BussumsNieuws

8 maart 2017

BussumsNieuws 8 maart 2017


Bussums protest tegen sluiting van ziekenhuis Tergooi Blaricum

Maandag voerde 50PLUS actie. Foto: Bastiaan Miché

REGIO - Tergooi gaat het ziekenhuis in Blaricum op termijn verkopen. In Hilversum wordt een nieuw ziekenhuis gebouwd dat vanaf 2021 de acute zorg overneemt. Dat weten nog maar weinig mensen. Daarom werd er maandag actie gevoerd door tegenstanders om aan iedereen de sluitingsplannen duidelijk te maken.

Met een spandoek en flyers probeerden de actievoerders mensen duidelijk te maken dat er plannen zijn om ziekenhuis Tergooi Blaricum te sluiten. Veel automobilisten reageerden verbaasd en zien graag dat het ziekenhuis openblijft. "Met name voor m'n vrouw, maar voor mij is het ook heel belangrijk dat er een ziekenhuis in de buurt is", zo vertelt een automobilist.

Actie
De Bussumse actievoerder Arno Haye van 50PLUS (Gooise Meren) vindt dat de plannen over de sluiting goed gecommuniceerd moeten worden en dat iedereen ertegenin moet gaan. De partij is namelijk tegen een sluiting. Ze vinden dat het ziekenhuis een dermate belangrijke voorziening dat die niet verloren mag gaan. Daarnaast is de bereikbaarheid een probleem: "De A1 naar Hilversum staat altijd vast."

Steun van bewoners
En hij is niet de enige die graag ziet dat het ziekenhuis blijft in Blaricum. Inwoners verzetten zich ook tegen de plannen en flyeren mee. "Het is mijn ziekenhuis", zo stelt Sylvia Kwist. Een ander laat weten dat het een prima ziekenhuis is dat ze graag in stand gehouden ziet worden. "We willen niet naar een grote zorgfabriek in Hilversum."

Opstoppingen
De flyeractie leidde al snel tot opstoppingen en daar waren de beveiligers van Tergooi niet blij mee. Maar de actievoerders geven niet op. "We moeten met z'n allen barricades opwerpen om dit te voorkomen", aldus raadslid Arno Haye.

Toekomstplannen
Er wordt overigens nog steeds gesproken over de plannen met Tergooi. Tergooi maakte afgelopen week bekend een zorgcentrum te willen inrichten in de regio na de verkoop van de locatie in Blaricum.

Het ziekenhuis meldt dat zij de precieze invulling van de regiozorgcentra de komende maanden gaat uitwerken. Er wordt nog gekeken naar plekken. De locatie van het zorgcentrum hoeft niet per se in Blaricum te liggen, dat kan ook in de gemeenten eromheen, laat het ziekenhuis desgevraagd weten.

Naar het ziekenhuis na alarm wegens koolmonoxide

BUSSUM - Twee bewoners van de Betje Wolfflaan zijn maandagmorgen voor controle naar het ziekenhuis gebracht nadat er koolmonoxide was ontstaan in hun huis. Dat meldt de brandweer.

De bewoners ontdekten de koolmonoxide op tijd doordat hun koolmonoxidemelder begon te piepen. Ze belden meteen de brandweer.

De brandweer heeft alles doorgemeten, alles laten luchten en heeft vervolgens de CV-installatie uitgeschakeld. Deze zal moeten worden nagekeken.

De bewoners kwamen met de schrik vrij. Hoe het nu met ze gaat, is onbekend.

26

Bussumers klaagden het afgelopen jaar 879 keer over geluidsoverlast van vliegtuigen

Zeldzaam, maar niet voor lang

De koereiger. Foto: Harry de Klein

Drenthe heeft zijn Wolf en wij hebben onze Koereiger. Gehad. Van de wolf weten we het uit de krant. De koereiger komt nu pas op de proppen. Postuum, weliswaar.

Weet u het nog van een jaar of wat geleden? Toen kwamen er maar liefst een vijftal koereigers bij ons op de Hilversumse Noordermeent op bezoek. Harry de Klein maakte toen een wereldplaat van de groep, laag vliegend boven de witte Blondes de Aquitaine in de wei. Een paar maanden geleden waren er weer koereigers bij ons. Ditmaal een drietal en ten slotte slechts ééntje. Deze laatste koereiger werd door Harry nog op 21 januari vereeuwigd (zie de foto) en ik heb het dier later nog vrijwel elke dag gezien in de buurt van de molen van het Naardermeer. Ook tijdens de vorstdagen wist hij zich staande te houden door vlak bij de Galloway koeien te blijven die voor hem de grond met de poten omploegden, zodat er voor de reiger steeds wat te eten was. En een paar dagen terug kwam de melding dat er een dode koereiger was gevonden. Ook daar in de buurt. Aanvankelijk werd gedacht aan een aanrijding mat een auto of zo iets. Het dode dier (gemeld door een wandelaar) is in het bezit gekomen van Natuurmonumenten en bleek geen verwonding te hebben. Hoe dan ook, het blijft erg triest en jammer, want een dermate zeldzame vogel als de koereiger die van zover moet zijn gekomen, had beter verdiend dan opgezet in een collectie te eindigen. Net als die arme wolf uit Drenthe.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman en 19.30 u. Vesper ds. P.J. Viveen-Molenaar; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 04/03 17.30 u. Eucharistie; woe. 01/03 19.00 u. pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater; woe. 08/03 14.30 u. en 19.30 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 04/03 17.00 u. Vesper; ma. 06/03 19.30 u. Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. M.P.D. Barth en 17.00 u. ds. I. Hoornaar
*Remonstranten N-B 10.30 u. mw. E.K. Verhage-Krikke
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. A. van der Meiden
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst; do. 09/03 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig, maar tijdelijk zachter
De meteorologische lente staat op de kalender, maar stabiel lenteweer ontbreekt nog. Een zuidwestelijke stroming voert zachte, maar onstabiele lucht aan. Vrijdag krijgt een uitloper van het Azorenhogedrukgebied enige invloed. De neerslagkansen nemen tijdelijk iets af. In het weekeinde komt een lagedrukgebied dichterbij. De kans op een bui neemt dan weer iets toe.

Donderdag + vrijdag
Donderdag is het wisselend bewolkt met eerst kans op een bui. Later op de dag blijft het vrijwel droog en klaart het geleidelijk op. Vrijdag blijft het droog met wolkenvelden en af en toe zon. Op beide dagen waait een matige wind tussen zuidwest en west. De nachtelijke minima schommelen rond 4 graden. Overdag stijgt de temperatuur naar 11 à 12 graden.

Het weekeinde
Zaterdag is het wisselend bewolkt met af en toe zon en vooral later op de dag kans op een bui. Zondag neemt de buienkans weer af. Het blijft meestentijds droog met wolkenvelden met soms ook ruimte voor zonneschijn. Er waait een matige zuidwestenwind, zondag ruimend naar noordwest en iets afnemend. Het wordt zaterdag 11 à 12 graden, zondag 9 à 10 graden.

Weetje
De afgelopen winter was kouder dan de afgelopen drie winters, maar was met een gemiddelde van 3.8 graden aan de zachte kant. Het langjarig gemiddelde bedraagt 3.4 graden. Januari was koud, december en februari vrij zacht. De winter was met 160 mm neerslag tegen 200 mm normaal vrij droog. Ook was de winter met 210 uur aan de zonnige kant (normaal is 190 uur).

Een uitgelezen boek

Zinnebeelden in Nederland

Een apart en merkwaardig boek! Het bezig zijn met zinnebeelden, zoals runen, huismerken en vruchtbaarheidssymbolen, werd sibbekunde genoemd en het was populair in NSB-kringen in de jaren 30 en 40.

Het sloot aan bij de nationaal-socialistische ideeën in Duitsland. Geen wonder dat dit boek tijdens de bezetting verscheen voor de Volksche Werkgemeenschap en uitgegeven werd door de nationaal-socialistische uitgeverij Hamer te Amsterdam. Auteurs waren een Hilversumse apothekerszoon, W.F. van Heemskerck Düker (1910-1988), die ook de meeste foto's maakte, en H.J. van Houten, beiden landbouwkundig ingenieur. In het eerste deel (44 pagina's) worden de zinnebeelden en tekens uitgelegd; daarna volgen 110 pagina's speciaal papier met zwart-wit foto's, die in de loop van zeven jaar bijeengebracht zijn. Het is in najaar 1941 uitgegeven na de tentoonstelling 'Eeuwig levende teekens' en het werd enige keren herdrukt. Gebonden boek met harde kaft. Een curieus boek. Op de foto een vruchtbaarheidssymbool.

Wilt u dit boek kopen? Het
enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 8 maart zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- In TV Magazine o.a aandacht voor Internationale Vrouwendag, de vernielingen op station Naarden-Bussum, kinderen doen een flyeractie in Naarden in het 30 kilometergebied en de verkiezingen.
- In RegioHub gaat het over de actie 30 Dagen Zonder Alcohol.
- HilversumsNieuws, NH en GooiTV in gesprek met Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum.

'Burgerparticipatie is mosterd na de maaltijd'

Omwonenden overweg Comeniuslaan nog boos op gemeente

Het lange wachten is straks verleden tijd.

door Jessica de Jong

NAARDEN - De buurtbewoners die rondom de spoorwegovergang aan de Comeniuslaan wonen voelen zich nog steeds niet gehoord, laat staan serieus genomen door de gemeente Gooise Meren. Dat bleek vorige week toen Marieke Le Noble namens bewonersgroep Comeniuslaan een presentatie gaf over de gevolgen van de herinrichting van de overweg.

De hele presentatie, die goed in elkaar zat, kwam eigenlijk maanden te laat. Het besluit om de spoorbomen open te houden voor auto's is namelijk al genomen.

'Onveiligheid zit in het weggedrag van weggebruikers'

Le Noble: "De situatie wordt straks onveiliger. Waarom kiest de gemeente voor deze optie? Wij begrijpen hier niets van. De gemeente heeft veel steken laten vallen en het lijkt wel of niemand zich bewust is van de consequenties. Het wordt pijnlijk duidelijk dat men niet goed heeft opgelet. Er is met verkeerde cijfers gerekend, buren zijn niet betrokken geweest en antwoorden krijgen we niet."

