BussumsNieuws

5 maart 2014

BussumsNieuws 5 maart 2014


'Supermarkt geen trekker'

Rapport taxateur kraakt gemeenteplannen over dorpshart

BUSSUM - De komst van een 'trekker', zoals een modeketen of een grote supermarkt, zou de toestroom van klanten naar de Nieuwe Brink amper verbeteren. Dat concludeert een rapport van een taxateur van Siewe Makelaars. Het rapport, koren op de molen voor de tegenstanders van het plan, werd gemaakt voor de gemeente om de waarde van de grond te bepalen.

Bussum heeft al langer plannen om de vervallen Nieuwe Brink compleet te renoveren en naast meerdere (luxe)appartementen daar ook een grote supermarkt te vestigen. Dat plan zorgt voor weerstand, omdat veel Bussumers menen dat er vooral plaats gemaakt moet worden voor wonen en groen en dat het centrum van Bussum compact gehouden moet worden.

Het rapport maakt korte metten met de gemeenteplannen. De taxateur heeft grote vraagtekens of een trekker het gedeelte van Bussum wel zou kunnen redden. Zo wordt er gesteld dat er de afgelopen jaren ook al grote ketens hebben gezeten en een grote trekker zoals de modezaak C&A, maar dat trok amper bezoekers. Nu zou een grote supermarkt de rol van trekker moeten vervullen. De taxateur zet grote vraagtekens of dat plan wel van de grond komt. Om wel meer klanten naar het dorpshart te kunnen trekken, moet er volgens het rapport meer gebeuren. Dan zou de Kapelstraat aangepakt moeten worden om deze aangenamer te maken. De gemeente zou er volgens het rapport voor moeten zorgen dat het centrum, de Nieuwe Brink en de Kapelstraat beter met elkaar verbonden moeten worden voor een goed dorpshart. Zo zouden de Kapelstraat en de Brinklaan autoluw moeten worden. "Maar zelfs dan wordt het de vraag of de afstanden niet te groot worden", stelt de taxateur. Het rapport werd deze week openbaar nadat betrokken Bussumers een WOB-verzoek deden. Het rapport dateert van afgelopen zomer. Tot nog toe hadden alleen raadsleden het gelezen.

10 maart: lijsttrekkers in debat

BUSSUM - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart wordt op maandagavond 10 maart op het gemeentehuis in Bussum het grote verkiezingsdebat gehouden. Het debat wordt mede-georganiseerd door BussumsNieuws.

Joost Hoebink van het Nederlands Debat Instituut leidt het debat dat om 20.00 uur begint. De acht lijsttrekkers van VVD, PvdA, GroenLinks, CDA, D66, Hart voor Bussum, CU en de Gooise Ouderen Partij gaan met elkaar de strijd aan.
Alle inwoners van Bussum zijn van harte welkom om te komen kijken. Het debat is bedoeld om duidelijkheid te geven over de standpunten van de partijen. De inloop op het gemeentehuis is vanaf 19.30 uur.

Alaaf! Carnaval weer groots gevierd

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Carnavalsvereniging de Erwtenschieters heeft weer een paar dagen flink carnaval gevierd in Bussum. Zoals het hoort kregen ze de sleutel van de stad uit handen van de burgemeester.

De optocht zag er keurig uit met mooi versierde praalwagens. Dit jaar vormde discotheek The Spot de locatie voor het grote carnavalsfeest. Zondag was het kindercarnaval en maandag werd als carnavalsstunt het standbeeld van het meisje met de vogels voorzien van nieuwe vogels. Opmerkelijk was dat de ChristenUnie twee dagen eerder hetzelfde plan had en ook de kraaien had vervangen door zelfgemaakte.

9500

bezoekers trok Sportcentrum de Zandzee tijdens de voorjaarsvakantie

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L. Heuvelman; 19.30 uur Oecumenische Vesper ds. T.Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering, 19.30 u. Oecumenische Vesperdienst in Grote Kerk; za. 08/03 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor C. Fabril; 08/03 17.00u. Vesperviering Parochianen
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. W. Gorissen H.A.; 17.00 u. ds. I. Hoornaar
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. ds. P. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit H.A.
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. J.P. Schouten

Boekenweekgeschenk 1982

In meerder opzichten een bijzonder boekje. Het is een stripboekje dat in 1982 als boekenweekgeschenk werd uitgegeven door de CPNB. Toonder werd dat jaar 70.

Een stripboek had en heeft nog steeds een lagere status dan een leesboek. Marten Toonder heeft er veel aan gedaan om die status te verhogen. Zijn humoristische teksten met impliciete maatschappijkritiek heeft onze taal ook met tal van nieuwe woorden en uitdrukkingen verrijkt zoals 'minkukel', 'verzin een list' en 'denkraam'. Een grapje in dit geschenk was het ontbreken van pagina 17 en 18. Daar zit een blanco blad. Toonder schreef: ze zijn opzettelijk onbedrukt gelaten om de lezer een ogenblik van bezinning te geven, vóórdat hij zich door het gevolg laat meeslepen. Het verhaal zelf, dat Toonder al enige jaren ervoor geschreven en getekend had, is ook nu na ruim dertig jaar nog actueel. Tom Poes en Olivier B. Bommel beleven avonturen waarbij vreemdelingenhaat fijntjes en venijnig uitgewerkt wordt. Het Voorwoord is van de heer Olivier B. Bommel zelf en achterin staan Enige opmerkingen over heer Bommel. In de biografie 'Marten Toonder' van Wim Hazeu (2012) staat dat zijn broer Jan Gerhard er een groot aandeel in had. Je kreeg in 1982 het boekje als je voor 19,50 gulden (€ 9) boeken kocht. De oplage was 370.000 exemplaren.

Toonder woonde en werkte van 1946 tot 1954 in Bussum aan de Amersfoortsestraatweg.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 6 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

De pestvogel... het ware verhaal

Wat een commotie heeft mijn melding van de pestvogel teweeggebracht! Een week lang flink wat vogelaars met apparatuur in De Hilversumse Meent. Hieronder wat er allemaal gebeurde.

Een groot regionaal dagblad bracht ook het verhaal van de pestvogel in onze contreien. Geprikkeld door BussumsNieuws, dat wel. Zo staat daar in het dagbladartikel als zou de ring zijn afgelezen, maar dat is natuurlijk onmogelijk en dus niet waar. De credits voor de juiste naspeuringen naar de identiteit van de vogel staan op naam van Hans van Oosterhout. Via een oproep op internet kreeg hij vrij snel al een reactie. Inderdaad uit Aberdeen in Schotland en wel van een zekere Raymond Duncan van de Grampian Ringgroep. Deze schrijft: "Hartelijk dank voor deze opwindende melding. De vogel werd als volwassen mannetje geringd in Aberdeen, ZO Schotland, 3 december 2013 en bleef hier tot na de kerst. In Engeland was het geen invasiewinter van de pestvogel. Kleine aantallen. In Aberdeen maximaal 150, waarvan we 40 met kleurringen hebben geringd. Met weinig vogels en veel bessen dachten we dat ze de hele winter zouden blijven. Weer mis! Maar daarom ringen we ze dan ook…" De pestvogel werd op 3-12-2013 geringd in Aberdeen. Werd op 29-12-2013 opnieuw gezien in Aberdeen en daarna dus de melding uit de Hilversumse Meent. Iedereen hartstikke blij! Er zijn zeker enkele honderden foto's gemaakt als blijvende herinnering aan die eenzame pestvogel, die nu in z'n eentje terug moet naar Siberië.

Weerbericht

Droog en rustig voorjaarsweer, koude nachten
Een lagedrukgebied trekt naar het zuiden weg ten faveure van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. Dat krijgt verbinding met een Noord-Russisch hogedrukgebied. Daardoor verdwijnt na lange tijd de wisselvalligheid. Er breekt een periode aan van stabiel, vroeg voorjaarsweer met geregeld zonneschijn. In de middag is het zacht, de nachten zijn koud.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag vriest het licht , tot -2 graden. Er is kans op mist. Overdag volgen zonnige perioden. De temperatuur loopt op naar 11 à 12 graden. Ook vrijdag blijft het droog met geregeld zonneschijn. Na een koude nacht (rond het vriespunt) wordt het overdag 12 à 13 graden. Er staat beide dagen een zwak tot matig briesje met een voorkeur voor het zuiden.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde blijft het droog met geregeld zonneschijn en vooral later op zondag ook enkele wolkenvelden. De nachten zijn koud met een minimumtemperatuur van net iets boven het vriespunt. Er is daarbij kans op vorst aan de grond. Met in de middag zo'n 13 à 14 graden zijn het bijna lentedagen. Er waait een zwak, en op zondag een matig windje uit het zuiden.

Weetje
De meteorologische lente is van start. De gemiddelde temperatuur in de voorbije winter was 6.0 graden. Dat is een gedeelde tweede plaats met de winter van 1989-1990. De zachtste winter ooit blijft 2006-2007 met 6.5 graden. Een record was nu wel het aantal vorstnachten van slechts 10. Het oude record stond op 15. Het was de meest vorstarme winter ooit.

