BussumsNieuws

26 maart 2014

BussumsNieuws 26 maart 2014


VVD is aan het puzzelen

Tweede gespreksronde met partnersgaat deze week van start

BUSSUM - Achter de schermen wordt momenteel gesproken over welke mensen de komende jaren Bussum gaan besturen. De politieke partijen onderhandelen onder leiding van de VVD over de nieuwe coalitie. Meteen na de verkiezingen van afgelopen woensdag werden al de eerste gesprekken gevoerd. De VVD mag het voortouw nemen omdat deze partij de meeste stemmen heeft gekregen.

Volgens de VVD gaat het goed met de onderhandelingen. "We hebben meteen na de verkiezingen van woensdag met alle anderen een gesprek gevoerd. Afgelopen weekend hebben we die geanalyseerd. Vanaf nu komen er vervolggesprekken met eventuele partners", laat (nu nog) wethouder Adriana van den Berg-van Bart weten. Er worden nog geen namen van eventuele partners genoemd.

Nadat woensdag de resultaten van de stembureaus bekend werden, werd meteen al over de kansen gesproken. Wat veel werd genoemd was 'een brede coalitie' van de VVD (5) met de PvdA (3), GL (2), D66 (4) en eventueel het CDA (2). Deze groep komt samen op 16 zetels, er zijn 23 zetels te verdelen.

Toch zou ook Hart voor Bussum (5 zetels) nog een rol kunnen gaan spelen, maar na alle ophef van de afgelopen weken wordt het nog even afwachten of alle partijen met Hart voor Bussum willen samenwerken. Er is veel oud zeer. De kans dat Hart voor Bussum en de VVD samen gaan werken lijkt erg onwaarschijnlijk, de meningen van beide partijen lopen op bepaalde punten sterk uiteen. Ook de combinatie Hart voor Bussum en D66 lijkt door de aanvaringen in het verleden niet voor de hand te liggen. Verder zou het, puur afgaand op de getallen, ook nog kunnen dat er een coalitie wordt gevormd zonder de VVD of Hart voor Bussum. Maar dan zou het wel heel raar moeten lopen.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van vier jaar geleden duurde het een week voordat de kogel door de kerk was. Toen was er echter op voorhand al onderhandeld.

Bussumer zet straat op kop met open gaskraan

Het voorval zorgde voor veel ophef. Foto: Bob Awick

De brandweer heeft donderdag de bewoners van 34 panden aan de Spijkerstraat geëvacueerd nadat een bewoner van de straat, een Bussumer van 35 jaar, bewust zijn gaskraan zou hebben opengezet. De man deed dat omdat er een deurwaarder voor de deur stond om het pand leeg te halen.

Toen de gaslucht werd opgemerkt, werd meteen alarm geslagen. Buurtbewoners werden meteen geëvacueerd en het gas werd afgesloten. Na twee uur vol ophef kon de man worden aangehouden door de politie.

Bussumse Evelyn Swemle gedecoreerd als dank voor jarenlang werk

De Bussumse kreeg haar lintje van de burgemeester. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Als dank voor haar jarenlange belangeloze werk heeft de Bussumse Evelyn Swemle vlak voor het weekend een koninklijke onderscheiding gekregen. Ze werd verrast door de burgemeester.

De Bussumse werd gedecoreerd omdat ze al 23 jaar lang helpt met het opzetten van de Stadhuisconcerten van Naarden. Daar stopt zij nu mee. Swemle werd na haar laatste concert naar voren geroepen door de burgemeester. De burgemeester bedankte haar voor het werk rond de concerten, maar benadrukte vooral ook dat Swemle nog veel meer deed. Zo deed de Bussumse ook veel voor haar buurt, het Spiegel. Zo kaartte ze onder andere meerdere problemen van de buurt aan.

Van Ramshorst alleen als wethouder

BUSSUM - Nen van Ramshorst keert alleen terug op het pluche als ze ook de komende jaren wethouder wordt. De Bussumse heeft besloten haar raadszetel af te staan. Ze ziet het niet zitten om als raadslid verder te gaan.

Dat Van Ramshorst haar raadszetel zou afstaan als ze geen wethouder zou worden, werd eerder al gemeld tijdens de campagne. De zetel van Van Ramshorst wordt overgenomen door Barbara Boudewijnse. Gerben Struik treedt als fractievoorzitter toe tot de raad.

Resultaten vastgesteld

BUSSUM - Het centraal stembureau van Bussum heeft vlak voor het weekend de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld.

De zetelaantallen zoals woensdag bekendgemaakt bleven onveranderd. Wel werd het aantal voorkeurstemmen per persoon bekendgemaakt. Eén persoon betreedt met voorkeurstemmen de raad: Frank Wijers van de VVD. De Bussumer 'overrulet' daarmee (nu nog) wethouder Paul Barneveld.

341

stemmen kreeg de VVD meer dan Hart voor Bussum. De VVD en HvB kregen 5 zetels.

Hoe ik nummer 31 werd

Buhr op de kandidatenlijst Foto: Stephanie Buhr

Het was een vreemde gewaarwording: op de kieslijst van de recente verkiezingen nummer 31. Daar kom je niet zomaar op terecht!

Allereerst iedereen die zijn stem op mijn persoontje heeft uitgebracht: bedankt! Zeker de vrienden van Marcel! En heel wat lezers van onze eigen krant, uiteraard. Alles bij elkaar goed voor 45 stemmen. Bijna burgemeester, zullen we maar zeggen. Ikzelf heb nauwelijks politieke ambities en het hele circus laat me vrij koud. Totdat John Krabbendam, één van de oprichters van Hart voor Bussum, mij enkele weken geleden benaderde. Ooit zat hij bij mij in de klas van de Koningin Emmaschool en sinds die tijd hadden we zo af en toe contact. Zeker later in de Bussumse kroegwereld. John vroeg mij, min of meer dringend, of ik lid van de partij wilde worden. Hij legde mij uit wat de hoofdwensen van Hart voor Bussum waren en ik kon me daarin vinden. Ik zette een krabbel. En toen begon mijn e-mail bijna dagelijks vol te lopen. Kennelijk was ik op een automatische lijst terechtgekomen. Ik delete steeds alles, maar toen iemand mij feliciteerde met mijn plaatsje op de kieslijst viel pas het kwartje. Ik was er gewoon opgezet. Ik heb de zaak toen gewoon op zijn beloop gelaten en eerlijk gezegd voelde ik hoe mijn egootje toch gestreeld werd! Op naar de landelijke verkiezingen?

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. J.P. Schouten; 19.30 u. Oecumenische Vesper in RK St. Vituskerk mw. A. Schilder-Verhoef
*
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; 19.30 u. Oecumenische Vesper mw. A. Schilder-Verhoef; za. 29/03 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor M. Sendecki; 31/03 19.30 u. 4e Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen J. Baaij
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Visser; 17.00 u. ds. A. Kortleve
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G. Bonda
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. dr. J. le Grand
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Ochtendgebed en Ledenvergadering
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. L. Oost
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

De Synagoge van Naarden 1730-1935

In 1982 was het ruim 250 jaar geleden dat in Naarden een synagoge in gebruik werd genomen. In de achttiende eeuw zijn het de Portugese joden die in de synagoge de dienst uitmaken.

Die zijn in de negentiende eeuw praktisch verdwenen en dan zijn Hoogduitse joden, niet-rijk tot armlastig, die de synagoge bevolken. Maar door afspraken van vroeger moet in de diensten de Portugese ritus gevolgd worden. In 1885 vervallen de historische verschillen en wordt de Nederlands-Israëlische gemeente gevormd. De synagoge stond in de Korte Marktstraat (nu Raadhuisstraat). De laatste 50 jaar is een periode van neergang, mede omdat de afspraak was dat de leden uitsluitend uit de vesting mochten komen. Bussum heeft inmiddels een bloeiende streekgemeente. De historie eindigt in 1935 met het instorten van het gebouw en het verbranden van documenten door het enig overgebleven lid, de heer Heilbron.

