BussumsNieuws

1 augustus 2018

BussumsNieuws 1 augustus 2018


Brand verwoest loods dakdekker

De vlammen sloegen metershoog uit de loods van Gebroeders Schaap. Foto: Bastiaan Miché.

BUSSUM Een grote brand heeft zaterdag een loods van het Bussumse dakdekkersbedrijf Gebroeders Schaap op bedrijventerrein De Boomgaard aan de Loodijk ('s-Graveland) totaal verwoest.

De brand begon 's avonds rond half zes door nog onbekende reden. Al snel sloegen de vlammen metershoog uit de loods en was er veel rook die tot in de wijde omtrek te zien was. De brandweer schaalde snel op en stond met veel materiaal ter plaatse, maar de loods bleek niet meer te redden.

Naast de loods werden ook een aantal containers en een dieseltank van het naastgelegen containerbedrijf Van Paridon verwoest. Het containerbedrijf werd zaterdag en de afgelopen dagen genoemd als plek waar de brand ontstond, maar dat blijkt niet het geval. "We hebben wel wat schade, maar het valt allemaal erg mee. We hebben het geluk gehad dat de wind de andere kant op stond en dat de brandweer erg goed werk heeft gedaan", aldus Van Paridon. Waar de brand wel ontstond moet nog worden onderzocht. En dat zal niet makkelijk worden, want het lijkt erop dat dat ook niet bij Gebroeders Schaap of de naastgelegen islamitische slagerij gebeurd is.

Na de brand werd naast de afgebrande hal 'asbestverdacht' materiaal gevonden. Volgens de brandweer is er buiten het bedrijventerrein zeker geen asbest vrijgekomen.

Vastgoed gemeente komend najaar verduurzaamd

GOOISE MEREN Er gaat komend najaar gewerkt worden aan het verduurzamen van enkele gemeentelijke panden. Dat meldt de gemeente.

Het gaat om het gemeentehuis van Bussum, zwembad De Zandzee en het Jan Ligthartcentrum, het stadhuis van Naarden en De Rijver van Muiderberg. Deze panden worden versneld aangepakt omdat de gemeente vaart wil maken met haar duurzaamheidsdoelstellingen.

Er wordt nu nog gekeken welk bedrijf aan de slag kan gaan met de panden. Er is al een 'marktconsultatie' geweest. Daar bleek er van bedrijven veel belangstelling.

Verbeterpunten voor centrum

BUSSUM Er moet het een en ander aangepast gaan worden om het centrum van Bussum toegankelijker te maken voor mensen met een rolstoel of met een beperking. Dat valt te concluderen na een rondgang voor het centrum.

Het gaat onder meer om hoge drempels van winkels en horeca, verkeersborden die te laag bevestigd zijn, geparkeerde fietsen die de doorgang belemmeren en het ontbreken van markeringen op straat voor blinden en slechtzienden. De gemeente heeft toegezegd het een en ander op te gaan pakken.

Eerste half jaar

Paviljoen Heidezicht is pas een half jaar open, maar loopt nu al als een speer.

3

Een uitgelezen boek Pauline Broekema: Het Boschhuis

Foto: Picasa

Plaatsgenoot, schrijfster en redacteur-verslaggever bij de NOS, Pauline Broekema, schreef een documentair boek over familieleden van haar moeder: Kroniek van een familie. Haar belangrijkste bron was het archief van haar grootvader. Het verhaal begint bij haar overgrootmoeder op een boerderij in Muiderberg. Haar opa en oma verhuisden in 1930 met hun vier kinderen naar het Boschhuis in Bilthoven. In dit Boschhuis en in Bilthoven vonden vóór en in de oorlog ingrijpende gebeurtenissen plaats. Het familiedrama betreft het doodschieten door de bezetter van haar oom Pieter ter Beek, net voor de bevrijding. Zij beschrijft niet alleen schoften, maar laat ook zien hoe dapper mensen kunnen zijn. In het boek wordt ook de rol geschetst van de omstreden én gerehabiliteerde Naardense veearts Hendrik ter Beek.

Het boek kwam in 2014 bij De Arbeiderspers uit en beleefde in korte tijd veel drukken.

Paperback, 471 pagina's. Op de afbeelding een portret van haar moeder Joke ter Beek (ca.1935).

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor € 8. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Weerbericht

Onverminderd droog, zonnig en (zeer) warm

Er lijkt toenemend sprake te zijn van 'mooiweermoeheid'. Menigeen verlangt naar typisch Hollands zomerweer met een mix van zon en wolken en met soms een bui bij een gematigde temperatuur. Het Provençaalse zomerweer herstelt zich echter opnieuw met wederom een blokkerend hogedrukgebied ten westen en noorden van Nederland. Het blijft droog en warm.

Donderdag en vrijdag

Donderdag en vrijdag is het droog en zonnig. Het wordt opnieuw zeer warm bij een maximum van circa 29 graden. Er staat een zwakke noordenwind. Het werd afgelopen zondag, ook in de Bilt, net geen 25 graden. De landelijke hittegolf werd daardoor afgebroken (duurde 13 dagen). Wanneer het opnieuw enkele dagen 30+ graden wordt doet zich een tweede hittegolf voor.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde houdt het warme stabiele zomerweer onverminderd aan. Wel wordt het iets minder heet bij een tot matig toenemende noordenwind. De maximum temperatuur ligt zaterdag op 27 à 28 graden en zondag waarschijnlijk op zo'n 26 graden. De zon schijnt volop maar er kunnen in de middag ook enkele stapelwolken ontstaan. Het blijft aanhoudend droog.

Weetje

Het zijn bijzondere tijden op weergebied. Mei was recordwarm. Juni was recorddroog. Juli is niet alleen recorddroog maar is ook recordzonnig. Juli 2006 was tot nu toe de meest zonnige julimaand met 306 uren zon tegen 206 normaal. Omdat juli 2018 op vrijwel 335 uren zon uitkomt is het tevens de zonnigste maand ooit. Dat was tot dusver mei 1989 met 331 uren zon.

De brand bij Gebroeders Schaap

Foto: Gerard Buhr

Terwijl eindelijk, eindelijk de wederopbouw van de 2 boerderijen langs de Karnemelksloot een aanvang lijkt te nemen, kwam daar de enorme brand bij Gebroeders Schaap aan de overkant, de Loodijk, afgelopen zaterdag iedereen onaangenaam verrassen.

Bert de overbuurman met zijn maat Gigi en ondergetekende, maken er bijna een traditie van om in de namiddag een cryptogram op de lossen. Die van het weekeinde is doorgaans pittig en daar zaten we dan in de koelte van de voortuin van Bert de raarste antwoorden te bedenken. Er klonk het doordringende geluid van een sirene, maar die komen wel vaker voorbij op de Groothertoginnelaan, dus we puzzelden gewoon door. Totdat Gigi zijn neus in de lucht stak en meldde dat hij verbrand plastic rook. De puzzelconcentratie werd subiet onderbroken, want ook Bert en ik roken het nu duidelijk. Hoogste tijd voor andere actie! Ik sprong om mijn fiets en ging richting Groothertoginnelaan, want ik meende dat het daar ergens moest zijn. Een smerige mistachtige rook werd steeds duidelijker en kwam van veel verder. Ook het aantal sirenes nam toe. Ik hield een dame staande die met de telefoon in de weer was. Het was op de Loodijk, meldde zij. Met een rotgang die kant op. Bert en Gigi waren uit zicht, maar eenmaal bij de Melkmeent was het raak. In de verte spraken de vette rookpluimen, gejaagd door de wind, boekdelen. Het inferno was bij Gebroeders Schaap. Ik eindig dan ook door alle betrokkenen veel sterkte te wensen.

Naarden

*Grote Kerk 10.00 uur ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 uur ds. W.B. van de Woord
*RK St. Vituskerk 09.30 uur Eucharistie pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 uur ds. C. Bos en 15.30 uur ds. H.D. Rietveld

Bussum

*RK Mariakerk 10.00 uur Eucharistie pastor L. Koot
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk zomersluiting
*PGB West Spieghelkerk 10.30 uur mw. L. Wijma
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 uur ds. W.H.B. ten Voorde en 17.00 uur ds. J.L.W. Koppenhol
*Remonstranten N-B 10.30 uur ds. P.J.C. Korver
*Vrijzinnigen N-B gezamenlijke zomerdienst bij Remonstranten
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke zomerdienst bij Remonstranten
*Evangelisch-Lutherse Gemeente gezamenlijke zomerdienst bij Remonstranten
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 uur ds. D.G. Durieux
*Apostolisch Genootschap geen dienst. Gezamenlijke dienst in Hilversum
*De Christengemeenschap 10.00 uur Mensenwijdingsdienst

'Heidezicht is vanaf februari open en het loopt als een speer'

Aan de voorkant is een nieuw terras waar je kunt genieten van de natuur

Café-restaurant Heidezicht is bijna een halfjaar open en Sem Harten, een van de eigenaars, vertelt vol trots dat het heel goed gaat en dat veel bezoekers genieten van de omgeving.

