BussumsNieuws

26 augustus 2015

BussumsNieuws 26 augustus 2015


Er moet snel wat gebeuren

Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er moet snel wat gebeuren om de Franse Kampweg (N236) te verbeteren en veiliger te maken. Afgelopen weekend kostte een aanrijding het leven van de 13-jarige Tommy-Boy uit Kortenhoef. Hij kwam bij het oversteken onder een auto.

Het ongeluk gebeurde zaterdag rond half elf 's ochtends. Tommy-Boy reed naast de drukke autoweg, op de fiets. De jongen was even onachtzaam, reed plots de weg op en werd geraakt door een auto. Na de klap belandde de jongen eerst op de auto en raakte er daarna onder bekneld. De brandweer moest hem bevrijden, waarna een ambulance hem met spoed meenam. In het ziekenhuis overleed Tommy-Boy. Hoe het ongeluk exact heeft kunnen gebeuren, wordt nog verder onderzocht. Volgens omstanders zat de jongen vlak voor het ongeluk met zijn telefoon te spelen. Daardoor had de jongen geen aandacht voor het verkeer om hem heen. Toen de jongen plotseling overstak, zag de bestuurster van de auto hem te laat. De bestuurster is een 46-jarige vrouw uit Bussum. Ze was onderweg met vier kinderen. Voor de inzittenden is het uiteraard een traumatische ervaring. Zij kunnen rekenen op slachtofferhulp.

Lees verder op pagina 3.

'Pakket-bezorger' steelt bankpas

BUSSUM - Een neppakketbezorger heeft een bewoonster (87) van de Plaggenweg bestolen. De man nam een bankpas met code mee.

De 'pakketbezorger' kwam aan de deur van de vrouw en vertelde een pakketje voor de buren te hebben. De vrouw moest 5 euro betalen met haar bankpas. Nadat ze dat gedaan had en de postbode weer vertrokken was, bleek haar pas gestolen. De vrouw kreeg argwaan en belde meteen haar bank om de pas te blokkeren. Er bleek nog geen geld mee opgenomen.

De dader was een man van tussen de 20 en 30 jaar met een donkere huidskleur. De man droeg een bruin uniform en een donker petje. Bellen met de politie kan op 0900-8844.

2

punten voorsprong heeft HCAW op de laatste plaats

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman Startzondag; Naarderheem 10.30 u. ds. G.W. Oostermann
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 29/08 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. A.D. Fokkema

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. P.H. van Gilst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.B.M. Haakman
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. B. den Butter; 16.00 u. ds. A. Visser bevestiging
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. P.L. van Asselt
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.30 u. ds. W.F. Metzger H.A. Startzondag
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 03/09 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Evert van der Poll schreef dit boekje, dat de gemeente zelf uitgaf, en waar veel gemeenteleden de gegevens voor aandroegen. Deze kerk heeft een bijzondere voorgeschiedenis. In 1990, toen het uitkwam, was het 75 jaar geleden (dus nu 100 jaar geleden) dat de Vereeniging tot Evangelisatie werd opgericht, waaruit de gemeente rondom de Spieghelkerk voortkwam. De leden waren veelal mensen van buiten Bussum die hier kwamen wonen. Ze waren in de regel goed opgeleid, bemiddeld, ondernemend en voelden zich niet thuis bij de traditionele hervormde gemeente van Bussum. Zij voelden zich meer thuis bij de stroming binnen de Hervormde kerk die toen de 'ethische' werd genoemd. Zij kregen geen ruimte in Bussum om dat kerkelijk vorm te geven en besloten toen zelf bijeenkomsten te gaan beleggen. Eerst kwamen ze bijeen in Concordia maar in 1925 konden ze een eigen kerkgebouw laten bouwen, de Spieghelkerk, nu een rijksmonument.

De architect was Theo Rueter uit Blaricum. Hij bouwde vooral landhuizen in Laren en Hilversum. Deze kerk is zijn beroemdste ontwerp. Het is een rijksmonument. In het boekje wordt de gang van de groep in die vooroorlogse jaren beschreven. Langzamerhand vond er toenadering plaats met de plaatselijke gemeente en na de oorlog wordt het als Wijk C onderdeel van de hervormde gemeente van Bussum. Het boekje van 64 pagina's bevat een flink aantal zwart/wit afbeeldingen en herinneringen aan en van predikanten.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 8 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Het Griekse pleintje

De rotonde des aanstoots noemde ik het. Beter is het Griekse Pleintje. Gooi de euro's er maar tegenaan! Maar enige verbetering? Ho maar!

Ik heb als vuistregel dat als er 3 of meer personen mij aanklampen om over een bepaald onderwerp een stukje te schrijven ik het dan heb over "op veler verzoek". Ik ben in de afgelopen tijd wel een keer of vijf staande gehouden door nogal kwade Bussumers die zich echt kapot ergeren aan het niet-aflatende in elkaar rijden van de rotonde op de kruising Meentweg/Irenelaan/Groothertoginnelaan aan de Bussumse toegang tot de Hilversumse Meent. Ik verval in herhaling als ik zeg dat dit verkeerspleintje verkeerd gebouwd is, zodat vrachtwagens met opleggers een van de bochten niet goed kunnen nemen en dan elke keer weer het muurtje rond het perkje aan stukken rijden. En maar weer opbouwen, met een flinke rekening als resultaat. Bovendien is de rotonde nog altijd in gebruik als "stortplaats" voor allerhande tuinmeubilair, kliko's en verkeersborden. Dit in het kader van "leve de lol" voor een bepaald soort (vaak alcoholische) nachtjeugd. Er zouden camera's geplaatst kunnen worden, maar beter lijkt mij het hele ronde muurtje weg te halen, het perkje in te krimpen en een zacht omhoog glooiende bestrating eromheen leggen. De Naardense rotonde in de Amersfoortse straatweg bij de inrit naar de Vesting nabij de grote AH lijkt me een prima voorbeeld over hoe het ook kan. Anders blijft Bussum zitten met het Griekse Pleintje dat willens en wetens in stand gehouden wordt!

Weerbericht

Wisselvallig, in het weekeinde tijdelijk iets warmer
Het weer in deze augustus golft aldoor van dieptepunt naar hoogtepunt en weer andersom. Een golfvormige storing in het polaire front trekt donderdag over het Noordzeegebied met kans op veel regen. Nadien verbetert het tijdelijk dankzij een rug van hoge luchtdruk. Zondag komen we door een thermisch laag kortdurend weer in de warme lucht, gevolgd door onweer.

Donderdag en vrijdag
Donderdag neemt de bewolking snel toe. De kans is vrij groot dat het in de loop van de dag langdurig gaat regenen. De zuidwestenwind trekt aan tot matig of vrij krachtig. Het kwik blijft steken bij 17 of 18 graden. Vrijdag is er eerst nog kans op een bui, nadien blijft het meest droog met geleidelijk wat meer zon. Het wordt 19 à 20 graden bij een matige westenwind.

Het weekeinde
Zaterdag blijft het overdag droog met een mix van wolken en zonneschijn. In de avond vergroot de kans op meer bewolking en mogelijk wat lichte (mot)regen. Het wordt circa 22 à 23 graden bij een matige zuidoostenbries. Zondag kan de temperatuur even oplopen tot circa 25 graden. De zon schijnt, maar waarschijnlijk neemt de bewolking toe met kans op onweer.

Weetje
Augustus wordt 'oogstmaand' genomen. Het woord 'oogst' is afgeleid van augustus. Het is de laatste zomermaand en het wordt al sneller donker. Tussen 1 augustus en 31 augustus worden de dagen 1 uur en 50 minuten korter. Dit jaar verloopt augustus veelal zomers met geregeld ook een zomerdip. Deze augustus is daardoor niet alleen gemiddeld warm, maar ook zeer nat.

'Ga aan de slag, het heeft nu lang genoeg geduurd'

Fietsersbond pleit voor snelle aanpak Franse Kampweg

De politie onderzoekt de plaats waar Tommy-Boy werd aangereden. Foto: Bob Awick

Vervolg van de voorpagina

Na het dodelijke ongeluk van afgelopen zaterdag is de aanpassing van de Franse Kampweg weer onderwerp van gesprek. Geschrokken bewoners en ook de gemeente Bussum stellen dat er snel wat moet gebeuren op de drukke provinciale weg.

De Franse Kampweg staat al veel langer bekend vanwege de onveiligheid. Er gebeurden de laatste jaren wel vaker ongelukken. Vooral op het bewuste stuk waar afgelopen weekend het ongeluk gebeurde, komen veel verkeersstromen samen. Auto's rijden met hoge snelheden over de weg, slechts een meter naast de weg loopt een fietspad en wordt er gewandeld. Daar komt nog eens bovenop dat er op het bewuste punt ook overgestoken wordt.

