BussumsNieuws

20 januari 2016

BussumsNieuws 20 januari 2016


Regionale brandweer ligt onder vuur

RTV NH en EenVandaag brengen problemen in kaart

GOOISE MEREN - Er is veel bureaucratie, een te grote managementlaag en een kloof tussen de werkvloer en top binnen de regionale brandweer. Dat blijkt uit onderzoek van RTV NH en EenVandaag.

De regionale zender ondervroeg 1100 brandweervrijwilligers in de provincie Noord-Holland die aangesloten zijn bij de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, waarvan ook veel vrijwilligers van de brandweer Gooi & Vechtstreek.

De ondervraagden hebben het gevoel dat er geen aandacht is geweest voor hun positie in de reorganisatie van de afgelopen jaren. Zij vinden dat er te veel van hen gevraagd wordt omdat ze ingezet worden als beroeps. Wie kritiek geeft wordt daar op afgerekend, deelnemers gebruiken regelmatig het woord 'angstcultuur'. Zo zou praten over de problemen intern niet de bedoeling zijn en wordt iedereen die er mee naar buiten treedt daar op afgerekend door de leiding.

Een van de grote punten van de discussie is de maatregel om met minder dan zes manschappen uit te rukken. Een kwart (25%) staat hier wel positief tegenover, maar zeven van de tien brandweervrijwilligers (69%) uit het onderzoek vinden dit een slechte zaak.

Die nieuwe manier van uitrukken geldt ook hier. De brandweer Gooi & Vechtstreek loopt landelijk voorop met de invoering van de invoering van het 'Snelle Interventie Voertuig', een brandweerwagen voor twee personen. Dat kleine brandweerbusje, met daarop twee brandweermannen, rukt vanuit Bussum als eerste uit naar alarmeringen. Pas daarna volgt de rest, overwegend vrijwilligers.

Zorgen zijn er ook over de brandveiligheid nu ouderen langer thuis moeten blijven wonen door alle veranderingen in de zorg. Deze doelgroep heeft extra aandacht nodig omdat ze over het algemeen minder goed in staat zijn zichzelf te redden uit een noodsituatie. Een extra belasting voor de brandweer. Onder meer in de gemeente Weesp sprak de gemeenteraad daar hun zorgen al over uit nu de brandweer steeds minder mensen naar branden stuurt.

De Hilversumse burgemeester en hoofd van de Veiligheidsregio Gooi & Vechtstreek Pieter Broertjes laat weten dat de regiobrandweer zich "totaal niet herkent in het geschetste beeld". Het zou een discussie zijn die regelmatig opnieuw de kop opsteekt, maar volgens hem is er niks aan de hand met de brandweerzorg.

Scooteraar gewond

BUSSUM - Een scooteraar heeft vrijdagochtend een harde klap gemaakt op de Brinklaan. De bestuurder raakte gewond.

Het ongeluk gebeurde rond half negen 's ochtends. De scooteraar reed hard tegen een paal aan en belandde vervolgens tegen de grond. Het slachtoffer raakte gewond aan het hoofd en moest met spoed worden afgevoerd door een ambulance. Er werd een traumahelikopter opgeroepen, maar deze hoefde niet te landen. De straat moest na het ongeluk worden afgesloten. Er wordt nog onderzoek gedaan naar het ongeluk.

Erwtenschieters zijn opgewarmd voor het carnaval

Samen feesten tijdens 'kleintje carnaval' Foto: Bob Awick

BUSSUM - Carnavalsvereniging De Erwtenschieters kan weer terugkijken op een geslaagd feestje.

In de sportkantine van Allen Weerbaar was het afgelopen zondagmidag tijd voor kleintje carnaval, ook wel de opwarmer voor het Groot Carnaval in februari genoemd. De vereniging had een blaaskapel uitgenodigd uit Amersfoort en DJ Plaatebaasz on tour kwam langs. Diverse bevriende carnavalsverenigingen wisten ook de weg naar Bussum te vinden. Op 6 februari is de carnavalsoptocht en wordt het Groot Carnaval gevierd.

305

rijksmonumenten telt de gemeente Gooise Meren

De vestinglezer

Als er één boek is, dat op deze plaats thuishoort, is het wel deze. Het gaat namelijk over lezen, lezers en boeken in de vesting Naarden. Hein Groen interviewde in 2006/2007 ruim zestig mensen, vriend(inn)en, stellen en gezinnen, waaronder veel kinderen, over hun relatie met boeken. Totaal meer van 80 mensen. Hij vroeg ze wat, waar en waarom ze lazen.

Hij schetst ook de omgeving en de omstandigheden van de geïnterviewden. Velen krijgen een lezersnaam. Bijvoorbeeld: de snellezer, de voorlezer, de ontbijtlezer, enzovoorts. Gijs Went maakte er foto's bij in een voor iedereen karakteristieke en vaak originele houding of omgeving, zowel binnen en buiten. Boekhandel Comenius (in 2015 gesloten) gaf het vierkante boek (20x20) met harde kaft in 2007 uit in een genummerde oplage van 500 stuks.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 12 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is vanaf januari 2016 voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Probleemflat Boslaan eindelijk gesaneerd?

Gesaneerd betekent letterlijk "gezond gemaakt" en dat is wat er hopelijk ook gaat gebeuren. Het werd tijd. Want het sluipend vandalisme ging van kwaad tot erger.

Kort geleden werden er 3 auto's op het terrein van Boslaan 21 opengebroken. Zonder buit, maar met veel schade. Fietsen worden nog altijd regelmatig gestolen, een paar weken terug werd er zelfs een opslag van een aantal peperdure rijwielen in één van de appartementen opgerold. De niet lang geleden opgeknapte ingang werd een week of twee terug besmeurd met een groot zwart graffiti oog. De voordeur werd verstevigd en mooi gelakt. Om recentelijk aan gort te worden bekrast met een diep in het hout gekerfde onleesbare tekst. In de flat zelf wordt er op de trap gekotst, in de lift wild geplast en ook de grote algemene berging wordt gebruikt om te wateren. Er zijn al verschillende keren dure deurdrangers gemold en het hang-en-sluitwerk van ramen en deuren krijgt het ook te verduren. Op de D-galerij gaat een van de openslaande ramen het derde jaar in van fulltime openstaan. Dag en nacht, zomer en winter, weer of geen weer. Hoeveel extra stookkosten en aantasting van het schilderwerk hiermee gepaard gaat laat zich raden. Eindelijk hebben Dudok wonen en de Vereniging van Eigenaren de handen ineen geslagen. In elk geval komt er cameratoezicht en wordt de verlichting in het algemeen optimaal gemaakt. En er zal ook bekeken worden hoe er een vorm van handhaving kan worden gerealiseerd. Wie weet kan ik over een tijdje een wat zonniger stukje kwijt.

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds. P. Barnard; Naarderheem 10.30 u. dr. J.P. Schouten
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 23/01 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J.L.W. Koppenhol en 17.00 u. ds. B.E. Weerd
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. F. Knoppers
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Wereldbroederschapsdag
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. mw. ds. K. Storch
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. C.C. Stavleu; 19.00 u. J. Knevel KerkAnders
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Vanaf het weekeinde stijging van temperatuur
Het vriezende winterweer in deze midjanuariweek houdt tot eind deze week stand. Een vlakke hogedrukzone boven de Britse eilanden trekt via onze omgeving naar het oosten. De wind draait donderdag daardoor naar zuid. De luchtaanvoer wordt daarmee opnieuw continentaal en weer iets kouder. In het weekeinde wordt de wind zuidwestelijk en dan verdwijnt de vorst.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag is het helder. Het gaat met circa -5 graden opnieuw licht tot matig vriezen, Overdag wordt het +1 à 2 graden. Het is droog met bewolking en wat zonneschijn. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik tot -4 graden. Overdag schijnt eerst de zon, later komt er geleidelijk meer bewolking. Het wordt circa +3 graden. Er waait een matige zuidenwind.

Het weekeinde
In de nacht naar zaterdag kan het nog een graadje vriezen. Overdag wordt het rond 6 graden. Het is meest bewolkt met kans op wat regen, mogelijk voorafgegaan door natte sneeuw of ijzel. Zondag verandert er niet veel. Er is vrij veel bewolking met soms enige regen. 's Nachts vriest het niet meer. Overdag wordt het circa 8 graden. Er waait een matige zuidwestenwind.

Weetje
Maandag beleefden we de 1e ijsdag van deze winter. Een ijsdag is een dag waarop het de hele dag blijft vriezen. In januari komen gemiddeld (= normaal) 3 ijsdagen voor. Vorig jaar bleef het tot 1 ijsdag beperkt. In de tot dusver koudste januari van deze eeuw, januari 2010, waren het 10 ijsdagen. De koude januari van 2013 spant nog steeds de kroon met 12 ijsdagen op rij.

