BussumsNieuws

2 december 2015

BussumsNieuws 2 december 2015


VVD, D66 en CDA gaan verder onderhandelen

PvdA of GroenLinks moet college compleet gaan maken

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - VVD, D66 en CDA gaan samen de volgende stap zetten om een collegeakkoord op poten te zetten. Later zal de PvdA of GroenLinks nog aanschuiven om de coalitie verder gestalte te geven. De partijen volgen daarmee het advies op van informateur Frits Huffnagel, dat maandag gepresenteerd werd.

Een coalitie van VVD, D66, CDA met nog een vierde partij doet volgens Huffnagel het meest recht aan de verkiezingsuitslag. Het ligt volgens hem voor de hand dat de keuze voor de vierde partij valt op PvdA of GroenLinks. Een coalitie van vier partijen zorgt voor de gewenste stabiliteit en het gevraagde draagvlak. Een bredere coalitie, met bijvoorbeeld vijf partijen, zou de stabiliteit al wegnemen. Ook andere opties zijn onwenselijk.

Verder praten
VVD, D66 en CDA laten weten eerst samen verder te gaan praten. De partijen gaan bepalen op welke hoofdpunten het collegeakkoord vormgegeven moet worden. Dan wordt gekeken welke standpunten het meest overeenkomen en wordt bepaald óf de PvdA óf GroenLinks het best past binnen het te vormen college. Dan moet er verder onderhandeld worden.

De VVD, D66 en het CDA verwachten de komende week snel stappen te kunnen zetten. "We gaan met elkaar praten en onze voornaamste punten onder elkaar zetten. Het kan heel snel gaan. We verwachten zeker over een week al meer te weten. Hoe sneller, hoe beter", zegt Miriam van Meerten van de VVD. Marleen Sanderse van het CDA voegt toe: "We weten van elkaar waarvoor we staan. Daar komt bovenop dat we de afgelopen jaren al samengewerkt hebben." Maarten Balzar van D66 verwacht eveneens dat het wel goed gaat komen. PvdA en GroenLinks staan er voor open om straks verder te onderhandelen met de drie partijen. Ze accepteren het gekozen stappenplan. Dat geldt ook voor de andere partijen. Alleen 50PLUS bleek teleurgesteld en had erop gerekend mee te mogen praten.

Celstraf van jaar voor brandstichter Boslaan

BUSSUM - De veroorzaker van de brand aan de Boslaan van afgelopen zomer heeft een celstraf van een jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, gekregen. Dat heeft de rechtbank afgelopen week bepaald.

De straf voor de Bussumer (38) komt overeen met de eis van de officier van justitie twee weken eerder. Naast de celstraf moet de man zich laten opnemen in een psychiatrische kliniek.

De bewoner van het appartement waar de brand werd aangestoken maakte het vuur om zelfmoord te kunnen plegen. De man was op dat moment sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Toen de brand groter werd, sloeg de man op de vlucht en werden buren gewaarschuwd. De brand zorgde ervoor dat het hele appartementencomplex moest worden geëvacueerd; enkele bewoners moesten door de brandweer van hun balkons worden gered. Er raakten twee mensen gewond. De Bussumer werd twee weken later al aangehouden als verdachte van het aansteken van de brand.

Bewoners aangehouden na inval Havenstraat

De recherche nam meerdere dure spullen mee. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De recherche heeft maandag met veel machtsvertoon een inval gedaan aan de Havenstraat. De twee bewoners van het pand werden aangehouden als verdachten in een onderzoek naar witwassen.

Rond half zes 's morgens stormden meerdere zwaarbewapende agenten het huis binnen. De agenten sloegen daarvoor een raam in. Buurtbewoners werden wakker door het vele kabaal. De recherche heeft het pand aan de Havenstraat de hele ochtend onderzocht. Er werden onder meer een auto, een motor en andere dure spullen meegenomen.

18

Bussumse baby's kregen tussen 2009 en 2014 de naam Sophie. De populairste meisjenaam.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman en 19.30 u. ds. W.B. van de Woord Vesper; Naarderheem 10.30 u. pastor M.H.J. Potjer
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 05/12 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. L.B.C. Boot en 16.00 u. ds. L.W. van der Meij

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; ma. 07/12 19.30 u. Adventoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J.H. Gijsbertsen en 17.00 u. ds. J.L.W. Koppenhol H.A.
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. C.M. Geels
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. br. H.W. Hajonides
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.J.H. Boon
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst; do. 10/12 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Wie kent dit voorwerp?

Het lijkt de kop voor een nieuwe artikelenreeks. Wie weet wordt het dat ooit. Of misschien een vaker voorkomend onderdeel van Gérariteiten. We zullen zien.

'Achteraf kijk je een koe in zijn kont', is een boerengezegde. Gaat dit keer voor mij op, want achteraf had ik moeten weten welk voorwerp er op de foto afgebeeld staat. Ik kreeg een mailtje met foto van Ekkehard van Zanten, die deze 'pan', zoals hij het noemt, op de ouderlijke zolder aantrof. Was het om een gerecht au bain-marie te bereiden of maakte je er wellicht een flan in? Aanvankelijk dacht ik ook in die richting, maar eerlijk is eerlijk, ik zag werkelijk niet waar dit ding voor gebruikt kan worden. Ik zag wél meteen dat het zo goed als nieuw is in de betekenis van zeker niet antiek of zelfs maar oud. Dus wat doe ik in dergelijke gevallen? Dan plaats ik het gewoon op Marktplaats met het verzoek mij te mailen waar we mee te maken hebben. Ik kreeg prompt antwoord van Allard uit Bussum en de heer Sincère uit Naarden. Beiden hadden natuurlijk gelijk, want we hebben hier van doen met een Chinesefonduebereider. Niet in complete vorm, want het onderste gedeelte waar de kooltjes in thuishoren ontbreekt. Ook de 'schepnetjes' van metaal zijn er niet. Chinese fondue is niets anders dan het aan tafel klaarmaken van een steeds pittiger wordende bouillon. In de ronde vorm gaat een slappe bouillon en vervolgens stukjes vlees die meegekookt worden. Die worden opgevist en gegeten en aan het einde van de rit is er een krachtige en smakelijke bouillon ontstaan. Bijzónder smakelijk!

Weerbericht

Aanhoudend zacht en wisselvallig, soms veel wind
Dinsdag ging de meteorologische winter van start maar winterweer blijft voorlopig nog slechts een verre droom voor de liefhebbers van sneeuw en ijs. Tot ver na het komende weekeinde blijft een krachtige westcirculatie zachte en vochtige oceaanlucht aanvoeren. Na de langdurige regenval van begin deze week wordt het tijdelijk iets minder extreem nat.

Donderdag en vrijdag
Na de vrijwel overal droog verlopen woensdag blijft het naar verwachting ook donderdag nog droog. Af en toe schijnt de zon. In de loop van de avond neemt de kans op een bui toe. Vrijdag keert de wisselvalligheid terug. De zuidwestenwind trekt aan tot vrij krachtig. Er is vrij veel bewolking met kans op enkele buien. Het wordt beide dagen zo'n 10 graden.

Het weekeinde
Sinterklaas zal het ook zaterdag niet geheel droog houden. De bewolking neemt toe met vooral vanaf de middag kans op regen. Het is traditioneel 'hoor de wind waait door de bomen'. De zuidwester wakkert flink aan tot krachtig of hard. Zondag is het grijs met af en toe regen. Het blijft stevig doorwaaien. Het is zacht met een maximum van 11 à 12 graden.

