MuiderNieuws

12 december 2018

MuiderNieuws 12 december 2018


Petitie tegen masten sluis en brug

De Stadsraad Muiden start een petitie tegen de plannen met de sluis. Foto: Sjoerd Stoop

MUIDEN De Stadsraad is, samen met inwoners van Muiden, een petitie gestart tegen de plannen van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht om masten te plaatsen op de Groote Zeesluis en de brug. Vandaag wordt er in het centrum huis-aan-huis geflyerd.

Bewoners worden opgeroepen om de petitie 'Spaar de Sluis', die de komst van de 22 masten met 15 camera's en 29 luidsprekers tegen moet houden, te tekenen. Op de flyer staan hiervoor tal van argumenten opgesomd. Volgens de opstellers is het een onacceptabele aantasting van de Groote Zeesluis als rijksmonument. Ook wordt gevreesd voor langere wachttijden voor de scheepvaart en een inbreuk op de privacy. Bij diverse ondernemers en horeca in de stad liggen lijsten waarop de bewoners hun handtekening kunnen zetten. De petitie wordt vervolgens aangeboden aan zowel het college van Gooise Meren als het waterschap zelf. De camera's en luidsprekers komen er om in de winter automatische bediening op afstand mogelijk te maken. Het waterschap, eigenaar van de sluis en de brug, laat in een reactie weten dat het precieze aantal masten nog niet vaststaat en dat in januari de omgevingsvergunning voor het plaatsen van de masten wordt aangevraagd. De voorbereidende werkzaamheden zijn ondertussen al opgestart. De gemeente laat in een reactie weten dat ze nog in gesprek gaat met het waterschap.

3

Begroting was tóch goed

GOOISE MEREN Er was niets mis met de begroting van de gemeente Gooise Meren die de provincie Noord-Holland afgelopen maand afkeurde. Dat heeft de gemeente laten onderzoeken.

De provincie keurde de begroting af, omdat de gemeente de inkomsten van precariobelasting inboekte. Die belasting vervalt per 2020, dus dat mocht van de provincie niet meer. De gemeente nam een noodmaatregel ter bezuiniging. Dat bleek niet nodig: na controle bleek dat de provincie fout zat.

Wethouder

Foto: Bob Awick

Geert-Jan Hendriks uit Muiderberg gaat aan de slag met leefbaarheid. 'Ik wil weten wat er leeft in de wijk en actie ondernemen'

18/19

Nieuwe vacatures van de Versa Vrijwilligerscentrale

WEESP De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn biedt de volgende vacatures aan:

Gastvrouw/heer Museum Weesp

Wegens het succes van de wisseltentoonstelling is het museum op zoek naar vrijwillige gastheren en gastvrouwen. Zij zijn het visitekaartje van het museum. Taken: bezoekers te woord staan, toegangskaartjes afreken, ervoor zorgen dat het museum en de museumwinkel er netjes uitzien en vragen van bezoekers beantwoorden. Een leuke functie voor mensen die geïnteresseerd zijn in cultuur en geschiedenis en ervan houden om met diverse mensen in contact te komen. Er wordt een minimale beschikbaarheid van twee keer per maand verwacht. Organisatie: Museum Weesp

Rondleider museum Weesp

Het museum is tevens op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om een rondleiding te geven in Museum Weesp. Kandidaten krijgen een gedegen inwerkperiode en werken samen met een leuke groep vrijwilligers. Tijd in overleg, kan ook alleen in de weekenden. Organisatie: Museum Weesp

Taalmaatje DigiTaalhuis Weesp

Als Taalmaatje ondersteun je een inwoner van Weesp met de taal. Je hebt affiniteit met de doelgroep en taal en vindt het leuk om iemand de Nederlandse taal beter te laten beheersen. Soms oefen je uit een krant, soms met behulp van de computer, soms ga je samen op pad -maar dat bepalen jullie zelf. De deelnemers zijn inburgeraars of zijn al ingeburgerd en zoeken een taalmaatje. Je begeleidt één deelnemer en maakt zelf met elkaar afspraken over frequentie, duur en locatie. Het DigiTaalhuis ondersteunt bij het matchen en afspraken maken. Iedereen is van harte welkom, wij zijn in elk geval dringend op zoek naar vrouwelijke vrijwilligers. Organisatie: DigiTaalhuis Gooi.

Een gezellig maatje voor Linda

Linda van 73 jaar is een gezellige vrouw met een brede interesse en een ondernemende, actieve houding. Ze zou graag samen met iemand leuke dingen ondernemen of een gezellig gesprek hebben. Wie wordt haar maatje?

Pleinwacht op basisscholen in Weesp en Muiderberg

Voor één of meerdere dagen in de week zoeken we iemand die samen met een leerkracht toezicht kan houden op het schoolplein. Je komt in contact met kinderen en werkt in een gezellig team. Er is een kleine onkostenvergoeding beschikbaar. We zijn blij met alle hulp. Kunt u goed met kinderen overweg en heeft u 1,5 per week beschikbaar (schoolvakanties vrij) reageer dan op deze leuke vacature. Het houdt u jong. Organisatie: basisscholen

Interesse?

Kom eens langs tijdens het wekelijkse inloopspreekuur van de Vrijwilligerscentrale op dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur in Gebouw Papelaan 99. Of maak een afspraak via 06-15 87 56 92.

Weerbericht

Vrij koud, in weekeinde overgang naar zachter weer

Onder invloed van een Scandinavisch hogedrukgebied gaat het enigszins winteren. Met een continentale oostelijke stroming is het koud en droog. In de loop van het weekeinde dringen uitlopers van een omvangrijke oceaandepressie tot onze omgeving door. Dat betekent later op zaterdag of zondag neerslag, mogelijk is dat eerst sneeuw of natte sneeuw overgaand in regen.

Donderdag en vrijdag

Met een stevige bries uit het oosten is het donderdag en ook vrijdag koud winterweer. 's Nachts vriest het licht. In de nacht naar vrijdag tot -3 graden. Overdag loopt de temperatuur op tot ongeveer +2 graden. Door de sterke wind voelt het kouder aan. Vrijdag kan het overdag lokaal licht blijven vriezen. Het weerbeeld daarbij zijn wolkenvelden met af en toe zon. Het blijft droog.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag vriest het tot lokaal -5 graden. Overdag loopt de temperatuur op tot rond +1 graad. De bewolking neemt vanuit het zuidwesten langzaam toe. In de namiddag of avond volgt een dooiaanval met mogelijk eerst sneeuw of natte sneeuw, overgaand in regen. De temperatuur stijgt zondag naar 7 graden. De matige wind draait van zuidoost naar zuid.

Weetje

Middendecemberkou, zoals deze week, wordt vaak voor de kerstdagen afgebroken. Dat was ook vorig jaar het geval toen er op 10 en 11 december wel 15 cm sneeuw viel. Nadien volgde snel een periode met vrij zacht en wisselvallig weer. In de ijzige december van 2010 liep het anders. Op 17 december viel een dik pak sneeuw, dat bleef liggen tot na de witte kerstdagen.

Fred Slingerland wint Open Kampioenschap van de Stad Weesp 2018

De hoofdzaal. Foto: André Ottenhof

WEESP Het 40ste Open Schaakkampioenschap van de Stad Weesp is gewonnen door Fred Slingerland uit Leiden. Fred bleef ongeslagen met 7 uit 7. De tweede plaats was voor Cisar Becx uit Tilburg met 6 uit 7. De derde plaats wordt gedeeld door Manasvita Basa uit Almere en Onno Elgersma uit Aalsmeer.

Beste Weesper niet-lid van de WSC was Nico Louter op de 9e plaats met 5 uit 7. Beste WSC'er was Michiel Harmsen op de 7e plaats met eveneens 5 uit 7.

