BussumsNieuws

19 oktober 2016

BussumsNieuws 19 oktober 2016


Weesp verkiest Gooise Meren boven Amsterdam

Er komt in ieder geval een samenwerking

GOOISE MEREN - De gemeente Weesp blijkt te klein te zijn om op eigen kracht door te gaan. En wat blijkt? Weespers kiezen liever voor een samenwerking met Gooise Meren dan met Amsterdam, zo wijst de Stadspeiling van onze zusterkrant het WeesperNieuws uit.

Het recente bestuurskrachtonderzoek van de Weesper gemeenteraad toonde aan dat Weesp moet zoeken naar andere gemeenten om te gaan fuseren of samenwerken, omdat het het op termijn niet alleen kan bolwerken. Intussen dringt de provincie al langer aan op schaalvergroting.

Als gemeentelijke herindeling een schip is, willen de meeste Weespers dat zo lang mogelijk buitengaats houden. Nu duidelijk is dat Weesp het bestuurlijke hoofd niet lang meer boven water kan houden, moet samenwerking met andere gemeenten de oplossing bieden, zegt ruim 50 procent van de respondenten van de Stadspeiling.

25 procent koerst liever meteen aan op een gemeentefusie, waarbij Weesp dus opgaat in een grotere, nieuwe gemeente. Een ambtelijke fusie waarbij het ambtenarenkorps fuseert en Weesp een eigen gemeenteraad behoudt, heeft bij ruim 15 procent de voorkeur.

Gooise Meren wil Weesp wel helpen door samen te werken

Op de vraag in welke regio Weesp de samenwerking moet zoeken, kiest ruim 60 procent voor 't Gooi en 30 procent voor Amsterdam. En op de vraag 'Stel dat Weesp toch moet fuseren, welke fusie heeft dan uw voorkeur?' antwoordt 50 procent van de respondenten Gooise Meren, 25 procent Amsterdam en 20 procent Wijdemeren. De gemeenteraad van Weesp staat op het punt om een samenwerking met zowel Gooise Meren als Amsterdam nader te verkennen.

Op dit moment is de gemeente Gooise Meren de tweede gemeente in de regio. "Wij vinden dat wij een verantwoordelijkheid hebben om andere gemeenten te helpen bij het vergroten van hun bestuurskracht. Met Weesp zijn wij al overeengekomen dat wij gaan samen werken op het gebied van het Sociaal Domein. Als nieuwe gemeente staan wij een beetje aan de zijlijn, maar wij moeten wel half november met een zienswijze komen. Het college zal een standpunt innemen en dit overleggen met de gemeenteraad. De komende tijd willen wij eerst uitvinden wat voor gemeente wij willen zijn en daar ook een succes van maken."
"Wel staan wij open voor alles wat op ons pad komt, ook een herindeling. Wij zijn in ieder geval niet tegen een volgende stap. Maar volgend jaar fuseren, dat zou echt veel te snel zijn. Voor nu is samenwerken prima", aldus de persvoorlichter van de gemeente Gooise Meren.

Bewoners geraadpleegd over parkeren

GOOISE MEREN - De gemeente raadpleegt de komende weken een groep bewoners om vragen te stellen over parkeerregels.

De bewoners kunnen aangeven hoe ze hun auto parkeren en hoe ze denken over de geldende parkeerregels. Aan de hand van de resultaten gaat de gemeente aan de slag met het maken van andere parkeerreglementen voor de hele gemeente.

Brandweer heeft handen vol aan brand Bensdorp

Vooral het lokaliseren van de brandhaard kostte moeite. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De brandweer heeft zondagavond haar handen vol gehad aan een brandje op het Bensdorp-complex. De grootte van het vuur bleek echter mee te vallen. Het probleem zat hem in het lokaliseren van de brandhaard.

Rond acht uur 's avonds werd de brandweer gealarmeerd. De brand zou woeden op een van de bovenste etages van het complex. Omdat de brandhaard lastig te vinden was, werden extra brandweermensen en ook politie ingezet. Na het lokaliseren van de brandhaard was het vuur snel gedoofd. Er loopt een onderzoek naar de oorzaak.

Bomen gekapt

GOOISE MEREN - Er worden de komende weken door de hele gemeente 128 bomen gekapt.

De bomenkap wordt gedaan vanwege de zogenaamde 'gemeentelijke rooilijst'. Er worden elk jaar bomen gekapt, vaak vanwege de slechte staat.

Na de kap worden er 66 bomen teruggeplant.

56,6

procent van de inwoners van Gooise Meren doet aan sport

Middeleeuws zilver en goud

Bijna zou je zeggen beginnersgeluk. Maar Mark is doorkneed in het vak en heeft veel moois gescoord. Maar zó mooi als kort geleden is zeldzaam. De vondsten trouwens ook.

Gelukkig heeft Mark uit Bussum weer tijd gevonden om met de metaaldetector de wijde omstreken te bepiepen. Het mais is overal uit de grond, dus ruimte om aan de slag te gaan. Onder de rook van Utrecht liggen heel wat akkers die Mark al jaren kent. En met hem vele anderen uit het gehele land. En er blijven maar steeds weer de fraaiste zaken tevoorschijn te komen. De eerste keer was het meteen raak. Een zilveren kwartje van Willem II is natuurlijk leuk. Maar wat te zeggen van een joekel van een zilveren munt uit de late middeleeuwen? Een zogeheten oselle van ruim 3 cm. doorsnede, uitgegeven in Venetië door Doge Nicolo Daponte 1578 - 1585. Bedoeld als gift aan de notabelen van de stad in plaats van de gebruikelijke gratis eendenjacht. Een gebruik dat in 1521 werd afgeschaft. Een paar dagen na deze vondst was het weer bingo. Mark 'struck gold'! Zijn eerste gouden plak. En niet zomaar een muntje, maar een zogenaamde Gouden Schild Holland van Graaf Willem VI van Beieren, 1404 - 1417. Met een kleine, maar restaureerbare beschadiging. Wat een mazzel! Een felicitatie waard. En dan noem ik toch ook maar die prachtige, goed geconserveerde zilveren scheepjesschelling (6 stuiverstuk) van West-Frisia van 1678 die ook tevoorschijn kwam. Er staat ons nog heel wat te wachten.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. S. Wevers-van der Feltz.; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 22/10 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Westerink

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; vr. 21/10 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw.ds. J.M.E. de Blois
*PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. P.G. Vellekoop
*PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. B.W. Weerd en 17.00 u. dr. W.H.Th. Moehn
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. J. Klijnsma
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst in Huizen
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. dr. B.M.J. Nagel
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw.ds. F.H. Karelse-Dijk; 19.00 u. KerkAnders
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 27/10 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Overwegend droog, af en toe zon, vrij koud
Na enkele onbestendige dagen staat eind deze week het sein weer op groen voor stabiele, droge weersomstandigheden. Het lagedrukgebied trekt via Duitsland in zuidoostelijke richting weg. Tijdens het weekeinde zwelt de luchtdruk boven Noord-Europa wederom aan tot hoge waarden. Niet alleen het droge herfstweer, maar ook de koude noordoostenwind keert terug.

Donderdag + vrijdag
Donderdag bestaat er vooral in de nacht en ochtend nog kans op een bui. Af en toe schijnt de zon. Er staat een matige wind tussen noord en noordoost. Het wordt 12 à 13 graden. Vrijdag neemt de neerslagkans verder af. Er zijn wolkenvelden. Daar kunnen gaten in vallen met kans op wat ruimte voor de zon. Het wordt 11 à 12 graden bij een matige noordoostenwind.

Het weekeinde
In het weekeinde schommelen de maxima rond 10 graden. Dat is enkele graden onder het langjariggemiddelde van 13 à 14 graden voor eind oktober. Ook de nachten zijn koud met minima van 2 à 3 graden, met grote kans op vorst aan de grond. Er wordt daarbij droog weer verwacht met een mix van wolkenvelden en zonneschijn. Er waait een matige oostenwind.

Weetje
Afgelopen zondag werd het 19 graden: de hoogste waarde in deze oktober. De kans op een temperatuur van 20 graden of meer in deze oktober is klein geworden. Vorig jaar was dat ook niet het geval. '20+' komt eind oktober zeker nog voor. Zowel in 2012 als 2013 werd het op 22 oktober nog 22 graden. In 2006 lukte dat nog op 26 oktober en in 2005 zelfs op 30 oktober.

Vanaf zondag 23 oktober zendt GooiTV de volgende programma's uit:

*RegioHub gaat deze week over de Week van de Lentekriebels en het alcoholgebruik onder jongeren.
*In Derde Termijn gaat over de begroting van Gooise Meren, de afsplitsing binnen D66 Wijdemeren en Bussum op IJs.
*In TV Magazine o.a. Kort Nieuws en de paddenstoelenexcursie van IVN.

'Per dag worden er drie vrachtwagens met afval afgevoerd'

Grote verbouwklus gemeentehuis van start

Het was een trouwzaal, straks kun je er vergaderen. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Er werd de afgelopen week al heel wat werk verzet, maar afgelopen week werd alsnog het startschot gegeven voor de verbouw van het gemeentehuis. Het gebouw wordt verbouwd zodat alle ambtenaren straks op één centrale plek werken. De komende maanden staat er heel wat op stapel.

Als je het gemeentehuis bezoekt, kun je goed merken dat er gewerkt wordt. De parkeerplaats staat deels vol met bouwketen en grote containers voor bouwafval. Het gebouw zelf wordt deels afgesloten. "We gaan nu eerst ongeveer de helft van het gemeentehuis verbouwen", vertelt een van de bouwers. "We hebben de afgelopen weken al enkele delen van het gebouw ontmanteld, onder andere de trouwzaal. Daar hebben we een groot deel van het plafond weggehaald. Je kent het nauwelijks terug. Datzelfde geldt voor vele andere ruimtes."

