BussumsNieuws

1 november 2017

BussumsNieuws 1 november 2017


Weesp wil niet met Gooise Meren

Lars Boom van de Weesper Stadspartij wil met Amsterdam verder. Foto: André Verheul

GOOISE MEREN De meerderheid van de Weesper gemeenteraad wil niet met Gooise Meren, maar met Amsterdam fuseren. Een hard gelag voor Gooise Meren, dat de afgelopen tijd alles uit de kast haalde om de 'buren' erbij te houden. "Weesp kiest niet voor de eigen identiteit, maar voor het geld", zo meent burgemeester Han ter Heegde.

Ter Heegde reageert teleurgesteld. "Wij denken dat een fusie met Gooise Meren voor de stad Weesp en de inwoners van Weesp een perfecte match is of was. De raad van Weesp kiest niet voor die match, het behoud van de eigen identiteit en de nabijheid, maar voor het geld van Amsterdam. Die keuze hebben we te respecteren, het is de raad van Weesp die beslist", aldus Ter Heegde.
De Weesper gemeenteraad bleek maandagavond een sterke voorkeur voor een samengaan met Amsterdam: twaalf raadsleden gaan voor Amsterdam. Onder hen de grootste partij in de raad van Weesp, de Weesper Stads Partij, met vijf zetels. "Wij kiezen niet voor een kans op meer zetels namens Weesp in Gooise Meren. Wij kiezen voor het welzijn van de Weespers." Slechts vijf politieke partijen bleken wel een voorkeur voor Gooise Meren te hebben.

Een officieel besluit is er nog niet genomen. Dat gebeurt pas over anderhalve week. Toch geven de verhoudingen goed weer welke keuze men dan zal maken.

3

Toch geen lagere woonlasten

GOOISE MEREN Er komen vooralsnog geen lagere woonlasten. Dat stelt het gemeentebestuur voor. Er lag een aangenomen VVD-motie op tafel om de onroerendzaakbelasting (ozb) te verlagen, maar dat gaat wat het college betreft toch nog niet door.

De gemeenteraad gaf het gemeentebestuur afgelopen september de opdracht om de ozb te verlagen voor komend jaar. Dat kon omdat de gemeente Gooise Meren meer geld overheeft dan verwacht, omdat de gemeente meer geld ontvangt van het gemeentefonds.
Toen de gemeente een jaar geleden geld tekort kwam werd de ozb verhoogd, nu moest dat andersom gebeuren, zo was het plan. Het gemeentebestuur laat nu weten dat het vooralsnog geen uitvoering kan geven aan het plan. Er is geen financiële ruimte voor. De gemeente heeft het geld hard nodig. De gemeenteraad kan daar vanzelfsprekend nog een stokje voor steken. De begroting, waar de woonlasten onder vallen, wordt vandaag (woensdag) besproken door de gemeenteraad. Het besluit valt op 8 november.

Wopke Hoekstra is minister van Financiën

BUSSUM Wopke Hoekstra (42) is de nieuwe minister van Financiën. Hij woont in Bussum en is vader van vier kinderen.

Hoekstra zat sinds 2011 in de Eerste Kamer voor het CDA en daarnaast werkte hij als consultant bij organisatieadviesbureau McKinsey. Hij heeft rechten in Leiden en Rome gestudeerd en deed een MBA in Frankrijk en Singapore. Ook heeft Hoekstra gewerkt voor Shell in Berlijn, Hamburg en Rotterdam.
Voor het CDA was hij onder meer penningmeester van de Eduardo Freistichting en bestuurslid van de afdeling Amsterdam. In zijn vrije tijd doet hij veel aan sport - triatlons, hardlopen en schaatsen - en hij houdt van reizen, schrijven en geschiedenis.

Zwemmer

Ondanks dat Josh Renkema is geboren met een open ruggetje, zwemt hij als de beste en traint bij de Paralympische Juniorenselectie.

17

Erfgooiers Ten eeuwigen dage

Anton Kos en Karin Abrahamse zijn de auteurs van dit imposante standaardwerk. Het boek behandelt de geschiedenis van de erfgooiers en van het Gooise landschap. Erfgooiers hadden gebruiksrechten op de woeste gronden in het Gooi. Tot in de 20e eeuw bleef deze organisatie in stand, in 1933 verkocht het de heiden en bossen aan het nieuw opgerichte Goois Natuurreservaat (GNR) en hief zichzelf op in 1971, waarbij erfgooiers geld of grond kregen.

In kaderteksten staat aanvullende informatie over de erfgooiers, terwijl ook de vele afbeeldingen een belangrijke toevoeging betekenen. Bijzonder zijn de geschilderde en getekende portretten van erfgooiers (zie afbeelding). Een erfgooiers-namenlijst uit 1708 sluit het boek af.
Het kloeke boek (24x29x2) is mooi gebonden en telt 208 pagina's. Uitgegeven door Waanders in 2007.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 25 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J.Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastor M. Costa; za. 04/11 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril ; do. 04/11 17.00 u. Vesper
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. Diaconale dienst mw. ds. Fodor, ds. N.W. den Bok, dhr. A. Verstoep
*PGB Verlosserkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB West Spieghelkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB Sion Spieghelkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk en 17.00 u. ds. P.M. van 't Hof; woe. 01/11 19.30 u. Dankstond ds. C. van Andel
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. Ochtman-de Boer
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. mw. drs. E.E. Aarsen-Schiering
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. Dankdag ds. P.A. Smit H.A.
*Apostolisch Genootschap 0.930 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst

Een voorschot op eind mei 2018

In feite is dit artikeltje bedoeld om overbuurman Martijn te prijzen. Ongewild is hij een voorbeeld voor velen. En waar gaat het allemaal om? De gierzwaluw!

Ja, ja, ik hoor het jullie al zeggen! Daar heb je hem weer met die gierzwaluwen! Momenteel zie ik her en der door Bussum dat er aan de daken gewerkt wordt. Gelukkig is het herfst en staat de winter voor de deur, want dat verbouwen van daken blijft voor de onder de pannen broedende vogels een zware ingreep. Bij Martijn-van-de-overkant, van het huis met die beeldbepalende dadelpalm (weet u nog?) hebben afgelopen jaar toch nog 2 paartjes gierzwaluwen met redelijk succes jongen grootgebracht. Pal naast de schoorsteen en onder de dakkapel. Martijn wil nu heel graag dat deze beide paartjes straks eind mei 2018 opnieuw tot broeden kunnen komen. Hij heeft daarom mij gevraagd wat te doen. Simpel is het antwoord. Zorg dat er op precies dezelfde plek als altijd wederom aan de gierzwaluwen de gelegenheid geboden wordt om onder de dakpannen te kunnen komen. En dat is wat Martijn gaat doen. Hij heeft de aannemer gevraagd om speciale dakpannen, met een lekvrije opening, op de juiste plaats te leggen. Want gierzwaluwen, eenmaal terug uit Zuidelijk Afrika, moeten bijna op de vierkante centimeter nauwkeurig weer hun ruimte in kunnen duiken. Wordt een boeiende testcase! Ben benieuwd of de vogels inderdaad verleid kunnen worden om weer op hun oude vertrouwde stek een gezinnetje te gaan stichten!

Weerbericht

Eerst droog met zon, in het weekeinde wisselvallig

Deze week brengt een gebied van hoge luchtdruk boven onze omgeving vrij rustig weer. Het schuift langzaam oostwaarts. Woensdag draait de stroming daardoor van noordwest naar zuid. De week begon vrij koud, maar dan wordt het enkele dagen zachter. Zaterdag passeert vanuit het westen het front van een lagedrukgebied. De neerslagkansen nemen dan toe. Vanaf zondag daalt de temperatuur weer iets.