Laatste drankje blijft in Bussum om 4 uur

Nieuwe gemeente houdt verschillende horecatijden overeind

Een café in Bussum mag gewoon langer openblijven dan de collega in Muiden. Foto: Bob Awick

door Christian Pfeiffer

GOOISE MEREN - Een café in Bussum mag voorlopig langer openblijven dan een café in Muiden. De nieuwe gemeente Gooise Meren wil de openingstijden nog niet gelijktrekken.

Dat valt op te maken uit de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) die de gemeenteraad aan het eind van deze maand bespreekt. In die APV staan allerlei regels waaraan inwoners in de gemeente moeten voldoen. De sluitingstijd van de horeca is het meest opvallende verschil tussen de kernen Muiden, Naarden en Bussum. De sluitingstijd van 02.00 uur in het weekend geldt wel voor Muiden en Naarden, maar niet voor Bussum waar de cafés tot 04.00 uur mogen doorschenken. Dat lijkt overigens vrijblijvender dan het is: vanaf 02.00 uur mogen er ook in Bussum geen nieuwe bezoekers meer worden toegelaten en vanaf 03.15 uur moet de avond worden afgebouwd.

Hond uitlaten? Neem een schep en een zakje mee

Vol met regels
De 56 pagina tellende APV staat trouwens vol met regels voor de Gooise Meerders. Regels die over het algemeen al golden in een of meerdere oud-gemeenten, maar wel leuk zijn om even door te nemen.

APV

Wie de hele 56 pagina tellende Algemene Plaatselijke Verordening wil lezen kan dat doen op de website van de nieuwe gemeente Gooise Meren. Via 'bestuur' kan daar de agenda van de gemeenteraad van eind januari worden ingezien.

De APV is overigens het meest boeiende stuk op de eerste 'normale' vergadering van de gemeenteraad.

Een paar opvallende voorbeelden: op straat muziek maken of tekenen mag niet. U mag niet zomaar een gat graven in de weg of een paar stenen uit de stoep pakken. Een winkelwagentje achterlaten in de openbare ruimte is verboden. En als het straks door blijft vriezen: het beschadigen van voor iedereen toegankelijk ijs mag niet.

Even zitten in de vensterbank? Dat is verboden

Geen pot verf
Met een pot verf over straat? Officieel mag dat niet als de gebruiker er snode plannen mee heeft. Dat heeft te maken met het risico dat de gebruiker er iets mee gaat bekladden. Met een breekijzer op pad mag overigens ook niet als u van plan bent er mee te gaan inbreken, anders mag het wel.

En dan wat logischer: alcohol drinken in het openbaar mag niet. Net zoals het zich verdacht ophouden in portieken. Sterker nog: het is zelfs verboden om in een vensterbank plaats te nemen. Ook een fiets tegen een gevel aan plaatsen mag niet als de eigenaar van het pand daar bezwaar tegen maakt.

Schep en zakje
Een heel A4'tje is er gewijd aan het gedrag van honden. Zo mogen honden niet in een kinderspeelplaats komen en is aanlijnen op de openbare weg verplicht. Geleidehonden vormen hier een uitzondering op. Hondenpoep dient opgeruimd te worden met een schepje en een zakje, hondenbezitters dienen die zich ook altijd bij zich te hebben bij het uitlaten. Als de ambtenaar erom vraagt moeten ze getoond worden. En last but not least: wie duiven houdt moet zorgen dat ze tussen 1 maart en 1 juni niet uitvliegen.

Raadsleden nemen bestuurs-akkoord aan

BUSSUM - De gemeenteraad heeft woensdag het bestuursakkoord van het gemeentebestuur aangenomen. Het gemeentebestuur kan daarmee aan de slag met haar plannen.

Net als een week geleden hadden raadsleden nog veel aan te merken op het bestuursakkoord. Er werd nog volop over gedebatteerd, waaronder over de bezuinigingen op de zorg en de woonlasten. Onder vuur lagen ook de afspraken met woningcorporaties over de verkoop van sociale huurwoningen. De PvdA vroeg in een motie om onmiddellijke stopzetting hiervan. Deze motie werd weggestemd, ondanks dat deze al wat werd afgezwakt tijdens de vergadering. Ook een tweede motie van de PvdA kreeg slechts steun van de andere drie oppositiepartijen.

Meer moties
De twee moties die Hart voor Bussum indienden werden na toelichting en toezegging van medewerking door de portefeuillehouders teruggetrokken. Wat betreft de eventuele bezuinigingen op de woonlasten werd vanuit de VVD te kennen gegeven dat 'op geen enkel punt een taboe ligt wat bezuinigen betreft'. In theorie betekent dit dat er dus overal op bezuinigd kan worden. De VVD-voorman noemde het: "Meer ruimte om te sturen maar ook om beperkt te houden." Wat betreft mogelijke bezuinigingen op de zorg klonk er enige geruststelling. "We willen steun bieden maar de kosten beperkt houden", legde hij uit. De oppositie kijkt nog wel reikhalzend uit naar de concrete invulling van het nog op hoofdlijnen in elkaar gezette coalitieakkoord.

Aan het einde van de avond nam de raad het stuk dus toch aan. Dat was naar verwachting: de makers van het bestuursakkoord hebben een ruime meerderheid in de gemeenteraad.

Twee weken werk aan Hooftlaan

BUSSUM - Er wordt vanaf afgelopen maandag gewerkt aan de Hooftlaan. Dat laat de gemeente weten.

Er wordt gewerkt aan de gastoevoer van de straat. De werknemers gaan eerst de oude gasleidingen weghalen om er vervolgens nieuwe voor terug te plaatsen.

De straat moet worden afgesloten voor verkeer. De werkzaamheden gaan twee weken duren, maar dat kan langer duren als het weer slecht wordt.

Laatste praatje met wethouders

Ex-wethouder Adriana van den Berg neemt afscheid. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bloemen en cadeaus voor Adriana van den Berg (VVD), Lia de Ridder (D66), Gerard Boekhoff (PvdA) en Nen van Ramshorst (GL). De oud-wethouders namen maandag afscheid. Veel belangstellenden kwamen langs om afscheid te nemen van de ex-wethouders. De wethouders zelf spraken de belangstellenden nog toe. Zij vertrekken vanwege de gemeentefusie. Het was vooraf al bekend dat ze zouden stoppen als wethouder. Alleen Gerard Boekhoff had graag nog doorgegaan. Hij neemt plaats in de gemeenteraad.

Bezwaarmakers 'geen stap verder' na gesprek met COA

Steun voor protest toegenomen: al 900 mensen

Afgelopen weekend werden 625 handtekeningen opgehaald. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De gesprekken tussen de Bussumse bezwaarmakers tegen de komst van een groter azc en het COA heeft de bezwaarmakers 'geen stap verder' gebracht. Dat laat bezwaarmaker Peter-Jan Schatens weten.

De groep Bussumers heeft grote problemen met de komst van een groep van twaalfhonderd asielzoekers naar Crailo voor de komende jaren. Ze vrezen overlast. Met een groep van 400 asielzoekers zouden ze geen problemen hebben. De bezwaarmakers hadden de hoop het COA op andere gedachten te kunnen brengen. "Ze hebben onze bezwaren aangehoord, maar ze houden vooralsnog vast aan hun plannen", vertelt Schatens. "Erg vervelend, want je merkt dat een groot deel van de buurt achter ons staat. We staan sterk, maar verder staan we nog nergens. De plannen gaan vooralsnog gewoon door."

De bezwaarmakers gaan verder met hun protest. "We gaan een andere strategie voeren. We gaan nu ons protest kenbaar maken aan de provincie Noord-Holland en Johan Remkes. We horen overal dat ze alleen daar wat kunnen betekenen voor ons, dus dat gaan we proberen. We zullen doorgaan tot onze bezwaren gehoord worden en de plannen worden aangepast."

Al met al staat de teller van het aantal steunbetuigingen al op 900 mensen. Afgelopen weekend werd een protestdag gehouden waar 625 handtekeningen werden opgehaald.

Veel meer problemen op stations

BUSSUM - Er waren het afgelopen jaar veel meer problemen op het spoor dan de jaren daarvoor: op de stations Naarden-Bussum en Bussum Zuid hadden reizigers veel meer last van storingen dan normaal. Dat meldt de NOS aan de hand van recente gegevens.

Het afgelopen jaar waren er op station Naarden-Bussum 91 keer problemen door storingen. Een jaar eerder was dat nog slechts 35 keer en ook de jaren daarvoor lag dat aantal een stuk lager. Het aantal problemen door storingen op station Bussum-Zuid nam eveneens toe: de teller stond afgelopen jaar op 75. Een jaar eerder waren dat er nog maar 24. Hoe het komt dat het aantal storingen zo veel toenam is niet bekend.

