BussumsNieuws

11 mei 2016

BussumsNieuws 11 mei 2016


Vertrek Patria naar Almere geannuleerd

De gemeente had al plannen met het gebouw van Patria. Foto: Sjoerd Stoop

Nusantara zet streep door plannen, afwachten hoe nu verder

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het vertrek van woonzorgcentrum Patria naar Almere wordt geannuleerd. Dat maakt de gemeente bekend na vragen van Hart voor Bussum. De gemeente praat nog met beheerder Nusantara.

Het Bussumse woonzorgcentrum aan de Ceintuurbaan had al enkele jaren plannen te vertrekken naar Almere, waar een veel moderner pand betrokken zou worden. Alle 80 bewoners zouden meegaan.

De bouw van dat pand kwam de afgelopen jaren echter niet van de grond: de bouw bleek eerst vertraagd, maar moet nu nog steeds starten. Nusantara heeft derhalve besloten een streep door de plannen te zetten, zo maakt de gemeente bekend.

Afwachten hoe verder
Hoe het nu verder moet met het Bussumse woonzorgcentrum moet nog worden bekeken. Het pand van Patria is al verkocht: het wordt verbouwd tot startersappartementen.

Wachtend op wat er verder komen gaat worden de appartementen van het gebouw nu dus nog bewoond door de ouderen van het woonzorgcentrum. Nusantara zoekt nog naar ander onderdak voor de bewoners.

Ander pand
Er wordt gekeken naar goede panden in en rond de gemeente Gooise Meren, zo heeft Nusantara aan de gemeente laten weten. Zodra er een pand gevonden wordt, kan er weer verder gewerkt worden aan de toekomstplannen voor het gebouw aan de Ceintuurbaan en moet er meer bekend worden over het vertrek van de bewoners.

Twee verdachte mannen gepakt

BUSSUM - Agenten hebben donderdagnacht aan de Jacobus Bellamylaan twee verdachte mannen aangehouden. Het vermoeden bestaat dat de mannen op rooftocht waren: ze werden gepakt met inbrekersgereedschappen op zak.

De agenten kwamen de mannen rond 3.30 uur 's nachts op het spoor toen buurtbewoners aan de Vondellaan een man met masker opmerkten. Meerdere agenten kwamen meteen ter plaatse en hebben de hele buurt doorzocht. Aan de Potgieterlaan zagen ze vervolgens mensen wegrennen. De mannen konden, met dank aan een oplettende buurtbewoner, worden gepakt aan de Jacobus Bellamylaan. Na verder onderzoek werden nog meer gereedschappen gevonden.

De gepakte mannen waren 17 en 25 jaar zonder vaste woonplaats. Ze worden nog vastgehouden en verhoord.

Het Brediuskwartier had de afgelopen week veel last van inbraken. Er wordt onderzocht of de mannen ook wat met de andere kraken te maken hebben.

Bestuurder ramt auto's en verkeersbord

De bestuurder trapte per ongeluk op het gas en veroorzaakte schade. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een bestuurder van een auto heeft afgelopen vrijdag een ongeluk veroorzaakt op de Nassaulaan.

De bestuurder zag enkele auto's over het hoofd en probeerde nog te remmen, maar drukte per ongeluk op het gaspedaal. De auto schoot daardoor naar voren en ramde vervolgens twee andere auto's, een fiets en reed daarna een verkeersbord omver. Er waren geen gewonden, de bestuurder was vooral erg geschrokken.

De auto had forse schade en moest worden weggetakeld.

1600

volwassen Bussumse mannen en vrouwen (18+) wonen nog bij hun moeder

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman Bevestiging en intrede ds. V. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar Maaltijdviering
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 14/05 17.30 u. Eucharistie; ma. 16/05 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. B. de Romph; ma. 16/05 09.30 u. ds. W. van Benthem

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan L. Koot
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; vr. 13/05 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Verlosserkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. van de Meer en 17.00 u. ds. A.Visser
*Remonstranten N-B 10.30 u. P.T. van Dorp
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum dienst bij Doopsgezinde Gemeente
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst; ma. 16/05 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; di. 17/05 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 19/05 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Koel pinksterweekeinde, af en toe zon, kans op een bui
Het gaat van de hak op de tak met het lenteweer. Na het koude aprileinde volgde een radicale omslag met dank aan een hogedrukgebied boven het Oostzeegebied. Omdat het hoog zich westwaarts gaat verplaatsen wordt de stroming weer noordelijk. De aanvoer van polaire lucht keert terug. De meizomer loopt ten einde. Het wordt ronduit koel en enigszins wisselvallig.

Donderdag + vrijdag
Donderdag waait de wind nog uit een oostelijke richting. Het is warm met een maximum van 23 à 24 graden. De zon schijnt af en toe, maar er ontstaan stapelwolken met kans op een bui. Vrijdag krimpt de wind naar het noorden. Met in de middag zo'n 18 à 19 graden is het al iets koeler. Het blijft meest droog met enkele wolkenvelden, maar er is ook ruimte voor de zon.

Het pinksterweekeinde
In het pinksterweekeinde waait een veelal matige tot vrij krachtige noordwestenwind. Er zijn geregeld wolkenvelden met kans op een bui. Af en toe schijnt de zon. Het is koel met een middagtemperatuur van 12 à 13 graden. In de nacht daalt het kwik tot rond 5 à 6 graden.
Na Pinksteren stijgt de temperatuur naar zo'n 16 à 17 graden. Het is dan licht wisselvallig.

Weetje
De periode van 11 tot en met 15 mei wordt de IJsheiligen genoemd. Het komt vaak voor dat het tijdens of rond deze periode kouder wordt met soms nog nachtvorst. De IJsheiligen doen dit jaar hun naam eer aan, al lijkt kans op nachtvorst klein door wind en wolken. In 2010 en 2013 gebeurde dit wel. Op 12 mei 2010 werd het maar 7.5 graden en kwam het tot nachtvorst.

Museale martelwerktuigen

Was eigenlijk niet van plan iets over tandperikelen te schrijven. Maar nu ik al meer dan drie weken pijnlijdend door moet komen kan ik na dit stukje misschien weer relativeren.

Kort: de wortels van een afgebroken kies moesten er bij mij uit. Door de kaakchirurg. Duurde nog geen kwartier of het was klaar. Gigantisch gebeuk, maar perfecte verdoving. Doch nu, drie weken later, kan ik mijn mond nog steeds niet opendoen om normaal te eten. Heftige pijn bij het kaakgewricht.

Het een en ander begon drie weken terug met een bezoekje aan mijn tandarts, die in het gebouw praktiseert waar ook dokter Kilian werkzaam is. Ik kwam deze op de gang tegen en omdat de heer Kilian toevallig vlak bij me woont en een goede vriend is geworden, ging ik op zijn verzoek mee naar zijn praktijkruimte. Even plat: mijn bek viel open. Dokter Kilian showde mij een geheel ingerichte tandartspraktijk van rond 1920. Compleet met trafokast voor het röntgenapparaat, een heuse trapboormachine, ook een elektrische met zo'n langzaam draaiend motortje met snaaraandrijving, een fonkelnieuwe compressor, een fraaie comfortabele tandartsstoel met een gloednieuw opaline glazen presenteerblaadje voor de instrumenten. Enfin, een complete uitrusting. Waarvoor een nieuwe 'baas' gezocht wordt. Dokter Kilian gaat verkassen en wil niet dat het instrumentarium teloorgaat. Dus wilt u iets unieks? Neem contact op met de heer Kilian! Alleen voor het totaalpakket.

Foto: Ingrid Handjes

Nog nooit van gehoord? Het is een regionaal woord voor een jochie dat clandestien met een vissersboot meeging en volwassen terugkomt.

De schrijver, Jan de Hartog (1914-2002), die zelf ooit als 10-jarige bramzijger (zeuntje) vanuit het toenmalige vissersdorp Huizen met een botter meeging, schreef het boekenweekgeschenk 1967: 'Herinneringen van een bramzijgertje'. Eén van de boekenweekgeschenken die boven de middelmaat uitsteekt. En ook nog eens van een flinke omvang: 158 bladzijden. De ik-figuur maakt omstreeks 1923 een gedroomde tocht op een botter mee op de Zuiderzee en wordt flink ontgroend. De voor, tijdens en na de oorlog veel gelezen schrijver Jan de Hartog schreef een spannend en vermakelijk boek op een romantische nostalgische toon. In 1951 was dit boek al in Amerika uitgekomen onder de titel 'The Lost Sea'. De aquarel voorop en de schetsjes binnenin zijn van Mart Kempers. Het boek werd gedrukt in een oplage van 237 000 exemplaren en je kreeg het als je voor 7,50 gulden boeken kocht.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 7 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of
T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf zondag 15 mei zendt GooiTV 2 programma's uit:

In Derde Termijn met daarin een interview van Ruud
Bochardt met André Verheul, hoofdredacteur Enter Media en kort politiek nieuws uit de regio.
Een speciaal programma, gemaakt door Andreas van der Schaaf, over Het Gooi Bevrijd 2016.

De programma's worden een week lang doorlopend herhaald.

Werkzaamheden aan de Havenstraat achter de rug

Er is wel meer overlast van auto's die doorrijden

De 'nieuwe' Havenstraat. Nieuwe beplanting, andere bestrating en zonder al die lelijke muurtjes. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Havenstraat heeft de afgelopen weken een fikse metamorfose ondergaan. De straat die rommelig en onaantrekkelijk oogde is veranderd in een fris ogend geheel met de uitstraling van een wandelpromenade.

