BussumsNieuws

20 september 2017

BussumsNieuws 20 september 2017


Aan de slag met verduurzamen

GOOISE MEREN Er moeten snel meer stappen worden gezet om aan de slag te gaan met het verduurzamen van de gemeente Gooise Meren. Dat stelt het gemeentebestuur. Meerdere werkgroepen gaan nu hard aan de slag.

Toen het gemeentebestuur anderhalf jaar geleden aantrad had het veel plannen op het gebied van duurzaamheid, maar veel van die plannen kwamen tot nu toe niet van de grond. Dat moet nu anders. De afgelopen maanden hebben ongeveer honderd ondernemers, maatschappelijke organisaties, ambtenaren en bewoners van de gemeente Gooise Meren gewerkt aan een actieplan voor een duurzamere gemeente dat de naam 'Samen Sneller Duurzaam' heeft gekregen. Het project heeft tot nu toe negen concrete punten opgeleverd waar meerdere werkgroepen mee aan de slag gaan, tot genoegen van wethouder Gerben Struik (GroenLinks). Het gaat onder meer om het verduurzamen van vastgoed, maar ook om plannen op het vlak van lokaal voedsel. "We kunnen nu met z'n allen echt aan de slag", zo zegt de wethouder. "Het doet me erg goed dat meerdere partners, ook los van de gemeente, deze plannen hebben opgezet en er de schouders onder zetten. Samen kunnen we nou eenmaal meer doen, want we moeten er allemaal achterstaan."

De plannen worden morgen (donderdag) gepresenteerd in de werkplaats van Bouwmensen Gooi en Vechtstreek aan de Parallelweg, langs het spoor van Bussum.

Waarom gaat de rotonde aan de Meentweg steeds stuk?

BUSSUM Het gebeurt maar al te vaak: de rotonde aan de Meentweg wordt kapot gereden door grote vrachtwagens en dat zorgt steeds weer voor veel schade. Kunnen we dat voorkomen, is de vraag van de VVD aan het gemeentebestuur.

De Meentweg fungeert als toegangsweg tot Bussum voor grote vrachtwagens vanaf de N236. De vrachtwagens rijden over het smalle weggetje van de rotonde en dat gaat soms maar net goed, en heel vaak fout. Keer op keer worden er stenen van de rotonde af gereden en moet alles gerepareerd worden.

Gemaakte kosten

De VVD vraagt het gemeentebestuur hoe vaak de rotonde kapot wordt gereden en hoe vaak alles weer moet worden hersteld. Daarnaast hoopt de VVD helder te maken hoe vaak de gemeente de herstelkosten heeft moeten betalen en hoe vaak de schade verhaald kon worden.

Schade voorkomen

En het allerbelangrijkst: hoe kan voorkomen worden dat er steeds weer schade ontstaat? De VVD vraagt het gemeentebestuur of het erover nadenkt het ontwerp van de rotonde te veranderen.

Het gemeentebestuur moet de vragen nog beantwoorden.

Geslaagde dagen voor Bussum Cultureel

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

BUSSUM De regen zorgde ervoor dat het af en toe nat was, maar het mocht de pret op Bussum Cultureel afgelopen weekend geen moment echt drukken: het culturele evenement was erg geslaagd. De bezoekers genoten van optredens, workshops, ander vermaak en vanzelfsprekend een hapje en een drankje.

10/11

Gemeenteraad aan de slag

GOOISE MEREN De gemeenteraad pakt de draad weer op.

Vanavond (woensdag) wordt er voor het eerst na het zomerreces weer vergaderd.

De gemeenteraad praat over haar standpunten over een eventuele fusie met Weesp, maar ook over de sportnota en het eventueel verlagen van de onroerendezaakbelasting (ozb).

Voetbalteam

Bij BFC is zondag een bijzondere voetbalwedstrijd. Het Syrische elftal van de voetbalclub speelt thuis voor het eerst een competitiewedstrijd.

13

Hoe stille is 't

Gedichten van Guido Gezelle. Guido Gezelle (1830-1899) was en is een door velen geliefde Vlaamse dichter. Hij is bekend om zijn fijnzinnige gedichten over de natuur, zijn beeldend taalgebruik en als virtuoos taalkunstenaar. Het Schrijverke is zijn bekendste gedichtje. Dit boek bevat zesendertig gedichten/gedichtjes, waaronder vier handgeschreven door de dichter. Het boek is uitgegeven 150 jaar na zijn geboorte in 1830. Samengesteld door en op elke bladzijde verlucht met gekleurde bloemtekeningen van Christine Wiegman. Piet Worm kalligrafeerde de teksten. Op 150 grams espartohoudend aquarelpapier gedrukt. Gebonden in donkerblauw brillianta linnen band met (iets beschadigde) omslag. Uitgegeven in 1980 door J.H. Gottmer.

Een proeve:

Toch spreeuwt het en vinkt

het luide, overal;

en tafelt;

het muscht en het meest

het koekoekt, in het hout;

het zwaluwt en 't zwiert

en 't zwatelt.

Wilt u dit boek kopen? Twee exemplaren zijn te koop voor 15 Euro. Mail of bel dit keer Wil en Jan Slaa: j.slaa@kpnplanet.nl of 035-6920402.Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

€15.

Een schat hoeft geen schat te zijn

Er kwam weer veel uit de grond. De detector liet regelmatig zijn 'piep' horen. Een paar interessante dingen.

Vaak wordt het rondlopen met een metaaldetector geassocieerd met schatgraven. Er is maar al te vaak een verkeerd beeld van de hanteerder van de detector als iemand die hijgend metersdiepe gaten graaft waar het toestel heeft gepiept. Een krankjorum beeld. De meeste piepers gaan nauwgezet en voorzichtig te werk. Vondsten van enig belang worden gemeld om geregistreerd te worden. Het blijft eigendom van de vinder, hoewel er verschillende verdeelsleutels zijn bij waardevolle of archeologisch belangwekkende vondsten. Maar ook dingetjes die zo op het oog meteen weggegooid kunnen worden blijken bij sommigen een grote blijdschap op te wekken. Zo werd door Mark een vliegtuigje gevonden dat een Dakota DC 2 of 3 van de KLM moet zijn en die als speldje kon worden gedragen. Het zou heel goed ter herdenking geweest kunnen zijn van een van de beroemde vluchten met zo'n kist. Speldje is ongetwijfeld vooroorlogs of anders vlak daarna. De motoragent is ook zo'n gehavende vondst uit de grond. Duidelijk een Amerikaanse motorsmeris rond 1925 op zijn Harley Davidson met zelfs nog wat kleur op de kledij. Als je goed kijkt is er een roestig staafje ijzer te zien. Kennelijk heeft oom motoragent rondjes gedraaid in een carrousel of was mogelijk onderdeel van een kinderspel. Menig motorfanaat zou dit item willen hebben!