Weetje
De afgelopen maand november was uitzonderlijk nat. In onze regio viel omstreeks 190 mm neerslag tegen zo'n 80 mm normaal. Het was de natste november van deze eeuw. In contrast daarmee viel er vorig jaar in november circa 45 mm en in november 2011 slechts 10 mm. November was dit jaar ook buitengewoon zacht. Alleen november 1994 was nog iets zachter.

Vanwege Sint dit keer geen boek! De Gooi- en Eemlander Spel is een traditioneel bordspel van Sjaak Griffioen en Gerhard Stavenuiter. De winnaar is degene die het snelst een complete krant maakt. Het spannende spel is voor twee tot vier spelers vanaf 8 jaar. Het bestaat uit een kartonnen speelbord (57 bij 42 cm) met de kaart van het verspreidingsgebied van de krant, pionnen, een dobbelsteen, nieuwspagina-, advertentie- en kanskaarten. De doos met spel en spelregels is als nieuw en kwam in 1997 uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Bussum op IJs gaat deze vrijdag open

Schaatsen voor iedereen

De opbouw is al begonnen. Ellen Hazenberg (rechts) geeft nog wat instructies. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Of je nog maar net kunt schaatsen, je allemaal kunstjes wilt laten zien, of oefenen met ijshockey en curling of voor de gezelligheid een warme chocolademelk komt drinken: het kan weer. Want Bussum op IJs gaat vrijdag 4 december weer van start. Projectleider Ellen Hazenberg praat ons bij.

Wat is er nieuw dit jaar?
"We hebben een groter terras omdat we de baan en tent anders neerzetten. Het terras oogt ook iets anders. Zo hebben we bijvoorbeeld loungebanken die gemaakt zijn door het Arbeid Training Centrum. Er zijn leuke boomstamkrukjes en we hebben met name in de tent veel feestverlichting. Verder houden we op maandag- en dinsdagavond een buitenbarbecue. We houden nu ook een curlingcompetitie. Straten uit het Spiegel zullen het onder andere tegen elkaar opnemen. Op woensdag 16 december hebben we ook de eerste bingo-avond met leuke prijzen van de sponsors, zoals een timmerman of een tuinman voor twee uur."

Wanneer is het druk?
"Met name op zaterdag en zondag is het druk, net zoals op woensdag- en vrijdagmiddag. De donderdag- en vrijdagavond zijn er vaak veel feestjes en borrels van bijvoorbeeld bedrijven."

Welk onderdeel kan nog wat inschrijvingen gebruiken?
"De schaatslessen zitten nog niet vol. We bieden in zowel de eerste als de tweede week van de kerstvakantie schaatslessen aan. Ook de ijshockeyclinic voor kinderen op donderdag heeft nog vrije plekken."

Zijn er genoeg vrijwilligers?
"Meer vrijwilligers zijn van harte welkom. We vragen ze minimaal twee keer een shift van drie uur te draaien."

Hoeveel bezoekers verwachten jullie?
"We gaan uit van ongeveer 25.000 bezoekers. We zien ook al dat er veel gereserveerd wordt. Veel bedrijven en vriendengroepen komen hier als een soort traditie. Neem de eerste donderdagavond, dan zien we al zes jaar op rij de Vestingvrouwen. Ze komen verkleed curling spelen en fonduen."

Wat kost dat, een rondje schaatsen?
"Dat is 4,50 met eigen schaatsen en 6,50 als je schaatsen wilt huren. Je mag anderhalf uur schaatsen. Op rustige dagen stellen we geen tijdslimiet."

Inschrijven

Voor diverse activiteiten bij Bussum op IJs is het noodzakelijk je aan te melden.
Het opgeven voor schaatsles, het houden van een kinderpartijtje of meedoen met de ijshockeycompetitie of curling kan via de website: www.bussumopijs.nl. Hier is ook het hele programma te vinden en staan de meest actuele nieuwtjes.
De baan is open vanaf vrijdag 4 december om 18.00 uur.

Wat is er voor kleine kinderen?
"Het kabouterschaatsen op zaterdag en zondag van 9.00 tot 10.00 uur."

Voor welke leeftijd is de schaatsdisco?
"Met name voor kinderen uit groep 7/8 en de eerste twee klassen van de middelbare school."

De belangrijkste baanregel?
"Gedraag je op het ijs en trek handschoenen aan."

Waar hopen jullie op?
"We hopen op lekker ijsweer met weinig regen. We hebben er als team in ieder geval heel veel zin in."

Garage-verkoop bestolen

BUSSUM - Er worden steeds vaker spullen gestolen van de garageverkoop van De Zandzee. Met name de afgelopen twee maanden werden er meerdere spullen zonder te betalen meegenomen.

Het gaat om goedkope spullen, zoals een rolmaat van anderhalve euro en een boom met plantenbak van 20 euro. Maar het stelt de mensen achter de garageverkoop erg teleur, omdat met de opbrengst leuke dingen worden gedaan voor bewoners van De Zandzee en de Iepenflat.

"Heel teleurstellend. We zullen moeten nadenken over de toekomst van de garageverkoop", zegt Bob Schroor. Er wordt volgende maand weer een garageverkoop gehouden. Dan worden er flyers opgehangen om de aandacht van de bezoekers te vragen.

Auto botst achterop voorganger

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een ongeluk heeft zaterdag op de Huizerweg voor heel wat schade aan twee auto's gezorgd. De twee bestuurders van de betrokken auto's moesten voor controle met de ambulance naar het ziekenhuis. Het ongeluk gebeurde rond half twee. De ene auto botste achter op de andere auto. Waardoor dat gebeurde, wordt nog onderzocht. De brandweer en ambulance waren snel ter plaatse om de betrokkenen te helpen. Na het ongeluk werd de weg deels afgesloten voor al het verkeer. Dat zorgde voor opstoppingen.

Startschot voor bouw appartementen Geweststrook

Deel appartementen eerste kwartaal 2016 klaar

Een druk op de knop als startschot voor de bouw. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er wordt al vanaf afgelopen zomer gebouwd, maar toch werd donderdag pas het officiële startschot gegeven voor de bouw van de appartementen voor het Gewestkantoor aan de Brinklaan.

Met een druk op de knop door de bouwers en wethouder Lia de Ridder kon de bouw officieel van start gaan. Voorafgaand noemde de wethouder de start van de bouw het resultaat van hard werken. "Er werd al veel langer gesproken over de bouw van de appartementen. De plannen waren er al toen het Gewestkantoor werd opgeleverd, maar het heeft lang geduurd voordat er ook stappen werden gezet. Vooral de afgelopen maanden heeft men heel hard gewerkt om toch te kunnen gaan bouwen. Er komt straks hele mooie appartementsgebouwen te staan", sprak de wethouder.

Bouw gaat snel
Voor het Gewestkantoor worden 3 appartementsgebouwen neergezet van elk 4 woonlagen met in totaal 54 huurappartementen. De afgelopen weken werden er al vele palen geslagen voor de eerste twee gebouwen. De komende dagen worden de palen voor het laatste gebouw geslagen. De eerste appartementen worden het eerste kwartaal van volgend jaar al opgeleverd. De rest volgt enkele maanden later.

Pom Zwart

Marketingdirecteur bij dance4life
Bussumse sinds acht jaar
38 jaar

Pom Zwart.