De Zonnewijzer blijft gewoon in Breeduit

BUSSUM - Wat er ook gaat gebeuren met het gebouw van de brede school aan de Lange Heul, basisschool De Zonnewijzer (een van de huurders van het pand) mag de deuren gewoon openhouden.

De Zonnewijzer heeft namelijk een gebuiksovereenkomst voor de huisvesting met de gemeente. Vorige week werd bekend dat de samenwerking tussen de gemeente en de brede school per september stopt. Veel gebruikers gaan weg of zijn al vertrokken.
Uit recent onderzoek blijkt dat het anders moet bij de brede school. Er worden nu vijf toekomstscenario's onderzocht.

De treurige ontmanteling van de verzorgingsstaat

Alice Oppenheim bezoekt Vivium Zorggroep

Het college bezoekt locaties van de Vivium Zorggroep. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het college van B&W heeft vorige week de voormalige verzorgingshuizen De Gooise Warande en Godelinde bezocht. Alice Oppenheim liep deels met het werkbezoek mee.

De Nederlandse leeuw staat nu bibberend in haar hemdje

Mooie onderkomens voor Bussumse grootouders die deel uitmaken van de Vivium zorggroep. Vooral de drie meer sociaal denkende wethouders van de PvdA, GroenLinks en het CDA stelden scherpe vragen aan directrice Ellen van Langerak over de grote wijziging in de bedrijfsvoering. Ondanks de naderende verkiezingen die de politieke opvattingen misschien zullen verleggen naar een andere mentaliteit. De meeste ideologische veren zijn immers afgeschud. Het is dan ook vooral voor ouderen zaak om te gaan stemmen op een partij die hun specifieke belangen nadrukkelijk gaat behartigen. Verzorgingshuizen zijn in hoog tempo appartementencomplexen geworden waarin ouderen een beschermde ruimte kunnen huren van 27 vierkante meter en gebruik kunnen maken van algemene faciliteiten als het gezellige restaurant en de mooie tuinen en bosschages rondom. Voor echtparen is de ruimte wat groter. Voor het overige zullen de nieuw aangekomen bewoners hun natje en droogje zelf moeten gaan betalen. Net als thuis. De eigen meubels mogen mee voor zover ze in zo'n ruimte passen. De was kan worden uitbesteed voor 40 euro per maand, maar als een dochter of zoon die taak op zich wil nemen dan kan dat ook. Directrice Ellen van Langerak heeft de woon- en zorgbehoefte dus uit elkaar gehaald, maar ze heeft er ook voor gezorgd dat de totale kosten niet zullen uitstijgen boven een netto AOW-uitkering. Zo zullen ook de oudere moeders die zich thuis niet meer kunnen redden zich geen zorgen hoeven te maken over geld. Binnen de huidige Haagse voorschriften is deze aanpassing zo netjes mogelijk opgepakt in de beide complexen, al blijft het een treurige ontmanteling van de ooit zo gedreven en bevochten verzorgingsstaat. Die is ter ziele, de Nederlandse leeuw staat nu bibberend in haar hemdje. Het zijn vooral de oudere vrouwen die worden getroffen. De vrouwen die niet mochten werken na hun huwelijk en altijd al de gratis thuiszorg voor man en kinderen, ouders en buren voor hun rekening namen. En meestal ten koste van hun eigen kansen op de arbeidsmarkt. Zo ziet het politieke spectrum er tegenwoordig uit: ieder voor zich en geld voor ons allen. De vrije markt regeert en verdeelt de kansen en verliezen. Die kansen zijn nu ook beschikbaar voor hun dochters en kleindochters. Elk nadeel heeft zijn voordeel. De beide appartementencomplexen bieden veel aanvullende regelingen voor ouderen die gerichte zorg nodig hebben. Daarover hoeft niemand zich zorgen te maken, buiten de vriendelijke staf van vrouwen die het complex leiden. Wel is het van belang om zo snel mogelijk aan te geven dat het thuis niet meer gaat. Bij de Godelinde staan al 9 wachtenden op de lijst voor de 124 appartementen. Aanvraag van een folder is dan ook een nuttige handeling. Je kunt nooit weten hoe een mensenleven verloopt. De vraag naar opvang blijkt nu al veel groter te zijn dan het aanbod. Rond negentig procent van de ouderen zal waarschijnlijk thuis moeten worden opgevangen. Door kinderen en buren en door de thuiszorg en buurtzorg. Daarover zijn de uiteindelijke politieke beslissingen in den Haag nog niet niet genomen. Het wetsontwerp ligt bij de Raad van State. Die besluitvorming verloopt traag, want het gaat over miljarden die moeten worden bezuinigd om de schulden van de overheid, de banken en een deel van het bedrijfsleven af te lossen. Eerlijk is anders, maar 'de borden staan in het rek en moeten worden afgedroogd'.

Twee gewonden

BUSSUM - Ophef woensdagavond rond de supermarkt aan de Laarderweg. Daar raakten twee bezoekers gewond.

Het voorval gebeurde rond half zeven. Een bezoeker van de supermarkt, een Bussumse man (69), raakte onwel en zakte naar de grond. Al vallend nam de bezoeker een langslopende vrouw (47) mee, waardoor deze ook gewond raakte. Twee gealarmeerde ambulances waren snel ter plaatse en hebben de supermarktbezoekers meegenomen voor onderzoek.

Meisje krijgt blauwe vogels in haar handen

De ChristenUnie heeft in het kader van de verkiezingen de kraaien teruggeplaatst op het kunstwerk op de rotonde voor het gemeentehuis. Het doel is aandacht vragen voor het probleem van vandalisme. De vogels zijn ChristenUnie-blauw van kleur. Het kunstwerk heeft vanaf de onthulling te lijden onder vandalisme. Al in de eerste maanden zijn alle acht kraaien gestolen. In 2012 werden de teruggeplaatste kraaien opnieuw gestolen. "Wij betreuren dit. Vandalisme is een ergernis voor veel mensen en kost ons bovendien allemaal geld", aldus lijsttrekker Michel Klein van de ChristenUnie.

Lisa van der Schee

14 jaar oud
Bussumse sinds 9 jaar
Gaat naar de Vrije School in Amsterdam

Foto: jessica de jong

Waarom zit je helemaal in Amsterdam op school?
"Ik heb ook de Vrije School in Bussum gedaan en wilde graag naar Amsterdam omdat ze daar ook veel creatieve vakken geven. We krijgen bijvoorbeeld les in textiel en smeden."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik zou een springpaard kopen. Ook mijn ouders krijgen een gedeelte en ik ga lekker op vakantie naar Hawaï om te surfen."

Wat doe je in je vrjie tijd?
"Ik ben veel met vriendinnen in Amsterdam om te shoppen. Verder hou ik van paardrijden en zit ik op yoga in Bussum."

Wie wil je wel een keer ontmoeten?
"Anky van Grunsven. Ik zou heel graag een paardrijles van haar krijgen."

Wat wil je later worden?
"Ik wil iets met rechten doen."

Welke muziek luister je?
"C2C, Balthazar, John Legend."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Ik lees niet veel kranten. Soms kijk ik het journaal, maar daar word ik niet vrolijk van."

Waar kunnen we je 's nacht voor wakker maken?
"Om iets gezelligs met vriendinnen te doen. Bijvoorbeeld een buitenrit maken met paarden op het strand of om op vakantie te gaan."

Wat mist er nog in Bussum?
"Een leuke plek om af te spreken met vriendinnen. Dat kan een horecatentje zijn of een buurthuis."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan zou ik op grasveldjes bordjes plaatsen dat mensen daar hun honden niet mogen uitlaten. Mijn broertje van 6 speelt vaak op het veldje bij de T.B. Huurmanlaan en heeft altijd poep onder zijn schoen."

Jeugdcultuurfonds krijgt 10.000 euro van gemeente

Kinderen kunnen meedoen aan culturele activiteiten

BUSSUM – De gemeente heeft 10.000 euro uitgetrokken voor het Jeugdcultuurfonds Bussum. Met dit bedrag kunnen de komende drie jaar minimaal 22 kinderen geholpen worden en lid worden van een clubje, omdat de ouders er geen geld voor hebben.

Het jeugdcultuurfonds is per 1 november 2013 van start gegaan. Het doel achter het fonds is dat alle kinderen in Bussum moeten kunnen meedoen. Het gaat om kinderen tussen de 4 en 18 jaar oud uit gezinnen met een laag inkomen. Deze kinderen kunnen met het geld meedoen aan culturele activiteiten zoals muziekles, toneel of dansles. Het Jeugdcultuurfonds haalt de financiële drempels weg. Volgens het fonds is 'kunst een vriend die je nooit in de steek laat'. De gemeente steunt die gedachte. Het fonds ondersteunt gezinnen waarvan het inkomen niet hoger is dan 120 procent van de bijstandsnorm. De aanvraag loopt via intermediairs die de gezinssituatie kennen, zoals leraren of de huisarts. Ouders kunnen zich ook aanmelden bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Naarden-Bussum of Versa Welzijn.

VVD opent eigen pop-upstore

De VVD-winkel is op zaterdag geopend.