De 40ste editie van het Open Kampioenschap van de Stad Weesp was niet alleen een jubileumtoernooi voor de organiserende en jubilerende 95-jarige Weesper Schaakclub, maar was net als voorgaande jaren een groot succes. Met 53 vooraanmeldingen moest wederom de bovenzaal worden ingezet om alle deelnemers te bergen. Toen later bleek dat er enige afmeldingen waren en het feitelijke aantal deelnemers op 49 uitkwam, is er extra ruimte gemaakt in de hoofdzaal zodat daar iedereen inpaste.

Onder de deelnemers was de winnaar van 2007 Michiel Harmsen. Qua niveau mogen we refereren aan Onno Elgersma (ELO 2192), Floris Golbach (ELO 1911), internationaal meester Fred Slingerland (ELO 2359) en voorheen nationaal meester Hebert Pérez Garcia (ELO 2081). Het internationale karakter werd verzorgd door Hugo Cassimon uit Antwerpen (al enige jaren een trouwe deelnemer) en de toevallig in Nederland verblijvende Griekse speler Stylianos Giannelos en Nieuw-Zeelander Hilton Bennett.

Het toernooi kent een vaste kern van spelers die elk jaar in december naar Weesp komen. De WSC is trots op de waardering die hieruit spreekt. Gezien de reacties gaat de schaakclub ervan uit dat de nieuwe gezichten van dit jaar ook tot de vaste kern van deelnemers gaan behoren. Het toernooi is zodanig van opzet dat de sterke spelers vanzelf bovendrijven. Omdat er wordt ingedeeld op basis van de resultaten die men op deze dag behaalt, krijgt men vanzelf een tegenstander van ongeveer dezelfde sterkte. Alleen de eerste ronde wordt ingedeeld bij loting.

Van de lezers

Van de lezer

Wijk Zuid II als
parkeerplaats

In het afgelopen jaar is de gemeente Weesp druk bezig geweest met het opstellen van een parkeerplan voor de komende jaren. Deze week heeft de gemeente een discussienota uitgebracht waarin het voorgestelde plan uitgewerkt is. In de nota worden meerdere opties voorgehouden, maar in de basis gaat het centrum gereguleerd worden waarbij huishoudens maar één vergunning voor een auto krijgen. Om de bewoners van het centrum toch een mogelijkheid te geven hun 2e auto te parkeren wordt er voorgesteld om een langparkeerlocatie te creêren op 2 plekken, namelijk bij het veldje aan de Irenelaan (44 parkeerplekken) en in Zuid II (222 parkeerplekken). Met name de bewoners van Zuid II zijn erg geschrokken van de plannen van de gemeente. Zij krijgen het gevoel dat hun hele wijk wordt veranderd in een parkeerplaats. Ook zijn zij erg verbaasd over de plannen, aangezien deze in strijd zijn met andere beleidsplannen van de gemeente, die zelfs UNESCO erfgoed wil opofferen voor parkeerplekken. Bewoners van de wijk Zuid hebben in de afgelopen maanden geprobeerd mee te denken over locaties en oplossingen, echter lijkt hier door de gemeente geen rekening mee gehouden te worden.
Jord Jansen

Besluit om de brug en sluis op afstand te bedienen staat vast

Toestemming voor plaatsen van masten moet van gemeente komen

Het waterschap wil masten met camera's en luidsprekers plaatsen omdat het veiliger zou zijn en bovendien goedkoper is dan sluiswachters.

De sluis, nu nog zonder grote palen met camera's erop. Foto: Sjoerd Stoop

Vervolg van de voorpagina

MUIDEN Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) kan nog niet precies zeggen hoeveel masten er komen, maar verwacht wel dat het er minder dan de genoemde 22 stuks zijn. De masten zijn de enige manier om voldoende camera's en luidsprekers te kunnen plaatsen. En die zijn weer nodig om de brug op afstand te kunnen bedienen.

De plannen voor Muiden staan niet op zichzelf. Het is onderdeel van een groot masterplan van het waterschap om dit voor het hele gebied dat onder haar valt door te voeren. Volgens een woordvoerder past het op afstand bedienen van sluizen en bruggen in de visie voor de toekomst. Het is doelmatiger en veiliger.
Er zouden verschillende redenen voor zijn en alles is zorgvuldig afgewogen: veiligheid dus, maar ook kosten vandalisme en beleving. "Op rustige momenten zijn sluis en brug op afstand te bedienen, lokale bediening blijft aanwezig voor andere momenten." Hoeveel masten er komen en hoe het er uiteindelijk uit gaat zien is nog niet bekend. De plannen zitten nu nog in de ontwerpfase.
Eind november is er een voorlichtingsavond geweest voor bewoners en de ideeën die daar zijn geopperd worden in ieder geval meegenomen, zo laat het waterschap weten. "We willen in gesprek blijven met bewoners en betrokkenen. We staan open voor alle vragen en suggesties. We zijn natuurlijk vooral benieuwd naar tips en ideeën die ons helpen om de objecten voor het op afstand bedienen op een geschikte manier in te passen in de historische omgeving."
De petitie die gestart is door bewoners en de Stadsraad Muiden toont volgens de woordvoerder de betrokkenheid van de inwoners aan. "Het waterschap heeft er alle vertrouwen in dat het goedkomt. Het besluit om de brug brug en sluis op afstand te bedienen is genomen en wordt ook niet meer teruggedraaid. In november zijn de voorbereidende werkzaamheden voor het vervangen van de elektrische installatie en het plaatsen van de afstandsbediening van start gegaan. De verwachting is dat de werkzaamheden, zodra de toestemming van de gemeente binnen is om de masten te plaatsen, in februari en maart verdergaat. Het daadwerkelijk op afstand bedienen zal op zijn vroegst in de winter van 2019/2020 van start gaan."

Hoeveel masten er komen staat niet vast, maar wel minder dan 22

De gemeente gaat zoals gezegd binnenkort het gesprek aan met AGV. "Het college van burgemeester en wethouders heeft daarbij twee belangrijke aandachtspunten: het monumentale karakter van de Groote Zeesluis en de veiligheid. Dat laatste aspect is met name door het incident in Zaandam bijzonder actueel geworden. Wat betreft het monumentale karakter wacht het college ook op een advies van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. AGV zal voor aanpassingen een omgevingsvergunning bij de gemeente moeten aanvragen," aldus de woordvoerder van de gemeente.

Weghalen KNSF-bommen kostte 3,45 miljoen

GOOISE MEREN De gemeente stapt wederom naar het Rijk om een deel van de gemaakte kosten voor het 'bomvrij' maken het terrein van de voormalige kruitfabriek te vergoeden aan de projectontwikkelaar.

De afgelopen tijd is er weer voor 3,45 miljoen aan kosten gemaakt. Al met al vraagt de gemeente als tussenpersoon nu 2,4 miljoen euro van het Rijk om de kosten voor het weghalen van de explosieven in de KNSF-grond te vergoeden. Dat bedrag is 70 procent van de totale kosten die de afgelopen tijd door de ontwikkelaar van de nieuwe wijk De Krijgsman zijn gemaakt en betaald. De rest wordt betaald door de ontwikkelaar zelf.

De gemeente heeft eerder verzoeken gedaan om geld te ontvangen uit het 'bommenfonds', het gaat om enkele miljoenen. De aanvragen werden steevast gehonoreerd.

Kerst Sing Along

MUIDEN Om een beetje in de kerststemming te komen is er aanstaande vrijdag een Kerst Sing Along rondom de Groote Zeesluis.

Het zangfestijn begint rond 17.00 uur. Dan kan er alvast een beetje ingezongen worden en wie wil kan dan ook op de foto met de kerstman. Van 18.00 tot 19.30 uur wordt er gezamenlijk gezongen.

Burgemeester: zonder fuseren ook gewoon goed samenwerken

Gooise Meren heeft haar bijdrage al geleverd. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Zonder dat de gemeenten om ons heen net als Gooise Meren fuseren om hun bestuurskracht te versterken, kan er gewoon goed regionaal samengewerkt worden. Dat stelt burgemeester Han ter Heegde.