Drukke tijd of juist rustig?
"Het einde van het jaar is zowel zakelijk als privé een leuke en drukke periode. Met dance4life werken we toe naar Wereld Aids Dag op 1 december. Dan vieren alle Nederlandse scholieren die zich voor dance4life hebben ingezet het leven en de geweldige prestatie die zij voor leeftijdsgenootjes aan de andere kant van de wereld hebben neergezet."

Leukste plek in Bussum?
"Moeilijk kiezen, maar Heidezicht en omgeving en de Spiegelstraat."

Als je zou verhuizen waar wil je dan heen?
"Naar Stockholm."

Een dag burgemeester, wat doe je?
"Het lelijke plein bij de C&A, de Huizerweg en vooral een mooie bestemming voor het oude postkantoor creëren."

Al plannen voor de kerstvakantie?
"Vlak voor de vakantie ga ik met ambassadeur van dance4life Doutzen Kroes een documentaire opnemen in Nepal over kindhuwelijken en onze aanpak ertegen. Die wordt op 20 december uitgezonden en daarna kijk ik ernaar uit om 1,5 week vrij te zijn met ons gezin. Kerstavond trappen we traditiegetrouw af in De Rode Hoed in Amsterdam."

Bussum mist?
"Goede en lekkere lunchplekken om ook met kinderen naartoe te gaan."

Bussum heeft meer dan genoeg?
"Bulkwinkels."

Nog een grote droom?
"De Kilimanjaro beklimmen met ons gezin."

Wat weten mensen niet van je?
"Heel veel en dat is prima."

Waar toost je op?
"Op al die mensen die in deze tijd wel een beetje geluk kunnen gebruiken. Ver weg en dichtbij."

Bussum houdt onderhoud beperkt

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De gemeente Bussum gaat vanaf nu het centrum van het dorp consequent beperkter onderhouden dan voorheen. Dat maakte de gemeente deze week bekend.

Het gaat om onderhoud aan openbaar groen en straten en het weghalen van zwerfafval. Het centrum wordt normaal gesproken met veel aandacht onderhouden, maar dat werd als proef teruggeschroefd naar 'normaal'. Het bleek dat Bussumers daar eveneens tevreden mee waren. Daar komt nog eens bovenop dat de gemeente er 40.000 euro per jaar mee kan besparen. Daarom wordt nu besloten het beperkte onderhoud aan te houden.

De gemeente gaat wel praten met buurtbewoners en ondernemers praten over het beheer van het centrum. Er wordt over nagedacht om het beheer meer samen te doen.

Parkeerplaats klaar

BUSSUM - Er kan weer geparkeerd worden op de parkeerplaats achter station Bussum-Zuid.

De parkeerplaats werd afgelopen maandag na weken van werkzaamheden weer geheel geopend.

De parkeerplaats werd de afgelopen weken geasfalteerd en herverdeeld en telt nu 373 parkeerplekken; 70 meer dan voorheen.

Web topvijf

1. Bewoners aangehouden na inval Havenstraat
2. Auto's knallen tegen elkaar op Huizerweg
3. Voetbalclubs samen aan de slag voor meer respect
4. Weerzien op reünie Sint-Vituscollege
5. Steeds vaker spullen gestolen van garageverkoop

Bekendmakingen

Informatie:

Voor informatie kunt u op werkdagen, telefonisch of door middel van een baliebezoek op het gemeentehuis, contact opnemen met de afdeling Vergunningen & Handhaving op telefoonnummer (035) 692 86 30.

Openingstijden: op afspraak via www.bussum.nl tussen 08.30 – 12.30 uur.

Aanvragen omgevingsvergunningen:

Cereslaan 53

Vervangen dak schuur.

Jacob Obrechtlaan 13

Slopen bestaande garage en nieuw bouwen garage linker zijgevel woning.

Parklaan 35 A

Kappen twee esdoorns en een ceder. Prins Hendriklaan 20 Intern constructief wijzigen woning en vervangen dakpannen.

Inzage:

*        Stukken met betrekking tot de aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u inzien aan de balie van de afdeling Vergunningen & Handhaving op het gemeentehuis.

*        De agenda voor de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) kunt u vinden op de gemeentelijke website www.bussum.nl. De definitieve agenda van de CRK treft u 24 uur voorafgaand aan de vergadering aan. Tot die tijd kan de agenda door ons aangepast worden.

Reguliere procedure Verleende omgevingsver-

gunningen bouwen / planologische toestemming

/ monumenten / kappen / slopen / aanleggen

Amersfoortsestraatweg 35

Kappen 6 coniferen achtertuin woning met herplant.         24-11-2015

Floralaan 2

Kappen boom achtertuin woning.         25-11-2015

Koningslaan 72

Kappen eik voortuin woning met herplant.         24-11-2015

Zwarteweg 37

Intern constructief wijzigen woning.         26-11-2015

Zwarteweg 37/39

Slopen aanbouwen achtergevel woningen.         26-11-2015

Bezwaar:

Tegen de verleende vergunning kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet schriftelijk, gemotiveerd en ondertekend ingediend worden binnen zes weken na de bekendmaking van de vergunning aan de aanvrager bij burgemeester en wethouders, postbus 6000, 1400 HA Bussum. De werking van de verleende vergunning wordt door het indienen van een bezwaarschrift niet geschorst. Wanneer u de werking van de vergunning wilt laten schorsen, dan kunt u bij de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, postbus 16005, 3500 DA Utrecht, een verzoek om een voorlopige voorziening aanvragen. Voor het behandelen van een dergelijk verzoek wordt door de rechtbank griffierecht geheven. Wanneer een voorlopige voorziening wordt aangevraagd treedt de beschikking pas in werking nadat hierover door de Voorzieningenrechter een beslissing is genomen.

Let op: de bekendmaking van de vergunning aan de aanvrager en de publicatie in de krant vindt niet altijd op dezelfde dag plaats. Wilt u meer weten, neemt u dan contact met ons op.

Bekendmaking gewijzigd vastgesteld bestem-

mingsplan 'Het Spiegel – Bensdorp 2015' en

besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder

voor Bensdorp

Burgemeester en wethouders van de gemeente Bussum maken, ingevolge artikel 3.8 e.v. van de Wet ruimtelijke ordening (Wro), bekend dat in de vergadering van 12 november 2015 de gemeenteraad het bestemmingsplan 'Het Spiegel – Bensdorp 2015' met identificatienummer NL.IMRO.0381.BP2015B002010-va01 gewijzigd heeft vastgesteld. Ook heeft de gemeenteraad besloten geen exploitatieplan vast te stellen voor het bestemmingsplan. Ten behoeve van dit bestemmingsplan heeft het college op 6 oktober 2015 het besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder voor de bouw van nieuwe woningen op de Bensdorplocatie in Bussum vastgesteld.

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan en het besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder liggen, met ingang van 3 december 2015 voor een periode van zes weken, (tot en met 13 januari 2016), voor een ieder ter inzage.

Omschrijving

Dit bestemmingsplan maakt de transformatie van het bestaande fabriekscomplex Bensdorp naar een gebied ten behoeve van wonen, werken en cultuur mogelijk. Daarmee is dit bestemmingsplan een uitwerking van het Ambitiedocument Bensdorp.

Het vastgestelde bestemmingsplan is naar aanleiding van de ontvangen zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan en enkele ambtshalve wijzigingen op een aantal onderdelen gewijzigd, zie Nota Zienswijzen. Naar aanleiding van een amendement is het bouwvlak 'wonen' aan de Nieuwe Spiegelstraat gewijzigd in maximaal drie grondgebonden woningen met een gevelrooilijn.

