BussumsNieuws

10 december 2014

BussumsNieuws 10 december 2014


Gemeente besluit snel over extra koopzondagen

BUSSUM - De gemeenteraad neemt volgende week een beslissing over het mogelijk maken van extra koopzondagen voor zowel de supermarkten als de non-foodsector. De Bussumse Ondernemers Vereniging (BOV) wacht het besluit vol spanning af en is groot voorstander van de extra openingsdagen. "De centrumondernemers hebben reeds onderling afgestemd dat zij elke eerste zondag van de maand opengaan", laten ze weten.

De BOV: "De traditionele winkel met zijn traditionele aanbod in tijd en koopwaar is niet meer en heeft geen toekomst. Ruim 25 winkeliers van het centrum hebben inmiddels besloten een proef te gaan draaien door iedere eerste zondag van de maand open te gaan en hier ruime publiciteit aan te geven. Daarbij zij opgemerkt dat de zondagopenstelling geen moeten maar mogen is." De Vomar bijvoorbeeld zou het Bussumse filiaal graag elke zondag openstellen.

Tijdens de behandeling van het voorstel in de commissie bleek dat er toch redelijk wat Bussumers hun vraagtekens zetten bij de verruiming van de winkeltijden. Willen de kleine winkeliers wel een dag extra open in de week? Is dit geen oneerlijke concurrentie? En in hoeverre wordt er gedacht aan de belangen van de omwonenden? Ook worden er vraagtekens gezet bij het standpunt van de BOV, dat niet alle ondernemers in Bussum zou vertegenwoordigden. Zo liet Marco Cornelissen van Gamma Bussum in de commissie weten dat hij helemaal geen voorstander is van de plannen.

De Stichting Pro Bussum vindt dat niet alleen de behoefte van de winkelier, maar ook die van de consument centraal moet staan in de besluitvorming. Dan zijn er nog diverse inwoners die brieven hebben geschreven aan de gemeente om hun zorgen te uiten over het verstoren van de zondagsrust en de leefbaarheid in de wijken.Bewoners van de Koekoeklaan blijven tegen de plannen.

Lees verder op pagina 3.

Bussum deze zondag in kerstsferen

BUSSUM - Door het hele dorp worden zondag kerstactiviteiten gehouden. Zo is er onder andere de kerstmarkt in de Spiegelstraat. De winkels zijn open en er is muziek en een levende kerststal.

Deze zondag zijn ook de winkels in het centrum open. De Christmas Carolines en het Amsterdams kerstkoor zingen hun kerstrepertoire op verschillende plaatsen in het centrum. Ook de Kapelstraat, Havenstraat en Nieuwe Brink hebben activiteten. Vanaf 12.00 uur lopen er verschillende koren en orkesten door de straten en op 3 verschillende podia zullen er doorlopend kerstuitvoeringen zijn van muziek en theater. Op de Nieuwe Brink is er van 12.00 - 17.00 uur een dj.

De paardentram rijdt door het dorp en bij de het gemeentehuis, bij Bussum op IJs, staat de streekmarkt van Tafel4.

De musicalafdeling van de Gooische Muziekschool brengt dit jaar de kerstmusical 'Volg de Ster'. De presentaties op de podia beginnen om 12.00, 13.30 en 15.00 uur.

Vuurwerkles voor Bussumse schooljeugd

Brandweermensen geven de schooljeugd les over vuurwerk en de gevaren daarvan. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Hoe steek je vuurwerk af en waar moet je vooral op letten? Deze vraag staat deze weken centraal voor veel Bussumse scholen. Brandweermensen geven daar, met oudejaarsdag over een paar weken voor de deur, weer vuurwerkles.

De lessen hebben het doel om het aantal jonge slachtoffers van vuurwerk terug te dringen. Deze week bezochten medewerkers van de brandweer de Julianaschool aan de Kwartellaan. Er werd van alles verteld over vuurwerk en het gevaar daarvan. Al met al worden er 93 scholen bezocht.

6,50

euro betaal je voor de entree van Bussum op IJs inclusief schaatshuur

Hoge goudkoorts

Die pot met goud, hè? Die staat toch onder aan de regenboog? Nou, ik dacht het niet! Die staat gewoon bij mij in mijn kamer. Enige uitleg lijkt mij nodig.

Alleen al het woord: goud. Meteen komen er allerlei associaties in de mens op. Rijkdom, macht, alles kunnen doen, een luizenleven. Dat heeft mij trouwens altijd erg aangesproken, maar nee, het bleef bij een paar gouden tientjes, een gouden vingerhoed en een mooie gouden rijder uit 1752. Toch ben ik nu al maanden bezig om zelf goud te zoeken. Helemaal aangespoord door, goed beschouwd, krankzinnige Amerikaanse series over goudzoeken, goudwassen en goud halen uit kapotte machines. En met dat laatste houd ik mij nu, tot blind wordens toe, bezig. Met mijn hobby, het uit elkaar halen van kapotte elektronica, kom ik nogal wat goud tegen. In de vorm van minuscule contactjes en stukjes printplaat waar in, in letterlijk microscopische laagjes, goud zit verwerkt. Inmiddels heb ik al een dikke kilo grondstof, stukje voor stukje, soms met een pincet, bij elkaar gesprokkeld. Ik heb een monster van 50 gram opgestuurd naar een bedrijf waar het is gescreend. Helaas ... het resultaat: geen meetbaar goud, wel wat zilver, tin, zink, lood, koper en nog wat nauwelijks meetbare andere metalen. Ik laat me echter niet uit het veld slaan. Ik vind een monster van 50 gram dermate nietig dat ik blijf peuteren om over een tijdje de hele pot met, naar ik hoop, 2 kilo grondstof in zijn geheel opnieuw te laten doormeten. Ik zál en móet toch minstens een grammetje puur goud kunnen oogsten?

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten HA; 19.00u. Volkskerstzang
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 13/12 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; ma. 15/12 19.30 u. 3e Adventsoverweging
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan M. Sendecki; woe 17/12 19.30 u. Boeteviering pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk HA
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. B. den Butter; 17.00 u. ds. H.E. Dankers
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries Avondmaal
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. ds. T. Geels
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.00 u. dienst voorbereid door leden
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw. G. Blom
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. De Jong-Buursma; 19.00 u. ds. D.G. Durieux
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do.18/12 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. A. Meek

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig, vrij zacht en veel wind
Van winterweer is de komende dagen geen sprake. Blikvanger op de weerkaart is een diepe Atlantische stormdepressie met uitbreidingsplannen tot over het Noordzeegebied. Het zorgt voor een paar onstuimige dagen. Een storing brengt vooral vrijdag mogelijk veel regen. In het weekeinde neemt de wind iets in kracht af en valt er minder regen. Het blijft vrij zacht.

Donderdag en vrijdag
Donderdag is het half tot zwaar bewolkt met kans op enkele buien. Er blaast een tot krachtig of hard toenemende westenwind. Vrijdag gaat het in de nacht en ochtend flink regenen. De rest van de dag vallen er enkele buien naast droge momenten. Er waait een krachtige, aan zee mogelijk enige tijd stormachtige zuidwester. Het maximum schommelt rond 8 graden.

Het weekeinde
Zaterdag valt er eerst nog wat regen. Verder is het wisselend bewolkt met kans op een bui. In de loop van de dag kan het wat meer opklaren. Voor zondag wordt een mix verwacht van zonneschijn, bewolking en een enkele bui. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig. In de nacht naar zondag kan het aan de grond licht vriezen. Overdag wordt het circa 5 à 6 graden.

Weetje
Het jaar 2014 ligt op koers om het warmste jaar ooit (gemeten) te worden. Tot nu toe waren 2006 en 2007 recordwarm. Acht van de elf maanden dit jaar haalden een notering bij de warmste tien. De drie maanden die zich dit jaar minder warm profileerden waren mei (vrijwel normaal), juni (iets aan de warme kant) en augustus was de enige te koude (koele) maand.

Het natuurgebied ten oosten van Naarden, richting Huizen heeft een interessante historie. Daar ligt ook de Vijverberg, die haar naam gaf aan de historische stichting Vijverberg te Naarden. Deze gaf in de jaren 90 vijf boekjes uit over dit gebied. Dit is er een van.