De historicus Hendrik Henrichs is de auteur en zijn tekst en de zwart/wit afbeeldingen nemen 63 pagina's van het boekje in. De overige pagina's (meer dan 70) worden ingenomen door bijlagen en een taalkundig commentaar door dr. B.N. Teensma.

Amphora Books in Amstelveen gaf dit boekje in 1982 uit.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 8 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Weerbericht

Droog en zonnige perioden, oplopende temperatuur.
De eerste lentemaand maart is een zeer zonnige maand. Ook de komende dagen blijft de zon rijkelijk meespelen dankzij een krachtig hogedrukgebied met de kern boven Scandinavië. Langs de zuidflank van dit luchtdrukmaximum wordt met een aflandige oostelijke stroming droge en geleidelijk ook warmere lucht aangevoerd. Maart eindigt dus met volop lenteweer.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag is het helder. De temperatuur daalt wederom tot rond het vriespunt met grote kans op nachtvorst. Overdag is het vrij zonnig en droog. Het wordt circa 13 graden. Ook vrijdag is het droog met zonnige perioden. In de nacht bestaat kans op nachtvorst. In de middag wordt de temperatuur 12 à 13 graden. Er waait beide dagen een matige oostenwind.

Het weekeinde
In het weekeinde vindt een herhaling van zetten plaats. Er waait een matige noordoost- tot oostenbries (windkracht 3-4). Het blijft droog met flink wat zonneschijn. In de nacht liggen de minima rond 2 à 3 graden. Zaterdag overdag loopt de temperatuur op tot 14 à 15 graden. Zondagmiddag kan het 16 à 17 graden worden. Dat betekent een aangenaam lenteweekend.

Weetje
De zon maakt overuren in deze maart. Normaal schijnt de zon in maart 120 uur. Inmiddels is de 150 uren zonneschijn al overschreden. Met nog een aantal vrij zonnige dagen te gaan, stevent deze maart af op een hoge positie bij de zonnigste 10. In 2012 was maart ook erg zonnig met 166 uur, in maart 2011 scheen de zon 185 uur. Topper is maart 2003 met bijna 200 uur.

Bussumse zangers op NSS-top

BUSSUM - Zangers van het Goois Vocaal Ensemble waren maandag te zien bij de openingsact van de NSS-top in Den Haag. Het koor heeft Naarden-Vesting als thuisbasis en telt veel Bussumsers,

"Vooraf werd een videoclip opgenomen", vertelt voorzitter Paul van den Heuvel. "Helaas mocht er niets over worden verteld, er gold strikte geheimhouding. We hebben zelfs een contract moeten ondertekenen." Tijdens de top zelf mochten er maar vijf zangers in de zaal aanwezig zijn. De anderen zagen zichzelf in de videoclip op grote schermen buiten de zaal. "Slechts een kleine bijdrage aan de wereldtop, maar toch iets om geweldig trots op te zijn."

Nieuwe talentenjacht On Stage in Spant!

Iedereen uit Naarden, Muiden en Bussum kan meedoen

Rosanne Bisschop en Kevin van den Berg zijn druk met de voorbereiding van On Stage. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Spant! vormt in mei en juni het decor voor een groots opgezette talentenjacht, genaamd Naarden-Bussum-Muiden On Stage. De show biedt een podium aan iedereen tussen de 8 en 80 jaar oud die in Naarden, Bussum of Muiden woont en die een mooie podiumact wil brengen.

De talentenjacht werd vorig jaar voor het eerst in Baarn georganiseerd. "Dat was een enorm succes", vertelt de enthousiaste Kevin van den Berg. Hij heeft het festival met Annemarie Vermeulen georganiseerd vanuit Theater de Speeldoos. Afgelopen zomer hebben zij samen de Stichting de Cultuurcontainer opgericht. In samenwerking met Rosanne Bisschop, dansdocent bij Dansstudio Van Harten, zorgt het drietal ervoor dat ook de editie in Spant! een succes gaat worden. Bisschop heeft zoveel mogelijk culturele verenigingen in de drie gemeenten aangeschreven om te laten weten wat er gaat gebeuren. "We hebben een kick off georganiseerd en de reacties waren super positief. Iedereen vind het een leuk initiatief en wie wil er nu niet voor een volle zaal optreden in Spant!?

Audities
De grote auditieronde staat gepland op zaterdag 24 mei. Bisschop: "Iedereen met een podiumact kan zich in drie minuten tijd op het podium presenteren. Denk aan zang, muziek, dans, stand-upkomedie, ritmisch gymnastiek, goochelen: alles is mogelijk. Je moet alleen wel durven optreden voor publiek. Een professionele jury, bestaande uit bekende Nederlanders, geeft direct na het optreden positieve feedback en een tip waar de deelnemers mee aan de slag kunnen. Het worden dus geen 'Gordon-achtige' toestanden waarbij acts afgekraakt worden. Er zijn vier categorieën waarvoor je je kunt opgeven: zang, dans, muziek en variété. De jury kiest acht winnaars die vervolgens mee kunnen doen aan de grote finale op zaterdagavond 7 juni."
Bij zowel de audities als de finale is het publiek van harte welkom. Van den Berg vertelt dat het gaat gebeuren in zaal 1, de grote zaal waar 780 man in kan. "De directeur van Spant!, Paul Haighton, had gehoord dat de editie in Baarn in Theater de Speeldoos heel goed was verlopen en wilde graag het evenement naar Bussum halen. Maar omdat de zaal zo groot is, hebben we besloten ook Naarden en Muiden erbij te betrekken en dat is alleen maar leuk met het oog op de fusie. Zo kunnen inwoners elkaar leren kennen en zien wat er in de andere plaatsen gebeurt." Niet alleen de beste acht zullen tijdens de finale in juni op het podium staan, er is ook een plek voor de publiekswinnaars. Van den Berg legt uit hoe dat werkt. "Van ieder optreden zullen we 1 minuut filmen. Dat filmpje komt op de website en mensen kunnen daar op stemmen. In Baarn zagen we al dat er op de social media hele campagnes werden gevoerd door de deelnemers. Daar kwamen 5.000 stemmen binnen. De publiekswinnaar mag optreden tijdens de finalewedstrijd."
In de aanloop naar de finaleavond krijgen alle negen finalisten ruim een uur ondersteuning van een regionale professional. "De finale wordt een echte artiestenbelevenis", lacht Van den Berg. De avond wordt verder aangekleed door een show van Jeans en een optreden van de NBM On Stage Band. "Die band wordt samengesteld uit professionele muzikanten. Ik wil ook iedereen oproepen om zich hiervoor op te geven. Denk aan gitaar- of zangdocenten, die zijn van harte welkom." De finalisten worden met een limousine opgehaald, worden ontvangen op de rode loper, krijgen visagie en werken met professionals op het gebied van licht en geluid. De jury roept de 'winnaar' uit die een aanmoedigingsprijs wint bestaande uit een cheque van 250 euro die besteed kan worden bij een professional in de regio die kan helpen de act nog beter te maken. Daarnaast wordt er een betaald optreden geboekt in de regio. "Het is vooral een duwtje in de rug. Ga vooral verder met je act en probeer nog beter te worden."

De finale wordt een echte artiestenbelevenis

Aanmelden
Talent dat graag mee wil doen kan zich vanaf 20 april opgeven via de website die volgende week online gaat.

Plek zou overlast jongeren best oplossen

BUSSUM - Een goede hangplek voor jongeren. Dat zou de beste manier zijn om overlast van jongeren voor bewoners van Bussum het best oplossen. Dat stelt jongerenwerker Lennert Bont van Versa.

Nu het weer wat warmer wordt, komt er ook meer overlast van hangjongeren. "We maken met regelmaat een rondje door Bussum en merken dat er op enkele plekken wel weer wat jongeren hangen. We hebben goed contact met ze en vragen ze ook om het netjes te houden. Dat doen ze vaak ook."

De jongerenwerker roept Bussumers op om vooral contact op te nemen als ze overlast ervaren van de hangjongeren. "Buurtbewoners kunnen de jongeren het best zelf aanspreken als ze last hebben. Dan komen ze je vaak meteen al tegemoet. Mochten ze toch overlast veroorzaken, neem dan contact op met ons. Dan helpen we."

