BussumsNieuws

2 mei 2018

BussumsNieuws 2 mei 2018


Drama op spoor Herenstraat

De lesauto na het ongeluk. De leerlinge kon zich bevrijden, de rijinstructeur overleed ter plaatse. Foto: Bastiaan Miché

door Sjoerd Stoop

BUSSUM Een drama dinsdag op de spoorwegovergang aan de Herenstraat. Een trein botste daar even na elf uur op een lesauto. De rijinstructeur overleefde het ongeval niet.

De auto stond nog half op het spoor op het moment dat de intercity vanuit Hilversum naderde. De treinmachinist toeterde nog om de bestuurder van de auto te waarschuwen. Dat bleek tevergeefs, de auto kon niet meer wegkomen. De machinist remde uit alle macht, maar kon de aanrijding met geen mogelijkheid voorkomen. De auto werd meegesleurd en kwam verderop zwaar beschadigd tot stilstand. De bestuurster van de auto, een leerling, kon zichzelf op tijd redden. De rijinstructeur overleed ter plaatse. De leerlinge was totaal in shock.

De passagiers van de trein bleven ongedeerd, maar waren vanzelfsprekend erg geschrokken. Een van de passagiers laat weten dat vooral de harde knal veel indruk maakte. "Het ging heel hard, we schrokken allemaal. Je merkte daarna dat een paar mensen eerst verbaasd om zich heen keken. Anderen reageerden erg emotioneel. Er begonnen ook kinderen te huilen. Vreemd om mee te maken."

Na het ongeluk heeft het treinverkeer een groot deel van de dag stilgelegen. De passagiers konden na anderhalf uur hun reis vervolgen. De toedracht van het ongeval wordt nog onderzocht.

Veel autokraken: let goed op je spullen en haal je auto leeg

GOOISE MEREN Met zeker 46 opengebroken auto's de eerste twee weken van afgelopen maand roept burgemeester Han ter Heegde bewoners op om extra goed op hun spullen te letten.

Het was afgelopen maand veel meer raak dan normaal. Er werden 22 auto's opengebroken in Bussum en 23 auto's in Naarden. Enkele auto's werden van binnen helemaal gestript: airbags, navigatiesystemen en soms hele sturen werden meegenomen.

Het vermoeden bestaat dat de kraken werden gepleegd door een groepje dat het hele land doorgaat en steeds ergens een hele reeks auto's openbreekt. "Dat gebeurt helaas wel vaker", reageert burgemeester Han ter Heegde. "Dat zorgt er ook voor dat het aanpakken van zo'n groep erg lastig wordt, omdat ze meteen weer weg zijn. We hebben wel gehoord dat er meerdere auto's waren opengebroken waarvan de spullen volledig in het zicht lagen. We roepen onze bewoners dan ook op om de auto's leeg te laten of de spullen extra goed op te bergen. Daar kun je al heel wat mee voorkomen. En let goed op of je iets verdachts merkt."

Bouwmarkt waarschuwt

Na de twee drukke weken lijkt de ergste golf aan autokraken nu achter de rug. Toch waarschuwt bouwmarkt Gamma aan de Franse Kampweg nog voor autokrakers. Met een bord voor de deur worden bezoekers erop geattendeerd.

De afgelopen weken werden meerdere auto's op de parkeerplaats voor de Gamma opengebroken. De autokrakers nemen steeds dure spullen mee, zoals telefoons en laptops. De Gamma roept ook op om geen waardevolle spullen achter te laten en vraagt klanten extra op te letten op verdachte personen op de parkeerplaats.

De parkeerplaats van de Gamma wordt wel vaker bezocht door autokrakers. Afgelopen januari was het ook al meerdere keren raak.

Oranjefeest

Er was genoeg te doen, het bleef droog en het was gewoon een leuk feestje: de leukste foto's van Koningsdag.

12/13

Ken-je-die?

In december 1944 verscheen er een illegaal boekje met de titel Ken-je-die? Het was een bundeltje volkshumor in tekst en spotprenten uit de oorlogsjaren, gedrukt in een oplage van vijfduizend exemplaren. Uitgever was D.A.V.I.D.

De afkorting stond voor De Algemeene Vrije Illegale Drukkerij. Schrijvers en tekenaar werden uiteraard niet genoemd, maar samen met anderen waren Marten Toonder en zijn broer Gerhard er verantwoordelijk voor. Zo maakten ze later in de bezettingstijd toch nog wat goed, want ze hadden samengewerkt met de bezetter en waren lid van de Kultuurkamer geweest. Met de verkoop van de boekjes kon de drukkerij bestaan.

In het boekje van 69 bladzijden staan verhaaltjes en mopjes ten koste van Duitsers en NSB-ers. Op de wijs van bekende liedjes kon je schelden op alles wat fout was:

"Waar de blanke top der duinen,

afgezet met prikkeldaad.

En op elke honderd meter

weer zo'n vuile rotmof staat."

Wilt u dit boek kopen?
Het enige exemplaar is te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Weerbericht

Overgang naar droog, meest zonnig en vrij warm weer

Na een aantal sombere en zeer natte dagen breidt later in de week een uitloper van het Azoren hogedrukgebied zich over onze omgeving uit. Er volgt dan een belangrijke weersverbetering. In het weekeinde trekt de kern van het hogedrukgebied naar het Oostzeegebied. De stroming wordt dan oostelijk. Daarmee stroomt droge en warmere lucht naar onze omgeving.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is de wind nog noordwestelijk. In de dan aangevoerde koele polaire lucht wordt het niet warmer dan 13 à 14 graden. Er zijn wolkenvelden met ook kans op enkele perioden met zon. Het blijft droog. In de nacht naar vrijdag daalt de temperatuur naar circa 3 graden. Overdag zijn er zonnige perioden. Bij een matige noordoostenwind wordt het 16 à 17 graden.

Het weekeinde

Bevrijdingsdag verloopt zaterdag zonnig en droog. Bij een matige oostenwind wordt het in de middag circa 20 graden. Ook zondag overheerst zonneschijn. De temperatuur loopt nog iets verder op, naar 22 à 23 graden. Er waait ook dan een matige oostenwind. De kans is groot dat na het weekeinde het droge, vrij warme en vrij zonnige weer nog enkele dagen aanhoudt.

Weetje

April 2018 was nat met een vrijwel normale hoeveelheid zon en tevens zeer zacht met een gemiddelde temperatuur van 12.2 graden, tegen 9.2 graden normaal. De maand komt daarmee op een gedeelde derde plaats (met april 2009) van warmste aprilmaanden sinds 1901. April 2007 en 2011 staan op een gedeelde eerste plaats met beide 13.1 graden als gemiddelde.

Het Nationaal Ontbijtlaken 1940-1945

Foto: Gerard Buhr

De oorlog kwam in 1940 en bracht veel leed. Groot was de vreugde toen in 1945 alles voorbij was. Er kwamen heel wat artikelen op de markt om alles te gedenken. Zo ook een zeldzaam product uit Groningen.