Tegen het advies
Le Noble begrijpt niet dat de gemeente heeft gekozen voor de variant waarbij de overweg voor auto's toegankelijk blijft. "Dat is geheel tegen het advies van ProRail in en tegen de wens van de buurt." Het betekent dat de overweg straks spoorbomen krijgt die niet helemaal dicht zijn. De auto's moeten er namelijk wel uit kunnen rijden als er iets gebeurt. Maar dat betekent ook dat mensen die hun trein willen halen of scholieren die op tijd in de klas willen zitten nog even snel tussen de bomen door kunnen schieten.
Uit de presentatie van Marieke Le Noble bleek dat de overweg drukker en onveiliger gaat worden. Ze schetste bovendien het beeld van een gemeente die haar besluitvorming heeft gebaseerd op basis van verkeerde cijfers. Ook zou de gemeente landelijke kaders en richtlijnen naast zich neergelegd hebben.

Le Noble kan er vooral niet over uit dat de buren niet betrokken zijn bij de ingrijpende plannen. "Onbegrijpelijk, want er gaat nogal wat veranderen. Zo neemt het aantal auto's van 200 per etmaal toe met een factor 12 tot 2400 stuks." Nieuw is dat de bellen gaan rinkelen: een half uur per uur. Een puntje waar de buren niet blij mee zijn.
Overigens zullen er ook veel mensen zijn die wel achter de nieuwe plannen staan. Het lange wachten voor de spoorbomen zal straks immers verleden tijd zijn.

Omwonenden mogen wel meepraten over inrichting wegvakken

Overweg wel veilig
De gemeente zegt dat de nieuwe overweg wel veilig blijft. "Er is niets zo veilig als een overweg die bijna nooit open is en dan ook nog dubbele bomen heeft en wordt bediend vanuit Amersfoort. Maar dat wil niet zeggen dat overwegen met halve bomen onveilig zijn. Integendeel. Dat kan prima met halve bomen en een goede weginrichting. De mogelijke onveiligheid zit hem in het weggedrag van weggebruikers die toch nog even voorlangs willen glippen. De weg aanpassen voor dubbele bomen gaat ons te ver. Dat heeft consequenties voor de totale verkeersafwikkeling. Wij willen er nu niet één overweg uitlichten."
Vanuit Gooise Meren is er wel begrip voor de gepikeerde omwonenden. "Het is nu superrustig en overzichtelijk en dat willen ze zo houden. Ik weet dat er ook bewoners zijn die er anders over denken en juist de overweg voor autoverkeer open willen houden."

Het is alweer het zoveelste akkefietje tussen buren en gemeente. Het wil maar niet zo vlotten met de burgerparticipatie. In dit geval bleek eerder al dat ook de raadsleden niet mee mochten praten. Dat voorval met wethouder Marleen Sanderse berustte op een ongelukkige formulering en zij ging daarvoor door het stof.
Toch is het bijna onbegrijpelijk dat het college, dat de mond zo vol heeft van burgerparticipatie, de omwonenden nu pas de gelegenheid geeft om van zich te laten horen. Want ook al gaat ProRail over de inrichting, even de omwonenden op de hoogte brengen lijkt een kleine moeite.

Wel meepraten
De woordvoerder vertelt waarom er geen burgerparticipatie is geweest: "Het wegregime is onveranderd gelaten en dat hebben we ProRail laten weten. Het college achtte het geen goede zaak er nu één weggedeelte uit te lichten, omdat dit consequenties heeft voor de overige verkeersafwikkeling in Bussum en Naarden." De gemeente heeft overigens wel bijeenkomsten met omwonenden gepland zodat ze kunnen meepraten over de inrichting van de wegvakken die naar de overwegen leiden.

Lokale partijen vormen samen front tegen gemeentefusie

REGIO - Na het verzet van bewoners tegen de fusie komt er nu ook een groot front van de lokale partijen tegen de herindeling.

De twintig lokale politieke partijen van de regio maken zich grote zorgen over de fusiedrift van de provincie Noord-Holland. Ze slaan de handen ineen om de fusie een halt toe te roepen. De partijen zullen in de gemeenteraden een aantal moties indienen om 'de regie aan de gemeenten en bewoners terug te geven', zo hebben ze afgelopen week bekendgemaakt.

Namens Gooise Meren doen Fractie-Kruyt, Fractie-Vlaanderen, Gewoon GooiseMeren, Hart voor BNM en de GOP mee. Maar ook andere vooraanstaande lokale partijen hebben zich aangesloten, zoals de Weesper Stadspartij (WSP), Leefbaar Hilversum, Dorpsbelangen Huizen, Hart voor Blaricum en Larens Behoud. Deze laatste voerde de afgelopen weken met het ophangen van posters op verkiezingsborden al actie tegen de fusieplannen voor de regio van de provincie Noord-Holland.

Buitenspel gezet
De provincie wil graag binnen twee tot drie jaar maximaal drie gemeenten in de regio. De lokale partijen stellen dat het proces zo is ingericht dat voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 wordt vastgelegd hoe de herindeling eruit komt te zien.

Ze vinden dat de provincie daarmee voorbijgaat aan het regeerakkoord en het eigen coalitieakkoord: "Herindeling moet op voldoende draagvlak van onderaf kunnen rekenen."

Ongehoord
Het steekt de partijen dat de fusie van bovenaf wordt opgedrongen. "Je hoort nu iedereen in verkiezingstijd zeggen dat vooral burgers gehoord moeten worden, hier wordt gewoon iets vanuit de provincie opgedrongen. Dat is ongehoord in deze tijd", zegt Alette van Zandbergen van De Lokale Partij (Wijdemeren).

Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM (Gooise Meren) deelt dat punt. "Gemeenten weten zelf wel wat het beste voor hen is en voor de inwoners", zo betoogt ze.

De lokale partijen gaan de komende tijd dus meerdere moties indienen in de gemeenteraden. Munneke Smeets: "Dat is een helder signaal. Daar kan de provincie niet omheen. We hopen dat dat ze doet besluiten om de herindelingsprocedure stop te zetten."

Niet parkeren voor de Koekoeklaan

Foto: Gemeente Gooise Meren

BUSSUM - Het gebeurt steeds vaker dat de voorzijde van winkelcentrum Koekoeklaan geblokkeerd wordt door fietsen en scooters. De gemeente heeft daarom een groot wit kruis op de stoep aangebracht. Dit moet voorkomen dat iedereen zijn fiets of scooter op de stoep neerzet en de ingang blokkeert. Overigens is er aan de achterkant, bij de parkeerplaatsen, ook een probleem met fietsen. Daar zorgen de vele winkelwagentjes er regelmatig voor dat de fietsenrekken geblokkeerd zijn. Zo kunnen fietsers ook niet op de aangewezen plek hun stalen ros kwijt.

Susanne de Raaij

Ondernemer, woont in Bussum sinds 2010, 49 jaar

Je houdt je bezig met gezonde voeding? Wat is de grootse mythe over gezond eten?
"Dat eten zonder dat je er op kauwt, gezond is."

Wat moeten we dan echt laten staan?
"'Hap slik weg eten', sterk bewerkte voeding, alles wat enkel vulling is."

Wat is er leuk aan wonen in Bussum?
"Een dynamische samenstelling van de bevolking, jong en oud, ondernemers en vakmensen, gevarieerde natuur, goede scholen en sportfaciliteiten."

Wat zou er anders kunnen in Bussum?
"Het centrum autovrij, aandacht voor een gezellig centrum waar je graag komt winkelen en eten."

Op wie of waarop ben je trots?
"Mijn drie dochters."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik al vanaf mijn twaalfde dagelijks werk, mijn eigen geld verdien."

Hobby's?
"Sporten, paardrijden op mijn IJslander, zeilen, hockeyen en discussiëren over lifestyle."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'De Greppel' van Herman Koch en tijdschriften: Uitzicht en IJP."

Een dag als burgemeester, wat doe je?
"Een paar zaken: flora en fauna, de bijen worden ernstig bedreigd, ontsluiten van meer wildebloemenstroken/velden. Veiligheid, op een aantal plaatsen in kinderrijk Bussum weinig overzicht. Graag pak ik dan ook een aantal kruispunten en overgangen aan. En ik vind de bibliotheek onmisbaar, die mag nooit weg."

Tot slot, jouw ideale dag?
"Ontwaken, kinderen kruipen bij me, samen ontbijten, naar school en praatje ouders, werken, lunchtijd = paardrijtijd, werken, kinderen halen, samen koken en eten. 's Avonds sporten, film of werken."

Vandalen slopen niet alleen ramen, ook de stationsklok

Geen beelden, getuigen gezocht

De kapotte klok hangt aan de kant van Naarden. Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM - Behalve de vijf grote glas-in-lood-ramen hebben vandalen afgelopen week eveneens de monumentale klok van station Naarden-Bussum gesloopt. Dat laat ProRail weten.

De vernielde klok werd opgemerkt toen medewerkers van de spoorbeheerder de afgelopen week de kapotte ramen bekeken. "We kunnen nu wel concluderen dat het het werk van vandalen was", vertelt een woordvoerder. "We hadden nog het vermoeden dat de ramen kapot hadden kunnen gaan door de storm van afgelopen week, maar we weten nu helaas beter."

Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar het voorval, maar of de daders opgespoord kunnen worden is maar de vraag. "We hebben helaas geen camerabeelden van het voorval. We hebben nu aangifte gedaan van de vernieling. We hopen dat er mensen zijn die wat gezien hebben en zich melden bij de politie."

Cultuurbarbaren
Chris Leenders van de Historische Kring Bussum en kenner van het station spreekt van cultuurbarbaren. "Het is echt een uniek stuk, ontworpen in kubistische expressionistische stijl. Alles is vierkant, behalve de klok. Het is het enige ronde object in het stationsgebouw."