Donderdag en vrijdag

Voor zowel donderdag als vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Het is overwegend droog. Plaatselijk kan mist ontstaan. In de loop van donderdag kan er lokaal wat lichte motregen vallen. Met name vrijdag schijnt ook af en toe de zon. Het is tamelijk rustig weer met een zwakke tot matige wind tussen west en zuidwest. De maximumtemperatuur komt uit op zo'n 12 à 13 graden.

Het weekeinde

Zaterdag wordt op de nadering van een frontale regenzone de bewolking vanuit het westen dikker. In de loop van de dag gaat het enige tijd regenen. Er waait daarbij een matige zuidenwind. Het wordt 12 à 13 graden. Zondag is er kans op enkele buien. Nu en dan laat de zon zich even zien. De wind is matig van kracht en gedraaid naar noordwest. Het is iets kouder met een maximum van 10 à 11 graden.

Weetje

Oktober was zeer zacht met een gemiddelde dag- en nachttemperatuur van 13.2 graden. Deze oktober staat vijfde op de lijst 'warmste oktobermaanden'. Opvallend is dat de top 5 allemaal in deze eeuw vielen. De warmste dag was 16 oktober met 24.4 graden, een dagrecord.

Vanaf 1 november zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a.: Halloween op Pampus, Bandstart Naarden en springkussen in de Zandzee.
- In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt met Jelmer Kruyt, Erik Pieter Vlaanderen en Jan Kwekkeboom over het Goois Democratisch Platform.
- Gooi en Eembode Hilversum en GooiTV presenteren het gesprek met Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum.

Wat ging er mis? Waarom wil Weesp liever met Amsterdam?

Wijdemeren wil verkennend gesprek met Gooise Meren

In raad stemmen twaalf mensen voor Amsterdam en vijf voor Gooise Meren. Wat ging er mis?

Burgemeester Han ter Heegde en loco-burgemeester Eric van der Burg uit Amsterdam hielden eerder deze maand hun pleidooi in Weesp. Foto: André Verheul

GOOISE MEREN De raadsfracties in Weesp konden maandag hun keuze voor de fusie toelichten. Van de partijen gaan WSP, GroenLinks, D66 en de PvdA voor Amsterdam, samen goed voor twaalf zetels. De VVD, het CDA en de DSB (samen vijf zetels) hebben een voorkeur voor Gooise Meren.

Voorzieningen, zorg, bestuurskracht en geld: op die punten heeft Amsterdam de inwoners van Weesp meer te bieden dan Gooise Meren, zo zeggen de fractievoorzitters van WSP, GroenLinks, PvdA en D66.

Amsterdam

"Het kindpakket is in Amsterdam echt top. Wij kiezen voor een sociaal Weesp", zegt de WSP en wijst daarnaast op de economische kracht van Amsterdam. "De zorg moet goed, efficiënt en dicht bij de burger georganiseerd zijn. Amsterdam lijkt met haar aanbod op deze en andere belangrijke punten beter te voldoen dan Gooise Meren", stelt GroenLinks. D66 verklaart: "Bij Amsterdam kunnen we onze voorzieningen niet alleen behouden, maar zelfs verbeteren." De PvdA verwacht meer werkgelegenheid, goed buurt- en wijkwerk en lagere woonlasten. "Amsterdam was voor ons een outsider, maar heeft ons hart veroverd."

Gooise Meren

Het CDA kiest voor Gooise Meren, waar een grotere zeggenschap wordt verwacht. "Wij willen bestuurskracht niet inruilen voor bestuursmacht." De VVD vindt de zorg in Gooise Meren goed geregeld en zegt: "Amsterdam rammelt met vage toezeggingen en een zak geld. Geld maakt niet gelukkig." De DSB wijst op het stevige kernenbeleid van Gooise Meren. "Wij gaan voor de menselijke maat. Weesp is beter af als ze voor de regio Gooi en Vechtstreek behouden blijft."

De avond van vanavond was anderhalve week vóór de officiële beraadslagingen en besluitvorming in de gemeenteraad. Die staan op 9 november op de agenda. Een officiële uitspraak van de gemeenteraad is er dus nog niet. Een eventueel referendum kan het besluit nog uitstellen. Ook de provincie moet zich uitspreken, het parlement neemt het finale besluit over een gemeentefusie.

Hilversum bedroefd

Het voorgenomen besluit van Weesp stemt ook voorzitter Pieter Broertjes van de Gooi en Vechtstreek droevig. "Al ruim 43 jaar maakt Weesp deel uit van de gemeentelijke samenwerking in Gooi en Vechtstreek. Dat is bijna een gouden huwelijk, dat misschien wel volgende week eenzijdig wordt ontbonden. Er is veel gesproken over de liefde die wij voor Weesp voelen en daar vertrouw ik nog steeds op."

En nu?

Het lijkt dus alsof Gooise Meren niet verder kan met Weesp. De gemeente Wijdemeren (met onder andere Ankeveen, 's-Graveland, Kortenhoef en Loosdrecht) heeft al gezegd dat ze openstaat voor een verkennend gesprek met Gooise Meren.

Emmaschool start december renovatie Florislaan

BUSSUM De kogel is door de kerk: rond december kan het leegstaande schoolgebouw aan de Graaf Florislaan worden verbouwd. Dit wordt dan vanaf het nieuwe schooljaar het nieuwe onderkomen voor de Koningin Emmaschool.

De Emmaschool heeft nu nog twee locaties in het Spiegel: de hoofdvestiging aan de Fortlaan en het noodgebouw aan de Slochterenlaan. Dat laatste gebouw met name heeft zijn beste tijd gehad.

Er was de afgelopen jaren veel gedoe over de verhuizing naar de Graaf Florislaan waar een leegstaande school staat. Buurtbewoners vreesden veel overlast vanwege het verkeer en parkeren, de geluidsoverlast van de school en de naschoolse opvang.

Ze stapten naar de Raad van State. Na een reeks maatregelen, met onder meer een heel buitenspeelrooster voor de school en een geluidsscherm, mocht de verhuizing van de school uiteindelijk toch doorgaan. Al met al heeft de hele procedure zeker elf jaar geduurd.

Nu kan er dus gebouwd worden. Halverwege december heeft de gemeente ook de laatste benodigde vergunning op zak. De verbouwing gaat tot de zomer duren. Volgend schooljaar zou de Emmaschool het nieuwe gebouw moeten betrekken.

Gooise Meren en Hilversum gaan elkaar 'back-uppen'

GOOISE MEREN De gemeente Gooise Meren en Hilversum gaan elkaar 'back-uppen' bij grote netwerkstoringen of andere calamiteiten die de gemeentelijke systemen platleggen.

Er wordt een dubbele glasvezellijn aangelegd tussen de twee gemeentehuizen. De glasvezelverbinding zorgt ervoor dat de ene gemeente de andere kan helpen als er storingen zijn. Het systeem van Gooise Meren kan dan geheel dienen als back-up voor dat van Hilversum en andersom.
De glasvezelverbinding moet nog worden aangelegd. De aanleg start volgende week en duurt tot het einde van het jaar. Het hele systeem moet halverwege volgend jaar worden opgeleverd.

Opknapbeurt toren Sint Vituskerk

Ook oude doopkapel is in oude glorie hersteld

Een enorme stellage is tegen de 60 meter hoge kerktoren geplaatst. Foto: Antoon F. Bruggeling

door Antoon F. Bruggeling

Aannemer denkt een maand nodig te hebben voor het werk

BUSSUM De zuidkant van de toren van de St. Vituskerk wordt opgeknapt. De werkzaamheden zijn deze week begonnen. Voorzitter Guus van der Kamp van de Vereniging van Huiseigenaren: "De grote restauratie van het godshuis was dertien jaar geleden, maar onderhoud blijft noodzakelijk."

