BussumsNieuws

7 maart 2018

BussumsNieuws 7 maart 2018


Verkiezingen: BSOV trekt zich terug

GOOISE MEREN De politieke partij BSOV (Behoud Speelpark Oud Valkeveen) doet toch niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij heeft immers haar zin: de zogenoemde prettaks is van tafel. Dat was ook het enige punt waar de partij voor was opgericht.

Bedrijfsleider Jan Willem de Langen laat telefonisch weten dat de partij ermee ophoudt. Verder wil hij hier geen uitspraken over doen. "Er komt vandaag of morgen een persbericht met uitleg."

BSOV voerde de afgelopen tijd veel actie op internet en via reclameborden langs de weg. De fractievoorzitter, een Amsterdamse studente genaamd Donalda Kriek, kwam nergens opdagen. Niet bij het raadsdebat over de prettaks, niet bij fotomomenten voor de pers en niet bij het verkiezingsdebat georganiseerd door deze krant bij GooiTV.
Geen van de vier kandidaten op de lijst woont in Gooise Meren. Wel moesten ze allemaal een verklaring ondertekenen dat ze zouden verhuizen naar de gemeente als ze gekozen werden.

Wel op biljet

Oud Valkeveen blijft wel op de stemlijsten staan en dus kunnen kiezers gewoon het hokje aankruisen. Mocht BSOV toch een zetel behalen en weigeren dan zal deze hoogstwaarschijnlijk niet worden ingevuld en leeg blijven. De gemeente doet daar momenteel nog onderzoek naar.

Foto: Jessica de Jong

BUSSUM Waren het vandalen? Of poëzieliefhebbers die alle vijf de bankgedichten op de Nieuwe Brink hebben meegenomen? Voormalig dorpsdichter Gaston Bannier schreef de teksten en begrijpt niet waar de plaquettes, die op de bankjes zaten, zijn gebleven. De eigenaar van het plein heeft Gaston gezegd nieuwe bordjes te maken.

Verhuizen

Foto: Jessica de Jong

De ouderen die tijdelijk in klooster Mariënburg woonden gaan volgende week terugverhuizen naar Muiderberg.

11

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. G.J. Roest
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria en 19.30 u. Vesper ds. P.J. Viveen-Molenaar; za. 10/03 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos; woe. 14/03 14.30 en 19.30 u. dr. M.J. Kater Biddag

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; ma. 12/03 19.30 u. Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. P.G. Vellekoop
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A.D. van den Bos en 17.00 u. ds. W.J. Gorissen
*Remonstranten N-B 10.30 u. gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. ds. A. van der Wijk
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. ds. W.J.H. Boon
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. H.J. Delwig
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. dr. E. Talstra

Hamerstraat landingsbaan?

Wie recentelijk door de Hamerstraat is gegaan kon iets wonderlijks zien. Overdag valt het niet zo op, maar in de donkere avonden die achter ons liggen, leek het of er een landingsbaan van gemaakt was.

Nu mijn dochter een prachtig onderkomen heeft gevonden in die leuke Hamerstraat en samen met man Menno en zoon Noël een gezellig huiselijk bestaan kan leiden, ben ik er ook vaker. Huize Stéfanie is dan wel helemaal modern ingericht, het huis ademt toch nog altijd de sfeer van na 1906, toen het pand gebouwd werd. Heerlijk! Niet zo lang geleden viel mij iets in het straatbeeld op. Her en der, links en rechts waren de verlichtingspaaltjes voorzien van een scala aan lampenkapjes en hier en daar een hoedje of petje. Geen idee wat het te betekenen had. Totdat ik vorige week weer eens aanwipte en Steef mij haarfijn uitlegde wat er gaande was. De gemeente had namelijk de laaggelegen verlichtingspaaltjes voorzien van nieuwe ledlampjes. Deze lampjes zijn uiterst fel en in de avond en nachtelijke uren werden de aanwonenden haast gek van het felle schijnsel dat in de kamers beneden scheen. De gemeente deed de klachten af met de dooddoener dat de lampjes vanzelf wel zwakker zouden gaan schijnen, maar dat pikten de Hamerstraters niet. Een ludiek protest volgde. Van overal werden lampenkapjes en andere bedekkingen gevonden en nu maar wachten of wat de ambtenaren zullen doen. Tot die tijd zal de Hamerstraat 's avonds veel weg hebben van een landingsbaan voor vliegtuigen.

Weerbericht

Onbestendig, vooral in het weekeinde zacht

Na de ijzige kou voelde het deze week soms voorjaarsachtig. Een opvullend lagedrukgebied brengt deze week onbestendig weer. In het weekend komt een nieuw sturend lagedrukgebied ten zuiden van de Britse eilanden aan. Met een zuidelijke stroming komen we dan in zachte lucht terecht. Het lagedrukgebied trekt onze richting uit, waardoor de regenkansen groot zijn.

Donderdag en vrijdag

Donderdag neemt overdag de bewolking toe en gaat het enige tijd regenen. De maximumtemperatuur komt uit op zo'n 8 à 9 graden. De nachten zijn nog vrij koud. Ook in de nacht naar vrijdag is er nog kans op lichte vorst aan de grond. Overdag kan een bui vallen. Soms schijnt de zon. Het wordt circa 9 graden. Er waait beide dagen een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

Voor zaterdag wordt vrij veel bewolking verwacht met kans op enkele regenachtige perioden. Er staat een matige zuidenwind. De temperatuur gaat flink de lift in en bereikt een waarde van 13 à 14 graden. De nachten zijn vorstvrij. Ook zondag is het nog vergelijkbaar zacht met vrij veel bewolking en soms regen. Af en toe schijnt de zon. De zuidenwind is matig van kracht.

Weetje

Februari 2018 was koud en uitzonderlijk zonnig met 159 zonuren tegen 85 uren normaal: een lichte overschrijding van het vorige record van februari 2003 met toen 158 uren zon. Het was tevens de koudste februari sinds 1996. De gemiddelde temperatuur was 0.7 graden tegen 3.3 graden normaal. Daarbij was februari zeer droog met 23 mm neerslag tegen 55 mm normaal.

Een uitgelezen boek
Dubbel Atlas Noord-Holland

In deze topografische atlas zie je steeds op het linker blad een stukje Noord-Holland in 1957 en op het rechter blad in 2007. Van Texel tot en met Het Gooi. Met ook nog stukjes van Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland.

In een oogopslag zie je wat er in die ruim 50 jaar veranderd is in je stad, dorp of regio. Wat opvalt: veel nieuwe wegen, bedrijventerreinen en veel nieuwe woonwijken; in het Gooi vooral in Huizen. En in 1957 was de Bijlmermeer nog weiland en van Almere had niemand nog gehoord; het was nog 'al meer' (water). De schaal is 1:50.000. Dus 1cm is 500m. Aan de 2x 43 bladen gaan 25 geïllustreerde pagina's vooraf waarin de geschiedenis van de cartografie beschreven wordt en worden de ontwikkelingen in die 50 jaar geduid. Een plaatsnamenindex sluit het boek af. Uitgeverij 12 Provinciën in Landsmeer gaf de atlas in 2008 uit. Het boek is nieuw!

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is
te koop voor 20 Euro.
Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 7 maart zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met diverse onderwerpen waaronder Lisa Staal over Internationale Vrouwendag.
- In Derde Termijn met een verkiezingsuitzending: dit maal de ChristenUnie in gesprek met Sjoerd Stoop.
- RegioHub met een vervolg op hoe je de komende dertig dagen gezonder kunt leven.

ChristenUnie wil terugkeren in de raad

Gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart

Deze krant en GooiTV houden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wekelijks een debat. Deze week: de ChristenUnie.

Lijsttrekker Roel Kamphuis en presentator Sjoerd Stoop.

door Sjoerd Stoop en Jessica de Jong

GOOISE MEREN Tot twee keer toe kwam de ChristenUnie bij de verkiezingen net een handvol stemmen tekort voor een raadszetel. En dat terwijl de ChristenUnie het in Bussum de jaren daarvoor goed deed. Toen het twee jaar geleden weer net niet lukte om voldoende stemmen te halen, bleef de partij doorgaan met campagne voeren. Met maar één doel: dat het deze keer wel lukt.

