BussumsNieuws

16 april 2014

BussumsNieuws 16 april 2014


Raadsakkoord ketst af

Hart voor Bussum nu aan zet om tot akkoord te komen

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er komt geen raadsakkoord van de VVD met D66, PvdA, GroenLinks en de GOP. D66 heeft op het laatste moment besloten te stoppen met onderhandelen. Een verrassende keus, want de partners hadden op hoofdpunten al een akkoord voor de komende jaren.

D66 heeft het raadsakkoord laten afketsen op de omvang van de wethoudersposten. "Er lag een plan op tafel om de wethoudersposten te vergroten met zo'n 20 procent. Dat zou ook heel wat extra geld gaan kosten. Dat was voor ons onverkoopbaar, zeker omdat we juist veel geld moeten besparen de komende jaren. We hadden het onderwerp graag even geparkeerd en eerst nog onderhandeld over de rest, maar het punt bleek een breekpunt voor de VVD. Toen hebben we besloten te stoppen", zegt D66-voorman Loek Schmidt.

De VVD, PvdA, GL en de GOP betreuren de stap van de democraten. "Het heeft ons erg verbaasd", zegt (nu nog) wethouder Van den Berg van de VVD. De partners waren al erg ver: het programma moest alleen nog doorgerekend worden. Zonder D66 voelt men geen draagvlak om verder te onderhandelen. Het streven was een brede coalitie. VVD, PvdA, GL en de GOP hebben samen 'slechts' twaalf zetels.

Hart voor Bussum
Hart voor Bussum mag het stokje nu overnemen. "Het afketsen heeft ons ook erg verrast", zegt Marieke Munneke Smeets. "We staan nu voor de grote opdracht om te gaan proberen tot een akkoord te komen, dat wordt best een zware klus. We gaan eerst met elkaar overleggen hoe het nu verder moet en goed bestuderen waar de anderen de afgelopen maand over gepraat hebben. Daarna gaan we gesprekken voeren. We gaan met alle anderen het gesprek aan en staan voor alles open."

Hart voor Bussum, dat een maand geleden 5 zetels haalde, werd eerder door de VVD gepasseerd omdat de voornaamste standpunten te veel zouden botsen.

Daders kraak tabakszaak Laarderweg worden nog gezocht

BUSSUM - Er wordt nog steeds gezocht naar het groepje mannen dat afgelopen maand de tabakszaak aan de Laarderweg heeft opengebroken. De mannen namen toen grote jutezakken gevuld met rookwaren ter waarde van 5000 euro mee.

De 3 daders forceerden de deur van de zaak en gingen aan de haal met de spullen. Vervolgens sloegen ze op de vlucht.

De recherche heeft geen flauw benul waar de daders gezocht moeten worden. Men weet alleen dat ze capuchons droegen en iets voor hun mond hadden. Omdat de mannen op de fiets vluchtten heeft de recherche wel het vermoeden dat ze ergens rond de Laarderweg wonen. Ook zou het goed kunnen dat andere Bussumers de rookwaren te koop aangeboden hebben gekregen of dat de daders tegenover anderen hebben opgeschept over hun daad.

Onderzoek
Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar de zaak. Buurtbewoners of anderen met meer informatie worden gezocht om contact op te nemen met de recherche. Dat kan op het algemene nummer 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.

Paaltjes om 'poepoverlast' tegen te gaan

Nadat de paaltjes onthuld werden, kregen de kinderen een hotdog. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Spelende kinderen hebben zaterdag paaltjes onthuld op het grasveldje aan de Geuzenhof. De paaltjes werden afgelopen week neergezet om hondeneigenaren te laten weten dat hun honden daar niet mogen komen.

Nu poepen er vaak nog honden op het veldje en dat zorgt weer voor overlast voor de spelende jeugd. Hun ouders trokken aan de bel en vroegen de gemeente om wat aan het probleem te doen. Mede op voorspraak van wethouder Nen van Ramshorst konden de paaltjes er komen. De buurt was daar erg dankbaar voor.

Veel auto's gesloopt rond Achter-meulenlaan

BUSSUM - Veel deuken en met regelmaat lekke banden. Rond de Achtermeulenlaan en aangrenzende straten worden steeds auto's kapot gemaakt. Zelfs zo vaak dat agenten nu denken dat het doelbewust wordt gedaan. Van een dader ontbreekt echter nog elk spoor.

De afgelopen weken was het al meerdere keren raak en werden er ongeveer negen auto's gesloopt. Steeds wordt forse schade gemeld. Meestal gaat het om wat oudere auto's, alleen WA verzekerd, waardoor de mensen de schade zelf moeten betalen.

Agenten doen momenteel onderzoek naar de reeks voorvallen. Buurtbewoners worden opgeroepen om extra op te letten en, als ze meer weten of wat vreemds opmerken, contact op te nemen met de agenten.

Zoektocht naar bommen duurt langer

BUSSUM - De zoektocht naar bommen op het oude legercomplex Crailo duurt langer dan verwacht. Dat laat de provincie Noord-Holland weten.

Er wordt langer gezocht omdat er vanaf nu wordt gezocht met meer geavanceerde apparatuur. Met deze apparatuur kan er nog verder onder de grond worden gezocht naar oude bommen.

De zoektocht naar bommen op het oude legercomplex gaat verder goed en vordert gestaag.

257

auto's werden er het afgelopen jaar in Bussum opengebroken door autokrakers

De oude vestingwerken van Nederland

Een overzichtsboekje anno 1941, samengesteld door Willem Hendrik Schukking (1886-1967), die als kolonel waarschijnlijk thuis zat en actief was voor de stichting Menno van Coehoorn. In het eerste hoofdstuk verdeelt hij de vestingen in vier types, waarbij de vesting Naarden ingedeeld wordt in het Nieuw-Nederlandsche stelsel.

Daarna beschrijft hij de rol van de vestingen. In het derde hoofdstuk beschrijft hij de vestingen als monumenten van geschiedenis en kunst. Niet lang, nadat in 1926 Naarden als vesting werd opgeheven (maar de wallen niet geslecht en de grachten niet gedempt werden) en vestingmonument werd, is de stichting Menno van Coehoorn opgericht, die vestingen als monumenten in stand wilde houden. 102 bladzijden telt het boekje. 14 figuren en 27 afbeeldingen, waarvan een aantal op fotopapier. Het boekje is deel 3 van de Heemschut-serie van Allert de Lange. Dit is de derde herziene druk uit 1943 (waarvoor de bezetter papier toewees!). Was de schrijver in maart 1943 als officier geïnterneerd of ondergedoken? Hij was in elk geval afwezig, staat er in het voorwoord.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 8 Euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; vr. 18/04 19.30 u.
*Witte Kerk ds. J.P. Schouten; za. 19/04 22.30 u.
*Grote Kerk ds. J.P. Schouten en ds. L.J.Th. Heuvelman
*
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; vr. 18/04 15.00 u. H. Kruisweg; 19.00 u. Plechtigheden; za. 19/04 21.00 u. Paaswake; ma. 21/04 09.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos; vr. 18/04 19.30 u. ds. J. Bos; ma. 21/04 09.30 u. ds. A. v.d.Weerd

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor A. Koot; vr. 18/04 15.00 u. M. Potjer Kruisweg; 19.30 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; za 19/04 21.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan M. Sendecki; za. 19/04 20.00 u. Paaswake kapelaan M. Sendecki; vr. 18/04 15.00 u. Parochianen Kruisweg; ma. 21/04 11.00 u. pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk; vr. 18/04 19.30 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok; za. 19/04 21.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong; do. 17/04 19.30 u. ds. S. de Jong HA
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. C. van Andel; 17.00 u. ds. R.R. Eisinga; vr. 18/04 19.30 u. ds. A. v.d. Meer
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries; vr. 18/04 20.00 u. ds. G.A. de Vries Marcuspassie; za. 19/04 21.00 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde; vr. 18/04 19.30 u. Werkgroep liturgie
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger HA; vr. 18/04 20.00 u. ds. W.F. Metzger; za. 19/04 22.00 u. ds. W.F. Metzger HA Paaswake
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit; vr.18/04 19.00 u. Liturgiecommissie; za. 19/04 19.00 u. Liturgiecommissie
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst; vr.18/04 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Het Spiegel op hoogvliegfoto's

Foto: Youtube

De techniek staat voor niets. Het maken van adembenemende luchtopnames ligt nu binnen ieders handbereik. Een feest van herkenning voor vele Bussumers.

David is een vroege veertiger die ik al als luierbroekenmannetje kende en die regelmatig mijn pad kruist. Hij is een soort duizenddingenman, met vooral belangstelling voor licht- en geluidtechniek met daaromheen de computerkennis waar hij gebruik van maakt om de boel op gang te brengen en te houden. Hij heeft inmiddels enkele kunstprojecten uitgevoerd in China en in Amerika. Maar hier bij-ons-in-Het-Spiegel manifesteert hij zich ook bij tijd en wijle. Zo kon hij onlangs van een kennis een heuse 'drone' te leen krijgen. Een viermotorige helicopter, voorzien van een topkwaliteit HD camera en een fisheye lens (drone is overigens het Engelse woord voor 'mannetjesbij' oftewel dar). De beelden die hij, met behulp van de afstandsbediening, maakte, zijn adembenemend en loeischerp. Duidelijk zijn het Naardermeer te zien, de sportvelden en heel in de verte ook het Gooimeer. Op een van de beelden is zelfs zijn moeder Evelien te zien die vrolijk naar het toestelletje staat te zwaaien.