Oud Valkeveen is bij oud en jong bekend als uitspanning, speeltuin, pannenkoekhuis en speelvijver. Over de geschiedenis van Oud Valkeveen heeft Henk Schaftenaar een monografie geschreven.

Het eerste deel beschrijft de hofstedefase, die loopt van 1640 tot 1843, het jaar waarin het herenhuis Valkeveen werd gesloopt. In die periode was Valkeveen het eigendom van vermogende Amsterdams kooplieden, die de hofstede als buitenverblijf in gebruik hadden. In die eeuwen verzwolg de Zuiderzee tientallen meters land. Naast meerdere kaartjes zijn in dit deel ook de portretten van 17e en 18e eeuwse eigenaren opgenomen.

Het tweede deel geeft een uitgebreide beschrijving van de periode 1843-1990, waarin zich uit een agrarisch bedrijfje, de uitspanning Oud Valkeveen ontwikkelde. Het Gooi werd ontsloten door de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort en een tramonderneming opende een lijntje op het Gooi. Van heinde en verre stroomden de mensen toe en Oud Valkeveen groeide uit tot een vermaarde uitspanning. Beroemd waren de doolhof, de speeltuin en het houten paviljoen annex theehuis. Er is van Valkeveen weinig origineels meer over. Het enige dat er nog herinnert aan de tijden van weleer is de oude boerderij met een 'eethuys'.

Het boekje, 96 pagina's, werd door Vijverberg in 1990 uitgegeven. Het bevat vele kaartjes en afbeeldingen uit de 17e en 18e eeuw en ansichten uit de laatste honderd jaar.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

'Koopzondag in centrum, niet in een woonwijk'

Actiegroep Zondags Rust vreest lawaai, overlast en hinder

Herman Schoon en Jack van den Eeckhout. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Een groep omwonenden van de Koekoeklaan heeft onder leiding van oud-wethouder Herman Schoon een actiecomité opgericht om te voorkomen dat de Albert Heijn op zondag open gaat. Ze vrezen nog meer overlast en genieten juist zo van die ene dag dat er geen winkelend publiek bij hen in de straat komt.

De voormalig wethouder neemt het de gemeente vooral kwalijk dat er niet zorgvuldig wordt gekeken naar de belangen van diverse betrokkenen.
"De wens van de winkeliers is leidend in het besluit of de winkels wel of niet op zondag open moeten. Maar wij vinden dat ook omwonenden, winkeliers en winkelpersoneel geraadpleegd moeten worden. Men heeft enkel naar het voorstel van de Bussumse Ondernemers Vereniging gekeken. Er is geen enkele kritische toetsing geweest, er zijn geen enquêtes geweest niets. Het is onbegrijpelijk dat de gemeente zich baseert op één belangengroep en niet haar eigen verantwoordelijkheid neemt."

Handtekeningen
Daarop besloot Jack van den Eeckhout, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren Koekoeklaan, om een rondje te maken in de flat boven het winkelcentrum.

"Van de bewoners die thuis waren heeft 80 procent zich uitgesproken tegen de zondagopenstelling. Ook in de aangrenzende straten zien mensen het niet zitten. We hebben in totaal 60 handtekeningen in de buurt opgehaald."
De omwonenden ondervinden veel overlast van winkelend publiek dat moeite heeft een parkeerplek te bemachtigen, verkeerd parkeren, met ronkende motor wachten en met winkelwagentjes op en neer rijden. Het laden en lossen en achteruitrijden van vrachtwagens zorgt al op de vroege morgen voor overlast. "Wij willen daar één dag in de week van gevrijwaard zijn", besluit Van den Eeckhout. Schoon vult aan: "Koopzondagen in het centrum en de aanloopstraten passen bij de visie van de gemeente om het centrum bruisender te maken, maar doe het niet in een woonwijk", luidt zijn pleidooi.

'Wij willen daar één dag in de week van herrie gevrijwaard zijn'

Albert Heijn
Ron van Vliet, vestigingsmanager van de Albert Heijn aan de Koekoeklaan weet van de bezwaren uit de gemeenschap. "Natuurlijk hebben wij hier zeer goed nota van genomen, we zijn onderdeel van een sociale gemeenschap en nemen daarin onze verantwoordelijkheid", aldus van Vliet. "Anders gezegd: we willen juist graag weten wat er speelt onder de bewoners en kunnen dan bekijken op welke manier we iets voor ze kunnen betekenen."

Verbouwing
Hij vervolgt: "Eerlijk is eerlijk, de verbouwing hier, enkele jaren geleden, heeft ook voor de nodige overlast gezorgd, zeker voor de bewoners van de flats boven ons. Dat zijn ze vast niet vergeten, hoe mooi het ook geworden is. En dat mijn zaak mooi is geworden, blijkt wel uit het feit dat het aantal bezoekers in vergelijking met voor de verbouwing flink is toegenomen. En dat leidt er weer toe dat er sprake is van meer verkeer, meer drukte dus, en meer belasting van de straten hier omheen."
"We gaan eerst maar eens kijken of het überhaupt doorgaat, de zondagopening. En als het doorgaat, kan de hele omgeving erop rekenen dat we serieus omgaan met mogelijke problemen en dat we in actie komen wanneer we daartoe in staat zijn."

Oversteek Franse Kampweg kan beter

BUSSUM - De oversteek voor wandelaars en fietsers op de Franse Kampweg (N236) kan beter. Dat meent de Fietsersbond Hilversum. Ze vragen aandacht voor het probleem en hebben het aangekaart bij de provincie Noord-Holland.

Volgens de bond moeten wandelaars en fietsers nu tussen het drukke verkeer door een gaatje zoeken om over te kunnen steken. Dat zorgt voor veel gevaar, zo meent de bond. Vervelend, omdat het punt op meerdere routes door de streek voorkomt en daarmee vaak gepasseerd moet worden. De Franse Kampweg gaat de komende jaren op de schop. Volgens de bond een goed moment om het probleem eens onder de loep te nemen. Volgens de bond moet de autoweg straks verlaagd aangelegd worden. Dan kunnen fietsers en wandelaars zonder problemen oversteken; hetzelfde geldt voor de schaapskudde.

Laatste loodjes voor Westereng-deelplan

BUSSUM - Er wordt de komende maanden de laatste hand gelegd aan het werk aan Westereng-deelplan 3. Er wordt gewerkt aan de laatste straten.

Deze maand wordt het werk aan het eerste gedeelte van de Laarderweg afgerond. Er werd de afgelopen weken ondergronds aan de straat gewerkt. De straat wordt de komende weken herbestraat. Datzelfde geldt voor een groot gedeelte van de Randweg. Als het werk aan de twee stukken straat straks worden afgerond, wordt er een stuk opgeschoven en wordt er nog gewerkt op de hoek van de Laardeweg en de Randweg. Als alles volgens plan verloopt moet dat werk na 2 maanden worden afgerond.

Snackbar Havenstraat weer open

BUSSUM - De snackbar aan de Havenstraat heeft de deuren weer geopend. De snackbar, vele jaren bekend als Snack-inn, heet nu 't Frietkot.

De snackbar opende afgelopen maandag voor het eerst weer. "Klanten vragen al naar onze zelfgemaakte patat", zegt ondernemer Strik. De snackbar opent elke maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 20.00 uur. Op vrijdag gaat de snackbar een uur later dicht.

Bussumers onderweg voor Noordkaap Challenge

Eugenie en Marleen vlak voor vertrek. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Marleen Mol en Eugenie Suer zijn maandag vertrokken voor de Noordkaap Challenge. De tocht van 12 dagen met 70 deelnemers gaat naar de Noordkaap. Onderweg houden ze allerlei acties om geld op te halen voor Serieus Request.

De totale afstand is 7.200 km. Ze zullen allerlei challenges aangaan, zoals onderweg een sjaal van vijf meter haken tijdens het autorijden en op blote voeten honderd meter door de sneeuw wandelen.
De dames zijn op 20 december weer terug en zullen dan bij het Glazen Huis in Haarlem een geldbedrag doneren.

