BussumsNieuws

16 juli 2014

BussumsNieuws 16 juli 2014


Weer malafide klussers actief in de buurt

Klussers zetten klanten onder druk en vragen hoge bedragen

De klusjesmannen komen met regelmaat naar Naarden en Bussum. Archieffoto: BPV Bart

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bussumers en Naarders moeten de komende dagen weer extra opletten op klusjesmannen die de boel oplichten. De klussers werden de afgelopen week al weer een paar keer aangetroffen. De mannen een klus laten doen kan enorm veel geld kosten.

Het gebeurt wel vaker dat de klusjesmannen Bussum, Naarden en de rest van de streek aan doen. De klusjesmannen, ook wel 'travellers' genoemd, spreken Engels en touren met een busje met Engels kenteken door het land. De mannen trekken door de straten op zoek naar kapotte dakpannen, slechte paadjes en andere ongemakken. Vervolgens bellen ze aan en zeggen ze de problemen graag te verhelpen voor de bewoners. Sommige verbaasde bewoners happen toe. De klusjesmannen gaan vervolgens aan de slag, leveren vaak belabberd werk en rekenen vervolgens veel te hoge bedragen. Een voorbeeld: het schoonmaken van een paadje kan soms wel 5000 euro kosten. Soms gebeurt het wel eens dat de problemen alleen maar erger worden gemaakt; er wordt meer gesloopt dan gerepareerd.

Slachtoffer
Het afgelopen jaar waren meerdere Bussumers en Naarders al eens het slachtoffer. Agenten kunnen amper tegen het probleem optreden. De klanten van de klusjesmannen stemmen toe dat het mankement gerepareerd wordt en dat geldt als overeenkomst. Gedupeerden kunnen dus geen kant op. Het gebeurt wel eens dat gedupeerden met geweld gedwongen worden om het bedrag, hoe hoog ook, te betalen. Als de klusjesmannen hun klanten chanteren en met geweld over de brug komen, kunnen de agenten er vanzelfsprekend wel wat tegen doen.

Agenten roepen op om de klusjesmannen te negeren en mankementen eventueel te laten verhelpen door erkende klussers.

Hoek Westereng nu grote bouwput

De weg werd veranderd in één grote bouwput. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er wordt momenteel druk gewerkt aan het hoekje van de Westereng vlak voor de entree van de sportvelden: de hele Zanderijweg werd de afgelopen dagen veranderd in een bouwput.

De straat wordt opengemaakt om ondergronds te werken en daarna wordt de straat aangepast: er komen andere parkeerplaatsen en de straat wordt met andere stenen herbestraat. Momenteel gaan vrachtwagens en andere grote auto's af en aan om stenen en andere spullen aan te leveren. Al met al duurt het werk nog tot en met 22 augustus.

Verdachte overval laat rugtas achter

Foto: Politie Midden-Nederland

BUSSUM - De verdachte van de overval op de Attent-supermarkt aan de H.K. Onnesweg, nu anderhalve week geleden, heeft na z'n daad een rugtas achtergelaten. De recherche hoopt dat mensen de rugtas herkennen.

Aan de tas valt vooral het gekleurde logo aan de voorkant op. Naast de tas werden ook enkele spullen van de verdachte gevonden, waaronder een petje. De recherche hoopt dat mensen de gevonden tas kunnen koppelen aan de andere bekende gegevens van de verdachte. Er wordt gezocht naar een man van ongeveer 20 jaar met een mager tot slank postuur. De man droeg op de dag van de overval een sportbroek met een donkerblauwe sweater met een capuchon.

Bellen met de recherche kan op 0900-8844 of op 0800-7000.

63

procent van de gecontroleerde Bussumse sportclubs schonk alcohol aan jongeren

Naarden – Bussum en de Hilversumse Meent

De uitgever van de populaire serie '… in oude ansichten' is al geruime tijd geleden failliet gegaan.

Een paar oud-werknemers maakten een doorstart met de uitgeverij die Aprilis heet. De boeken die zij uitgeven onder de titel 'Uijt Hoven, Dorpen en Steden', haalt in de verste verten niet de populariteit van de voorgangers. Waar het precies in zit, ik weet het niet. Maar het prettige gevoel van '…in oude ansichten' krijg je niet. Zit het in de opmaak, in de keuze? Is het allemaal nog te kort geleden? Misschien in dat alles. Wat gebleven is, is de onverwoestbare kwaliteit van het ingebonden boek. Nu niet meer langwerpig van formaat, maar vierkant.

Aprilis vraagt aan kenners van de plaatselijke historie om met oude (en nieuwe) foto's die historie te beschrijven en Aprilis gaat er mee aan de gang. Zo verscheen in 2003 deze aflevering over drie woonplaatsen die wat veel voorzieningen betreft aan elkaar verbonden zijn. Arie Gouka, tot en met 2010 wethouder te Bussum, verzamelde zwart/wit foto's en schreef er toelichtingen bij. Hij koos voor de periode 1930 – 1980 en tracht enige samenhang aan te brengen tussen de historische, maatschappelijke en ruimtelijke ontwikkeling. Verbaas u over het Bussumse kernplan uit de jaren 50. En eindelijk krijgt de Hilversumse Meent eens een duidelijke plaats in een boek. Het boek telt 108 pagina's.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Naarden
* PGN Grote Kerk 10.00u. dr. J.P. Schouten H.A.
* RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistieviering; 12.00u. Eucharistieviering Ouderen; 15.00u. Plechtig Lof
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. ds. J. Bos; 17.00u. ds. J. Bos

Bussum
* RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
* RK St. Jozefkerk 10.00u. Parochianen
* PGB Wilhelminakerk geen dienst
* PGB Verlosserkerk mw. ds. H.W. van Beelen
* PGB Spieghelkerk 10.30u. ds. R. Maas
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. A. Visser; 17.00u. ds. G.J. Mantel
* Remonstrantse Gemeente N-B 10.30u. Triodienst in Majellakapel NPB
* Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30u. ds. G.A. de Vries Triodienst
* Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. Triodienst in Majellakapel NPB
* Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B dr. B.M.J. Nagel
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. mw.drs. A.A. Dijkslag
* Het Apostolisch Genootschap geen dienst
* De Christengemeenschap 10.00u. geen dienst

Verhalen vervagen... Het beeld blijft

Foto: Gerard Buhr

Zoals bekend ben ik 50/50 Frans en Duits. Dus heeft het jaar 2014 enige betekenis. In de Eerste Wereldoorlog stonden beide opa's als aartsvijanden tegenover elkaar. Veel later verzoenden ze zich.