De twee Bussumse stations behoren tot de top 50 als het gaat om stations waar reizigers vaak te maken hebben met storingen. Naarden-Bussum staat op de 32e plaats, Bussum-Zuid staat twaalf plaatsen lager.

Hajé Karmerood

Woont in Bussum sinds 2003
Sportcoach & een leidinggevende baan bij de politie
51 jaar

Foto: Feiko Koster

Waar houd je je overdag mee bezig?
"Voornamelijk met mijn werk, dat vreet uren."

Hoe vaak sport je zelf per week?
"Gemiddeld zes keer per week, en dan nog met klanten."

Meer sporten of minder eten om af te vallen?
"Alles gaat om evenwicht. Overgewicht ontstaat door eenzijdigheid. Als je houdt van veel eten moet je ook gaan houden van veel bewegen, dan is er weer balans."

Nog grote dromen?
"Ooit vertrek ik naar Mallorca. Dan ga ik boven op een berg een huisje bouwen en heel basic leven met veel dieren om mij heen."

Mooiste plek in de omgeving?
"Landgoed De Beek in Naarden, een prachtige plek om te wandelen met mijn honden en te relativeren. Het contrast van het oude bos met de waterpartijen en de voorbijrazende gestreste filerijders maken mij elke keer bewust van het belang van onthaasten en genieten van klein geluk."

Voor wie in je omgeving heb je veel bewondering?
"Mijn jongste dochter Veerle, pas 14 jaar, en al een bewuste levensovertuiging. Ze zegt wat ze wil en kan het ook uitleggen. Ze kiest nu al ongebaande paden in het leven: prachtig, die ontwikkeling."

Welk boek lees je nu?
"'De hartslag van een ander', het levensverhaal van Wouter Duinisveld, de triatleet die ziek werd en nu leeft met een donorhart. Als je nog geen mening hebt over een codicil of er geen hebt, is dit een aanrader."

Waar heeft Bussum te veel van?
"Kappers, kroegen en parkeermeters."

Wat ontbreekt er in Bussum?
"Een echt politiebureau, zo'n pand met een blauw bord aan de gevel. Waar nog stoere mensen werken die direct opstaan als je om hulp roept."

Waar toosten we op?
"Op een evenwichtig en vernieuwend 2016."

Bussumer opgepakt

BUSSUM - Agenten hebben zaterdag een Bussumse man (44) opgepakt voor het stelen van muziekinstrumenten van de Utrechtse concertzaal TivoliVredenburg. De Bussumer werd, samen met twee anderen, aangehouden in De Bilt.

Een medewerker van de concertzaal sloeg 's nachts alarm nadat de verdachten op camerabeelden opgemerkt werden. De verdachten konden door de agenten worden opgespoord en aangehouden. De gestolen muziekinstrumenten, met een waarde van ongeveer 40.000 euro, werden teruggevonden en teruggebracht.
De verdachten werden meegenomen voor verder verhoor.

Burgemeester gaat straks echt weg

BUSSUM - Waarnemend burgemeester Albertine van Vliet heeft geen ambities om de eerste vaste burgemeester van Gooise Meren te worden.

Van Vliet werd een maand geleden aangesteld als waarnemend burgemeester van Gooise Meren. Ze was daarvoor al waarnemend burgemeester van Bussum. Haar werk moet worden overgenomen door een andere (vaste) burgemeester. "Gooise Meren is dat gewoon meer dan waard. Dat wil niet zeggen dat ik niet met veel plezier dit lopende jaar burgemeester ben van deze mooie gemeente. Samen met het kakelverse college gaan wij de uitdaging aan", vertelde de burgemeester afgelopen week

De zoektocht naar de eerste 'echte' burgemeester van Gooise Meren moet snel van start gaan.

Web topvijf

1. Scooteraar gewond na ongeluk Brinklaan
2. David Bowie kwam als eerste naar Bussum
3. Zoektocht naar dementerende vrouw
4. Twee Bussumse scholen weer excellent
5. Buurt naar Raad van State vanwege Emmaschool

6 / 24

De Vestingnarren maken zich op voor viering 50-jarig bestaan

Op 6 februari ontvangt Prins Ravel L de sleutel van Naarden. Foto: CV De Vestingnarren

door Yvette Geerts

GOOISE MEREN - De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor hun buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief in hun woonkern zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er graag een paar aan u voor. Deze week: de Naardense Andre Weitjens, ofwel Prins Ravel L van De Vestingnarren.

Het is nu nog stil in de straten van de Vesting. De grote steek die op de gevel van de woning van Prins Ravel L prijkt is voor de oplettende passant zo'n beetje de enige zichtbare voorbode van het feestgedruis dat op zes februari in de straten van Naarden en dus ook in de Vesting losbarst. Die zaterdag, om 13.11 uur precies, wordt het startsein gegeven voor de Grote Optocht van De Vestingnarren.

De carnavalsoptocht is ieder jaar een feest voor jong en oud. Archieffoto: Sjoerd Stoop

'Als je niet meedoet met de gekkigheid, dan houdt het op'

Achter de schermen
Achter de schermen is het wel degelijk druk en worden er al maanden allerlei voorbereidingen getroffen. Ook het feesten is al lang begonnen, met natuurlijk op 11 november de aftrap en de bekendmaking van de prins. Zijn benoeming tot prins kwam voor hem wel een beetje als een verrassing. Hij wist dat zijn naam al een aantal jaar gonsde als het ging om de geruchten wie de nieuwe prins ging worden, maar de vraag kwam deze zomer toch nog onverwacht. Hij besefte dat het carnaval dit jaar anders ging worden voor hem. Want prins zijn betekent niet alleen maar de hele tijd alaaf roepen. Een prins moet overal zijn neus laten zijn, van feestjes tot officiële gelegenheden en bezoekjes aan collega-carnavalsverenigingen. Druk dus en dan slaat hij alle verzoeken om Naardense basisscholen te bezoeken nog af.

Optocht

De carnavalsoptocht gaat op zaterdag 6 februari precies om 13.11 uur van start. Naar verwachting zullen er dit jaar zo'n 25 wagens meerijden. Traditiegetrouw eindigt de optocht voor het stadhuis. De burgemeester van Gooise Meren, Albertine van Vliet, zal vervolgens de sleutel van de stad Naarden overhandigen en daarmee het gezag van de stad voor even uit handen geven.

Geen avond vrij
Vanaf 11 november heeft Weitjens al bijna geen vrij weekend meer gehad, maar hij geniet er wel van. "Als je niet meedoet met de gekkigheid houdt het op", is zijn oordeel. Gelukkig kan hij leunen op zijn adjudanten, de Raad van Elf en het grote aantal vrijwilligers binnen en buiten de carnavalsvereniging. Overigens hoef je volgens Weitjens niet elk jaar naar het zuiden af te reizen om carnaval te vieren. "In Naarden zit het carnaval goed in elkaar." En dat zal zeker aan het grote aantal vrijwilligers liggen en de optocht die jaarlijks veel belangstelling trekt onder de Naarders. "Veel mensen in Naarden leven naar die optocht toe", aldus de enthousiaste prins.

'Veel mensen in Naarden leven naar die optocht toe'

555 leden
Of het er precies 555 zijn weet Weitjens niet, maar het aantal leden van De Vestingnarren komt ruim boven de 500 uit. "Het moet een beetje een carnavalsgetal zijn, dan is dat wel een mooi getal", grapt hij. Een behoorlijk aantal leden en daar is deze prins best wel trots op. Onlangs was hij op de koffie bij zijn collega-feestvierders uit Bussum, de Gooische Carnavalsvereniging De Erwtenschieters. "Daar hebben ze zo'n vijftig leden en ook bij andere verenigingen hoor ik dat soort aantallen." Het aantal leden zegt ook meteen iets over de populariteit en de verbroedering van Naarden. Er is veel enthousiasme binnen de carnavalsvereniging met een harde kern en ook veel verjonging. De gemiddelde leeftijd van de Raad van Elf ligt ergens rond de 30 jaar. Weitjens: "Elke vereniging staat of valt met de betrokkenheid van de leden en vrijwilligers. Ook de feestjes van de Naardense carnavalsvereniging worden goed bezocht." Op het Prinsenbal afgelopen zaterdag vierden zo'n 300 carnavalsliefhebbers een feestje in De Sprong en voor het jubileumfeest dat dit weekend in De Lunet plaatsvindt zijn al ruim 900 kaartjes verkocht.

