BussumsNieuws

14 maart 2018

BussumsNieuws 14 maart 2018


Debat over diverse thema's

Nieuwkomer Roel Kamphuis krijgt het woord van debatleider Gijs Weenink. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Het grote verkiezingsdebat van afgelopen donderdag heeft wellicht niet al te veel mensen op andere gedachten gebracht, maar de lijsttrekkers kregen wel de kans hun standpunten toe te lichten.

Om een beeld te krijgen van wat al die negen partijen precies willen, mochten ze hun zegje doen in de raadszaal in Bussum. De stoelen van de raadsleden werden bezet door de bezoekers. De zaal zat goed vol en ook op de gang werd het debat via de beamer gevolgd. Het was zeker niet alleen maar strijd, er waren juist veel overeenkomsten tussen de partijen te zien. De huidige gemeenteraad wil bijvoorbeeld meer sociale woningbouw, meer democratie in de Regio en niemand wil op dit moment verder fuseren.
De partijen mochten eerst hun belangrijkste punt aangeven. Het CDA gaat voor ontmoetingsruimte in de wijk, GroenLinks streeft naar een duurzame en milieubewuste samenleving, 50PLUS wil oud en jong met elkaar verbinden, Hart voor BNM zet in op leefbaarheid in de wijken, D66 wil een duurzame gemeente, VVD wil inzetten op veiligheid, PvdA wil de gemeente mooier maken, de ChristenUnie wil betaalbaar wonen en GDP ziet het als een missie om de politiek meer van de mensen te maken. Behoud Speelpark Oud Valkeveen (BSOV) doet niet meer mee aan de verkiezingen. Stemmen op deze partij kan op woensdag 21 maart wel, maar met die stem gebeurt niets.

12/13

Gooise Meren wordt 'fairtrade gemeente'

GOOISE MEREN Met 'fairtradegemeente' wordt aangegeven dat zowel winkels, horeca, bedrijven, organisaties en inwoners als de lokale overheid fair trade een warm hart toedragen.

Ook dragen zij bij aan meer eerlijke handel. De gemeente telt 53 fairtradebedrijven. Gooise Meren heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om de titel te behalen en reageert dan ook verheugd op het resultaat.

Afstudeerproject

Nina Mispelblom Beyer studeert af als filmregisseur en scenarist; haar afstudeerproject gaat ze deels opnemen in haar ouderlijk huis in Bussum.

15

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman Doopdienst en 19.30 u. Vesper mw. A. Schilder-Verhoef; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa en 12.00 u. Gezinsviering kapelaan A. Geria; za. 17/03 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. st. W.J. van Gent en 15.30 u. ds. M.A. Kempeneers

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; ma. 19/03 19.30 u. Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering parochianen
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. L. Korevaar
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. B.E. Weerd en 17.00 u. ds. J.S. Heutink H.A.
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. A.G. Ochtman-de Boer
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. mw. A. van der Meiden
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente geen dienst, gezamenlijke dienst in Hilversum
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Lenteleed en lentevreugd

Lekker oubollige kop, maar het dekt de lading wel. Al fietsende richting Diemen stuitte ik op een zeer aangrijpend tafereel. En nogmaals toen ik bij Muiden was. De rest is goed nieuws.

Achter molen De Onrust in het Naardermeer lopen over de weilanden hoogspanningsleidingen. Hebben inmiddels vele, vele tientallen vogels het leven gekost en zo ook een paar dagen terug. Ik zag meteen dat er een dode zwaan lag. Bij nadere beschouwing was het een mannetje, met de kop in een rare bocht zodat het even leek of hij nog in leven was. Aangrijpend was de aanwezigheid van twee wijfjes die ogenschijnlijk radeloos aan het kadaver pikten. Het ongeluk had hooguit een halfuurtje geleden plaatsgevonden en de wijfjes vertoonden, zo te zien, een soort rouwgedrag. Erg aandoenlijk. Iets verderop, bij Muiden, lag in de Vecht op het nog aanwezige ijs een dode fuut. Ook onder de diezelfde hoogspanningsdraden. Vormde een feestmaal voor een blauwe reiger, twee zwarte kraaien en een zilvermeeuw. Maar het blije nieuws is dat de lente flink is aangebroken. Langs de Karnemelksloot een houtsnip, bij de Boslaan een groene specht, in de boomtoppen goudvinken en een paartje appelvinken. Op mijn balkon een privévoorstelling van een dartele eekhoorn. Mijn nestkastje heeft de belangstelling van een stel pimpelmezen en koolmezen. Knokken, dus. Overal bloeit klein hoefblad en speenkruid. We wachten nu op de oeverzwaluwen en de boerenzwaluwen.

Weerbericht

In het weekeinde lichte tot matige vorst

Zo vlak voor de start van de astronomische lente gaat de winter nog voor een late verrassing zorgen. Vanaf het einde van de week gaat de wind, onder invloed van een Scandinavisch hogedrukgebied, uit het oosten waaien. Daarmee stroomt tijdens het weekeinde, net als een paar weken terug, ijzig koude vrieslucht uit Noord-Rusland het Noordzeegebied binnen.

Donderdag en vrijdag

Donderdag schijnt eerst nu en dan de zon. Geleidelijk neemt de bewolking toe en gaat het af en toe regenen. Het wordt circa 10 graden bij een matige, naar zuidoost draaiende, wind. Voor vrijdag wordt overwegend veel bewolking verwacht. Er is kans op regen. De oostenwind is matig van kracht. De maximumtemperatuur ligt met circa 6 graden al op een lager niveau.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag gaat het tot –4 graden vriezen. De temperatuur overdag ligt rond het vriespunt. Het is eerst bewolkt met kans op wat sneeuw. Het voelt ijzig koud bij een krachtige oostenwind. In de nacht naar zondag vriest het matig, tot circa –6 graden. Overdag is het droog met zonnige perioden. Het wordt 's middags 2 à 3 graden bij een koude oostenwind.

Weetje

De verwachte temperaturen voor het komend weekend zijn zeer laag voor de tijd van het jaar. Mogelijk komen er dagrecords. Het laagst gemeten minimum op 17 en 18 maart bedraagt zo'n –5 graden in 1964. Het laagst gemeten maximum voor die dagen ligt rond +1 graad in 1969. Later in maart zijn nog lagere maxima gemeten. Op 30 maart 1952 werd het slechts 0.1 graad.

Menno van Coehoorn

Foto: Picasa

Menno van Coehoorn (1641-1704) is vooral bekend geworden als vestingbouwer na het rampjaar 1672. Zijn 'Nieuw-Nederlandse Stelsel' om vestingen te bouwen werd ook elders in Europa toegepast.

Hij was ook uitvinder van een draagbaar mortiergeschut, hij leidde troepen die vestingen in de Zuidelijke Nederlanden aanvielen en ontwierp linies die onder water gezien konden worden (inundaties). In de jaren 1698-1702 bereikte Menno zijn finest hour, toen hij als ingenieur–generaal de spil vormde in het bouwprogramma waarin vestingen in goed verdedigbare staat gebracht werden. Hij leefde in een tijd dat de Zonnekoning een dominante plaats in Europa trachtte te bereiken.

De vereniging, die historische vestingwerken in stand wil houden zoals die van Naarden, draagt zijn naam. Joep van Hoof schreef dit boek, waarin vooral zijn militaire leven beschreven wordt. Veel afbeeldingen en kaarten van toen verduidelijken de tekst. Matrijs gaf dit gebonden boek, 112 pagina's, in 2004 uit. Het is als nieuw.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 14 maart zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met de aankondiging van de Gooise Bedrijvendag op 26 maart en Gluren bij de Buren.
- In Derde Termijn met een verkiezingsuitzending: ditmaal de PvdA en 50PLUS in debat, o.l.v. Sjoerd Stoop.
- RegioHub over dertig dagen gezonder leven.
- Het tweewekelijkse gesprek met burgemeester Han ter Heegde.

PvdA wil meer sociale woningbouw 50PLUS wil geen pmd-kliko

Gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart

Deze krant en GooiTV houden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wekelijks een debat. Deze week de laatste met PvdA en 50PLUS.

Rolien Bekkema, presentator Sjoerd Stoop en Andreas van der Schaaf. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Oppositiepartijen PvdA en 50PLUS blijken het opmerkelijk vaak eens te zijn met elkaar. Een gesprek met lijsttrekkers Rolien Bekkema (PvdA) en Andreas van der Schaaf (50PLUS).