De afgelopen jaren heeft het onderhoud van de Bussumse Vituskerk uit 1886 circa twee ton gekost, waarvan Monumentenzorg een groot deel voor haar rekening heeft genomen. "Het onderhoud betalen we verder uit de servicekosten", aldus Van der Kamp. "Dit keer pakken we vooral de binnenkant van de 60 meter hoge toren aan."
Hier en daar is houtrot gesignaleerd, worden de luiken bij de galmgaten opgeknapt en verrotte balken vervangen. Aannemer Wit uit Wognum, die eerder al aan de kerk heeft gewerkt, denkt een maand nodig te hebben om alle werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Tegen de toren is een hoge stellage aangebracht. Monumentenwacht gaf adviezen over deze opknapbeurt. "Aardig detail is dat de voegen, die vernieuwd gaan worden, weer met kalkmortel worden opgevuld, net als bouwer Cuypers in de 19e eeuw heeft gedaan. Leuk om ook te vermelden is dat we de doopkapel hebben laten restaureren. De oude schilderingen op de muren zijn hier fraai opgeknapt." De doopvond staat hier niet meer.

In het rijksmonument zijn sinds eind 90'er jaren 32 luxe appartementen gevestigd. "Een wens is tevens om zachte verlichting boven in de kerktoren aan te brengen, zodat deze weer van ver te zien is. Vroeger brandde het kruis op de toren, maar dat keert zeker niet terug."

Van de lezers

Pieter Holstein
Onlangs zag ik in de krant een foto van Pieter Holstein met een vermelding van het voltooien van zijn laatste schilderwerk. Terloops werd erbij vermeld dat hij ook huisarts is geweest. Juist als huisarts was hij vermoedelijk nog kundiger, onder meer door het stellen van de juiste diagnose. Als hij maar even twijfelde, belde hij de betreffende specialist op. Daarnaast was hij buitengewoon begaan met het lot van zijn patiënten. Mijn eerste man kreeg in 1997 een zwaar herseninfarct. Drie jaar lang heb ik hem thuis kunnen verzorgen, dankzij de hulp van dokter Holstein die de laatste maanden elke dag langskwam om de toestand te bekijken. Welke huisarts doet dat nog? Ook de nazorg voor mij als weduwe was buitengewoon. En ik weet zeker dat ik namens veel oud-patiënten spreek als ik een ode breng aan deze zeer kundige, gedreven en lieve huisarts die helaas veel te vroeg is overleden. M. Johansson - Everts, Naarden

Ron de Vries

Projectmedewerker bij de Deutsche Bank, 61 jaar, woont sinds 1959 in Bussum.

Waar in Bussum kom je graag?
"In het Bilderdijkpark."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Mooie cd's kopen."

En met een miljoen?
"Flink veel reizen met mijn vrouw. Curaçao en de Verenigde Staten staan op mijn verlanglijstje. Ook zou ik de kinderen wat geld geven."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een goed stuk muziek."

The Stones of The Beatles?
"The Stones. Hoewel ik ook van The Beatles houd. Eigenlijk alle popmuziek uit de jaren 60, 70 en 80. Ik heb de Woodstock-tijd bewust meegemaakt. Ik lees ook veel boeken over popmuziek uit die tijd."

Jouw ideale vrije dag?
"Niet te laat opstaan en dan een lekkere wandeling met mijn vrouw. Meestal wandelen we twee keer een uur. Lekker door het centrum, het Bilderdijkpark, de heide of 't Mouwtje. Daarna zou ik gezellig met haar uit eten gaan bij Chaco, het Argentijnse restaurant, met een goed glas wijn erbij. Thuis sluiten we gezellig af bij de houtkachel met een muziekje erbij."

Een goed gesprek?
"Met Wim Duisenberg. Hij is Mister Euro. Een heel boeiende man. Ik zou graag willen weten hoe hij nu tegen de euro aankijkt gezien de crisis en de huidige economische situatie."

Welk nieuws volg je?
"De fusie, ik had Weesp er wel bij gewild."

Een dag de burgemeester?
"Dan zou ik zeggen: laat iedereen zijn eigen stoep schoonvegen. Ik zie veel zwerfafval."

600 kinderen griezelen in de Zandzee

BUSSUM Het was druk in de Zandzee afgelopen vrijdag en zaterdag. Bijna 600 kinderen kwamen een avondje griezelen. Badmeesters en juffen waren uitgedost in halloweenkostuums, het licht was gedimd en het zwembad was bijna niet te herkennen. Halloweenzwemmen is populair onder de jeugd. Lekker griezelen en zwemmen met je vrienden of, zoals een clubje meiden, met het hele hockeyteam.

'Heel veel mensen uit 't Gooi voelen zich nog steeds erfgooier'

Nazaten van erfgooiers vereeuwigd in nieuw boek

Een erfgooier. Hoe ziet die eruit? Anton Kos brengt deze week het boek 'Erfgooiers geportretteerd' uit ter ere van het 40-jarig bestaan van de Stichting Stad en Lande Gooiland.

Deze week verschijnt het nieuwste boek van Koos Breukel en Anton Kos. Foto: Koos Breukel

't GOOI Een echt feest der herkenning. Zo valt het nieuwe boek 'Erfgooiers geportretteerd' wel te omschrijven... tenminste als je enigszins bekend bent met de geschiedenis van de streek. Vele markante koppen, afstammelingen van erfgooiers, zijn door de bekende fotograaf Koos Breukel op de foto gezet. Gewoon zoals ze zijn, zonder opsmuk. Maar allemaal trots op hun afkomst.

Efgooiers zijn Gooise boeren die samen de gebruiksrechten hadden van de weilanden, bossen en jachtvelden. Die rechten overerfden van vader op zoon. Om hun gebruiksrechten te beschermen én opdat alleen erfgooiers die uitoefenden, richtten zij begin 15de eeuw een agrarische belangenorganisatie op: Stad en Lande van Gooiland. Tot diep in de 20ste eeuw bleef de organisatie overeind, maar onder druk van woningnood en door het afnemende boerenbedrijf kwam er uiteindelijk een einde aan.
Namen zoals De Gooijer, Calis, Kos, Majoor, Vos en Smit zijn verweven met de omgeving. De Hilversumse historicus Anton Kos, zelf ook afstammeling van de erfgooiers en afkomstig uit Huizen, is al jaren geïnteresseerd in de erfgooiers. Niet eens zozeer vanuit zijn eigen familiehistorie, als wel vanuit zijn enthousiasme voor de middeleeuwen en voor wat er in zijn leefomgeving speelt. Nu verschijnt dan zijn vierde boek over de erfgooiers.