Reuring
Weitjens vertelt wat er allemaal komt kijken bij de talloze feestjes en activiteiten, zoals de kleding en de choreografie voor de dansmariekes en het bouwen van de praalwagens. Het begint met een handjevol vrijwilligers, zo'n tien tot vijftien mensen. Dat groepje groeit naarmate het carnaval dichterbij komt tot een heel leger vrijwilligers. "Het is ook belangrijk dat er veel activiteiten georganiseerd worden, dan gaat het leven."
Ook alle geheimzinnigheid, zoals de keuze van de prins en de praalwagens, houdt de gemoederen in Naarden bezig. Veel van de carnavalvierders zijn ook lid van de tennis- of hockeyvereniging in Naarden en die steken elkaar allemaal aan. Er wordt ook druk gelobbyd. Voor advertenties van de lokale ondernemers in het jaarlijkse magazine De Vesting Nar tot aan het mensen warm maken om deel te nemen aan de optocht. De praalwagens voor de optocht, dat is een verhaal apart. Maanden van voorbereiding en geheimhouding gaat hier in zitten, met als climax natuurlijk de optocht zelf op carnavalszaterdag. Maar ook bij het bouwen van de praalwagens wordt elke gelegenheid aangegrepen om reuring te creëren en spanning op te bouwen. Weitjens vertelt dat er een aantal weken voor carnaval zelfs een avond wordt gepland om erachter te komen hoe de wagen van je 'concurrent' eruitziet. "Iedereen neemt dan één onderdeel mee van zijn wagen en dan begint het raden."
Een andere bijzondere activiteit is het jaarlijkse G-Carnaval dat dit jaar op dertig januari wordt gehouden. "We hebben hiervoor diverse organisaties aangeschreven, waaronder Sherpa." Volgens Weitjens altijd een hele bijzondere en leuke middag met gemiddeld 80 tot 100 deelnemers. Natuurlijk komt er voor zo'n middag wat extra organisatie kijken: het vervoer alleen al is een hele kluif. Maar De Vestingnarren doen het graag. Ook de bewoners van Amaris De Veste komen een middagje feestvieren in De Sprong. En natuurlijk zijn daar de Raad van Elf, de adjudanten en de prins zelf bij aanwezig.

Jubileumfeest
Lid of geen lid, carnavalsliefhebber of niet, ze zijn zaterdag 23 januari allemaal welkom op het jubileumfeest in De Lunet. Je moet alleen wel boven de achttien jaar zijn en je aan de dresscode 'black en white' houden. De carnavalsoutfits kunnen dus nog even thuisblijven.
Volgens Weitjens kan de feestvierder zich voorbereiden op een gezellig avondje met een aantal bijzonder gasten. De surprise-act is inmiddels ook al bekend: Danny de Munk. Verder betreden Tim Douwsma, Alex (u weet wel: van 'Een bossie rooie rozen') en partyband Stoot het podium.

Nieuw Japans restaurant Sakura geopend

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Sakura aan de Brinklaan is het eerste restaurant van eigenaar Frank Wang. Hij is Chinees van oorsprong en werkte jarenlang als sushi-chef. Geen wonder dus dat hij de Japanse keuken, en met name de sushi, combineert met de specialiteit van pekingeend. Sakura is een modern Asian-fusionrestaurant en heeft niets te maken met het voormalige Izzi dat hier zat. Ze serveren sushi, sashimi en tempuragerechten. Naast sushi serveren ze ook gerechten van de grill, de zogenoemde 'yaki'-gerechten, wat in het Japans 'gebakken' betekent.

Win kaarten voor Buurman en Buurman

Dat wordt lachen met Buurman en Buurman.

BUSSUM - Spant! presenteert het legendarische televisie-duo Buurman & Buurman in een nieuwe slapstickmusical. Lezers van deze krant kunnen kaarten winnen.

Het lijkt de Buurmannen fantastisch om beroemd te zijn. Dus gaan ze aan de slag met het klussen van een tribune (voor een beroemde voetballer) en een catwalk (voor een beroemd model). Totdat ze erachter komen dat je met muziek het allerberoemdst wordt en ze besluiten zelf op te gaan treden!

Winactie
De voorstelling 'Buurman & Buurman' vindt plaats op zondag 7 februari in Spant! in Bussum. Aanvang 14.00 en 16.00 uur. Wie kans wil maken op kaarten kan een mailtje sturen naar prijsvraag@spant.org onder vermelding van Buurman & Buurman.

Prijswinnaars worden door Spant! op 29 januari benaderd. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Twee Bussumse scholen weer excellent

BUSSUM - Twee Bussumse scholen mogen komend jaar weer de titel 'Excellente school' dragen. Het gaat wederom om het Goois Lyceum en basisschool de Juliana Daltonschool. De excellente scholen werden maandag bekendgemaakt.

Voor zowel het Goois Lyceum als de Juliana Daltonschool behoren al langer tot de beste scholen van het land, voor beiden was het de vierde keer dat zij als 'excellent' beoordeeld werden

De Juliana Daltonschool was zeer verheugd met de titel. De school ziet maatwerk, waar het portfolio van de leerlingen deel van uitmaakt, als een duidelijk en herkenbaar excellentieprofiel. De school laat zien dat ze de komende drie jaar doelgericht het profiel verder ontwikkelt door leerlingen meer zicht te geven op de doelen van het onderwijs (ik-doelen) en hen daarop te leren reflecteren.

Beoordeeld op resultaten
De jury komt tot het oordeel door de resultaten van de school onder de loep te nemen, maar ook door te praten met de leerlingen en hun ouders.

Stichting Nieuw in 't Gooi gestart

BUSSUM - Het initiatief Elk Gooisch Matras Komt van Pas is een stichting geworden en heet nu Nieuwe in 't Gooi. Deze stichting zet zich in voor nieuwkomers in de gemeente en helpt ze op weg met praktische zaken.

Het initiatief werd afgelopen jaar uitgeroepen tot Naarder van het Jaar. Vele vrijwilligers zetten zich namelijk in om statushouders op weg te helpen, bijvoorbeeld met meubels voor hun woning en winterkleding. Inmiddels is ook de AltijdWerkPlaats gestart waar spullen worden gerepareerd zoals fietsen en computers die de nieuwkomers hard kunnen gebruiken.

Tienduizend euro
De stichting is op zoek naar financiële middelen, onder andere om gas, water en licht te betalen voor hun nieuwe locatie in de gymzaal van de oude Michiel de Ruyterschool in Bussum-Zuid. Ook wordt gespaard voor een busje zodat de spullen bij de vluchtelingengezinnen gebracht kunnen worden.

In totaal wil de stichting 10.000 euro ophalen om de kosten te dekken. Geld overmaken kan naar NL08RABO0308249615 t.n.v. Stichting Nieuw in 't Gooi.

Enter Verspreiding brengt de kranten bij iedereen in de bus

Nieuwe bezorgorganisatie in de regio

De krantenuitgever pakt de verspreiding zelf op.

GOOISE MEREN - De verspreiding van BussumsNieuws en NaarderNieuws wordt sinds begin dit jaar uitgevoerd door een nieuwe verspreidingsorganisatie: Enter Verspreiding. Voorheen werd gebruiktgemaakt van diverse andere verspreiders.

Enter Verspreiding is een dochter van Enter Media, uitgever van beide kranten. Bezorgklachten kunnen worden doorgebeld naar 035-69 45 208. De beller komt bij een centraal aanspreekpunt waar direct wordt gezien welke krantenlopers verantwoordelijk zijn voor welke straten en huisnummers. Zo wordt het eenvoudig om eventuele bezorgproblemen daadkrachtig aan te pakken. In Bussum en Naarden was de verspreiding overigens al goed verzorgd en de meeste lopers houden hun vertrouwde wijk. Inmiddels zijn er meer dan driehonderd bezorgers ingeschreven voor het hele verspreidingsgebied van Enter Media, dat loopt van 't Gooi via de Vechtstreek naar Diemen en IJburg. Voor ondernemingen die hun folder willen verspreiden, is het goed om te weten dat Enter Verspreiding zich ook richt op de huis-aan-huisverspreiding van folders.

Emmaschool teleurgesteld over bezwaar

BUSSUM - De Emmaschool reageert teleurgesteld op het nieuws dat de buurt bezwaar heeft aangetekend bij de Raad van State tegen de herbestemming van het gebouw De Opmaat. De verhuizing van de school loopt zo waarschijnlijk vertraging op. Directeur Inger Bonhof wil daarom met de gemeente in gesprek over een tijdelijke andere oplossing.

"We hebben een verantwoordelijkheid naar onze leerlingen en ouders." Bonhof meent dat de kinderen niet langer in de noodlokalen kunnen blijven. "We hebben gewoon heel snel adequate huisvesting nodig. De noodgebouwen waarin we nu zitten zijn echt afgeschreven."

Bonhof laat weten het heel erg te betreuren dat er door een aantal belanghebbenden bezwaar is aangetekend. De gesprekken over onder meer het verkeersplan met de gemeente en de buurt, waaronder de vereniging Mooi en Leefbaar (voormalige actiegroep Lohmanplein) zijn volgens haar nog altijd in volle gang.