Bussumer Roel Kamphuis voert de kieslijst van de ChristenUnie aan. De lijsttrekker heeft het volste vertrouwen dat de zetel er deze keer wel komt, want daar heeft de partij hard aan gewerkt de afgelopen jaren. "Het was vanzelfsprekend een enorme domper dat we de laatste keer zo weinig stemmen tekort kwamen voor een zetel. Zeker toen we daarna hoorden dat enkele van onze vaste stemmers waren vergeten om te gaan stemmen. Dat heeft ons misschien wel de kop gekost. En dat is zonde. Want we kunnen wel degelijk wat toevoegen aan de lokale politiek."

'Als het moet dan mogen de woonlasten wat ons betreft best omhoog'

De afgelopen twee jaar heeft de ChristenUnie als politieke partij zonder zetel de lokale politiek wel op de voet gevolgd. "We hebben zo veel mogelijk politieke avonden gevolgd en deelgenomen aan gespreksavonden om klaar te zijn voor onze terugkeer."

Stelling: Om de huidige voorzieningen te behouden, mogen de woonlasten omhoog

ChristenUnie: "Wat ons betreft moeten we dat per voorziening bekijken. We moeten kijken wie die voorziening gebruikt, wat het kost en wat het oplevert. Als een voorziening belangrijk is voor de bevolking, of het nou om het zwembad gaat of bijvoorbeeld de bibliotheek, dan is het niet gek dat we daar met z'n allen voor betalen. Dat is toch een beetje de solidariteitsgedachte. Dus ja, als het moet dan mogen de woonlasten wat ons betreft best wat omhoog om voorzieningen te kunnen behouden."

Stelling: Als de lopende projecten worden afgerond, heeft Gooise Meren voldoende sociale huurwoningen

ChristenUnie: "Absoluut niet. De wachtlijsten zijn nog steeds enorm. Op elk huurhuis dat nu vrij komt reageren meer dan honderd woningzoekenden. Dat zegt genoeg. We moeten werken aan meer sociale huurwoningen."

Stelling: Als het koopzondag is, moeten alle winkels de deuren openen

ChristenUnie: "Je kunt ondernemers niet verplichten om te gaan werken op zondag. Daarnaast zijn wij in principe niet voor een koopzondag. Zondag is een dag om met je gezin door te brengen, of met vrienden. Om tot rust te komen."

Strengere voorwaarden bouw Crailo

GOOISE MEREN Er kan straks strenger worden vastgelegd wat er gebouwd mag en kan worden op Crailo.

Gooise Meren, Hilversum en Laren gaan werken met een 'bestemmingsplan met verbrede reikwijdte', een vorm waarmee meer kan worden vastgelegd. Het plan zorgt ervoor dat de gemeenten straks onder meer strengere eisen kunnen stellen aan duurzaamheid of uiterlijk van de bebouwing. Crailo is een van de eerste grote projecten dat met deze strengere vorm gaat werken. Het plan moet nog goedgekeurd worden door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Deze donderdag groot verkiezingsdebat in Bussum

Groot verkiezingsdebat in gemeentehuis. Foto: Bob Awick

BUSSUM De gemeente Gooise Meren nodigt al haar inwoners uit om komende donderdag om 20.00 uur het grote verkiezingsdebat bij te wonen op het gemeentehuis.

Op deze avond zullen de negen lijsttrekkers met elkaar in debat gaan. Het gaat om: VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA, GDP, Hart voor BNM, 50PLUS en ChristenUnie. Nieuwkomer BSOV doet niet mee omdat zij zich helemaal terugtrekken uit de verkiezingen.

Weenink

Het debat wordt geleid door Gijs Weenink, directeur van de DebatAcademie. Hij zal de lijsttrekkers een tiental stellingen voorleggen, waar zij voor of tegen kunnen zijn. Over elke stelling zullen de lijsttrekkers verbaal met elkaar de degens kruisen.

Live uitgezonden

Een woordvoerder van de gemeente vertelt: "Geïnteresseerden zijn van harte welkom het debat van dichtbij, in de raadzaal te volgen. Het verkiezingsdebat wordt daarnaast, net als de raadsvergaderingen van Gooise Meren, live uitgezonden." Hij heeft hoge verwachtingen: "Het belooft een geanimeerde avond te worden. Weenink heeft grote ervaring als leider van politieke debatten volgens het Lagerhuisconcept, waarbij voor- en tegenstanders aan het woord komen."

Deze vorm van debatteren houdt in dat Weenink de lijsttrekkers die het met de stelling eens zijn, uitnodigt om aan de ene kant van de zaal te gaan zitten en de mensen die het níet met de stelling eens zijn, uitnodigt om daartegenover plaats te nemen. Dan zal de presentator de deelnemers aan beide zijden vragen naar hun mening. Hierbij vraagt hij hen ook om zodanig te spreken dat zij de overkant overtuigen. De presentator zorgt ervoor dat het debat altijd fair en met respect gevoerd wordt. Tijdens het debat mogen deelnemers overlopen naar de overkant.

Mede op basis van de StemWijzer van Gooise Meren wordt gesproken over tien verschillende stellingen. Het gaat onder andere over betaald parkeren, hondenbelasting, hoogbouw, vuurwerkverbod, een buitenhaven in Muiden en subsidie aan bewoners om woningen te verduurzamen.

Het debat begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Het einde van de bijeenkomst (geen pauze) is voorzien rond 21.45 uur. Daarna is er een afsluitende borrel.

Marjolein Groot Koerkamp


Kandidaat raadslid VVD, 42 jaar, communicatiespecialist

Waar ben je druk mee?
"Op dit moment ben ik erg druk met de VVD. Ik ben niet alleen kandidaat voor de gemeenteraad, maar ook campagneleider in Gooise Meren en coach voor VVD-campagneleiders in de regio. Verder organiseer ik netwerkbijeenkomsten voor ondernemende vrouwen met het netwerk Bites & Business en zit ik in de gemeenschappelijke MR van de Stichting Elan, een groep scholen in het Gooi voor speciaal onderwijs. En natuurlijk het belangrijkste: mijn gezin."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een mooie reis maken met mijn gezin. En een project opzetten om kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling."

Waar kunnen we je 's nachts wakker voor maken?
"Een feestje met vriendinnen."

Goed gesprek?
"Met Aletta Jacobs, de eerst Nederlandse vrouw die een universitaire studie heeft afgerond en de eerste vrouwelijke arts werd in Nederland. Ik zou haar willen spreken over haar bijdrage aan het vrouwenkiesrecht dat 100 jaar bestaat."

Ideale vrije dag?
"Een mooie zomerdag beginnen met een ontbijt met mijn gezin in de tuin. Daarna lekker naar het strand en aan het eind van de middag een spontane borrel/bbq met vrienden en/of buren."

Lievelingsmuziek?
"Michael Bublé."

Waar kom je graag?
"Ik fiets elke ochtend langs het Mouwtje als ik onze dochter naar school breng. Ik word blij als ik over het bruggetje fiets en de zon door de takken zie komen."

Gooise Meren scoort hoog op inbraak en diefstal

GOOISE MEREN Met meer dan 2250 zaken het afgelopen jaar behoort Gooise Meren tot de honderd gemeenten van Nederland waar de meeste criminaliteit plaatsvindt. De gemeente valt met plaats 55 net buiten de top 50 van alle 380 Nederlandse gemeenten, zo heeft RTL Nieuws berekend aan de hand van recente gegevens van het CBS.

Gooise Meren scoort vooral hoog met het aantal woninginbraken en diefstallen. Dat waren er afgelopen jaar 301. Daarnaast was er 277 keer sprake van vernieling en 104 keer van mishandeling.
Vergeleken met de gemeenten om ons heen doet Gooise Meren het zo slecht nog niet: Amsterdam staat op de eerste plaats, Hilversum op plaats 33, Diemen op plaats 37, maar Weesp op plaats 91. Bewoners van Gooise Meren worden overigens maar weinig verdacht. Volgens het onderzoek telt Gooise Meren 69 verdachten op 10.000 bewoners.