Weer veel producten Voedselbank

BUSSUM - Veel voedsel en andere producten ophalen. Dat was afgelopen weekend weer het doel van de lokale Voedselbank. De Voedselbank stond twee dagen met een kraam voor de supermarkt aan de Koekoeklaan.

De leden van de lokale voedselbank werden deze keer een dag geholpen door medewerkers van de gemeente. De ambtenaren werkten mee vanwege NLdoet. Zoals zo vaak werden er ook deze keer volop producten gedoneerd door Bussumers: in totaal zo'n 2000 producten.

Bussums feest voor goed doel

BUSSUM - Bussumse jongeren hebben zaterdagavond met een feest geld opgehaald voor het goede doel.

Het jongerencentrum aan de Dr. Schaepmanlaan was de hele avond open Bussumse jongeren konden er terecht om te gamen en te dansen. Op het feest kwamen veel jongeren af.

Opbrengst
Het feest komt voor een groot deel op het conto van Bussumers Jelle Blom en Mohammed Robti. Het duo zette het feest samen met Versa op poten. De entreegelden en andere opbrengsten van het feest gaan geheel naar kankeronderzoek.

Breeduit bruist tijdens open dag

Foto: Bob Awick

Vele kinderen en hun ouders hebben afgelopen zaterdag genoten van de open dag in Breeduit. Diverse instanties zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin en basisschool de Zonnewijzer hadden de deuren geopend en leuke activiteiten geregeld. Een ander hoogtepunt was het Repair Café dat voor de gelegenheid klusjes deed in Breeduit. Kinderen konden daarbij helpen of meedoen aan een workshop zoals kledingstukken oppimpen.

Carl-Eric Rasch

50 jaar, Bussumer sinds 1996, voormalig VVD-raadslid, werkt bij het verzekeringsbedrijf van ING

Waarom stop je als raadslid?
"Ik heb het nu één termijn van vier jaar gedaan en was er veel tijd mee kwijt. Soms wel 2 dagen in de week naast mijn fulltime baan. Eén termijn is eigenlijk te kort om een goede dosis ervaring op te doen. Ook zat ik in een zware commissie, namelijk Ruimte. Ik heb het met veel plezier gedaan, maar het is nu tijd voor andere dingen."

De VVD heeft wel flink verloren
"Ik zag die aardverschuiving wel aankomen. In Bussum zie je nu pas dat de lokale partijen serieus gaan meedoen. Het gaat denk ik wel lastig worden om een coalitie te vormen. Misschien is het wel goed als de VVD een keer oppositie gaat voeren, we hebben toch 4 zetels verloren."

Waar ben je vaak te vinden?
"Bij hockeyclub Gooische met mijn vrouw en kinderen en ik wandel veel met de hond bij Crailo."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan zou ik werken aan betere uitgaansgelegenheden in Bussum voor jonge mensen. Ik merk dat veel tieners geen idee hebben wat ze 's avonds moeten doen. Ook vind ik dat er harder opgetreden moet worden tegen indrinken in park en plantsoenen en alle vervelende bijkomstigheden. Tot slot vind ik dat er veel kritischer gekeken kan worden naar de uitgaven van de gemeente."

Wie is jouw favoriete raadslid?
"Dat is Françoise Clijsen van D66. Ze heeft een moeilijke tijd doorstaan en zich fantastisch opgesteld."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een lekker glas witte wijn in de zon in een kustplaats ergens in Zuid-Europa."

Met wie wil je nog een goed gesprek?
"Ik zou mijn eigen grootvader wel eens willen ontmoeten. Hij overleed voordat ik werd geboren en heeft tijdens de oorlog onder de Japanse bezetting aan de beruchte Burma Spoorweg gewerkt."

Waar proosten we op?
"Op het feit dat de VVD in Bussum in al die jaren veel heeft bereikt."

Ambtenaren steken handen uit de mouwen

De enthousiaste vrijwilligers van NLdoet. Foto: SKBNM

BUSSUM - Tijdens de vrijwilligersactie NLdoet, afgelopen vrijdag, staken negen ambtenaren van de gemeenten Naarden en Bussum de handen uit de mouwen bij SKBNM kinderdagverblijf 't Mouwtje.

De vrijwilligers zouden de tuin opknappen, maar het was zulk slecht weer dat er gekozen werd om andere klusjes te doen. Zo werd de kelder uitgemest, de schuur opgeruimd en de fietsjes gerepareerd. De ambtenaren kregen voor hun harde werk koffie met wat lekkers aangeboden.

Peuters vieren op 'grote school' verjaardagsfeest voor Puk

'Lesmethode helpt kinderen zich beter te uiten'

Puk en de peuters bezoeken de jarige Ko. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De peuters van peuterspeelzaal Kiekeboe hebben maandag de verjaardag van Ko gevierd op de Vitusschool. Het uitje was geregeld in het kader van het thema 'verjaardagen' waaraan de school momenteel werkt.

Peuterleidsters Marga Donker en Beppie Bon hadden de 15 peuters in de bolderkar naar de grote school gebracht en ook Puk meengenomen. Dit is een bekende pop die wordt gebruikt bij de lesmethode Puk en Ko. Donker: "We werken met de lesmethode Puk en Ko en dat betekent dat de pop de hele dag meedoet aan alle activiteiten. Zo hebben de peuters altijd een vertrouwd vriendje bij zich waardoor ze zich makkelijker kunnen uiten."

Bewoners aan de slag met afval

BUSSUM - Bewoners en medewerkers van de gemeente gaan komende zaterdag samen aan de slag om de straten rond de winkelcentra schoon te maken. Dat gebeurt vanwege het project 'Nederland Schoon'.

Betrokken inwoners gaan op meerdere plaatsen aan de slag om het zwerfafval weg te halen en de straten schoon te maken. De gemeente zorgt voor het schoonmaakgereedschap. De schoonmaakcampagne duurt de hele zaterdagochtend.

Laatste avond voor oude raadsleden

BUSSUM - De nieuwe gemeenteraad gaat vanaf donderdag aan de slag. De raadsleden worden dan officieel benoemd. Voor het zover komt, nemen vanavond de oud-raadsleden van Bussum afscheid van de gemeente.

Twee derde van het totale aantal van 23 Bussumse raadsleden komt vanavond voor het laatst naar de raadzaal. De burgemeester spreekt ze dan toe en bedankt ze voor de afgelopen jaren. De openbare avond van de gemeente start om 20.00 uur. Morgen gaat de nieuw samengestelde raad van start. De gemeenteraadsleden leggen 's avonds tegenover de burgemeester een eed of een belofte af, waarna ze aan de slag kunnen. Onder de raadsleden veel nieuwe gezichten, onder andere van de Gooise Ouderen Partij en Hart voor Bussum.

Web topvijf

1. Bewoners geëvacueerd na gaslucht Spijkerstraat
2. Eerste resultaten verkiezingen bekend
3. VVD en Hart voor Bussum grootste partijen
4. Live verkiezingsuitslag volgen in gemeentehuis
5. Hart voor Bussum voert campagne rond stembureaus

'Dit zijn de mooiste kranten om te maken'

Kiezer haalt informatie over lokale politiek vooral uit lokale krant

Het BussumsNieuws heeft 's nachts doorgewerkt om de dag na de verkiezingen meteen de uitslag te kunnen melden.

BUSSUM - Na de gemeenteraadsverkiezingen werd bij Enter Media tot diep in de nacht doorgewerkt om het BussumsNieuws en nog vier andere lokale kranten de volgende ochtend mét verkiezingsuitslag bij de lezer te krijgen. Diezelfde avond maakte onderzoekbureau TNS NIPO bekend dat kranten zoals het BussumsNieuws dé informatiebron zijn gebleken voor kiezers.

Het is al ver over tweeën in de nacht na de gemeenteraadsverkiezingen vorige week als op de redactie bij uitgever Enter Media in Weesp een klein gejuich opsteekt zoals je dat op een verkiezingsavond hoort bij een partij die een mooie zetelwinst boekt. Reden van opwinding is een verlossend telefoontje vanuit de drukkerij van Janssen/Pers in het Limburgse Gennep. "Ook de laatste pagina is goed ontvangen, dus we kunnen om half vijf de pers op." Het betekent dat vijf kranten mét verkiezingsuitslag, reacties en overzicht van de gekozen raadsleden op tijd bij de bezorgers en dus bij de lezers zullen zijn.