Ik wist al even van het bestaan van Het Nationaal Ontbijtlaken 1940 - 1945, maar juist deze dagen bedacht ik mij dat het een geschikt object is om onder de aandacht te brengen. Ik kwam het tegen in het curiosawinkeltje 'Net Niet Nieuw' op de Nieuwe Brink, vlak bij de C&A. Inmiddels al ontdekt door menig verzamelaar van aparte dingetjes. Het laken zit nog in de originele doos, met daarin ook de oorspronkelijke rekeningen van de Groningse maker S. Ferwerda v/h J. Juchter. In het fijne damast kunnen we de toren van Rhenen ontdekken, ter herinnering aan de eerste dagen van de oorlog. Denk maar aan de slag bij de Grebbeberg. En een Hollandsche Leeuw die met een dolk het hakenkruis doorboort ten teken van de afrekening met de wrede vijand. Het laken verkeert in nagenoeg perfecte staat, omdat het nooit uit de doos is geweest. De kleuren zijn helder en fris, behalve het stukje dat boven in de doos heeft gezeten. Het slechte verpakkingsmateriaal uit die tijd heeft daar enkele vlekjes achtergelaten, in het jargon 'foxing' genoemd. Eigenaar Mario gaat proberen het laken in zijn volle glorie in zijn zaak uit te hangen, want er zullen weinigen zijn die het ooit gezien hebben. Of het allemaal gaat lukken is momenteel nog de vraag, want het is een grote lap. Maar bijzonder is het wel.

Naarden

*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. pastor B.M.J. Nagel
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 05/05 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. G.J. Capellen

Bussum

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot; za. 05/05 17.00 Vesper
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. pastor M.H.J. Potjer
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. H.F. Klok en 17.00 u. ds. G.J. van Meijeren
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Vrijzinnigen N-B 14.30 u. mw. E. Swinkels-Braaksma; gedichten en muziek
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. v.d. Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. dr. T. van Willigenburg
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. drs. J. Thalen
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst

Vanaf 2 mei zendt GooiTV
een aangepast programma uit:

- In het Gooi is een typisch oorlogsmonument. Bert Kremer en Guus Marinus gingen op onderzoek uit.
- Sjoerd Stoop gaat deze week weer in gesprek met burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren.

Koninklijke onderscheiding voor vijf Bussumers

Goed voor vele jaren vrijwilligerswerk

Van de sportclub tot de kerk en het goede doel. Vijf Bussumers hebben donderdag een lintje gekregen voor hun trouwe vrijwilligerswerk.

De vijf gedecoreerden met burgemeester Han ter Heegde. Foto: Bob Awick

BUSSUM Vijf Bussumers hebben donderdag, een dag voor Koningsdag, een koninklijke onderscheiding ontvangen als dank voor hun jarenlange belangeloze werk voor de gemeenschap. Het gaat om Lea de Graaf-Kolk, Anja Huijser-Hilbert, Jan Kippersluis, Anita Kok-Custers en Aafke Mulder-Schuurman. Ze werden allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De vijf Bussumers waren totaal verrast en hadden geen flauw benul. Ze kregen het ereteken opgespeld door burgemeester Han ter Heegde. Daarvoor werden ze, samen met veel bekenden, met een smoes naar de Grote Kerk van Naarden gelokt waar de lintjes sinds de fusie tot Gooise Meren worden opgespeld. In totaal twaalf inwoners van Gooise Meren kregen daar een lintje. Naast de Bussumers nog vier Naarders, een Muider en twee Muiderbergers.

Burgemeester Han ter Heegde noemde het gezelschap van grote waarde voor de lokale gemeenschap en roemde ze voor hun belangeloze werk op allerlei terreinen, van sportclubs tot de kerk en goede doelen.

Twaalf inwoners van Gooise Meren kregen een lintje

Lea de Graaf-Kolk (70)
Lea de Graaf-Kolk ontvangt haar koninklijke onderscheiding voor haar jarenlange vrijwillige inzet voor de Avondvierdaagse Bussum-Naarden, de Stichting Kindertuinen Bussum en de Imkervereniging Bussum.

Anja Huijser-Hilbert (65)
Anja Huijser-Hilbert ontvangt haar koninklijke onderscheiding voor haar jarenlange vrijwillige inzet voor de Gooise Sport en Recreatiestichting voor mensen met een verstandelijke beperking, de Onderwater Sport Vereniging Hilversum en de Nederlandse Onderwatersport Bond.

Jan Kippersluis (78)
Jan Kippersluis werd gedecoreerd vanwege zijn jarenlange werk voor de Bussumse Biljartvereniging Badhuis, voetbalclub BFC en voorheen voetbalvereniging Bussum.

Anita Kok-Custers (63)
Anita Kok-Custers krijgt haar koninklijke onderscheiding voor haar jarenlange vrijwillige inzet voor de Stichting Kinderen in Nood.

Aafke Mulder-Schuurman (81)
Aafke Mulder-Schuurman werd verrast met een lintje als dank voor haar jarenlang werk voor de Protestantse Gemeente Bussum en het Reumafonds, waarvoor ze al vele jaren actief is.

Fusieproces met Weesp stopgezet

GOOISE MEREN Nu Weesp voor Amsterdam heeft gekozen heeft de provincie Noord-Holland de procedure van een fusie van Weesp met Gooise Meren stopgezet. Het gaat om een formele stap.

Weesp koos afgelopen maart voor een ambtelijke en later bestuurlijke fusie met Amsterdam. Eerder sprak ook al de gemeenteraad haar voorkeur uit voor Amsterdam. De voorkeur van de bevolking werd een paar dagen na een referendum over de fusie door de gemeenteraad bekrachtigd. Nu de fusie met Amsterdam er gaat komen is de procedure tot een fusie met Gooise Meren vanzelfsprekend niet meer nodig.

Wethouders nemen samen afscheid

GOOISE MEREN Wethouders Marleen Sanderse (CDA) en Miriam van Meerten (VVD) houden samen een afscheidsreceptie. Dat gebeurt op donderdag 15 mei op het gemeentehuis.

De twee wethouders maakten afgelopen jaar bekend te stoppen als wethouder van Gooise Meren. Dat deden ze los van elkaar, maar wel met dezelfde reden: ze willen meer tijd besteden aan hun gezin en tijd vrijmaken voor andere uitdagingen. Sanderse en Van Meerten laten weten met voldoening terug te kijken op interessante, intensieve, maar zeker ook mooie jaren als wethouder van eerst Naarden en vervolgens Gooise Meren.

Na weekje 'adempauze': wachten op witte rook coalitie

GOOISE MEREN VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks praten vanaf volgende week weer verder over het vormen van een coalitie. De onderhandelaars nemen een weekje adempauze, zo laten ze desgevraagd weten.

VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks onderhandelen al enkele weken over het formeren van een coalitie. De combinatie van deze vier partijen wordt als beste haalbaar en werkbaar geacht.

Besproken onderwerpen

Alle onderwerpen zijn de onderhandelingstafel gepasseerd

De afgelopen weken werd er al druk onderhandeld en werden de eerste stappen gezet. Alle te bespreken onderwerpen zijn ondertussen een keer de onderhandelingstafel gepasseerd. Alles loopt op schema.

Het wordt nu wachten op witte rook. Vanaf komende week wordt er dus weer verder gesproken en worden al snel de eerste concrete resultaten verwacht. Kortom: het coalitieprogramma zal dan verder vormgegeven moeten worden.

Als VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks tot een akkoord komen, zal vervolgens nog gekeken moeten worden welke wethouders de gemeente de komende jaren gaan besturen. Het zal het eerste college worden dat een volledige raadsperiode van vier jaar aan de slag gaat.