In gesprek
"De afgelopen periode hebben we verschillende gesprekken gevoerd over de knelpunten. Wij hebben die gesprekken als goed en open ervaren en willen graag blijven kijken naar oplossingen." Ook de vereniging laat weten in gesprek te willen blijven. De komst van de school is voor haar niet het probleem, wel het grote aantal leerlingen.

Of de verhuizing, die gepland staat voor het schooljaar 2017, op tijd door kan gaan is niet duidelijk.

Studieschuld in Bussum en Naarden

GOOISE MEREN - Meer dan 5% van de Bussumers, ofwel 1 op de 19 volwassen inwoners, moet nog een studieschuld afbetalen. In Naarden heeft 1 op de 24 volwassenen een studieschuld. Dat valt te concluderen aan de hand van recente gegevens van DUO.

Al met al hebben 1309 Bussumers nog een schuld lopen, waarvan 29 mensen zelfs van een bedrag van boven de 50.000 euro. Het totale schuldbedrag van alle Bussumers staat op een bedrag van ruim 16 miljoen. Het gaat gemiddeld om 12.412,27 euro per persoon. Dat bedrag valt net onder het landelijk gemiddelde van 12.600 euro.
In Naarden gaat het om 526 mensen die bij elkaar ruim 6 miljoen moeten terugbetalen aan studieschuld. Acht Naarders hebben meer dan een halve ton studieschuld.

Filmhuis Bussum

'Out of Nature'. Foto: Jessica de Jong

*In PUBLIEKE WERKEN zijn 19e-eeuws Amsterdam en Drentse turflanden levensecht gereconstrueerd. Met Gijs Scholten van Aschat, die zich als huiseigenaar met volharding in de nesten werkt.
*CAROL schildert de liefdesrelatie tussen twee vrouwen in de vijftiger jaren. Met Cate Blanchett en Rooney Mara.
*Het grappige BURNT volgt de arrogante chef-kok Adam Jones die probeert zijn kookliefde beter te verenigen met mensenliefde.
*OUT OF NATURE biedt een komische inkijk in het gedachteleven van een ontevreden dertiger tijdens zijn tocht door de Noorse natuur.
*JHERONIMUS BOSCH – TOUCHED BY THE DEVIL legt het karakteristieke van duivelskunstenaar Jheronimus Bosch bloot.
*GLASSLAND is een rauw en sterk drama over de Ierse working class. Een zoon gaat extreem ver om zijn moeder te redden van haar alcoholverslaving.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*Twee FAMILIEFILMS, beide Nederlands gesproken. Het spannende ANTBOY EN DE WRAAK VAN DE RODE FURIE, met verbluffend camerawerk. En REIS NAAR HET NOORDEN, een prachtige animatiefilm vol avonturen van epische proporties, gesitueerd in St. Petersburg en rond de Noordkaap.
*SLOW FOOD FILM FESTIVAL. Een dag vol smakelijke films en puur en eerlijk eten!

zondag 24 januari

Lezing Mariaschool

Lezing in De Palmpit door Gea van der Horst over de Mariaschool en klooster Mariënburg. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 2,-.

Optreden

Optreden van Paul Poulissen in Vivium Godelinde. Van 14.30 - 16.00 uur. Kosten 1 strip van de strippenkaart of 5,50 euro. Locatie: Jozef Israëlslaan 1, Bussum.

Peuterochtend

Peuterochtend voor peuters, kleuters, ouders en grootouders met opdrachtjes en een voorstelling van Poppentheater Dubbele Jan. De voorstelling begint om 10.30 uur. Locatie: Bibliotheek locatie Bussum, Wilhelminaplantsoen 18.

Limes Live

Limes Live m.m.v. het huistrio Patrick John Mackaay met saxofonist Pierre Roomenburg. Aanvang: 14.30 uur. Entree: gratis. Locatie: restaurant Limes, Cattenhagestraat 9 Naarden-Vesting.

Filmhuis Bussum

Filmhuis Bussum houdt samen met Slow Food een Slow Food Film Festival, Een dag vol films en koken en eten en een cateraar. Informatie en kaartverkoop via site van Filmhuis Bussum.

Stress & Health

Workshop Stress & Health, waarin geleerd wordt hoe beter met stress om te gaan. Met gezondheids-, beweeg- en voedingstips. Van 13.30 uur - 17.30 uur. Locatie: Piith, Laarderweg 65, Bussum. Entree: € 45,- Aanmelden: info@ikbruis.nl.

dinsdag 26 januari

Fotopresentatie

Fotopresentatie in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a door Klaas Oosterom van 14.00 – 16.00 uur, over de historie en huidige situatie van Bussum, Naarden en Muiden. Opgeven op intekenlijst of telefoon 035-6918829. Entree € 2,-.

Seniorencafé

Seniorencafé elke maandag van 10.30 - 12.00 uur. Locatie: Brasserie Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3b te Bussum. Ook niet-leden zijn welkom.

Open eettafel

Open eettafel, elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur. Versbereide maaltijd. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 houdt. Aanmelden: 035-693 87 86.

VR-tour

De VR-tour komt naar het filiaal van VakantieXperts op de Clinge 24 in Bussum. Klanten kunnen deze virtual reality zelf uitproberen. Op het moment dat je de VR-bril opzet, stap je letterlijk binnen in een andere wereld.

Voorverkoop frisfeest

Van 26-1 t/m 16-2 elke dinsdag voorverkoop van kaarten voor het SCAN XXL frisfeest op 20 februari 2016, voor jongeren van 12 t/m 17 jaar. Locatie: Kampsstraat 3, Naarden. Kosten: € 5,- per kaart. Info: Lydia-scan@hotmail.com.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 - 22.00 uur.

Sieraden maken

Sieraden maken voor meisje van 8 t/m 12 jaar. Iedere dinsdag van 16.00 - 17.30 uur. Kosten € 2,40 per keer incl. materiaal. Locatie: SCAN, M. Kampsstraat 3, Naarden. Informatie: Versa Welzijn, Jose de Groot, jgroot@versawelzijn.nl.

donderdag 21 januari

Open eettafel

Open eettafel, elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Aanmelden: 693 87 86.

Bridgen

Bridgen onder begeleiding bij Denksportcentrum Bussum. Inschrijven als paar of alleen. Er zijn kosten aan verbonden. Aanvang: 13.30 uur.

Dj-cursus

De Gooische DJ-school, cursus voor kinderen en volwassenen, door DJ-Stef. Start van 5-lessenserie op 21 en 22 januari Locatie: Muziekcentrum Schimmel, Havenstraat 31, Bussum. Kosten voor de 5 groepslessen € 70,-. Ook individuele lessen mogelijk. Info: www.degooischemuziekschool.nl.

vrijdag 22 januari

Tafeltennissen

De voorjaarscompetitie van de Bussumse tafeltennisvereniging Good Luck gaat van start op vrijdagavond. Vrij spelen kan op dinsdagavond vanaf 20.00 uur.

Biljarten

Biljarten voor beginners en gevorderden in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a van 10.00- 12.00 uur. Opgeven: tel.035-6918829.

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Ook kinderen welkom.

Muziekschool

Zevenweekse cursus instrumentale oriëntatie van De Gooische Muziekschool, voor kinderen uit groep 4 tot en met 8. Start op vrijdag 22 en zaterdag 23 januari in Bussum. Meer informatie: www.degooischemuziekschool.nl. Kosten: € 95,- voor 7 lessen.

zaterdag 23 januari

Duo Martini

Lunch en muzikale middag met Duo Martini in wijkontmoetingscentrum De Schakel te Naarden. Zaal open om 11.00 uur, daarna lunch. Het optreden is om 14.00 uur. De kosten zijn € 12,50 per persoon. Opgeven bij Tiny vd Horst via 035-6949312 of via de intekenlijst.

maandag 25 januari

Graffiti en street art

Een avond over graffiti en street art – Tussen vandalisme en kunst, door kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclinis. Aanvang 20.00 uur. Locatie: Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum, Wilhelminaplantsoen 18. Entree € 8,50, bibliotheekleden € 7,50. Kaarten aan de balie. Reserveren via info@bibliotheekgooienmeer.nl.

woensdag 27 januari

Lezing

Lezing Fit en Vol Energie door Wil de Jong, arts-acupuncturist. Locatie: Spieghelkerk, s'-Gravelandseweg 34, Bussum. Van 19.30 - 20.30 uur, gratis toegang. Opgeven via info@praktijkgeneeskunde.nl.

Reisverhaal Uganda

Reisverhaal van Kees van der Kaay over Uganda. Aanvang 14.30 uur. Kosten 1 strip of 5,50 euro. Locatie: Jozef Israëlslaan 1 te Bussum.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in De Heul (glazen ruimte De Palmpit), Koekoeklaan 3 te Bussum van 18.30 -20.00 uur.