Sem Harten op het terras met uitzicht op de Bussummerheide. Foto: Astrid Maas

BUSSUM "Hei­de­zicht is een top­lo­ca­tie in een prachtige, natuurlijke omgeving. Veel bezoekers komen voor het terras aan de voorkant van het restaurant met uitzicht over de Bussummerheide, maar ook voor de speeltuin en natuurlijk voor het restaurant met duurzame en verantwoorde producten."

Sem Harten is, samen met Ed­ward Eij­c­kel­hof, Ma­scha Mas­ci­ni en Stef Vaes­sen, de nieuwe eigenaar van café-restaurant Heidezicht aan de Randweg. "Heidezicht werd vorig jaar februari failliet verklaard en de gemeente heeft toen snel geregeld dat belangstellenden zich konden inschrijven voor een selectieprocedure. Ongeveer vijftig mensen waren geïnteresseerd en een interne commissie van professionals heeft de inschrijvingen op kwaliteit en op prijs beoordeeld. Wij hadden een plan gemaakt met onder andere duurzaamheid en dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij ons kunnen komen werken. En natuurlijk ook een prijs voor het paviljoen. Ik denk dat het ons heeft geholpen om de nieuwe eigenaar te worden omdat wij 3,5 jaar geleden zijn begonnen met Brambergen, een horecazaak met een natuurspeeltuin, die drie keer zo groot is als Heidezicht, op het terrein van landgoed Boekesteyn van Natuurmonumenten in 's-Graveland. En nu zijn we de nieuwe eigenaar van café-restaurant Heidezicht en de speeltuin."

"Heidezicht heeft aan de voorkant een nieuw terras waar bezoekers kunnen genieten van de natuur en de omgeving. Als mensen met hun hond komen, moet die wel aangelijnd zijn. Het terras bij de speeltuin en de speeltuin zelf zijn ook opgeknapt. Maar de grootste verbouwing was die van het pand zelf. Het is een café-restaurant geworden met veel glas, zodat je het gevoel hebt dat je altijd buiten bent. Er ligt een mooie gietvloer en het restaurant heeft nieuw meubilair gekregen en een bar. Ook de keuken is verbouwd en de toiletten zijn aangepakt. Nieuw is de stalling voor kinderwagens. Er zijn wanden geplaatst tussen de hal en het restaurant om meer rust en een betere akoestiek in het restaurant te creëren."

'Door het glas heb je het gevoel dat als je binnen zit, dat je toch buiten bent'

SEMS groep

De nieuwe eigenaren zijn de SEMS groep. Sem heeft in Amsterdam gestudeerd, heeft in de horeca gewerkt en daarna op verschillende zakelijke afdelingen van banken. "Vier jaar geleden ben ik gestopt met werken bij de banken en ben ik samen met mijn vriend Ed­ward, die al zijn hele leven in de horeca werkt, café-restaurant Brambergen begonnen. Ma­scha is er toen ook bij gekomen als bedrijfsleidster en Stef is de chef-kok. Inmiddels zijn Stef en Mascha ook mede-eigenaar van Brambergen." De SEMS groep gaat een derde zaak beginnen in Soesterberg op het terrein van het vliegveld tegenover het militair museum. "Ook die wedstrijd hebben we gewonnen. De gemeente gaat daar een grote natuurspeeltuin bouwen en wij café-restaurant Soesterdal. Als alles volgens plan verloopt, wordt het groter dan Brambergen met ook een vergaderlocatie, omdat het vrij centraal ligt in het midden van het land. Het concept blijft hetzelfde -want dat past perfect bij ons - met eten, genieten, spelen en wandelen in de natuur. We hoeven niets aan de plek te doen en er alleen voor te zorgen dat de mensen die bij ons langskomen, kunnen genieten van de mooie natuur."

'We maken alle gerechten zelf, met duurzame producten'

Eerlijke producten

"De natuur is belangrijk voor de plek van onze restaurants en het eten en drinken moet in onze beleving recht doen aan de kwaliteit en het niveau van die geweldige omgeving. En geweldig betekent niet dat het duur of chic moet zijn, maar dat de kwaliteit goed is met eerlijke producten. We maken daarom alle gerechten zelf en zo veel mogelijk met lokale producten. Als de kok bijvoorbeeld een soep bereidt, gebruikt hij als basis geen bouillonblokjes maar duurzame, verantwoorde en biologische producten. Elke morgen hebben we verse dikke dubbele boterhammen met onder andere zalm of geitenkaas, huisgemaakte appeltaart of cake met een heerlijk kopje koffie, salades, ratatouille met geitenkaas en verse smoothies. Voor de kinderen is er een boterham met pindakaas, tosti, bakje met friet of een pannenkoek. In de avond kun je onder andere kiezen uit soep, hamburger of pasta. Maar je kunt ook komen borrelen met lekkere snacks zoals kroketten of borrelplank. We letten daarbij wel op de prijs, want we hebben bezoekers met een kleine en een grote beurs."

Het café-restaurant is vanaf februari open en het loopt als een speer, vertelt Sem. "We horen dagelijks dat de mensen echt blij zijn dat we hier zitten. Wel zijn er bepaalde voorwaarden van de gemeente. We mogen geen entree heffen voor de speeltuin en er moeten in de speeltuin verplicht zes speeltoestellen staan. Ook mag je zelf geen eigen eten en drinken meenemen naar de speeltuin. Op het terras bij de speeltuin mag niet gerookt worden en er mogen geen honden komen, ook al zijn ze aangelijnd. En je kunt niet cash bij ons betalen, maar alleen pinnen."

De speeltuin is open van 10.00 tot 19.00 uur, de keuken gaat dicht om 20.00 uur en het restaurant sluit om 21.00 uur de deuren.

Goede doelen gezocht voor donaties

Notaris viert 10-jarig bestaan

Veel belangstelling bij eerdere editie. Archieffoto: Bob Awick

BUSSUM De Bussumse notarissen Dirk en Helmi Doude van Troostwijk organiseren ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van hun kantoor de Gooise Goede Doelenmarkt. De bedoeling is dat hierdoor non-profitorganisaties uit de regio meer onder de aandacht komen en mede daardoor extra financieel ondersteund kunnen worden.

"In de huidige tijd hebben de goede doelen het financieel zwaar, omdat er overal bezuinigd moet worden", zegt Dirk Doude van Troostwijk. "Goede doelen zijn meer en meer afhankelijk van donaties van particulieren en het bedrijfsleven. Juist omdat deze organisaties vrijwillig vele goede zaken organiseren, willen wij hier extra aandacht voor vragen".

Aanmelden

Goede doelen kunnen een kraam huren en zich presenteren

Een aantal Gooise goede doelen heeft een uitnodiging van de notarissen ontvangen om op vrijdag 21 september aanstaande deel te nemen aan deze bijzondere markt. Ook andere non profit-organisaties die binnen de doelstellingen passen, kunnen zich vóór 10 september aanmelden via www.gooisegoededoelenmarkt.nl. Deze markt is ooit door Doude van Troostwijk bedacht en wordt dit jaar voor de derde keer gehouden. Omdat de Gooise Goede Doelenmarkt gecombineerd wordt met de viering van het tienjarig bestaan van het notariskantoor, verwacht Helmi Doude van Troostwijk veel bezoekers: "Alle aanwezige goede doelen kunnen in een marktkraam hun organisatie presenteren en zo ook contacten leggen met nieuwe vrijwilligers, donateurs of sponsors".

De manifestatie zal plaatsvinden op 21 september van 16.00 tot 19.00 uur rond het kantoor van de notarissen aan de Meerweg 17 in Bussum.

Jan Schippers

Woont in Bussum, getrouwd, 70 jaar, gepensioneerd.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Genieten van mijn vrije tijd en vrijwilliger zijn voor de Historische Kring Bussum. Mijn vrouw en ik gaan ook veel met de camper op pad."

Nog wel tijd voor hobby's?
"Tuinieren. Ik heb ooit een schoolwerktuintje gehad."

Wat vind je van Bussum?
"Een heerlijke plaats waar ik ben opgegroeid en die ik nooit zal verlaten."