De PvdA heeft twee jaar in de oppositie gezeten, wat hebben jullie bereikt?
"Als partij zijn wij met een hele enthousiaste club mensen alle wijken en buurten ingegaan. Hier hebben we veel opgehaald en dat zie je terug in ons verkiezingsprogramma. Iets concreets? Dan verwijs ik naar onze actie om de bibliotheek te behouden. De coalitie was van plan om heel fors te bezuinigen op de bibliotheken. Dat zou betekenen dat de vestingen in Naarden en Muiden dicht zouden moeten. Om dit tegen te houden, hebben we meer dan 14.000 handtekeningen verzameld. Mede daardoor zijn de bezuinigingen van tafel."

Wat worden jullie speerpunten?
"Zorg en woningbouw. Daar wil ik werk van maken en daar zal ik mij de komende vier jaar continu voor inzetten."

Wat heeft 50PLUS behaald?
"We hebben ons erg ingezet voor de ouderen, met name in de zorg. In vrij korte tijd hebben wij 13.000 handtekeningen opgehaald onder jong en oud. Ik ben bang dat Tergooi niet open blijft, maar de dialoog is op gang gekomen. Zoals het er nu naar uitziet, komen er wel een zorgcentrum en een huisartsenpost hier in Gooise Meren, Laren of Huizen."

Belangrijkste punten?
"Dat zijn de senioren en ouderen. Er moeten seniorenwoningen bij. En we willen meer aandacht om te zorgen dat ouderen niet vergeten worden. Ze doen mee, tellen mee. Het is nu zaak om te zorgen dat ze ook mee kunnen doen."

Stelling: Gooise Meren moet de komende jaren op zoek naar een volgende fusiepartner.
Pvda: "Het zou slim zijn en als we gaan denken aan Gooistad. Sinds 2004 laten alle rapporten zien dat onze regio kansen mist qua economie, woningbouw, infrastructuur en energietransitie - wat eraan zit te komen. Ik hoop overigens dat Weesp voor een fusie met Gooise Meren kiest. In Weesp zouden wij ons tekort aan sociale woningbouw kunnen oplossen."
50PLUS: "Wij hebben altijd aangegeven dat wij tegen fusies zijn. Ik heb het veel te vaak gezien: fusies geven problemen, zijn te duur, vallen toch weer uit elkaar of zitten verkeerd in elkaar. En fuseren met Weesp? Bussumers zijn daar over het algemeen geen voorstander van, dat hoor ik steeds terug. Daar moet je toch ook naar luisteren."

Gooise Meren heeft voldoende sociale huurwoningen.
Pvda: "Nee. De lopende bouwprojecten bevatten alleen maar dure en extreem dure woningen. Daar hebben we er al genoeg van in Gooise Meren. In de wijken horen wij van iedereen: We willen dat onze kinderen hier een huis kunnen vinden. Dat jongeren kunnen blijven. De coalitie schuift alles op de lange termijn. Er komen vaak wel huurwoningen, maar gedurende de fases in het project wordt gezegd: dit is niet de plek voor sociaal. Neem het Stork-terrein in Naarden. Daar zou sociaal komen, maar uiteindelijk koos men toch weer voor dure woningen. Verder willen we dat de verkoop van sociale huurwoningen door woningbouwcorporaties gestopt wordt. We zeggen steeds: 30 procent sociale woningbouw. Ik ga daarvoor mijn hakken in het zand zetten."
50PLUS: "De doorstroming moeten we trachten te bevorderen door seniorenwoningen te bouwen. Op sommige plekken kan je best tot vijf hoog bouwen."

Waar zijn jullie nog meer druk mee?
PvdA: "Tijdens deze campagne zijn wij heel veel te vinden in alle buurten en wijken. Daar gaan we met mensen in gesprek en hopen die te motiveren om te stemmen."
50PLUS: "Wij voeren een actie 'Zeg Nee tegen de Kliko-pmd'. Wij zien aan de reacties van mensen - en voortschrijdend inzicht toont aan - dat de vierde kliko niet gewenst is. Het is een onzinnige en te dure zaak. Afval achteraf scheiden is gewoon beter. Grote steden doen dat ook en daarom zeggen wij: laten we ermee stoppen."

Op hoeveel zetels hopen jullie?
Pvda: "We hopen op vijf of zes zetels."
50PLUS: "Op minimaal drie en vier zou fantastisch zijn."

Basisscholen krijgen geld om hoge werkdruk aan te pakken

Ook de KMS krijgt extra geld. Foto: KMS

BUSSUM Bussumse basisscholen kunnen komend schooljaar rekenen op een extra geldbedrag om de hoge werkdruk aan te pakken. De scholen kunnen daarmee onder meer extra personeel aannemen.

De overheid maakt voor alle Nederlandse basisscholen extra geld vrij om de werkdruk te verlagen. Voor heel Nederland gaat het om een bedrag van 236 miljoen.

Basisschoolleraren hebben afgelopen jaar veel actie gevoerd voor dat extra geld. Er werd een paar keer gestaakt, maar tussendoor ook veel overlegd. Dat leverde een 'werkdrukakkoord' op.

Werkdrukakkoord

Het werkdrukakkoord betekent dat basisscholen vanaf komend schooljaar dus extra geld krijgen.
Vanaf het schooljaar 2021/2022 loopt dat verder op. Hoeveel geld de scholen precies ontvangen, hangt onder meer af van het aantal leerlingen. Hoe meer kinderen op de school, hoe hoger het bedrag is.

Geld per school

RTL Nieuws rekende uit wat dit per school betekent.
De school met de minste leerlingen in Bussum, de Indon met 74 kinderen, krijgt 11.511 euro.
De grootste Bussumse school is de Julianaschool met 720 leerlingen en die kan rekenen op een bedrag van 111.996 euro.

Kijk voor alle bedragen die de Bussumse basisscholen mogen ontvangen op www.bussumsnieuws.nl.

Ronald Ruisendaal

Kandidaat-raadslid voor Hart voor BNM, hovenier, geboren in Bussum, 52 jaar

Waar ben je druk mee?
"Met mijn hoveniersbedrijf en met BFC. Bij de voetbalclub zit ik in de sponsorcommissie en ik ben coach van het 7-tegen-7-team. Vroeger was ik ook coach en jeugdtrainer."

Waarom Hart voor BNM?
"Ik ken lijsttrekker Marieke Munneke Smeets goed en haar enthousiasme is aanstekelijk. Mijn persoonlijke streven is om Gooise Meren groener te maken. Ik vind het centrum van Bussum steriel en koud. Ik zou de tuin van Mariënburg bij het centrum betrekken zodat we daar een soort park krijgen waar je kunt picknicken of evenementen kunt houden. Daarbij zie ik graag dat opdrachten zoals onderhoud van bermen of het schilderen van het gemeentehuis door lokale bedrijven wordt gedaan."

Waar in Gooise Meren kom je graag?
"In café Goesting, café Inn The Mood en Naarden Vesting."

Met wie wil je nog een goed gesprek?
"Met Lionel Messi. Zijn pluspunten zijn zijn techniek, overzicht en eenvoud."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Een lekker stuk vlees, zoals een tournedos."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Mooie kleren kopen."

En een miljoen?
"Een sloep kopen; die leg ik dan in de Loosdrechtse Plassen. En ik wil een cruise maken in de Carieb. Ook mijn twee kinderen krijgen een deel van het geld."

Hoe ziet jouw ideale vrije dag eruit?
"Rustig aan. Een ontbijtje, genieten van het weer, een drankje en een hapje eten."

Welke muziek luister je graag?
"Nederlandstalig. Van Hazes tot Bløf."

Gewelddadige straatroof in Veerstraat

BUSSUM Een 21-jarige man was zaterdagavond het slachtoffer van een straatroof op de Veerstraat. Een 18-jarige Bussumer kon enige tijd later worden opgepakt. De twee andere verdachten lopen nog vrij rond.

Rond 19.00 uur had de man boodschappen gedaan bij Albert Heijn. Toen hij de boodschappen in zijn fietstas stopte, spraken drie jongens hem aan. Kort daarop schopte en sloeg een van de drie jongens het slachtoffer en werd een sixpack bier uit zijn fietstas meegenomen. De jongens gingen er vervolgens vandoor. Het slachtoffer belde de politie die na onderzoek een van de verdachten, een 18-jarige jongen uit Bussum, kon oppakken. De identiteit van de andere twee verdachten is nog onbekend en de recherche roept getuigen van deze straatroof en mishandeling op om hun informatie te delen.

Nieuw kunstwerk aan Veerplein

BUSSUM Er staat vanaf deze week een ander kunstwerk op de sokkel aan het Veerplein. Het kunstwerk werd afgelopen week geplaatst en onthuld door wethouder Miriam van Meerten.

Op de sokkel staat nu het kunstwerk 'De verbinders' van kunstenaar Joost Zwagerman. Het nieuwe kunstwerk vervangt het kunstwerk 'Wonderhoorn', dat er tot voor kort stond. Het kunstwerk op de sokkel wordt regelmatig vervangen. Elk kunstwerk staat er een paar jaar.