Visueler

Nicolette de Gooijer uit Naarden voelt zich erfgooier. Foto: Koos Breukel

'Ze voelen zich verwant aan de streek en aan elkaar'

"Ik heb ervoor gekozen om een andere kant van de erfgooiers te belichten. Het is kunstzinniger, wellicht. Visueler. Het is echt iets anders dan ik normaal aanhaal in mijn boeken en lezingen. Mijn interesse voor deze groep Gooiers heb ik sinds mijn studie. Ik realiseerde mij dat geschiedenis zich ook hier voor mijn deur heeft afgespeeld."
Kos kent veel erfgooiers door zijn boeken en lezingen. In 2015 liet hij Koos Breukel al diverse hedendaagse erfgooiers portretteren. "Ik wilde ze een individueel gezicht geven. Koos is een bekende fotograaf: zo maakte hij in 2013 de officiële staatsieportretten van Willem-Alexander en Máxima. De foto's die hij maakt zijn altijd gemaakt zonder opgesmukte schoonheid. Zoals hij hier zelf over zegt: "Ik had geen idee hoe een erfgooier er per definitie uitziet. Ik ben me eerst gaan verdiepen in geschilderde portretten. Er is geen wezenlijk verschil tussen hoe die schilders naar de erfgooiers keken en hoe ik dat doe. Er is een soort afstand."
Er werden vele mensen twee weekenden lang gefotografeerd. En met dit materiaal werd twee jaar geleden de expositie gevuld in het Larense Singer. Kos: "Het leeft echt. Ik ken veel erfgooiers en merk al langer dat er nog heel veel mensen zijn die zich ook echt erfgooier voelen. Ze voelen zich verwant aan de streek en aan elkaar. Dat geldt ook voor de vrouwen, die officieel geen erfgooiers konden zijn."

"We hebben in dit boek ook aandacht besteed aan het landschap met foto's van Dirk Kome. Dankzij de erfgooiers en met name het Goois Natuurreservaat kunnen we er nog van genieten. Grote delen van de natuur zijn tot in de eeuwige dagen beschermde natuurgebieden."

Jubileum

Vanwege het 40-jarig bestaan van Stad en Lande van Gooiland (opgericht na opheffing van de erfgooiers) én het 85-jarig bestaan van het Goois Natuurreservaat kon dit boek er komen. Het bevat foto's die Koos heeft gemaakt voor de expositie in het Singer. Een aantal is hetzelfde als toen, maar er zijn ook een aantal nieuwe foto's geselecteerd. We zien bekende gezichten uit de omgeving en ook hele families. Neem wethouder Tijmen Smit (1979) uit Laren. Hij zegt: "Als erfgooier ben je via een bloedband verbonden aan het Gooi. In elf dorpen zijn erfgooiers actief en de verbintenis tussen deze mensen is vanzelfsprekend." Ook Willem Kooij (1944) staat in het boek, hij ging jaarlijks naar de vergaderingen van Stad en Lande. "Je kreeg vijfentwintig gulden presentiegeld, toen een groot bedrag. Wij stemden voor opheffing van de erfgooiersorganisatie."

Fietstransferium op Crailo om einde te maken aan lange files

Partijen presenteren idee in aanloop naar discussie over aankoop

De eventuele koop van Crailo door drie Gooise gemeenten is voor drie Hilversumse partijen hét moment om een bereikbaarheidsplan te presenteren.

Vertrouwd beeld op de Johannes Geradtsweg in Hilversum, richting Media Park. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De bereikbaarheid van deze regio in het algemeen en het Media Park staan onder druk. Het probleem is bekend, maar wie komt er met de oplossing? Misschien wel de Hilversumse fracties van Hart voor Hilversum (HvH), GroenLinks en de ChristenUnie. Zij willen op korte termijn een onderzoek naar de haalbaarheid van een 'Park+Bike'-voorziening in Crailo langs de A1.

'Dit is het ultieme alternatief voor de
weg over de hei'

Binnenkort bespreken de gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren de mogelijke aankoop van Crailo zowel afzonderlijk als met elkaar. En juist daarom is dit het moment om dit drie weken geleden bedachte idee te presenteren, vertellen de Hilversumse fractievoorzitters Karin Walters van HvH, Jan Kastje van GroenLinks en Jan de Wit van de ChristenUnie.
Zij constateren dat op de wegen richting het Media Park - Den Uylplein/Johannes Geradtsweg en ook de Ceintuurbaan in Bussum - tijdens de ochtend- en avondspits lange rijen auto's staan. De mensen op weg naar hun werk komen daardoor te laat op kantoor en balen daarvan, bewoners worden geconfronteerd met fijnstof, lawaai en een slechtere luchtkwaliteit.
Een soortgelijk plan is overigens ook al twee jaar geleden geopperd door Bussumer Michel Klein van de ChristenUnie. Met dezelfde uitgangspunten om het fietsen te bevorderen.
Door de aantrekkende economie en het daardoor ook toenemende autoverkeer lijken die wachttijden in de heilige koe alleen maar verder toe te nemen. Omdat een weg over de hei bij voorbaat een kansloos idee is, presenteren de drie fracties het duurzame plan voor een (snel)fietshub op het Crailo tegen de A1, het liefst op de plek waar een jaar terug nog asielzoekers verbleven.
Op dit 'bijzondere' transferium parkeren automobilisten kunnen automobilisten op Crailo hun auto parkeren. Vervolgens rijdt men met de eigen (vouw)fiets of een -al dan niet elektrische- deelfiets in een rechte lijn over de heide naar het werk. Na een minuut of tien fietsen, komt men fris en op tijd op het werk aan, is de gedachte. Tegelijkertijd leidt het verdwijnen van de dagelijkse files voor bewoners van de Johannes Geradtsweg, de Erfgooiersstraat en de Ceintuurbaan tot een aanzienlijke verbetering van de leefbaarheid en de luchtkwaliteit. Bovendien is Crailo tevens een opstappunt voor buslijn 320.
Grote vraag is natuurlijk of automobilisten het laatste stuk naar hun werk willen fietsen. De drie fractievoorzitters geven toe dat het plan zich nog in de eerste fase bevindt en onduidelijk is of de mensen van het Media Park zich laten verleiden. Toch zijn zij hoopvol. Immers, de ov-fiets is ook een succes, aldus De Wit. "Je kunt er toch moeilijk op tegen zijn om dit in ieder geval te laten onderzoeken, ook wanneer de aankoop van Crailo niet door zou gaan."
"En als al 10 procent van het autoverkeer dit doet, zijn de meeste files opgelost", vult Kasje aan. "Dit is het ultieme alternatief voor de weg over de hei."
Naast een haalbaarheidsstudie vragen de drie partijen aan de college van burgemeester en wethouders om in gesprek te gaan met de werkgevers van het Media Park. Zij pleiten er tevens voor om het bestaande fietspad en de bestaande parkeerplaatsen te benutten voor dit plan. En mocht het plan haalbaar zijn, zorg dan voor een stevige campagne bij werknemers en werkgevers. Op die manier levert deze 'lage startinvestering, een groot potentieel' op.
Maar niet alleen voor de bereikbaarheid van het Media Park is dit volgens de drie een prima plan, ook Gooise Meren, Laren en zelfs Huizen profiteren mee. Crailo - waar bij de aankoop woningen én bedrijven moeten komen - kan ook dienen als Toeristisch Overstap Punt. Toeristen of fietsliefhebbers kunnen op hun vrije zondag hun auto hier parkeren en een mooie fietstocht maken, aldus Walters. En daarnaast kan Crailo een mooi overstappunt zijn met pendelbussen tijdens evenementen, zoals de Open Studio Dagen in Hilversum.
De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger, samen met collega's Hendrik Boland van Gooise Meren en Ton Stam van Laren verantwoordelijk voor het plan Crailo, reageert in eerste instantie enthousiast op het idee. "Het onderzoeken is sowieso goed. Dat de bereikbaarheid van het Media Park optimaler moet, daar zijn we het allemaal over eens."

AH over twee jaar op Scapino-terrein?

BUSSUM Er moet nog heel veel gebeuren voordat het echt zover komt, maar als er voldoende draagvlak komt voor het plan dan zou er al over twee jaar een grote AH-supermarkt open kunnen gaan op het Scapino-terrein aan de Nieuwe Brink. Met die planning houdt de gemeente rekening.