Er is met twintig mensen doorgewerkt om de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen, Muiden, Weesp, Naarden en Bussum te verslaan. Vijf gemeenten, vijf verkiezingen, vijf kranten: DiemerNieuws, MuiderNieuws, WeesperNieuws, NaarderNieuws en BussumsNieuws. Verslaggevers en fotografen waren in elk gemeentehuis/stadhuis om de hoofdrolspelers om hun eerste reactie te vragen en blijdschap en teleurstelling in beeld te brengen. Op de centrale redactie in Weesp kwam alles samen. Een gestructureerde chaos. "Doe jij dit, doe ik dat. Die kop is niet goed. Dubbelcheck jij pagina 3, dan kan hij weg. Ik zou die andere foto kiezen. En waar blijft Bussum...!?"
De uitslag van Bussum lieten lang op zich wachten. Niemand had nog slaap, dus daar niet van, maar als de deadline niet gehaald zou worden, zouden de kranten niet meer de volgende dag bezorgd kunnen worden. Zou toch zonde zijn van al dat werk. Vandaar het gejuich bij dat verlossende telefoontje. Hoofdredacteur André Verheul: "Dit zijn de leukste kranten om te maken. Het is hard werken, maar niemand wil het missen. Een van de lezers schreef ons dat hij positief verrast was dat hij de volgende dag al drie pagina's verkiezingsnieuws in zijn krant aantrof. Een mooi compliment. Want het is niet vanzelfsprekend meer dat een krant dat doet."

Onderzoek toont aan dat lokale krant van grote waarde is

De snelle krant met verkiezingsuitslag was het sluitstuk van een periode van zes weken waarin het BussumsNieuws volop aandacht besteedde aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ook werd met de gemeente een debat georganiseerd. De uitkomst van het TNS NIPO-onderzoek bewijst dat het BussumsNieuws daar goed aan heeft gedaan, stelt uitgever Adri De Bruijn: "Hier blijkt nog eens uit dat onze kranten van grote waarde zijn."

Ina Prins, onderwijsvernieuwer, lid van de CPN, de vrouwen- en de vredesbeweging

Ina aan het werk (uit boek Paul Schneiders)

Ina met dochter Sonja (1917) (Uit boek Lidy Nicolasen)
Ina met haar drie kleinkinderen (1943) (Uit boek Lidy Nicolasen)

Ina Elisa (Prins) werd op 21 maart 1886 geboren. Haar vader Francois Willekes MacDonald was advocaat en procureur, haar moeder Pauline Johanna Reynvaan onder meer voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht, gemeenteraadslid voor de Vrijheidsbond en columniste van het Haarlemsch Dagblad.

Ina groeide op in een progressief liberaal vrijdenkers-gezin. Haar ouders lieten zich inspireren door mensen als Herman Gorter en Frederik van Eeden, beiden politiek actieve dichters, woonachtig in Bussum.
Na het behalen van haar gymnasiumdiploma studeerde Ina rechten. Ze trouwde in 1911 met Adriaan Pieter ('Api') Prins en bleef ook (hoog)zwanger haar werk als advocaat doen. Haar dikke buik verborg ze onder een ruim vallende toga. Sonja werd in 1912 geboren, anderhalf jaar later gevolgd door Arnolf.

Ina stopte met haar werk voor de rechtbank om haar kinderen op te kunnen voeden.

Aangemoedigd door haar moeder zette ze zich in voor Montessori-onderwijs.

Deze vernieuwende methode droeg volgens haar bij aan de vorming van vrije mensen. In 1915 begon ze in Bussum (waar ook haar schoonmoeder woonde) in Huize Alida, Ruthardlaan 3, het kinderhuis 'Vrijheid – Blijheid'. Dit schooltje voor kinderen van drie tot zes jaar kreeg veel aanloop, iedereen die 'ertoe deed' wilde kennismaken met de nieuwe leermethode. Wegens ruimtegebrek verhuisde het schooltje, met de familie, naar de Sandtmannlaan te Naarden.

In 1921 vertrok het gezin naar het buitenland om daar haar (lees Api's) geluk te beproeven; vier jaar later keerden ze berooid terug. Api bleek onmogelijk om mee samen te leven, en op 15 maart 1927 was de echtscheiding dan ook een feit.

Ina leefde daarna vooral van het vertalen van boeken. Daarnaast was ze actief in de Nederlandse Vrouwenbeweging, de Communistische Partij en Nederlandse Vredesraad. Ze adviseerde Kees Boeke, met wie ze kortstondige verhouding had, bij de oprichting van zijn alternatieve school De Werkplaats in Bilthoven. Eind 1942 zat Ina als politiek gevangene korte tijd vast in Scheveningen.

Jarenlang zorgde ze, ook financieel, voor de drie kinderen van haar alleenstaande dochter Sonja, die als dichteres en aanvankelijk ook communiste, een bewogen leven leidde.

Op latere leeftijd woonde Ina in het Rosa Spierhuis in Laren. Totdat medebewoonster Annie Romein – Verschuur haar berispte over haar gebrek aan kennis. Daarop vertrok Ina naar een pension. In 1977 werd ze getroffen door een beroerte waardoor ze niet meer kon spreken. Deze tragedie werd nog groter toen ze, ondanks een euthanasieverklaring, nog een jaar lang kunstmatig werd gevoed. Op 92-jarige leeftijd overleed deze bijzondere, veelzijdige, vastberaden Dolle Mina van het eerste uur.

Margreet de Broekert

Bronnen:

'De eeuw van Sonja Prins' van Lidy Nicolasen, Bert Bakker 2009

'Onvergetelijke Bussumers' Paul Schneiders, Tadorna Media 2012

'Biografisch woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland' , nr. 2 (1987, pag. 183 – 185), Margreet Schrevel.

Voordelig en gezellig winkelen deze zaterdag tijdens Koopjesdag

Bijna 60 kramen geven reuring in het dorp

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Aanstaande zaterdag is het weer Koopjesdag in het centrum van Bussum. De Bussumse winkeliers vieren de start van het nieuwe seizoen met leuke voordeeltjes op buitenkramen. De organisatie is nog druk bezig met het aantrekken van extra standjes, maar men rekent op zeker 60 deelnemers.

Het is voor de derde keer dat deze succesvolle markt in het centrum wordt gehouden. Dit jaar worden ook weer heel veel bezoekers verwacht dus het is hopen op mooi, zonnig weer.

Koopjesdag is georganiseerd door de straatmanagers uit het centrum. Dave Wiegert, eigenaar van Stokjes en Lepel, vertelt dat de verwachtingen ook dit jaar weer hooggespannen zijn. "We zijn natuurlijk afhankelijk van het weer, maar ik verwacht dat we ook dit jaar weer over de hoofden kunnen lopen. Koopjesdag is al een begrip in Bussum geworden en veel mensen kijken er echt naar uit."

Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick
Foto: Bob Awick

De datum is dus vastgesteld op zaterdag 29 maart. Dat was volgens de straatmanager nog een hele puzzel. "We wilden een datum aan het begin van het seizoen prikken, maar je zit met heel veel vakantiedagen zoals Pasen en Pinksteren."

Dit jaar kregen de straatmanagers voor de eerste keer ondersteuning van de evenementencoördinator van de Stichting Pro Bussum. Die samenwerking verloopt goed en het is zeker de bedoeling dat er meer leuke initiatieven komen gedurende het jaar om meer reuring in het centrum van Bussum te krijgen.

De kramen die zaterdag in het centrum staan zijn uitsluitend van Bussumse winkeliers. Deze staan opgesteld op de Nassaulaan, Nassaustraat, Vlietlaan en Landstraat. De Koopjesdag wordt gehouden van 9.30 tot 17.00 uur.