Gooise Meren maakt fouten met twee contracten

GOOISE MEREN De gemeente heeft fouten gemaakt met twee contracten. "De contracten voldoen niet aan de Europese aanbestedingsregels", aldus wethouder Jan Franx.

De contracten zijn afgesloten voor de fusie tot Gooise Meren. Eén contract is sinds dit jaar al beëindigd, de andere loopt nog een jaar door. Om welke contracten het gaat, heeft de gemeente niet bekend gemaakt, wel is het gemeld aan de accountant.

Handen uit de mouwen gestoken voor NLdoet

Foto: Bob Awick

BUSSUM Veel vrijwilligers staken vrijdag de handen uit de mouwen in wijkcentrum Uit-Wijk tijdens NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Ze gingen aan de slag met klussen, schilderen, behangen en het bestickeren van de kasten. De ruimte voor een groep eenzame ouderen is heel sfeervol gemaakt.

9 / 40

Mooie cijfers door 'out of the box' te denken en goed samen te werken

Steeds minder voortijdig schoolverlaters in de regio

Door persoonlijke aanpak en goede samenwerking van partijen is het aantal voortijdig schoolverlaters in de Gooi en Vecht-
streek de afgelopen jaren flink gedaald.

Het aantal schoolverlaters in deze regio is flink afgenomen. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Met pakweg 300 voortijdige schoolverlaters bezet deze regio opnieuw een plek in de top vijf van regio's met het minst aantal jongeren dat zonder startkwalificatie van school gaat. Een startkwalificatie is een diploma van havo, vwo, mbo2 of hoger. Ter vergelijking: tien jaar geleden lag dit aantal in de Gooi en Vechtstreek nog boven de 800.

En dus komen de betrokkenen graag hun succes toelichten: wethouder Marianne Verhage voor de aanpak van voortijdig schoolverlaten, Kees Elsinga van het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Qinas, Hans Grandia, voorzitter college van bestuur van de Gooise Scholen Federatie en projectleider voortijdig schoolverlaters bij MBO College Hilversum, en projectleider Marjet van Elten van voortijdig schoolverlaten en kwetsbare jongeren. "Er is een goede samenwerking tussen het voortgezet onderwijs, het MBO College en de regio Gooi en Vecht", verklaart Verhage de goede score. "Zeker de laatste twee jaar wordt er breder gedacht. Geen jongere mag aan de kant staan, is daarbij de gedachte. Wat kunnen wij doen om die jongeren net even dat zetje te geven dat ze nodig hebben?"
Er bovenop zitten en 'out of the box' denken is het gedachtegoed dat heerst. Een voorbeeld is het ziekteverzuim, een belangrijke indicator dat leerlingen uitvallen. Zo kunnen vanaf volgend schooljaar scholieren die zich ziek melden diezelfde dag nog een telefoontje verwachten van hun school. "Dat is niet om te controleren, maar om aandacht te geven", vertelt Grandia. "En om aan te geven dat we die leerling missen." Van Elten: "Het is ook gebleken dat als jongeren een tijdje ziek zijn het lastig voor ze kan zijn om hun weg terug te vinden."
De afgelopen jaren is er ook - met succes - veel geïnvesteerd in de overstap van het vmbo naar het mbo, een categorie waarin traditiegetrouw veel scholieren uitvielen. Voor het MBO College Hilversum gelden weer andere wetten dan voor het voortgezet onderwijs, blijkt uit het verhaal van Grandia. Immers, de leerlingen zijn vaak ouder en komen bovendien ook van buiten de regio. "Je krijgt ze van alle kanten. Elke overstap naar een andere school is lastig en die naar het mbo is nog groter. Wanneer een leerling dan slechte cijfers haalt en vaak niet aanwezig is, kan dat een voorbode zijn dat hij of zij uitvalt."
Wanneer een zogenaamde, dit schooljaar geïntroduceerde, 'pluscoach' namens het MBO College Hilversum contact opneemt met zo'n scholier én met de ouders blijken de problemen vaak groter dan alleen moeite hebben met leren. Vaak is er ook gedoe in de privésfeer. En die aandacht werkt, stelt Grandia. Vaak zijn ook de ouders blij dat ze in dit traject worden betrokken. Toch kan het altijd beter, is het besef. Zo pleit Elsinga voor nog meer regionale samenwerking, zodat de regels niet per gemeente verschillen. Nu is dat soms nog het geval. "En er zullen nu misschien ouders en leerlingen zijn voor wie dit ook geldt, maar niet weten wat te doen. Meld dit", roept Van Elten op. "De problemen zullen niet een-twee-drie zijn opgelost, maar laat duidelijk zijn dat je er niet alleen voor staat."

Deze mensen willen graag plaatsnemen in de gemeenteraad

Wie krijgt uw stem op woensdag 21 maart?

GOOISE MEREN Dit jaar doen negen politieke partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart. Er valt dus heel wat te kiezen. Inmiddels zijn de stempassen verstuurd, is het grote debat geweest en kan men zich gaan opmaken om naar de stembus te gaan. Om een beeld te krijgen van de mensen achter de namen dit foto-overzicht. De top 5 is afgebeeld, de partijen hebben uiteraard meer mensen klaar staan. Officieel doet er nog er overigens nóg een politieke partij mee: de partij Behoud Speelpark Oud-Valkeveen. De one-issuepartij heeft met het afschaffen van de vermakelijkhedenretributie haar doel al bereikt en heeft zich teruggetrokken. Stemmen op de partij kan nog wel, maar BSOV heeft aangegeven een eventuele raadszetel niet in te nemen. Deze blijft dan leeg.

Lijsttrekkers nemen het tegen elkaar op in debat

Burgemeester: 'Er valt heel wat te kiezen'

Het grote verkiezingsdebat zit erop. Negen politieke partijen spraken zich in het Lagerhuismodel uit over meerdere kwesties. Ze werden door debatleider Gijs Weenink gedwongen per stelling te kiezen voor 'eens' of 'oneens'. Het gebeurde regelmatig dat ondanks de wisselende antwoorden bij de uitleg bleek dat de partijen het opvallend met elkaar eens waren.

Debatleider Gijs Weenink (llinks) verdeelt de spreektijd en spreekt hier met Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM.

De zaal zit vol en de lijsttrekkers zijn gespannen. De één heeft daar duidelijk meer last van dan de ander. Sommigen, zoals Maarten Balzar van D66, moeten even op dreef komen. Als het over fuseren gaat, gebeurt dat ook. Eigenlijk wil hij helemaal niet eens denken aan een fusie tot één Gooistad. "Dat scenario is totaal niet aan de orde, het is geen issue", herhaalt hij meermaals met steeds meer passie in zijn stem.
Gedurende de avond blijkt 50PLUS verrassend veel aan het woord. Lijsttrekker Andreas van der Schaaf kiest heel slim steeds het minst populaire antwoord op de stelling en krijgt daardoor veel spreektijd. Daarbij vindt hij tijd om eigen partijpunten naar voren te schuiven, zoals de actie tegen een vierde kliko en de handtekeningenactie voor behoud van het Tergooiziekenhuis in Blaricum.
Jelmer Kruyt van GDP krijgt ook ruim de tijd om zijn vernieuwende werkwijze toe te lichten. Dat is hard nodig, want hij krijgt het gedurende de avond flink te verduren. Bijna alle partijen doen zijn manier van interactie met de kiezer op internet af als nutteloos of onzinnig: "Polletjes op internet waar niemand op reageert." "Onzin", meent Kruyt. Hij benadrukt dat zijn partij pas drie maanden bestaat en hij wel degelijk een mening heeft. Hij weet zich er goed uit te praten en duidelijk te maken dat hij staat voor nieuwe politiek.
Nieuwkomers op de stoel van lijsttrekkers zijn er ook deze avond. Barbara Boudewijnse van GroenLinks vervangt Gerben Struik die ziek thuis is. Zij blinkt werkelijk uit bij de stelling of Muiden nu wel of niet een buitenhaven moet krijgen. Ze spreekt beheerst, heeft goede dossierkennis en kan mooi uitleggen zonder betuttelend te worden.
Andere nieuwkomer is Roel Kamphuis van de ChristenUnie. Hij heeft moeite om zijn stempel op het debat te drukken. Hij poogt mee te doen, maar mist duidelijk de ervaring en parate kennis die de andere raadsleden hebben opgebouwd.
Nieuw in de arena is ook Rolien Bekkema van de PvdA. Ze is er duidelijk klaar voor. Ze doet er af en toe ook een schepje bovenop door andere partijen nader te vragen naar hun concrete plannen. Op die manier neemt ze de leiding en zoekt ze de aanval.
Alexander Luijten van de VVD loopt al heel wat jaartjes mee. Hij stelt zich erg rustig en beheerst op. Zo weet hij wel de boodschap over te brengen dat de VVD wil dat de criminaliteit teruggedrongen wordt en dat fuseren niet altijd goed is. Hij komt niet al te veel aan het woord.
Dat laatste geldt ook voor Jos de Lange van het CDA. Hij spreekt gezellig mee, doet zijn zegje, maar weet niet veel spreektijd te claimen. Zijn wens voor meer woningbouw weet hij nog wel naar voren te brengen.
Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM laat ook in dit debat weer duidelijk merken dat ze een enorm geheugen heeft. Ze heeft veel voorbeelden en cijfers paraat. Ze lijkt, meer dan in debatten in andere jaren, de samenwerking in plaats van de aanval te zoeken.

