MuiderNieuws

9 januari 2019

MuiderNieuws 9 januari 2019


Echo voor Magda de Boer

Magda zet zich in voor Kerk aan Zee. Foto: Yvette de Vries

MUIDERBERG Magda de Boer heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Dorpsraad Muiderberg de Muiderbergse Echo ontvangen. De prijs die de gemeente een keer per jaar uitreikt aan een vrijwilliger uit Muiderberg.

Magda ontving de onderscheiding voor haar grote betrokkenheid en vrijwilligerswerk voor de Kerk aan Zee. Zo organiseert zij, samen met Versa Welzijn, al vijf jaar 'Coffee to Stay'. Een maandelijkse koffieochtend in Muiderberg waar gemiddeld zo'n 35 ouderen op af komen. In een eerste reactie liet ze weten dat ze erg verrast en blij was. "Ik ben erg blij met de prijs, maar er zijn vrijwilligers die echt veel meer doen en veel meer tijd aan vrijwilligerswerk besteden." Ze was met een smoes door haar echtgenoot meegenomen naar de nieuwjaarsreceptie. "We zouden naar een concert gaan, maar toen we hier kwamen, voelde ik al nattigheid." Wijkwethouder Barbara Boudewijnse hield een korte toespraak waarin ze aangaf dat Magda haar rol op geheel eigen wijze invulde. Zo zorgt ze altijd voor zelfgebakken taart of koek. Daarnaast kookt ze twee keer per jaar een maaltijd voor de vaste bezoekers van 'Coffee to Stay'. Dit jaar waren dat er overigens drie, vanwege het vijfjarig jubileum.

Burgemeester Han ter Heegde overhandigde haar de felicitaties en een print van het originele schilderij 'Echomuur Muiderberg' van de Muiderbergse kunstenaar Heleen van Lynden.

Ballonnen oplaten wordt verboden

GOOISE MEREN Het oplaten van een ballonnen wordt verboden. Dat plan heeft de gemeente. Het punt wordt toegevoegd aan de algemene plaatselijke verordening (apv) van de gemeente, waar de raad woensdag voor het eerst over praat.

Er wordt al langer getornd aan het oplaten van ballonnen op feestdagen of andere gelegenheden. De ballonnen, en vooral de resten daarvan, zouden schade toebrengen aan de natuur. Twee jaar geleden werd ook al geprobeerd een verbod voor het oplaten van ballonnen door te voeren. Dat vond de gemeente toen te ver gaan. Nu komt het verbod er dus wel. Het verbod geldt niet alleen voor heliumballonnen, maar ook voor alle andere ballonnen die 'door middel van open vuur of gas opstijgen en zonder sturing wegdrijven'. Dat betekent dus ook dat wensballonnen niet meer mogen.

Rookvrij Challenge

REGIO Daag je sportclub, een buurthuis, de speeltuin, het schoolplein, de kinderboerderij of het kinderdagverblijf uit om rookvrij te worden. Dat is kort gezegd het doel van de 'Rookvrij Challenge' waarmee de GGD en Tergooiziekenhuizen vandaag van start gaan.

Met de Rookvrij Challenge roepen GGD en Tergooi inwoners op om organisaties uit te dagen rookvrij te worden. Dat moet er weer toe leiden dat de kinderen in onze regio rookvrij opgroeien. Want hoe minder mensen je ziet roken, hoe minder vanzelfsprekend het wordt om zelf te gaan roken, zo is de gedachte.
Meedoen kan op rookvrijchallenge.nl.

Concert

Foto: Feiko Koster

Nieuwjaarsconcert in de Grote Kerk met het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, zangeres Sterre Konijn en de Meiden van de Kade.

3

Nieuwe vacatures van de Versa Vrijwilligerscentrale

WEESP De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn biedt de volgende vacatures aan:

Gastvrouw/gastheer leescafé bibliotheek Weesp

Voor de dinsdag van 09.00 tot 13.30 uur zoekt de vrijwilligerscentrale twee enthousiaste mensen die het leuk vinden om het leescafé op de drukke dinsdagochtend te bemensen. Zij zorgen voor een kopje koffie of thee en maken een praatje met de bezoekers. Er worden ook kleine lunchgerechten geserveerd, zoals een tosti of een kop soep. Een leuke functie voor mensen die zelfstandig en creatief zijn. Organisatie: Bibliotheek Gooi en meer vestiging Weesp

Een maatje voor Nicoline

Nicoline (72) wil graag wat gezelligheid in haar leven. Nicoline is een vriendelijke, nuchtere dame die graag een gezellig en goed gesprek voert. In haar netwerk ontbreekt het aan iemand met wie ze dit kan doen. Wil jij af en toe een praatje maken met Nicoline en iets gezelligs met haar ondernemen? Dan horen we graag van je. Organisatie: Stichting Maatjesproject.

Conciërge vrijwilliger
Brede school Kors Breijer

Facilitaire dienstverlening, diverse hand-en-spandiensten zoals telefoon aannemen, deur openen, kopieer- en lamineerwerk, koffie en thee verzorgen, voorraad aanvullen. Organisatie: Brede school Kors Breijer.

Gastvrouw/-heer Museum Weesp

Als gastheer/-vrouw bent u het visitekaartje van het museum. U staat bezoekers te woord, rekent het toegangskaartje af, zorgt er voor dat het museum en de museumwinkel er netjes uitzien en beantwoordt vragen van bezoekers. Tevens opent en sluit u het museum. Wanneer u geïnteresseerd bent in cultuur en geschiedenis en ervan houdt om met diverse mensen in contact te komen, dan is vrijwilligerswerk bij Museum Weesp iets voor u. Wij verwachten een minimale beschikbaarheid van twee keer per maand. Organisatie: Museum Weesp.

Tuinvrijwilliger (Warmoezenier) Muiderslot

Het Muiderslot is een begrip tot ver over de grenzen. Het beschikt over een historische pruimenboomgaard, een groente- en kruidentuin en een kweektuin, tezamen genoemd het buitenmuseum van het Muiderslot. Het museum zoekt een warmoezenier die in groepsverband de dagelijkse tuinwerkzaamheden ter hand neemt en aan bezoekers informatie verstrekt over de lusten en lasten van een dergelijke tuin. Organisatie: Stichting Rijksmuseum Muiderslot.

Belangstelling?

Wie belangstelling heeft voor een van deze vacatures of vragen heeft over vrijwilligerswerk in het algemeen is op dinsdagen welkom op het vrijwilligersspreekuur, van 14.30 uur tot 15.30 uur in Gebouw Papelaan 99. Bellen om een afspraak te maken kan ook op , 06-15875692 of stuur een e-mail naar vcweesp@versawelzijn.nl.