"De klok is speciaal ontworpen door ir. Schelling en was eigenlijk bedoeld voor het station in Sittard. Omdat Bussum eerder klaar was, namelijk in 1926, zijn de twee klokken hier geplaatst. Eén aan de kant van de Vlietlaan voor de mensen uit Bussum en één aan de kant waar nu de fietsenstalling is voor de mensen uit Naarden." Het Prins Hendrikkwartier was er nog niet, dus daarom hangt er bij de hoofdingang ook geen klok. Leenders zegt dat de waarde van de klok niet in geld uit te drukken is. "Er zijn maar heel weinig van deze art-decoklokken."

Verkeerd adres doorgegeven bij brand

BUSSUM - Er werd zaterdagmorgen groot alarm geslagen vanwege een woningbrand aan de Brinklaan in Bussum. De brandweer was al snel met een paar wagens ter plaatse, maar bleek totaal verkeerd: ze moesten naar de Brinkweg in Hilversum.

Dat foutje bleek gemaakt door de meldster van de woningbrand, een bewoonster van de Brinkweg in Hilversum dus.

Oude adres
De vrouw was zo geschrokken van de brand dat ze per ongeluk haar oude adres aan de Brinklaan in Bussum had opgegeven. De brandweer kon dus rechtsomkeert.
De woningbrand aan de Brinkweg in Hilversum, het goede adres, bleek overigens wel mee te vallen en was snel onder controle.

Flink geschrokken
Ambulancepersoneel heeft de geschrokken ex-Bussumse ter plekke nagekeken. Ze hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

95 clubs in de race voor Rabo clubkasgeld

REGIO - 95 sport-, cultuur- en natuurverenigingen en -stichtingen doen mee aan de Clubkas Campagne van Rabobank Gooi en Vechtstreek.

Met die actie ondersteunt de bank het verenigingsleven in Gooi en de Vechtstreek. Er is in totaal 75.000 euro in kas om te verdelen. Dat verdelen gebeurt aan de hand van stemmen, waarvoor veel clubs nu al ludieke acties organiseren om zo veel mogelijk Rabo-leden te enthousiasmeren om op hun club te stemmen. De stemperiode loopt nog tot en met 22 maart.

Een club kan maximaal 2000 euro ontvangen. Voor de meest originele stemacties keert de Rabobank nog eens zes keer 1000 euro uit. De winnaars worden op 6 april bekendgemaakt.

Camera's bij cafés vaak stuk

BUSSUM - De camera's rond de Bussumse cafés aan de Generaal de la Reijlaan en de Vlietlaan hebben de afgelopen jaren meerdere keren voor langere tijd niet gewerkt. Dat erkent de gemeente na vragen van de GOP.

De camera's werden enkele jaren geleden als proef opgehangen. Dat gebeurde met het doel om het horecatoezicht te verbeteren en daarmee de veiligheid te vergroten. De camera's maakten zowel op vrijdag als zaterdag, tijdens de openingstijden van de kroegen, doorlopend opnames. Nu blijkt dat de camera's vaak te kampen hebben gehad met technische storingen.

De camera's werken al meer dan een jaar niet meer, maar dat heeft te maken met het aflopen van de proef. De proef duurde tot afgelopen jaar. De resultaten worden momenteel geëvalueerd. Daarover wordt volgende maand meer bekendgemaakt.

Parkeerdek oplossing voor Bussum-Zuid?

BUSSUM - De gemeente denkt dat met een extra parkeerdek de parkeerproblemen op station Bussum-Zuid opgelost kunnen worden.

Parken bij het station is een drama; het staat er altijd vol. Anderhalf jaar geleden kwamen er extra plekken bij, maar dat blijkt niet voldoende. Er wordt nu dus gedacht over een dubbellaags parkeerdek, ofwel een extra parkeerdek.
Op korte termijn komt er een bord om aandacht te vragen voor foutparkeren.

'We zijn meer dan een hospice alleen, we bieden ook respijtzorg'

Eerste gasten van het C'est La Vie-Huis zijn inmiddels gearriveerd

Veel belangstelling al tijdens de officiële opening. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

NAARDEN - "Alleen maar enthousiaste reacties", vertelt Marina Bol, mede-initiatiefneemster en eigenaar van het C'est La Vie-Huis in Naarden. Afgelopen zaterdag was de opening van dit bijnathuishuis voor ongeneeslijk zieken."

Een stichting

Het C'est La Vie-Huis is ondergebracht in een stichting die ook een ANBI-status heeft. De initiatiefnemers ontvangen subsidie vanuit de overheid en de zorgverzekeraar en er geldt ook een eigen bijdrage die in hoogte kan verschillen. Ze zijn geen particuliere instelling en hebben geen winstoogmerk. Ze vinden dat het financiële stuk geen belemmering mag vormen voor hun gasten.

Ze hadden wel veel aanloop verwacht, Marina en haar zakelijk partner Margot de Bekker, maar het bezoekersaantal van rond de 700 was ook voor hen overweldigend. Het was een eerste kennismaking voor geïnteresseerden. Een dag daarvoor hadden familie, vrienden en relaties al een rondleiding gekregen in het verbouwde pand aan de Rijksweg in Naarden. Wethouder Marleen Sanderse verrichtte in de middag de officiële opening.

'Mensen moesten eerst uitwijken naar bijvoorbeeld Hilversum'

Inmiddels hebben ze ook de eerste twee gasten mogen ontvangen. Afgelopen maandag werd iemand vanuit het Naarderheim overgebracht en gisteren kwam de tweede gast via Tergooi. Marina: "Een huis als het C'est La Vie-Huis was er in de gemeente nog niet. Mensen moesten uitwijken naar Hilversum of andere plaatsen. Nu is er dus een plek in de eigen gemeente waar mensen hun laatste weken in een fijne sfeer kunnen doorbrengen." Marina laat ondertussen zien hoe de verschillende gastenkamers waar de ongeneeslijk zieke mensen verblijven, het zijn er in totaal acht, eruitzien. Ze zijn nog het best te omschrijven als een 'gewone huiskamer', met als extra een comfortabel bed. "Mensen moeten zich welkom voelen. Daarom zorgen we niet alleen voor een fijne sfeer en omgeving, maar proberen we ook zo veel mogelijk dingen samen met onze gasten te doen die voor hen nog de moeite waard zijn. Een wandeling door de Vesting bijvoorbeeld, maar ook een gezamenlijk etentje met de hele familie." 'Rust, warmte en geen zorgen' is het credo. De komende weken staan voor het team van vrijwilligers en verpleegkundigen in het teken van opstarten. Met een maximum van vier gasten voor de eerste paar weken kunnen ze goed proefdraaien en kijken waar de verbeterpunten zitten.

24 uurszorg
De zorg wordt verleend door Buurtzorg en bestaat uit een team van 10 vaste verpleegkundigen en een nachtploeg. Daar omheen is er nog een schil van 60 vrijwilligers. Die zijn in de afgelopen periode allemaal opgeleid. Als het allemaal loopt zoals Marina en Margot verwachten zal het team van vrijwilligers nog groter worden. "Ik verwacht dat we in de toekomst richting de 100 zullen gaan", aldus Marina. Met een maximum van acht kamers is er bewust gekozen voor kleinschaligheid, juist om de huiselijke sfeer en de persoonlijke aandacht te borgen. "We zijn meer dan een hospice. We bieden bijvoorbeeld ook respijtzorg waarmee we mantelzorgers gedurende een periode kunnen ontlasten." Degene die zorg nodig heeft verblijft dan een tijdje in het C'est La Vie-Huis. "We nemen onze gasten en hun mantelzorgers ook veel uit handen." Als voorbeeld noemt Marina het indienen van zorgdeclaraties. Dat verloopt via Buurtzorg.

'Ik verwacht dat we in de toekomst richting 100 vrijwilligers gaan'

Flinke verbouwing
In het C'est La Vie-Huis was eerder jarenlang een notariskantoor gevestigd. Er moest dus flink intern verbouwd worden om het kantoorpand om te turnen tot een gezellig en warm thuis en ook buiten is een zitje gecreëerd. Begin september begonnen ze met de verbouwing en zaken als een rieten plafond moesten worden verwijderd. Maar alle moeite is niet voor niets geweest volgens de dames. "We zijn blij dat het klaar is en zijn ook heel blij met het resultaat. Het is zo veel mooier dan gedacht en gehoopt."

'Goois rebels meisje' Iris wil naar Expeditie Robinson

Koffiemelk of kokosnoot? Dan weet iris het wel. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Stem jij Iris Esman Expeditie Robinson in? De Bussumse heeft zich aangemeld als kandidaat voor het bekende televisieprogramma.

Voor het eerst sinds 2009 doen in het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson weer onbekende Nederlanders mee. In totaal mogen vier 'onbekenden' hun opwachting maken, naast de gebruikelijke groep celebs. Op de site kunnen potentiële burgerdeelnemers een profiel aanmaken en vervolgens stemmen verzamelen.
Tijdens een castingdag begin april worden uit 100 burgerdeelnemers (50 die de meeste stemmen kregen en eenzelfde aantal dat door de productie wordt geselecteerd) vier kandidaten gekozen. Welke BN'ers meedoen wordt later bekendgemaakt.

Iris droomt er al jaren van om mee te doen aan het survivalprogramma op een prachtig eiland. "Vorig jaar ben ik alleen op vakantie geweest in Thailand en heb ik diverse eilanden bezocht. Ik weet dus hoe dat is." Iris omschrijft zichzelf als een sportieve, Gooise rebel met een winnaarsmentaliteit. Ze fitnesst veel en spreekt graag af met vrienden. "Ik denk dat ik op het eiland vooral het gezellige type ben. Ik wil iedereen aan het lachen maken."

In het dagelijks leven werkt de 22-jarige Iris bij Heerlijk Waar aan de Huizerweg. Dit doet ze in afwachting van haar nieuwe studie die komende september van start gaat. "Ik ga culturele antropologie en ontwikkelingssociologie aan de VU in Amsterdam studeren. Ik woon nu nog bij mijn ouders, dus het is het perfecte moment om te gaan."
Iris wil heel graag meedoen. Stemmen op haar kan via expeditierobinson.nl.

