BussumsNieuws

2 april 2014

BussumsNieuws 2 april 2014


Nieuwe raad kan beginnen

'Laten we ons niet verliezen in onderling gekrakeel'

Jan Zegering Hadders en Ton Kehl ontvingen de zilveren legpenning van de gemeente. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Terwijl achter de schermen de VVD druk bezig is met het vormen van een nieuwe coalitie, deed burgemester Henk Heijman een oproep aan de nieuwe raadsleden om elkaar met respect te behandelen.

De afgelopen week gebeurde er veel op het gemeentehuis. Woensdag nam de oude raad afscheid. Jos de Lange (CDA), Henk Lansink en Stef Braamhaar (GL) kregen voor hun jarenlange werk een koninklijke onderscheiding opgespeld. Zij zaten meer dan twaalf jaar op het pluche, Braamhaar zelfs bijna 20 jaar. Een extra woord van dank was er voor raadsnestor Jan Zegering Hadders en Ton Kehl (VVD). De twee trouwe raadsleden kregen voor hun werk een zilveren legpenning van de gemeente. Een grapje van Jan Zegering Hadders (VVD) tijdens zijn afscheidsspeech zorgde voor ophef bij Hart voor Bussum (HvB). Hij grapte over de reuring rond de partij in de laatste weken en stelde dat Ton Fokker was 'doodgeknuffeld' door Marieke Munneke Smeets. Munneke Smeets kon dat niet waarderen en liep meteen de raadzaal uit. Een van de raadsleden van HvB, René Sweijen, schreef een open brief naar de burgemeester. Hij noemde het voorval 'respectloos' en had graag gezien dat de burgemeester had ingegrepen en in de toekomst zulke voorvallen zal voorkomen. Donderdag werd de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Maar liefst twee derde van de raadsleden is nieuw. Zij werden toegesproken door burgemeeser Henk Heijman. Hij riep de nieuwe raad op om met fatsoen en respect met elkaar om te gaan en hij wil hierover in gesprek met de fractievoorzitters. "Het is niet de bedoeling dat er op de man wordt gespeeld. Ik heb dat gezien in de raad en tijdens de campagne. Ik wil daarom de integriteitscode behandelen. We moeten daarmee dat soort zaken zien te voorkomen, net zoals de schijn van belangenverstrengeling. Laten we het vooral over de inhoud hebben en ons niet verliezen in onderling gekrakeel."

Weer bomvolle zalen Goois Jazz Festival

Candy Dulfer staat garant voor een swingend feest. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bomvolle zalen en spetterende optredens: Bussum heeft weer een succesvol Goois Jazzfestival achter de rug.

De avond trok rond de 2000 bezoekers. De bezoekers werd een programma voorgeschoteld met topacts als Cheyenne Toney, Julia van der Toorn, Alain Clark en Candy Dulfer en haar band. Daarnaast kwamen er nog vele andere jazzmusici naar Spant! De avond was georganiseerd door Kiwanis. De opbrengst van de avond gaat naar het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht.

Ahold koopt grond Scapino

BUSSUM - Supermarktconcern Ahold heeft de grond van het Scapino-terrein gekocht. Ahold en de eigenaar van de grond hebben een koopovereenkomst ondertekend.

De aankoop door Ahold mag opvallend genoemd worden, omdat er door de gemeenteraad nog volop gesproken wordt over de toekomst van het Scapino-terrein. Er bestaat veel weerstand tegen de plannen.

VVD gaat voor brede coalitie

BUSSUM - De Bussumse VVD praat samen met PvdA, GroenLinks, CDA en GOP over het vormen van een coalitie. Ook D66 kan worden toegevoegd, maar de democraten gaan er eerst nog over nadenken.

Alleen Hart voor Bussum (HvB) is dus niet gevraagd voor een vervolggespek. Volgens de VVD lopen de voornaamste standpunten te ver uiteen. HvB betreurt dat: "De politieke aardverschuiving van Bussum wordt volkomen genegeerd."

6

minuten speelden de
voetbalsters van SDO
afgelopen weekend

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L. Heuvelman; 19.30 uur Oecumenische Vesper kapelaan M. Sendecki
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; 19.30 u. Oecumenische Vesper in Grote Kerk kapelaan M. Sendecki; za. 05/04 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Brons; 17.00 u. ds. J. Brons

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering kapelaan M. Sendecki; 07/04 19.30 u. 5e Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N. den Bok H.A.
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J. Gijsbertsen; 17.00 u. ds. G. v.d. Top
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. M. de Jong
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. drs. J. Lotterman
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst

Wandelingen door Gooi- en Eemland en Omstreken

Dit slechts antiquarisch verkrijgbare boek uit 1905 herbergt een schat aan gegevens. De uitgevers van de Gooi- en Eemlander, de Gebrs Klene, gaf de reeks artikelen, bijgewerkt en aangevuld, in boekvorm uit die de toen al overleden Prof. J.A. de Rijk (1831-1897), erfgooier, priester/theoloog en filosoof, eerder als feuilleton in de krant had gepubliceerd.

Onder de extra's die het gebonden boek herbergt, zijn 48 advertenties van Gooise middenstanders, zes kaarten in kleur waarin 18 wandelingen zijn getekend, sonnetten van De Rijk, veel foto's en afbeeldingen. Niet ver van het Gebed zonder End is het 'Observatorium der vroegere renbaan' te zien. De oude ovale prentjes van de Gooise dorpen zijn ingekleurd en voor de gemeentewapens is zelfs zilververf gebruikt. Over zijn wandeling door Bussum schrijft hij: "Een aardig trapbrugje, coquet wit geverfd, ligt over de Vaart. Het biedt een prettig kijkje op de bedrijvige omgeving, waar tal van bleekerijen liggen en een aantal andere fabrieken hun bedrijf uitoefenen. Het ziet ook uit over een groote grasvlakte langs het eenigzins verbreede uiteinde der vaart, dat haven heet. Die grasvlakte heet nog steeds in den mond van het volk Veerkamp, ofschoon de officieele naam luidt: Wilhelminapark". Het mooi gebonden boek, donkergroen versterkt linnen met goudkleurige opdruk, telt 244 en XXXVI bladzijden. Ik heb ook de eenvoudiger herdruk uit 1974.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar uit 1905 is te koop voor 35 Euro en de herdruk uit 1974 voor 20 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

De kat, de ekster en de muis

Is het een sprookje? Of misschien een fabel? En leefden ze nog lang en gelukkig? Nou ... de muis niet, hoor!

Mijn mooie zwart-witte kat Famous heeft een luizenleven. Krijgt elke dag een driegangenmaaltijd en heeft een enorme tuin tot zijn beschikking ter verpozing, spel en jacht. Af en toe kijkt Famous van binnen naar buiten en ziet dan vlak voor zijn neus de plantenbakken op mijn balkon, waar ik de restjes van zijn maaltijd in gooi.

Meteen komen er vogels op af die in een mum alles hebben verorberd. Famous komt de laatste tijd regelmatig met muizen aanzetten. Maar ook vogeltjes brengt ze trots binnen. Ze heeft zelfs een voorkeur voor speciale soorten. Zo apporteerde ze een koolmees, een winterkoning, een roodborst en een tjiftjaf! Deze laatste bracht het er levend af en kon verder vliegen richting Afrika.

Laatst deed ik een proef. Ik pakte een van de dooie muizen (een huismuis met grote oortjes) en legde deze in het voerplekje op het balkon.Binnen twee tellen streek er een ekster neer en vloog weg met Mickey in zijn bek. Ook een tweede keer was het meteen raak! Kennelijk houden eksters dus van muizen! Dankzij Famous kon dit vastgesteld worden! (Cartoon van Evilinemoonflesh, uit de flat)

Weerbericht

Geleidelijk wisselvallig, vanaf het weekeinde koeler
Het warme 'meiweer' in maart is geruisloos overgegaan in april. Maar het hogedrukgebied boven Noord-Europa dat de warme oostenwind in stand hield, brokkelt vanaf vrijdag langzaam af. Vanaf het weekeinde komt een zuidwestelijke luchtstroming op gang. Oceaanstoringen kunnen dan het Noordzeegebied bereiken. De kans op een bui neemt toe en het wordt koeler.