'Er vallen zat maatregelen te bedenken'

"Het zorgt al met al voor veel gevaar. Het ongeluk van afgelopen weekend heeft des te meer aangetoond dat er wat moet gebeuren om deze weg een stuk veiliger te maken. Hoe eerder, hoe beter", zegt Jos Oude Elferink van de Fietsersbond Hilversum en omstreken, al langer pleitbezorger van een veiliger Franse Kampweg.

Het ongeluk van afgelopen zaterdag gebeurde dan wel mede door onoplettendheid van het slachtoffer, er wordt door de bond al veel langer aandacht gevraagd voor het stukje weg. Dat gaat met name over de oversteek over de weg, maar de rest van de weg heeft eveneens de aandacht. "We hebben het over een drukke weg waar veel verkeer samenkomt. We hebben er de afgelopen jaren helaas al vaker ongelukken meegemaakt. Veel van dat soort zaken kun je voorkomen door de weg aan te pakken. Al zouden er alleen al betonblokken worden geplaatst tussen de autoweg en het fietspad. Dat zou al een hoop schelen. En er vallen nog zat andere maatregelen te bedenken. Ga ermee aan de slag. Het heeft nu lang genoeg geduurd."
Problemen aangekaart
De gemeente laat weten de problemen met de Franse Kampweg te kennen. "De weg heeft al langer onze aandacht", zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Het gaat echter om een provinciale weg. Alles wat daar gebeurt valt onder het beheer van de provincie Noord-Holland. We hebben het probleem de afgelopen jaren al vaker aangekaart en zelfs gesprekken gevoerd over hoe de verkeersproblemen op de Franse Kampweg opgelost kunnen worden. Vanwege het ongeluk afgelopen weekend zullen we weer gesprekken gaan voeren om ervoor te zorgen dat er snel wat gaat gebeuren. Noord-Holland moet dan een volgende stap zetten en met de weg aan de slag gaan."

'De weg heeft onze aandacht: we gaan snel praten'

Aan de slag
De provincie Noord-Holland laat desgevraagd weten dat het al plannen had om de Franse Kampweg aan te pakken. Dat staat op de agenda voor volgend jaar. De weg moet dan een heel stuk worden verbeterd.

Werk Geweststrook van start

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er wordt gewerkt op het grasveldje voor het Gewestkantoor aan de Brinklaan.

Het gaat om eerste werkzaamheden voor de bouw van de appartementencomplexen. Er komen 3 appartementsgebouwen van 4 woonlagen met 54 appartementen. Het veldje wordt nu klaargemaakt: afgelopen week werden er al hekken om het veldje heen geplaatst en werd het eerste gras afgegraven. Als alles volgens plan verloopt zou de echte bouw van de appartementen snel van start kunnen gaan.

Straat afgesloten voor terrassen

BUSSUM - Een deel van de Nieuwe Brink wordt afgesloten vanwege de terrassen op de Kapelstraat.

Het gaat om het stukje straat tussen het Achterom en de Kapelstraat. Door daar geen autoverkeer meer toe te staan, kunnen er meer terrassen geplaatst worden. Het komt tevens de veiligheid van terrasbezoekers ten goede. De straten rond het bewuste stukje worden deze maand aangepast voor vrachtwagens, zodat winkels nog wel bevoorraad kunnen worden.

Mannen halen illegaal textiel op

BUSSUM - Agenten en ambtenaren van de GAD hebben afgelopen week twee personen aangehouden voor het illegaal inzamelen van textiel.

De verdachten reden met een vrachtwagen door Naarden en haalden door bewoners aangeboden zakken met kleren op. Een week van tevoren hadden de verdachten door heel Naarden en Bussum al flyers bezorgd om bewoners op te roepen de zakken aan de straat te zetten. De opbrengst zou gaan naar arme Roemenen, Bosniërs en andere Europeanen.

Alleen de GAD mag afval ophalen. De verdachten bleken geen vergunning te hebben. Ze werden door de politie meegenomen naar het bureau. De opgehaalde zakken kleren, enkele honderden kilo's, worden overgedragen aan echte textielinzamelaars.

Wie jarig is ... trakteert op ijs

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Gratis ijs voor iedereen! Frank de ijscoman van ijssalon Dolomiti aan de Vlietlaan in Bussum vierde gisteren op ludieke wijze zijn verjaardag. Twee uur lang schepte hij met zijn team ijsjes voor iedereen die de zaak binnenkwam. "Ik wil graag één keer per jaar iets teruggeven aan mijn klanten en inwoners van Bussum. Het werd een hele gezellige middag met veel ijs, een clown en een ballonnenvouwer", vertelt de jarige job.

Jos de Lange, 59 jaar


Bussumer sinds 1985
Ondernemer en 6e op de lijst voor het CDA

Foto: Yvette Geerts

Wat houdt u overdag bezig?
"Ik ben veel aan het netwerken. Verder ben ik adviseur voor veel ondernemers en chef-koks en ik sta op de lijst voor het CDA."

Wat hebt u met worst?
"Ik heb jarenlang een slagerij op de Huizerweg gehad en ben officieel worstenmaker. Dat is best wel uniek, maar er gaat ook een hoop tijd in zitten."

Sporten?
"Wielrennen, ik probeer een of twee keer per week een rondje in het bos te fietsen."

Als u een dag burgemeester zou zijn van Bussum?
"Dat zou ik niet willen zijn, maar in deze fase zou ik de inwoners willen wijzen op de pluspunten van de nieuwe gemeente. De naam vind ik twijfelachtig, maar het gebied is geweldig."

Hebt u nog een grote droom?
"Ik zie een tweedeling in de maatschappij. Alles is nu gericht op economie en ik zou willen dat de maatschappij zich minder laat leiden door commercie. Zodat mensen met een passie zich kunnen blijven ontwikkelen."

Waar maakt u zich zorgen over?
"De eenzaamheid van veel mensen en de druk op mantelzorgers."

Waar heeft Bussum te veel van?
"Parkeermeters."

Favoriete plek in Bussum?
"Ik kan erg genieten van 't Mouwtje en de hei rondom Bussum. Maar ook van de verschillende woonwijken. Bussum-Zuid bijvoorbeeld biedt kansen voor jonge Bussumers om te wonen."

Favoriete muziek?
"Klassiek."

Waar kunnen we u 's nachts voor wakker maken?
"Voor heerlijke paté, het liefst zelfgemaakt."

Wie wilt u nog eens spreken?
"Oud-burgemeester Henk Heijman. Ik zou hem vragen hoe zijn ervaringen zijn geweest in de jaren in Bussum, niet alleen over de laatste periode."

Bussum: weg heeft aandacht na zware ongelukken

Twee keer eenzelfde soort ongeluk

Twee weken geleden belandde nog een auto op z'n kop. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De gemeente gaat onderzoeken of er maatregelen genomen moeten worden op het kruispunt van de Willemslaan met de Nieuwe 's-Gravelandseweg. Het punt heeft alle aandacht.

Twee weken geleden belandde nog een auto op z'n kop op de weg. De bestuurder zag een andere auto over het hoofd en werd aangereden. De man raakte gewond en moest met de ambulance mee. Twee maanden eerder gebeurde op exact hetzelfde punt eenzelfde soort ongeluk: er werd eveneens een auto aangereden. De auto belandde op z'n kant op de stoep. De bestuurders moesten eveneens met de ambulance mee.

Eventueel maatregelen
Vlak na het ongeluk van afgelopen week heeft verkeerswethouder Nen van Ramshorst poolshoogte genomen. "We gaan de weg nu onder de loep nemen en onderzoeken hoe de ongelukken hebben kunnen gebeuren", laat een woordvoerder van de gemeente namens haar weten. "We gaan eventueel maatregelen nemen om volgende ongelukken te voorkomen."

Meer overlast van verwarde personen

BUSSUM - Net als de rest van Nederland heeft ook Bussum meer last van verwarde personen. De politie moet er steeds vaker tegen optreden.

Afgelopen jaar werd het Bussumse korps rond de honderd keer gebeld omdat een verward persoon overlast veroorzaakte, zo leren de laatste gegevens van de politie. Een jaar eerder lag dat aantal nog 53 procent lager.

Bussum heeft het afgelopen jaar enkele opvallende gevallen gehad van overlast door verwarde personen. Een half jaar geleden bedreigde een verwarde man mensen op straat, waarop een grote zoektocht volgde. Een maand daarvoor stak een verwarde Bussumer een student neer. Weer een half jaar eerder moesten agenten met getrokken wapen een verwarde man aanhouden.