Er wordt al veel langer gesproken over de komst van een AH-supermarkt naar de plek. AH Vastgoed heeft de wens om een supermarkt te openen. De komst van de Albert Heijn hangt vooralsnog eerst af van de gemeente. Pas als de raad de economische visie heeft vastgesteld, kan AH Vastgoed aan de gang met de plannen. Maar als de raad dat doet, en er komt voldoende draagvlak voor de komst van de supermarkt, dan kan het snel gaan. Rond december wordt verwacht dat er meer bekend is over de supermarkt. Dan praat het gemeentebestuur erover.

Zonnepanelen geen optie voor De Lunet

NAARDEN Er komen, althans voorlopig, geen zonnepanelen op het dak van sportcentrum De Lunet. De gemeente laat weten dat dat niet aan de orde is. Er worden enkel noodzakelijke werkzaamheden gedaan omdat de toekomst van het sportcentrum onzeker is.

Veel inwoners hebben zich erover verbaasd. Er wordt gewerkt aan het dak van het pand waar onder meer het zwembad in huist, maar er komen geen zonnepanelen. Zeker ook omdat de gemeente flink inzet op duurzaamheid met allerlei initiatieven. "Die zijn ze blijkbaar vergeten", reageert een bewoner van het aangrenzende Componistenkwartier. Maar dat blijkt niet de reden. Het simpele feit dat nog niet bekend is wat de gemeente met het sportcentrum gaat doen, is de reden om geen extra investeringen te doen. De gemeente laat weten dat er op dit moment een onderzoek loopt naar de toekomstmogelijkheden. Dat is pas na de verkiezingen klaar. "Daarom gaan we geen grote investeringen doen, ook niet op het gebied van duurzaamheid, zoals het aanbrengen van zonnepanelen. Dat zou een desinvestering zijn."

Ludieke actie Speelpark Oud Valkeveen tegen voorgenomen 'attractietaks'

Protesten tegen vermakelijkheidsretributie hebben al iets opgeleverd

De melkkoe als symbool voor de actie die Speelpark Oud Valkeveen voert. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Een ludieke actie tijdens het slotweekend van Speelpark Oud Valkeveen: ze haalden na een reeks eerdere protesten een aantal melkkoeien 'van stal' om hun boodschap kracht bij te zetten. Het attractiepark protesteert hiermee tegen de invoer van de vermakelijkheidsretributie voor toeristische attracties in de gemeente Gooise Meren.

Ook van de kant van het Spant! is er grote weerstand tegen de invoer van deze zogenaamde 'attractietaks'. Directeur Paul Haighton vindt het een slecht idee en is van mening dat het niets te maken heeft met de kosten van de voorzieningen. "Het is meer een plan om het gat in de begroting te dichten", reageert hij. Ook stelt hij dat de bezoekersaantallen waarop de gemeente zich baseert niet juist zijn. Als er een heffing komt zal Spant! dan ook zeker bezwaar maken. Haighton stelt dat wanneer de taks al per 2018 in zou gaan dat voor Spant! extra zuur zou zijn. "De meeste van onze kaarten voor volgend jaar zijn al verkocht."

Raad beslist

De gemeente deed al een handreiking met een lager bedrag

Of de vermakelijkheidsretributie er komt, beslist op 8 november de gemeenteraad. Zij mag tijdens de behandeling van de begroting haar oordeel vellen over het voorstel van het college om deze belasting in te voeren. Als de raad akkoord gaat dan gaat een kaartje voor Speelpark Oud Valkeveen, Theater Spant! en museum Muiderslot met 60 eurocent omhoog.

Eerder nog was het de bedoeling dat er een belasting van 75 eurocent per kaartje zou komen op alle toeristische attracties. Dat stond in het eerste voorstel van verantwoordelijk wethouder van Financiën, Jan Franx. Die deed na protesten deze handreiking en heeft ook een drempel van 60.000 bezoekers per jaar ingevoerd in de hoop zo meer draagvlak bij ondernemers voor deze impopulaire maatregel te creëren. Maar of dat is gelukt valt te betwijfelen, gezien de laatste stand van zaken.

Gat in begroting

De handreiking is een 'meevaller' voor de andere toeristische attracties, zoals Pampus (21.000 bezoekers per jaar) en Filmhuis Bussum (55.000 bezoekers per jaar) in de gemeente en tegelijkertijd een tegenvaller voor de gemeente. Die dacht op deze manier 210.000 op te kunnen halen, maar daar blijft 'slechts' 125.000 euro van over.
Oud Valkeveen vindt dat Gooise Meren hen als een melkkoe ziet om de gemeentekas te spekken en stelt dat hun ticketprijs nu nog onder de acceptabele grens van 10 euro zit, maar na verhoging met de attractietaks niet meer en vreest een verlies aan bezoekers. Of alle protesten zin hebben gehad zal nog moeten blijken. Het laatste woord is aan de gemeenteraad, die eerder het college opdracht gaf om met een voorstel voor vermakelijkheidsretributie te komen.

Drukke zomer Naarderbos: negen huwelijken gered

Het Naarderbos wordt meer en meer een evenementencentrum. Foto: Sjoerd Stoop

NAARDEN Het Naarderbos heeft een drukke zomer achter de rug. Vol met golf en andere evenementen kwam er plots een onverwachte klus bovenop: het redden van negen bruidsparen en hun huwelijk.

De plotse reddingspoging moest ondernomen worden toen de huurder van het naastgelegen The Upperdeck plots het huurcontract opzegde en met de noorderzon vertrok. De huwelijken bleken al gepland te staan. "De aanstaande echtparen werden daar door overvallen", vertelt Remco Smits, general manager van het Naarderbos. "De echtparen bleken al een flinke aanbetaling te hebben gedaan en los daarvan bleek hun huwelijksfeest op losse schroeven te staan. We hebben meerdere verontruste telefoontjes gehad. We hebben ze allemaal gerustgesteld en verzekerd dat alles door zou gaan, ook al bleken ze veel meer te hebben afgesproken dan voor het afgesproken bedrag kon. We hebben daar wel veel kosten voor moeten maken, maar het moest en zou doorgaan."

Het kwam allemaal goed, zo bevestigt ook een van de bruidsparen. "We hebben er vooraf veel zorgen om gehad, maar achteraf bleek alles veel beter geregeld dan verwacht", vertelt een bruidegom.

'We hebben veel kosten moeten maken, maar het moest en zou doorgaan'

Meer evenementen

De trouwfeesten waren slechts enkele van de vele evenementen het afgelopen jaar van Naarderbos. De golfbaan wordt meer en meer een evenementencentrum. Terwijl er tot enkele jaren geleden amper evenementen waren, geeft het Naarderbos nu onderdak aan pakweg zeshonderd evenementen per jaar. The Upperdeck wordt nu ook gerund door het Naarderbos. "Voor het golf hebben we vanzelfsprekend nog veel aandacht, maar de focus gaat ook steeds meer naar evenementen. En dat loopt goed. Er werd onlangs onder meer een bepaald automodel gepresenteerd op ons complex, maar we hebben ook veel andere evenementen. Van ondernemers, maar dus ook trouwfeesten. Alles kan."
De vele evenementen zorgen voor een omslag op Naarderbos. "We hebben ons complex van top tot teen verbouwd en we hebben onder andere meer personeel aangenomen. Terwijl er eerst 35 man rondwandelden, hebben we nu ongeveer 85 man personeel. En we hopen vanzelfsprekend meer stappen te maken. Met The Upperdeck, maar vanaf volgend jaar ook meer met het strand, even verderop. Daar hebben we plannen om een strandpaviljoen te maken. Daar zijn we nu druk mee. We hopen dat we volgend jaar onze eerste strandgasten kunnen verwelkomen."