Donderdag en vrijdag
Donderdag wordt nog een warme, droge dag met een maximum van 20 graden. De zon schijnt geregeld maar er kunnen stapelwolken ontstaan. Vrijdag neemt de neerslagkans iets toe. Er kan een bui vallen. De zon schijnt af en toe, maar het wordt met een maximum van 18 graden iets minder zacht. Donderdag waait een matige zuidoostenwind, vrijdag draaiend naar zuid.

Het weekeinde
In het weekeinde gaat de glans van het uitzonderlijk zachte lenteweer er verder af. Het wordt wisselvallig. Af en toe schijnt de zon. Zaterdag neemt de kans op een bui toe. Zondag passeert een zone met enige regen, later weer wat opklarend. De wind wordt zuidwestelijk en neemt zondag toe tot vrij krachtig. Het wordt zaterdag nog 16 graden, zondag koeler bij 14 graden.

Weetje
Met een gemiddelde temperatuur van 8.4 graden (normaal 6.0 graden) was maart de op twee na zachtste sinds 1901. Alleen maart 1990 en 1991 waren nog iets zachter. Het verschil met vorig jaar maart is enorm. Toen was het de op zeven na koudste maart. Tevens werd het met 203 uren zon (normaal is 120 uren) de zonnigste maart ooit. Tweede was maart 2003 met 199 uur.

'Goede hangplek zou helpen'

Warmer weer, straks meer hangjongeren

De parkeergarage aan de Kerkstraat vormt een hangplek voor jongeren. De politie deed er onderzoek, nu wordt er met regelmaat gecontroleerd. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Nu het weer wat warmer wordt, hebben enkele Bussumse buurten weer last van hangjongeren. Een probleem dat elk jaar weer speelt en straks ook wat groter wordt. Jongeren hangen op plekjes, maken kabaal en laten soms rommel achter. Buurtbewoners ervaren daar elk jaar weer overlast van. "We hebben elk jaar een paar maanden dat we veel van deze klachten horen", zeggen agenten. "We doen er alles aan om mensen en jongeren tegemoet te komen."

De jongeren hangen ook nu weer op de bekende hangplekken: op de bankjes aan de Veerstraat, rond park 't Mouwtje en op de skatebaan naast het sportpark aan de Dr. Abraham Kuyperlaan. Ook komen er nu klachten van omwonenden en bezoekers van de parkeergarage aan de Kerkstraat. "We merken dat er meer klachten komen. Terwijl we een jaar geleden nog maar een klacht hadden rond deze tijd, hebben we nu er al meer dan 20 gehad", vertellen agenten Tom de Weerd en Job van Grieken. Ze deden voor hun opleiding onderzoek naar de hangplek en de daar ontstane problemen. "We horen van buurtbewoners dat ze overlast ervaren van het kabaal dat de jongeren maken. Van bezoekers van de parkeergarage horen we vooral dat ze bang worden van de jongeren. Dat snappen we best. De jongeren hangen rond de betaalautomaat van de parkeergarage. Mensen moeten daar langs en worden toch een beetje overdonderd door de hangende jongeren. Als we klachten horen, spreken we de jongeren erop aan. We proberen ervoor te zorgen dat ze begrijpen dat ze overlast veroorzaken. Soms doen ze dat en gaan ze weg, maar ze komen vaak later toch weer terug. Voor het 'zonder redelijk doel ophouden' kunnen we boetes geven, maar dat lost de problemen amper op voor deze jongeren. Mochten ze spullen slopen of dat soort zaken, dan worden ze bij voldoende bewijs aangehouden. Zolang de jongeren het netjes houden, praten we alleen met ze en controleren we de vermeende overlast."

Goede plek
Dat de jongeren een plekje zoeken om te hangen, snappen de agenten best. "Ze komen nou eenmaal graag samen met anderen en hebben geen goede eigen plek. Met de parkeergarage hebben ze zo'n plek, maar dat levert voor de buurt overlast op. Om de problemen op te lossen, zouden we voor de jongeren een goede plek moeten zoeken waar ze wel kunnen hangen en waar ze geen overlast veroorzaken. Dat horen we ook van de jongeren zelf als we met ze praten. Zo'n plek creëren vormt een klus, want ze hebben graag allemaal een plekje."

De agenten gaan met regelmaat om tafel met jongerenwerkers en de gemeente. "We proberen ze aan te sporen om meer te doen. Wat ons betreft lost het creëren van een goede hangplek voor de jongeren het probleem het beste op, maar dat moet de gemeente doen. En dat kost geld. We hebben gemerkt dat de gemeente moeite heeft met een hangplek omdat deze plekken ook snel veranderen. We merken ook dat de jongerenwerkers erg hun best doen om de problemen op te lossen en daar hebben we ook erg goed contact mee. Maar het kan nog beter. We hopen dat de gemeente, jongerenwerkers, buurtbewoners en politie samen stappen gaan zetten om het op te lossen."

'Mensen worden overdonderd door de hangende jongeren'

Jongerenwerk
Jongerenwerker Lennert Bont van Versa staat achter de plannen. "Er moet zeker een goede plek komen voor de jongeren. Dat proberen we al veel langer voor elkaar te boksen, maar dat duurt allemaal nog even. Je moet er een goede plek voor hebben en het kost ook geld, dus we moeten er goed over nadenken en er goed over praten met de gemeente", stelt Bont.

Voordat er een goede hangplek komt, hopen de jongerenwerkers en de agenten dat buurtbewoners zelf contact houden met de hangjongeren. Bont: "Praat met ze en vertel over het probleem. Daarmee los je het meest op. Je kunt de jongeren aanspreken op hun gedrag, ze zullen je gewoon tegemoet komen. Mocht je verder overlast hebben, laat het ons dan weten. Dat kan per telefoon op 06-27271887, maar door contact op te nemen op Facebook."

Veroorzaker 'gasgevaar' wordt opgenomen

BUSSUM - De veroorzaker van het 'gasgevaar' een week geleden moet worden opgenomen. Dat heeft de rechtbank woensdag bepaald.

Behalve dat de man (34) behandeld moet worden, wordt er ook psychologisch onderzoek gedaan.

De Bussumer zette een week geleden de gaskraan open en zorgde ervoor dat zijn pand aan de Spijkerstraat vol stond met gas. Hij deed dat omdat er een deurwaarder voor de deur stond om het pand leeg te halen. Het voorval zorgde voor veel ophef: al snel stond de straat vol met agenten, brandweerauto's en een ambulance. De bewoners van 34 panden moesten worden geëvacueerd. De man werd aangehouden.

Burgemeester plaatst groot welkomstbord aan gevel

Foto: Bob Awick

De burgemeester heeft zaterdag een enorme banner onthuld op het pand genaamd 'De Vonk' op de hoek van de Nassaulaan. Op het bord worden bezoekers van het Bussumse centrum welkom geheten. De burgemeester werd met een takelwagen van de brandweer omhoog gebracht om het bord te onthullen en de aanwezigen toe te spreken. Het welkomstbord is van Pro Bussum. Deze stichting doet er alles aan om Bussum op de kaart te zetten. Het bord is ook vanuit de trein goed te zien.

Bussum komt met 'meetlat' voor grote projecten

Meetlat moet fouten zoals met brede school voorkomen

BUSSUM - Bussum heeft een meetlat gemaakt waar grote projecten langs gelegd moeten worden.

De meetlat kent een reeks punten waaraan projecten aan moeten voldoen en hoe dat gecontroleerd moet worden. Afgelopen week bleken alle raadsleden achter het plan te staan. Er wordt nog gekeken of de meetlat vaker gehanteerd kan gaan worden.