Meerdere panden Meenterf opengebroken

Foto: Bob Awick

HILVERSUMSE MEENT - Vooralsnog onbekende daders hebben afgelopen week meerdere panden opengebroken van winkelcentrum Meenterf in de Hilversumse Meent. De bakker, de slager, de bloemenzaak en de groentezaak werden slachtoffer van de kraak. De daders sloegen donderdagnacht rond 3 uur toe. De deuren van het winkelcentrum werden geforceerd. De volgende ochtend werd forse schade ontdekt aan deuren en enkele kluizen. Er werd niet veel gestolen, slechts een beetje geld en een boor. Er wordt gekeken of de daders eventueel op camerabeelden staan.

Diederick Lentz

Muziektherapeut en leraar met een eigen praktijk, 45 jaar oud, woont 7 jaar in Bussum

Je zingt mantra's?
"Ja, we gaan dat vrijdag weer doen in yogacentrum Heart to Heart. We zingen dan voornamelijk korte Sanskriet teksten uit India. Het is een oude taal en de vibraties werken helend op zowel lichaam als gemoedstoestand. Je zingt de liederen samen in herhaling en dat werkt erg prettig."

Wat heb je met India?
"Gek genoeg ben ik er nog nooit geweest, maar ik heb er wel een band mee. Ik voelde dat vanaf het eerste moment dat ik met de Indiase tradities in aanraking kwam."

Je bespeelt heel veel instrumenten, welke is favoriet?
"Dan kies ik toch de piano."

Naar wat voor muziek luister je?
"Vooral mantra's, maar ik luister ook naar radiozender Sublime FM met jazz-achtige nummers."

Met wie wil je nog een keer muziek maken?
"Met Sting. Dat vind ik een inspirerende man."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Eigenlijk voor maar weinig. Ik vind het wel leuk om met een fijne groep mensen mantra's te zingen."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Van Pink Floyd."

Waar in Bussum kom je graag?
"Op de heide. Om te hardlopen of om rust te vinden."

Als je de burgemeester was?
"Dan zou ik ervoor zorgen dat Koningsdag gezelliger wordt en minder commercieel. Ik denk aan meer kleedjes met spulletjes van inwoners, ouderwetse spelletjes en het afschaffen van de braderie."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De naam van de nieuwe fusiegemeente. Gooise Meren slaat wat mij betreft voor Bussum de plank mis. We hebben helemaal geen meren in Bussum."

Wat wil je voor kerst?
"Een harmonium. Dat is een klein Indiaas orgeltje dat je gebruikt voor mantrazingen."

Toch gedwongen vrijwillig werken in Gooise Meren

Regel geldt voor mensen die bijstand ontvangen

door Arthur Graaff

BUSSUM/NAARDEN/MUIDEN - Er komt gedwongen vrijwilligerswerk in Bussum, Naarden en Muiden. Dat blijkt uit de discussie in het gemeentehuis maandagavond.

Raadsleden van de drie gemeenten bespraken deze week de nieuwe participatiewet van het kabinet. Die wet dwingt sommige ontvangers van bijstand vrijwilligerswerk te gaan doen.

De wet noemt het plan een 'tegenprestatie'. Volgende week beslist de raad van de nieuwe fusiegemeente of dit gedwongen vrijwilligerswerk ook gaat gelden voor de inwoners van de nieuw te vormen gemeente Gooise Meren. GroenLinks sprak zich bij monde van het Naardense raadslid Bartelink uit tegen dwang. D66 en de Gooise Ouderen Partij pleitten ervoor omdat zij vinden dat dwang soms nuttig kan zijn om mensen die bijvoorbeeld lang werkloos zijn, te activeren. De VVD, grootste partij in de drie gemeenteraden van de drie gemeenten, zweeg.

Regels
Zoals het voorstel nu verwoord is, lijkt het erop dat er in de praktijk weinig gedwongen werk (dat dan niets vrijwilligs meer heeft) zal voorkomen in Bussum, Naarden en Muiden. Het werk mag ook geen ander werk verdringen, moet passen bij de persoon en bovendien maatschappelijk nuttig zijn. Wanneer de persoon die in de bijstand zit niet aan de verplichting voldoet, kan de uitkering worden gekort.

Het werk mag geen ander werk verdringen en moet nuttig zijn

Verhuizen
Volgens een kenner van deze wetgeving is het mogelijk dat een inwoner van Gooise Meren onder een verplichte tegenprestatie uit kan komen door bijvoorbeeld te verhuizen naar een buurgemeente die deze maatregel niet invoert.

Werk spoor-schermen duurt langer

BUSSUM - Het werk aan de spoorschermen langs het spoor van Bussum duurt een paar maanden langer dan gepland. De eerste fase wordt pas halverwege volgend jaar afgerond.

Momenteel wordt er gewerkt aan de spoorschermen tussen de spoorwegovergang op de Generaal de la Reijlaan en de Meerweg. Dat het werk wat langer duurt komt omdat er een grote stroomkabel verplaatst moet worden voor de aanleg van de schermen. Dat gaat de komende maanden gebeuren.

Vrachtwagens snel geweerd

BUSSUM - Er wordt snel bekend of er 's nachts nog vrachtwagens mogen komen op de Groot Hertoginnelaan. De gemeenteraad praat deze maand over het plan en hakt dan de knoop door.

Het gemeentebestuur kwam een paar weken geleden met het plan om 's nachts vrachtwagens te weren uit de straat. De vrachtwagens mogen er, als de plannen worden goedgekeurd, niet meer doorheen rijden tussen 23.00 en 7.00 uur. De bewoners van de Groot Hertoginnelaan en aangrenzende straten hebben al jarenlang, vooral 's nachts, last van de vrachtwagens.

Bus 109 gaat weer rijden

BUSSUM - Buslijn 109 gaat vanaf 14 december weer rijden in Bussum.

De buslijn verdween ongeveer anderhalf jaar geleden. Dit was tegen het zere been van veel oudere bewoners rondom de Goudenregenstraat die de bus namen om naar het centrum te komen. Bewoonster Trudy Nederend organiseerde een handtekeningenactie om de lijn te redden. Ze is erg blij dat haar actie een positief resultaat heeft gehad. Lijn 109 rijdt van ziekenhuis Blaricum naar station Naarden-Bussum.

Klooster moet monument worden

De monumentenstatus moet eventuele sloopplannen tegengaan. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het bekende klooster Mariënburg moet een monument worden. Dat meent Hart voor Bussum. De raadsleden deden deze week een voorstel daartoe en dat had veel draagvlak onder de rest van de raadsleden.

Met het geven van een monumentenstatus hoopt Bussum het gebouw te behoeden voor eventuele sloop als het straks leeg komt te staan. Het plan wordt nu verder vormgegeven. De wethouder hoopt komende maand de stap te zetten om het klooster ook echt een monumentenstatus te geven.

Web topvijf

1. Meerdere panden Meenterf opengebroken
2. Bussumers kunnen lampen beter aan laten staan
3. Tegenstanders: alleen centrum zondags open
4. Station Naarden-Bussum werd meerdere keren overgeslagen
5. Klooster moet monument worden

Bussum op IJs is weer gestart

Bussum op IJs is weer begonnen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met vele bezoekers al op de schaatsbaan, een hapje en een drankje voor de mensen langs de kant en enkele toespraken is de schaatsbaan van Bussum op IJs afgelopen weekend officieel geopend.

Sinds afgelopen vrijdag konden de eerste bezoekers terecht op de baan. In de middag verscheen Sinterklaas met zijn pietjes op het ijs.

Schaatsen zijn te huur. Foto: Bob Awick
Handen warmen bij het vuur. Foto: Bob Awick
Sinterklaas nam afgelopen week nog een kijkje op het ijs. Foto: Bob Awick

De echte officiële opening was zondag. Joep Drost van sponsor Rabobank, wethouder Lia de Ridder namens de gemeente en Nellejet van Tilburg van het bestuur van Bussum op IJs spraken de aanwezigen toe. Daarna trad de Spieghelband op in Restaurant Café Schenk dat overigens dagelijks geopend is voor lunch, borrel en diner.