Henri (grand Pépé) Mottet was opa van moederszijde en Richard Buhr dus van vaderskant. Gedurende de oorlog van '14-'18 waren ze helaas gezworen vijanden en de grondige haat was er bij beide partijen diep ingehamerd. Henri was grootgrondbezitter en herenboer in de Franse Alpen bij Embrun, terwijl Richard een bloemisterij annex tuinderij bestierde in Oldenburg, Noord-Duitsland. Ergens eind jaren '50 kwam de grote verzoening. Opa Henri kwam voor het eerst verder dan 20 kilometer van zijn woonplaats en belandde bij zijn dochter in Bussum. Vandaar uit ging het richting Duitsland. Het moet een uitermate aangrijpend moment zijn geweest toen beide ex-soldaten en vijanden elkaar op het erf van de grote Saksische boerderij bij Oldenburg in de armen vielen en met tranen in de ogen de verbroederingskus gaven. Het beeldje op de foto stelt général Joffre voor. Een van de grote Franse krijgsheren die in bepaalde kringen nog steeds verheerlijkt wordt. Tot mijn moeders afschuw is het gipsen model ooit eens aan stukken gevallen. Gelukkig heb ik het behoorlijk kunnen restaureren en Joffre prijkt nu al jaar en dag op mijn vitrine met bodemvondsten. Als blijvend beeld van een vreselijke strijd. Honderd jaar geleden.

Weerbericht

Zeer warm, in het weekeinde kans op onweer
Smaakmaker voor de komende dagen is een hogedrukgebied boven de Noordzee dat zich in het weekeinde richting Scandinavië verplaatst. Vanuit het zuidwesten komt vervolgens een frontale buienzone naderbij gekoppeld aan een Atlantisch lagedrukgebied. Er volgt onweer en enige afkoeling. Van een langere stabiele zomerse periode is daarom nog geen sprake.

Donderdag en vrijdag
Donderdag schijnt de zon volop. Met een matige oostenwind wordt het zomers warm met een maximum van 25 à 26 graden. Ook vrijdag overheerst zonneschijn en is het wederom fraai strandweer. Er waait een matige zuidoostenwind. De nachtelijke minima schommelen rond de 16 graden. In de middag oplopend tot een maximum temperatuur van circa 28 graden.

Het weekeinde
Ook voor zaterdag wordt aanvankelijk zonnig weer verwacht. Later op de dag komt er stilaan meer bewolking. Er is kans op een onweersbui. Het wordt tropisch warm met 30 graden of iets hoger. In de nacht naar zondag en overdag neemt de kans op een donderbui verder toe. Zondagmiddag wordt het 23 graden. De matige zuidoostenwind draait zondag naar zuidwest.

Weetje
Krijgen we deze zomer een hittegolf? Juli 2013 was zeer warm met van 21 t/m 27 juli een officieel landelijke hittegolf. De eerste hittegolf sinds de record warme juli van 2006. Voor een hittegolf moet het minstens vijf dagen achtereen 25 graden of hoger worden, waarvan drie dagen boven 30 graden. Daarvoor is een stabiele zomerse periode nodig en dat is er nog niet.

De uitgever van de populaire serie '… in oude ansichten' is al geruime tijd geleden failliet gegaan.

Een paar oud-werknemers maakten een doorstart met de uitgeverij die Aprilis heet. De boeken die zij uitgeven onder de titel 'Uijt Hoven, Dorpen en Steden', haalt in de verste verten niet de populariteit van de voorgangers. Waar het precies in zit, ik weet het niet. Maar het prettige gevoel van '…in oude ansichten' krijg je niet. Zit het in de opmaak, in de keuze? Is het allemaal nog te kort geleden? Misschien in dat alles. Wat gebleven is, is de onverwoestbare kwaliteit van het ingebonden boek. Nu niet meer langwerpig van formaat, maar vierkant.

Aprilis vraagt aan kenners van de plaatselijke historie om met oude (en nieuwe) foto's die historie te beschrijven en Aprilis gaat er mee aan de gang. Zo verscheen in 2003 deze aflevering over drie woonplaatsen die wat veel voorzieningen betreft aan elkaar verbonden zijn. Arie Gouka, tot en met 2010 wethouder te Bussum, verzamelde zwart/wit foto's en schreef er toelichtingen bij. Hij koos voor de periode 1930 – 1980 en tracht enige samenhang aan te brengen tussen de historische, maatschappelijke en ruimtelijke ontwikkeling. Verbaas u over het Bussumse kernplan uit de jaren 50. En eindelijk krijgt de Hilversumse Meent eens een duidelijke plaats in een boek. Het boek telt 108 pagina's.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Bussumse scholen scoren het best van heel het land

Ook Naarder scholen halen goede voldoendes

De Gooilandschool scoorde wederom het hoogst van Bussum. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De Bussumse groepachters hebben het afgelopen jaar het hoogst gescoord met de Cito-toets. De scholen scoren het best van heel Nederland. Dat heeft RTL Nieuws onderzocht en deze week bekend gemaakt. De gemeente reageert trots.

De Bussumse scholen, waar in totaal 384 deelnemers meededen aan de bekende toets, scoren al met al een 7,93. Van de Bussumse scholen scoort de Gooilandschool wederom het best. De school was een jaar geleden nog de beste van het land en scoort nu een 8,9. Achter de school scoren ook de Juliana Daltonschool en De Hoeksteen met een 8,5 erg goed. Alle Bussumse scholen kunnen rekenen op een goede score: de St. Vitusschool (8,2), KMS (8,0), Emmaschool (7,7), Vondelschool (7,4), Juliana Brandsmaschool (7,4) en Vrije School Michaël (7,4) scoren goed. De Zonnewijzer (6,4) scoort wat lager, maar scoort ook nog gewoon een nette voldoende.

Dat de Bussumse scholen het zo goed doen mag knap worden genoemd, maar was wel te verwachten. De best scorende school behoort al veel langer tot de top, de nummer twee werd de afgelopen twee jaar benoemd tot excellente school. De Bussumse scholen staan er dus goed op.

De Bussumse scholen staan er veel langer goed op

Naarden
Ook de Naarder scholen scoren goed. Al met al behoort Naarden met een 7,64 ook nog tot de betere gemeenten. Van de Naarder scholen scoort school KinderRijk met een 8 het best.

De Tweemaster, Calsschool en de Godelindeschool scoren een 7,8. Ook de Rehobothschool (7,4) en de Comeniusschool (6,6) scoren voldoendes.

Helios bundelt krachten met Ambiance Van der Wal

ADVERTORIAL

De gerenommeerde zonweringsbedrijven Helios en Ambiance Van der Wal hebben hun krachten gebundeld. Dit om de consument nog beter van dienst te kunnen zijn op het gebied van home comfort. Helios heet nu Ambiance Zonwering Van der Wal.

Het voordeel voor de consument is zonneklaar: door dit samenwerkingsverband is het mogelijk om de service verder te optimaliseren. De Bussumse vestiging blijft gewoon open op het oude en vertrouwde adres. Kijkt gerust eens op www.ambiance-zonwering.nl/vanderwal-bussum.

Team
Een ander voordeel is dat de teamuitbreiding voor een grotere slagvaardigheid zorgt. Het grotere montageteam kan sneller anticiperen op wensen van klanten. Samenvoeging met Ambiance Zonwering Van der Wal betekent dat er ook op andere terreinen verbeterslagen zijn gemaakt: een bredere groep inzetbare medewerkers, uitbreiding van het assortiment en voor elk soort werk een specialist in huis.