Als je burgemeester was, dan…
"Zou ik effectieve oplossingen zoeken voor fietsen zonder licht en het niet opruimen van hondenpoep. Ook zou ik mij inspannen voor een vuurwerkverbod."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"De betovering van lijsten' van Umberto Eco. Hierin vind ik steeds weer iets nieuws."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik nieuwslezer en eindredacteur ben geweest van de radionieuwsdienst van het ANP."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met burgemeester Han ter Heegde."

Mooiste gebouw in Bussum?
"Het Filmhuis."

Lievelingsmuziek?
"Cantates van Johann Sebastian Bach."

Waar mogen ze je voor wakker maken?
"Een ijskoud biertje."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Een lange tandemtocht maken met mijn blinde vrouw en dan dineren in een Indiaas restaurant."

En met een miljoen?
"Dat is geen kattenpis! Hypotheek aflossen en nog meer verre reizen maken."

Ras-SDO'er Rick Schipper terug op oude nest

BUSSUM Succestrainer Rick Schipper komt terug naar voetbalclub SDO. De ras-SDO'er gaat aan de slag als rechterhand van hoofdcoach Koen Jansen.

Rick Schipper stond tot vier jaar geleden aan het roer van het eerste elftal van SDO. Onder de hoede van de Bussumer promoveerde het elftal razendsnel van de vierde naar de eerste klasse. Schipper legde met een hecht team van echte SDO-voetballers het fundament voor het hoofdklasse-elftal dat nu nog staat en afgelopen jaar knap de beker won.

SDO laat weten erg trots te zijn op de terugkeer van Schipper. De club was op zoek naar een nieuwe assistent-trainer door het vertrek van Roberto Tessaro, de afgelopen jaren de rechterhand van de eveneens vertrokken Van Dinteren.

Ontmoetingen bij belevenistafel

BUSSUM De bewoners van de Antonius Hof hebben donderdag een nieuwe belevenistafel in gebruik genomen. De tafel werd geschonken door de Stichting Vrienden van de Antonius Hof. Aan de tafel kunnen de mensen samen activiteiten uitvoeren. Het bevordert het geheugen en kan de apathie van bewoners met dementie doorbreken.

Auto crasht in voortuin Laarderweg

Foto: Bob Awick

BUSSUM Een automobilist heeft zondag een harde klapper gemaakt op de Laarderweg. De bestuurder verloor de controle over het stuur vlak na de rotonde op de Laarderweg vanaf de Ceintuurbaan. De man belandde met de auto op de zij en kwam in een tuin terecht. De bestuurder moest door de brandweer worden bevrijd en werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis.

'Toen ik het gebouw zag, was het liefde op het eerste gezicht'

Zomerserie: Wonen in een nieuwbouwwijk in Bussum

De nieuwbouwprojecten in Bussum zijn populair. De woningen waren in korte termijn verkocht of verhuurd. Bussums- Nieuws kwam graag even kennismaken met de bewoners.

Jaap van Hassel op zijn balkon in het Bussum-complex aan de Brinklaan. Foto: Anjo van Hassel

BUSSUM De inwoners namen hun intrek in Het Gewestappartement aan de Brinklaan en landgoed Nieuw Cruysbergen grenzend aan het natuurgebied Cruysbergen.

De drie witte sculpturale appartementencomplexen aan de Brinklaan hebben de namen gekregen van de gemeente Gooise Meren, namelijk Bussum, Naarden en Muiden. In het Bussum-gebouw wonen Jaap (74) en Anjo (73) van Hassel vanaf kerstmis 2016. Jaap vertelt met veel enthousiasme dat het een geweldige plek is om te wonen, en een heel fijn huurappartement. "Ik liep toevallig langs het gebouw en dacht: daar wil ik graag wonen."

Vertraging

'We hebben Kerstmis gevierd als eerste bewoners in het pand'

Jaap en Anjo hebben 46 jaar gewoond in een woning uit 1912 aan de Boerhaavelaan. "De woning werd te groot voor ons, vooral qua onderhoud van het huis. Na die wandeling vertelde ik mijn vrouw hoe enthousiast ik was. Het was voor mij echt liefde op het eerste gezicht en ik zei dat ik nergens anders wilde gaan wonen dan in het Bussum-complex. Gelukkig vond Anjo het ook een heel goed idee en hebben we ons ingeschreven voor het appartement. Binnen veertien dagen kregen we te horen dat het onze woning werd. In principe konden we in september 2016 verhuizen naar de woning, maar elke keer werd het weer vertraagd. Ik werd daar op een gegeven moment heel geïrriteerd van en heb een boze brief geschreven naar de verhuurmakelaar en BussumsNieuws. Dat heeft zeker geholpen, want opeens gingen ze aan de slag om de woning van binnen af te maken. We moesten wel uit onze woning aan de Boerhaavelaan. Gelukkig konden we tijdelijk bij onze buurman intrekken omdat hij ging reizen en hebben we onze spullen opgeslagen. Toen kregen we opeens te horen dat we er voor of na kerst in konden. Dat was een enorme opluchting en we hebben meteen alles geregeld, zoals de tapijten, gordijnen en onze opgeslagen spullen. We hebben Kerstmis gevierd als eerste bewoners in het pand, tussen de verhuisdozen met een heel klein kerstboompje. Maar het voelde meteen goed om hier te wonen."

Villa Looverhof

Jaap krijgt een goed gevoel van de treinen die voorbijkomen

Op de plek waar nu de drie gebouwen staan, stond vanaf 1901 de villa Looverhof met een koetshuis en een hele grote tuin waar Dreesmann, een van de oprichters van V&D, met zijn gezin tot zijn dood in 1934 woonde. Na de oorlog werd het gebouw verkocht aan de politie en na een paar jaar gesloopt om er een nieuw politiebureau neer te zetten. De politie heeft er jaren gezeten en is toen verhuisd naar het politiebureau in Naarden. "Daarna heeft het lang leeg gestaan, tot de gemeente op het idee kwam om hier twee complexen te bouwen, wat uiteindelijk drie gebouwen zijn geworden. Het is ook fijn dat er onder de gebouwen een parkeergarage zit, dus er is altijd plek voor je auto."

Treingeluiden

Als Jaap op het balkon staat, kan hij alles overzien: de bomen en karakteristieke huizen, maar waar hij een goed gevoel van krijgt, zijn de treinen die voorbijkomen.
"Ik heb 42 jaar bij de Nederlandse Spoorwegen gewerkt op het Centraal Station in Amsterdam. Dus het geluid van de treinen geeft mij een goed gevoel." Jaap is begonnen op zijn zeventiende en heeft verschillende functies gehad. "Ik ben geboren aan de Comeniuslaan, maar dan wel aan de Naardense kant, dus ben ik een Naardernees. Vroeger ging de Gooise tram ongeveer door onze voortuin. Rond mijn twaalfde was ik daar bijna elke dag te vinden om te helpen met klusjes, zoals het vervoeren van fietsen. Op school ging het niet goed, want ik kwam er achter dat ik een doener ben. Mijn vader stelde voor dat ik ging werken en toen heb ik bij de NS gesolliciteerd. Een van mijn eerste functies was loopjongen op het telexkantoor. Als er een bericht binnenkwam, moest ik dat wegbrengen naar de postkamer of het seinhuis. Daarna heb ik ook pakjes rondgebracht. Op een gegeven moment had ik daar geen zin meer in en ben op het kantoor terechtgekomen. Ik had de leiding over de typekamer en de telefoonkamer. Toen dat ophield, ben ik coördinator geworden van de facilitaire dienstverlening en dat heb ik gedaan tot mijn pensioen."

Oud worden

"Ik moet wel toegeven dat ik in het begin weer moest wennen aan de treingeluiden en dan vooral de goederentreinen. Maar we wonen hier nu anderhalf jaar en ik ben er weer helemaal aan gewend geraakt. Ook aan de brandweerauto's."

Het echtpaar woont aan de kant van de brandweerkazerne. "In principe rijden ze in de nacht niet weg met geluid of zwaailicht aan. Heel soms komt het voor, maar dat duurt maar even. We dachten dat we misschien toch ons vorige huis en de tuin zouden missen, maar dat is zeker niet het geval. Je loopt hier zo naar buiten het grote balkon op en je zit vlak bij het centrum. Ook hebben we geen balkon boven ons, dus er is altijd zonlicht. Het contact met de andere bewoners is heel goed. Als iemand op vakantie gaat, verzorgen we de plantjes en de post. We gaan hier oud worden. Dat weten we zeker."