Het besluit hogere grenswaarde Wet geluidhinder is genomen voor de nieuw te bouwen woningen op de Bensdorplocatie die een hogere geluidsbelasting ondervinden dan de grenswaarde uit de Wet geluidhinder als gevolg van de spoorlijn Amsterdam-Hilversum.

Ter inzage ligging

Met ingang van 3 december 2015 tot en met 13 januari 2016 zijn het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan 'Het Spiegel – Bensdorp 2015', het vaststellingsbesluit en het besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder beschikbaar gesteld op www.ruimtelijkeplannen.nl en op www.bussum.nl onder 'bestemmingsplannen, 'Het Spiegel – Bensdorp 2015'. Tevens kunnen deze stukken worden ingezien bij de Centrale Balie van de gemeente Bussum, Brinklaan 35 te Bussum, tijdens openingstijden (dagelijks van 08:30 tot 17:00 uur). Indienen beroep Tegen het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan 'Het Spiegel-Bensdorp 2015' en het besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder kan gedurende de termijn van de terinzageligging beroep bij de Raad van State worden ingesteld. Van deze mogelijkheid kunnen gebruikmaken:

-        een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad tegen het ontwerpbestemmingsplan of bij het college van B&W tegen het ontwerpbesluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder naar voren heeft gebracht;

-        een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn zienswijze, zoals hiervoor genoemd, naar voren te brengen;

-        een belanghebbende voor zover het beroep wordt ingesteld tegen de wijzigingen die de raad bij de vaststelling in het bestemmingsplan heeft aangebracht.

Het beroepschrift moet gestuurd worden naar de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Crisis- en herstelwet (Chw)

De Crisis- en herstelwet heeft als doel ruimtelijke projecten te versnellen, verbeteren en vereenvoudigen. Op het besluit tot het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan 'Het Spiegel-Bensdorp 2015' is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis – en herstelwet daarom van toepassing (artikel 1.1 Chw jo. Artikel 3.1 Bijlage 1 Chw). Dit betekent, dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij/zij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd.

Inwerkingtreding

Het besluit tot het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan 'Het Spiegel-Bensdorp 2015' en het besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder treden in werking de dag na die waarop de beroepstermijn verstreken is. Indien binnen de beroepstermijn naast het beroepschrift tevens een verzoek is ingediend om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit niet in werking voordat op een dergelijk verzoek is beslist.

Nadere informatie

Voor verdere inlichtingen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de projectleider, de heer B. Stolk, op het telefoonnummer (035) 692 88 68.

Afsluitende Fusieraad op 7 december

Op maandagvond 7 december vindt in het gemeentehuis van Bussum een vergadering plaats van de Fusieraad. De vergadering begint om 20.00 uur.

Het is de laatste vergadering van de Fusieraad, waarin de raadsleden van Bussum, Muiden en Naarden in het afgelopen jaar gezamenlijk vergaderden, ter voorbereiding op de nieuwe gemeente Gooise Meren. Die gaat zoals bekend op 1 januari 2016 van start, met een nieuw college van B&W en een nieuwe gemeenteraad. Op 7 december behandelt de Fusieraad onder meer enkele belastingverordeningen. De besluitvorming vindt nog dezelfde avond plaats in drie afzonderlijke gemeenteraadsvergaderingen.

Agenda brede commissie vergadering 3 december 2015

De commissievergaderingen vinden plaats in het gemeentehuis en zijn in principe openbaar. U kunt het woord voeren over onderwerpen van de agenda. Insprekers kunnen zich tot vijf minuten voor aanvang van de commissievergaderingen aanmelden bij de commissiegriffier of via de website bussum.nl/politiek en bestuur/spreekrecht.

RV2015.088 Vaststellen BP Oudere Dorp - Brinklaan 15ab

CN2015.030 Vaststellen naamgeving openbare ruimte

MC2015.110 MC Evaluatie Ideeënmakelaar

Er kunnen zich nog wijzigingen voordoen, raadpleeg bussum.nl/politiek-en-bestuur/raad-en-commissies/overzicht-vergaderstukken/ voor de laatste informatie. De definitieve agenda's en de commissiestukken liggen de woensdag voorafgaand aan de commissievergaderingen ter inzage bij de Centrale Balie van het gemeentehuis, Brinklaan 35, Bussum.

Wereldlichtjesdag in Bussum op 13 december

Jaarlijks wordt op de tweede zondag van december Wereldlichtjesdag gehouden. Over de hele wereld steken mensen om 19.00 uur kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. In Bussum vindt op 13 december een herdenking plaats in de aula van de begraafplaats, bereikbaar via de entree van Monuta aan de Nieuwe Hilversumseweg 59.

Iedereen die te maken heeft gehad met het overlijden van een kind in de familie of omgeving of zich op een andere wijze betrokken voelt, is vanaf 18.00 uur welkom. De organisatie is in handen van drie moeders die zelf een kind zijn verloren. De gemeente Bussum, het Monuta Charity Fund en kleinere ondernemingen uit de omgeving ondersteunen dit initiatief. Er wordt muziek gespeeld, er worden gedichten voorgedragen en troostende woorden gesproken en er worden kaarsen aangestoken. Kinderen van de Bussumse Julianaschool hebben glazen potjes versierd om de avond te 'verlichten'. Aanmelding tevoren is gewenst. Dat kan via: wldbussum@outlook.com. De entree is gratis.

Aanzet Snelfietsroutes Gooi en Vechtstreek gemaakt

In het Portefeuillehoudersoverleg Verkeer en vervoer van woensdag 18 november jl. is akkoord gegeven tot het opstellen van een plan van aanpak voor het realiseren van functionele snelfiets-verbindingen in de regio. De wens voor aanleg van zogenaamde 'snelfietspaden' wordt al langere tijd geuit in de regio. Vanuit de Stadsregio Amsterdam is onlangs de 'Investerings-agenda Fiets' vastgesteld. Hierin staan opgaven die ook voor onze regio relevant zijn.

In de regio Gooi en Vechtstreek zijn nog geen snelfietspaden. Wel is er een route tussen Almere en Amsterdam-zuidoost in ontwikkeling die via onze regio loopt: de 'Electric Freeway'. Deze loopt via Muiden en Weesp. Het uitbreiden van het 'Spoorbaanpad Almere' wordt dit genoemd. In het toekomstbeeld wordt ook de verbinding met het Gooi aangeduid. De Stadsregio Amsterdam heeft tot 2025 voor dit traject € 12,5 miljoen gereserveerd. Er blijkt belangstelling te zijn om hierin samen te werken met regio Gooi en Vechtstreek.

Aansluiting woon-werk en recreatief
Deze ambitie tot het verbeteren van (snel)fietsverbindingen en het aansluiten van fietspaden voor woon-werkverkeer met recreatieve fietspaden spreekt ook uit de (concept) agenda van de Metropool Regio Amsterdam en uit de (concept) structuurvisie verkeer en vervoer van Hilversum.