Iedere dag zijn er diverse activiteiten, uiteenlopend van kabouterschaatsen en lessen voor basisschoolleerlingen tot ijshockycompetities. De schaatsers die voor het vrijschaatsen komen mogen anderhalf uur op de baan. Dit om te voorkomen dat het te druk wordt op de baan. Op rustige dagen is er geen tijdslimiet.

Kijk voor het hele programma op de website bussumopijs.nl. De laatste schaatsdag staat gepland voor 4 januari.

Wereldlichtjesdag zodat overleden kinderen niet vergeten worden

Dag moet ouders en nabestaanden samenbrengen en troost bieden

Sanne en Kirsten herdenken aanstaande zondag.

door Mireille Detrixhe

'De meisjes blijven mijn eerste kindjes en ik wil over ze blijven praten'

Bussum / Naarden – De vriendinnen Kirsten Overman uit Bussum en Sanne Smalenburg uit Naarden organiseren op de tweede zondag van december voor de tweede keer Wereldlichtjesdag in Bussum. Op deze dag worden wereldwijd kaarsen aangestoken ter nagedachtenis aan overleden kinderen. De dag moet ouders en nabestaanden samenbrengen om troost te bieden en erkenning te krijgen voor hun verdriet.

Het zoontje van Kirsten paradeert heerlijk in zijn loopkar door de kamer. Hij is geboren na het verlies van haar meisjestweeling. "Het is eigenlijk gek, want als de meisjes er nog waren geweest dan was hij waarschijnlijk nooit geboren", zegt ze. Mensen denken dat het wel weer goed is nu ze een zoontje heeft. "Alsof hij de leegte van de twee meisjes kan opvullen of vervangen, maar zo werkt het niet", geeft Kirsten aan. "De meisjes hebben net zo goed een plek in mijn leven. Als iemand aan mij vraagt hoeveel kinderen ik heb, dan zeg ik: drie kindjes waarvan één heeft mogen blijven. De meisjes blijven mijn eerste kindjes en ik wil het over ze blijven hebben."
Kirsten vertelt dat er vaak na een tijd niet meer gepraat wordt over het verlies van een kind. "Ik merk dat het vaak nog een taboe is om te praten over een kindje dat je verloren hebt na of tijdens een zwangerschap", zegt ze. "Het is verschrikkelijk om een kind te verliezen, of het nu net geboren is of dat het op 18-jarige leeftijd bij een ongeluk om het leven komt. Het is belangrijk om erover te kunnen praten en erover te blijven praten met mensen, maar dat gebeurt vaak niet", aldus Kirsten. "We willen graag het taboe doorbreken. Het is fijn als anderen ook de naam van je kind blijven noemen en het niet vergeten wordt. Je ziet dat ouders nog wel eens in een isolement raken, ook omdat ze het zelf moeilijk vinden om over te praten. Besef dat je verdriet er mag zijn. Praten helpt echt", merkt Kirsten op.
Sanne en Kirsten kennen elkaar al hun hele leven. Het is dan ook best opmerkelijk te noemen dat de twee vriendinnen dezelfde verschrikkelijke ervaring hebben meegemaakt. Sanne verloor haar kindje met twintig weken tijdens de zwangerschap en Kirsten verloor haar twee dochtertjes vlak nadat ze veel te vroeg waren geboren. "Het gebeurde ook nog eens vrijwel in dezelfde periode en we hebben veel steun aan elkaar gehad", vertelt Kirsten. "Omdat we dat fijn vonden, besloten we dat we ook steun wilden bieden aan andere ouders en nabestaanden die het hebben meegemaakt."
Het idee om Wereldlichtjesdag ook in Bussum te organiseren, vloeit daaruit voort. "De eerste bijeenkomst vorig jaar is eigenlijk boven verwachting verlopen", zegt Kirsten. "Er kwamen veel mensen die zich niet hadden opgegeven. In totaal zijn er zestig mensen geweest. Allemaal mensen die zelf of in hun omgeving een verlies van een kind hebben meegemaakt." Dit jaar brengt Natalja Majoor uit Bussum, zij deed mee aan de Voice of Holland een paar jaar geleden, het nummer 'Precious Child' ten gehore. Dat nummer is speciaal voor de gelegenheid geschreven. "Natuurlijk steken we de kaarsen aan en laten we ballonnen op, waarna de aanwezigen de gelegenheid hebben om met elkaar ervaringen uit te wisselen."

Wereldlichtjesdag is voor iedereen gratis toegankelijk en wordt gehouden op zondag 14 december bij Monuta de Jager aan de Nieuwe Hilversumseweg 59 in Bussum. De aanvang is 18.30 uur.

Thomas Jan (9) regelt wedstrijd voor Serious Request

SDO speelt dinsdag 16 december thuis tegen Spakenburg

Thomas Jan is keeper van de E6. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Hoewel Thomas Jan van Schaagen pas 9 jaar oud is, is hij al een aantal jaren actief met het houden van acties voor Serious Request. Zo bakte hij koekjes, hield hij een Kapla-evenement en dit jaar heeft hij ervoor gezorgd dat op dinsdag 16 december Spakenburg tegen SDO voetbalt. Alle opbrengsten gaan naar het goede doel.

Thomas Jan vertelt dat hij op minimaal duizend euro rekent. En dat geld gaat hij zelf afleveren in het Glazen Huis in Haarlem van waaruit de 3FM actie dit jaar wordt gehouden. "Ik ben al twee keer bij het Glazen Huis geweest en dat was erg druk, maar ook heel erg leuk."
Dinsdag de 16e speelt Thomas Jan om 19.15 uur eerst met zijn eigen team de E6 de voorronde tegen de E7 van Spakenburg. Daarna begint om 20.00 uur de echte wedstrijd bij SDO in Bussum. "Eerst dacht ik aan een club uit de eredivisie, maar nu het geregeld is met het Topklasseteam Spakenburg is dat ook heel mooi." Hij hoopt op een grote opkomst. Er wordt 2,50 euro entree gevraagd en er wordt onder andere bier en snert verkocht om extra geld op te halen.

Filmhuis Bussum

'St. Vincent'. Foto: Filmhuis Bussum

PRIDE laat zien hoe in 1984 de Londense 'gay community' zich tot ieders verrassing aansloot bij stakende mijnwerkers.
In THE HUNDRED-FOOT JOURNEY beziet een heerlijk hooghartige Helen Mirren, vanuit haar Franse toprestaurant, het nieuwe Indiase restaurant tegenover.
Geestige coming-of-age-komedie AANMODDERFAKKER. Thijs, de eeuwige student, glijdt slaapwandelend langs de herkenbare obstakels van het leven.
HET NIEUWE RIJKSMUSEUM - DE FILM, ooggetuigenverslag van de hoogstandjes en dieptepunten rond de verbouwing.
In ST. VINCENT schittert Bill Murray als morsige botterik en volstrekte non-kandidaat voor heiligverklaring…
MOMMY van Canadees talent regisseur Xavier Dolan: knap portret over de intense band tussen moeder en zoon.
LEVIATHAN is een prachtige satire over intimidatie in het hedendaagse Rusland.
Tijdloze vriendschap in GOOISCHE VROUWEN 2.
De klassieker SUNSET BOULEVARD over een vergeten filmdiva die op een comeback hoopt.
Liefde versus logica in 3 COEURS: een geliefde, twee zussen en Catherine Deneuve als hun moeder.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Nederlands gesproken jeugdfilms: de familiefilm HET LEVEN VOLGENS NINO en JOHAN EN DE VERENKONING.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Wijkpost de Schakel zoekt een enthousiaste bestuursvoorzit(s)ter voor 2 tot 4 uur per week. Werktijden zijn in overleg.

Zorgresidentie Slingerbosch zoekt een actieve en creatieve vrijwilliger voor 8 uur per week. U wordt ingewerkt.

Slechtziende heer zoekt gezelschap van man of vrouw bij zijn uitstapjes. De werktijden zijn in overleg.

De Godelinde heeft 2x per maand een beautyclub op de donderdag. Je geeft onze bewoners een kleine schoonheidsbehandeling en houdt hen gezelschap.