Afgelopen week troffen agenten aan de Ceintuurbaan nog een verwarde man aan. De Bussumer (35) had de ramen van zijn woning kapotgeslagen. Het gaat om slechts enkele voorbeelden.

Heel Nederland heeft vaker last van verwarde personen. Het gaat vaak om op straat schreeuwende mensen en andere overlast.

Bussums tintje aan Sail 2015

Optreden op het Java-eiland.

BUSSUM - Shantykoor Het Ruime Sop uit Bussum kan terugkijken op een mooi optreden tijdens de opening van Sail 2015 in Amsterdam.

Het Bussumse koor was uitgenodigd om twee keer een optreden te geven. De heren zongen hun zeemansliederen afgelopen woensdag op het Java-eiland waar vele belangstellenden konden genieten van het shantykoor.
De eerste show was in de Bogortuin en de tweede maal op het hoofdpodium op de kop van het eiland. Beide optredens waren volgens de heren een geweldig succes.

Ongeluk zet verkeer vast

BUSSUM - Door een ongeluk op de snelweg heeft het verkeer rond Bussum vorige week dinsdag extra last gehad van drukte.

Het verkeer stond op de snelweg langs Bussum naar Amsterdam vast. Veel mensen namen daarom andere routes, waardoor het ook drukker werd op andere wegen. Het verkeer door Bussum zelf heeft de hele ochtend last gehad van extra drukte en ook de N236 naar Amsterdam stond voller dan normaal.

Vlak na de ochtendspits waren de meeste problemen weer verholpen.

Web topvijf

1. Jongen zwaargewond na ongeluk op Franse Kampweg
2. Slachtoffer ongeluk Franse Kampweg overleden
3. 'Dat kutpunt waar al lang een tunnel had moeten zijn'
4. Bussum: weg heeft aandacht na zware ongelukken
5. Bond: Franse Kampweg moet snel aangepakt worden

'De mensen zijn hier heel mondig en hoog opgeleid'

Barbara Goos en Martin Bestman zijn de nieuwe politiechefs Naarden-Bussum

Barbara Goos en Martin Bestman leiden de politie Naarden-Bussum. Foto: Sjoerd Stoop

door Lisa van Dorp

NAARDEN/BUSSUM - "Toen ik in januari uit Rotterdam naar 't Gooi kwam zei iedereen: het zal er wel rustig zijn. Maar in Naarden en Bussum gebeurt ook van alles." Barbara Goos (39) is samen met Martin Bestman (45) de nieuwe politiechef van basisteam Gooi-Noord. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de politie in zeven gemeentes.

"Oké, je hebt in Naarden en Bussum minder ramkraken en geweld dan in de grote stad, maar er gebeurt genoeg", zegt Goos. "Met alle grote evenementen in de Vesting zijn we druk met crowdmanagement. Door de ligging aan de A1/A6 hebben we veel te maken met woning- en auto-inbraken. Naarden en Bussum zijn makkelijk bereikbaar voor woning- en auto-inbrekers."

'Positieve verschillen ten opzichte van politiewerk in de grote stad'

Het duo Goos/Bestman is sinds januari in functie. In het kader van de grootscheepse reorganisatie bij de politie volgden ze gezamenlijk politiechef André van de Beld op, die in december naar Almere vertrok. Goos werkte eerder bij de politie Rotterdam, Bestman bij de politie Utrecht.

Het Gooi bevalt goed. Ten opzichte van het vaak meer anonieme politiewerk in de grote stad ziet het tweetal positieve verschillen. "De burgemeesters in het Gooi zijn prettig betrokken. Ze luisteren naar de politie en doen er ook wat mee. Ik heb ook in gemeentes gewerkt waar dat anders was", zegt Bestman.
Ook over de bloeiende buurtpreventieverenigingen zijn ze enthousiast. "In Rotterdam is dat sleuren en trekken: inwoners zien er het nut niet van in. Hier is dat het tegenovergestelde." Volgens Goos zijn de gemiddelde Naarder en Bussumer erg betrokken bij hun leefomgeving. Bestman heeft dezelfde ervaring. "Mensen kennen hun buurt en weten wat er speelt."

150 agenten

De politie zit midden in een grote reorganisatie: 26 individuele politiekorpsen zijn opgegaan in een nieuwe Nationale Politie. Naarden en Bussum vallen nu onder basisteam Gooi-Noord, samen met Huizen, Blaricum, Laren, Weesp en Muiden. De 150 agenten uit het team hebben posten in alle gemeentes. De teamleiding zit in het bureau aan de Amersfoortsestraatweg, dat binnenkort het centrale bureau voor de regio wordt.

Jongen tegen agent: 'Hier heb je de advocaat van mijn vader'

Mondig
Het type mens in Naarden en Bussum is anders dan in Rotterdam, vindt Goos. "Mensen zijn hier heel mondig, hoog opgeleid: er wordt veel gediscussieerd. In 't Gooi denken mensen goed na over hoe ze iets formuleren, terwijl inwoners van Rotterdamse 'krachtwijken' meteen wat roepen. Als er burenoverlast is, zijn mensen hier sneller geneigd om de politie erbij te roepen. In Rotterdam lossen ze het zelf op, desnoods met een klap."

Bestman verbaast zich over de mondigheid van de plaatselijke jeugd. In zijn voormalige werkgebieden Amersfoort en Utrecht-stad hadden jongeren toch meer ontzag voor de politie. "Ik merk dat veel jongeren in 't Gooi eerder geneigd zijn om brutale antwoorden te geven. Ze kunnen echt zuigen, gaan bijvoorbeeld niet aan de kant voor een politieauto. Ik had laatst een jongen die, terwijl we een bekeuring voor hem aan het uitschrijven waren, zijn mobiel voor me hield en zei: Hier heb je de advocaat van mijn vader. Dat is nieuw voor mij."

Prioriteitenlijstje
Als ze een top drie van meest voorkomende incidenten maken, staan woninginbraken met stip op één. Gevolgd door autokraken en fietsendiefstallen. De bestrijding ervan staat boven aan het prioriteitenlijstje, vertelt Bestman. Gevolgd door de interne reorganisatie. "We willen de juiste persoon op de juiste plek. En omdat we centraliseren, wordt het politiebureau aan de Amersfoortsestraatweg de nieuwe opkomstplek voor alle agenten van Gooi-Noord."

Goos: "We willen ons weer meer richten op de buitenwereld. Wijkagenten moeten 80% van hun tijd buiten zijn. Dat kan als ze minder zelf doen en meer hun collega's inzetten."

AV Tempo houdt weer beginnerscursus Start to Run

Samen hardlopen in de natuur. Foto: AV Tempo

BUSSUM - Een gezond lijf, fris gezicht, goed gevoel en enthousiaste trainingsmaatjes: samen hardlopen biedt diverse voordelen. De Bussumse hardloopvereniging Tempo AV begint in september weer met een beginnerscursus voor iedereen die wil hardlopen in groepsverband.

Na zeven weken kan iedereen zo'n twintig minuten achter elkaar hardlopen, met de juiste techniek. De vereniging laat weten dat er enthousiaste trainers zijn en dat de gezellige loopmaatjes iedere zaterdag klaarstaan. De trainingen worden gehouden in het bos, op de heide of op de atletiekbaan. "Samen werk je toe naar de afsluitende Start to Finish, een trainingsloop op de zevende zaterdag."

Hardlopen heeft veel voordelen. "Je conditie verbetert en dat voel je: je wordt steeds fitter. Veel lopers zijn via Start to Run aan een veilige en gezonde hardloopcarrière begonnen. Je leert bovendien veel nieuwe mensen kennen die uit Naarden, Bussum en omgeving komen. Met de juiste techniek hardlopen voorkomt blessures en vergroot het plezier. Daarom werken we met de technieken van Bewust Hardlopen, waarbij ieders individuele manier van hardlopen het uitgangspunt is."
De vereniging houdt op zaterdag 2 september om 19.30 uur een informatieavond op Sportpark Zuid. Deelnemers kunnen hun hardloopschoenen meenemen om alvast een voorproefje te krijgen. De eerste training is een proeftraining en die begint op zaterdag 5 september.

Opgeven
Inschrijven kan via starttorun.nl, kies bij de locatie Sportpark Zuid. Meer informatie via Tineke Mulder: 06 - 53 31 57 36.