Stelling: Gooise Meren is de mooiste gemeente om te wonen.
GroenLinks: "We hebben veel om zuinig op te zijn." GDP: "Er kan veel beter zoals de overlast van de snelwegen en veiligheid." D66: "We hebben hier alles: van sportvelden tot de bieb om de hoek." CDA: "De woondruk is ontzettend hoog, we moeten meer ontwikkelen." Hart voor BNM: "We moeten oppassen dat we de natuur niet volbouwen met steen." CU: "Mensen moeten de zorg krijgen die ze nodig hebben." GroenLinks: "Het kan natuurlijk altijd beter."

Stelling: In de hele gemeente moet betaald parkeren worden afgeschaft
50PLUS: "Laten we kijken of gratis, kort parkeren haalbaar is." VVD: "Betalen voor parkeren is geen doel op zich, het moet kostendekkend zijn." PvdA: "Alleen waar nodig, bijvoorbeeld gratis parkeren in Muiden na het toeristenseizoen." GDP: "Kijk per locatie. Blauwe zones in Naarden en Muiden moeten terug."

Stelling: Reclamestunts met alcohol moeten verboden worden
VVD: "De overheid gaat niet over de prijsstelling van ondernemers." Hart voor BNM: "Reclame maken voor happy hours is bij wet al verboden." GroenLinks: "Drankmisbruik onder jongeren moeten we aanpakken." PvdA: "We moeten inzetten op preventie op scholen en bewustwording." CDA en 50PLUS sluiten zich aan bij PvdA. CDA: "Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid. Thuis indrinken is met name een risico."

Goed gevulde zal. 50PLUS kiest als enige voor 'eens' op een stelling over het afschaffen van betaald parkeren en krijgt daardoor veel spreektijd. Foto: Bob Awick

Moet er een buitenhaven in Muiden komen?

Stelling: In Muiden moet een buitenhaven komen
GroenLinks: "Daar is geen behoefte aan. Een binnenhaven voor recreatief verkeer vanaf de Vecht zou gunstiger zijn op het oude tracé van de A1." GDP ziet wellicht ook wat in een binnenhaven. "De behoefte moet eerst onderzocht worden." Hart voor BNM: "Moeten we al onze natuur opgebruiken voor recreatie? We hebben twee jachthavens die al moeite hebben de plekken vol te krijgen." CDA: "We moeten de zichtlijnen naar Pampus behouden. Maar kunnen we nog afwijken van afspraken die eerder zijn gemaakt? De politiek dient betrouwbaar te zijn." PvdA: "Een binnenhaven heeft ook de voorkeur van stadsraad Muiden. De ligging is gunstiger voor de horeca en ondernemers." 50PLUS: "Eerst een haalbaarheidsonderzoek. We moeten wel wat doen met ons water, we heten immers Gooise Meren." Die laatste uitspraak leverde flink boegeroep op uit de zaal. D66: "Laten we luisteren naar de stadsraad, we willen voor de optie gaan die gewenst is door de Muiders." CU: "Als je voldoende rekening wilt houden met de natuur, dan komt er geen buitenhaven." GroenLinks: "Als de natuur weg is, is het weg. Dat staat boven alle afspraken met ondernemers."

'Ga stemmen'

Burgemeester Han ter Heegde verzorgde de inleiding van het debat, waarin hij een niet al te rooskleurig beeld schetste over hoe verkiezingen leven onder de inwoners. Hij haalde een landelijk kiezersonderzoek aan waarover André Krouwel, directeur van het Kieskompas, recent publiceerde in het VNG magazine.

Hieruit blijkt dat 8 op de 10 kiezers de afgelopen 4 jaar geen contact hebben gehad met een raadslid, wethouder of burgemeester. Wel ziet 90 procent het belang om te gaan stemmen. Een raadsvergadering bijwonen is al een unicum. Wel zeggen veel burgers de gemeentepolitiek te volgen via de lokale krant of nieuwswebsite. Maar liefst 85 procent van de kiezers pikt af en toe iets op over wat zich afspeelt in de gemeente. Slechts de helft van de kiezers zegt dat zij de issues die spelen in de gemeente goed begrijpen. Ook denkt ruim de helft van de kiezers dat raadsleden zich niets aantrekken van gewone mensen en te weinig kennis van zaken hebben om besluiten te nemen. Bijna 90 procent zegt dat het wel degelijk zin heeft om te gaan stemmen voor de gemeenteraad.

De burgemeester wilde die laatste boodschap ook echt aan alle inwoners van Gooise Meren nogmaals meegeven: "Ga stemmen, er valt heel wat te kiezen."

Stelling: De gemeente Gooise Meren moet regelmatig een raadplegend referendum organiseren
Alleen 50PLUS en GDP kunnen zich in deze stelling vinden. 50PLUS zegt gekscherend dat hij in de plaatselijke sportschool al referenda houdt om de meningen te polsen. D66 valt over het woordje 'regelmatig'. "Als we steeds om een mening moeten vragen, dan doen wij ons werk niet goed. We moeten van tevoren weten wat er leeft en op basis daarvan besluiten nemen." GDP wil de optie open houden. "Mensen moeten wel betrokken worden." PvdA: "Dat zien wij echt als een noodrem. Wij zien meer in goede burgerparticipatie. Alleen een Facebookpagina of poll zoals GDP heeft is geen burgerparticipatie. Wij praten met mensen in de wijken." 50PLUS: "Een petitie, zoals wij regelmatig houden, zien wij ook als vorm van referendum." VVD: "Mensen kiezen ons op basis van heldere standpunten. Met een verkiezingsprogramma waar we op afgerekend kunnen worden." Hart voor BNM: "Wij zijn het eens met de stelling als er draagvlak nodig is vanuit de gemeente, bijvoorbeeld bij een fusie." CU vindt het een verkeerde aanpak. "Een referendum is het paard achter de wagen spannen."

Hondenbelasting afschaffen, is dat een goed idee?

Stelling: De regio Gooi en Vechtstreek moet één gemeente Gooistad worden.
De PvdA is het ermee eens. "Het zou slim zijn om naar één Gooistad te gaan. In diverse rapporten over de regio is al gezegd dat wij steken laten liggen, bijvoorbeeld bij woningbouw, infrastructuur en samenwerking." D66 wisselt van oneens naar eens op de stelling. "Dat komt omdat een fusie niet aan de orde is. Wij moeten de regio democratischer maken." De VVD is het oneens met de stelling. "De gemeente is groot genoeg om te doen wat ze moet doen en klein genoeg om herkenbaar te blijven voor de inwoners. Schaalvergroting is niet altijd goed." D66: "Als wij echt willen opkomen voor de inwoners dan moeten we aan democratisering van de regio doen." GroenLinks ziet dat probleem met de regio ook. "We zijn erg versnipperd in het Gooi, maar we moeten wel de menselijke maat behouden. Een fusie is een grote stap, wij moeten eerst wennen." PvdA: "De regio legt ons vaak iets op en dan kunnen we er niets meer aan doen. Een fusie zal niet binnen een aantal jaren plaatsvinden." Hart voor BNM: "Er zijn democratische modellen waarbij je afgevaardigden kiest voor de regio. Dat roepen wij al jaren. Als je nu opschaalt, dan verdwijnt de lokale democratie. Het vertrouwen verlies je dan bij de inwoners." 50PLUS: "Wij zeiden als eerste: Geen fusie, geen nieuwe fusie, geen fusie tot Gooistad. Zelfs geen fusie met Weesp." GDP: "Groter is niet altijd beter of kostenefficiënter." CDA:"Het is belangrijk je eigen identiteit te behouden binnen de drie gemeenten."

Stelling: We moeten de hondenbelasting afschaffen
De VVD wil deze afschaffen en vindt de belasting achterhaald. GroenLinks wil dat de opbrengsten niet naar de algemene middelen gaan, maar besteed worden aan zaken zoals vuilnisbakken en uitlaatveldjes. "Wellicht kan het bedrag omlaag?" Hart voor BNM staat achter GroenLinks. 50 PLUS vindt het bedrag te hoog. GDP: "Controleurs bellen bij alle huishoudens aan, de administratie erbij en je zit zo op 3 ton. De kosten om de belasting te heffen zijn vrij hoog. Schaf het af." CDA: "Het is ingevoerd vanwege hondsdolheid. De wolf komt ook dichterbij, wellicht handig om de belasting te houden."