'Het is een mooie omgeving met een leuk pleintje geworden'

Het is ook het plaatje dat dorpsmanager Ellen van Vossen voor ogen had toen ze in 2013 bij de gemeente aanklopte voor financiering van haar ideeën om de Havenstraat meer bij het centrum te betrekken. Vossen: "Het moest een logische doorloop worden vanuit de Nassaustraat, waardoor meer samenhang in het centrum ontstaat. En ik denk dat dat ook wel is gelukt. De meeste ondernemers vinden dat het door de meer open uitstraling, de nieuwe bestrating en beplanting en het weghalen van allerlei obstakels zoals muurtjes een gezellig pleintje is geworden. Enige minpuntje is wel dat er nog steeds gefietst mag worden." Van Vossen laat weten dat daar bewust voor is gekozen. "Het blijft een van de straten waardoor je de stad kunt bereiken." De ondernemers zelf hebben ook nog een minpuntje: er rijden opeens auto's door de straat. Zowel de eigenaar van de sportzaak als de dame van de naastgelegen schoenenwinkel maken zich daar zorgen over. "Het weghalen van de paaltjes blijkt de grote boosdoener, het bord met de voetgangerszone valt niet genoeg op", reageert de laatste. Ze heeft al contact opgenomen met de gemeente maar nog geen reactie gekregen. "Maar het is heerlijk opgeknapt", voegt ze er snel aan toe. Ook de juwelier is blij met de aanpassingen. Joost Geerling: "Al die muurtjes zijn gelukkig weg, het is een mooie omgeving geworden met een leuk pleintje."

Klussende bewoner veroorzaakt gaslek

De problemen waren snel opgelost. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Een klussende bewoner van het Prinses Beatrixplantsoen heeft afgelopen vrijdag een gaslek veroorzaakt.

De bewoner raakte met een schep een ondergrondse gasleiding. Al snel werd een gaslucht geroken en werd de brandweer gealarmeerd. De brandweer was snel ter plaatse.
Een medewerker van netwerkbeheerder Liander heeft de gastoevoer even afgesloten en de problemen opgelost. De brandweer heeft na afloop alles nagemeten.

Vanwege de problemen moest de weg kort worden afgesloten. Na ongeveer een uur kon de weg weer open.

Bezopen Bussumer verraadt zichzelf

BUSSUM - Een 49-jarige Bussumer is vrijdagavond zijn rijbewijs kwijtgeraakt nadat hij straalbezopen omviel met zijn motor. De man blies 920 ug/l en dat is extreem veel.

Agenten kregen al snel argwaan toen ze de man op zijn motor rond half tien tot stoppen brachten bij de verplaatsing van de spoorbrug. De Bussumer viel om met zijn tweewieler.

Hij mocht meteen blazen en het was duidelijk foute boel. Op het bureau blies hij na correctie 920 ug/l, meer dan vier keer de toegestane hoeveelheid. Zijn rijbewijs is hij kwijt.

Geen auto's over deel Meerweg

BUSSUM - Er kunnen vanwege werkzaamheden tot en met volgende week geen auto's rijden over een deel van de Meerweg. Het stuk naar de parkeerplaats van het sportpark wordt afgesloten.

Vanwege de werkzaamheden en de afgesloten Meerweg worden bezoekers van het sportpark opgeroepen de auto te laten staan en anders naar het sportpark te komen. Het werk aan dit deel van de Meerweg startte twee weken geleden.

Werk aan waterberger
Er wordt volop gewerkt rond de Meerweg. Er wordt gewerkt aan een waterberger, zodat regenwater beter afgevoerd kan worden. Daarnaast worden de wegen aangepakt en wordt later de parkeerplaats onder handen genomen.

Hennep-plantage opgerold

BUSSUM - Agenten hebben donderdagavond een hennepplantage opgerold aan de Brinklaan. Dat meldt de politie.

De agenten werden gealarmeerd toen het leek of het bewuste pand opengebroken werd. Ter plaatse vonden de agenten de plantage van 58 hennepplantjes. De rest van de oogst was al weggehaald. Aan de hand van het aantal lege potten en verder onderzoek ter plaatse bleek er al eerder geoogst met een geschatte waarde van meer dan een ton.

De politie heeft nog geen verdachten aangehouden. De zaak wordt nog verder onderzocht.

Bussum herdenkt de gevallenen

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussum heeft woensdagavond de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Veel mensen kwamen naar het monument aan de Van Eedenweg om te herdenken. Na een tocht vanaf de kerk werden voor het monument enkele toespraken gehouden. Even voor acht uur klonk de 'taptoe', waarna er om acht uur twee minuten stilte in acht werd genomen. Daarna werd er een krans gelegd en konden de bezoekers eveneens bloemen neerleggen voor het monument. Ook op de Bussumerheide werden de oorlogsslachtoffers herdacht. Daar kwam eveneens een grote groep mensen op af.

Véda Lente-Lans

Is kunstenares
Woont in Bussum sinds 2003
49 jaar

Waar houd je je in het dagelijks leven mee bezig?
"Ik doe van alles met kunst. Maar ben nu vooral bezig met het maken van sieraden van zilverklei. Ik werk nu een paar maanden met dit materiaal en je kunt er veel mooie dingen mee maken."

Leukste plek in Bussum?
"Filmhuis, daar kom ik graag."

Waar heeft Bussum te veel van?
"Veel te veel mensen die alleen maar gehaast zijn en bezig zijn met werken en nauwelijks tijd hebben voor hobby´s. Het gaat vooral om presteren en niet om ontspanning."

En wat ontbreekt er?
"Gezellige terrasjes, het centrum kan veel gezelliger en er zijn te weinig kleine bijzondere winkeltjes."

Trots op?
"Op mezelf, dat ik de dingen kan doen die ik leuk vind en op alle lieve mensen om mij heen."

Wie zou je willen ontmoeten?
"Anouk, omdat ik haar muziek echt helemaal geweldig vind. Ze is zichzelf, ondanks dat ze soms misschien arrogant over komt."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Liever niet, ik slaap graag. Maar als het toch moet dan voor gamba's."

Wat zou je doen met 1 miljoen?
"Een ander huis kopen. De rest voor pensioen en weggeven aan vrienden."

En met 100 euro?
"Investeren in materiaal voor mijn sieraden."

Wat weten weinig mensen van je?
"Dingen over mijn jeugd."

Een dag burgemeester van Gooise Meren, wat pak je aan?
"Het verkeer, autovrij centrum en meer drempels, er wordt veel te hard gereden."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Welterusten kleine beer, een mooi prentenboek."

Tot slot, waar wil je op toosten?
"Op een gelukkig gevoel."

Wachten op start werkzaamheden Bensdorp

Start kan nog hoogstens twee maanden duren

De bouw moet snel starten. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het kan nog twee maanden gaan duren voordat er begonnen kan worden met de eerste sloop- en bouwwerkzaamheden op en rond het Bensdorpcomplex. Dat laat de gemeente weten.

Afgelopen week heeft Bouwbedrijf Noordersluis, dat gaat bouwen op het Bensdorpcomplex, de vergunning voor de werkzaamheden aangevraagd. De gemeente moet deze aanvraag goedkeuren. Dat kan tot acht weken duren, maar kan ook sneller gaan. Daarna kan de bouw van start gaan.

Bensdorp wordt verbouwd zodat er straks gewoond kan worden. Als de bouw van start gaat wordt bekend hoe de werkzaamheden gepland worden en wanneer buurtbewoners overlast kunnen verwachten.

Man steelt geld

BUSSUM - Een vooralsnog onbekende man heeft dinsdag geld gestolen na een greep uit de kassa bij een winkel aan de Landstraat. Dat meldt de politie.

De dader sloeg vervolgens op de vlucht met een auto die enkele dagen eerder werd meegenomen na een inbraak aan de Isaac da Costalaan. Het gaat om een grijze Kia Sorento met kenteken 13-KLH-2. Er wordt nog naar de man en de auto gezocht. Getuigen van de autodiefstal of de winkeldiefstal kunnen bellen met de politie op 0900-8844.

Werk Westereng op rolletjes

BUSSUM - Het werk aan het laatste Westereng-deelplan loop op rolletjes. De bouwvakkers hebben na deze maand ongeveer de helft van de aan te pakken straten achter de rug.

De buurt wordt onder handen genomen omdat, net als de rest van de Westereng, het riool wordt vervangen. De straten moeten daarvoor opengegraven worden. Daarna wordt alles herbestraat.

Het gaat nog wel even duren voordat alle straten een totale make-over hebben gehad: het werk aan de Westereng duurt nog de rest van het jaar.

Snel meer bekend over plan Beeren-steinerlaan

BUSSUM - Er wordt voor de zomer meer bekend over de plannen om de straten rond de Beerensteinerlaan aan te pakken.

De straten moeten komend najaar geheel op de schop. Het gaat om de Beerensteinerlaan, Beerensteinerhof, Iepenlaan, Herenstraat, Meentweg, Willemshof, Eikenlaan, Melkweg en de Nieuwe Spiegelstraat. In die straten moet het riool vervangen worden. Dat heeft Bussum de afgelopen jaren al op meer plekken gedaan. Nu de straten toch opengegraven worden gaat de gemeente de straten meteen herbestraten.

Er worden daarnaast meer parkeerplaatsen aangelegd en in enkele straten worden ook drempels geplaatst zodat automobilisten gedwongen worden zich aan de geldende 30-kilometer te houden.

Voor de zomer worden de eerste ontwerpen bekendgemaakt. Als alles volgens plan verloopt start het werk rond september of oktober.

Web topvijf

1. Bussum heeft last van inbraakgolf
2. Hennepplantage opgerold aan de Brinklaan
3. Twee verdachte mannen gepakt
4. Vertrek woonzorgcentrum Patria van de baan
5. Legerauto's bezoeken Bussum voor bevrijdingsfeestje

Bekendmakingen

Voor informatie kunt u op werkdagen, telefonisch of door middel van een baliebezoek op het gemeentehuis, contact opnemen met de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving op telefoonnummer (035) 207 08 84.
Openingstijden: maandag zonder afspraak tussen 8.30 – 13.00 uur, op afspraak via gooisemeren.nl dinsdag t/m donderdag tussen 08.30 – 17.00 uur en vrijdag tussen 8.30 – 13.00 uur.