Laatste weken

De onderhandelaars hebben eerder al de hoop en de verwachting uitgesproken dat het bestuursakkoord en de wethouders nog deze maand gepresenteerd kunnen worden. Dat zou dan moeten gebeuren als de gemeenteraad weer vergadert.

De eerstvolgende gemeenteraadsvergadering staat gepland op woensdag 23 mei. Of de onderhandelaars dat gaan redden zal vanaf komende week helder moeten gaan worden.

Friso ten Brink

Zelfstandig financieel consultant, 54 jaar, woont in Naarden sinds 2004, penningmeester Oranjecomité Naarden

Waar ben je druk mee?
"Met de organisatie van de 4 meiherdenking. Binnen het Oranje Comité is dat mijn aandachtsgebied. Daarnaast ben ik sinds kort toegetreden tot het Holocaust Comité Gooise Meren. In januari en februari 2019 zullen wij in het gemeentehuis hierover een tentoonstelling organiseren."

Wat doe jij op 4 mei?
"Eerst ga ik naar de plechtigheid bij de Joodse begraafplaats en daarna naar de Grote Kerk voor het ontvangen van de gasten. Na de herdenkingsbijeenkomst gaan we naar het monument.
Het wordt een hele speciale herdenking omdat er dit jaar ook vijf veteranen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig zijn."

Wie verdient een pluim?
"Al die vrijwilligers die de Oranjevereniging helpen bij het organiseren van Koningsdag en de 4 meiherdenkingen."

Wat weet men niet van je?
"Dat ik als het even kan elk jaar carnaval vier in Maastricht."

Lievelingsmuziek?
"REM, Doors, Boudewijn de Groot."

Wat kijk je graag op tv?
"Top Gear. Geweldige Engelse kwajongenshumor.
"

Ideale vrije dag?
"Met de familie door Rome slenteren. Mooie musea en andere bezienswaardigheden bekijken. 's Avonds lekker eten en genieten van een wedstrijd van AS Roma."

Goed gesprek?
"Met Barack Obama. Ik denk dat elk land hem als president zou willen hebben."

Regionale kliklijn tegen drankkoeriers

BUSSUM De Gooise gemeenten hebben gezamenlijk de aanval geopend op de zogenaamde drankkoerier. Het door de gemeente Hilversum geopende 'meldpunt drankkoerier' is nu door de gehele regio omarmd. Zo hopen gemeenten deze 'wodkaboys' beter in beeld te krijgen.

Het regionale meldpunt drankkoerier is een van de acties die de regiogemeenten nemen om het forse alcoholgebruik onder Gooise jongeren terug te dringen. Vooral jongeren onder de 18 jaar kopen bij deze drankkoeriers. Via social media als WhatsApp en Instagram bestellen jongeren drank, die de drankkoeriers illegaal aan hen verkopen.

Andere acties zijn het voorlichten van ouders over NIX18, de samenwerking met het onderwijs, het trainen van professionals om alcoholgebruik vroegtijdig te signaleren, de weerbaarheid van jongeren versterken én zorgen dat de verkopers, vooral bij sportverenigingen, zich aan de leeftijdsgrens houden.

Bij het onlinemeldpunt www.hilversum.nl/drankkoerier kunnen mensen (anoniem) informatie geven over de drankkoeriers. Het gaat dan bijvoorbeeld om telefoonnummers die jongeren gebruiken om alcohol te bestellen of namen van personen die illegaal alcohol afleveren. De informatie moet gemeenten helpen om de koeriers beter in beeld te krijgen, zodat er gehandhaafd kan worden.

Verkeerd mailadres

BUSSUM In de krant van vorige week stond een verhaal over Didi Jung en haar 'tekenbank' op de Bussummerheide. Het mailadres bij het verhaal was onjuist en moet zijn: didijjung@gmail.com.

De bank werd gesponsord door vrienden. Didi wil graag dat er meer van deze banken komen zodat mensen zich bewust worden van het gevaar van teken en wat een tekenbeet met je kan doen. Er worden nog bedrijven en particulieren gezocht die Didi willen sponsoren. Op de bank komt dan een tekst zoals 'Teek your moment' en er kan dan ook een plaatje met de naam van de sponsor bij.

Unieke prestatie: SDO naar de bekerfinale

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM Alsof ze de beker al hadden: het was woensdag feest voor de voetballers van SDO. De Bussumers hebben de bekerfinale gehaald, een unieke prestatie. Of SDO de finale volgende week donderdag tegen de amateurs van Ajax nu wint of niet, een succes is het al: met het halen van de finale mag SDO volgend seizoen meedoen aan de échte KNVB-beker.

Rabobank blijft aan Eslaan

Het kantoor aan de Eslaan.

BUSSUM Hoewel het pand van de Rabobank is verkocht, blijft de bank gewoon aan de Eslaan in Bussum.

De nieuwe eigenaar gaat het resterende kantoordeel verhuren aan kantoorgebruikers en maatschappelijke dienstverleners. Per 1 augustus zit de Rabobank weer in het vernieuwde kantoor.

'De plaquette van Rein de Vries hoort niet in Naarden, maar in Bussum'

Agent Fred Lokhorst zocht hele geschiedenis uit

Wie was Rein de Vries, wiens gezicht gegoten in brons in de hal van het bureau in Naarden hangt? En wat was zijn rol in de oorlog? Agent Lokhorst zocht het uit.

Fred Lokhorst dook in de geschiedenis van verzetsheld Rein de Vries. Foto: Bob Awick

NAARDEN/BUSSUM Lokhorst is met recht een speurneus te noemen. Ongeveer tien jaar geleden kwam de agent op het idee om onderzoek te doen naar verzetsheld Rein de Vries, die hem dagelijks aankijkt als hij de politiepost binnenloopt.

Lokhorst ontdekte dat de oud-Bussumse politieagent De Vries in de tijd van de Tweede Wereldoorlog actief was in het verzet. "Een politieman in hart en nieren die werd gedreven door zijn idealen en trouw bleef aan zijn principes. De Vries werkte vanaf 1931 als agent en hoofdagent bij de toenmalige Bussumse gemeentepolitie. Hij was het niet eens met de Duitse bezetting, ging in het verzet, maar bleef wel bij de politie werken. De agent stelde zelfs zijn dienstwapen ter beschikking bij een liquidatiepoging van het verzet op NSB-kapitein Woerts - de toenmalige chef van het Bussumse politiekorps.

De Vries was betrokken bij wapendroppings, alarmeerde bij dreigende invallen, zorgde voor onderduikadressen, werkte verraders tegen en gaf schietles aan de illegaliteit. Hij was actief betrokken bij meerdere verzetsgroepen in het Gooi."De Vries werd op 29 september 1943 door de Gestapo gearresteerd. Hij werd ervan beschuldigd zijn dienstwapen ter beschikking te hebben gesteld aan de daders van de moordaanslag op Woerts en werd daarover in Amsterdam ondervraagd. Gemarteld zelfs, maar hij liet niets los. De Vries ging naar concentratiekamp Vught, waar het verzet hem zelfs nog uit wilde bevrijden. De Vries wilde hier niets van weten uit angst voor represailles jegens zijn gezin. Het geeft wel aan dat hij belangrijk was. De politieagent werd meerdere malen door de Duitsers verplaatst. Uiteindelijk stierf hij op 17 februari 1945 in een concentratiekamp in Hamburg aan een darmontsteking. Of misschien kreeg hij een genadeschot omdat hij uitgeput was vanwege zijn darmontsteking. We weten het niet precies." Lokhorst pleit er nu voor om de plaquette een nieuwe plek te geven. In Bussum. Er zijn al voorzichtige gesprekken voor een verhuizing naar het gemeentehuis.