Burgemeester brengt kiezers naar stembus

GOOISE MEREN Burgemeester Han ter Heegde gaat op woensdag 21 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, zelf op pad om bewoners naar de stembus te brengen. De burgemeester doet dat met de auto, maar ook zeker met de fiets.

De burgemeester noemt het erg belangrijk dat er zo veel mogelijk mensen naar de stembus komen en hoopt dat zijn eigen service ook anderen aanspoort om mensen mee te nemen naar het stembureau. De burgemeester stuurt ook een brief naar alle bewoners die voor het eerst mogen stemmen met een oproep om dat vooral ook te doen.

Vogel overleden op het ijs

Foto: Bob Awick

BUSSUM De brandweer heeft afgelopen week, toen het zo hard vroor, actie ondernomen om een snip te redden. De vogel zat in de knel bij de Frederik van Eedenweg. De dierenambulance en de brandweer kwam op een melding af voor de weidevogel. Mensen dachten dat de snip nog leefde, maar helaas kwam de redding te laat.

Correctie

De kaarten voor het Goois Jazz Festival op zaterdag 24 maart kosten dit jaar 35 euro. Dat bedrag stond niet goed vermeld in de krant.

Nieuw boek '#Gaan' verschenen

Boswachter verzamelt mooiste natuurplekken in boek

Waar moet je kijken en op letten zodat je nog meer in de natuur ziet? Boswachter Hanne van het Naardermeer schreef er het boek '#Gaan' over. Ze hoopt hiermee te inspireren om naar buiten te gaan.

Lekker de natuur in, dat is wat boswachter Hanne iedereen wil meegeven. Foto: Bob Awick

NAARDEN De jonge, blonde boswachter Hanne Tersmette vindt het helemaal niet erg om die frisse wind te zijn in boswachtersland. "Zeker niet wanneer dit bijdraagt aan iets positiefs, zoals meer aandacht voor de natuur."

Ze is al een graag geziene gast in de media. Dat bleek ook afgelopen zondag weer toen ze bij 'Wakker Nederland' aan tafel zat met Alexander Pechtold en John van den Heuvel en ze daar bijna niet konden geloven dat deze knappe, welbespraakte jonge vrouw een boswachter is. Het stoffige imago van deze beroepsgroep heeft ze definitief weten af te schudden en nu hoopt ze dat #Gaan trending gaat.

Ze vlogt, blogt, zocht foto's, maakte wandelingen en tochten op haar mountainbike dwars door de mooiste landschappen van Nederland. Ze schreef daarover het boekje '#Gaan'. Om mensen te inspireren lekker naar buiten te gaan, de natuur in. "Het is echt een boek voor 'beginnende natuurliefhebbers'. Het inspireert om eens wat meer om je heen te kijken als je lekker buiten bent. Zo zul je misschien opeens een gat in een boom ontdekken en in mijn boek lezen welke vogel zoiets doet. Ik geef heel veel tips om actief en sportief in de natuur bezig te zijn en vertel persoonlijke verhalen. Het boek '#Gaan' is echt bedoeld als inspiratie en is zeker geen naslagwerk of encyclopedie."

Het mooiste gebied in Nederland is wat Hanne betreft het Dwingelderveld in Drenthe. Goede tweede is haar eigen werkgebied: het Naardermeer. "In Drenthe begon mijn liefde voor de natuur. Maar het Naardermeer is de plek waar mijn leven is veranderd. Ik kom uit de reclame en werk nu alweer vijf jaar hier."

"Het Naardermeer is voor mij bijzonder omdat het een oase van rust midden in de Randstad is. Je ziet hier prachtige dieren zoals de superzeldzame purperreiger en de otter is terug sinds we de faunapassage hebben bij Ankeveen. Het zou mooi zijn als hier weer lepelaars komen broeden, maar ze houden niet zo van vossen en die zijn hier volop. De bever zou wel kunnen terugkomen, we hebben het gevoel dat hij aan de poort staat. Af en toe helpen we de natuur dus wel een handje. De vele ganzen zijn niet erg gewenst, ze eten bijvoorbeeld het riet op waar de purperreiger broedt en dus zijn er proeven gedaan met het inrasteren van het riet. Met resultaat, want waren er eerst 56 nesten, nu zijn dat er 101. Bijvoeren is in het Naardermeer niet, zoals wel in de Oostvaardersplassen, een issue. De natuur regelt zichzelf en moet in balans zijn."

Tips om het Naardermeer te bezoeken heeft Hanne zeker. "De boottocht naar de aalscholverkolonie moet je echt een keer gedaan hebben. Je komt heel dichtbij en er zijn 1200 broedparen, waarvan de eerste al op de eieren zitten." Het Laarzenpad, een rondje Naardermeer of de vaartocht naar de eendenkooi: Hanne vindt het allemaal prachtig en hoopt op veel bezoekers zonder dat het natuurgebied een recreatiegebied wordt. "Wie echt wil recreëren met een glaasje wijn en de kinderen in de speeltuin verwijs ik naar de buitenplaatsen van 's-Graveland. Daar zijn de landgoederen en tuinen speciaal ontworpen om te recreëren."


Hanne verzorgt dit voorjaar een lezing bij Boekhandel Los. Komende vrijdag is een reportage te zien over het Naardermeer op 'Vroege Vogels TV'.

Vlot naar je werk via fietssnelweg

Door weer en wind langs de N236 naar Amsterdam. Foto: André Verheul

GOOISE MEREN Een kilometertje of 20 à 25 fietsen naar je werk in Amsterdam? Er zijn steeds meer mensen die het doen. Een hoogwaardig en samenhangend regionaal fietsroutenetwerk moet meer mensen ertoe bewegen.

Vorige maand werd de eerste stap gezet en werd een intentieverklaring ondertekend. Gooise Meren is een van de deelnemende partijen.

De vervoerregio Amsterdam, de provincies Noord-Holland en Flevoland, gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam en Rijkswaterstaat hebben een intentieverklaring getekend om dit fietsnetwerk volledig te gaan realiseren.

Projectkaart

Gooise Meren maakt ook deel uit van het traject. Op de projectkaart is te zien hoe fietsers, komende vanaf de Hollandse Brug bij Muiderberg / Naarderbos, via de Keverdijksepolder en door het centrum van Weesp vlot hun weg vinden naar het fietspad langs de N236 (Gooilandseweg) richting Amsterdam-Zuidoost. Opvallend is dat op deze kaart de fietssnelweg tussen Amsterdam en het Gooi langs de A1 loopt - en niet langs de verbrede N236 vanaf de Hilversumse Meent richting Diemen.

Het doel van de nieuwe fietssnelweg is om fietsers in staat te stellen zowel voor werk als recreatie vlot van plaats naar plaats en het dichtbije vrije landschap te fietsen. Dat moet bijdragen aan een duurzame en gezonde regio.
Het huidige netwerk is in kaart gebracht, waarmee ook duidelijk is op welke onderdelen van de routes investeringen nodig zijn om de fietsers ruim baan te geven. Tot en met 2020 wordt er 30 miljoen euro voor het traject uitgetrokken. Het fietsnetwerk moet in 2025 compleet zijn.

'Ik kan niet wachten om terug te verhuizen naar Muiderberg'

Amaris Florisberg verlaat klooster Mariënburg

Het heeft bijna drie jaar geduurd, maar na het weekend is het zover; dan verhuizen de eerste ouderen weer terug naar Amaris Florisberg in Muiderberg.

Mevrouw Dorland laat haar borduurwerk achter voor de verkoop. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM Iedereen heeft ontzettend veel zin in de aanstaande verhuizing, laten teamcoach Ina van Heumen en regiomanager Grietje de Graaff weten. Maar spannend is het ook, want oudere mensen verplaats je niet zomaar. Een van hen is de opgewekte en zeer vitale mevrouw Johanna Dorland van 91 jaar oud. Zij staat te popelen om terug te keren naar Muiderberg, de plek waar ze geboren is.