Fred Ahrens (91) stopt bij Het Ruime Sop

Foto: Het Ruime Sop

BUSSUM - Fred Ahrens heeft op 91-jarige leeftijd besloten te stoppen bij shantykoor Het Ruime Sop vanwege medische redenen. De bariton maakte sinds de oprichting in 2005 deel uit van het koor. Hans Last van het koor vertelt: "Fred is het bewijs dat leeftijd niets zegt. Hij zong alle liedjes, die de zangers uit hun hoofd moeten leren, moeiteloos mee. Fred zong jaren met plezier en enthousiasme, maar vooral de onderlinge contacten waren erg belangrijk voor hem. Het was een heerlijke ontspanning voor hem naast de zorg voor zijn zieke vrouw." Op de foto staat Fred Ahrens links.

BFC walst over NVC heen

BUSSUM - Zonder zelf echt groots te spelen heeft BFC een afgetekende zege geboekt op buurman NVC. De Bussumers waren met 7-2 heer en meester.

BFC had alleen voor rust problemen met NVC. Zoals vaker startte BFC voortvarend en kwam al snel op een voorsprong. Na een snelle aanval kon Dylan Horn ervoor zorgen dat Tjerk Posthuma kon scoren. NVC zette daarna al snel druk om wat terug te kunnen doen. Dat lukte ook: na geklungel door de Bussumse achterhoede kon NVC scoren.

BFC opende daarna weer de jacht op een voorsprong, maar was vaak te gehaast en maakte nog weleens de verkeerde keuzes. Na net wat meer dan een half uur voetballen strafte BFC een foute doeltrap van NVC af: de bal kwam voor de voeten van Tjerk Posthuma die eerst nog tegen de keeper aan schoot, maar vervolgens Olivier Blaauw wel zag scoren. Na een paar goede kansen werd het voor rust nog 3-1 door een doelpunt van aanvoerder Dico Knevel.

BFC loopt na rust weg
Na rust bleek BFC al snel veel sterker van NVC. BFC kreeg veel kansen en kon zonder al te veel problemen verder weglopen. Doelpunten van Dico Knevel, Olivier Blaauw en Tjerk Posthuma (2x) zorgden voor een afgetekende zege. BFC had nog meer kunnen scoren, maar rondde af en toe slecht af.

BFC staat nog steeds tweede. Komend weekend spelen de Bussumers tegen de nog ongeslagen koploper Pancratius.

Mevrouw bracht vroeger zelf de bloemen bij 60-jarigehuwelijken

Echtpaar Koning trouwde 60 jaar geleden

Meneer en mevrouw Koning.

BUSSUM - De 86-jarige Marianne en 91-jarige Rob Koning waren afgelopen donderdag zestig jaar geleden getrouwd. Helaas kon het feest niet groots gevierd worden omdat meneer in slechte gezondheid verkeert. Hun dochter Renée laat weten dat het stel al 47 jaar aan de Koningslaan woont. Veel mensen zullen mevrouw kennen omdat zij zich jarenlang met hart en ziel voor Bussum heeft ingezet.

Het echtpaar kende elkaar al in hun kindertijd, omdat beide families bevriend waren. Marianne werd geboren in het voormalige Nederlands-Indië en kwam na de oorlog, rond 1961, in Naarden wonen. Meneer kwam uit Baarn en voer voor de Koninklijke Java China Pakketvaart en had als standplaats Singapore. Het stel heeft lange tijd verschillende woonplaatsen gehad; ze gingen op en neer tussen Singapore, Bussum, Hong Kong en Loosdrecht.
Marianne zat 12 jaar in de gemeenteraad en was 12 jaar wethouder in Bussum. Als locoburgemeester bracht ze regelmatig bezoekjes aan echtparen die 60 jaar getrouwd waren. De VVD'er heeft daar nog een heel plakboek vol van. Volgens haar dochter stond ze aan de basis van de vernieuwingen van het centrum van Bussum en de Hilversumse Meent. Ze ontving een koninklijk lintje. Na haar pensioen hield mevrouw Koning zich nog 8 jaar bezig met ouderenbeleid in de Provinciale Staten. Ze was altijd heel lokaal betrokken en zat ook in veel besturen.
Meneer ging 'aan wal' rond 1960 waar hij werkte voor rederij het Scheepvaarthuis en Nedlloyd Rotterdam tot zijn pensioen. Hij heeft 20 jaar gevaren en deed daarna 'bemanningszaken. Hij heeft veel van de wereld gezien. Zoals hij zelf altijd zegt: "Je hoeft mij niet te vragen waar ik allemaal ben geweest. Ik ben overal geweest, behalve in Rusland."

Kinderfestival kan flink wat vrijwilligers gebruiken

BUSSUM - De voorbereidingen voor het jaarlijkse Kinderfestival zijn alweer in volle gang en de organisatie is naarstig op zoek naar vrijwilligers.

Al voor de 33ste keer wordt dit spektakel in Bussum gehouden en nog steeds draait het festival volledig op vrijwilligers. Elk kind vanaf vier jaar is welkom om in de zomervakantie lekker te komen ravotten, hutten te bouwen, te sporten en te zwemmen. De locatie en data zijn ook al bekend: van 24 juli tot en met 4 augustus is de hei achter zwembad De Zandzee de place to be. Meer informatie is te vinden op www.kinderfestival.com.

Bijzondere stenen voor Bensdorp gezocht

BUSSUM - Het geplande Bensdorp-complex krijgt mogelijk een muur van gevelstenen van gesloopte panden uit Bussum.

De plannen moeten nog verder uitgewerkt worden door de Historische Kring en ook de architect moet nog bekijken wat de mogelijkheden zijn. Maar als alles doorgaat krijgt ook Bussum een gedenkmuur voor gesloopte panden. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld stenen uit de periode rond 1900. Er zijn al heel wat van dergelijke stenen in het bezit van de Historische Kring, maar bijzondere gevelstenen, eerste stenen, een aparte hoeksteen of gedenkstenen van panden van Bussum zijn ook welkom. Wie meer informatie wil kan contact opnemen met hist.kring.bussum@planet.nl.

Inschrijving Kindertuinen

BUSSUM - Kinderen uit de groepen 5, 6 of 7 die graag een eigen moestuintje willen bijhouden kunnen zich op zaterdag 18 maart weer melden. Dan start de inschrijving.

Wie zich persoonlijk inschrijft tussen 10.00 en 12.00 uur op het complex van de Kindertuinen aan de Huizerweg in Bussum maakt de meeste kans op een tuintje. De 154 kinderen voor wie uiteindelijk plek is kunnen vanaf begin april tot half september elke week een uurtje tuinieren.

Een inschrijfformulier en uitgebreide informatie is beschikbaar via scholen en op www.mijnkindertuin.nl.

HCAW succesvol in oefen- campagne

BUSSUM - HCAW honkbalt weer. De Bussumse hoofdklasser heeft afgelopen weekend haar eerste oefenduel gespeeld: er werd met 2-1 gewonnen van overgangsklasser RCH-Pinguïns.

HCAW speelt de komende weken meer oefenduels. Komend weekend speelt de ploeg twee keer tegen Curaçao Neptunus: zaterdag om twee uur op de heuvel van de Bussumse club, een dag later gaat HCAW naar Amsterdam.

De weken daarna speelt HCAW nog tegen haar beloftenteam, tegen Hoofddorp Pioniers, DSS en De Hazenkamp en houdt als vanouds weer het eigen honkbalevenement waarbij het speelt tegen L&D Amsterdam Pirates en Hoofddorp Pioniers.

De hoofdklasse start voor HCAW op 13 april.

Voorleesmeiden gaan naar provinciale ronde

Fleur, de burgemeester en Demi. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - Demi Pappot van De Fontein en Fleur Buitenhuis van het Erfgooiers College hebben zich namens de Gooi en Vechtstreek geplaatst voor de provinciale finale van voorleeswedstrijd Read2me.

De regionale finale was zaterdag in de bibliotheek in Bussum. Demi last voor uit het boek 'Wraak' van Daniëlle Bakhuis. "Ze wist het publiek op bijzondere wijze te boeien en gebruikte haar toneelervaring. " Fleur werd door de jury geprezen voor haar boeiende vertelstem. Ze las voor uit 'In een Sluier Gevangen'. Demi en Fleur lezen op 5 april voor in Amsterdam in de provinciale finale.

Marc Mistou blijft nuchter en geniet gewoon van zijn sport

EK-deelname en jongste speler van Heren 1 Rugby Club 't Gooi

Marc Mistou eerder in actie tegen Hilversum. Foto: Dennis van de Sande

NAARDEN - Net 18 jaar oud is hij, Marc Mistou en daarmee de jongste speler in het Heren 1-team van de Naardense Rugby Club 't Gooi. Afgelopen vrijdag stond een oefenwedstrijd voor de EK op het programma. Marc was uit voorzorg vanwege een lichte blessure niet opgesteld.

Volgens een woordvoerder van de club is hij 'the rising star' in het Heren 1-team. Marc vindt dat natuurlijk wel leuk om te horen, maar hij blijft er nuchter onder. Hij wil gewoon goed rugbyen. Net als toen hij geselecteerd werd voor deelname aan het EK in Portugal vorig jaar. Toen kwam hij voor Nederland uit in Oranje U18. Onder zijn aanvoerderschap behaalde ze een mooie tweede plek. De kans dat hij ook dit jaar, nu met Oranje U20, mee mag naar de EK is groot.

Leiderschap
Marc staat bekend om zijn leiderschapskwaliteiten en zijn spelinzicht. Die heeft hij ook nodig voor zijn positie in het veld. Als soort van spelverdeler, fly-half in rugbytermen, moet hij zijn team tijdens het spel aansturen.

Sinds de tweede helft is het Heren 1-team
nog ongeslagen

"Ik vond het wel lastig in het begin. Ik moest echt mijn plek zoeken. Mijn teamgenoten van Heren 1 hebben toch meer ervaring." Die stap van aanvoerder naar jongste speler in het veld voelde dan ook wat raar voor hem. Maar inmiddels heeft hij de eerste helft van de competitie achter de rug en sinds de start van de tweede helft is het team nog ongeslagen. Dat ze gaan voor een van de hoogste plaatsen in de ereklasse mag geen verrassing zijn. Marc schat hun kansen ook wel hoog in. "We staan nu tweede of derde en hebben nog wat wedstrijden in te halen. We gaan voor een plek in de finale en als je daar in staat dan wil je natuurlijk winnen." Daar hebben ze nog wel even de tijd voor: de finale is rond half mei.