Stormvogels te sterk voor SDO

Bussumers kunnen een helft standhouden

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Te veel personele problemen hebben SDO de kop gekost tegen Stormvogels. De Bussumers konden het een helft volhouden tegen de sterke nummer zes van de stand, maar moesten daarna toegeven dat Stormvogels sterker was: 4-0.

Door de vele blessures moesten er aan de kant van SDO een aantal reservespelers komen opdraven. De spelers kregen de opdracht om op de counter voor gevaar te zorgen aan de kant van Stormvogels, maar dat lukte amper. Stormvogels bleek al snel sterker en kreeg meteen wat kansen. Vooral de twee snelle vleugelaanvallers bleken voor veel gevaar te zorgen. SDO kreeg halverwege slechts één kans op de counter en moest verder vooral tegenhouden. Dat lukte de ploeg nog goed. SDO-doelman Rolf Hazelaar kon een paar keer goed redden, ook toen Stormvogels één-op-één voor de doelman stond. Doelpunten bleven daardoor achterwege.

Na rust probeerde SDO het anders te doen. De Bussumers brachten Rick van der Velden het veld op en dat leverde meteen een kans op. Maar toen was het toch Stormvogels: de beste man van het veld kon de score openen. Na de goal probeerde SDO nog meer druk te zetten, maar dat bracht geen resultaat. Sterker nog, Stormvogels kon na een lange bal de score verdubbelen. Dat bleek de genadeklap voor SDO. Stormvogels kon vervolgens nog twee keer scoren en daarmee SDO verslaan.

Door de nederlaag staat SDO nog maar 3 punten los van de gevarenzone. De Bussumers moeten dus vol aan de bak.

Voetbalsters delen punten
Een meer dan terecht punt voor de voetbalsters van SDO. De Bussumers speelden een zwaar duel tegen het Noord-Hollandse Winkel en stapten na anderhalf uur voetballen met 1-1 van het veld. SDO speelde een groot gedeelte van het duel met een ondertal.

Op het zeer slechte veld was SDO al snel de betere ploeg. Toch kregen de Bussumers tot twee keer toe een tegenslag te verwerken: eerst kwam er een tegentreffer, later was er ook nog een rode kaart. SDO zette na rust alles op alles om terug te komen. Dat lukte ook. Na de tegentreffer kwamen er zelfs nog kansen op meer. Toch was men met het punt tevreden.

BFC kan geen goal maken tegen Aurora

BUSSUM - Een slecht veld en geen goede kansen hebben BFC afgelopen weekend de kop gekost tegen Aurora. De Bussumers, op jacht naar een zege, pakten slechts een punt. Doelpunten bleven achterwege: 0-0.

BFC startte vol goede moed op het Werkhovense voetbalveld en had grote hoop om weer eens een zege te boeken. BFC probeerde meteen van alles, maar kon op het natte hobbelveld van Aurora amper tot goed voetbal komen. Hard gewerkt werd er wel, maar goede kansen bleven achterwege. Aurora deed het wat beter en zorgde ook voor gevaar voor de BFC-goal, maar ook nu kwamen er geen goals.

Na de rust was BFC de betere ploeg, maarbleven goede kansen achterwege. Na net wat meer dan een uur voetballen leek het er toch van te komen toen BFC een strafschop kreeg. Helaas voor de Bussumers koos de doelman van Aurora de goede hoek en werd het schot van aanvoerder Dico Knevel gekeerd. Ook daarna kwamen er nog wat kansjes, maar de voetballers van BFC en Aurora bleken onscherp.

BFC staat na afgelopen weekend nog steeds zesde. De achterstand op de koploper, SCH'44, bedraagt nu al 18 punten. Komend weekend treft BFC de nummer twee Houten, die ook al een forse voorsprong heeft.

KNBSB keurt veld HCAW af

Het hoofdveld van HCAW werd een jaar geleden gerenoveerd. Foto: Bob Awick

BUSSUM - HCAW mag nog geen duels spelen op het hoofdveld. Honk- en softbalbond KNBSB heeft het veld tot nader order afgekeurd.

De honkbalbond heeft het veld gekeurd en constateerde een paar gebreken. Zo staan de hekken naast het veld te hoog, staan er verkeerde toegangshekken en zorgt los gaas voor problemen.

Volgens de bond zouden de gebreken voor gevaar voor honkballers kunnen zorgen, HCAW zelf meent dat dat wel meevalt. Toch zullen de gebreken aangepakt moeten worden voordat HCAW weer op het veld mag spelen. De gemeente moet de problemen oplossen, omdat die het veld beheert. Dat moet wel snel gebeuren. Voor HCAW staan er de komende weken meerdere duels op het hoofdveld gepland. Halverwege volgende maand gaat de honkbalhoofdklasse ook nog eens gewoon van start.

Gerenoveerd
Dat het veld wordt afgekeurd mag opvallend worden genoemd: het hoofdveld van de Bussumse honkbalclub werd anderhalf jaar geleden compleet gerenoveerd. Het complete veld en alle hekken werden toen aangepakt.

DOC komt net tekort

BUSSUM - Goed spel en meerdere kansen, maar toch geen zege voor de korfballers van DOC. De Bussumse korfballers hervatten op het veld tegen De Corvers, maar kwamen met 11-14 net tekort om meteen punten te pakken tegen de sterke tegenstander. Hoewel dat wel terecht had geweest.
DOC begon met wat fouten, maar kon wel een voorsprong maken. Voor rust bleven de Bussumers steeds knap voor staan, De Corvers had volop problemen. Na de rust bleef het duel spannend, maar bleek De Corvers toch beter te worden. De tegenstander kwam helemaal terug en versloeg de Bussumers.

Nog volop problemen voor hockeyers

BUSSUM - Doordat de tegenstander nog wat te veel onderschat werd hebben de Bussumse hockeyers van Gooische afgelopen weekend nog volop problemen gehad met het zo goed als gedegradeerde Alecto. Gewonnen werd er wel door de koploper: 0-2.

De Bussumers moesten alles op alles zetten om Alecto te verslaan. Dat werd nog best een zware klus. De Bussumers openden de score, maar zagen daarna dat ook Alecto goede kansen kreeg. Later werd het toch 0-2 waardoor de Bussumse koploper zeker van de overwinning was. De ploeg staat nu zeven punten los aan kop.

Goede zaken hockeysters
Op jacht naar de play-offs hebben de hockeysters goede zaken gedaan. De Bussumers wonnen met 3-6 van concurrent Amstelveen en staan nu negen punten los op de tweede plaats. De Bussumse ploeg had geen echte problemen met Amstelveen. Heel even, toen de Bussumers op een 0-2 voorsprong stonden, leek Amstelveen wat terug te doen. Toch bleef de schade beperkt en wonnen de Bussumers.

Zege zaalvoetballers

BUSSUM - Een hele reeks doelpunten vlak voor het weekend voor de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling. De Bussumers wonnen van het lager geklasseerde Plein '83: 4-6.

Vooral voor rust regende het doelpunten. Na de eerste helft stond het 3-5. De Amsterdamse tegenstander kon na rust nog even aanzetten om wat terug te doen, maar de zege voor de Bussumers was al wel zeker. De marge was voldoende, waardoor de Bussumers klassebehoud zeker stelden.

Platje terug op oude nest

Platje traint op de velden van SDO. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - De Bussumse profvoetballer Melvin Platje was afgelopen weekend even terug op het oude nest. Platje oefende volop op een van de velden van zijn oude club SDO.

De Bussumse aanvaller speelt momenteel voor Neftchi Baku, maar wordt het komende half jaar verhuurd aan het Zweedse Kalmar FF. Afgelopen maandag werd Platje gekeurd door de Zweden. Een paar rondjes rennen op het Bussumse kunstgras kwam dus wel goed van pas.

Bol Advies: al 40 jaar een vertrouwd gezicht

Familiebedrijf werkt met financiële lifeplanning

Jaap en Cees Bol: al 40 jaar betrokken en actief in Bussum. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Vader Joop en zoon Cees Bol hebben onlangs het 40-jarig jubileum van hun zaak aan het Julianaplein gevierd. Cees, de huidige directeur, werd flink verrast door zijn medewerkers. "Al het personeel kwam langs, de winkel was versierd en we kregen een lekker taartje." Bol is trots op zijn familiezaak waar persoonlijke contacten de basis vormen voor de financiële dienstverlening.