Ze vertelt dat ze het prima naar haar zin heeft gehad in Bussum. "Je zit hier zo lekker dicht bij het centrum. Ik ging graag even wandelen in de tuin, een boodschapje halen bij Albert Heijn en ik kon vanaf hier goed kijken hoe Bensdorp werd opgebouwd. Ik heb het hier goed gehad, maar ik was liever in Muiderberg gebleven. Ik ben er namelijk geboren en mijn ouders hebben er altijd gewoond." Mevrouw Dorland laat haar kamer zien. "Ik zit wat verderop in de gang omdat ik nog goed kan wandelen. Mijn vriendin van 94 woonde naast mij, zij is helaas overleden. Ik mis haar heel erg. Maar straks in Muiderberg komt mijn schoonzus, zij was ook mijn jeugdvriendin, bij mij in Florisberg te wonen. Daar ben ik blij mee, want ik heb hier niet veel vriendinnen. Ik heb wel een geweldige neef en nicht die mij bijstaan bij de verhuizing." Ze kijkt er totaal niet tegenop. "Maandag komt de verhuizer. Ik ga dan lekker in mijn stoel zitten en alles wordt voor mij ingepakt. Ik heb al gekeken in Muiderberg en ik krijg daar een prachtige kamer."

Nauw betrokken

Ook de locatiemanager en regiomanager bevestigen dat Amaris Florisberg erg mooi is geworden. Van Heumen: "Het gebouw is in een U-vorm gebouwd en we gaan daar op een andere manier werken dan hier in Bussum. Er komen twee teams: psychogeriatrische zorg en somatische zorg. De medewerkers mochten zelf kiezen op welke afdeling ze gaan werken. De afgelopen tijd hebben we veel aan bijscholing gedaan en er waren werkgroepjes, bouwvergaderingen, noem maar op. We doen dit echt met elkaar. Ook de bewoners en hun familieleden zijn zeer nauw betrokken bij de verhuizing. Sommige bewoners zijn dementerend en dan is verandering van omgeving niet het beste, maar wij doen er alles aan om het zo goed mogelijk te begeleiden."

Er zullen 35 bewoners in Muiderberg komen. Allemaal hebben ze al een kijkje genomen. De Graaff: "Het nieuwe gebouw is een stuk ruimer ingericht dan hier in Bussum, waar de mensen hun sanitaire voorzieningen moeten delen. Daar komt een eind aan. Bovendien zijn er ook appartementen waar mensen zelfstandig kunnen wonen. En leuk is dat we een ontmoetingsruimte hebben. We hopen dat ouderen die in de wijk wonen bij ons langskomen voor leuke activiteiten zoals koffiedrinken, gymnastiek of een wandelclub."

Mariënburg komt na de verhuizing leeg te staan. Spullen die niet meegaan met de verhuizing worden op zaterdag 24 maart te koop aangeboden. Het aanbod is zeer divers: van de geborduurde werkjes van mevrouw Dorland, piano's en kasten tot handbeschilderde lampen en boeken.

'We willen geen voorkeursbehandeling'

Stefanie en Samantha werken als vuilnisvrouw bij de GAD

Morgen, donderdag, is het Internationale Vrouwendag. In aanloop daarheen portretten van vrouwen in mannenberoepen. Deze week: Stefanie en Samantha.

Stefanie en Samantha zijn net terug van hun dienst. Foto: Yvette de Vries

GOOISE MEREN Twee stoere en toch ook charmante vrouwen. Dat zijn Stefanie Pikker (34) en Samantha Groenewoud (37). Ze werken bij de GAD Regio Gooi en Vechtstreek als vuilnisvrouw.

Ze zijn met weinig, vijf dames in totaal, maar tussen al die mannen staan de vrouwen van de vuilnisophaal stevig hun mannetje. Stefanie heeft onlangs haar groot rijbewijs gehaald en mag nu, naast het legen van de containers, ook regelmatig achter het stuur kruipen. Samantha combineert die twee activiteiten al zo'n vijftien jaar en allebei hebben ze een voorkeur om achter de wagen te lopen. 'Belader' heet dat in vakjargon.
De reacties die ze op straat van de mensen krijgen, zijn eigenlijk alleen maar positief. Van 'goed bezig' en 'top dat je dit doet' tot 'wat stoer' en 'jeetje, zo'n poppetje achter zo'n grote auto'. Stefanie: "De mensen herkennen je en groeten je ook." De meiden vinden die reacties leuk en moeten er soms ook wel om lachen. "Het is mijn beroep", aldus Stefanie. Samantha: "Het is het werk waar je voor hebt gekozen." Ook hun vrienden en familie vinden het leuk dat ze dit werk doen.

Geen voorkeursbehandeling

'Mannen maken minder drama, maar soms zijn het ook piepdozen'

Op een voorkeursbehandeling door hun mannelijke collega's zitten ze dan ook niet te wachten. "Vooral mannen die nieuw zijn, of die van de oude stempel, willen je het zware werk uit handen nemen. Ze dringen soms ook aan, maar ik laat dat niet toe", vertelt Stefanie. Kortom, ze doen hetzelfde werk en lopen net zo vaak achter de wagen als de mannen. Alleen vorige week toen het zo heel koud was, zaten ze liever hoog en warm in de wagen. De mannen gunden het ze.
Volgens Samantha is het aantal vrouwelijke vuilnismannen, ofwel 'inzamelaar' zoals het officieel heet, de laatste tijd wel toegenomen, maar ze zijn nog steeds een uitzondering. Met de vijf die er bij de GAD werken, vormen ze naar eigen zeggen een fijn clubje. Een paar vrouwen kunnen er nog wel bij, maar wat hen betreft blijft het wel een mannenwereld. Samantha lacht: "Hoewel die ook wel kunnen mekkeren hoor, dan zijn het echte piepdozen." Ze krijgt bijval van Stefanie. "Er wordt minder gezeurd en geroddeld, hoewel mannen daar ook wel wat van kunnen. Maar er is wel minder drama." Ze zitten allebei goed op hun plek, maar natuurlijk zijn er, net als in elk beroep, weleens minder leuke kanten. Stefanie: "Mensen die te laat zijn met de bak buiten zetten en dan bellen dat ze overgeslagen zijn, dat vind ik niet zo leuk." Losse zakken leveren ook vaak een probleem op. "Die kunnen we niet altijd meenemen." En volgens haar kunnen mensen nog beter afvalscheiden. "Mensen willen soms dat we extra afval meenemen. Daar wordt soms te makkelijk over gedacht, maar dat kan vaak gewoon niet", vertelt Samantha. Aan stoppen met hun werk denken de beide dames nog lang niet. Voor Stefanie is het echt haar droombaan. "Je bent lekker actief bezig." En Samantha haalt de lol in haar werk voor een groot deel ook uit de samenwerking met haar collega's en het buiten zijn. "Als ik ergens op mijn plek zit dan moet er heel wat gebeuren voordat ik ga." Het vuil en het stof neemt ze op de koop toe, en ook dat ze zich 's zomers met factor 30 moet insmeren. "Dan ben ik blij dat ik kan douchen."

Organisatie kiest voor een bescheiden opzet van Internationale Vrouwendag in Bussum

Een eerdere editie van vrouwendag waarop veel gedanst werd.

BUSSUM Internationale Vrouwendag, donderdag 8 maart, wordt in Bussum dit jaar niet groots aangepakt. De organisatie koos op het laatste moment voor een bescheiden opzet. Plannen waren er genoeg, maar er moest op korte termijn nog te veel geregeld worden.

Het thema dit jaar is: 'Vrouwen-verhalen-verlangen-verbinden'. In dat kader is er bij Wellness en Meer aan de Kerkstraat 30a van 9.00 tot 11.00 een netwerkbijeenkomst tijdens het Bewust Onderneemsters Ontbijt. De netwerkbijeenkomst wordt geleid door Sylvia Sum, voorzitster van de Stichting Internationale Vrouwendag Gooise Meren.

In de tweede helft van de middag is er op dezelfde locatie een lezing met het onderwerp: 'Ode aan het vrouwenlichaam'. De lezing wordt gegeven door natuurgeneeskundig therapeut Lindeke Mast. Verder zijn er nog een tweetal activiteiten in buurtcentrum Uit-Wijk aan de Dr. Schaepmanlaan 10. Wie wil, kan daar samen met andere vrouwen tussen 13.30 en 15.30 uur creatief aan de slag onder leiding van Alie Dwars. Om 17.00 uur begint daar de laatste activiteit met een drankje en hapjes uit verschillende landen waaronder Egypte, Syrië, Eritrea en Nederland. Verder zijn er massages, henna schilderen en diverse activiteiten voor kinderen. De dag wordt afgesloten met zang en dans.