BUSSUM - Bussum heeft nu een eigen VVD-winkel aan de Nassaustraat 3C. De zogenoemde pop-up store werd zaterdag geopend door Tweede Kamerlid Roald van der Linde en de Bussumse VVD-lijsttrekker Adriana van den Berg.

De winkel is op zaterdag open van 11.00 tot 17.00 uur. Op 8 maart is ook Kamerlid Pieter Litjens aanwezig die praat over de fusie. Zaterdag 15 maart komt staatssecretaris Fred Teeven praten over veiligheid in Bussum.

Blauwe zone om parkeren te verbeteren

BUSSUM - De gemeente heeft van de parkeerplaatsen rond het gewestgebouw aan de Burgemeester de Bordesstraat een blauwe zone gemaakt. De aangepaste parkeerregels gelden vanaf deze week.

Het was nu zo dat werknemers van het gewestgebouw vaak op andere plekken parkeerden om te voorkomen dat ze moeten betalen. Dat veroorzaakte overlast voor buurtbewoners, omdat de parkeerdruk toenam. De gemeente komt de buurtbewoners nu tegemoet. De werknemers en bezoekers kunnen nu met een parkeerkaart voor 4 uur op de Burgemeester de Bordesstraat parkeren.

Rond de oude begraafplaats gaat de gemeente hetzelfde doen. Op de parkeerplaatsen, bedoeld voor bezoekers van de begraafplaats, wordt vaak geparkeerd door forenzen. Daardoor kunnen bezoekers er amper nog terecht. Vanaf nu kunnen bezoekers anderhalf uur parkeren met een parkeerkaart.

Vloer verraadt boef

BUSSUM - Een bewoner van de Ruysstraat heeft donderdagnacht kunnen voorkomen dat een man spullen van hem heeft kunnen stelen. De bewoner betrapte de dader, waarna deze op de vlucht sloeg.

De dader kon door te hengelen de voordeur van de bewoner openbreken en kon vervolgens de woonkamer doorzoeken. Doordat de houten vloer van de woonkamer kraakte, schrok de bewoner wakker. De bewoner rende naar beneden, waarna de dader op de vlucht sloeg. Voor zover bekend heeft de man geen spullen meegenomen.

Web topvijf

1. Twee gewonden na supermarktbezoek
2. Rapport: Geen extra toestroom door trekker
3. School De Zonnewijzer mag deuren open houden
4. Krakende vloer verraadt inbreker aan Ruysstraat
5. Blauwe zone om overlast tegen te gaan

Uit de Bussumse Historie
Leerfabriek 'Koelit'

De Koelit, begin 20e eeuw (fotocoll. HKB).

Ten zuiden van de Huizerweg, net ver van Huize Godelinde, waar zich nu de Bisonstraat, Karbouwstraat en Wisentstraat bevinden, stond tot 1932 een leerfabriek. In dat jaar brandde een deel van het bedrijf af. In 1935 zijn de resten gesloopt.

A. de Bruijn schrijft in zijn historische rubriek in de Bussumsche Courant van 20 december 1930 het onderstaande over de toen nog functionerende leerfabriek.

De brand van Koelit op 23 augustus 1932 (fotocoll. HKB).
Uit: ANWB-kaart van Bussum uit 1929. Fabriek: Koelit; 2: HBS; 10: Godelinde St.

"Voor de oprichting dezer fabriek is nimmer vergunning gegeven door het gemeentebestuur van Bussum. Toen die fabriek werd gesticht, behoorde de grond tot de gemeente Hilversum! Eerst bij de grenswijziging van 1902 is die grond gevoegd bij het rechtsgebied van Bussum. En met den grond, werd ook de leerfabriek zelve bij Bussum gevoegd.

In 1897 was door de directie der leerfabriek, toen nog genaamd 'Koelit', bij het gemeentebestuur van Hilversum een verzoek ingediend om vergunning tot uitbreiding der inrichting.

Ofschoon de fabriek nog op Hilversums grondgebied stond, achtten de Bussumers zich toch wel belanghebbenden, want er verscheen een ingezonden stuk uit Bussum, waarin 'n klaagtoon over den hinder der fabriek werd aangeheven.

De directie antwoordde uitvoerig daarop. Een gedeelte van dit antwoord worde, om zijn eigenaardigheid, hier weergegeven:

"Aan elke industrie is, in den letterlijken zin van het woord 'n luchtje, maar de aard van onze industrie en onze wijze van bewerking sluiten reeds een bepaalden stank uit, en wij ontkennen ten sterkste dat van onze fabriek eenigen nadeeligen invloed uitgaat.

Dat paarden, voor onze fabriek gekomen, beginnen te springen, is niet onmogelijk, maar dan willen die verstandige dieren door hun gehuppel zeker hun vreugd te kennen geven over het feit, dat daar, op die dorre heide, die zoolang nagenoeg braak lag, een fabriek is verrezen die aan een 40 à 50 tal werklieden met hun gezinnen een behoorlijk bestaan verschaft".

Een en ander brengt ons de overtuiging bij dat reeds jaren geleden de leerfabriek niet bijzonder "gezien" was. Ofschoon er dadelijk bijgevoegd moet worden, dat de techniek ook haar invloed ten goede heeft doen gelden bij deze industrie."

Samenstelling: Klaas Oosterom

Bussumse hockeysters hervatten met afgetekende zege

De Bussumse hockeysters deden afgelopen weekend goede zaken. Foto: Bob Awick

Een afgetekende zege afgelopen weekend voor de hockeysters van Gooische. De Bussumse vrouwen hervatten goed tegen Haarlem en waren met 4-0 te sterk. Daardoor gaan de hockeysters nu even alleen aan kop. Voor rust had de Bussumse ploeg nog problemen met het soms stugge Haarlem, dat genoeg kansen kreeg. Toch stond er al halverwege een knappe voorsprong op het scorebord. Na de rust konden de Bussumers goed doorzetten en werd de score alsnog verdubbeld. Daarmee sloeg de ploeg een goede slag: de concurrenten verspeelden punten.

Ook goede start hockeyers
Ook de Bussumse hockeyers kenden zondag een goede start. De koploper van de eerste klasse won van het sterk spelende De Kieviten met 3-0. De Bussumse ploeg kon vooral door het baltempo hoog te houden voor gevaar zorgen. Voor rust kwam de ploeg op voorsprong, na de rust volgden de andere treffers.

Allen Weerbaar houdt punt over aan topper

BUSSUM - Allen Weerbaar heeft een punt overgehouden aan de topper tegen APWC. De Bussumse koploper deelde met 2-2 de punten tegen de naaste belager, al hadden de Bussumers recht op wat meer.

Met leuk voetbal over en weer was het treffen tussen de twee beste ploegen van de zesde klasse aangenaam. Allen Weerbaar kwam op voorsprong door een goal van Ferhat Uysal. APWC kwam daarna terug en nam de voorsprong zelfs over. Nog voor de rust kwam Allen Weerbaar op 2-2, waarmee het resultaat meteen al op het scorebord stond. Toch kregen de twee ploegen ook na rust nog kansen. Allen Weerbaar kreeg de beste en had zelfs recht op een zege, maar de Bussumers hadden geen geluk: tot twee keer toe werd een Bussumse treffer afgekeurd.

Ondanks de verspeelde punten tegen APWC staat Allen Weerbaar nog wel aan kop van de zesde klasse. De voorsprong op de nummer twee bedraagt één punt. Een zege had een voorsprong van 4 punten opgeleverd.

Toch heeft Allen Weerbaar nog goede kansen om de eerste plaats de laatste weken van het voetbaljaar vast te houden. De Bussumers spelen nog zeven duels.

DOC rommelend naar zege tegen nummer laatst

BUSSUM - Genoeg fouten, maar toch een zege afgelopen weekend voor de korfballers van DOC. De Bussumers wonnen met 7-11 van Asonia.

DOC maakte vooral de eerste fase van het duel fouten, maar de achterhoede stond goed. Daardoor bleef de schade beperkt. Nog voor rust kon de ploeg een voorsprong pakken. Na de rust bleef er veel fout gaan en bleef een echte doelpuntenregen achterwege. Toch pakte de ploeg zonder problemen de zege. Het korfbal kon beter.

Waarop gaat uw partij bezuinigen? En waarop beslist niet?

VVD

19 maart 2014

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Bussum. In de aanloop daarnaar vraagt het BussumsNieuws naar de standpunten van de politieke partijen over een aantal heikele kwesties. 