De gemeente komt met de meetlat om fouten met grote projecten te voorkomen. Aanzet daartoe was het falen van de brede school, een project waar de gemeente aan meewerkte. Met dat project werkte de gemeente te slecht samen met partners en werden er verkeerde doelen opgesteld. Ook werd er begonnen met de bouw voordat aan bepaalde randvoorwaarden was voldaan en kostte het project te veel geld. Al met al bleek de brede school een strop voor de gemeente. "Daar hebben we van geleerd", zegt VVD'er Hugo Bellaart, samen met van Waes (CDA), Gerrit Kingma (D66) en Freek Vos (GL) names de raad de bedenker van de meetlat. "We gaan deze meetlat ter hand nemen met alle grote projecten waar de gemeente aan meewerkt. Vooral vooraf, maar het kan ook nog achteraf. We kunnen er alle projecten mee toetsen en daarmee fouten voorkomen."

Bewoners boos om parkeerplek

BUSSUM - Bewoners van het Prinses Margrietplantsoen, een van de straten van Westereng-deelplan 4, hebben verbaasd gereageerd op het voornemen van de gemeente om enkele parkeerplaatsen te schrappen.

Enkele maanden geleden werd het ontwerp voor de te renoveren buurt gepresenteerd. De bewoners hadden om een paar extra parkeerplaatsen gevraagd, wat ook was toegezegd, maar er bleken toch enkele plaatsen geschrapt. Als reden werd door de gemeente gegeven dat andere bewoners bezwaar hadden tegen het opofferen van groen voor de parkeerplaatsen en dat er geen noodzaak voor de extra parkeerplaatsen was.

Parkeerdruk
De bewoners menen echter veel last te hebben van een hoge parkeerdruk. Ook het opofferen van het groen wordt bestreden; volgens de bewoners staat de buurt achter hun plan. De gemeenteraad praat er later over.

Anne Weijsenfeld

Voorheen manager in de zorg, lid van de WMO-raad, voorzitter Anbo,54 jaar, Bussumse sinds 2 jaar

Wat gaat u als nieuwe voorzitter van de Anbo doen?
"Samen met de leden van de Anbo bijdragen aan een samenleving waarin eenieder blijvend, volwaardig kan participeren en waarin ieders waarde en kwaliteiten blijvend worden erkend en benut."

Wat kan er beter in Bussum voor de oudere inwoners?
"Meer dan nu de buurt- of wijkgerichte activiteiten en contacten tussen mensen stimuleren vind ik voor ouderen en alle burgers gewenst, gezien de ontwikkeling naar een participatiemaatschappij."

Wat zijn uw hobby's?
"Pianospelen, kunst kijken, lezen en wandelen."

Waar kunnen we u 's nachts voor wakker maken?
"Voor een goed stukje muziek met passie gespeeld of gezongen."

Wat zou u doen met een miljoen?
"Ik zou zelfstandig gaan ondernemen als mediator, startende ondernemende kunstenaars financieel ondersteunen en meer reizen."

Met wie wilt u nog een goed gesprek voeren?
"Met God, over hoe onze spiritualiteit zich verder kan ontwikkelen."

Wie verdient een pluim?
"De Vrijwilligerscentrale, omdat die zorgt dat praktische hulp, kennis, zorg en aandacht van mens naar mens gaan."

Welk Bussums nieuws houdt u bezig?
"Hoe de gemeente de nieuwe taken oppakt voor ondersteuning en zorg aan mensen met een beperking. Ik heb de indruk dat er hard wordt gewerkt, maar het betrekken van burgers zonder beperking kan en moet mijns inziens meer."

Waar proosten we op?
"
Op het goede leven!"

Koopjesdag met warm voorjaarszonnetje

De koopjesdag trok weer veel bezoekers naar het centrum. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Koopjesdag van afgelopen zaterdag was een groot succes. Honderden bezoekers wandelden langs de kraampjes; er stonden zo'n 60 kraampjes opgesteld met de laatste koopjes van ondernemers.

De ondernemers hadden hun kraampjes gevuld met vele koopjes. Ook de terrassen waren goed vol. Het warme lentezonnetje zorgde voor aangename temperaturen.

Komende zomer wordt er weer een koopjesdag gehouden.

Raad neemt afstand van speech PVV

BUSSUM - De complete gemeentraad van Bussum heeft afstand genomen van de geruchtmakende speech van PVV-voorman Geert Wilders.

Tony van Waveren van de PvdA nam het initiatief en verklaarde tegenover de raad dat de speech ook de Bussumse PvdA geschokt heeft. Ook vertelde Van Waveren een heel ander beeld te hebben: "We merken dat heel veel jonge, en oudere mensen met een andere culturele achtergrond meebouwen aan ons land en aan ons dorp." De speech van Van Waveren werd erg gewaardeerd door de rest van de raad.

Web topvijf

1. Ahold koopt grond Scapino-terrein
2. Weer relletje rond HvB na speech raadsnestor
3. Gemeenteraad legt eed af
4. Bussumse veroorzaker 'gasgevaar' moet opgenomen worden
5. Mannen breken tabakszaak open

Johan Guy de Coral is bij zijn overlijden in 1930 haast vergeten. Ten onrechte. Hij was promotor van de fotografie, hoffotograaf en slim zakenman.

Johan Guy de Coral, geb. 11.08.1867, gaat de koffiehandel in, waarmee het geld verdient voor zijn hobby: fotograferen. Met vier vrienden richt hij in 1887 de Nederlandse Amateur Fotografen Vereniging (A.F.V.) op. Op 12 mei 1892 trouwt hij met Carolina Boers. In 1893 wordt hun dochter Geertruida geboren.

Ondernemer in Foto-Zaken

In mei 1894 begint Johan een fotozaak in Amsterdam: "Maatschappij v/h Guy Coral", aan het Rokin nr. 160. In 1895 start zijn fotozaak in Arnhem. Hij verwerft het foto-monopolie van de Wereldtentoonstelling 1895 te Amsterdam en het recht om deze foto's te verkopen. Spoedig opent hij fotozaken in Den Haag en Groningen. Hij richt een gratis foto-atelier op voor amateurs. Zelfs de prinsen van Solo en Koetei (Oost Indië) zijn klant. Er komen agentschappen in Soerabaja en Pretoria, Alkmaar, Haarlem, Nijmegen, Scheveningen en Utrecht.

Guy de Coral ontwikkelt ook een nieuwe ontwikkelingsvloeistof "coraline". Deze uitvinding verdient een zilveren medaille op de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs.

Hoffotograaf en Hofleverancier

In 1898 geeft koningin Wilhelmina hem de opdracht om nieuwe statiefoto's van haar te maken. Hij voert de opdracht uit in kleur. Het weekblad De Prins verkoopt 15.000 kleurenafdrukken hiervan. Het Intochtcomité van Amsterdam vraagt aan Guy de Coral om op 7 februari 1901 de inhuldiging van koningin Wilhelmina en prins Hendrik te fotografen. De opbrengst hiervan staat Guy af aan het genootschap "Liefdadigheid naar Vermogen". In 1906 verkrijgt de Maatschappij Guy de Coral de titel Hofleverancier.

Koningin Wilhelmina koopt bij De Coral een camera met zelfontspanner en gaat na de geboorte van Juliana op 30 april 1909 zelf fotograferen. In 1909 maakt Guy foto's van baby-prinsesje Juliana op kussen en van koningin Wilhelmina met Juliana op de arm. Er zijn er over de honderdduizend van verkocht.

In 1913 verkoopt Guy de Coral zijn fotozaken in Amsterdam en Den Haag. In 1903 is hij al verhuisd naar de villa Gertrude, Albrechtlaan nr.1, te Bussum. Gertrude is de naam van zijn dochter.