Aanvragen omgevingsvergunningen

Bussum:
Bensdorpterrein: Bouwen en verbouwen gebouwencomplex terrein.
Brinklaan 35: Intern constructief wijzigen pand en vervangen kozijnen.
Catharina van Renneslaan 4 Wijzigen gebruik pand.
Corverlaan 5 Aanbrengen verharding tuin en herinrichten tuin.

Naarden:
Graaf Willem de Oudelaan 45: het vervangen van de dakkapellen in het voor- en achterdakvlak van de woning
Nagtglaslaan 7: Intern constructief wijzigen woning.

Muiden en Muiderberg:
Amsterdamsestraatweg: Inrichten voetbalveld en aanleggen persleiding.

Inzage:
*        Stukken met betrekking tot de aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u inzien aan de balie van de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving op het gemeentehuis.
*        De agenda voor de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed (CRK&E) kunt u vinden op de gemeentelijke website gooisemeren.nl.

Reguliere procedure
Verleende omgevingsvergunningen bouwen /
planologische toestemming / monumenten / kappen / slopen / aanleggen

Bussum:
Brinklaan 93: Uitbreiden pand aan achterzijde.        09-04-2016
Burgemeester s'Jacoblaan 22: Kappen conifeer voortuin woning
(herplant).        03-05-2016
Middenlaan 1a: Wijzigen gevels en kozijnen t.b.v. nieuwe
uitstraling woning.        04-05-2016

Naarden:
Energiestraat 11: Realiseren bedrijfspand.        04-05-2016
Havenlaan 8: Gewijzigd uitvoeren verleende vergunning.        02-05-2016

Muiden en Muiderberg:
Amsterdamsestraat 24: Kappen 3 bomen zijerf perceel.        28-04-2016
Naarderstraatweg: Realiseren uitrit om perceel naast
Naarderstraatweg 3 toegankelijk te maken.        04-05-2016
Paulinelaan 13: Aanbrengen gevelbeschieting noordzijde woning.        03-05-2016
Populierenlaan 6: Kappen larix, kronkelwilg en twee esdoorns
zij- en achtererf perceel (herplant).        04-05-2016

Verleende omgevingsvergunning met planologisch strijdig gebruik waarbij tevens sprake is van een bouwactiviteit (art. 2.1lid 1 sub c en art. 2.1, lid 1 sub a WABO)

Bussum:
Heuvellaan 20: Plaatsen dakkapel dakvlak zijgevel woning.        04-05-2016

In het gele kader op deze pagina leest u hoe u bezwaar kunt indienen.
Verlengingsbesluit voor de proceduretermijn van de omgevingsvergunningen

Naarden:
Rubenslaan 39: Plaatsen twee kozijnen zijgevel woning. 04-05-2016

Muiden en Muiderberg:
t.h.v.Rijksweg 15: Kappen boom langs Kanaaldijk West. 26-04-2016

Het indienen van een bezwaar is niet mogelijk op een verlengingsbesluit. Dit is pas mogelijk nadat de aanvraag is verleend.

Verleende APV vergunningen:

De burgemeester / het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren, ieder voor zover bevoegd, maken bekend de volgende vergunning(en)/ontheffing(en) te hebben verleend voor:

Ontheffing voor een fietscrosswedstrijd nabij de Lorentzweg te Bussum
Aan de Fietscrossclub de Kombocht is een ontheffing incidentiele festiviteit verleend op 2 mei 2016 op grond van artikel 4.3 van de Algemene Plaatselijke Verordening 2016 voor ontheffing van de voorgeschreven geluidsvoorschriften ten behoeve van een fietscrosswedstrijd. De wedstrijd vindt plaats op zondag 15 mei 2016 te Bussum.

Plaatsen twee aggregaten en brandstoftanks te Bussum
Aan Liander Infra Oost N.V. is een vergunning en ontheffing verleend op 17 april 2016 op grond van artikel 2.10 en artikel 4.6, lid 2 2 van de Algemene Plaatselijke Verordening 2016 voor het plaatsen van twee aggregaten en brandstoftanks van 23 tot en met 27 mei 2016 op de rotonde Huizerweg/Laarderweg/Landstraat in Bussum.

Het houden van een loterij voor Warchild te Naarden
Aan Golfen voor Warchild is een vergunning verleend op 2 mei 2016 op grond van artikel 1, onder a, juncto art. 3, eerste lid van de Wet op de kansspelen voor het houden van een loterij. De loterij vindt plaats op 27 mei 2016 in het Naarderbosgebouw, IJsselmeerweg 100 in Naarden.

In het gele kader op deze pagina leest u hoe u bezwaar kunt indienen.

Aanleggen gehandicaptenparkeerplaats Ruysdaellaan te Muiderberg
Namens burgemeester en wethouders van Gooise Meren is besloten om op de Ruysdaellaan te Muiderberg een op kenteken gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen. Hiervoor is een verkeersbesluit genomen.

In het gele kader op deze pagina leest u hoe u bezwaar kunt indienen.

Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens
Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met:

*        De Meerweg te Bussum: het aanwijzen van een stopverbod op de Meerweg ter hoogte van de entree van de Brandsmaschool.
*        Vlietlaan te Bussum: het aanwijzen van een gehandicaptenparkeerplaats op de Vlietlaan in Bussum aan te wijzen tegenover nummer 56.
*        Veldweg te Bussum: Aanwijzen parkeerplaatsen Veldweg als betaald parkeerplaatsen.

In het gele kader op deze pagina leest u hoe u bezwaar kunt indienen.

Melding Activiteitenbesluit:
Er is een meldingsformulier Activiteitenbesluit ontvangen voor:
- Muiden, Noordpolderweg 8; het veranderen van het bedrijf Maatschap Nell Muiden

Deze bekendmaking heeft uitsluitend een informatief karakter. Deze bedrijven hoeven geen vergunning aan te vragen, omdat voor hen landelijk vastgestelde voorschriften gelden. Er zijn daarom geen mogelijkheden om bezwaar te maken. Desgewenst kunt u de stukken inzien bij de publieksbalie in het gemeentehuis van Bussum.

Bezwaar indienen
Belanghebbenden kunnen zes weken na bekendmaking een bezwaar indienen. Het bezwaarschrift moet schriftelijk, gemotiveerd en ondertekend ingediend worden bij burgemeester en wethouders. De werking van de verleende vergunning/besluit wordt door het indienen van een bezwaarschrift niet geschorst. Wanneer u de werking wilt laten schorsen kunt u een verzoek om een voorlopige voorziening aanvragen bij de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Zie voor meer informatie op gooismeren.nl/ klacht-bezwaar-en-beroep.

Let op: bekendmaking van de vergunning/besluit en publicatie van de vergunning/besluit vindt niet altijd op dezelfde dag plaats.

Kennisgeving beschikking

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Uitgebreide voorbereidingsprocedure

Burgemeester en wethouders van gemeente Gooise Meren maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht vergunning gedeeltelijk hebben ingetrokken:

Voor : de omgevingsvergunning met nr. 4108.02225, d.d. 25 augustus 2008, vanwege het verwijderen van de LPG tank
Aanvrager : Esso Express Bussum
Locatie : Brinklaan 19A te Bussum
Datum besluit: 28 april 2016

Naar aanleiding van de ontwerpbeschikking zijn geen zienswijzen naar voren gebracht. De beschikking is niet gewijzigd ten opzichte van de ontwerpbeschikking.

De aanvraag, de beschikking en de bijbehorende stukken liggen vanaf donderdag 12 mei 2016 tot en met woensdag 22 juni 2016 ter inzage, bij de Gemeente Gooise Meren, Brinklaan 35 te Bussum tijdens werkdagen van 8:30-12:00 uur.

Tevens zal de beschikking voor een ieder toegankelijk zijn via de gemeentelijke website. Tegen de beschikking kan vanaf vrijdag 13 mei 2016 tot en met donderdag 23 juni 2016 beroep worden ingesteld door:
*        Degenen die zienswijzen hebben ingebracht tegen de ontwerp beschikking.
*        De adviseurs die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid advies uit te brengen over de ontwerp beschikking.
*        Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingebracht tegen de ontwerp beschikking.
*        Degenen die een zienswijze willen inbrengen tegen de wijzigingen die bij het nemen van het besluit ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht.

De beschikking wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht tenzij gedurende die termijn beroep is ingesteld en een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan. De beschikking wordt niet van kracht voordat op dat verzoek is beslist. Het beroepsschrift moet in tweevoud worden ingediend bij de Rechtbank Midden- Nederland, afdeling Bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht . Het verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling Bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Voor de indiening van een beroepschrift en een verzoekschrift is een griffierecht verschuldigd. Voor meer informatie over de procedure en de eventuele bijkomende kosten verwijzen wij u naar de gemeentelijke website.

GEMEENTELIJKE BELASTINGEN 2016

Burgemeester en wethouders van de Gooise Meren delen het volgende mee.

Het college van B&W heeft op 19 april 2016 de volgende besluiten genomen:
1. Beleidsregels automatische incasso Gooise Meren 2016.
2. Uitvoeringsregeling gemeentelijke belastingen Gooise Meren 2016.
3. Reglement kwijtschelding Gooise Meren 2016.
4. Beleidsregels ambtshalve vermindering gemeentelijke belastingen Gooise Meren 2016.
5. Beleidsregels bij ernstige ziekte standplaatshouders met vaste standplaats op de weekmarkt 2016.
6. Mandaatbesluit oninbare publiekrechtelijke vorderingen 2016.

De heffingsambtenaar van de Gemeente Gooise Meren heeft de volgende besluiten genomen:
1. Beleidsregels aanwijzing WOZ-belanghebbende Gooise Meren 2016.
2. Beleidsregels aanwijzing belastingplichtige Gooise Meren 2016.

Alle oude versies van deze besluiten (die zijn vastgesteld in de gemeenten Naarden, Muiden en Bussum) worden op 1 januari 2016 ingetrokken.