Adriana van den Berg-van Bart (VVD) Foto: Bob Awick

Bezuinigingen
De VVD maakt sinds jaar en dag deel uit van het college. We zijn daarom best trots op onze gezonde financiële huishouding, want wij hebben lagere lasten voor de inwoners vergeleken met ons omringende gemeenten. Maar er is geen reden om achterover te leunen. De VVD hanteert een structureel sluitende begroting als uitgangspunt. Dat wil zeggen: structurele uitgaven worden gedekt door structurele inkomsten; geen algemene reserves gebruiken om gaten te dichten. We zullen verder moeten bezuinigen en de kaasschaafmethode zal niet voldoende zijn. Keuzes zijn onontkoombaar. De VVD durft die keuzes te maken. Geen uitgavenpost is daarbij onbespreekbaar. De VVD zoekt de keuzes in groenvoorziening, ontwikkelingssamenwerking, stedenbanden, maar ook bij de zogenaamde 'verbonden partijen'. Zo heeft VVD-wethouder Barneveld recent de contracten met het zwembad herzien. Dit zal op termijn leiden tot structureel lagere kosten tot wel 500.000 euro per jaar. De exploitatie van parkeervoorzieningen moet kostendekkend zijn. Tot slot: geen valse beloftes bij ontwikkelprojecten zoals het MOB-complex en het centrumplan. Uitgangspunt is dat dergelijke projecten de gemeente, en dus de inwoners, geen geld mogen kosten. De VVD heeft in de afgelopen periode waargemaakt dat de lasten voor de inwoners niet omhoog gingen, ondanks de stevige financiële uitdagingen. Daar houdt de VVD aan vast: stabiele lasten, behoudens inflatiecorrectie en onvoorziene uitgaven in verband met de zorgtaken die vanuit Den Haag op Bussum afkomen. Die taken zijn omvangrijk. De VVD staat voor het zo effectief en efficiënt mogelijk uitvoeren van deze taken. Om maatwerk te kunnen blijven leveren voor hen die het echt nodig hebben zijn bijvoorbeeld op initiatief van de VVD onlangs alle bijstandscliënten opnieuw beoordeeld. De uitkomst daarvan bevestigt dat decentralisatie van wettelijke taken naar de gemeente zinvol is. Gemeenten staan dichter bij de praktijk dan Den Haag. De VVD wil de zorgtaken en de bijstand duurzaam in stand en betaalbaar houden

Ontwikkelprojecten mogen de inwoners geen geld kosten

Hart voor Bussum

Ton Fokker (Hart voor Bussum) Foto: Bob Awick

Bezuinigingen
Bussum is onderdeel van diverse samenwerkingsverbanden zoals het Gewest Gooi & Vechtstreek, de Veiligheidsregio en de Regionale Brandweer. Hoewel Bussum elk jaar moet bezuinigen, worden in deze samenwerkingsverbanden de doelstellingen voor bezuinigingen niet gehaald en moeten wij de komende jaren ruim 500.000 euro per jaar meer betalen aan de regiobrandweer door een niet-evenwichtige kostenverdeling. Lijst 6, Hart voor Bussum, wil dat bezuinigingen van samenwerkingsverbanden worden gerealiseerd en dat de verhoging van onze bijdrage aan de brandweer niet doorgaat. Dat scheelt ruim 1 miljoen euro per jaar.

Daarnaast heeft Bussum de afgelopen jaren miljoenen gestoken in onder meer bouwprojecten die niet door zijn gegaan, onderzoeken die waardeloos bleken, juridische kosten voor procedures tegen inwoners en inhuur van externen. Ook hier liggen besparingen. Als laatste willen wij de subsidies stoppen aan organisaties die onvoldoende kunnen rechtvaardigen dat ze gemeenschapsgeld uitgeven aan het einddoel waarvoor het bestemd is.

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft een vrijbrief gegeven om zonder voorwaarden te fuseren met Naarden en Muiden. Als dit doorgaat zal de OZB van de fusiegemeente tot het maximum verhoogd worden. Met een alternatieve en financieel gezonde fusie blijven de kosten voor de Bussumers laag en de voorzieningen op peil.

Geen extra bijdrage voor brandweer

Tevens vrezen wij dat er nog lijken uit de kast komen: dit college heeft Bussumers en raad onvoldoende geïnformeerd over de langetermijnkosten van projecten, waardoor niet duidelijk is wat de jaarlijkse extra druk op de begroting is. Wij realiseren ons dat er een moeilijke tijd komt met decentralisaties en bezuinigingen. Echter, wij zullen er alles aan doen om de lastenverzwaring laag te houden door op gezonde wijze te bezuinigen, controle te houden op de financiën, effectiever en efficiënter te werken en bij alle projecten Bussumse kennis en kunde te betrekken zodat we de lokale economie stimuleren.

Kosten besparen met alternatieve fusie

D66

Françoise Clijsen (D66)

Bezuinigingen
Bussum is financieel gezond en de gemeentelijke belastingen zijn relatief laag. D66 wil dat zo houden. Gemeenten krijgen de komende jaren meer taken en minder geld van het Rijk, ook Bussum. De fusie dreigt geld te kosten. Bezuinigingen zijn daarom noodzakelijk.

D66 wil verstandig bezuinigen door alle uitgaven tegen het licht te houden. Is alles nodig? Overhead krijgt daarbij speciale aandacht. D66 pleit voor het maken van duidelijke keuzes gebaseerd op de kerntaken van de gemeente. D66 wil dat de fusie met Naarden en Muiden efficiencywinst oplevert. D66 streeft ernaar om de voorzieningen op hetzelfde niveau te handhaven zonder de gemeentelijke belastingen te verhogen.

In de visie van D66 worden alle uitgaven gebaseerd op het realiseren van vooraf helder geformuleerde doelstellingen en niet op in het verleden vastgestelde budgetten. Uitgaven met de hoogste prioriteit gaan boven uitgaven met een lagere prioriteit. D66 wil alle gemeentelijke programma's projectmatig uitvoeren met een vooraf gedefinieerde klant-leverancierrelatie met één opdrachtgever en één opdrachtnemer. D66 pleit voor meer samenwerking in Shared Service Centra op basis van contracten. D66 vindt het essentieel dat Bussum de discussie over kerntaken voert en kritisch nagaat welke taken noodzakelijk zijn en welke minder relevant zijn. Het verder stroomlijnen van gemeentelijke processen levert geld op.

Bezuinigen door meer participatie van inwoners

Daarnaast pleit D66 voor het optimaal benutten van de mogelijkheden die ICT biedt aan inwoners en ondernemers om zaken digitaal af te handelen. Ook hiermee is te besparen. Overigens is D66 van mening dat er altijd een loket open moet blijven waar mensen met hun vragen terechtkunnen. D66 vertrouwt op de eigen kracht van mensen. Bussumers hebben veel kennis en creativiteit. D66 wil daarvan zo goed mogelijk gebruik maken. D66 wil de bezuinigingsopgave voor een deel laten invullen door participatie van inwoners, bedrijven en organisaties. Plannen zullen daardoor beter en goedkoper worden.

Meer zaken digitaal afhandelen

GroenLinks

Gerben Struik (GroenLinks) Foto: Bob Awick

Bezuinigingen
Wij bezuinigen niet op de sociale zekerheid! Voor GroenLinks is een sociaal vangnet voor mensen die het hoofd tijdelijk niet boven water kunnen houden een zeer belangrijk punt. Een goede ondersteuning in financiële zin is noodzaak, daarnaast mag er ook wat worden gevraagd van mensen. Mensen alleen een uitkering verstrekken is onvoldoende, mensen moeten worden geholpen actief aan de samenleving mee te kunnen doen. Dit kan door vrijwilligerswerk, scholing, of toeleiding naar reguliere arbeid, altijd in goed overleg met de betrokkene.

Niet alleen een uitkering, ook actief meedoen aan de samenleving

Door in de zorg de vraag van mensen centraal te stellen kan er ook geld worden bespaard. Maatwerk levert soms heel eenvoudige (goedkope) oplossingen op. Tegelijkertijd moet er geprotesteerd worden tegen de te grote bezuinigingen vanuit Den Haag, bijvoorbeeld op jeugdzorg. De fusie zal uiteindelijk moeten leiden tot efficiëntere inzet van gemeentelijk geld. Ook door slimmer werken kan er geld bespaard worden. Internet kan meer gebruikt worden bij het aanvragen van allerlei gemeentelijke diensten. Besparen kan door gezamenlijk (met Naarden en Muiden) in te kopen, zonder dat aan de eisen voor duurzaamheid en social return wordt getornd. Door minder regels kan efficiënter gewerkt worden. Hierbij moet wel goed gekeken worden naar de positie van het gemeentelijk personeel. Inwoners kunnen meehelpen de groenvoorzieningen op peil te houden.

GroenLinks wil verantwoord omgaan met gemeenschapsgeld. Daar hoort soberheid bij. Door te investeren in een sociale en duurzame samenleving, besparen we op termijn. Als we nu led-verlichting aanbrengen (wat in Bussum gebeurt) wordt onze energierekening uiteindelijk lager. Energiemaatregelen zorgen voor werkgelegenheid en dat bespaart uitkeringen. Als de lasten toch verzwaard moeten worden, zal dat eerst gelden voor diegenen die wat kunnen missen. GroenLinks gelooft in saamhorigheid.

PvdA

Gerard Boekhoff (PvdA) Foto: Bob Awick

Bezuinigingen
De PvdA Bussum heeft de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan het veelgeprezen solide en sociale financiële beleid van de gemeente Bussum. Ondanks het feit dat grote bezuinigingen noodzakelijk waren is Bussum financieel gezond gebleven. Dat gaat niet vanzelf.