Er werd de afgelopen jaren veel gesproken over de fusie tot drie regiogemeenten, maar voor dat plan was amper draagvlak onder de gemeenten zelf. Afgelopen maand zette de provincie Noord-Holland de procedures tot een fusie dan ook stop.

Volgens burgemeester Han ter Heegde hoeft dat besluit geen gevolgen te hebben voor de toekomst van de regio. "Als ik nu kijk naar hoe we als gemeenten op tal van vlakken samenwerken, dan gaat dat best goed. Wel moeten we, met de basis die we nu hebben, kijken hoe we de boel kunnen versterken. Wat het gaat goed, maar het kan ook beter", zegt de burgemeester. Ter Heegde stelt verder dat Gooise Meren geen actieve rol heeft als het gaat om eventuele nieuwe fusies. "We wachten af. Als het gaat om fuseren hebben wij onze bijdrage al geleverd met de fusie tot Gooise Meren."

Grotere zorgen over schrappen buslijnen

BUSSUM Het is nog altijd niet ondenkbaar dat enkele buslijnen in 't Gooi en de Vechtstreek over enkele jaren verleden tijd zijn. Hoewel er nog helemaal geen definitief besluit op tafel ligt, sluiten Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland niet uit dat bij de nieuwe concessie voor het busvervoer in 2021 in 't Gooi buslijnen worden geschrapt.

Dit blijkt uit hun antwoorden op schriftelijke vragen van SP-statenlid Marnix Bruggeman. De socialist luidde in oktober de noodklok toen tijdens een presentatie van het door GS ingehuurde adviesbureau Goudappel Coffeng het plan op tafel lag om tien buslijnen in deze regio geheel of gedeeltelijk op te heffen. Gedeputeerde Elisabeth Post van Verkeer was er vervolgens als de kippen bij om de Gooise verkeerswethouders gerust te stellen en te zeggen dat er nog geen voorstellen liggen voor het schrappen van buslijnen.

De bussen waar Bruggeman zich zorgen over maakt zijn stadsbuslijnen 1, 2, 3 in Hilversum, 100/101 Huizen busstation – Huizermaat – Blaricum Carpoolplaats, 104 Hilversum Neuweg/Havenstraat - Kolhornseweg - Zonnestraal/Zonnehoeve en 105 door de Hilversumse Meent. Verder zouden de 107 over de Huizerweg in Bussum en langs het Media Park in Hilversum, 108 Laren Vredelaan - Laren Schuilkerkpad - Laren Brink – Huizen 't Merk en 109 Eemnes Noordersingel - Wakkerendijk - Hilversum moeten vrezen voor hun voortbestaan. Bruggeman meent dat de buspassagiers in 't Gooi nu al moeten weten wat hun boven het hoofd hangt. De antwoorden van GS op zijn schriftelijke vragen stellen hem nu allerminst gerust. "In het stuk dat we toegestuurd kregen staat het zwart op wit. Mijn zorgen over de dreigende opheffing van buslijnen in 't Gooi zijn door de antwoorden alleen maar groter geworden. Gedeputeerde Staten ontkennen op geen enkele manier dat die er gaat komen."

In de antwoorden verwijzen Gedeputeerde Staten naar een provinciaal beleidsstuk uit 2012, de 'Visie OV 2020'. Daarin staat dat alleen drukke lijnen over hoofdroutes ('stroomlijnen') overblijven. 'Wijkontsluitende' lijnen mogen verdwijnen. Bruggeman: "Dat is precies wat er bij de nieuwe concessie Noord-Holland Noord afgelopen zomer ook is gebeurd. Een aantal bedreigde lijnen in 't Gooi staan in die ov-visie zelfs als stroomlijnen ingetekend. Gedeputeerde Staten willen niet eens garanderen dat die gespaard blijven."

Bouwplan Weesperwerf veiliger, groener en hoger

WEESP Wethouder John Vos (WSP) van Weesp komt met een aangepast voorstel voor woningbouw aan de Nijverheidslaan naar de gemeenteraad. Het komt meer tegemoet aan de eisen en wensen die de raad stelt aan de bebouwing van het kale stuk langs het spoor.

Van de zomer presenteerde Blauwhoed en Aalberts Ontwikkeling een bouwplan voor het al jaren braakliggende stuk grond langs de Nijverheidslaan, parallel aan het spoor. Ze noemen het 'Weesperwerf'. Er zouden 150 woningen kunnen komen. Geen peperdure paleisjes als in Weespersluis, maar studio's en appartementen die beter passen bij de wensen en de portemonnee van starters en doorstromers.

De ontwikkelaar en de gemeente moeten het wel nog even eens worden over de voorwaarden. De wethouder kreeg van de gemeenteraad een pakket aan aanvullende eisen en wensen mee. "We zijn erin geslaagd het plan behoorlijk aan te passen", zo stelt Vos tevreden vast.

De gewenste verdergaande vergroening lukt en ook wat betreft verkeersveiligheid en parkeren is een en ander verbeterd, zo laat de wethouder weten. Zo is het idee opgenomen om voor fietsers en voetgangers een pad aan te leggen dat ze vanuit de wijk rechtstreeks naar de Bouwhuijstunnel leidt, zodat de rotonde bij de Leeuwenveldseweg niet hoeft te worden getrotseerd. Ter compensatie biedt hij de ontwikkelaar de mogelijkheid aan om in een aantal woningen op de begane grond kantoor- of praktijkruimte toe te staan. Daardoor komt er op die plekken een bouwlaag bij. Het project varieert dan van vier (straatzijde) tot zes bouwlagen (spoorzijde).

Alle aanpassingen leiden ertoe dat het aantal woningen minder wordt; volgens de wethouder komt dat nu uit tussen de 120 en 130. De raad bespreekt het voorstel deze maand.

Amnesty krijgt post van Goois Lyceum

BUSSUM De Amnesty schrijfmarathon op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens is ook maandag in Bussum gehouden. Op het Goois Lyceum kregen havo 4-leerlingen hulp van burgemeester Han ter Heegde. Wereldwijd schrijven mensen naar autoriteiten waarmee ze opkomen voor gevangenen die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn.

Gaasperdammerweg (A9) 's nachts afgesloten

Er wordt gewerkt aan de weg. Foto: Irvin van Hemert

WEESP Even opletten als je komend weekend 's nachts de weg op moet: de Gaasperdammerweg (A9) wordt vrijdag- en zaterdagnacht afgesloten.

De weg wordt afgesloten omdat er wordt gewerkt op de A9 tussen de knooppunten Diemen en Holendrecht. Afgelopen oktober gebeurde dat ook al. Los van de oprit S11 Muntbergweg richting de A2 Utrecht/Amsterdam worden alle op- en afritten afgesloten. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid. Dat levert een extra reistijd op van tien minuten.

Help Patrick om weer te kunnen staan

'Door de operatie kan mijn kwaliteit van leven zo veel verbeteren'

Patrick Keijzer is een crowdfunding begonnen om geld bij elkaar te krijgen voor een operatie, zodat hij weer kan bewegen en misschien ook weer kan lopen.

Het geld voor de operatie is bijna binnen. Foto: Bob Awick

BUSSUM Zeven jaar geleden kreeg Patrick Keijzer tijdens een training op zijn crossmotor een ongeluk, met als gevolg een dwarslaesie.

Patrick was op 23 april 2011 aan het trainen op zijn crossmotor, wat hij al vanaf zijn vierde deed. "Ik was met mijn tweede opwarmrondje bezig en reed naar de schans toe. Ik schakelde de motor in zijn vrij en reed de heuvel af, raakte de grip kwijt en werd van mijn crossmotor gegooid, die vol in mijn rug terechtkwam. Ik wist meteen dat het foute boel was en voelde mijn gevoel vanaf mijn borst uit mijn tenen wegvloeien. In eerste instantie dacht ik dat het wel goed kwam, maar na een foto in het ziekenhuis werd mij meteen verteld dat ik nooit meer zou kunnen lopen. Ik was vanaf mijn borst verlamd door een dwarslaesie. Dan ben je 35 jaar en staat je hele leven op zijn kop. Maar ik ben een positief iemand en na een week heb ik mijn leven, zo goed als het kon, weer opgepakt."