De armoede op het platteland van Hongarije is heel groot

Bertus en Betsy de Graaf regelen alles voor de Poorters van Naarden

Bertus en Betsy de Graaf waren vorige week op bezoek bij Paul Vuijst. Foto: Bob Awick

NAARDEN Bij Paul en Boukje Vuijst, oprichters van de stichting Poorters van Naarden, waren Bertus en Betsy de Graaf op bezoek. Het echtpaar woont in Hongarije en regelt daar alles voor de Poorters.

'Waar veel vraag naar is, is keukengerei zoals pannen en bestek'

Bertus en Betsy wonen sinds 2000 in Hongarije. "We waren rond de 55 en vonden het een goed moment om te stoppen met werken. We hebben ons huis verkocht en in 2007 zijn we verhuisd naar het dorpje Somogyviszlo", vertelt Bertus. "In ons dorp is veel armoede en die armoede zie je overal op het platteland. En dan hebben we het over echte armoede. Veel mensen wonen in onbewoonbare woninkjes, hebben geen meubels of andere spullen en moeten, als ze geen werk hebben of kunnen vinden, leven van een uitkering van 90 euro per maand. Je kunt ook gaan werken bij de gemeente en dan wordt je uitkering aangevuld tot 200 euro per maand. De gemeente bepaalt dan wel wie ervoor in aanmerking komen - dat kunnen jongeren, ouderen, mannen of vrouwen zijn - en voor hoe lang. En dan denk je dat in Hongarije de eerste levensbehoeftes goedkoop zijn, maar dat is niet zo. De artikelen zijn vaak even duur of zelfs nog duurder dan in Nederland."
"Ik ken Paul al heel lang, want we woonden toen we jong waren in dezelfde straat in Naarden", aldus Betsy. "Paul had het verzoek gekregen van het Rode Kruis om ook artikelen naar het arme platteland in Hongarije te brengen. En omdat wij de omgeving en de mensen kennen en de taal spreken, was het vanzelfsprekend dat we Paul met de Poorters gingen helpen. Ook kunnen we makkelijker contacten leggen met de burgemeesters uit de dorpen." Bertus: "We begeleiden de vrachtwagens naar de arme dorpen in onze provincie. De burgemeester is op de hoogte dat we komen en heeft een ruimte geregeld waar we de spullen, vaak met bewoners, kunnen uitladen en neerzetten zodat de inwoners kunnen uitkiezen wat ze nodig hebben. Ook is de burgemeester er verantwoordelijk voor dat de spullen gratis en eerlijk worden uitgedeeld en daar letten wij ook op. En we maken altijd foto's en zetten die op de site van de Poorters zodat iedereen kan zien waar de spullen terechtkomen."
"Wat ook heel leuk is om te zien is de actie van een AH-winkel jaren geleden. Ze hadden blauwe fleecetruien gedoneerd en daar lopen de inwoners nog steeds in rond en dan zie je Albert Heijn voorbijkomen. We hopen eigenlijk dat meer bedrijven in actie komen en doneren aan de Poorters. De Hema doneert elk jaar en daar zijn de inwoners heel blij mee." Het inleveren van de goederen kan op dinsdag om de week tussen 18.30 en 19.30 uur bij De Schakel. "Alles kan ingeleverd worden zoals speelgoed, dekens en gordijnen. Waar veel vraag naar is, is keukengerei zoals pannen, borden, bestek, kop en schotels en bekers." Meer informatie staat op www.depoortersvannaarden.nl.

'Dromers' wordt voor een deel opgenomen in Bussum

Nina Mispelblom Beyer maakt eigen film als afstudeerproject. Foto: Pieter Colombijn

BUSSUM Nina Mispelblom Beyer (24) studeert in juni af als filmregisseur en scenarist op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Haar afstudeerproject, de korte film 'Dromers', gaat ze eind april deels opnemen in haar ouderlijk huis in Bussum.

'De lat ligt voor veel jongvolwassenen hoog en ook voor mezelf'

In groep 8 wist Nina al dat ze iets met film maken wilde doen. "Bij ons in de straat werd toen 'Gooische Vrouwen' opgenomen. Met een Sultana en een pakje Wicky kon ik daar uren naar de filmset staan kijken. Ik vond het iets magisch hebben en dacht: 'dat wil ik ook gaan doen als ik groot ben." Zo is het ook gegaan en in juni studeert Nina af met haar eigen film. "De film gaat over mijn generatie, de prestatiegerichte individualistische generatie, die heel hard werkt om succesvol te worden. De lat ligt voor veel jongvolwassenen hoog en dan bedoel ik ook voor mezelf. Met mijn film wil ik laten zien hoe mooi een 'kleiner' leven kan zijn. Dat het belangrijk is dat je ook kunt genieten in het leven met wat je nu hebt door beter om je heen te kijken in plaats van het blindstaren op dat hogere doel."
In de film is Sjaak (28) de hoofdpersoon die besluit te stoppen met zijn mislukte carrière als gitarist in Amsterdam. Hij trekt tijdelijk weer in bij zijn ouders op het platteland. Daar leert hij Fransje (18) kennen. Zij wil schrijfster worden, doet mee aan schrijfwedstrijden met als doel prijzen te winnen, schrijft gedichten voor mensen om haar heen, maar niemand luistert echt... Ondanks de verschillen in karakter, ideeën en levensfases vinden Sjaak en Fransje elkaar als twee 'Dromers'. Ze zijn beiden zoekende, maar wanneer ze samen zijn, lijkt er geen prestatiedruk te zijn, waardoor de liefde voor hun dromen terugkeert.
"Ik wil met 'Dromers' laten zien dat een stapje terug doen verlichtend kan werken. Door het verlangen naar succes kunnen we blind worden voor de kleine en waardevolle momenten in ons leven. Ik heb vaak om mij heen gezien dat mensen zich verliezen aan de prestatiedruk en eigenlijk alleen maar bezig zijn met hard werken om later succesvol te zijn. Met deze film hoop ik deze mensen te inspireren om af en toe een stapje terug te doen om ook te kunnen genieten van het leven dat ze nu hebben."
Om deze film financieel voor elkaar te krijgen, is Nina vorige week begonnen met crowdfunding. "We hebben 7.000 euro nodig om de film te kunnen maken. Iedereen kan meedoen met een loterij met als hoofdprijs een helikoptervlucht. Op www.voordekunst.nl/projecten/6975-dromers-1 staat alle informatie. Ook kan er via de site een kaartje gekocht worden voor de première van de film. De actie loopt nog twee weken."

Eerste streetdancewedstrijden

Danstoppers van Jelly Jam Dance.

NAARDEN De allereerste onderlinge streetdancewedstrijden zijn afgelopen zondag zeer druk bezocht in sportcentrum De Lunet. Iedereen was goed voorbereid en het publiek was erg enthousiast.

Dansschool Jelly Jam Dance had eerst danceworkshops met Ginny Pauw en Wahid Bayar. Daarna kon de jeugd laten zien hoe goed ze zijn.In alle leeftijdscategorieën werden prijzen uitgereikt. Op de foto de winnaars van zes jaar oud.

Categorie 4-6 jaar : 1e plaats Mara Kersing, 2e plaats Xaaf Verrest, 3e plaats Mabelle Jones.
Categorie 7-9 jaar : 1e plaats Livia Lunenberg, 2e plaats David Vinju, 3e plaats Indy Reynders.
Categorie 10-13 jaar :1e plaats Maud van Swieten & Eef de Jager, 2e plaats Alma Vonk & Frederique Zweerts & Annemijn Prins, 3e plaats Siem Ibens.
Categorie 13+ jaar :1e plaats Laura Voordouw & Fleur van Veen, 2e plaats Lau Mohede & Jonna Oosterlaag, 3e plaats Anne Top & Jasper Holterbosch.

Spannende tennisfinale

Loes samen op de foto met Paul Haarhuis.

NAARDEN Tennisster Loes Ebeling Koning (12) uit Naarden stond zondag in de finale van de Nederlandse Jeugdkampioenschappen in Den Haag.

Loes is tweede op de Nederlandse jeugdranglijst en speelde zondag tegen Rose Marie Nijkamp, de nummer 1 op de lijst. De finalisten zijn dan ook behoorlijk aan elkaar gewaagd. Eind 2017 won Loes al de Masters van het Winter Jeugd Circuit in tennishal Tulip in Hilversum.