Sociaal actief Bussumer

Vanaf 1916 is Guy de Coral bestuurslid van het Verenigingsgebouw "Concordia", de sociale en culturele ontmoetingsplaats van Bussum. Van 1914 tot 1918 verzorgt hij met C.A.J. van Dishoeck het dagelijks bestuur van het Nederlandse Comité tot steun van Belgische e.a. vluchtelingen. Augustus 1923 is hij penningmeester van het Feestcomité ter viering van het 25-jarig ambtsjubileum van koningin Wilhelmina. In 1927 komt het verenigingsgebouw Concordia in financiële problemen. Een Amsterdamse combinatie willen het gebouw kopen en slopen en dan villa's bouwen. President-commissaris Johan Guy de Coral en directeur D. Seljée doen een warm pleidooi voor het behoud van Concordia. In 1928 treden zij terug onder veel dankzeggingen. Johan Guy de Coral overlijdt op 31 maart 1930 te Bussum, 62 jaar oud.

Gerard Hoogendijk

Bronnen: Renny van Heuven – van Nes: Guy de Coral. Een onbekende fotograaf van bekende foto's van het Koninklijk Huis, 1906 -1912, pp. 227 – 241. Veluwse en andere geschiedenissen, Liber Amicorum R.M. Kemperink, Uitg. Verloren. Diverse historische kranten, familiestambomen en archieven.

Gedicht Gaston Bannier

De Bibliotheek

(t.g.v. het 100-jarig bestaan van Bibliotheek Naarden-Bussum)

I. Proloog

Mijn vader zat in het onderwijs
dus bij ons thuis werd niet gelezen.
Elk verhaal met een ander plot dan het onze
werd angstvallig buiten de deur gehouden.
Stinkend jaloers was ik dan ook op mijn vriend.
Hij kreeg er speciaal een leren tas voor.
Daarin pasten precies vier boeken,
zijn abonnement
en een gevulde koek voor de terugweg.
Lezen maakt hongerig.

Al een paar dagen was het onrustig op school.
In de nieuwe bundel van Herman Pieter de Boer,
'Dorpsgeheimen',
klom een hitsige jongen in een hoge boom
en stak hem in het gat van een specht.
Uren sprak ik in op mijn vriend.
Met resultaat.
Hij zou het boek lenen,
ik huur betalen voor ruimte in zijn tas.

Die week brak de hemel voor mij open
en dat voor maar één dubbeltje.
Zelden een verhaal gelezen
zonder woorden te zien,
papier te ruiken
of enigszins nog te voelen dat ik bestond.
Dit was pas leven.

II. In de Biep

Hoe iedere vrijdagavond van zeven tot acht
de wereld eindelijk aan mijn voeten lag.

Ik beklom de Himalaya door de reisverhalen,
liep als 'Kees de Jongen' in de zwembadpas,
wist met 'Pietje Bel' mijn jeugd in te halen
en werd stil toen ik 'De Avonden' van Reve las.
En dan die juffrouw achter de balie,
haar mooie handen gingen vliegensvlug
van stempel naar stempel naar oogopslag.
'Over twee weken terug, jochie,' fluisterde ze lief.
Maar nog diezelfde avond zou ik met haar gaan.
Door de stromende regen fietsten we naar huis,
haar heerlijke kont zittend op mijn stuur,
haar natte haren wapperend in mijn gezicht,
als in 'Turks Fruit', maar dan dichter
bij de literatuur van míjn bestaan.


Vele levens kreeg ik erbij
in mijn zelfgemaakte lapjestas.


'Je bent veranderd,' riep mijn vader
op een avond laat.
Ik zweeg
want ik was 'domweg gelukkig in de Dapperstraat'.

III. Epiloog

Als je leest
komen de letters vanzelf op je af.
Een avontuur nooit beleefd
blijkt plotseling een anekdote uit je eigen bestaan.
Wie zegt dat je liegt dat het gedrukt staat
vertrouwt niet op zijn eigen verhaal
of kan niet lezen.
Het zijn de kleine letters
die je bewegen.

Geachte schrijvers van de wereld,
ga door, ga door
en schrijf mij alsjeblieft naar buiten,
dan lees ik u naar binnen.

Opbrengst Goois Jazz Festival rond de 40.000 euro

Alain Clark. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het Goois Jazz Festival kan binnenkort rond de 40.000 euro overmaken aan het Prinses Máxima Fonds voor kinderoncologie. Het getal is een eerste schatting, maar zal rond dat bedrag uitkomen.

De veiling tijdens het diner voorafgaand aan het feest was al goed voor zeker 21.000 euro. Daar waren diverse celebrity's op afgekomen zoals Robert ten Brink en de minister van Defensie. Organisator Rick van de Eijk is zeer te spreken over de 31ste editie. "Het was weer een mooi feestje."

De hoogtepunten van de avond speelden zich voornamelijk af in de grote zaal. Alain Clark, Julia van der Toorn en vooral de afsluitende act van Candy Dulfer bleken goed in de smaak te vallen bij het publiek. "Er was plek voor 1000 man in de grote zaal, maar sommige mensen waren wat aan de late kant, waardoor ze niet meer naar binnen konden. Natuurlijk waren er genoeg andere opties om een mooi concert bij te wonen, zoals Eric Vloeimans die ook een afsluitende act had en publieksfavoriet is. Na afloop kon men nog genieten van DJ Maestro. Zelf vond ik het vooral leuk om rond te lopen en te zien hoe iedereen aan het genieten was."

Bewoners en wethouder maken straten schoon

Foto: Bob Awick

Ongeveer 40 Bussumers hebben afgelopen zaterdag samen met wethouder Gerard Boekhoff de straten rond het centrum van het dorp schoongemaakt. Dat gebeurde vanwege het project 'Nederland Schoon'. De betrokken Bussumers verzamelden al het afval dat ze tegenkwamen en konden vervolgens met een paar gevulde zakken weer terugkeren. Al met al waren ze zo'n twee uur op straat om schoon te maken. Na afloop werden zij door de gemeente getrakteerd op een lunch.

Hockeyers zetten grote stap naar overgangsklasse

Eerste plaats zo goed als zeker, vrouwen naar play-offs

De hockeyheren wonnen van het lager geklasseerde VVV. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met weer een zege gaat het de goede kant op voor de hockeyers van Gooische. De Bussumse koploper van de eerste klasse won afgelopen weekend met 2-0 van het lager geklasseerde VVV.

De grootste concurrenten van de Bussumers, Roomburg en Myra, verspeelden punten. De voorsprong aan kop bedraagt ondertussen negen punten. De Bussumers hebben nog 4 duels te spelen. Met een beetje geluk zou de eerste plaats komend weekend al zeker gesteld kunnen worden en kan het feest daarmee losbarsten, anders wordt het een weekje later.

Ook hockeysters op koers
Het zou zomaar kunnen dat de Bussumse hockeyclub twee feestjes kan gaan houden. Ook de hockeysters kunnen nog promoveren. Deelname aan de play-offs werd afgelopen weekend zo goed als zeker gesteld doordat de Bussumers met 2-1 wonnen van USHC. De voorsprong van de Bussumers op concurrent Amstelveen, dat afgelopen weekend punten verspeelde, bedraagt al twaalf punten. Het moet dus, met 4 duels te gaan, wel heel raar lopen als Gooische de tweede plaats af zou moeten staan.

Man beroofd van telefoon

BUSSUM - Een groepje straatrovers heeft zondagochtend een Bussumer beroofd van een smartphone gestolen. Dat gebeurde op de Iepenlaan.

De Bussumer werd op straat aangesproken door de daders, ze vroegen hoe laat het was. Toen de jongen dat vertelde, drongen de mannen er op aan dat ze dat zelf mochten checken. Vervolgens werd de jongen vastgepakt, naar de grond gewerkt en vervolgens geschopt. De daders namen de smartphone mee en sloegen op de vlucht. Er wordt nog naar de daders gezocht. Het gaat om twee blanke mannen en een lichtgetinte man. Ze droegen jassen met capuchons.

DOC komt tekort

BUSSUM - Zonder dat de ploeg echt kans had, hebben de korfballers van DOC afgelopen weekend verloren van Ermelo. Zeker omdat de twee ploegen onderaan bungelen, waren de punten zeer welkom. DOC vergat een stempel op het duel te drukken en verloor met 12-7.