BSO Dynamo geopend; speciaal voor kinderen met een rugzakje

Moeder: 'Het gaat uiteindelijk om de beste weg voor je kind'

Wethouders Van Ramshorst en Van den Berg knippen het lint door. Foto: Sjoerd Stoop

door Jessica de Jong

BUSSUM - Wat doe je als je kind niet goed meekomt op de buitenschoolse opvang? En eigenlijk wel wat extra ondersteuning nodig heeft? De vrijdag in de Indonschool geopende BSO Dynamo kan de oplossing zijn voor kinderen die kampen met gedrags- of ontwikkelingsproblematiek.

Dynamo

Op Dynamo zijn twee hbo-geschoolde begeleiders aanwezig die persoonlijke aandacht en specialistische begeleiding bieden aan elk individueel kind en aan de groep. Er is plek voor vier kinderen met een psychische kwetsbaarheid en zeven kinderen uit het speciaal en/of regulier onderwijs.

Meer info via skbnm.nl.

Een recente afstudeerstudie van Wendy Knecht bij kinderopvangorganisatie SKBNM toonde aan dat kinderen met een bepaalde gedrags- of ontwikkelingsproblematiek vaak moeite hebben om mee te komen op een reguliere BSO. "Ze kunnen niet tegen teveel prikkels en zijn dus vooral gebaat bij rust, overzicht, voorspelbaarheid en dus kleine groepjes," luidt de conclusie. Rond dezelfde tijd van het onderzoek benaderde RIBW (Regionaal Instituut Begeleid Wonen) de SKBNM om te kijken of ze samen een buitenschoolse opvang konden opzetten voor kinderen met extra behoeften. Toen dat rond was, werd de samenwerking opgezocht met de Indonschool die ruimte beschikbaar stelde.

Pedagogisch medewerkster Wendy met een van de kinderen. Foto: MommersFotografie

Kinderen krijgen een gestructureerd en overzichtelijk aanbod

Zichzelf zijn
Dynamo heeft twee lokalen in de Indonschool waar directeur Roelie Loois de leiding heeft. Zij weet als geen ander hoe je omgaat met kinderen met een gedrags- of ontwikkelingsstoornis omdat de Indon een school is voor speciaal basisonderwijs. Toch is het niet vanzelfsprekend dat al deze kinderen naar Dynamo gaan. "Ouders vinden het soms fijn als hun kind wel mee kan komen op de reguliere opvang. En soms gaat dat ook goed, maar niet altijd. Het is niet prettig als ze voelen dat ze er niet helemaal bij horen. Bij Dynamo kunnen ze zichzelf zijn, springen ze er niet uit en maken ze vriendjes. Voor leerlingen van onze school is het ook prettig dat de opvang in de school is: een vertrouwde omgeving waarin ze zich dus veilig voelen."

Bij Dynamo worden de kinderen intensief begeleid, zegt directeur Ruth de Waal van de SKBNM. "Zoals bij alle kinderen letten we goed op hun deontwikkelbehoefte van het kind en bij deze kinderen ook, samen met ouders, naar de gestelde doelen. Dat kan bijvoorbeeld zijn: omgaan met teleurstelling. Vindt een kind dat lastig, dan spelen we een potje voetbal en laten we het kind ook een keer verliezen. We bieden dus ook uitdagingen." Omdat Dynamo werkt met 'moeilijke' kinderen die behoefte hebben aan structuur en duidelijkheid, zijn er duidelijke regels. Je zou het 'streng' kunnen noemen. De Waal: "Deze kinderen hebben behoefte aan structuur, baat bij weinig veranderingen, duidelijkheid en rust."
De directeur van de Indon beaamt dat. "Wij werken op school met het positive behaviour system: we belonen goed gedrag en stellen consequenties aan gedrag dat we niet willen toestaan of niet willen zien. In de praktijk betekent het dat we veel complimenten geven, kijken naar wat goed gaat en ook beloningskaartjes uitdelen. Die kaartjes krijgen de kinderen van Dynamo straks niet, we bekijken hoe dat werkt in een vrijere omgeving dan school. Ik ben benieuwd hoe dat gaat en hoe onze leerlingen daar op reageren."

BSO Dynamo is er zowel voor kinderen met als zonder diagnose

Dynamo staat dicht bij de ouders. Er wordt actief meegedacht over hoe het kind tot zijn recht komt en er worden persoonlijke doelen gesteld. De begeleiders houden veel gesprekken met de ouders waarbij de leerlijn van hun kind aan bod komt. Daarnaast kan Dynamo het gezin even ontlasten door de zorg voor het kind over te nemen. Petra Jansen (RIBW): "Kinderen met ontwikkelings en of gedragsproblematiek bepalen voor een groot deel de gezinsstructuur. Het is fijn als je ze hier kunt brengen, ze het naar hun zin hebben, zelfs vriendjes maken en dat de ouders tijd kunnen besteden aan bijvoorbeeld hun andere kinderen."

Met en zonder diagnose
Dynamo bedient twee groepen: kinderen met een diagnose en kinderen zonder diagnose. De eerste doelgroep zit vaak al op de Indonschool, de andere groep bestaat uit kinderen die naar reguliere scholen gaan. Zo ook de vierjarige zoon van een Bussums echtpaar dat liever anoniem in de krant wil. De moeder vertelt dat haar vierjarige zoon naar een gewone school gaat, maar dat het hem veel moeite kost. "Voor alle kleuters is een schooldag vermoeiend, maar voor hem nog veel meer. Hij heeft moeite met concentreren, is bovengemiddeld actief en is dan ook doodop na een dag school. We zaten daarom met een probleem als het gaat om de opvang."
Haar kind kon niet terecht op de massale reguliere naschoolse opvang en de gastouder had geen trek meer om het kind van school op te halen. "Toen herinnerde ik me een bericht in deze krant over de opening van BSO Dynamo en zijn we gaan kijken. De leidsters hebben op school kennisgemaakt met mijn zoontje en meegedacht of hij op zijn plek zou zijn bij Dynamo. Hij zit nu in een kleine groep van vijf à zes kinderen. Er wordt veel structuur geboden en dat helpt hem. Als ik hem ophaal, tref ik een gelukkig kind. Hij voelt zich geen 'probleemgeval' en dat is hij ook niet. Dat is heel fijn voor hem, want hij verdient die positiviteit; het is echt een enthousiast kind. En het is ook fijn voor ons, want ik hoef veel minder uitleg te geven over hem. Ik kan zonder lood in mijn schoenen het hek bij Dynamo openen."
Volgens de moeder vatte de leidinggevende bij Dynamo het goed samen. "Ze zei: zolang een kind de pretlichtjes in zijn ogen maar houdt. En juist dat is soms lastig voor kinderen die anders in elkaar zitten en daarom op onbegrip stuiten bij hun omgeving. Komend schooljaar krijgt mijn zoontje onderzoeken op school en dan weten we precies waarom het bij hem net iets anders gaat. Ook bij dat proces kunnen we de kennis en ervaring van de medewerkers van Dynamo gebruiken en dat is erg prettig. Het gaat er uiteindelijk om dat je de beste weg voor je kind vindt."

Filmhuis Bussum

Amy.

*Biografisch kostuumdrama BELLE schetst hoe Dido Elizabeth Belle de aanzet gaf tot afschaffing van de slavernij in Engeland.
*LA LOI DU MARCHÉ scoorde in Cannes. Hoe ver ga je om je felbegeerde baan te behouden?
*Ian McKellen in MR. HOLMES als de oude Sherlock, terugkijkend op zijn laatste zaak.

*Romantisch drama FIDELIO over een vrouw als monteur aan boord van een vrachtschip.

*THE FAREWELL PARTY verlicht met zwarte humor een zwaar thema: de wil om waardig te sterven.

*Ben Stiller en Naomi Watts als 40+-stel in WHILE WE'RE YOUNG, een eigentijdse New Yorkse zedenschets.

*EEN DAG IN 'T JAAR volgt drie vrienden en hun verdriet. Hun leven is dwalen geworden totdat iets hen confronteert.

*AMY, aangrijpend portret van Amy Winehouse. Wat een zangeres en wat een bedenkelijke rol speelde haar vader!

*In de komedie THE ONE I LOVE zou een helend weekend bij hun relatietherapeut de relatie moeten redden.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.

*FAMILIEFILMS: NATURE, een verbluffende reis in 3D door Afrika. DE BOSKAMPI'S, een aanstekelijke actiekomedie en de nieuwste Pixar-film
*BINNENSTEBUITEN waarin puber Riley moet verhuizen.

Art Fair en Bruggenconcert

Zondag 6 september

De Stichting Kunstkring Artes organiseert in samenwerking met Bussum Cultureel de invulling van zondag 6 september. Van 11.00 tot 19.00 uur wordt fors uitgepakt met een programma voor eenieder die van schoonheid, kunst, beleving en lekker eten houdt, met op het podium vele artiesten.