Kijk voor meer info op
versavrijwilligerscentrale.nl

Van de lezers

Van de lezers


Sociale huurwoning

Graag wil ik een aanvulling geven op het artikel in het Weesper Nieuws van 2 januari, dat het lang wachten blijft op een sociale huurwoning. Deze kop is helemaal juist, maar wordt in het artikel afgezwakt met de opmerking dat mensen slechts 3,2 jaar actief zoeken. Hierbij moet begrepen worden dat je bij aanbod van Woningnet kunt zien op welke plek in de wachtrij je staat als je reageert op die woning. De meeste mensen zullen niet reageren op een woning als er 50 of meer mensen boven je staan. Dit geeft aan dat mensen gemiddeld 3,2 jaar de hoop hebben dat er een kans van slagen is, voordat zij een woning vinden.
Ingrid van der Weijden

Parkeerplan

De gemeente overweegt parkeerfaciliteiten voor bezoekers van de binnenstad en haar bewoners te vergroten. Daartoe wordt naarstig naar plekken gezocht, locaties die het toch al zeer schaarse groen aan de rand van het centrum hoe dan ook zullen aantasten. Zou de gemeente, zo vraagt een logisch denkend mens zich af, (nog) niet op de hoogte zijn van het progressieve parkeerbeleid van een stad als bijvoorbeeld Amsterdam? Daar weet men al lang dat wanneer je 100 parkeerplekken creëert, je daarmee 200 auto's aantrekt, daar worden parkeervakken in en rond het centrum om die reden juist geschrapt. En dan kom je vanzelf op het nu al lange tijd braakliggende terrein naast de Albert Heijn aan de Achtergracht. De oplettende burger vraagt zich al jaren af wat daar de bedoeling van is. Hoe kon het gebeuren dat daar vooralsnog helemaal niets gebeurt? Zijn daar zaken bestuurlijk gezien wel goed afgehandeld, is de vraag. Was het niet mogelijk geweest om, toen destijds een sloopvergunning voor de bestaande bebouwing werd afgegeven, aan die vergunning een bindende herbouwplicht (met vastomlijnde beschrijving van die herbouw plus het noemen van een termijn) te verbinden? Kan een functionaris van de gemeente in compacte en begrijpelijke taal ondergetekende en andere verontruste/verontwaardigde burgers uitleggen waarom een groot gat gaapt op een plek waar al lang een flink aantal winkels en/of woningen…. plus royaal parkeerdek bòven, (en een dito parkeerfaciliteit ònder in de kelder) zouden kunnen zijn? En mocht blijken dat daar juridische blokkades aan ten grondslag liggen, had een professioneel en slagvaardig gemeentebestuur zich daar dan niet tegen hebben kunnen indekken?
Daan van den Wall Bake

Ook reageren op het nieuws? Mail dan je - beknopte - ingezonden brief naar redactie@weespernieuws.nl. De redactie kan ervoor kiezen de brief ter verduidelijking aan te passen, in te korten of zelfs niet te plaatsen.

Weerbericht

Vanaf vrijdag opnieuw vrij zacht en wisselvallig

Na een zachte december is ook januari met zacht winterweer begonnen. Donderdag is het tijdelijk iets kouder. Het standvastige hogedrukgebied boven de Britse eilanden trekt zich echter terug. Vanaf vrijdag komt er dan ruim baan voor een licht meanderende westelijke stroming. Dat betekent een grotere kans op wisselvallig en voorlopig nog vrij zacht weer.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag vriest het licht, tot -2 graden. Overdag is het wisselend bewolkt met nu en dan zon. Er is een kleine kans op een bui. Het wordt 's middags 5 graden bij een matige noordenwind. Vrijdag neemt de bewolking verder toe, gevolgd door wat regen. Soms klaart het even op. De temperatuur stijgt naar 7 à 8 graden bij een matige noordwestenwind.

Het weekeinde

In het weekeinde overheerst in het algemeen de bewolking. In de loop van zaterdag gaat het enige tijd regenen. De westen- tot noordwestenwind trekt aan tot vrij krachtig. Ook zondag is het winderig en overwegend bewolkt met soms nog wat regen. De nachten verlopen vorstvrij met een minimum van circa 5 graden. Overdag schommelt de temperatuur rond de 8 graden.

Weetje

Het weer in 2018 was zeer opmerkelijk. Het was het op zes na droogste jaar met circa 590 mm neerslag tegen 830 mm normaal. Met een gemiddelde temperatuur van 11,3 graden was alleen 2014 met 11,7 graden nog warmer. Met 2.045 uren zon tegen 1.600 uren normaal was 2018 record zonnig. Het oude record van 2003 met 2.022 uren werd dus nog iets overschreden.

Ode aan Amsterdam en Muiden tijdens Nieuwjaarsconcert in de Grote Kerk

Concert met het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet en zangeres Sterre Konijn

In de Grote Kerk van Muiden is op zaterdag 12 januari het Nieuwjaarsconcert met een 'Ode aan Amsterdam' en ook aan Muiden met een optreden van De Meiden van de Kade.

Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet geeft een concert in de Grote Kerk van Muiden. Foto: Feiko Koster

MUIDEN Voor de tweede keer organiseert Albert Adams het Nieuwjaarsconcert in de Grote Kerk. "Vorig jaar was het concert een groot succes dus ik kon niet anders dan het dit jaar weer te organiseren."

Met het thema van het concert, een 'Ode aan Amsterdam', wordt een expeditie gemaakt door de muzikale klassieke geschiedenis van Amsterdam met een optreden van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet samen met zangeres Sterre Konijn. Zij brengen een mix van liedjes van onder andere Wim Sonneveld en Ramses Shaffy.

Vette knipoog

Nieuwjaarsconcert met een 'vette knipoog' naar Amsterdam

Albert Adams, directeur van Stichting Art connects People, vertelt dat het met een 'vette knipoog' naar Amsterdam is. "Ik woon 25 jaar in Muiden en dan opeens wordt ons Muiderslot het Amsterdam Castle Muiderslot. Amsterdam heeft een kasteel nodig en komt het hier even halen. De Meiden van de Kade, onder leiding van dirigent Vincent de Lange, brengen die knipoog weer terug naar Muiden met een 'Ode aan Muiden'."

Proefkamermuziek

Vroeger was er een nieuwjaarsborreltje in stadhuis van Muiden

De stichting organiseert al bijna tien jaar de concertserie Proefkamermuziek in de Grote Kerk van Muiden. "We zijn een stichting met bijzondere culturele activiteiten, ook in het buitenland zoals in Italië, Rusland en Duitsland. Het concept van Proefkamermuziek is om samen te genieten van een mooi concert met na afloop een wijnproeverij om na te praten, samen met de musici."