Deze besluiten zijn genomen om de belastingheffing en –invordering in de gemeente Gooise Meren in goede banen te leiden.

Inwerkingtreding/ter inzage
Deze besluiten treden in werking op de dag na die van de bekendmaking en werken terug tot 1 januari 2016. Deze besluiten liggen voor een ieder kosteloos ter inzage bij de Centrale Balie in het gemeentehuis, Brinklaan 35 te Bussum. De bekendmaking van:
* De besluiten, genoemd onder ad 1 tot en met 5 en van de heffingsambtenaar heeft plaatsgevonden door opneming in de algemeen verkrijgbare uitgave: 'gemeentelijke belastingverordeningen 2016 Gooise Meren' .
* Het besluit, genoemd onder punt 6 heeft plaatsgevonden door opneming in de algemeen verkrijgbare uitgave: 'Attributie, mandaat- en aanwijzingsbesluiten gemeentelijke belastingen van de gemeente Gooise Meren'.

Deze besluiten zijn binnenkort tevens te raadplegen op de landelijke website: www.officielebekendmakingen.nl.
Een ieder kan van deze besluiten een afschrift op verzoek ontvangen tegen betaling van € 0,40 per bladzijde.

Stichtingen halen taxus-snoeisel op voor bestrijding kanker

Heeft u een taxushaag? Lever dan ook dit jaar uw snoeisel in voor het goede doel. Van half mei tot eind september zamelen twee stichtingen in onze regio het taxus-snoeisel in om het aan te bieden ter verwerking voor medicatie tegen kanker.

Taxus behoort tot de inheemse naaldbomen en wordt in Europa vaak als haagplant gebruikt. Alleen jonge scheuten tot 15 cm lang bevatten de stof die gebruikt kan worden voor medicijnen tegen kanker. U kunt uw snoeisel vanaf half juni bij een van de scheidingsstations van de GAD afleveren. Al vanaf half mei kunt u uw snoeisel bij u aan huis laten ophalen door de Stichting Taxus Taxi. Om het u makkelijk te maken, biedt de stichting gratis Taxus Taxi tassen en knipzeilen aan. De tassen zijn online te bestellen en ook af te nemen bij Plantenmarkt Boskoop, Goyergracht Zuid 1B, Eemnes (aan de rand van Laren). Kijk voor alle informatie op taxustaxi.nl. Zie ook de website vergrootdehoop.nl van de gelijknamige stichting.

Deelname

Voor elke kilo opgehaald snoeisel ontvangt de regio Gooi- en Vechtstreek een vergoeding. Deze wordt besteed aan een goed doel dat in verband staat met de strijd tegen kanker. Zie hiervoor de website van de GAD.

Meepraten over bezuinigingen gemeente op 19 mei

Op donderdagavond 19 mei a.s. kunnen inwoners meedenken over de invulling van de grote bezuinigingsopgave van de gemeente Gooise Meren in de komende jaren. De bijeenkomst vindt plaats in het gemeentehuis (Brinklaan 35 te Bussum) en duurt van 19.30 tot 21.30 uur.

De gemeente Gooise Meren staat voor de opdracht om in de komende jaren op een begroting van 121 miljoen euro structureel 6,5 miljoen euro te bezuinigen. Het college wil de inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden bij de te maken keuzes betrekken. Zij kunnen deelnemen aan het inwonerspanel gooisemerenspreekt.nl en/of meepraten tijdens de bijeenkomst op 19 mei. Het college van B&W benut de uitkomsten van de bijeenkomst en het panel bij het formuleren van de bezuinigingsvoorstellen die aan de gemeenteraad zullen worden voorgelegd.

Aanmelden voor de bijeenkomst op 19 mei
Wilt u deze spannende en belangrijke bijeenkomst bijwonen? Dan kunt u zich aanmelden via een mail naar: communicatie@gooisemeren.nl.

Fairtrade koffiebreak op vrijdag 13 mei

Foto: Lianne de Bruijn

De gemeente GooiseMeren vindt duurzaamheid belangrijk en wil graag Fairtrade gemeente worden. We roepen de inwoners op om mee te doen aan de Coffeechallenge met Fairtrade koffie op vrijdag 13 mei tijdens de landelijke Fairtradeweek.

Beleef de smaak bij de Fairtrade winkeliers (te herkennen aan het logo) in Gooise Meren en tijdens de biomarkt op het Julianaplein in Bussum. Le Perron en de Wereldwinkel schenken Fairtrade koffie. Wat ervaar je bij het drinken van deze koffie? Je kunt je reactie achterlaten op fairtradegooisemeren.nl en een Fairtrade prijs winnen. Op de website vind je meer informatie over Fairtrade en leuke acties.

Voordracht voor Koninklijke onderscheiding 2017: vóór 15 juli indienen

Op woensdag 27 april 2017 vindt de jaarlijkse uitreiking plaats van Koninklijke onderscheidingen. In aanmerking voor een onderscheiding komen onder meer inwoners die zich al vijftien jaar of langer intensief inzetten als vrijwilliger. Wilt u iemand voordragen? Hieronder lichten wij toe hoe dat in zijn werk gaat.

Voor het indienen van een voordracht is een formulier beschikbaar. Dit vindt u op onze website gooisemeren.nl. In het zoekvenster op de homepage tikt u 'onderscheidingen' in en dan komt u terecht bij de informatie over Koninklijke onderscheidingen en bij het formulier. U kunt het formulier online invullen en opsturen. U kunt het formulier ook downloaden, met een pen invullen en daarna sturen naar: Gemeente Gooise Meren, t.a.v. de afdeling Besluitvorming en Representatie, Postbus 6000, 1400 HA Bussum. Mailen kan ook:
sbr@gooisemeren.nl.
Heeft u geen internet?

Beschikt u niet over internet? Dan kunt u het formulier opvragen bij de afdeling Besluitvorming en Representatie, tel. 035 207 04 51 / 207 04 49.

Uiterlijke datum van indienen
De behandeling van een voorstel vergt behoorlijk wat tijd. Verschillende instanties, waaronder de gemeente, de provincie en het Kapittel der Civiele Orden zijn er bij betrokken. Daarom ontvangen wij uw voordracht graag uiterlijk 15 juli a.s.
Twijfelt u over uw voordracht?
Bent u er niet zeker van of uw kandidaat in aanmerking komt voor een onderscheiding? Neem dan contact op met de afdeling Besluitvorming en Representatie, tel. 035 207 04 51 / 207 04 49. Ook voor andere vragen over Koninklijke onderscheidingen kunt u hier terecht.

Vertrouwelijkheid staat voorop!
Niet ieder voorstel resulteert uiteindelijk in de toekenning van een lintje. De voorbereiding moet dan ook op strikt vertrouwelijke wijze plaatsvinden. Dat kan teleurstelling voorkomen. Maar ook wanneer de onderscheiding wel wordt toegekend, is het van groot belang dat dit tot het laatste moment voor de ontvanger een verrassing blijft.

Brug Oud Blaricumerweg half juli weer open

In opdracht van de gemeente Gooise Meren wordt sinds eind maart gewerkt aan het versterken van de boogbrug en het vervangen van twee fietsbruggen op de Oud Blaricumerweg in Naarden. Half juli gaat de brug weer open.

Helaas moesten de werkzaamheden enkele weken worden stilgelegd. De fundering van de brug bleek af te wijken van de meer dan honderd jaar oude ontwerptekeningen. De brug dateert uit 1904. Er moesten nieuwe constructieberekeningen en nieuwe constructietekeningen gemaakt worden. Dit heeft extra tijd in beslag genomen. De nieuwe planning is dat de brug in de week van 11 juli weer kan worden opengesteld voor het verkeer. Tot die tijd blijven de huidige wegomleidingen van kracht.

Overzicht elektrische laadpalen Gooise Meren

Op dit moment zijn er in Gooise Meren 24 openbare laadpalen voor elektrische auto's. Hieronder ziet u een overzicht per woonplaats.

Bussum

• Raadhuisplein
• dr. A. Kuyperlaan bij Spant
• parkeerterrein Veldweg
• Van 't Hoffweg
• Meentweg nabij de Nieuwe 's Gravelandseweg
• Huizerweg bij Huize Godelinde
• Meerweg
• Brediusweg nabij Paulus Potterlaan
• Boslaan
• Zwaluwlaan nabij de Ceintuurbaan
• Sportcentrum De Zandzee / Zwembad
• Lange Heul nabij Zanderijweg

Naarden

• Vermeerlaan
• parkeerterrein Lunet
• Kooltjesbuurt
• Kolonel Michaelstraat
• parkeerterrein Jan ter Gouwweg
• Adriaan Dortmansplein
• parkeerterrein Pater Wijnterlaan

Muiden

• Weesperweg
• De Blauwe Wereld
• Kazerneplein
• Singelstraat

Muiderberg
• G.A. Heinzeplein

Wereld BBQ Bussum

Zondag 29 mei is de Wereld BBQ in Bussum er weer. Vanaf 15.00 uur tot 19.00 uur op de Groene Long hoek Ceintuurbaan/de Ruijterlaan. Dit gezellige festival voor alle inwoners van Bussum is gratis toegankelijk.

Bij de vele kraampjes op het veld proeft u heerlijke gerechten uit diverse landen. Voor € 1,- of € 1,50 en bij de bar kunt u drankjes kopen. Jong en oud, Noord en Zuid, iedereen is welkom. Kleedjes, strandstoelen en tafels neemt u gewoon mee. Voor kinderen zijn er diverse spelletjes en een springkussen.

Samenzijn en kunstwerk
Door samen te eten, te drinken en muziek te maken leer je elkaar beter kennen. Hiervoor heeft de organisatie een levensgroot kunstwerk bedacht dat tijdens het festival de verbindingen tussen inwoners visualiseert. Hoe? Dat blijft een verrassing!