Meerjarenplan ingediend om komende jaren in Theater in Zuyd te spelen

Ook andere clubs en toneelverenigingen kunnen in de toekomst het theater huren

Bussum heeft weer een nieuw theater. Het Noord Hollands Toneel heeft het oude Elckertheater omgetoverd in Theater in Zuyd.

Peter van Bokhorst is bezig met het schilderen en opknappen van de entree van het theater.

BUSSUM Noord Hollands Toneel heeft bij de gemeente Gooise Meren een meerjarenplan ingediend om de komende jaren in Theater in Zuyd haar producties te kunnen maken en spelen. Maar ook andere clubs en toneelverenigingen kunnen in de toekomst het theater huren voor hun voorstellingen.

"We zijn al tijdje op zoek naar een ruimte voor onze voorstellingen", vertelt artistiek leider Peter van Bokhorst. NH Toneel is voortgekomen uit de Plankeniers en hebben 70 jaar met een eigen theater aan de Flevolaan in Naarden gezeten, tot de huur werd opgezegd door de eigenaar. Het toneelgezelschap viel uiteen en een aantal mensen heeft daarna een doorstart gemaakt onder de naam Noord Hollands Toneel. "We zijn gaan zoeken naar een nieuwe ruimte in Huizen, maar dat was niet makkelijk. Op een gegeven moment ben ik in Gooise Meren gaan kijken of daar mogelijkheden waren voor een eigen theater en mijn oog viel op het Elckertheater, het theater onder brede school Breeduit aan de Lange Heul. Ik heb gesprekken gevoerd over de locatie met oud-wethouder Nen van Ramshorst en daarna met de wethouders Miriam van Meerten en Jan Franx."
"Aan het theater moet wel veel gebeuren. Er ligt bijvoorbeeld een prachtige balletvloer in, maar vanaf de tribune kun je alleen de hoofden van de spelers zien omdat de tribune niet genoeg oploopt. Dit hebben we dan ook besproken met de gemeente en dan kun je twee dingen doen: de vloer ophogen - maar het leek ons geen goed idee om als acteur dicht bij het plafond te moeten spelen - of de tribune verhogen. Ook de toegang naar het theater is niet ideaal, want bezoekers moeten door de school naar het theater lopen. We hebben daarom de theateringang als proef verplaatst naar de Akkerlaan en deze wordt tijdens de voorstellingen gedecoreerd met fotowanden en een rode loper. De ontvangstruimte is nu in de theaterzaal omdat de aula van de school er niet geschikt voor is. Verder heeft het theater geen eigen licht- en geluidsinstallatie. Dat huren we per productie in. NH Toneel ontvangt overigens geen subsidie van de gemeente en draait mede dankzij de inzet van vrijwilligers. De gemeente subsidieert alleen Spant! en als groep kun je daar vaak maar één keer een optreden geven in de kleine zaal, terwijl het juist leuk is om een productie een aantal keren te spelen."

Peter vertelt dat het meerjarenplan bij de gemeente is ingediend en dat ze drie jaar willen proberen of het haalbaar is om in dit theater te blijven en de loop erin te krijgen. "We gaan met de gemeente per jaar inventariseren of het haalbaar is. Om geen extra kosten te maken, hebben we nu tijdelijk de toneelvloer verhoogd zodat de bezoekers de acteurs goed kunnen zien spelen. Ook willen we het theater verhuren aan andere verenigingen en clubs uit de regio, zoals een muziek- of toneelvereniging of balletschool. We zijn aan het kijken of er belangstelling is van professionele producenten om de zaal overdag te gebruiken voor het monteren van kleine voorstellingen of try-outs. Op deze manier kunnen we de huur betalen. De scholen, maar ook de buurtbewoners, zijn erg positief dat het theater weer in gebruik is. Daarom willen we beide graag bij het theater betrekken met theaterworkshops voor kinderen, jongeren en 55-plussers. Het is nu aan ons om het voormalige theater in Breeduit, met iets meer dan 100 stoelen, weer een nieuw leven in te blazen."
NH Toneel gaat dit eerste seizoen alleen maar eigen producties spelen. Zo speelt er de komende twee weken nog de tragikomedie 'Maatjes'. Daarna volgt er half november een aangrijpende voorstelling 'Waterman' van Helmert Woudenberg en de kindervoorstelling 'Wintersprookje".

NH Toneel is voortgekomen
uit de Plankeniers

Meer informatie op
ww.nhtoneel.nl.

'Het is aan ons om het voormalige theater nieuw leven in te blazen'

Talentvolle zwemmer Josh (13) laat zich niet beperken

Hij zwemt bij de Paralympische Juniorenselectie van de KNZB

Ondanks dat Josh Renkema is geboren met een open ruggetje zwemt hij als de beste. Hij traint zelfs bij de Paralympische Juniorenselectie.

Josh duikt vanaf het startblok het water in.

BUSSUM De 13-jarige Josh Renkema is een fanatiek zwemmer en werd in 2015 uitgeroepen als 'Sporttalent van het Jaar' door het Fonds Gehandicaptensport. En dat was niet zonder reden, want Josh is geboren met een open ruggetje.

"De artsen vertelden ons bij zijn geboorte dat hij weinig zou kunnen", aldus vader Fred. "Gelukkig hebben de artsen geen gelijk gekregen." Wel heeft Josh veel operaties moeten ondergaan, maar zijn ouders hebben hem altijd gestimuleerd om in beweging te blijven en heeft hem zo zelfstandig mogelijk opgevoed. Op zijn zesde jaar is Josh gaan zwemmen bij de Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi en Eemland in zwembad De Lunet in Naarden en daar heeft hij zijn zwemdiploma A, B en C gehaald.
"Josh wilde graag door met snorkelen, maar door zijn aandoening kan hij zijn voeten niet gebruiken. Hij zwemt met zijn armen. Josh heeft wel een beenslag, maar dat is heel beperkt."

Proeflessen

'Ik hoop dat Josh andere kinderen met handicap kan stimuleren'

John Vermeulen, één van de vrijwillige instructeurs van Sportclub Gooi- en Eemland, stelde voor dat Josh lid zou worden van een zwemsportvereniging. "Na een paar proeflessen bij De Otters Het Gooi in Bussum zwemt hij daar nu zo'n drie jaar met veel plezier." Josh won in 2015 de titel 'Sporttalent van het Jaar' en was te zien bij Hart van Nederland en het Jeugdjournaal. "Hij zwemt nu ook bij Paralympische Juniorenselectie van de KNZB. Josh is dan ook zeer serieus met het zwemmen bezig. Hij doet alle slagen, dus de vrije, rug-, school- en vlinderslag en traint vijf keer in de week. In januari zevenmaal per week. Josh wordt getraind door zijn eigen coach Coby Visser en door de toegewijde trainers van De Otters Het Gooi."
Het afgelopen seizoen heeft hij meegedaan met Nederlandse Jeugd en Junioren Kampioenschappen (NJJK) voor de korte baan (25 meter). Ook had Josh zich gekwalificeerd voor het NJJK Lange baan (50 meter), maar helaas moest hij vlak voor de kampioenschappen geopereerd worden. Josh beoefent het wedstrijdzwemmen naast zijn school. Hij zit op de Comenius College in Hilversum, die een 'Topsport Talentschool' is. Dat wil zeggen dat hij een goede begeleiding krijgt om zijn studie en het zwemmen te combineren."