Aan de gracht bij het gemeentehuis van Bussum staat een Art-Fair waar professionele kunstenaars uit de fusiegemeente Naarden, Muiden/Muiderberg en Bussum op een bijzondere manier hun kunst zullen presenteren. Kom en bewonder ruim 100 buiten- en binnenkunstwerken. Men kan niet alleen genieten van kunst, maar er is ook de mogelijkheid om een uniek werk aan te schaffen.

's Middags kunnen de bezoekers genieten van een verhalend concert voor jong en oud. Op de brug is een groot terras ingericht voor een hapje en een drankje. Het programma van Bussum Cultureel zal worden afgesloten met een Bruggenconcert aan de gracht met bekende artiesten die hoogtepunten uit de beroemdste opera's en operettes ten gehore zullen brengen.

www.bussumcultureel.nl

Versa vrijwillgerscentrale

*Amaris Florisberg, tijdelijk gevestigd in Mariënburg, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen om samen met een medewerker de koffie en de lunch te verzorgen.
*Versa Welzijn Preventief Huisbezoek Bussum is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om ouderen eenmalig te bezoeken om mee te denken over zo lang mogelijk thuis blijven wonen.
*Versa Vrijwilligerscentrale Bussum-Naarden is op zoek naar een medewerker Vrijwilligerscentrale. U werkt in een team en u heeft als hoofdtaak het verwerken en verzenden van de wekelijkse persberichten naar kranten.
*Wereldwinkel Bussum is op zoek naar een medewerker. Uw taak is klanten helpen en meehelpen met klusjes en het op orde houden van de winkel.

donderdag 27 augustus

Picknickhapjes maken

Picknickhapjes maken bij Oersoep voor kinderen van 9 tot 14 jaar. Tijdstip: 16.00 - 18.00 uur. Locatie: Centrum voor Gezond Zijn, Karel Doormanlaan 44/46, Bussum. Kosten € 19,95 per deelnemer. Aanmelden via bfi@online of telefonisch 06-27027717.

Open eettafel

Open eettafel bij De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum. Elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Website: www.depalmpitbussum.nl.

Organist Van Belle

De zomerserie orgelconcerten in de Naardense Grote Kerk wordt voortgezet door de Utrechtse organist Wouter van Belle. Tijdens dit concert waarbij gebruik wordt gemaakt van de drie in de kerk aanwezige orgels worden werken uitgevoerd van o.m. W.A. Mozart, J.S. Bach, H. Andriessen en van de organist zelf. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten: 7,50 euro.

zaterdag 29 augustus

BoodschappenPlusBus

Zaterdag gaat de bus naar Spakenburg voor de palingrookwedstrijd en zondag staat een ritje met de Veluwse stoomtrein op het programma. Maandag gaat de bus voor onder meer een lunch naar strandpaviljoen Zeewolde. Voor de waterliefhebbers is er dinsdag een vaartocht op de Loosdrechtse Plassen. Woensdag gaat de bus naar Ampiesberg 't Harde, een tuin met meer dan 1000 verschillende bloemen en planten. Donderdag gaat de bus nog een keer naar de lavendelboerderij Granny's Bouquet in Boskoop. Vrijdag 4 september een rondvaart door Delft, zaterdag een bezoek aan Kasteel Loenersloot met rondleiding en pannenkoeken in 't Vossenhol en tot slot op zondag weer naar de Veluwe, maar nu voor een huifkartocht. Meer informatie: bpb.naardenbussum@versawelzijn.nl. Om u op te geven en voor andere vragen kunt u bellen van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur. 035-7504192.

Koopjesdag

Koopjes scoren op ruim 80 kramen in het centrum van Bussum. Tijd: 10.00 tot 17.00 uur.

maandag 31 augustus

Versa Welzijn

In wijkontmoetingscentrum De Palmpit, Koekoeklaan 3, kunt u iedere maandag van 10.00 tot 11.30 uur vrijblijvend kennismaken met een sociaal werker van Versa Welzijn. Ook voor activiteiten en een kopje koffie of als u zelf iets wilt organiseren. Versa Welzijn werkt samen met de Thuiszorgorganisaties Amaris en Vivium en een van hun medewerkers zal elke eerste maandag van de maand aanwezig zijn. Zij kunnen uw vragen beantwoorden rond o.a. indicaties, verzorging, begeleiding en verpleging. Meer informatie: Coby Roest en Ellis van der Tweel: 035-691 12 51 of Bussum@versawelzijn.nl.

Open eettafel

Open eettafel bij De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum. Elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

dinsdag 1 september

Cursus Zijderoute

Cursus 'de Zijderoute' door Jona Lendering en Sigrid van Roode. Locatie: Bibliotheek Naarden-Bussum, Wilhelminaplantsoen 18, Bussum. Data: dinsdag 1, 8, 15 en 22 september van 19.30 – 21.30 uur. Kosten: € 98,-. Aanmelden via www.livius.nl of bel 035-6945381.

Yoga 50-plus

Yoga voor 50-plus in wijkontmoetingscentrum de Bellefleur, Mackaylaan 11 a in Naarden. Yoga brengt lichaam en geest en denken en voelen meer in balans door een harmonisch samenspel van houding, beweging, adem, ontspanning en aandacht. Start 1 september. Tijdstip: dinsdagmiddag van 15.30 tot 16.45 uur en van 17.15 tot 18.30 uur. Dinsdagavond van 19.00 tot 20.15 uur. Kosten: € 60,- voor 10 lessen. Informatie via 035-6953117, www.wocbellefleur.nl.

KunstCaffe

Elke dinsdagmiddag begeleid schilderen bij het KunstCaffe op de Nieuwe Brink 5 in Bussum van 13.30 - 15.30 uur. Gezellig samen schilderen, begeleid of zelfstandig. € 5,- per maand voor 4 keer, exclusief consumpties en materialen. Info: 06-49265148.

Jubileumconcert

Het ensemble Merian Trio geeft een jubileumconcert in verpleeghuis Naarderheem. Het ensemble Merian Trio, bestaande uit Eva van Haaften - viool, Isabel Juárez - altviool, Nicolás Cobo - cello, brengt een gevarieerd klassiek programma met werken van o.a. Boccherini, Mozart, Kodaly en Richard Strauss. Aanvang: 19.30 uur.

woensdag 26 augustus

Zomercursus

Op drie middagen, 26, 27 en 28 augustus a.s. vanaf 15.00 uur, geven Wim Dooge en Greteke de Vries in de Tuinzaal van de Remonstrantse Kerk, Koningslaan 2b in Bussum, een zomercursus over 'De Essays' van de Franse humanist Michel de Montaigne. Entree 25 euro.

vrijdag 28 augustus

Broodje+

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum, rechts naast de Koepelkerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur bent u welkom voor u een heerlijke broodmaaltijd, met soep en een snack.

Goed Gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.30 uur.

zaterdag 29 augustus tot zaterdag 29 augustus

Garageverkoop

Aan de Iepenlaan box 348 wordt tussen 14.00 en 16.00 uur weer een garageverkoop gehouden. Er wordt van alles verkocht, opbrengst voor de bewoners Iepenflat en aanleun Zandzee.

zondag 30 augustus tot zondag 30 augustus

Orgelconcert

Daniël Rouwkema speelt Engelse romantiek en improvisatie (u mag thema's opgeven). Entree: € 10,-. Kinderen tot 18 jaar gratis. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.orgelkoepelkerk.nl ('uw bestelling') en aan de kerk voorafgaand aan de concerten.

SDO start beker met punt

BFC komt net tekort, Allen Weerbaar meteen aan kop

SDO komt voor rust tot twee keer toe op voorsprong. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Een spannend duel met veel doelpunten heeft SDO afgelopen weekend een punt opgeleverd. De kersverse Bussumse hoofdklasser deelde afgelopen weekend na het eerste bekerduel de punten met oude bekende Purmersteijn: 3-3.

SDO startte sterk en speelde het beste voetbal. Halverwege de eerste helft konden de Bussumers de score openen. Een harde knal van afstand van Rick van der Velden belandde laag tegen de touwen. De tegenstander kon daarna, met wat geluk, terugkomen toen Berry van 't Land de bal achter de verkeerde doelman werkte. Nog voor rust kon SDO de schade en de fout van Van 't Land herstellen: Desley Groenewegen zette SDO wederom op voorsprong.