Gemeente Gooise Meren lanceert check energiesubsidie

Bent u bezig met het verduurzamen van uw woning en gaat u energiebesparende maatregelen toepassen? Doe de subsidiecheck via duurzaambouwloket.nl/subsidieregelingen.

Geef aan welke maatregelen u wilt gaan toepassen en ontdek of er landelijke / regionale / lokale subsidieregelingen beschikbaar zijn. De adviseurs zoeken het voor u uit! Heeft u vragen over de subsidie of wilt u meer informatie en advies over een maatregel? Laat u gratis en onafhankelijk adviseren door te mailen naar info@duurzaambouwloket.nl of te bellen naar 072 743 39 56.

Gemeentehuis dicht op 16 mei

Vanwege Tweede Pinksterdag is het gemeentehuis op maandag 16 mei dicht. Dit geldt ook voor Wijzer en voor de servicepunten in Muiden en Naarden.

'Hulp aan goede doelen dichter bij huis, in plaats van in Afrika'

Vorig jaar werd met het VeiligCulinair 20.000 euro opgehaald voor Stichting Jarige Job.

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen of clubs die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Lions Club Gooise Meren.

door Yvette de Vries

MUIDERBERG - De Lions Club Muiden-Weesp-Vechtmond heet vanaf nu Lions Club Gooise Meren. Een nieuwe naam die de binding met de gemeente benadrukt en meer zichtbaarheid. Dat is waar deze Lions Club voorlopig haar pijlen op richt om meer bekendheid te krijgen. Naast allerlei activiteiten om geld in te zamelen voor (lokale) goede doelen uiteraard, want dat is het voornaamste doel van serviceclubs als de Lions.

Het Herengracht diner in Muiden.

Jaarlijks wordt er zo'n 30.000 euro opgehaald met allerlei activiteiten

De Lions Club is het hele jaar actief met het inzamelen van geld waarmee ze voornamelijk regionale en lokale doelen steunt. Eén keer per jaar is er een groot evenement, waarvan de opbrengst meestal naar een landelijk doel gaat. Voor dit jaar is de keuze gevallen op de stichting KNGF Geleidehonden. Ze hopen deze stichting in juli een cheque van zo'n euro 20.000 te kunnen overhandigen. Eenzelfde bedrag als stichting Jarige Job vorig jaar uit handen van het clubje heren ontving.

Midsummer Festival
Vincent Knoops, één van de Lions leden, vertelt hoe ze dat geld dit jaar denken in te zamelen. "Op 2 juli is er het Goois Midsummer Festival. Een festival met muziek, goed eten en drinken - verzorgd door de lokale horeca -, en een middagvullend programma." De inhoud van het programma houden ze nog even geheim, dat wordt over enkele weken onthuld. De plek waar het festival gaat plaatsvinden wil hij wel alvast prijsgeven. "De tuin van voormalig klooster Mariënburg aan de Brinklaan in Bussum", vertelt Knoops trots. "Een unieke locatie." Voor de mannen van de Lions is het hard werken die dag. "We lopen echt van alles te regelen en het is allemaal liefdewerk-oud-papier", benadrukt hij. "Er blijft niets aan de strijkstok hangen."

Vaartocht over de Vecht
Maar al zijn ze druk met de voorbereidingen van het 'hoofdevenement', ook de kleinere inzamelingsactiviteiten en evenementen die ze door het jaar heen organiseren krijgen in de aanloop naar het Midsummer Festival aandacht. Zo was er afgelopen vrijdag een vaartocht voor kankerpatiënten over de Vecht. Dit is een uitje dat weliswaar landelijk georganiseerd wordt door Stichting Vaarkracht, maar de vaartocht over de Vecht met patiënten die hier in de buurt wonen kan al jarenlang rekenen op steun van de Lions Club Gooise Meren. Het doel is kankerpatiënten een mooie dag te bezorgen op het water. Knoops: "De patiënten en begeleiders verzamelden zich bij de Koninklijke Nederlandse Zeil- en Roeivereniging in Muiden, waar ook de schippers en schepen van de Vereniging Cruiservaarders klaarstonden."

'Het is misschien een druppel op de
gloeiende plaat'

Lokale doelen
Richtte de Lions Club Gooise Meren zich vroeger vooral op goede doelen in het buitenland, zoals waterputten in Afrika, tegenwoordig zoeken ze het dichter bij huis. Een bewuste koerswijziging, omdat er ook veel zaken in Nederland zijn die om aandacht vragen. Knoops: "We besloten onze pijlen op doelen in Nederland te richten." Stichting Jarige Job en KNGF Geleidehonden zijn daar mooie voorbeelden van.

Organisatie

Wereldwijd zijn er 46.000 Lions clubs met maar liefst 1,4 miljoen leden. De Lions club Gooise Meren is opgericht in 1984 en heeft altijd een stabiel ledenaantal van 22 gehad. Wat ongeveer het gemiddelde is voor deze serviceclubs. Ambitie om veel groter te groeien hebben ze niet. Ze zetten in op maximaal 26 leden, vanwege het persoonlijke karakter. Voor meer info: lionsmuiden@gmail.com.

Schuldhulpmaatje
Om de binding met de regio te versterken zoeken ze naast de landelijke goede doelen ook bewust naar lokale initiatieven en goede doelen. Knoops vertelt dat ze twee jaar geleden hiervoor de gemeente Muiden hebben benaderd. De respons liet even op zich wachten, maar uiteindelijk kwam er een mooi lokaal doel uit: Schuldhulpmaatje Muiden-Weesp.

Deze organisatie geeft deskundige hulp aan mensen die in de schulden zitten en mag zich inmiddels tot de vaste kern van goede doelen van de Lions Club Gooise Meren rekenen. Schuldhulpmaatje ontvangt een deel van de ruim 10.000 euro die jaarlijks met allerlei kleine evenementen en inzamelingsacties wordt opgehaald. Ook Amaris Florisberg, het lokale verzorgingshuis staat op de lijst van 'vaste' goede doelen. Jaarlijks wordt daar een kerstdiner gekookt voor de bewoners. "Een hele klus, maar een van onze leden is gewend om voor 100 mensen te koken, dus die draait daar zijn hand niet voor om, en wij helpen allemaal mee in de bediening", licht Knoops toe.

Wijn en oud ijzer
Geld om dit alles te bekostigen wordt bijvoorbeeld ingezameld door de verkoop van wijn. Van elke verkochte fles vloeit er maar liefst één euro rechtstreeks in de kas van de serviceclub. Wijnverkoop ligt wat voor de hand bij een club als de Lions; maar het inzamelen van oud ijzer, daarmee associeer je deze 'vriendenclub' niet zo snel. En toch doen ze dat ook en het schijnt nog behoorlijk wat op te leveren.

Vriendenclub
Knoops zelf is nu zo'n vijf jaar lid van de Lions Club. Hij kende het wereldje van de serviceclubs al wat langer. Zo werkte hij jarenlang in het buitenland en daar ontdekte hij dat het een leuke manier was om snel in contact te komen met andere mensen en ook en passant ook nog iets voor de maatschappij te kunnen betekenen. "Ik vind het belangrijk dat je in je jachtige bestaan nog dingen doet voor je omgeving. Ik krijg veel voldoening van die blije gezichten", vertelt hij. Toen hij vijf jaar geleden in Muiderberg kwam wonen meldde hij zich dan ook vrijwel direct aan bij de Lions Club. Ze komen twee keer per maand samen in een lokale uitspanning, waar ze samen eten en vergaderen. "Supergezellig." Hij stelt dat wat ze jaarlijks inzamelen en doneren misschien een druppel op de gloeiende plaat is. Maar wel een die enorm gewaardeerd wordt door de mensen en organisaties die ze zo kunnen steunen.

MiddagWandel4Daagse60+

Kom zaterdag in beweging op het NK beweegtegels. Foto: Bob Awick

Wandelingen in Bussum 14.00 uur

Op woensdag 11 mei, donderdag 12 mei en vrijdag 13 mei kunnen oudere wandelaars nog meedoen aan de BussumseMiddagWandel4Daagse60+. Tussen 14.00 uur en 16.15 uur kunnen er twee mooie routes worden gewandeld. Elke middag is het start- en finishpunt ergens anders. Een wandeling is 2,5 of 5 kilometer. De routes zijn ook geschikt voor mensen met een rollator of mensen die gebruikmaken van een rolstoel. Vrijwilligers staan klaar. Op de derde dag verzorgt de Historische Kring Bussum uitleg bij bijzondere gebouwen die dan op de route staan. Deelnemers eindigen die dag bij de poffertjeskraam aan de Landstraat. Deelnemen kan aan één, twee of drie wandelmiddagen. Voor informatie: 035-6915301.

vanaf woensdag 11 mei

Studeerruimte Bibliotheek

Bibliotheek Bussum 10.00 uur

De bibliotheken stellen extra studeerruimte ter beschikking.

donderdag 12 mei

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Iedereen is welkom om te komen spelen. Info: 035-6915346.

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86.

vrijdag 13 mei

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Biljarten voor beginners en gevorderden.

Theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Schoenenverkoop

De Palmpit 14.15 uur

Voor senioren door schoenhandel B. Donjacour.

zaterdag 14 mei

Mediumschap workshop

nimis 10.00 uur

Workshop over mediumschap, spirituele wereld, energieën en meer.

Repair Café Bussum

Denksportcentrum Bussum 10.00 tot 13.00 uur

Nieuwe editie aan de Nieuwe Englaan 6. Bezoekers zijn welkom om samen met de reparateurs kleine defecten te repareren aan kledingstukken, tassen, huisraad en huishoudelijke apparaten en fietsen.

Inloop

De Palmpit 10.00 tot 11.30 uur

Elke zaterdagochtend is er inloop aan de Koekoeklaan 3.