DOC moest door blessures anders spelen dan normaal en moest daarom even op gang komen. Ermelo benutte dat en opende meteen de score. DOC kon eerst nog wat terug doen, maar Ermelo bleef op voorsprong staan. Na de rust leek DOC op te krabbelen, maar maakte toch nog te veel fouten.

Terras Hema over maand open

BUSSUM - Het terras voor de Hema aan het Julianaplein gaat over een maand open. Momenteel wordt alles voor de zaak klaargemaakt voor de komst van het terras.

Op het terras komen zo'n 36 stoelen en enkele tafeltjes waar bezoekers een hapje en een drankje kunnen nemen. Het terras is tot en met oktober open. Het terras zou al een jaar geleden opengaan. Toen duurde het even voordat alles rond was. Het terras was een langer gekoesterde wens van de zaak.

Tassen vol rookwaar gestolen

BUSSUM - Een groepje van 3 mannen heeft woensdagnacht de tabakszaak aan de Laarderweg opengebroken.

De jongeren forceerden de deur van de zaak en konden vervolgens enkele grote jutenzakken vullen met meerdere sloffen sigaretten. Vervolgens sloegen ze op de vlucht. De mannen waren op de fiets en reden naar de Ceintuurbaan. Er wordt nog naar de jongens gezocht.

Meer WW'ers

BUSSUM - Het aantal Bussumse WW'ers neemt nog steeds toe. Afgelopen maand kregen 773 Bussumers een werkloosheidsuitkering. Dat meldt het CBS.

Vergeleken met de laatste gegevens van twee maanden geleden nam het aantal met 2% toe. Toch scoort Bussum net wat beter dan de doorsnee Nederlandse gemeente. Terugrekenend heeft nu 5,5 procent van de Bussumers een WW-uitkering, de doorsnee Nederlandse gemeente komt op 5,8 procent.

Kort dagje voor SDO

BUSSUM - Slechts 6 minuten stonden de voetbalsters van SDO afgelopen weekend op het veld. De Bussumse voetbalsters speelden het restant van het eerder gestaakte duel tegen Zaandijk.

Dat duel werd een maand geleden gestaakt toen het 2-1 stond. Het restant kende verder geen hoogtepunten meer. De Bussumers kregen nog wel een paar kansen, maar doelpunten bleven achterwege.

Revanche voor zaal-voetballers

BUSSUM - Met een afgetekende 6-3 zege hebben de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling revanche genomen op de eerder geleden nederlaag tegen HZV/'t Vennewater.

De Bussumers hadden het de eerste helft zwaar tegen de tegenstander en kwamen voor rust op achterstand te staan. Na de rust bleken de Bussumers een stuk sterker en kwam de ploeg op stoom. Met een paar goede aanvallen werden meerdere goals gemaakt en was de tegenstander al snel verslagen.

Honkbalveld weer open

BUSSUM - HCAW mag weer spelen op het hoofdveld van het sportcomplex. Dat heeft honk- en softbalbond KNBSB bepaald.

Het gerenoveerde hoofdveld van de Bussumse honkbalhoofdklasser werd een week geleden nog afgekeurd omdat er rond het veld enkele gebreken waren. Zo waren de hekken naast het veld te hoog, stonden er verkeerde toegangshekken en zorgde los gaas voor problemen. De problemen worden nog aangepakt.

Geslaagd lezersfeest voor jubileum bibliotheek

Dichter Nico Dijkshoorn deelt handtekeningen uit.

BUSSUM - Schrijvers, dichters en theatermakers traden afgelopen vrijdag op ter ere van het 100-jarige bestaan van de Bibliotheek Naarden / Bussum.

Een kleine 200 aanwezigen genoten van lezingen van onder meer schrijver Abdelkader Benali die sprak over zijn nieuwste roman 'Bad Boy', gebaseerd op de affaire rondom kickbokser Badr Hari. Ook de Dichter des Vaderlands en de Bussumse dorpsdichter stonden op het podium. Hoogtepunt was volgens velen het optreden van Nico Dijkshoorn.

'Deze film is met liefde gemaakt en dat straalt ervan af'

Filmhuis Bussum heeft primeur Pim & Pom: Het Grote Avontuur

Hans Walther samen met Pim.

door Jessica de Jong

BUSSUM - Filmhuis Bussum beleeft aanstaande zondag de primeur van de Nederlandse tekenfilm 'Pim & Pom - Het Grote Avontuur'. Assistent-regisseur Hans Walther en supervising animator Marieke van Middelkoop zullen aanwezig zijn om uit te leggen hoe de film tot stand is gekomen. Ze nemen tekeningen mee waardoor er een kleine tentoonstelling over Pim & Pom ontstaat en ook de sterren zelf zijn aanwezig voor een meet & greet.

Fiep Westendorp

Tekenares Fiep Westendorp maakte vanaf 1958 illustraties bij de verhaaltjes die Mies Bouhuys schreef over haar eigen katten Pim en Pom. Die verhaaltjes, versjes en dialogen verschenen tien jaar lang op de Kinderpagina van de krant Het Parool. In 2003 vond Gioia Smid tijdens het archiveren van de tekeningen van Fiep zakken vol met tekeningen van Pim en Pom in de badkamerkastjes bij Fiep thuis. Dat werd het uitgangspunt voor een boek, later voor een tv-serie en nu voor de film.

Hans Walther heeft ruim twintig jaar ervaring als editor en regisseur op het gebied van films en tv-series en is ook al elf jaar werkzaam als vrijwilliger bij Filmhuis Bussum. Hij is helemaal gek van animatiefilms en onder andere betrokken bij de Nederlandse animatiefilm 'Sprookjesboom de Film' die hij maakte in opdracht van de Efteling. Drie jaar geleden werd hij als adviseur binnengehaald bij het project om een tekenfilm te maken van Pim & Pom, gebaseerd op de tekeningen van Fiep Westendorp. Het is de eerste tekenfilm van Nederlandse bodem sinds de Bommelfilm 'Als je begrijpt wat ik bedoel' uit 1983.

De katten Pim en Pom, getekend door Fiep Westendorp.
'Pim & Pom - Het Grote Avontuur' draait zondag in Filmhuis Bussum.

De eerste tekenfilm van Nederlandse bodem sinds jaren

Hans Walther vertelt wat hij precies voor de film heeft betekend: "Mijn rol bij de film is de afgelopen drie jaar gegroeid. Ik kwam binnen als adviseur, maar heb overal aan meegewerkt. De regisseur weet wat een goed verhaal is en wat past bij de tekenstijl van Fiep. Mijn rol was alles te regelen wat er bij het maken van een tekenfilm komt kijken en ook deed ik een groot deel van de communicatie met de animators. Pim & Pom is een echte familiefilm geworden die heel herkenbaar is voor de ouders, die de tekeningen herkennen uit bijvoorbeeld Jip en Janneke. De stemmen zijn ingesproken door Georgina Verbaan en Tjitske Reidinga. Ook zijn er vijf liedjes in de film, die onder andere gezongen zijn door Acda en De Munnik."

Uitdaging
De uitdaging in het maken zat volgens Walther vooral in de relatief simpele tekenstijl van Pim & Pom, die eerder al werd gebruikt in de tv-serie. "Alle tekeningen zijn met de hand getekend en in de computer gezet. Het gaat om 12 tekeningen per seconde die elk 2 frames in beeld staan. We hadden al 8.000 tekeningen van Fiep en die zijn allemaal ingescand. Maar we hebben ook materiaal gebruikt uit andere verhalen, zoals Pluk van de Petteflet en Otje. Hadden we een olifant, een stoplicht of een schemerlamp nodig, dan hadden we vele tekeningen om uit te kiezen. Op die manier konden we bijna alles uit de database plukken. Maar bijvoorbeeld de straatkattenbende heeft de art director ontworpen. Natuurlijk blijft de stijl en het jaren 60-gevoel overeind, dat zie je bijvoorbeeld aan de telefoon met een snoer."