Na een jaar is Patrick gaan solliciteren en zag hij op internet een vacature van smartphonereparatiewinkel The Fixables in Amsterdam. "Ik heb contact gezocht en kwam in gesprek met René Smit. Hij vertelde dat ze net waren begonnen en ik heb daar toen drie dagen in de week kosteloos meegedraaid om het vak te leren. Die drie dagen werden al snel een betaalde fulltimebaan. Nu heeft het bedrijf vier winkels, waarvan een in de Kapelstraat in Bussum. Ik run de winkel vijf dagen in de week met veel plezier." Patrick wilde op een gegeven moment weer gaan sporten en kwam in contact met Lucien de Louw. "We zijn samen gaan tennissen. Lucien is degene geweest die mij vertelde over een operatie in Zwitserland door dokter Possover. Ik ben vorig jaar november bij die dokter in Zürich geweest en de reden dat ik de operatie wil ondergaan is dat ik nu drie keer decubitus (doorligwonden) heb gehad. Die wonden krijg je omdat je geen spieren meer hebt. Je hebt alleen maar vel en bot. Als ik verkeerd zit, kan ik een wond krijgen die ik niet voel. Door deze operatie kan mijn kwaliteit van leven zo veel verbeteren. Tijdens de operatie wordt er een neurostimulator, een oplaadbare pacemaker, in de buik geplaatst en die sluiten ze aan in het bekken. De stimulator geeft een signaal door aan mijn benen dat normaal uit je hersenen komt. Na veertien dagen mag de stimulator aan en die geeft continu stroom af aan mijn zenuwen en spieren. Hierdoor ontwikkel ik weer spiermassa en een normale doorbloeding. Door die spiermassa kan ik hoogstwaarschijnlijk na vier maanden kleine stukjes lopen met krukken. En ik ga ervan uit dat ik ook weer echt kan lopen."
Voor de operatie heeft Patrick 75.000 euro nodig, want die wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. "Het bedrag is grotendeels opgehaald met StepForward, een steunfonds die gekoppeld is aan het Fonds Gehandicaptensport. Ik hoop dat mensen mij willen helpen en donaties zijn welkom via step-4ward.org of op bankrekening NL26INGB0006141010. Maar vrienden en ondernemers hebben me ook al geholpen. Van ondernemers uit de Kapelstraat heb ik artikelen gekregen die via een veiling op Marktplaats worden verkocht. Ook is restaurant Nobel een speciale actie begonnen met een tafeltje waar iedereen op kan bieden en het geld gaat naar de stichting." Patricks slogan is: 'Voor mijn werk fix ik smartphones, maar helaas kan ik mijzelf niet fixen' en hij hoopt dat mensen hem willen helpen om de volgende stap te zetten.

'Ik hoop dat mensen me willen helpen om de volgende stap te zetten'

'Kom zaterdag gezellig winkelen en borrelen op de kerstmarkt in de Kapelstraat'

Eerdere edities waren erg sfeervol. Archieffoto: Bob Awick

BUSSUM De ondernemers van de Kapelstraat verwelkomen zaterdag 15 december graag jong en oud op hun gezellige kerstmarkt. Straatmanagers Eva Kerste en Lilian Hogenboom vertellen dat ze er alles aan doen om deze editie nóg leuker te maken.

"Alle ondernemers staan buiten met een leuke kraam. Hier hebben ze koopjes voor de kerst en hapjes en drankjes in kerstthema. De straat is heel leuk aangekleed met gezellige verlichting, vuurkorven en uit de boxen komt muziek. Er is ook livemuziek van Marcel Luntungan. Hij treedt wel vaker op in café Goesting en dat is altijd een succes. "
"We hebben Cirque du soleil-achtige acts van een winterkoningin en een fee die door de straten zweven en veel bewondering zullen oproepen."

Acts van de winterkoningin, gratis flensjes en livemuziek

"Voor de kinderen zijn er gratis flensjes. En we hebben iemand die hele mooie balloncreaties maakt. Denk aan een rendier voorzien van lichtjes of een kerstboom gemaakt van ballonnen. Het gaat echt wel verder dan de gebruikelijke ballonfiguren."

Hele dag feest

De kraampjes en koopjes zijn tussen 10.00 en 18.00 uur te halen. De kerstborrel is van 17.00 tot 20.00 uur bij de verschillende horecazaken en buiten bij de vuurkorven.

De ondernemers van de Kapelstraat hopen tot slot op veel publiek én droog weer.

Nieuw podium voor Stadhuisconcerten

Van stadhuis Naarden naar Spieghelkerk Bussum

Simon Callaghan en Karel Bredenhorst nemen een cd op. Foto: Merlijn Doomernik

BUSSUM Werken van Beethoven, Bridge en Brahms zijn op vrijdag 14 december te horen in de Spieghelkerk en niet, zoals al meer dan vijftig jaar, in het stadhuis van Naarden.

Het stadhuis is een monument met bepaalde voorschriften. Dorien van Londen, voorzitter van de Stichting De Kleine Zaal om de hoek, vertelt dat de veiligheidsvoorschriften in het stadhuis het afgelopen jaar zijn aangescherpt. "In de Burgerzaal van het stadhuis zaten we met te veel bezoekers om aan die voorschriften te voldoen en moesten we uitwijken naar een andere locatie. En dat is de Spieghelkerk in Bussum geworden. De kerk heeft een mooie ruimte met foyer, alles gelijkvloers en een goede akoestiek. Er is plaats voor ongeveer 250 bezoekers."

De concerten vonden plaats in het stadhuis onder de toepasselijke naam 'Stadhuisconcerten', georganiseerd door de Stichting Stadhuisconcerten Naarden. "Nu zijn we verhuisd en hebben we de naam van de stichting veranderd in 'De Kleine Zaal om de hoek'. De concerten zijn allemaal van een hoge kwaliteit en we doen niet onder voor de programmering van De Kleine Zaal in het Concertgebouw in Amsterdam en zo zijn we op onze nieuwe naam gekomen. We organiseren jaarlijks zes kamermuziekconcerten en de prachtige kerk biedt ons ook de mogelijkheid om naast abonnementen losse kaarten te verkopen. Zo kan een breed publiek meegenieten van de steeds wisselende concerten."

Duo Verzaro met cellist Karel Bredenhorst en Simon Callaghan op de piano geven vrijdag het concert 'Beethoven, Bridge & Brexit' in de Spieghelkerk. "Ik ontmoette mijn vriend en pianist Simon Callaghan tijdens een kamermuziekfestival in Groot Brittannië", vertelt Karel. "Sindsdien zijn we meer en meer samen gaan spelen. Als een eerbetoon aan onze gezamenlijke vriendschap met Daniela Verzaro besloten we ons duo naar haar te vernoemen. De tijd vliegt! We hebben al twee cd's samen opgenomen en plannen voor nog twee staan op stapel." De mannen spelen werken van Beethoven - Sonate voor cello en piano nr.2 in g, op. 5 nr.2, Bridge - Sonate voor cello en piano, Kodály - Adagio voor cello en piano en liederen van Brahms, Schumann en Tsjaikovski.

Het concert begint om 20.15 uur aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 34. Losse kaarten kosten 25 euro en kunnen gereserveerd worden door een mail te sturen naar secretaris@dekleinezaalomdehoek.nl en, voor zover nog beschikbaar, aan de zaal vanaf 19.30 uur. Meer informatie staat op www.dekleinezaalomdehoek.nl.

Met korting naar Ciconia Consort in Grote Kerk

Sinds de oprichting verzorgt het strijkorkest ieder jaar een kerstconcert. Foto: Kelly Steentjes

NAARDEN Het Ciconia Consort presenteert op donderdag 20 december het bijzondere concert 'Biedermeier Kerst' in de Grote Kerk van Naarden en je kunt er met een korting naartoe.