Gemeentedirecteur Karen Coesmans en wethouder Jan Franx slopen een muur. Foto: Bob Awick
Zo tref je een groot deel van het gemeentehuis nu aan: heel veel rommel. Foto: Bob Awick

Bouwafval
Dat de bouwers te maken hebben met een grote klus, merk je vooral aan de grote bergen met stenen en ander bouwafval. Er wordt gewerkt aan een totale make-over en daardoor werden de afgelopen weken al vele muurtjes gesloopt. "Om een beeld te geven: er vertrekken per dag drie volle vrachtwagens met bouwafval, zo veel halen we weg. We werken de hele week ontzettend hard, zelfs op zaterdag gaan we door. Allemaal om het werk zo snel als het kan af te hebben."

Kelder
De helft van het gebouw wordt verbouwd, aan de andere kant wordt door gemeenteambtenaren nog gewoon gewerkt. Terwijl de overlast voor bezoekers beperkt wordt gehouden, kunnen de ambtenaren de gevolgen van de verbouw goed merken. Om van de ene werkplek naar de andere te lopen moeten ze door de kelder van het gebouw.

Als alles volgens plan verloopt wordt het hele gebouw na komende zomer opgeleverd. De eerste helft al veel eerder: rond februari 2017.

En zo gaat het worden...

De eerste etage van het gemeentehuis. Foto: Gemeente Gooise Meren

Er moet vanzelfsprekend nog heel wat werk voor verzet worden het komende jaar, maar zo moet het gemeentehuis straks worden: strak en modern.

Nu staat er nog een betonnen kolos, maar dat gaat straks veranderen. Er wordt veel glas aangebracht, zodat het gebouw open en transparant wordt. Exact waar de gemeente voor staat.

Naast dat er straks vanzelfsprekend vele gemeenteambtenaren werken, kun je er als burger eveneens een werkplekje maken. Leegstaande kamers worden verhuurd.

Week van de Veiligheid: vooral veel tips en advies

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Wie nog verlegen zat om tips over veiligheid kon vorige week woensdag terecht op het Wilhelminaplantsoen. Daar stonden politie, brandweer, gemeente, beveiligingsbedrijven, jongerenwerk, slachtofferhulp en het Rode Kruis klaar om vragen van inwoners te beantwoorden. Ook werden er tips gegeven en ontvingen inwoners advies over wat ze zelf kunnen doen om de veiligheid in hun woning of buurt te vergroten. In de hele gemeente waren in het kader van de Week van de Veiligheid meerdere acties georganiseerd.

Esther de Rijk

Categorymanager, sportlerares, vrijwilliger bij TEDxGooiseMeren
47 jaar
Woont in Bussum sinds 2003

Waar ben je druk mee?
"Ik zorg voor de kinderen en ik sport veel. Momenteel zit ik tussen twee banen in. Ook ben ik mede-organisator van TEDxGooiseMeren op 29 oktober in Studio Concordia in Bussum."

Favoriete Ted Talk?
"'Changing the game in youth sports' van John O'Sullivan. Hij maakt duidelijk dat kinderen sport leuk vinden, en wanneer ouders druk gaan uitoefenen dit een averechts effect heeft."

Op welke Gooise Meren Talk verheug jij je?
"Eric Herber die aan ropeskipping doet en hiermee ook een hele mooie verbinding kan maken met het bedrijfsleven."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Hockey, yoga, golf en pianospelen."

Waar in Gooise Meren kom je graag?
"Ik ben graag in de natuur en ga daarom regelmatig naar de heide."

Wat mist Gooise Meren nog?
"Een plek waar je diverse sporten kunt beoefenen, zoals trampoline springen, skaten en bmx'en en waar je tegelijkertijd heerlijk kunt zitten om te kijken en lekker te eten."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Lekker met mijn gezin ergens gaan eten."

En met een miljoen?
"Kinderen die in Gooise Meren niet de financiële mogelijkheid hebben om te kunnen sporten helpen om wel te gaan sporten. En ik zou graag mijn vliegbrevet willen halen."

Een dag de burgemeester?
"Het eerste uur gratis parkeren. Hierdoor wordt Bussum interessanter om te winkelen."

Goed gesprek?
"Met koningin Máxima zou ik graag willen praten over hoe zij haar kinderen zo 'gewoon' mogelijk probeert op te voeden."

Favoriete muziek?
"Queen."

Film?
"'Intouchables'."

DJ Tiësto schenkt 20.000 euro aan campagne Tommy-Boy

Wereldberoemde dj komt cheque zelf brengen

Een mooie cheque van DJ Tiësto. Foto: MIchael Kulkens

BUSSUM - DJ Tiësto heeft 20.000 euro geschonken aan TButterfly, de stichting die is opgericht door de vader van Tommy-Boy die een dodelijk verkeersongeluk kreeg op de Franse Kampweg in Bussum.

Vader Michael Kulkens wil er met zijn stichting voor zorgen dat het gebruik van smartphones in het verkeer verboden wordt. De reden is dat Tommy-Boy met zijn telefoon bezig was toen hij werd aangereden. Kulkens voert al geruime tijd strijd tegen het gebruik van smartphones in het verkeer. Zo nam hij een film op, sprak erover in de Tweede Kamer, gaf voorlichting aan duizenden kinderen en werkt hij aan een speciale app. Hier kan hij het geld goed voor gebruiken.
"We hebben onze stichting TButterfly naar zijn liedje 'Butterflies' genoemd", vertelt vader Michael Kulkens. "Want dat was het laatste liedje dat Tommy hoorde toen hij werd aangereden. Tiësto was het idool van Tommy-Boy." Toen Tiësto op een interview met Kulkens over de achtergrond van die strijd werd gewezen, besloot de dj contact op te nemen. Het verhaal van Tommy-Boy heeft Tiësto erg aangegrepen, vertelt Kulkens bij RTV NH. "Hij vertelde mij dat hij er zeer ontroerd door was. Hij zag ook dat Tommy een aparte gast was en continu met muziek bezig was", vertelt hij. Kulkens kon afgelopen maandag de cheque in ontvangst nemen van DJ Tiësto. "Ik moest huilen, want ik stond naast zijn idool. Dus dan komt die emotie los. Maar wel met een grote glimlach, hoor."

Bewoners azc nu echt vertrokken

BUSSUM - Er wonen geen asielzoekers meer op het asielzoekerscentrum van Crailo. Afgelopen week vertrokken de laatste bewoners.

Afgelopen maand werd al bekend dat het azc gesloten zou worden, vanaf november gaan de deuren op slot. Een deel van de bewoners heeft een status gekregen en zal straks aan een huurwoning geholpen worden. De overige bewoners vertrekken naar Almere.

Hoewel de bewoners nu dus weer naar een andere plek vertrekken, was de sfeer van de groep opgewekt. De meesten weten nu wat hun te wachten staat. Naast het vertrek van de bewoners werden afgelopen week alle medewerkers van het azc bedankt voor al hun werk.

De gebouwen zullen leeg opgeleverd worden en de provincie heeft aangegeven de ontwikkeling van het terrein weer op te pakken. Binnen enkele jaren zal er een nieuwe bestemming aan worden gegeven.

Laatste loodjes Westereng

BUSSUM - Het werk heeft vele jaren geduurd, maar wordt de komende maanden helemaal afgerond: de opknapbeurt van de Westereng. De laatste straten worden nu aangepast.

De aannemer heeft het werk nu voor ongeveer 90 procent achter de rug.

De hele Westereng werd de afgelopen jaren gefaseerd aangepakt. Alle straten werden eerst opengegraven, zodat er ondergronds gewerkt kon worden. Daarna werden de straten volgens een geheel ander ontwerp herbestraat. Er kwam meer plaats voor groen en parkeren. De straten kunnen nu weer jaren mee.

Het werk duurt nog de rest van het jaar. Daarna worden nog een paar laatste klusjes opgepakt.

Koperleiding spoor gestolen

BUSSUM - Koperdieven hebben woensdagavond koper gestolen vanaf het spoor achter de Bussummergrindweg. Dat meldt de politie.

De daders sloegen toe rond acht uur 's avonds. Hoeveel koper de daders mee hebben genomen, is niet bekend. Er wordt nog gezocht naar de daders. Agenten hopen dat buurtbewoners of anderen wat gemerkt hebben van het voorval. Bellen met de politie kan op 0900-8844.

SDO te sterk voor nummer laatst

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Voetballend was het niet erg hoogstaand te noemen, maar SDO heeft afgelopen weekend wel gedaan wat het moest doen: de Bussumse voetbalhoofdklasser won met 1-3 van de nummer laatst Dieze West. SDO startte sterk en kwam al snel op een voorsprong te staan. Meteen na de voorsprong zakte SDO wat terug en kon de tegenstander voor meer gevaar zorgen. SDO bleef echter op de been. Na de rust verdubbelde SDO de voorsprong. Het bleef echter, ook na de derde Bussumse treffer, nog spannend. Dat kwam vooral doordat de twee teams veel fouten maakten.

'We roepen de hulp in van huisartsen en leerkrachten'

De Sinterklaasbank wil meer kinderen blij maken

Volgens de Sinterklaasbank zijn er nog veel kinderen die geen cadeautje krijgen.

BUSSUM - De Sinterklaasbank wil dit jaar nog meer kinderen blij maken met een cadeautje. Kregen in het jaar van oprichting, 2006, zo'n 50 kinderen een cadeautje, dit jaar streven ze naar 5.000 blije gezichten.

Het gaat om kinderen die zonder de inspanning van de Sinterklaasbank op pakjesavond met lege handen zitten. Het lastige, volgens oprichtster Elisa Nuij uit Bussum, is dat deze kinderen vaak niet goed in beeld zijn, ook niet bij de Sinterklaasbank.
Nuij: "Het gaat om gezinnen die in financiële nood zitten en geen sociaal vangnet hebben. Ze zijn dus niet bij de geijkte instanties, zoals de Sociale Dienst en de voedselbanken bekend."

Intermediairs
Nuij roept daarom de hulp in van intermediairs, die volgens haar zeggen wel toegang hebben tot deze gezinnen.

Ze denkt daarbij aan leerkrachten, wijkcoaches, wijkagenten, schuldhulpverlening, maar ook huisartsen.