Marathonpartij

Het was zondag een zeer spannende wedstrijd, die maar liefst drie uur duurde. De meisjesfinale -12 jaar werd uiteindelijk door Rose gewonnen in de tiebreak van de beslissende set. Loes ging strijdend ten onder met 6-4, 4-6 en 7-6 (6).
Loes tennist bij GLTC Het Spieghel in Bussum. Ze is begonnen op haar zesde en heeft al verschillende prijzen gewonnen.

Gooische hockeyclub speelt gelijk tegen Qui Vive

Veel kansen over en weer

Eindstand is 3-3. Foto: Marloes Haverkate

BUSSUM Een knap punt afgelopen weekend voor de hockeyers van Gooische. De Bussumse overgangsklasser kwam tegen het veel hoger geklasseerde Qui Vive tot een eindstand van 3-3.

Het duel tussen de twee ploegen was steeds spannend, met veel kansen over en weer. De Bussumers kwamen door onnodig balverlies al vroeg op een 1-0 achterstand te staan, maar dat bleek de ploeg geen moment van de kaart te brengen.
Na een kleine tien minuten kwam Gooische terug. Met mooie goals van Benjamin Stibbe en Tom Gunther werd de achterstand nog voor rust omgebogen tot een voorsprong van 1-2.

Twee kanten

Na rust drong Qui Vive meer aan, maar de kansen bleven van twee kanten komen. Gooische had het vooral aan keeper Pepijn Rehe te danken dat Qui Vive geen doelpunten kon maken.
Rehe wist met een aantal schitterende saves de schade te beperken. Een 'onterechte' goal leidde tot 2-2, maar even later wist Thiemo Zeeman na een bal op de paal de rebound tot 2-3 te verwerken. In een hectische eindfase wist Qui Vive nogmaals te scoren en werd de eindstand uiteindelijk 3-3.

Winnen

Volgende week speelt Gooische thuis tegen Union. "Als we iets willen, zullen we deze wedstrijd hoe dan ook moeten winnen", aldus interim-coach Robbert Paul Aalbregt.

Zege voor hockeysters

Zonder al te veel problemen hebben de hockeysters van Gooische afgelopen weekend gewonnen van Apeldoorn: 1-5.
Apeldoorn uit blijft altijd lastig en de dames van Apeldoorn namen dan ook een 1-0 voorsprong.
Gooische stelde meteen daarna orde op zaken en won uiteindelijk met 1-5.

SDO werkt hard, maar komt toch tekort

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM Hard werken bleef afgelopen weekend onbeloond voor de voetballers van SDO en ze verloren met 2-4. Voor rust moesten de twee ploegen op gang komen, maar na rust werd alles anders. SDO hervatte sterk en zorgde voor een doelpunt. Al snel kwam Silvolde terug en scoorde twee keer. Daarna een doelpunt van SDO, maar Silvolde bezorgde SDO met twee doelpunten alsnog de nederlaag.

HCAW van start met oefencampagne

Foto: Bob Awick

BUSSUM Nog een paar weken en dan gaat voor HCAW de hoofdklasse van het honkbal weer beginnen. Voorafgaand daaraan speelt HCAW een reeks oefenduels. De oefencampagne van HCAW start komend weekend tegen Quick Amersfoort.

Assortiment uitgebreid

Gerda Beijer in de zaak aan de Nassaulaan.

BUSSUM Bedrijfsleidster Gerda Beijer staat te popelen om aan de slag te gaan als bedrijfsleidster van de Bakker Bart-vestiging aan de Nassaulaan 17.

Gerda Beijer is sinds eind 2017 aan het werk bij Bakker Bart Bussum en ze leert dus al veel inwoners kennen. Zij is iedere dag in de winkel en wil de klant het beste van het beste bieden.
De afgelopen tijd is er achter de schermen hard gewerkt: De winkel is totaal vernieuwd, het assortiment is uitgebreider. Bakker Bart heeft een andere kleurstelling met bruintinten en rieten manden. Veel producten liggen niet meer achter glas en nodigen meer uit om even mee te pakken. De broodjescorner biedt nog meer variatie. De broodjes wisselen, maar ook het beleg is veel uitgebreider, waardoor er ook meer combinaties te maken zijn. Hardloper is het Bartje, een halfhard driehoekig broodje van diverse soorten granen. Daarnaast speelt Bakker Bart in op de gezonde trend met caloriearme producten en de donkere broden met zaden zijn erg populair.
"De kracht van Bakker Bart zit hem in het feit dat wij de hele dag door bakken", verklaart Gerda Beijer. "Verser kan het niet en de schappen zijn altijd gevuld."
Bakker Bart heeft tot en met zaterdag 24 maart een actie voor een versbelegd Bartje en een verse sap voor 6 euro.

Villa Tsjido keert terug aan Eslaan in Bussum

Eerste getekende plannen voor de villa.

BUSSUM Projectontwikkelaar Slokker Vastgoed Huizen werkt op dit moment aan een plan voor een villa van hoogwaardige architectuur, geheel passend in het straatbeeld van de statige Eslaan. In deze villa zijn zeven riante appartementen voorzien met een grootte variërend van 130 tot 170 m2.

Slokker heeft de wens het nu braakliggende terrein te ontwikkelen. Het blijkt dat al zo'n tien jaar geleden een vergunning is verleend voor de bouw van een kantoorvilla aan de Eslaan op nummer 10. Maar door de inmiddels gewijzigde marktomstandigheden passen woningen beter op deze prachtige, centraal gelegen locatie.

Slokker Vastgoed wil de plannen graag voorleggen aan de buurt om te sparren over wat de plannen tot nu toe zijn voor het terrein. Op de inloopavond op donderdag 22 maart van 19.00 tot 20.30 uur bij Brasserie Bel Ami kunnen belangstellenden hun vragen stellen en de plannen bekijken.

Tsjido

De eerst gebouwde villa op nummer 10 blijkt Villa Tsjido te zijn. Deze historische naam wordt dan ook gehanteerd voor het nieuwbouwproject.

Makelaar Patty Schuyff van Schuyff & Kempers Makelaardij vertelt meer over de plannen. "De datum van de bouw is nog lang niet rond, de eerste plannen liggen er nu en die zijn veelbelovend. Per woonlaag komen er twee appartementen en op de bovenste laag één, allemaal met een hoog afwerkingsniveau en mooie buitenruimte. Parkeren kan in de kelder en op het terrein."

Informatie: info@slokkervastgoed.com

Uit de historie van Bussum en Naarden
Lezing en excursie Oud-Bussem

Hofstede Oud-Bussem.

Op het grensgebied van Naarden en Huizen, in het verlengde van de Oud-Blaricummerweg, bevindt zich de prachtige witte villa van Landgoed Oud-Bussem. 200 meter de Flevolaan op is het bakstenen complex van Hofstede Oud-Bussem zichtbaar.

Landgoed Oud-Bussem.

De historie van Oud-Bussem is nauw verbonden met rijke buitenstaanders.

In 1569 vestigde baljuw Paulus van Loo zich vanuit Muiden op de hofstede. In 1629 koopt de Amsterdammer Tijmen Hinlopen, rijk geworden door graanhandel en walvisvaart, Oud-Bussem. Bijna twee eeuwen later is Abraham Bredius eigenaar, gevolgd door zijn kleinzoon Abraham, kunstkenner en directeur van het Mauritshuis. Joannes van Woensel Kooy moet zeker ook worden genoemd. Met zijn vermogen stichtte hij, samen met Floris Vos, de huidige Hofstede Oud-Bussem, een modelzuivelbedrijf. Hij overleed echter al in 1903 op 25-jarige leeftijd, vlak nadat de eerste steen voor het bedrijfs- en woonproject was gelegd.

Het huidige Landgoed Oud-Bussem bevindt zich op het terrein links van de hofstede; het softwarebedrijf SAS is daar gevestigd.

Jan Loggen, werkzaam bij SAS, geeft op 20 maart 's avonds in de benedenzaal van de Wilhelminakerk een lezing/presentatie over Oud-Bussem.

Op 29 maart en 6 april namiddag verzorgt hij een excursie op Oud-Bussem.

Klaas Oosterom

Op dinsdag 20 maart 2018 een lezing/presentatie over de geschiedenis van Oud-Bussem door Jan Loggen. Plaats: Benedenzaal van de Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 14 Bussum. Tijd 20.00 uur. Toegang gratis. Aanmelden niet nodig.

Excursies op de terreinen

en bijgebouwen van Oud-Bussem. Behalve 29 maart en 6 april, die al volgeboekt zijn, zijn er excursies op donderdag 5 april en vrijdag 13 april, namiddag. Voor leden van de Historische Kring Bussum is deelname gratis. Niet-leden kunnen deelnemen aan de excursie als zij lid worden (contributie is min. € 15 per jaar).