Naarmate de 'drone' hoger, tot wel 250 meter, klimt wordt het overzicht panoramischer. We kunnen er allemaal getuige van zijn op YouTube. Zoek dan naar 'Parklaan Bussum' en het komt tevoorschijn. O, ja! David maakt en ontwerpt ook in opdracht exclusieve boomhutten. Het is maar dat u het weet voor het geval dat u er dringend om verlegen zit!

Weerbericht

Vrij warme paasdagen, kleine buienkans
Het aprilweer toont zich deze week nogal grillig. Voor het paasweekeinde zijn echter de vooruitzichten gunstig. Een hogedrukgebied bouwt zich op over het Noordzeegebied richting Scandinavië. De wind wordt daarmee oostelijk met aanvoer van vrij warme lucht. Storingen boven Zuid-Europa komen langzaam dichterbij. Daardoor neemt de kans op een bui toe.

Donderdag en vrijdag
Donderdag verloopt naar verwachting eerst droog met zonnige perioden. Later komt er meer bewolking. Het wordt 16 graden bij een matige zuidwestenwind. In de nacht naar vrijdag valt enige regen. Overdag is het wisselend bewolkt met kans op enkele buien. Er waait een gure, noordelijke wind. Het voelt vrij koud bij 10 à 11 graden. De minima liggen rond 5 graden.

Het paasweekeinde
Zaterdag draait de wind naar noordoost. De zon doet goede zaken bij een maximum van circa 16 graden. Tijdens de paasdagen schijnt de zon geregeld, maar er ontstaan ook stapelwolken. Daaruit kan zich een bui ontwikkelen. Op 2e paasdag wordt die kans iets groter. Er waait een matige oostenwind. De minima liggen rond 8 graden. In de middag wordt het 19 à 20 graden.

Weetje
Vorig jaar beleefden we een winterse Pasen. Het werd slechts 4 graden. In de nacht vroor het tot –5 graden. In 2008 viel sneeuw tijdens de toen zeer vroege Pasen. Ook in 2012 verliepen de paasdagen vrij koud met nachtvorst en 9 graden overdag. In 2011 waren de paasdagen juist recordwarm, bij 26 graden. Dit jaar lijkt Pasen weer eens vrij warm te gaan verlopen.

'Een fusie is niet sexy, maar heel hard werken'

Marian Dekker (66) is voorzitter van de stuurgroep die de fusie voorbereidt

Marian Dekker bekijkt de brainstormresultaten van de fusieraadsleden. Foto: Gemeente Bussum

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Marian Dekker (66) fuseerde vorig jaar als burgemeester van het Noord-Hollandse Zijpe met de buren Schagen en Harenkarspel. Nu leidt ze als voorzitter van de stuurgroep de herindeling van Naarden, Bussum en Muiden. "Een fusie is niet sexy, maar gewoon heel hard werken."

De stuurgroep onder leiding van Dekker bestaat uit de drie burgemeesters van de fusiegemeentes, drie wethouders en een ambtelijk secretaris. Ze moeten ervoor zorgen dat er per 1 januari 2016 een 'goed voorbereide' nieuwe gemeente is. Dat moet lukken. "De gemeente Schagen in de Noordkroon telt 25 kernen. De fusie nam 1,5 jaar in beslag. De nieuwe Gooise gemeente telt vier kernen. Twee grote, Naarden en Bussum, en twee kleine, Muiden en Muiderberg. En we hebben iets meer tijd."

Callantsoog

Bezorgd zijn dat met een fusie de identiteit van de woonplaats verloren gaat, is helemaal niet nodig, vindt Marian Dekker. "Kernen houden hun eigen identiteit omdat die bepaald wordt door de mensen die er wonen en niet door de locatie van een stadhuis. Neem Callantsoog. Die gemeente is al 25 jaar niet meer zelfstandig, maar heel Nederland kent de badplaats. Of die nu in de gemeente Zijpe of Schagen ligt."

'Het stadhuis hoeft niet in de grootste gemeente te staan'

Welke lessen neemt u mee uit Schagen?
"Een herindeling is héél veel werk. Niet sexy, gewoon hard werken. De fusie komt boven op het besturen van de bestaande gemeente. Raadsleden moeten dubbel lopen: vergaderen met de eigen raad en met de fusieraad. Het is een heel intensief proces. En mensenwerk. Ook al liggen de drie gemeentes naast elkaar, ze zijn anders. De een werkt al jaren zus, de ander zo. Er moet een geheel nieuwe werkwijze ontstaan, mensen moeten vanzelfsprekendheden loslaten. Dat is spannend."

Over de financiën van Muiden. De gemeente wil zichzelf failliet laten verklaren zodat ze met financiële hulp van de staat het KNSF-terrein alsnog kan ontwikkelen. Gevolg hiervan is dat de OZB in Muiden mogelijk in 2015 met 133 procent omhoog gaat. Als Muiden in 2016 fuseert met Naarden en Bussum worden de OZB-tarieven geharmoniseerd. Maar Bussum en Naarden willen niet dat hun inwoners meebetalen aan deze Muider kwestie. Ligt u daar wakker van?
"Nog niet. Het is een lastig dossier waar we veel over praten. Fuseren is een kwestie van lasten en lusten delen: sommigen profiteren ervan en sommigen hebben pech. In Schagen lagen bijvoorbeeld de tarieven voor toeristen- en verblijfsbelasting ver uit elkaar. Mensen die een vakantiehuisje hadden dat eerst weinig kostte, gingen ineens van 50 naar 500 euro belasting per jaar. Maar er ligt ook nog het amendement Van Beek. Bij de eerdere behandeling van de fusie in de Tweede Kamer is afgesproken dat de miljoenenclaim die op Muiden rust niet op het bordje van de fusiepartners terecht mag komen. Het parlement zal met een oplossing moeten komen en uiteindelijk besluit de nieuwe gemeenteraad over de belastingen in de fusiegemeente. De nieuwe gemeente kent maar één OZB-tarief."

'De naam van de nieuwe gemeente is een heel emotioneel ding'

Al bekend waar het nieuwe stadhuis komt?
"Nee, dat hangt van veel factoren af. Eerst bepaal je wat voor gemeente je wilt zijn: hoeveel service wil je je inwoners bieden? Wil je een fysiek loket zijn of ook online? Op basis daarvan maak je keuzes. Een stadhuis hoeft niet in de grootste gemeente te staan. Dependances zijn ook niet altijd nodig. Neem Schagen: die gemeente is in oppervlakte veel groter dan de nieuwe Gooise gemeente. Daar is gekozen voor één servicepunt in de stad Schagen. In de 24 omliggende kernen zijn geen nevenvestigingen. In de kop van Noord-Holland vinden mensen het heel gewoon om twintig kilometer te reizen voor speciale boodschappen zoals kleding. Als je dan eens in de tien jaar een nieuw paspoort moet halen op het gemeentehuis is dat geen punt. Bij minder mobiele inwoners kun je de paspoorten ook thuis bezorgen."

En de naam van de nieuwe gemeente?
"Dat is een heel emotioneel ding. In Schagen wilden de mensen bijvoorbeeld absoluut geen fantasienaam. De naamgeving wordt een proces waarbij inwoners, raadsleden en iedereen die er een idee over heeft, worden gehoord. De stuurgroep organiseert dat proces, de fusieraad besluit."

Veel steun voor gedragscode

BUSSUM - Een groot deel van de raadsleden staat achter de gedragscode voor raadsleden en leden van het college van B&W. Dat bleek donderdag toen erover vergaderd werd.

Er bleek geen enkele weerstand tegen de gedragscode. Alleen Hart voor Bussum deed nog een voorstel om de code hier en daar wat aan te passen. Zo meenden de raadsleden dat er ook een passage opgenomen moest worden waar staat hoe raadsleden moeten omgaan met burgers. De burgemeester vond dat te ver gaan en noemde een goede omgangsvorm met burgers 'meer dan vanzelfsprekend'. De gedragscode wordt nu doorgestuurd naar de gemeenteraad. De raad mag er over een week een klap op geven.

Parkeerdruk Westereng onder loep

BUSSUM - Er komt een extra onderzoek naar de parkeerdruk van de Westereng. Dat heeft de gemeente toegezegd na klachten van bewoners.

Het onderzoek komt er nadat de bewoners aan de bel trokken over het schrappen van enkele te maken parkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen zouden er komen, maar werden opgeofferd voor groen. Daarnaast meende de gemeente dat er geen noodzaak was voor extra parkeerplaatsen. Tot woede van de bewoners zelf, omdat ze menen dat ze veel parkeerproblemen hebben. De buurtbewoners waren afgelopen week erg teleurgesteld over de veranderde koers van de gemeente.