NK beweegtegels

Jac. P. Thijssepark 65 12.00 uur

NK beweegtegels is voor iedereen toegankelijk, kosten 2 euro. Tijd: 12.00 tot 16.00 uur. Meer info op facebook.com/beweegtegels.

zondag 15 mei en maandag 16 mei

Activiteiten Vestingmuseum

Vestingmuseum

Het Vestingmuseum heeft op zondag Schuttersdag. Kom kijken hoe een kanon wordt geladen en hoe onze speciale eenheid van knappe soldaten de schoten lost. Houd je oren maar dicht, want het kanon buldert. Leer tijdens het bezoek aan het museum over de vestingstad en haar verleden. Zie hoe de soldaten leefden. Tweede pinksterdag staat in het teken van de traditionele oud-Hollandse kinderspelen: hoepels, stelten, groot dominospel, stokpaard, ringwerpen, spiegelspeurtocht kist, hoefijzergooien etc. En er is een tingieter. De kinderen mogen hem helpen om de figuurtjes te verven.

Stadswandeling

Utrechtse Poort 12.30 uur

De gidsen van de Vereniging Vestingstad Naarden nemen bezoekers mee voor een interessante stadswandeling. De wandeling duurt ongeveer 5 kwartier. Kaartjes verkrijgbaar vanaf 12.15 uur. Prijs volwassenen € 3,-, kinderen vanaf 12 jaar € 2,-.

maandag 16 mei

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

Info: 0294-880155

Muzikale middag

De Palmpit 14.30 uur

Optreden in de Palmpit aan de Koekoeklaan door het koor Bellefleur uit Naarden o.l.v. de Noorse dirigente Gro Rapstad met pianobegeleiding van Karin Bouwmeester. Het repertoire gaat van lichtklassieke en religieuze liederen, Nederlandse en Engelstalige volksliedjes tot musicals. Entree € 4,-.

Open eettafel

De Palmpit 16.30 uur

Elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86.

dinsdag 17 mei

Themaochtend ontwikkelingen van A1 en A6

Bibliotheek Naarden 10.00 uur

Rijkswaterstaat werkt tot 2020 aan de verbreding van de A1/A6 tussen de knooppunten Diemen en de aansluiting Almere Havendreef. Meer informatie: www.bibliotheekgooienmeer.nl. Iedereen is welkom.

Instuifbridge voor beginners

Denksportcentrum Bussum 13.30 uur

Deze instuif is bedoeld voor bridgers die 1 of 2 cursussen gevolgd hebben. U kunt zich als paar of alleen inschrijven.

Workshop reisnotities

Comello-Art Atelier 14.00 uur

Workshop reisnotities, om bijvoorbeeld in woord en beeld een dagboek bij te houden. Inschrijven via www.comello-art.nl.

Lezing

Antonius Hof 14.30 uur

Natuurlezing met mooie beelden door vogelkenner Roel Huizenga over watervogels.

Inloopspreekuur Rechtswinkel

De Palmpit 19.30 uur

Bij de Rechtswinkel kan iedereen terecht voor juridische vragen. Neem alle schriftelijke gegevens mee naar het spreekuur voor een goed advies.

Workshop

Atelier Ton de Kruijk 19.30 uur

Workshop portret tekenen bij Atelier Ton de Kruijk. Info en aanmelden: www.tondekruijk.nl.

woensdag 18 mei

Fietstocht

De Palmpit 10.00 uur

Vanaf de Koekoeklaan 3 wordt een lange fietstocht van ± 55 km gehouden met bestemming IJburg en Gaasperplas. Start om 10.00 uur, einde om ± 17.00 uur. Onderweg wordt twee keer een koffiestop gehouden. Lunchpakket mee. Deelname is gratis en op eigen risico.

ANBO kunstlezing

Wilhelminakerk 10.30 uur

Henk Roos spreekt over 'Van eeuwige boeddha's en het vlietende leven', thema: 'Japanse kunst en cultuur', over de invloed van bekende kunstenaars zoals Van Gogh en Loyd Wright. Kosten 4 euro voor leden van de ouderenbonden en 5 euro voor niet-leden.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Jeu-de-boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur


Theemiddag

WOC Spieghelwijck 14.00 uur


Schakeldiner

De Schakel 17.00 uur


Mindfulness met Muziek

Praktijk Piith 19.30 uur


donderdag 19 mei

Thema-avond: 'Van Haat naar Hoop'

Bibliotheek Bussum 20.00 uur

Een persoonlijk verhaal over de geschiedenis en toekomst van Burundi door Seconde Nahayo uit Burundi en Han le Nobel, voormalig medewerker van verschillende NGO's in Afrika. Onder de titel 'Hutu's en Tutsi's, van Haat naar Hoop' voert een Bussumse Burundese het publiek door de recente geschiedenis van het Centraal-Afrikaanse Burundi aan de hand van haar eigen levensverhaal. Met inleiding door de Nederlandse (tropen)arts Han le Nobel. Aanmelden: info@bibliotheekgooienmeer.nl.

Plannen postcoderoos Naarden/Bussum

Stadskantoor Naarden 20.00 uur

Aanzienlijk minder betalen voor eigen stroom. Kom meer te weten over hoe dit kan. Paticulieren en ondernemers krijgen de mogelijkheid te investeren in een collectief zonnestroompoject en de kosten terug te verdienen doordat zij aanzienlijk minder betalen voor hun eigen stroom.

Filmhuis Bussum

'Brooklyn'.

*TRUMBO schreef het scenario van onder andere ROMAN HOLIDAY, maar kwam vanwege zijn politieke overtuiging op de zwarte lijst van communistenjager McCarthy. Een aangrijpend drama dat licht werpt op een van de donkerste hoofdstukken in de geschiedenis van Hollywood.
*EL CLAN over duistere praktijken en gecompliceerde onderlinge relaties van een ogenschijnlijk doodnormale Argentijnse familie.
*BROOKLYN is een romantisch drama over een Iers immigrante in de jaren 50 in de VS.
*In KRIGEN besluit een commandant in Afghanistan tot een actie om een gewonde soldaat te redden.
*Documentairemaker Michael Moore maakt een humoristische vergelijking tussen het Amerikaanse en het Europese overheidsbeleid in WHERE TO INVADE NEXT.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor een breed publiek.
*FAMILIEFILMS: In SHAUN HET SCHAAP: DE FILM bedenkt Shaun een plan om naar de grote stad te gaan.

Vooraankondiging
*JA ZUSTER, NEE ZUSTER - Sing-A-Long filmvoorstelling op zaterdagavond 21 mei in de Grote Kerk van Naarden.

Versa vrijwillgerscentrale

*Amaris Florisberg in Bussum zoekt invallers voor als een vrijwilliger niet kan komen. Samen met de beroepskracht bent u verantwoordelijk voor de koffie en/of lunch voor onze bewoners.

*Wijkcentrum Scan Naarden zoekt gastheren of vrouwen die een ochtend of middag in de week achter de bar willen staan en de bezoekers en cursisten willen voorzien van koffie of thee.

*Amaris Florisberg, tijdelijk in Mariënburg Bussum, is op zoek naar mannelijke vrijwilligers die op de psychogeriatrische afdeling activiteiten kunnen doen met onze mannelijke bewoners.

BFC zegt zondag vaarwel met zege

Na 96 jaar geen zondagvoetbal meer aan Meerweg

Nog een laatste teamfoto na afloop. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het gaf voor spelers en vaste toeschouwers langs de kant een beetje een vreemd gevoel, maar afgelopen weekend rolde er aan de Meerweg voor het allerlaatst een voetbal op zondag. Althans, als het gaat om het eerste elftal van BFC.

De Bussumse voetballers maken volgend jaar de overstap naar het zaterdagvoetbal en sloten het hoofdstuk 'zondag' afgelopen weekend passend af met een leuk cadeau: een afgetekende 6-2 zege op streekgenoot Nederhorst.
Vanaf de aftrap was goed te merken dat BFC van plan was de trouwe bezoekers op de zondag nog één keer een leuke pot voetbal voor te schotelen. BFC zocht meteen de aanval en kreeg al snel enkele kansen. Vooral de eerste fase van het duel kon Nederhorst nog goed meedoen, maar BFC zorgde voor het meeste gevaar. BFC-spelers Olivier Blaauw en Tjerk Posthuma kregen al snel goede kansen om BFC op voorsprong te zetten, maar het ontbrak net aan wat scherpte.

Halverwege de eerste helft had BFC meer succes en kwamen de Bussumers op voorsprong. BFC'er Mitchel Heerschop schoot een rebound raak nadat de keeper van de tegenstander eerst nog een schot van Olivier Blaauw kon keren. Na de treffer werd BFC sterker, maar het vergat lang verder door te drukken. Dat zorgde er weer voor dat Nederhorst kansen kreeg, maar BFC redde tot twee keer knap. Vlak voor rust kon BFC toch verder weglopen: eerst scoorde Dico Knevel met een bekeken schot de tweede Bussumse goal en op slag van rust kon Joeri Ebbelaar na een corner de 3-0 maken.

BFC'er Olivier Blaauw benoemd tot Speler van het Jaar

Na rust bleef BFC met vlagen heer en meester op het veld en kwamen er steeds kansen. Na een uur voetballen kwam de volgende Bussumse treffer: als zo vaak de laatste weken maakte aanvoerder Dico Knevel geen fout na het aanleggen voor een vrije trap. De expert schoot weer raak.

Met de afgetekende voorsprong op zak leek BFC het af en toe wel te geloven en begon het meer fouten te maken. Dat had tot gevolg dat Nederhorst twee tegentreffers kon maken en daarmee even de hoop had om terug te kunnen komen. BFC rechtte echter weer de rug en nam de hoop van de tegenstander meteen weg. Eerst kon topscorer Tjerk Posthuma scoren, vervolgens leverde een goede aanval langs jeugdspeler Jostein Ohm en Olivier Blauw nog een treffer van Dico Knevel op. Al met al een terechte en afgetekende zege voor BFC. BFC'er Olivier Blaauw werd na afloop door de supporters benoemd tot Speler van het Jaar.