Een onderdeel van het kerstprogramma is de viering van het lied 'Stille Nacht' dat dit jaar precies 200 jaar bestaat. "Daarom hebben we ook gekozen voor de biedermeierstijl", vertelt Frank van der Schaar van het strijkorkest. "Tijdens deze 19-eeuwse Duits-Oostenrijkse kunststroming biedermeier, vanaf circa 1815 tot 1848, was er sprake van een burgerlijke vlucht naar een huiselijke gezelligheid met gezellige zithoekjes en planten op de vensterbank. Niet voor niets transformeerde in deze tijd de kerstperiode tot een familiefeest met nieuwigheden zoals de kerstboom, kerstliedjes en kerstcadeautjes. Deze kerststijl en ook de kerstboom bestaan 200 jaar. En ook het lied 'Stille Nacht' bestaat 200 jaar en spelen we tijdens ons kerstprogramma."
Naast 'Stille Nacht' speelt het Ciconia Consort onder leiding van dirigent Dick van Gasteren werken van onder anderen Sibelius, Schumann en Schubert. Speciale gasten zijn sopraan Wendeline van Houten, mezzosopraan Talitha van der Spek, tenor Jean-Léon Klostermann en Nanco de Vries.

Strijkorkest

Het Haagse strijkorkest is een graag geziene gast in de Grote Kerk. "In het verleden brachten we onder andere 'Russische Wintersprookjes' en 'In de Naam van de Roos'."

Kaarten zijn te koop via www.spant.org. Geef hierbij de kortingscode 'Ciconiakorting' op en ontvang 25 procent korting per ticket.

Cor Bakker geeft Kerst-Sing-a-long-concert

Foto: Stef Nagel

NAARDEN Pianist Cor Bakker geeft op zaterdag 15 december vanaf 20.15 uur een Kerst-Sing-a-long-concert in de Grote Kerk in Naarden samen met zijn combo, het Zwanenkoor, Madeline Bell en Humphrey Campbell. Bezoekers kunnen meezingen met de kerstliedjes. Madeline Bell is een Amerikaanse zangeres en kent de typische Amerikaanse Christmas songs en Engelse Carols als geen ander. Humphrey heeft een prachtige soulstem en zingt van Nat King Cole tot Michael Bublé. Kaarten via Grote Kerk Naarden of www.corbakker.nl

Vrijwilligers gezocht

De wandelclub van het maatjesproject Bussum zoekt enthousiaste deelnemers. De wandeling is ca 6 km.

Wijkpost De Schakel zoekt een voorzitter die vorm wil geven aan het beleid.

Geïnteresseerden gezocht voor Taal voor Thuis: leer ouders de taalontwikkeling bij hun kind te stimuleren en de betrokkenheid met school te vergroten.

Het Muiderhuis (ontmoetingsplek ter bevordering van het geheugen) zoekt vrijwilligers om mee te helpen bij de activiteiten.

www.versavc.nl.of bel
035-6938525.

Wonen aan de Rijnkade geen goed idee, langs de Amstellandlaan wel

'Logisch om Rijnkade bedrijventerrein te houden'

Aan de Amstellandlaan komen meer appartementen, maar aan de Rijnkade juist niet en daar zijn ondernemers en omwonenden blij mee.

Leegstaande kantoren langs de Amstellandlaan worden omgebouwd tot woningen.

WEESP Werken aan de Rijnkade, wonen aan de Amstellandlaan. Dat is het uitgangspunt bij de herontwikkeling van het gebied rond Aquamarin. Voor de hoek van de Flevolaan, waar beide gebieden elkaar raken, moet nog een slimme oplossing worden gevonden.

Of zoals Ria Hagen van de Hagen Groep, gevestigd aan de Rijnkade, het omschreef: 'Gematigd positief.' Dat is het gevoel dat overheerst bij ondernemers en omwonenden van het gebied Rijnkade/Amstellandlaan, nadat wethouder John Vos (Ruimtelijke Ordening) vorige maand tijdens een informatiebijeenkomst had uitgelegd wat de plannen zijn met dit gebied.
Het positieve zit 'm erin dat duidelijk is dat de gemeente wonen aan de Rijnkade niet ziet zitten en daar zijn ondernemers en bewoners van met name Aquamarin blij mee. Het 'gematigd' wordt ingegeven door het feit dat er nog wel een hobbel moet worden genomen. Die betreft het gebied rond de hoek met de Flevolaan, waar de nieuw te maken woonboulevard aan de Amstellandlaan raakt aan het bestaande bedrijventerrein langs de Rijnkade. Deze hoek wordt door de gemeente omschreven als 'scharniergebied'. Wethouder Vos zei vrijdag in ons wekelijks B en W-gesprek dat het in dit gebied vooral draait om verkeersveiligheid. De Rijnkade is een drukke, doorgaande route voor (vracht)verkeer en dat is geen prettig uitzicht om aan te wonen. "Daar ontstaat een lastige situatie met verkeersveiligheid. We doen nu studie naar alle mogelijkheden, zonder vooringenomen standpunt. Alles hangt af van de functies die mogelijk en het meest wenselijk zijn."

Onrust weggenomen

Rijnkade wordt misschien een beetje omgelegd

De manier waarop nu naar dit gebied wordt gekeken, heeft bij bewoners en ondernemers veel onrust weggenomen. Van de zomer zijn tijdens twee brainstormsessies met omwonenden allerlei ideeën en wensen gespuid, waarbij vooral beklijfde dat de gemeente en Ymere (eigenaar van veel bedrijfspanden aan de Rijnkade) hun zinnen leken te zetten op woningbouw aan de Rijnkade, maar dat ziet niemand zitten. De omwonenden niet omdat ze hiermee mogelijk hun privacy kwijtraken én omdat ze enorme parkeerdruk verwachten, en de ondernemers niet omdat ze bang zijn dat ze in hun bedrijfsvoering worden belemmerd.

De wethouder schenkt nu klare wijn: "In de Structuurvisie Bedrijventerreinen 2010 wordt de mogelijkheid tot woningbouw aan de Rijnkade opengelaten. Nu zijn we toe aan herziening van deze visie en uit overleg met de ondernemers blijkt dat woningbouw op deze plek een uiterst weerbarstige materie zal worden. De ondernemers hebben aangegeven dat ze liever geen verandering willen. En op het moment dat er vanuit de markt geen medewerking is om dit gebied te transformeren, is het logisch dat we terugkomen op de visie uit 2010 en dat we de Rijnkade als bedrijventerrein handhaven."

Negen jonge toneel- spelers op zoek naar eenzaamheid

'In de leegte van de dagen'

De jongeren van De City Speelt. Foto: Mascha Hendriks

WEESP 'In de leegte van de dagen' is een voorstelling, gespeeld door jongeren, over alleen zijn en je alleen voelen, door alle leeftijden heen.

Vlak voor de donkere dagen presenteert De City Speelt een voorstelling over eenzaamheid.

Eén op de drie Weespers geeft aan zich vaker eenzaam te voelen. Maar wat is er te doen aan een probleem waar zo'n groot taboe op ligt? Hoe weet je eigenlijk of je eenzaam bent? Ziet eenzaamheid er hetzelfde uit als je 14 jaar bent, of 20, 55, 74?

De afgelopen maanden gingen negen jonge toneelspelers op onderzoek uit. Ze spraken met mensen in Weesp en daarbuiten, deelden eigen ervaringen en vroegen zich af: wil eenzaamheid eigenlijk wel gevonden worden? Concept, projectleiding en regie: Isa van Dam. 'In de leegte van de dagen' is het vervolg op de voorstelling 'Het zijn vooral de avonden' uit 2017.

Iedereen is welkom. De toegang is gratis, er is een fooienpot aanwezig. Reserveren? Mail naar info@wesopa.nl of meld je aan bij de bibliotheek. Dinsdag 18 december 20.00 uur is de première in de City of Wesopa. In januari is de voorstelling onder meer te zien in Bar Olympus in Aetsveld, het Lichthuis aan het Waagplein, het OAZ-gebouw, de bibliotheek en het Alzheimer Café in hotel 't Hart van Weesp.