Glow in the dark en discoschaatsen

In het weekend is het dubbel feestelijk bij Bussum op IJs! Heerlijk schaatsen en als het donker wordt gaat de feestverlichting aan. Op vrijdag van 17.00 tot 19.00 uur geven de schaatsers licht. Neonbandjes om, neonverlichting in het ijs aan en lekker rondjes rijden.
Stad Bussum houdt op vrijdag 12 december tussen 19.00 en 22.00 uur een jongerenfeest genaamd Neonfest on Ice, speciaal voor jongeren van 16 en 17 jaar oud. Zaterdag van 19.00 tot 22.00 uur is het disco. Dans op je schaatsen op je favoriete muziek, verzorgd door een echte dj.
Café Restaurant Schenk is dagelijks geopend voor lunch en diner. Kijk voor activiteiten op www.bussumopijs.nl.

vrijdag 12 december

Bustocht

Bustocht vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan in Bussum. Het thema van de dag is 'dekselse pannetjes en een workshop chocolade'. Vertrek om 8.45 uur. De bus is om 18.00 uur terug. Kosten 49 euro. Aanmelden bij Eva Kooiman, tel. 693 96 95.

Schakel-diner

De Schakel houdt weer een Schakel-diner. Deze keer staat er een winterdiner op het programma. Mee-eten kan voor € 6,-. Aanvang 17.15 uur. Opgeven op 035-6915300.

Kerstspieghelavond

Ruben van Zwieten komt langs op de Kerstspieghelavond. Hij zal het kerstverhaal met het leven anno nu verbinden. Locatie: Spieghelkerk. Aanvang 20.00 uur, kaarten € 10,-, te koop bij Boekhandel Los en de bibliotheek.

Livemuziek

Zorba de Griek heeft een avond met livemuziek. Aanvang 19.00 uur. Reserveer een tafel via 035-6917800.

Kerstconcert

De 'Poolse Nachtegalen', het befaamde jongenskoor uit Poznan (Polen) onder leiding van Szymon Daszkiewicz geven een kerstconcert in de Koepelkerk te Bussum. Met organist Daniël Rouwkema. Kaarten: 10 euro via www.orgelkoepelkerk.nl.

Gymnastiek

Vrijdagochtend is er in het 'Spieghelwijck' een gymnastiekprogramma speciaal voor senioren met accent op balansoefeningen, sensomotorische training en conditie o.l.v. Dennis Dorrepaal. Aanvang 9.45 uur.

Mantrazingen

Yogacentrum Heart to Heart aan de Vaartweg 84-86 houdt weer mantrazingen. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,50.

Kerstbingo

In Uit-Wijk aan de Dr. Schaepmanlaan wordt een kerstbingo gehouden. Aanvang 14.00 uur, deelname voor 5 ronden € 5,-.

zondag 14 december

Volkskerstzang

De Volkskerstzang wordt weer gehouden in de Grote Kerk. Met onder andere Wybe Kooijmans organist, muziekvendel Nardinc en het koor Déjà Vu. De kersttoespraak is van Marlène Potjer. Aanvang 18.30 uur.

Kerstmarkt

De Spiegelstraat wordt weer het decor van de kerstmarkt. De hele dag door staan er vele kraampjes met koopjes. De markt is van 12.00 tot 17.00 uur.

Muzikale middag

Livemuziek voor swingende senioren in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 in Bsusum. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,-.

Concert

Koor in 't Gooi uit Bussum en Marimba Koos uit Hilversum geven een kerstconcert. Locatie: Remonstrantse Kerk aan de Koningslaan. Aanvang 15.30 uur, entree € 5,-.

Kerstconcert

Het Kinderkoor van de Gooische Muziekschool geeft een kerstoptreden in de Bibliotheek Naarden-Bussum. Met kerstliedjes en korte kerstvertellingen. Aanvang 15.30 uur.

Workshop

Jacqueline Comello geeft een schilderworkshop 'wintertaferelen'. Locatie: Vliegdenweg 13. Aanvang 14.00 uur, deelname € 30,-.

donderdag 11 december

Open eettafel

De Palmpit houdt weer een open eettafel. Bel voor plek 035-693 87 86.

Winterfair

Buitenschoolse opvang 'Jump-Inn' aan de Vuurvlindermeent in de Hilversumse Meent houdt een Winterfair. De opbrengst is voor Serious Request en Giro 555. Tijd: van 17.00 tot 19.00 uur.

zaterdag 13 december

Repair Café

Het Repair Café vindt plaats in de Koepelkerk aan de Brinklaan 42 in Bussum. De kerk is open tussen 10.00 en 13.00 uur.

Kerstlunch

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat organiseert een kerstlunch. Vanaf 10.30 uur gaat de zaal open. Kosten: € 7,50 per persoon. Opgeven op 035-6949312.

zaterdag 13 december tot dinsdag 25 november

Spieghelkerk

Alle zondagen van advent staan in de Spieghelkerk de diensten van 10.30 uur in het teken van inspiratie en openheid. Verder zijn er op 13 en 20 december om 19.00 uur de Evensongs en is er speciaal voor kinderen op 24 december om 19.00 uur een 'Eigen-wijze' dienst.

zaterdag 13 december tot zondag 21 december

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Met zaterdag een lunch bij De Schakel in Naarden. Zondag naar de Keukenhof in Lisse. Maandag een concert in Heiloo en dinsdag een kerstbingo in De Schakel in Naarden. Woensdag is er een verrassingstocht. Op donderdag Bachs Weihnachts Oratorium in Naarden. Vrijdag naar de Efteling en zaterdag naar het Blue Boat Light Festival in Amsterdam. De week sluit af op zondag 21 december met een bezoek aan het Paleis op de Dam in Amsterdam. Opgeven kan op 035-7504192.

maandag 15 december

ANBO-café

De ANBO organiseert een seniorencafé. Elke maandagmorgen van 10.30 tot 12.00 uur bij Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat.

Yoga

Maandagochtend wordt er Yoga beoefend van 10.15 – 11.30 uur o.l.v. Ard Kamphuis in het wijkcentrum 'Spieghelwijck' aan de Iepenlaan 354a.

dinsdag 16 december

Bustocht

De Schakel houdt weer een bustocht. Deze keer een kerstreis naar Intratuin in Lochem en Restaurant Wolfershuus in Zelhe. Met dinershow. Kosten: 60 euro. Opgeven: 035-6949312 of via de intekenlijst bij De Schakel.

Lunchen met de ANBO

De ANBO organiseert een lunch bij Brasserie Deli aan de Brinklaan. Aanvang: 12.30 uur. Aanmelden voor 14 december op 035-6935377.

Film

De ANBO gaat naar een documentaire over het nieuwe Rijksmuseum in het Filmhuis Bussum. Ontvangst vanaf 13.00 uur, start film 14.00 uur.

Bingo

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat houdt een kerstbingo. Aanvang: 19.30 uur. Kosten: 3,50 euro voor 1 kaart en 2 drankjes.

SDO kan amper bekoren

Bussumse eersteklasser verspeelt twee punten

SDO speelde voor rust nog naar behoren en trok ten aanval. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Slechts een punt voor SDO na het duel tegen het veel lager geklasseerde DEM. De Bussumse eersteklasser kon nauwelijks bekoren en de toeschouwers geen moment echt vermaken met leuk voetbal. De voetballers stapten met 1-1 van het veld.

Het was koud op het Bussumse veld en ook het spel van de twee ploegen kon de mensen langs de kant amper opwarmen. SDO startte sterk en was voor rust de betere ploeg. Er kwamen al snel veel kansen voor de Bussumers. Halverwege de eerste helft kregen Maikel van Latum en Djoey Dorresteijn een goede kans om te scoren, twee keer na een goede voorzet van Dennis de Loos. Doelpunten bleven echter achterwege: voor open doel faalden de Bussumers om de bal tegen de touwen te werken. Even later leek Zeno Peereboom de score te openen. Een knappe lob over de doelman van de tegenstander belandde net over de goal.