Meer talenten

Naast Marc Mistou lopen er nog meer talentvolle spelers rond op het veld van de Naardense Rugby Club 't Gooi. Dit jaar leveren zij ook drie spelers aan de selectie van Oranje U18. Nick Hansen, Felix Wegewijs en Noah de Wild staan in de voorselectie. Als ze geselecteerd worden spelen ze tijdens het EK in Frankrijk van 6 tot 16 april 2017.
Het EK U20 vindt plaats in Roemenië van 23 maart tot 2 april.

Zo'n 2 à 3 uur voor aanvang
Terug naar de oefenwedstrijd van vorige week. Zoals altijd start hij zo'n twee à drie uur voor de wedstrijd met zijn voorbereiding. Die korte aanloop heeft hij nodig naar eigen zeggen. "Anders ga ik veel te veel stressen en het is belangrijk om rustig te blijven."

'Je moet blijven nadenken. Dat is het mooie aan rugby'

In de uren daarvoor is hij ook vaak nog met school bezig. Als eerstejaars student bouwkunde aan de TU Delft heeft hij die tijd ook hard nodig. "Ik begin vaak met het opschrijven van mijn doelen in de wedstrijd. Dan ga ik erheen, omkleden en dan doen we het laatste deel van de voorbereiding gezamenlijk als team." En dan gaat het los. De harde strijd. "Het is inderdaad een harde strijd," beaamt Marc, "maar wel sportief. Het is competitief en je moet fysiek en mentaal fit zijn." Juist omdat het zo'n fysieke contactsport is moet je je hoofd koel houden. Je moet blijven nadenken. Dat is voor Marc ook het mooie aan rugby. "Het is het totaalplaatje van de sport. Het respect voor elkaar en de tegenstander, de waardigheid."

Ambities
Als je naar zijn ambities ten aanzien van het rugby vraagt reageert hij in eerste instantie terughoudend. "Dat is lastig, je weet nooit wat er op je pad komt." En dan heeft hij natuurlijk ook nog zijn studie. Vorig jaar zomer verhuisden twee van zijn teamgenoten naar een club in Frankrijk. "Dat zou ik ook wel willen. En als dat moment komt dan ga je ook serieus nadenken over die keuze, ook ten aanzien van school."

De TU Delf geeft Marc wel de ruimte om zijn studie te combineren met zijn sportieve ambities. Dat moet ook wel, want hij staat vijf keer in de week op het veld. Vier keer in de week traint hij, waarvan drie keer in Amsterdam. Op zaterdag volgen dan de wedstrijden. Een pittige combi, maar volgens Marc gaat het goed.

SDO houdt droom levend met zege tegen Alverna

Vreugde bij de spelers van SDO. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - SDO mag nog steeds dromen van deelname aan de play-offs om te kunnen promoveren naar de derde divisie. De Bussumse hoofdklasser heeft nog alle kans op de periodetitel en hoeft nog maar twee zeges te boeken. Afgelopen weekend deed de ploeg wat het moest doen: er werd met 2-3 gewonnen van Alverna.

SDO moest wel hard werken voor de punten. De Bussumers startten zwak. Alverna was feller op de bal, maar kon geen kansen creëren. SDO deed dat wel en kwam al vroeg op voorsprong. Veirano Slager schoot op doel, Maikel van Latum onderschepte de afgeslagen bal en opende de score voor SDO. Daarna vergat SDO echter door te drukken en kon Alverna komen. Dat leverde snel de 1-1 op.

Na de rust werd de druk op de goal van de tegenstander steeds groter. Toch duurde het lang voordat dat ook doelpunten opleverde van de Bussumers. Pas vlak voor de slotfase kon Maikel van Latum na een foutje van Alverna SDO weer op voorsprong zetten. Maar ook nu kwam de tegenstander weer terug. SDO kon op het laatst moment toch nog de zege zekerstellen: een vrije trap van Mike van 't Land was onhoudbaar voor de Alverna-keeper.
SDO staat na afgelopen weekend op een knappe zevende plaats, maar zal zich druk moeten maken om de periodestand. Met nog twee duels te gaan, op 30 maart en op 17 april, heeft SDO nog kans op de periodetitel. SDO staat dan nog wel tweede achter ADO'20, maar doordat de Heemskerkers de eerste periode al wonnen zou de tweede periodetitel bij deze stand aan SDO worden toegekend en mogen de Bussumers komend voorjaar dus een gooi doen naar de derde divisie.

10-jarige Fabian beleeft schrijvers-debuut met twee korte verhalen

Hij schreef in het boek Het KLEINTJE Schoolalfabet over Feest en Lol trappen

Fabian schreef zijn verhalen helemaal zelf. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

BUSSUM - Met twee pagina's in het onlangs verschenen boek 'Het KLEINTJE Schoolalfabet' heeft de 10-jarige Fabian uit Bussum zijn schrijfdebuut gemaakt.

Trots legt hij het boek op tafel. "Ik heb er nog maar één, de rest heb ik weggegeven aan familie en ik heb er nog één voor mijn juf. Zelfs mijn moeder heeft geen exemplaar", bekent hij. Dit exemplaar kon hij in ieder geval afgelopen maandag op school laten zien. Voor veel van zijn klasgenootjes zal het een grote verrassing zijn geweest dat ze een auteur in de klas hebben. Op school waren eigenlijk alleen zijn leraren op de hoogte. "Ik dacht ik houd het geheim, als het boek er dan is kan ik er een verhaal over vertellen", klinkt het nuchter uit de mond van de leerling van de Gooilandschool.

Het idool van Fabian is de wereldberoemde dj Martin Garrix

Geen schrijver, maar dj
Ongeveer een half jaar geleden begon het avontuur voor Fabian en nog 60 andere jonge kids uit de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool. Fabian koos zijn twee letters uit het alfabet - de F en de L - en schreef daar een verhaaltje over. Hij had ook al meteen een idee waarover hij zou schrijven: Feest en Lol trappen. Terwijl hij verder praat zoekt hij de pagina's op waar zijn verhaaltjes staan. Behalve twee verhalen mochten de jonge auteurs ook een vraag stellen aan hun favoriete BN'er. Fabian, die een toekomst als beroemde dj wel ziet zitten, koos voor M
artin Garrix, die vorig jaar werd verkozen tot beste dj ter wereld.

Helemaal op eigen kracht
Ondanks dat Fabian geen ambities heeft om later schrijver te worden vond hij het wel heel erg leuk om mee te mogen doen. "Omdat ik over iets mocht schrijven dat ik leuk vond om te doen, heb ik meegedaan." Aangezien hij al een idee had waarover hij wilde schrijven, ging hij ook meteen aan de slag. Een paar keer had hij last van een writer's block. Dan schakelde hij even zijn moeder in, maar eigenlijk kon hij altijd wel op eigen kracht weer verder. Fabian heeft het boek nu een paar dagen in huis en een aantal verhalen van andere kinderen heeft hij al gelezen. Een van de verhalen die hij in ieder geval leuk vond om te lezen was een verhaal over juffen en meesters. Verder leest hij vooral spannende boeken en grappige boeken, zoals de serie 'Het leven van een loser'. Een van zijn favoriete schrijvers is bovendien Jacques Vriens. Die schreef het boek 'Achtste-groepers huilen niet'. Behalve alle verhalen van de jonge auteurs staat in zo'n 20 hoofdstukken ook een vraag aan een BN'er. Zoals Mirjam Oldenhave (schreef o.a. Mees Kees), Paul van Loon, Maurits Groen (de duurzaamste man van Nederland), Margritte Kalverboer (de kinderombudsvrouw) en Naomi van As, wereld- en olympisch kampioene hockey.

Een feestje
De uitgever, Richard van der Lee, vond het echt een feestje om met de jonge kinderen samen te werken. "Ze zijn heel puur, dat zie je aan de teksten. Het was heel bijzonder om te doen." Dat zijn eigen drie dochters hebben meegeschreven was ook wel bijzonder. Sterker nog, het idee om een boek met kinderen te schrijven ontstond omdat zij graag een keer wilden meeschrijven aan een van zijn boeken.
In totaal bestaat 'Het KLEINTJE Schoolalfabet' uit 26 hoofdstukken, met alle letters van het alfabet als kapstok.

Er komen onderwerpen als wereldoriëntatie, vrienden, dyslexie en pesten aan bod. De 60 kinderen hebben allemaal een bijdrage geleverd door de tekst te schrijven of door een tekening te maken.

Bomenkap is startsein bouwplannen Stork-terrein

Nieuwbouw basisschool Godelinde snel aan de beurt

Tuinmannen aan de slag op het terrein. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

NAARDEN - Eindelijk is het dan zover. De voorbereidingen voor de bouwplannen op het Stork-terrein zijn deze week gestart. Eerste wapenfeit is het kappen van een aantal bomen op een klein deel van de grond en het verwijderen van ander groen. Daarna is de nieuwbouw van de Godelindeschool aan de beurt.

Het nieuwbouwplan omhelst een flink aantal panden en locaties rondom de rotonde bij de Amsterdamsestraatweg in Naarden, ter hoogte van de Godelindeweg.

Na jaren van geharrewar gaat er eindelijk gebouwd worden

Hier staat ook de basisschool Godelinde. Deze school krijgt nieuwbouw aan de zijkant van het huidige onderkomen. Daarmee krijgt de school uitbreiding richting de Amersfoortsestraatweg.

Schooljaar 2018/2019
Als alles volgens planning verloopt is dat deel van het plan voor de start van het schooljaar 2018/2019 gereed en is de huisvesting voor de leerlingen, die nu nog verspreid over twee locaties in Naarden les krijgen, gereed.
Het pand van de andere school op het terrein, het Wellantcollege, gaat zodra de nieuwbouw klaar is tegen de vlakte.