Hilversum ziet vooral potenties in verbindingen richting Bussum, Utrecht en Baarn/Amersfoort. "De technische ontwikkeling van de fiets gaat de laatste jaren razendsnel: met de opkomst van de elektrische fietsen high speed pedelec, is het bereik van de fiets voor een steeds grotere groep gebruikers enorm toegenomen. De gezondheidseffecten van fietsen zijn daarbij evident. Mogelijk dat ook de fietsinfrastructuur een technische ontwikkeling door zal maken zoals fietspaden verlicht door zonnepanelen. Led fietspaden zijn al in de praktijk gerealiseerd en verhogen de beleving en gebruiksmogelijkheden. Daarbij wordt ook steeds serieuzer nagedacht over overdekte fietspaden".

Plan van aanpak
Het genoemde plan van aanpak zal worden opgesteld door een ambtelijke werkgroep, bestaande uit verkeersdeskundigen van de gemeenten en onder leiding van de verkeersadviseur van de regio. Het plan zal opgesteld worden in overleg met de Stadsregio Amsterdam, provincie Noord-Holland, Flevoland en Utrecht, Almere en met CROW-Fietsberaad, de Fietsersbond en de ANWB ('Forenzo').

Officiële lancering Cultuurpark Gooi & Vecht èn opening VVV-punt bij Singer Laren

Op woensdag 25 november heeft een wethouder van de gemeente Laren het Cultuurpark Gooi & Vecht èn het VVV-punt bij Singer Laren geopend.

Het initiatief om de regio Gooi & Vecht cultureel op de kaart te zetten, heeft zich omgevormd tot het Cultuurpark Gooi & Vecht. Dit initiatief om musea in de hele regio met elkaar te verbinden sluit goed aan op de cultuuragenda van de Regio Gooi en Vecht. Een toekenning vanuit het promotiebudget van de provincie Noord Holland heeft deze ontwikkeling versneld mogelijk gemaakt.

Culturele multimediale tours in een app
Cultuurpark Gooi & Vecht is een netwerk van multimediale tours dat culturele topbezienswaardigheden in de regio Gooi & Vecht met elkaar verbindt in een app vol audiotours, de izi.TRAVEL app. De keuze voor izi.TRAVEL was eenvoudig. Izi.TRAVEL is het grootste, internationale storytellingplatform voor reizen, cultuur en kunst. Het werkt op GPS, is zowel online als offline te gebruiken en wordt ondersteund zowel iOS, Android als Windows. De toegang tot het platform is laagdrempelig en gratis. Ook kunnen gebruikers van de audiotours direct feedback geven op de tour en de collectie.

Cultuuringooivecht.nl
Alle deelnemende musea hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om een deel van hun collectie in deze digitale rondleiding onder de naam Cultuurpark Gooi & Vecht te presenteren. Vanaf 25 november a.s. staan ze online en zijn ze te vinden op de website cultuuringooivecht.nl en in de izi.TRAVEL app onder Cultuurpark Gooi & Vecht.

VVV bij Singer Laren
In maart van dit jaar na aansluiting van gemeente Laren bij het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) was de wens geuit om een fysiek VVV-punt in Laren te realiseren. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om dit VVV-punt te realiseren bij Singer Laren. De VVV zal voor publiek pas op 9 december open gaan.

Burgemeesters Naarden en Bussum reiken draaginsigne 'Nobelprijs VN militairen' uit

Op donderdag 26 november ontvingen Naardense en Bussumse veteranen uit handen van burgemeester Joyce Sylvester en burgemeester Van Vliet-Kuiper een draaginsigne. Deze gebeurtenis vond plaats in het Vestingmuseum van Naarden.

In 1988 is de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan dertien VN-vredesmissies. Het betreft de missies in de periode van 1948 tot 1988. Tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht van de dertien VN-vredesmissies, te weten:
- Libanon (UNOGIL en UNIFIL), - Egypte (UNEF-1),
- Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian (UNTEA),
- Congo (UNOC), - Yemen (UNYOM),
- India/Pakistan (UNIPOM) en
- Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO).

Als erkenning aan de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmissies heeft de minister van Defensie een draaginsigne 'Nobelprijs VN militairen' ingesteld.

Informatieavond voor bewoners van Het Spiegel

Donderdag 3 december is er een bijeenkomst in het gemeentehuis van Bussum voor bewoners van het Spiegel. Thema van de bijeenkomst is preventie woninginbraak en veiligheid in het algemeen. De burgemeester van Bussum, mevrouw Van Vliet-Kuiper opent de avond.

Agenda van de bijeenkomst
•        19.30 uur: Inloop.
•        20.00 uur: Burgemeester Van Vliet-Kuiper opent de avond.
•        20.15 uur: Toelichting programma door voorzitters van de buurtpreventieverenigingen.
•        20.20 uur: Ingrid Arnst, Wijkagent van het Spiegel over 'subjectieve en objectieve veiligheid' op basis van politiecijfers van 2015.
•        Pauze
•        21.00 uur: Kan een buurtpreventievereniging uitgroeien tot buurtplatform? Ervaringen van buurtplatvorm Parkwijk Naarden.
•        21.30 uur: Donkere Dagen Offensief.
•        21.45 uur: Napraten.

Voor uitgebreide informatie neemt u contact op met: mevrouw G. de Boer, e-mailadres: g.deboer@bussum.nl tel: (035) 692 88 59 twitter @kabinetbussum.

Gooise Meren door de ogen van 150 leerlingen

Station Naarden-Bussum.

door Yvette Geerts

Voorzien van camera en de nodige tips gingen afgelopen maand 150 basisschoolleerlingen van groep zes en zeven uit Naarden, Muiden en Bussum op pad om de leukste plekjes in dorp en stad te fotograferen. Ze deden mee aan het fotoproject 'Foto fusie Gooise Meren' van de Muidense ondernemers Jojo Keller, Astrid Roesink en Gerke van de Hoef. Een selectie van de mooiste foto's zal vanaf begin januari te zien zijn in het gemeentehuis van Gooise Meren in Bussum.

De drie ondernemers hebben in de afgelopen tien jaar al tal van fotoprojecten met kinderen gedaan en het blijft leuk om te doen, vertellen ze enthousiast. "We zagen in de fusie een mooie aanleiding voor een nieuw project. We wilden het tijdsbeeld van het dorp of stad laten zien door de ogen van kinderen", vertelt Keller verder. En dat is, gezien het aantal mooie foto's, best wel goed gelukt. Toch was het ook bij dit project weer een verrassing wat eruit komt. "Het is ook een hele toer om het binnen het tijdsbestek, een ochtendje fotograferen, voor elkaar te krijgen", vertellen de drie initiatiefneemsters. Want naast je favoriete plek uitkiezen, wat soms best lastig bleek, moesten de leerlingen ook samenwerken en werden ze uitgedaagd om te kijken naar composities en zelfs regie. "Sommige leerlingen pakten het verbazingwekkend snel op en andere werden steeds enthousiaster", vertelt Van de Hoef.

Natuur als inspiratiebron.
Jongeren in actie.

'Je kunt registreren wat er is, maar ook iets nieuws laten zien'

Ze lacht als ze terugdenkt aan het jongetje dat zo ongeveer alles heeft gefotografeerd wat los en vast zat. "Met wat tips gingen ze echt vanuit een compositie denken. Zo gebruikte een leerling een tak op de voorgrond en toen ging de rest dat ook doen. Je kunt registreren wat er is, maar ook iets nieuws laten zien. Je merkt dat ze zich, zelfs in zo'n korte tijd, al ontwikkelen. Dat is echt leuk om te zien. Een paar talentjes zijn er ook gespot. Keller: "Van één meisje waren echt alle geschoten foto's mooi."