'Wat een geweldig stuk geschiedenis hebben we hier in Muiden'

Stadspromotor wil boerenmarkt en meer met kunst

Muiden beter op de kaart zetten. Dat is in het kort de missie van de nieuwe stadspromotor van Muiden: Annemarie van Lieshout. Ze wil meer evenementen en reuring brengen.

Annemarie van Lieshout is vaak te vinden bij Ome Ko. Foto: Jessica de Jong

MUIDEN De promotie van Gooise Meren als prachtige gemeente, dat is iets waar nog wel wat te halen valt. Dat zag ook Annemarie van Lieshout, die de afgelopen maanden geprobeerd heeft in kaart te brengen wat er al is en wat er nog beter kan.

In navolging van de stadspromotor van Naarden (Saskia Simons) en de evenementencoördinator in Bussum (Ellen Hazenberg) heeft de gemeente nu dus ook iemand in Muiden aangesteld. Van Lieshout komt over als een doelgerichte dame, een onderneemster die niet bang is om de handen uit de mouwen te steken. Ze heeft een achtergrond in de horeca - "we hadden drie zaken in Amsterdam" - en was straatmanager in de Kalverstraat. Ondernemen, verbinden en reuring brengen zijn voor de blonde Bussumse geen probleem.
Ome Ko in Muiden en de Zeemeeuw in Muiderberg gebruikt ze als uitvalsbasis. Een paar uur per week heeft ze om haar taken als zelfstandig ondernemer, op contract bij de gemeente, uit te voeren. Inmiddels heeft ze al goed kennisgemaakt met de actieve kern in zowel Muiden als Muiderberg. "Je ziet dat die vaste kern overal bij betrokken is. Ik krijg terug te horen dat ze blij zijn met mijn ondersteuning. Er hangt een leuk sfeertje en je ziet dat er veel onderlinge samenhang is. Er zijn hier veel evenementen en dat geeft lekker veel reuring."
Van Lieshout heeft als eerste opdracht gekregen om de toeristische informatievoorziening op orde te brengen. "Ik werk onder de naam VVV Muiden en ik ben begonnen op social media en met een uitgaanskalender. Nu ik aan mijn tweede halfjaar ben begonnen merk ik dat ik wat meer mensen ken en wat meer voet aan de grond krijg. Ook in het Muizenfort ben ik bezig met een VVV-informatiezuil voor toeristen en die is bijna klaar. Er moet eenheid komen in alle communicatie en de kernen Muiden en Muiderberg moeten een herkenbaar beeld naar buiten toe vormen."
De stadspromotor ziet om zich heen dat er al veel goed gaat. Maar ze denkt vooral in kansen die nu - nog - niet compleet benut worden. "We kunnen nog veel meer aanhaken bij de bekendheid van de sterke merken Muiderslot en Pampus. Ik denk dat met name Muiden Boeit, de ondernemersvereniging, hier baat bij kan hebben. Het is dan ook goed dat we regelmatig met al deze partijen om tafel zitten."

Meer ligplekken nodig

'Trek de sneltram van IJburg door naar Muiden voor meer bezoekers'

Een ander punt van aandacht is de watersport. "Ik ben zelf nieuw in de watersportwereld, maar je ziet de potentie. Het gaat druk worden als er een haven komt bij De Krijgsman. We willen meer wedstrijden en evenementen binnenhalen en dan ontkom je niet aan meer havenplekken. Het is ook zo zonde dat veel bootjesmensen doorvaren naar Weesp. Ze willen hier wel liggen, maar er is geen plek. Daar moeten we op inspringen."

Nu is het zo dat al die evenementen veel mensen op de been brengen en dat terwijl het toch al zo proppen is. Hoe kijkt de stadspromotor hier tegenaan? "Ja, neem het Dickensfestival. Dat overtrof alle verwachtingen qua bezoekersaantallen. We hebben daar veel leerpunten uit meegenomen. Het is belangrijk dat een deskundige aan de slag gaat met een verkeersplan. Er moet gewoon meer ruimte gezocht worden om te parkeren en om alle toestroom in goede banen te leiden. We steunen hierbij ook op een vaste club vrijwilligers van het Comité Openbare Feesten Muiden: mijn complimenten. Ook alle inwoners die de moeite namen om verkleed te komen vond ik geweldig leuk om te zien." Al met al denkt ze dat een paar grote evenementen in Muiden goed moeten kunnen. "Proef Pampus was ook heel goed bezocht. Vlaggetjesdag helaas iets minder. Dat kwam denk ik door de timing vlak na Koningsdag én het was niet zulk mooi weer. Ik denk dat we ook nieuwe evenementen niet moeten schuwen; denk aan een boerenmarkt of iets met kunst, want er zitten hier heel wat actieve kunstenaars."
Ook is ze actief in Muiderberg waar ze samenwerking zoekt met de Stichting Muiderbergse Feesten. "We spreken over zaken zoals uitbreiding van het strand in het kader van een bredere kustvisie voor de hele regio."

'Bootjesmensen varen door naar Weesp, we moeten ze hier houden'

Verbinding

Enthousiast mag je Van Lieshout wel noemen. Misschien is het nog een understatement. "Laatst waren hier een paar buitenlandse journalisten. Je ziet dan Muiden door hun ogen. Wat een geweldig stuk geschiedenis hebben we hier. Al die oude, mooie pandjes, dat schitterende kasteel en de bijzondere Bruine Vloot voor de deur. Het zou mooi zijn als daar meer mensen van kunnen genieten. Ik pleit voor betere verbindingen. Een actievere veerpont vanaf IJburg, zodat bezoekers niet alleen het Muiderslot of Pampus aandoen en weer teruggaan. Ik wil dat ze met de pont hier bij Ome Ko worden afgezet, een drankje doen op het terras en een rondje fietsen in de prachtige omgeving."

"Een ander idee is om de sneltram door te trekken vanaf IJburg... We hebben straks immers 3.000 nieuwe inwoners op De Krijgsman die vast ook wel de tram willen pakken", droomt ze verder.

10 / 24

Vrijwilliger Romy ging als 14-jarige al aan de slag bij de jeugdbrandweer

'Het was totaal iets anders dan andere kinderen deden'

Romy Brugman (19) is brandweervrijwilliger. Als 13-jarig meisje zette een bezoek aan een oefenavond van de jeugdbrandweer haar in vuur en vlam voor deze bijzondere hobby.

Romy Brugman over haar grootste hobby: "De inspanning die ik hiervoor lever, is ontspanning." Foto's: Bob Awick

HUIZEN Een foto waarop Romy Brugman als kleuter de brandweer bezocht, siert het ouderlijk huis. "Toen was ik nog helemaal niet van plan om bij de brandweer te gaan. Ik had er niets mee", vertelt ze nu als 19-jarige. Inmiddels zit ze al vijf jaar bij de brandweer in Huizen. Uiteindelijk was een bezoek aan de oefenavond van de jeugdbrandweer - waar haar vijf jaar oudere broer Rick lid was - er voor nodig om haar als 13-jarig meisje echt in vuur en vlam te zetten voor haar bijzondere hobby.

Romy: "Ik was gelijk verkocht. Ik vond het zo leuk. Het was totaal iets anders dan andere kinderen deden. De samenwerking als ploeg, de band met elkaar. Je hebt allemaal hetzelfde doel en iedereen heeft zijn eigen rol in het team."
Voordat ze bij de brandweer kon komen, moest ze een heel proces door. "Ik ben door een arts gecheckt. Er werd ook gekeken of ik goed in mijn vel zat. Ik moest een stuk fietsen en mijn ogen werden onderzocht. Ik moest lang wachten op de brief of ik wel was toegelaten en of ik mee mocht doen. Ik wist helemaal niet dat meerdere mensen voor een paar plekjes hadden gereageerd. Toen de verlossende brief kwam, was ik heel blij. In oktober 2013 ben ik bij de jeugdbrandweer begonnen."

Pompbediende

De uitrusting van Romy.

Lastige keuze: 'Ga ik voor school of ga ik voor mijn grootste hobby?'

Ze vertelt dat ze eerst vier maanden theorie moest doen. "Verschrikkelijk. Iedereen ging op pad en leuke oefeningen doen." Na vier maanden wist de jonge Romy zich wel te bewijzen en werd als een van de tien gekozen om mee te doen aan haar eerste wedstrijd. Ze mocht onderop beginnen als pompbediende en mee naar haar eerste wedstrijd. Naast een pompbediende (P) zijn er namelijk nog een bevelvoerder (B), aanvalsploeg (1 en 2) en waterploeg (3 en 4). "Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Het was 12 april 2014. Ik was zo zenuwachtig. Ik kon niet eten. We moesten als eerste en werden al vroeg opgehaald, want het was in Haastrecht. Ik heb nog nooit zo gelachen en zo'n leuke dag gehad." Als pompbediende was ze verantwoordelijk voor het aansluiten van het water en hield ze contact met de alarmcentrale. Ze deed het goed en werd eerste.
"Bijzonder was dat je per persoon een jurylid hebt dat met je meeloopt. In de vier jaar dat ik aan wedstrijden heb meegedaan, kwam ik regelmatig datzelfde jurylid tegen. Bij mijn laatste wedstrijd als bevelvoerder zei hij tegen mij dat hij het nog heel goed wist hoe ik ooit als klein meisje was begonnen."