Bovendien is het nu mogelijk om integrale adviezen (woninginrichting, terrasoverkappingen, etc.) uit te brengen en deze tot een fraaie oplossing in de praktijk te brengen. Ambiance Zonwering Van der Wal heeft de capaciteit in huis om een totaal project aan te nemen. Ook is het een optie om op deelterreinen het specialistennetwerk van Ambiance Zonwering Van der Wal in te schakelen.

Historie
Ambiance Zonwering Van der Wal is een bedrijf dat al sinds 1929 zijn sporen verdiend heeft in de zonwering. Door deze samenvoeging ontstaat er één sterke speler op het gebied van zonwering met twee winkels in het Gooi: Hilversum en Bussum.

Vrachtwagen vol hulpgoederen aangekomen

BUSSUM - Bussumers hebben er samen voor gezorgd dat er een volle vrachtwagen vol hulpgoederen afgelopen week naar Servië kon vertrekken. Dat laat aanjager Joop Heerschop weten. Al met al werd er voor honderd m³ aan spullen naar het Oost-Europese land gestuurd.

De grote vrachtwagen vertrok donderdag een week geleden, afgelopen maandag kwam de wagen vol hulpgoederen aan.

De vrachtwagen werd de afgelopen weken gevuld met hulpgoederen, geschonken door veel Bussumers. De burgemeester gaf daar twee weken geleden het startschot voor. Heerschop laat weten dat de hulpactie 'volkomen geslaagd' was.

Boetes: 20.000 Bussumers reden te hard

BUSSUM - Het afgelopen jaar hebben ongeveer 20.000 Bussumers een boete gekregen omdat ze te hard gereden hebben. Dat heeft het CJIB bekend gemaakt.

De Bussumse autobestuurders reden over het algemeen 8,26 km/uur te hard. De doorsnee boetes kenden een totaalbedrag van € 57,04 euro. Dat komt al met al neer op een totaalopbrengst van € 1.117.337,- voor de staatskas.

Afgelopen maand werd bekend dat voor heel Nederland het aantal verstrekte boetes voor hardrijders weer toenam. In totaal werden er 7,7 miljoen boetes gegeven, met een totaalopbrengst van 467 miljoen euro.

Werk aan berm achter de rug

BUSSUM - Het kostte twee dagen schoffelen, harken en ploegen, maar de weg kan er weer mee door: de werknemers hebben het werk aan de Huizerweg weer achter de rug.

De weg moest door de werkzaamheden de afgelopen twee dagen steeds een stukje worden afgesloten. Met hulp van verkeersregelaars werd het verkeer steeds de andere kant op gewezen.

Het gebeurt met regelmaat dat de berm onderhouden wordt. De weg moet daar steeds stukjes voor afgesloten worden.

Woonzorgcentrum even decor Pasar vol geur en kleur

Foto: Bob Awick

BUSSUM - De bewoners en medewerkers van Patria hebben zaterdag de hele dag de deuren geopend voor belangstellende bezoekers: de bekende 'Pasar' van het woonzorgcentrum vond plaats. Het was de hele dag een feest met geur en kleur. Zo was er van alles te eten, maar werden er ook cd's, boeken en kookspullen verkocht. Daarnaast zorgden bands voor een leuke sfeer. Af en toe werd er ook nog gedanst. De Pasar van het Bussumse woonzorgcentrum vormt elk jaar weer een veelbezocht evenement.

Extra aandacht brandpreventie in wijken met rieten kappen

Informatieavond Valkeveen krijgt navolging

Het preventieteam hoopt dit te voorkomen. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De brandweer gaat meer aandacht besteden aan brandpreventie bij woningen met een rieten kap.

In de brandweerkazerne van Huizen vond onlangs al een informatiebijeenkomst voor villabewoners plaats. Het maakte deel uit van de preventieprojecten van Brandweer Gooi en Vechtstreek. De bijeenkomst diende als een pilot en was in eerste instantie gericht op de wijk Valkeveen in Huizen en Naarden. "Het voornemen is om deze werkwijze breder in de regio uit te rollen, zeker na het succes van deze pilot. De bijeenkomst leverde veel belangstelling en positieve reacties op", aldus de brandweer.

De brandweer gaf adviezen voor maatregelen die bewoners zelf kunnen uitvoeren om de brandveiligheid te verbeteren. Ook was er een bewoner aanwezig die zelf ervaring heeft gehad met brand in zijn rieten dak. De bewoners deden op de avond veel kennis op om zelf de maatregelen te treffen die helpen om brand te voorkomen of in een vroeg stadium te ontdekken. De brandweer wil de handen ineen slaan met de bewoners en makelaars om zo de brandveiligheid te vergroten.

Lutgard Veraart

55 jaar oud
Winkelmanager bij de Wereldwinkel in Bussum
Styliste

Waar in Bussum kom je graag?
"In de Wereldwinkel aan het Julianaplein. Ik werk er nu drie maanden en ga in positieve zin de winkel veranderen. Ik wil de focus leggen op het verhaal achter de producten."

Ben je zelf ook een wereldburger?
"Ja, dat denk ik wel. Ik niet heel veel gezien van de wereld, maar toevallig vertrek ik binnenkort naar India. Ik ga met mijn rugzak door het land trekken, met de trein reizen en mij aanpassen aan de cultuur."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik zou in ieder geval mijn zoon en vader wat geld toestoppen. Daarnaast wil ik mij graag verbinden aan een project in een derdewereldland. Misschien dat ik wel iets tegenkom in India. Twee jaar terug was ik overigens in het Atlasgebergte. Daar stond op drie dagen lopen van de bewoonde wereld een klein ziekenhuis. Dat vond ik een heel mooi project. Je kunt dan ook 1 op 1 hulp bieden."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan zou ik het Julianaplein leuker maken. Er staan hele mooie bomen en een prachtge fontein, alleen zie je die niet goed. Er is namelijk een lelijke stenen rand met ongezellige begroeiing die in de weg staat. Ik zou zeggen; maak het open zodat iedereen de schoonheid ziet."

Je bent stylist en kleurspecialist, maar wat is jouw lievelingskleur?
"Magenta. Dat is een roze, maar vooral ook krachtige kleur."

Met wie zou je nog eens een goed gesprek willen?
"Met Paul Rosenmüller. Ik stem altijd GroenLinks en heb in het verleden dus ook op hem gestemd. Daarnaast zet hij zich in voor gezonde voeding op scholen. Bewustwording over wat verkeerde voeding met je doet, daar maakt hij zich hard voor. Goed ontbijten, 's avonds gezellig met elkaar de dag doornemen aan tafel, dat vind ik zelf ook heel belangrijk."

Waar zullen we op proosten?
"Op een gezond en gelukkig leven."

Gemeente: wonen, werken en recreëren

NAARDEN/BUSSUM - Als Naarden en Bussum over anderhalf jaar één gemeente vormen met Muiden dan moet de gemeente vooral een goede gemeente worden om te wonen, te werken, te ondernemen en de recreëren. Dat menen de gemeenteraden.