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. P. Boonstra
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 23/09 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. Kanselruil 'Preken voor andermans parochie'
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. B. den Butter en 17.00 u. ds. H.J. van Maanen
*Remonstranten N-B 10.30 u. E.K. Verhagen-Krikke
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. mw. drs. M.T. Bregman
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.30 u. Kanselruil 'Preken voor andermans parochie'
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. Kanselruil 'Preken voor andermans parochie'
*Apostolisch Genootschap 0.930 u. Eredienst
*De Christengemeenschap geen dienst

Weerbericht

Overwegend droog, zonnige perioden, in de nacht mist

De maand september is tot dusver uitermate wisselvallig en nat verlopen. Aan het buiencircus komt deze week echter drastisch een einde, tegelijk met de start van de astronomische herfst. Dit dankzij de ontwikkeling van een Scandinavisch hogedrukgebied met een uitloper over onze omgeving. De stroming wordt (zuid)oostelijk met aanvoer van droge continentale lucht.

Donderdag en vrijdag

Zowel donderdag als vrijdag is het vrijwel overal droog. Er zijn enkele wolkenvelden en in de nacht kan op meerdere plaatsten mist ontstaan, wat in de ochtend oplost. Er is vervolgens ook ruimte voor zonneschijn. Het is rustig herfstweer met een meest zwakke tot matige zuidelijke wind. De nachtelijke minima liggen rond 10 graden. In de middag wordt het circa 18 graden.

Het weekeinde

Voor zaterdag en zondag wordt droog weer verwacht. In de nacht en vroege ochtend kan mist ontstaan. In de loop van de ochtend en middag zijn er zonnige perioden. Er staat weinig wind en een zwakke tot matige, naar zuidoost draaiende wind. In de nacht daalt het kwik tot rond 8 à 9 graden. In de middag is het aangenaam bij een oplopende temperatuur tot circa 20 graden.

Weetje

Op 22 september om 22.02 uur gaat de astronomische herfst van start. Dag en nacht duren dan overal op aarde even lang. Tot dusver is in september ruim 130 mm neerslag gevallen, tegen 70 mm normaal. Vorig jaar was september juist kurkdroog met slechts 16 mm over de gehele maand. Het lijkt erop dat met de herfst op de kalender nu een droge periode van start gaat.

Weerbericht

Overwegend droog, zonnige perioden, kans op mist

De maand september is tot dusver uitermate wisselvallig en nat verlopen. Aan het buiencircus komt deze week echter drastisch een einde, tegelijk met de start van de astronomische herfst. Dit dankzij de ontwikkeling van een Scandinavisch hogedrukgebied met een uitloper over onze omgeving. De stroming wordt (zuid)oostelijk met aanvoer van droge continentale lucht.

Donderdag en vrijdag

Zowel donderdag als vrijdag is het vrijwel overal droog. Er zijn enkele wolkenvelden en in de nacht kan op meerdere plaatsten mist ontstaan, wat in de ochtend oplost. Er is vervolgens ook ruimte voor zonneschijn. Het is rustig herfstweer met een meest zwakke tot matige zuidelijke wind. De nachtelijke minima liggen rond 10 graden. In de middag wordt het circa 18 graden.

Het weekeinde

Voor zaterdag en zondag wordt droog weer verwacht. In de nacht en vroege ochtend kan mist ontstaan. In de loop van de ochtend en middag zijn er zonnige perioden. Er staat een zwakke tot matige naar zuidoost draaiende wind. In de nacht daalt het kwik tot rond 8 à 9 graden. In de middag is het aangenaam bij een oplopende temperatuur tot circa 20 graden.

Weetje

Op 22 september om 22:02 uur gaat de astronomische herfst van start. Dag en nacht duren dan overal op aarde even lang. Tot dusver is in september ruim 130 mm neerslag gevallen, tegen 70 mm normaal. Vorig jaar was september juist kurkdroog met slechts 16 mm over de gehele maand. Het lijkt er op dat met de herfst op de kalender nu een droge periode van start gaat.

Vanaf 20 september zendt GooiTV de
volgende programma's uit:

- Een impressie van het jaarlijkse, 3-daagse evenement Bussum Cultureel. Dit jaar is het thema 'Magie!'.

- In RegioHub gaat het over het NIX18.

'Weesp van harte welkom'

Inwoners positief over fusie met Weesp

Burgemeester Han ter Heegde wijst de bewoners van Gooise Meren op de voordelen van een fusie met Weesp.

door Antoon Bruggeling

GOOISE MEREN De gemeente Weesp is van harte welkom bij Gooise Meren. Dat was de eindconclusie van de vorige week gehouden inwonersbijeenkomst in het gemeentehuis in Bussum. Eerder sprak het burgerpanel zich al positief uit over nauwe samenwerking en latere fusie. Burgemeester Han ter Heegde is blij met de uitkomst, maar wees erop dat Amsterdam ook heel graag in zee wil met Weesp.

Aan het burgerpanel nemen 2170 bewoners van Gooise Meren deel. 1064 van hen deden mee aan de enquête over samengaan/fusie van Gooise Meren en Weesp. Een ruime meerderheid van het panel was daarover zeer positief. De meer dan honderd aanwezigen op de bijeenkomst in Bussum staken niet onder stoelen en banken dat een samengaan/fusie met Weesp een positieve versterking betekent voor Gooise Meren. Liefst 95 procent van de deelnemers stemden dan ook voor. De gemeenteraad van Gooise Meren neemt vanavond een definitief besluit. De uitslagen van enquête en inwonersbijeenkomst worden meegenomen in dat besluit. De raad van Weesp hakt op 9 november de knoop door over met wie zij in zee gaat: Gooise Meren óf Amsterdam.

'Mooie gemeente met veel werkgelegenheid en bouwgrond'

De deelnemers aan de enquête en bijeenkomst kwamen vooral uit Bussum en Naarden, maar ook enkele tientallen bewoners van Muiden/Muiderberg waren van de partij. Er werden groepen gevormd die thema's behandelden die Weesp belangrijk vindt bij een gemeentelijke fusie, zoals dienstverlening en veiligheid, gemeentelijke lasten en financiën, wijkgericht werken, bestuurscultuur en openbare ruimten, wonen en duurzaamheid en economie/werkgelegenheid. De deelnemers steunden de Weesper waarden en wensen volledig. Er werd niet moeilijk over gedaan.