De kinderen mogen zelf een verlanglijstje maken en kiezen dus hun eigen cadeau. Voor Nuij is juist dat heel belangrijk. "Wij noemen dat een wenscadeautje, zoals het ook hoort bij het sinterklaasfeest", aldus Nuij.

Aanmelden
Informatie over het project of aanmelden van een gezin kan via de website: www.sinterklaasbank.nl.

Oversteek Franse Kampweg wordt breder

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Oversteken tussen de heides aan de Franse Kampweg zal een stuk veiliger worden. De middenberm kan breder worden dan in de eerste plannen werd geschetst en dat komt de veiligheid van het langzame verkeer ten goede.

Het bewonerscomité uit de Hilversumse Meent laat weten zeer tevreden te zijn dat hun inspanningen en de inspraak resultaat hebben gehad. "Er is extra opstelruimte voor het verkeer gevonden", laten ze blij weten. De provincie heeft de extra opstelruimte gevonden door het profiel van de weg enkele meters naar het noorden op te schuiven.

De provincie Noord-Holland begint in januari met de werkzaamheden om de Franse Kampweg veiliger te maken. Het werk wordt in twee delen verricht.

Voorbereiden in november
Eerst is het gedeelte aan de beurt tussen de stoplichten bij de watertoren en de rotonde bij de Nieuwe 's-Gravelandweweg. Hiervoor beginnen de voorbereidende werkzaamheden al in november. Denk hierbij aan het weghalen van struiken en het verleggen van kabels en leidingen. Verkeer kan langs de werkzaamheden rijden.

Het tweede deel van de weg, vanaf de rotonde langs de Gamma en Hocras tot aan de Hilversumse Meent-rotonde, staat later op het programma. Eerst zullen hier nog een aantal gesprekken over worden gevoerd met de omwonenden.

Komst supermarkt kan jaren duren

BUSSUM - Het kan nog wel enkele jaren duren voordat een eventuele supermarkt op het Scapino-terrein de deuren opent. Dat valt de concluderen aan de hand van de laatste updates van de gemeente.

Er wordt momenteel gekeken of de AH-supermarkt van de Veerstraat kan verkassen naar de plek waar nu de schoenenzaak staat. De supermarktketen heeft plannen om de grond geheel aan te pakken.

Al met al moet het de entree van het kernwinkelgebied van Bussum verbeteren en moet het een nieuwe, grotere en eigentijdse supermarkt opleveren voor het dorp.

Er wordt achter de schermen gewerkt aan de plannen. Halverwege volgend jaar moet er meer bekend worden. Als de plannen doorgaan, start de bouw pas rond 2019. De supermarkt zou dan in 2020 de deuren openen.

Toelichting op plannen Keverdijk

GOOISE MEREN - Het college zal woensdag 26 oktober toelichting geven op de voortgang van het project Keverdijk Naarden.

Het college heeft onderzoek laten uitvoeren naar het project. Er was namelijk twijfel ontstaan over de financiële onderbouwing van het project.

De uitkomsten worden gedeeld tijdens de politieke avond om 20.15 uur in het Stadskantoor Naarden.

Meer Bussumse donoren

BUSSUM - Het aantal Bussumse orgaandonoren neemt toe. Dat valt te concluderen aan de hand van de donorstand.

Van alle Bussumers hebben 7351 personen aangegeven na hun dood organen af te willen staan. Aan de andere kant hebben 3124 Bussumers daar nee tegen gezegd en laten 1434 mensen de keuze over aan hun nabestaanden. De afgelopen jaren nam het aantal donoren gestaag toe. Twee jaar geleden was het aantal donoren nog driehonderd personen minder.

42% van de Bussumers heeft al ja of nee gezegd tegen het doneren van organen.

Wateroverlast Laarderweg

BUSSUM - Een gesprongen waterleiding heeft afgelopen week voor overlast gezorgd rond de Laarderweg en de Nieuwstraat.

De problemen met het water begonnen rond de avond. Al snel stond er een laagje water op de Laarderweg. Werknemers van netbeheerder PWN moesten ter plaatse komen om de problemen op te lossen. Het duurde tot middernacht voordat de problemen helemaal opgelost konden worden.

Er moest een groot deel van de straat worden open gegraven.

Xander wordt Bussumer

BUSSUM - Bussum telt al heel wat bekende Nederlanders, maar er komt er nu nog één bij: Xander de Buisonjé wordt Bussumer. Dat maakt Bekende Buren bekend.

De zanger en zijn vrouw hebben een twee-onder-een-kapwoning gekocht aan de rand van het dorpshart. Het meer dan honderd jaar oude optrekje heeft een woonoppervlak van 280 vierkante meter en telt tien kamers, waarvan vier slaapkamers en een badkamer. Verder heeft het pand een zonneterras en een aantal bergkelders. Kortom: plek genoeg. Weten waar Xander straks elke morgen wakker wordt? Bekende Buren heeft een aantal foto's van het optrekje.

Roemeense gezinnen nog steeds dolblij met hulp uit het Gooi

De nadruk ligt op het financieren van scholing en goede huisvesting

Roemeense kinderen krijgen hun onderwijsspulletjes mee naar huis. Foto: Stichting Dialoog

NAARDEN / BUSSUM - De Stichting Dialoog kon in de maand september weer de dromen waarmaken van vele honderden kinderen en arme gezinnen in Roemenië. Het land leunt al bijna 20 jaar op de steun van de stichting. Hans Mobach laat trots weten weten dat ze flink veel Roemenen konden helpen. "We konden dit alleen waarmaken door de steun van al die contactgezinnen uit het Gooi."

Hans, wat is de stand van zaken?
"We hebben dit jaar bijna 800 leerlingen geholpen met bouwen aan hun toekomst door een jaar lang onderwijs voor hen te betalen. We hebben 22 kleinere en grotere bouwprojecten gefinancierd en 7 gezinnen hebben we aan een fornuis en een gasfles geholpen. Verder is nog voor ongeveer 7000 euro aan contant geld, afkomstig van zogenaamde contactgezinnen uit het Gooi, overgedragen aan arme Roemeense gezinnen."

De meeste gezinnen zijn echt heel arm, ze leven bij de dag. Zet jullie hulptransport echt zoden aan de dijk?
"Ja natuurlijk, we kijken ook elk jaar goed naar waar de gezinnen zelf het meeste behoefte aan hebben en inventariseren dat ook door middel van een enquête. En onze hulp is langdurig. Sommige gezinnen zijn al 17 jaar met elkaar verbonden. Sommige contactgezinnen zijn ook al een of meerdere keren in Roemenië geweest."

Bijna 800 kinderen kunnen dankzij giften naar school

Hoe zit dat met de schoolspullen?
"We hebben 620 kinderen in de leeftijd van 5 t/m 14 jaar en ook nog eens 173 middelbarescholieren uit de stad Ramnicu Sarat en omgeving geholpen aan een pakket met schriften en schrijfwaren. Kosten die de ouders zelf niet kunnen dragen. Dit project loopt nu al 12 jaar. Het resultaat is duidelijk te zien. Veel van deze kinderen volgen nu een opleiding op een industrieschool, een soort van niet-theoretische vmbo-opleiding met technische vakken. Ook hebben we de vervolgstudie van drie studenten aan een mbo-opleiding verpleegkunde en farmacie gefinancierd. En twee studenten verpleegkunde konden dit jaar afstuderen. Een van hen heeft al een baan gevonden en de ander is hard op zoek naar werk."

Huisvesting is ook een van jullie speerpunten?
"We hebben weer veel geld, namelijk 7200 euro, gestoken in het verbeteren van de woonsituatie door het opknappen van de huizen. We kopen hiervoor allerlei materialen in. Bijvoorbeeld rollen dakbedekkingsmateriaal, stenen, dakgoten, isolatiedekens, hout, fornuizen met gasfles. De gezinnen kunnen dan zelf aan de slag om hun woning leefbaar te maken. In totaal gaat het om 22 gezinnen."

'Dit jaar hebben we in een week 28.000 euro uitgegeven'

En je hebt geld contant gegeven. Waar is dat voor bedoeld?
"We hebben 55 gezinnen blij gemaakt met een persoonlijke gift van hun Gooise contactgezin voor in totaal 7000 euro. Dat geld wordt voor een groot deel besteed aan medicijnen, maar ook aan dagelijkse boodschappen en kleding voor kinderen. En zelfs voor stookhout in de winter."

Voedselpakketten

Vorig jaar december werden er zo'n 200 voedselpakketten uitgedeeld in Roemenië. Ze gaan naar gezinnen waar de nood het allerhoogst is. De inhoud wordt samengesteld met producten uit het land zelf die worden ingekocht bij een lokale ondernemer. De wens van De Stichting Dialoog is om dit jaar ook weer voedselpakketten te verstrekken. Of dat lukt is afhankelijk van giften, waar nu druk voor gelobbyd wordt.

Is het geld nu op?
"Wat we kunnen doen is afhankelijk van de giften die we krijgen. Dit jaar hebben we in een week 28.000 euro uitgegeven. Meer geld was er niet. Daarom kijken we ook goed naar waar het meeste behoefte aan is en betrekken daar ook de Roemeense gezinnen bij. Normaal gesproken krijgen alle kinderen die voor het eerst naar school gaan een rugzakje van ons. Maar dit jaar zat dat er niet in. Nieuwe sponsors zijn altijd welkom, want er is genoeg te doen: meer gezinnen helpen aan een goede huisvesting en meer kinderen laten studeren."

Wanneer is het volgende transport?
"Pas in september als de scholen weer beginnen."

Reinier Bosch, kunstenaar

Reinier Bosch.

GOOISE MEREN - TEDx komt naar GooiseMeren. TED staat voor Technologie Entertainment en Design. Dit is een internationaal concept van bijeenkomsten waarbij mensen elkaar willen inspireren door middel van TED-talks - korte speeches. TEDxGooiseMeren wordt zaterdag 29 oktober gehouden. Een van de sprekers is de Bussumse kunstenaar Reinier Bosch.
Wie ben je?
"Ik ben kunstenaar. Ik werk aan stukken die energie opwekken en er mooi uitzien. Dat doe ik vanuit mijn studio in Bussum, samen met mijn partner Carolina Wilcke."