Startersplan maand verschoven

BUSSUM - Het plan voor het maken van jongerenappartementen op de plek van woonzorgcentrum Patria wordt pas volgende maand behandeld door de gemeenteraad.

Het behandelen van de plannen werd aangehouden omdat er nog veel vragen waren van bewoners. De gemeente gaat de buurtbewoners nu nogmaals goed op te hoogte brengen van wat er exact staat te gebeuren rond het oude woonzorgcentrum. Datzelfde geldt voor een aantal net benoemde raadsleden: ze hebben nu een maand extra om alles te weten te komen over het plan. Dat het agendapunt nu een maand opgeschoven wordt, komt goed uit: volgende maand wordt ook het ontwerp voor de jongerenappartementen bekend.

Dodehoekles voor Bussumse schooljeugd

Foto: Bob Awick

Waar moet je voor oppassen als je naast een grote vrachtauto staat en welke gevaren zijn er? Een groep leerlingen van de Gooilandschool heeft woensdag 'dodehoekles' gehad van een vrachtwagenchauffeur. De vrachtwagenchauffer vertelde van alles over zijn meterslange truck en vertelde vooral over de gevaren van de dode hoek. Daarna mochten de kinderen het zelf ontdekken. De ene helft mocht plaatsnemen achter het stuur, de andere stond naast de vrachtwagen. Deze week volgt nog een les voor de rest van de school.

Barneveld wordt geen wethouder meer

Bussumer doet afstand van zetel én wethouderspost

Wethouder Paul Barneveld (VVD). Foto: Bob Awick

BUSSUM - Wat er de komende weken ook gebeurt voordat het college van B&W gepresenteerd wordt: Paul Barneveld (VVD) wordt geen wethouder meer. Dat heeft de Bussumer onlangs besloten en afgelopen week bekendgemaakt.

De Bussumse wethouder maakt de exacte reden voor zijn stoppen later bekend. "Daar komen we nog wel op terug", stelt de wethouder. Barneveld laat wel doorschemeren dat het te maken heeft met de Bussumse politiek. "Maar het gaat te ver om daar nu als wethouder al wat over te zeggen." Eerder besloot Barneveld al afstand te doen van een eventuele raadszetel, waardoor hij helemaal afstand neemt van het dorpsbestuur. "Dat was een bewuste keuze. Het zou erg raar zijn om straks als een van de leden van de gemeenteraad meer te weten over wat er exact speelt dan je opvolger."

Het was hoe dan ook onzeker of Barneveld nog wethouder zou worden. Er bestaat een grote kans dat de VVD straks nog maar één wethouder mag leveren. Barnevelds collega Van den Berg heeft de voorkeur.

Marieke Brouwer-Nijsen

Bussumse sinds 1994
Werkzaam bij Stam Chocolade Bussum
49 jaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"In het dagelijks leven werk ik o.a. als vrijwilliger bij Filmhuis Bussum en heb daarnaast voor een dag in de week een baan en run het huishouden voor mijn man en twee zoons."

Waar in Bussum kom je graag?
"Ik ben regelmatig te vinden op de Bussumse heide met mijn hond en in Filmhuis Bussum."

Wat zijn je hobby's?
"Fotograferen, wandelen met de hond, fietsen, naar de film."

Wat is je favoriete bonbon?
"De Puur Marsepein Room bonbon, uiteraard van Stam!"


Wat is je favoriete film?
"Les Intouchables."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek?
"Met Linda de Mol over haar leven, het Gooi, en haar toekomstplannen."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik zou een bootje kopen en een tweede huisje in de Provence en Unicef en de Kankerstichting steunen."

Wie verdient een pluim?
"De middenstand in Bussum omdat ze hard moeten werken om hun hoofd boven water te houden in deze tijd."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"Ik volg het nieuws over de nieuwe plannen omtrent de leegstand van de Bussumse winkels, maar ook over andere actuele zaken."

Als je een dag de burgemeester van Bussum was, wat zou je dan doen?
"Ik zou me inzetten voor het uitbreiden van het centrum met een paar gezellige grand cafés waar mensen van mijn leeftijd (40-50) een gezellige avond kunnen doorbrengen."

Waar zullen we op proosten?
"Op de lente en het buitenleven."

Bussum na fuseren wel even klaar

BUSSUM - Als Bussum het mag zeggen komt er na het fuseren met Naarden en Muiden geen snelle vervolgstap. Dat plan heeft de steun van een merendeel van de gemeenteraad.

Bussum moet deze maand haar standpunt kenbaar maken aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. De raadsleden stelden donderdag dat Bussum zeker 10 jaar na het fuseren met de twee gemeenten geen vervolgstap verwacht.

Gevolgen
Ook werd er donderdag nog gesproken over de eventuele gevolgen van de schulden van partner Muiden. Bussum meent dat dat geen gevolgen mag hebben voor de Bussumse burgers.

Bussum scoort hoog op AD-meter

BUSSUM - Bussum scoort over het afgelopen jaar een stuk slechter op de bekende Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad dan een jaar geleden. Bussum steeg van plaats 54 naar plaats 27.

Bussum scoort vooral hoog op het aantal woninginbraken (298) en autokraken (257), maar ook was er veel geweld. Zo waren er onder meer negen straatroven en twee overvallen.

Met de slechte score staat Bussum een stuk hoger dan de meeste streekgemeenten. Naarden (100) en Weesp (68) staan een stuk lager op de lijst.

Bussumers laten 'kunstschatten' taxeren

Waardevol of waardeloos? Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een kunstschat of een goedkoop prulletje. Bussumers konden afgelopen zaterdag hun waardevolle spullen laten taxeren door een echte taxateur. De dag werd op poten gezet vanwege het eeuwfeest van de bibliotheek.

De taxateur beoordeelde alles wat werd voorgelegd. En dat was dan ook echt van alles. Het een had wat meer waarde dan het ander.

Het taxeren leverde vooral een leuke dag op voor de bezoekers. Er kwamen veel bezoekers langs om wat te laten taxeren.

Gemeente gesloten

BUSSUM - Vanwege de feestdagen gaat de gemeente de komende dagen maar beperkt open.

Zowel overmorgen als op tweede paasdag houdt de gemeente de deuren gesloten.

Web topvijf

1. Raadsakkoord van VVD, D66, PvdA, GL en GOP op handen
2. Meerdere auto's rond Achtermeulenlaan gesloopt
3. Paul Barneveld wordt geen wethouder meer
4. CDA: Koers Bussum zou amper veranderen
5. Voordeelshop opent deuren

Van de lezers

Wethouder Barneveld heeft een wijs besluit genomen door te stoppen. Er was geen draagvlak meer voor een nieuwe termijn, maar wat gaat collega Nen van Ramshorst nu doen? Op meerdere fora is gewezen op de projecten die afgelopen jaren onder haar verantwoordelijkheid zijn mislukt. Denk aan het theater, Breeduit en al haar beloftes over het spoor. Er is weinig klaargemaakt. Meerdere burgers, ondergetekende incluis, hebben bovendien de ervaring dat hun punten door deze politica gewoon werden weggelachen. Vanuit een soort joie de vivre of 'sjeu', die vooral voor medestanders plezierig is maar niks te maken heeft met respectvolle of serieuze politiek. Voorbeeld van dat het ook anders kan, geven fractievoorzitter Gerben Struik en de GroenLinks-raadsleden die net zijn vertrokken. Er zijn bovendien genoeg andere bekwame mensen zonder baan voor wie een wethouderspost wellicht een mooie kans biedt. Nen, houd de eer aan jezelf.
Sweder Rijkman

Van de lezers

Met enige verrassing maar ook ongenoegen nam ik kennis van het bericht dat in Bussum een raadsakkoord op handen is. Doet dit recht aan de verkiezingsuitslag? Nee, moet het antwoord zijn wat mij betreft. Na de verkiezingen heeft de VVD als grootste partij het voortouw genomen en al vrij snel Hart voor Bussum uitgesloten. Dit zal politiek en procedureel allemaal wel correct zijn, maar het doet geen recht aan de uitslag. Het is immers niet uit te leggen dat een partij die zwaar afgestraft is en maar liefst 4 zetels moet inleveren vervolgens wel de touwtjes in handen neemt en de grote winnaar buitensluit, terwijl ze beide een evengroot zetelaantal hebben. Zoals het er nu naar uitziet zal veel bij het oude blijven. Besturen ruikt blijkbaar goed en het pluche zit waarschijnlijk erg lekker. Echter, heel veel Bussummers zullen teleurgesteld zijn omdat er niet naar hen geluisterd wordt. Het neigt naar minachting. Het mag denk ik dan ook geen verrassing zijn wanneer bij volgende verkiezingen het aantal stemmers weer veel lager zal worden, want wanneer partijen stemmen negeert ontneemt dit mensen de lust en de zin om te gaan stemmen. Zij zullen, net als ik, het gevoel hebben dat er toch niet geluisterd wordt. En u mag zelf invullen of u dat democratisch vindt...
M. de Jager

Francine Oomen spreekt in Bussum

Foto: Bob Awick

BUSSUM - De populaire schrijfster Francine Oomen heeft donderdag een bezoek gebracht aan de Juliana Brandsmaschool aan de 's-Gravelandseweg.