Stimuleren

Fred hoopt dat het verhaal van Josh andere kinderen met een handicap stimuleert om, ondanks de beperkingen, actief en sportief in het leven te staan, iets van je leven te maken en dingen te ondernemen. Of dat nu zwemmen of iets anders is, dat maakt uiteraard niet uit. "Josh is natuurlijk ook met zijn toekomst bezig. Op sportief gebied wil hij graag meedoen aan de Olympische Spelen van 2024 of 2028. Josh wil ook graag architect worden. Een sportieve carrière komt eens tot een einde en dan is het raadzaam om een goede opleiding gevolgd te hebben. We wachten het rustig af, maar met Josh komt het zeker goed. Daar hebben we alle vertrouwen in en uiteraard zijn we heel trots op wat hij nu al in zijn leven bereikt heeft."

SDO te sterk voor Purmersteijn

BUSSUM Vooral door een erg sterke tweede helft heeft SDO afgelopen weekend gewonnen van het hoger geklasseerde Purmersteijn. De Bussumsers stapten met een 0-3 zege van het veld en klommen daarmee weer een paar plaatsen omhoog.

Voor rust was er niets te beleven. Aan zowel de kant van SDO als van Purmersteijn werden veel foutjes gemaakt. Purmersteijn had wel het beste van het spel en kreeg een paar kansen, maar doelpunten bleven achterwege.
Na de rust was alles anders. SDO kon de zege razendsnel zekerstellen. Eerst scoorde Roy van Essen. De bal werd door de Bussumer door de benen van de keeper raak geschoten. Een paar tellen later werd Maikel van Latum tegen de grond gewerkt, Rick van der Velden benutte de toegekende strafschop. SDO kreeg vervolgens meer kansen om te scoren, maar veel kansen werden om zeep geholpen. De derde goal werd gemaakt door Maikel van Latum op aangeven van Rowell van der Meer.
SDO staat na afgelopen weekend op een zesde plaats.

BFC verspeelt dure punten

BUSSUM Weer heeft BFC punten verspeeld. Het team speelde beter, maar haalde slechts een punt tegen SV De Vecht: 1-1.

BFC moest het spel maken. SV De Vecht trok een muur op en loerde vooral op de counter. BFC kreeg goede kansen om al voor rust op een forse voorsprong te komen. Schoten van Olivier Blaauw, Jostein Ohm en Tjerk Posthuma troffen echter geen doel. BFC vergat te scoren. SV De Vecht deed het wel; na een half uur counterde de Loenense ploeg naar een doelpunt. BFC leek de schade daarna snel te repareren, want het bleef kansen regenen, maar het lukte maar niet om te scoren.

Na de rust bleef BFC jagen op een treffer, maar vervolgde vooral met het verspelen van grote kansen. Weer kregen de Bussumers ontzettend grote kansen. Pas na meer dan een uur voetballen was het raak voor BFC: Zakaria Azzuzi brak door en gaf een voorzet op Olivier Blaauw. De BFC-speler kopte raak. Het leek vervolgens een kwestie van tijd voordat BFC alsnog op een voorsprong zou komen, maar ook nu bleek BFC te onscherp te voetballen om kansen goed af te ronden.

'Sponsoractie heeft het fantastische bedrag van 1887 euro opgebracht'

Swim Challenge en Runparcours voor Spieren voor Spieren

Tijdens het baantjeszwemmen waren er obstakels waar de deelnemers onder en over moesten.

NAARDEN Tijdens de Swim Challenge en Runparcours werden zaterdagavond zo veel mogelijk baantjes gezwommen en rondjes gelopen om geld in te zamelen voor Spieren voor Spieren.

Kinderambassadeurs van Spieren voor Spieren deden ook mee

De deelnemers moesten baantjes zwemmen met obstakels in zwembad De Lunet en in de sporthal stond een uitdagende beweegbaan klaar. Beide activiteiten duurden 45 minuten en elk baantje en rondje werd gesponsord. Tijdens de Swim Challenge en Runparcours deden ook twee kinderambassadeurs van Spieren voor Spieren mee: Steijn van Miltenburg uit Baarn en de Bussumse Floris Behrens, beiden twaalf jaar. "Na mijn geboorte kwamen de doktoren erachter dat ik limb girdle spierdystrofie type 2a heb. Ik mis een paar eiwitten die zorgen voor sterke spieren. Ik heb daardoor minder kracht en mijn spieren gaan eerder stuk. Ook mijn uithoudingsvermogen is een stuk minder dan bij andere kinderen", vertelt Floris. "Ik heb een lichte vorm van deze spierziekte en kan gelukkig zelf naar school gaan en sporten."

Sporten is voor Floris belangrijk in zijn leven en geeft hem een goed gevoel. "Vroeger heb ik aan hockey gedaan, maar dat was vaak te intensief voor mij. Nu zit ik op tennis en omdat ik in een selectieteam zit, train ik twee keer in de week. Na de training moet ik echt uitrusten en soms is het moeilijk te combineren met school. Maar ik heb gezien dat andere mensen het veel moeilijker hebben. Ze zitten in een rolstoel of liggen in bed en daarom vind ik het belangrijk om me in te zetten voor Spieren voor Spieren: voor de aandacht voor de ziekte en om geld op te halen voor onderzoek naar geneesmiddelen om deze spierziekte te stoppen. Omdat ik kinderambassadeur ben, ontmoet ik ook lotgenoten. We zien elkaar een keer per jaar, praten met elkaar, snappen elkaar en maken lol met elkaar. Daarom heb ik weer meegedaan aan deze actie omdat het belangrijk is om geld in te zamelen voor Spieren voor Spieren."
Deze sportchallenge werd georganiseerd door de buurtsportcoaches en BeweegPower. Buurtsportcoach Jeroen van der Mark: "Het is een landelijke actie met verschillende activiteiten om geld op te halen voor Spieren voor Spieren. Dit geld wordt niet alleen gebruikt voor onderzoek, maar ook voor materiaal zoals rolstoelen en om uitjes te organiseren voor de doelgroep." Sportfondsen Naarden organiseert deze actie al vier jaar en stelt het zwembad, sporthal en personeel beschikbaar. "Op deze manier hebben ze een grote bijdrage geleverd aan de actie." En waarom Spieren voor Spieren? "Wij als sportbuurtcoaches vinden het belangrijk dat iedereen kan sporten, met of zonder handicap en daarom hebben we dit opgepakt. En deze actie heeft het fantastische bedrag van 1887 euro opgebracht voor Spieren voor Spieren."

'BeweegFeest in De Lunet was een geweldig succes'

Er kon tijdens het feest gesport en gespeeld worden door jong en oud. Foto: Bob Awick

NAARDEN Beweegpower heeft zaterdag voor de eerste keer een BeweegFeest georganiseerd in sporthal De Lunet.

"Wij, en dat zijn mijn partners Pascal Kempers, Koen Markus en Roelof Velthuizen, hebben een passie voor bewegen en deze overtuiging willen we graag overbrengen aan andere mensen", aldus Eric Herber. "Tijdens het BeweegFeest waren er sporten als freerunning, hockey, sneeuwballengevecht en voetbal, maar ook BeweegTegels, schommelen en blokken stapelen, spelen die sportverenigingen niet organiseren en misschien was dat ook wel een van de redenen dat het zo'n succes is geworden."

Eerste keer

'Dit was een spontaan feest en we willen het vaker organiseren'

"Dit feest hebben we voor de eerste keer georganiseerd en wij hoopten dat er misschien 35 kinderen zouden komen bewegen, maar daar hebben we ons goed in vergist. Er zijn ongeveer 130 mensen langsgekomen waarvan 85 kinderen, die actief hebben meegedaan. Ook waren er ouders en mensen die wij zelf uitgenodigd hadden. De jongste deelnemer was bijna anderhalf jaar en de oudste midden vijftig. Echt een geweldig succes."