Waar gaat jouw TED-talk over?
"Ik maak erfgoed dat blijvend en vernieuwend is voor zijn omgeving. Daarbij combineer ik oude materialen zoals hout en marmer met nieuwe materialen zoals geprinte zonnecellen en led-licht. In mijn lezing vertel ik over het 10 meter grote kunstwerk dat ik maak voor de stad Den Bosch vanwege 500 jaar Jheronimus Bosch. Het is een driedimensionale trechter die zijn eigen energie opwekt. Daarnaast vertel ik over de mooi ontworpen zonnecellen die toegepast kunnen worden in de gevel als bouwelement. Dat zijn mooie voorbeelden van hoe ik naar de toekomst kijk."

TEDxGooiseMeren wordt gehouden op zaterdag 29 oktober in de voormalige Studio Concordia in Bussum. Het programma duurt van 17.00 tot 21.30 uur. Kaarten kosten 40 euro, inclusief walking dinner. Kaarten zijn te koop via www.tedxgooisemeren.nl. ¶

14 / 28

Win kaarten voor Woezel en Pip; zondag in Spant!

donderdag 20 oktober

ANBOsamen marktbezoek

Station Naarden-Bussum
10.15 uur

Elke derde donderdag van de maand een andere markt in de regio bezoeken met koffie en een broodje. Deze keer de Ten Catehallen en -markt in Amsterdam. Opgeven bij Truus: tel 035-6920694.

Bridgen onder Begeleiding

Denksportcentrum Bussum
13.30 uur

Half uur les, daarna 18 spelletjes. Met partner of alleen. Kosten € 4,-.

Open Eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86, twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Proef de verspilling

Soupurbe 18.30 uur

Elke donderdagavond kun je meehelpen met koken en/of aanschuiven bij Taste Before You Waste Bussum. Er wordt gekookt met groenten die voor de verkoop niet mooi genoeg meer zijn of omdat er een overschot van was. Proef de verspilling! Locatie: Brinklaan 36a, Bussum. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

Rome en Reformatie

Wilhelminakerk 20.00 uur

Dit jaar wordt over vrijwel heel Europa herdacht dat Luther 500 jaar geleden zijn 90 stellingen op de deur van de slotkapel van Wittenberg spijkerde. Hij had kritiek op de dominante roomse kerk en wilde terug naar de bron van zijn geloof. Luther was niet van plan een revolutie te ontketenen, maar hij stond aan de basis van de reformatie. Prof. dr. Nico den Bok laat ons op twee avonden (vervolg op 27/10) kennismaken met Luther en diens ideeën en hoe de rooms-katholieke kerk reageerde. Reformatie en Contrareformatie tekenden de toekomst van Europa. Toegang voor 2 avonden: € 12,-. Meer informatie: www.cciv.nl.

Sam's kledingactie

St Jozefkerk 9.00 uur

Sam's Kledingactie wil dit keer inzamelen voor 500 families in Nepal, hoofdzakelijk vrouwen en kinderen die in het Rasuwa-gebied nog steeds in een tijdelijk opvangkamp verblijven onder erbarmelijke omstandigheden. Kleding inleveren ussen 9.00 en 12.00 uur op het kerkplein van de Jozefkerk, Ceintuuurbaan/hoek Laarderweg.

vrijdag 21 oktober

Bustocht

WOC De Palmpit 8.30 uur

De dagtocht 'Rondje Markermeer en museum van de 20e eeuw in Hoorn'. Kosten € 44,50.

Mondharmonica spelen

WOC De Palmpit 14.00 uur

Een kleine groep speelt liedjes van vroeger.

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

zondag 23 oktober

Bingo

WOC De Palmpit 14.30 uur

Met leuke prijzen. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,- (incl. een bingokaart en één consumptie).

Woezel en Pip

Spant! om 14.00 en 16.00 uur

'Woezel en Pip - Op zoek naar de sloddervos'. Een voorstelling voor kinderen vanaf 2 jaar. Ga mee op reis tot voorbij de Tovertuin waar Woezel & Pip hun allerleukste, maar ook stoutste neefje Charlie ontmoeten. Wie kans wil maken op kaarten kan een mailtje sturen naar prijsvraag@spant.org onder vermelding van Woezel & Pip. Prijswinnaars worden door Spant! op 21 oktober benaderd. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

maandag 24 oktober

Wijkcoach

WOC De Palmpit 10.00 uur

De wijkcoach is het aanspreekpunt in uw wijk voor vragen, ideeën en zorgen. Iedere maandag van 10.00 -11.30 uur is een wijkcoach aanwezig. Informatie: 06-38626299.

ANBO SeniorenCafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening. Deze keer is er ook boekenruil.

Amalia 't Is goed verkeren in Gooise Meren

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Presentatie/quiz door Klaas Oosterom, Historische Kring Bussum over bijzondere plekken op het grondgebied van de nieuwe gemeente Gooise Meren. Entree € 7,50 incl. koffie/thee. Opgave amalia.bus@kpnmail.nl of 035-6932318.

Open eettafel in De Palmpit

WOC De Palmpit 17.30 uur

Aanmelden: 035-693 87 86.

dinsdag 25 oktober

ANBO Filmmiddag

Filmhuis 13.00 uur

Na de verbouwing van het Filmhuis gaan deze voorstellingen op de vierde dinsdag van de maand weer beginnen op 25 oktober. De film is 'Florence Forster Jenkins' en gaat over een New Yorkse erfgename die een groot zangeres wil worden. Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom. De zaal is open om 13.00 uur en de voorstelling vangt aan om 14.00 uur. Kaarten via www.filmhuisbussum.nl.

ANBO informatiebijeenkomst

Wilhelminaplantsoen 14
14.00 uur

Notaris Douwe van Troostwijk zal spreken over testament en nalatenschap. De heer IJntema zal voorlichting geven over uitvaartverzorging.

ANBO Handwerkclub

14.00 uur tot 16.00 uur

Info bij Rita Beun-Kroonenburg: 06-46547533.

Juwelen uit de Art Nouveau

Bibliotheek Bussum 14.00 uur

Liesbeth Havermans vertelt over het ontstaan en de hoogtepunten van de juweelkunst in de art nouveau. Kosten: € 15,-. Voor aanmelding en meer info: wwwvolksuniversiteitnaardenbussum.nl.

woensdag 26 oktober

Fietstocht met WOC Bellefleur

WOC Bellefleur 10.00 uur

De lengte van de tocht is max. 35 km. Een lunchpakket en wat drinken kunt u meenemen. Onderweg wordt er gestopt om koffie of thee te drinken bij een restaurant. Inlichtingen: Bianca Wieman, buurtsportcoach: 06-39 63 46 84.

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Ook geschikt voor een sjoel-, rummikub-, yahtzee- , schaak- of ander clubje.

Poppenspel

Christoforuskerk 14.00 uur

Mennie van Nimwegen komt het poppenspel 'het Gebochelde Paardje' spelen voor kinderen vanaf 3 jaar. Entree: kinderen € 2,-.

Inloopspreekuur DigiTaalhuis

Bibliotheek Bussum 14.00 uur

Bij inloopspreekuur DigiTaalhuis Gooi kunt u met al uw vragen over het aanbod aan cursussen en activiteiten op het gebied van het leren van taal en digitale vaardigheden in het Gooi terecht.

Bingo

Wijkpost De Schakel 19.30 uur

Ontvangst vanaf 19.30 uur, aanvang bingo 20.00 uur. € 3,50 voor 1 kaart en 2 consumpties. Extra kaart € 2,50. Na afloop een loterij. Wijkpost De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden.

donderdag 27 oktober

Bloemschikken

WOC De Palmpit 10.00 uur

Cursus bloemschikken om de veertien dagen. Kosten € 50,- voor 6 lessen. Docent Co Amesz, tel. 033-2982675.

Basiscursus Leren tekenen

Atelier Comello-Art 10.00 uur

In 8 lessen komen lijnen, arceringen, stofuitdrukking, clair-obscur, diepte- en perspectieftekenen aan de orde. Donderdagochtend van 10.00-12.00 uur. Kosten: € 140,- excl. naslagwerk (€ 8,-) en materiaal. Aanmelden: info@comello-art.nl, bellen mag ook: 06-17704781.

Proef de verspilling

Soupurbe 18.30 uur

Locatie: Brinklaan 36a, Bussum. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

Spieghelavond

Aula Willem de Zwijger College 20.00 uur

De gast is: Roel Bentz van den Berg. Hij zal muzikaal begeleid worden door de broers Paul (saxen) en Mark (piano) van der Feen. Bijdrage 10 euro. Een week voorafgaand in de voorverkoop bij Boekhandel Los en de Bibliotheek en natuurlijk op de avond zelf aan de kassa. Deze locatie is niet geschikt voor rolstoelen.

Tegenlicht Meet-up #2

Soupurbe 20.00 uur

Meet-up naar aanleiding van Tegenlicht-aflevering: de eerlijke onderneming.

Filmhuis Bussum

*Dilemma in BACALAUREAT: wat als je je dochter kunt helpen tegen je principes in?
*FLORENCE FOSTER JENKINS volgt de slechtste operazangeres aller tijden, met Meryl Streep en Hugh Grant. Waargebeurd.
*In LE FILS DE JEAN komt een jonge man achter de waarheid over zijn vader die hij nooit gekend heeft; ontroerend, spannend en met een voortreffelijke cast.
*Passie en authentieke Arabische muziek in AS I OPEN MY EYES; een persoonlijk verhaal tegen een sociaal-politieke achtergrond. Première.
*LA TIERRA Y LA SOMBRA is een wonderschoon familiedrama over Colombiaanse suikerrietwerkers.
*Ingetogen DESDE ALLÁ laat tussen twee mannen een spanning vol vragen ontstaan.
*Beroemde klassieker THE GENERAL.
*LA DANSEUSE is het tumultueuze levensverhaal van Loïe Fuller. Theatertalent dat in Parijs tijdens de belle époque een revolutie ontketende in de danswereld. Prachtige beelden.
*In de documentaire LO AND BEHOLD prikkelt Werner Herzog ons beeld van een lonkende én huiveringwekkende toekomst van het internet.
*SNEAK PREVIEW
*FAMILIEFILMS: MIJN NAAM IS COURGETTE en PLUK VAN DE PETTEFLET.