Reacties

"Bussum, Naarden en Muiden hebben na de fusie hun eigen identiteit niet verloren en dat zal ook gelden voor Weesp", zei een deelnemer. Andere reacties: "Kijk naar de kansen en niet alleen naar de risico's van een fusie", "De verschillen zijn juist de kracht van Gooise Meren en Weesp. Het vult elkaar mooi aan", "We moeten Weesp omarmen. Het is een mooie gemeente, met veel industrie en werkgelegenheid en ook nog eens met veel bouwgrond. Allemaal winstpunten", "Weesp en Gooise Meren koesteren dezelfde waarden", "Met Weesp wordt Gooise Meren een grote gemeente die een vuist kan maken als dat nodig mocht zijn."

Naarder Jan Weerdenburg: "Ik zal een gat in de lucht springen als Weesp voor Gooise Meren kiest. Als Weesp fuseert met Amsterdam dan zal dit een historische fout zijn. Naarden, Muiden en Weesp is een drie-eenheid, historisch gebouwd om Amsterdam te verdedigen."

Gooise fusies

D66 raadslid Theo Fambach hoopt dat Weesp kiest voor een toekomst met Gooise Meren. "Ik moet er niet aan denken dat straks Amsterdam aan de grens van Gooise Meren ligt. Wij werken al op diverse terreinen nauw samen met Weesp en die gemeente maakt al vele jaren deel uit van de Gooi en Vechtstreek", aldus Fambach. Het raadslid denkt dat het een groot verlies voor de regio zal zijn als Weesp kiest voor de hoofdstad. D66 is overigens voor één grote Gooistad.

De provincie Noord-Holland wil dat er over enkele jaren drie grote Gooise gemeenten overblijven. Gooistad is ook een optie. De gemeenten moeten in november aan Haarlem laten weten met wie zij een fusie willen aangaan. Burgemeester Ter Heegde: "Gooise Meren en Weesp ontkomen hier ook niet aan. We moeten groeien."

De eerste burger is blij dat een ruime meerderheid van de inwoners Weesp graag bij Gooise Meren ziet komen, maar wees er wel op dat het er naar uitziet dat zo'n 50% van de Weesper gemeenteraad meer voelt voor Amsterdam dan voor Gooise Meren. "Er is voor ons dus nog flink wat werk aan de winkel om dat beeld te veranderen."

Gooise Meren ontstond in 2016 door het samengaan van Bussum, Naarden en Muiden (56.687 inwoners). Weesp (18.827 inwoners) wilde aanhaken, maar werd toen door Bussum buitengehouden.

Wethouder stopt na verkiezingen

GOOISE MEREN Miriam van Meerten (VVD) houdt er na de gemeenteraadsverkiezingen in maart mee op.

De Naardense keert niet terug als raadslid of wethouder. Van Meerten vindt het tijd voor een nieuwe, professionele uitdaging en ze wil meer tijd aan haar gezin besteden. "Als je zoals ik elf jaar actief bent in de lokale politiek is het altijd een afweging of je je weer verkiesbaar stelt", zo stelt Van Meerten.

Ook wethouder Marleen Sanderse stopt er mee. Ze kampt met gezondheidsproblemen. Daarvoor deed ze al eerder een stapje terug.

Overvaller blijkt ontevreden klant met psychische klachten

Veel agenten op de been na de poging tot overval. Foto: Bob Awick

BUSSUM De verdachte van de overval op de telefoonzaak aan de Brinklaan van afgelopen juni staat een celstraf van een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, te wachten.

Dat officier van justitie eiste de straf vorige week tegen de 32-jarige Bussumer die vorige week voor de rechter stond. De verdachte noemde de overval een schreeuw om hulp. "Ik voelde mij al heel lang depressief", zei de Bussumer tegen de rechters. De man, die volgens deskundigen lijdt aan schizofrenie en licht autistisch is, was die dag rond 11.00 uur de winkel in gelopen, met in de mouw van zijn jas een keukenmes. Hij was boos op de winkelier omdat hij vond dat zijn kapotte tablet niet goed gerepareerd was.

Met plak geslagen

Winkelier sloeg de op de vlucht geslagen verdachte met een plank

De winkelier, die in zijn kantoor was, hoorde lawaai en spoedde zich naar het benedengelegen winkelgedeelte. Daar zag hij de overvaller, die allerlei spullen op de grond had gegooid. In zijn hand had hij een keukenmes en hij schreeuwde om geld.
De winkelier bedacht zich geen moment, pakte een houten plank uit zijn kantoor en stortte zich op de verdachte. Uit schrik rende die de winkel uit, op de hielen gevolgd door de winkelier. Buiten wist de winkelier de verdachte met de plank te slaan, waardoor het mes viel en de overvaller zijn arm brak. De verdachte vluchtte naar zijn woning in de Olmenlaan, waar hij nog diezelfde dag door de politie werd gearresteerd. De man, die momenteel op de psychiatrische afdeling van de gevangenis verblijft, is bekend bij de hulpverlening. Hij kampt met zware psychische problemen en heeft volgens deskundigen levenslang hulp nodig. Op het moment van de overval was hij verminderd toerekeningsvatbaar.
Zowel de verdediging als het openbaar ministerie was het er woensdag over eens dat het van groot belang is dat de Bussumer, zodra hij uit detentie komt, de juiste behandeling krijgt. Dat kan betekenen dat hij zijn woning aan de Olmenlaan kwijt raakt en onder begeleiding moet wonen.
De uitspraak is volgende week.

Ingrid van Emmerik

Woont sinds haar negende in Bussum met een paar jaar onderbreking, 51 jaar en winkelmanager bij de Wereldwinkel.

Leuke baan?
"Ja absoluut, mooie producten met een verhaal en het werk is heel afwisselend."

Wat heb je hiervoor gedaan?
"Ik had een pop-upconceptstore in Hilversum."

Waar kunnen mensen je nog meer van kennen?
"Ik ben al een paar jaar actief bij de Groenteclub."

Leuk aan Bussum?
"Dicht bij grote steden als Amsterdam en Utrecht, maar niet midden in de drukte. En de groene omgeving."