De leukste plekjes
In Naarden deden de leerlingen van de Tweemaster en de Comeniusschool mee. Volgens Keller hadden zij weinig moeite met het kiezen van de leukste plekjes in hun stad. Ze togen naar het Stadhuis, de Grote Kerk en de Utrechtse Poort. De leerlingen van de twee Bussumse basisscholen vonden het nog best wel ingewikkeld. De zesde- en zevendegroepers van de Katholieke Montessorischool en de Brandsmaschool kozen uiteindelijk voor de heide, de Bussumse Watertoren, het Spiegel, de markt en het station Naarden-Bussum. Ook werden in Bussum enkele winkeliers gefotografeerd. In Muiden deden de leerlingen van de Jozefschool mee. Zij liepen via de dijk naar het Muiderslot en fotografeerden vervolgens de nieuwe brug over de snelweg.

Kill your darlings
En of ruim twee uur door het dorp of de stad struinen nog niet genoeg was, moest er diezelfde dag ook nog een selectie gemaakt worden. "Kill your darlings", zegt Van de Hoef lachend. Elke leerling mocht de twee mooiste foto's van zichzelf uitzoeken. Maar ja, wat doe je als je tien foto's van dezelfde boom hebt. Uiteindelijk bleef er na veel wikken en wegen één foto per leerling over. De kinderen moesten zelf kiezen. Van der Hoef: "Het is hun visie op hun dorp of stad, maar we hebben het proces hier en daar toch wel begeleid. We wilden dat het een mooi geheel vormt, maar het blijft wel hun expositie." De fotografen kijken er met erg veel plezier op terug. Ze zijn tevreden met het resultaat en blij met de medewerking van de scholen. "We hebben voor de zomer de scholen benaderd en informatiepakketten toegestuurd die de leerkrachten konden gebruiken als voorbereiding. De leerkrachten waren allemaal erg betrokken, ze wilden graag zien wat de kinderen hadden gemaakt." Natuurlijk vinden ze het jammer dat er niet veel meer foto's in de expositie meekonden. Er waren er een paar die echt net naast de boot vielen. "Erg zonde", zegt Keller. "Het zou leuk zijn als de expositie ook nog in Muiden en Naarden te zien zal zijn."

Naardense wint Beste Idee van Nederland

NAARDEN - Angelique Bakker heeft afgelopen weekend het tv-programma 'Het Beste Idee van Nederland' gewonnen. Ze behaalde de titel met haar Makkeliek, een emmerkar.

Bakker heeft 10.000 euro gewonnen. De verwachting is dat het systeem snel in de winkel komt te liggen. De Makkeliek wordt gebruikt om een emmer op een karretje met wielen te plaatsen. Hierdoor hoeft er niet meer gebukt te worden.

Bussum op IJs start aanstaande vrijdag

BUSSUM - Het schaatsevenement Bussum op IJs start aanstaande vrijdag 4 december om 18.00 uur met een feestelijke opening.

Het evenement wordt gehouden op de parkeerplaats voor het gemeentehuis en is geopend tot en met zondag 3 januari.

Bussum op IJs heeft ook dit jaar weer vele activiteiten zoals kabouterschaatsen, schaatsdisco, schaatslessen en wedstrijden curling en ijshockey. Alle informatie staat op bussumopijs.nl.

Een verborgen kunstenaarsparadijs in Bussum

Een van de organisatoren, Saskia Bult. Foto: Carolien Kerstens

De gemeente Gooise Meren zit vol met leuke winkels, bezienswaardigheden en natuurschoon. Iedere week pikt de redactie een speciaal plekje uit een van de gemeente om zeker niet te missen. Vandaag is dat het verborgen kunstenaarsparadijs aan de Vliegdenweg 11 - 15 in de Bussumse villawijk Het Spiegel.

Al jarenlang huizen ongeveer dertig kunstenaars op dit wat achteraf gelegen straatje in Het Spiegel. Sommige zitten er al twintig jaar, andere net een paar maanden. Het makkelijkste kom je er op de fiets, en dan een beetje zigzaggend via de omringende straten. Op de Vliegdenweg zitten fotografen, schilders, tekenaars, beeldhouwers en muzikanten, maar ook een architect en een meubelmaker.

Art Weekend
Een mooie gelegenheid om daar eens een kijkje te nemen is tijdens het Art Weekend op 12 en 13 december, een jaarlijks terugkerend evenement. Dan openen tussen 14.00 en 18.00 uur zeker vijftien kunstenaars de deuren van hun atelier. Een van de organisatoren, Saskia Bult, zit er sinds augustus van dit jaar. "Het is echt zo'n diverse club kunstenaars die hier zit, heel bijzonder en dat is eigenlijk nog veel te onbekend in Bussum en omgeving", laat ze weten. Tijdens het Art Weekend is er livemuziek en zijn er ook hapjes en drankjes. Een overzicht van de deelnemende kunstenaars is te vinden op www.verborgenkunstenaarsparadijs.wordpress.com.

Werk van José 't Rood.

Illegale bewoning aangepakt

MUIDEN - Bewoners van de Baai van Ballast worden opgeroepen zich te melden. De gemeente Muiden wil met deze mensen in gesprek omdat ze hier niet mogen wonen.

De baai ligt zeer afgelegen op de weg richting de Maxis. Het gaat met name om bootjes die hier illegaal liggen afgemeerd.

huurwoningen

Initiatieven en ideeën moeten elkaar makkelijker vinden

Ideeënmakelaar Gemma van der Ploeg denkt dat er nog genoeg te doen is

Gemma van der Ploeg vindt dat mensen vooral ook zelf moeten doorpakken. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

BUSSUM - Gemma van der Ploeg werd ruim een half jaar geleden aangesteld als ideeënmakelaar van Bussum met de opdracht om mensen te helpen bij het verwezenlijken van hun ideeën. Ze kijkt terug op een periode waarin ze veel mensen sprak, behoorlijk pionierde en ook een aantal successen behaalde. Maar ze vindt ook dat een aantal zaken anders had gekund.

Wat doe je wel en niet als ideeënmakelaar?
"Wat ik vooral doe is mensen met ideeën die een positieve bijdrage leveren aan Bussum en haar inwoners, verder helpen. Er zijn in Bussum veel mensen die een idee hebben en dat alleen proberen uit te zoeken op een zolderkamertje. Die weten niet waar ze moeten beginnen of weten niet dat er iemand anders is die eenzelfde idee heeft, waardoor ze elkaar zouden kunnen helpen en stimuleren. Zo was er iemand die het idee had om ouderen te laten bewegen en hier ook coaching aan wilde koppelen. Ik heb hem toen in contact gebracht met de Zandzee en een fysiotherapeut die veel op dat vlak doet. Ik breng mensen met elkaar in contact, geef coaching als dat nodig is en denk creatief mee. En soms ga ik met iemand mee als die zijn of haar idee bij de gemeente of een andere instantie wil introduceren en dat lastig vindt. Wat ik niet doe is zelf ideeën bedenken en uitvoeren. Of de kar trekken voor de ideeën van anderen. Het moet echt vanuit de mensen zelf komen."