Volgens de gemeenten heeft de te vormen gemeente dromen. Vooral om een goede en leuke gemeente te worden. "Samen wonen, werken, ondernemen en recreëren in een groen en historisch gebied", wordt er als voornaamste wens genoemd. Ook moet de gemeente duurzaam worden.

De toekomstwensen voor de gemeente werden onlangs vastgesteld.

Bekerpoules voetbalclubs bekend

NAARDEN/BUSSUM - Met nog een paar weken voordat het voetbaljaar weer start weten de Bussumse en Naarder voetbalclubs welke tegenstanders ze treffen voor de KNVB Beker.

SDO treft met hoofdklasser JOS/Watergraafsmeer de meest aansprekende tegenstander. De twee ploegen troffen elkaar afgelopen jaar al een keer, SDO won toen. Naast de Amsterdammers treft SDO ook nog zaterdageersteklasser Eemdijk en zaterdaghoofdklasser NSC Nijkerk. SDO moet eerste of tweede worden om de volgende ronde te halen. BFC treft ook een paar bekende ploegen. De Bussumse derdeklasser speelt tegen de zaterdagtak van NVC, zaterdagderdeklasser AH'78 en het Lelystadse Batavia '90, dat een klasse lager speelt. BFC moet eerste worden om de volgende ronde te halen.

NVC speelt tegen zaterdagderdeklasser CJVV, zondagderdeklasser Laren '99 en zaterdagtweedeklasser VOP. Ook NVC moet eerste worden.

Volop werk aan Slochterenlaan

De straat wordt deels afgezet voor het werk. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er wordt momenteel volop gewerkt aan de Slochterenlaan. De stoep en de weg voor de Action worden deels afgezet.

Er wordt gewerkt om de verkeersdoorstroom te verbeteren. Zo wordt de laad- en loshaven groter gemaakt, zodat de vrachtwagen straks helemaal naast de straat staat. Ook worden de parkeerplaatsen tegenover de zaak verbeterd, zodat er straks beter geparkeerd kan worden. Het parkeren rond de zaak was een probleem, omdat de straat steeds vol stond. Het werk duurt nog tot de bouwvak.

Web topvijf

1. Verdachte overval laat rugtas achter
2. Amersfoortsestraatweg paar dagen afgesloten
3. Bussumse scholen scoren het best
4. Weer oppassen voor frauderende klussers
5. Gemeenten hopen graantje mee te pikken van Floriade

'Er ontstaat een hechte band tussen medewerkers en tieners'

Opvangcentrum Tiens aan de Herenstraat bestaat 15 jaar

Het opvangcentrum aan de Herenstraat. Foto: Sjoerd Stoop

door Yvette Geerts

Het opvangcentrum Tiens (onderdeel van Stichting Kinderopvang Bussum, Naarden, Muiden, Muiderberg) bestaat dit jaar 15 jaar. Tiens verzorgt de opvang van tieners vanaf tien tot zestien jaar en is gevestigd aan de Herenstraat in Bussum. Er staan geen grote activiteiten gepland om dit te vieren. Liever kijken ze vooruit en houden medewerkers én leiding zich bezig met de toekomst en het begeleiden van de kinderen.

Tiens is in 1999 ontstaan vanuit de kinderen zelf. Kinderen vanaf een jaar of tien wilden niet meer naar de BSO, ze verveelden zich daar en het activiteitenaanbod sloot niet aan op hun leeftijd. Nu willen ze na de basisschoolleeftijd niet meer weg aldus Claartje Paulussen, leidinggevende bij Tiens. Het moment van verlaten van de basisschool is veelal wel aanleiding om ook de opvang te verlaten. Claartje licht toe: "De vergoeding voor opvang vervalt zodra kinderen twaalf jaar oud zijn."

Volop te doen voor de jongens... Foto: Yvette Geerts
... maar ook zeker voor meisjes. Foto: Yvette Geerts

'Kinderen willen na de basisschoolleeftijd niet meer weg bij Tiens'

Tachtig tot negentig kinderen per dag brengen de middag (en in vakanties hele dagen) door bij Tiens. In totaal komen er 300 kinderen per week. Elke dag worden er drie activiteiten aangeboden, waarbij er een goede balans is tussen vrijheid en structuur. "Alles gaat ook in overleg met de ouders, en heel belangrijk: de tieners moeten hun vrijheid en zelfstandigheid verdienen. Wij zijn hier deels ook bezig met opvoeden en dat doen we in samenspraak met ouders," aldus Angelique Meijer, één van de leidsters. Tiens werkt daarvoor met een zogenaamde zelfstandigheidsverklaring. Dit is een levend document waarin de regels die afgesproken worden tussen ouders en leiding zijn vastgelegd. Volgens Angelique houden negen van de tien kinderen zich daar prima aan. Gaan ze toch een keer in de fout dan moeten ze zelf hun ouders inlichten. Ook dat maakt deel uit van het nemen en geven van verantwoordelijkheid.

Angelique: "Het leukste aan werken met tieners is dat elke dag echt anders is, de ene keer komen ze heel vrolijk binnen en gaan ze lekker hun gang. Maar ook komt het voor dat ze iets hebben meegemaakt en eerst hun verhaal kwijt willen. Daar wordt altijd tijd voor gemaakt. Claartje: "Kinderen komen hier graag en zien het helemaal niet als inperking van hun vrijheid. Natuurlijk lijkt het de ultieme vorm van vrijheid: alleen thuis zijn zonder je ouders. Maar drie keer alleen thuis komen in een leeg huis, dat is nog spannend en cool, maar daarna ervaren velen het toch anders. Dan zijn ze liever hier met hun vrienden." Er ontstaat ook een hechte band tussen medewerkers en tieners. Claartje: "Als tieners afscheid nemen vinden we dat best wel lastig. Je maakt veel mee met elkaar. Wij zien ze 'klein' binnenkomen en vervolgens zeker en sterk weer weggaan."

'Het leukste aan werken met tieners is dat elke dag echt anders is'

Een jong en divers team
Het team dat op de groep staat is jong en divers: de oudste is 35 en de een is actief sporter, de ander kookt of is juist heel creatief. Er is weinig verloop en het team bestaat voor de helft uit mannen, waardoor er ook meer aandacht is voor fysieke activiteiten. Dit hoge percentage mannen is een uitzondering binnen het basisonderwijs en ook binnen de stichting, plekken waar mannen over het algemeen ondervertegenwoordigd zijn. Iets waar ze bij Tiens best wel trots op zijn. Alle medewerkers zijn pedagogisch geschoold en er wordt veel aandacht besteed aan opvoedkundige thema's. Claartje: "Binnen de stichting hebben we momenteel als thema 'Samen goed voor later'. Voor tieners hebben we dat onder meer gekoppeld aan een discussie in de vorm van Het Lagerhuis." Ook is er veel aandacht voor zaken als social media en actuele gebeurtenissen. Claartje: "Er zijn themavonden, ook voor ouders, zoals 'kind online'. Tijdens groepsmomenten praten we over hoe om te gaan met bijvoorbeeld Facebook, maar ook over een tiener die gepest wordt en zelfmoord pleegt."