Er zijn de afgelopen jaren belangrijke keuzes gemaakt; niet drastisch en met de ogen dicht snoeien in de begroting en de belastingen omhoog, maar doelgericht en gedegen bezuinigen op zaken die op een andere, slimmere manier georganiseerd kunnen worden. Vooral de gemeentelijke organisatie is flink ingekrompen. De PvdA Bussum heeft bij de vorige verkiezingen beloofd dat wij de gemeente op een sociale manier door de bezuinigingen heen zouden leiden en dat is tot nu toe gelukt. Als wij opnieuw het vertrouwen krijgen, zullen we dus ook in de komende jaren doorgaan op deze weg.

We doen geen onverantwoorde uitgaven en zullen de gemeentelijke organisatie nog effectiever maken. We bezuinigen NIET op mensen met een minimuminkomen. Bovendien bezuinigt de PvdA Bussum NIET op de zorg en ondersteuning van ouderen, kinderen die zorg nodig hebben en mensen met een beperking. Het succesvolle Bussumse financiële beleid moet wat de PvdA betreft ook de komende jaren worden voortgezet.

Bussum op een sociale manier door bezuinigingen heen leiden

De woonlasten in Bussum zijn de laagste van de regio en liggen onder het landelijke gemiddelde. De PvdA heeft dus, met de collega's in de coalitie, bewezen dat het niet nodig en niet wenselijk is de bezuinigingen op de Bussumers af te wentelen. Ook de komende jaren is dit wat de PvdA Bussum betreft niet nodig en houden we de woonlasten voor onze inwoners laag.

Geen bezuinigen voor minimuminkomens

 

ChristenUnie

Michel Klein (ChristenUnie) Foto: Bob Awick

Verkiezingen
De komende jaren moet Bussum een groot aantal taken gaan uitvoeren die tot nu toe door het Rijk of de provincie werden gedaan. Het gaat daarbij om taken waar heel veel mensen direct mee te maken hebben: de jeugdzorg, de langdurige zorg (bijv. voor ouderen) en de hulp aan mensen die niet zelfstandig aan het werk kunnen komen (bijv. mensen die nu in een sociale werkplaats werken). De ChristenUnie vindt dat dit zorgvuldig moet gebeuren, met oog voor de mensen om wie het gaat. De gemeente krijgt geld van de landelijke overheid om deze taken uit te voeren, maar dat is minder dan wat de overheid er nu aan uitgeeft. Toch moet het niet gaan om de besparingen, maar de mens moet centraal staan! In eerste instantie zal zelfs meer geld nodig zijn. De gemeenteraad heeft in de afgelopen tijd gelukkig besloten om wat geld te sparen zodat we dat in de komende tijd kunnen gebruiken om de nieuwe taken goed te regelen.

Wachten met investeringen in straten en rioleringen 

 

De ChristenUnie vindt het van belang dat iedereen die hulp nodig heeft, of dat nu kinderen of ouderen zijn, dat ook kan krijgen. Investeringen in straten, rioleringen, sportvelden en helemaal een nieuw gemeentehuis moeten dan maar even wachten. Er moet echter niet beknibbeld worden door sommige dingen op een minder duurzame manier te doen, want op die manier betalen onze kinderen de rekening. Tot nu toe heeft de gemeente Bussum al veel bespaard door efficiënter te werken en sommige dingen wat minder vaak te doen, zoals onkruid verwijderen. De ChristenUnie wil dat de gemeente er alles aan doet om zo efficiënt mogelijk te werken. Als er toch lastenverzwaring nodig mocht zijn, dan moet dit zo beperkt mogelijk.

Maar belangrijker nog dan onze eigen uitgaven zouden de uitgaven kunnen zijn die onze fusiepartners maken. We moeten erop toezien dat zij geen langdurige verplichtingen aangaan waardoor onze lasten straks stijgen.

Gooise Ouderen Partij

Harry Visser (Gooise Ouderen Partij) Foto: Bob Awick

Bezuinigingen
Bezuinigingen, belastingverhogingen, inflatie en o.a. steeds hogere zorgpremies hebben in Nederland de afgelopen 10 jaar de koopkracht drastisch beperkt en zelfs in onze samenleving stille armoede veroorzaakt. Veel burgers en vooral ouderen met een AOW en/of pensioen zijn niet altijd meer in staat in hun primaire levensbehoefte te voorzien. Ontwikkelingen zoals zorg en welzijn en werk en inkomen die door het Rijk worden overgedragen, zijn nog niet concreet. Wij hebben nog geen inzicht in de opbouw van de budgetten om er nu wat van te kunnen zeggen.

O
verheidsbezuinigingen hebben wel de instemming van de GOP. Te denken valt dan aan de opheffing van overbodige en vooral geldverslindende bestuurlijke organisaties, waarvan het bestaan, nut of doel sterk in twijfel moet worden getrokken; zeker na een of meerdere fusies van gemeenten in deze regio. De GOP is tegen lastenverzwaring oftewel tegen verdere bezuinigingen die de beurs van de burgers gaan raken. De GOP wil beslist niet bezuinigen op de zorg (in alle vormen), de openbare orde en veiligheid en de volkshuisvesting. Als er financiële ondersteuning wordt gevraagd kan er mogelijk worden gefaciliteerd, maar zeker geen financiële bijdrage.

Niet bezuinigen op de zorg, openbare orde en veiligheid 

De lastenverzwaring mag nooit hoger worden dan de landelijk vastgestelde prijsindex. Ontstaat er een onderbouwd en onontkoombaar financieel tekort, dan zal i.o.m. de inwoners een keuze moeten worden gemaakt. Bij alle plannen zal zorgvuldig moeten worden afgewogen wat de kosten/baten zullen zijn. Bezuinigen op culturele activiteiten waar niet elke Bussummer gebruik van kan maken moet worden afgewogen. Financiële ruimte moet worden gevonden in een efficiëntere aanpak van onderdelen voortkomend uit de fusie en het op de markt uitbesteden van het overhevelingspakket inclusief de bijbehorende organieke aanpassingen. Zeker niet bezuinigen op voorzieningen voor zieken en hulpbehoevenden. Leidraad daarbij is de mate van noodzaak in de gegeven situatie en zeker geen eenheidshulp of eenheidsbehandeling. Bussum moet leefbaar blijven voor haar inwoners.

CDA

Lodewijk Zweers (CDA)

Bezuinigingen
Lastenverzwaring voor onze inwoners en de gevestigde bedrijven zijn volgens het CDA niet nodig.

Dit uitgangspunt dwingt ons efficiënt met de schaarse middelen om te gaan. Tegenvallers of prioriteiten die geld kosten zullen worden opgevangen binnen de begroting. In dat geval zal CDA daarin transparant zijn en helder aangeven welke keuzes de beste zijn.

Het CDA wil in ieder geval niet bezuinigen op de ouderenzorg, sport, onderwijs en zorg voor diegenen in onze gemeente voor wie tijdelijke of langdurige steun onontbeerlijk is. De boodschappenbus blijft ook gewoon rijden en krijgt op donderdag een vaste route.

Bussum voert al sinds decennia een degelijk financieel beleid. Een verhoging van de onroerendezaakbelasting is niet noodzakelijk, behoudens een indexering ter compensatie van de effecten van de inflatie.

Lastenverzwaringen zijn niet nodig

Lastenverzwaring voor de inwoners van Bussum is voor het CDA daarom niet aan de orde. Voor het CDA is dit een belangrijk uitgangspunt. Dit uitgangspunt zullen we ook zwaar mee laten wegen als de fusie met Naarden en Muiden concreter wordt. De inwoners van de nieuwe gemeente mogen er niet op achteruit gaan. Het uiteindelijke doel is immers een fijne gemeente te worden met een gezond financieel toekomstperspectief.

'Hou je lampen aan en let goed op'

Agenten controleren 's avonds Bussumse straten

Een voorbeeld van hoe het moet: laten merken dat je er bent. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bussum heeft er nog steeds last van: elke week wordt er wel ergens in het dorp een woning opengebroken. Soms meerdere woningen per week, soms maar één per week. Toch scoort Bussum nog steeds erg hoog met het aantal kraken. Genoeg reden voor agenten om extra te controleren en Bussumers alert te maken op de gevaren. BussumsNieuws mocht een avondje mee op pad.

Nu het 's avonds nog vroeg donker wordt, wordt er in de avonduren extra gecontroleerd. Agenten lopen langs huizen om te checken of er wel voldoende lampen branden en of er wel goede sloten hangen. "We komen echt overal", zegt agent Bart Weijermans. "We lopen voor de panden langs tijdens de controles op een manier zoals inbrekers zouden doen. We komen in tuinen, controleren sloten, schijnen met zaklampen. Het doel is om te kijken of alles dicht zit, maar ook om te kijken of de buurt oplet als er een vreemde aan een deur staat te rommelen. Dat gebeurt ook af en toe, een goed teken. We hopen dat Bussumers steeds alerter worden. Daarmee voorkom je het meest. Vaak stoppen de agenten ook een folder in de brievenbus als we ergens gebreken constateren."