De schrijfster kwam nadat Isabella Venema, een leerling van groep 7, een prijs had gewonnen. Isabella deed namelijk mee aan de verhalenwedstrijd 'Hoe overleef ik...' De titel verwijst naar de succesvolle boeken van de hand van Francine Oomen.

Winnaar
Isabella besloot op het allerlaatste moment haar verhaal in te sturen. Ze won en daarom kwam Francine Oomen naar de klas. Ze las voor uit eigen werk en de kinderen konden natuurlijk vragen stellen. Het werd een heus interview door groep 7 en de schrijfster kwam met allerlei schrijftips.

Hoe overleef ik...
Voor veel kinderen zijn de boeken van Francine Oomen favoriet. Ze vielen dan ook vaak in de prijzen bij zowel de Kinder- als de Jonge Jury. Francine schrijft in de Hoe overleef ik...-serie over een meisje, Rosa, en hoe ze omgaat met gescheiden ouders en haar pubertijd.

Kennen en herkennen

Brediusweg 1.

Bussum is de dichtstbevolkte gemeente van ons land. Het is nauwelijks te geloven, met al dat groen.

Naast het artikel over het Filmhuis ook artikelen over Bensdorp, Huizerweg 54, Jan Tabak, Sint Josephpark, Mariënburg, Patria, Poffertjeskraam, Spant! en Gemeentehuis.

Wat tot deze frappante score leidt is het nagenoeg ontbreken van onbebouwd 'buitengebied'. Bij Bussum horen een stukje bos en heide aan weerszijden van de Franse Kampweg en de landerijen bij Cruysbergen. De 31.000 inwoners bewonen verder de acht vierkante kilometer tot aan de grenzen met de buurgemeenten.

Hoe compact het ook mag zijn, het is toch zo groot en zo divers dat sommige Bussumers ook na jaren nog nooit in alle hoeken van hun dorp zijn geweest. Daarnaast leidt de wisselende samenstelling van de Bussumse bevolking tot maar weinig 'van vader op zoon' overgedragen kennis over het dorp in vroeger tijden.

In het nieuwste nummer van het Bussums Historisch Tijdschrift (BHT) wordt hier iets aan gedaan. De lezer van het tijdschrift wordt meegenomen langs een groot aantal karakteristieke gebouwen en plaatsen. Aan veel van deze gebouwen is een lange geschiedenis verbonden. Een geschiedenis, die in 2014 vaak niet meer bekend of zichtbaar is.

Wist u bijvoorbeeld dat het huidige Filmhuis aan de Brediusweg ooit gebouwd is als winkelpand, op een toplocatie naast een drukke ophaalbrug? En heeft u wel eens gezien dat dit Filmhuis een toren heeft met een wijzerplaat? Hoezo dat, een winkelhuis met een 'kerktoren'?

Herkent en kent u dit gebouw? Dat is het thema van het aprilnummer. Na lezing kijkt u met andere ogen naar ons dorp.

Het blad is gratis als u voor € 15,- per jaar lid wordt van de Historische Kring Bussum.

Hans Jonker

Afbeeldingen: HKB-collectie

BHT is voor € 7,50 te koop bij Boekhandel Los en bij Bruna.

Zelfredzaamheid, EasySwim-pakjes en leerlingvolgsysteem

Zwemles 2.0 bij De Zandzee

Kinderen leren zwemmen in hun EasySwimpakjes Foto: jessica de jong

door Yvette Geerts

BUSSUM - Zwembad De Zandzee is in 2012 verkozen tot beste zwembad van het jaar en dat is voor directeur Remco Pielstroom een extra stimulans om nog beter te worden. "We zijn continu op zoek naar meer kwaliteit en nog betere aansluiting bij de wensen van onze gasten. Daarnaast zijn we volop bezig met innovatie." Die innovatie zit vooral in het doorontwikkelen van het huidige zwemlesplan. Zo is De Zandzee op 1 april gestart met het leerlingvolgsysteem en krijgen kinderen geen kurkjes meer om, maar heuse EasySwim-pakjes.

Wat houdt het leerlingvolgsysteem precies in ?
"Het is een systeem waar ouders de vorderingen van hun kind via internet kunnen volgen. De zwemonderwijzer is verantwoordelijk voor het up-to-date houden van de vorderingen. Hoewel we pas zijn gestart zijn er al wel veel positieve reacties. Het draagt bij aan een transparante en open communicatie tussen zwemonderwijzers en ouders."

'We letten veel minder dan vroeger op 'netjes' zwemmen'

Jullie zijn onlangs ook gestart met EasySwim-pakjes.
"Klopt, dit moet je zien als de vervanger van de kurkjes. Voordelen zijn dat kinderen op die manier leren drijven en dus niet meer zinken en al bij de tweede zwemles in het diepe kunnen 'zwemmen'. Hierdoor raken ze sneller vertrouwd met diep water. Kinderen vinden het leuk omdat we hierdoor eigenlijk al vanaf de eerste zwemlessen meer variatie kunnen bieden en niet alleen maar baantjes zwemmen. Het verdubbelt de effectiviteit en intensiviteit van de lessen en het bevordert het spelelement, waardoor kinderen nog sneller en met meer plezier leren."

Behaalt een kind ook sneller het A-diploma met het EasySwim-pakje?
"Dat durf ik niet te stellen. Op een gegeven moment moet het pakje toch uit. We zien wel dat ze het eerste stuk sneller oppakken en daardoor hebben de kinderen ook eerder plezier in het zwemmen."

Zwemles

Sportcentrum De Zandzee biedt met een team van gecertificeerde en ervaren zwemonderwijzers voor alle kinderen vanaf 4 jaar zwemlessen aan waarbij plezier en zwemveiligheid hoog in het vaandel staan. Spelend leren vormt de basis van de lessen waarin kinderen de vaardigheden van het zwem-ABC leren. De wachtlijsten zijn kleiner dan een aantal jaar geleden. De reden is volgens directeur Pielstroom de vergrijzing in Bussum.

'De zwemhaak is kindonvriendelijk en onwenselijk'

En de 'zwemhaak', die veel ouders nog van vroeger kennen?
"Die is helemaal uit de moderne zwemles verdwenen, dat is zo kindonvriendelijk en pedagogisch niet wenselijk."

Wat hebben jullie nog meer veranderd?
"We werken nu met vaste zwemonderwijzers en stuurkaarten. Door het gebruik van stuurkaarten kunnen we meer gedifferentieerd lesgeven, minder klassikaal dus. Een kind dat al goed op zijn of haar rug kan zwemmen kan prima zelfstandig of in een groepje borstcrawl gaan oefenen. Uiteraard wel onder toezicht van de zwemonderwijzer. Met behulp van de stuurkaarten, waarbij we werken met symbolen, zien ze ook zelf welke oefeningen of spelelementen ze kunnen doen. Die ontwikkeling zie je ook al geruime tijd: kinderen werken steeds meer zelfstandig en in groepjes."

Vanwaar de keuze voor vaste zwemonderwijzers?
"Je creëert zo een hechtere band tussen kind, zwemonderwijzer en ouder. En de terugval van zo'n 2 lessen die we zagen als een kind overging naar een volgend groepje en dus een andere zwemonderwijzer, is hiermee verleden tijd."

Zie je nog opvallende trends?
"We letten veel minder dan vroeger op 'netjes' zwemmen. Kinderen moeten vooral zelfredzaam zijn, dat is veel belangrijker dan dat ze netjes borstcrawl leren en ook leren we kinderen eerst borstcrawl en rugcrawl. Als je als kind voor het eerst met water in aanraking komt, dan is dat een veel natuurlijker beweging. Schoolslag leerden we vroeger als eerste, terwijl dat een veel ingewikkelder arm-beencoördinatie heeft."

Artes blijft aandacht schenken aan literatuur

Frederik van Eeden leest voor uit eigen werk.

BUSSUM - Kunstkring Artes heeft flink wat belangstellenden mogen verwelkomen afgelopen zaterdag voor het kunstproject rondom de versierde etalages.

Bij diverse winkels werd voorgelezen. Het was een manier om het eeuwfeest van de bibliotheek te betrekken bij het etalageproject. Op de foto staat Bart Neervoort, acteur bij De Papegaai en de Plankeniers, die verkleed als Frederik van Eeden uit diens werk voorlas en het gedicht 'De Waterlelie' voordroeg. Ook wethouder Nen van Ramshorst las deze teksten voor. Zij was enthousiast over het initiatief van het voorleesfestijn en hoopt dat deze actie in de toekomst nog eens herhaald zal worden.
Het voorlezen gebeurde bij Thom Broekman in de Nassaulaan, waar kunstenaar Boy de Crasto de etalage had ingericht met verwijzing naar het werk van Van Eeden. Ella Weisbrod van Artes beschrijft de etalage als volgt: "De bibliotheek als hoeder van het geschreven woord. Net als ooit de Bussumse dichter Frederik van Eeden. Diens leven en werk vormen voor kunstenaar Boy Namias de Crasto een onuitputtelijke inspiratiebron. Daarom verwerkte hij Van Eedens poëzie kalligrafisch in drie schilderijen, waarvoor hij ook aarde en gescheurde kartonnen dozen gebruikte. Want aarde tekent de onverbrekelijke band met de plaats van Kolonie Walden, waar later een kartonnagefabriek heeft gestaan. Het uit hout gekapte beeld symboliseert verbondenheid – het vormt een geheel met de handgeschreven gedichten van Van Eeden en de gekalligrafeerde exemplaren. Het koestert woorden."