Wat doe je aan sport?
"Fietsen, skiën, hardlopen en hockey. Als het even kan ben ik buiten."

Een dag burgemeester, wat doe je?
"Ik ben actief als bestuurslid van de vrienden van het Mouwtje. Ik zou de overlast die daar is aanpakken en het zwerfvuil. Daarnaast zou ik het centrum aantrekkelijker maken voor iedereen."

Favoriete muziek?
"Ik hou van veel verschillende stijlen. Het hangt een beetje van mijn stemming af. Ik ben onlangs naar een concert van Jamie Cullum geweest, maar ook naar twee concerten van Anouk."

Je beste eigenschap?
"Ik ben een enorme doorzetter en een aanpakker."

Goed gesprek met?
"Koningin Máxima over microkredieten. Om met haar daarover van gedachten te wisselen."

Waar ben je trots op?
"Dat we sinds kort in de Wereldwinkel producten van Return to Sender verkopen. Ze zijn een nieuwe weg ingeslagen en die past heel goed bij de Wereldwinkel. Hun producten worden gemaakt door vrouwen in ontwikkelingslanden die vanuit een kansarme situatie zijn gaan ondernemen."

Spijkerpoepen tijdens Oud-Hollandsche Spelletjesmiddag

BUSSUM Tijdens de Nationale Sportweek was vorige week een Oud-Hollandsche Spelletjesmiddag. "De bedoeling was om het te spelen in de tuin van Naarderheem, maar door het slechte weer werd het verplaatst naar de Lunet. Twee ouderen hebben de spelletjes gespeeld met kinderen van BSO Koningskinderen", vertelt buurtsportcoach Carola. "Iedereen heeft zich uitstekend vermaakt." (Foto: Bob Awick)

SDO na zege van nul af

BUSSUM Na twee achtereenvolgende nederlagen heeft SDO de eerste punten van het nog verse voetbaljaar te pakken. De Bussumse hoofdklasser versloeg zondag na een spannend duel Alphense Boys: 3-2.

SDO kwam op voorsprong door een perfecte en rake omhaal van Theo Visser, meteen de knapste treffer van het duel. Na de Bussumse treffer nam Alphense Boys het duel weer even over. Na een paar goede kansen kwam de tegenstander van de Bussumers met een prachtgoal van Patrick Krop knap terug.

Na rust bleef het spannend. Na net wat meer dan een uur voetballen kwam SDO op voorsprong na een goede aanval van Rowell van der Meer schoot Theo Visser hard tegen de touwen. SDO kreeg daarna meer kansen, maar vergat te scoren. Vlak voor de slotfase kreeg SDO een strafschop tegen na een vermeende handsbal van Kenneth Dames: het werd 2-2. Op het allerlaatste moment kon Roy van Essen de 3-2 maken voor SDO.

BFC vernedert NVC

BUSSUM Met twaalf doelpunten hebben de voetballers van BFC afgelopen weekend geen spaan heel gelaten van het zaterdagelftal van buurman NVC. Het derde bekerduel werd met overmacht door de Bussumers gewonnen: na anderhalf uur voetballen stond er 12-0 op het scorebord.

Vanaf de aftrap bleek al dat BFC een maatje te groot was voor NVC. De Naarders zakten vooral veel terug, BFC mocht het spel maken en aanvallen. Na de eerste helft was het al 5-0, na rust scoorde BFC er verder op los. Grote man aan de kant van de Bussumers was Tjerk Posthuma: de topscorer scoorde zeven keer.

Twee nederlagen HCAW

BUSSUM HCAW heeft geen punten kunnen pakken tegen het sterke L&D Amsterdam Pirates. De Bussumers verloren zondag met 4-8 en maandag met 4-2.

De Bussumers hadden twee keer kansen, maar vergaten toe te slaan. Het laatste duel tegen L&D Amsterdam Pirates werd gisteravond laat gespeeld.

Feestje voor Juliana Daltonschool

Geen schoolbel dit keer, maar een draaiorgel.

BUSSUM De lesweek voor de leerlingen en leerkrachten van de Juliana Daltonschool staat helemaal in het teken van het 100-jarig bestaan. Met het thema 'Verleden - heden - toekomst' wordt in vogelvlucht de eeuw doorlopen.

Het was maandagochtend dan ook een ander plaatje dan normaal. De leerlingen en leerkrachten waren in Ot-en-Sienstijl gekleed. De rest van de dag werd er ook lesgegeven zoals dat vroeger ging. Het digibord bleef, net als het licht, uit en tijdens de gymles werden er oud-Hollandse spelletjes gespeeld. De rest van de week is het ook nog feest. Jeanne de Vaal, directeur van de school: "We hebben bewust gekozen voor een feest voor en met de leerlingen." Een reünie voor oud-leerlingen komt er dan ook niet. Wel staat er een 'ouderwetse' singalong op het programma. Een speciaal geschreven schoollied wordt ingestudeerd en vervolgens met de hele school gezongen. Verder was er dinsdag voor de jongste leerlingen een Super Surprise Show en kregen de groepen uit de bovenbouw een lesje van chef-kok Pierre Wind. De hele week is er nog open podium en donderdag staat in het teken van de toekomst, met onder meer robots voor de klas. Vrijdag wordt de week afgesloten met een gezamenlijke lunch op het schoolplein. De Vaal verheugt zich erg op al het leuks. "Je moet elke gelegenheid om iets te vieren aanpakken, maar het vergt wel flink wat voorbereiding. Het hele feestprogramma is de afgelopen 1,5 jaar door een clubje enthousiaste ouders en twee leerkrachten grondig voorbereid", vertelt ze zichtbaar trots.

De leerlingen leerden zitten zoals vroeger.
Leren tellen in de kleuterklassen. Foto's: Yvette de Vries
oud-Hollandse spelen tijdens gymles.
Gezellig kletsen is van alle tijden.
Burgemeester Han ter Heegde geeft het startsein.

'Magische' sfeer bij Bussum Cultureel

Josfien Doorlopen kon niet bij het podium van de Gooische Muziekschool want je werd geraakt door de mooie stem. De zangeres die het optreden gaf was Josefien Rutgers. "Ik zing al vanaf jonge leeftijd. Eerst bij een koor en daarna bij de All Star musical academisch waar ik zang en dans volgde. Nu heb ik privéles voor zingen." Het is niet haar eerste optreden. Josefien heeft al in Spant!, Singer en verschillende keren op Bussum Cultureel opge


BUSSUM Tijdens de veertiende Bussum Cultureel waren er allerlei vormen van cultuur zoals muziek, film, dans, theater en beeldende kunst. Maar een hapje en drankje ontbraken natuurlijk ook niet.