Een gevarieerd aanbod
Tiens biedt activiteiten aan op allerlei gebieden. Soms in overleg met de tieners zelf, maar soms is het ook gewoon 'eten wat de pot schaft'. Dat zijn niet altijd activiteiten die ze zelf kiezen, maar de meeste doen goed mee en vinden vaak achteraf ook nog leuk. Een greep uit de activiteiten: Sport, cultuur, kunst, dans, theater, muziek, fietsen, rodelen in Limburg en een dagje naar Texel. Uiteraard is er ook ruimte om lekker te kletsen, een spelletje te spelen, of te chillen.

Claartje: "Vroeger konden we nog naar een museum in de buurt, maar de kinderen hebben eigenlijk alles in de buurt al zo'n beetje gedaan en gezien. Ook op de BSO worden al veel verschillende activiteiten georganiseerd. We moeten en willen wel vernieuwend blijven!" Zeker in de vakanties, wanneer kinderen hele dagen bij Tiens verblijven is dat een hele kunst. Voor de zomervakantie wordt dan ook met zorg een heel programma samengesteld met diverse activiteiten en per week een nieuw thema. Deze zomer zijn de thema's: Ter Land ter Zee en in de Lucht, Back to Basic, Ontdek je Talent, Zoek je Beroep, Op Avontuur en Reis om de Wereld. Activiteiten die daar bij horen: vissen, yoga, een dagje naar de Jordaan in Amsterdam, kunst maken voor een goed doel, naar het strand, schilderen, een dansmarathon en veel meer.

Toch nog goud voor Jeffrey

Jeffrey gaat met z'n gewonnen waardebon voor een loungeset van Loungeset.nl een lekkere zomer tegemoet. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De mannen van het Nederlands elftal moeten het doen met brons. Hoe knap ook, Bussumer Jeffrey Bos (24) mag het doen met goud. Het goud van de WK-pool van Naarden en Bussum welteverstaan. Op het allerlaatste moment nam de Bussumer de eerste plaats over.

Dat Jeffrey alsnog aan kop staat, verbaast hem zelf het meest. "Het komt echt totaal onverwacht", lacht Jeffrey. De Bussumer heeft het WK op de voet gevolgd. "We hebben zo'n beetje alle duels wel bekeken. Dat werd soms wel eens laat, maar als sportfanaat moet je dat er voor over hebben. Met de WK-pool werd het WK net even wat leuker."

Jeffrey houdt een erg tevreden gevoel over aan de resultaten van het Nederlands elftal. "Het was ontzettend jammer dat ze geen goud konden pakken, maar ze hebben het echt heel goed gedaan. Nu mocht Duitsland de beker omhoog houden. Nadat Nederland door Argentinië werd verslagen, kun je met Duitsland als wereldkampioen best vrede hebben. Maar ja, Nederland had toch leuker geweest."

De WK-poolzege levert Jeffrey een waardebon van 750 euro op. Daarmee kan de Bussumer een loungeset van Loungeset.nl gaan kopen. En dat komt op een goed moment. "Ik heb plannen om komend jaar op mezelf te gaan wonen, dus zo'n set zou enorm helpen. We hebben al even rondgegeken en kwamen al veel leuke sets tegen. Dat gaat dus wel goedkomen."

De wedrennen (I)

Renbaan onder midden. Detail van kaartje Gooiland uit: Wandelingen door Nederland door J. Craandijk (1882).

Aan het eind van de 19e eeuw waren harddraverijen in Bussum populair. Zoals op 28 augustus 1880. De Harddraverij-Vereeniging had de heide tussen Bussum en Hilversum verkozen voor het houden van wedrennen, aan de voet van de heuvelrug (Lange Heul), ongeveer 500 meter van waar nu de Randweg is.

Spoorwegmaatschappij H.IJ.S.M. besloot de reizigers naar Bussum te gerieven door een tijdelijke halte in de nabijheid van de baan te maken.

Er zou een tribune komen voor 1.000 personen. Die zaterdag was een mooie zomerdag. Mensen kwamen in rijtuigen, plezierwagens, boerenwagens, omnibussen, karren en vooral per trein. Uit een officiële opgave blijkt dat die dag 10.780 personen per trein naar Bussum zijn vervoerd. Het totaal aantal bezoekers wordt op 20.000 geschat. De wedrennen zouden om 12 uur beginnen , maar om 9 uur waren al velen aanwezig. De eerste trein terug was om 18 uur aangekondigd, maar om 16 uur waren de rennen al afgelopen. Omdat er al een trein klaar stond, waren de eerste treinreizigers om 17 uur weer terug in Amsterdam.

Gegevens en tekening (situatie 1880) van A.d.B. uit de Bussumsche Courant van November/December 1930.

Om 12 uur liepen de ruiters al heen, en weer en ook werden enkele amazones gezien. Er was veel 'public d'élite'. Zelden waren zoveel adellijke en patricische families bijeen te zien. Het uiterlijk aanzien werd verhoogd door rijdende artilleristen. Zij waren, in vol ornaat en met berenmutsen op, op grote afstand zichtbaar en ook het muziekgezelschap was rijkelijk versierd met tressen en blinkende knopen. De buffetten waren goed voorzien en het was er zo druk dat militairen de pachter moesten ontzetten.

De man aan de welpomp had handen vol werk met het vullen van emmers, nodig voor de dorstige viervoeters.

Kort voor aanvang zaten de muzikanten in de tent gereed om hun muziek te laten klinken. De kapelmeester nam de maatstok ter hand, de muzikanten zetten hun instrumenten aan de lippen. Juist toen de eerste tonen klonken, bezweken enige planken van de vloer. Het voorval liep zonder schade af en even later klonk lustig de marsmuziek over de heide.

Hoe de wedrennen afliepen? Zie De wedrennen (II) en (III).

Klaas Oosterom

Meer over renbanen in Bussum in het Bussums Historisch Tijdschrift nr 2 2008; te koop bij de HKB.

'Het beste van twee werelden'

Naarder arts maakt boek over jezelf gezond voelen

Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

NAARDEN - Als het pas verschenen boek 'Kinderbuik' van Dr. Judith Deckers-Kocken één ding duidelijk maakt dan is het wel: goed in je vel zitten is de belangrijkste voorwaarde om gelukkig te zijn én dat is voor iedereen mogelijk. Of je je gezond voelt of niet, of je nu kind bent of volwassen. Kinderbuik is een handboek voor kinderen, ouders en iedereen die beroepsmatig met kinderen omgaat. Het boek gaat dan ook niet over buikpijn of ziek zijn alleen. Het boek maakt je bewust van alle mogelijkheden die er zijn om je eigen gezondheid zelf te beïnvloeden. Met dit boek en de vernieuwende visie op gezondheid: 'jezelf kunnen zijn', wil Judith Deckers-Kocken kinderen die niet lekker in hun vel zitten iets teruggeven. Namelijk: kwaliteit van leven.