"Verder was er al eerder voor gekozen om niet de kleur groen te gebruiken. Dus lopen de katten door het bos, dan zijn de bomen oranje en blauw. Ook het stoplicht springt niet op groen, maar op blauw. De achtergronden hebben geen lijnen en dat is een groot verschil met de tv-serie. Fiep kon slecht diepte zien en tekende daarom alles rechtop. Een zebrapad staat rechtop, aan de zijkant staan de lantaarnpalen en mensen lopen niet over, maar boven het zebrapad. Alles is dus horizontaal en vertikaal getekend. Dat gaf wel een uitdaging, want er zijn spannende achtervolgingsscènes waarbij je normaal gesproken veel diepte gebruikt. Het verhaal zit goed in elkaar, is spannend en ontroerend geworden. De scènes in het bos zijn een beetje eng voor de kleintjes, maar er zitten ook zielige scènes in waarbij de zaal gaat huilen. Daarnaast was Fiep sterk in het tekenen van houdingen en poses en dat was ook best lastig om dat goed te krijgen. De animators hadden de neiging om de tekeningen mooier of vloeiender te maken, daar moesten we voor waken. Al met al is er twee jaar gewerkt aan het script en hebben 16 animators ruim een half jaar getekend."
Of Pim & Pom een groot kassucces gaat worden, vindt Hans Walther lastig om te voorspellen. "Het is een kinderfilm, dus die draait maar een paar keer in de week. En is het mooi weer, dan blijven de mensen thuis." Hij is wel zeer tevreden over het resultaat en vind dat iedereen moet komen kijken omdat het een "hele leuke, spannende film is voor het hele gezin. De film is met liefde gemaakt en dat straalt ervan af. Ook is de kwaliteit tijdloos en dat maakt het een echte aanrader".

'Er zitten ook zielige scènes in waarbij de zaal gaat huilen'

De film gaat op 9 april landelijk in première in Nederland en is als speciale voorpremière op zondag 6 april om 11.00 uur al in Filmhuis Bussum te zien. Pim & Pom is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Filmhuis Bussum

Meer op www.filmhuisbussum.nl Foto: Filmhuis Bussum

NEBRASKA is heerlijk humoristisch en mild: vader en zoon op weg naar een gedroomde hoofdprijs.
HER overtuigt. We kunnen verliefd worden op een PC-programma. Samantha!
In DALLAS BUYERS CLUB bevecht een homofobe cowboy de farmaceutische industrie.
SAMSARA brengt onvergetelijke beelden van mens en natuur.
12 YEARS A SLAVE is het Oscar winnende slavernij-epos.
AFTER THE TONE leert ons Onno kennen, maar uitsluitend via Onno's voicemailberichten.
MIELE is een knappe jonge vrouw die euthanasie verzorgt, in Italië, illegaal.
In LA GRANDE BELLEZZA schittert een decadent Rome.
In AUGUST: OSAGE COUNTY strijden Julia Roberts en Meryl Streep als getormenteerde dochter en vileine moeder in een claustrofobisch familiedrama.
IDA is een oogstrelend zwart-wit Pools drama over een non. Het krijgt ook wat luchtigheid dankzij een vastberaden tante.
Dinsdagavond de SNEAK PREVIEW. Woensdag wordt 12 YEARS A SLAVE ingeleid door filmrecensent Jos van der Burg.
Drie jeugdvoorstellingen: in MEES KEES OP KAMP krijgt Meester Kees problemen. In PELLE EN DE DIERENROVERS wordt een ei gestolen! Zondag is er feest voor jong en oud: Fiep Westendorps fijne tekeningen op groot doek in PIM & POM HET GROTE AVONTUUR. Met een kleurwedstrijd.

Versa vrijwillgerscentrale

Wereldwinkel Bussum: etaleur/shopstylist voor etaleren en presenteren van de non-foodproducten (2 tot 4 uur per week).

VTH Bussum/Naarden: tuinhulp voor lichte tuinwerkzaamheden bij ouderen of bij mensen met een beperking (1 uur per week).

Naarderheem: chauffeur voor de rolstoelbus om de bewoners te vervoeren (af en toe).

Wijkontmoetingscentrum De Schakel Naarden: kok/kokkin die 1x per maand op woensdag van 15.00 tot 19.30 uur een 3-gangendiner wil bereiden.

donderdag 3 april

Spieghelavond

Er wordt weer een Spieghelavond gehouden in de Spieghelkerk. Deze keer komt Jan Brokken praten, die met het trio 'C tot de derde' in zijn kielzog ongetwijfeld voor een prachtige afsluiting zal zorgen van de reeks avonden. Aanvang 20.00 uur, entree € 10,-.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag voor het eerst op de donderdag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Computercursus

Bellefleur houdt een computercursus over Windows 8. De cursus is bedoeld voor bestaande windowsgebruikers, die willen overstappen op of zijn overgestapt op een nieuwe computer/laptop met een muis. Aanvang 13.00 uur, kosten € 35,-. Aanmelden op www.wocbellefleur.nl.

zaterdag 5 april

Benefietconcert

Het Ulfts Mannenkoor en sopraan Margraat Witsen Elias geven een benefietconcert voor 'Kinderen in Nood'. Het concert wordt gehouden in de Wilhelminakerk van Bussum. Aanvang 20.00 uur, entree € 12,50.

Karaoke-avond

Er wordt een karaoke-avond gehouden voor het goede doel. Zangers en zangeressen kunnen voor een geldbedrag een liedje komen zingen in buurtcentrum Achter de Linde aan de Godelindedwarsstraat. De complete opbrengst komt ten goede aan onderzoek naar ALS. Aanvang 20.00 uur.

Kerk open

De Koepelkerk opent weer de deuren van 12.00 tot 15.00 uur. Bezoekers kunnen langskomen om de kerk de bekijken. Ook wordt er een quilt gemaakt, die later wordt gebruikt voor een tentoonstelling.

Lezingen

Boekhandel Los organiseert twee lezingen. Eerst vertelt Frank Koorneef vanaf 14.00 uur hoe je met je motorboot over de Nederlandse wateren kunt varen met z'n boek '25 toertochten'. Om 15.00 uur vertelt Ben Rutte over zijn wereldreis.

zondag 6 april

Modeshow

WOC Bellefleur houdt een modeshow. De show van kledingzaak La Belle is al 26 jaar een begrip in het Gooi. Aanvang: 14.00 uur. Toegang: 1,50 euro inclusief koffie. Adres: Mackaylaan 11 a. Telefoon 035-6953117.

Muzikale middag

Het Klarinet4tet Societas Arundinosa treedt op in De Palmpit. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Concert

Muziekvereniging Het Gooi houdt een matineeconcert in theater Spant!. Het meer dan 60 leden tellende orkest brengt een afwisselend programma met als thema 'In the spotlights'. Naast het grote harmonieorkest zal ook het Jeugdorkest G-Force! van zich laten horen. Aanvang 14.00 uur. Kaarten te koop op info@muziekvereniginghetgooi.nl.

Passie voor Bach

De Nederlandse Händelvereniging geeft dit jaar een bijzondere invulling aan de Nederlandse passietraditie met een nieuw concept: 'Passie voor Bach'. Via de dramatische structuur van de Johannes Passion zingen zij de mooiste aria's en koralen uit alle drie de geliefde Passies van Bach: de Matthäus, Johannes en Markus. Aanvang 14.30 uur, kaarten te koop op www.haendelvereniging.nl.

maandag 7 april

Gooise Bedrijvendag

De Gooise Bedrijvendag wordt weer gehouden in Spant! De Gooise Bedrijvendag is een ondernemersdag waar de deelnemende ondernemers uit het Gooi, Vechtstreek en Eemland veel contacten kunnen opdoen die op korte of langere termijn zouden kunnen leiden tot opdrachten. Niet alleen ondernemers, maar ook consumenten worden voor deze dag uitgenodigd. Aanvang 15.00 uur. Aanmelden op www.gooisebedrijvendag.nl.