Inmiddels is Romy 19 en heeft ze de overstap gemaakt naar de vrijwillige brandweer. "Ik moest die keuze in mei 2017 maken. Ga ik voor school of ga ik voor mijn grootste hobby? Dat was lastig en ik heb er lang over getwijfeld." Inmiddels heeft ze besloten de studie HBO bedrijfskunde te gaan doen in Almere, om in ieder geval een goed 'papiertje' in handen te krijgen. Ook met haar studiebegeleider heeft ze het er over gehad. "Die zag meteen allemaal kansen. Ik zou bijvoorbeeld stage kunnen lopen bij de brandweer." Uiteindelijk besloot ze om ook bij de brandweer te blijven. "De inspanning die ik hiervoor lever is ontspanning. Ik vind het nog steeds leuk en kijk er altijd weer naar uit. Ik vind het gewoon heel mooi om te doen en wil altijd alles weten." Om echt aan de slag te kunnen, moet ze de opleiding tot manschap volgen. "Die is sinds vorig jaar wel korter. Anderhalf jaar in plaats van twee. Theorie kan ik gelukkig thuis of tijdens mijn studie doen straks. De praktijk leer ik tijdens de oefenavonden op vrijdag." Ze mag nu alleen nog maar uitrukken boven de sterkte. "En er is maar plaats voor een van de vijf aspiranten. Omdat ik het verste weg woon, is het dus lastig om die plek te bemachtigen." Ze mocht al een keer een schoorsteen vegen bij een brand. "Heel gaaf, op de hoogwerker. Daarom wil ik straks ook mijn certificaat voor de hoogwerker halen. Met sommige meldingen merk je hoe belangrijk het is om dit werk met collega's te doen en elkaar te steunen. Het vak is heel leuk, maar niet zonder die collega's. Wie weet dat ik ooit nog eens beroeps wordt. Eerst maar eens met mijn studie beginnen."

Vrijwilliger Romy ging als 14-jarige al aan de slag bij de jeugdbrandweer

'Het was totaal iets anders dan andere kinderen deden'

Romy Brugman (19) is brandweervrijwilliger. Als 13-jarig meisje zette een bezoek aan een oefenavond van de jeugdbrandweer haar in vuur en vlam voor deze bijzondere hobby.

Romy Brugman over haar grootste hobby: "De inspanning die ik hiervoor lever, is ontspanning." Foto's: Bob Awick

HUIZEN Een foto waarop Romy Brugman als kleuter de brandweer bezocht, siert het ouderlijk huis. "Toen was ik nog helemaal niet van plan om bij de brandweer te gaan. Ik had er niets mee", vertelt ze nu als 19-jarige. Inmiddels zit ze al vijf jaar bij de brandweer in Huizen. Uiteindelijk was een bezoek aan de oefenavond van de jeugdbrandweer - waar haar vijf jaar oudere broer Rick lid was - er voor nodig om haar als 13-jarig meisje echt in vuur en vlam te zetten voor haar bijzondere hobby.

Romy: "Ik was gelijk verkocht. Ik vond het zo leuk. Het was totaal iets anders dan andere kinderen deden. De samenwerking als ploeg, de band met elkaar. Je hebt allemaal hetzelfde doel en iedereen heeft zijn eigen rol in het team."
Voordat ze bij de brandweer kon komen, moest ze een heel proces door. "Ik ben door een arts gecheckt. Er werd ook gekeken of ik goed in mijn vel zat. Ik moest een stuk fietsen en mijn ogen werden onderzocht. Ik moest lang wachten op de brief of ik wel was toegelaten en of ik mee mocht doen. Ik wist helemaal niet dat meerdere mensen voor een paar plekjes hadden gereageerd. Toen de verlossende brief kwam, was ik heel blij. In oktober 2013 ben ik bij de jeugdbrandweer begonnen."

Pompbediende

De uitrusting van Romy.

Lastige keuze: 'Ga ik voor school of ga ik voor mijn grootste hobby?'

Ze vertelt dat ze eerst vier maanden theorie moest doen. "Verschrikkelijk. Iedereen ging op pad en leuke oefeningen doen." Na vier maanden wist de jonge Romy zich wel te bewijzen en werd als een van de tien gekozen om mee te doen aan haar eerste wedstrijd. Ze mocht onderop beginnen als pompbediende en mee naar haar eerste wedstrijd. Naast een pompbediende (P) zijn er namelijk nog een bevelvoerder (B), aanvalsploeg (1 en 2) en waterploeg (3 en 4). "Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Het was 12 april 2014. Ik was zo zenuwachtig. Ik kon niet eten. We moesten als eerste en werden al vroeg opgehaald, want het was in Haastrecht. Ik heb nog nooit zo gelachen en zo'n leuke dag gehad." Als pompbediende was ze verantwoordelijk voor het aansluiten van het water en hield ze contact met de alarmcentrale. Ze deed het goed en werd eerste.
"Bijzonder was dat je per persoon een jurylid hebt dat met je meeloopt. In de vier jaar dat ik aan wedstrijden heb meegedaan, kwam ik regelmatig datzelfde jurylid tegen. Bij mijn laatste wedstrijd als bevelvoerder zei hij tegen mij dat hij het nog heel goed wist hoe ik ooit als klein meisje was begonnen."

Inmiddels is Romy 19 en heeft ze de overstap gemaakt naar de vrijwillige brandweer. "Ik moest die keuze in mei 2017 maken. Ga ik voor school of ga ik voor mijn grootste hobby? Dat was lastig en ik heb er lang over getwijfeld." Inmiddels heeft ze besloten de studie HBO bedrijfskunde te gaan doen in Almere, om in ieder geval een goed 'papiertje' in handen te krijgen. Ook met haar studiebegeleider heeft ze het er over gehad. "Die zag meteen allemaal kansen. Ik zou bijvoorbeeld stage kunnen lopen bij de brandweer." Uiteindelijk besloot ze om ook bij de brandweer te blijven. "De inspanning die ik hiervoor lever is ontspanning. Ik vind het nog steeds leuk en kijk er altijd weer naar uit. Ik vind het gewoon heel mooi om te doen en wil altijd alles weten." Om echt aan de slag te kunnen, moet ze de opleiding tot manschap volgen. "Die is sinds vorig jaar wel korter. Anderhalf jaar in plaats van twee. Theorie kan ik gelukkig thuis of tijdens mijn studie doen straks. De praktijk leer ik tijdens de oefenavonden op vrijdag." Ze mag nu alleen nog maar uitrukken boven de sterkte. "En er is maar plaats voor een van de vijf aspiranten. Omdat ik het verste weg woon, is het dus lastig om die plek te bemachtigen." Ze mocht al een keer een schoorsteen vegen bij een brand. "Heel gaaf, op de hoogwerker. Daarom wil ik straks ook mijn certificaat voor de hoogwerker halen. Met sommige meldingen merk je hoe belangrijk het is om dit werk met collega's te doen en elkaar te steunen. Het vak is heel leuk, maar niet zonder die collega's. Wie weet dat ik ooit nog eens beroeps wordt. Eerst maar eens met mijn studie beginnen."

12 / 24

'Je hebt pas autisme als je op Rain Man lijkt'

In iedere provincie een Papageno Huis. Dat is de ambitie van het bestuur van de Stichting Papageno. Het huis aan de Naarderstraat in Laren telt twaalf appartementen en is een initiatief van Jaap en Aaltje van Zweden. Koningin Máxima opende het onderkomen in augustus 2015. Het Papageno Huis is ook een leerbedrijf voor jonge horecamedewerkers met autisme. Zorgaanbieder 's Heeren Loo heeft plannen om dit najaar een dependance te openen.

Prof. dr. Rutger Jan van der Gaag. Foto: PR

Laren "Voor de buitenwereld heb je pas autisme als je op Rain Man lijkt", zegt prof. dr. Rutger Jan van der Gaag (68). De emeritus hoogleraar kinderpsychiatrie focuste zijn wetenschappelijke activiteiten vooral op ontwikkelingsstoornissen als autisme.