Voor een aantal activiteiten is aanmelding gewenst. Sommige activiteiten zijn gratis, voor andere wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Meer informatie op www.vrouwendaggooisemeren.nl.

HIP Instituut geeft vanaf eind april ook eindexamentrainingen

Voor onder andere huiswerkbegeleiding, bijlessen, leren leren en leren plannen

Leslie Meijer samen Jeroen Luitse, vestigingsmanager en bètadocent. Foto: Bob Awick

BUSSUM Instituut HIP is er voor leerlingen van de eerste klas van het vmbo tot zes gymnasium voor onder andere huiswerkbegeleiding, bijlessen, leren leren, leren plannen en eindexamentrainingen. Ook geven ze cito-trainingen en bijles op alle onderdelen voor het basisonderwijs. Daarnaast kun je bij HIP terecht voor diverse soorten coaching zoals faalangsttraining.

Bij HIP krijgen de leerlingen persoonlijke aandacht met een-op-vierbegeleiding. "Dat wil zeggen dat voor vier leerlingen er één begeleider is en dat alle vakken elke dag inhoudelijk gedekt zijn", vertelt locatiedirecteur Leslie Meijer. "'s Ochtends loggen de vestigingsmanagers in op alle onlineschoolagendaportalen van de leerlingen en maken per leerling een overzicht in het planningsysteem voor de komende drie weken. Dat is voor zowel de leerlingen als de ouders inzichtelijk. Als de kinderen binnenkomen, leveren ze hun telefoon in en wordt de planning doorgenomen. Daarna gaan ze met een drankje naar de stilteruimte om aan het werk te gaan. Als een leerling klaar is met zijn leer- of maakwerk of als hij moeite heeft met een bepaald vak, moet hij aan de surveillant, die in de stilteruimte zit om erop te letten dat er efficiënt gewerkt wordt en ze hun planning afwerken, vragen of hij met een docent dat vak kan doornemen. De docent zit in een aparte ruimte en de leerling krijgt ongeveer 20 minuten uitleg. De leerlingen kunnen zo vaak als nodig naar een alfa-, bèta-, gamma- en klassieketalendocent en ze worden, voordat ze naar huis gaan, inhoudelijk geholpen voor alle vakken die op de planning staan en zowel mondeling als schriftelijk overhoord. Na het werken, en als alles afgetekend is met een positieve beoordeling. kunnen ze thuis ontspannen. We streven bij HIP naar een warme, huiselijke en gestructureerde omgeving om de leerlingen op een goede en prettige manier bij te staan in hun leerproces. Ook willen we ze voorbereiden op zelfstandigheid voor de komende schooljaren en voor de vervolgstudie, want vooruitdenken, plannen en verantwoording nemen worden dan steeds belangrijker."

In de meivakantie begint HIP met de examentrainingen. "Je hebt een-op-een-examentrainingen, maar leerlingen kunnen ook examens komen oefenen. De dag begint om 10.00 uur en dan maken ze examens voor de vakken die ze hebben uitgekozen voor begeleiding. Om 12.30 uur is er een lunch en van 13.00 tot 15.00 uur wordt er in groepsverband met de desbetreffende vakdocent het examen besproken en gekeken welke vragen de leerlingen fout hebben en waar nodig wordt uitleg en handvatten gegeven."

www.instituuthip.nl/bussum of bel 035-200 81 20.

Bij HIP krijgen alle leerlingen persoonlijke aandacht

Gooise Bedrijvendag over economie stimuleren in regio

Eerdere edities in Spant! werden druk bezocht. Foto: Bob Awick

BUSSUM De achtste Gooise Bedrijvendag is op maandag 26 maart in Spant! Deze dag voor ondernemers uit het Gooi, de Vechtstreek en Eemland is om elkaar te ontmoeten en kennis en ervaring met elkaar uit te wisselen.

Ook kunnen de ondernemers contacten opdoen die voor hun business belangrijk zijn. De doelgroep is heel breed: het gaat dus om 'iedereen' die onderneemt in de regio. De Gooise Bedrijvendag is de enige netwerkbijeenkomst in de regio; de ondernemers moeten wel een binding met deze regio hebben.

Tijdens de Gooise Bedrijvendag wordt altijd een thema belicht door regionale sprekers vanuit verschillende invalshoeken. "Het thema van dit jaar is: Welke kansen en mogelijkheden zijn er om de economie te stimuleren in de regio Gooi- en Vechtstreek?", aldus voorzitter Ruud Bochardt. "Hoe verhoudt de inrichting van traditionele winkelcentra en klassieke winkelstraten zich tot het nieuwe onlineshoppen? En waarom mogen op de meeste bedrijventerreinen geen consumentgerelateerde bedrijven gevestigd worden? Waar ligt die grens? En moeten winkelcentra en bedrijventerreinen zich innovatiever inrichten? En zo ja, hoe dan? Want dat vraagt wel een omslag in denken bij ondernemers, overheden en consumenten."

Winkelleegstand aanpakken met nieuwe initiatieven

Leegstand en initiatieven

De sprekers op de Gooise Bedrijvendag zijn Ellen van Vossen, dorpsmanager in Bussum, en Kjeld Vosjan, centrummanager Hilversum. Volgens Van Vossen staat het winkellandschap onder druk. Zij vertelt: "Steeds meer kantoorgebouwen staan leeg. Er is grote behoefte aan nieuwe initiatiefnemers. Dit speelveld vraagt om een nieuwe strategie, andere coalities en eigentijdse vormen van samenwerking."

Vosjan vult aan dat als je gebieden (economisch) beter wil laten functioneren, dat alleen kan in samenwerking met gebruikers en eigenaren van en in de gebieden. "Er is altijd een gedeeld belang, ga daarnaar op zoek. Met een positieve houding, een grote 'gunfactor' en met een heldere en directe communicatie is veel meer te bereiken. Met uiteindelijk als doel een veilige en schone omgeving, meer bezoekers en bestedingen en vooral tevredenheid onder bezoekers en bedrijven."
De Gooise Bedrijvendag is van 17.30 tot 21.30 uur. Het informatieve deel van het programma begint om 19.00 uur. De toegang is gratis en iedereen is welkom.

www.gooisebedrijvendag.nl

Hocras gaat verbouwen en verhuizen

Distributie naar Almere en keuken naar Weesp

Directeur Hans van der Eijk: "De zelfbedieningsgroothandel met de verssnijderijen blijft in Bussum gevestigd." Foto: Bob Awick

BUSSUM Hocras heeft grootse plannen voor 2018. Zo wordt er halverwege dit jaar een nieuw distributiecentrum geopend in Almere. En tegelijkertijd gaan de slagerij en de productiekeuken naar een nieuwe accommodatie in Weesp. In Bussum krijgt de zelfbedieningsgroothandel met verssnijderij een facelift.

Grootse plannen dus, waar directeur Hans van der Eijk erg veel zin in heeft. "Door deze enorme uitbreiding aan oppervlakte kan Hocras goed de toekomst in. Het zal voor iedereen prettig zijn dat alles een nieuwe vaste plek in de panden heeft en we goed het werk kunnen doen." Uiteraard heeft hij gekeken of op de huidige locatie in Bussum, waar ze al bijna 100 jaar zitten, uitgebreid kon worden. Dat bleek niet mogelijk en ook in de directe omgeving was niet een groot genoeg pand beschikbaar.
"De zelfbedieningsgroothandel met de verssnijderijen blijft in Bussum gevestigd op de welbekende locatie. Na de verhuizing wordt de groothandel in Bussum verbouwd. Bussum blijft de hoofdlocatie en het bezoekadres. Nieuw is dat we online een bezorgservice voor leveringen gaan opzetten. Niet alleen de grote klanten, maar ook de kleinere klanten willen wij die mogelijkheid bieden. We krijgen hier ook een pick-uppoint. In de zaak worden de afdelingen over een periode van twee jaar tijd geheel verbouwd. De inrichting zal dan meer voldoen aan de wensen van deze tijd en ook de artikelgroepen zullen beter bij elkaar staan om meer inspiratie op te doen."
In Bussum zijn nu zo'n 375 medewerkers werkzaam. Hiervan gaan er circa 125 naar Almere en 25 naar Weesp. "Het aantal medewerkers blijft dit jaar stabiel, daarna hopen we weer te groeien."
Het pand in Almere, gelegen aan de Versterkerstraat, is circa 10.000 m2 groot. Hier worden dit jaar nog een nieuw diepvriesmagazijn en een emballageloods gebouwd. Het pand in Weesp is zo'n 3.250 m2 groot en is gelegen aan de IJsselmeerlaan.