Naast de ventweg
Deze nieuwbouw komt pal naast de ventweg te liggen, daar waar nu het oude Stork-gebouw nog staat. De bouw daarvan staat volgens de gemeente gepland voor begin volgend jaar en zal zeker een jaar in beslag nemen.

Op de plek van het huidige Wellantcollege komen dan de 41 geplande nieuwe woningen in opdracht van woningcorporatie De Alliantie, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. De verwachting is dat de eerste palen daarvoor niet voor de zomer 2018 de grond in zullen gaan.

Het enige pand waar niet aan getornd gaat worden is de Residence Bosch van Bredius. Dit appartementencomplex voor senioren blijft ongemoeid.
Met de start van de voorbereidingen komt een einde aan flink wat geharrewar en jaren van onzekerheid en afwachten.

Zo dreigde de gemeente Naarden twee jaar geleden nog te stoppen met de toekomstplannen voor dit terrein. Dit kwam doordat er geen akkoord bereikt kon worden tussen het Wellantcollege en de projectontwikkelaar Bongroep.

Inmiddels zijn we twee jaar verder en nadat het bestemmingsplan halverwege vorig jaar al, na eerdere goedkeuring door de Raad van State, definitief werd, kunnen de plannen dus nu gerealiseerd worden.

17 / 24

Het Repair Café vindt plaats in het gebouw van het Apostolisch Genootschap. Foto: Bob Awick

donderdag 9 maart

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Het Gooi On Stage

Grote Kerk Naarden 12.30 uur

De dag waarop vmbo-leerlingen en beroepsbeoefenaren elkaar ontmoeten. Mensen die over hun beroep willen vertellen kunnen zich melden hetgooionstage.nl.

Open Eettafel

WOC de Palmpit 17.30 uur

Aanmelden: 035-693 87 86.

Jamsessie met diner

Vernissage/Fort Werk IV 18.30 uur

Jamsessie met diner, jazz en wereldmuziek o.l.v. Paul Poulissen. Jamsessie start om 21.00 uur, gratis toegang. Reserveren voor het diner is noodzakelijk.

vrijdag 10 maart

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

KBO ledenmiddag

Koepelkerk 14.00 uur

Ledenmiddag met jaarvergadering en na afloop bingo. Locatie: De Sloep, links naast de Mariakerk, Brinklaan 42. Leden gratis; niet-leden € 2,-.

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Inloopmiddag

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Klassiek concert in De Veste

Amaris De Veste 19.30 uur

Het ensemble Orzán Trio treedt op. Het ensemble brengt een gevarieerd klassiek programma met werken van onder anderen Mozart, Beethoven, Pachelbel en John Williams. Het programma duurt één uur, zonder pauze. Het optreden is op verzoek van De Veste georganiseerd door de Stichting Muziek in Huis. De toegang is gratis.

zaterdag 11 maart

NLdoet

De schakel 10.00 uur tot 15.00 uur

Vrijwilligers gezocht om het stukje verwaarloosde grond tussen hun gebouwen tot een siertuin op poten om te vormen. Samen plantenbakken in elkaar zetten, de bakken vullen met aarde en de planten en kruiden hun toekomstige thuishaven geven. Aanmelden: info@wijkpostdeschakel.nl of bel 035-694 32 62. Voor meer info: www.wijkpostdeschakel.nl.

Repair Café Bussum

Apostolisch Genootschap 10.00 uur

Knoopje los? Lampje stuk? De vrijwilligers maken alles tussen 10.00 en 13.00 uur in de ontvangstruimte van het Apostolisch Genootschap, Meulenwiekenlaan 49, Bussum. Bezoekers zijn welkom om samen met de reparateurs kleine defecten te repareren aan kledingstukken, tassen, huisraad en huishoudelijke apparaten. Fietsen en kleine elektronica zijn daarnaast ook welkom. Entree is zoals altijd gratis.

Inloop

WOC de Palmpit 10.00 uur

Rob de Nijs

Spant! 20.15 uur

Met 'Op Verzoek' gaat Rob de Nijs voor het vijfendertigste jaar aaneen het theater in.

Doe meer met Word

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Leer extra mogelijkheden van het Word-programma onder leiding van Erik Lehman. Opgeven: volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

zondag 12 maart

Sacred Women's Circle

Heart to Heart 10.00 tot 16.00 uur

De Sacred Women's Circle is een bijzondere serie bijeenkomsten voor vrouwen die zich meer willen verdiepen in de wereldwijsheden van en over vrouwen. Aanmelden via info@hearttoheart.nl.

Koningspreek

Koningskamer 10.30 uur

Musicus Ton Koopman studeerde klavecimbel en muziekweten- schap. Hij is de oprichter van het wereldberoemde Amsterdam Baroque Orchestra en later het Amsterdam Baroque Choir. Informatie: www.koningskamer.nl.

Het Zandkasteel

Spant! 14.00 uur en 16.00 uur

Het wordt een groot feest voor iedereen. Na afloop mogen de kinderen op de foto.

Slagwerkclinic

De Sprong 14.00 uur tot 17.30 uur

Het Muziekvendel Nardinc organiseert een slagwerkclinic in hun verenigingsgebouw De Sprong, Keverdijk 2 in Naarden. Deze clinic wordt gegeven door Eddy Koopman, oud-lid van het Muziekvendel en thans slagwerker bij het Metropole orkest. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken en luisteren en eventueel zelf mee te doen. Voor alle leeftijden en de toegang is gratis.

Workshop schilderen

Atelier Comello-Art 14.00 uur

Kosten: € 40,- inclusief materialen. www.comello-art.nl.

Expositie 'Chaos'

Galerie Pouloeuff 14.00 uur

De werken van de vier exposerende kunstenaars lijken ongrijpbare voorstellingen, toch is er een balans te voelen tussen orde en chaos.

Wibi Soerjadi

Spant! 14.30 uur

Wibi Soerjadi (1970) zit 35 jaar in het vak en geeft bijzondere jubileumconcerten.

maandag 13 maart

Kledingverkoop

WOC de Palmpit 9.30 uur

Wijkcoach

WOC de Palmpit 10.00 uur


Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

ASGM Senioren Café

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Nassaustraat 3b in Bussum.

ASGM Leesgroep

Geen vaste locatie 14.00 uur

Informatie via: wilhelminajuliana@hotmail.com.

Open eettafel

WOC de Palmpit 17.30 uur

Aanmelden: 035 - 693 87 86.

Yogareeks

Heart to Heart, 19.30 uur

Dorien van Nieukerken geeft yoga. Kosten: 95 euro. Aanmelden: info@hearttotheart.nl.

Kunstlezing

Witte Kerk Naarden 20.00 uur

Lezing over de schilderijen van Jeroen Bosch en tijdgenoten.

Adempauze

Koningskamer 20.30 uur

Stilte, muziek, een gedicht, een tekst en enkele gedachten over thema's die ons telkens weer bezighouden. Onder leiding van Annegien Ochtman-de Boer. Voor meer informatie: www.koningskamer.nl

maandag 13 maart

Collecteweek Reumafonds

Bussum

Collecteweek is van 13 tot en met 18 maart 2017. Vrijwilligers gezocht via C. de Fijter: 06-46340633.

Spaans op reis

Bibliotheek Bussum 19.00 uur

Monica Bueno Fraile leert u in 6 interactieve bijeenkomsten veel over het Spaanse erfgoed en de historie. www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

dinsdag 14 maart

Pilates met Kata Kanya

Heart to Heart, 9.00 uur

I-Padcursus

WOC de Palmpit 9.30 uur

Opgeven bij Ria Schipper, tel. 035-6930789.

Tekenen en aquarelleren

WOC Spieghelwijck 14.30 uur

Tekenen en aquarelleren voor beginners. Info: 06-20892331.

woensdag 15 maart

ASGM kunstlezing

Wilhelmina Kerk 10.45 uur

Henk Roos houdt een lezing over 'Gek van surrealisme' naar aanleiding van de tentoonstelling in Boijmans van Beuningen. Kaartjes 4 of 5 euro.

Theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Filmmiddag bij Bellefleur

WOC Bellefleur 14.00 uur

Kosten: € 3,-.

Film Dudok de Lijn

Vivium Godelinde 14.30 uur

Documentaire 'De Ziel in de Lijn', over de Dudok-architectuur. Kosten € 2,-.

Schakeldiner

Wijkpost De Schakel 16.45 uur

Kosten: € 7,50 alles inbegrepen. Opgeven: in Wijkpost De Schakelof via info@wijkpostdeschakel.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Amaris De Veste zoekt voor 2 uur per een fietser voor de duofiets.

Amaris De Veste zoekt vrijwilligers voor het 'aai-project' met dierenasiel Crailo. U helpt dementerenden met het contact tussen mens en dier gedurende twee uur per maand.

Versa zoekt een vrijwilligster voor een vrouw met een lichtverstandelijke beperking, om zondags leuke dingen met haar te ondernemen.

Stichting Kindertuinen Bussum zoekt een medewerker voor de kindertuinen voor drie uur per week. Help de kinderen bij het wieden, schoffelen, harken en snoeien van 16.00 tot 17.00 uur.

Filmhuis Bussum

Fences

*Aangrijpende Golden Globe-winnaar MOONLIGHT volgt een Afro-Amerikaanse jongen op zoek naar zijn plaats in de wereld.
*Bloedstollende western BRIMSTONE met Carice van Houten.
*In waargebeurd LION pakt een klein jongetje op Indiaas station de verkeerde trein.
*THE HAPPIEST DAY IN THE LIFE OF OLLI MÄKI brengt verliefdheid een bokswereld binnen.
*JACKIE herhaalt de moord op John F. Kennedy en de afloop.
*LA LA LAND is een heerlijke pastiche op de klassieke Hollywood-musical.
*Flierefluiter (Omar Sy) krijgt in DEMAIN TOUT COMMENCE plotseling de zorg over zijn dochtertje.
*Cultklassieker TRAINSPOTTING uit 1996 over een 'verloren' generatie.
*FENCES brengt de kijker naar 'de verloren droom' in het Amerika van de jaren vijftig.
*HET DOET ZO ZEER is Heleen van Royens portret van haar demente moeder.
*In dit vervolg, T2 TRAINSPOTTING, keert een Trainspotter terug naar zijn thuis van TRAINSPOTTING uit 1996.
*SNEAK PREVIEW
*FAMILIEFILM: MASHA EN DE BEER: NAAR DE (peuter-)BIOSCOOP en SING. SPECIAL: In *EXHIBITION ON SCREEN: I, CLAUDE MONET belichten kunstexperts Claude Monet.