Jaap Bol begon met een administratiekantoor, waar al snel verzekerings- en bankzaken van Regio Bank aan werden toegevoegd. Cees kwam in 1992 bij zijn vader in de zaak als financieel planner en belastingadviseur. "Toen zijn we ook verhuisd naar het Julianaplein, waar we naast cadeauwinkel Zus en Zo zitten." Volgens Bol is het niet de bekendste plek in Bussum, maar weten zijn klanten hem heel goed te vinden. "We hebben heel veel aandacht voor onze klanten en bouwen aan duurzame relaties. Mijn vader heeft zelfs nog twee klanten die al 40 jaar bij hem zijn. Bij ons zie je altijd dezelfde medewerkers en dat wordt als heel prettig ervaren. Wij zijn een one-stop-shop, wat wil zeggen dat je voor al je financiële zaken op één adres kunt aankloppen. Belastingzaken, hypotheken, pensioenen, verzekeringen: we regelen het allemaal. Ons doel is om te ontzorgen."

Cees Bol legt uit dat ze geld vooral zien als een tool voor een goed leven. "Het leukste is om inzicht en financiële duidelijkheid te kunnen bieden. Mensen hebben daar regelmatig behoefte aan en zeker wanneer er een grote verandering in zicht is zoals ontslag, veranderende wetgeving of wanneer iemand met pensioen gaat."

Financiële lifeplanning
Bij Bol Advies wordt veel gewerkt met financiële lifeplanning. Cees Bol legt uit wat dat precies is: "Je leven wordt vaak bepaald door de spullen die je hebt en het werk dat je doet. Wij stellen de mensen centraal en proberen te achterhalen wat ze willen. Hoe wil je leven? Waarom werk je? Wie ben je? Wat wil je? En wat kan je? Waar voel je je het gelukkigst? Het zijn allemaal vragen die leiden tot een persoonlijk advies."

"Stel dat je een huis wilt kopen, dan zoeken we uit wat het kost om daar te wonen. Red je het met vier dagen in de week te werken of moet je naar 5 dagen? En wat betekent dat voor het gezinsleven? We denken hierbij vaak in termijnen van vijf jaar. Het is erg leuk om hierin mee te denken en betrokken te zijn bij veranderingen. Zodra je een goed inzicht hebt in je geld, je uitgave en je doelen kom je heel ver. Keuzes die mensen maken zijn vaak ingegeven door geld en hoe je wilt leven. Onze klanten gaan steeds meer op zoek naar de antwoorden en wij bieden met onze financiële producten de juiste oplossingen voor iedereen."

Nieuw adres in Bussum voor orthopedie

FullMobility heeft nieuwe tak

Bas Veerman in zijn winkel aan de Landstraat. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Thuiszorgwinkel FullMobility aan de Landstraat doet het goed. Onlangs opende eigenaar Bas Veerman een tweede vestiging in Huizen en sinds 1 maart is er ook een orthopedische tak in de Bussumse winkel: Werton Orthopedie.

"FullMobility helpt iedereen met een tijdelijke of permanente beperking in de mobiliteit", legt Veerman (39) uit. In de winkel annex werkplaats zijn onder meer speciale bedden, rollators, scootmobiels, douchebeugels, sta-op-stoelen en rolstoelen te krijgen.

"We helpen ouderen, verpleeghuizen en ziekenhuizen. Maar ook kinderen die tijdelijk krukken nodig hebben omdat ze met hockey hun enkel hebben bezeerd." Dat doet Veerman van A tot Z, zegt hij. "We geven informatie en advies, verkopen producten en kunnen daar ook het onderhoud van doen."

In de zaak staan dan ook geen verkopers, maar ergotherapeuten en adviseurs. Die analyseren eerst de behoefte van de klant en kiezen dan het juiste hulpmiddel, vertelt Veerman. "Onze eerste vraag als iemand binnenkomt, is niet 'wat kunnen we u verkopen', maar 'wat mankeert u'." Zo bleek er bij de klanten van FullMobility ook grote behoefte aan orthopedische producten te zijn.

Werton Orthopedie
Dat leidde tot de recente samenwerking met Henk Wildschut van Werton Orthopedie. Wildschut (49): "Wij maken alles op het gebied van kunst- en hulpmiddelen voor het menselijk lichaam, zoals prothesen, steunzolen, orthesen, (sport)braces en korsetten."

Net als Veerman gaat Wildschut ook voor het 'volledige concept', legt hij uit. "Ik adviseer, meet hulpmiddelen aan, maak ze en help tenslotte ook met de financiële afhandeling met de verzekeraar of arts. In de complexe wirwar die de huidige zorg is, helpen we onze klanten hun weg te vinden."

Helios wordt Ambiance Zonwering Van der Wal

Ambiance blijft op het vertrouwde adres aande Oud Bussumerweg 24. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Helios Zonwering gaat voortaan door het leven onder de naam Ambiance Zonwering Van der Wal. Het bedrijf werd in 1983 opgericht en is een begrip in Bussum en omstreken.

Omdat de markt verandert wil Ambiance zich blijven specialiseren en vernieuwen in de zonwerings- en raambekledingsbranch. In 2011 heeft Helios Zonwering al Beem Woninginrichting overgenomen om een breder dienstenpakket aan te kunnen bieden op het gebied van woninginrichting met onder andere gordijnen en vloeren. Per begin dit jaar heeft Helios Zonwering een partnerschap met Ambiance Zonwering van der Wal in Hilversum. "Dit betekent gezamenlijke montage, een bredere groep inzetbare medewerkers en voor elk soort werk zijn eigen specialist. Reparaties kunnen we hierdoor sneller uitvoeren en de service wordt geoptimaliseerd. Ambiance Zonwering van der Wal is een bedrijf dat al bijna 85 jaar zijn sporen verdiend heeft in de zonwering. Door deze samenvoeging ontstaat er één sterke speler op het gebied van zonwering met twee winkels in het Gooi: in Hilversum en Bussum."

De Negen Ster helpt met sneller herstel

Dirk Brands van De Negen Ster. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Als je door je enkel gegaan bent of last hebt van je rug, hoop je dat het snel geneest. Behandelaar Dirk Brands van De Negen Ster kan helpen. De behandelaar heeft een praktijk aan De Lange Heul.

Brands werkt met de BOWEN-techniek. "Met de BOWEN-techniek behandelen we mensen met de handen. We behandelen de plek van de blessure, maar ook de rest van het lichaam. We stimuleren daarmee het herstellend vermogen van het lichaam. Klachten gaan dan vaak sneller weg."

Het behandelen door De Negen Ster wordt vaak vergoed door de zorgverzekeraar. "Maar anders kunnen we ook een goede prijs overeenkomen. Zoek ons eens op op www.denegenster.nl."

Versa vrijwillgerscentrale

Het Goois Natuurreservaat: een vrijwilliger voor het in stand houden van het natuurschoon (9.00-12.00 uur).

Versa Vrijwillige Thuishulp: vrijwilliger die een oudere heer in Bussum op gang helpt. Werktijd 3-6 maanden gemiddeld 1x per 2 weken (8 uur per maand).

De Kringloper: voor de horeca-afdeling. De werktijd is variabel: van 8 tot 20 uur per week.

De Antonius Hof: begeleider die met een bewoner (met dementie) individuele bewegingsactiviteiten wil doen waaronder fietsen met de duofiets (2 uur per week).

vrijdag 28 maart

Lezersfeest

De bibliotheek Naarden-Bussum bestaat 100 jaar en viert dat met een Lezersfeest in Spant! Aanvang: 20.15 uur. Op het feest komen onder andere: Abdelkader Benali, Nico Dijkshoorn, Anne Veger, Franca Treur, Arjen Lubach en Gaston Bannier. Kaarten: www.spant.org. Aanvang: 20.15 uur.

Gesprekskring

De NPB-kring houdt een gesprekskring over 'Ontroering en vervoering'. De gespreksavond wordt gehouden in een zijzaal van de NPB-kerk aan de Iepenlaan. Aanvang 19.30 uur.