De komende tijd loopt het etalageproject gewoon door. Zo is bijvoorbeeld bij Bruna werk te zien van schilderes Alexandra Arriëns die zich liet inspireren door de natuur.

Snuffelen langs koopjes op rommelmarkt kerk

Foto: Bob Awick

Oude boeken, platen en heel veel andere spullen: van oude potten en pannen tot kandelaars en kaarsen. Bussumers konden zaterdag de hele dag snuffelen op de rommelmarkt van de kerk aan de Frederik van Eedenweg. De hele dag door kwamen er bezoekers, van jong tot oud, naar de kerk. Behalve dat er volop spullen werden verkocht, was de rommelmarkt ook een goed moment om een praatje met elkaar te maken.

Vanaf zondag aanmelden voor talentenjacht NBM On Stage

Vakjury beoordeelt audities in Spant!

Dansen voor publiek kan strakbij NBM On Stage. Foto:

BUSSUM - De inschrijving voor de lokale talentenjacht 'Naarden-Bussum-Muiden On Stage' start 20 april. Podiumtalent uit de drie gemeentes hebben tot 20 mei om zich in te schrijven voor de audities voor het culturele evenement. De audities zijn op 24 mei in de grote zaal van Theater Spant!

Een vakkundige jury, met onder meer Peter Lusse, Fred Butter en Liam O'Callaghan beoordeelt 24 mei welke acht acts doorgaan naar de finaleshow op 7 juni. De negende act wordt na afloop van de audities gekozen door het publiek, via de website.

Aanmelden
Wie kan zingen, dansen, goochelen, tappen, stand-uppen, harp spelen of een ander podiumtalent heeft en in Naarden, Bussum of Muiden woont, kan zich opgeven voor de audities voor NBM On Stage. Iedereen van 8 tot 80 jaar kan meedoen. Alleen of met een groep, koor of band. De auditie mag maximaal drie minuten in beslag nemen, de act tijdens de finaleshow vijf minuten.
Aanmelden kan tot 20 mei op www.nbmonstage.nl

Pubers 's nachts van straat geplukt

BUSSUM - Agenten hebben een week geleden op de Meerweg twee pubers staande kunnen houden. De jongens waren onder andere gebouwen aan het besmeuren met eieren en slagroom. Dat meldt de politie.

De agenten troffen de twee 's nachts aan en vonden het vreemd dat zulke jonge jongens nog 's nachts op straat waren. Navraag leerde dat de jongens weggelopen waren.

De agenten hebben ze meegenomen en teruggebracht naar de geschrokken ouders. De jongens worden doorgestuurd naar Bureau HALT voor een passende straf.

Mensen met vals geld gepakt

BUSSUM - De politie heeft vijf verdachten aangehouden die probeerden met vals geld te betalen. De afgelopen weken kwamen bij de politie meldingen binnen dat onder andere in Bussum, Hilversum en Huizen met vals geld werd betaald. Het valse geld werd in de meeste gevallen in verschillende horecabedrijven en winkels uitgegeven. Het ging vooral om 50-eurobiljetten.

Vijf verdachten konden in verschillende situaties op heterdaad worden aangehouden nadat ze met een 50-eurobiljet in een winkel en een horecagelegenheid wilden betalen. In alle gevallen belde een oplettende medewerker direct de politie terwijl de verdachte nog aanwezig was.

De politie adviseert 112 te bellen als wordt gemerkt dat er met vals geld wordt betaald. Vals geld is volgens de politie makkelijk te herkennen. "Vaak zijn het kleurenkopieën van zeer slechte kwaliteit met opgeplakte aluminiumstrips. Bankbiljetten bevatten kenmerken waaraan u kunt zien of het biljet echt of vals is."

Meer zitplek bij Heidezicht

BUSSUM - Van Lanschot Bankiers heeft woensdag een bankje geschonken aan speeltuin Heidezicht. De speeltuin is enorm populair en het is vooral op zonnige dagen dringen geblazen om een zitplek te bemachtigen.

Behalve het plaatsen van het bankje werkt Heidezicht ook aan andere plannen om het terras op te leuken voor de bezoekers. Uitbater Jerrol Gilliot: "Alle vergunningen zijn rond, waardoor we binnenkort flink wat extra zitplaatsen kunnen realiseren. De medewerkers, bestaande uit jongvolwassenen die steun krijgen bij het vinden van werk, timmeren bijvoorbeeld zelf een bank van steigerhout."

Volle kerk voor de 'Johannes' van Bach

Veel Bussumers kwamen op de Johannes Passion af. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een volle kerk afgelopen zondag voor de Johannes Passion. Een week voordat in de Grote Kerk van Naarden de Matthäus Passion uitgevoerd wordt, vormde de Bussumse Wilhelminakerk het decor voor het bekende stuk van Bach.

De kerk zat helemaal vol tijdens deze speciale kerdienst; veel Bussumers kwamen zondag luisteren.

Voor het koor en het orkest was het dé grote dag. De afgelopen maanden werd hard gestudeerd op het stuk.

Acht dronken bestuurders gepakt

BUSSUM - Een grote alcoholcontrole een week geleden op zaterdagnacht heeft 8 dronken bestuurders opgeleverd. Dat meldt de politie.

Er werd op twee plaatsen gecontroleerd: naast het oude postkantoor aan de Huizerweg en even verderop bij station Bussum-Zuid. Er werden twaalfhonderd bestuurders gecontroleerd. De acht dronken bestuurders werden aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Stalling langer open

BUSSUM - Bussumers kunnen vanaf nu zo'n beetje de hele week hun fiets stallen aan het Wilhelminaplantsoen.

De rekken worden nu 5 dagen per week bewaakt. Dat gebeurt op alle dagen behalve zondag en maandag. Een fiets stallen kan kosteloos, maar een fooitje wordt wel op prijs gesteld. De opbrengsten gaan naar de egelopvang in Naarden.

Nieuwe eigenaar pand C&A

BUSSUM - Het pand van C&A aan de Nieuwe Brink is van eigenaar gewisseld.

Redevco Nederland heeft de winkel verkocht aan Partner & Partner Vastgoed, een private belegger uit Helmond. De partijen hebben afgesproken geen bedragen bekend te maken. Een paar weken terug werd ook al bekend dat het naastgelegen Scapino pand van eigenaar is gewisseld en nu in handen is van Ahold.

Laptop en TomTom gestolen

BUSSUM - Autokrakers hebben een week geleden aan de Dr. Abraham Kuyperlaan een auto opengebroken. Van een Peugeot werd een raam kapot geslagen.

De daders namen vervolgens een tas met een laptop en een TomTom-systeem mee. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de zaak.

Klassebehoud lonkt voor SDO

Bussumers hebben aan één punt voldoende

SDO had het grootste gedeelte van het duel het betere van het spel. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Met een zege op de nummer laatst heeft SDO afgelopen weekend goede zaken gedaan op jacht naar klassebehoud. De Bussumers wonnen met 1-2 van het Amsterdamse Zeeburgia. De Bussumers hebben komend weekend aan één punt voldoende om volgend jaar ook eerste klasse te spelen.

De Bussumers zetten met goed voetbal al snel druk op de Amsterdamse achterhoede. Dat leverde dan ook meteen kansen op. De Amsterdammers kregen eveneens kansen, maar het ontbrak aan scherpte waardoor SDO amper echt gevaar te verwerken kreeg. Sterker nog: de Bussumers konden al snel de score openen toen Rick van der Velden met een knap schot de keeper van de tegenstander kon verschalken. Ook na de treffer toonde SDO meer vechtlust en bleek het beter dan de Amsterdammers. Na rust waren de Amsterdammers heel even wat sterker en begon het goed te lopen. Aanvallend werd de ploeg steeds sterker en leek men terug te komen, maar toch was het SDO dat weer kon scoren. Weer kon Van der Velden het doel treffen voor de Bussumers, waarmee de zege zo goed als zeker leek. Kort daarop kon het zelfs 0-3 worden, maar ook SDO werd met vlagen wat onscherper. De tegenstander kon vervolgens met één goal nog wat terugdoen toen Ian Refos na een knappe aanval scoorde, maar het bleek onvoldoende om echt terug te kunnen komen.

SDO staat na afgelopen weekend op een zevende plaats. Komend weekend treffen de Bussumers De Foresters dat een plek lager staat.
Voetbalsters verspelen punten
Vooral doordat de tegenstander erg hard speelde hebben de voetbalsters van SDO afgelopen weekend dure punten verspeeld op jacht naar klassebehoud. De Bussumers verloren van Varsseveld: 2-0.