"De Vries had een bepalende rol in de geschiedenis van Bussum en die mag breed bekend worden. Hij was een verzetsheld en stierf als politiek gevangene onder barre omstandigheden in Duitse gevangenschap."
Lokhorst vertelt hoe het verhaal op zijn pad kwam. "Ik was 31 jaar toen ik bij de politie begon op de Brinklaan nabij de huidige brandweer. Daar hing Rein de Vries al in de toegangshal. Toen wij regiokorps werden rond 1995 veranderde er veel in de organisatie. Het bureau in Bussum werd opgedoekt en de plaquette is toen gaan zwerven. De laatste acht jaar of zo hangt de plaquette in Naarden. Ik heb veel contact met Louise Marseille de Vries, de inmiddels 92-jarige dochter van De Vries. Zij heeft mij veel over haar vader verteld, we zijn hierdoor echt vrienden geworden. Het is ook haar wens dat de plaquette verhuist naar het gemeentehuis in Bussum. Dit jaar is ze voor het laatst bij de dodenherdenking in Bussum. Daar vertelt Pieter Schut in de Wilhelminakerk nog eenmaal het verhaal van Rein de Vries, verzetsheld uit Bussum."

11 / 32

4 mei Dodenherdenking

19.00 uur Herdenkingsdienst in de Wilhelminakerk, iedereen is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

De dienst bestaat uit voordrachten van een aantal sprekers.

Muziekvereniging Het Gooi en het Jeugdkoor 4Tunes van het Apostolisch Genootschap verzorgen de muzikale ondersteuning.

Aansluitend aan deze herdenkingsbijeenkomst een stille tocht naar het monument aan de Dr. Frederik van Eedenweg waar kransleggingen zullen plaatsvinden.

De muzikale ondersteuning zal hier worden verzorgd door de Prins Maurits band.

Het Gooi Bevrijd, 5 mei in Havenstraat en Kapelstraat, Bussum

Vanaf 12.00 uur organiseren de ondernemers van de Kapelstraat/Nieuwe Brink en Havenstraat Oud-Hollandse spelletjes voor de kinderen.

Voor de diverse winkels kunnen kinderen stoepkrijten, sjoelen, soepblikgooien, tollen maken, appelhappen, zaklopen, spijkerpoepen etc.

De bakfiets van Retro Food deelt limo en stroopwafels uit aan deelnemende kinderen.

16.00 – 21.00 uur Bevrijdingsborrel Kapelstraat & Havenstraat met muziek, authentieke Tweede wereld voertuigen en ontmoetingen met onze Bevrijders van toen.

Vanaf 15.30 uur wordt het konvooi van legervoertuigen verwacht in Bussum.

Het vrijwillig Reünieorkest Regiment van Heutsz loopt voor het konvooi uit via de Spiegelstraat, over het spoor door de Nassaulaan naar de Havenstraat en Kapelstraat.

Vanaf 16.00 uur zijn de Havenstraat en Kapelstraat omgevormd tot een geallieerde parkeerplaats. Het publiek is hierbij van harte uitgenodigd om de authentieke Tweede Wereldoorlog voertuigen met hun bemanning in veelal bijpassende kleding uit die periode dichtbij te bewonderen en de mogelijkheid om vereeuwigd te worden òp de voertuigen….

Er zijn diverse live-optredens met liedjes uit de jaren '40 (Vera Lynn, Marlène Dietrich, George Formby, Andrew Sisters, Glenn Miller e.a.) door zangeres Natasha Harper, een Engelse dame die een sfeervolle setting brengt passend bij het tijdsbeeld van de jaren 40. Zij noemt zichzelf een nostalgische entertainer en vertolkt hits uit de jaren 30 en 40, samen met haar vader Paul.

Trev's Soep & Smullokaal en Koffie- & theehuis 't Marktplein delen voedselpakketten uit aan de deelnemers.

Omstreeks 18.00 uur begeven de voertuigen zich op de terugweg naar het kampement op de Woensberg in Blaricum.

Koningsdag Bussum

In de ochtend werd er druk gehandeld. Foto's Bob Awick

BUSSUM De jonge handelaartjes waren er op Koningsdag vroeg bij dit jaar. Om zes uur in de ochtend was er nog amper een plekje vrij op de vrijmarkt in het centrum. Samen met de kramen van de commerciële handelaren trokken ze flink wat bezoekers naar het centrum. Volgens evenementencoördinator Ellen Hazenberg kreeg het dorp zo'n twintig- tot dertigduizend bezoekers te verwerken. In de Nassaustraat, voor deze dag omgedoopt tot Spelletjesstraat, waren er oud-Hollandse spelletjes als sjoelen, doeltrappen en koekhappen. Muziekpodia waren er onder meer op het Wilhelminaplantsoen en in de Kapelstraat.

Met muziek een zakcentje verdienen.
Vlaggetjes schminken was reuze populair.
Dansshows.
Een vertrouwd beeld op het s' Jacobveldje in Bussum.

Samen een lintje voor ruim 17 jaar vrijwilligerswerk voor de Grote Kerk

Koninklijke onderscheiding voor echtpaar Oostenrijk

Een lintje voor het echtpaar Henk en Greet Oostenrijk. Beiden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Henk en Greet Oostenrijk doen het liefst alles samen. Hier het aankleden van de kerk voor de kersttijd. Archieffoto: Joop Berkhout

NAARDEN Het komt in Nederland zelden voor dat een echtpaar tegelijk een koninklijk lintje krijgt. Extra bijzonder dus dat Henk Oostenrijk (79) en Greet Oostenrijk-Vissers (76) uit Naarden vorige week tegelijk werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. "We zijn er dan ook bijzonder trots op."

"We hadden dit absoluut niet verwacht", aldus Henk. "Met een smoes zijn we naar de Grote Kerk gelokt. Ons was verteld dat dominee Heuvelman geridderd zou worden. Of wij dan maar even wilden helpen met de bediening. Niks vreemds, want dat doen mijn vrouw en ik al dik 17 jaar in deze mooie kerk in de Vesting", laat Henk Oostenrijk weten. "Ik heb zelf de rode loper nog uitgelegd, niet wetende dat Greet en ik daar later overheen zouden lopen. Ik vond het overigens wel vreemd dat ik niemand van de familie van de dominee in de kerk zag zitten, maar er ging toen echt nog niet een lichtje branden."

Verrassing

'Het geeft ons veel veel voldoening. We gaan er gewoon mee door'

Een grote verrassing was het toen burgemeester Ter Heegde eerst Henk Oostenrijk en vervolgens echtgenote Greet naar voren riep en hen de versierselen opspeldde die behoren bij het Lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. "Zij hebben de onderscheiding dik verdiend. Ze pakken dingen op die anderen laten liggen", vindt Marlo Reeders, directeur van de Stichting Grote Kerk Naarden. "Dat geldt eveneens voor Jan van Tuin, die jarenlang rondleider is in onze kerk. Ze zijn echt het visitekaartje voor de Grote Kerk Naarden."