Uit de historie van Bussum en Naarden
Guus Pikkemaat

Historicus en journalist Guus Pikkemaat woonde lange tijd in Ankeveen, maar kwam 22 jaar geleden met zijn vrouw Fieke in Bussum wonen. Gelijkvloers en dicht bij voorzieningen vanwege zijn invaliditeit. Hij overleed op 19 februari jl. in Godelinde, waar hij de laatste jaren met grote waardering voor zijn verzorgers, woonde. Hij werd 88 jaar. Pikkemaat werd in 1929 in Ulft (Gelderland) geboren, studeerde geschiedenis in Nijmegen en kwam in 1963 naar het Gooi en was van 1965 tot 1989 hoofdredacteur van de Gooi- en Eemlander.

Hij heeft met name in de laatste 25 jaar van zijn leven zijn sporen verdiend met zijn boeken over de middeleeuwse 'Jeanne d'Arc', 'Eleonore van Aquitanië' en 'Willem IX de Troubadour'.

Guus Pikkemaat

Vóór die tijd publiceerde hij boeken over de geschiedenis van Nederland en onze regio. Zo schreef hij in 1963 samen met D.H. Couvée de paperback 'Ons koninkrijk geboren 1813-1815' ter gelegenheid van 150 jaar koninkrijk. In 1995 schreef Pikkemaat het boekje 'Een wandeling door Naarden vesting' met prachtige foto's van Pim Vuik. In 1997 gevolgd door 'De vesting Naarden' in de Waanders Monumenten Reeks. Het boek beperkt zich niet tot de vesting, maar bespreekt ook de bijbehorende verdedigingswerken buiten de vesting. Een uitgebreide monumententocht besluit het boekje. Beide boeken kwamen tot stand in samenwerking met het Vestingmuseum.

Na zijn vertrek bij de krant kreeg hij in 1990 van de achterneef van de eigenaar/directeur van de Gooi- en Eemlander tijdens de bezettingsjaren, de heer Klene, het verzoek de geschiedenis over deze jaren te onderzoeken. Er bleken echter nauwelijks archiefstukken te zijn. Klene was met name door de zuivering na de oorlog zo verbitterd dat hij veel archiefstukken heeft verbrand. Het boek dat Pikkemaat schreef berust vooral op interviews van nog levende betrokkenen en legt een zekere nadruk op het verzet van medewerkers en ook op een verdediging van directie en leiding. Dit boek is niet in de handel geweest.

In 2015 verscheen bij uitgeverij Aspekt 'Vrijheid, gelijkheid en broederschap - het katholiek-protestant dilemma'. Dit was ooit Pikkemaat's proefschrift en het handelt over de allerminst saaie historie van Nijmegen in de jaren 1794/1795 toen de Franse troepen met revolutionair élan de Republiek introkken.

Guus Pikkemaat was een rasverteller in woord en geschrift en een beminnelijk man. De familie schrijft: 'Hij had altijd tijd en ruimte voor iedereen', en zo heb ik het ook beleefd als ik weer eens met een geschiedenisvraag bij hem kwam.

Klaas Oosterom

20 / 28

donderdag 8 maart

Bewust Onderneemsters
Ontbijt

Wellness en Meer 9.00 uur

Familievoorstelling 'Oorlogsgeheimen' in Spant!

Netwerken in het kader van Internationale Vrouwendag tijdens een 'Bewust Onderneemsters Ontbijt'. Breng je eigen ontbijtspullen mee en leer andere vrouwen kennen om je netwerk te vergroten. Aanmelding via info@vrouwendaggooisemeren.nl.

Basiscursus portret en model tekenen

Atelier Comello-Art 10.00 uur

Leer in acht lessen de basistechnieken van model en portret tekenen. Informatie en inschrijven via www.comello-art.nl of bel Jacqueline Comello: 06-1770478.

Creatief aan de slag

Wijkcentrum Uit Wijk 13.30 uur

Samen met een groep vrouwen onder leiding van Alie Dwars aan de slag om iets leuks te maken voor in je huis of om cadeau te geven aan iemand anders. Voor een kleine bijdrage van 2 euro onbeperkt gebruik van de aanwezige materialen. Aanmelden niet nodig.

Bussum in 1940-1945

Bibliotheek Bussum 14.00 uur

Aan de hand van verhalen, foto's en andere documenten reconstrueert Klaas Oosterom (Historische Kring Bussum) hoe het leven in Bussum is verlopen in de periode vlak vóór de oorlog en tijdens de mei-dagen van 1940, gevolgd door de bezettingsperiode en de bevrijding.

Lezing 'Ode aan het Vrouwenlichaam'. Ritme geeft kracht

Wellness en Meer 15.00 uur

Natuurgeneeskundig therapeut Lindeke Mast geeft via deze lezing inzicht in de verborgen kracht van het vrouwenlichaam en wat dit betekent voor het vrouw-zijn. Waarom nog langer je 'mannetje' staan als het ook anders kan?

Wellness, hapjes en dansen

Wijkcentrum Uit-wijk 17.00 uur

Manicure, massage, epileren en henna schilderen, leuke activiteiten voor kinderen en lekkere hapjes uit Nederland, Syrië, Egypte en Eritrea. 's Avonds muziek en dans. Gratis entree met af en toe een kleine bijdrage voor geboden diensten.

Waar komen de Europese
volken vandaan

Bibliotheek Bussum 19.30 uur

Tot een halve eeuw geleden werd aangenomen dat Europa langzaam was bevolkt door volksverhuizingen. Dat idee is achterhaald. Jona Lendering van Livius geeft een cursus van vier bijeenkomsten. Kijk dan op www.livius.nl/cursussen.

Yogales met uitzicht op jachthaven

Studio Werk met Yoga op jachthaven Naarden 20.00 uur

Proefles Yoga. Meld je aan via info@werkmetyoga.nu. Proefles kost 15 euro per les.

vrijdag 9 maart

'Oorlogsgeheimen'

Spant! 19.30 uur

Spannend en indrukwekkende theatervoorstelling (9+) voor de hele familie. Na een aantal jaar is 'Oorlogsgeheimen', op veler verzoek, weer terug.

Loes en Die Kleine

deMess Naarden 20.30 uur

Loes en Die Kleine observeren zingend de wereld. Wanneer ze ergens wat van vinden dan schrijven ze daar een lied over. Geestig, ontroerend en eigenzinnig.

zaterdag 10 maart

Cursus 'Vrouwen van macht en aanzien'

WOC Bellefleur 10.30 uur

Lezing over Elizabeth I, Elizabeth II, Maria de Medici en Catharina de Grote. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.artemisomnibus.nl.

Pop-up Repair Café

Bibliotheek Bussum 10.00 uur

Wil je ook duurzamer worden? Begin dan eenvoudig en laat iets repareren in plaats van het weg te gooien. Er is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren: kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen etc. Ook reparatiedeskundigen zijn aanwezig.

NLdoet

WOC De Palmpit 10.00 uur

NLdoet met gratis koffie met gebak en high tea. Aanmelden via 035-6938786.

Alternatief wonen in tiny houses

Wilhelmina Kerk 15.30 uur

Waar het Gooi vooral bekend staat om de grote en vaak peperdure huizen, klinkt ook hier steeds vaker de roep om een andere manier van wonen en leven. Tiny houses zijn een alternatief waar steeds vaker over wordt gesproken. Voormalig Tweede Kamerlid Henk Leenders houdt hierover een lezing.

