Deze foto van de zonsondergang op de Bussumer heide is gemaakt in het najaar van 2016 door Anna Moes.

Deze en veertig andere foto's van Gooise Meren, in de zomer van 2017 door lezers ingezonden, zullen tijdens de open dag op zaterdag 17 februari in het vernieuwde gemeentehuis van Gooise Meren aan de Brinklaan in Bussum getoond worden.

Burgemeester Han ter Heegde zal de presentatie openen.

32 / 32