In het dagelijks leven was Henk Oostenrijk typografisch vormgever. Hij werkte vele jaren aan onder andere boeken en tijdschriften. "Omdat er met lood werd gewerkt in de drukkerij moest ik veel melk drinken." Greet Oostenrijk was lange tijd werkzaam in de zorg. Ondanks hun drukke bestaan vonden ze toch de tijd om vrijwilligerswerk te doen voor de Protestantse Gemeente Naarden en de Grote Kerk Naarden.

'Zelf de rode loper uitgelegd, niet wetende dat wij daar later ...'

Henk Oostenrijk

"Het vrijwilligerswerk geeft ons veel voldoening. We doen dit al dik zeventien jaar en we gaan er gewoon mee door", zegt Greet Oostenrijk. Zo maken zij al sinds 2002 deel uit van de koffiegroep. Henk is bovendien collectant en is beschikbaar voor gemeentebijeenkomsten in de kerk. Bij uitvaarten en huwelijken wordt hij regelmatig ingezet als gastheer/koster. De wekelijkse kosterdiensten bestaan o.a. uit het openen en afsluiten van de kerk, het klaarzetten van alle stoelen, het licht en de geluidsinstallatie testen, maar ook het ontvangen van de gastpredikant, het uitdelen van de liturgieën en als gastheer verantwoordelijk zijn voor de juiste gang van zaken tijdens de diensten. Oostenrijk is eveneens lid van de commissie Eredienst.

Greet Oostenrijk

"Greet Oostenrijk is net als haar man een van de 75 vrijwilligers waarop altijd een beroep kan worden gedaan. Zij is altijd betrokken geweest bij de koffiegroep en zorgt al die jaren met veel liefde dat de pantry in de Grote Kerk er na een samenzijn rondom een kerkdienst weer piekfijn uitziet. Ook heeft zij een lange collectantenrol", aldus Tineke Draskoczy, secretaris college van kerkrentmeesters. Verder stuurt mevrouw Oostenrijk de groep vrijwilligers op prettige wijze aan. Net als haar man is zij op vele fronten inzetbaar in de Grote Kerk Naarden. "Henk en Greet verrichten hun zeer uitgebreide vrijwilligerstaak met veel charme, toewijding en plezier."

Beiden maken tot slot ook nog deel uit van de Naarder Cantorij en zijn voorts zeer betrokken bij de concerten van de Nederlandse Bach Vereniging, die de koninklijke onderscheidingen van het Naardense echtpaar dan ook van harte heeft ondersteund.

Woonzorgcomplex De Beer bestaat vijf jaar

Gevierd met poffertjes, CareClowns, dameskoor en een troubadour

Gezellig poffertjes eten tijdens de feestweek. Foto: Bob Awick

NAARDEN Amaris De Beer bestaat vijf jaar en heeft dat een week lang gevierd met leuke activiteiten voor de 24 bewoners en het personeel.

De feestweek werd donderdag afgesloten met poffertje en muziek van troubadour Daan Kruithof met liedjes als 'Aan de Amsterdamse grachten'. "Je ziet de bewoners dan echt opleven", vertelt zorgassistent Petra Koopman. "Ze gaan terug in de tijd en dan komen bepaalde gedachten en emoties naar boven."

Zachtjes meedeinen

'Ze gaan terug in de tijd en dan komen bepaalde emoties naar boven'

De week begon met koffie en gebak en dinsdag kregen de bewoners bezoek van de CareClowns. "Deze clowns komen elke zes weken bij ons langs en zingen en spelen op een kleine accordeon bekende nummers en proberen de bewoners op te vrolijken en contact met ze te maken. En dat lukt ze ook, want de bewoners vinden hun bezoek altijd geweldig. Woensdagavond kwam een gedeelte van een dameskoor uit Naarden langs. Wat zo leuk was, was dat een meneer alle liedjes mee heeft gezongen. Geweldig om te zien. Veel bewoners zitten in een rolstoel, maar je ziet toch een reactie en sommigen deinden zelfs zachtjes mee op de muziek."

Bewoners met dementie

De Beer is er voor mensen met dementie; het is een kleinschalig en huiselijk woonzorgcomplex met 24 uur per dag gespecialiseerde en intensieve zorg. "Onze jongste bewoner is 70 en de oudste 98 jaar. Ze worden bij ons begeleid, maar hebben ook behoefte aan een vertrouwd 'thuisgevoel'. Op de drie verdiepingen wonen acht personen en elke groep heeft een eigen ruimte met een gemeenschappelijke huiskamer en keuken waar ze samen de dag doorbrengen. Ook doen we spelletjes met ze en bij mooi weer lopen we een rondje met de bewoners die dat kunnen", vertelt Petra.
Petra vertelt dat ze de activiteiten samen met collega's Johan en Nicole organiseert. "In augustus regelen we weer een barbecue, ook maken we een wandeling door de Vesting en eten dan een ijsje. We proberen regelmatig iets leuks te doen voor onze bewoners, want als je ziet hoe blij ze zijn met de activiteiten dan weten we waar we het voor doen."

Punt voor SDO na slecht duel

BUSSUM Voetballend kon het veel beter. SDO heeft afgelopen weekend slechts een punt over gehouden aan het treffen met de beloften van Achilles '29. De Bussumse hoofdklasser stapte met 3-3 van het veld.

De start van het duel was een waar spektakel: na een kwartier voetballen waren de toeschouwers al drie keer opgeveerd voor een doelpunt. Het eerste doelpunt was voor Achilles '29, dat een zwakke start van SDO goed benutte om op voorsprong te komen. De Bussumers herstelden snel met een doelpunt van Maikel van Latum en even later kon Theo Visser de Bussumers op voorsprong zetten. Na de rust startte SDO wederom ondermaats, waardoor het razendsnel op een achterstand kwam te staan. De ploeg leefde daarna weer op en kwam door een doelpunt van Rick van der Velden nog wel op 3-3.

HCAW start met twee zeges

BUSSUM Een stroeve start, maar wel twee zeges voor de honkballers van HCAW na het eerste hoofdklasseweekend. De Bussumers waren twee keer te sterk voor Quick Amersfoort: donderdag won HCAW met 4-7 en zondag met 3-7, alleen zaterdag werd er met 3-8 verloren.

Het eerste duel van donderdag was lang erg spannend. HCAW kon na de achtste slagbeurt toch weglopen van de Amersfoorters en won. Zaterdag lukte het HCAW geen moment om een vuist te maken en mede door enkele fouten kon Amersfoort aan het langste eind trekken. Een dag later kende HCAW geen problemen.

Twee punten Gooische

BUSSUM Twee punten na shoot-outs. Dat was afgelopen weekend het resultaat van de hockeysters van Gooische tegen Amersfoort.

Gooische startte zwak en moest op gang komen, maar echt goed werd het geen moment. Na rust kreeg Gooische meer kansen, maar doelpunten bleven achterwege. De shoot-outs waren echter foutloos van de kant van de Bussumse vrouwen.

De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend geen potten kunnen breken tegen kampioenskandidaat Klein Zwitserland: 4-0.

Hippe, urban sport moet jongeren aan het bewegen krijgen

Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Met een nieuw initiatief willen Sportcentrum De Lunet, de buurtsportcoaches van Gooise Meren en Versa Welzijn de jeugd meer aan het bewegen krijgen. Met de slogan 'Bewegen is fun! Bewegen is gezond! Bewegen verbindt!' mikken ze met hippe, urban sporten op jongeren tussen de 6 en 14 jaar. Afgelopen dinsdag was er een sportdag, waar vele kinderen op afkwamen.

Groot assortiment Intertoys Den Uyl

De eerste verdieping is speciaal ingericht voor Lego, Playmobil en multimedia

Wijnand den Uyl is trots op het 90-jarige bestaan van de speelgoedwinkel. Foto: Bob Awick

BUSSUM Bij Intertoys is een assortiment van de winkelketen Intertoys en een vast assortiment dat ze zelf inkopen, zoals artikelen die zeer populair zijn. "Daar onderscheiden we ons mee en dat doen we nu al negentig jaar."

Eigenaar Wijnand den Uyl vertelt dat zijn vader Martin in 1958 bij Speelgoed Den Uyl is begonnen, die toen van zijn vader Jan was. In de jaren 80 is het een Intertoyswinkel geworden. "Ik ben in 1988 bij de zaak gekomen. Mijn vader heeft mij alles geleerd over het vak en onze samenwerking was altijd heel goed. Ik ben sinds drie jaar ook eigenaar van Intertoys Kohlmann in winkelcentrum Emiclair in Amersfoort, die al meer dan honderd jaar bestaat."

Begrip in het Gooi

'Wat ook heel populair is, zijn de verjaarsdagboxen voor kinderen'

De Intertoys aan de Nassaulaan is veel groter dan een gemiddelde speelgoedwinkel. "Met drie etages en 1000 m2 speelgoed zijn we al jaren een begrip in het Gooi. Wij onderscheiden ons met een breder aanbod speelgoed. Meestal zijn we een van de eerste speelgoedwinkels in Nederland die nieuwe rages in de winkel heeft liggen. Wat nu een grote rage is, zijn de squishys. Dat zijn een soort zachte stressballen. Ze zijn uniek, kneedbaar en als je in ze knijpt, komt de vorm weer terug. Je hebt ze bijvoorbeeld als beestjes, fruit en gebakjes en wij hebben ze in alle vormen en maten. Wat ook heel populair is onder de jongens en meisjes is zelf slijm maken. Wij verkopen heel veel busjes lijm en hebben daar dan ook een groot assortiment van. Maar we hebben natuurlijk ook L.O.L. surpriseballen. Dit is een grote rage onder de meisjes. We hebben verschillende maten en er zitten een schattig klein poppetje en wat accessoires in."

Verjaarsdagboxen

Ook nog gretig aftrek vinden de verjaarsdagboxen voor kinderen. Kinderen kunnen door de winkel lopen en op zoek gaan naar verjaardagscadeaus. "Als ze die gevonden hebben, stoppen ze het in de box en die zitten dan ook altijd bomvol. Iedereen kan dan langskomen om er een cadeau uit te halen. Je weet dan dat je altijd het juiste cadeau hebt gekocht."
De winkel heeft een vast assortiment Lego, Playmobil, pluchen beesten, houten speelgoed, boeken voor klein tot een jaar of veertien, pre-schoolspeelgoed voor kleine kinderen, stuntsteps, skates, skeelers en rage-artikelen. "Op de eerste etage is zowel een Lego- als een Playmobilshop. Als er iets nieuws op de markt komt, staat het meteen bij ons in de winkel. Ook kunnen kinderen aan de speeltafel spelen met Playmobil en Lego. Ze vinden dat geweldig en willen vaak niet meer mee naar huis."\

Gooische Monopoly

Wijnand heeft samen met ondernemer Bert-Jan Koekkoek de Gooische editie van het spel Monopoly op de markt gebracht. "Acht plaatsen, van Hilversum tot Laren en van Huizen tot Muiden, hebben een plek gekregen.

Er zijn geen straten maar highlights, zoals De Koperen Kraan in Bussum en de Grote Kerk in Naarden. Het populaire spel is uitverkocht, maar in het najaar is het weer te koop. Je kunt het wel alvast online bestellen."

Voor meer informatie en voor de speciale jubileumaanbiedingen, zie de Facebookpagina van Intertoys.

Uit de historie van Bussum en Naarden
Rein de Vries

Foto: Picasa

In het Friesch Dagblad van
30 juni 1945, 8 weken na de bevrijding, stond onderstaand krantenbericht bij Inlichtingen gevraagd.

Op 15 september 1945 stond in dezelfde krant: Na langen tijd van onzekerheid ontvingen wij thans het voor ons zoo droevig bericht, dat onze innig geliefde Man en Vader Rein de Vries, in leven rechercheur van Politie te Bussum en voordien agent van politie te Sneek, op 44-jarige leeftijd in Neuengamme bij Hamburg, den 17en Febr. is overleden. Wij mogen vertrouwen dat hij de Eeuwige Rust heeft mogen ingaan, hetwelk onze eenige troost is. Bussum: L. de Vries-Smid. Loes en Jan. Sneek: G. Zijlstra-de Vries. A. H. Zijlstra. September 1945.

Politieagent Rein de Vries Foto: Picasa
Uit het Friesch Dagblad van 30 juni

Wie was Reindert de Vries? Op 5 oktober 1900 geboren in Warns. In 1924 werd hij agent van politie in Sneek en in 1931 maakte hij de overstap naar de gemeentepolitie Bussum. Hij was getrouwd met Louise Smid; het echtpaar had twee kinderen, Louise en Jan Folkert, en ze woonden Badhuislaan 50. Rein was na 1940 betrokken bij wapendroppings, alarmeerde bij dreigende invallen, zorgde voor onderduikadressen, werkte verraders tegen en gaf schietles aan de illegaliteit. Hij maakte deel uit van de verzetsgroep Vliegende Brigade die sabotagedaden en overvallen pleegde. Hij werd op 29 september 1943 door de Gestapo gearresteerd.

De Vries werd overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans te Amsterdam en aldaar zwaar ondervraagd. Na een kort verblijf in Amersfoort is hij in concentratiekamp Vught aangekomen. In Vught is Rein ernstig ziek geweest. Direct na Dolle Dinsdag is hij overgeplaatst naar Konzentrationslager (KZ) Sachsenhausen. Op 17 oktober 1944 is hij in KZ Neuengamme aangekomen. Vermoeid en met dikke benen moest hij de marsen meemaken. Waarschijnlijk is hij als 'uitvaller', met anderen doodgeschoten en begraven op 17 februari 1945. Een andere bron spreekt over darmontsteking als oorzaak van overlijden.

Op 15 september 1945 kwam er dus pas duidelijkheid over zijn lot. Op maandagmiddag 17 juni 1946 vond in den tuin van het politiebureau aan de Brinklaan te Bussum een plechtigheid plaats waarbij zijn nagedachtenis werd geëerd. De burgemeester onthulde een plaquette.

Na de onthulling spraken burgemeester Fernhout er anderen en legden velen bloemen. Een broer van den overledene bedankte allen namens de familie.

Bij de plaquette worden elk jaar op 4 mei bloemen gelegd; lange tijd ook door zijn dochter. De plaquette hangt nu in de politiepost te Naarden. De familie zou het fijn vinden als de plaquette een centrale plek krijgt in Bussum, bijvoorbeeld in het gemeentehuis. Wij ondersteunen deze wens van harte.