Aanmelden van zowel leden als niet-leden: oosteromnc@gmail.com.

Vermeld de datum van uw keuze, geef aan of u lid bent of wil worden. U ontvangt een bevestigingsmail met exacte informatie.

Het Gooi On Stage met 200 beroepen

Een leerling is in gesprek met een slager.

NAARDEN Het blijft moeilijk voor vmbo-leerlingen rond de dertien en veertien jaar om al te weten wat je later wilt worden. "De een weet het al zeker en de ander heeft nog geen enkel idee", vertelt projectleider Eleonore de Vette.

Tijdens Het Gooi On Stage, afgelopen dinsdag in de Grote Kerk van Naarden, konden 850 leerlingen kennismaken met 200 uiteenlopende beroepen. "De leerlingen werden op de hoogte gebracht van wat een beroep precies inhoudt, ze konden natuurlijk vragen stellen en een afspraak maken voor de Doe Dag. Leerlingen gaan tijdens die dag op werkbezoek bij een beroepsbeoefenaar met wie ze een match hebben gemaakt. Dit jaar hadden we ook nieuwe beroepen zoals een yogadocent en een veiligheidsexpert. De veiligheidsexpert is een oud-politieagent. Tijdens de Doe Dag neemt hij leerlingen mee naar een huis dat te koop staat. Hij geeft ze advies over de veiligheid en laat ze dan zelf rondlopen en een rapport opstellen." Andere nieuwe beroepen zijn goudsmid, slager, schooldirecteur en cybersecurityspecialist. "We merken dat meisjes beroepen als kraamverzorgster, kapper en medewerker op een kinderdagverblijf erg interessant vinden. En jongens gaan voor defensie en politie. Dit jaar proberen we om de meisjes ook te interesseren voor beroepen in de techniek, de bekende mannenberoepen. En daarom hebben we gevraagd aan technische bedrijven om een vrouw mee te nemen om de zogenaamde mannen- en vrouwenberoepen te doorbreken."

Veel leerlingen gingen langs bij de stand van de politie.
Ook was er veel interesse voor het werk van het Goois Natuur Reservaat.
Defensie werd goed bezocht door de leerlingen.

32 / 40

Vrijdag theatermuziek in deMess door Kees Vriend & Bart Bons.

Donderdag 15 maart

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | WOC De Palmpit

Inloopspreekuur voor AL uw vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. Koekoeklaan 3 Bussum.

Geef-en-neemwinkel

9.00 uur | SCAN Naarden

Geef wat u niet meer gebruikt/nodig heeft. Of neem wat u kunt gebruiken. Maandag t/m vrijdag.

PvdA Ombudsman

14.00 uur | WOC De Palmpit

Inloopspreekuur van het PvdA Ombudsteam Gooise Meren.

'Amalia zet 'm op'

14.00 uur | WOC Spieghelwijck

Lezing door Wil Gorter, hoedenverzamelaarster met een eigen hoedenmuseum. Tot slot volgt een hoedenlied. Entree € 6,-, incl. consumpties. Aanmelden: amalia.bus@kpnmail.nl of 035-6932318. Locatie: Bussum.

Piano- en zanglessen

14.00 uur | Remonstranten

Piano- en zanglessen

Bustocht voor Roparun

8.30 uur | De schakel Naarden

Via Aalsmeer, de Rozentuin naar Volendam en Marken, een klompenmakerij. Informatie over vertrektijden en opgeven om mee te gaan: www.wijkpostdeschakel of bel T. v.d. Horst, 035-694 9312.

Yogales

20.00 uur | Studio Werk met Yoga

Proefles yoga. Aanmelden via info@werkmetyoga.nl. Locatie: Jachthaven Naarden.

Luisteren naar jezelf

20.00 uur | Atma-coaching

Eyeopenende en boostgevende training. Bussum.

Vrijdag 16 maart

Kees Vriend

20.30 uur | deMess Naarden

Theatermuziekvoorstelling. Kees Vriend maakt zingend in de Nederlandse taal de balans op van een rusteloze zoektocht naar de schoonheid van het leven.

SeniorWeb Inloopspreekuur

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Tot 12.00 uur. Een team computerdeskundigen van SeniorWeb beantwoordt kosteloos vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones.

Leesgroep biografieën

10.00 uur | WOC Bellefleur

Tot 12.00 uur. Boekbespreking: 'Cécile en Elsa' van Elisabeth Leijnse wordt dan besproken. Aanmelden via Bellefleur: 035-6953117. Adres: Mackaylaan 11, Naarden.

Digicafé

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Digicafé over 10 onmisbare apps voor telefoon of tablet gepresenteerd door Eleanor Pascoe van SeniorWeb. Telefoon en/of tablet meenemen. Entree vrij.

Spelletjesmiddag

14.00 uur | WOC De Palmpit

Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen alle voorkomende spellen worden gespeeld. Kosten € 1,-.

Boeken- en spullenmarkt

13.30 uur | De Antonius Hof

Tot 16.30 uur. Vivium, Lange Heul 32, Bussum.

Centraal Museum

10.00 uur | BPB Bussum

Het Centraal Museum wijdt een tentoonstelling aan Pyke Koch, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neomagisch-realisme in Nederland. U wordt thuis opgehaald en gebracht. Tel 035-7504192.

Johannes Passion

20.15 uur | Grote Kerk Naarden

Onder leiding van Bernhard Touwen voert de Nederlandse Händelvereniging de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach uit.

Film, fotowedstrijd, poëzie

21.15 uur | Filmhuis Bussum

Vertoning van de nieuwe natuurfilm 'Die Wilde Stad', voordracht door stadsdichter Gaston Bannier en een fotowedstrijd voor lezers en kijkers.

Zaterdag 17 maart

Daniëlle Schel, Lonneke Dort

20.30 uur | deMess Naarden

Dubbelprogramma, met Daniëlle Schel en Lonneke Dort.

Samen lunchen

12.30 uur | Bel Ami Bussum

Aanmelden bij Pépé 035-6944483 of Lidemey 035-8889959.

Muziek in Huis

14.30 uur | De Antonius Hof

Concert door ensemble Arcadië Trio. Locatie: Vivium op de Lange Heul 32, Bussum. Het concert is in De Brink en duurt 60 minuten. Entree € 6,-.

Klaverjasminimarathon

10.00 uur | TTV GoodLuck

Er wordt op zijn 'Amsterdams' gespeeld. Tot 18.00 uur. Entree: € 12,50 inclusief lunch. Aanmelden via adriaanvanwegen@hotmail.com.

Baila baila proefles

18.45 uur | Heart to Heart

Onder leiding van dansleraar Walid! Baila baila is een combinatie van chachacha, salsa en bachata.

Concert ViJos

20.00 uur | St Jozefkerk Bussum

Geniet nog een laatste keer van deze muziek in de Jozefkerk (de kerk gaat sluiten). De toegang is gratis.

Rob van de Laar

20:30 uur | Tindalvilla Bussum

Optreden van hoornist Rob van de Laar, winnaar Nederlandse Muziek Prijs 2017. Met zijn trio met de Bulgaarse violiste Bojidara Kouzmanova en pianist Thomas Beijer. Kaarten € 25,-, consumpties inbegrepen, www.tindal.nl.

Zondag 18 maart

Yogales

9.00 uur | Studio Werk met Yoga

Proefles yoga of supyoga. Aanmelden via info@werkmetyoga.nl. Locatie: Jachthaven Naarden.

Koningspreek

10.30 uur | Koningskamer Bussum

Ivo Opstelten is jurist, burgemeester (bijna veertig jaar in zeven gemeenten) en daarna vijf jaar minister van Veiligheid en Justitie. Hij vertelt zijn eigen verhaal (wat hem raakt, inspireert en beweegt) in een licht-kerkelijke dienst.

Gratis stepclinics

9.30 uur | FitKick Bussum

De clinics zijn gratis toegankelijk en duren ongeveer 20 minuten. Aanmelden voor de clinics kan via info@fitkick.nl.

Open kerk

12.00 uur | Doopsgezinde Kerk

De doopsgezinde gemeente maakt schooltasjes en dekens voor Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten. Inzameling voor de inhoud van de tasjes.

Wandeling

14.00 uur | Oud Valkeveen

Onder leiding van de Gooise Natuurwacht (Vereniging Vrienden van het Gooi) een bijzondere wandeling door Oud-Naarden. Via Oud-Naarden naar de Limitische Heide. Vertrek vanaf de parkeerplaats.

Bingo

14.30 uur | WOC De Palmpit

Bingo met leuke prijzen.

Patrick John Mackaay

15.00 uur | Brasserie Limes

Het huisorkest van Limes: muzikale middag met topmuzikanten. Met als speciale gast gitaris Berto Drenth. Toegang is gratis.