Versa vrijwillgerscentrale

*Vereniging voor Ehlers Danlos-patiënten zoekt voor vier uur per week een penningmeester: een financiële, communicatieve duizendpoot met netwerkkwaliteiten.
*De Minister Calsschool zoekt een begeleider bij het overblijven tussen de middag. Met de kinderen lunchen en activiteiten doen, in totaal 4 uur per week.
*Amaris Florisberg tijdelijk in Mariënburg zoekt een invaller die samen met de beroepskracht voor de koffie en thee zorgt voor de bewoners.
*Stichting Maatjesproject Gooi- en Vechtstreek afdeling Bussum zoekt een maatje voor de kookclub om samen met een groep deelnemers een warme lunch (voor) te bereiden.

Vaste kern Plankeniers start NH Toneel

Regisseur Peter van Bokhorst: 'Besloten om roer faliekant om te gooien'

De eerste show van NH Toneel, met Robert Jan Heyning, is 'U Bent Mijn Moeder' van Joop Admiraal. Foto: Bob Awick

NAARDEN /LAREN - Een kern van het toneelgezelschap de Plankeniers is verder gegaan onder de naam 'Noord Hollands Toneel'. Voortaan zal het gezelschap met een voorstelling meerdere zalen aandoen en willen ze ook meer grote namen strikken. Afgelopen vrijdag was de première van de eerste voorstelling in het theater van het Rosa Spier Huis in Laren.

'Voorstellingen niet in één theater maar op meerdere plekken'

Vrijdagmiddag kwam het gezelschap na een onrustige periode bijeen om alles door te nemen voor de eerste voorstelling van 'U Bent Mijn Moeder' van Joop Admiraal. Tot en met zondag is de uitvoering te zien in Laren, daarna reist de productie door naar Haarlem en Ankeveen.

Schrikken
Het was even schrikken toen begin dit jaar bekend werd dat het toneelgezelschap De Plankeniers het theater aan de Flevolaan op de grens Naarden / Huizen moest verlaten. Ruim 70 jaar heeft de vereniging in het monumentale theater gezeten, maar door een verschil van inzicht met de eigenaar over het onderhoud van het theater gingen ze eruit. "De wil was er niet meer om de club op het terrein te houden", vertelt regisseur en artistiek leider Peter van Bokhorst in een interview op Radio 6FM. "Het was een wisselwerking. Financieel kregen wij het niet rond en de huidige eigenaar wilde er geen geld meer insteken."
Er zat niets anders op dan het pand te verlaten en na te denken over de toekomst van het gezelschap. Een lastig proces."Het was echt een unieke plek, maar het was ook een hele dure plek. Daarbij bleek uit onderzoek dat wij hebben gedaan dat veel mensen het theater niet wisten te vinden." Ook was het pand voor de bezoekers, vaak ouderen, moeilijk begaanbaar. "Veel abonnees kwamen de trap niet meer op. Wij waren bang dat we die dus niet meer terug zouden zien." In de omgeving bleek het lastig om een geschikt alternatief te vinden. "Locaties als bijvoorbeeld Spant! geven voorrang aan evenementen en congressen. Wij zijn afhankelijk van hun agenda", vertelt Van Bokhorst.

Faliekant om
Na enig overleg werd besloten het roer faliekant om te gooien: niet alleen de locatie werd verlaten, ook de naam is nu verleden tijd. "De Plankeniers had toch een vrij stoffig imago. Uit het onderzoek bleek ook dat oudere mensen en de gevestigde orde ons kenden, maar dat het jonge publiek afhaakte." Daarbij was het ook moeilijk om nieuwe aanwas te krijgen. "Wij hadden een grote groep vaste acteurs, maar er moet ook jong bloed binnenkomen. Veel mensen uit Amsterdam die een opleiding volgen, willen best komen spelen, maar niet met die naam. Dat zet men toch liever niet op het cv. Daarom besloten we dat het goed was om het radicaal anders te gaan doen. Je moet ook weleens vernieuwen." Een nieuwe naam werd geïntroduceerd: Noord Hollands Toneel. Tevens werd ook een nieuw concept ontwikkeld. Niet langer vindt een voorstelling plaats op één plek, maar in diverse theaters in verschillende gemeenten.

Samenwerking
Daarnaast is er in het nieuwe plan ook meer ruimte voor samenwerking tussen professionals en amateurs. "Je hebt ook grote acteurs die het best leuk vinden om bijvoorbeeld twee maanden een andere voorstelling te maken met andere mensen. Een heel simpel principe. Dus wij willen meer stukken gaan doen met één of twee grote namen om publiek te trekken. Die krijgen daarvoor dan een vergoeding. En vervolgens laat je de betere amateurs spelen in dat stuk. Dat is een beetje de insteek."
Inmiddels begint het te draaien binnen het gezelschap en blikt Van Bokhorst ook alvast vooruit. "Wij zijn nu ook in gesprek met de Krachtcentrale in Huizen. Het plan is om daar vanaf maart of april 'Romeo en Julia' te spelen. En wij willen dan de locatie gebruiken, zo ruw als hij is." Voor dit stuk is het toneelgezelschap nog op zoek naar acteurs, maar ook naar vrijwilligers voor de techniek of jonge mensen die bar- en kassadiensten willen draaien. Zie hiervoor nhtoneel.nl.

Netwerken en lezingen op Gooise Bedrijvendag

Ruud Bochardt: 'De gelegenheid om uit je comfortzone te stappen'

Ruud Bochardt maakt zich op voor de zevende editie van de Gooise Bedrijvendag. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - Lezingen, een gastoptreden en veel tijd om te netwerken: de zevende editie van de Gooise Bedrijvendag wordt volgens de organisatie een bruisend en verrassend geheel.

"We zijn nog steeds het enige regionale event voor ondernemers", steekt voorzitter Ruud Bochardt van wal. "Bij de samenstelling van het programma kijken we daarom ook goed naar waar de ondernemers uit de regio behoefte aan hebben." Bovendien is het volgens de voorzitter dé gelegenheid om eens uit je eigen comfortzone te stappen: ondernemen stopt namelijk niet bij de gemeentegrenzen.

Dit jaar dus lezingen en netwerken in plaats van stands en workshops. De aftrap van de avond wordt verzorgd door Aristakes Yessayan, muzikant en verteller. Met een prikkelende opening over doorzettingsvermogen doet hij een oproep aan ondernemers om nog even vol te houden. Bochardt: "De crisis is voorbij hoor je overal, maar niet iedereen ziet of voelt dat al zo." Maar volgens Yessayan is er licht aan het eind van de tunnel. De blik op de toekomst is het credo. Voor ondernemers die geld nodig hebben om al hun mooie plannen te verwezenlijken is de hulp van Bert Duurland van de Kredietunie Gooi & Vechtstreek ingeroepen. Niet dat hij in Spant! met geld gaat strooien, maar hij houdt volgens de organisatie wel een helder verhaal over de Kredietunie, een vorm waarin zij leningen aan juist lokale MKB-ondernemers verstrekken. Een mooi bruggetje naar de volgende gast: Kim van Kampen. Die wordt door Bochardt aan de tand gevoeld over het nut van ondernemersverenigingen, ook voor de individuele ondernemer.

'We zijn nog steeds het enige regionale event voor ondernemers'

Voordat rond 20.00 uur het netwerkgedeelte van de bedrijvendag losbarst worden de ondernemers nog snel bijgepraat over de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering. En hoewel de spreker, Steven Peters, werkzaam is bij ABN Amro verzekert Bochardt dat het verhaal niet specifiek over 'de banken' gaat. "Het gaat over de trends in de hele samenleving: van winkels en bankieren tot gemeentelijke diensten."

Overigens is het niet de eerste keer dat het format van de Gooise Bedrijvendag wijzigt. Volgens Bochardt blijven ze experimenteren met werkvormen, ook om verrassend en vernieuwend te blijven voor de bezoekers. "Dit jaar hebben we bijvoorbeeld ook Radio 509 te gast, een zender voor en door visueel gehandicapten. Ze gaan tijdens het event live radio maken." De Gooise Bedrijvendag vindt plaats in Spant! op 26 oktober en start om 18.00 uur. Toegang is gratis. www.gooisebedrijvendag.nl.

Curiosawinkel De Regenboog sluit na 25 jaar haar deuren

Johan van den Heuvel: 'Veel mooie herinneringen, maar ik kijk ook graag vooruit'

De etalage was al die jaren een grote trekpleister. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

NAARDEN - "Ja, het staat een beetje vol nu hier", verontschuldigt Johan van den Heuvel zich. Zijn huis in Naarden herbergt inmiddels heel wat spullen die eerder in de winkel stonden. Op 29 oktober sluit hij zijn curiosawinkel De Regenboog aan de Marktstraat voor de laatste keer af. "Het is mooi geweest", aldus de 84-jarige ondernemer.

Hij schat in dat ongeveer 50 procent van de spullen uit de winkel nu in zijn huis of in de opslag staan. Elke keer als hij er is neemt hij of een van zijn vier kinderen iets mee. Wat ermee gaat gebeuren? Een groot deel van de boeken is of wordt geschonken aan de Stichting De Poorters van Naarden die ze te gelde kan maken. Veel andere spullen zijn binnenkort terug te vinden op Marktplaats, want Van den Heuvel stopt dan wel met de winkel, het handeldrijven zal hij nooit helemaal los kunnen laten.

'Je wilt niet te veel betalen, maar ook je klant niet tekortdoen'

Handeldrijven
Dat begon al op jonge leeftijd. "Ik heb eigenlijk altijd handelgedreven, als kind al. Langs de straat, met van alles wat ik tegenkwam." Toch maakte hij er pas op latere leeftijd zijn 'beroep' van. Zijn inmiddels overleden echtgenote, Rie Rigter, had al lang de wens een eigen winkel te starten. Toen in 1991 het pand aan de Marktstraat 4 te koop was, grepen ze hun kans.