Hij heeft ongeveer tweehonderd publicaties in Nederlandse en internationale wetenschappelijke tijdschriften en boekhoofdstukken op zijn naam staan. Onder zijn begeleiding zijn tien mensen gepromoveerd.

Franchisemodel

Medewerkster Patty Bakels (r) met haar team. Foto: Yvonne Verburg
Een schets van het nieuwe voorterrein. Foto: Papageno
Vrijwilligerscoördinator Diana Tarmidi. Foto: Bob Awick
Papageno-directeur Christien Kuysters. Foto: Bob Awick

Als voorzitter van de Stichting Papageno - en dus het Papageno Huis - wenst Van der Gaag in elke provincie eenzelfde onderkomen voor jongeren met autisme. "Maar, het is eerder een tienjaren- dan een tweejarenplan", zegt hij eerlijk. "De intentie om het concept uit te rollen is in ieder geval aanwezig. We moeten zorgen voor een goed franchisemodel en we hopen dat de commissaris van de Koning van Noord-Holland ons bij zijn collega's elders in het land wil introduceren. Daar moeten we de professionals - zoals 's Heeren Loo in het Gooi - aanmoedigen om het idee van een Papageno Huis te omarmen en dan per provincie te bekijken wie er mee gaat doen."

Onafhankelijkheid

De dagelijkse leiding bij het Papageno Huis is in handen van Christien Kuysters (55). Zij legt uit dat de 's Heeren Loo-dependance, die in ontwikkeling is en wellicht dit najaar in gebruik wordt genomen in Blaricum, geschikt is voor vier jongeren die al meer zelfstandig zijn. "Overdag en 's avonds zal daar wel begeleiding zijn, maar er is bijvoorbeeld geen slaapwacht. Hiervoor kunnen zij terugvallen op de medewerkers van het Papageno Huis, het transitiehuis waar jongeren met autisme de stap naar onafhankelijkheid maken. Zij wonen hier voor een periode en niet hun hele leven. Overigens beoordeelt de Stichting Papageno niet wie hier komt wonen, dat doet zorgaanbieder 's Heeren Loo."

Het huis aan de Naarderstraat is meer dan een luxe appartementencomplex. Jongeren met autisme - ook van buitenaf - kunnen er hun certificaat voor horecaondernemer behalen, meedoen aan dagbestedingsactiviteiten op sport-, muzikaal en horecagebied. Het is een bedrijf waar met een handjevol betaalde krachten wordt gewerkt, ondersteund door tientallen vrijwilligers. Het restaurant begint steeds beter te lopen. Met name de Papageno-appeltaart is enorm populair. "Bovendien hebben we het mooiste en rustigste terras van Laren", lacht de directeur. Daarnaast is er kunst van unieke mensen te bezichtigen. Een expositie gemaakt door mensen met een beperking in samenwerking met Sherpa en Philadelphia. De tentoonstelling wisselt elke zes weken. "Heel kleurrijk en het inspireert onze jongeren ook weer." De kunstwerken zijn ook te koop; de opbrengst komt ten goede aan creatief materiaal.

Sinds kort wordt ook gebruikgemaakt van de keuken van Vivium De Stichtse Hof dat op een steenworp afstand van het Papageno Huis ligt. "Er is zo veel vraag naar werkplekken in de horeca", zegt Kuysters. "We kunnen nu vier jongeren extra inzetten." Overigens is de directeur op zoek naar meer luwe werkplekken waar jongeren in veiligheid en min of meer beschermd aan de slag kunnen.

Herinrichting

Omdat het Papageno Huis steeds meer bezoekers krijgt, dient het voorterrein beter ingedeeld te worden. Tijdens het benefietconcert is daar aandacht voor gevraagd en is er budget beschikbaar gesteld. Het herinrichten van het voorterrein heeft een aantal voordelen, zegt Kuysters: "Meer parkeerruimte voor de oudere bezoekers uit de BEL-gemeenten en invaliden en een rustiger voorterrein waardoor onze jongeren minder last van prikkels hebben. Ook ziet het er verzorgder uit en is het veiliger." Overigens verandert er voor het aanzicht vanaf de Naarderstraat niets ten opzichte van de huidige situatie.

Medewerkster Patty Bakels (47) werkt in het professionele restaurant van het Papageno Huis:

"Het is écht een feestje. Het is net of ik dertig kinderen heb", zegt Patty Bakels uit Hilversum liefdevol. Ze werkt ruim twee jaar in het restaurant. Ze kwam als vrijwilliger binnen en kreeg een vaste baan (20 uur p/wk) aangeboden. "Het is een superteam en we hebben allemaal één ding voor ogen en dat is dat de jongeren gelukkig zijn."

De Hilversumse voelt zich er als een vis in het water. "Maar aan iedereen mankeert toch iets? Deze jongeren zijn alleen toevallig gediagnosticeerd op autisme. Ik wil hen helpen groeien. Als zij hier met een lach op hun gezicht weggaan dan is onze dag ook goed."
Ook de moestuin valt onder haar verantwoording. Het is ook een vorm van dagbesteding, maar zit nog wel in de opstartende fase. Elke donderdagochtend werken een jongere, twee vrijwilligers en Patty in de tuin. Vooralsnog schuift er elke week een andere jongere aan. De koffie wordt in gezamenlijkheid met de restaurantdagbesteding gedronken. In de tuin worden groenten, fruit en kruiden gekweekt. Onlangs werden nog verse knoflook, bietjes, prei, sla en andijvie geoogst.

Vrijwilligerscoördinator Diana Tarmidi (53) heeft een kleine zeventig vrijwilligers onder haar hoede:

Vrijwilligerscoördinator Diana Tarmidi uit Huizen werd via haar broer Dennis die bij 's Heeren Loo als persoonlijk begeleider werkt, bekend met het Papageno Huis. Ze werkt er twintig uur per week als vrijwilligerscoördinator en in die functie stuurt zij 66 vrijwilligers aan. "Je moet in deze job veel liefde kunnen geven", vertelt Diana.

De vrijwilligers zijn actief in het restaurant-leerbedrijf, bij de dagbesteding, in de (moes)tuin en/of bij de extra activiteiten zoals de koffie-, jazz-, zomer- en benefietconcerten. Diana zorgt voor de roosters, de werving, neemt de sollicitatiegesprekken af, luistert, gaat op ziekenbezoek en zorgt dat elke vrijwilliger op haar of zijn verjaardag een wens ontvangt.

Wie vrijwilliger bij Papageno wordt, wordt onderdeel van het team. Iedereen is even belangrijk. Diana: "Vaak denken mensen dat je hier moet zorgen, maar het gaat om de interactie tussen de jongere en de vrijwilliger. Samen plezier hebben om aan iets te bouwen. Er zijn ook leermomenten voor de vrijwilligers zelf. Wij horen terug dat zij het prettiger vinden minder filters te hebben, eerlijker zijn. En ook bij de jongeren zijn de veranderingen écht zichtbaar."

De Huizense is nog op zoek naar buddy's die met de jongeren willen sporten, fietsen, naar Singer Laren gaan, op hun kamer een klein hapje maken of gewoon een voetbalwedstrijd willen kijken.

Platform Autisme
Jonge Kind

Autisme Jonge Kind is een Landelijk Expertisenetwerk waarin ouders en professionals samen werken aan betere vroegsignalering en tijdige hulp.

Autisme Jonge Kind heeft als missie om kinderen met een verhoogd risico op Autisme Spectrum Stoornis (ASS) voor de leeftijd van 36 maanden te signaleren en zorg op maat te bieden aan kind en ouders zodat de ontwikkeling zo positief mogelijk wordt beïnvloed.

Inspiratie

Deze maand wordt het platform Autismejongekind.nl gelanceerd. Hierop is inspiratie en informatie te vinden voor ouders én professionals, zoals jeugd- en huisartsen, logopedisten, fysiotherapeuten, leidsters van dagverblijven, leerkrachten et cetera. Er komt informatie op over mogelijke signalen van autisme bij jonge kinderen, en wat betrokkenen kunnen wanneer zij deze signalen herkennen. Ook staan er ervaringsverhalen van ouders voor ouders en van professionals voor professionals op.

Autismejongekind.nl is een initiatief van de Stichting Papageno, de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), Oudervereniging Balans en het Landelijk Expertise Netwerk Autisme Jonge Kind, en is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

Wie ook op een zinvolle manier iemand wil helpen, is welkom bij Papageno. "Ik spreek altijd af: draai twee à drie keer mee binnen Papageno en kijk dan waar je je het prettigst voelt. De uitdaging is om iemand op een zinvolle manier te kunnen helpen, om plezier te maken en enige vorm van communicatie op gang te krijgen. Vrijwilligers dienen zich wel te realiseren dat de verbinding op structurele basis plaatsvindt en niet vrijblijvend is."