Kijk voor de speeldata op www.wesopa.nl.

Kerstconcert bij de Adelaar

WEESP De Reünisten-Matrozenkapel komt naar Weesp. Zondag 16 december geven Koninklijke Harmonie De Adelaar en de Reünisten-Matrozenkapel een gezamenlijk kerstconcert.

Koninklijke Harmonie De Adelaar is in 1884 ontstaan vanuit de personeelsvereniging van Van Houten. Vandaag de dag is De Adelaar dé muziekvereniging van Weesp. De vereniging viert in 2019 het 135-jarig bestaan. Het harmonieorkest staat onder leiding van dirigent Dim van den Berge. De Reünisten-Matrozenkapel is een orkest met oud-leden van de Matrozenkapellen der Koninklijke Marine en is ontstaan na een reünie van de Matrozenkapel van het Marine-opleidingskamp te Hilversum. De kapel staat onder leiding van de adjudant-muzikant b.d. der Marinierskapel Edwin Musquetiers. Locatie: De Adelaar, Papelaan 126A. Aanvang: 14.30 uur. Gratis entree.

Kerstvakantietip: Meneer Monster op zoek naar kleur

Foto: Studio Matusiak

WEESP Drie grimmige rovers proberen te ontsnappen uit de zwart-witwereld waarin ze verdwaald zijn. Gevangen superhelden op zoek naar een kleurrijk bestaan in de spotlights. Maar alles om hen heen is grijs, zwart of wit. Ze zetten alles op het spel om hun eigen leven weer kleur te geven. Deze kindershow is 23 december om 14.00 uur te zien in de City. Tickets via wesopa.nl.

'Ik wil weten wat er leeft in de wijk en actie ondernemen'

Geert-Jan Hendriks is de jongste wethouder van Gooise Meren. Hij is op zoek naar bestuurlijke vernieuwing. Dat wil hij bereiken door veel in dialoog te gaan met mensen uit de verschillende wijken en kernen in de gemeente. De portefeuille Leefbaarheid is hem wat dat betreft op het lijf geschreven. Daarnaast houdt hij zich onder andere bezig met financiën en jeugdzorg en is hij wijkwethouder voor onder andere Muiden.

'Waar ik heel blij van word, is dat we na een campagne 40 pleeggezinnen hebben gevonden' Foto: Bob Awick

U bent zo snel wethouder geworden, hoe is dit zo gegaan?
“Sinds mijn studententijd ben ik actief geworden voor D66 in Amsterdam-Zuid. Ik groeide op in Muiden, ging studeren in Amsterdam en ben terug verhuisd deze kant op. Nu woon ik met mijn vrouw en drie kinderen in Muiderberg. Daar begon ik bij de lokale D66 en in 2016 werd ik campagneleider voor de verkiezingen. Ik twijfelde of ik me moest kandideren voor het wethouderschap, maar ik heb het toch gedaan. Als je hart hebt voor de partij, moet je verantwoordelijkheidszin tonen. Daarbij moet er iets te kiezen zijn. En dus zei ik 'ja' tegen de kandidatuur. Twee weken voor de installatie wist ik dat ze mij als wethouder wilden hebben. Een echte verrassing. Het voelde ook als een cadeautje. Ik heb een grote passie voor openbaar bestuur en in de functie van wethouder kan ik echt mijn steentje bijdragen. Het voelt nog steeds als een grote eer."

U heeft een spannende nieuwe portefeuille: Leefbaarheid. Daar kunnen we heel veel projecten onder scharen. Wat betekent leefbaarheid voor u en wat zien de inwoners daarvan?
"Deze hele portefeuille is nieuw en we gaan allerlei projecten starten onder deze grote gemeenschappelijke noemer. We hebben eerst een leefbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Hoe kijken inwoners tegen hun eigen straat, buurt en wijk aan? De resultaten van het onderzoek presenteren we volgend voorjaar in een leefbaarheidsconferentie. We bespreken de resultaten en bepalen welke richting het op moet. Het moet in ieder geval concreet worden. We gaan met de inwonersgroepen wijkplannen maken. We werken daarbij van onderop: wat vinden de mensen uit de straat belangrijk? Wat vinden ze mooi in de straat? Waar worden ze blij van? Wat kan er nog beter? De gemeente moet aan de voorkant helder hebben wat er leeft in de wijken en hoe het daar gaat. Dat vraagt ook om anders denken; niet meer in een beleidsplan hier of een beheerplan daar, maar denken in mogelijkheden en oplossingen voor de buurt."

Gaat de gemeentelijst dan aan de slag met wensenlijstjes? Extra drempels in de straat, meer groen om de hoek en een lantaarnpaal voor de deur?
"U vraagt, wij draaien, is hier zeker niet aan de orde. We horen graag aan wat er leeft, maar houden daarbij rekening met de wijsheid van de minderheid en met de grote groep mensen die niet zo snel van zich laat horen. Het gemeentebestuur is er niet alleen voor de inwoners, maar kijkt ook naar het algemeen belang. We gaan per wijk werken en dat vraagt ook op het gemeentehuis om een omslag. We gaan actiepunten maken waar de inwoners blij van worden. We gaan voor de positieve insteek en beginnen met het maken van een lijst van de kernkwaliteiten per buurt en wijk. Wie woont hier, waar treffen de mensen elkaar, welke kansen laten we nog liggen? Vanuit daar gaan we kijken."

'Het kwam als een grote verrassing dat ik wethouder mocht worden'

Jullie hebben toch al veel contact met diverse bewonersgroepen?
"Dat klopt en daar zijn wij heel blij mee. Maar ik weet ook: naast al deze groepen zijn er ook nog veel meer inwoners die niet in een bewonersgroep zitten of meedoen aan digitale onderzoeken. Daar ligt nog een grote uitdaging. Overigens draaien we in de Bussumse wijk Oostereng al een pilot met het maken van de wijkplannen. Daar moeten we volgend jaar flink mee op stoom zijn."

Hoe gaat het met de portefeuille Onderwijs?
"We zien in het land dat scholen kinderen naar huis moeten sturen als er een tekort is aan leraren. Wij hebben dit probleem dit jaar nog niet op grote schaal, maar ik maak mij hier wel zorgen over. Wat als er een grote griepepidemie komt? Ik kan geen knop omdraaien en meer leerkrachten regelen. Wel voer ik gesprekken met alle onderwijsinstanties om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Niet alleen op dit onderwerp, maar ook voor de jeugdhulpverlening. Beter samenwerken om het voor het kind beter georganiseerd te kijken. Wij doen het als regio goed en hebben bijvoorbeeld genoeg consulenten. Ook komt er in de regio extra budget om de jeugdzorg een boost te geven. Waar ik heel blij van word is dat we een campagne hebben gestart voor meer pleeggezinnen en we daardoor 40 aanmeldingen hebben gehad. Een mooie oplossing om te voorkomen dat een kind echt uit huis geplaatst wordt."

'Ik ben trots op de wijkadviseurs die altijd buiten en benaderbaar zijn'

Hoe gaat het met de financiën van de gemeente?
"We staan er financieel goed voor. We geven alleen daar geld uit waar we accenten willen leggen als college. Daar gebruiken we incidentele gelden voor. We gaan geen structurele uitgaven uit de algemene reserve halen. Uiteindelijk willen we de lasten voor de burgers niet verhogen. We hopen deze zelfs te kunnen verlagen. Alleen geld lost niets op, soms kun je ook zaken anders organiseren. We blijven in ieder geval scherp kijken naar de uitgaven."