Jubileumconcert Show- & Marchingband ViJoS

Spant! 20.00 uur

ViJoS bestaat 60 jaar en geeft een verrassende wending aan het programma van het jaarconcert. Onder andere een groep van 40 oud-leden speelt mee. Je hoort uiteraard 'gouwe ouwen', maar ViJoS blikt ook vooruit. Na het concert kan er gedanst worden op livemuziek bij het bal na. Kaarten kosten 10 euro.

zondag 11 maart

'Een nieuwe tijd breekt aan' door Ronald Jan Heijn

de Besant Hall 10,30 uur

'Een nieuwe tijd breekt aan', door Ronald Jan Heijn. In deze overgangsfase ervaren we de clash tussen de oude en een nieuwe, ruimere manier van denken; het haalt het beste, maar ook het slechtste in de mens naar boven. Informatie op www.werkgroepdenieuwemens.nl.

Woonkamerfestival Gluren bij de Buren

Woonkamers Gooise Meren 13.00 uur

Hét woonkamerfestival Gluren bij de Buren Gooise Meren. Veertig woonkamers worden een incidenteel (pop)podium. Van 13.00 tot 18.00 uur kan er gratis gegluurd worden naar talent. Van klassieke muziek en theater tot jazz en musical. Programmakranten liggen bij de bibliotheek, gemeentehuis en winkels.

Gluren bij de Buren

WOC De Palmpit, 14.30 uur

Gluren bij de Buren waarbij om 13.30, 16.00 en 17.30 uur een optreden van De Verklanking plaatsvindt. Beide heren verkennen, al improviserend op voornamelijk percussie-instrumenten, het terrein van klank en ritme. Soms subtiel, dan weer stevig, maar steeds verrassend.

Muziek in Huis

Vivium de Zandzee 14.30 uur

Optreden van het ensemble Duo Cristobal Takada. Entree is 6 euro.

Wil van der Meer zingt Noël Coward

deMess Naarden 15.30 uur

'A talent to amuse'. Een selectie uit de liedjes van Noël Coward. Sommige zullen bij de naam Noël Coward direct denken aan de geestige en stijlvolle komedies die hij geschreven heeft. Maar weinig mensen weten dat hij daarnaast ook de auteur is van een indrukwekkend 'light verse'-oeuvre.

maandag 12 maart

Nooit te oud voor gitaar- en pianolessen

De Gooische Muziekschool

Vanaf maart begint weer een nieuwe serie Nooit te Oud voor Muziek. In groepjes van 3 tot 5 personen leer je gitaar of piano spelen. De cursus bestaat uit 8 lessen voor 120 euro. Aanmelden en informatie: www.degooischemuziekschool.nl.

Seniorencafé

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

ASGM Seniorencafé bij Brasserie Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat 3b. Ook niet-leden van ASGM zijn welkom. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Positief Actief in GM

Vestingmuseum 15.00 uur

Kom in gesprek en maak kennis met vrijwilligers die mensen helpen 'achter de voordeur' in de eigen omgeving of van musea of het hospice. Inschrijven via www.vagev.nl, vcbussum@versawelzijn.nl of telefoon 035-6938525.

Workshop vrijwilligerswerk in het C'est la Vie-Huis

Vestingmuseum 15.00 uur

Wat is palliatieve terminale zorg? Wat doe je als vrijwilliger in een hospice? Waar krijg je mee te maken? Hoe ga je om met gasten? Wat dragen vrijwilligers bij? Aanmelden van tevoren via www.vagev.nl of 035-6938525.

Open eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Open eettafel met een versbereide maaltijd. Kosten: soep 1,50 euro, hoofdmaaltijd 7,50 euro en toetje 1 euro, exclusief drankjes. Aanmelden via 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

dinsdag 13 maart

Geschiedenis van Erfgooiers

Remonstranten Naarden-Bussum 10.00 uur

Klaas Oosterom van de Historische Kring Bussum geeft een lezing over deze oorspronkelijke bewoners van het Gooi.

Digicafé over online belastingaangifte doen

Bibliotheek Naarden 10.00 uur

Digicafé over online belastingaangifte doen door financieel adviseur Carina Stassen. De bijeenkomst start met algemene informatie. Daarna wordt stap voor stap het onlineformulier doorgelopen. Bij ieder onderdeel wordt informatie gegeven. Iedereen is van harte welkom. Gratis entree.

Volksdansen

SCAN 10.00 uur

Met een gezellige, kleine groep les in volksdansen en tussendoor met elkaar koffie drinken. De kosten voor vier weken zijn 12,50 euro. Voor informatie en aanmelding bellen met 06-13 69 84 34.

Het Gooi On Stage

Grote Kerk Naarden 12.00 uur

Het Gooi On Stage Beroepenfeest waar ruim 800 vmbo-leerlingen uit Gooi en Vechtstreek ca. 200 professionals ontmoeten en in gesprek gaan over de verschillende beroepen.

woensdag 14 maart

Spieghelcafé

Spieghelkerk 10.00 uur

Het pas geopende Spieghelcafé is de 'huiskamer van het Spieghel', gelegen direct achter de Spieghelkerk aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 34. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie.

Musembezoek

Station Naarden-Bussum 10.00 uur

Deze keer is het bezoek aan het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Daar is het werk te zien van Charlotte Salomon. Dit is op 21 februari in de kunstlezing besproken door Henk Roos. Verdere informatie bij Truus 035-6920694 of Rita 06-81855544.

Mindfulness en meditatie in de praktijk

Atma-coaching 20.00 uur

Mindfulness brengt je weer back to the basics. Dat geeft een fijn gevoel en zorgt voor minder stress en meer plezier in je leven. Meedoen? Meld je aan via de website of bel 06-16380595.

Bridgen

Het Trefpunt 19.30 uur

Bridgeclub Trefpunt speelt weer op haar oude honk. Andere bridgers zijn welkom. Voor informatie bellen met 035-6940321.

Filmhuis Bussum houdt een fotowedstrijd: men wordt gevraagd foto's in te sturen waarbij lezen en natuur samenkomen. Mail de foto naar info@filmhuisbussum.nl voor een leuke prijs. De wedstrijd wordt gehouden vanwege de Boekenweek met het thema 'Natuur'. Ook is er vrijdagavond 16 maart een speciale filmavond met de film 'De Wilde Stad', waarbij de maker vertelt over zijn werk.

'Door de rapliedjes kan ik mijn gevoelens in woorden omzetten'

Sam Ros is ontwerper van kledingbrand 22:22 en treedt op als Chapter Sam

Sam Ros is net negentien geworden en heeft al zijn eigen kledinglijn. Ook maakt hij muziek als Chapter Sam en is woensdag zijn tweede nummer 'Rich In Me Mind' uitgekomen.

Sam Ros is vanaf zijn elfde jaar al creatief bezig.

BUSSUM Vanaf zijn elfde jaar is Sam al creatief bezig. "Het begon allemaal met skateboarden. Naast het skaten maakte ik ook skatevideo's en zette die op YouTube."

Sam heeft op de vrije basisschool Michaël in Bussum gezeten en op het Geert Groote College in Amsterdam, ook een vrije school. "Op de middelbare school heb ik Esper leren kennen en werden we beste vrienden. Ook Esper was creatief en we zijn begonnen met photoshoppen. Ik was toen ook al bezig met kleding. Als ik moest slapen, ging ik vaak nog even wat verschillende outfits voor de volgende dag uitproberen, want ik wilde niet hetzelfde dragen als mijn klasgenoten. In de tweede klas droeg ik bijvoorbeeld lichtblauwe skinny jeans omdat ik dat leuk vond, maar toen anderen dat ook gingen dragen, ging ik op zoek naar iets anders, iets nieuws en speciaals."

Modeshow FashionFall

'Met mijn collectie wil ik speelsheid naar voren laten komen'

"Door dat photoshoppen ben ik op zoek gegaan naar wat ik cool vind en zag toen op mijn mobiel 16:16 staan of 14:14. Op mijn wekker stond een keer 22:22 en dat vond ik geweldig om te zien en dacht: dat wil ik op mijn T-shirt hebben. Eerst schreef ik het op mijn etui en agenda en toen heb ik het met een markeerpen op een T-shirt geschreven. Ook heb ik op een T-shirt een peer gemaakt en uit stickerpapier 22:22 geknipt en midden op de peer geplakt. Dit shirt heb ik online gezet en ik kreeg meteen veel positieve reacties: veel mensen vonden het vet. Zo is de kledingbrand 22:22 begonnen."