Albert organiseert in Italië in de zomerperiode concerten, voorstellingen en cursussen schilderen en fotografie. "Veel muzikanten zijn graag in Toscane en treden er ook graag op. Voor cursisten is het leuk om een periode samen te leven met professionele musici en in een prachtig landschap met kunst actief te zijn. Na optredens kregen we vroeger als dank van de wijnboeren vaak dozen wijn mee naar huis. Na een concert is het heerlijk om een beetje 'af te kicken' met een glas wijn. Een collega zei 's nachts onder de sterrenhemel: kan jij in ons druilige landje geen concerten en wijn in de sfeer van Italië organiseren? Dan komen we de winter goed door. En zo is Proefkamermuziek begonnen."

Muidenaren elkaar ontmoeten

Voor Albert is het belangrijk dat mensen uit Muiden elkaar blijven ontmoeten. "We krijgen bij ons vestingstadje de nieuwbouwwijk De Krijgsman erbij en er komen dus meer mensen in Muiden wonen. Ik vind dat je, als bewoner, met elkaar in contact moet blijven en elkaar moet blijven zien en dat wil ik bereiken met deze concerten. Zo kunnen oude en nieuwe Muidenaren elkaar ontmoeten in ons mooie stadje."

Geweldige akoestiek

Proefkamermuziek is een serie met zes concerten. "Door mijn vele contacten in de muziekwereld met verschillende ensembles en symfonieorkesten kwam ik erachter dat musici het ontzettend fijn vinden om een concert te geven in de kerk met de geweldige akoestiek en fijne sfeer. De Grote Kerk is een prachtige ruimte en het publiek luistert altijd heel geconcentreerd naar de concerten. Toen Muiden Gooise Meren werd, heb ik het initiatief genomen voor het Nieuwjaarsconcert."

Vroeger was er een nieuwjaarsborreltje in het stadhuis van Muiden, maar dat is door de samenvoeging van de plaatsen nu in het gemeentehuis van Bussum. "Ik weet uit ervaring dat muziek heel verbindend werkt en zo ben ik op het idee gekomen voor dit concert. Ik heb toen contact gezocht met Hans van der Steen van Stadsraad Muiden om dit idee voor te leggen met voorafgaand aan het concert een nieuwjaarsreceptie. Dit jaar in de Muizenfort. En dat heeft Hans opgepakt want de Stadsraad organiseert sinds 2016 een nieuwjaarsreceptie."

Kleine expositie

Ook is er op zaterdag een kleine expositie te zien in de kerk over de geschiedenis van Muiden, Bussum en Naarden, die samen de gemeente Gooise Meren vormen. "Als je met het concert een 'vette knipoog' geeft naar Amsterdam moet je dat wel kunnen onderbouwen. Ik heb contact gezocht met de Historische Kring Stad Muiden en die regelen de expositie over Muiden, de geschiedenis en omgeving. Want het moet wel duidelijk worden dat Muiden en Naarden eerder stadsrechten hadden dan Amsterdam."

Nieuwjaarsreceptie

De nieuwjaarsreceptie in Fort C van het Muizenfort is van 17.30 tot 19.30 uur. Burgemeester Han ter Heegde reikt dan ook de vrijwilligersprijs 'De Muider Roemer' uit aan een of meerdere stadgenoten die zich als vrijwilliger(s) op een bijzondere manier actief hebben getoond voor de gemeenschap. Samen met andere vertegenwoordigers van het gemeentebestuur en inwoners van Muiden wordt het glas geheven op een gezond en voorspoedig 2019.

De Meiden van de Kade

Het Nieuwjaarsconcert begint om 20.15 uur. Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, met Sergio Hamerslag, Bart de Kater, Tom Wolfs en Jesse Faber, is geen onbekende in Muiden. Met hun eigenzinnige kijk op klassieke muziek en spontaniteit op het podium weet het ensemble al snel de harten van het publiek te veroveren.
Zangeres Sterre Konijn staat de vier heren bij. Zij zingt levensliederen, Franse chansons, Bulgaarse volksmuziek van jazz tot klassieke avant-garde.
Ongeveer vijftig vrouwen zingen in het koor van De Meiden van de Kade en zingen liederen over het zware zeemansleven, verre havens en heimwee. Het koor verzorgt ook het Afterconcert, waar je kunt genieten van wijn met hapjes.

Voor het concert zijn kaarten beschikbaar vanaf 14,50 euro inclusief een consumptie. Reserveren kan door een mail te sturen naar reserveren@proefkamermuziek.nl. Meer informatie staat op www.proefkamermuziek.nl. De toegang voor de receptie is gratis.

Lintjes voor vrijwillige brandweermannen

Maurice Wijma en Arie Hoogenhoud Koninklijk onderscheiden

Staand, 2e van rechts Arie Hoogenwoud en zittend, 2e van rechts, Maurice Wijma. Foto: brandweer Muiderberg

MUIDEN/MUIDERBERG Er heerste een behoorlijke feeststemming tijdens de korpsmiddag afgelopen zaterdag van de brandweerposten Muiderberg en Muiden. Maar liefst twee vrijwillige brandweermannen hebben een Koninklijke onderscheiding ontvangen en ook was er nog een flink aantal jubilea te vieren.

De twee Koninklijke onderscheidingen waren voor Maurice Wijma van de brandweerpost in Muiden en voor Arie Hoogenhoud van de brandweerpost in Muiderberg. Maurice is 20 jaar actief voor de brandweer en Hoogenhoud 25 jaar. Voor Hoogenhoud was het tegelijkertijd ook een afscheid. Hij is gestopt als actieve vrijwilliger en heeft ook zijn voorzitterschap van de Bluspiraat neergelegd. Beiden ontvingen hun lintje van burgemeester Han ter Heegde. Vier jaar geleden was het voor het laatst dat er een lintje werd uitgereikt aan een vrijwillige brandweerman in Muiden en Muiderberg.