"Het weer viel tegen en was heel wisselvallig, maar dat mocht de pret niet drukken en veel mensen zijn weer langsgekomen om de vele vormen van cultuur zelf te zien", vertelt Mirjam Smets van de organisatie Bussum Cultureel. "Vrijdagavond en zaterdag overdag regen en zondag scheen weer een klein zonnetje." Door de regen van vrijdagavond was er in de tuin van de Tindalvilla geen feestelijke openluchtvoorstelling. "Gelukkig konden we de filmvoorstelling verhuizen naar de Wilhelminakerk en werd het toch een 'magische' avond met zo'n 300 bezoekers.

Maatjesproject Samen met dansschool Van Harten gaven de twee 'clowns' van het Maatjesproject een dansoptreden. "De dansschool geeft met het dansteam workshops door het centrum. We hadden het een beetje koud en toen kwamen we op het idee om samen een optreden te geven", vertelt Ilse Smallegange. "Het was heel leuk en sommige hadden ook een rode neus opgezet voor nieuw jongerenproject 'Teens on a mission', aldus Janet Oudenaarden, ook van de
Teun Tijdens Bussum Cultureel wordt er door dansscholen optredens gegeven op verschillende plekken in het centrum. Ook op de Brinklaan stond een danspodium voor optredens en de muziek werd verzorgd door Teun Tervoort. "Vorig jaar vroeg mijn moeder, die in de organisatie zit, of ik de dansscholen muzikaal wilde ondersteunen", vertelt Teun. "Ik heb veel interesse in muziek en heb vroeger ook op feestjes gedraaid. Mijn moeder dacht dat het wel

Pure magie

"Zaterdag overdag was qua weer slecht en heeft het zeker tot 16.00 uur de hele tijd gemiezerd. Toch hebben veel inwoners het rondje Bussum Cultureel gelopen en was de sfeer goed." Het thema van Bussum Cultureel was dit keer 'Pure Magie' en dat kwam naar voren tijdens de muziek, dansoptredens, theatervoorstellingen en de culturele markt. Voor de kinderen was er een Sprookjestocht."

"'s Avonds was het droog en was het druk bij de optredens op het podium op het Wilhelminaplantsoen en in de Kapelstraat. De mensen waren ook zo enthousiast omdat er voor iedereen iets bijzonders was. Je had bijvoorbeeld optredens met reggae- en salsamuziek, gospelkoor, theater, eten uit verschillende landen en de culturele markt. En dat is ook wat wij als organisatie ambiëren: dat iedereen kan proeven van verschillende culturen."

Veel kunstenaars

"Zondag was het droog en scheen gelukkig de zon. Op het Wilhelminaplantsoen stonden 36 kramen met kunstenaars tijdens de Art Fair. Het aantal kunstenaars dat deelnam dit jaar is verdubbeld. En daar kon je de magische sfeer proeven met een voorzichtig zonnetje, achtergrondmuziek en het geweldige Bruggenconcert. Iedereen was ook heel relaxed en gezellig. De afsluiting van het evenement was natuurlijk de Langste Eettafel in de Kapelstraat. Aan tafel zaten 300 mensen te genieten van het eten. Dat was weer een geweldige afsluiting."

Muzikale ondersteuning

Tijdens Bussum Cultureel wordt er door dansscholen optredens gegeven op verschillende plekken in het centrum. Ook op de Brinklaan stond een danspodium voor optredens en de muziek werd verzorgd door Teun Tervoort. "Vorig jaar vroeg mijn moeder, die in de organisatie zit, of ik de dansscholen muzikaal wilde ondersteunen", vertelt Teun. "Ik heb veel interesse in muziek en heb vroeger ook op feestjes gedraaid. Mijn moeder dacht dat het wel iets voor mij was en zeg dan maar eens nee tegen haar", vertelt een lachende Teun. "Mijn broertje helpt ook mee tijdens het evenement. De dansscholen leveren zelf de muziek aan en ik zorg er onder andere voor dat de muziek niet schel uit de boxen komt. Mijn toekomst ligt niet in de muziek en ik hoop volgende jaar te gaan studeren aan de hbo in Amsterdam. Maar je weet nooit hoe het gaat in het leven, want ik blijf muziek heel leuk vinden."

'We maken alles met de hand'

Natuurlijk willen de bezoekers ook iets eten en drinken en daar zorgden Heba en Noora voor. Twee jaar geleden zijn ze uit Syrië in Crailo terechtgekomen. "Daar zijn we vriendinnen geworden", aldus Heba. "Wij kwamen erachter dat we dicht bij elkaar in dezelfde stad in Syrië hebben gewoond en dan in Bussum vriendinnen worden, dat vinden we heel grappig." Nu woont Heba in Bussum en Noora in Naarden en daar zijn ze heel blij mee. "In Crailo kookten wij al als vrijwilligers voor de vluchtelingen en een vriendin vertelde ons over Bussum Cultureel. Het leek ons heel leuk om hier met ons eten te staan en mensen daarmee bekend te maken. We maken alles met de hand en het aanbod bestaat onder andere uit borrelhapjes, falafel, kebab, vegetarische gerechten en hapjes met vlees en kip. Voor de kinderen hebben we er wat kleurtjes aan toegevoegd. Van de opbrengst doneren wij circa 10 procent aan Sint-Maarten, want wij weten hoe het is als je alles kwijtraakt."

Dansen met een rode neus

Samen met dansschool Van Harten gaven de twee 'clowns' van het Maatjesproject een dansoptreden. "De dansschool geeft met het dansteam workshops in het centrum. We hadden het een beetje koud en toen kwamen we op het idee om samen een optreden te geven", vertelt Ilse Smallegange van de Stichting Maatjesproject Gooi en Vechtstreek. "Het was heel leuk en sommigen hadden ook een rode neus opgezet voor het nieuwe jongerenproject Teens on a mission, aldus collega Janet Oudenaarden. "Wij proberen jongeren tussen de 12 en 23 jaar te helpen met moeilijkheden thuis of op school en koppelen ze aan een vrijwillige coach. En daarom leek het ons leuk om met de jongeren van de dansschool te dansen en samen plezier te hebben. Voor het project, en natuurlijk ook voor andere projecten, zijn we altijd op zoek naar vrijwilligers en gelukkig hebben mensen zich opgegeven om dit samen te gaan doen."