Voordracht

Jacques Meulman, psycholoog van het Therapeuticum Naarden-Bussum houdt in het kerkgebouw van de Christengemeenschap aan de Veldweg een voordracht over 'Spiritualiteit en religie'. Over de werking van het verlangen om de andere mens te kunnen genezen. Aanvang 20.15 uur, entree € 8,-.

Kledingverkoop

In de hal van De Heul aan de Koekoeklaan 3 is een verkoop van corsetterie, lingerie, nachtgoed, ondergoed, dusters en kamerjassen etc. door heren- en damesondermodespeciaalzaak Diepenveen uit Veenendaal van 09.30 -12.30 uur.

woensdag 9 april

Opticiën te gast

Van 10.00 tot 12.00 uur komt Stoffer Optiek (opticien aan huis) naar wijkontmoetingscentrum De Palmpit aan de Koekoeklaan. Hierbij kan men gratis de ogen op laten meten, de bril laten schoonmaken en stellen en vragen stellen over je ogen en/of de bril. Alles wat je normaal ook in een optiek doet.

Ouder worden

Cynthia Joseph geeft voor De Palmpit een workshop over hoe ouderen vitaal ouder kunnen worden. De workshop wordt gehouden vanaf 15.30 uur. Aanmelden kan op 035-6936297.

Fietstocht

Bellefleur houdt weer een fietstocht. De tocht gaat over ongeveer 40 kilometer. Onderweg wordt er gestopt om koffie of thee te drinken bij een restaurant. Vertrek vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan. Aanvang 11.00 uur.

Paasbingo

De Schakel houdt een paasbingo. Vanaf 14.00 uur staan de getallen weer centraal. Ook deze keer kunnen er leuke prijzen gewonnen worden. Deelname kost € 3,50,-.

En verder...

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus start de week a.s. zaterdag met een bezoek aan Houtzaagmolen de Ster in Utrecht. Maandag gaat de bus naar de botanische tuin Costerus in Hilversum en dinsdag naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Woensdag weer het vertrouwde gratis lunchconcert in het Concertgebouw en donderdag kunt u zien wat je zoal met schelpen, glas en plantjes kunt doen, een levendige kijk in de kas in het Westland. Vrijdagavond is er in Hilversum het voorjaarsconcert door politiemuziekgezelschap Excelsior in Theater Gooiland in Hilversum. Zaterdag kan er worden genoten van een paaslunch bij De Schakel in Naarden en 's avonds naar 't Spant voor de relatiekomedie 'Liefde, Half om Half'. Tot slot gaat de bus op zondag varen op de Linge bij Leerdam met een lunch aan boord. Opgeven op 035-7504192.

vrijdag 4 april

Spelletjesmiddag

Naast reguliere spelletjes worden in De Palmpit aan de Koekoeklaan door een leerling van het Goois Lyceum ook digitale spelletjes aangeleerd op computer, iPad of tablet. Tijd: 14.00-16.00 uur, deelname € 1,- per middag.

donderdag 10 april

Vrijwilligerscentrale

De Versa Vrijwilligerscentrale staat met een standje over vrijwilligerswerk en vacatures in de Kringloopwinkel van Naarden. Het standje staat er van 13.00 tot 15.00 uur.

vrijdag 11 april

Discozwemmen

Jongeren kunnen komen discozwemmen in Sportcentrum de Lunet. Het zwembad is open van 19.00 tot 20.30 uur. De discolichten gaan dan aan en DJ Melvin start de muziek. De avond is voor jeugd van 6 t/m 13 jaar met minimaal een A-diploma. Entree € 6,50.

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

10 KILO KWIJT
IN 10 WEKEN TIJD!

10 kilo afvallen in 10 weken tijd, zonder supplementen, maar op een gezonde manier en zonder jojo-effect. Een goed gewicht is evenwicht!
U wordt gecoacht door
voedingsdeskundige
Marja van Wagensveld.
Samen met ongeveer 4 andere
kandidaten gaat u ook dit resultaat bereiken. Tijdens de inschrijfavond krijgt u
informatie en kunt u
zich inschrijven. Wij gaan samen kijken wie u bent en of uw doelen en wensen haalbaar zijn. Kosten van inschrijving 10 euro.
5 mei as. gaan wij starten.
Inschrijfavond maandag 28 april van 19.00 tot 20.00 uur
Meenthof 1, Kortenhoef
Telefoon 06-222 07 965

Maatje kleiner?
SLENDER YOU
STUDIO KORTENHOEF

Dé andere manier van bewegen!
Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13
Maak nu een afspraak!
SLENDER YOU
ZONNEBANK
HYDROMASSAGE
FISH SPA

Open Golfdagen Aktie Golfpark Spandersbosch Jaarkaart Crailoobaan 30 euro Lidmaatschap Vereniging 60 euro
www.Golfparkspandersbosch.nl

GEWELDIG GOED! Hét creatieve naaiatelier voor leuke lessen en fantastische workshops. Kijk op de site voor de nieuwe WORKSHOP-AGENDA.
In vakantieperiodes zijn er
speciale kinderactiviteiten. www.geweldiggoed.nl
06-22 151 685 Kapelstraat 65,
Bussum

Mijn naam is Doris, tel.: 06-11412386, ik zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 10 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Michelle is mijn referentie.

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Wij ruimen de rest op als de kringloop is geweest, uw huis bezemschoon opgeleverd
www.woningontruiming.com
035-5233599

Meubelmaker/timmerman heeft nog tijd, óók voor diverse kluswerkzaamheden in en rondom het huis. Tevens scheepstimmerwerk en onderhoud! Ward: 06-30767812

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Overstapcursus Windows 8 voor windows-gebruikers Locatie: WOC Bellefleur. Start DONDERDAG 3 april. (data 3, 10, 17 april). Lestijden: 13:00 - 14:30 uur Kosten: incl. € 35,-. Aanmelden:
www.wocbellefleur.nl

Tuinonderhoud! Heggen, bomen snoeien, grasveld verticuteren en bemesten, (terras)tegels groenvrij maken. Bel voor info 035-6223676
www.edregelthet.nl

Zaterdag 12 april 4xG rommelmarkt in sporthal de Fuik in Kortenhoef. De gezelligste markt van het Gooi. 9.00-16.30 uur info 035-6560498 e-mail: w.pouw@hotmail.com

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor alle leeftijden, beginners & gevorderden. Website: www.jaccomuller.com, 06-11135198, e-mail:
jaccomullermusic@gmail.com

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

Taxi naar Schiphol € 50,- vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds taxiservice 06-14327770.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Even een moment voor u zelf? SCHOONHEIDSSPECIALISTE DENISE NEIJ elke 1ste gezichtsbehandeling € 32,50. Huizerweg 61 te BUSSUM, telefoon: 035-6946035.

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

SLOWJUICE.NL verwelkomt u graag op onze DEMODAGEN op zaterdag 5 & 19 april. Van 11:00 - 14:00 uur kunt u op de Kobaltstraat 2A te Naarden onze slowjuicers testen en het versgeperste sapje proeven. Voor meer info:
www.slowjuice.nl

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor alle leeftijden, beginners & gevorderden. Website: www.jaccomuller.com, 06-11135198, e-mail:
jaccomullermusic@gmail.com

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd een vrijblijvende offerte voor klein en groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Vrijwilligers bieden
kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap,
computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben.
Versa Vrijwillige Thuishulp;
035 6947455 ma-vr ;10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwil
ligethuishulp

Ligplaats 7x2,65 meter. Gehele jaar nabij jachthaven Naarden inl.: 06-55301442

WONINGEN TE HUUR
GEVRAAGD!

voor expats & organisaties
Interhouse Hilversum
035-3031320
www.interhouse.nl
huur- en verhuurprofessionals

Te huur: Zolderetage centrum Bussum: kamer, slaapkamer, keuken. Prijs incl. g/w/l. Tel.: 035-6937235 of 06-51085133

Eerste Vestingrally levert Grote Kerk 10.000 euro op

Foto: Bob Awick

Liefhebbers van oude (sport)auto's hadden het zaterdag naar hun zin in de Vesting. Tussen 17.00 en 18.00 uur finishten de 66 deelnemers van de 'Vestingrally' op het Kerkplein. Onder hen Jort Kelder en Michiel Mol. De puzzeltocht, die een jaarlijks terugkerend evenement moet worden, komt uit de koker van de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk. "De opbrengst, ruim 10.000 euro, gaat rechtstreeks naar het onderhoud van de kerk", vertelt Robbert Belle, voorzitter van de vereniging. "Met de rally brengen we de Grote Kerk in het nieuws en we halen fondsen binnen."