Jubilea

Ver jaar geleden werd het vorige lintje uitgereikt

Naast de twee Koninklijke onderscheidingen werden er ook een flink aantal vrijwillige brandweerlieden bevorderd en waren er ook verschillende jubilerende brandweermannen. Onder meer Eric Stoop en Junior Hasenaar werden bevorderd tot manschap en ook twee mannen mogen zich vanaf nu bevelvoerder noemen: Casper Kruizinga en Melvin Schram. In totaal vierden drie brandweerlieden hun jubileum Marcel van Vliet (12,5 jaar), Mark de Haan (20 jaar) en Rene Timmer (30 jaar)

Vrijwilligers

Een nieuw jaar is ook altijd een moment waarop een aantal vrijwilligers stopt, maar de brandweerkorpsen konden gelukkig melden dat er zich ook nieuwe vrijwilligers hadden aangemeld. Volgens Henri de Gooijer, postcoördinator Muiderberg is er altijd wel behoefte aan nieuwe vrijwilligers. "Onze vrijwilligers rukken uit bij brand, verkeersongevallen en bij mensen of dieren in nood. Om dat te kunnen doen zijn wel voldoende vrijwilligers nodig." De post Muiderberg telt achttien vrijwilligers, in Muiden kunnen ze een beroep doen op veertien man. Afgelopen jaar werd het vaakst uitgerukt voor keuken- en schoorsteenbrandjes. Het meest in het geheugen gegrift staat de grote storm die 18 januari over het land woedde. Wie interesse heeft kan zich aanmelden via www.brandweer.nl/gooienvechtstreek. Belangrijk is beschikbaarheid overdag en snel ter plaatse kunnen zijn. De brandweermannen van de post Muiderberg oefenen elke woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. In Muiden wordt er op woensdag van 19.30 uur tot 21.30 uur geoefend.

Kerstboom-verbranding zonder bomen met kluit

MUIDERBERG De jaarlijkse kerstboomverbranding in Muiderberg wordt dit jaar iets anders aangepakt. In overleg met de brandweer worden de kerstbomen met kluit apart gehouden.

De bomen met kluit die vandaag, woensdag, door de brandweer opgehaald worden worden apart gehouden en gaan dus niet mee in de traditionele kerstboomverbranding vrijdag. De bomen met kluit worden binnenkort ergens anders geplant en eventueel volgend jaar weer als kerstboom gebruikt. Een plek voor de bomen moet nog gezocht worden. Dat is nog niet zo makkelijk, aangezien deze naaldbomen niet overal in de Muiderbergse natuur neergezet kunnen worden. De bossen in Muiderberg zijn namelijk loofbossen.

Praten over klimaat bij bieb in Muiden

MUIDEN Het klimaat en wat je er zelf aan kunt doen is thema van de eerste wekelijkse themabijeenkomst van 2019 op 16 januari. De bijeenkomsten vinden plaats in de bibliotheek in Muiden.

Gemeenteraadslid Jan Portengen van GroenLinks neemt het voortouw en vertelt onder meer wat je als burger zelf kunt doen om het klimaat te verbeteren. De bijeenkomst is van 10.00-12.00 uur en deelname is gratis. Alle themaochtenden vinden plaats op woensdag. Op elke derde woensdag is er ook een gezamenlijke lunch. Aan de lunch zijn wel kosten verbonden en aanmelden kan via 0294-264768.

Kerstboom-verbranding Muiden

MUIDEN De kerstboomverbranding in Muiden is vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur. Vandaag, woensdag, worden de bomen die langs de weg staan opgehaald.

Wie zijn of haar boom niet op tijd aan de weg heeft staan kan hem vrijdag tot 18.00 uur ook nog zelf inleveren bij de Schapenkaai aan het begin van de Noordpolderweg. Daar wordt het vuur om 19.00 uur aangestoken.

Echte schaatswedstrijden op de kunstijsbaan

Foto: Aya Blum

MUIDEN De kunstijsbaan op de Schoutenwerf was afgelopen vrijdag het toneel van een aantal mooie schaatswedstrijden voor kinderen. In totaal hadden 35 kinderen tussen de drie en veertien jaar zich aangemeld. Voor iedere deelnemer was er een prijs. De middag leverde ook nieuwe leden voor de MuiderIJsClub Eendracht die de wedstrijden samen met 'Schaatsen op de Werf' had georganiseerd.

Nieuwjaars-duik met de burgemeester

MUIDERBERG Een koude, maar sportieve start van het jaar voor flink wat Muiderbergers en burgemeester Han ter Heegde. Samen waagden ze zich op het strand van Muiderberg dinsdag aan een nieuwjaarsduik.

De burgemeester rende, gehuld in hockeytenue, samen met onder meer John Haug en Jur Jonges van de Dorpsraad Muiderberg het ijskoude IJmeer in. Het voorbeeld van de burgervader werd gevolgd door nog eens veertig andere fanatiekelingen die het begin van het jaar op deze ludieke manier wilden inluiden.

Erwtensoep

Na afloop konden de deelnemers, waarvan sommigen flink liepen te bibberen, zich opwarmen met erwtensoep van de Zeemeeuw.

Boudewijnse: 'Welzijn van inwoners staat bij mij voorop'

Barbara Boudewijnse (58) is sinds kort wethouder in Gooise Meren. Ze vervangt haar collega Gerben Stuik die vanwege ziekte niet beschikbaar is. Ze blijft zolang dat nodig is. Boudewijnse draait al vele jaren mee in de lokale politiek en ontfermt zich op dit moment met name over duurzaamheid, milieu en het sociaal domein. Zaken die ze concreet wil aanpakken? Op lokale schaal klimaatproblemen aanpakken en het tegengaan van eenzaamheid.

Barbara Boudewijnse valt in voor Gerben Struik en doceert ook nog aan het Willem de Zwijger College. Foto: Bob Awick

U draait al langere tijd mee in de gemeenteraad. Wat voor wethouder bent u?
"Ik loop nu zo'n 16 jaar mee in de lokale politiek en dit voelt wel echt als de kers op de taart. Ik ben in het diepe gesprongen toen bleek dat Gerben niet beschikbaar was. Normaal gesproken ben ik, naast mijn werk als raadslid, docent op het Willem de Zwijger College. Qua karakter ben ik beschouwend van aard en heb ik niet de behoefte om direct een mening klaar te hebben. Ik wil mij graag inzetten voor mensen die dat zelf niet kunnen. Voor hen wil ik graag zoeken naar de beste oplossing. Dat is mijn drive. Voor mij staat het welzijn van inwoners altijd voorop."

Wat gaat u als wethouder anders aanpakken?
"Wethouders worden omringd door experts en worden continu bijgepraat. Als raadslid heb je altijd een informatie-achterstand. Ik zag dat en dacht direct; wat kunnen we daar mee doen? Een grote opdracht is de energietransitie, best een complex dossier. Zo moeten we van het gas af, op zoek naar alternatieve energiebronnen en minder CO2-uitstoot realiseren. Raadsleden stellen mij vragen waaruit blijkt dat meer kennis nodig is. Als je niet weet waar het over gaat, kan je ook geen goede beslissingen nemen. Ik vind dat je dan als wethouder de raad heel goed moet meenemen. Daarom ga ik voor hen een conferentie organiseren met alle belanghebbenden. Daar wil ik duidelijk maken: dit is de tijdlijn waarop wij als gemeente iets moeten doen, dit zijn de beslissingen die eraan komen, dit is wat er al regionaal wordt gedaan. Ik ben met plezier de voortrekker om dit op de kaart te zetten. De volgende stap is om ook de inwoners mee te nemen."