Via STAD Gooi heeft Sam in september vorig jaar meegedaan met TalentTreatment. "Samen met stagiair Joost en andere creatieve jongeren hebben we de modeshow FashionFall in de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam georganiseerd. Met mijn collectie wil ik speelsheid en het kind in de mens naar voren laten komen. Ik wil dat iedereen kan doen en zijn wie ze willen zijn. Zo is ook 22:22 ontstaan. Ik was niet bewust bezig met een kledingbrand, maar ik vond het leuk om dingen voor mezelf te maken." Op de Facebookpagina TalentTreatment kun je de foto's en video's van de modeshow zien. "En op mijn instagram@thatspecialtime staan photoshoots en ook video's en op www.thatspecialtime.nl kun je de kleding bestellen."

Kleine muziekstudio

'Mijn focus ligt op zelf- ontwikkeling; ik geef dat door via mijn muziek'

Naast zijn kledingbrand was Sam ook bezig met muziek, samen met Esper en Brecht, een andere vriend. "We wilden met z'n drieën muziek maken, maar dat lukte niet. Ik heb toen een kleine muziekstudio gekocht en ben in mijn slaapkamer liedjes gaan schrijven en opnemen. Door de studio heb ik geleerd hoe ik moet mixen, masteren en opnemen. Op een gegeven moment dacht ik: wat wil ik nu eigenlijk? Ga ik door met mijn kledingmerk of met muziek? Mijn keuze werd muziek, want dat vind ik het leukste om te doen. Door de rapliedjes kan ik mijn gevoelens in woorden omzetten. Wat ik ook belangrijk vind, is dat ik met mijn muziek een 'message' kan meegeven. Mijn eerste release 'Ogen die staren' heb ik samen met een videoclip in februari op YouTube en Spotify gedropt. En woensdag is mijn tweede clip 'Rich In Me Mind' uitgebracht met een videoclip die is gemaakt op de Bussumse hei."

Zelfontwikkeling

"Veel rapliedjes gaan over bitches, geld en dure auto's, maar dat past niet bij mij. Ik wil met mijn nummer 'Rich In Me Mind' duidelijk maken dat ik geen geld nodig heb, want ik ben 'rich in my mind'. Ik doe veel aan yoga en daardoor krijg ik een observerende rol en kan ik op een andere manier naar mezelf kijken en naar mijn gedachten en emoties. Ook ben ik gefocust op zelfontwikkeling en ik wil die boodschap doorgeven via mijn muziek."
Sam vertelt dat de Bussumse hei een bijzondere plek voor hem is. "Als ik op de hei loop met onze hond krijg ik door de natuur een bepaald gevoel, waardoor ik goed kan nadenken en veel ideeën naar boven komen voor mijn muziek. Op die manier zijn mijn nummers ontstaan en daarom leek het me geweldig om daar de video op te nemen." Sam wil zeker doorgaan met muziek en volgt vanaf september de opleiding Muziekproductie. "Door deze opleiding kan ik mij gaan specialiseren en nog meer leren over componeren, ontwerpen en produceren van muziek en audio."

Eigen EP

Ook heeft Sam een EP gemaakt. "Ik heb mijn release van mijn EP 'The First Pages' met zes eigen nummers afgelopen vrijdag gevierd in Volta in Amsterdam. Het was een magische avond, ik moest bijna huilen. Iedereen vibreerde op dezelfde frequentie van liefde en creatie. Het voelde alsof iedereen één was. Een avond om nooit meer te vergeten."
De EP komt officieel uit op woensdag 14 maart. "Vanaf die datum staan de liedjes op Spotify, iTunes en op www.instagram.com/jevadersam. Mijn videoclips staan op het YouTubekanaal Chapter Sam."

Laatste Spieghelavond van het seizoen met schrijver Ilja Leonard Pfeijffer

Pfeijffer schrijft romans, gedichten, kritieken, theaterstukken en songteksten

Ilja Leonard Pfeijffer komt naar de Spieghelkerk. Foto: Stephan Vanfleteren

BUSSUM "De Spieghelavonden van de Stichting Vrienden van de Spieghelkerk zijn altijd een groot succes", vertelt bestuurslid Jannet Valkhoff. "En dat blijkt ook weer bij gastspreker Jan Terlouw. Hij komt donderdag 15 maart samen met het Leonard Ensemble naar Bussum, maar het is al uitverkocht."

Vrienden van Spieghel- kerk organiseren de Spieghelavonden

"De Spieghelavonden worden door ons georganiseerd om het pand te behouden en een zo breed mogelijke betekenis te geven aan de inwoners. Het gebouw is een rijksmonument en is in 1924 ontworpen door architect Theo Rueter in de stijl van de Amsterdamse School." Jannet was twintig jaar makelaar in Bussum en is nu makelaar voor vluchtelingen in Amsterdam.

"Toen ze mij een half jaar geleden vroegen of ik in de stichting wilde komen heb ik meteen ja gezegd, want ik vind het heel leuk om iets te doen in Bussum, want het is en blijft mijn plek." De stichting organiseert al acht jaar de Spieghelavonden en met groot succes. "Elk jaar organiseren we zes avonden met muziek op niveau en een spreker die een college geeft over een bepaald thema of eigen boek. De sprekers worden met zorg geselecteerd en vaak zijn het ook onbekende sprekers die een verrassende avond geven, waardoor de bezoekers met een blij gevoel naar huis gaan. Na zo'n voorstelling hebben we een borrel, ook om elkaar beter te leren kennen. Deze plek is ook vanouds een ontmoetingsplek en dat willen we graag in stand houden."

Jan Terlouw is de 36ste spreker van de Spieghelavond. De laatste Spieghelavond van dit seizoen is op donderdag 12 april met Ilja Leonard Pfeijffer. Pfeijffer schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. In 1998 won hij de C. Buddingh-prijs voor zijn dichtbundel 'Van de vierkante man'. In 2014 won hij de Libris Literatuurprijs met zijn roman 'La Superba' en in 2015 was Pfeijffer de auteur van het Poëziegeschenk en tourde hij in het voorjaar door Nederland en Vlaanderen met Tommy Wieringa, Dimitri Verhulst, Gustaaf Peek en Thé Lau met het theaterprogramma 'The Pursuit of Happiness'. Pfeijffer woont en werkt in Genua. "Op de Spieghelavond wordt hij muzikaal begeleid door fluitiste Carla Meijers en Esther Doornink op de marimba. Ook op deze avond verwachten we weer een groot publiek, dus wees op tijd met het bestellen van een kaartje."

De avond begint om 20.00 uur. Een kaartje kost 10 euro en is verkrijgbaar bij boekhandel Los aan de Nassaulaan, de bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen of op de avond zelf. "Wij zijn bezig met het maken van een nieuwe site en die is bijna afgerond. Via de site kunnen mensen uitgebreide informatie vinden over de spreker en de musici. Ook kunnen er kaarten besteld worden via de nieuwe site."

Eerste editie Politiek Café met Frénk van der Linden

Levendig debat in deMess. Foto: Bob Awick

NAARDEN Het Politiek Café in theaterzaal deMess werd afgelopen zondag voor het eerst gehouden. De zaal was uitverkocht.

Lokale politici waren gekomen om daar met elkaar te praten over zaken die leven in Naarden. Een mooi debat met herkenbare inhoud voor iedereen uit de Vestingstad. De sprekers op het podium hebben allemaal een band met de Vesting en wisten dus goed waar ze over spraken. Het thema werd beperkt tot toerisme.

Presentator was niemand minder dan de bejubelde journalist Frénk van der Linden. Hij werd geprezen om zijn samenvattingen. Aya de Lange, initiatiefneemster van deMess, vertelt blij te zijn dat het Politiek Café vanaf nu vaker georganiseerd wordt.

Op de foto van links naar rechts de gasten: Marieke Munneke Smeets, lijsttrekker van Hart voor BNM, makelaar Ilse Millin van de VVD, namens D66 wijkwethouder Hendrik Boland, CDA'er Herman den Hollander en uiterst rechts op de foto lijsttrekker Jelmer Kruyt van het GDP.