Draaimolen vol blije kinderen

Natuurlijk stond er ook weer een draaimolen vol lachende en blije kinderen. "De Stichting Child Surgery Vietnam huurt al jaren deze molen als cadeautje voor de kinderen van de donateurs die ons werk steunen", zegt oprichter Jo Koster. "Ook ik word blij van het enthousiasme en of het regent of niet, de molen zit altijd vol." De stichting zet zich in voor kinderen met een aangeboren handicap in afgelegen gebieden in Vietnam. "Wij halen geld op voor operaties voor kinderen met uiteenlopende aandoeningen. Ook werken we alleen met lokale mensen, dus voert er geen arts uit een ander land de operatie uit." Koster ging twaalf jaar geleden op vakantie in Vietnam en werd getroffen door de gehandicapte kinderen. Om die reden is hij de stichting begonnen. "Met Bussum Cultureel krijg je contact met inwoners en hoop je natuurlijk dat ze donateur worden. Ook vragen we scholen om voor ons mee te doen aan een sponsorloop. Het is geweldig om de kinderen in Vietnam te kunnen helpen om een toekomst op te bouwen, maar daar heb je wel steun en geld voor nodig en daar is dit evenement heel geschikt voor."

Geraakt door haar mooie stem

Doorlopen kon niet bij het podium van de Gooische Muziekschool, want je werd geraakt door haar mooie stem. De zangeres die het optreden gaf was Josefien Rutgers. "Ik zing al vanaf jonge leeftijd. Eerst bij een koor en daarna bij de All Star Musical Academy waar ik zang- en danslessen volgde. Nu heb ik privéles voor zingen." Het is niet haar eerste optreden. Josefien heeft al in Spant!, Singer en verschillende keren op Bussum Cultureel opgetreden. "Op mijn oude school, het Sint-Vituscollege, heb ik de eerste prijs van het Open Podium gewonnen. Dat vond ik helemaal te gek. Ik wil zeker doorgaan met zingen en hoop dat ik aangenomen wordt op het conservatorium of de kleinkunstacademie. Nu heb ik een tussenjaar om me volledig te richten op zingen, want je moet over verschillende zangtechnieken beschikken en dan is optreden tijdens Bussum Cultureel heel leuk om te doen, ook omdat er familie en vrienden komen kijken."

'Wat me meteen opviel, was de hechtheid van het voetbalteam'

Syrische statushouders voetballen in een team bij BFC om beter te integreren

Bij BFC is zondag een bijzondere voetbalwedstrijd. Het Syrische elftal van de voetbalclub speelt thuis voor het eerst een competitiewedstrijd.

Het Syrische voetbalteam. Foto: BFC Bussum

BUSSUM "Het nieuwe voetbalteam bestaat uit 22 statushouders uit Syrië die op deze manier graag beter willen integreren en sociale netwerken opbouwen in Gooise Meren", vertelt jongerenwerker Isabelle de Klerk van Versa Welzijn.

"We hoorden regelmatig dat er veel statushouders zijn die geen sociaal netwerk hebben. Deze mensen hebben we uitgenodigd, gevraagd waar ze behoefte aan hebben en hoe we ze kunnen helpen. Daaruit bleek dat een groep jongeren graag in teamverband wilde voetballen omdat ze zich eenzaam en nog niet thuis voelden in Gooise Meren." Door Versa Welzijn is dat opgepakt en werd een team samengesteld. "Elke week gingen ze voetballen op het Anne Frankveldje onder begeleiding van Iyad Abdullah. Iyad is ook een gevluchte Syriër en doet veel voor de Syrische statushouders in onze gemeente. Hij kon de jongens in hun eigen taal mobiliseren en motiveren om elke week te komen trainen. De voetballers leerden elkaar beter kennen en er ontstonden vriendschappen. Ik heb toen met verschillende voetbalclubs contact gezocht om te vragen of deze jongens daar konden gaan voetballen en het liefst in competitieverband. BFC reageerde meteen heel positief."

Hechtheid van het team

Elke week gingen ze voetballen op het Anne Frankveldje

"Isabelle vertelde ons over de groep jongens en dat ze graag wilden integreren bij een voetbalclub en of wij daarvoor openstonden. En daar hebben we meteen ja op gezegd", aldus Anneke Frenk namens het bestuur van de Bussumse Football Club. "Ik ben toen gaan kijken bij het veldje en in gesprek gegaan met de voetballers. Wat me meteen opviel was de hechtheid van het team en dat ze zich graag thuis willen voelen in Gooise Meren. Dan is voetbal de juiste manier. Het team traint tweemaal per week bij ons en voetbalt zondag in de zesde klasse hun eerste competitiewedstrijd tegen Hoogland." Het Syrische voetbalteam, het derde zondagelftal van BFC, heeft vorige week een oefenwedstrijd gespeeld tegen een ander BFC-team. "Dat was geweldig om te zien; de eindscore was 6-6. Na afloop werden er veel schouderklopjes uitgedeeld en je zag dat iedereen genoten heeft. In het team zitten talenten en die gaan in de toekomst zeker opvallen. Wat ook fijn is, zijn de positieve reacties op de club."

Sociale contacten

In contact komen met andere inwoners om de taal te leren

De Klerk: "De nieuwe inwoners hebben nog geen werk en kunnen daarom de standaardcontributie niet betalen. Het bestuur heeft besloten dat ze een lager bedrag mogen betalen en dat ze vrijwilligerswerk op de club gaan doen. Er zijn een paar jongens die in de horeca hebben gewerkt en bardiensten kunnen draaien. Andere jongens hebben een sportieve achtergrond en kunnen de jeugd helpen met trainen of een opleiding als trainer gaan volgen. Wat natuurlijk ook belangrijk is, is dat ze in contact komen met andere inwoners om de taal te leren en sociale contacten op te bouwen. Daarom hopen we dat andere verenigingen, bedrijven, vrijwilligers of inwoners deze statushouders iets kunnen bieden. Het zijn niet alleen voetballers. We hebben ook professionele brandweermannen, vrouwen en meisjes die kunnen naaien en koken of mensen die computerlessen kunnen geven. Ik weet dat de brandweermannen graag als vrijwilligers bij de brandweer willen werken, maar ze spreken slecht Nederlands en durven het niet zelf te regelen. Ze kunnen daar kleine klusjes doen zoals de EHBO-dozen vullen. Alle statushouders zitten op Nederlandse les en door in contact te komen met Nederlanders kunnen ze de taal sneller en beter spreken en dat is wat ze heel graag willen."