'Zichtbaarheid en winnen van vertrouwen hebben tijd gekost'

Je vindt dat er ook een aantal zaken anders had gekund. Wat met name?
Wat in het begin zeker beter had gekund was de zichtbaarheid, mensen laten weten dat ik er als ideeënmakelaar ben. Het concept van ideeënmakelaar was nieuw. Ik ben naar veel bijeenkomsten geweest, maar bijvoorbeeld niet langs buurthuizen gegaan. Zeker in het begin dachten veel mensen dat ik in dienst van de gemeente was. Maar ik ben juist onafhankelijk en belangeloos en breng partijen bij elkaar. Dat kunnen mensen zijn die met dezelfde soort ideeën rondlopen, maar ook mensen die ideeën hebben die juist aanvullend zijn. Je ziet dat dan vooral dat mond-tot-mondreclame goed werkt. Als dan ook het vertrouwen er is, gaan dingen goed lopen en weten mensen je makkelijker te vinden. Wat vanaf het begin al goed liep was doorverwijzing door de gemeente."

Kun je een paar geslaagde ideeën noemen?
"We zijn nu vanaf maart bezig en de meeste initiatieven kosten tijd voordat ze gerealiseerd zijn. Het zijn vaak vrijwilligers of mensen die een bedrijf willen opzetten vanuit maatschappelijke betrokkenheid en dat doe je niet in korte tijd. Een mooi voorbeeld van mijn betrokkenheid bij een initiatief is het insectenhotel dat vorige week aan de Karel Doormanlaan is geopend. De initiatiefnemers liepen binnen de gemeente tegen een probleem aan en ik heb ervoor gezorgd dat het werd opgelost. Ook heb ik geholpen bij het onder de aandacht brengen van Soupurbe bij de bestuurders. Dat heeft bijgedragen aan de recente ontwikkelingen rondom het Jan Lighthartcentrum. Daarnaast heb ik verschillende initiatieven met ideeën voor een 'altijd werkplaats' bij elkaar gebracht, waaronder Elkgooismatraskomtvanpas, Nedwerk! de Gunjeclub, Soupurbe, het KindTalentCentrum Breeduit en het coöperatief Gooise Meren in oprichting. Zij gaan nu met elkaar de Altijd werkplaats en een digitaal platform concreet uitwerken."

Nieuwe gemeente

Na de fusie gaat de ideeënmakelaar in ieder geval nog drie maanden aan de slag. Er wordt nu in Bussum en Naarden een coöperatie opgericht waar ook Muiden bij betrokken gaat worden. De coöperatie wil de katalysator zijn voor allerlei duurzame initiatieven op het gebied van milieu, lokale economie en een sociale samenleving. Als de coöperatie staat kan de rol van ideeënmakelaar daar, volgens Van der Ploeg, in opgaan.

'Wat ik niet doe is zelf de ideeën bedenken
en uitvoeren'

Vind je dat je in je opdracht bent geslaagd?
"Voor een groot deel wel. Ik denk dat een aantal dingen anders langer hadden geduurd of niet van de grond waren gekomen. Of mensen waren voortijdig afgehaakt, met name als het gaat om lange procedures en processen bij de gemeente. Maar het was zeker in het begin pionieren; het is een nieuwe rol die echt nog invulling en bekendheid moest krijgen, zoals ik al eerder aangaf. Nu kennen veel mensen de ideeënmakelaar, maar in het begin was ik niet overal vanzelfsprekend welkom. Het heeft me bijvoorbeeld moeite gekost om mensen te laten zien dat ik niet op hun stoel wil gaan zitten en ook niet namens de gemeente kom."

Je eigen droom is een conferentie en een digitaal platform waar alle ideeën en initiatieven bij elkaar komen. Dat digitale platform is toch eenvoudig te realiseren?
"Een digitaal platform was een van de eerste gedachten die ik had. Maar ook daarvoor geldt dat ik niet de persoon ben om dat op te zetten. Ik ben er wel over in gesprek met de eerdergenoemde groep mensen. Maar ook dat kost tijd. Daarbij kan een dergelijk platform pas ontstaan en goed werken als er overeenstemming is over het doel en de invulling. Nu zijn er daarover nog te veel verschillende ideeën en wensen. Ook binnen de gemeente. Daarnaast moet er natuurlijk budget zijn voor het opzetten van een digitaal platform en er moeten mensen zijn die het onderhouden."

Filmhuis Bussum

'600 Miles'.

*In PERFECT HORSE creëren eeuwenoud vakmanschap en genetica het perfecte Lipizzaner paard.
*In CHORUS komt een gescheiden stel na tien jaar weer samen bij het lichaam van hun vermiste zoon.
*SON OF SAUL geeft een ongekend indringend beeld van Auschwitz.
*A PERFECT DAY combineert oorlog met humor rond een groep hulpverleners.
*In LIFE verbeeldt Anton Corbijn de vriendschap tussen een fotograaf en Hollywoodlegende James Dean.
*LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT laat God bestaan, gewoon als hoofd van een gezin.
*Twee schrijversvrienden in THE END OF THE TOUR verhullen, onthullen en lachen.
*GLUCKAUF won acht Gouden Kalveren als sociaal drama over een vader-zoonliefde in het verarmde Limburg.
*In FIETSEN NAAR DE MAAN zoeken drie broers hun geluk in het Amsterdam van de vroege jaren zestig. Gerestaureerde filmklassieker. Filmkenner Bruce Gray licht toe.
*600 MILES werd dit jaar in Berlijn verkozen als beste debuutfilm. Tijdens een lange autorit verandert de verhouding tussen een jonge Mexicaanse crimineel en zijn gijzelaar, een agent.
*LES COWBOYS behandelt familieverhoudingen. Vader zoekt met zoon de spoorloos verdwenen dochter.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*FAMILIEFILMS: TRIPPEL TRAPPEL: DIERENSINTERKLAAS.

Versa vrijwillgerscentrale

*Vivium Zorggroep, De Antonius Hof zoekt vrijwilligers die dementerende bejaarden willen helpen bij het bingo spelen. U haalt ze op van de afdeling en begeleidt ze bij het spel en brengt ze terug. (9831)
*Stichting Vogelopvangcentrum Midden-Nederland zoekt vrijwilligers die willen helpen met het verzorgen van gewonde vogels. (9610)
*Versa Welzijn Kinderwerk zoekt vrijwilligers die een maal in de week een uurtje lezen met kinderen die problemen hebben met lezen. (9591)
*Vivium Zorggroep, De Antonius Hof zoekt een gespreksleider om in kleine groepen steeds een ander onderwerp te bespreken. (9832)

Boerenkool en bubblevoetbal

BUSSUM - De opening Bussum op IJs wordt gevierd met boerenkool en bubblevoetbal.

Botsen, vallen en ballen! Met grote opblaasbare pakken voetballen op het ijs. Dat is bubblevoetbal! Aanstaande vrijdag opent de negende editie van Bussum op IJs met een potje voetbal. Vanaf 18.00 uur is de ijsbaan geopend en wordt het startsein gegeven voor dertig dagen ijspret voor jong en oud. Na de opening kun je aanschuiven voor heerlijke winterse boerenkool met worst. Wil je ook wel eens bubblevoetballen? Kom langs en maak kans om mee te doen! Meer informatie over de opening en aanmelden voor de boerenkool met worst kan op www.bussumopijs.nl.

donderdag 3 december

Bridgen

Bridgen in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a van 10.00- 12.00 uur.

Open eettafel

Open eettafel bij De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur een versbereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Expositie

Expositie van olieverfschilderijen van Nancy van de Boom bij Arts of Lecadre, Huizerweg 32-34 Bussum tot en met 6 januari 2016.