'Wat doet u daar?', vraagt de man op verraste toon

Deze avond, een natte avond, valt op dat Bussumers het goed doen, maar dat het zeker nog beter kan. Snuffelend langs panden en auto's worden we met regelmaat aangesproken. Halverwege de J.J.H. Verhulstlaan komt een man net terug van zijn werk als we aan een auto rommelen om te checken of de auto wel op slot staat. "Wat doet u daar?", vraagt de man op verraste toon. Bart laat meteen merken dat we geen kwaad in de zin hebben. Er volgt een goed gesprek met de bewoner. Het valt op dat veel mensen weten dat er vaak wordt ingebroken. De meeste kennen ook wel een slachtoffer. "Een goed teken dat deze meneer ons meteen aanspreekt. Zo hoort het. Merk je wat vreemds of betrap je een vreemde, spreek deze mensen meteen aan. Dan weten ze dat ze gecontroleerd worden", vertelt Bart. Later op de avond komen we nog meer oplettende buurtbewoners tegen. Enkele maken meteen een praatje, andere worden door Bart aangesproken. "Zo weten de mensen dat je oplet."

Dat het nog beter kan merken we als we ons verdacht ophouden rond een groot, donker pand. We checken de sloten en schijnen met een zaklamp door de woonkamer. We lopen ook voor de deur van de buren langs. De buurman, voor het raam achter een laptop, werkt ongestoord door. "Het moet toch opvallen als we zo langslopen", zegt Bart. "We hadden nu ongestoord ons gang kunnen gaan." Later op de avond vallen nog wat vreemde zaken op, zoals een openstaande garagedeur. "Daarmee zet je de deur wel open voor ongenode gasten", weet Bart. We lopen even rond door de garage. Ongestoord, want niemand merkt ons op. "Een slecht voorbeeld van hoe het moet, maar wel een goed voorbeeld van hoe het beter kan. Mensen vergeten soms hoe makkelijk je het voor inbrekers kunt maken."

Toch houdt Bart een goed gevoel over aan z'n controle-avond. "We hebben de afgelopen weken volop campagne gevoerd en verteld dat mensen de lampen aan moeten houden, ook als ze 's avonds op pad gaan. En we leren ze dus om onbekenden op straat aan te spreken. Je merkt dat het effect heeft. Veel lampen stonden vanavond gewoon aan, ook al was het pand leeg. Een goed teken. En ook het aanspreken gaat goed. Kortom: Bussumers weten steeds beter hoe het moet. Je moet ook samen zorgen voor een goede buurt. Goed opletten met elkaar en elkaar doorgeven als je iets vreemds opmerkt. En 112 bellen. Dan komen we meteen langs."

Weer onderzoek messteker Piramide

BUSSUM - Er komt weer een onderzoek naar de Bussumse dader (26) van het neersteken van klanten van coffeeshop Piramide aan de Kapelstraat.

De dader werd eerder veroordeeld voor zes jaar cel en tbs, maar tekende hoger beroep aan. Om te beoordelen of de straf terecht was, wordt de man nu weer onderzocht. Eerder kon niet goed vastgesteld worden of de man gedragsgestoord was omdat hij niet meewerkte. Over 3 maanden wordt de zaak nogmaals behandeld. De Bussumer zit vast omdat hij zo'n twee jaar geleden bruut 3 klanten van de Bussumse coffeeshop neerstak.

Akkoord voor bouwplan Vaartweg

BUSSUM - De bouw van enkele appartementen aan de Vaartweg kan van start gaan. De gemeente heeft deze week akkoord gegeven voor de bouw.

Eerder was er veel protest tegen de bouw van het appartementencomplex. Enkele bewoners achter de Vaartweg, op de Roemer Visscherlaan, probeerden het plan tegen te houden. Ze menen dat door de komst van de hoge gebouwen de buurt aangetast wordt. Daarnaast verwachten ze parkeeroverlast, overlast van de bewoners en gebrek aan zon. De zaak stond zelfs voor de Hoge Raad. De rechter verklaarde de bezwaren echter ongegrond.

Bezwaar maken
Op de Vaartweg komt een complex met 5 appartementen. Het kan nog wel even duren voordat de bouw daadwerkelijk van start gaat: er moet eerst nog gesloopt worden. Ook kunnen onwonen den en andere betrokkenen nog zes weken bezwaar maken.

Man (87) bestolen van geld

BUSSUM - Nog onbekende daders hebben een week geleden op zaterdag een Bussumer (87) bestolen van een bankpas en geld.

De man was 's ochtends geld aan het opnemen aan de Eslaan. Ondertussen sprak iemand hem aan. Toen de Bussumer zijn geld en pas wou pakken, bleken deze verdwenen. Al voor dat de man zijn pas kon laten blokkeren, bleek er geld verdwenen. Er loopt nog een onderzoek naar de zaak.

Westereng-bewoners moeten nog wennen

BUSSUM - De bewoners van de pas gerenoveerde Westereng-straten moeten nog wennen aan de veranderde parkeervakken. Dat stelt de gemeente.

Er worden met regelmaat nog auto's aangetroffen naast de gemaakte verhoogde parkeervakken aan de straat. Voordat de straten werden aangepakt was het normaal dat de auto's op de straat stonden.

Boetes
De gemeente doet de oproep aan Westereng-bewoners om de auto's nu goed te parkeren om overlast voor anderen te voorkomen. Daarnaast stelt de gemeente dat er straks ook bekeurd gaat worden voor foutparkeren.

GAD start proef met aparte bak

BUSSUM - Afvalverwerker GAD gaat starten met een proef voor het inzamelen van plastic. De proef wordt uitgevoerd op de H.K. Onnesweg, de Vogelkersstraat en de Goudenregenstraat. Daar komt een aparte afvalbak met rode klep voor plastic afval, blik en drankenkartons.

De bak wordt één keer per maand geleegd. De bak voor restafval gaat weg. Zolang de proef loopt moet het restafval naar een ondergrondse verzamelcontainer gebracht worden. Met de proef hoopt de GAD meer grondstoffen te kunnen verzamelen om te recyclen.

CDA-borden gestolen

BUSSUM - Vooralsnog onbekende daders hebben afgelopen week meerdere campagneborden van het CDA gestolen. De CDA'ers hebben aangifte gedaan.

De borden stonden voor deuren van CDA-aanhangers aan de Willemslaan en de Evertslaan. Op de borden staat een grote foto van lijsttrekker Lodewijk Zweers. Het CDA heeft geen flauw benul waarom de borden werden gestolen en waar ze nu zijn.

Filmhuis Bussum

The Selfish Giant. Foto: Filmhuis Bussum

THE BUTLER toont Forest Whitaker en Oprah Winfrey in het leven van een Witte Huis-butler.
In THE WOLF OF WALL STREET zien we een steenrijke twintiger in totale decadentie en hebzucht als 'King of the World of Wallstreet'.
In FRUITVALE STATION vindt een jongen de dood door toevallig op de verkeerde plaats te zijn.
THE SELFISH GIANT is een hartverscheurend Brits drama waarin twee jonge natuurtalenten als jochies van 13 debuteren.
WINTER NOMADS is een sfeervolle ode aan het tijdloze herdersleven.
In HENRI geeft de komst van de 'prettig gestoorde' Rosette weer zin aan het leven van weduwnaar Henri.
PHILOMENA volgt een Ierse moeder op zoek naar haar zoon. Met Judi Dench en Steve Coogan.
Met deel 2 van NYMPHOMANIAC is Von Trier nog provocerender. Nu raken haar extreme seksuele fantasieën aan sm en pedofilie.
WE ARE THE BEST is verrassend vrolijk. Echte punkmeisjes beginnen in Stockholm een bandje. Naturel en aanstekelijk geacteerd.
DIE ANDERE HEIMAT: CHRONIK EINER SEHNSUCHT is een vroeg-19de-eeuwse familiekroniek tegen de achtergrond van het fictieve Pruisische dorpje Schabbach. Van de regisseur van de succesvolle televisieserie 'Heimat'.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Twee JEUGDVOORSTELLINGEN: WALKING WITH DINOSAURS (3D) en MEES KEES OP KAMP.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Veilig Verkeer Nederland: voorzitter Afdelingsbestuur Gooi Noord, die onder andere de afdelingsbestuursoverleggen voorzit.

De Schakel: kok die 2x per maand op vrijdag of woensdag en zondag van 15.00-19.00 uur een 3-gangen 'Schakel-diner' wil bereiden.

Rode Kruis: teamleider bevolkingszorg, die o.a. de inzet coördineert van het Rode Kruis op locatie (2 uur per maand).

De Godelinde: vrijwilliger voor de spelletjesavond (donderdagavond van 19.30-21.00 uur).

Wereldwinkel: etaleur/shopstylist die op een aantrekkelijke manier de non-foodproducten etaleert (2-4 uur per week).

zaterdag 8 maart

Cursus

Diana Kostman geeft in Bellefleur aan de Mackaylaan een cursus over de jaren 60. Er is aandacht voor de popmuziek uit deze periode, de film- en televisiegeschiedenis, mode, jongerencultuur, politiek, geschiedenis, literatuur en kunst. De cursusprijs bedraagt € 87,50 inclusief syllabus. Aanmelden op 035-8884795.

Start to Run

Bij AV Tempo op Sportpark Zuid in Bussum begint zaterdag 8 maart 2014 om 09.30 uur een nieuwe cursus Start to Run. In 7 weken bouw je op van 1 naar zo'n 20 minuten hardlopen en je leert ook alle beginnerstrucs. Meer info: www.starttorun.nl.