Vlak voor rust kwam er toch terecht een voorsprong voor SDO. Rick van der Velden schoot voor op Djoey Dorresteijn. Laatstgenoemde werd eerst nog tegengehouden, waarna de bal voor de voeten van Dennis de Loos terechtkwam. De Loos schoot de bal genadeloos tegen de touwen en zette SDO daarmee op voorsprong. Het was echter al snel gedaan met de feestvreugde: DEM kreeg nog voor rust geheel onverwachts een strafschop mee en maakte daarmee geen fout. Na rust zakten de twee teams ver terug. Dat kwam mede door een opvallende rol van scheidsrechter Lagerwey. Lagerwey gaf zonder aarzelen zeven gele kaarten, hoewel daar nauwelijks reden toe was. De vele 'stops' en het zeer koude en natte weer zorgden ervoor dat de tweede helft wat futloos was. Voetballend kreeg SDO nog wat kansjes, maar de Bussumers kregen geen goede kans om alsnog een zege te boeken.

Kansen kreeg SDO genoeg voor rust. Foto: Johan van der Geest

Voetbalsters SDO boeken zege tegen ex-hoofdklasser

SDO zakte door het punt af naar de derde plaats van het klassement. De achterstand op koploper De Meern bedraagt nu 3 punten.

Voetbalsters te sterk
Een knappe zege van de voetbalsters van SDO afgelopen weekend. De Bussumse vrouwen wonnen met 2-0 van de gevallen hoofdklasser 't Goy. De Bussumers konden met een gehavende ploeg voor gevaar zorgen aan de kant van de tegenstander. Halverwege de eerste helft kon SDO met een strafschop op voorsprong komen. Na een forse charge op Demi Hemelaar mocht Carolien van Willigenburg vanaf elf meter aanleggen. De Bussumse maakte geen fout. Voor rust werd de voorsprong zelfs verdubbeld door een goal van Roos Mous. Na rust kon SDO de voorsprong knap vasthouden.

BFC moet na rust toegeven

BUSSUM - Een gebrek aan goede kansen en vooral pech hebben er afgelopen weekend voor gezorgd dat BFC de zege van een week geleden geen vervolg heeft kunnen geven. De geplaagde Bussumse derdeklasser kon tegen VVZA geen potten breken en verloor met 2-0.

BFC had vanaf de aftrap problemen en kwam amper op gang. VVZA benutte het zwakke moment van BFC goed en kreeg al vroeg enkele kansen. Het was aan de doelman van BFC te danken dat doelpunten achterwege bleven. Na de zwakke fase kwam BFC halverwege de eerste helft meer op gang. De Bussumse aanvalsdrang leverde echter nauwelijks goede kansen op. Telkens als BFC wat probeerde, belandde de bal aan de verkeerde kant van de paal. VVZA deed dat dus beter, maar de twee teams sloten de eerste helft zonder doelpunten af.

Na de rust kon VVZA wel snel scoren en daarmee BFC op achterstand zetten. De Bussumse achterhoede werd al snel overrompeld, maakte een foutje en dat werd door VVZA knap afgestraft. BFC opende de jacht op een tegentreffer, maar maakte te veel fouten. De Bussumers speelden te gehaast en kwamen tekort voor het creëren van kansen. Vlak voor de slotfase kon VVZA nog een tweede treffer maken, waarmee het duel gespeeld was.

BFC zakt door de nederlaag af naar de elfde plaats van het klassement. Komend weekend staat het laatste duel van het jaar te wachten.

SDO langer door met hoofdcoach Ronald Heerschop

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Ronald Heerschop staat ook volgend voetbaljaar als hoofdcoach voor het eerste elftal van SDO. De voetbalclub en de hoofdcoach hebben deze week het contract verlengd. Dat heeft de club afgelopen week bekendgemaakt.

De reden dat de voetbalclub en de hoofdcoach het contract hebben opengebroken en verlengd komt mede door de goede resultaten van SDO. Heerschop trad afgelopen zomer aan en zette stappen met SDO. De Bussumse club doet mee met de top van de eerste klasse en mag komend voorjaar meedoen aan de play-offs om te promoveren naar de hoofdklasse.

Naast het verlengde contract van Heerschop heeft SDO ook het contract met Roberto Tessaro, de coach van het tweede elftal, met een jaar verlengd.

Kansloze nederlaag voor NVC

NAARDEN - Slecht voetbal heeft ervoor gezorgd dat NVC afgelopen weekend verloren heeft van Hoofddorp. De ondermaats presterende Naarder tweedeklasser verloor met 2-0 van het eveneens laaggeklasseerde Hoofddorp.

NVC toonde geen moment vechtlust en kreeg geen enkele kans. Hoofddorp kon probleemloos standhouden tegen de futloos voetballende Naarders. Waar NVC geen kans kreeg, kreeg Hoofddorp deze wel. Dat kwam vooral doordat NVC fouten maakte. De Hoofddorpers konden twee keer toeslaan en NVC verslagen achterrtelaten.

NVC staat na afgelopen weekend nog maar een punt boven de Hoofddorpers op plaats 10 van het klassement.

DOC komt tekort

BUSSUM - De koploper was afgelopen weekend een maatje te groot voor de korfballers van DOC. Streekgenoot De Corvers, de beste ploeg van het klassement, was met 22-10 een heel stuk beter dan de Bussumers.

Het duurde even voordat het duel echt op gang kwam. Toen dat gebeurde leken de teams aan elkaar gewaagd. DOC had de achterhoede op orde en kon voor problemen zorgen aan de kant van de tegenstander. De Bussumers vergaten zelf echter te scoren, De Corvers deed dat wel. Na de eerste helft stond het 7-2. Na rust was De Corvers een stuk beter en werd er met een forse marge gewonnen.

ZVV Jos Geerling bekert verder na derby

BUSSUM - Met een hele reeks aan doelpunten hebben de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling de bekerderby tegen dorpsgenoot Allen Weerbaar gewonnen. De Bussumse topklasser was veel sterker dan de Bussumse hoofdklasser: 8-1.

De twee plaatsgenoten troffen elkaar de afgelopen jaren wel vaker. Waar de teams soms erg aan elkaar gewaagd waren en de duels spannend waren, was de topklasser nu een paar stappen te sterk. ZVV Jos Geerling stond na de eerste helft al op een 6-0 voorsprong. Na de rust nam de ploeg wat gas terug. Er werd nog wel twee keer gescoord en ook Allen Weerbaar mocht een eretreffer maken. Met de zege gaat ZVV Jos Geerling door naar de volgende bekerronde.

Heren aan de leestafel (foto uit 1935).

De Historische Kring geeft een historische 'special' uit: '100 jaar Openbare Leeszaal en Bibliotheek Naarden-Bussum'. Met interviews en historisch materiaal in woord en beeld.

Welke rol speelde de leeszaal en bibliotheek aan de Generaal de la Reijlaan 12 in de samenleving een eeuw geleden? Een heel andere dan nú!

Versiering boven de ingang.
Het Bussums Historisch Tijdschrift nr. 3 2014.

Honderd jaar geleden bezocht vooral de verlichte elite uit Naarden en Bussum de leeszaal. En dan vooral de heren, die de Courant kwamen lezen en er mensen uit hun eigen milieu ontmoetten. De elite: ontwikkeld, welgesteld, vrijzinnig! Diverse andere bevolkingsgroepen kwamen er niet.

Zoals rooms-katholieken, en niet alleen die uit de eenvoudige milieus. Boeken konden gevaarlijk zijn, volgens de kerk. Ze konden je van het geloof afhouden of afbrengen. Later kwam er dan ook een katholieke bibliotheek, waar een streng aanschafbeleid werd gehanteerd.

Orthodox hervormden en gereformeerden kwamen honderd jaar geleden ook niet naar de openbare leeszaal. Doorgaans lazen zij stichtelijke lectuur die binnen de eigen kring rondging of theologische boeken. Boeken met vloekwoorden of boeken die het darwinisme, spiritisme of socialisme propageerden waren taboe in die kringen. Diverse kerken hadden voor hun jeugd een eigen boekuitleen.

Mensen die op zoek waren naar 'realistische' lectuur en tijdschriften, dat wil zeggen pornografisch of ondeugend , konden daarvoor niet terecht in de openbare leeszaal, want dat was er niet. Daarvoor moest men naar particuliere, commerciële boekuitleners, die er in Bussum ook waren. Daar werd dit soort boeken, zo nodig 'onder de toonbank', verstrekt.

Er is veel veranderd in een eeuw tijd. Vandaag de dag kunnen en mogen we zélf keuzes maken.