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur in de Palmpit. Ook kinderen welkom.

Voetballers weer het veld op

SDO gaat voor klassebehoud, NVC, BFC en AW openen jacht omhoog

Klassebehoud wordt komende maanden het doel voor SDO. Foto: Johan van der Geest

NAARDEN/BUSSUM - De bal gaat komend weekend weer rollen op de Bussumse en Naardense voetbalvelden. De voetballers van SDO, NVC, BFC en Allen Weerbaar gaan dan weer het veld op.

De voetballers van SDO gaan de komende maanden alles op alles zetten om klassebehoud zeker te stellen. De afgelopen zomer naar de hoofdklasse gepromoveerde Bussumers staan er vooralsnog goed voor, maar zullen wel hard moeten knokken om dat zo te houden. "We staan op de plek waar we horen te staan, maar handhaven wordt ons absolute doel. Daar gaan we vol voor", vertelde SDO-hoofdcoach Ivar van Dinteren vlak voor de kerst. SDO gaat vooral aan de slag om het gebrek aan scorend vermogen op te lossen. De Bussumse voetballers weten amper te scoren. Daar staat wel tegenover dat de ploeg nauwelijks doelpunten van de tegenstander hoeft toe te staan. SDO hervat het voetbaljaar komend weekend met het treffen tegen het sterke OFC, de nummer twee van het klassement.

NVC kan goede zaken doen
NVC kan vooral de komende weken goede zaken doen. De voetballers treffen enkele concurrenten en zouden met goede resultaten een paar plaatsen omhoog kunnen komen. De Naarders staan er overwegend goed voor en staan momenteel achtste. Toch valt er de komende weken nog heel wat eer te behalen. De Naarders hervatten het voetbaljaar met het treffen tegen koploper Legmeervogels.

Alleen een wonder kan AW nog van de eerste plaats afhouden. Foto: Mehmet Kocak

BFC wacht meteen concurrent
Het afgelopen zomer sterk verjongde BFC heeft aan de eerste helft van het voetbaljaar een gedeelde plaats 5 van het klassement overgehouden. Dat het team mee kan komen met de beste ploegen van het klassement bleek vooral de eerste maanden: BFC leek lang af te stevenen op deelname aan de play-offs. Het zou zomaar kunnen dat de ploeg straks een kans heeft te promoveren naar de derde klasse, maar vooralsnog wordt daar op en rond het sportpark aan de Meerweg amper over gesproken. BFC speelt komend weekend tegen 's-Graveland. De twee ploegen hebben evenveel punten. De achterstand op de koploper bedraagt slechts 4 punten. Met een zege zou BFC goede zaken doen.

AW afgetekend aan kop
Voor Allen Weerbaar gaat de tweede helft van het voetbaljaar komend weekend ook weer van start. De erg goed presterende Bussumse koploper speelt tegen Maarssen, dat zeven plaatsen lager staat. Het moet raar lopen om AW nog van de eerste plaats af te houden.

Korfballers DOC nog zonder zege

Foto: Alfred Cop Fotografie

BUSSUM - De korfballers van DOC moeten het jaar vooralsnog stellen zonder zege. De Bussumse korfbalclub heeft aan de eerste twee duels van het jaar geen punten overgehouden.

Afgelopen weekend bleek koploper DKV een maatje te groot. De Bussumers verloren met 5-15. Een week geleden kwam DOC net tekort tegen streekgenoot Argus: de Weespers waren op het laatste moment met 17-16 net te sterk.

Nog voorlaatste
DOC staat na afgelopen weekend nog steeds voorlaatste. De voorsprong op de nummer laatst, het nog puntloze Sporting Andijk, bedraagt wel zes punten. De twee teams treffen elkaar komend weekend. DOC zou dan dus verder afstand kunnen nemen.

DOC speelt de komende weken tegen Thor, Amsterdam, V&V/KCN en Badhoevedorp. Al deze teams staan hoger geklasseerd dan de Bussumers.

Stichting Helder gaat HCAW sponsoren

BUSSUM - Honk- en softbalclub HCAW heeft een sponsor gevonden: de Stichting Helder Gooise Meren gaat de Bussumse club het komende jaar ondersteunen. Afgelopen week werd het sponsorcontract ondertekend.

De Stichting Helder Gooise Meren houdt zich bezig met onder andere verslavingsvoorlichting. Door HCAW te sponsoren hoopt het haar naamsbekendheid te vergroten. Daarnaast noemt de stichting het belangrijk om met de jeugd en ouders van jeugdleden van HCAW in contact te komen.

Logo op tenues
Het logo van de stichting staat komend honk- en softbaljaar op de rug van de tenues van het eerste dames- en herenteam.

Stichting Helder en HCAW hebben de wens om langere tijd met elkaar samen te werken.

Bussumse klimmers doen het goed bij kampioenschappen Rock Steady

Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Bussumse klimhal Rock Steady was afgelopen weekend het decor van de streekkampioenschappen klimmen. Een groep klimmers van de Bussumse klimvereniging Top-it boekte goede resultaten.

Al met al deden er negen deelnemers van de Bussumse klimvereniging mee aan de kampioenschappen. Elise Savenije (instap) haalde een achtste plaats. Nen van Delden (basis) redde het tot de superfinale, waar Fenna van Zanten het ook goed deed. Nynke Schutte (gevorderd) behaalde een zesde plaats.

De hoogste categorie werd een Bussums feestje: Top-it-deelnemer Edith Savenije, Antonie Moes, Mara Voorthuis en Giliam Celli behaalden achtereenvolgens de eerste, derde, vierde en vijfde plaats.

'Hé, ben jij niet die man van die stukjes in de krant?'

Gérard Buhr ziet in alles een verhaal, al tien jaar lang

Gérard Buhr werkt veel in zijn garage. Hij weet precies wat waar ligt. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - De pennenvruchten van Bussumer Gérard Buhr (67) zijn nu precies tien jaar lang iedere week in deze krant verschenen. Meer dan 500 artikelen. Een resultaat om trots op te zijn. Hij wordt er ook vaak op aangesproken, wat hem inmiddels tot een Bekende Bussumer maakt.

Soms kun je er geen touw aan vastknopen, want Buhr houdt wel van een cryptische omschrijving. Maar wie zijn rubriek 'Gérariteiten' tot de laatste zin uitleest, houdt er vaak een glimlach aan over. Of een wijze les. Hij heeft diverse stokpaardjes zoals natuur, archeologisch onderzoek, de geschiedenis van Groot Gooi en taalfouten vindt hij prachtig. We kennen hem ook als een man die zich flink druk kan maken. Bijvoorbeeld over dat houtsnijwerk in de vorm van een grote fallus op het schoolplein van de Brandsmaschool. Woest kan hij daarom worden. Het kappen van een boom, het vinden van een oud muntje, een voorwerp dat honderden jaren oud blijkt te zijn, de kat van de buren, een oud autootje en zijn kleindochter Juliette. We lezen alles wat hem bezighoudt iedere week weer op pagina 2 van BussumsNieuws. Het laatste nieuws wil hij als trotse opa wel van de daken schreeuwen: "Ik word voor de tweede keer opa. Is het niet geweldig?"

Buhr heeft het niet zo op januari. Op koud, op nat. Geef hem maar het voorjaar. Dan fietst hij het liefst zonder een shirt aan door de Naardermeer richting Oranjesluizen aan het IJ of een flink eind de andere kant op, naar de Lage Vuursche. Hij is een vogelaar, hij houdt van vrij zijn. Van zon.
Boer, zo spreek je zijn naam uit, werd geboren in Frankrijk. Woonde vijf jaar in de Alpen waarna zijn vader een baan kreeg in Nederland. Hij was correspondent buitenland, sprak 7 talen. Moeder was huisvrouw en er waren nog 2 andere kinderen in het gezin. Frank, de onderwijzer van de Comeniusschool en Alexander die tegenwoordig bij de politie in Amsterdam zit. Zijn jeugd bracht hij door in Bussum. Eerst op de Graaf Florislaan, later op de Kuyperlaan in Naarden.

In zijn Opel Kadet uit 1972

'Het doet mij goed dat mensen mij halt houden en complimenteren'

Hij woonde tijdelijk in Amsterdam, twee jaar in Laren en op het Franse eiland Corsica. Buhr zat bij de eindredactie van het blad Weekend, vertaalde Bouquetreeksboekjes voor het snelle geld. Spreekt vloeiend Frans, Duits en Engels. Hij kwam in contact met Bart Zijderveld, de man achter de Bussumse Krant die later BussumsNieuws werd. "Bart kende ik via via. Ik had al heel wat stukkjes voor de krant geschreven. Ik weet nog dat vijf jaar terug de titel van deze krant veranderde in BussumsNieuws en dat Bart zich terugtrok. Hij maakte zich zorgen of ik wel wekelijks een bijdrage kon leveren. Ik zei: dan moet jij maar eens opletten." En eerlijk is eerlijk, er gaat geen week voorbij of er worden keurig voor de deadline weer nieuwe verhaaltjes aangeleverd.