Op het slechte veld en tegenover het hard spelende Varsseveld kwam SDO amper aan goed voetbal toe. De Bussumers kwamen nauwelijks met goede aanvallen en dat zorgde er ook voor dat Varsseveld de meeste aanspraak maakte op de zege. Halverwege de eerste helft kon Varsseveld op voorsprong komen, nog voor rust werd het zelfs al 2-0. Na de rust bleek SDO veel feller en kreeg de tegenstander amper nog amper kansen. SDO had grote kansen om te scoren, maar bleek onscherp en soms te gehaast om die kansen te benutten.

Weer zege voor hockeyers

Ook het heenduel tegen Overbos werd gewonnen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De eerste plaats was al zeker, maar de Bussumse hockeyers van Gooische denderen maar door. Afgelopen weekend won de beste ploeg van de eerste klasse wederom: Overbos werd met 0-3 aan de kant gezet.

Met de eerste plaats al op zak mogen de hockeyers meedoen aan de play-offs. Om kans te maken op promoveren naar de overgangsklasse moet het spel nog wel wat beter worden. De Bussumers wonnen op karakter van Overbos. Vooral voor rust maakte de ploeg nog wat foutjes en ontbrak het soms aan scherpte. Na de rust speelden de Bussumers een stuk beter en werd met vlagen aangetoond waarom de ploeg een goede kans maakt om de komende weken te promoveren. Met goed hockey werd Overbos zonder al te grote problemen aan de kant gezet.

Voordat de play-offs van start gaan hebben de hockeyers nog twee duels te gaan. Dan weet het team ook meteen tegen welke tegenstander het het mag gaan opnemen om proberen te promoveren naar de overgangsklasse voor komend jaar.
Hockeysters wacht sleutelduel
Met weer een zege houden de Bussumse hockeysters kans op de eerste plaats. Afgelopen weekend werd er gewonnen van Alkmaar: 2-3. Doordat de Bussumers nog een punt achterstaan op koploper HBS, staat de ploeg over een week een spannend weekend te wachten. De twee teams treffen elkaar dan. Een zege zou de Bussumers de absolute kroon op het werk kunnen brengen.

Voor rust moesten de hockeysters nog even op gang komen, na rust werd er meer op de aanval gespeeld en waren de Bussumers verreweg de betere ploeg.

Staf voor volgend jaar rond
De Bussumse hockeyclub heeft de staf voor komend hockeyjaar rond. De staf kent één opvallende naam: Peter Hortulanus wordt komend jaar de hoofdcoach van de dames. De coach was eerder jeugdcoach voor de club.

De hockeyheren worden ook komend jaar gecoacht door Rob Bianchi. De oud-bondscoach van het Nederland hockeyteam staat ondertussen al 3 jaar onder contract bij de Bussumse club.

BFC veel te sterk voor koploper

BUSSUM - Het elftal moest het doen zonder enkele vaste waarden, maar toch heeft BFC afgelopen weekend knap gewonnen van koploper SCH'44. De Bussumers waren een stuk beter en versloegen de grootste kanshebber voor de eerste plaats met 2-4.

Vanaf de aftrap zocht BFC de aanval en dat leverde al snel kansen op om de score te openen. Eerst ontbrak het de ploeg nog aan scherpte, maar halverwege de eerste helft konden de Bussumers toch op voorsprong komen. Na een goede aanval kon Sander Waterland de eerste Bussumse treffer maken. Nog voor rust konden de Bussumers de score verdubbelen toen aanvoerder Dico Knevel vanaf elf meter een strafschop benutte.

Na de rust opende SCH'44 de jacht op een tegentreffer. De koploper speelde vol op de aanval en BFC voelde dat de tegenstander veel druk zette. Toch konden de Bussumers nog scoren toen Sander Waterland de bal achter de keeper van de tegenstander kon werken. SCH'44 deed mondjesmaat wat terug en zag dat BFC de zege al snel zeker stelde. De koploper kon met twee goals nog de eer redden, maar moest genoegen nemen met de nederlaag.

BFC staat na afgelopen weekend zesde. Over twee weken staat het volgende duel op het programma. BFC heeft nog 3 duels te gaan.

Nederlaag handballers BHC, zege voor dames

BUSSUM - De handballers van BHC hebben afgelopen weekend op het veld een nederlaag geleden. De Bussumse ploeg kwam met 20-24 net tekort tegen het beter geklasseerde LHV.

De Bussumers staan mede door de nederlaag nu op een zesde plaats, derde van onderen. De voorsprong op de laatste plaats bedraagt slechts 3 punten. De Bussumers moeten de laatste 4 duels dus nog aan de bak om klassebehoud zeker te stellen.

Handbalsters doen goede zaken
De handbalsters van BHC deden afgelopen weekend wel goede zaken. De Bussumers wonnen met 10-5 van het sterker presterende Westsite.
De Bussumse dames waren over de hele breedte net wat sterker dan de Amsterdammers. De punten kwamen als geroepen. BHC staat nog op een voorlaatste plaats en kon met de twee punten het gat met de nummer laatst vergroten tot 4 punten. De nummer laatst heeft zelfs al een duel meer gespeeld. BHC heeft nog 3 duels te gaan de komende weken.

Zaalvoetballers zesde

BUSSUM - De tegenstander was afgelopen weekend een maatje te groot voor de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling. De Bussumers wonnen het laatste duel van het jaar met 5-2 van Vrone. De Bussumers worden mede door de nederlaag van afgelopen weekend zesde.

Ondanks dat alleen de eer op het spel stond voor de Bussumers, was het duel spannend en het voetbal soms hoogstaand. Vrone was echter het hele duel wat beter. De tegenstander van ZVV Jos Geerling was al voor rust sterker en kwam tot een 2-1 voorsprong. Na rust zette Vrone direct aan en werd er meteen weer gescoord.

Voor de Bussumers scoorde Oztürk twee keer. De doelpunten zorgden wel voor een antwoord, maar de Bussumers hadden geen kans op een goed resultaat.

Klassebehoud
Met de zesde plaats doen de Bussumers ook komend jaar mee aan de topklasse van het zaalvoetbal. Het klassebehoud werd al een paar weken geleden zeker gesteld, waarmee het jaar voor het team toch geslaagd was.

HCAW gaat van start

BUSSUM - Na een paar weken oefenen gaat voor HCAW komend weekend het echte werk van start.

De Bussumers openen het hoofdklassejaar met een reeks duels tegen het Hoofddorpse Vaessen Pioniers. De Bussumers oefenden de afgelopen weken al een paar keer tegen de Hoofddorpers.

HCAW heeft komend jaar als doel nog sterker te worden en zo lang als het lukt mee te doen om de bovenste plaatsen. Een jaar geleden werden de Bussumers veroordeeld tot de play-downs.

Filmhuis Bussum

'Ainít Them Bodies Saints'. Foto: Filmhuis Bussum

AUGUST: OSAGE COUNTY is een claustrofobisch familiedrama, met Meryl Streep en Julia Roberts.
ONCE UPON A FOREST brengt onvergetelijke junglebeelden, zoals van oprukkende bosmieren.
ONLY LOVERS LEFT ALIVE over twee bloeddorstige bohemiens.
In TOUCH OF THE LIGHT wordt een blinde Taiwanese jongen een veelbelovend pianist.
IDA is oogstrelend mooi. Jonge non ontdekt haar dramatische verleden. Een vastberaden tante brengt wat luchtigheid.
Nog een maal terug: WE ARE THE BEST! Drie Zweedse tienermeiden en hun verzet: 'Aborteer alle ouders!'. Ingeleid door jongerenwerker van Versa Welzijn.
In AIN'T THEM BODIES SAINTS zijn een Bonnie en Clyde tragisch en verliefd.
SPIES & GLISTRUP waren twee snelle heren die via hun reisorganisatie veel geld en vrouwen versierden. Met Pilou Asbæk (BORGEN).
AN EPISODE IN THE LIFE OF AN IRON PICKER is waargebeurd. Ziekenhuis weigert armlastige, doodzieke vrouw.
Sensueel kostuumdrama THE INVISIBLE WOMAN toont hoe jonge actrice een verhouding kreeg met de strenge Charles Dickens.
In HAPPILY EVER AFTER legt een jonge vrouw haar liefdesleven bloot. Genadeloos humoristisch.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Twee jeugdvoorstellingen: KOOKY en DE SUPERHELD.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Egelbescherming Nederland: thuistelefonist Egel- en Eekhoornopvang (minimaal 1 dag van 12.00 – 22.00 uur per 14 dagen).

Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden: iemand die een vriendschappelijk contact wil onderhouden door bij iemand thuis op bezoek te gaan (1,5 uur per week).

Zorginstelling Patria: iemand die op dinsdag een uur wandelt met bewoners met een rolstoel. Het wordt door de bewoners erg op prijs gesteld.

De Antonius Hof: iemand die winkelt voor de bingo en die leuke, kleine prijsjes weet te vinden (2 uur per week).

donderdag 17 april

Workshop

Co Amesz geeft in De Palmpit aan de Koekoeklaan een workshop 'Paasstukjes maken'. Deelnemen kost € 7,50 (met materiaal in totaal € 22,50). Opgeven kan op 033-2982675.