Komende week speelt BFC echt voor het allerlaatst op zondag: BFC gaat dan naar Almere voor het treffen met Waterwijk.

SDO verspeelt zege, wel goede zaken

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Gemengde gevoelens afgelopen weekend voor de voetballers van SDO. De Bussumse hoofdklasser verspeelde op het allerlaatste moment met 2-2 een zege tegen De Dijk, maar ontsteeg met het punt wel de gevarenzone.

SDO speelde goed en startte sterk aan het duel. Al snel kreeg SDO een levensgrote kans toen Maikel van Latum zomaar door kon lopen. Het schot van de Bussumer was echter te zwak, maar de kans was wel de opmaat naar meer. SDO kon met een paar goede aanvallen voor gevaar zorgen en kwam voor rust op een voorsprong toen Van Latum wel raak schoot na een corner van Desley Groenewege. Na rust deed SDO de boel op slot en probeerde de tegenstander het spel te maken. De beste kansen waren wel voor de Bussumers, maar scherpte ontbrak. De tegenstander kon met een treffer terugkomen, maar daarna rechtte SDO de rug weer. Vlak voor de slotfase kon Veirano Slager de tweede Bussumse goal maken na een pass van Rowell van der Meer. SDO leek daarmee af te stevenen op een zege, maar moest op het allerlaatste moment toch genoegen nemen met één punt.

SDO maakte met dat punt wel de achterstand op concurrent EDO goed en staat daar nu even boven de gevarenzone. Komend weekend speelt SDO haar laatste duel. Wordt er gewonnen, dan speelt SDO volgend jaar weer hoofdklasse.

Honkballers HCAW kunnen recordfeestje geen extra glans geven

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het was afgelopen weekend een waar honkbalfeest rond de velden van HCAW vanwege het recordduel dat de Bussumse club speelde. De honkballers startten zaterdag voor de 1750e keer aan een hoofdklasseduel, meer dan welke ploeg dan ook. Er was zaterdag dan ook van alles te doen.

De Bussumse honkballers zelf konden het feestje geen extra glans geven: er werd zaterdag met 4-8 verloren. De andere twee duels verloren de Bussumers eveneens. Het werd donderdag 7-14, zondag werd het 9-2. Na afgelopen weekend staat HCAW nog steeds op de voorlaatste plaats, maar heeft het wel de duels tegen de twee sterkste teams van het klassement achter de rug. Vanaf morgen speelt HCAW tegen Vaessen Pioniers. Dan moet HCAW weer proberen het goede gevoel van de eerste twee duelreeksen terug te vinden.

Bussumse hockeyers te sterk voor Laren

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met een zege tegen streekgenoot Laren hebben de hockeyers van Gooische het hockeyjaar afgelopen weekend met een goed gevoel afgesloten. De Bussumers versloegen de beter geklasseerde Laarders met 2-0.

De Bussumers hockeyden een stuk sterker en kwam op voorsprong door een doelpunt van Junior Schilte. Na rust werd de voorsprong verdubbeld door een treffer van Floris Bakker.

Met de zege van afgelopen weekend wordt Gooische knap zevende.

Nederlaag hockeysters
De hockeysters van Gooische hebben afgelopen weekend hun laatste duel van het jaar verloren. De geplaagde Bussumse ploeg verloren met 2-1 van Gron. Studs.

Het voornaamste probleem van de Bussumse vrouwen was het probleem dat de laatste weken al zo veel punten kost: er wordt amper gescoord. De ploeg bleek wederom te zwak. Gooische kwam nog wel op voorsprong, maar verspeelde daarna de punten.

Groot feest voor Allen Weerbaar

BUSSUM - Het was afgelopen weekend groot feest voor de voetballers van Allen Weerbaar. De Bussumse voetballers waren al een paar weken zeker van de eerste plaats, maar hadden deze week pas hun kampioensfeestje gepland.

Feest werd het zeker. De Bussumers trakteerden de vaste toeschouwers op een hele reeks aan doelpunten: tegenstander JSV/Nieuwegein werd met 10-3 aan de kant gezet. Allen Weerbaar kwam echter pas los nadat het met 1-3 achter kwam te staan. Daarna kenden de Bussumers geen enkel probleem met de tegenstander. Kans na kans golfde naar de goal van de tegenstander: JSV/Nieuwegein werd geheel van het veld gespeeld. De Bussumse doelpunten waren van Ferhat Uysal (4x), Tarik Divarci (3x), Burak Dudukcu (2x) en Ibrahim Kavas.

NVC doet wat het moet doen

NAARDEN - Het gaat toch allemaal goed komen voor NVC. De eerst zo ploeterende Naardense tweedeklasser won afgelopen weekend met 3-1 van ZSGO/WMS en heeft klassebehoud zo goed als zeker gesteld. Sterker nog: de Naarders kunnen de play-offs om te promoveren nog halen.

NVC speelde afgelopen weekend goed tegen het sterke ZSGO/WMS. De Naarders startten nog stroef, maar waren na de eerste goal een stuk beter. Met vervolgens nog twee treffers, waarvan een door een benutte strafschop, werd afstand genomen van de Amsterdammers.

NVC weet volgende week of het mee mag doen aan de play-offs. Er moet hoe dan ook gewonnen worden van Hoofddorp.

Echtpaar Van Schaik-Natter 60 jaar getrouwd

Foto: Gemeente Gooise Meren

BUSSUM - Groot feest afgelopen week voor het Bussumse echtpaar Ton en An van Schaik-Natter. Het echtpaar was exact 60 jaar getrouwd. Locoburgemeester Gerben Struik kwam langs om namens de gemeente een bloemetje te brengen. "Het was heel erg leuk", laat Ton van Schaik weten. "We hebben een paar uur lekker gekletst en veel lol gehad. Het was afgelopen week hoe dan ook al feest, maar we hebben voor komend weekend nog een groot feest gepland. We staan uitgebreid bij onze trouwdag stil."

De Veerstraat kent elke Bussumer. Maar waar was de Veerkamp? Die stamt uit de tijd van de haven en Veerbrug. Simon Hendrik Veer was eigenaar van de gronden daar. Ook onbekend zijn de straatnamen Nieuwelaan en Jacob van Lenneplaan in Bussum. Toch zijn ze hier geweest. In dezelfde periode, dat het Wilhelminaplantsoen weer Veerkamp moest heten.

In februari 1942 moesten op last van de commissaris van Noord Holland de namen van levende leden van het koninklijk huis in het straatnamenregister worden veranderd. Waarnemend burgemeester P. de Lange stemt toe: Wilhelminaplantsoen wordt Veerkamp. Het Prinses Beatrixplantsoen gaat Willem de Zwijger-plantsoen heten en de Prins Bernhardlaan wordt Nieuwelaan.

Op de vertrouwde straatnaambordjes worden houten borden met de nieuwe naam geschroefd tot ergernis van een groot deel van de bevolking. In mei 1942 stuurt de kringorganisator van de N.S.B. in Nederland een klacht naar de burgemeester. Beginnend met "Volksgenoot" en eindigend met "Hou Zee". "In het Spiegel is een bord weggehaald en nu staat er weer "Prins Bernhardlaan". Vermoedelijke daders worden ook genoemd. De politie stelt na een diepgaand onderzoek vast, dat bord noch daders gevonden zijn.

Nog geen jaar later duiken er berichten op, dat naar Joden genoemde straatnamen ook veranderd moeten worden. Ambtenaren proberen in Bussum de boot af te houden, maar N.S.B.-burgemeester G. Nieuwenhuijs zet door. De lsaac da Costalaan zal voortaan Jacob van Lenneplaan heten, terwijl de Jozef Israëlslaan de naam A. M. Gorterlaan krijgt. Arnold Gorter was een kunstschilder, die leefde van 1866 tot 1933.

Onmiddellijk na de bevrijding, op 8 mei 1945, worden de bordjes weer 'verhangen'. Waarnemend burgemeester Caron geeft de directeur van Gemeentewerken opdracht de naambordjes direct in de oude staat terug te brengen. Het Wilhelminaplantsoen keert terug, evenals het Prinses Beatrixplantsoen, de Prins Bernhardlaan, de Isaac da Costalaan en de Jozef Israëlslaan.

Foto's: Klaas Oosterom

Bron: Voorlichtingsblad v.d. gemeente Bussum. Jrg 11 nr. 3. 1981.

Twee fietsers knallen tegen elkaar op kruispunt

Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - Een ongeluk tussen twee fietsers donderdag op de kruising van de Brediusweg met de Generaal de la Reijlaan. Een oudere vrouw (74) raakte gewond.

De vrouw botste hard tegen een vader en een jong jongetje op een tandem. Ze kwamen vanaf de Kromme Englaan en de Nieuwe Englaan.

Het jongetje en de vader waren vooral geschrokken, maar de vrouw kwam hard ten val. Enkele omstanders schoten meteen te hulp.

De vrouw moest met een ambulance worden afgevoerd naar het ziekenhuis voor verdere controle, maar haar verwondingen bleken mee te vallen. Ze mocht na de controle weer naar huis.

Kleuter aangereden door scooter

NAARDEN - Een jong meisje (6) heeft afgelopen zondag een vervelende smak gemaakt nadat ze werd aangereden door een scooter op de Amersfoortsestraatweg.

De kleuter zat met haar oma te wachten op de bus toen ze plots het fietspad op rende. Een tegemoetkomende scooter reed het meisje aan, waarna ze op de grond terechtkwam.

Het meisje moest met een ambulance mee naar het ziekenhuis. Ze liep door het ongeluk een hoofdwond op. Verder bleef de schade beperkt.

Bussumer raakt slaags

BUSSUM - Een Bussumse jongen heeft afgelopen vrijdag een paar rake klappen gegeven aan een wat jongere Muider. De Bussumer werd aangehouden.