"De Rabobank had het pand in bezit, maar wilde het graag kwijt omdat ze er niet konden uitbreiden." En stond Van den Heuvel zijn echtgenote in eerste instantie voornamelijk bij als er spulletjes getaxeerd moesten worden, na haar overlijden heeft hij de winkel voortgezet.

'De laatste tijd had ik meer het idee dat de winkel een museum was'

De winkel stond altijd vol
Het aanbod kwam al die jaren eigenlijk als vanzelf. "Er stonden vaak mensen voor de deur met inbreng of ze wilden dat we bij hen thuis kwamen kijken. Mijn vrouw vroeg mij dan om te komen beoordelen." Daarop inhakend vertelt hij dat ze eigenlijk nooit om spullen verlegen hebben gezeten, al is door de opkomst van de kringloop het aanbod wel minder geworden. "Het is meerdere keren voorgekomen dat we een heel huis moesten doorlopen, van boven naar beneden. En dan zit je zo vol."

Eerlijke handel
Bijna alles is op basis van gevoel ingekocht en meteen afgerekend, vertelt Van den Heuvel. Soms moest er wat meer onderzoek gedaan worden of schakelden ze een derde in om de waarde te bepalen. "Je wilt niet te veel betalen, maar ook je klant niet tekortdoen", klinkt het oprecht. En ja, hij heeft wel eens een witte raaf - iets dat veel meer opbracht dan van tevoren ingeschat - gehad. Maar ook daar gold zijn motto 'eerlijke handel' en heeft hij naar eigen zeggen contact gezocht met de mensen die het destijds te koop aanboden.

Bijzondere vondsten
Naast veel dierbare herinneringen, waaronder het contact met klanten en andere ondernemers uit Naarden, waren er ook een paar opvallende vondsten die de landelijke pers hebben gehaald. Het meeste bekende is een ansichtkaart van Anne Frank die zijn zoon Paul 2008 tussen een stapeltje andere kaarten in de winkel aantrof.

Ansichtkaart
"De kaart was toevallig in mijn bezit gekomen en heeft waarschijnlijk tussen een stapel andere ansichtkaarten gezeten. Toen mijn zoon de kaart liet zien herkende ik de voorkant wel, daar stond een klok op, maar ik had nooit op de achterkant gekeken", vertelt Van den Heuvel nuchter. De kaart is nu in het bezit van het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Niemand leek in die tijd zijn vingers te willen branden aan het veilen van de ansichtkaart. "Het verhaal is toen wel de hele wereld rondgegaan en Naarden werd in één dag wereldwijd op de kaart gezet."

Uniek exemplaar
Een tweede bijzondere vondst, die overigens wel een aardig centje opbracht, was een uit 1924 daterende radio van de NSF (Nederlandse Seintoestellen Fabriek) uit Hilversum. Ook hier speelde zijn zoon Paul een cruciale rol. Hij trof hem aan op de zolder van de winkel en ze wisten allebei niet zo goed wat ze met die houten kast met bakelieten plaat erop en een paar knoppen aan moesten.

Van den Heuvel opperde om het apparaat maar op internet aan te bieden, veel verwachtte hij er niet van. Maar het apparaat stond koud op Marktplaats of werd al gespot door kenners. Het bleek om een van de eerste radio's te gaan die de destijds net opgerichte VARA had laten maken. Het unieke exemplaar belandde uiteindelijk in het Radio Museum in Reusel, te midden van andere antiek radio's. Behalve het handeldrijven zat ook het etaleren de ondernemer in de vingers. En dat bleef niet onopgemerkt. De Regenboog viel regelmatig in de prijzen bij etalagewedstrijden. Wat bescheiden vertelt Van den Heuvel dat het meest dierbare voor hem een boekje met 42 foto's van zijn etalages is. Die zijn door twee bewoners van de Annastraat, Marjon en Jan, genomen. "Het zijn 42 foto's die in ongeveer een jaar tijd zijn genomen met elke keer een andere etalage." Het boekje draagt de dichterlijke titel 'Zo laven wij in Naarden ziel en oog, aan de etalage van de Regenboog'. Het ligt nu nog in de etalage aan de Marktstraat 4, maar het is al verzekerd van een plekje in zijn huis straks.

Vrije tijd

De 84-jarige ondernemer heeft wel naar het moment van afscheid toegeleefd. Hij kijkt niet te veel achterom, behalve naar de mooie herinneringen. Concreet omlijnde plannen voor de komende jaren heeft hij nog niet. Het onderhoud van zijn huis en grote tuin zullen een groot deel van zijn vrije tijd opslokken. En daarnaast heeft hij voorlopig zijn handen nog vol aan het verkopen van de overgebleven spullen via Marktplaats.

Museum
De laatste jaren nam het aantal mensen, ook toeristen, dat een kijkje kwam nemen in de winkel steeds meer toe. "De laatste tijd had ik steeds meer het idee dat de winkel een museum was", grapt Van den Heuvel. "Mensen vroegen of ze een kijkje mochten nemen en natuurlijk mag dat, dat vond ik altijd prima." Voor de buurt kreeg de winkel ook steeds meer een sociale functie. Menigeen kwam wekelijks langs om een praatje te maken, vooral ook over vroeger.

"Mensen willen graag het verleden vasthouden, maar dat wat er was, dat is er niet meer. Ik sprong vroeger ook over een hekje, nu doe ik het netjes open en dicht", glimlacht hij.

Afscheid
Wat Van den Heuvel betreft komt er geen groots afscheid. Hij wil er, zoals hij al heeft laten doorschemeren, niet al te veel aandacht aan besteden. "Mensen die horen dat ik stop, vragen me regelmatig waarom ik niet doorga, omdat ik er nog zo goed uitzie. Maar beter een jaar te vroeg gestopt dan een dag te laat." Niet dat hij een sombere instelling heeft, integendeel zelfs. "Zorg voor de dag van morgen, maar vooral dat je het vandaag naar je zin hebt", is een van zijn vaders uitspraken die hij graag bezigt. Een eventueel feestje organiseren laat hij graag over aan zijn vier kinderen. "Stoppen is zeker zo moeilijk als beginnen", is het enige dat hij er nog aan toevoegt.

Laatste dag
De Regenboog is nog op vrijdagen en zaterdagen geopend, totdat Van den Heuvel op zaterdag 29 oktober definitief de deuren sluit. Dat er weer een winkel in het vrijgekomen pand komt, is zeer waarschijnlijk.

Eurami Naarden is klaar voor de toekomst

Sander Schipper zal maandag de nieuwe zaak openen. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - Met de blik gericht op de toekomst heeft Eurami vestigingsplaats Bussum verruild voor Naarden. Hier kan het bedrijf van Sander Schipper en zijn team doorgroeien en een nog sterkere speler worden in de regio. Eurami levert automaterialen en gereedschappen hoofdzakelijk aan garagebedrijven, maar ook aan particulieren.

Het pand aan de Amsterdamsestraatweg is vrij groot. Het gaat om een vloeroppervlakte van 1500 vierkante meter: twee en een half keer groter dan de vestiging in Bussum. De gehele linkervleugel zal komend weekend ingericht worden. Vrijdag en zaterdag is de vestiging Bussum gesloten en komende maandag is de grote opening in Naarden.

Naarden
Achter in de zaak is het magazijn, dat vol met stellingen staat met de voorraad. De gewenste uitgang aan de achterzijde van het pand lost de logistieke problemen die aan de Landstraat in Bussum bestaan volledig op. Trots laat Schipper zien dat de bestelbussen van Eurami hier makkelijk kunnen laden en hun spullen naar de garagebedrijven in de regio kunnen brengen."Deze achteruitgang, de vele parkeerplekken aan de voorzijde en de daardoor verbeterde bereikbaarheid geven mij veel voldoening."

Showroom
Op de eerste verdieping is de showroom voor zaken zoals skiboxen, fietsendragers en bedrijfskleding. Tevens bevinden zich hier de kantoren, de kantine en een afdeling voor de opslag van zomer- en winterbanden.
Het familiebedrijf zit al sinds 1969 in Bussum. Het plan om te verhuizen is daarom niet van de een op de andere dag genomen. Vader Marius begon in Bussum de zaak en zijn zoon Sander runt het tegenwoordig. "We hadden behoefte om uit te breiden en hier kan dat. Bestaande onderdeellijnen hebben we in de breedte uitgebreid en we hebben ook nieuwe lijnen in ons assortiment opgenomen. De belangrijkste uitbreiding is het opnemen van banden in ons assortiment. Daar verwacht ik veel van."

Groeien
Schipper hoopt de beoogde groei van zijn bedrijf door te kunnen zetten. "Wij proberen ons op verschillende manieren te onderscheiden. Zo hebben we een uitstekende en snelle bezorgdienst, is ons personeel vakkundig en nemen we veel initiatieven om de garagebedrijven te ondersteunen. We zijn een betrouwbare leverancier met bijna 50 jaar ervaring. Toch zijn we een jong bedrijf. Met het openen van deze nieuwe locatie zijn we klaar voor de toekomst," aldus Schipper.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Ietje, Bets en Wim Drees.

Willem Drees en Bussum

Frederik Drees (met ander bezoek) in zijn villatuin.
Villa “Gooioord”.

Eén van onze markantste minister-presidenten is de socialist Willem Drees (1886-1988). Velen denken bij het horen van zijn naam onmiddellijk aan het wettelijk pensioen dat tijdens zijn premierschap tot stand komt. Lange tijd ontvangen alle Nederlanders vanaf de 65-jarige leeftijd een ouderdomspensioen, zij "trekken van Drees". Wat Willem Drees erg geliefd maakte waren zijn eenvoud en bescheidenheid. Afkomstig uit een doodgewoon Amsterdams gezin werkt de leergierige Wim zich na zijn schooltijd op van stenograaf (het woordelijk vastleggen van vergaderingen) tot uiteindelijk minister-president.