Wie verdient een pluim?
"Ik kan er velen noemen, maar pik er twee uit: onze wijkadviseurs Lysette Lubbers en Kees Mellema. Zij vertegenwoordigen voor mij het nieuwe Gooise Meren: ze zijn altijd buiten, op de hoogte van wat er speelt en heel benaderbaar. Daar ben ik trots op. Ook op Saïd uit de Keverdijk in Naarden omdat hij het lef heeft gehad voorzitter te worden van het buurtplatform. Hij weet niet hoe wij werken op het gemeentehuis, maar weet exact wat er gebeurt in de wijk en heeft hart voor zijn leefomgeving. Ik hoop nog veel meer van dit soort mooie sleutelfiguren te mogen ontmoeten."

Revalidatiecentrum Trappenberg in andere handen

Wonen met zorg, voorzieningen en services

Het zoemde al langer rond. De Trappenberg in Huizen is verkocht, maar aan wie en wat gaat er gebeuren, was niet bekend. Nu is er openheid over de plannen.

De bestaande opstallen - op het hoofdgebouw na - worden gesloopt. Foto: Bob Awick

HUIZEN Het zoemde al langer rond. De Trappenberg in Huizen is verkocht, maar aan wie en wat gaat er gebeuren, was onbekend. Nu is er openheid over de plannen.

Waterland Real Estate, de koper van het terrein aan de Crailoseweg, heeft tijdens een presentatie aan de gemeenteraad van Huizen laten weten een community te willen maken voor mensen die behoefte hebben aan ontzorgen, wonen met voorzieningen en services. 'Een vitale community, waar sport en spel, binnen en buiten, wellness en gezondheid centraal staan en verschillende soorten zorg aanwezig zijn', aldus de conceptvisie.

Doelgroepen zijn mensen met een tijdelijke, langdurige of toekomstige zorgvraag. Op het terrein is ook ruimte voor een polikliniek, huisartsenpost en fysiotherapie. Het bedrijf is al in gesprek met Tergooi en de eerst verkenningen zijn positief. Ook zijn er al gegadigden die zich hebben gemeld voor de huisartsenpost en fysiotherapie. 'Trappenberg Vitaal brengt nieuwe bewoners, arbeidsplaatsen, passanten en recreanten. Het bijzondere concept trekt bewoners uit de gehele Randstad en bezoekers uit de regio', aldus de visie.
Het nieuwbouwprogramma zal gastenhuizen voor ongeveer 40-45 bewoners met zware zorgbehoefte omvatten die Amvest voor zijn rekening neemt, lichtezorgwoningen variërend in grootte, voorzieningen en services voor bewoners en bezoekers. Daarbij wordt op latere termijn ook gedacht aan een zorghotel, wellness- en sportfaciliteiten en verblijfs- en recreatiefaciliteiten. De zogeheten hospitalityfuncties worden ondergebracht in het hoofdgebouw dat het bedrijf wil terugbrengen naar de situatie van rond 1910, toen het kindersanatorium er gevestigd was.

Op termijn wellicht ook een zorghotel en wellness & sport

Volgens de planning van de nieuwe eigenaar zal de bouw van de 1e fase in het tweede kwartaal van 2020 kunnen starten en vindt eind 2021 de oplevering van de nieuwbouw van deze 1e fase plaats. De bestaande opstallen - op het hoofdgebouw na - worden gesloopt. Het bedrijf ziet kansen om meer openheid te creëren op het terrein en de uitstraling van het mooie gebouw te laten zien. De bouwer wordt gekozen via een soort 'beautycontest'.

Provincie vaag over schrappen bussen

HILVERSUM Het is nog altijd niet ondenkbaar dat enkele buslijnen in 't Gooi en de Vechtstreek over enkele jaren verleden tijd zijn. Hoewel er nog helemaal geen definitief besluit op tafel ligt, sluiten Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland niet uit dat bij de nieuwe concessie voor het busvervoer in 2021 in 't Gooi buslijnen worden geschrapt.

Dit blijkt uit hun antwoorden op schriftelijke vragen van SP-Statenlid Marnix Bruggeman. De socialist luidde in oktober de noodklok toen tijdens een presentatie van het door GS ingehuurde adviesbureau Goudappel Coffeng het plan op tafel lag om tien buslijnen in deze regio geheel of gedeeltelijk op te heffen. Gedeputeerde Elisabeth Post van Verkeer was er vervolgens als de kippen bij om de Gooise verkeerswethouders 'gerust te stellen' en te zeggen dat er nog geen voorstellen liggen voor het schrappen van buslijnen.
De bussen waar Bruggeman zich zorgen over maakt zijn onder meer stadsbuslijnen 1, 2, 3 in Hilversum, 104 Hilversum Neuweg/Havenstraat - Kolhornseweg - Zonnestraal/Zonnehoeve en 105 door de Hilversumse Meent.

Petitie 'Spaar de Sluis'

MUIDEN De Stadsraad is, samen met inwoners van Muiden, een petitie gestart tegen de plannen van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht om masten te plaatsen op de Groote Zeesluis en de brug.

Bewoners worden opgeroepen om de petitie 'Spaar de Sluis', die de komst van de 22 masten met 15 camera's en 29 luidsprekers tegen moet houden, te tekenen. Volgens de opstellers is het een onacceptabele aantasting van de Groote Zeesluis als rijksmonument. Ook wordt gevreesd voor langere wachttijden voor de scheepvaart en een inbreuk op de privacy. Bij diverse ondernemers en horeca in de stad liggen lijsten waarop de bewoners hun handtekening kunnen zetten. De petitie wordt aangeboden aan zowel het college van Gooise Meren als het waterschap. De camera's en luidsprekers moeten in de winter bediening op afstand mogelijk maken.

22 / 28

The BlueBirds zijn te zien in Spant! Foto: Hans van Eijsden

Vrijdag 14 december

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10-12 zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

t Bussums GeheugenHuis

10:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Een ontmoetingsplek voor en door mensen met (beginnende) geheugenproblemen en/of mantelzorgers. We spelen o.a. geheugenspellen, doen creatieve activiteiten, drinken gezellig koffie en lunchen met elkaar. Meer info: elindhout@versawelzijn.nl

Messiah - Nederlandse
Händelvereniging

19:30 uur | Grote Kerk Naarden

Nederlandse Händelvereniging o.l.v. Boudewijn Jansen. Messiah, Georg Friedrich Händel. Solisten: Selma Harkink (Sopraan), Cecile van de Sant (Alt),Seil Kim (Tenor), Martijn Sanders (Bas). Holland Symfonie Orkest.

Rhythm of the Dance
The Christmas Show

20:15 uur | Spant! Bussum

Rhythm of the Dance komt langs met 'The Christmas Show'. Geen betere manier om tijdens de donkere dagen een beetje warm te worden dan Rhythm of the Dance in kerstsfeer. Vrolijk kerstfeest, of zoals de Ieren zeggen: Nollaig Shona Duit.

Toneel

20:15 uur | Theater in Zuyd
Bussum

NH Toneel speelt de thriller Getuige à Charge (Witness for the Prosecution) van Agatha Christie. Dit intrigerende stuk is te zien op 14, 15, 21, 22 en 23 december en op 12, 18 en 19 januari in Theater in Zuyd in Bussum. Kaarten via www.nhtoneel.nl.

Zaterdag 15 december

Kerstmarkt Kapelstraat

10.00 tot 18.00 uur Kapelstraat

Een gezellige kerstmarkt in de Kapelstraat georganiseerd door de ondernemers uit de straat. Met kraampjes, muziek en gezelligheid. Om 17.00 uur begint de borrel. Gratis flensjes voor de kinderen. Alles is sfeervol aangekleed met lichtjes en vuurkorven.

Kerstmarkt Naarden Vesting

13.00 - 21.00 uur Ruijsdaelplein

In Naarden Vesting is tussen 13.00 en 21.00 uur een gezellige kerstmarkt. Met optredens, kramen en rond 17.30 uur het kerstspel bij de Grote Kerk. Met levende kerststal in de Gele Loods. Er treedt ook een jeugdsaxofoonkwintet op met vijf leerlingen tussen de tien en vijftien jaar. Zij spelen tussen 15.30 en 18.00 uur. Rond 18.15 uur is er een optreden van muziekvendel Nardinc met een singalong van bekende kerstliederen. En vanaf 19.30 tot 21.00 uur is er een concert van de brassband Beatrix Brass.