Wat gaat de gemeente doen om energiezuiniger te worden?
"We gaan eerst kijken waar we in de regio überhaupt energie vandaan kunnen halen. Waar kunnen we bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens plaatsen? Op de heide? En is dat dan wenselijk? Wat zijn de consequenties als we kansen benutten? Welke ruimte is er? De raad heeft al die informatie nodig. Zodat ze als het ware uit een menukaart kan kiezen. Zodat je precies ziet hoeveel invloed een maatregel heeft op de CO2-uitstoot. We moeten als regio Gooi en Vechtstreek volgend jaar een bod doen aan de Rijksoverheid hoeveel CO2 we minder gaan uitstoten. Dat betekent dat we dit serieus moeten onderzoeken."

'Ik wil mij graag inzetten voor mensen die dat zelf niet kunnen. Dat is mijn drive.'

Dit gaat ook voor inwoners nogal wat betekenen?
"Ja dat is de volgende stap. De aanpak van klimaatverandering en alles wat daaruit voortvloeit gaat iedereen aan. Niet alleen energie besparen, maar ook 'ontstenen': minder stenen in de tuin in verband met de toenemende stortbuien. We moeten daarbij kijken hoe we de maatregelen makkelijk én betaalbaar maken. De uitdaging is om de energietransitie zo helder en makkelijk mogelijk voor iedereen te maken. We zitten nu in de fase waarin we gaan uitzoeken hoe dat kan."

We zien dat vanaf dit jaar het huisafval heel strikt gescheiden moet worden. Is dat wenselijk?
"Het afvalscheiden is één van de maatregelen waar we nu thuis mee te maken hebben. Het is lastig om dit soort veranderingen door te voeren. Het idee is dat we met elkaar moeten proberen zo min mogelijk afval te produceren. Gedragsverandering, daar komt het eigenlijk op neer. We willen bijvoorbeeld iets doen aan de plastic soep. Dat doen we door allemaal plastic in de pmd-kliko te verzamelen. En de grijze bak wordt minder geleegd, want we willen dat er minder restafval wordt verbrand. Ik woon in Bussum en heb zelf vier containers, dat vind ik ook veel. Maar ik weet niet hoe goed hoe dit anders moet. Ik heb zelf best een luxe leven en ik produceer afval net als iedereen. Al die kliko's is een beetje de achterkant van de welvaart die we hebben. Soms is het lastig, maar als we niet allemaal meedoen dan bevorderen we met elkaar de opwarming van de aarde. We kunnen meehelpen de temperatuurstijging te bedwingen door energiezuiniger te leven en minder te produceren. Een oplossing kan niet alleen van de overheid komen door bijvoorbeeld dijken te verhogen. Iedereen moet zijn aandeel leveren."

'Steeds meer mensen zijn mantelzorger en raken overbelast. Ik heb dit zelf ook ervaren'

Eenzaamheid en mantelzorg hebben ook uw aandacht?
"Mijn grootste uitdaging is de bestrijding van eenzaamheid en daarnaast het opvangen van mensen die langer thuis blijven wonen. Het uitgangspunt is dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving. Niet iedereen kan dat. Sommige mensen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben of ze vereenzamen. We willen als gemeente meer zicht krijgen op die groep, zodat we ze kunnen ondersteunen. Minister Hugo de Jonge is landelijk een campagne gestart tegen eenzaamheid. Ik haak hier direct bij aan en probeer middelen en ideeën op te halen. Een ander item is dat steeds meer mensen mantelzorger zijn en hierdoor overbelast raken. Ik heb dit zelf ook ervaren toen mijn moeder in een rolstoel zat en hulpbehoevend was. Je probeert twee huishoudens draaiende te houden en bent zo druk met bezoeken aan ziekenhuis en zaken regelen dat je niet toe komt aan het kijken naar voorzieningen zoals mantelzorgondersteuning. We kijken als gemeente of we mantelzorgers kunnen ontlasten en maken daar ook budget voor vrij."

Wie verdient een pluim?
"Ik heb samen met de mensen van de Broedplaats een fietstocht gemaakt door Bussum-Zuid om nader kennis te maken. Meestal wordt je meegenomen en kijk je naar de problemen in de wijk. Hier was dat heel anders, ik kreeg alleen maar voorbeelden te zien van waar het goed gaat. Het was een ronde langs de hoogtepunten uit de wijk. Dat is wat een buurt nodig heeft: dat je ziet hoeveel positiefs er is en zoeken naar verbindingen. Dat inspireert."

12 / 24

Zaterdag 12 januari is er een inspirerende Nieuwjaarsworkshop door Dorien van Nieukerke.

Donderdag 10 januari

Spreekuur Administratie

10:00 uur | Wijkcentrum

Voor allerlei vragen over administratie en diverse (gemeentelijke) formulieren, uitleg en hulp bij het invullen.

Spreekuur Administratie

14:00 uur | SCAN Naarden

Nieuwjaarsreceptie

15:00 uur | WOC Bellefleur
Naarden

Vanaf 15.00 uur kunt u terecht voor een gratis hapje en een drankje. WOC Bellefleur, adres: Mackaylaan 11a te Naarden, Tel: 035- 6953117.

Lezing

20:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Volk van God en een Beloofd Land? De hoofdstroom in het christendom claimt dat de eretitel 'volk van God' van Joden overgegaan is op Christenen. Maar wat als er nooit een 'vervangingstheologie' in de Christelijke traditie geweest is?

Vrijdag 11 januari

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

Expositie

10:00 uur | WOC Bellefleur
Naarden

Margreet den Dubbelen exposeert. De expositie is van 4 januari tot 2 april te bezichtigen in Bellefleur.

GeheugenHuis

10:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Een ontmoetingsplek voor en door mensen met (beginnende) geheugenproblemen en/of mantelzorgers. Meer info: elindhout@versawelzijn.nl

Tafeltennis Jaarlijks Oliebollentoernooi

19:30 uur | Tafeltennis TTV Good Luck Bussum

Vrijdag 11 januari is er weer het traditionele Oliebollentoernooi voor leden en oud-leden van tafeltennisvereniging Good Luck. De zaal is open vanaf 19.30. Komt allen. Inschrijven via Gerard van Giessen ggiessen@xs4all.nl

Zaterdag 12 januari

Foto-expositie

10:00 uur | deMess Naarden

Foto-expositie van Vincent Westerweel 'India, walk with me'. Alhoewel hij opgroeide tussen de lenzen, contactsheets en filmrolletjes van zijn vader Pim Westerweel, begon Vincent pas laat met het vak.