Op vierjarige leeftijd verliest Wim zijn vader. Een belangrijke rol in het leven van de intelligente jongen speelt zijn oom Frederik Drees. Deze oudste broer van de aan tuberculose overleden vader is een succesvol zakenman die als makelaar en commissionair in effecten een vermogen heeft verdiend. Op allerlei manieren ondersteunt "oom Frits" de weduwe en haar drie kinderen. Frederik Drees bewoont met zijn gezin een villa aan de Amersfoortsestraatweg in Bussum, direct naast de uitspanning De Gooische Boer. Villa "Gooioord" wordt omgeven door een enorme tuin met een parkachtig gedeelte, een fruitboomgaard en een moestuin. In een aparte woning woont het gezin van de full-time tuinman.

De kleine, o zo verlegen Wim, kwam regelmatig vanuit de Amsterdamse Marnixbuurt naar Bussum. "(Zijn zusje) Iet verhaalde later dat oom Frits met zijn kleine nichtje en neefje wel eens in een nabijgelegen park ging wandelen, Iet aan de ene hand, Wim aan de andere. Op een gegeven moment mocht Wim niet meer mee: 'Dat kind loopt uren naast je en zegt geen stom woord, mopperde oom Frits'"·. Zou Wim wel in de speeltuin van De Gooische Boer hebben gespeeld?

Willem Drees is heel oud geworden. Hij heeft in zijn leven Nederland volkomen zien veranderen en heeft daar zelf in grote mate aan bijgedragen. De levensstandaard is in deze honderd jaar veel hoger geworden, de echte armoede nagenoeg verdwenen. Veel is binnen het bereik gekomen van een grote bevolkingsgroep. Zo wordt het wonen in het Gooi in de twintigste eeuw ook mogelijk voor forenzen met werk in loondienst. In Bussum worden woonwijken gebouwd die zich op deze nieuwe doelgroep richten. Een bijzondere verworvenheid in deze groeiende welvaart is de televisie. Met de eerste uitzendingen vanuit Bussum.

Willem Drees is nog regelmatig in het dorp van zijn oom Frits terug geweest voor interviews in de televisiestudio. Hij heeft dan kunnen zien dat villa Gooioord na lange leegstand is afgebroken (in 1940). De tuin is in de twintiger jaren al volgebouwd met 52 huizen voor de "middenstand", deels met garage! Dit "Plan Gooioord" aan de Lothariuslaan, Waltherlaan en Godelindestraat kan als een symbool worden gezien voor de kansen voor iedereen waar het verlegen neefje over droomde.

Hans Jonker

Astra helpt Opel terug naar de top

Beste verkoopjaar sinds 2011

De verkoop van de Astra groeide met 22%.

Opel heeft in de eerste negen maanden van 2016 circa 895.000 voertuigen verkocht in Europa. Daarmee laat het merk een verkoopgroei van 5,2 procent noteren ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met een afzettoename van ruim 44.000 voertuigen is Opel bezig aan zijn beste verkoopjaar sinds 2011, ondanks dat Opel zich volledig heeft teruggetrokken van de Russische markt.

Van januari tot en met september 2016 groeide de afzet van Opel in achttien landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Ook in Nederland steeg Opels marktaandeel in de totale markt (personenauto's en bedrijfswagens) met 1.85 procentpunt tot 8,36%, goed voor een verkoopgroei boven de 25% en een derde positie op de verkoopranglijst in 2016. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de populaire Astra, die eerder dit jaar werd verkozen tot Auto van het Jaar 2016. Dit jaar zijn al 212.000 Astra's geregistreerd, ofwel 22 procent meer dan in 2015. Het aantal orders voor de nieuwe Opel Astra is inmiddels opgelopen tot ruim 275.000.

Ook de Opel MOKKA X valt goed in de smaak. Van de grondig vernieuwde versie zijn nu al ruim 60.000 stuks besteld, terwijl de compacte SUV pas sinds eind september 2016 in de showroom staat. De groei van Opel in Europa zal zich de komende maanden onverstoord voortzetten door de komst van de vernieuwde Zafira en de compleet nieuwe, volledig elektrische Ampera-e.

KA+ is compact van buiten, ruim van binnen

De KA+ biedt veel ruimte voor passagiers en bagage.

De Nieuwe Ford KA+ arriveert deze maand bij de Nederlandse Ford-dealers en is verkrijgbaar vanaf € 12.995.
De KA+ is een vijfdeurs hatchback die is gebaseerd op het mondiale platform voor compacte auto's van Ford. Hij biedt royale ruimte aan vijf personen en heeft een totale lengte van minder dan 4 meter. Daarmee is hij iets korter dan de Fiesta, maar is wel 29 millimeter hoger. Het ruime interieur biedt genoeg ruimte voor een twee meter lange passagier om achter een twee meter lange bestuurder te zitten. De bagageruimte is 272 liter – genoeg ruimte voor twee grote koffers. Verder zijn er 21 opbergplekken voor kleine items.

De nieuwe KA+ beschikt over een efficiënte nieuwe 1.2-liter Duratec-benzinemotor. De 1.2-litermotor is verkrijgbaar met een 70 en 85 pk en heeft dubbele, onafhankelijke, variabele kleptiming om de prestaties, het brandstofverbruik en de uitstoot te verbeteren. Banden met een lage rolweerstand en verbeterde aerodynamische details leveren eveneens een bijdrage aan een lager brandstofverbruik. De standaarduitrusting bevat onder meer elektrisch bedienbare buitenspiegels en portierramen vóór en centrale portiervergrendeling met afstandsbediening.

Peugeot 5008 is klaar voor de toekomst

De auto is lekker groot, maar het stuur aangenaam klein.

De naam is gebleven, maar het concept is volkomen nieuw. De nieuwe Peugeot 5008 komt in het voorjaar van 2017 en ontgint het gebied van de grote 7-zits SUV's van het C-segment.

De nieuwe SUV Peugeot 5008 heeft niet alleen de nieuwe Peugeot i-Cockpit en het Efficient Modular Platform EMP2, maar ook talrijke hightech uitrustingen. Met zijn zeven separate stoelen is de nieuwe Peugeot 5008 de eerste SUV met de van monospaces bekende modulariteit. De stoelen op de 2e zitrij zijn niet alleen los, maar ook verstelbaar en neerklapbaar. De stoelen van de 3e zitrij zijn neerklapbaar en bovendien gemakkelijk te verwijderen om de recordbagageruimte van maar liefst 780 liter vrij te maken. Het stuur is een nieuw ontwerp met twee platte stukken op het wiel voor meer grip. Het is bovendien compacter, waardoor het zorgt voor meer zicht en meer beenruimte voor de bestuurder.

Aftellen naar de nieuwe Volkswagen Golf

Het aftellen is begonnen: begin november introduceert Volkswagen de vernieuwde versie van zijn meest succesvolle model: de Golf. Deze bestseller rijdt inmiddels al meer dan vier decennia rond. Een complete generatie is er zelfs naar vernoemd; in Duitsland staat 'Generatie X' namelijk te boek als de 'Golf Generatie'. Van geen enkele andere Europese auto werden er meer verkocht: 32.590.025. In de afgelopen 42 jaar is iedere 40 seconden ergens op de wereld een nieuwe Golf verkocht.

Volvo V90 staat bij de dealer

De nieuwe Volvo V90 staat sinds 14 oktober bij de Nederlandse Volvo-dealers. Het standaard uitzonderlijk hoge veiligheidsniveau behoort tot een van de sterkste eigenschappen van de premium estate, evenals een krachtig Zweeds design. Potentiële klanten zijn in de gelegenheid een proefrit te maken en dezelfde positieve ervaringen op te doen zoals beschreven in de vele enthousiaste reacties in de media. De Volvo V90 weet sinds zijn onthulling in februari de aandacht naar zich toe te trekken. Alle ogen waren gericht op de introductiecampagne met Zlatan Ibrahimovic in de hoofdrol. De commercial met de topvoetballer achter het stuur is online meer dan 9 miljoen keer bekeken.

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

GARAGEBOX TE HUUR, NAARDEN, Pr. Margriethof. Huur € 130,- p.m. Tel.: 06-53504070

Bespaar nu op je energierekening! ENERGYWAKEUP.NL of bel Toon 035-7111371

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035-6839235

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.arthursloodgietersbedrijf.nl

Wij zoeken gastouder voor ma-di middag van 12-18 uur in Bussum. 0651571794

Moeite met opruimen? Wil je 1 uur gratis hulp? Bekijk de voorwaarden op www.OpruimcoachRenate.nl of bel 0294-269903

OPHEFFINGSUITVERKOOP FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION 35% KORTING OP DE NAAIFOURNITUREN EN 50% KORTING OP BORDUURSTOFFEN/PAKKETTEN, BAND/KANT EN BREI/HAAKGARENS. NIEUWE BRINK 1-3 BUSSUM. MAAN-DINSDAG GESLOTEN

Voor onze lieve hond (Welshe-springer spaniël) van 8 jaar, zoeken we 2-3 per week een wandelpartner / oppas. Hij is niet geschikt voor kinderen onder de 10 jaar. Tel: 06-14188650 en
ina_willemse@yahoo.com

Uw huis bezemschoon opgeleverd? www.woningontruiming.com of 035-5233599

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure- schoonheids-nagelsalon 15 m2. Inlichtingen: 035-6935525/06-22393323

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Hoekbanken, loungebanken uitverkoop outlet nieuw ZitAxi.nl Emmastraat 40 A Hilversum 035-5338784

Nieuwbouwwoningen in Hilversum en Nederhorst

De villa's van Villa Industria zijn geïnspireerd op directiewoningen.

Nederland heeft tot 2040 één miljoen extra woningen nodig. Zo ook in Gooi en Vechtstreek. Een gigantische opgave en uitdaging, stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

"We moeten daarom slim bouwen, oftewel bouwen voor de specifieke vraag van mensen." Het woningaanbod moet tegemoetkomen aan de kritische woningzoekers en woningzoekers die

Het woningtype Sluis van Nedervecht is ideaal voor jonge gezinnen en zzp'ers. Het woningtype Sluis van Nedervecht is ideaal voor jonge gezinnen en ZZP'ers.

invloed en inspraak willen. Twee nieuwbouwprojecten in de regio spelen hier goed op in.