Vrouwen in de kunst

10:30 uur | WOC Bellefleur

Een cursus kunstgeschiedenis van zes lessen die in het teken staat van zes intrigerende vrouwelijke kunstenaars. www.artemisomnibus.nl

Kunst

11:00 uur | Arte temporale

Deze hele maand zijn er kleine kunst cadeautjes te koop u heeft al een klein kunstwerkje vanaf € 10.

Samen lunchen

12:30 uur | Restaurant Okydo

Deze keer luncht de ouderenbond bij Okydo. Het aantal deelnemers is gesteld op 20. Graag met pin betalen. Tot 13 december met naam en telefoonnummer inspreken of afmelden bij: Pépé, 035-6944483 of Lidemey 035-8889959.

Concert

16:00 uur | De Antonius Hof

A Festival of Lessons and Carols in de Antoniushof. Zangers zijn gekleed in Charles Dickens kleding met begeleiding van Bram Brandemann op orgel en een koperkwartet.

De Omzieners

20:00 uur | Witte Kerk Naarden

Het theatercollectief van de Wresinski Cultuur Stichting speelt 'De Omzieners' in Naarden. Een intense, ontroerende voorstelling over armoede die onder je huid gaat zitten. Het spel is prachtig. Toegang gratis. Kaarten: omzieners@gmail.com.

Cor Bakker

20:15 uur | Grote Kerk Naarden

Wat is er nu leuker met Kerst dan samenkomen in een prachtig aangeklede kerk, en al die mooie Kerst-liederen samen meezingen met een koor, een fantastisch combo en solisten van wereldklasse? En Kerst-repertoire leent zich daar bij uitstek voor.

The BlueBirds

20:15 uur | Spant! Bussum

Zangeressen Elske DeWall, Krystl en Rachèl Louise vonden elkaar in hun liefde voor americana en country. Geïnspireerd door de hitserie 'Nashville' brengen de drie powervrouwen in intieme setting klassiekers en minder bekende liedjes.

Schubertiade in de Tindalvilla

20:30 uur | Tindalvilla Bussum

Jasper Schweppe (bariton) en Riko Fukuda (piano) geven een concert. Op het programma staan liederen van Franz Schubert, Carl Löwe en Emilie Zumsteeg. Kaarten €25,- incl. consumpties www.tindal.nl.

In Flanders Fields

20:30 uur | deMess Naarden

Een concert ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Met John Fernon, Ingrid van Ree en Willem Kersing.

Zondag 16 december

Lezing

10:30 uur | de Besant Hall Naarden

Lezing door Jaap van der Wal. Het embryo in ons – spirituele aspecten van ons voorgeboortelijk bestaan.

Kerstviering

11:00 uur | Heart to Heart

Kerstviering bij Heart to Heart plaats met dit jaar het thema 'compassie'. De Kerstviering wordt begeleid door de teamleden van Heart to Heart en omlijst door prachtige Cello meditaties. Gratis entree.

Stadswandelen

12:30 uur | Vesting Naarden

De stadsgidsen van Vereniging Vestingstad Naarden staan weer klaar voor een interessante wandeling door de stad en over de wallen. Start vanaf de Utrechtse Poort. Volwassenen 3 euro, kinderen tot 12 jaar gratis.

Rondje Muiderberg

13:00 uur | Rest. 't Rechthuis
Muiderberg

Wandel mee met een natuurgids van de VVG met een rondje Muiderberg, Een rijk gevarieerde natuur met bos, het strand en natuurlijk de mooie monumentale Brink. Meer info: www:vriendenvanhetgooi.nl.

Lezing

14:00 uur | Comenius Museum Naarden

Lezing: Laat Middeleeuwse Kloosters tussen Vecht en Eem 'Te Naerden int Clooster" door Historicus Dr. H.C.M.Michielse Opkomst en ondergang van de laat middeleeuwse Kloosters tussen Vecht en Eem te Naarden, Muiden, Weesp en Soest. Aanmelden : info@comeniusmuseum.nl of 035-694 30 45.

Schuttersdag

14:00 uur | Vestingmuseum Naarden

Op elke eerste en derde zondag van de maand is het Schuttersdag op het Nederlands Vestingmuseum. Tussen 14:00 en 16:00 uur laten de kanonniers het vestinggeschut bulderen.

Theater

15:30 uur | deMess Naarden

Net als vorig jaar legt Jan J. Pieterse het vuur aan de schenen van topcabaretiers; deze keer Mylou Frencken, Dorine Wiersma en Johan Hoogeboom. In een zeer vermakelijk programma zal hij wederom de onbevooroordeelde scheidsrechter zijn! Niet missen!

Kerstconcert

19:00 uur | Koepelkerk of Mariakerk Bussum

De Engelse kersttraditie het 'Festival of Nine Lessons and Carols'.

Maandag 17 december

Busdagtocht

12:00 uur | Het Trefpunt

Kerstdagtocht op 20 december met Kerstdiner en Kaarsjesavond in de Orchideeënhoeve. Aanmelden: 035-5258205.

Meditatieavond

20:15 uur | Praktijk Zijn met wat is Bussum

De Medicijn Boeddha mantra is een krachtig gebed voor heling voor alle mensen die het nodig hebben. Bijdrage: €9,- Graag van tevoren opgeven via premakasha@online.nl.

Woensdag 19 december

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. Elke woensdag van 10.00-11.30 uur vrije toegang.

Kunstlezing

10:30 uur | Bibliotheek Bussum

De maandelijkse kunstlezingen op de derde woensdag door Henk Roos gaan wwer van start. Deze keer is het onderwerp de schilder Caravaggio in Centraal Museum in Utrecht. Entree €4 voor ASGM leden en €6 voor miet-leden..

Lezing van Diana Kostman

14:30 uur | WOC Bellefleur

Kerst in de Kunst. Kosten: € 4,00, inclusief 1 kopje koffie/thee. wwww.wocbellefleur.nl.

Kerst Bingoavond

19:30 uur | Wijkpost De schakel

Traditioneel gezellige Bingo met mooie prijzen. € 3,50 inclusief kaart en 2 consumpties.

Bridgen

19:30 uur | Het Trefpunt

Voor info tel. 035 6940321.

Donderdag 20 december

Busdagtocht

11:30 uur | Het Trefpunt

Kerstdagtocht 20 december Kerstdiner en Kaarsjesavond Orchideeënhoeve Mocht u zich nog niet opgegeven hebben en toch graag mee willen, neemt u dan nog even contact met: Hannie Walet, 035-5258205 of Lucie Wilmer, 035-5255652

Thuis in Westereng Café

17:00 uur | Broedplaats Gooise Meren Bussum

Koken met buurtbewoners om 17.00. Om 18.30 spelen we het grote 'Omdenk spel'. Kom langs en neem je buren mee. Opgeven: info@thuisinwestereng.nl.

Biedermeier Kerstconcert

20:15 uur | Grote Kerk Naarden

Ciconia Consort brengt het concertprogramma Biedermeier Kerst.

'Tsjechisch Kerstfeest'

20:30 uur | deMess Naarden

Marga van Praag praat met regisseur Simonka de Jong over haar fascinatie voor moeizame familierelaties en hoe het verleden altijd een stempel drukt op het heden.

Vrijdag 21 december

Themaochtend

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Veiligheid en privacy op internet staan momenteel veel in de belangstelling. Christian Zierleyn, van Bits of Freedom, dé beweging die opkomt voor internetvrijheid in Nederland, vertelt hierover en geeft tips. Entree vrij.

Vanaf 12:00 uur zwemmen

12:00 uur | Sportcentrum de Zandzee Bussum

Een spetterend begin van je Kerstvakantie.

Schakel Kerstdiner

17:00 uur | Wijkpost De schakel

Een 5-gangen Kerstdiner. Kosten € 12,50. Opgeven 0294-777906.

25 / 28