Bedrijven, verenigingen, vrijwilligers of andere inwoners die geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen met Isabelle de Klerk via 06-53 66 29 20 of mailen naar iklerk@versawelzijn.nl.

Hanne: 'Ik wil iedereen laten zien hoe mooi Nederland is'

Boswachter Hanne Tersmette (30) werkt in het dagelijks leven in het Naardermeer, maar bij het grote publiek is ze bekend als jurylid van het tv-programma 'Boswachter gezocht'. "Vorig jaar werkte ik, samen met medejurylid Bart Zwiers, boswachter in Noord-Drenthe en Groningen, mee aan de Nationale Natuurquiz. Daarom hebben ze ons gevraagd om nu weer jurylid te zijn." Ze zei ja, want ze wil graag een groot publiek laten zien hoe mooi Nederland is.

Eerst werkte ze in de reclame. Nu is ze boswachter in het Naardermeer. Foto: Bob Awick

NAARDEN In 'Boswachter gezocht' strijden tien natuurliefhebbers om een baan als boswachter op Texel. "Het is zo leuk om mensen enthousiast te maken voor de natuur in Nederland. In het programma bezoeken de deelnemers steeds een ander natuurgebied in Nederland. Ik hoop dat mensen er iets van opsteken."

Tersmette heeft communicatie gestudeerd en had een baan in de reclamewereld. "Zo'n vijf jaar geleden had ik het gevoel dat ik iets wilde bijdragen aan de natuur in Nederland. Ik ben opgevoed met liefde voor de natuur. Ik wist al vrij jong meer over vogels, insecten en planten dan de gemiddelde Nederlander. Al was ik niet altijd even enthousiast als we met onze ouders op een regenachtige dag moesten kijken hoe de trekvogels het land binnenkwamen", zegt ze lachend. "Dat was toen, nu ben ik heel blij dat we zo zijn opgevoed. Mijn hart ligt daardoor in de natuur." Daarom nam ze vijf jaar geleden een besluit: ze ging op zoek naar een andere baan. "Ik wilde liever werken bij een organisatie als het Wereld Natuurfonds of Greenpeace. En ik keek zelfs breder. Toen ik een vacature zag als boswachter communicatie en recreatie voor Natuurmonumenten in Wormer- en Jisperveld, leek me dat dé baan voor mij. Ik woon in Wormerveer, dus het was om de hoek. Ik schreef een sollicitatiebrief en leverde die persoonlijk af om te voorkomen dat de brief op de stapel 'niet uitnodigen' zou belanden. Dat zou logisch zijn, omdat mijn CV natuurlijk niet aansloot bij wat werd gevraagd."

Colbertje en pumps

Tot haar verbazing werd Tersmette uitgenodigd voor een gesprek. "Daar zat ik met mijn colbertje en mijn pumps tegenover een paar echte boswachters compleet met baard en groen pak. Ik kan me voorstellen dat ze raar naar me keken en dachten: wat moet zij hier? Maar het was een leuk gesprek en ik werd steeds enthousiaster. Diezelfde avond werd ik al gebeld voor een tweede gesprek. Maar na het gesprek werd ik afgewezen, ze kozen toch voor iemand met ervaring." Ze was erg teleurgesteld, meer dan ze had verwacht. "Ik had er zo'n zin in dat ik niet echt aardig reageerde toen ze zeiden dat ze mijn brief en CV in portefeuille zouden houden." Twee maanden later werd ze gebeld door Natuurmonumenten. "Er was een soortgelijke functie in het Gooi bij het Naardermeer vacant. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Het was februari, er lag sneeuw. Ik had mijn auto een eind verder geparkeerd en liep door de sneeuw naar het terrein van Natuurmonumenten. Daar stond Gradus Lemmen, boswachter en beheerder bij de locatie van Natuurmonumenten van het Naardermeer, me op te wachten. Na een kort gesprek met hem en iemand van HR zei hij: 'Heb je het terrein al gezien? Kijk maar even rond.' Na tien minuten kwam hij naar me toe met uitgestoken hand. 'We zijn eruit', zei hij. 'Welkom.' Ik was blij verrast."
Een bijzondere inwerkperiode volgde. "Ik werd door de collega's rondgeleid in het Corversbos, door het Naardermeer en over de 's-Gravelandse Buitenplaatsen. En na twee maanden kreeg ik mijn eerste opdracht. Er moesten oude eiken en beuken worden gekapt langs lanen bij de buitenplaatsen omdat de bomen dood waren. De buitenplaatsen zijn cultuurhistorisch gebied, maar ook de natuur heeft er een grote plek. Als je dan een laan met oude beuken gaat verjongen moet je rekening houden met verschillende belangen. En bomen zijn emotie, daarom moet je ook rekening houden met gevoelens van omwonenden, en bezoekers goed uitleggen waarom je iets doet. Ik wilde zorgvuldig te werk gaan, daarom heb ik eerst informatie bij collega's opgehaald en daarna nodigde ik de pers uit. Een van de boswachters leidde ze langs de plek waar de bomen stonden die gekapt moesten worden. Hij stak met zijn autosleutel in een van de boomstammen en toonde daarmee aan dat de boom echt dood was. Zoiets lukt namelijk niet als een boomstam nog goed is." Daarna volgde een bewonersavond. "Dat was de eerste keer dat ik dacht: dit hoort dus bij je job, je moet de omgeving managen in de natuur."

'Bomen zijn emotie. Je moet rekening houden met omwonenden en bezoekers'

Otters

Ze is trots op het gebied waar ze werkt. "Hier leven zo veel diersoorten en ik leer steeds meer over ze. Ik geniet van de reeën, kan nu zien of het een mannetje of een vrouwtje is zonder het gewei te zien en herken vogelgeluiden. Sinds een paar maanden weten we dat hier een otter verblijft. Toen de otter onlangs gespot werd tijdens een vaarexcursie waren we allemaal blij. Nu hopen we dat er ook een vrouwtje is, maar dat vergt meer onderzoek. Inmiddels hebben we contact gezocht met mensen van de landelijke otterwerkgroep. Zij helpen ons."
"In totaal werken hier 150 vrijwilligers, allemaal mensen die hart voor de natuur hebben. Ze doen klussen en onderhoud, houden toezicht en brengen hun kennis over. Het zijn gouden krachten voor ons. Want we werken hier met veertien medewerkers. Zonder de vrijwilligers zouden we aan veel werk niet toekomen."
Dan vertelt ze dat ze bezig is met het schrijven van een boek dat in februari 2018 uitkomt. "De titel heb ik al: 'Gaan'. In het boek beschrijf ik vijftien plekken in de natuur waar ik geweest ben. Het is bijna een soort dagboek geworden. Ik wil graag een voorbeeldfunctie hebben voor de jongere garde, ze inspireren om de natuur in te gaan. Dat hoeft niet altijd wandelend met een verrekijker, het kan ook op de mountainbike of op de schaats. Vaak heeft de natuur een beetje een geitenwollensokkenimago. Ik hoop met het boek duidelijk te maken dat de natuur in ons land beschermd moet worden en dat iedereen daar een steentje aan kan bijdragen."