Na de rust kon SDO de voorsprong verder vergroten. Weer kon Groenewegen scoren voor het elftal. De zege leek daardoor zeker. SDO vergat echter volgende kansen te benutten om de score verder op te hogen. Terwijl SDO dat vergat, scoorde de tegenstander wel. Twee keer zelfs, waardoor SDO alsnog punten verspeelde.

SDO was vooral na rust lang sterker dan de tegenstander. Foto: Johan van der Geest

Nederlaag voor BFC
BFC heeft het eerste bekerduel afgelopen weekend verloren. De afgelopen jaar gedegradeerde Bussumers verloren van het zaterdagelftal van Batavia '90: 3-2.

Het totaal veranderde BFC maakte vooral de eerste fase van het duel fouten. De ploeg moest vooral wennen aan het nogal hoge kunstgras. Daarna werd BFC wat beter en kwamen er ook wat kansjes. De tegenstander kwam echter vlak voor rust toch, een beetje onverwacht, op voorsprong.

Na de rust speelde BFC steeds beter. Het gaf nagenoeg geen kansen weg en zorgde zelf voor gevaar. Een half uur na rust kon BFC de schade van voor rust herstellen: Tjerk Posthuma reageerde attent op een fout van de keeper en scoorde. De BFC'er deed dat vlak daarna meteen weer en even leek het erop dat BFC over de tegenstander heen zou walsen. Een rode kaart deed de ploeg echter de das om: met een ondertal kreeg BFC geen kansen meer en kon de tegenstander de ploeg alsnog verslaan.

Allen Weerbaar sterk
Allen Weerbaar staat na het eerste bekerduel meteen aan kop van de poule.

De Bussumers wonnen afgelopen weekend met 4-2 van HMS en zagen de concurrenten de punten delen.

HCAW pakt voorsprong, maar houdt het spannend

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een spannende week voor de honkballers van HCAW. Het wordt komende week erop of eronder voor de Bussumse honkbalhoofdklasser als het gaat om klassebehoud. De Bussumers moeten Mampaey The Hawks verslaan om ook volgend jaar hoofdklasse te spelen.

Afgelopen weekend en donderdag deden de Bussumers goede zaken. HCAW versloeg donderdag het beter geklasseerde UVV met 5-9. Doordat concurrent Mampaey The Hawks verloor, kwamen de Bussumers twee punten voor te staan op de ploeg.

HCAW speelde sterk en kende amper problemen met UVV. Met meerdere honkslagen kreeg HCAW al snel de honken vol. Na de derde slagbeurt stond er een voorsprong op het scorebord. UVV deed wel wat terug, maar HCAW bleef voor staan. De voorsprong werd zelfs nog een heel stuk groter, waardoor de zege zeker was.

Zaterdag was alles anders en maakte HCAW veel fouten. Vooral aan slag ontbrak het de Bussumers aan kracht om echt voor gevaar te zorgen. UVV had aan één punt voldoende om HCAW te verslaan.

Waar HCAW zaterdag beter kon, was het zondag erg sterk. De Bussumers waren erg gedreven en kregen meteen al kansen om de score te openen. Na de derde slagbeurt stond er een voorsprong op het scorebord. Twee slagbeurten later was de zege voor HCAW, met nog meer punten, zo goed als zeker. UVV kreeg geen enkele kans om terug te komen. HCAW kon vooral werken aan het vertrouwen in de aanloop naar de reeks duels tegen Mampaey The Hawks.

Nu afmaken
HCAW kan het deze week afmaken. De Bussumers spelen de komende dagen drie keer tegen Mampaey The Hawks. De concurrent komt donderdag en zaterdag naar Bussum, zondag gaat HCAW naar Dordrecht. HCAW moet de voorsprong op Mampaey The Hawks vasthouden voor klassebehoud. Mocht HCAW toch nog laatste worden, dan moeten de Bussumers aan de bak tegen de kampioen van de Overgangsklasse.

Groot hockeyfeest op hockeyvelden Naarden en Bussum

Foto: Bob Awick

NAARDEN/BUSSUM - Een waar hockeyfeest afgelopen weekend op de velden van de Naardense en Bussumse hockeyclubs. De hele dag door stonden er meer dan 4500 jonge hockeyers van streekclubs op de velden van Gooische en HC Naarden op het Goois Jeugdhockey Kampioenschap (GJK).

Er werd gespeeld op alle velden van de deelnemende clubs. Behalve Naarden en Bussum deed ook onder meer Laren mee aan het evenement. De hockeydag werd 's ochtends geopend door de burgemeesters van de gemeenten, daarna werden er verdeeld over alle velden 345 duels gespeeld door de hockeyers.

Gooische bleek na afloop het best gepresteerd te hebben. De hockeyers van Huizen wonnen de Fair Play-prijs. Fair play was een belangrijk onderdeel van het evenement.

'Een talent moet je benutten'

Bussumer schrijft ondernemersroman

Jarigsma scheef een businessroman voor ondernemers. Foto: Jessica de Jong

door Jessica de Jong

BUSSUM - Nee, stilzitten is helemaal niets voor Jochum Jarigsma. Hij heeft een eigen bedrijf, geeft trainingen aan ondernemers, doceert aan de universiteit en de hogeschool, heeft een gezin, gaat regelmatig hardlopen, zet zich in voor allerlei projecten in Bussum en nu mag hij aan die lijst ook nog eens 'schrijver van een boek' toevoegen.

Jarigsma ziet er uit als een vlotte verkoper. Mooi blauw pak, dure schoenen, een vlotte babbel en een glimlach op zijn gezicht. Toch schuilt er achter die look van succesvol ondernemer ook een wereldverbeteraar die zich graag inzet voor zijn medemens. Zo hielp hij de plaatselijke voedselbank met het werven van donateurs, is hij een van de organisatoren van de wereldbarbecue in Bussum en zo gaat het rijtje nog even door. Nu heeft hij dus een businessroman geschreven om ondernemers uit te leggen hoe je in zeven stappen succesvol kunt ondernemen.
In de Bussumse Watertoren heeft Jarigsma zojuist een sessie gehad met een ondernemer die graag meer omzet wilde voor zijn bedrijf. Met wat praktische tips kon de man direct aan de slag. "Zo leuk om te zien. En ik weet gewoon dat door het telefoontje dat hij net heeft gepleegd hij meer omzet heeft gegenereerd", vertelt Jarigsma. Hij geeft graag zijn advies over hoe je iets moet verkopen. Want, zo zegt hij zelf, als je een talent hebt dan moet je dat ook benutten.

Hoewel het schrijven van een boek niet boven aan zijn lijstje stond, ligt 'De Nieuwe Weg' wel al in de winkel. Het is duidelijk dat Jarigsma een heldere visie heeft op ondernemen en verkopen, maar om dit nu via een boek de wereld in te slingeren, daar moest hij wel even over nadenken. "Normaal ga ik de dialoog aan. Waar loopt iemand tegenaan, hoe kan ik iemand verder helpen: ik geef één op één tips. Met dit boek stuur ik mijn boodschap naarbuiten, zonder feedback. En dat is best spannend", erkent hij.

Win een gesigneerd exemplaar van
'De Nieuwe Weg'

Marketingboeken zijn saai
"Ik ontmoette iemand die mij kon helpen om mijn boodschap op papier te zetten. Ik had daar eigenlijk geen tijd voor, maar ik heb vrij genomen en haar opgezocht in Zuid-Afrika waar ik van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat aan de roman heb gewerkt. Daarna heb ik nog een paar maanden aan het boek geschaafd om het helemaal goed te krijgen. Ik heb gekozen om het als een roman te schrijven, gewoon omdat ik zelf vind dat marketingboeken zo saai zijn."
Hoofdpersoon in het boek is Rutger, een man die alle stappen doormaakt richting succesvol ondernemen. Hij maakt daarbij ook fouten. "Ik heb eigenlijk van alle karakters in mijn boek wel iets weg. Ik zie ook veel ondernemers in mijn trainingen en zie waar ze tegenaan lopen. Die adviezen heb ik in 'De Nieuwe Weg' verwerkt. Iedereen wil meer omzet en ik beschrijf bijvoorbeeld hoe je nieuwe klanten kunt zoeken en bestaande klanten moet onderhouden. Als ondernemer heb je daarnaast ook enkele vaardigheden nodig. Zo zijn ondernemers iets brutaler; je initieert vaak het contact en moet handig op mensen durven af te stappen. Maar zelfs wanneer dit niet in je zit, kun je dit leren. Gewoon door het heel vaak te doen."
Om het boek op een originele manier bij de doelgroep, ondernemers, onder de aandacht te brengen verzon Jarigsma een crowdfundingcampagne. "Eigenlijk had ik het geld niet nodig om het boek te laten publiceren; ik dacht dat het een mooie marketingtool zou zijn. Het heeft niet helemaal uitgepakt zoals ik had gehoopt. Maar ondernemers maken fouten, daar leren ze van."