Ergotherapie kan flink wat oplossingen bieden

Joline, Selma en ergotherapeute in opleiding Jade. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - "Je kunt aan tien mensen de vraag stellen wat een ergotherapeut doet en zeker weten dat meer dan de helft het antwoord niet weet." En dat is eigenlijk heel jammer, want een ergotherapeut kan heel wat oplossingen aandragen als het gaat om zelfredzaamheid van jong en oud.

Joline Klein Velderman en Selma Humblet zijn sinds de overname van Gooiland Ergotherapie als ergotherapeuten verbonden aan het zorgconcept FullMobility aan de Vlietlaan 54. Onder de naam FullMobility Ergo Aan Huis werken ze samen met Bas Veerman, de eigenaar van FullMobililty, aan het terugbrengen of verbeteren van die zelfredzaamheid. De kracht van die samenwerking zit hem volgens Selma vooral in de complete zorg op maat die ze kunnen bieden. "We kunnen zo veel mensen helpen op een goede en efficiënte manier. Het werkt twee kanten op. Soms komen wij bij een cliënt thuis en dan blijkt een fysiek hulpmiddel, bijvoorbeeld een complete tweedehands traplift, de beste oplossing." Anderzijds kan voor een klant die in de winkel komt juist ergotherapie uitkomst bieden. Kortom, de lijnen zijn kort, ze wisselen kennis uit en wachtlijsten kennen ze niet. Bas vult haar aan: "Het mooie is de integratie van verschillende adviseurs en het niveau van dienstverlening. Waarbij we ook samenwerken met zorginstellingen, ziekenhuizen, huisartsen en gemeenten." FullMobility richt zich voornamelijk op hulpmiddelen, van een eenvoudige rugsteun om uit bed te komen tot complete tweedehands trapliften. Bij de ergotherapie ligt de nadruk juist op begeleiding. Met als uitgangspunt dat iemand zijn leven zodanig kan inrichten dat je zo veel mogelijk zelf kunt (blijven) doen. Met of zonder hulpmiddelen. En dat speelveld is breed, je kunt het zo gek niet bedenken. Alle dagelijkse activiteiten passeren de revue. Een kind met concentratieproblemen of het vergroten van je fysieke en mentale belastbaarheid. Maar ook balansproblemen, waardoor je bijvoorbeeld niet meer goed kunt fietsen of lopen, worden aangepakt. Joline: "Een cliënte, een jonge vrouw met een gezin, raakte snel overprikkeld nadat ze een hersenvliesontsteking had gekregen. Samen kijken we dan hoe ze weer balans in haar dag kan aanbrengen. Daarmee stel je een basisniveau. Het uiteindelijke doel was dat ze weer aan het werk zou kunnen gaan." En dan het voorbeeld van jongeren met concentratieproblemen. Volgens Selma zijn concentratieproblemen vaak terug te leiden op andere zaken. Door goed door te vragen en gebruik te maken van testen kun je het 'probleem' achterhalen. Waardoor je veel effectiever en gerichter oplossingen kunt aanreiken.

Altijd een doelstelling
Selma: "Bij ergotherapie is alles terug te leiden naar handelen en het effect van de beperking die iemand ervaart om te kunnen handelen." Om dat goed aan te pakken is allereerst een goede analyse van het probleem nodig. Doorvragen is daarbij het toverwoord. Vervolgens wordt gekeken naar oplossingen. Dat kan soms met fysieke hulpmiddelen, maar vaak is dat niet nodig. "Een cliënt bepaalt zelf wat hij of zij belangrijk vindt om zelfstandig te kunnen blijven doen. Dus zonder hulpmiddelen." Het stellen van een doel is vaste prik bij een dergelijk traject.

Health check
Benieuwd naar je bloedsuiker of interesse in een oogmeting? Zaterdag is er in samenwerking met Vivium van 10.00 tot 14.00 uur een inloopdag bij FullMobility. Iedereen die een kijkje wil komen nemen of geïnteresseerd is in een healthcheck of ergotherapie is welkom. Aanmelden is niet nodig.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Stembureau in het vml. kerkje in Kapelstraat (fotocoll. Gem.Bussum)

De stemming onder het volk

Deze foto is genomen op 3 april 1919 in gebouw Irene op de hoek van de Kerkstraat en de Kapelstraat in Bussum. De voormalige hervormde kerk wordt voor allerlei doeleinden verhuurd, en is op deze dag in gebruik als stemlokaal voor de provinciale statenverkiezingen. Vier van de vijf leden van het stembureau die onder de preekstoel hebben plaatsgenomen maken deel uit van de gevestigde lokale politieke wereld. Van de heren Harshagen, Klijnman, Fabius en Van Dishoeck, en ook van ambtelijk secretaris Frijlink, wordt verwacht dat zij zorgen voor een ordelijk verloop van de verkiezingen.

Bussumsche Courant van 29 maart 1919.

Deze provinciale statenverkiezingen zijn de eerste sinds het land in angst was dat de Russische oktober-revolutie zou overslaan naar Nederland. Bekend is de oproep tot opstand door de socialistische voorman Pieter Jelles Troelstra in november 1918. En de tegendemonstratie op het Malieveld, met koninklijke aanwezigheid. Ook in Bussum zijn bijeenkomsten geweest van groeperingen met communistische sympathieën. De gevestigde politieke partijen proberen in de aanloop naar deze verkiezingen (en de in mei 1919 volgende gemeenteraadsverkiezingen) het tij te keren.

Burgemeester s' Jacob gebruikt het angstige gevoel ook in zijn persoonlijke verkiezingscampagne: 'vóór onze Regeering en tegen de revolutie'. De burgemeester wordt in 1919 inderdaad statenlid. En in 1924 commissaris in de provincie Utrecht, van diezelfde koningin van het Malieveld. Want de revolutie is niet gekomen. En de verkiezingen verliepen ordelijk.

Hans Jonker

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Alles voor je interieur & lifestyle bij Elegance Decostyle, Vitusstraat 29a te Bussum of shop online op www.elegance-decostyle.nl.

Jong&Vrolijk&Frans: Franse les voor kids van 7-14 jaar. Wil je al wat Frans leren of beter worden in Frans? Geef je op! Van april-eind juni, 10 lessen voor 100 euro excl. lesmat. Klein groepjes. www.vrolijk&frans.nl tel: 06-12281546

Schilderwerk. Groot of klein - binnen/buiten: Schilder PMC Weesp biedt u altijd een vrijblijvende offerte. 06-53148137. 35 jaar ervaring

Een gezin met drie kinderen (6, 10, 12) op basisschool in Bussum is op zoek naar een oppas die de kinderen van school kan halen en kan koken. Rijbewijs gewenst. Mogelijkheid van 3 dagen in de week voor 5 uur per dag. Reacties graag op 06-26364663

MINDFULNESS MASSAGE: Deze maand korting op de Ontspanning Massage van 90 minuten. Van € 60,00 voor € 40,00. 06-18090614.www.zenmindfulness.nl

Koffiedrinken in onze mooie tuin, terwijl de vogels fluiten. Sperwershof is weer open. Wij ontvangen u graag. Noordereinde 52 's Graveland www.sperwershof.nl

Vrouw heeft 13 jaar ervaring, zoekt werk in de huishouding en strijkwerk e.t.c. Met goede refs. Mevr. Ingrid 10 euro p/u. Tel: 06-31081920

Opvoedingszorgen? Hulp nodig voor uw zoon of dochter? Orthopedagoog & Onderwijskundige helpt graag ouders en kinderen: IQ-test, behandeling, Mindful Parenting. Geen wachtlijst! Afspraken ook 's avonds. Www.riemkegroeneveld.nl, 06-10711977.

Ook zelf leren de belastingaangifte te doen? Vrijwilligers van Web-maatje helpen u daar graag mee. Bij u thuis of bij Versa Welzijn op kantoor. Alleen in maart 2017. Voor inwoners Gooise Meren. Wij kunnen u alleen ondersteunen als het om een eenvoudige belastingaangifte gaat en u voldoet aan onze algemene voorwaarden. Aanmelden: Wilma Knops 06-33 95 18 92; webmaatje@versawelzijn.nl of bij het spreekuur Administratie voor Elkaar

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Uw huis laten ontruimen? Vraag folder: 035-5233599 www.woningontruiming.com

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-, schoonheids-, nagelsalon, 15 m2 incl. g.w.l. ex. btw € 395,- p/mnd. Info; 035-6935525/06-22393323

TE HUUR GARAGEBOX Bussum-Zuid Telefoon 035-5312667

Grote loodsverkoop 350 m2 zo. 12 mrt 12.00-16.00 Nijverheidswerf 43 Bussum

Mooie ligplaats voor uw boot! Jachthaven Spiegelzicht Nederhorst den Berg www.spiegelzicht.nl 06-29024159

REPARATIE NAAI/LOCKMACHINES VAN HUISSTEDEN GRATIS HALEN/BRENGEN BUSSUM/ HILVERSUM. TEL.NR. 035-6911161

GARAGEBOX TE HUUR, Naarden, Keverdijk. Huur € 130,- p.m. Tel. 06-53504070

Gezocht collecties lp’s jaren 60 t/m 90 Pop, rock etc. tel. 06-47018492

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Nieuw kloppend hart Hilversum

Heringericht Marktplein moet impuls geven aan centrum

De fonteintjes uitdagen op het nieuwe marktplein van Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – Hilversum heeft met een totaal heringericht marktplein een nieuw kloppend hart. Het werd vorige week officieel geopend. Wethouder Floris Voorink hoopt dat de gebruikers van het plein een 'warm nest' maken waar iedereen zich thuisvoelt.