De twee jongemannen raakten vanwege nog onbekende reden slaags aan de Laarderweg. Een van de klappen van de Bussumer was zo hard dat de andere vechtersbaas aan een forse zwelling behandeld moest worden.

Welke parkeerregels komen er?

GOOISE MEREN - Welke parkeerregels gaan er gelden voor de gemeente? En bovenal: wat gaat het kosten? De gemeenteraad neemt deze week voor het eerst de parkeernota onder de loep.

De gemeente moet gaan werken aan één parkeerreglement voor de gemeente Gooise Meren. Vandaag (woensdag) wordt eerst gesproken over algemene parkeerregels, twee weken later over alle parkeergelden.

De gemeente vertelde afgelopen jaar nog te verwachten dat de parkeerregels waar nu aan gewerkt gaat worden over anderhalf jaar gaan gelden. Dan wordt bekend of parkeren goedkoper of duurder wordt en waar je zomaar met je auto mag staan. Nu gelden alle oude parkeerregels nog.

De gemeenteraad praat vanavond vanaf 20.00 uur over parkeren.

Keizer Otto zit in het DNA van Tineke van den Born

Naardense gaf bijna 50 jaar gymles

Voor de laatste keer voor de groep. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

NAARDEN - Bijna 50 jaar is de Naardense Tineke van den Born turntrainster en bewegingsleidster geweest bij Keizer Otto. Ze rolde erin via haar schoonvader die destijds heel actief was bij de gymnastiekvereniging. Maar Tineke wordt dit jaar 69 en ze merkt dat het lesgeven steeds zwaarder wordt. "Sta je voor de groep, dan moet je 130 procent geven. Ik wil wel graag als deelneemster blijven. Dan kun je het ook ietsjes rustiger aan doen. Want als het aan mij ligt dan blijf ik de rest van mijn leven gymmen."

"Ik was een jaar of zes toen ik op gymles ging. Ik was niet de beste turnster. Ik zat altijd net naast de prijzen, er waren meiden die beter waren." Toen Tineke 20 jaar werd, stuurde haar schoonvader Bram van den Born haar op cursus zodat ze haar bevoegdheid kon halen om zelfstandig les te kunnen geven. Ze noemt haar stijl van lesgeven streng en rechtvaardig. "Zit je bijvoorbeeld in de selectie, dan vind ik ook dat je extra moeite moet doen."

Pubermeiden en ouderen
Ze gaf als gymnastiekleidster les in de Vestingschool en later in De Kroon, De Lunet en De Zwaaier. Vragend naar de leukste groep denkt Tineke direct aan de pubermeiden. "Daar heb ik altijd heel veel plezier aan beleefd. Ik trainde de B-selectie in de leeftijd 12 tot en met 18 jaar oud. Je kan met zo'n groep omgaan of niet. Dat is net zo met oudere mensen. Het spreekt je aan of niet. We spraken over liefdesverdriet en wat er in hun leven speelde. Je gaat er wel op een speciale manier mee om."

'Mijn stijl van lesgeven? Die is streng en rechtvaardig'

Herinneringen
Ze herinnert zich dat Keizer Otto vroeger een omnivereniging was waar men vijf verschillende sporten kon beoefenen. "Ik stopte met lesgeven voor B-wedstrijden, toen de omnivereniging ophield te bestaan. Dat is denk ik een jaar of 30 geleden." Andere mooie herinneringen heeft ze aan KO'65. "We vierden een jubileum met een grote circusvoorstelling op het sportveld waar alle groepen aan meededen. Het was een enorm evenement. Ik herinner mij De knots-oefeningen die we deden we op live-muziek van de band van mijn man Nico; The Rascal Routs. Ze pakt ondertussen een paar oude fotoboeken met alles over Keizer Otto erin. Veel zwart-witfoto's van tientallen meisjes in turnpakjes op het veld die samen een oefening doen. "De boeken zijn van mijn schoonvader geweest, het gaat op den duur naar het archief van de vereniging." Dan wijst ze op een foto van KO '70, het jaar dat het feest buiten werd gevierd op Nieuw Molen. "Kijk, er waren zelfs paarden bij. Dat waren mooie tijden."

Zorg
Van den Born stond niet alleen maar in de gymzaal, ze werkte ook altijd in de gezondheidszorg. Eerst in Naarderheem en later in de Marke in Huizen als activiteitenbegeleidster en welzijnscoördinator. "Ik ben een regelneef, altijd al geweest." Haar passie voor het werken met ouderen deelde ze dus niet alleen in haar professionele carrière, maar ook op sportgebied. "Ik vind het heel goed als senioren meer bewegen. Ik heb een clubje met ouderen vanaf 55 jaar en deze dames zitten al dertig jaar bij mij op les. Ik vind ouderen gewoon leuk", lacht ze. "Maar ze moeten wel werken. Als ze bij mij komen is de koffietijd voorbij. Het groepje is meer dan een verzameling leerlingen, het is inmiddels een vriendinnenclub geworden. We zijn heel sociaal en delen veel met elkaar."

'Het groepje is meer dan een verzameling leerlingen, het is een vriendinnenclub'

Sport en Egypte
Nog steeds is ze heel sportief. Een laatste gymclubje geeft ze nog tot juni les en daarnaast zit ze op ballet en in de zomer gaat ze graag fietsen en wandelen in de bergen. Maar haar grote passie is toch wel Egypte en alles wat met dat land te maken heeft. Als egyptofiel interesseert ze zich in de koningen, de bouwwerken, de hiërogliefen en nog veel meer. Het is een hobby die ze met haar man deelt en waar ze de komende periode veel tijd aan kan gaan besteden.

Brownie met ganache van Ben

Foto: Anthèl Reijnders

door Anthèl Reijnders

BUSSUM - Ben de Graaf is en voelt zich een echte banketbakker. Hij kookt ook niet, hij bakt! Het grote verschil met een kok zit 'm in de nauwkeurigheid.

Daar waar een kok gedurende zijn kookkunsten nog wat kan 'bijsturen' met smaakmakers, is het deeg van de bakker klaar zodra het de oven in gaat. Hij kan er dan niets meer aan veranderen. Daarom is Ben heel precies en wordt alles afgewogen. Hij controleert op temperatuur en textuur en houdt de timing in de gaten.

In beweging
Zo leert hij mij dat bij het mixen van de eierdooiers met de basterdsuiker de eierdooiers al 'in beweging' moeten zijn. Gooi je de ingrediënten bij elkaar zonder dat je direct met de garde roert, dan ontstaat er een chemische reactie die afbreuk doet aan de smaak.

Met deze uitgebreide kennis van zaken kan de brownie al bijna niet meer mislukken.

Door de ganache gaat tot slot een klein scheutje honing. "Net even anders", zegt Ben. "Dat is zó lekker, dat maakt het helemaal af."

Wereld BBQ
De Wereld BBQ is op 29 mei, van 15.00 tot 19.00 uur op de Groene Long van Bussum. Het recept voor de brownie van Ben de Graaf vindt u op onze website: www.bussumsnieuws.nl.

Grote stoet legerauto's bezoekt Bussums dorpshart

Voldaan na een lange warme tocht naar Bussum. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het duurde even voordat ze er echt allemaal waren, maar een grote stoet legerauto's heeft vlak voor het weekend een bezoek gebracht aan het Bussumse dorpshart. De parade trok veel toeschouwers.

Enkele auto's stonden 's morgens al aan de Kapelstraat, waar meerdere mensen op af kwamen. Het echte feestje barstte later op de dag pas los toen de auto's terugkeerden.

Al een half uur voordat de eerste auto aankwam stonden er al veel mensen de auto's op te wachten. De auto's werden vervolgens een voor een verwelkomd. De autobestuurders reageerden op de belangstellenden met toeters, sirenes en andere opvallende geluidjes.
De auto's reden naar het dorpshart waar ze verdeeld over enkele straten werden opgesteld zodat bezoekers ze konden bewonderen. Dat werd volop gedaan. Alle auto's werden stuk voor stuk bekeken en bezoekers maakten een praatje met de bestuurders. Na enkele uren vertrokken de auto's weer.

Aan de Kapelstraat zorgen zangeressen voor een passend sfeertje. Foto: Bob Awick
De legerauto's trekken veel belangstellenden. Foto: Sjoerd Stoop
De deelnemers maken een praatje met elkaar. Foto: Sjoerd Stoop
De Kapelstraat staat bomvol. Foto: Bob Awick
Alle auto's worden verwelkomd. Foto: Sjoerd Stoop
Nog een van de vele auto's. Foto: Sjoerd Stoop

De afgelopen week werden veel plaatsen aangedaan.

Naaimachinereparatie alle merken. Van Huissteden Koestraat 29 tel.: 033-4637774 Amersfoort. Ons contactadres: Marion Fournituren Nieuwe Brink 1-3 Bussum tel.: 035-5339692

21 MEI VAN 11.00 TOT 13.00 UUR OPEN DAG 45+SERVICEFLAT ZANDBERGEN AMERSFOORTSESTRAATWEG 90, NAARDEN info: www.
45plus-serviceflatzandbergen.nl

Gedipl. Provoet pedicure komt bij u thuis € 27 ook zat. en 's avonds. Tel. 035-7634737 - 06-26728721

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035 303 13 20
www.interhouse.nl

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

ALLEEN bij droog weer GARAGESALE baby-, peuter-, kleuterkleding, speelgoed e.d. 14 mei van 12-17 uur claudiagaarde 2

Enthousiaste rondleiders gezocht ! Comenius Museum Naarden organiseert diverse activiteiten rondom Comenius. Wilt u als rondleider bij ons over Comenius vertellen? Voor scholing en training wordt gezorgd. Bel 035-6943045 ma-wo-do-vrij 12-17 uur.

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. Goodkinds taxiservices tel.: 06-26984855

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Garage te huur in Bussum
€ 125,- per maand. Info 06-10399790.

Voor al het strijkwerk bij u thuis op een tijdstip dat u schikt, 5 dgn per week. Bel 06-20248864