Winnen
Wie graag het boek 'De Nieuwe Weg' wil lezen, kan kans maken op een gratis en gesigneerd exemplaar. Mail een voorbeeld van hoe Jarigsma zich inzet voor de Bussumse gemeenschap naar redactie@bussumsnieuws.nl onder vermelding van 'De Nieuwe Weg'. Het boek is te koop via managementboek.nl en bij boekhandel Los.

INDISHA pure cosmetics: powerfood voor je huid

Eigenaresse Jeanine Wolthuis verkoopt niets waar ze niet voor 100% achter staat. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Ze ging deze zomer voor het eerst sinds de start van INDISHA, pure cosmetics & co (april 2011) drie weken op vakantie. Eigenaresse Jeanine rijdt drie dagen per week op en neer tussen haar woonplaats Den Haag en Bussum en werkt de andere dagen thuis. Best pittig in combinatie met een groeiend bedrijf. "Maar ik heb een waardevol en goed team achter me staan en laat INDISHA met een gerust hart aan ze over."

Op de winkelruit prijkt 'organic cosmetics' en op de muur staat met sierlijke letters 'If you can't eat it, don't put it on your skin." Een citaat van Dr. Alkaitis, een van de merken die de eisen van INDISHA met glans doorstaat. Want pure cosmetica, daar gaat het om. "Alles wat je op je huid smeert wordt door je lichaam opgenomen. Vreemd toch dat je dan iets op je huid smeert dat je niet kunt eten", betoogt Jeanine. Voordat een product in de schappen belandt checkt ze de ingrediëntenlijst op 'puurheid'. Er blijkt niets in de schappen te staan dat niet voldoet aan haar strenge eisen. Toch predikt ze niet dat lotions, crèmes en pilletjes de enige oplossing zijn voor een gezonde huid. "Stress zelf, en hoe je omgaat met die stress heeft een enorme invloed op je huidconditie. En soms is een advies over alleen voeding al voldoende." Jeanine: "Wij krijgen regelmatig training van onze merken. Bij LaVieSage bijvoorbeeld gaan deze voor 95% over voeding. Aan een klant met huidproblemen of -klachten vragen we dan ook altijd hoe zij of hij leeft/beweegt en naar de voeding. Vanuit dat totaalplaatje kun je iemand echt helpen." Belangrijk is ook dat je inzicht krijgt in de werkelijke conditie van de huid en dat kan volgens Jeanine perfect met behulp van een huidscan met een speciaal daarvoor ontwikkeld meetapparaat. "Veel mensen hebben nauwelijks een idee hoe de conditie van hun huid is; rimpels zie je wel, maar er is veel meer. Vroeger zaten er veel meer bouwstoffen in ons eten en verrichtten we meer fysieke arbeid, dus we aten ook meer. Onze grond is verarmd en daarmee onze voeding ook. We krijgen te weinig voedingsstoffen en beschermende stoffen voor de huid binnen, zoals vitamines en mineralen. En juist die stoffen zijn belangrijk voor een gezonde huid, want je huid wordt van binnenuit opgebouwd. Wil je echt iets verbeteren, dan moet je dat van binnenuit doen. Idealiter in combinatie met een goede huidverzorging van buitenaf. Bijvoorbeeld collageen, belangrijk om diepe rimpels tegen te gaan, kun je nu eenmaal niet smeren."

Huidscan
Wie wil weten hoe het met zijn of haar huidconditie is gesteld kan zich aanmelden voor de kosteloze huidscan van LaVieSage op donderdag 10 september of vrijdag 20 november bij INDISHA aan de Huizerweg via 035-691 08 83 of info@indisha.nl.

Mooie wensen bij loslaat ritueel Vitusmavo

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Met het oplaten van ballonnen met wenskaartjes hebben de ouders en de brugklassers van de Sint-Vitusmavo een nieuwe start gemaakt. Het zogenoemde 'loslaatritueel' symboliseerde de overgang van de vertrouwde basisschool naar de Vitusmavo. De school had de afgelopen tijd speciale introductiedagen om de brugklassers vertrouwd te laten raken met de school en hun medeleerlingen. Er werden in verschillende groepen gewerkt aan sport, spel en creatieve opdrachten zodat de kinderen elkaar snel leerden kennen.

Brandweer ruimt lang oliespoor op

Oliespoor wordt opgeruimd. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De brandweer moest maandag aan de slag om een olielekspoor op te ruimen. Het spoor was bijna twee kilometer lang en liep van de Rijksweg tot aan de Lambertus Hortensiuslaan.

De brandweer had in anderhalf uur het wegdek weer schoon. Vanwege de lengte van het spoor kwamen daar drie wagens met twaalf brandweermannen aan te pas, vertelt een woordvoerder. Een toevallig passerende brandweerwagen hielp als vierde ook nog een handje mee.

Tijdens het schoonmaken was een weghelft afgesloten voor verkeer. Oorzaak van de lekkage was een veegwagentje van de gemeente Naarden dat hydraulische olie lekte.

Kanonnen uit Naarden bulderen op Sail

De kanonniers op Sail Amsterdam. Foto: Ewout Matheij

NAARDEN - Alweer voor de vierde keer stonden de heren van saluutbatterij Bastion RA op Sail Amsterdam om daar alle genodigde schepen te salueren met een kanonschot.

De heer Kruiswijk van de saluutbatterij: "We hebben bij de Sail-in met 3 kanonnen en 20 man gestaan. Een schot voor ieder schip, een stuk of vijftig. Bij de Sail-uit stonden we zowel in Amsterdam als in IJmuiden. Na het schot volgde het volkslied van het betreffende land, uitgevoerd door RLS uit Naarden."

Textiel-zwendel opgerold

NAARDEN - Agenten en ambtenaren van de GAD hebben vlak voor het weekend twee personen aangehouden voor het illegaal inzamelen van textiel. Dat laat de GAD weten.

De verdachten reden door Naarden met een vrachtwagen om door bewoners aangeboden zakken met kleren op te halen. Een week eerder hadden ze flyers bezorgd om mensen op te roepen de zakken aan de straat te zetten. De opbrengst zou gaan naar arme Roemenen en Bosniërs.
De verdachten bleken echter geen vergunning te hebben. Ze werden door de agenten meegenomen naar het bureau. De opgehaalde zakken kleren, enkele honderden kilo's, worden overgedragen aan echte textielinzamelaars.

Theater binnen de Wallen in één dag uitverkocht

Derde editie huiskamertheater heel populair

De essentie van het festival: theater in iemands huiskamer.

NAARDEN - Het huiskamertheaterfestival 'Theater binnen de Wallen' op 10 oktober is in één dag uitverkocht. Vorige week vlogen binnen 24 uur alle honderd kaartjes over de toonbank. Dat laat de Vereniging Vestingstad weten.

In drie huiskamers in de Vesting zijn 10 oktober acts van drie kwartier te zien. Dit jaar kunnen mensen terecht in de huiskamer van Marjon Wisselink-Homburg voor een muzikale voorstelling van het duo Van Amsterdam.
Bij Fred Dumas thuis treedt kleinkunstenaar Sanne Schumacher op. In het atelier van Carine van Gorp spelen actrices Marleen van Boxel en Petra Hopman een eenakter.

Het festival begint om 19.00 uur met koffie in het Weegschaalmuseum, na afloop wordt nagepraat bij Op Hout.
"Gezien het enthousiasme zien wij ons genoodzaakt om vanaf volgend jaar het maximaal aantal te bestellen kaarten te reduceren tot twee. Dit om zo veel mogelijk leden een kans te geven dit unieke evenement te bezoeken", laat de organisatie op de website weten.

Boten voor gondelvaart gezocht

NAARDEN - Op 12 september, tijdens Open Monumentendag, wordt op de Naardense grachten de traditionele gondelvaart gehouden.

Wie mee wil doen kan zich opgeven bij Evert Kos: gondelvaart@fortronduit.nl of op 06-53126070.

De tocht gaat om 21.00 uur van start bij de Groene brug. Er zijn verschillende prijzen te winnen, onder meer voor de mooiste boot en de origineelste boot.

Trekvaart afgesloten

NAARDEN - De weg langs de Naardertrekvaart ter hoogte van knooppunt Muiderberg is deze week een paar dagen afgesloten vanwege werkzaamheden. Er wordt gewerkt vanaf 24 tot en met 28 augustus. Er kan dan dag en nacht geen verkeer over de weg.