Paaszang

Van 11.00 tot 11.30 uur zullen kinderen van de Michaëlschool uit Bussum paasliedjes komen zingen in de benedenhal van De Heul aan de Koekoeklaan. Gratis entree.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag voor het eerst op de donderdag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Informatiebijeenkomst

Vanaf 14.00 uur kunnen senioren die in het bezit zijn van een iPad extra informatie krijgen over de werking en het gebruik ervan (geen les/geen spelletjes). Aanmelden: 035-6938786.

Workshop

In De Palmpit aan de Koekoeklaan geeft Cynthia Joseph, vitaliteitscoach en eigenaar van 100% Vitaal tijdens deze workshop uitleg over hoe je met de juiste voeding je lichaam van energie voorziet en ervoor kunt zorgen dat je beter presteert bij bijv. sport of tijdens een drukke werkdag. Aanvang 19.00 uur. Voor meer informatie of aanmelden via 06-525 64 777 of per mailtje info@100procentvitaal.nl.

vrijdag 18 april

Yoga voor mensen met NAH

Op Activiteitencentrum Jan Ligthart wordt een yoga-activiteit gegeven door een yogalerares die tevens ervaring heeft in het omgaan met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. De les is aangepast aan de individuele mogelijkheden van de deelnemer en vindt plaats in het centrum, elke vrijdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur. Wie geïnteresseerd is kan zich opgeven voor een proefles door te bellen met 035 - 6915100.

zaterdag 19 april

Kunstwerk te water

ARTES-kunstenaar Gertie Knepper laat het drijvend kunstwerk 'De Piramide' te water naast het gemeentehuis. Aanvang 15.00 uur.

Expositie Marja Boot

Ontmoet kunstenaar Maja Boot persoonlijk op zaterdag 19 april van 15.00 tot 17.00 uur ter gelegenheid van haar expositie in Proeflokaal Sauter. De selectie van de kunstenaars en de organisatie is in handen van galerie Houwers. Proeflokaal Sauter is te vinden aan de Huizerweg 128 in Bussum.

Lezing Marijtje van der Horst

Marijtje van der Horst geeft om 15.00 uur in Boekhandel Los een lezing over haar recent verschenen boek 'In gesprek met je leven'. Niet wát er in je leven gebeurt, maar vanuit welk perspectief je hiernaar kijkt is bepalend. Iedere gebeurtenis is een kans om op onderzoek uit te gaan. Deze middag is georganiseerd door Boekhandel Los en uitgeverij Gottmer. Tot eind mei is de pop-upstore van de uitgeverij te bewonderen op de eerste etage van de boekhandel. Reserveren via info@boekhandellos.nl of 035-6914239. Toegang is gratis.

maandag 21 april

Paasbrunch

Op 2e paasdag is in De Palmpit aan de Koekoekaan weer een paasbrunch. De aanwezigen worden om 10.30 uur ontvangen met koffie en gebak en om 12.30 uur getrakteerd op een gezellige paasbrunch. Daarvoor wordt op een groot tv-scherm een leuke film vertoond. Aansluitend is er een bingo- en spelletjesmiddag. Entree: € 10,-. Inschrijven: voor 18 april bij De Palmpit.

Paasconcert

Maandag 21 april, tweede paasdag, geeft Wybe Kooijmans zijn traditionele paasconcert op het orgel van de Grote Kerk te Naarden. Op het programma staan werken van o.m. Th. Dubois, J.S. Bach en W.A. Mozart. Het concert begint om 20.15 uur. De toegangsprijzen bedragen € 7,50 en € 6,- (CJP en 65+).

Paasfort

De Vernissage aan de Dr. Abraham Kuyperlaan heeft een paasprogramma opgesteld. Onder andere eieren zoeken voor kinderen, hanging baskets vullen en een kijkje nemen in Fort Werk IV. Entree gratis. Tijd: 11.00 – 17.00 uur.

donderdag 20 maart tot maandag 16 juni

Expositie

In Wijkontmoetingscentrum De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat exposeert Ans Sterke. Sterke heeft zich in meerdere technieken bekwaamd, zoals pastel, aquarel en nu acryl. U kunt de schilderijen bekijken op de dinsdag- en woensdagochtenden van 9.00 tot 11.30 uur.

zaterdag 12 april tot zondag 20 april

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Zaterdagmiddag kan er worden genoten van een paaslunch in De Schakel in Naarden. Zaterdagavond brengt de bus u naar de relatiekomedie 'Liefde, Half om Half' in 't Spant in Bussum. Maandag kunt u mee naar de Boerenmaandag in Nijkerk met o.m. tractor oldtimers, schapen scheren en een braderie. Dinsdag gaat de bus naar Paleis Het Loo in Apeldoorn. Daar is de tentoonstelling 'Wij Willem', over de koningen die Nederland bouwden. Donderdag kunt u met de bus naar Intratuin in Hilversum om nog een bloemetje of plantje te kopen voor Pasen. Tot slot gaat de bus zaterdag 19 april naar de Beeldentuin en Zandsculpturen in Garderen. Opgeven kan op 035-7504192.

woensdag 16 april

Fietstocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer de eerste fietstocht gehouden, een korte van ± 30 km. Start 's middags om 13.30 uur, einde om ± 17.00 uur. Onderweg wordt ergens aangelegd voor koffie of thee. De deelname is gratis en op eigen risico.

Dvd-voorstelling

De Palmpit aan de Koekoeklaan vertoont een dvd op groot televisiescherm. Aanvang 19.30 uur, toegang € 1,-.

Schakel-Diner

Voor eenieder die van lekker eten houdt, heeft 'De Schakel' aan de Kolonel Verveerstraat weer een 3-gangen 'Schakel-Diner'. Het hoofdgerecht is nasi met kip met daarbij uiteraard een passend voor- en nagerecht. Aanvang 16.45 uur, entree € 6,-. Opgeven op 035-6944742.

zaterdag 19 april tot zaterdag 3 mei

Boodschappen Plusbus

Zaterdag gaat de bus naar Garderen naar de Beeldentuin en Zandsculpturen en dinsdag naar Woonwinkel Nijhof + La Place in Baarn. Woensdag is er weer het inmiddels vertrouwde gratis lunchconcert in het Concertgebouw en donderdag kunt u dineren in 't Meenthuis in Blaricum. Maandag 28 april is er een verrassingstocht met bloemen. Dinsdag gaan wij buitenplaatsen ontdekken in 's-Graveland. Woensdag 30 april is er een gezellige bingo-avond in De Schakel. Mei beginnen wij met het bezichtigen van de opbouw van het bloemencorso in Sassenheim en dan gaan wij vrijdag nog naar het Tabaksteelmuseum in Amerongen en zaterdag naar Putten naar de Puur & Anders Fair. Voor de kosten en om u op te geven, belt u maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur 035 – 7504192.

zondag 20 april

Stadswandeling Naarden

De stadswandeling door de Vesting begint om 12.30 uur. De wandeling gebeurt door gidsen van de Vereniging Vestingstad vanaf het bezoekerscentrum Utrechtse Poort. De wandeling duurt vijf kwartier. Start wandeling bij de Utrechtse Poort Ruysdaelplein Naarden. Kaartjes kosten 3 euro.

Schooljeugd ontdekt jeu de boules

Foto: Frans Muthert

Rond de Grote Kerk werd afgelopen zaterdag druk gejeu-de-bould. Niet alleen door volwassen Vestingballen, maar ook door de jeugd. Een paar enthousiaste ouders hadden een jeugdkampioenschap georganiseerd waar maar liefst 30 jonge talenten aan meededen. Voor de gelegenheid waren er een paar banen aangelegd. Winnaar in de categorie tot en met groep vier werd Mik Brenninkmeijer. In de leeftijdscategorie groep vijf en ouder greep Anna Ruigrok het goud. De Vestingballen zelf speelden na afloop nog een knock-out-speedwedstrijd en een ketskampioenschap.

Vogelasiel opent gloednieuwe ziekenboeg voor 100 vogels

Catherine Keijl en Erik Bruinning onthullen de feesttaart. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Door een megataart in de vorm van een boom te onthullen, opende Catherine Keijl vrijdag de vernieuwde ziekenboeg van het Vogelasiel aan de Burgemeester Jur Visserlaan. In de ziekenboeg, een soort 'verzorgingsflat' van hokken in verschillende maten, is plek voor 100 patiënten.

"Wij zijn er heel blij mee", vertelt beheerder Erik Bruinning. "Omdat de nieuwe hokken van kunststof zijn, maken bacteriën en schimmels minder kans. Dat versnelt het genezingsproces van de vogels. En ze zijn veel makkelijker schoon te maken, zodat onze vrijwilligers minder tijd aan poetsen kwijt zijn en zich meer kunnen richten op het verzorgen van de zieke dieren."