Vrouwendag

Buurtcentrum Uit-Wijk en Scala openen de deuren voor Internationale Vrouwendag. Deze keer met als thema 'Vrouwen Stemmen'. De Bussumse meidenband Chick Fist opent de dag om 13.30 uur met een optreden in muziekcentrum Scala. Vanaf 14.00 uur is er in het gebouw van Uit-Wijk gelegenheid voor vrouwen om elkaar te ontmoeten.

Dikkie Dik en Jet Boeke

Uitgeverij Gottmer en Boekhandel Los openen een boekenpop-upstore op de eerste verdieping van de winkel aan de Nassaulaan 33 in Bussum. De Boekenweek vindt plaats van zaterdag 8 maart t/m zondag 16 maart 2014. Het thema dit jaar is 'reizen'. De wethouder van Kunst & Cultuur Nen van Ramhorst opent de boekenpop-upstore om 10.30 uur. Dikkie Dik en Jet Boeke zijn ook aanwezig.

Ronald Giphart

Ronald Giphart is te gast bij Boekhandel Los aan de Nassaulaan 33. Enige tijd geleden hield hij een vurig pleidooi over het belang van lezen en het bestaan van de boekhandel tijdens een uitzending van Pauw&Witteman. Ontmoet Giphart op de eerste zaterdag van de Boekenweek tussen 12.00 en 14.00 uur. Gratis toegang.

maandag 10 maart

Verkiezingsdebat

De gemeente Bussum en BussumsNieuws houden het grote verkiezingsdebat in het gemeentehuis. Het debat start om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De lijsttrekkers van de acht Bussumse politieke partijen spreken over diverse actuele onderwerpen. Gratis toegang.

Open tafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Computerlezing

Bellefleur aan de Mackaylaan houdt een lezing over 'Wat te kopen na XP?'. Een deskundige vertelt u waar u op moet letten als u een andere computer gaat kopen. Aanvang 12.30 uur, entree € 5,-.

Voordracht spiritualiteit en religie

Marianne de Nooij (geestelijke in de Andrieskerk te Amsterdam) spreekt over spiritualiteit en religie; herinneringen aan het leven voor de geboorte. Locatie: kerkgebouw van De Christengemeenschap, Veldweg 1 in Bussum. Kosten 7 euro. Aanvang: 20.00 uur.

dinsdag 11 maart

Cursus

Livius start met een cursus 'Kunst en cultuur van Egypte'. De Egyptische geschiedenis wordt ingedeeld in dynastieën met uiteenlopende karakteristieken die in deze cursus uitgebreid aan bod komen. Locatie: bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen. Aanvang 19.30 uur. Kosten € 97,50, aanmelden op www.livius.nl.

Lezing Mariënburg

De Historische kring organiseert een presentatie over Mariënburg op dinsdag 11 maart om 20.00 uur in de Wilhelminakerk te Bussum. De zusters, die nu in het klooster/kloosterverzorgingshuis Mariënburg wonen, gaan in 2015 verhuizen naar het Moederhuis in Amersfoort. De lezing vertelt over de periode van 130 jaar dat de zusters in Bussum woonden. De toegang is gratis.

Cursus Mindful mediteren

Hilde Boot start weer met een nieuwe cursus 'Mindful mediteren'. Deze keer vindt de cursus plaats in het centrum YogaYvonne in Naarden. De cursus is wekelijks (10 keer) op dinsdagochtend van 09.30 tot 11.00 uur. www.hildebootmeditatie.nl.

donderdag 6 maart

Open tafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag voor het eerst op de donderdag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Hardlopen

Een groepje Naarder vrouwen gaat hardlopen. Elke donderdag, vooral voor de beginnende loopsters. Het opbouwprogramma duurt 3 maanden. De eerste maand is gratis. Aanvang 10.30 uur. Opgeven op 06-12639665.

vrijdag 7 maart

Cursus

Wijzer aan de Landstraat opent de deuren voor een cursus massage. Voetreflexzonemassage bevordert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Tijdens deze cursus leert u achtergronden over deze bijzondere geneeswijze en leert u een aantal handgrepen om uzelf of anderen te helpen. Aanvang 10.00 uur, deelname € 125,- voor zes lessen.

zaterdag 8 maart tot donderdag 13 maart

Plankeniers spelen ART

De Plankeniers spelen de theaterhit ART van Yasmina Reza. Een eigentijdse en intelligente komedie over kunst en vriendschap. Reserveren: www.plankeniers.nl.

zaterdag 8 maart tot zondag 16 maart

BoodschappenPlusBus

Zondagmiddag kunt u mee gaan varen met de Pannenkoekboot in Amsterdam en maandag gaan wij 's middag naar het Filmhuis voor de film August Osage Country, met Meryl Streep. Dinsdagmiddag staat kasteel Groeneveld in Baarn op het programma en woensdag een lunch in de T-berg bij de Trappenberg in Huizen. Vrijdagmiddag gaan wij gezellig voor een drankje naar café Ome Ko aan de Vecht bij de sluis in Muiden en tot slot van de week op zondag naar het Cobra museum in Amstelveen. De BPB haalt u thuis op en brengt u ook weer thuis. Om u op te geven en voor de kosten van de uitjes of om het programma aan te vragen belt u maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur 035-7504192.

zondag 9 maart

Muzikale middag

Vrouwenkoor Bellefleur treedt op in De Palmpit aan de Koekoeklaan met lichtklassiek en volksliedjes in verschillende talen. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Expositie Ton de Kruijk

Ton de Kruijk exposeert recent werk in zijn galerie aan de Landstraat 107 in Bussum. De galerie is open op zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Ton de Kruijk vervaardigt raadselachtig werk.

woensdag 12 maart

Workshop

Op zoek naar hun roots kunnen Bussumers een workshop 'Genealogie' volgen. De workshop wordt gegeven in Wijzer aan de Landstraat. Aanvang: 9.30 uur. Deelname kost € 10,-. Aanmelden op 035-6911251.

Bingo

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat opent weer de deuren voor een bingo. Om 14.00 uur start de bingo. Entree € 3,50.

'In Naardens oude veste is carnaval het beste'

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Vier dagen even geen Joyce Sylvester aan het roer in Naarden, maar prins Ravel XLVIII die als chef van Wallegat de scepter zwaait.

Het vier dagen durende volksfeest begon zaterdag met de traditionele carnavalsoptocht. De stoet die vertrok vanaf de Amsterdamsestraatweg eindigde met de traditionele sleuteloverdracht op het stadhuis. Daarna trad Ria Valk op.

VVD opent aanval op onderdeel parkeerbeleidsplan

'Juliana van Stolberglaan wil geen parkeervergunning' 

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Het college van B&W stelt in het parkeerplan voor om vergunningparkeren in te voeren in de omgeving van de Juliana van Stolberglaan. Onzin, vindt de VVD aan de vooravond van de verkiezingen. De partij bevroeg vorige week zo'n 130 buurtbewoners en slechts negen van hen bleken vóór te zijn, stelt VVD'er Jelmer Kruyt.

De gemeenteraad behandelt woensdagavond (nadat deze krant naar de drukker is) het parkeerplan. Waar de meeste aandacht in de discussie altijd over parkeren in de Vesting gaat, draait het nu om het stationsgebied. In het plan staat dat de Juliana van Stolberglaan op loopafstand ligt van het station en veel forenzen er hun auto neerzetten voordat ze de trein pakken. Vergunninghouderparkeren kan helpen, is de redenering van het college.
Maar volgens de VVD willen de bewoners helemaal geen parkeervergunning. De liberalen vroegen 200 bewoners van de Juliana van Stolberglaan, Prins Willem van Oranjelaan, Graaf Janlaan, Louise de Colignylaan en de Graaf Willem de Oudelaan wat ze willen. 130 van hen vulden een enquête in. "Slechts negen bewoners gaven aan hinder te ondervinden van stationparkeerders en om die reden een parkeervergunning ingevoerd te willen zien", vertelt Kruyt. "Een ruime meerderheid van 117 bewoners is tegen. Daarom dienen we 5 maart hierover een amendement in."

'Slechts 9 bewoners ondervinden hinder van stationparkeerders'

Verkeerswethouder Wil de Vries-Kempes reageert: "Het college is niet van plan om op korte termijn iets te veranderen aan het parkeerbeleid. Pas met de fusie gaan we het parkeerbeleid rond het station harmoniseren. Vandaar nu die aanbeveling in het plan."

Uitkomst gesprekken over Vesting nog onzeker

NAARDEN - De uitkomst van de onderhandelingen over het toekomstige beheer van de vestingwerken blijft onzeker. Wethouder Henk Lanting verwacht pas voor de zomer duidelijkheid uit Den Haag. "Het duurt allemaal lang, maar het gaat dan ook om een hele hoop geld."