Villa Industria

De villa's van Villa Industria zijn geïnspireerd op de directiewoning die je vroeger weleens zag op een fabrieksterrein: statig en aantrekkelijk door de rijk gedetailleerde gevel. De fraaie – voor Hilversum bekende – chaletstijl biedt zo veel mogelijkheden in indeling en opties dat straks ieder huis uniek zal zijn. Denk hierbij aan een topgevel of langskap, twee trapposities, verschillende nokversieringen, woonkeuken aan de tuin- of aan de straatzijde, veranda en meer.

Nedervecht type Sluis

Het woningtype Sluis van Nedervecht is ideaal voor jonge gezinnen en ondernemende zzp'ers, maar ook voor senioren is dit een droomwoning. Het grote voordeel is dat je, uitgezonderd de slaapkamers op de verdieping, alle benodigde voorzieningen op de begane grond aantreft. Een royale woonkamer met openslaande tuindeuren, de luxe open keuken, een ruime badkamer en twee grote slaapkamers.

'Nibud-normen zetten huishoudens klem'

Bijna 200.000 huishoudens worden direct en hard geraakt met onnodige regels. Gewone mensen die verder willen op de woningmarkt komen niet aan de bak. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

"De grootste gevaren voor de betaalbaarheid van je hypotheek zijn nog steeds inkomensverlies door echtscheiding, werkloosheid en ziekte. Daar helpen de strikt toegepaste Nibud-normen helaas niet tegen. Het enige dat ze doen, is onnodig veel mensen de toegang ontzeggen tot een hypotheek. Ze zouden daarom versoepeld moeten worden", analyseert voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland.

Tropische sferen in huis

De Aglaonema is Woonplant van de maand oktober. De plant is zeer gemakkelijk in de omgang en kan tegen een stootje.

Dat maakt van Aglaonema een ideale plant voor mensen met niet zulke groene vingers en ziet er toch uit als een bladplant voor gevorderden. Daarnaast hebben de planten sterke luchtzuiverende eigenschappen die een positieve invloed hebben op het leefklimaat.

De bladtekeningen creëren een tropische sfeer. Het blad regelmatig sproeien met lauw water doet Aglaonema goed: het zijn omstandigheden die ook in het herkomstgebied - het tropisch regenwoud - voorkomen.

Nieuws


Twee van de drie belangrijkste doelen uit het Nationaal Energieakkoord worden waarschijnlijk niet gehaald. Dat staat in de Nationale Energieverkenning. In 2020 moet 14% van de verbruikte energie in Nederland uit een duurzame bron komen. In datzelfde jaar moet ook 100 petajoule energie worden bespaard.

Sociale huur


'Gemeente Weesp komt nog redelijk in de buurt van het landelijk gemiddelde van huishoudens in corporatiewoningen passend bij het inkomen, maar Blaricum blijft erg achter.'

Deze en nog veel meer feiten over de betaal- en beschikbaarheid van sociale huurwoningen in de regio vind je op de volgende pagina.

Columnist van deze week: Warna Man

Wonen


JASNO heeft voor vouwgordijnen en verticale lamellen een speciale kindveilige hanger ontwikkeld met GBO. Deze met een octrooi bezegelde hanger snijdt de ketting door wanneer er druk op de lus komt en voorkomt hiermee verstrikking. De kindveilige hanger zal binnenkort standaard aan de swings gehangen worden.

TIP!


Tijdens de komende editie van de Dutch Design Week laat Woonbedrijf zien hoe ontwerpers en bewoners samen werken aan oplossingen voor meer veiligheid en duurzaamheid. Hoe ze een prettige woonomgeving voor ouderen mogelijk maken en hoe ze meedenken over de huisvesting van vluchtelingen.

Woningen in de sociale huursector in kaart

De betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen in de sociale huursector in één overzicht bekijken. Foto: Rochdale

Voor het eerst zijn per regio, per gemeente en soms zelfs per wijk cijfers over de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen in de sociale huursector in één overzicht te bekijken. Dit jaar ligt in de Lokale Monitor Wonen de nadruk op gegevens rond sociale huurwoningen van woningcorporaties en de huurders van deze woningen.

In Nederland woont zo'n 72% van de huishoudens in corporatiewoningen, passend bij het inkomen. In de regio Gooi en Vechtstreek komt de gemeente Weesp nog redelijk in de buurt (71%) van dit landelijk gemiddelde, maar Blaricum blijft erg achter met maar 48%. De andere gemeenten - Hilversum, Laren, Eemnes, Huizen en Gooise Meren - bungelen hier ergens tussenin.

In Blaricum ligt het percentage relatief hoog van huurders die in een corporatiewoning wonen waarvan de huurprijs hoog is ten opzichte van hun inkomen. Met 17% ligt dit twee procent boven het landelijk gemiddelde. Hetzelfde geldt voor Hilversum. Van de huurders die in een corporatiewoning wonen in Laren heeft maar 10% een hoge huurprijs ten opzichte van hun inkomen.

In alle gemeenten van Gooi en Vechtstreek ligt het percentage van huurders die in een woning wonen met een huurprijs die laag is ten opzichte van het inkomen hoog. In Blaricum is dit maar liefst 23%. Gevolgd door Laren met 19%. Hilversum zit gelijk aan het landelijk gemiddelde. Hier huurt 14% een woning die laag is ten opzichte van het inkomen.

Van de huurwoningen van corporaties in Gooise Meren heeft 11% een huurprijs onder 410 euro, 49% van de woningen een huurprijs tussen 410 euro en 629 euro en 31% heeft een huurprijs tussen 629 en 711 euro. Dit komt redelijk overeen met het landelijk gemiddelde van 11, 58 en 25 procent.

Benieuwd hoe de huurwoningen en prijzen in jouw gemeente verdeeld zijn? Kijk op GooisWoonNieuws voor meer informatie.

Column

Restschuld

Kan ik wel verhuizen als ik een restschuld heb?

Als u in een huis woont dat u kort in de jaren voor de crisis heeft gekocht, dan is de kans groot dat uw huis nu minder waard is dan de prijs die u ervoor heeft betaald. Dat is vervelend, omdat uw vermogen daardoor is verminderd.

Anderzijds, zolang u uw hypotheeklasten kunt dragen, is er feitelijk niets veranderd voor uw woonlasten. En nu de huizenprijs weer gestaag omhoog gaat, lijkt het een kwestie van tijd voordat uw huis weer waard is wat u ervoor heeft betaald.

'Er zijn strengere
regels opgesteld'

Als u wilt verhuizen, hoeft een restschuld geen probleem te zijn. Zeker niet als u naar een duurdere woning uitkijkt. Die is immers ook in prijs gedaald, waardoor het verschil tussen uw huidige en uw nieuwe hypotheek vergelijkbaar is met de situatie van voor de crisis.

Waar u wel rekening mee moet houden, is dat de regels voor de maximale hoogte van de hypotheek veel strenger zijn geworden. Die regels hangen samen met de waarde van het te kopen huis, de hoogte van uw inkomen en de hypotheekrente die u gaat betalen. De overheid heeft hiervoor in de afgelopen jaren strengere regels opgesteld.

Als u naar een goedkoper huis toe wilt, liggen de zaken iets anders. Uw nieuwe hypotheek is dan immers lager dan uw lopende hypotheek. Is uw inkomen hoog genoeg, dan mag u in dat geval uw restschuld meefinancieren. Verkoopt u uw huidige huis voor 1 januari 2018 met verlies, dan mag u de rente die u betaalt over de lening voor uw restschuld gedurende vijftien jaar aftrekken bij uw aangifte Inkomstenbelasting.

Een restschuld financiert u met een zogenaamde restschuldfinanciering, die vaak wordt afgesloten met de nieuwe hypotheek. In de meeste gevallen moet u uw restschuld ook binnen vijftien jaar aflossen.

Meer informatie
Heeft u een vraag over het bovenstaande artikel? Neem dan gerust contact met ons op.
Ons telefoonummer is: 085-4860700. U kunt uiteraard ook een mail sturen met uw vraag naar: info@manfs.nl

De gevolgen van rood staan

Per 1 december kan rood staan bij de bank gevolgen hebben voor de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Het Bureau Kredietregistratie (BKR) gaat namelijk kredieten eerder registreren.

Daarmee voldoet het BKR aan de aangescherpte Wet financieel toezicht (Wft). Vanaf 1 december worden alle kredieten geregistreerd die groter zijn dan € 250 en die mensen langer dan een maand gebruiken. Daaronder vallen winkelpassen, creditcards, doorlopende kredieten en limieten op de betaalrekening. Momenteel ligt de registratiegrens nog bij € 500 en geldt zij voor een looptijd langer dan drie maanden.
De strengere registratie biedt volgens het BKR eerder inzicht in het stapelen van (kleine) schulden. Daardoor kunnen mensen met schuldproblemen sneller geholpen worden, stelt het BKR.

Smaakvolle sfeerverlichting

Webwinkel La Boutique Blanche brengt een collectie unieke sfeerverlichting van Vicky Weiler. De ontwerpster laat zich graag inspireren door moderne materialen, waarna haar ideeën voor de vormgeving en een passend lichteffect vanzelf volgen.

In de lampen worden glas- en carbonvezel, materialen die hun oorsprong vinden in de bouwwereld, gebruikt. Het liefst gebruikt Vicky Weiler duurzame materialen voor haar lampen, waarbij de materie het uitgangspunt vormt voor het ontwerp.

De SHERKAN GOLD is een lamp met een metalen structuur en een uniek weefsel dat het licht zeer diffuus doorlaat en een modern gevoeld creëert.

Weer een stijging

In september steeg de woningverkoop met 28,7% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

In totaal verwisselden afgelopen maand 21.009 woningen van eigenaar, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. Net als in de afgelopen maanden waren alle woningtypen meer in trek bij de koper. Vooral vrijstaande woningen waren populair.