Broodje Plus

'Ruimte' serveert Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Ook deze keer wordt er een uitgebreide broodmaaltijd geserveerd. Aanvang 17.30 uur.

Goed gesprek

'Ruimte' houdt een goed gesprek aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Er wordt gesproken over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

Kermis

Voor het gemeentehuis strijkt de kermis neer. De kermis is er tot en met maandag.

zaterdag 29 maart

Rommelmarkt

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat en de SCAN aan de Majoor Kampsstraat houden samen een rommelmarkt. De rommelmarkt duurt van 11.00 uur tot ongeveer 15.30 uur.

Dj-demo

Een dj-team geeft voor de Gooische Muziekschool aan de Dr. Schaepmanlaan een demo. Op twee schermen en een groot speaker soundsystem wordt een showcase gegeven. Ook mag de apparatuur geprobeerd worden. Aanvang 16.00 uur.

Koopjesdag

Er wordt weer een voorjaarskoopjesdag gehouden. Door het centrum van Bussum staan 60 kraampjes met leuke koopjes. Van 9.30 tot 17.00 uur.

Schoonmaakactie

Een groep tuinders van de Volkstuindersvereniging Naarden, gaat de bermen rondom het complex schoonmaken. Voor deze actie worden ook bewoners van De Keverdijk uitgenodigd, want bij voldoende deelnemers zal ook het zwerfvuil op de Keverdijk worden opgeruimd. Vertrek om 10.00 uur vanaf het clubhuis aan de Keverdijk.

Goois Jazzfestival

Het Goois Jazzfestival wordt weer gehouden. Spant! vormt het decor van het concert. Onder andere Candy Dulfer en Alain Clark komen optreden. Aanvang 18.00 uur, kaarten € 40,-. Meer op www.gooisjazzfestival.nl

Spijkerbroek hangen

Bezoekers van Denim Plus aan de Nassaulaan kunnen komen 'spijkerbroek hangen'. Daarmee kan een jeans van de zaak gewonnen worden. Deelnemen kan zowel op zaterdag als zondag tussen 12.00 en 17.00 uur.

zondag 30 maart

Bingo

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt weer een bingo. Ook nu zijn er weer leuke prijzen te winnen. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Cabaret

Bellefleur aan de Mackaylaan opent de deuren voor een lezing over cabaret. Deze keer over onder andere Johnny en Rijk en Paul van Vliet. Er worden onder andere fragmenten vertoond. Aanvang 14.30 uur, entree € 1,50.

Achtste Pianofestival

De Gooische Muziekschool houdt voor de achtste keer haar Pianofestival, deze keer vormt de Lutherse kerk aan de Mecklenburglaan het toneel. Het festival biedt pianisten vanaf 8 tot 18 jaar de gelegenheid om in een mooie omgeving hun ingestudeerde werk te laten horen. Aanvang 13.45 uur en 15.30 uur.

Muzikale dienst

De Grote Kerk van Naarden opent de deuren voor een bijzonder muzikale dienst. In de dienst treedt het Amsterdams Studenten Orkest op. Er worden werken van Bruckner en Mendelssohn ten gehore gebracht, in samenwerking met de cantorij van de kerk. In de dienst zal de plaatselijke predikant, dr J.P. Schouten, voorgaan. Aanvang 10.00 uur.

Wereldfietsbeurs

De Wereldfietser houdt weer een beurs in het opleidingsbedrijf aan de Parallelweg van Bussum. Hier kunnen beginnende en gevorderde fietsers ideeën opdoen en informatie krijgen over fietstochten van enkele dagen tot enkele maanden en langer. Er zijn lezingen, workshops en informatiestands. Open van 10.00 tot 17.00 uur, entree € 5,-.

Optreden

De zanggroep 'Sound of Synge' houdt een optreden in de kerk aan de Koningslaan in Bussum. Er wordt zowel klassieke als wereldmuziek gezongen. Aanvang 15.15 uur.

En verder...

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. A.s zaterdag kunt u mee poffertjes eten op De Brink in Laren en zondag naar Noordwijkerhout om te varen door de Bollenstreek.

Maandag gaat de bus naar landgoedwinkel de Rading in Hilversum en kunt u 's avonds dineren in restaurant 't Mouwtje in Bussum. Dinsdag gaan wij nog eens poffertjes eten in Laren. Woensdag kunt u gezellig dineren bij de Gooise Warande, en/of vooraf winkelen in het Winkelcentrum het Minnehof in Eemnes. Donderdag gaan wij weer naar de Keukenhof en vrijdag naar het Oude Ambachtenmuseum in Terschuur. 's Avonds kunt u dan nog dineren in De Antonius Hof in Bussum. De week wordt besloten met een bezoek aan houtzaagmolen de Ster in Utrecht op zaterdag en op zondag zingt de Händelvereninging in de Grote Kerk in Naarden Passie voor Bach; deze laatste vóór 28 maart opgeven. Opgeven en vragen stellen kan op 035-7504192.

donderdag 27 maart

MD-café

Er wordt weer een MD-café gehouden voor patiënten van deze oogziekte. Deze keer vertelt Marc van de Berg over het gebruik van mobiele telefoons voor slechtzienden en blinden. De bijeenkomst wordt gehouden in een zaal van De Antonius Hof aan de Lange Heul van 14.00 uur tot 16.00 uur.

maandag 31 maart

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Max. 24 personen.

dinsdag 1 april

Rijbewijskeuringen

Gebouw Wijzer aan de Landstraat opent twee keer per maand de deuren voor rijbewijskeuringen voor 75-plussers. De kosten van deze keuring bedragen slechts 25 euro. De eerste keuringsdagen zijn dinsdag 1 april en maandag 21 april. Aanmelden op 06-13031321.

Cursus

Er wordt bij Runner's World Bussum een informatieavond met healthcheck gehouden voor het nieuw te starten leefstijl- en beweegprogramma 'Bewust Hardlopen Extra Light'. De cursus start vanaf 5 april. Aanvang 19.30 uur.

woensdag 2 april

Cursus

Marian de Klerk van Atma Coaching geeft in Wijzer aan de Landstraat een cursus 'Jezelf waarderen'. Als je jezelf meer op waarde weet te schatten zul je veel prettiger in het leven staan. Je bent je bewuster van je patronen en er ontstaat meer zelfvertrouwen. Aanvang 20.00 uur, deelname € 50,-.

Andy Schober (14) Nederlands Jeugdkampioen

Foto: Skiclub Wolfskamer

De 14-jarige Naarder Andy Schober mag zich voor de eerste keer in zijn skiloopbaan Nederlands Jeugdkampioen alpineskiën op de baan noemen. Zaterdag won hij de beker bij de Nederlandse Jeugdkampioenschappen in Maastricht en keerde hij terug met een grote beker. Andy, die op de kunstbaan van Skiclub Wolfskamer in Huizen wedstrijdskiet, was heel blij met de overwinning. "Na Maarten Meiners in 2005 ben ik de tweede skiër uit Naarden die het NJK wint. Dat is een prachtig gevoel." Bij de NJK wordt geskied op een kunstbaan.

Louise Fresco krijgt Comeniusprijs

Sylvester en Fresco bekijken de onderscheiding. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Landbouw- en voedseldeskundige Louise Fresco heeft dit jaar de Comeniusprijs gekregen. In een afgeladen Grote Kerk reikte burgemeester Joyce Sylvester haar zaterdag tijdens de Comeniusdag de Naardense onderscheiding uit.

De Comeniusprijs is twee jaar geleden in het leven geroepen om mensen in het zonnetje te zetten die zich onderscheiden op de specialiteiten van de 17e-eeuwse wijsgeer Comenius: onderwijs, cultuur en wetenschap. Dit jaar gaat de eer naar Fresco. In het bijzijn van zo'n 600 belangstellenden kreeg de Amsterdamse hoogleraar de onderscheiding vanwege haar inzet om de wetenschap, de politiek, de media en het grote publiek te betrekken bij het wereldvoedselvraagstuk.