De afgelopen vijf maanden werden de 60 oude hokken vervangen, met geld van verschillende sponsors. Een daarvan is de Stichting Han Bevan, die de nalatenschap van een Bussumer beheert die zijn vermogen naliet ten gunste van de flora en fauna.
Het Vogelasiel ving vorig jaar 4.600 zieke vogels op. Zes op de tien vogels werden gezond en wel weer uitgezet in de natuur. "Honderd procent haal je nooit", legt Bruinning uit. "Alles dat leeft, gaat een keer dood."

Brandweer op de bres voor egelopvang

NAARDEN - De brandweermannen van buurgemeente Weesp springen op de bres voor de opvang van eekhoorns en egels in Naarden. Naarders kunnen een meet & greet met de brandweermannen kopen.

De ontmoeting is onderdeel van de noodactie Toekomst voor Dieren. De Egelbescherming en de Eekhoornopvang zitten nu nog in een huurpand waarvan de huur niet lang meer opgebracht kan worden, waardoor de opvang en alle zieke en gewonde dieren in 2015 op straat dreigen te komen. De Weesper brandweer hoorde van de actie en schoot te hulp. De meet & greet is voor maximaal acht personen en bestaat uit allerlei activiteiten op de Weesper kazerne. Waaronder naar boven met de hoogwerker, het openknippen van een auto en blussen.

Weer nederlaag voor NVC

NAARDEN - De laatste weken van het voetbaljaar worden nog een paar zware voor de voetballers van NVC. De Naardense eersteklasser vecht nog voor klassebehoud. Afgelopen weekend werd er verloren van de veel beter presterende medepromovendus OFC: 1-5.

NVC moest vol aan de bak tegen te goed presterende Oostzaners en stonden onder druk. OFC bleek op veel fronten een stuk beter en kon gedurende het duel bouwen aan een afgetekende zege. NVC kon met één doelpunt wat terug doen, maar dat was verre van voldoende voor een goed resultaat.

NVC heeft de komende weken nog 3 duels te gaan. De voorsprong op de voorlaatste plaats bedraagt slechts 3 punten, waardoor NVC echt moet gaan presteren om te voorkomen dat de ploeg na een jaar alweer degradeert. Komend weekend speelt NVC tegen het al gepromoveerde JOS/Watergraafsmeer.

Gemeente Naarden draait nog steeds op Windows XP

NAARDEN - Bij de gemeente Naarden draaien alle computers nog steeds op besturingssysteem Windows XP. Vanaf 8 april is Microsoft gestopt met het onderhoud van het twaalf jaar oude Windows XP, waardoor het kwetsbaar zou zijn voor hackers en schadelijke software.

Microsoft waarschuwt XP-gebruikers dat nu Microsoft geen updates meer uitvoert "kwaadwillenden onbelemmerde toegang tot het systeem hebben".

De gemeente Naarden is nog niet overgegaan op een nieuwer besturingssysteem, laat een woordvoerster weten. "Wij hebben maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen. En overgaan op een nieuw systeem brengt een hoge investering met zich mee. Naarden is zich volop aan het voorbereiden op de fusie met twee andere gemeenten. Voor de nieuwe gemeente moet er sowieso een nieuw systeem komen. Vanuit het oogpunt van zorgvuldig omgaan met belastinggeld kiezen wij ervoor om daarin te investeren en niet twee maal kort achtereen een grote investering te doen."

Oude schoolplaten in Comenius Museum

De bekende schoolplaat van Koekkkoek.

NAARDEN - De oudere lezers kennen hem vast nog: de schoolplaat 'Het Naardermeer' van Marinus Koekkoek. In het Comenius Museum is vanaf donderdag het origineel te zien.

De tentoonstelling 'Van Buiten leren - Comenius en de schoolplaten van Koekkoek' draait om het werk van Koekkoek. De tekenaar maakte aquarellen voor series van schoolplaten die gebruikt werden bij het vak 'Kennis der natuur'.

De schilderijen komen uit de collectie van het Nationaal Onderwijs Museum en uit het Comenius Museum.

Tweede plek voor debaters Godelinde-school

NAARDEN - Leerlingen van de groepen zeven en acht van de Godelindeschool zijn de op een na beste debaters van Nederland. Op het Basisschool Debattoernooi werden ze afgelopen zaterdag tweede.

De Naarders moesten in de finale de Jan Hekmanschool uit Ouderkerk aan de Amstel voor zich laten. Het toernooi wordt jaarlijks gehouden door de Stichting Nederlands Debat Instituut met als doel om het debat als onderwijsmethode te stimuleren.

Wybe Kooijmans geeft Paasconcert

NAARDEN - Organist Wybe Kooijmans geeft op maandag een Paasconcert op het orgel van de Grote Kerk.

Op het programma staan werken van Dubois, Bach en Mozart. Het concert begint om 20.15 uur. Een kaartje kost 7,50 euro.

Zondagse wandeling

NAARDEN - De gidsen van de Vereniging Vestingstad geven zondag 20 april een rondwandeling door Naarden-Vesting.

De start is om 12.30 uur bij het bezoekerscentrum in de Utrechtse Poort. De wandeling voert in vijf kwartier langs de historische hoogtepunten van de Vesting. Een kaartje kost drie euro.

21 / 24

10 KILO KWIJT
IN 10 WEKEN TIJD!
10 kilo afvallen
in 10 weken tijd,
zonder supplementen, maar op een gezonde manier en zonder jojo-effect.
Een goed gewicht is
evenwicht!
U wordt gecoacht door
voedingsdeskundige
Marja van Wagensveld.
Samen met ongeveer 4 andere kandidaten gaat u ook dit resultaat
bereiken. Tijdens de
inschrijfavond
krijgt u informatie en kunt u
zich inschrijven. Wij gaan samen kijken wie u bent en of uw doelen en wensen haalbaar zijn.
Kosten van inschrijving 10 euro. 5 mei as. gaan
wij starten. Inschrijfavond
maandag 28 april
van 19.00 tot 20.00 uur
Meenthof 1, Kortenhoef
Telefoon 06-222 07 965

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Slank de zomer in!
SLENDER YOU
STUDIO KORTENHOEF
Dé andere manier van bewegen!
Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13
Maak nu een afspraak!
SLENDER YOU
ZONNEBANK
HYDROMASSAGE
FISH SPA

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Tuinonderhoud! Heggen, bomen snoeien, grasveld verticuteren en bemesten, (terras)tegels groenvrij maken.
Bel voor info 035-6223676
www.edregelthet.nl

Taxi naar Schiphol € 50,- vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds taxiservice
06-26984855.

Jolanda's Knipservice knipt bij u aan huis. Ook 's avonds! 1ste behandeling 25% korting, 6de keer halve prijs. Dames
€ 23,50. Kinderen t/m 2
€ 11,50 t/m 11 € 14,50 t/m 18
€ 17,50. Heren € 19,50.
Tondeuse € 15,50. Eigen verf opbrengen € 5,00. Tel. nr.
06-15563879

PAASMARKT 2de paasdag 21 april: Boomgaard 9-2 in 's-Graveland (Loodijk tussen Bussum-Weesp). Deelnemers: Joyce Promotions Party Service, Restaurant het Luifeltje Weesp, iBazdesign, X10_ARTS, Alma Healing, Geweldig Goed, BPhotography, Natasentas

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

GEWELDIG GOED! Hét creatieve naaiatelier voor leuke lessen en fantastische workshops. Kijk op de site voor de nieuwe WORKSHOP-AGENDA. In vakantieperiodes zijn er speciale kinderactiviteiten. www.geweldiggoed.nl 06-22 151 685 Kapelstraat 65, Bussum

Windows XP upgraden naar Windows 7? Inclusief overzetten al uw data, Nu € 100,-! Mail naar kvbb-its@outlook.com

Voor bijles Engels all levels en vertaalwerk Eng/Spa/Ned: alverstegen@gmail.com /
06-19163782

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats & organisaties Interhouse Hilversum 035-3031320
www.interhouse.nl
huur- en verhuurprofessionals

Meubelmaker/timmerman heeft nog tijd, óók voor diverse kluswerkzaamheden in en rondom het huis. Tevens scheepstimmerwerk en onderhoud! Ward: 06-30767812

Wij ruimen de rest op als de kringloop is geweest, uw huis bezemschoon opgeleverd
www.woningontruiming.com
035-5233599

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor alle leeftijden, beginners & gevorderden. Website: www.jaccomuller.com, 06-11135198, e-mail:
jaccomullermusic@gmail.com

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Met de paasdagen verse vis op tafel? Verwen dan uzelf met vis van topkwaliteit. Ruime keuze aan spartelverse vis. BESTEL TIJDIG salades/gourmetschotels Volendammer Vishandel Naarden, Kol. Verveerstr 73 Naarden. 035-6948197 www.visinnaarden.nl

Versa Thuisadministratie: Ligt er op uw bureau ook zoveel papier en raakt u het overzicht kwijt? Vrijwilligers van Versa Thuisadministratie komen bij u thuis en helpen u met het ordenen van uw administratie. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; thuisadministratie@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd een vrijblijvende offerte voor klein en groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Naaimachine reparaties Van Huissteden, ons contactadres: Marion Fournituren, Poststraat 23 Bussum. 035-5339692 ma. en di. gesloten.