Vakantieperiode

Ook deze vakantieperiode organiseert Papageno activiteiten voor jongeren met en zonder autisme. "Leuk voor de jongeren om ook eens samen met hun broertje of zusje te kunnen doen." Op woensdag 18 juli is er tussen 13.00 en 15.00 uur voor jongeren vanaf 13 jaar een graffitiworkshop. Voor dezelfde doelgroep is er op woensdag 25 juli (13.00 tot 15.00 uur) de gratis activiteit 'Papageno bakt cupcakes'. Ook zijn kinderen tussen de 6 en 12 jaar die van zingen houden welkom tussen 13.00 en 15.00 uur om deel te nemen aan het popkoor (deelname 3,50 euro). Tot slot zijn er een bootcamp en vossenjacht op woensdag 8 augustus. Beide activiteiten zijn gratis en zijn geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Verzamelen op de Oude Naarderweg 2 in Blaricum (bootcamp duurt van 15.00 tot 17.00 uur en de vossenjacht van 13.00 en 17.00 uur). Opgeven en meer informatie via meedoen@stichtingpapageno.nl. Science4kids organiseert ook dit jaar summerscience-activiteiten in het Papageno Huis in de week van 23 juli.

Voor meer informatie: Papageno Huis, telefoon 035-5388091.

Film The Mercy, vanaf 2 augustus in Filmhuis Bussum.

Donderdag 2 augustus

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | De Palmpit Bussum

Alleen op afspraak, elke donderdag 9.00-12.00 uur. Informatie: WerkInJeEigenWijk, Wim van Oudheusden: 06-40414560, www.werkinjeeigenwijk.nl.

Bridge

9.30 uur | Spieghelwijck Bussum

Voor beginners en gevorderden, vrije inloop. Info: Nel Splinter, 035-6227352.

Vestingborrel

17.00 uur | Bar Bistro Naarden

Vestingborrel voor ondernemers & ondernemende personen die een band hebben met Naarden/'t Gooi.

Film: 'Que Dios Nos Perdone'

20.00 uur | Filmhuis Bussum

Sterke psychologische thriller in een broeierig Madrid. Info: www.filmhuisbussum.nl.

Concert op drie orgels

20.15 uur | Grote Kerk Naarden

Concert op drie orgels door Wybe Kooijmans, Harm Hoeve en Sander Booij met een populair programma. Toegang: € 8,50 en € 7,- (C.J.P. en 65+).

Film: 'The Mercy'

20.30 uur | Filmhuis Bussum

Colin Firth en Rachel Weisz in de verfilming van dit waargebeurde verhaal over zakenman en solozeiler Donald Crowhurst.

Vrijdag 3 augustus

't Bussums GeheugenHuis

10.00 uur | Uit Wijk Bussum

Ontmoetingsplek, bedoeld voor inwoners van Bussum en omstreken met (beginnende) geheugenproblemen/dementie en hun mantelzorger. Info: Esther Lindhout, elindhout@versawelzijn.nl.

Bezoek aan Volendam

10.00 uur | BPB Bussum

Rondleiding in de rokerij. Ook is er nog tijd om het Palingsoundmuseum te bezoeken. U wordt thuis opgehaald en gebracht. Info: 035-7504192.

SeniorWeb Inloopspreekuur

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen voor vragen over computers, laptops, tablets of smartphones. Kosteloos advies. Van 10.00-12.00 uur.

Gezellige inloop

14.00 uur | Spieghelwijck Bussum

Sjoelen en musiceren bij een kopje koffie. Ook worden er truien, shawls et cetera gebreid voor de stichting Kinderen in Nood o.l.v. Janny de Jonge. Info: 035-6932318.

Zaterdag 4 augustus

Praathuis

15.00 uur | Spieghelwijck Bussum

Het Sieghelwijck Praathuis, vrije inloop voor een praatje en een drankje.

Maandag 6 augustus

Handwerkochtend

10.00 uur | Bellefleur Naarden

Samen handwerken onder het genot van een praatje en een kopje koffie of thee (€ 0,50). Tijd: 10.00-12.00 uur. Info: 035-6953117 of www.wocbellefleur.nl.

Buitenschilderworkshops

10.00 uur | Bezoekerscentrum
Natuurmonumenten 's-Graveland

Van 6 t/m 10 augustus, 10.00-15.00 uur, elke dag op een andere locatie in de Gooi en Vechtstreek. Aanmelden: elindenbergh@yahoo.com en www.emilielindenbergh.com.

Zomercursus Klik & Tik

10.30 uur | Bibliotheek Bussum

Moeite met de computer of internet? In vier ochtenden spijkeren we je bij. Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag, 10.30 - 12.30 uur, € 15,-. Aanmelden: 035-6973000, info@bibliotheekgooienmeer of via de balie.

Dinsdag 7 augustus

Digicafé SeniorWeb

10.00 uur | Bibliotheek Naarden

Voor vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones. Kosteloos advies. Van 10.00 - 12.00 uur.

Poweryoga

19.30 uur | UitWijk Bussum

Voor de sportieve yogi. Aanmelden: elindhout@versawelzijn.nl. Gratis voor vrouwen tussen de 18 en 60 jaar.

Woensdag 8 augustus

Fietsen met WOC Bellefleur

11.00 uur | Bellefleur Naarden

De tocht is maximaal 35 km. Onderweg wordt gestopt voor koffie of thee bij een restaurant. Info: Gré Poort, 035-6951686.

Jeu de boules

13.30 uur | Spieghelwijck Bussum

Kosten 1 euro per dagdeel en 17,50 voor een seizoenskaart. Info tel. 035-6227352.

Fort Ossenmarkt

Foto: André Verheul

WEESP Zaterdag 4 augustus is het Fort tussen 11.00 en 17.00 uur open en zijn er historische rondleidingen in en om het fort. Entree: gratis.

Leuke verrassing..of toch niet?

Kratten vol 'verrassingen'

BUSSUM 'Iets verrassends, m.n. iets aangenaams'. Zo omschrijft de Dikke van Dale de betekenis van een verrassing. Oftewel, iemand wordt verrast door iets dat hij (logischerwijs…) niet verwacht te ontvangen.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de betekenis van 'verrassing' anno 2018 evengoed zou kunnen worden omschreven als: 'iemand doet alsof hij verrast wordt door hetgeen waarvan hij al wist dat hij het zou krijgen'. Hoewel ik zelf ook al een aantal jaren tracht mijn verjaardagscadeaus enigszins te regisseren, vond ik in een Bussumse speelgoedwinkel de overtreffende trap van deze onschuldige regie.

Geen euroknallers

'Geen dubbele items, geen troep waar ze niets aan heeft'

Halverwege de winkel vol speeltuig stond een hoge stelling gevuld met kratten. Iets waarvan ik in het eerste oogopslag dacht dat het weggevertjes waren, euroknallers, speelgoed dat simpelweg al maanden ligt te wachten op een gewillige eigenaar om dagelijks geknuffeld te worden.
Maar de naamkaartjes op de kratjes verklapten dat dit het niet kon zijn. Annebelle, Juliette, Kiki, Florian en Lucas. Na een korte blik in het kratje van Kiki kreeg ik een vermoeden wat dit moest zijn. Kiki, en/of haar ouders, leek het wijs om de cadeaus die dankzij haar verjaardag in het vooruitzicht lagen zo goed mogelijk te 'managen'. Volledige controle ten koste van de verrassing.

Materialisme in plaats van een beleving. Zo wist Kiki ruim een maand voor haar verjaardagspartijtje in ieder geval zeker dat ze een roze skateboard, een microscoop, een badmintonset en een opblaasbaar unicorneiland zou ontvangen. Geen dubbele items, geen troep waar ze niets aan heeft, en niets onder de 10 euro. Kortom, geen verrassingen.

Alles zelf uitgezocht

In het krat bevonden zich namelijk alle cadeaus die Kiki zelf alvast had uitgezocht voor de genodigden op haar partijtje. Zo ontzag ze haar vriendjes en vriendinnetjes van een frustrerende en vooral slopende zoektocht naar een cadeautje waar ze waarschijnlijk toch niet op zou zitten te wachten. Dat moet haar rationele overweging zijn geweest. Het weer van morgen, de visite van overmorgen en het restaurant waar we volgende maand tijdens onze vakantie gaan eten. In een tijd waarin vrijwel niets meer onverwacht op ons pad komt, de controlezucht groter is dan ooit en tieners niet meer weten wat intuïtie betekent, is het wellicht goed dat we onszelf, maar zeker onze kinderen, leren wat de schoonheid van een echte verrassing is.