Wil de Vries verlaat college en raad

NAARDEN - De komende anderhalf jaar wordt Naarden geregeerd door het trio VVD, D66 en CDA. GroenLinks gaat met de PvdA oppositie voeren. Dat nieuws kwam hard aan bij GroenLinks-lijsttrekker Wil de Vries-Kempes. Na twintig jaar als raadslid en wethouder gaat ze nu uit de spotlights, in de steunfractie.

"Onaangenaam verrast" is ze door de snelle coalitievorming en de keuze voor het CDA als derde coalitiepartij, zegt politica Wil de Vries-Kempes. "Ik wil niet zuur doen, maar we voelen ons bij GroenLinks buitenspel gezet in de formatie." Na drie jaar met GroenLinks de stad te hebben bestuurd, maakte de VVD vorige week bekend nu een college te willen vormen met D66 en het CDA. Op basis van de verkiezingsprogramma's en de verkiezingsuitslag (VVD bleef de grootste partij, D66 en CDA boekten een zetel winst) is dit een stabiele coalitie, laat de gemeente weten in een persbericht.

Volgens De Vries-Kempes kan de coalitie zich echter niet beroepen op het breedste draagvlak. "Als je kijkt naar het aantal stemmen zijn wij nog steeds de derde partij van de stad. We hadden er een paar honderd meer dan het CDA. Als je kijkt naar de verdeling van de stemmen over de wijken, dan vult GroenLinks VVD/D66 beter aan dan het CDA." Ook de rappe gang van zaken zit haar dwars. "De informatieronde duurde slechts twee dagen. Toen ik dinsdagavond gebeld werd dat we niet in de coalitie zaten, kwam het als een verrassing dat die keuze al gemaakt was. Overdag ging het nog over steun voor een breed akkoord."

Het feit dat GroenLinks nu buiten de coalitie valt, heeft grote persoonlijke consequenties voor De Vries-Kempes: ze verlaat de actieve politieke arena. Aanleiding daarvoor is dat ze als lijsttrekker de verkiezingen in ging met de boodschap dat ze óf weer wethouder wilde worden óf voor een rol op de achtergrond zou kiezen als haar partij in de oppositie zou belanden.

Nu dat laatste het geval is, houdt De Vries-Kempes woord en kiest ze voor een plek langs de zijlijn. "Ik heb mijn nek uitgestoken en een nieuw wethouderschap tot inzet van de campagne gemaakt. Bijna 1.300 Naarders zijn daar achter gaan staan. Als je dan door de keuze van de coalitiepartners niet in het college belandt, beschouw ik dat als een verlies. Het is tijd voor een nieuwe generatie, dus maak ik plaats voor Maria van Rooijen." Haar vertrek doet de demissionair wethouder zichtbaar pijn. "Afscheid nemen van iets waar je met hart en ziel aan gewerkt hebt, is moeilijk."

Vestingeiland gooit inschrijvingen op grote hoop

Een week lang hutten bouwen op een eiland in de Vestinggracht. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De inschrijving voor het populaire vakantiekamp Vestingeiland is op 1 april weer gestart. Tot 30 april kunnen kinderen ingescheven worden. Jaarlijks moet de organisatie honderden kinderen teleurstellen omdat het kamp vol is. Dit jaar is er iets nieuws: Naardense kinderen krijgen geen 'beperkte voorrang' meer. Sietske van Dijk van Vestingeiland legt uit.

Hoe populair is Vestingeiland?
"We hebben 500 plekken voor twee weken en we loten 300 kinderen uit. Populariteit is fijn maar ook lastig, want we moeten veel kinderen teleurstellen."

Wat is er dit jaar anders?
"Tot nu toe lootten we kinderen uit Naarden met voorrang in: we deden een eerste loting met alleen maar kinderen uit Naarden, wat overigens niet betekende dat alle Naarders automatisch een plek kregen. Dat doen we dit jaar niet. Nu gaan alle inschrijvingen op een grote hoop."

Wat is de gedachte daarachter?
"Onze doelgroep is toch Naarden-Bussum. Veel Naarders gaan in Bussum op school en andersom. Veel van onze leiding zijn Bussums. De fusie komt eraan, dus we willen zo eerlijk mogelijk loten."

Zes Naarders zeggen de raad gedag

Joyce Sylvester deelde bloemen en een lintje uit. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De zeventien gekozen raadsleden zijn donderdag door de burgemeester geïnstalleerd. De avond ervoor namen zes Naarders afscheid van hun werk als raadslid.

Volgens Joyce Sylvester heeft de oude raad geschiedenis geschreven door te kiezen voor een fusie met Bussum en Muiden. Vertrekkende raadsleden Margriet Schreuders, Reint de Haas, Nynke Jordaan-Aalders, Cor Rapati, Rik Lammers en Karien Guinée werden door de burgemeester in het zonnetje gezet. Karien Guinée kreeg ook een koninklijke onderscheiding voor het feit dat ze twaalf jaar in de raad heeft gezeten.

Tuinders maken schoon

NAARDEN - Gewapend met prikstokken en vuilniszakken heeft een groep Naarders zaterdag een groot deel van de Keverdijkse bermen schoongemaakt.

De actie werd aangevoerd door de beheerder van het volkstuintjescomplex, Jan Landwaart. Ook het GAD, medewerkers van de gemeente en bewoners deden enthousiast mee. "Dit jaar haalden we minder zwerfvuil op dan in voorgaande jaren. Het waren weer vooral petflesjes en plastic zakken", vertelt een vaste deelneemster.

Rommel-markt goed bezocht

NAARDEN - Het was zaterdag druk op de eerste gezamenlijke rommelmarkt van de SCAN en De Schakel in de Keverdijk.

Het jongerencentrum en de wijkpost hadden de handen ineen geslagen en verkopers van tweedehands spullen de mogelijkheid geboden om een verkoopstandje te huren. Veel spulletjes wisselden van eigenaar. "Het mooie weer zorgde voor veel toeloop", vertelt een medewerker van De Schakel. "Het was een succes, dus we denken wel dat het een jaarlijks terugkerend evenement gaat worden."

Brainstorm over Vesting

NAARDEN - Zo'n 35 Naarders waren maandag naar gebouw De Hoed gekomen om te praten over de promotie van de Vesting. Drie initiatiefneemsters hadden daartoe mensen van de gemeente, de ondernemersvereniging, raadsleden en creatievelingen uitgenodigd.

"In de Vesting is aan initiatieven geen gebrek, maar een achterliggend verband ontbreekt", legt eventmarketeer Janine Deschene uit, die samen met kunstenares Aya de Lange en VVV-evenementencoördinator Saskia Simons achter de brainstorm zit. "Door de krachten te bundelen, kunnen we elkaar helpen en de Vesting versterken."

Volgens Deschene waren de deelnemers positief. "Mensen keken ervan op wat er allemaal speelt en kwamen met goede plannen. We gaan nu alle ideëen in een nieuwsbrief zetten en in september krijgt de bijeenkomst een vervolg."

Deelneemster Marije van Proosdij van de OVNV: "Wij zijn voor het verbinden van mensen. Maar ga niet aan de bestaande overleggen voorbij."

19 / 20