Klaas Oosterom

Het Bussums Historisch Tijdschrift nr. 3 2014 is gewijd aan 100 jaar leeszaal en bibliotheek. Met een verhaal over de eerste bibliothecaresse. Verder interviews met mevrouw Truus van den Pol, directeur van 1966 tot 1989, en met de huidige directeur Barend Eikelenboom. Ook de katholieke leeszaal en de particuliere uitleenbibliotheken komen ter sprake. En een oudere Bussumer vertelt van zijn leesavonturen als jongetje van twaalf.

Leden (€ 15 per jaar) krijgen het tijdschrift thuis in de bus. Losse nummers zijn voor € 7,50 te koop bij de HKB (nu in de rechter lage vleugel van het station!), bij boekhandel Los en boekhandel Bruna.

Bij Thom Broekman nemen ze de tijd voor een klant

Bedrijfsleider Mark Russeler (48) draagt ook privé alleen maar kleding van Thom Broekman.

BUSSUM - Thom Broekman aan de Nassaulaan verkoopt herenmode. Kostuems, jeans, colberts, shirts. Maar vooral heel veel chino's. "De net even iets nettere casual broek die goed combineert met een jasje doet het op dit moment heel goed. Dat komt door de nieuwe trend bij bedrijven: het mag allemaal wat minder formeel."

Bedrijfsleider Mark Russeler (48) van Thom Broekman werkt al veertien jaar in de zaak, de laatste jaren als bedrijfsleider. Russeler is oprecht fan van zijn producten: privé loopt hij ook alleen maar in kleding van Thom Broekman, bekent hij. "We hebben de beste merken."

Verbouwingsuitverkoop
De herenzaak heeft goede maanden achter de rug, vertelt Russeler. "Nu hebben we een verbouwingsuitverkoop: we geven extra korting over de lopende collectie. In februari wordt de pui vernieuwd. Tijdens de verbouwing zijn we overigens gewoon open."

Service
Volgens Russeler onderscheidt Thom Broekman zich van andere herenzaken door de service en de kwaliteit van de bediening. "We zijn rustig anderhalf uur met een klant bezig. We nemen de tijd. De klant krijgt bij ons het gevoel dat hij een huiskamer in loopt. Gemoedelijke sfeer, uitnodigend, drankje erbij. Bij ons kun je in alle rust iets uitzoeken."

De doelgroep van de modezaak is heel breed. De Gooise man, al is die niet in drie zinnen te omschrijven volgens Russeler. "Bij ons komt de man van 30 tot 70 jaar. We zien de modische jongen tot de klassieke oudere heer. Uit Bussum, maar ook uit Laren. Ook veel zakenmensen halen hun kostuums voor het werk bij ons", vertelt Russeler.

24/7
De zaak in Bussum is onderdeel van de Thom Broekman Groep, die tien vestigingen in Nederland telt. Ook is er een webshop waar alle producten te koop zijn. "Klanten kunnen zo 24/7 bij ons terecht. In de zaak of in de webshop."

19 / 28

Willen de echte Gooische vrouwen zich nu melden?

Première Gooische Vrouwen2 in Filmhuis Bussum

Drie Gooische vriendinnen.

door Yvette Geerts

BUSSUM - Wannabees, look-a-likes, ontkenners en echte Gooische Vrouwen. Ze waren er allemaal bij afgelopen donderdag tijdens de uitverkochte première van de film Gooische Vrouwen2 in het Filmhuis Bussum.

Het Filmhuis deed ook deze keer 'mee' in de landelijke release. Een trotse en geheel in stijl uitgedoste Janine Beulink, directeur van Filmhuis Bussum, vertelt enthousiast over deze buitenkans. "Filmhuis Bussum is een secondruntheater, dat betekent dat we eigenlijk niet meedoen met premières vanwege het kostenplaatje, maar de distributeur vond dat wij als theater in 'het hart van het Gooi' niet mochten ontbreken. Een bijzondere buitenkans dus."

Directeur Janine Beuling van het Filmhuis Bussum.
Borrelen in skikleding
Samen naar de film. Foto: Yvette Geerts
Samen op de foto bij het Treffpunkt.
Het Filmhuis is in stijl aangekleed.

Filmhuismateriaal? Beulink geeft toe dat je een film als Gooische Vrouwen normaal gesproken niet verwacht in het Filmhuis. "Deze film konden we gewoon niet laten lopen, niet alleen omdat hij 'Gooisch' is, maar de film is ook gewoon goed gemaakt. Het Filmhuis kan deze film prima draaien zonder ons te hoeven schamen. Maar we doen het dan wel met een dikke vette knipoog", aldus Beulink. Daarmee doelend op de dresscode voor de beide voorstellingen die avond: wintersport met zwarte en roze accenten. Beulink zelf heeft, met veel hulp overigens, veel zorg aan haar outfit besteed. "Bijna alles is zelfgemaakt", vertelt ze voordat de deuren officieel opengaan en ze nog een keer professioneel poseert voor het 'meetingpoint'.

Wintersport
Een half uur voor het begin van de eerste voorstelling komen de eerste gasten binnen. Een beetje teleurgesteld aanschouwen we de 'kledij'. Niet iedereen heeft zich opgedoft en uitgeleefd op het thema 'wintersport.' Lang duurt die teleurstelling niet: een groepje vriendinnen, compleet met glazen prosecco en allemaal duidelijk wat tijd voor de spiegel doorgebracht, betreedt de rode loper. Even 'snel' met de hele club op de foto en dan richting … de bar. De volgenden die de aandacht trekken zijn een moeder een dochter. De moeder, die zichzelf niet echt Goois vindt, maar wel in diverse vriendinnenclubjes graag uitlegt wat zij onder 'Goois' verstaat: "Overal met je vriendinnen naartoe gaan en gekke dingen doen. Wat overigens ook zonder veel geld uit te geven kan", haast ze zich te zeggen. "Daarin wijken we af van echte Gooische Vrouwen."

Drie vriendinnen komen wat lacherig binnen. "We zouden eigenlijk samen gaan lunchen, maar dit is leuker, lunchen kan altijd nog." Prosecco drinkend geven ze maar al te graag een omschrijving van de 'typisch Gooise vrouw': blond haar, hoge hakken, witte broek in laarzen gestoken en altijd bezig met de 'buitenkant. Dat Gooische Vrouwen2 in het Filmhuis draait vinden ze helemaal niet raar, ze vinden het eerder grappig en goed voor de publiciteit van het Filmhuis.

Even bijkletsen
In de pauze moet er natuurlijk bijgekletst worden en ook doen de Gooise vrouwen zich te goed aan de prosecco en culinaire hapjes. Ook na de film werd er nog menige fles prosecco opengetrokken. Ondanks de drukte, twee keer op één avond een uitverkocht filmhuis (grote en kleine zaal!) verliep alles keurig en beschaafd… zonder meer Gooisch!

Nieuwe Opel Corsa nu al te bekijken

De Opel Corsa heeft een volledig nieuw design.

De gloednieuwe Opel Corsa arriveert in de eerste weken van 2015 in Nederland. Maar bij Opeldealer Van Kouwen staat het model al vanaf 15 december in de showroom.

Tijdens een exclusieve preview krijgen bezoekers de gelegenheid om als een van de eersten uitgebreid kennis te maken met Opels nieuwste aanwinst. De Opel Corsa is een absolute bestseller. In 32 jaar werden van de vier voorgaande generaties maar liefst 12,4 miljoen exemplaren verkocht in Europa. De nieuwe Corsa legt de lat nu nog hoger. Hij heeft een volledig nieuw design, uitstekende rijeigenschappen en een nieuwe zuinige 1.0 turbomotor. Hij combineert Duitse kwaliteit met een uitstekende prijs-prestatieverhouding. Klanten die nu voor een nieuwe Corsa kiezen, profiteren van een tijdelijk aanbod: een nieuwe Opel Corsa boordevol extra's voor een vast maandbedrag zonder rente, vijf jaar lang.

Citroën in nieuw pand Amsterdam

C4 Cactus blijkt populair

De nieuwe Citroën-vestiging in Amsterdam. Foto:

Citroën is verhuisd naar een nieuwe locatie aan de Pieter Braaijweg in Amsterdam (Duivendrecht). Op de nieuwe locatie wordt begin 2015 de Nederlandse DS Store ingericht.