Repair Café Bussum

10:00 uur | Denksport Centrum Bussum

Koffiemachine kapot? Fietsketting los? Sieraad stuk? Geen zorgen! Repareer het samen met deskundige vrijwilligers in het eerste Repair Café van 2019. Kom langs met je kapotte elektrische apparaat, kledingstuk, fiets of sieraad. Weggooien? Mooi niet!

Nieuwjaarsworkshop

13:00 uur | Heart to Heart, Centrum voor welzijn en Inspiratie

Een inspirerende (nieuwjaars)workshop in persoonlijk leiderschap! In deze workshop met Dorien van Nieukerken, oprichter van Heart to Heart en Heart House Bussum, leg je een basis voor het manifesteren van jouw wensen in je leven, voor 2019 en verder. Het thema is: doelen, intenties en wensen voor 2019.

Concert

20:30 uur | Tindalvilla Bussum

Meesterpianist Severin von Eckardstein verzorgt een recital. Met onder andere Beethoven en Brahms. Kaarten €25, www.tindal.nl

Zondag 13 januari

Inspirerende Lezingen

10:30 uur | de Besant Hall Naarden

De tarot als levensweg - een Jungiaanse benadering van de tarot. Een lezing door Karen Hamaker-Zondag. werkgroepdenieuwemens.nl.

Nieuwjaarsconcert

14:00 uur | Grote Kerk Naarden

Het traditionele Lions nieuwjaarsconcert. Amsterdam Symphony Orchestra speelt een licht klassiek programma onder leiding van dirigent Peter Santa. Solist is de Chinese violist Ziyu He.

Maandag 14 januari

Seniorencafé

10:30 uur | Brasserie Stokjes en
Lepel Bussum

Op maandag is zoals gewoonlijk het ASGM Seniorencafé in de Brasserie Stokjes en Lepel. "Gezelligheid kent geen tijd". Ook niet- ASGM-leden zijn welkom.

Brainstorm Café - NAH

12:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk

Niet-aangeboren hersenletsel? Kom naar ons Brainstorm Café. Meer informatie: 06-25108102 (Jacqueline).

Adempauze

20:30 uur | Koningslaan 2b
Bussum

Adempauze: moment van rust en bezinning. Het thema is Far From the Tree, een boek van de Amerikaanse psychiater Andrew Solomon, over ouders die kinderen krijgen die anders geboren worden dan ouders verwachtten. Ingeleid door Claartje Kruijff.

Dinsdag 15 januari

Oefengroep Nederlandse Taal

10:00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Spreken, lezen, schrijven en/of grammatica oefenen met Nederlandse vrijwilligers.

Het Rembrandtjaar

10:00 uur | Bibliotheek Naarden

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Remrandt overleed. Kunsthistorica Diana Kostman neemt u mee langs het leven van Rembrandt. Verbaas u over de wonderlijke levensloop van één van de beroemdste kunstenaars uit de Nederlandse kunstgeschiedenis.

Woensdag 16 januari

SeniorWeb

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Kostenloos, vrijwillige bijdrage.

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie.

Actief op de been blijven

10:00 uur | WOC Spieghelwijck Bussum

Heeft u het gevoel dat u instabieler bent of struikelt u wel eens? Kom naar de informatieochtend en de daarop volgende trainingen om op de been te blijven. Voor info, Anouck Dingemans 06-21363918

Lezing

14:30 uur | WOC Bellefleur
Naarden

Notaris Inez Goossens zal u informeren over de wenselijkheid en mogelijkheden van een actueel testament en levenstestament. Kosten: € 4,00, inclusief 1 kopje koffie/thee.

Schakeldiner

16:45 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Een driegangenmenu: Heldere paddestoelensoep; Kip Stroganoff met rijst en komkommersalade; Banoffe. Aanmelden via de intekenlijst bij de Schakel of bel R.de Beer 0294-777906. Kosten 8 euro.

Donderdag 17 januari

Israël: 70 jaar een oplosbaar conflict

20:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Sprekers: Hanna Luden (Tel Aviv, 1958) & Nabil Sahhar (Jeruzalem, 1956)

Demonstratie Mediumschap

20:00 uur | Majellakapel Bussum

Mediums Janneke Leber en Ilse Velle maken contact met overleden dierbaren van mensen in de zaal, aan de hand van zo goed mogelijk bewijs. Entree: 15 euro (contant) incl koffie/thee. reserveren@jannekeleber.nl

Vrijdag 18 januari

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10-12 zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. U wordt kostenloos geholpen door vrijwilligers van SeniorWeb.

Themaochtend over Tai Chi door Hans Hasebos

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Tai Chi kan beoefend worden als gymnastiek, meditatievorm of als vechtkunst. Deze ochtend staat de meditatievorm centraal en zijn de oefeningen gericht op ontspanning en loslaten. Hans Hasebos hierover vertellen en demonstreren. Entree vrij.

t Bussums GeheugenHuis

10:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Een ontmoetingsplek voor en door mensen met (beginnende) geheugenproblemen en/of mantelzorgers. We spelen o.a. geheugenspellen, doen creatieve activiteiten, drinken gezellig koffie en lunchen met elkaar. Meer info: elindhout@versawelzijn.nl

Zaterdag 19 januari

Beoordeling instrument

10:00 uur | Muziekcentrum
Schimmel

Op zaterdag 19 januari 2019 kun je tussen 10.00 en 13.00 uur je saxofoon, klarinet of trompet gratis laten nakijken door onze reparateurs en afspraken maken voor onderhoud.

Foto-expositie

10:00 uur | deMess Naarden

Foto-expositie van Vincent Westerweel 'India, walk with me'. Alhoewel hij opgroeide tussen de lenzen, contactsheets en filmrolletjes van zijn vader Pim Westerweel, begon Vincent pas laat met het vak.

Cursus Dat is geen kunst!

10:30 uur | WOC Bellefleur
Naarden

In 6 lessen neemt kunsthistorica Diana Kostman u mee langs de meest opzienbarende revoluties binnen de moderne kunst. Van de schok van Manets aanstootgevende "Déjeuner sur l'herbe" in 1863 tot en met de zelfvernietigende kunst van Banksy in 2018.

Samen lunchen

12:30 uur | Brownies & Downies
Bussum

Deze keer lunchen we bij Bel Ami. Het aantal deelnemers is gesteld op 20. Graag met pin betalen. Tot 17 januari met naam en telefoonnummer inspreken of afmelden bij: Pépé, 035-6944483 of Lidemey , 035-8889959.

Zondag 20 januari

Fitheidstest 67+ Naarden

11:00 uur | Gymzaal De Kroon (gele gebouw) Naarden

Fitheidstest 67+ Keverdijk-Thijssepark-Vierhoven, 20 januari 2019 (11.00-15.00 uur) in gymzaal De Kroon, Meerstraat 88. Kosten: 2,50 euro Aanmelden vanaf 7-1-2019 via www.gooisemerenbeweegt.nl - Evenementen Agenda - Fitheidstest 67+ Naarden.