'Ik wil de jongere garde inspireren om de natuur in te gaan'

Huizen en hotels straks op Arsenaal

Gooische editie Monopoly verschijnt binnenkort op de markt

Bert-Jan Koekkoek en Wijnand den Uyl hebben u eindelijk 'hun' Gooische Monopoly. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN "Het heeft bloed, zweet en tranen gekost en achteraf was het toch wel een extreem zware klus", vertelt Bert-Jan Koekkoek. Samen met plaatsgenoot Wijnand den Uyl bedacht de Bussumer vorig jaar het Monopoly 't Gooi. Vanaf november is het te verkrijgen.

"Het begint met een leuk idee, maar dan komt de vraag wat je er allemaal op zet", vertelt Koekkoek. "Natuurlijk wil je de bekende plekken, maar je bent dan ook weer afhankelijk van bijdragen. Uiteindelijk was eigenlijk iedereen heel positief. We hebben ook heel vaak nee moeten verkopen als ondernemers vermeld wilden worden op een algemeenfondskaart. We wilden wel mensen uit verschillende branches hebben om het spel wat aantrekkelijker te maken."

Maar welke hotspots uit de regio verschijnen er allemaal op het bord? Koekkoek wil nog niet alles prijsgeven, maar zegt al wel dat de gevangenis gewoon de gevangenis blijft en niet het politiebureau op de Groest. Dat komt door de algemene regelgeving van de makers. Wel maken de stations plaats voor de vier theaters: het Muiderslot, Gooiland, Spant! en Singer.
Verder neemt Blaricum de plek over van Amsterdam en Laren die van Rotterdam. Hilversum staat ergens halverwege het bord met het raadhuis, Media Park en de Jonge Haan. In de praktijk houdt dat dus in dat de spelliefhebber straks huizen en hotels kan bouwen boven op bijvoorbeeld de Koperen Kraan in Bussum of de Landstraat Noord. In Naarden staan het Arsenaal en de Grote Kerk op het bord. Het spel werkt nagenoeg hetzelfde als de normale versie, al hebben de algemeenfonds- en kanskaarten een regionale insteek.
Dat het allemaal zo lang heeft geduurd, komt ook door de enorme wachtrij voor het spel. Er zijn nog andere landen/regio's waar een eigen Monopoly voor in de maak is. Maar straks is het (eenmalig en beperkt leverbaar) voor 49,95 euro te koop bij Intertoys in Bussum of via www.gooischspel.nl.

Uit de historie van Bussum en omgeving
Bezoek aan een golfkarton-fabriek

Waar nu aan de Franse Kampweg de vlaggen van Gamma wapperen, was van 1928 tot 1994 Van Meurs Golfkartonfabrieken NV gevestigd. Uit Groningen aangevoerd strokarton werd er verwerkt tot golfkarton.

Vervolgens werden er allerlei verpakkingen van gemaakt: dozen in alle maten en vormen en voor alle doeleinden en in niet te tellen hoeveelheden. En er werd plakband geproduceerd: kilometers plakband.

Godfried Bomans (1913-1971)
Van Meurs Golfkartonfabrieken NV (omstreeks 1960)
Bomans Variatie

In de 60er jaren nodigde de directie, Godfried Bomans uit voor een bezoek. In de verhalenbundel 'Op de keper beschouwd', troffen we het relaas van zijn bezoek aan. Directeur van Meurs zelf leidde Bomans rond. Hij bekeek machines, strokarton, golfkarton, dozen, plakband en de drukkerij voor teksten op de dozen en hij luisterde devoot naar de toelichtingen van de directeur. Bomans besluit zijn verslag als volgt: 'Zelden heb ik zoveel zorg zien besteden aan iets, dat zo volkomen waardeloos is. Dat een aantal volwassen mannen hun beste krachten wijden aan een product, dat na aankomst door de ontvanger direct wordt weggegooid, is een mystieke ervaring. Dit zijn heiligen of krankzinnigen. Maar vermoedelijk is hun positie er tussenin'. Je zou veronderstellen dat van Meurs niet bijzonder gecharmeerd zou zijn van deze beschrijving. Opmerkelijk is dan ook dat deze tekst opgenomen werd in een van de promotiefolders over de verwerking van golfkarton. Godfried Bomans was bekend als schrijver en voordrachtskunstenaar, minder bekend is dat hij ook componeerde. Een aantal teksten heeft hij op muziek gezet: de Godfried Bomans Variaties. In het relaas van zijn bezoek schrijft hij over het plakband: 'Een rol plakband, zeg ik altijd, en de winteravonden vliegen voorbij.' Voor deze zin maakte hij een compositie, waarvan hierbij een gedeelte wordt afgedrukt. Het hele muziekstuk duurt 24 seconden, maar het kan gezien tekst en compositie eindeloos worden herhaald. Het is niet bekend voor welk publiek dit muziekstuk ten gehore is gebracht. Het Godfried Bomans Genootschap heeft zich nog serieus gebogen over de kwaliteit van het plakband. Ging het hier om het ordinaire sellotape of om papierplakband? Het Genootschap concludeerde dat gezien de aard van de fabriek er wel sprake moest zijn van het klassieke papierplakband.

De golfkartonfabriek werd in de 80er jaren overgenomen door Reedpak Nederland bv, dat in 1990 overgenomen werd door het Zweedse SCA Packaging. In 1994 sloot de fabriek haar deuren en in 1996 werden de gebouwen gesloopt.

Bronnen:

Godfried Bomans 'Op de keper beschouwd' (1963)

Godfried Bomans Genootschap

                        

Tekst: Ben Koning

27 / 28