Yesh - 'Die Mame!'

15.30 uur | deMess Naarden

Anouk Dorfmann neemt u mee in haar verhaal. Begeleid door contrabassist/gitarist Jordy Sanchez, accordeonist Geert Leenders en violiste Anneke Frankenberg.

Maandag 19 maart

Seniorencafé

10.30 uur | Stokjes en Lepel

ASGM Seniorencafé, Nassaustraat 3 b, Bussum. Tot 12.00 uur. Ook niet-leden zijn welkom. Met informatie over allerlei kleinere activiteiten.

Kinderkoor Bussum

16.00 uur | Gooische Muziekschool

Kinderkoor Bussum is voor kinderen van groep 2 t/m 4 en groep 5 t/m 8. De 3 koren gaan drie keer optreden: 24 maart, 14 april en 2 juni (Spant!). De repetities zijn op maandag op verschillende tijden. Kosten voor de periode tot en met 2 juni: € 15,-.

Open eettafel

17.30 uur | WOC De Palmpit

Open eettafel met een versbereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86, twee dagen van tevoren.

Looptraining

19.30 uur | Tempo Atletiek

Start van cursus ter voorbereiding op de Zandvoort Circuit Run (ZCR) op zondag 25 maart. Onder leiding van gediplomeerde trainers in 11 weken trainen. Kosten: € 50,-. Aanmelden: ZCR@avtempo.nl.

Dinsdag 20 maart

Volksdansen

10.00 uur | SCAN Naarden

Elke week is er volksdansles in de SCAN. De kosten per vier weken zijn € 12,50. Voor informatie en aanmelding: 06-13 69 84 34.

Themaochtend

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Het thema van de Boekenweek is 'Natuur'. Wim Krijnen van Natuurmonumenten geeft een presentatie over het Naardermeer. Vrij entree.

De Fransche Kamp

14.30 uur | Antonius Hof Bussum

Lezing met beelden door de heer Klaas Oosterom over de 'geheimen' in het Bussumse deel van het Spanderswoud.

Piano- en zanglessen

14.00 uur | Remonstranten

Piano- en zanglessen

Stiltemaaltijd

18.30 uur | AC Jan Ligthart

Samen in stilte eten, een meditatief moment. Vrijwillige bijdrage. Maaltijd is veganistisch. Aanmelden: 035-6317068 | lisa@indeolmen.nl.

Groei & Bloeilezing

20.00 uur | Het Trefpunt Bussum

In de Groei & Bloeilezing op dinsdag 20 maart vertelt tuinfotograaf en -kenner Hub Driessen over dubbel plezier van tuinplanten.

Woensdag 21 maart

Spieghelcafé

10.00 uur | Spieghelkerk

In de 'huiskamer van het Spieghel', achter de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Elke woensdag tussen 10.00 en 11.30 uur. Vrije toegang.

Kunstlezing

10.00 uur | Wilhelmina Kerk

Henk Roos geeft een ASGM kunstlezing over de tentoonstelling 'Impressionism & Beyond' in Singer te Laren. Entree: € 3,- voor leden en € 5,- voor niet-leden.

Presentatie

14.00 uur | WOC Bellefleur

Presentatie van Henk Butink. Van 14.00 tot 16.00 uur. Kosten: € 4,-. Mackaylaan 11a, Naarden. www.wocbellefleur.nl.

Lezing Johannes Passion

20.00 uur | Majellakapel

Majellakapel cantor-organist Piet Philipse geeft uitleg over Bachs andere passie: de Johannes Passion.

Mindfulness en meditatie

20.00 uur | Atma-coaching

Aanmelden via de website of 06-16380595

Bridgen

19.30 uur | Het Trefpunt Bussum

Bij Bridgeclub Trefpunt aan de Lorenzweg 59 in Bussum. Voor info: tel. 035-694032.1

Historisch Café

20.00 uur | deMess Naarden

Vertoning documentaire 'Het Eerbetoon'. De vlucht van het Naardense gezin Joseph in 1943 naar Zwitserland. Toegang gratis, bijdrage welkom.

Livemuziek bij restaurant Leuk in Bussum komende donderdag. Dan zingt eigenaar Bennie den Haan samen met Nienke van der Linden (Telekids musical academy), Bas Brouwer op gitaar en zang van Chantal. Het optreden is vanaf 19.00 uur en wordt al met succes onthaald in de vestiging in Amsterdam. Ze spelen van gouwe ouwen tot de hits van nu. Reserveren is gewenst. Bennie wil maandelijks optreden.

Zaterdag inschrijven kindertuinen

Kinderen welkom uit groep 5, 6, 7

Kinderen leren hun eigen tuintje te bewerken.

BUSSUM Alle kinderen uit Gooise Meren die in groep 5, 6 of 7 zitten kunnen zich deze zaterdag weer opgeven voor een kindertuintje.

Hier kunnen ze onder begeleiding hun eigen groente- en bloementuin inrichten. De kinderen komen vanaf half april tot en met september iedere week op een vaste dag tussen 16.00 en 17.00 uur naar de tuin. Na een uur hard werken kunnen ze thuis trots laten zien wat het land deze
week weer heeft opgeleverd. Ze leren in de praktijk waar de bonen vandaan komen en waarom je een hark altijd op z'n kop moet wegleggen. Het zaaien, onderhouden en oogsten gebeurt in groepen van maximaal 14 kinderen onder begeleiding van twee vrijwilligers. Alles wordt biologisch gekweekt met de nadruk op duurzaamheid.
De inschrijving is op zaterdag 17 maart tussen 10.00 en 12.00 uur op de Kindertuinen, Huizerweg in Bussum, naast de kinderboerderij. De kosten voor het hele seizoen zijn 30 euro. Aanmelden kan ook vanaf 18 maart via mijnkindertuin.nl, maar vol is vol.

Win kaarten

De opbrengst van het festival is voor het goede doel; Woongroep de Olmen in Bussum. Foto: Spant!

BUSSUM Het Goois Jazz Festival wordt zaterdag 24 maart gehouden en voor dit festival geven wij gratis kaarten weg.

Het festival is vol met funk, soul, jazz en food. Ook dit jaar zijn er weer klinkende namen zoals Jacqueline Govaert, voorheen frontvrouw van Krezip, DJ Gerard Ekdom en de New Cool Collective. Ook Steffen Morrison, rising star van dit uur, zingt en danst met de bezoekers de kleine uurtjes in. Het gaat om optredens op drie verschillende podia voor één ticket. Er zijn foodtrucks aanwezig voor lekkere hapjes. Win gratis kaarten door te mailen naar prijsvraag@spant.org. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

'Exhibition On Screen met Johannes Vermeer'

Jonge gitaarspelende vrouw geschilderd door Vermeer.

BUSSUM De documentaire 'Exhibition On Screen met Johannes Vermeer' draait vanaf zaterdag 18 maart vijf keer in Filmhuis Bussum.

De vastlegging van deze Vermeer-expositie in The National Gallery in Londen biedt een frisse blik op een van de meest opzienbarende en fascinerende kunstenaars aller tijden: Johannes Vermeer, bekend van het beroemde 'Meisje met de parel'.

Levensverhaal

In de tentoonstelling getiteld 'Vermeer and Music: The Art of Love and Leisure' heeft The National Gallery ervoor gekozen om zich te concentreren op Vermeers relatie met muziek.

Het is een populair thema in de Nederlandse schilderkunst, dat tegelijkertijd een goed beeld geeft van de kunstenaar zelf en de tijd waarin hij leefde. De documentaire wordt - net als de eerdere films van Exhibition On Screen - voorzien van deskundig commentaar van curatoren en kunsthistorici.

Voor de documentaire is gefilmd in Londen, New York, Washington DC, Amsterdam, Den Haag en Delft; de film leidt ons door het levensverhaal van Vermeer.

De film, met daarin haarscherpe opnames van Vermeers schilderijen, wordt in de maand maart meerdere keren vertoond in Filmhuis Bussum. De precieze data en tijden zijn te vinden op de website van het filmhuis.

Kaarten zijn te koop via www.filmhuisbussum.nl of aan de kassa van Filmhuis Bussum en kosten 10,50 euro.

Vrijwilligers gezocht

De Uit Wijk in Bussum zoekt mensen voor het klusteam.

Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum zoekt voor een peuter met een beperking een mantelzorgondersteuner die 2 uur per week in de ochtend met het jongetje wil wandelen, een boodschap doen of naar een speeltuintje gaan.

Fort Pampus zoekt iemand als aanspreekpunt voor in het museum en de winkel.

Sportclub Gehandicapten Gooi en Eemland zoekt dringend gedreven zwemvrijwilligers om kinderen met een handicap een-op-een te begeleiden.

Alle info op: www.versavc.nl.