Maandag 21 januari

Tiener popkoor

17.30 Gooische Muziekschool

Ben jij de middelbare scholier die heel graag zingt en het leuk vindt om samen te zingen? Kom dan meedoen met onze nieuwe groep zangtieners. Een koor klinkt suf, dus dat wordt het niet. Wel een leuke samenstelling van middelbare scholieren van jongens en meisjes die zingen gewoon lekker tof vinden. We repeteren op maandagen van 17.45 tot 18.30 uur op de muziekschool aan de Dr. Schaepmanlaan 8 te Bussum en werken toe naar een einduitvoering in theater Het Singer in Laren op 15 juni 2019. Kosten tot de zomer zijn 60 euro. www.degooischemuziekschool.nl

WVGV schittert in Ziggo Dome

Trotse trainer Amber Koeman: 'Een ervaring om nooit te vergeten'

Fenne Kersten showt haar golden move. Foto's: Edwin Smulders

WEESP Vier turnmeiden van de Weesper gymnastiekvereniging WVGV hebben zaterdag 29 december hun opwachting gemaakt in de Ziggo Dome in Amsterdam. Daar werd het jaarlijkse turngala 'A Touch of Gold' gehouden, met onder meer gouden Olympiërs Epke Zonderland en Sanne Wevers

Mirte Warmerdam, Fenne Kersten, Femke Keesman en Bo Smulders mochten tijdens de pauze van de show hun 'golden move' laten zien.

Trainster Amber Koeman: "Ze waren enorm gespannen om voor duizenden mensen op te treden, maar ze hadden er enorm veel zin in. In een korte tijd hebben we een stuk met turnen en dans ingestudeerd en dit laten zien. Een ervaring om nooit te vergeten en WVGV is mooi op de kaart gezet!"

De meiden met Epke Zonderland.

Turnen voor volwassenen

Dan nog een ander nieuwtje van de gymnastiekvereniging: het volwassenen turnen komt terug. De eerste les was afgelopen maandag. Deze turnavonden zijn bedoeld voor volwassenen die fitter, sterker en leniger willen worden.

Zowel mensen die al eerder hebben geturnd en benieuwd zijn hoever ze weer kunnen komen als mensen die het voor het eerst willen proberen zijn welkom. De lessen worden aangepast aan de niveaus van de deelnemers.

Pilotperiode

Het gaat in eerste instantie om een pilotperiode van twee maanden om te kijken of er genoeg animo is en blijft. De lessen worden op maandagavond gegeven, van 19.00 tot 20.30 uur in de gymzaal van de Brede School Kors Breijer.

Meedoen

Aanmelden voor een proefles kan bij trainer Amber Koeman door haar een privébericht te sturen via Facebook of door een bericht te sturen naar de Facebookpagina van WVGV: facebook.com/
gymverenigingweesp.

Kunstlezing over Caravaggio door Yvonne Hilgenkamp

Liefde voor realisme

Het schilderij 'De graflegging' van Caravaggio.

WEESP Kunsthistorica Yvonne Hilgenkamp verzorgt dinsdag 15 januari in Plofhuis 7 een kunstlezing over het leven en werk van Caravaggio.

Caravaggio staat te boek als de briljante Italiaanse kunstenaar wiens tumultueuze, gepassioneerde persoonlijke leven enkel wordt overtroffen door zijn eigen adembenemende oeuvre.

Met zijn ongekende naturalisme en onfeilbare talent voor het weergeven van het spel van licht en donker (clair-obscur) heeft hij een revolutie ontketend in de Italiaanse kunst. Hij negeerde alle regels die kunstenaars uit de voorgaande eeuwen hadden gevolgd en ontwikkelde in plaats daarvan een liefde voor realisme. Zo waren Bijbelse thema's nog nooit in beeld gebracht.

Zijn emotionele directheid was ongeëvenaard en zijn werk heeft dan ook onmiskenbare invloed gehad op tal van kunstenaars in Europa, onder wie Rembrandt. Tijdens deze lezing vertelt Hilgenkamp uitgebreid over het leven en werk van Caravaggio, maar ook over zijn navolgers in Europa die centraal staan in de huidige tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht.

Belangrijk daarin zijn de Utrechtse Caravaggisten: Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst. In het begin van de zeventiende eeuw trokken deze kunstenaars vanuit Utrecht via de Alpen naar Rome waar ze kennismaakten met het werk van Caravaggio. Ze waren ontzet over diens levensechte figuren, en tegelijkertijd diep onder de indruk van het grote drama en het intense licht. Ook kunstenaars uit andere landen bewonderden het werk van Caravaggio en lieten zich inspireren.

Dinsdag 15 januari om 20.00 uur in Plofhuis 7. Kaarten € 7,50 via kaartverkoop@plofhuis7.nl of aan de zaal.

Veel oude rotten in januari

Javier Guzman. Foto: Chloe Leenheer

WEESP Met 'Oude rotten, jonge appels', helpt Theaterpand Weesp nieuw theatertalent in het zadel. In januari zijn er twee van dit soort avonden.
Voor dinsdag 15 januari zijn Karin Bloemen en Richard Groenendijk geprogrammeerd. Zij spelen beiden een voorstelling van een half uur. De jonge appels van die avond zijn Andries Tunru en Olden Hermanns. De jonge appels spelen eerst, na de pauze maken de oude rotten hun opwachting.

Javier Guzman

Op dinsdag 29 januari zijn Javier Guzman en Jim Speelmans het gevestigde talent in nog zo'n avond. Zij vormen de publiekstrekker voor de aanstormende talenten Farbod en Bibi & Charlotte. Beide avonden worden gepresenteerd door Sara Kroos.

De jonge talenten kunnen op deze avonden vlieguren maken. Soms komen zij later in het seizoen avondvullend terug, zoals Lize en Anna die vrijdag 15 februari hun voorstelling Unsexed spelen.

Tickets via theaterpandweesp.nl

Een ochtend vol Willem Wilmink

Willem Wilmink, dichter voor alle leeftijden.

WEESP Bibliotheek Weesp houdt volgende week donderdag (17 januari) een themaochtend over Willem Wilmink, dichter voor alle leeftijden.

Wilmink schreef gedichten en verhalen voor volwassenen en voor kinderen, teksten voor cabaret en televisie. De Nederlandse (kinder)televisie heeft dankzij Willem Wilmink gloriejaren gekend.

De dichter werkte mee aan televisieprogramma's als de onvergetelijke Stratemakeropzeeshow, het Klokhuis en J.J. De Bom.