Huisruiming
Na zijn tijd bij Weekend heeft Buhr ruim 15 jaar in de huisruiming gezeten. Het hele land ging hij door om woningen leeg te halen en op te ruimen. Veel spullen mocht hij houden en zo begon het handelen. "Je komt de mooiste dingen tegen: spullen die anders worden weggegooid. Via Marktplaats heb ik veel kunnen verkopen, maar er komen ook handelaren bij mij in de garage snuffelen. Die verkopen de objecten dan op een brocantemarkt. Mensen komen mij ook nu nog dagelijks spullen brengen." Hij wijst op drie schilderijen met rijkelijk versierde lijsten die aan de zijkant staan. "Heb ik net gehad."

'Het ging over een dagboekje, dat ligt nu in het Verzetsmuseum'

Zijn garage aan de Bussumse Boslaan staat werkelijk tjokvol, maar hij zegt alles te kunnen vinden. Vaak zit hij hier te knutselen. Het radiomeubel uit de jaren 60 speelt dan klassieke muziek, de lampen staan aan, zijn shaggie wordt aangestoken. En dan begint het gepriegel; alle elektrische apparaten worden tot de laatste schroef uit elkaar gehaald. "Een minirecyclestation." Hij heeft bakken voor koperdraad, printplaten, tin, aluminium, noem maar op. Hoewel hij nog graag boedel ophaalt en het enthousiasme daar is, gaat het fysiek momenteel allemaal wat moeilijker. Hij zit liever met dit weer wat te rommelen in zijn garage. Rustig aan. Een kopje kruidenthee erbij.

Vondsten
Behalve van zijn spullenverzameling kan hij ook erg genieten van de metaaldetector. Soms gaat hij zelf het veld in. Daar schrijft hij over, maar ook de vondsten van zijn vriend Mark komen wel eens langs. Zoals toen een fragment werd gevonden van een gouden Vikingring. Een hoogtepunt. Maar hij denkt ook terug aan de heteluchtmotor die iemand langs kwam brengen en zowaar een museumstuk bleek te zijn.

Maar het mooiste verhaal van de afgelopen tien jaar vindt Buhr toch wel dat van het oorlogsdagboekje dat zijn vriend Fred vond op een boekenverkoop in een kerk in Weesp. "Een ooggetuige had per minuut opgeschreven hoe Annick van Hardeveld werd doodgeschoten door Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. Ik heb de zaak uitgeplozen. Zij was de laatste koerierster van het verzet. Om een lang verhaal kort te maken: het boekje ligt nu in het Verzetsmuseum in Amsterdam."

Positieve reacties
Buhr krijgt veel positieve reacties op zijn column 'Gérariteiten'. Hij wordt aangesproken op straat. "Hé, ben jij die man van die stukjes", zeggen ze dan. "Je raakt bekend in Bussum. Het doet mij ook goed dat mensen mij halt houden en complimenteren. Ze komen ook vaak met suggesties voor een onderwerp, daar doe ik ook wel eens iets mee."

19 / 24

'Ik wilde zo graag dat de film er kwam, ik heb alles zelf gedaan'

Film 'The Upper Crust' is te zien in Amsterdam

Caatje (links) in een scène in de Bussumse Tindalvilla. Foto: Sun Cat Productions

door Jessica de Jong

Het verhaal gaat
over het leven in
een 'gouden kooi'

BUSSUM - Ze komt net uit Amsterdam gesjeesd. Rood gestifte lippen, hippe kleding en druk, druk, druk. Tijd voor een drankje. In de tas van Caatje van Leeuwen zit de film. Ze verliest de tas dan ook geen moment uit het oog. De band wordt zo afgeleverd bij Filmhuis Bussum waar deze week de eerste vertoning is. Haar motto is art is never finished. En dat geldt ook voor deze korte film genaamd 'The Upper Crust', waar ze nog veel mogelijkheden in ziet, het liefst in de vorm van een miniserie.

Caatje komt uit Bussum, haar ouders wonen hier nog en ze dankt de vele Bussumers die het via crowdfunding financieel mogelijk hebben gemaakt dat de film er überhaupt is. Al haar tijd en energie heeft ze er de laatste tijd in gestoken. "Ik heb genoten van het proces", vertelt ze enthousiast. "Ik denk dat het ook dicht tegen het beste resultaat aan zit, hoewel het nooit perfect is. Af en toe liep ik dood, maar dan ga je door en ontdek je weer diepere lagen."

De 33-jarige filmmaker beschikt over diverse kwaliteiten. Zo heeft ze het script geschreven, was ze één van de twee actrices, heeft ze de locatie uitgezocht, de regie op zich genomen, de film ge-edit en het project financieel mogelijk gemaakt. "k wilde zo graag dat die film er kwam, maar ik had niet veel budget. Daarom heb ik gewoon zelf heel veel gedaan."
Een multitalent dus. "Ik kon niet voor alles mensen zoeken die mij voor weinig geld konden helpen. En dus heb ik een nieuwe laptop gekocht zodat ik kon editen. Lastig, want alles moet wel kloppen, zoals het geluid en de muziek. Het was niet ideaal, wel leerzaam. In totaal hebben rond de 20 mensen meegewerkt."

The Upper Crust begon als een Engelstalig toneelstuk dat ze samen met Claire Schuyffel schreef en vele malen heeft gespeeld. "Ik ken het door en door. Ik ken alle zinnen uit mijn hoofd." De Engelse cultuur spreekt Caatje erg aan, zo studeerde ze zelf in Londen klassiek theater. De film is 30 minuten en is in het Engels met Nederlandse ondertiteling. Het verhaal gaat over twee Engelse dames die samen theedrinken. Ze zijn goede vriendinnen. Ze denken dat ze altijd eerlijk en open tegen elkaar zijn geweest. Maar dan verschijnen er toch wat 'cracks in the upper crust' ofwel barsten in de toplaag. Duistere geheimen, leugens, alles komt voorbij. Het verhaal gaat over het leven in een 'gouden kooi' en wat erbij komt kijken om dat te behouden.
Toen Caatje besloot om er een film van te maken, dacht ze voor een locatie direct aan de Bussumse Tindalvilla. "Ik ken de bewoners en wist direct dat het een prachtige locatie was. De sfeer, de ruime hal, het karakter. We hoefden niet veel te doen aan de aankleding. Ik heb wel het servies dat ik van mijn oma heb geërfd, gebruikt. Dat deed ik al toen dit stuk nog een toneelstuk was. In totaal hebben we drie dagen gedraaid."
Hoewel ze enorm veel geïnvesteerd heeft in The Upper Crust denkt ze niet dat ze er iets aan zal verdienen. "De film draait deze week voor de investeerders en een besloten clubje in Filmhuis Bussum. Daarna heb ik in Toon, aan de Jan Evertsestraat in Amsterdam, op zaterdag 30 januari om 19.00 uur de première. Een kaartje kost 10 euro. We hebben cupcakes en champagne bij ontvangst. Later zal ik proberen de film aan te melden bij festivals of een omroep. Het liefst wil ik het verhaal verder ontwikkelen tot een miniserie", besluit ze ambitieus.

De NE GE MA.

In 1936 kocht de heer F. van Heumen op de Gooiberg, naast de voormalige vuilstort, een stuk grond om daar een manege te vestigen. Onder de naam NV Bussumse Rijschool (Gooiberg 38) ging de manege van start. Bij wijze van reclame werd op het gebouw met grote letters 'MANEGE' aangebracht.

De rijschool, die voorzien was van een binnen- en buitenbak, maakte behoorlijk naam, want op 15 juni 1938 meldde de ANWB-Kampioen toekenning van het predicaat 'Bondspaardenstalhouder' aan de manege. Ondanks deze eer ging het met de Bussumse Rijschool toch niet goed. Kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog beëindigde de manege de activiteiten en kwamen de gebouwen leeg te staan.

Bussumse Rijschool.
Luchtfoto Negema-fabriek. Foto’s: Streekarchief Naarden

In 1947 vestigde zich in de leegstaande manegegebouwen de Nederlandse Gereedschappen Maatschappij. De nog op het gebouw achtergebleven letters 'MANEGE' werden met vooroorlogse zuinigheid herschikt tot 'NE GE MA'. In dit verband moet het begrip 'gereedschappen' breed worden opgevat. Negema was een metaalverwerkend bedrijf, waar onder meer benzinetankjes voor de bromfietsindustrie werden vervaardigd. Verder produceerde het bedrijf een gevarieerd assortiment aan huishoudelijke metaalwaren: stalen meubilair en onderstellen voor handnaaimachines, maar ook balanceurs voor caravans en een bepaald soort hamers.