Bouwvakkers halen de damwanden weg die nodig waren voor de bouw van de nieuwe verbindingsboog A6/A1 over het water. Er wordt gewerkt tussen zeven uur 's ochtends en zeven uur 's avonds.

Twee keer ingebroken

NAARDEN - Inbrekers hebben vorige week in de Kolonel Falbastraat en aan de Cort van der Lindenlaan ingebroken.

De inbrekers kwamen bij de eerste woning naar binnen door een ruit in te slaan. Het is onbekend wat er is meegenomen. Bij de Cort van den Lindenlaan kwamen ze binnen via de keukendeur.

Koopjesdag met 80 kramen

BUSSUM - Zaterdag is het weer koopjesdag in Bussum. Tussen 10.00 en 17.00 uur zijn de ruim 80 kramen geopend.

Ieder jaar wordt de koopjesdag druk bezocht.

Boek 'Zicht op Mariënburg' verschijnt begin september

Win een prachtig boek over het klooster van Bussum

Foto: HKB

door de Historische Kring Bussum

BUSSUM - De laatste zusters van Mariënburg zijn in april verhuisd naar Amersfoort. De gebouwen en de prachtige tuin zijn er nog. En de blijvende herinnering in woord en beeld dat een ieder in huis kan krijgen, komt er aan. 'Zicht op Mariënburg' heet het boek dat de geschiedenis van Mariënburg in Bussum beschrijft. Het boek wordt 3 september gepresenteerd en is vanaf 4 september te koop bij de HKB, boekhandel Los, Bruna en andere boekhandels.

Eerder dit jaar, in maart, verschenen al vier voorpublicaties in deze krant en velen bezochten Mariënburg op de Open Dag in februari dit jaar. Er blijkt veel belangstelling te bestaan voor het klooster. Wie kans wil maken op het boek 'Zicht op Mariënburg' kan meedoen aan de quiz. De Historische Kring Bussum kiest vijf winnaars van het boek, dat een waarde heeft van € 18,50.

Foto: HKB
Foto: HKB

Stuur de antwoorden (cijfer/lettercombinaties) vóór maandag 31 augustus naar: hist.kring.bussum@planet.nl. Winnaars krijgen bericht. Over de uitslag wordt verder niet gecorrespondeerd.

De vragen:

1. Waar staat het moederhuis van de Congregatie waar Mariënburg deel van uitmaakte?
1A. In Namen (België). 1B. In Amersfoort. 1C. In Utrecht.

2. Wat was/is de belangrijke taak van de zusters?
2A. Onderwijs geven. 2B. Onderdak geven. 2C. Zieken verzorgen.

3. Waar is de toegang tot Mariënburg in Bussum?
3A. Aan de Kloosterweg. 3B. Aan de Brinklaan. 3C. In de Herenstraat.

4. In welke jaren/periode was Mariënburg een meisjespensionaat?
4A. Van 1881-1968. 4B. Van 1881-1941. 4C. Van 1881-2015.

5. Wie zaten er hongerwinter 1945 in Mariënburg? 5A. De zusters en pensionaires. 5B. De Binnenlandse Strijdkrachten. 5C. Duitse militairen.

6. Welk glas-in-loodraam is er in de kapel van Mariënburg? 6A. Van de stichteres van de congregatie. 6B. Van het Laatste Avondmaal. 6C. Van de maagd Maria.

De aanleg van de vijver. Op de achtergrond de Laarderweg met de St. Josephkerk.

Terwijl het hele land niet uitgepraat raakt over de kersverse verloofde van de kroonprinses heeft Bussum ineens een verdrietige augustusmaand. Voor de derde keer in korte tijd is een kind verdronken in de vijver aan het begin van de Ceintuurbaan (bij het viaduct).

De vijver en haar omgeving zijn favoriete speelplekken voor de kinderen uit de buurt. Overal wordt gebouwd, zoals in 1965 de flats op de hoek van de Ceintuurbaan en de Laarderweg. Net zo spannend als die bouwplaatsen is de oever van de vijver daarachter. Naast natuurlijke waterkanten zijn er ook een aantal betonnen randen waarop gebalanceerd kan worden.

De Bussumsche Courant van 10 augustus 1965.
De Bussumsche Courant van 26 augustus 1965.

De vijver is aan het begin van de veertiger jaren uitgegraven om met het vrijgekomen zand de Bussumse haven te dempen. Later is een aantal in- en uitlaten gebouwd om er een opvangbekken van te maken voor een eventuele overvloed aan water. Tot tien meter diep is het kunstmatige meer.

Het ontbreekt nog aan een afrastering wanneer het voor de derde keer helemaal mis gaat. Meestal gaat het goed en kunnen kinderen die vanaf de betonnen rand in het water vallen nog op het droge worden getrokken. Twee keer al kwam hulp te laat. De gemeente heeft begin 1965 daarom besloten een hek te laten plaatsen en is bezig met de voorbereiding.

Terwijl permanent toezicht wordt georganiseerd door buurtgenoten wordt er voor gezorgd dat binnen enkele weken het hekwerk rond de vijver staat.

In drie Bussumse families wordt deze maand stilgestaan bij het feit dat zij meer verwanten van in de vijftig hadden kunnen hebben. Als dat hek er maar bijtijds gekomen was.

Hans Jonker

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor zowel beginners als gevorderden. www.Jaccomuller.com, e-mail: jaccomullermusic@gmail.com, 06-11135198

Terug van vakantie en nu écht Frans willen leren spreken en verstaan? Unieke, zeer effectieve én leuke lesmethode. Gratis open les 8 sept. 20.00 u. Stargardlaan 6, Bussum. Tel.: 06-12281546
www.vrolijkenfrans.nl

WONING VERHUREN? Vertrouwd verhuren aan expats en organisaties INTERHOUSE HILVERSUM 035-3031320
www.interhouse.nl

Zon. 13 sept. vlooienmarkt Huizen, Tennishal Coronel DonEvents.nl 0294-237320

Start van nieuwe serie yogalessen op de Bremstraat 3 in Bussum. Kom voor een proefles op woensdagochtend 2 september. Info of aanmelden? Telefoon: 06-47858224
of via website:
www.yogastudiobussum.nl

Vrouw heeft 7 jaar ervaring en zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. met goede ref. Mevr. Nina, 8,50 euro p/u. Tel.: 06-47815528

Les Nederlandse taal. Veel ervaring (au pairs). Prive tot 3 max. Uitspraak, gramm., en gesprek. € 15,- p/u.
06-24924219

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Cursus Picasa Fotobewerking en fotoalbum maken. Start maandagochtend 14 september. Duur 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum.
Inlichtingen 035-6930624 of
info@gildegooinoord.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

GEWELDIG GOED verkoopt BIOLOGISCH KATOEN van merken als Birch en Cloud 9. Eerlijk materiaal (o.a. door gebruik van milieuvriendelijke chemicaliën en verbod op kinderarbeid) voor een eerlijke prijs! Kapelstraat 65, Bussum. info@geweldiggoed.nl

Hulp in het huishouden, ik ben op zoek naar meer werk in Bussum, Huizen en Naarden. Schoonmaken, strijken, wassen. Goede referentie k.v.k nr. bel: 06-57684953

Plannen voor een nieuw
seizoen? Ga schrijven!
Schrijven is Leuker -
Basiscursus.

Zaterdagochtend 28 september, 24 oktober en 21 november. In Naarden. Kleine groep.
Kijk op www.lettersopeenrij.nl

1 sept. start K.J.C. Naarden weer in buurthuis de Scan te Naarden! Onze klaverjasver. verwelkomt altijd nieuwe leden! U kunt gezellig een avond komen. Wij kaarten elke din. av. in sept t/m apr. en volgens het A'damse systeem. U bent van harte welkom!

Brainstormavond op woensdag 9 september van 19.30-21.00 uur in Wijkcentrum Uit-Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10. Versa Welzijn is op zoek naar een nieuwe koers voor Uit-Wijk. Versa Team Bussum nodigt inwoners van Bussum van harte uit om hier actief over te komen meedenken.

Garages te huur Bussum en Naarden
Vanaf € 150,- per maand
inclusief BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gezocht: Schoonmaakster, met referenties, huis in Naarden, 3 uur/week,
tel.: 06-25043133

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Wellness & Meer voor massages voor nek-schouder en fybromalgiemassages € 30,00 minus 10% korting.
Kerkstraat 30a Bussum
T. 035-7850978

Wellness & Meer voor maandelijkse massages, abonnementen vanaf € 28,50 minus 10% korting. Kerkstraat 30a Bussum T 035-7850978

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen.
www.snookerclubbussum.nl
06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581