Liedjes en beelden

Het programma van deze ochtend staat bol van bekende liedjes, een documentaire over zijn werk en leven en opnames van Jenny Arean die zijn gedichten leest. Maar ook nieuwere fragmenten uit DWDD worden vertoond. Tijd: van 10.00-12.00 uur in de bibliotheek aan de Oudegracht. Iedereen is welkom, de entree is vrij.

Geboren in een verkeerd lichaam

WEESP In de City of Wesopa is morgen de Vlaams-Nederlandse film 'Girl' te zien. Lara is een 15-jarig meisje, geboren in het lichaam van een jongen,. Ze wil niets liever dan ballerina worden en is net toegelaten tot een van de meest prestigieuze dansscholen van Brussel. Ondertussen volgt ze een intensieve hormoonbehandeling. 20.00 | Entree € 8,50.

Jeugdvoorstelling met Vos en Haas

WEESP De bekende Vos en Haas kinderboeken komen tot leven in de voorstelling 'Vos schept op', die zondag 13 januari te zien is in de City. Een lekkere vertelvoorstelling met vrolijke poppen, opzwepende liedjes en verse ingrediënten. Tickets via wesopa.nl.

Grote brand in houten villa Laren

Tot vroeg in de ochtend was de brandweer druk met nablussen. Foto: Bastiaan Miché

LAREN Een grote brand heeft in de nacht van zondag op maandag een houten villa aan de Vredelaan in Laren geheel verwoest. Tot vroeg in de ochtend was de brandweer druk doende met nablussen.

Het vuur ontstond rond half één. Bij de brandweer kwam een melding binnen van een dakbrand. Bij aankomst van de eerste brandweerwagen was deze brand al uitslaand. Daarom werd direct opgeschaald en kwamen brandweerlieden vanuit de gehele regio om de brand te bestrijden. Rond 2.10 uur werd het sein brand meester gegeven, al was de brandweer daarna nog lange tijd bezig rondom het verwoeste gebouw.

De bewoonster bleef ongedeerd. Zij is op tijd naar buiten gegaan en heeft de brand zelf gemeld. Het huis, een gemeentelijk monument, stond al enige tijd te koop voor een kleine 1,5 miljoen euro. De villa is inmiddels uit de verkoop gehaald. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Er zouden geen aanwijzingen zijn voor brandstichting.

Drie weken geleden brandde er in Bussum ook al een grote houten villa af.

Nieuwbouw voor Goois Lyceum en het Willem de Zwijger College

BUSSUM De schoolgebouwen Goois Lyceum en het Willem de Zwijger College gaan de komende jaren vervangen worden. De twee gebouwen moeten plaatsmaken voor nieuwbouw.

Het Willem de Zwijger College gaat als eerste op de schop, vanaf de zomer van 2020 moet er anderhalf jaar gesloopt en gebouwd gaan worden. Meteen daarna staat het Goois Lyceum hetzelfde te wachten. De nieuwe school moet daar vanaf het schooljaar 2023-2024 opgeleverd worden. De sloop- en bouwwerkzaamheden op de twee scholen wordt een hele klus. De leerlingen worden gedurende de werkzaamheden ergens anders ondergebracht. De gemeente zoekt daarvoor nog een tijdelijke locatie waar de meer dan duizend scholieren tijdens de verbouwing toch gewoon de lessen kunnen volgen. De twee scholen gaan aansluitend gebruikmaken van dezelfde 'noodlokalen'.

Diemen krijgt middelbare school

De informatieavond in november werd goed bezocht. Foto: Trudy Kroese

DIEMEN De Open Schoolgemeenschap Diemen (OSDiemen) houdt zaterdag 19 januari een open dag in Theater de Omval, van 11.00 tot 13.00 uur. Ouders kunnen hun kind die dag inschrijven voor de school.

OSDiemen start bij voldoende aanmeldingen aan het begin van het schooljaar 2019-2020 in een tijdelijke locatie in basisschool Het Atelier in Diemen-Zuid. Het is de bedoeling dat de school later een eigen gebouw krijgt. De beoogde plek hiervoor is de ruimte naast Sportcentrum Duran.

Het informatieformulier van OSDiemen kan worden gedownload via de website www.osdiemen.nl. Ouders die hun kinderen voor de school willen aanmelden dienen het aanmeldingsformulier VO dat zij hebben ontvangen van de basisschool, een kopie van het paspoort of de ID-kaart van de leerling en van de ouder(s)/verzorger(s) én een pasfoto met naam van het kind op de achterkant bij zich te hebben. Ouders uit Diemen en Duivendrecht kunnen hun kind van 19 januari tot en met 15 februari inschrijven voor de OSDiemen. Zij ontvangen uiterlijk 1 maart een bericht of hun kind is toegelaten (op tijd om nog mee te doen aan de Amsterdamse loting en matching, mocht het kind niet geplaatst kunnen worden op OSDiemen). Plaatsing hangt af van het schooladvies van de basisschool en de andere aanmeldingen. De OSDiemen wil een school zijn die een afspiegeling is van de leerlingen in Diemen en Duivendrecht en kiest daarom voor een verdeling over niveaus: 50% havo/vwo, 25% -vmbo-tl en 25% vmbo-b/k. Ouders van kinderen met een lichamelijke of psychische beperking, chronische ziekte of extra ondersteuningsbehoefte kunnen met de zorgcoördinator bespreken wat de mogelijkheden zijn.

www.osdiemen.nl

Man loopt met mes achter kinderen aan

HILVERSUM Een 49-jarige man zorgde dinsdagavond 2 januari voor de nodige ophef in de omgeving van de Olivier van Noortstraat. Met een mes in de hand liep hij achter kinderen aan, bevestigt een politiewoordvoerder.

De man was compleet de weg kwijt en liep in zijn pyjama over straat. Hij is uiteindelijk aangehouden en overgebracht naar de crisisdienst. Niemand raakte gewond.

Nieuwjaarsduik met de burgemeester

Rechts burgemeester Han ter Heegde. Foto's: Harry Mock

MUIDERBERG Een koude, maar sportieve start van het jaar voor tientallen inwoners van Muiderberg en burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren. Samen waagden zij zich vorige week dinsdag op het strand van Muiderberg aan een nieuwjaarsduik.

De burgemeester rende, gehuld in hockeytenue, samen met onder meer John Haug en Jur Jonges van de Dorpsraad Muiderberg het ijskoude IJmeer in. Het voorbeeld van de burgervader werd gevolgd door nog eens veertig andere fanatiekelingen die het begin van het nieuwe jaar 2019 op deze ludieke manier wilden inluiden.

Erwtensoep

Na afloop konden de deelnemers, waarvan sommigen flink liepen te bibberen, op temperatuur komen met een kom erwtensoep van strandpaviljoen de Zeemeeuw.

23 / 24