In 1972 werd Aristo, de in Hilversum gevestigde fabriek van verwarmingsketels en radiatoren, die in financiële problemen verkeerde, ingebracht in Negema. De nieuwe naam werd Aristo Negema Techniek BV. Spoedig na deze fusie ontstonden opnieuw problemen met de liquiditeit en in 1974 viel het doek. Volgens de pers gebeurde dat zowel voor de werknemers als voor de vakbonden geheel onverwachts, de vijftig werknemers kwamen van de ene op de andere dag op straat te staan.
Op 23 november 1974 werd in het Spant een faillissementsverkoop van de goederen van Aristo Negema gehouden. Nadien werden de gebouwen aan de Gooiberg gesloopt, onder meer ten behoeve van woningbouw en voor de aanleg van de Struikheiweg.

Ben Koning

Vestingwerken nu echt overgedragen

NMo koopt Vestingwerken voor symbolische gulden

Anton Valk, Robert Quarles van Ufford en minister Blok bij de overdracht in kasteel Radboud in Medemblik. Foto: Persbureau Annes

NAARDEN - De Vestingwerken Naarden zijn sinds 15 januari in handen van de Nederlandse Monumentenorganisatie (NMo). Minister Blok zei bij de overdracht "met een goed gevoel de voor Nederland zo belangrijke monumenten aan de NMo te kunnen overdragen". Voorzitter Anton Valk en directeur Robert Quarles van Ufford overhandigden namens de NMo een ingelijste gulden aan de minister als symbolische tegenprestatie voor de overdracht.

De deal is nu dus rond, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De voormalige gemeente Naarden had in een ultieme poging om nog inspraak te houden op de toekomst van de werken eind december beslag laten leggen op het erfgoed. Daarop volgde een kort geding tussen de Staat en de gemeente. Doel van de beslaglegging was te voorkomen dat de Vestingwerken van het Rijk naar de NMo overgedragen zouden worden. De gemeente wilde namelijk zelf zeggenschap houden. Volgens wethouder Miriam van Meerten was dit het laatste redmiddel. Het heeft niet uitgepakt zoals de gemeente had gehoopt.

Ook werd gesproken over het eerste recht van koop. Naarden meende daar nog recht op te hebben. De rechter deelde dat standpunt niet en zei dat het Rijk daar met goede redenen van af mag wijken. De nieuwe gemeente Gooise Meren hoopt nu toch nog via de Stichting Goois Erfgoed mee te kunnen praten met de NMo.

Structureel en harmonisch
Carlos Scheltema laat namens de Stichting De Vesting Naarden (DVN) weten wel vertrouwen te hebben in de NMo. "DVN constateert dat er al meer dan vijftig jaar regelmatig in volle harmonie structureel overleg heeft plaatsgevonden tussen het Rijk, dat als eigenaar de Vestingwerken restaureerde en onderhield, en de gemeente op wier grondgebied de Vestingwerken liggen. DVN ziet geen reden waarom de gemeente Gooise Meren niet op dezelfde structurele en harmonische voet overleg zou kunnen plegen met de NMo als nieuwe eigenaar van de Vestingwerken."

'Geen uitstel verhuizing Vestingmuseum'

Oproep aan de politiek en de NMo om actie

Het Ruijsdaelplein moet de poort tot de Vesting worden. Foto: Yvette Geerts

NAARDEN - De uitgestelde verhuizing van het Vestingmuseum tot zeker 2020 is, net als de commotie rond de overdracht van de Vestingwerken aan de NMo, een van de punten van zorg voor Naarden. De Overleggroep Naarden-Vesting boog zich over de verhuizing en het uitstel. Begin januari stuurde deze in oktober opgerichte Overleggroep een brief aan de raad en het college van Gooise Meren hierover. In de brief, die ook naar het Rijksvastgoedbedrijf en de NMo ging gaf de Overleggroep aan dat ze zich ernstig zorgen maakt over de uitgestelde verhuizing.

De Overleggroep is afgelopen najaar opgericht om de belangen van de inwoners van Naarden-Vesting te behartigen over zaken die de Vesting aangaan. Als reactie op de fusie, maar ook om vanuit de verschillende belangenclubs met één stem naar buiten te treden. Woordvoerder Frank Schreve: "We gaan ongevraagd én gevraagd advies uitbrengen, onder meer aan de fusiegemeente, op concrete punten zoals nu over de uitgestelde verhuizing." Naarden wil hoe dan ook dicht op het vuur blijven zitten, ook nu de stad is opgegaan in de gemeente Gooise Meren.
In 2008 was het Vestingmuseum al bezig met de verhuisplannen, waarvan een deel is gerealiseerd. De rest zou in 2014 en 2015 volgen. Maar het viel stil. De tijd dringt volgens de Overleggroep en ze willen dus geen uitstel van de snelle verhuizing naar de geplande locatie, het Ruijsdaelplein. Dit plein, met onder andere de Gele Loods en de Utrechtse Poort, is volgens de Overleggroep dé plek bij uitstek. "Het Vestigmuseum moet een prominente plek krijgen in de Vesting. Het is het visitekaartje van de Vesting. In de Gele Loods zou het informatiecentrum van het Vestingmuseum kunnen komen en ook de VVV, die nu uit de Vesting is verdwenen, zou daar een plek moeten krijgen. De leegstand van de Gele Loods en bastion Oranje zijn ook een groot punt van zorg. Leegstand is nooit goed." De verhuizing naar het Ruijsdaelplein zou ook een positief effect hebben op het aantal auto's dat door de Vesting rijdt en de parkeerdruk. Het is de bedoeling dat de Overleggroep optreedt als vertegenwoordiger van de verschillende belangenverenigingen binnen de Vesting. "Om de verschillende belangen af te wegen, bij elkaar te brengen en met één stem richting de politiek te spreken", aldus Schreve.
De belangen van de verschillende partijen worden goed afgewogen, licht de woordvoerder nog toe. "We zijn geen actiegroep, maar willen gestructureerd en op een verstandelijke manier een impuls geven aan de Vesting." Over de verhuizing van het museum waren ze het dus eens. Verhuizing is een goede zaak en uitstel willen ze niet. Voor uitstel is volgens Schreve ook geen enkele financiële reden, er zou voldoende geld beschikbaar zijn. "Het is eerder een kwestie van besluitvorming en te veel partijen die zich ermee bemoeien." Ook de onduidelijkheid over het eigendom van de Vestingwerken zou daarin hebben meegespeeld. Nu daar duidelijkheid over is - afgelopen vrijdag werden de Vestingwerken door het Rijk overgedragen aan de NMo - kunnen de verhuisplannen in gang worden gezet, aldus Schreve. "Stilstaan is achteruitgang, er moet beweging komen. En als er ergens beweging komt, volgt de rest ook", betoogt hij vol vertrouwen.
De Overleggroep bestaat uit tien leden, afkomstig van vijf belangenverenigingen: het Bewonersplatform, de Ondernemersvereniging, de Stichting Vesting Naarden, de Vereniging Vestingstad en het Nederlands Vestingmuseum. De uitgestelde verhuizing van het Vestingmuseum was het eerste punt waarover de groep van tien wijze mannen en vrouwen zich boog. Een tweede onderwerp staat al op de agenda: de haven van Naarden. Hierover wordt binnenkort gesproken.

'Stilstand is achteruitgang', aldus Schreve

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? en dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf. Tel.: 06-55955587

APPLE HULP Digiit - de Apple specialist van 't Gooi. Meer info: www.digiit.net Reparaties van o.a. MacBook, iMac, iPhone en iPads. Mail of bel: mail@digiit.net / 06-34071112

GITAARLES in BUSSUM, diverse stijlen voor alle leeftijden, beginnners & gevorderden. www.jaccomuller.com, 06-11135198, jaccomullermusic@gmail.com

Per direct garage te huur centrum Bussum. Info
06-10397243

Service & Quality Hondentrimsalon Voor alle hondenrassen Wassen, knippen, scheren, plukken, ontwollen € 35,- per uur. Bel voor een afspraak: 06-20261762

Te huur in Bussum: WERKKAMER ong. 14m2, in souterrain, ruim lichtinval, verwarming, wastafel, gez.toilet. € 122,- pm. Info 06-10397243

Te koop: Garage Kuyperlaan Naarden t.o. nr. 8 Vraagpr. 34500 euro /06-21233120

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Gratis feestzaal tot 180 pers incl onbeperkt drank v.a. 10,- info 06-53319921

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal.
035-6938689

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl