BussumsNieuws

12 februari 2014

BussumsNieuws 12 februari 2014


'Liften deze zomer klaar'

Nen van Ramshorst knipt het lint door. Foto: Bob Awick

BUSSUM - ProRail durft eindelijk weer een einddatum te noemen waarop de liften op station Naarden-Bussum in gebruik genomen kunnen worden: deze zomer moet het werk klaar zijn. Om te vieren dat de schachten volledig zijn uitgegraven en dat er geen water meer in de put staat, heeft wethouder Nen van Ramshorst dinsdag een lintje doorgeknipt.

Op dit moment is de ruwbouw gereed en is het nu alleen nog maar een kwestie van afwerking. Er wordt al jaren gewerkt aan de liften die een uitkomst moeten zijn voor reizigers die slecht ter been zijn of zware bagage bij zich hebbben.
De hoge grondwaterstand en het feit dat het station een monumentaal gebouw is, zorgden voor veel tegenslag.

Water
Keer op keer kwam er weer grondwater omhoog
in de schachten en werden er vele oplossingen verzonnen en technieken gebruikt om het lekken tegen te gaan.
ProRail zegt hier over: "
Het was soms als het graven van een gat op het strand: het grondwater bleef maar terugkomen in de liftschacht." Dat is nu allemaal verleden tijden. Want, zoals ProRail zegt: "De aanhouder wint."

Bussum-Zuid
In het najaar van 2014 begint ProRail met de aanleg van een loopbrug en nieuwe liften op station Bussum-Zuid. Ook hier geldt dat toegankelijkheid van stations hoog op de agenda staat van ProRail.


"Treinreizigers moeten zelfstandig en zonder obstakels met de trein kunnen reizen." De liften op station Bussum-Zuid worden, als alles volgens planning verloopt, medio 2015 in gebruik genomen.

D66 vraagt Munneke Smeets zetel op te geven

BUSSUM - Als het bestuur van D66 het mag zeggen, dan geeft Marieke Munneke Smeets tot aan maart haar raadszetel op. Dat laten de democraten weten.

Munneke Smeets bezet nu nog een raadszetel namens D66, maar maakte afgelopen week bekend over te stappen naar Hart voor Bussum, wat ook een groepje andere D66'ers deed. Of Munneke Smeets haar zetel ook echt opgeeft, mag ze volgens de wet zelf bepalen.

Geen telefoontje
Munneke Smeets heeft van D66 nog geen telefoontje gehad met de vraag om haar raadszetel op te geven, zo laat ze desgevraagd weten. "Het heeft me totaal verrast", zegt ze.

Voor Munneke Smeets vormt het opgeven van haar zetel geen vraagstuk. "Afgelopen november heb ik m'n zetel al overgedragen aan een van mijn D66-collega's, Gerrit Kingma. Het plan was om mijn werk vanaf maart weer op te pakken, maar dan staan er geen vergaderavonden van de gemeenteraad meer gepland", laat ze weten.

BUSSUM - Een wel zeer brutale kluisjesdief is actief in zwembaden en heeft het voorzien op de auto's van zijn slachtoffers. Hij sloeg in november en december toe in zwembad De Zandzee in Bussum. Een oproep in het tv-programma Opsporing Verzocht leverde politie een paar tips op.

De dader heeft in twee maanden tijd drie auto's gestolen vanaf parkeerplaatsen bij zwembaden in Bussum en in Lelystad. Hij deed dat elke keer op dezelfde manier: eerst het slachtoffer volgen vanaf de parkeerplaats naar het zwembad, dan wachten in de kleedkamer tot de kust veilig was en vervolgens het kluisje openbreken en de autosleutel stelen. De man zou op 5 november voor het eerst in Bussum hebben toegeslagen. Hij stal toen geld en een telefoon van een vrouw. Op 30 december was het weer raak. Toen brak de man een locker open van een zwemmende Bussumse vader. De dader stal een autosleutel en nam vervolgens de Ford Focus (57-ZGG-1) mee.

De politie is op zoek naar een blanke man met kortgeschoren, donker haar. Op zijn rechterbovenarm heeft de man een tatoeage. Contact opnemen met de recherche kan op 0800-6070.

Wie krijgen na 19 maart een raadszetel?

Wie komen hier straks te zitten? Foto: Bob Awick

Voor burgemeester Henk Heijman is het nog een verrassing wie zijn nieuwe collega's worden na de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014. De lokale partijen zullen de komende tijd in deze krant laten weten hoe ze over bepaalde standpunten denken. In totaal doen 8 politieke partijen mee. Zij laten via deze krant weten hoe ze over relevante Bussumse kwesties denken. Ook organiseert BussumsNieuws in samenwerking met de gemeente Bussum op maandag 10 maart het verkiezingsdebat in het gemeentehuis.
Kijk voor de standpunten op pagina 10/11.

66,95

euro moet een paspoort vanaf maart gaan kosten. Dat was
€ 50,35

Hervormde Jeugdkapel

Een boekje over dit onopvallende gebouw in het Spiegel, gebouwd in 1920. De ondertitel is "De Heer is op deze plaats", een Bijbeltekst uit Genesis, die boven de ingang stond. De aanleiding om dit boekje te schrijven en uit te geven was in het jaar 2000 het feit dat de opdrachtgeefster voor de bouw, Susanna Maria van Woensel Kooy (1875-1934), 125 jaar geleden werd geboren en dat de Spieghelkerk 75 jaar bestond. De Jeugdkapel en de Spieghelkerk behoorden toen tot dezelfde kerkelijke wijkgemeente.

Mevrouw Van Woensel Kooy was bij de bouw van beide nauw betrokken en de architect van beide gebouwen was Theo Rueter (1876-1963). In het boek komen zeer uiteenlopende onderwerpen aan de orde. De bouw en verbouwingen, het toen moderne kinderkerkwerk van mevrouw Van Woensel Kooy en de geestelijke liederen die ze koos, schreef, of vertaalde. Verder hoofdstukken over de familie Van Woensel Kooy en over het leven en werk van de architect Theo Rueter. Veel, te veel voor zo'n boekje met 102 bladzijden. Het grootste bezwaar van dit in eigen beheer uitgegeven boekje is dat door het ontbreken van een eindredacteur en opmaker, in combinatie met de slechte kwaliteit van de vele zwart/wit foto's en tekeningen, er een enigszins chaotisch boekje is ontstaan. Jammer, want de auteur, de jeugdige bouwkundige Hendrik Haafkens (1978), heeft veel kennis, informatie en opvattingen in het boekje verwerkt. Hij was van jongs af kind aan huis in Jeugdkapel en Spieghelkerk. De Jeugdkapel is tegenwoordig een woonhuis.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 8 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Kunstzinnige roestbak

Voor een enkeling een wagen des aanstoots. Anderen vinden het juist een te gekke bak. Maar de meesten halen hun schouders op. Intussen is de pick-up bijna een vast onderdeel van het landschap.

Ik heb het hier over de klassieke Chevrolet pick-up van Bert, een van de bewoners van de flat aan de Boslaan. Om precies te zijn een Chevrolet C-10 daterend uit 1967. Toegegeven … de wagen met open bak is bepaald niet volgens de gangbare normen mooi te noemen.

Dit werkpaard heeft dan ook een bewogen en hard leven achter de rug en dat weerspiegelt zich in de lak en de ruw aangebrachte reparaties. En juist deze floddermake-up maakt de Chevrolet zo bijzonder en voor de echte kenners zeer aantrekkelijk. Herhaaldelijk melden zich potentiële kopers aan de deur, maar Bert is zich er terdege van bewust dat de klassieker niet zomaar van de hand gedaan moet worden. Want de ruwe bolster herbergt een blanke pit in de vorm van een geheel gereviseerde motor en andere vitale technische onderdelen.

Geruime tijd geleden meldde zich een kunstfotograaf wiens naam we echter kwijt zijn. Met kunstenaarsogen zag de man mogelijkheden en maakte uiteindelijk deze close-up. Hoe mooi kan een tankdop met veiligheidsslot toch zijn? Vindt u ook niet? Ik hoop dat ik met dit artikeltje ook een hardnekkig misverstand uit de weg kan ruimen. Velen denken nog altijd dat de Chevrolet C-10 van mij is. Nou, helaas niet, ben ik geneigd te zeggen.

Hart van 't Gooi

BUSSUM - Ja hoor, eindelijk krijgt Bussum weer een identiteit. Stichting Pro Bussum komt met een goed initiatief om Bussum beter op de kaart te zetten voor bewoners, bezoekers en bedrijven lees ik in het BussumsNieuws van afgelopen week. 'Bussum profileert zich als 'Hart van 't Gooi'. Dat is mooi!

Als je op de kaart kijkt is Bussum inderdaad het middelpunt van het Gooi. Jarenlang was Bussum dé televisiegemeente van Nederland, maar toen dat verhuisde naar Hilversum raakte Bussum zijn identiteit volledig kwijt. Bussum was veel te bescheiden, terwijl de gemeente genoeg te bieden had, zoals een aantrekkelijk winkelhart, een prachtig theater: Spant!, veel kunst, honkbalstadion HCAW, schitterende parken en fraaie villawijken en Fort Werk IV. Bussum 'Hart van 't Gooi' is een titel die Bussum dik verdient. Een goed idee om met thema's aan de slag te gaan zoals van Bussum een toeristisch vertrekpunt te maken. Het organiseren van activiteiten, waaronder het thema 'Bussumse schrijvers', juich ik eveneens toe. Nu nog even een opknapbeurt voor Scapino/Nieuwe Brink. Aan de slag daarmee.

Antoon F. Bruggeling

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L. Heuvelman
*
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; 12.00 u. Eucharistieviering voor gezinnen; za.15/02 17.30 u. Eucharistieviering
*
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
*
PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk
*
PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N. den Bok
*
PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*
PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Voets; 17.00 u. ds. R.Eisinga
*
Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G. de Vries
*
Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. E. Bast
*
Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. 'Zin zoeken in bijbelverhalen'
*
Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W. Metzger
*
Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit;
*
Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*
De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en zacht, veel wind
Het wordt stilaan een eentonig verhaal. Een stevige westelijke luchtstroming bepaalt het weer. Op de weerkaart zien we een diepe depressie ten zuiden van IJsland. Uitdiepende randstoringen denderen richting Noordzeegebied. We blijven daardoor gebukt gaan onder regenwolken en soms veel wind. Af en toe klaart het op. Een wisselvallig anti-winterbeeld.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag wakkert de wind opnieuw aan tot krachtig, aan zee tot hard of stormachtig. Het regent enige tijd. Overdag klaart het langzaam wat op. Het wordt 8 à 9 graden. Vrijdag neemt de zuidwestenwind af tot matig. In de nacht is een graadje grondvorst mogelijk. Overdag gaat het wederom geruime tijd regenen. Het is zacht bij 10 graden.

Het weekeinde
Zaterdag komt opnieuw bewolking opzetten. Het vervolg kennen we ondertussen. Het gaat opnieuw regenen. De nijdige zuidwestenwind zwelt aan tot krachtig of hard. Aan de kust bestaat een serieuze kans op storm. Het is zeer zacht bij 12 à 13 graden. Zondag kan nog een bui vallen. De wind neemt af tot matig. Het wordt circa 8 graden. In de nacht rond 4 graden.

Weetje
Het Hellmann-koudegetal wordt verkregen door alle etmaalgemiddelde temperaturen onder het vriespunt bij elkaar op te tellen over de periode 1 november t/m 31 maart. Dit koudegetal staat op 0,0. Als dat de eindstand wordt is het een record. Het laagste is 1.9 (winter '88-'89). De vorige winter ('12-'13) had 73.2 als eindstand. Recordhouder is winter '62-'63 met 345.9.

Steeds meer jongeren opgepakt voor id-fraude

Vooral tieners van 16 en 17 jaar oud gebruiken de methode

Fred Lokhorst controleert een id-kaart op echtheidskenmerken. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - Al ruim 120 jongeren hebben de afgelopen twee jaar een proces-verbaal gekregen omdat ze gebruik maakten van een valse id-kaart in de horeca. Horeca-agent Fred Lokhorst zegt dat steeds meer jongeren van 16 en 17 jaar oud van de valse kaarten gebruik maken omdat ze voorheen wel het café in mochten, maar sinds 1 januari 2014 niet meer.

Hoe komen ze aan zo'n valse id-kaart?
"Ze lenen bijvoorbeeld een id-kaart van een vriend, pakken de kaart van hun oudere broer of zus stiekem mee of ze vervalsen hun eigen kaart. Dat laatste doen ze door hun id-kaart in te scannen en de data te bewerken. Vervolgens wordt dit bestand uitgeprint op een kaartprinter die bijna standaard op iedere school te vinden is. De tieners gaan hier heel ver mee; het is niet uitzonderlijk dat blonde meisjes een kaart gebruiken van een donker klasgenootje."

'Scannen, photoshoppen en uitprinten op de kaartprinter op school'

Wanneer lopen ze tegen de lamp?
"De uitbaters van de horecagelegenheden in Bussum hebben 'mobiele' portiers voor de deur staan. Zij controleren de leeftijd van iedereen die naar binnen wil. Als je vlug kijkt naar een id-kaart zou je er in kunnen trappen, zeker als deze iets verstopt is achter een plastic hoesje in een portemonnee. De portiers weten waar ze op moeten letten. Echte id-kaarten hebben vele echtheidskenmerken. Denk aan een voelbaar reliëf, een watermerk, een perforatie in de vorm van het gezicht dat te zien is als je er licht op schijnt. Geen van de valse identiteitskaarten voldoet aan die echtheidskenmerken."

Als de tieners worden betrapt, wat gebeurt er dan?
"De politie komt naar het café toe en de kinderen worden direct thuis afgeleverd. Vervolgens wordt proces-verbaal aangezegd en moeten ze met hun ouders naar het politiebureau komen. De ouders schrikken als ze horen wat er is gebeurd, maar zijn blij dat hun kinderen thuis zijn en niet in de cel zitten. Wat ze uitspoken is illegaal, hoewel ze het meer als kattenkwaad bedoelen. Op het bureau worden ze verhoord en dan volgt overleg met het Openbaar Ministerie in Utrecht. De kinderen moeten hun excuses aanbieden en krijgen een Halt-verwijzing. Dat komt neer op 9 uur werken plus een educatieproject van 9 uur. Soms komen de tieners zelf met een voorstel: het geven van een presentatie over id-fraude op school of sporttraining geven aan jongere kinderen. De tieners overzien de gevolgen niet van hun daden. In de wet staat dat er maximaal 6 jaar gevangenisstraf wordt gegeven aan plegers van id-fraude. Overigens krijgen de oudere vrienden die hun id-kaart uitlenen dezelfde straf als de overtreders. Gelijke monniken, gelijke kappen."

Wat is er zo ernstig aan het rommelen met een identiteit?
"Aan jongeren leggen we altijd uit dat je met de id-kaart van iemand anders makkelijk een telefoonabonnement kunt afsluiten. Dat spreekt de tieners aan, want niemand zit erop te wachten dat je de telefoonrekening van iemand anders moet betalen. Maar je moet ook denken aan ernstiger misdrijven, zoals het afsluiten van een lening of een hypotheek op naam van iemand anders."

Wat adviseer je ouders van tieners onder de 18?
"Blijf vooral communiceren en sluit je ogen niet voor wat er kan gebeuren."

Maatregelen rondom Action

BUSSUM - Om bewoners en bezoekers van de buurt rond de Slochterenlaan tegemoet te komen, gaat de gemeente aan de slag om het verkeer rond de straat aan te pakken. Buurtbewoners hebben de laatste maanden veel (parkeer)overlast door de komst van de Action.

Om ervoor te zorgen dat het verkeer beter door kan stromen gaat de gemeente de laad-en-loshaven voor de zaak aanpakken. Deze wordt breder zodat de vrachtwagens naast de weg kunnen parkeren. Nu staan ze vaak nog half op de weg.

Parkeerplaats
Ook wordt onderzocht of de gemeente de parkeerplaats tegenover de zaak kan gaan beheren. Het openstellen van de parkeerplaats, nu nog van de Nederlandse Spoorwegen, zou de parkeerdruk weg kunnen nemen.

Wapen van verzetsheld gevonden

BUSSUM - Een opvallende vondst een week geleden aan de Hildegondestraat: daar hebben agenten een oud vuurwapen gevonden.

Na onderzoek bleek het te gaan om het revolver van de vermoorde verzetsheld J.F. Ris, nu begraven op de Eerebegraafplaats Overveen. Nabestaanden van de man bleken het wapen jarenlang bewaard te hebben. Het revolver kwam naar boven toen een van de nabestaanden onlangs overleed. Agenten hebben het wapen opgehaald en meegenomen. Het vuurwapen wordt nu doorgestuurd naar het Amsterdamse Verzetsmuseum, waar het tentoongesteld gaat worden.

Werk aan derde stuk Westereng start

BUSSUM - Voor de bewoners van het derde Westereng-deelplan wordt het vanaf deze week even aanpassen: de werkzaamheden aan de buurt gaan van start. Dat kan voor overlast gaan zorgen.

In onder meer De Lange Heul, de Stuyvesantstraat en de Barentzstraat worden andere bomen geplaatst en worden er meer parkeerplaatsen aangelegd. Ook wordt er gewerkt aan het riool. De straten worden één voor één opengebroken, waardoor ze ook afgesloten moeten worden.

Het werk aan het complete deelplan gaat ongeveer een jaar duren.

Spannende tijd voor leerlingen groep 8 tijdens Cito-toets

Leerlingen van de Vondelschool verdiepen zich in de toets. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Alle groepen 8 op de Vondelschool zijn gisteren begonnen aan de Citotoets. In de klas van meester Adjan van Sleeuwen was het vanaf 9.00 uur muisstil.

De kinderen concentreren zich de komende dagen op de meerkeuzevragen op het gebied van taal, rekenen en studievaardigheden. De Citotoets leidt samen met het oordeel van de leraar tot een advies voor het voortgezet onderwijs.
Volgend jaar wordt de eindtoets verplicht voor alle achtstegroepers. Dit jaar werd de toets voor het laatst in februari afgenomen. Vanaf 2015 is de Citotoets in april.

Balletleerlingen dansen in 'Een Wintersprookje'

Foto: Wendy van Kuler

Bijna 200 leerlingen van Balletschool Cabriole traden afgelopen zondag op in de klassieke balletvoorstelling 'Een wintersprookje'. Alle groepen schitterden op het podium van Theater Singer in Laren. De kinderen hadden goed geoefend en speelden dan ook de voorstelling van hun leven. Alle kindergroepen vanaf 4 jaar deden mee, evenals de klassiekballetgroepen tot en met de spitzenklassen en de selectiegroepen. De zaal reageerde erg enthousiast. Op zondag 6 april dansen de jazzdans- en streetdancegroepen van Cabriole hun voorstelling: 'Zodiac'.

Arnoud Herberts

Interieurarchitect
54 jaar oud
Voorzitter BPV Bart
Geboren en getogen Bussumer

 

Wat doet u in het dagelijks leven?
"Als interieurarchitect werk ik vanuit mijn kantoor in Bussum. Ik hou me bezig met interieur en verbouwingen. Denk aan uitbouwen, maar ook aan badkamers en keukens. Ook een stukje buitengebied wordt steeds belangrijker, zoals het deels overkappen van de tuin. Een soort veranda is zeker met veel regen in Nederland een uitkomst."

Welke trends zijn er?
"Vintage is helemaal de trend. Dat zie je bijvoorbeeld in de vloerkleden, de stoffen met een verwassen karakter en het gebruik van ruw hout voor een natuurlijke uitstraling."

Wat is uw visie?
"Ik vind dat meer elementen in huis multifunctioneel moeten zijn. Een bank is om op te zitten, maar ook om op te hangen met je laptop. De eettafel is om aan te eten, maar ook een ontmoetingsplek. Ik hou ook van kleine ophogingen, bijvoorbeeld om op te zitten of om de tv boven te hangen."

Waar in Bussum komt u graag?
"Ik was laatst eten bij Bel Ami: prima eten en een prettige bediening."

Met wie wilt u een goed gesprek?
"Met de huidige paus. Ik zou wel willen weten hoe hij tegen de dingen aan zou kijken als hij Jezus echt gekend zou hebben. Ik ben overigens niet kerkelijk."

Wat doet u in uw vrije tijd?
"Ik ben voorzitter van de buurtpreventievereniging Bart. We werken fantastisch samen met gemeente en politie. Doordat de buurt alert is op verdachte zaken hebben we al woninginbraken voorkomen. Bovendien mag je 112 bellen bij verdachte situaties en komt de politie direct."

Als u de burgemeester was?
"Dan zou ik mij hard maken voor het verruimen van de mogelijkheden voor een verbouwing. Het plaatsen van een dakkapel of een aanbouw, daar wordt erg star mee omgegaan. Ook vind ik dat er beter gelet moet worden op behoud van het historisch erfgoed. Zo zonde dat de Irenekerk (voormalige Studio Irene) is gesloopt."

Hoofdstembureau maakt officiële kieslijsten bekend

8 politieke partijen zijn er klaar voor

BUSSUM - Het hoofdstembureau van de gemeente Bussum heeft vrijdag de kieslijsten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen goedgekeurd.

Acht partijen doen mee aan verkiezingen op woensdag 19 maart

De leden van het hoofdstembureau kwamen samen om alle deelnemers stuk voor stuk te controleren. Zoals bekend doen er 8 partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen: VVD, PvdA, GroenLinks, CDA, D66, Hart voor Bussum, ChristenUnie en de Gooise Ouderenpartij. De VVD, nu de grootste partij in Bussum, heeft 16 kandidaten. De lijsttrekker is de huidige wethouder Adriana van den Berg-van Bart. Achter haar zien we bekende namen van huidige raadsleden zoals Eric Bezoen en Alexander Luijten. De PvdA heeft wethouder Gerard Boekhoff als lijsttrekker aangesteld. Achter hem fractievoorzitter Tony van Waveren en nieuwkomer Mieke de Wit. GroenLinks zet raadslid Gerben Struik en wethouder Nen van Ramshorst in als het gezicht van de campagne. 12 namen volgen op hun lijst met daarop veel oude bekenden. Het CDA heeft nieuwkomer Lodewijk Zweers aangetrokken als lijsttrekker. De nummer twee is Nellejet van Tilburg, bekend van Bussum op IJs. Ook zien we raadsleden met jarenlange ervaring op de lijst, zoals Jos de Lange. D66 wordt aangevoerd door Françoise Clijsen. Loek Schmidt en Bob Henzen staan op nummer 2 en 3. Met deze kandidaten hoopt de partij weer een frisse start te maken. De langste lijst is voor de nieuwe politieke partij Hart voor Bussum. Deze partij heeft 34 kandidaten op de lijst staan die aangevoerd wordt door Ton Fokker en Marieke Munneke Smeets. Zij kennen elkaar uit de raad (toen namens BussumsBloei en D66). De ChristenUnie heeft Michel Klein naar voren geschoven. Elmer Benjamin en Gré van Overbeeke staan achter hem op de lijst met 7 namen. De Gooise Ouderen Partij is ook helemaal nieuw en de lijst wordt aangevoerd door Harry Visser. Samen met onder anderen Jan Kwekkeboom en Gerard Bon wil hij een nieuw geluid laten horen.

Met deze krant naar Spant!

We geven 2x2 kaarten weg voor Assepoester

BUSSUM - In theater Spant! speelt de familievoorstelling Assepoester. Lezers van deze krant kunnen kans maken op vrijkaarten.

Assepoester is een romantisch verhaal over een meisje dat door haar gemene stiefmoeder wordt uitgebuit, maar uiteindelijk trouwt met een echte prins. De rol van Assepoester wordt gespeeld door Sita, die eerder al te zien was in Klein Duimpje De Musical. Ron Link, bekend uit Tarzan, zal de rol van de knappe prins spelen.
Kinderen kunnen verkleed naar Spant! komen en kunnen vóór de voorstelling zich aanmelden bij de sprookjesbalie. De winnaar krijgt een sprookjespakket overhandigd. Mét mini-afterparty. De voorstelling 'Assepoester' is op zondag 23 februari, aanvang 14.30 uur. Voor de voorstelling Assepoester mogen wij 2x2 kaarten weggeven. Het gaat om een mail-en-winactie. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Mail voor de kaarten uw gegevens voor 17 februari naar prijsvraag@spant.org.

OM in hoger beroep om pokerzaak

BUSSUM - Er komt toch nog een vervolg op de rechtszaak tegen de Bussumse oud-cafébaas Jan Blaas. Het OM heeft deze week aangegeven hoger beroep aan te tekenen.

De Bussumse oud-cafébaas stond twee weken geleden voor de rechter voor een langslepende pokerzaak. De Bussumer werd verweten de Wet op de Kansspelen te hebben overtreden, maar werd vrijgesproken omdat de rechter meende dat pokeren geen kansspel is. Het OM spreekt dat tegen.

Groene bedankjes

BUSSUM - GroenLinks heeft deze week twee Bussumers geëerd met de zogenaamde 'groene lintjes'. Het lintje staat symbool als blijk van waardering voor initiatieven die bijdragen aan een groen, leefbaar en duurzaam Bussum.

Paul Witteveen werd in het zonnetje gezet omdat hij als ouder van de Gooilandschool zich al jaren dagelijks inzet voor de veiligheid rond de school. Ook Kringloop 't Gooi werd bedankt voor het werk voor meerdere goede doelen. Aanjager Johannes Hendriks kwam het bedankje ophalen.

Duurzamer aan de slag

BUSSUM - Zes Bussumse ondernemers hebben afgesproken om de CO2-uitstoot met minimaal tien procent te verminderen binnen drie jaar.

De bedrijven hebben hiervoor onlangs een convenant ondertekend. Door bijvoorbeeld het gebruik van duurzaam vervoer en het toepassen van zuinige lampen moet het doel behaald worden. De Hocras, theater Spant!, Meeuwsen Ten Hoopen, de Gamma, het Platform Maatschappelijk Ondernemen Naarden-Bussum en de gemeente doen mee.

Web topvijf

1. Bussum komt bewoners Slochterenlaan tegemoet
2. D66 vraagt Munneke Smeets zetel op te geven
3. Villa Primair weer onder vuur
4. Complete metamorfose voor pand Veerstraat
5. Bussum moet 'Hart van 't Gooi' worden

Wladimirlaan 9 (II)

De krul op de Reguliersgracht in 2014.

Het bedrijf van de bewoner, Louis Duport, heeft nog iets blijvend in Amsterdam achtergelaten: de krul.

Smederij Duport smeedt en plaatst in 1898 tien tweepersoons krullen en één eenpersoons waterplaats, in 1902 vier tweepersoons, in 1912 wederom vier tweepersoons, vermeldt Het Nieuws van den Dag. In de strijd tegen de wildplasser ontwerpt de Dienst Publieke werken van Amsterdam de krul, functioneel en eenvoudig. De bovenwand is geperforeerd. De onderwand staat met stalen poten op een verhoging zodat de bezoeker kan zien of de krul vrij is en de dienstdoende agent kan controleren of er geen onzedelijke handelingen plaatsvinden.

De krul op de Reguliersgracht, foto door Bernard Eilers, 1907-1915, Gemeentearchief Amsterdam.

Wie deze faciliteit van de Barmhartige Stad Amsterdam negeert en toch wild gaat, kan thans rekenen op een boete van minstens 90 euro. Voor de fijnproevers van architectuur: een authentieke Duport-krul heeft een gekartelde versiering op de bovenlijst. Hiermee past het ontwerp in de favoriete neo-stijl van rond 1900, de periode waarin een extra versiering graag gezien wordt.

Makelaar

Vanaf 1893 tot 1922 is Louis ook actief als makelaar met wat kleinere projecten die zich meestal dicht in de omgeving van de Stroomarkt bevinden: een winkelhuis Stroomarkt 25, een bouwterrein geschikt voor industriële activiteiten bij water en tram, een bovenhuis, Singel 1. Zijn laatst verkochte villa's zijn de Comeniuslaan 1 en 3 en de Stargardlaan 25 in Bussum.

Bussum voor de Oude Dag

Op 30 april 1917 verhuist Louis Duport, 60 jaar oud, naar de Wladimirlaan 9 te Bussum, met zijn vrouw Charlotte. De kinderen, Francisca en Charles, zijn dan al getrouwd. In 1919 trouwt Emma vanuit de Wladimirlaan 9 en in 1920 volgt Jacoba. Op 23 oktober 1923 overlijdt Louis Duport, de meestersmid en makelaar. Zijn vrouw Charlotte overlijdt op 28 januari 1940 te Bussum.

De crisis van 1920

De Eerste Amsterdamse Electrische Smederij, Koper- en Blikslagerij en Lakkerij, thans geheten N.V. Duport's IJzer- en Staalindustrie te Amsterdam, verhuist rond 1917 naar het industrieterrein over het IJ, Badhuisweg 7. Vermoedelijk heeft zijn zoon Charles, inmiddels dertig jaar oud, zijn taak overgenomen. Na de Eerste Wereldoorlog leeft de economie aanvankelijk op, maar na 1920 is er een pijnlijke terugval.

Gerard Hoogendijk

Foto: Klaas Oosterom

Gerard Hoogendijk schrijft onder de titel 'A la recherche du temps perdu' verhalen over de eerste bewoners van het Prins Hendrikpark.

BHC/SDS'99 komt tekort tegen Zaanstreek

BHC/SDS'99 speelde goed, maar moest toch genoegen nemen met een nederlaag. Foto: Bob Awick

Een spannend duel, maar toch net geen goede afloop voor de handballers van BHC/SDS'99 afgelopen weekend. De Bussumse handballers speelden sterk tegen Zaanstreek, maar kwamen met 27-31 toch net tekort tegen de concurrent.

Vooral de eerste helft van het duel waren de twee ploegen erg aan elkaar gewaagd. BHC/SDS'99 speelde goed en had een sterk Zaanstreek als geduchte tegenstander. De twee ploegen scoorden allebei en konden geen moment van elkaar weglopen. Na rust was dat wel anders. BHC/SDS'99 kreeg voldoende kansen, maar vergat ze te benutten. Zaanstreek deed dat wel en kon daardoor een gaatje slaan. Wat de Bussumers ook probeerden, dat gaatje bleef staan. BHC/SDS'99 kon nog heel even op twee punten afstand komen, maar dat was onvoldoende. BHC/SDS'99 zakt door de nederlaag af naar de negende plaats, maar heeft desondanks nog alle kans op klassebehoud. Het gat met de top 3 bedraagt slechts 4 punten.

Bussumse zaalvoetballers zonder punten

BUSSUM - Een wat slechtere tweede helft heeft de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling afgelopen weekend de kop gekost tegen AN. De Bussumse zaalvoetballers verloren het duel met 4-2.

Tot aan de rust konden de Bussumers nog goed meekomen. De ploeg benutte de kansen wat beter dan de tegenstander en kwam al snel op voorsprong. Eerst kon Jesse Stroomberg de score openen na een goede manoeuvre van Desley Groenwegen. Ook daarna bleven er kansen komen, maar maakte de tegenstander een tegentreffer. Wat fouten over en weer maakten het duel erg spannend. Toch kwamen de Bussumers vlak voor rust weer op voorsprong door een treffer van Rowell van der Meer.

Kracht
Na de rust bleek dat de kracht voor de Bussumers weg was. Dat gaf de tegenstander de kans om terug te komen. Nadat Van der Meer geel kreeg, kon de tegenstander toeslaan en op 2-2 komen. Ook daarna werden de Bussumers nog gestraft en moest het met een ondertal spelen. AN benutte dat goed en kon vervolgens weglopen. De Wevershoofse tegenstander kon twee keer meer scoren dan de Bussumers en won het duel daardoor.

Duel voetbalsters SDO gestaakt

BUSSUM - Een rode kaart heeft er zondag voor gezorgd dat het duel tussen de voetbalsters van SDO en Zaandijk vlak voor de slotfase werd gestaakt. Na de straf voor de verzorgster van de tegenstander nam ze weer plaats op de bank. Daarna werd het duel gestaakt. De Bussumers stonden op dat moment met 2-1 achter.

SDO speelde een erg goede eerste helft en kreeg al snel kansen. Halverwege de eerste helft kon Deborah van Boxtel de score openen. Toch kwam de tegenstander vlak voor rust nog terug. Na de rust leek het spel van SDO compleet ontregeld. Van goed voetbal was geen moment sprake meer. Ook de tegenstander speelde behoudend, maar kon met een counter toch een voorsprong op het scorebord zetten.

Daarna kwam de rode kaart. Wat er met het resterende gedeelte van het duel gaat gebeuren, moet de KNVB bepalen.

10 / 20

Wat is uw standpunt over de fusie met Naarden en Muiden? En hoe denkt u over over zorg en welzijn?

VVD

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Bussum. In de aanloop daarnaar vraagt het BussumsNIeuws naar de standpunten van de politieke partijen over een aantal heikele kwesties.

Adriana van den Berg-van Bart (VVD).

Fusie
In 2012 werd duidelijk dat het ministerie van BZK aanstuurde op het samengaan van de gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek. Oud-minister Winsemius kwam begin 2013 met een rapport van aanbevelingen waarin de VVD Bussum goede mogelijkheden benoemd zag. De provincie Noord-Holland heeft vervolgens aangegeven een voorkeur te hebben voor een samengaan van Bussum, Naarden en Muiden. De VVD Bussum staat in principe positief tegenover dit voorstel, maar wil ook graag alternatieven bekijken, zoals Huizen bij een fusie betrekken. De kwaliteit van dienstverlening aan inwoners is ook na de fusie voor de VVD een belangrijk speerpunt. De VVD Bussum vindt dat de Muidense problemen niet afgewenteld mogen worden op de Bussumers als inwoners van de nieuw te vormen gemeente. Door de voorstellen en stellingname van provincie en Rijk is het inmiddels duidelijk dat zelfstandig blijven geen realistische optie meer is.

Alternatieven bekijken, zoals Huizen bij fusie

Zorg
Ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daar waar de gemeente dit kan ondersteunen moet zij die zelfstandigheid stimuleren. Zorg en wonen dienen hierbij als aparte zaken benaderd te worden. Uitgangspunt is dat zorg wordt georganiseerd rondom het wonen, waarbij dan de zorgaanbieder te gast is bij de cliënt. De cliënt bepaalt! Niet de zorgaanbieder!
Door veel taken op het gebied van zorg en welzijn te laten uitvoeren door de gemeente, die dicht bij de inwoners staat, is beter maatwerk mogelijk. Uitgangspunt is dat wordt uitgegaan van wat men kan en niet van wat men niet kan. Doelstelling is dat iedereen kan meedoen aan de samenleving. Welzijn is de voor iedereen unieke balans tussen gezondheid, sociale relaties, carrière, inkomen en zingeving. Daarom is de VVD van mening dat in Bussum maatwerk geleverd moet worden, zodat iedereen naar vermogen mee kan doen.

Fusie Een grotere gemeente is nodig om op een goede manier de nieuwe taken van de gemeenten uit te voeren, zoals de hulp voor mensen die langdurig zorg nodig hebben, de zorg voor kwetsbare jongeren, en het ondersteunen van mensen bij het vinden van passend werk. Een fusie met andere gemeenten is dus onvermijdelijk, maar we moeten niet overhaast te werk gaan. De provincie wil dat Muiden zo snel mogelijk fuseert en maakt ondertussen ook al plannen voor een volgende fusie. De ChristenUnie wil liever wat langer de tijd nemen dan halsoverkop een fusie en over drie jaar opnieuw discussies over een herindeling. Een fusie tot één Gooilandgemeente is voor de ChristenUnie een brug te ver. Als de financiële risico's van de gemeente Muiden niet volledig afgedekt zijn kan de fusie sowieso niet doorgaan. Het mag ook niet zo zijn dat Muiden nu afspraken maakt over langdurige hoge uitgaven, want dan betalen inwoners van Bussum en Naarden straks de kosten. In een nieuwe gemeente moet de herkenbaarheid voor de inwoners centraal staan, met oog voor de eigenheid van Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg.

ChristenUnie

Michel Klein (ChristenUnie).

Fusie Muiden niet overhaasten, Gooistad is brug te ver

Zorg
De zorg gaat ingrijpend veranderen. De gemeente moet steeds meer zorg regelen, maar krijgt daar minder geld voor. Er zal een groter beroep worden gedaan op de Bussumse samenleving. De ChristenUnie vind het belangrijk dat de gemeente initiatieven vanuit de samenleving ondersteunt. Talloze Bussumers zetten zich in als mantelzorger binnen vrijwilligersorganisaties, kerken, of in het verzorgingshuis van hun ouders. Deze vrijwillige inzet van mensen mag niet worden belemmerd door bureaucratische regels zoals nu soms gebeurt. De gemeente moet - samen met maatschappelijke organisaties - concrete plannen maken tegen vereenzaming van ouderen en voor de ondersteuning van mantelzorgers. De ChristenUnie wil hergebruik van hulpmiddelen stimuleren. Naast het financiële voordeel is dit ook belangrijk in het kader van duurzaamheid. Bij de inkoop van zorg moet scherp gelet worden op ongewenste markteffecten; de gemeente moet voorkomen dat financiële belangen zwaarder wegen dan goede zorg voor mensen.

CDA

Lodewijk Zweers (CDA).

Fusie
Het CDA wilde altijd fuseren met Naarden omdat dat voor beide gemeenten schaalvoordelen oplevert en geen nadelen. Een fusie met Muiden wordt onder andere bemoeilijkt door de onduidelijkheid over de claims die voortkomen uit het KNSF-project. Als er garanties zijn die deze nadelen wegnemen dan ligt de weg vrij voor een fusie en ontstaat er een gemeente met drie unieke woongebieden!

In elk scenario dienen de belangen van de inwoners, of deze nu in Naarden, Muiden Muiderberg of Bussum wonen, als uitgangspunt te gelden!

Zorg
De Wmo biedt veel kansen omdat het de zorg voor jong en oud centraal stelt. Waar vroeger algemene regels golden en er op een passieve manier invulling werd gegeven aan de zorg, zal na invoering van de Wmo de gemeente verantwoordelijk zijn voor de zorg voor haar inwoners. In 't Gooi staat de invoering van de Wmo er goed voor door onder andere afspraken over centrale inkopen. De organisaties weten wat er op hen afkomt en financieel hoeven we niemand teleur te stellen.

Garanties voor fusie met Muiden 

Het standpunt van het CDA is dat voor een succesvolle uitvoering van taken die onder de Wmo vallen een gemeente past die niet alleen uitvoert wat het Rijk voorschrijft en lijstjes afvinkt, maar die ook kijkt naar de mogelijkheden en zoekt naar de synergie met andere gemeentelijke taken.

CDA Bussum is trots op de zorg die onze gemeente kan bieden aan jeugd, gezin en ouderen. Het is van groot belang dat iedereen die hulp nodig heeft gebruik kan blijven maken van voorzieningen aangepast op de individuele behoefte. Het CDA zal zich daar blijvend hard voor maken. Onze overtuiging 'participatie en meedoen waar het kan' is ons geloof in de kracht van mensen.

Zoeken naar synergie met andere taken

Gooise Ouderen Partij

Harry Visser (Gooise Ouderen Partij).

Fusie
Gooise Ouderen Partij is op zich niet tegen een fusie. Dit kan allerlei voordelen opleveren zoals een efficiënt bestuursapparaat. Muiden past niet in onze visie, maar de Hilversumse Meent wel. De geografische ligging van de Hilversumse Meent past logischer als aangrenzend gebied samen met Naarden. Bovendien maken praktisch alle bewoners al gebruik van de voorzieningen van Bussum, zoals winkels, scholen, culturele activiteiten, sport enz. De fusie moet budgettair neutraal uitpakken voor Bussum, dus beslist niet tot lastenverzwaring leiden. Er zal goed moeten worden gekeken welke projecten nog lopen in de verschillende gemeenten die van belang zijn bij de fusie.

Niet fuseren met Muiden, wel met Hilversumse Meent

Zorg
Op dit moment is het onduidelijk onder welke voorwaarden het rijkspakket wordt overgeheveld naar gemeenten en wat het effect van bezuinigingen op de koopkracht zal zijn? Het mag niet zo zijn dat het kabinet de burgers weer opzadelt met lastenverzwaring. Bij overheveling behoren ook voldoende financiële middelen om een kwalitatief goede zorg te organiseren op lokaal niveau. Het overhevelingspakket is een complex geheel. Implementatie op lokaal niveau dient gefaseerd te worden ingevoerd met voldoende transitietijd om risico's te elimineren. Er zal naar moeten worden gestreefd de zorgtaken kleinschalig te organiseren door zorgloketten te installeren, verspreid over Bussum, waar de ouderen met hun zorgvragen en problemen terecht kunnen. Na inventarisatie en organisatie ontstaat er een grotere betrokkenheid van buurtbewoners. Op deze wijze zouden ouderen en jongeren centraal in buurten meer voor elkaar van betekenis kunnen zijn. Projecten opzetten/begeleiden waarbij ouderen weer meer deelgenoot worden van maatschappelijke ontwikkelingen. Bijvoorbeeld vrijwillige wijkhulpdiensten opzetten met vraag en aanbod. Ook de jeugdzorg heeft nadrukkelijk aandacht nodig vanuit een nieuwe, uit te besteden, professionele centrale groepsaanpak. Hierbij zouden ouderen ook een belangrijke rol kunnen vervullen door hun levens/werkervaring te gebruiken. Dit zal de betrokkenheid van ouderen doen vergroten en de eenzaamheid voor bepaalde groepen ouderen doen verlagen.

PvdA

Gerard Boekhoff (PvdA).

Fusie
De PvdA Bussum is altijd voorstander van een fusie met Naarden geweest en heeft, onder voorwaarden, geen bezwaren tegen aansluiten van Muiden. Wat betreft de PvdA is het zaak het solide financiële beleid ook in de nieuwe fusiegemeente voort te zetten. Gewaarborgd moet worden dat er geen oneigenlijke lastenverzwaring voor de inwoners van Bussum komt. Het risico van een eventuele claim met betrekking tot het KNSF-terrein in Muiden mag dus niet ten laste komen van de nieuw te vormen gemeente. De kosten voor de fusie moeten beperkt blijven en de voorbereiding van de gemeentelijke fusie mag niet ten koste gaan van de dienstverlening aan de inwoners. De PvdA Bussum wil geen andere gemeenten bij dit fusieproces laten aansluiten.

Zorg
Bussum is een sociaal duurzame gemeente en zal dat, als het aan de PvdA ligt, ook blijven. Wij kiezen voor actieve ondersteuning voor mensen die kwetsbaar zijn en preventieve actie waar mogelijk. Juist ook in een economisch moeilijke periode staat de PvdA voor goed sociaal minimabeleid voor mensen die het nodig hebben.

De PvdA gaat dus niet bezuinigen op mensen die kwetsbaar zijn en steun nodig hebben. Wij investeren juist in deze groep mensen. Voor de komende jaren reserveert de PvdA Bussum een substantieel bedrag om ouderen die ondersteuning nodig hebben, evenals mensen met een beperking en jongeren die zorg nodig hebben, goede ondersteuning te kunnen geven.

Geen oneigenlijke lastenverzwaring door fusie

Tegelijkertijd veranderen we de gemeentelijke organisatie op zo'n manier dat de menselijke maat centraal staat. Juist een gemeente moet dicht bij haar inwoners staan. Wanneer de gemeente contracten met zorgaanbieders afsluit, kijken we wat de PvdA Bussum betreft niet alleen naar financiën. We maken, geholpen door de WMO adviesraad, ook goede en concrete afspraken over hoe de behoeften van mensen centraal worden gesteld en hoe klanttevredenheid wordt getoetst en gewaarborgd.

GroenLinks

Gerben Struik (GroenLinks).

Fusie
GroenLinks Bussum is voor een hereniging met Naarden. De gemeenten krijgen er de komende jaren veel taken bij, zoals (jeugd)zorg, werk en inkomen. Daarvoor is een grotere gemeente noodzakelijk. Bussum, Naarden en Muiden werken al samen en het is goed en logisch om er nu een democratische eenheid van te maken. Samen staan de inwoners van Bussum, Naarden en Muiden sterker: één gemeente, één gemeenteraad en één college. GroenLinks Bussum heeft wel twee belangrijke voorwaarden voordat wij definitief ja zeggen tegen de fusie: de claim voor het KNSF-terrein moet van tafel en deze fusie mag niet meteen gevolgd worden door een fusie naar Gooistad.

Zorg
Goede zorg is mensenwerk. Het gaat niet alleen om cijfers, maar ook om aandacht. Iedereen heeft recht op goede zorg. Dat kan als we de kosten eerlijk delen, regels terugdringen en teruggaan naar de menselijke maat. GroenLinks heeft geen oplossing voor alle problemen, we stellen wel eisen.

Het is belangrijk 'de zorg' dichtbij te brengen, letterlijk en figuurlijk: basiszorg in de buurt. Hulpverleners moeten bekend en vertrouwd zijn. Mensen die dat willen, kunnen zelf zorg organiseren met een persoonsgebonden budget (PGB). Het aanspreken van de 'eigen verantwoordelijkheid' is een goed uitgangspunt, maar kent grenzen. Een financiële eigen bijdrage is altijd naar draagkracht.

Ja tegen fusie, maar geen claim en geen snelle Gooistad

Huishoudens waar meerdere problemen tegelijk spelen, krijgen te maken met één verantwoordelijke hulpverlener: één gezin, één plan, één regisseur. GroenLinks strijdt tegen verschraling van thuiszorg. Een thuiszorgmedewerker mag niet vervangen worden door schoonmakers. De signaalfunctie moet blijven en de beloning is op peil! We betrekken de mensen om wie het gaat actief bij het ontwikkelen en uitvoeren van het zorgbeleid. Wie tijdelijk het hoofd niet boven water kan houden, bieden we een fatsoenlijk vangnet, daarop bezuinigen we niet.

Hart voor Bussum

Ton Fokker (Hart voor Bussum)

Fusie
Lijst 6, Hart voor Bussum, wil dat de fusiebesprekingen met Muiden en Naarden stoppen in het belang van de Bussumers. Op 26 september 2013 hebben de coalitiepartijen VVD, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie het college een vrijbrief gegeven om de fusievoorbereidingen tussen Bussum, Muiden en Naarden, zonder het afdekken van risico's, op te starten. De fusiegemeente zal opdraaien voor de circa 30 miljoen extra kosten voor nieuwbouw op het KNSF-terrein en loopt op datzelfde project risico op een claim van 375 miljoen. Daarom eerst de risico's in kaart brengen, deze in onderhandelingen met de provincie en Rijk afdekken, de Bussumers raadplegen en pas dan de fusiebesprekingen voortzetten.

Hart voor Bussum is voor een financieel gezonde, levensvatbare fusie die in het belang is van de Bussumers. En dit kan nog, want na de verkiezingen neemt de gemeenteraad pas een besluit over deze fusie. De Bussumers moeten een beslissende stem krijgen over hun bestuurlijke toekomst.

Zorg
Lijst 6, Hart voor Bussum, ziet dat in de Bussumse samenleving ouderen een onmisbare schakel zijn. Ouderen kunnen actief blijven deelnemen aan de Bussumse samenleving als er voor hen in het centrum woningen dicht bij voorzieningen worden gerealiseerd en geïnvesteerd wordt in verenigingen, sport en beweging. Dit kan bijvoorbeeld door het multifunctioneel gebruik van (sport)accommodaties en het aanleggen van meer buitensportactiviteiten voor ouderen.

Stop fusiebesprekingen

Jonge en oudere Bussumers met een mobiliteitsbeperking zien er tegenop om naar buiten te gaan vanwege de slechte toegankelijkheid van de openbare ruimte. Voor Hart voor Bussum staat het verbeteren van de toegankelijkheid van openbare ruimte voor deze mensen boven aan de prioriteitenlijst.

Hart voor Bussum heeft veel waardering voor de vrijwillige inzet van ouderen waardoor (sport)verenigingen kunnen blijven draaien. Vrijwilligersorganisaties en mantelzorgers zijn onmisbaar in Bussum en door hen als gemeente kosteloos te faciliteren bijvoorbeeld door het ter beschikking stellen van vergaderruimtes, blijven zij in staat hun goede werk voor de Bussumers te verrichten.

Centrumwoningen voor ouderen

D66

Francoise Clijsen (D66).

Fusie
Volgens D66 kan de fusie met Naarden en Muiden een stap zijn op weg naar Gooi-Noord: een aantrekkelijk gebied met groene dorpen en mooie, oude steden: Bussum, Blaricum, Eemnes, Huizen, Muiden, Naarden en Laren.

Bij de fusie met Muiden en Naarden stelt D66 als voorwaarde dat de provincie Noord-Holland financiële claims op Muiden voor haar rekening neemt. D66 stelt zich op het standpunt dat de provincie Noord-Holland als toezichthouder mede aansprakelijk is voor de in Muiden ontstane situatie. D66 pleit voor een constructie waarbij de provincie Noord-Holland het KNSF-dossier eerst financieel, organisatorisch en juridisch afwikkelt en 'schoon' inbrengt in de nieuwe fusiegemeente. D66 vindt het onverkoopbaar dat de inwoners van Bussum zouden moeten opdraaien voor een situatie waaraan Bussum geen aandeel heeft gehad.

Samenvattend: D66 stemt alleen in met een fusie met Muiden als vooraf 100% zeker is (met getekende overeenkomsten) dat Bussum niet meebetaalt aan schulden van Muiden.

Claim Muiden voor NH

Zorg
D66 gelooft in de eigen kracht van mensen. De gemeente onderzoekt bij uw zorgvragen wat u zelf kunt. D66 vindt dat een positieve ontwikkeling. Een persoonsgebonden budget is een goed middel om de eigen regie te nemen. Indien mogelijk steunen we diegenen die onze steun nodig hebben. Bij complexe situaties zijn veel hulpverleners betrokken. D66 pleit voor een cliëntendossier dat door cliënten zelf beheerd wordt als zij daartoe in staat zijn. Dit geeft een maximale waarborg voor de privacy.

D66 ondersteunt de wens van de meeste ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Daarom vragen wij aandacht voor de behoefte aan betaalbare woningen in het centrum van Bussum met zorgvoorzieningen dichtbij. Daarnaast zien we dat de meeste ouderen actief en betrokken zijn en dat zij hun kennis en ervaring willen delen. D66 stimuleert dit door meer ontmoetingsplaatsen te realiseren. Een uitstekende manier om betrokkenheid van burgers te versterken.

Voorstander van cliëntendossier

Al jaren een warm onthaal met een knuffel van Manolas

Restaurant Zorba de Griek bestaat alweer 30 jaar

Gastheer Manolas, voor velen een bekende. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Elke Bussumer zal er ondertussen wel eens gegeten hebben: het Bussumse restaurant Zorba de Griek. Hoe kan het ook anders, want het restaurant bestaat op de kop af 30 jaar en mag nog steeds een succes worden genoemd. Volgens vaste klanten de voornaamste reden voor het succes: het warme onthaal van restauranthouder Thanasis Manolas, beter bekend als Manolas. "Manolas maakt er elke keer weer een feestje van", vertelt een van de trouwste klanten.

Als je zelf eens langsgaat, weet je meteen waarom de zaak het zo lang heeft volgehouden. De charmes van Manolas doen wonderen. Als er, zelfs onder het werk, een bekende langsloopt, gaat het raam open en roept Manolas hem na. Vervolgens volgt er een gesprek. Waar Manolas de passant van kent? "Komt wel eens eten", lacht de restauranthouder. Een van zijn vaste klanten voegt toe: "En zo gaat het nou elke dag. Manolas heeft echt hart voor zijn klanten en andere bekenden. Daar kunnen veel restauranthouders nog wat van leren. Manolas zorgt voor een goede sfeer. We hebben zelfs avonden gehad dat de bezoekers op de tafels stonden te dansen. Dat zegt genoeg."

'Manolas heeft echt hart voor z'n klanten. Daar kunnen veel restauranthouders nog wat van leren'

Vaste klanten
Dan over het restaurant zelf. Dat doet het al 30 jaar goed. Manolas weet nog goed hoe het begon. "We vonden 30 jaar geleden een pand en begonnen een restaurant. We hadden al snel succes en zaten steeds vol. En zo gaat het nog steeds elke zaterdag. We hebben de laatste jaren een grote groep vaste klanten opgebouwd. Bepaalde klanten van de eerste dag komen nu nog steeds. Dat maakt het erg leuk."

Lamskotelet
Naast het warme contact met de klanten doet het restaurant het ook goed om het lekkere eten. "We proberen steeds wat anders te doen", vertelt Manolas. "Je kunt met onze kanten zoveel kanten op, veel verder dan de normale Griekse restaurants doen. We proberen de mensen steeds weer te verrassen. Onze kok probeert nu uit elk stukje van Griekenland een lokaal gerecht te maken. Elke keer weer wat anders. Maar toch kun je ook gewoon elke dag terecht voor de bekende gerechten." De vaste klant vult aan: "Je moet de lamskotelet eten. Dat is hier zo lekker. Maar daarnaast kun je ook prima tapas eten. Manolas heeft een heel uitgebreide kaart."

Feest
Omdat het restaurant 30 jaar bestaat wordt er komende zaterdag een feestje gegeven. Naast dat er lekker gekookt wordt, wordt er ook voor een echt Grieks achtergronddeuntje gezorgd. Of er ook, zoals het hoort, borden op de vloer geworpen worden? Dat wordt nog even afwachten. Een tafel reserveren kan nog; Zorba de Griek, Wilhelminaplantsoen 3-5, telefoonnummer 035-6917800.

Lessen Biodanza starten 5 maart

BUSSUM - Wie zich lekker wil voelen door te dansen, kan vanaf 5 maart terecht bij de lessen Biodanza van Annabelle Bruining. Elke woensdagavond geeft ze dansles in basisschool de Hoeksteen aan de H. Kamerlingh Onnesweg.

Biodanza is een bijzondere vorm van dansen, legt Bruining uit. "Iedereen is welkom. Je leert geen pasjes en je hoeft niet over danstechniek te beschikken. Sommige oefeningen doe je alleen en andere samen met de groep."

Muziek staat centraal bij Biodanza. In de lessen wordt gedanst op verschillende muziekstijlen, variërend van klassiek, salsa en pop tot Afrikaanse ritmes en Zuid-Amerikaanse muziek. "De muziek wordt ervaren door het hele lichaam, het komt niet alleen binnen door het oor", zegt Bruining. Om lekker te kunnen bewegen, raadt Bruining los zittende kleding aan. Schoenen zijn niet nodig. "We dansen het liefst op blote voeten."

Biodanza is ontwikkeld door de Chileense antropoloog Rolando Toro Araneda. Hij onderzocht de effecten van muziek op de beweging en de emoties bij mensen.

SNS Bank Bussum helpt bij invullen belastingaangifte

Jacqueline Knapen houdt spreekuur

Jaqueline Knapen en Monique Kamphorst in de winkel aan de Huizerweg. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Vesting Adviesgroep uit Naarden en de SNS Winkel in Bussum houden aanstaande zaterdag een speciaal belastingspreekuur. In de winkel aan de Huizerweg 5 A vult de erkend belastingadviseur de aangifte correct in en geeft zij tips over bijvoorbeeld aftrekposten en kortingen.

Monique Kamphorst van de SNS Winkel in Bussum: "Veel mensen vinden het elk jaar weer lastig om de belastingaangifte correct en tijdig in te vullen. Het bij elkaar zoeken van alle nodige gegevens wordt vaak als vervelend ervaren. Net als het krijgen van duidelijkheid over aftrekposten trouwens. Door samen met een erkend belastingadviseur hun aangifte bij ons in te vullen, willen we hen deze last uit handen nemen."
Belastingconsultant Jaqueline Knapen helpt op het spreekuur voornamelijk particulieren. "Door de enorme veranderingen in de regelgeving kunnen sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien. Stel je hebt persoonlijke veranderingen zoals de aankoop van een huis of een echtscheiding, dan komt er veel op je af. Ook kan het zijn dat er door wetgeving veel vragen zijn over bijvoorbeeld zorgkosten en andere aftrekposten. Ook help ik graag ouderen die bijvoorbeeld geen computer of DigiD-code hebben."

Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich bij de winkel aan de Huizerweg 5A aanmelden voor het spreekuur. Een consult kost 65 euro.

AH en Allegria promoten Italiaanse keuken

Lekker proeven in de Albert Heijn. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Erg geslaagd, noemt Nico van der Peijl van de Albert Heijn aan de Veerstraat de Italiaanse weken. Hoogtepunt was afgelopen vrijdag toen Gerard van Dulmen, eigenaar van Italiaans restaurant Allegria, aan de slag ging met een kookdemonstratie.

Bezoekers konden genieten van vers gemaakte pesto en konden zelfs een dinerbon winnen. Van der Peijl vertelt: "We hebben heel veel leuke reacties gekregen op dit thema en de samenwerking met Allegria. Gerard van Dulmen kon heel veel mensen in korte tijd vertellen over zijn restaurant en zijn nieuwe winkel in de Kapelstraat."

Inmiddels zijn de Italiaanse weken afgelopen, maar wat betreft de grootgrutter en het Italiaanse restaurant is de samenwerking zeker voor herhaling vatbaar.

Marjet Winsemius wil betere balans tussen werk en gezin

Bussumse lobbyt voor keuzevrijheid werkende ouders

Toen ik zwanger was hebben we een prioriteitenlijstje gemaakt waarmee we beslissingen nemen.

door Yvette Geerts

De Stichting Voor Werkende Ouders van de Bussumse Marjet Winsemius is sinds deze maand een feit. De stichting komt al sinds 2008 op voor de belangen van werkende moeders, maar de naam is nu veranderd in 'ouders' omdat dat de lading beter dekt. "Wij komen op voor de belangen van werkende ouders, met als doel de balans tussen werk en gezin te verbeteren."

Waar struikelen veel gezinnen over?
"De kosten van de kinderopvang en het feit dat werktijden, schooltijden en kinderopvangtijden niet op elkaar aansluiten. Veel kinderdagverblijven sluiten om zes uur en geen minuut later. Dan kom je als ouder gehaast uit je werk binnenrennen, want we hebben net de file getrotseerd en je trekt je kind 'eruit'. Vervolgens moet je nog eten koken en eigenlijk wil je dat je kind om zeven uur in bed ligt. Wij zijn het enige land waar kinderen op de basisschool tussen de middag nog naar huis gaan. Door dat soort dingen te doen houd je in stand dat een van de ouders thuisblijft. En dat is dan vaak de vrouw."

'Eerst kom ik zelf, dan de relatie met mijn man en dan mijn kinderen'

Welke rol spelen werkgevers in deze hele discussie?
"Die zouden zich wat flexibeler kunnen opstellen. Ouderschapsverlof bijvoorbeeld, dat is voor mannen nog steeds lastig om geregeld te krijgen."

Heb je ook een persoonlijke drijfveer?
"Dat zijn vooral mijn eigen kinderen. Ik hoop dat wij het nu kunnen veranderen zodat het later geen discussiepunt meer is. Dan heb ik het over de verdeling werk en gezin vanuit maatschappelijk oogpunt en aan de zijlijn hoe die verdeling er thuis uitziet, aan de keukentafel."

Die keukentafel, wat bedoel je daarmee?
"Tja, dat is een ander deel van de discussie. Namelijk hoe vrouwen en mannen dat onderling doen en regelen. Wij vrouwen zouden best wel een schop onder onze billen kunnen gebruiken. Ik generaliseer nu, maar de meeste vrouwen vinden toch dat zij het beste kunnen zorgen. Maar vrouwen zouden er best wel meer van mogen uitgaan dat de man ook kan zorgen. Een man kan ook een pleister plakken. Wij nemen het vaak te snel over. Als die man dan vervolgens 'loslaat' frustreert dat veel vrouwen. Maar we doen het voor een groot deel zelf."

'Een man kan ook een pleister plakken. Wij vrouwen nemen het te snel over'

Ligt het dan alleen aan de vrouw?
"Nee, absoluut niet. De man zou eens wat vaker moeten zeggen: dat kan ik ook. Maar die laten het zich juist allemaal een beetje aanleunen. En ook weer generaliserend: die mannen gaan dan de krant lezen. Ik denk dat ze die vaderrol best wel willen pakken."

Willen vrouwen niet te veel?
"Ja. Neem het dertigersdilemma: we willen een leuke baan, een leuk, volgens vtwonen ingericht huis. We willen een perfecte partner zijn, minstens drie keer per week seks en onze partner moet er ook nog goed uitzien. En o ja, de kinderen mogen niet in bomen klimmen want dan worden ze vies. We leggen onszelf absoluut te veel op."

Hoe heb je het zelf thuis geregeld?
"Wij flexibiliseren ons een slag in de rondte. Met een tweeling van zeven, mijn werk als freelancer en directeur van de stichting en een man die voor zijn werk vaak in het buitenland is. Toen ik zwanger was hebben we een prioriteitenlijstje gemaakt. En aan de hand daarvan nemen we nu nog steeds al onze beslissingen. Op de eerste plaats kom ik zelf. Dat vinden heel veel mensen toch wel raar. Maar als ik bijvoorbeeld niet slaap, dan kan ik niet functioneren. Dus de kinderen slapen in hun eigen bed. Op de tweede plek de relatie met mijn man: als wij niet op een lijn zitten en voor 'ons' zorgen, dan kom je in een strijd. Dan komen de kinderen en daarna mijn werk. Toen een van onze kinderen ziek was, was het een kwestie van het prioriteitenlijstje erbij pakken."

Marjet Winsemius

Marjet Winsemius begon haar loopbaan in 2001 als communicatiemedewerker bij Flex Group Nederland. Al snel ontdekte zij haar kwaliteiten op het gebied van consultancy en projectmanagement. Zij werkte onder meer voor Pentascope en het Astma Fonds. Met al deze ervaring startte zij in 2008 haar eigen bedrijf: Mooie Momenten, waarin zij zich bezighield met zowel individuele coaching als teamcoaching.

Wat is de ideale verdeling werk/gezin?
"Je ziet dat binnen het gezin veel mannen vijf dagen werken en vrouwen drie. Ideaal schijnt te zijn vier om vier, maar dat is aan iedereen om zelf te bepalen. Daarmee kom je ook in de discussie over financiële zelfstandigheid van de vrouw. Ik denk dat veel vrouwen zich niet realiseren wat de impact is. Daar zou je meer duidelijkheid in kunnen scheppen. Een rol die de overheid zou kunnen oppakken."

Werken jullie samen met Den Haag?
"De ministeries weten ons zeker te vinden en vragen regelmatig om advies. We nemen deel aan een denktank over werk en gezin. En we kijken naar de mogelijkheden voor het maken van een informatiebrochure waarin vrouwen uitgelegd krijgen wat de consequenties zijn van bepaalde keuzes, bijvoorbeeld op het gebied van pensioen."

Je schrijft brieven aan Mark Rutte (Lieve Mark). Leest hij die?
"Ik weet niet of hij de blogs op mijn site leest en de mails die ik stuur, maar wanneer ik hem een brief per post stuur krijg ik altijd een reactie. Hij gaat op de inhoud in en eindigt met een persoonlijke noot: hartelijk dank, bedankt voor je attente woorden."

Even terug naar het probleem van combinatie werk/gezin. Wat zou de mooiste oplossing zijn?
"Dat zijn er veel. Integrale kindcentra bijvoorbeeld. Dat is een plek waar kinderopvang en school samenwerken op één locatie en waar ook jeugdzorg, sport en cultuur bij betrokken zijn. Geen gedoe ook meer met busjes heen en weer rijden. En het systeem van kindvoorzieningen (onderwijs, jeugdzorg, kinderopvang, kinderbijslag) dat we nu hebben opnieuw bekijken. Het liefst zou ik alles op een grote hoop gooien. Daarmee ontlast je nog steeds ouders, maar investeer je wel in de toekomst van de economie. Sommige regelingen stammen nog uit de jaren zestig. We leven nu in een andere maatschappij."

Filmhuis Bussum

Violette. Foto: Filmhuis Bussum

LA GRANDE BELLEZZA is een kleurrijke satire op het hedendaagse decadente Rome.
IN THE FOG moeten Russen in WO I beslissingen nemen die niemand zou willen nemen.
THE BUTLER toont Forest Whitaker en Oprah Winfrey in het leven van een Witte Huis-butler.
In AVANT L'HIVER van Philippe Claudel wordt een huwelijk verstoord door een boeket rozen.
PHILOMENA volgt een Ierse moeder op zoek naar haar zoon. Met Judi Dench en Steve Coogan.
Polanski's VENUS IN FUR laat in een seksueel geladen kat-en-muisspel zien hoe de macht tussen man en vrouw voortdurend verschuift.
Ook deel twee van THE HOBBIT-trilogie is rijk aan fantasie.
VIOLETTE is een fraai filmisch portret van de scandaleuze feministische schrijfster Violette Leduc, vriendin van Simone de Beauvoir in het Franse literaire milieu van kort na de oorlog.
In SHELL beheert de 17-jarige Shell met haar vader een verlaten bezinepomp waar sporadische bezoekers flarden uit andere levens langsbrengen. Heel geleidelijk ontluikt in haar de behoefte aan avontuur.
Maandagavond LAUREL&HARDY als klassieke slapstick en dinsdagavond de SNEAK PREVIEW.
Twee JEUGDVOORSTELLINGEN: TURBO (2D) en WALKING WITH DINOSAURS (3D).
Als SPECIAL: HET FANTASTISCH KINDERFILM FESTIVAL.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Moestuinerij Stadzigt: bijhouden van de moestuinerij met 6 anderen (3,5 uur per week).

Weegschaalmuseum: medewerker Educatie die leerlingen van het basisonderwijs ontvangt en begeleidt, liefst met ervaring in het onderwijs (4 uur per maand).

Wijkontmoetingscentrum De Palmpit: tweede penningmeester (2 uur per week) en een PR-medewerker (4 uur per week).

ANBO: voorzitter die de vergaderingen leidt (6 uur per week).

Voetbalclub Allen Weerbaar: klusjesman die kleine klusjes wil doen voor de vereniging als klein onderhoud aan het pand (2 uur per week).

vrijdag 14 februari

Schakel-diner

De Schakel houdt weer een 'Schakeldiner'. De zaal gaat open om 17.30 uur en om 18.00 uur start het diner. Het diner bestaat uit vlees, aardappelen en groente. Mee-eten kost € 6,-. Opgeven op 035-6944742.

Huldiging Julia

De gemeente Bussum huldigt Julia van der Toorn op een podium voor het gemeentehuis. De winnares van The Voice of Holland brengt ook een paar nummers ten gehore. Aanvang 16.00 uur.

Valentijnsrondleiding

Het Vestingmuseum houdt een Valentijnsrondleiding. Een liefdevol militair koppel ontvangt de bezoeker met alle liefde in het lieflijke vestingstadje Naarden en neemt hun mee voor een rondleiding door en over de wallen. De tocht door de kazematten komt tot een explosieve ontlading als zij aan het slot van de tocht een 12-ponder vestingkanon afschieten en graag met alle bezoekers op de foto gaan. Aanvang 13.30 uur.

Broodje Plus

'Ruimte' serveert de broodmaaltijd Broodje Plus. Deze keer weer aan de Brinklaan 36a. Aanvang 17.30 uur.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

zondag 16 februari

Bridgen op zondag

Denksportcentrum Bussum houdt een bridge-instuif op zondag. Aanmelden kan als paar of alleen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50. Ook op maandag- , woensdag- en vrijdagmiddag is er een instuif.

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een soosmiddag. Deze keer treden onder anderen Willy Buter op piano op en Franc Smelt op saxofoon. Aanvang 14.30 uur.

Stadswandeling

De Werkgroep Vestingstad Naarden houdt weer een stadswandeling. Door verhalen van de gidsen, die de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad laten zien, kunt u zich een beeld vormen van wat zich vroeger binnen de vestingwallen heeft afgespeeld. Aanvang 12.30 uur. Vertrek vanaf de Utrechtse Poort.

dinsdag 18 februari

Workshop

Versa Welzijn houdt een workshop 'Genealogie' in Wijzer aan de Landstraat. In deze workshop worden de belangrijkste uitgangspunten en technieken behandeld om goed en snel uw weg te kunnen vinden met behulp van internet. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden op 035-6830154.

Computercursus

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat houdt een computercursus over 'Picasa', een fotobeheer- en bewerkingsprogramma. Van stap tot stap wordt geleerd hoe dat werkt. De cursus start om 10.00 uur. Kosten deelname € 35,-. Aanmelden op www.wijkpostdeschakel.nl.

Lezing

Sociaal-geograaf Ton Heijdra geeft een lezing over de Amsterdamse School. De lezing wordt gehouden in De Antonius Hof. Aanvang 14.30 uur.

donderdag 13 februari

Demonstratieavond

Het Bussumse medium Janneke Leber opent haar deuren voor een demonstratieavond. Ze zal op nuchtere wijze uitleg geven over het mediumschap en demonstreren. De avond wordt gehouden aan de Torenlaan. Aanvang 20.00 uur, entree € 10,-. Vooraf opgeven op reserveren@jannekeleber.nl.

Bridgen

Het Denksportcentrum Bussum houdt 'Bridgen onder begeleiding'. Daarmee kunnen meer onervaren spelers het spelletje toch goed leren. Aanmelden kan als paar of alleen. Kosten € 4,- per persoon. Aanvang 13.30 uur.

zaterdag 15 februari

Kinderfilm Festival

Het Filmhuis Bussum vormt het decor van het Fantastisch Kinderfilm Festival. Er draaien korte en lange, grappige en ontroerende, verse en klassieke films voor kinderen van 2 t/m 9 jaar. Het hele programma staat op www.fantastischkinderfilmfestival.nl. Entree € 8,50.

zaterdag 15 februari

Kerk open

De Koepelkerk opent op zaterdag weer de deuren. Bezoekers kunnen langskomen om de kerk te bewonderen. Ook wordt er werk getoond van fotografen van activiteitencentrum Jan Ligthart. De kerk is open tussen 12.00 en 15.00 uur.

maandag 17 februari

Lezing

Wat is de beste vorm van land bebouwen en van voedsel produceren? Zijn biologische producten dan wel zo duurzaam? Over deze en andere vragen spreekt dr. J.W. Henfling, bioloog, onder de titel 'Duur of duurzaam eten' in de Wilhelminakerk. Aanvang 20.00 uur, entree € 6,-.

woensdag 19 februari

Lezing

Klaas Oosterom vertelt voor Bellefleur over de rol van water, vroeger en nu. Ook worden er plaatjes vertoond van het Naardense en Bussumse water. Aanvang 14.00 uur, entree € 1,50.

Dvd-voorstelling

De Palmpit aan de Koekoeklaan vertoont een dvd op groot scherm. Aanvang 19.30 uur, entree € 1,-.

Buurtplatform

Het Naarder Buurtplatform KTV houdt een bewonersavond. De avond wordt gehouden in de SCAN aan de Majoor Kampsstraat. Er wordt gepraat over werkzaamheden aan het riool van het Thijssepark. Aanvang 19.30 uur.

donderdag 20 februari

Ouder worden

De Palmpit houdt een informatiebijeenkomst over 'Ouder worden'. Joke Joosten zal vragen beantwoorden. U kunt vragen of onderwerpen waar u eens meer over wilt horen tot eind januari opsturen naar info@depalmpitbussum.nl. Aanvang 15.00 uur.

Spieghelavond

Er wordt weer een Spieghelavond gehouden in de Spieghelkerk. Deze keer met Ton Koopman. Aanvang 20.00 uur, entree € 10,-. Kaarten verkrijgbaar bij Boekhandel Los en de bibliotheek.

zaterdag 22 februari

Wilgen snoeien

Bewoners van Naarden gaan achter het J.P.Thijssepark weer wilgen snoeien. Anderen worden opgeroepen om weer te komen helpen. Aanvang 10.00 uur.

zondag 23 februari

Bingo

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een bingo. Ook deze keer kunnen er weer leuke prijzen gewonnen worden. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

maandag 24 februari

Computercursussen

De Palmpit houdt weer meerdere computercursussen. Het gaat om cursussen voor starters en al gevorderde computeraars. Vanaf 24 februari start een cursus foto bewerken. De cursus kost € 35,- voor zes lessen. Aanmelden op 035-6936297.

Lezing

De heer Laumans spreekt in de Remonstrantse kerk aan de Koninglaan over de joodse filosoof Emmanuel Levinas. Aanvang 20.00 uur, entree € 6,-.

dinsdag 25 februari

Bustocht

De Schakel houdt weer een bustocht. Deze keer gaat de bus naar het Oranjemuseum. De kosten voor de tocht bedragen € 52,- per persoon. Opgeven op 035-6949312.

Voor alle kleine & middelgrote klusjes in en om het huis; Werktuigbouwkundige komt u helpen voor € 20,- per uur zonder voorrijkosten. Bel Bart 06-55867786

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

DEZE WEEK:
4 Gehakt Cordon Bleu;
€ 5.00

Kipfilet;
500 gram € 3.99

Kipkerrie Salade;
100 gram € 1.50

Gebraden Varkensrollade;
100 gram € 1.75

Spinata Romana;
100 gram € 2.45

Wij willen iedereen bedanken voor de overweldigende reacties, bloemen, planten, taarten en kaarten op ons 25 en 5 jarig bestaan!!!!
Marc, Miek, Kelly, Tim Ruud en Margo
Kwaliteitslagerij Marc Broodbakker, Burg J. Visserlaan 10 Naarden, 0356940045

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren
en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Bussum en Naarden
Diverse garages te huur
Vanaf € 100,- per maand excl. BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

HAARSTUDIO 123 Wegens succes ook nog deze week 20% KORTING op uw kleurbehandeling. www.haarstudio123.nl

Verkiezingsprogramma 'GROENLINKS WERKT' gepresenteerd op NIEUWE WEBSITE naarden-bussum.groenlinks.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

Geef het goede voorbeeld aan de jeugd. Info: www.30dagenzonderalcohol.nu

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv ketel, radiator; gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Hotel Restaurant Boschlust Oudemirdum Gaasterland. Vanwege 5-jarig bestaan verschillende acties. Bel of kijk op onze website. 0514-571270 of www.hotelboschlust.nl

GARAGEBOX te huur in Naarden, Vierhoven/Keverdijk.
€ 125,- p.m. Tel.: 06-53504070

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Geef het goede voorbeeld aan de jeugd. Info: www.30dagenzonderalcohol.nu

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:

www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 9 jaar ervaring en met goede ref. in Naarden-Bussum. Mevr. Lisa tel.: 06-11412386

Gezocht: Lieve, actieve, ondernemende oppas in bezit van auto voor het oppassen van onze 4 kinderen (11, 9 en tweeling 4,5 jaar) voor de woensdag en/of vrijdagmiddag in Bussum (Bredius).
Tel.: 035-5266063

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

Wijkcentrum "De Schakel" Naarden zoekt met SPOED enthousiaste KOK m/v die 2x p.mnd samen met kookteam als vrijwilliger een 3-gangendiner wil koken voor ongeveer 25 pers. Meer info.
www.wijkpostdeschakel.nl of op ma. middag & do. ochtend op tel.nr. 035-694 4742

Moet uw huis leeg en schoon? Wij komen als de kringloop is geweest. Tevens inkoop 035-5233599
www.woningontruiming.com

YOGATODAY - NIEUWE lessen & activiteiten o.a. Vinyasa (power) Yoga, Critical Allignment, Aerial Yoga voor kinderen, Mindfulness Yoga, Meditatie en meer. Kijk op www.yogatoday.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

PEDICURE LIA VOOR EEN PROFESSIONELE VOETVERZORGING, OOK AAN HUIS. TEL.: 06-12302177. NAARDEN/BUSSUM

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Cort v.d. Lindelaan, Verlengde Fortlaan, Keverdijk en de Vesting in Naarden, tel.nr. 036-6912214 na 17.00 uur.

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd vrijblijvende offerte voor klein of groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Kruislaan en de Herenstraat in Bussum, tel.nr. 035-6912214 na 17.00 uur.

Vrouw zoekt huishoudelijk werk met strijkwerk, goede ref. Tel.: 06-87546197

Te huur: Studio 30 m2 all-in gemeubileerd. € 585,- per maand. 035-6935525 /
06-22393323 min. 6 maanden.

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur 15 m2 shop in shop, voor vele doeleinden geschikt. € 335,- all-in. 035-6935525 / 06-22393323

Placemats de mooiste én stevigste die er zijn, grote keuze uit classic of modern. zie linnenplaza.nl

Pedicuresalon mooi4u, Iepenlaan 4 Bussum. 06-81326489 voor al uw voetproblemen.

Bent u vader/moeder of verzorger van een jongere met een beperking? Wist u dat een vrijwilliger u daarbij thuis kan ondersteunen? Versa Vrijwillige Thuishulp, 035-6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versa
welzijn.nl/vrijwilligethuishulp