Aan de keukentafel van haar huis in Naarden 'mijn huidige kantoor', vertelt Judith over haar ervaring en ambities. "Een bijdrage aan de bewustwording van de invloed van voeding, beweging en ontspanning op je gezondheid. Wanneer je bewust dingen doet en bewust eet waar je blij van wordt, zal je ook minder last hebben van je ziekte. Of die ziekte chronisch is of niet, dat maakt geen verschil."

'Jezelf kunnen zijn en accepteren wie je bent, de basis van ieder kind'

Judith werkt al meer dan twintig jaar als kinderarts en wetenschappelijk onderzoeker. Ze is gespecialiseerd in maagdarmleverziekten (MDL) en heeft onder meer een kinder-MDL afdeling in Almere opgezet en wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van yoga bij kinderen. Onlangs heeft zij haar eigen MDL-praktijk in het Jeroen Bosch ziekenhuis (Den Bosch) overgedragen om zich volledig te richten op het opzetten van een eigen expertisecentrum voor kinderen met MDL-gerelateerde problemen. In dit centrum 'Kinderbuik&co' brengt zij verschillende disciplines bij elkaar. Artsen en verpleegkundigen vanuit de reguliere gezondheidszorg, maar ook coaches, diëtistes, psychologen en yogadocenten. Judith: "Met deze praktijk hoop ik een groot deel van de kinderen te bereiken, maar mijn ambitie reikt verder. Ik wil voorkomen dat de ruim 700.000 kinderen met een chronische aandoening zich alleen maar patiënt voelen." Vooruitlopend daarop beschrijft ze in het boek 'Kinderbuik, Lekker in je vel door aandacht, ademen en eten', haar ervaringen.

Het beste van twee werelden
In twintig jaar als arts heeft ze veel kinderen en ouders gezien. "Kinderen komen pas bij mij terecht als ze vaak al een lange weg hebben afgelegd bij algemene artsen. Vaak is van alles al geprobeerd. Het kind is er niet altijd beter van geworden en zeker niet gelukkiger. Ik voel direct aan wanneer er iets 'ontbreekt'. Kinderen willen zichzelf kunnen zijn. En zichzelf kunnen zijn is niet hetzelfde als 'hun ziekte' zijn. Kinderen, chronisch ziek of niet, willen mee kunnen op schoolreisje, op straat spelen en eten wat ze lekker vinden."

Ze heeft tal van onderzoeken gedaan, waaronder het effect van yoga op kinderen. Judith: "Jezelf kunnen zijn en accepteren wie je bent, dat is de basis van ieder kind, ook voor chronisch zieke kinderen. Die kracht halen ze niet uit de wereld om hen heen."

'Veel kinderen krijgen een label, maar een kind is niet zijn ziekte'

Die visie en kijk op gezondheid maakt haar redelijk uniek in de reguliere medische wereld. Maar juist ook vanuit de reguliere omgeving wordt er met veel bewondering en belangstelling naar haar werk gekeken. "Veel artsen weten ook op een gegeven moment niet meer wat ze met sommige klachten aan moeten. Dan moet je anders gaan kijken. De ziekte niet zien als een probleem dat om een oplossing vraagt is daar een mooi voorbeeld van. Soms is er namelijk geen oplossing en moet je kijken naar wat nodig is voor jouw kwaliteit van leven. Vervolgens kun je dat gebruiken in combinatie met de westerse reguliere geneeskunde.

Judith koppelt het feit dat er steeds meer kinderen uit balans raken aan haar overtuiging dat we als maatschappij iets niet goed doen. "Van de ruim 700.000 kinderen met een chronische aandoening in Nederland, zijn er 100.000 kinderen met functionele (=onverklaarbare en terugkerende) buikpijn, dus zonder aanwijsbare medische oorzaak. Kinderen met deze vorm van buikpijn ervaren een beperking in hun dagelijkse activiteiten. Ze zijn vaker niet aanwezig op school, hebben minder sociale contacten en voelen zich ongelukkig of uit balans. En dat terwijl we meer dan vroeger gericht zijn op maakbaarheid, alles moet perfect zijn. Veel kinderen krijgen een label, maar een kind is niet haar of zijn ziekte. Ik kijk naar wat een kind zelf nodig heeft." Een vraag die ze regelmatig stelt aan kinderen is wat zij zelf lekker vinden om te eten, en niet wat 'goed' voor hen is. In het boek staan daarom ook verschillende recepten. En ja, ook patat staat op het menu.

Onvoorwaardelijk luisteren
Het voornaamste wat Judith doet is luisteren en vragen wat het kind nodig heeft. Ook een kind dat chronisch ziek is, wil gehoord worden. Uiteraard komt in het gesprek het fysieke medische stuk ter sprake, maar er wordt ook gesproken over zorgen, verdriet en angsten. "Laatst vertelde een tiener dat zij er zo van baalt dat ze elke keer 'platgespoten' wordt voor een behandeling. En dat ze echt wel snapt dat die injectie nodig is, maar dat ze wel serieus wil worden genomen."

Iedereen wil gehoord worden
Niet voor niets maakt meer dan tachtig procent van de gezinnen op een gegeven moment de stap naar alternatieve geneeswijzen. "Je ziet deze transformatie op veel plekken, binnen het onderwijs, het bedrijfsleven en dus ook binnen de reguliere geneeskunde. Mensen worstelen met regels en 'moeten'. Mensen voelen zich op een gegeven moment niet meer thuis in het ziekenhuis. Ze willen met een ander gevoel het gesprek ingaan, niet alleen maar praten over een 'oplossing' voor hun klachten en problemen. Met het centrum Kinderbuik&co geeft Judith daar handen en voeten aan. Zowel de omgeving als het centrum zelf voelt niet aan als een ziekenhuis. Je kunt er terecht voor de medische zorg via poliklinische opvang en dagbehandeling van maagdarmlever gerelateerde vragen. Bewust geen opname, want slapen doe je thuis, aldus Judith. Na de zomer verwacht Kinderbuik&co haar de deuren te openen.