Om te bezuinigen wil het Rijk af van een dertigtal monumenten, waaronder Naarden-Vesting. De Nationale Monumentenorganisatie (NMO) moet de zorg voor de historische gebouwen van de staat overnemen. Daartoe onderhandelen de twee partijen al sinds vorig jaar. De gemeente Naarden schuift af en toe aan, omdat de Vesting verreweg het grootste en meest kostbare monument van de lijst is. "Twee weken geleden hebben we Anton Valk, de nieuwe NMO-directeur, de Vesting laten zien. Hij schrok wel van de omvang", vertelt Lanting.

Volgens de wethouder zijn alle opties nog steeds open. "We praten erover dat het Rijk eigenaar blijft en alleen het beheer uitbesteed wordt aan de NMO, over dat de NMO eigenaar én beheerder wordt en ook de optie dat de Vesting tóch niet vervreemd wordt, is nog niet van tafel." Met het onderhoud van de vestingwerken zijn hoge bedragen gemoeid. Volgens Lanting kost het onderhoud van de Vesting jaarlijks 1,5 miljoen euro aan zaken als groenbeheer en restauraties.

Ook Bas Kreuger, directeur van het Vestingmuseum, valt het op dat de onderhandelingen lang duren en dat er weinig naar buiten wordt gebracht. "Maar er zijn ook wel harde noten te kraken over het financiële model. Als je de Vesting op het huidige niveau wilt behouden, dan kost dat jaarlijks heel veel geld. Het dagelijks onderhoud hoeft niet zoveel te kosten, maar de restauratieprojecten lopen in de miljoenen. De NMO wil een stevige bruidsschat van het Rijk voordat ze die verantwoordelijkheid neemt."

Oppassen voor klusjes-mannen

NAARDEN - De politie waarschuwt Naarders voor frauderende klusjesmannen, de zogeheten 'travellers'. Deze Engelssprekende mensen bellen aan om klusjes te doen. Vervolgens komen ze met veel te hoge facturen.

De bouwvakkers doen klusjes zoals het repareren van dakgoten of het schoonmaken van paadjes. Verschillende Naarders hebben vorige week de klusjesmannen weer aan de deur gehad. Het was onder andere raak aan de Ten Boschstraat. De bewoner kreeg argwaan en belde de politie. De gealarmeerde agenten stuurden de mannen weg. De politie roept Naarders op om niet met de klusjesmannen in zee te gaan.

Politiek café en tv-debat

NAARDEN - Met de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart voor de deur, is het tijd voor debat.

De VVD houdt 11 maart een politiek café in het voormalige VVV-kantoor aan het Dortsmanplein. Vanaf 20.00 uur gaan lijsttrekkers, kandidaten en publiek met elkaar in gesprek. De discussie wordt geleid door NaarderNieuws-journalist Lisa van Dorp.

GooiTV houdt op 6 maart om 20.30 een officieel lijsttrekkersdebat in het stadhuis. Het debat wordt 16, 17, 18 en 19 maart uitgezonden.

Derby-nederlaag voor rugbyers t Gooi

NAARDEN - Het slot van het ruybyjaar kent geen hoogtepunten voor de Naarder rugbyers van RC 't Gooi. De Naarders waren al kansloos om het landskampioenschap te prolongeren. Afgelopen weekend vocht de ploeg om de eer tegen rugbyclub Hilversum, maar verloor: 16-25.

Er stond voor de tegenstanders meer op het spel dan voor de Naarders zelf. Desondanks begonnen de Naarder rugbyers sterk en pakten een voorsprong. De tegenstander kwam echter al snel sterk terug en maakte de achterstand meteen ongedaan. De voorsprong voor rugbyclub Hilversum werd steeds groter. De Naarders hadden daar geen antwoord op.

Afscheid na 50 jaar

NAARDEN - Apothekersassistente Gerrie Verkuil heeft vrijdag afscheid genomen van haar apotheek aan de Koningin Wilhelminalaan.

Verkuil werd in het zonnetje gezet: ze kreeg 50 ballonnen en een iPad en collega's en klanten schreven in een boek ter herinnering aan haar pensioen. Collega Ria Baelde, die 43 jaar met Verkuil samenwerkte, mist haar nu al. "Gerrie is een schat en heel bescheiden."

Lesje: hoe beveilig je je fiets tegen diefstal?

Voorlichting van een ex-fietsendief. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Hoe makkelijk is het om een fiets te stelen? Vrij eenvoudig, liet een voormalige fietsendief zaterdag op de markt zien.

GroenLinks had de ex-dief uitgenodigd voor een demonstratie, als onderdeel van de campagne 'Ruim Baan voor de Fiets'. In Naarden verdwenen vorig jaar 62 fietsen, volgens cijfers van de gemeente. In heel Nederland gaat het om meer dan 750.000 fietsen op jaarbasis. De meeste worden gestolen rond het huis of bij een winkel. De laatste tijd zijn vooral dure electrische fietsen een populair doelwit.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat
Hij zijn
eniggeboren zoon
gegeven
heeft, opdat een
ieder, die
in Hem gelooft,
niet verloren
gaat, maar
eeuwig leven
heeft staat
in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

GARAGEBOX TE KOOP/HUUR in Bussum Zuid, Lijsterlaan. Info.: 06-53504070

Gevraagd (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

TE HUUR PER 1 APRIL GEHEEL ZELFSTANDIGE WOONRUIMTE (HUISJE) IN BUSSUM VOOR NET WERKEND MEISJE/STEL. HUUR € 595,- ALL-IN. TEL. NA 19.OO UUR 035-6937954

Meubelmaker/timmerman heeft nog tijd, ook voor diverse kluswerkzaamheden in en rondom het huis.
Ward: 06-30767812

Odette Blok Tuinontwerp Wilt u dit jaar met de tuin aan de slag? Professioneel tuinontwerp met beplantingsplan voor een betaalbare prijs! Info over werkwijze, portfolio & prijzen kijk op www.odetteblok.nl info@odetteblok.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

Ga fris de lente in. Doe mee met nix! Info: www.30dagenzonderalcohol.nu

Stem GROENLINKS, Stem LIJST 2: BANEN BOVEN BEZUINIGINGEN. Meer informatie op naarden-bussum.groenlinks.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

TUINONDERHOUD! Heggen, (fruit)bomen snoeien. Grasveld verticuteren en bemesten. (terras) tegels groenvrij maken. Bel voor info 035-6223676 www.edregelthet.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

GEWELDIG GOED! Dinsdag 18 en woensdag 19 maart starten er nieuwe beginnerscursussen. Kom ook op NAAILES en maak binnenkort zélf de kleding voor jou en je kinderen!
www.geweldiggoed.nl tel.: 06-22151685. Ook voor workshops en (kinder)partijtjes.

Gezin, 3 kinderen, zoekt oppas voor 2 dagen per week. De dagen kunnen maandag, dinsdag of donderdag zijn. Huishoudelijk werk is zeer welkom, maar niet noodzakelijk. 's Ochtends zou de begintijd 6.45 uur zijn. Reacties op t.bosma@nki.nl

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. De lente - en de lentebeurt - komen eraan! www.hdtuinen.nl/06-13527372

NIEUW IN NAARDEN Mindful Mediteren met Hilde Boot. Cursus start op 11 maart om 09.30 uur. 10 wekelijkse lessen op dinsdagochtend bij Yoga Yvonne, Lambertus Hortensiuslaan. Info
www.hildebootmeditatie.nl, hilde.boot@gmail.com,
06-21975925

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 11 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Lilian is mijn referentie en mijn mobiele nummer is 06-49769446

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

Ga fris de lente in. Doe mee met nix! Info: www.30dagenzonderalcohol.nu

ADCOMPRIS Administratie regelt snel, goed én voordelig de administratie/jaarstukken/aangifte IB voor ondernemers! Voor info en contact:
www.adcompris.nl
info@adcompris.nl

Gezocht: enthousiaste
zaterdaghulp
Wij zoeken een medewerker voor de zaterdag. Werktijden van 08.00-16.00 uur.
Bel voor meer informatie of kom even langs in de winkel
Kwaliteitsslagerij Marc Broodbakker Burg. J. Visserlaan 10 Naarden 035-6940045

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Versa Thuisadministratie: Ligt er op uw bureau ook zoveel papier en raakt u het overzicht kwijt? Vrijwilligers van Versa Thuisadministratie komen bij u thuis en helpen u met het ordenen van uw administratie. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; thuisadministratie@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Schilder PMC Paul biedt u altijd een vrijblijvende offerte voor klein en groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Vlotte off. manager (v) zoekt baan voor 20 uur in 't Gooi. Interesse: 06-19778688

Boten ligplaats hele jaar nabij jachthaven Naarden, 7 meter x 2,65 meter. Inl.
06-55301442

Een waterdicht jack of een lekker vest, in de maand maart heeft de outlet store hele leuke koopjes voor dames en heren. Laanstraat 41 Baarn di - zat 10.00 - 17.00 uur.

Naaimachinereparaties Van Huissteden. Ons contactadres: Marion Fournituren, Poststraat 23 Bussum 035-5339692. Ma. en di. gesloten.

MARCELS TEGELSTUDIO
uitgebreide keus in wand/vloertegels tegen bodem-
prijzen. Deskundig advies.
Huizerweg 25 Bussum
035-7505766
www.marcelstegelstudio.nl