Klaas Oosterom

In de vakantie multisportdagkamp in De Lunet

Donderdag 3 mei

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | De Palmpit

Alleen op afspraak van 9.00 -12.00 uur. Info: Wim van Oudheusden: 06-404 145 60.

Euro duiken

14.00 uur | De Zandzee

A-diploma verplicht tijdens het recreatief zwemmen vanaf 14.00 uur.

Geef-en-neemwinkel

9.00 uur | SCAN Naarden

Geef wat u niet meer gebruikt/nodig heeft. Of neem wat u kunt gebruiken. Maandag t/m vrijdag.

Filosofisch café

14.00 uur | Zorba de Griek

Locatie: Wilhelminaplantsoen 3-5, Bussum. Thema: 'Zien wij wel wat wij zien?' Inloop vanaf 13.30 uur. Entree 5 euro.

Inloopspreekuur

16.00 uur | Van Vuure

Voor alle uitvaartgerelateerde vragen, informatie over verzekeringen en het nakijken van polissen.

Vestingborrel

17.00 uur | Naarden

Vestingborrel, voor ondernemers & ondernemende personen. Locatie: Bar Bistro Naarden, de Turfpoortstraat.

Vrijdag 4 mei

Lezing:
Graaf Willem de Oudelaan

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Themaochtend over de Graaf Willem de Oudelaan in Naarden in de Tweede Wereldoorlog door Richard Mouw. Richard zocht uit wat er in de wijk gebeurde en tekende het op in zijn boek De Laan uit; een Gooise wijk in crisis en oorlog. Entree vrij.

Inloopspreekuur

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Tot 12.00 uur beantwoordt een team computer-deskundigen van SeniorWeb kosteloos vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Locatie: bibliotheek Gooi en Meer Bussum.

Watervoetbal

14.00 uur | De Zandzee

Combinatie van water en voetbal.

Spelletjesmiddag

14.00 uur | De Palmpit

Elke vrijdagmiddag kunnen onder het genot van een hapje en een drankje alle voorkomende spellen worden gespeeld. Ook geschikt voor een sjoel-, rummikub-, yahtzee- , schaak- of ander clubje. Kosten € 1,-.

Dodenherdenking

19.00 uur | De Palmpit

Om 20.00 uur zal wederom een dodenherdenking plaatsvinden bij het kruis op de Bussumerheide. Vanaf 19.00 uur verzamelen in De Palmpit. Vertrek om 19.30 uur.

Herdenkingsconcert

21.00 uur | Wilhelmina Kerk

Aansluitend aan de herdenkingsdienst in de Wilhelminakerk - om 19.00 uur, gevolgd door stille tocht en kranslegging bij het monument op de Frederik van Eedenweg - brengt Vocaal Ensemble Fioretto o.l.v. Thijs Kramer, het Requiem van Johannes Brahms. Medewerkend solisten en Het Promenade Orkest.

Zaterdag 5 mei

Kidsclub ViJoS

10.00 uur | ViJoS

Voor kinderen van 4 t/m 6 jaar een leuke manier om spelenderwijs muziek te leren maken. Kosten: € 7,50 per maand. Ceintuurbaan 45 Bussum.

Foto-expositie

10.00 uur | deMess

Melanie Derks exposeert t/m 30 mei. Gratis toegankelijk tijdens voorstellingen en op zaterdagen tussen 10.00 en 13.00 uur.

Zwangerschapsyoga

12.00 uur | YogaLotus

Zwangerschapsyoga maakt je fysiek en mentaal sterker en soepeler. Verschillende ademtechnieken en oefeningen voor een juiste houding, krachtopbouw, ontspanning en concentratie.

Zondag 6 mei

Yogales

9.00 uur | Studio Werk met Yoga

Proefles yoga of supyoga. Aanmelden via info@werkmetyoga.nu. Locatie: Jachthaven Naarden.

'Door de nacht klinkt een lied'

15.30 uur | deMess

Een voorstelling over drie zangeressen tijdens de Tweede Wereldoorlog, Jetty Paerl, Conny Stuart en Jetty Cantor.

Eemjazz

15.00 uur | Vernissage

Het jarige kwintet Eemjazz speelt en zingt in Vernissage/Fort Werk IV. Locatie: Abraham Kuyperlaan 1a. Swing, latin, ballads en 100 jaar hits.

Maandag 7 mei

Yoga

10.00 uur | Spieghelwijck

Yoga om je lijf soepel te maken en je geest tot rust te brengen. Informatie: 0294-880155.

Opticien

10.00 uur | De Palmpit

Gratis de ogen laten meten, de bril laten schoonmaken en vragen stellen over je ogen en/of de bril.

Open eettafel

17.30 uur | De Palmpit

Open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Multisportdagkamp

9.00 uur | De Lunet

Multisportdagkampen (zonder overnachting) voor kinderen van 4 t/m 10 jaar. Aan de slag met sport en spel, zoals knotshockey, bunkertrefbal, handbal, bubbelvoetbal en er is een springkussen.

Dinsdag 8 mei

Volksdansen

10.00 uur | SCAN Naarden

In een gezellige kleine groep die tussendoor met elkaar koffie gaat drinken.Kosten: € 12,50 per vier weken. Voor informatie en aanmelding: 06-13 69 84 34.

Yoga

18.30 uur | Heartfelt Bussum

Gratis proefles Hatha of Yin yoga. Een fijne combinatie van inspannende en ontspannende houdingen. Aanmelden: irene_van_es@hotmail.com.

Van stress naar relaxed

20.00 uur | Atma-coaching

3-delige cursus 'Van stress naar relaxed' met handvatten om stress te voorkomen of te verminderen.

8 t/m 11 mei

Wandel4Daagse60+

14.00 uur | Amaris de Veste

8 mei in Naarden Vesting, 9 mei in Muiderberg en 10 en 11 mei in Bussum. De derde wandelmiddag geeft de Historische Kring Bussum tijdens de wandeling een toelichting op bezienswaardigheden. Na afloop eten we poffers. Meelopen kan 1,2,3 of 4 middagen. De kosten voor de vier middagen bedragen 6 euro ( inclusief verfrissing en medaille). Ouderen vanaf 60+ kunnen een wandeling van 2,5 km of 5 km maken. Ook mogelijk met rollator, rolstoel of scootmobiel. Individueel of met meerdere wandelaars. U bent omstreeks 16.00 uur weer terug. Deelnemers die alle vier de middagen hebben gewandeld ontvangen op vrijdagmiddag een medaille, uitgereikt door de burgemeester van GooiseMeren. Aanmelding en informatie: Mevr. Angèle Visser 035-6912922 of bmw4daagse60@gmail.com.

Woensdag 9 mei

Spieghelcafé

10.00 uur | Spieghelkerk

Het pas geopende Spieghelcafé is de 'huiskamer van het Spieghel', gelegen direct achter de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Elke woensdag van 10.00 - 11.30 uur. Vrije toegang.

Fietstocht

11.00 uur | WOC Bellefleur

De lengte van de tocht is maximaal 35 km. Zelf lunchpakket en drinken meenemen. Start: 11.00 uur. Vertrek: WOC Bellefleur. Inlichtingen: Gré Poort: 035-6951686. Adres: Mackaylaan 11a in Naarden.