Het nieuwe pand past qua uitstraling volledig bij Citroën en DS en bestaat uit meerdere verdiepingen waar een echte Citroënbelevingswereld gecreëerd zal worden, zo meldt de importeur trots.

Eerder dit jaar maakte Citroën bekend dat de dealervestigingen aan het Stadionplein en in Zuidoost samen op één locatie verder zouden gaan. Sinds deze week kunnen klanten al terecht op deze nieuwe locatie voor de aanschaf en het onderhoud van hun DS of Citroën. Over de verschillende verdiepingen van het nieuwe pand is bovendien een ruim aanbod aan occasions verdeeld.

Cactus
Een van de opvallendste nieuwe modellen in het nieuwe Citroën-pand is de Citroën C4 Cactus. Steeds meer Nederlanders raken geprikkeld door dit excentrieke model. Dankzij meer dan 2.500 verkochte C4 Cactussen is Nederland samen met Frankrijk en Spanje koploper in Europa. De meest populaire versie is een witte C4 Cactus met Airbump Chocolat met BlueHDi 100-motor voorzien van het thermische panoramische dak en 17" lichtmetalen wielen. Europees gezien kiest men voor het meest uitgebreide uitrustingsniveau Shine, een trend die ook in Nederland valt waar te nemen.

Scherp geprijsde Celerio is ruim en zuinig

Deze scherp geprijsde Suzuki staat volgende maand in de showroom.

De nieuwe Suzuki Celerio komt eraan. Inmiddels zijn de prijzen bekend en met een prijs vanaf € 9.999,- wordt de Celerio zeer scherp in de markt gezet. Hij is ruim en zuinig.
De nieuwe Celerio is vanaf januari volgend jaar leverbaar, maar nu al te bewonderen in de showroom van de Suzukidealers. Met een lengte van 3,60 meter en een breedte van 1,60 meter is de Celerio fors groter dan traditionele auto's in het A-segment. Dat is te merken aan de interieur- en bagageruimte, want het is de ruimste auto in zijn klasse. Volwassenen kunnen moeiteloos op de achterbank plaatsnemen.

De Celerio wordt aangedreven door een zuinige en dynamische 1.0 driecilinder dualinjectionmotor met hoge compressie. Suzuki levert de Celerio in de uitvoeringen Economy, Comfort en Exclusive. De Economy is er al vanaf € 9.999,- en biedt onder meer een in het dashboard geïntegreerd informatiedisplay, middenconsole met bekerhouders, neerklapbare achterbankleuning, bumpers in carrosseriekleur, ledverlichting, ABS, remassistent, TPMS bandenspanningcontrolesysteem en ESP. Voor € 11.999,- staat de Exclusive-uitvoering in de prijslijst.

'ShowTime' bij Pon Dealer

Bij Pon Dealer Naarden was het op 28 november 'ShowTime'. Sinds september maken de voormalig Avenu Autogroep-vestigingen namelijk deel uit van Pon Dealer Groep en daarom konden relaties kennismaken met het nieuwe gezicht van Pon Dealer Naarden en Hilversum. Tijdens de avond werden de nieuwste Volkswagen- en Audi-modellen gepresenteerd. Zoals de nieuwe Volkswagen Passat. Een hypermoderne auto met zuinige motoren, volop online mogelijkheden. Ook de Volkswagen Golf GTE, de Audi A3 e-tron (plug-in hybride), de Audi TT met virtual cockpit en de vernieuwde Audi A6 en elegante Audi A7 waren te bewonderen.

Fiat 500X leverbaar vanaf € 19.995

De nieuwe Fiat 500X is een Italiaanse cross-over en komt in twee versies op de markt: de 500X en 500X Cross. Laatstgenoemde heeft een meer op offroad-gebruik gericht uiterlijk en is ook met vierwielaandrijving leverbaar. De 500X staat in de prijslijst vanaf € 19.995, private leasen kan vanaf € 449 per maand. Begin 2015 staat deze auto bij de Fiat-dealer. Hij komt op de markt met een keur aan efficiënte benzine- en dieselmotoren. Voor de zakelijke rijder is hij leverbaar met 20% bijtelling.

FEESTJE? Gratis feestzaal tot 120 pers. in Bussum. Meer info 06-53319921 .

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

GARAGEBOX te huur, Naarden, Pr. Beatrixhof. € 125,- p.m. Nabij Vesting. Tel.:
06-53504070

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

SATURDAYNIGHT DINNER BINGOSHOW zaterdag 13 dec. SnookerClub Bussum. Ticketverkoop: www.dinnerbingo.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Weer volop mooie kerst-
bomen
vanaf 11 euro
www.deboerdierenruiter.nl
Muiderberg

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

12/13 DEC. 10-17 U. PRIV. GARAGE SALE PR.HENDRIKLN 23 ART DECO, RETRO, VINTAGE, DESIGN ETC. MIS DIT NIET! HEEL VEEL MOOIE KOOPJES VOOR WEINIG.

Ervaren schoonmaakster nodig? Bel dan Barbara
06-496 19 518

TE HUUR: GARAGE, nabij centrum Bussum Het Spiegel. 130 euro p/mnd 06-10399790

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 9 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Lisa, 9 euro p/u, tel.: 06-15540579

Privehuis Morosa Almere 06-54675097 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

SATURDAYNIGHT DINNER BINGOSHOW. Zaterdag 13 dec. SnookerClub Bussum. Ticketverkoop: www.dinnerbingo.nl

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- p/m. Info: 06-10397243

Last van stress of burn out? Body-and-Mind heeft een effectieve aanpak, kijk op www.body-and-mind-hilversum.nl voor meer informatie.

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Met de feestdagen verse vis op tafel? Verwen u zelf met vis van topkwaliteit. Ruime keuze aan verse vis, salades en gourmetschotels. Bestel tijdig!! Volendammer Vishandel Naarden, Kol. Verveerstr 73 Naarden. 035-6948197
www.visinnaarden.nl

T.h. mooie opsl./bedr. ruimte (140 m2 voor € 675,- p/m.) in Nederhorst den Berg. Tel.:
06-5427140

Ook dit jaar weer bij SLAGERIJ van BEMMELEN verse kalkoenen vanaf 2,5 kg., al dan niet gevuld. Fondue en gourmet, ook met wild, diverse rollades, carpaccio, tamme konijnen, hertenbiefstuk, hazenbout en heerlijke fijne vleeswaren. Kolonel Verveerstraat 69 Naarden, tel.: 035-6948850 (Wij zijn maandag 22 december de gehele dag OPEN)

Deze week:
Malse Sucadelappen;
500 gram € 4,99
Gehakt Cordon Bleu;
4 voor € 5,00
Huisgemaakte Eitje Preitje;
100 gram € 1,30
Ontbijtspek;
100 gram € 1,30
Kalfsrollade;
100 gram € 2,25
Kwaliteitsslagerij Marc Broodbakker,
Burg. J. Visserlaan 10
Naarden 035-6940045

Heerlijke jacks en gevoerde vesten voor de winter met hoge kortingen bij Outlet Store in Baarn, Laanstraat 41 (naast de Bruna). open di. - zat. van 10.00 - 17.00 uur.

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen cv-installatie-Daglichtlampen-Eigen opgang- en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos tel.: 06-51083335

Wilt u hulp van een
vrijwilliger bij u thuis?
Voor wat gezelligheid of om er samen even op uit te gaan. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

WONINGEN TE HUUR
GEVRAAGD!
Voor expats & organisaties Interhouse
Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Docent wiskunde geeft bijles 06-19057155

Schilderwerk groot of klein.
Binnen of buiten SCHILDER PMC
biedt u altijd een vrijblijvende offerte
06-53148137 34 jaar ervaring
pharskamp@hetnet.nl

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum € 50,- Goodkinds Taxiservice
06-26984855.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Vanaf 6 december verkoop kerstbomen op het marktterrein bij de fontein. Wegens 25-jarig bestaan gratis zakje bloembollen bij aankoop van een kerstboom.

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum. Meer info 06-53319921.