Spontaan

Dan is de vraag snel gesteld: komen er nog meer van deze BeweegFeesten? "Dat weten we niet, we willen het wel heel graag. Dit feest is spontaan ontstaan. De sportbuurtcoaches hadden aan ons gevraagd of we het runparcours in de sporthal voor Spieren voor Spieren wilden organiseren. Daarvoor hadden we veel sportmateriaal geregeld en om dat alleen maar te gebruiken voor de run van drie kwartier vonden we eigenlijk zonde. We zijn in gesprek gegaan met Eddy de Gooijer van Sportfondsen Naarden en de exploitant van het sportcentrum om te kijken of hij het ook een goed idee vond. En dat vond Eddy gelukkig ook. Graag zouden we vaker zo'n feest willen organiseren, ook omdat kinderen en volwassenen het leuk vinden om aan mee te doen, maar we moeten eerst kijken of we het financieel kunnen regelen om het rendabel te maken. Nu konden we het voor een gering bedrag huren door de actie van Spieren voor Spieren op dezelfde dag. We willen ook niet dat er rijen voor de deur staan en denken aan maximaal honderd kinderen. Dan is er genoeg ruimte en rust om alle spelen en sporten te doen waar je zin in hebt en dan hoef je ook niet lang in een rij te staan. We gaan met z'n vieren rond de tafel zitten om te kijken hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen, want met zo veel animo kun je dit niet naast je neerleggen."

Lieke: 'Het was zo'n mooi gezicht'

Naardense genomineerd voor WNF Young Talent Award

De genomineerde foto. Foto: Lieke Bruijn

door Britte Ham

NAARDEN Ze vond het altijd al leuk om foto's te maken, dus toen ze de oproep van het Wereld Natuur Fonds zag om een foto in te sturen voor een natuurfotowedstrijd, deed ze dat. "Ik kan het altijd proberen, dacht ik." Lieke Bruijn (15) was deze zomer op vakantie in Canada en maakte daar een foto van een regenboog bij de Niagarawatervallen.

"Het was zo'n mooi gezicht, die regenboog met al dat water erachter. Ik ben een tijdje blijven staan om een zo mooi mogelijke foto te maken. Het was afwachten op het juiste moment en dan klikken. Dat deed ik toen de vogel langsvloog. Ik was trouwens wel kletsnat van al dat water, omdat ik zo dichtbij stond", zegt ze lachend.

'Ook al win ik niet, mijn foto komt wel in een speciaal boek'

Mobiele telefoon

Ze maakte de foto 'gewoon' met haar mobiele telefoon. "Dat doe ik meestal. Ik vind het erg leuk om mooie foto's te maken op mooie plekken die ik bezoek." Lieke zit in de vierde klas van het vwo op het Goois Lyceum in Bussum. Of ze fotograaf wil worden, weet ze nog niet. "Er zijn zo veel studies die ik leuk vind. De ene dag sta ik op en denk ik dat ik rechter wil worden en de volgende dag is dat undercoveragent of journalist. Maar fotograaf is zeker ook een van de opties."

De wedstrijd, die gaat om de WNF-Frans Lanting Photo Award, is de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland. Voor deze wedstrijd zijn in Noord-Holland zes fotografen genomineerd, waar Lieke er één van is. "Er zijn verschillende categorieën: voor kinderen van zes tot elf jaar, voor jongeren van twaalf tot achttien jaar en voor volwassenen. Voor elke categorie wordt een prijs uitgereikt", vertelt Lieke. "Ik ben genomineerd voor de WNF Young Talent Award, dat is de prijs voor mijn leeftijdscategorie."

Frans Lanting

De genomineerden maken een kans op een bokaal en op een meet-and-greet met natuurfotograaf Jasper Doest. De fotowedstrijd wordt voor de vierde keer door het Wereld Natuur Fonds georganiseerd in samenwerking met de bekende natuurfotograaf Frans Lanting. Hij wordt beschouwd als een van de beste fotografen in zijn genre. Hij reist al veertig jaar de wereld over om de schoonheid van de natuur vast te leggen. Met deze fotowedstrijd hoopt Lanting anderen te inspireren voor natuurfotografie en daarmee het respect voor de natuur te stimuleren.
De jury, waarin naast Frans Lanting ook onder anderen presentator Humberto Tan en fotomodel Kim Feenstra zitten, heeft dertig natuurfoto's genomineerd. Er was dit jaar een recordaantal inzendingen: in totaal stuurden 11.559 mensen een foto in.
"Op 26 november gaan we naar Rotterdam, daar worden alle foto's tentoongesteld en daar vindt ook de prijsuitreiking plaats. Tot die tijd kunnen mensen stemmen op de foto's. Elk jaar wordt een boek samengesteld waarin de foto's van alle genomineerden staan. Dat is dit keer ook het geval, dus ook al win ik niet, mijn foto staat er straks ook in. Dat vind ik al spannend."
Er wordt ook een publieksprijs uitgereikt. Daarvoor kunnen mensen stemmen via https://photoaward.wnf.nl/.

Uit de historie van Bussum en omgeving
Anna Slaghek

In een binnenkort te verschijnen boek over de Bensdorp-chocoladefabriek wordt getoond dat deze fabriek een familiebedrijf was van in feite twee families. Net als bijvoorbeeld Vroom & Dreesmann en Peek & Cloppenburg. Maar omdat als merknaam Bensdorp is gevoerd, bleef de naam van de familie Van Veen-Slaghek steeds op de achtergrond.

In de geschiedenis van het chocoladeconcern spelen naast de vaders en zonen Bensdorp dus verschillende heren Van Veen en Slaghek een rol. En ook een vrouwelijk lid van deze tweede 'bedrijfstak' heeft een stempel op de ontwikkeling van de Bussumse fabriek gedrukt. Deze Antonia van Veen-Smithuysen ('weduwe Slaghek') speelde zelfs een sleutelrol bij de komst van de chocolademakers naar Bussum.

Mw. A.F.D.M. van Veen-Smithuysen
: Het echtpaar Van Veen-Smithuysen voor hun Villa Gudela (Nieuwe ís Gravelandseweg 16)

Door haar eerste huwelijk met de steenrijke Amsterdamse wijnhandelaar Jan Slaghek kwam Anna (1830-1914) in de loop van de negentiende eeuw geregeld in de Gooise dorpen. De Slaghekken waren generaties lang bezitters van grond en huizen in deze omgeving. Zo weten we dat tussen Bussum en Naarden een herenhuis met bijbehorende boerderij van de wijnkopers heeft gestaan. Bij de vaststelling van de nieuwe gemeentegrens bij de afscheiding van Bussum van Naarden in 1817 werd het land van 'De Heer Slaghek' doorsneden. Het Bussumse bedrijventerrein De Nieuwe Vaart en het Naardense Van Goghkwartier liggen op Slaghek-gronden.

De kennis over Bussum die Anna Smithuysen inbracht in haar latere huwelijk met Bensdorp-compagnon Van Veen heeft hoogstwaarschijnlijk bijgedragen aan het besluit Bensdorp in het dorpje Bussum te vestigen. Want door toedoen van koffie- en theehandelaar Van Veen verrezen een briketten- en een chocoladefabriek tussen de boerderijen en de villa's.

Dit tweede huwelijk was buiten gemeenschap van goederen gesloten. Ongewoon in 1873. Mevrouw Van Veen was evenals haar man in de periode 1875-1895 mede-eigenaar van de Bensdorp-fabriek. Zij investeerde er uit haar persoonlijk vermogen zeer grote bedragen in en heeft meerdere keren in moeilijke tijden het voortbestaan van het bedrijf mogelijk gemaakt.

Hans Jonker