De opening van de nieuwe markt was vorige week een feestje. Medewerkers van bioscoop Vue delen popcorn uit en muziek boemt door de speakers. De bedriegertjes (de fonteintjes) staan aan en een dansshow zet de officiële opening van het voor ruim 4 miljoen euro opgeknapte terrein in beweging. De dansers maken tegelijkertijd promotie voor Hilversum, getuige de hip geklede meiden met tasjes van winkels die in het centrum zijn gevestigd. Het nieuwe plein is veiliger geworden en biedt veel meer mogelijkheden om nieuwe dingen te doen. Zo kan de markt beter gefaciliteerd worden en is er genoeg plek voor nieuwe evenementen. Tevens is dit nieuwe kloppende hart van Hilversum een impuls voor het hele centrum en vooral voor de directe omgeving. De bioscoop is er al, een foodhal en een tapasrestaurant volgen.

Maand vol afsluitingen op A1 door werk aan knooppunt Muiderberg

Knooppunt Muiderberg gaat op de schop. Foto: Rijkswaterstaat

MUIDERBERG - De werkzaamheden aan de A1 bij Muiderberg worden opgeschroefd zodat het knooppunt een half jaar eerder klaar kan zijn. Het zorgt ervoor dat er de komende maanden nog veel verkeersoverlast en ander ongemak aankomt.

Op de A1 zijn van vrijdag 10 maart 21.00 uur tot maandag 13 maart 05.00 uur minder rijstroken beschikbaar tussen knooppunt Muiderberg en Diemen. Vanaf zaterdag 11 maart 20.00 uur tot zondag 12 maart 10.00 uur is de A1 richting Amsterdam in knooppunt Muiderberg helemaal afgesloten. Verkeer wordt omgeleid (vanaf 20.00 uur) via de A1, A27 en A2, zo meldt Rijkswaterstaat.
Het knooppunt is in het weekeinde van 17, 18 en 19 maart 's nachts dicht in de richting Amersfoort. Verkeer kan afslaan naar de A6, dan keren via op de oprit/afrit 1 en dan terugrijden naar de A1 richting Amersfoort.

Van vrijdag 24 maart 21.00 uur tot maandag 27 maart 05.00 uur is de A1 richting Amersfoort/Almere dicht tussen knooppunt Diemen en Muiderberg. Verkeer vanuit Amsterdam richting Amersfoort/Almere wordt dan omgeleid via de A2, A12 en A27.

Een actueel overzicht van afsluitingen en te verwachten verkeershinder staat op bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl.

Knuffels smijten naar Sara is goed tegen de winterdip

Sara Kroos doet een spelletjesshow in haar eigen theater. Foto: Rogier Veltman

WEESP - Ze houdt niet van winter en saaie zondagen. Daarom verzon cabaretière Sara Kroos in januari puur voor haar eigen fun 'Sara's Spelletjes Showww'. Maar ook het publiek was laaiend enthousiast, dus komt ze nu met twee nieuwe edities in haar eigen kleine theater aan de Herengracht in Weesp.

Na een lange periode van oververmoeidheid heeft de Weespse besloten alleen nog maar leuke dingen te doen. Zelf houdt ze erg van spelletjes: "Mijn vrouw Daniëlle is van de quizzen, ik houd meer van Hints en de Kolonisten van Catan. Op een druilerige zondagmiddag kreeg ik opeens het idee hier iets mee te doen. Voor ik het wist had ik de eerste ideeën op papier staan en zat ik te pingelen aan de piano. Zo gaat dat bij mij."

De wereld is al een tijdje niet erg gezellig, vindt de cabaretière. "Daarom heb ik - en andere mensen blijkbaar ook - meer behoefte aan kneuterige gezelligheid in mijn leven. De spelletjesshow in mijn theater draaien elke keer weer uit op een gezellige chaos, die ervoor zorgt dat je met een goed en blij gevoel weer naar buiten stapt." Meedoen kan alleen, als duo of met een team. De deelnemers wagen zich aan een combinatie van muziekquizzen, kennisvragen, raadsels, opdrachten en spelletjes als 'Oud Hollandsch Dingen Smijten'. Wat moeten we ons bij dat laatste voorstellen? "Geen harde dingen hoor. Niemand raakt gewond. Er liggen onder de stoelen zachte voorwerpen zoals knuffels, die op een bepaald moment op de juiste plek moeten belanden."

De tweede serie is op vier dagen in maart, de derde op vier dagen in juni/juli. Kaarten kosten 15 euro via www.theaterpandweesp.nl.

Vier gratis belastingtips

Belastingaangifte doen kan nog tot uiterlijk eind mei.

Belastingaangifte doen kan nog tot uiterlijk eind mei. Doe je dit voor 15 april, dan krijg je een teruggave nog voor 1 juli op je rekening gestort. Voor huizenbezitters is het doen van aangifte nog best wel een klusje. Veel mensen besteden dit dan ook uit. Maar voor de mensen die dapper zelf aan de slag gaan, heeft de Consumentenbond een handige checklist gemaakt.

Welke kosten zijn aftrekbaar en waar moet je verder aan denken bij de belastingaangifte als je een eigen huis hebt? Met de checklist van de Consumentenbond ben je goed voorbereid. De checklist bevat naast heldere uitleg ook allerlei tips; we lichten er een paar uit.

Bouwkundig rapport
'Aftrekbare kosten van de lening invullen is een belangrijk onderdeel van de belastingaangifte. In de helptekst van de onlinebelastingaangifte staat welke kosten je allemaal af mag trekken. De belastingdienst vermeldt alleen nergens dat je de kosten van het bouwkundig rapport mag aftrekken, maar dat mag wél. Tenminste als je die nodig hebt voor het verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie.'

Hypotheekvorm
'Als je van plan bent om je huis te verkopen, maar zo lang mogelijk je huidige hypotheekvorm wilt houden (bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek of een bankspaarhypotheek), dan is verkoop aan het begin van het jaar een aanrader. Je hebt dan langer de tijd om een nieuwe woning te zoeken zónder dat je je recht op de oude hypotheekvorm verliest. Bij verkoop in januari heb je daarvoor bijna 24 maanden en bij verkoop in december nog geen 13.'

Verbouwingsplannen
'Als je geld moet lenen voor een verbouwing is een persoonlijke lening vaak een betere keus dan een hypotheek. De rente daarvoor is ook aftrekbaar. Bij een hypotheek betaal je advies- en bemiddelingskosten en voor het afsluiten van een persoonlijke lening niet.'
Afsluitprovisie
'Wie geld uitleent aan kinderen voor de eigen woning vergeet vaak een afsluitprovisie te rekenen. Zonde, want dat levert een mooie belastingteruggave op. Het kind mag het bedrag aftrekken en de ouder hoeft het bedrag niet op te geven. Als de ouder het bedrag op een bankrekening laat staan, maakt het natuurlijk wel deel uit van het box 3-vermogen van de ouder, bij 'bankrekeningen en andere bezittingen'.'

Deze en andere tips staan op www.consumentenbond.nl. Via deze site is ook een gratis Minigids Belastingaangifte aan te vragen. Dit gidsje kan per post of digitaal worden opgestuurd.

Column

Kleur

Flexa Denim Drift, de kleur van 2017.

Als je weer eens iets anders met je kamer wilt, dan is er niets makkelijker dan een muur een ander kleurtje te geven, maar welke kleur ga je kiezen? Hier wat tips van mij:

* Een kleurstaal plat op tafel leggen (horizontaal) vangt ander licht dan een kleur tegen een muur houden (verticaal)
* Bij een kamer op het noorden kun je beter een tintje warmer kiezen dan bij een kamer op het zuiden
* Probeer altijd een zo groot mogelijke staal te krijgen of schilder een stuk muur of papier en plak dit op je muur
* Bedenk dat je kleur altijd feller op de muur uitpakt dan op een klein staaltje, kies bij twijfel altijd de iets grijziger tint
* Meerdere muren in één kleur schilderen geeft een rustiger beeld dan één muur een andere kleur geven.
* Wit houtwerk willen mensen vaak standaard in RAL9010, een vergeelde zachte wit, maar heb jij niet liever zuiver wit of een meer beigeachtige wit? Blijf bij jezelf en kies wat jij zelf mooi vindt.
* Als je je houtwerk met witte alkyd (terpentinegedragen) verf schildert, bedenk dan wel dat deze sneller geler wordt, vooral daar waar er weinig licht op valt

Vind je het nog steeds moeilijk om de juiste kleur voor je huis te kiezen? Bij de bouwmarkten zitten regelmatig stylistes van Flexa of Histor die je met alle liefde kleuradvies geven. Wil je liever dat iemand bij je thuiskomt om speciaal voor jou te kijken wat nu de beste kleur is voor welk vertrek, neem dan bijvoorbeeld met mij contact op om je te helpen.

Eerste wooncomplex op het Lucentterrein gereed

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De eerste 95 woningen op het Lucentterrein zijn opgeleverd.

Aan de kant van de Larenseweg heeft een transformatie plaatsgevonden. Het kantoorpand is veranderd in een woningbouwcomplex met lagere huren. Jongeren, starters en cliënten van Philadelphia Zorg hebben hun intrek genomen in het pand. In totaal komen er 262 woningen op het voormalige Lucentterrein. Naast het appartementencomplex komen ook eengezinswoningen. In 2018 moet de klus geklaard zijn.

Stemwijzer voor huurders

Welke partijen willen bezuinigen op de huurtoeslag? Moeten middeninkomens ook bij corporaties terecht kunnen voor een woning? Wie is er voor een inkomensafhankelijke huurverhoging en wie niet? Moeten de huren omlaag voor huurders met een laag inkomen? Aan de hand van de elf stellingen in de stemwijzer van de Woonbond kunnen huurders zien welke partij bij ze past. De stemwijzer staat op huurstemwijzer.woonbond.nl.

High tea


Heb je op zolder oud serviesgoed van oma staan waar je niets mee doet? Maak er een mooie etagère van en geef een high tea. Zoek drie borden en drie kopjes in verschillende dessins en groottes bij elkaar. Kies een sterke en liefst sneldrogende tweecomponentenlijm en maak er een mooi vintage pronkstuk van.