Uit het juryrapport: 'Fresco doet haar werk met het oog op verduurzaming van de samenleving, met name op het gebied van voedselproductie. Fresco brengt daarvoor samenhang in uiteenlopende inspanningen op vele plaatsen in de wereld. Met het aanbrengen daarvan opereert ze in lijn met Comenius. De overeenkomst tussen Comenius en Fresco is samen te vatten in de woorden: 'zorg om de wereld, zorg voor de wereld'."

Coalitie in de maak

NAARDEN - De politieke partijen onderhandelen onder leiding van de VVD over de nieuwe coalitie. De VVD verwacht woensdag bekend te maken met wie ze de stad gaan regeren, maar de laatste gesprekken vonden plaats na het sluiten van deze krant.

De VVD heeft 5 zetels, D66 4, GroenLinks en CDA 3 en PvdA 2. Formateur Miriam van Meerten-Kok (VVD): "Om de Naardense waarden te bewaren in de fusie willen we met alle vijf partijen optrekken. We hebben maar anderhalf jaar, dus het is belangrijk om van iedereen steun te krijgen. Daarom denken we over een bestuursakkoord waar alle partijen achterstaan en een globaal beleidsakkoord waarin de coalitie zijn ambities benoemt." Op de vraag of GroenLinks, op basis van de verkiezingsuitslag, in een nieuwe coalitie mogelijk plaatsmaakt voor het CDA wil de VVD niet reageren.

Sterker NVC komt toch tekort

NAARDEN - De betere partij, maar toch geen zege voor de voetballers van NVC. De Naardense eersteklasser speelde een sterke pot voetbal tegen het Utrechtse Elinkwijk, maar verloor toch met 4-3.

NVC was steeds de betere ploeg en kreeg ook de beste kansen. De Utrechtse ex-hoofdklasser kwam nog wel op voorsprong, maar werd voor rust verder onder druk gezet door NVC. Nog voor de rust konden de Naarders de voorsprong overnemen door doelpunten van Aouad en De Jong. Na rust bleef het spelbeeld hetzelfde, maar vergat NVC de voorsprong te vergroten. De Utrechters konden terugkomen tot 2-2, waarna NVC weer aanzette en een 2-3 voorsprong op het scorebord zette. NVC leek de zege vervolgens zeker te stellen, maar faalde met het afmaken van kansen. Dat kwam de ploeg duur te staan. De Utrechters scoorden wel twee keer en stalen zo de punten.

Reünie Reddings-brigade

NAARDEN - De Reddingsbrigade had afgelopen weekend een reünie in zwembad De Lunet. Zo'n 75 oud-leden haalden zaterdagmiddag herinneringen op aan hun tijd bij de brigade van 1968 tot nu, vertelt organisator Ellen Wingelaar.

"Het was een geslaagde reünie, waar veel gepraat werd. Je kunt er een boek over schrijven wat we allemaal hebben gedaan en meegemaakt. In de begintijd bewaakten we het Gooimeer permanent. Almere bestond toen nog niet", vertelt Wingelaar.

Of de Naardense vrijwilligersclub nog lang blijft voortbestaan, is onzeker. De Reddingsbrigade krijgt dit jaar voor het laatst subsidie van de gemeente. "Zonder die jaarlijkse bijdrage van 16.500 euro ziet onze toekomst er niet rooskleurig uit", zegt voorzitter René Ploeger. "We proberen er het beste van te maken, maar in deze tijden van crisis houden mensen hun hand op de knip. Misschien kijkt de nieuwe gemeenteraad er anders tegenaan." Volgens Wingelaar zal het opheffen van de brigade tot problemen leiden. "We krijgen straks een fusiegemeente met drie jachthavens en geen reddingsbrigade. Dat kan niet goed gaan." Ploeger vond de reünie in elk geval een prachtig initiatief. "Het was mooi om al die gezichten van vroeger weer te zien."

Rommel-markt Keverdijk

NAARDEN - Wijkcentra SCAN en de Schakel in de Keverdijk houden zaterdag 29 maart een gezamenlijke rommelmarkt.

Van 11.00 uur tot 15.30 uur is er in beide buurthuizen van alles te koop. Bezoekers kunnen er ook terecht voor een kopje koffie met iets lekkers. Er zijn nog tafels te huur voor op de rommelmarkt. Geïnteresseerden bellen met 035 -294 32 62.

Vogelasiel zoekt oude kleren

NAARDEN - Het Vogelhospitaal is op zoek naar tweedehands kleding. Naarders die oude schoenen, textiel en kleding overhebben, kunnen die inleveren in een grote oranje container die bij het asiel staat.

Beheerder Erik Bruinning: "In samenwerking met de stichting Dierenlot zijn we deze kledinginzameling begonnen. Iedere kilo oude kleding brengt de broodnodige euro's op en komt geheel ten goede aan de opvang van wilde vogels."

Naam voor passages

NAARDEN - De twee natuurpassages tussen het Naardermeer en de Ankeveense Plassen heten sinds vrijdag de 'Lutrapassage' en de 'Natrixpassage'. De lutra is beter bekend als de otter, een natrix is de soortnaam voor de ringslang.

Natuurmonumenten had een prijsvraag uitgeschreven voor de namen van de passages onder de provinciale weg N236.

Derde muurgedicht voor Vesting

Het gedicht van Beranova wordt onthuld. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De Vesting heeft er weer een muurgedicht bij. In het Nederlands en in het Tsjechisch deze keer.

Op het Kerkplein, achter het standbeeld van Comenius, prijkt sinds zaterdag een fragment van een gedicht van Jana Beranova. De Tsjechische ambassadeur onthulde het fragment tijdens de Comeniusdag, in het bijzijn van Beranova en tientallen Naarders en genodigden.

Het gedicht van Beranova is de derde op rij, nadat eerder werk van W.J. Otten en Anna Enquist op gevels verscheen.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat
Hij zijn
eniggeboren zoon
gegeven
heeft, opdat een
ieder, die
in Hem gelooft,
niet verloren
gaat, maar
eeuwig leven
heeft staat
in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Jolanda's Knipservice knipt bij u aan huis. Ook 's avonds! 1ste behandeling 25% korting, 6de keer halve prijs. Dames
€ 23,50. Kinderen t/m 2 € 11,50, t/m 11 € 14,50, t/m 18 € 17,50. Heren € 19,50. Tondeuse € 15,50. Eigen verf opbrengen
€ 5,00. Tel. nr. 06-15563879

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

De lente is begonnen. Een mooie start voor een eigen website voor uw bedrijf.
06-46607497

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:

www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Te koop STARTERSWONING in het centrum van Bussum. Interessante prijs. Informatie: 06-53779545.

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

GEWELDIG GOED! Hét creatieve naaiatelier voor leuke lessen en fantastische workshops. Kijk op de site voor de nieuwe WORKSHOP-AGENDA. In vakantieperiodes zijn er speciale kinderactiviteiten. www.geweldiggoed.nl 06-22 151 685 Kapelstraat 65, Bussum

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 10 jaar ervaring en met goede ref. in Naarden-Bussum. Mevr. Michelle 9 euro p/u.
Tel.: 06-11412386

Gevraagd (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor expats & organisaties Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor alle leeftijden, beginners & gevorderden. website: www.jaccomuller.com, 06-11135198, e-mail:
jaccomullermusic@gmail.com

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd een vrijblijvende offerte voor klein en groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Te huur: Studio 30 m2 all-in gemeubileerd € 505,- per maand. Tel.: 035-6935525 / 06-22393323 min. 6 maanden.

BELLEFLEUR start 3 april
Cursus: Over op Windows-8
info: wocbellefleur.nl

Taxi naar Schiphol € 50,- vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds taxiservice 06-14327770.

Even een moment voor uzelf? SCHOONHEIDSSPECIALISTE DENISE NEIJ elke 1ste gezichtsbehandeling € 32,50.
Huizerweg 61 te BUSSUM, telefoon: 035-6946035.

Bent u vader/moeder of verzorger van een jongere met een beperking? Wist u dat een vrijwilliger u daarbij thuis kan ondersteunen? Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Naaimachine reparaties Van Huissteden. Ons contactadres: Marion Fournituren, Poststraat 23 Bussum 035-5339692.
Ma. en di. gesloten.