Filmhuis Bussum

Die Frau des Polizisten. Foto: Filmhuis Bussum

In DEUX JOURS, UNE NUIT vergeet je dat Marion Cotillard acteert. Zo levensecht! Zelfs als je haar acties te ver vindt gaan.
STARRED UP is een rauw gevangenisdrama, naar de Britse realiteit. Onhandelbare jongen hard aanpakken of de psycholoog erbij?
DIE FRAU DES POLIZISTEN ontroert en onthutst door de, af en toe verstoorde, vredigheid in een jong gezin. Bekroond in Venetië.
CASSE-TÊTE CHINOIS is een vrolijke schets geworden van een rommelige midlifer, wiens hardop uitgesproken gedachten vaak grappig filosofisch uitpakken.
In JOE verbeelden Nicolas Cage en Tye Sheridan (MUD) overtuigend hoe onbeschut rauw het leven in een Texaans landschap kan zijn.
EASTERN BOYS zet de kijker op scherp. Vanaf het moment dat een welgestelde vijftiger een jonge Oost-Europeaan op Gare du Nord oppikt voor seks.
Op herhaling: LA GRANDE BELLEZZA over decadentie in het moderne Rome. THE BUTLER met Forest Whitaker en Oprah Winfrey in het verfilmde leven van een Witte Huis-butler. 12 YEARS A SLAVE, het realistische slavernij-epos.
Dinsdagavond de SNEAK PREVIEW.
Jeugdanimatie: RIO deel 2. Over het leven als een kleurrijke en swingende jungle, Nederlands gesproken en in 3D.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

De Vrijwilligerscentrale is in verband met de vakantie van 7 juli tot 18 augustus 2014 gesloten. U kunt thuis de website raadplegen: www.versavrijwilligerscentrale.nl. Reageren kan via de website. Op deze website zijn heel verschillende vacatures voor vrijwilligers te vinden, met veel variaties, zoals werken met dieren, in de zorg en media, bij mensen thuis, voor een korte periode van een paar weken of een jaar en langer en alles hiertussen in.

Vanaf dinsdag 19 augustus kunt u bellen voor meer informatie naar 035-6938525. U kunt vanaf die datum langskomen op dinsdag- of donderdagochten van 10.00-12.00 uur op de Huizerweg 54 in Bussum.

woensdag 16 juli

Fietstocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt een lange fietstocht van ± 55 km gehouden. Start om 10.00 uur, einde om ± 17.00 uur. Onderweg wordt twee keer een koffiestop gehouden en op een gezellige plek wordt gepicknickt (lunchpakket meebrengen). Tevoren aanmelden is niet nodig. Info: 035-6912926. De deelname is gratis en op eigen risico.

Fietstocht

Fietsgilde 't Gooi houdt een middagtocht 'Grensroute Bussum'. De tocht vertrekt om 13.30 uur vanaf Station Bussum Zuid (hotelzijde). Kosten € 3,- per persoon.

donderdag 17 juli

Orgelconcert

Aart Bergwerff geeft een orgelconcert op het orgel van de Grote Kerk van Naarden. Onder het thema 'perpetuum mobile' speelt Bergwerff composities van o.m. J.S. Bach en vele anderen. Aanvang 20.15 uur, entree € 7,50.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

vrijdag 18 juli

Broodje Plus

Ruimte serveert weer Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Vanaf 17.30 uur wordt er koffie en thee geschonken. Van 18.15 tot 19.15 uur wordt er een broodmaaltijd met soep en een snack geserveerd.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, weer een goed gesprek over de bijbel. Aanvang 19.45 uur.

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

vrijdag 18 juli tot zaterdag 26 juli

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. A.s vrijdag is er een Haringbuffet bij de Waranda in Huizen en zaterdag gaat de bus naar de Zomermarkt Almere met een Lunch bij Tante Truus. Zondag is er een bijzondere rondleiding in de Portugese Synagoge in A'dam. Maandag kunt u mee naar het Preuvenement in Nijkerk waar ook een gezellige braderie is. De Passiflorahoeve en het Museum Nairac staan dinsdag op het programma. Op woensdag kunt u de botters en klederdrachten bewonderen tijdens De Spakenburgse dagen. Donderdag gaat de bus naar het Historisch Museum Ede en vrijdag kunt u kersen eten in het gebied van de Kromme Rijn. De week wordt afgesloten met een bezoek aan het Kaasmuseum Bodegraven op zaterdag. Opgeven kan op 035-7504192.

woensdag 23 juli

Verkoop in De Heul

In de hal van De Heul aan de Koekoeklaan 3 in Bussum wordt een verkoop georganiseerd door firma Vischjager uit Amsterdam van luxe dames pullovers en vesten. De verkoop is van 10.00 tot 12.30 uur en de toegang is gratis.

Bridgeavonden

Bridgeclub Trefpunt opent elke week de deuren van de Witte Kerk aan de Koningin Wilhelminalaan voor een open bridgeavond. Belangstellenden kunnen langskomen om mee te spelen. De kosten zijn 2,50 euro per persoon per avond. Aanvang 19.30 uur.

zaterdag 19 juli

Lezing

Ank Kooyman-van Rossem houdt een lezing over buitenplaatsen rond Naarden, Bussum en Huizen georganiseerd door, en in, de diaconie van de Remonstrantse Gemeente Naarden en Bussum. Aanvang 16.00 uur.

Kerk open

De Koepelkerk opent weer de deuren tussen 12.00 en 15.00 uur. Bezoekers kunnen langskomen om de kerk te bezichtigen. Ook speelt gezelschap Fluvio drie keer een half uur muziek. De optredens staan gepland voor 12.30 uur, 13.30 uur en 14.30 uur.

zondag 20 juli

Soosmiddag in De Palmpit

Er is weer een soosmiddag voor jong en oud in wijkontmoetingscentrum De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum. Van de aanwezigen wordt verwacht dat ze er met elkaar een gezellige middag van maken. Dat kan door het bespelen van een muziekinstrument (piano aanwezig), het voordragen van een gedicht, een mop of leuke anekdote, gezellig met elkaar kletsen of een spelletje doen. Aanvang: 14.30 uur. Entree is gratis.

maandag 21 juli

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

donderdag 24 juli

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

vrijdag 25 juli

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

maandag 28 juli

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

maandag 28 juli tot woensdag 30 juli

Voetbalkamp

Voetbalschool Balcontrole organiseert een voetbalkamp op de velden van SDO. Ze volgen op 28, 29 en 30 juli diverse techniektrainingen volgens de balcontrole-methode. Deelnemen aan het kamp kost € 95,-. Opgeven op www.balcontrole.nl.

dinsdag 29 juli

Bustocht

De Schakel maakt weer een bustocht. Deze keer een dagtocht naar de Brummense Overtuin en Het Rhienderenseveld. Er wordt een leuke route naar Brummen gemaakt voor koffie/thee met wat lekkers, daarna wordt er door de tuin gelopen alvorens de tocht weer verder gaat naar Het Rhienderenseveld. Kosten € 50,-. Opgeven op 035-6949312.

maandag 28 juli tot woensdag 30 juli

Voetbalkamp

Voetbalschool Balcontrole organiseert een voetbalkamp op de velden van SDO. Ze volgen op 28, 29 en 30 juli diverse techniektrainingen volgens de balcontrole-methode. Deelnemen aan het kamp kost € 95,-. Opgeven op www.balcontrole.nl.

NAARDEN – De zomervakantie is aangebroken. Veel Naarders zetten de komende tijd koers naar hun vakantiebestemming. Om deze leegloop een beetje te compenseren, vragen we een aantal inwoners om 'hun Naarden' in kaart te brengen. Deze week: kinderboekenschrijver Maurits van Huijstee. Hij verkocht inmiddels 10.000 exemplaren van de eerste twee delen van zijn serie over Diego Zonnesteek.