Marktbezoek

10.00 uur | Station Naarden-Bussum

Een bezoekje aan de Dappermarkt. Info: Lidemey Visser 035-8889959 of Truus Vos 035-6920694.

Bridgen

19.30 uur | Het Trefpunt

Iedere woensdagavond. Eerst eens kennismaken kan ook. Meld u met uw partner om 19.10 uur op woensdag bij de wedstrijdtafel en u kunt twee keer gratis meespelen ter kennismaking. Info: tel. 035-6940321. Zonder partner a.u.b. eerst even bellen met 035 - 6932392.

Vrijdag 11 mei

Inloopspreekuur

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Tot 12.00 uur beantwoordt een team computer-deskundigen van SeniorWeb kosteloos vragen op het gebied van computers, laptops, Locatie: bibliotheek Gooi en Meer Bussum.

'Eerlijk gezegd'

20.30 uur | deMess

Yora Rienstra's vorige drie cabaretvoorstellingen werden lovend ontvangen. Ze is een van de presentatoren van het VARA tv programma RAMBAM. Met elk onderwerp het nieuws gehaald! Echt waar! Daarnaast presenteerde met Sander de Heer een weekendshow op Radio 2.

Zaterdag 12 mei

Repair Café

10.00 uur | Denksport Centrum

Tussen 10.00 en 13.00 uur met extra aandacht voor tuingereedschap. Info: www.repaircafebussum.nl.

Foto-expositie

10.00 uur | deMess Naarden

Melanie Derks exposeert t/m 30 mei. De foto-expositie is gratis toegankelijk tijdens voorstellingen en op zaterdagen tussen 10.00 en 13.00 uur.

Airborne Museum

10.00 uur | BPB Bussum

De tentoonstelling 'Het Netwerk' geeft een nieuwe kijk op de verzetsactiviteiten rondom de Slag om Arnhem. U wordt thuis opgehaald en gebracht. Info: 035-7504192.

'Vonken'

20.30 uur | deMess

Een muzikaal cabaretprogramma van Dorien Haan en Johan Hoogeboom.

Zondag 13 mei

Lezing

10.30 uur | de Besant Hall

Door Janneke Stegeman. Bevrijdingstheologie met erotiek en vrouwelijkheid uit de Bijbel. Info: werkgroepdenieuwemens.nl.

Cantatedienst

10.30 uur | Antonius Hof

Voorjaarscantatedienst ter gelegenheid van Moederdag 2018, met Vocaal ensemble Voices en leden van het Radio Filharmonisch Orkest. Een feestelijke dienst voor jong en oud. Info: www.voicesbussum.nl/agenda.

Kamerman & Van Tuijl

11.00 uur | deMess

Judith Kamerman (zang) en Frans van Tuijl (piano) spelen en zingen een moederdagcadeau voor moeders uit alle seizoenen.

Concert

14.30 uur | Vivium de Zandzee

Door ensemble Camus Trio. Locatie: Iepenlaan 354, Bussum. Entree: € 6,-.

'Frozen Impact'

14.30 uur | De Palmpit

DVD-voorstelling op groot scherm. Entree € 2,-. Gratis inloop en gratis gebak voor alle aanwezige moeders ter ere van moederdag.

Graaf Willem de Oudelaan in WO II

BUSSUM Richard Mouw woont aan de Graaf Willem de Oudelaan in Naarden. In de oorlog woonden er NSB'ers, maar ook Joodse gezinnen. Wat gebeurde er met ze? Richard zocht het uit en schreef een boek. Op 4 mei vertelt hij erover in de bibliotheek Bussum. Entree vrij.

27 / 32

Pampus wordt even Pirateneiland

Speciale activiteiten in de meivakantie

Kinderboekenschrijver Roel de Jong als Roel Piraat.

MUIDEN Het is oppassen geblazen op Forteiland Pampus. Tot en met zondag 6 mei kun je daar namelijk piraten tegenkomen. Wie als piraat aanlandt op het eiland krijgt als beloning een klein cadeautje.

De speciale piratenactiviteiten zijn gratis voor iedereen die een kaartje voor een bezoek aan dit bijzondere eiland heeft gekocht. Ook ligt er kleding en schmink klaar voor piraten die geen tijd hadden om zich thuis alvast in hun piratenoutfit te hijsen, maar wel graag een dagje als piraat willen rondlopen. De piraten gaan wel met hun tijd mee, want er zijn de afgelopen dagen al flink wat piratenselfies gemaakt. Gewone stervelingen zijn overigens ook welkom op Pampus.
Voor wie een 'gewone' rondleiding wil over het eiland staan er zoals altijd gidsen klaar. Zij vertellen van alles over de geschiedenis van Pampus als onderdeel van de verdedigingslinie van Amsterdam. Als klap op de vuurpijl heeft het eiland op donderdag en zaterdag ook nog een bijzondere gast: kinderboekenschrijver Roel de Jong.

Vrijwilligers gezocht

Wie vindt het leuk om toeristen op zaterdag en zondag in het historische Stadhuis van Naarden te ontvangen? De vacature is bij de VVV Naarden.

De Wereldwinkel in Bussum is op zoek naar iemand die hand-en-spandiensten kan verrichten. Denk aan het boeken van pakbonnen en licht administratief werk.

Het C'est la Vie-Huis zoekt gastvrouwen. Er wordt gezocht naar mensen met uiteenlopende talenten. Denk aan hulp in de keuken of de tuin of iemand die een boodschap kan doen of handig is met computers.

Versa Vrijwilligerscentrale www.versavc.nl of tel: 035-6938525.

Derde keer 'Eten op Rolletjes' in Dudokpark in Hilversum

Eten op Rolletjes vorig jaar. Foto: Eten op Rolletjes

HILVERSUM 'Eten op Rolletjes' is terug in Hilversum. Voor de derde keer is het Dudokpark decor van het jaarlijkse openluchtrestaurant, dit keer van 11 tot en met 13 mei.

In het hemelvaartweekend en met Moederdag is in het Dudokpark weer veel te genieten voor jong en oud. Er zijn nieuwe foodtrucks, er is livemuziek van akoestische bandjes en het nodige vermaak.

Er is voldoende ruimte om met de hele familie op een picknickkleed neer te ploffen en de verschillende hapjes met elkaar te delen. Wie liever niet in het gras zit, kan terecht aan een van de grote houten tafels.

Poppentheater

Voor de kinderen is er een poppentheater en schminken. De toegang is gratis. De keukens zijn op vrijdag van 16.00 tot 23.00 uur geopend, op zaterdag van 13.00 tot 23.00 uur en zondag van 13.00 tot 20.00 uur.

Voorjaarsmarkt

BUSSUM Wie zin heeft in het voorjaar kan dit weekend terecht bij de Vernissage in Fort Werk IV. Behalve allerlei leuke activiteiten voor de kids is er ook een lentemarkt met kraampjes. Wanneer de kids hun eigen pizza in de oven schuiven, kunnen de ouders terecht bij de speciale koffieproeverij. Er zijn ook een aantal demonstraties waaronder een demo glaskralen maken. Voor de dierenliefhebbers zijn er dieren van de kinderboerderij om naar te kijken en mee te knuffelen!

De Voorjaarsmarkt wordt zondag tussen 12.00 en 17.00 gehouden bij de Vernissage aan de A. Kuyperlaan in Bussum.