Het besef dat iemand zijn of haar uiterste best heeft gedaan om iets te vinden om je mee te kunnen verrassen. Iets waaraan je misschien wel heel veel plezier beleeft, juist omdat je er zelf helemaal niet aan gedacht had.

Alleen zo leer je dat dit 'iets' niet belangrijk is, maar juist de zoektocht en de moeite die de ander hiervoor heeft genomen. Vanzelfsprekend zijn de namen in dit verhaal gecensureerd. Maar u begrijpt mijn punt. Hoop ik voor u.

Paul

Uit de historie van Bussum en omgeving
De Bussumsche Sportweek 1941 (1)

In de sportweek (11-16 augustus 1941) lieten Bussumse sportverenigingen zien wat ze in hun mars hadden. Doel: "het op zoo ruim mogelijke schaal demonstreeren van het groote nut van de sportbeoefening voor lichaam en geest". De sportverenigingen reageerden unaniem enthousiast. Sommige konden echter "als gevolg van de tijdsomstandigheden" en "om redenen van dienstbelang" (lees: de Duitse bezetting) niet deelnemen.

Maandag 11 augustus begon het met een défilé voor de Bussumse waarnemend burgemeester bij het gemeentehuis. De Bussumse politie-sportvereniging trok voorbij, voorafgegaan door het politie-muziekkorps van de gemeente Hilversum. Ook de Duitse Ortskommandant was uitgenodigd om het défilé bij te wonen, maar hij was verhinderd. Een muzikale rondgang door de gemeente eindigde op Sportpark Zuid. Daar defileerden de deelnemende sporters, muzikaal begeleid door de Harmonie Crescendo, langs de autoriteiten.

Teamfoto van Rugby Club ´t Gooi uit april 1941 Foto: Picasa

Op Sportpark Zuid speelde Rugby Club 't Gooi tegen een Amsterdams team. In het verslag van de sportweek staat hierover:

"'t Was aan de stoere rugby-ers om het verdere gedeelte van den avond te vullen. Het 15-tal van de Bussumsche rugbyclub 't Gooi trad binnen de lijnen om den strijd aan te binden met een 15-tal, samengesteld uit de bekende hoofdstedelijke rugbyclubs A.R.V.C. en A.A.C. Kortweg gezegd: 't was een fijne demonstratie van een tak van sport, die stellig niet geschikt is om door "vedergewichten" te worden beoefend, doch die overigens aantoonde hoezeer de beoefening van rugby aan het uithoudings- en concentratievermogen ten goede komt. Want voetbal en korfbal mogen hooge eischen aan speelsters en spelers stellen, rugby vergt stellig niet minder van boddy en longen. De strijd om den "bal" is zeker niet zachtzinnig; zonder robuust lichaam en een groote dosis uithoudingsvermogen wage men zich niet in een rugby-wedstrijd, maar van ruwheid, zooals "men" soms wil doen gelooven, is geen sprake. (…) Met den stand 6-6 deelden partijen de eer, een uitslag, welke wel een ieder bevrediging zal hebben geschonken".

Op dinsdag kwamen tennis, hockey en kaatsen aan bod. De activiteiten van de woensdag werden wegens het slechte weer uitgesteld naar de zaterdag. Donderdag stond in het teken van zwemmen, honkbal en tafeltennis. Op vrijdag kwamen atletiek, gymnastiek en schermen aan de beurt. Op zaterdag korfbal en luchtvaart: het laten vliegen van zelfgebouwde modelvliegtuigen.

De secretaris van de commissie voor sportzaken schreef na afloop: "De Bussumsche sportweek 1941 is een groot succes geworden; ze trok een belangstelling zóó groot en intensief, dat in dat opzicht de meest optimistische verwachtingen zijn overtroffen". Het evenement trok maar liefst 12.000 bezoekers.

(Slot volgt)

TomVisser

Zie ook lustrumwebsite van Rugby Club ´t Gooi (http://lustra.rugbyclub-gooi.nl).

Laatste impressionisten en En Plein Air dit najaar te zien in Singer Laren

Bijna te mooi om waar te zijn, de wereld gezien door een vaak letterlijk roze bril

Le parachute sur le plage de Couburg van impressionist René-Xavier Prinet. Foto: Studio Sebert

LAREN Singer Laren heeft dit najaar twee nieuwe tentoonstellingen: Laatste impressionisten en En Plein Air - Honderd jaar buiten schilderen. De exposities hebben elk een eigen invalshoek, maar zijn allebei geïnspireerd op de natuur. Ze zijn van 4 september tot en met 2 december te zien.

In Laatste impressionisten zijn de dromerige esthetische beelden van kunstenaars als Henri Le Sidaner, Emile Claus, Gaston La Touche, Henri Martin en Frits Thaulow het onderwerp: een groep kunstenaars van de kunstenaarsvereniging Société Nouvelle de Peintres et de Sculpteurs (1900-1915). Samen delen zij een romantische visie die zich uit in een getrouwe weergave van mens, dier en natuur.

Roze bril

Zestal beelden van Rodin zijn een verrassende toegift

De schilderijen laten een elegante dame uitgespreid op een canapé of achteroverleunend in een tuinstoel zien, zwanen in een rimpelloze vijver, een roze parachute op het strand van Cabourg: de intieme beelden van de laatste generatie impressionisten. Bijna te mooi om waar te zijn, de wereld gezien door een vaak letterlijk roze bril.
In de Van den Brink Galerij van het museum verzorgen een zestal beelden van Rodin, waaronder Twee handen, De Smart en het Portret van Madame Fenaille, een verrassende toegift. In 1906 wordt Rodin benoemd tot voorzitter van de Société Nouvelle. Onder zijn voorzitterschap wordt Claude Monet lid van de vereniging. Dankzij Rodin neemt ook het aantal beeldhouwers in de Société Nouvelle toe. Net als de schilderende leden van de vereniging kiezen de beeldhouwers onderwerpen van dichtbij uit de zichtbare werkelijkheid.
Bij de tentoonstelling Laatste impressionisten verschijnt een kleurrijke publicatie over de Société Nouvelle des Peintres et de Sculpteurs met meer dan 800 afbeeldingen. Het boek wordt uitgegeven door Editions Monelle Hayot en is verkrijgbaar in de Singer Shop in het Nederlands en Frans. Prijs: € 39,95.
De tentoonstelling Laatste impressionisten is een samenwerking met Palais Lumière (Evian), Musée des beaux-arts, (Quimper) en Musée départemental breton (Quimper). De tentoonstelling is samengesteld met medewerking van de kunsthistoricus en achterkleinzoon van Henri le Sidaner: Yann Farinaux-Le Sidaner, tevens auteur van het boek De Laatste impressionisten.

En plein air

En plein air - 100 jaar buiten schilderen laat werken zien uit de Singercollectie en biedt met schilderijen van kunstenaars als Anton Mauve, Charles Daubigny, Claude Monet, George Hendrik Breitner en Ferdinand Hart Nibbrig een overzicht van een eeuw 'en plein air', oftewel in de openlucht, werken.

VW Kevertjes kijken op 'kleine raampjes dag' in Laren

Honderden VW kevers zijn weer te bewonderen op het grote parkeerterrein van Plein 1945 in Laren. Foto: Bastiaan Miché

LAREN 'Kleine raampjes dag' wordt op zondag 5 augustus gehouden in Laren. Op het grote parkeerterrein van Plein 1945 komen dan uit het hele land zo'n 200 VW kevers te staan.

Het is inmiddels de derde keer dat het evenement in Laren wordt gehouden. Er is een speciale vintage plek voor Brilletjes, Ovalen en Karmann Ghia's. Bril-Kevers zijn de oudste Kevers en die zijn gebouwd van ongeveer 1945 tot 1953. Het woord brilletje slaat op de twee achterraampjes van deze Kever. Later ging het spijltje er tussen uit en kreeg men meer zicht met een groter (Ovaal) raampje.

De auto's zijn te zien van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Het evenement wordt opgeluisterd door een gezellige dixieland loopband. Voor de kinderen is een wedstrijd, ze kunnen raden hoeveel ballonnen er in de Kever zitten.

Het evenement wordt georganiseerd door de Luchtgekoelde VW Club Nederland die als doel heeft het behoud van de luchtgekoelde Volkswagen, zo origineel als mogelijk. De club bestaat dit jaar 45 jaar.