Naarder Maurits van Huijstee met zijn eerste boek over Diego Zonnesteek, zijn 'vijfde kind'. Foto: Lisa van Dorp

Mijn Naarden
"Als ik aan Naarden denk, zie ik vooral de Vesting voor me. Verder blijf ik een vaag gevoel houden bij Naarden. Waar houdt het precies op, wat is Bussum en wat is Naarden? Maar als ik denk aan de Vesting word ik blij."

Terrasje
"Het liefste kom ik bij café Demmers. Ik vind het een heerlijk café, mooi gelegen op de hoek, met die aparte verhoging en die vreemde borden met leuzen. Ik heb alleen maar goede herinneringen aan dat café."

Leukste Naarder
"Ik heb er nooit over nagedacht, maar nu ik het doe… Gerda Hafkamp."

Café Demmers met die aparte verhoging. Foto: Bob Awick
Gerda Hafkamp van Natuurlijk! Bags & Goods. Foto: Bob Awick
Volle bak met Koningsdag. Foto: Bob Awick
Rondje Vesting.

Gebouw
"Ik vind de Grote kerk heel fijn. Ik kom er zelden maar ik vind hem prachtig, van binnen en van buiten. De meeste kerken doen me niets, vaak erger ik me aan de pracht en praal en vraag me af waarom dat geld niet besteed kon worden aan arme mensen. Maar bij de Grote Kerk heb ik dat gek genoeg niet."

Winkel
"Natuurlijk! Bags & Goods, van Gerda, vanwege de geweldige duurzame producten en vanwege Gerda natuurlijk. Ik haal er veel te weinig. Ik draag wel een biologisch afbreekbare riem van de winkel, maar die heb ik gekregen."

Straat
"De Marktstraat. Lekker ruim, mooi aangelegd, in het centrum van de Vesting, met links de Grote Kerk en rechts Demmers… wat wil een mens nog meer?"

Club
"Ik ben geen verenigingsmens. Maar als ik er dan eentje moet noemen: TV Naarden."

Familie-uitje
"Fietsen naar de Vesting en dan met het hele gezin een ijsje halen."

Evenement
"Koningsdag natuurlijk! Ik mocht het een paar jaar lang mede-organiseren. Stiekem heb ik namelijk ook niet zo veel met evenementen, maar dit feest vind ik toch wel bijzonder."

Groen
"Ik vind een rondje lopen rondom de Vesting buitengewoon ontspannend. Het is zo mooi. Bij vele andere mooie plekken vergeet ik op een gegeven moment dat het mooi is. Maar bij een rondje om de Vesting moet ik er iedere keer weer aan denken."

Projectleider over werk aan riool in Componistenkwartier

Het werk moet in november klaar zijn. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Na de bouwvak gaat een groot deel van het Componistenkwartier op de schop. Het riool wordt vernieuwd en in het verlengde daarvan worden straten opnieuw ingericht. Zo'n 450 buurtbewoners krijgen er vier maanden lang mee te maken. Dave Groot (31) van Royal Haskoning DHV begeleidt de uitvoering van het project RemCom namens de gemeente Naarden.

Jullie zijn al een tijdje bezig.
"Na een voorbereidingsperiode in 2013 zijn we in januari met de uitvoeringswerkzaamheden van het project begonnen. Fase 1 is achter de rug. Daarin hebben we het riool vervangen aan de Amersfoortsestraatweg en het gedeelte an de Beethovenlaan grenzend aan de sportvelden. Onder het fietspad en de rijbaan ligt daar nu een nieuwe riolering. We zijn nu bezig aan de afronding van fase 2: het vervangen van het riool aan de Paulus Potterlaan en de Rembrandtlaan. Na de bouwvak volgt de derde en laatste fase."

Waarom wordt het riool vernieuwd?
"Om te kunnen voldoen aan de verhoogde milieunormen en om het rioolstelstel beter te laten functioneren. Ook pakken we de parkeerproblemen aan door extra vakken aan de overkant van de straat te plaatsen. Verder komen er verkeersdrempels om hard rijden tegen te gaan."
Wat gebeurt er vanaf half augustus?
"Op 18 augustus start de firma van Asch met het vervangen van het riool in de Bachlaan, de Wagnerlaan, een stuk van de Beethovenlaan, de Chopinlaan en de Lisztlaan. Tegelijkertijd gaan we de lampen in de lantaarnpalen vervangen in de hele wijk. Lantaarnpalen die niet goed meer zijn, worden ook vernieuwd. Het moet in november klaar zijn."

Wat gaan de mensen in de wijk er van merken?
"De straten voor hun deur liggen open. En het zal drukker worden in sommige straten door de omleidingen."

Wilt u hulp van een vrijwilliger bij u thuis? Voor wat gezelligheid of om er samen even op uit te gaan. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp. Wilt u hulp van een vrijwilliger bij u thuis? Voor wat gezelligheid of om er samen even op uit te gaan. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035-6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp


Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Te huur: Winkel / kantoor ruimte. 40 m2 met gebruik van keuken op de Keverdijk te Naarden. Info 06-42166319

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Gevraagd (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv ketel, radiator gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Taxi van/naar Schiphol € 50,-. Vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds services
06-26984855.

Voor traditionele thai massage, Ban wiangtjan open van 11.00 tot 22.00 uur van maandag t/m zaterdag, Laarderweg 22 1402 BJ Bussum. Telf. 035-7851359 of 06-46890213 voor afspraak
wiangtjan@gmail.com

20% korting op al je haarkleuringen!! HAARSTUDIO 123 aan de Huizerweg.
035-6922470
www.haarstudio123.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 /
06-12868539
info@scooterdumper.nl

OPHEFFING UITVERKOOP AIM OF LIFE de laatste weken! 30% tot 70% korting. Ook spiegels, kasten, hangers, etalage poppen. Aim of Life, fashion and more...! Kapelstraat 34, Bussum

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Dansschool Jelly Jam Dance organiseert in de week van 11-15 augustus 2014 een DANCE CAMP voor kinderen van 4-12 jaar in Naarden. Een hele week Streetdance, HipHop, breakdance, theater en een voorstelling. Info
www.jellyjamdance.nl of
06-41470469

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 11 jaar ervaring en met goede ref. 9 euro p/u, tel.: 06-85538893.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

iPhone of iPad gevallen? Goedkoop, snel en deskundige reparatie mail@bussumsezaak.nl

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. Weet niet waar u moet beginnen om uw borders in orde te krijgen? Bel maar even, ik ben er voor u! www.hdtuinen.nl/06-13527372

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Bootje gevraagd: Staal of poly ca. 3,5 meter. Tel.: 06-52506909, email: willem@vaneeghen.com

Erkend tegelzetbedrijf René Krijnen, tegels en natuursteen op wanden en vloeren met gar. Tel.: 035-6936888 mob.
06-21927558

Mevrouw zoekt werk in de huishouding ook strijken.
Tel.: 06-57800973