Cursus kalligrafie

Vanaf vandaag inschrijven voor de cursus kalligrafie die start op 12 januari 2016. 10 lessen van 19.30 - 21.30 uur. Kosten € 150,-. Inschrijven via 035-6910152.

vrijdag 4 december

Tentoonstelling

Tentoonstelling van de 9 kunstenaars van Galerie Arte Temporale. Locatie: Nieuwe Brink 139-141 Bussum. Op vrijdag van 13.00 - 17.00 uur en zaterdag van 11.00-17.00 uur.

Biljarten

Biljarten in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a van 10.00- 12.00 uur. Opgeven: 035-6918829.

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 Bussum, op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur.

Broodje+

Ruimte serveert Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur. Informatie: 035-6946971.

woensdag 9 december

Kerstconcert

Kerstconcert door Deo Juvante uit Huizen in de Maria-Koepelkerk in Bussum. Aanvang 20.00 uur. Deur open 19.30 uur. Kaarten kosten € 12,50. Reserveren via www.koorconcerten.nl.

Theesessie

Theesessie van 14.00 - 16.00 uur in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a. Met kaarten, puzzelen, sjoelen etc. Info: 035-6951702.

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 Bussum, van 14.00-16.00 uur.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in het voormalig Wijzer-gebouw, Landstraat 80 te Bussum van 18.30 - 20.00 uur.

Kledinguitverkoop

Kleding(uit)verkoop van dames- en herenkleding voor senioren in De Heul, Koekoeklaan 3 te Bussum. Tevens sieradenreparatie en -verkoop. Toegang is gratis. Van 9.30 - 13.00 uur.

zaterdag 12 december

Kerstmarkt

Kerstmarkt van 11.00 - 19.00 uur op het Ruysdaelplein in Naarden met kramen, muziek en hapjes en levende kerststal. Muziekvendel Nardinc treedt twee keer op en de Gooische Muziekschool voert twee keer de musical Scrooge uit bij de Utrechtse Poort.

Art Weekend

Art Weekend op de Vliegdenweg 11-1 in Bussum in de ateliers van 15 diverse kunstenaars. Op 12 en 13 december van 14.00-18.00 uur.

Kerstlunch

Kerstlunch in WOC de Schakel, Kol. Verveerstraat 74 in Naarden. Van 11.30 - 15.00 uur. Zaal open 11.00 uur. Kosten zijn € 7,50 per persoon.

Creatief met krijtverf

Creatief met Krijtverf bij De Gooische Loods, Laarderweg 118, Bussum. Van 11.00 - 13.00 uur. Gratis toegang.

zondag 13 december

Lezing Henk Griffioen

Lezing door Henk Griffioen over zijn natuurreizen in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,-.

Meespeel Concert

Een meespeel - en meezingconcert met kerstmuziek in de Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 14 in Bussum. Bedoeld voor iedereen die een instrument bespeelt en noten kan lezen, of gewoon lekker kerstliederen wil meezingen. Informatie via claudiaderaadt@gmail.com en 035-691 0006. Aanvang concert 17.00 uur, kerk open vanaf 16.30 uur, start repetitie vanaf 14.30 uur. Met o.a. Drum- en Showband Vijos uit Bussum, Vocaal Ensemble Voices en Gospelkoor Inspiration.

Kerstconcert

Kerstconcert in de Sint Jozefkerk, Ceintuurbaan 43 in Bussum door Het Lysenko Koor en het Oekraïens ensemble Contrast. Aanvang 15.00 uur. Kaarten kosten € 12,50, te bestellen via info@lysenko.nl.

vrijdag 4 december

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a in Bussum, naast de Maria(koepel)kerk, een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.15 uur. Informatie: 035-6946971.

zondag 6 december

Sinterklaasbingo

Sinterklaasbingo De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Gratis deelname, maar met medeneming van presentje t.w.v. +/- € 5,-. Aanvang 14.30 uur. Aanmelden bij de gastvrouwen of tel. 035-6938786.

maandag 7 december

Yoga

Yoga in WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a. Van 10.15 - 11.30 uur. Info 0249-880155

Open eettafel

Open eettafel bij De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 een versbereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86, twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

dinsdag 8 december

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 - 22.00 uur.

donderdag 10 december

Concert

Concert van Gemengd Zangkoor en Combo DÉJÀ VU in het kader van afscheid van Het Andreashuis als repetitieruimte. Toegang gratis, deur open 20.00 uur, aanvang 20.30 uur.

vrijdag 11 december

Nimis centre of light

Nimis centre of light houdt een oefenavond mediumschap. Locatie: T.B. Huurmanlaan 15, Bussum. Aanvang 19.30 uur.

Midwinterkerst

Midwinterkerst met Klaas Bakker op piano in Vivium De Gooise Warande, Mezenlaan 19 Bussum. Aanvang 14.30 uur.

BFC kan nog net punt redden

Voetballers rechten na rust de rug en komen knap terug

BFC speelde vooral na rust erg sterk. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Vooral door een veel betere tweede helft hebben de voetballers van BFC ternauwernood een punt kunnen redden tegen Waterwijk. De Bussumers stapten tegen de Almeerse concurrent met 2-2 van het veld af.

Dat BFC het moest doen met 'slechts' een punt, kwam vooral door een slechte eerste helft van de ploeg. De Bussumers kregen wel de eerste grote kans van het duel, maar moesten daarna erkennen dat de Almeerse tegenstander een stapje sterker was. Dat kwam vooral doordat BFC zelf een hoop fouten maakte. Halverwege de eerste helft werd dat afgestraft: BFC stond tot twee keer toe te slapen toen de tegenstander een corner mocht nemen. Het leverde de Bussumers twee tegentreffers op. Na de twee treffers leek BFC weerloos.

Pas na rust speelde BFC een stuk sterker. Met meer vechtlust werd de tegenstander nu wel bestreden. Het leverde een paar goede kansen op. BFC leek al snel wat terug te doen, maar Tjerk Posthuma kwam echter net wat tekort om een goede trap van aanvoerder Dico Knevel tegen de touwen te werken. Het goede spel en de kans gaven BFC steeds meer kracht, de tegenstander kon daar maar mondjesmaat wat tegenover zetten.

BFC staat na afgelopen weekend zesde. Foto: Bob Awick

Het spel van BFC werd halverwege de tweede helft beloond: Olivier Blaauw zette goed door en kon de bal achter de Almeerse doelman werken. Na de goal volgden meer kansen, maar de tegenstander kon met kunst- en vliegwerk lang standhouden. BFC bleef echter tot de laatste seconde knokken voor een punt. Dat werd wederom beloond: op het allerlaatste moment kon Davey du Maine de 2-2 maken. BFC kreeg daarna zelfs nog een goede kans op meer, maar wist die niet te benutten.

BFC bleef tot de laatste seconde knokken voor een punt

BFC staat na afgelopen weekend op de zesde plaats. De achterstand op de koploper bedraagt 5 punten. BFC heeft nog een duel tegoed in vergelijking met het gros van de andere ploegen van het klassement.

Komend weekend staat BFC de derby tegen Nederhorst te wachten. Nederhorst staat laatste en moet normaal gesproken geen probleem vormen voor de Bussumers.

Benutte strafschoppen doen voetballers SDO de das om

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Weer een nederlaag en weer waren er kansen op een beter resultaat. SDO heeft afgelopen weekend verloren van het hogergeklasseerde Quick: 2-1.

SDO startte sterk en speelde met veel druk naar voren, maar zag dat de eerste goede kans van de tegenstander was. Toch kreeg SDO eveneens kansen: voor rust belandde een bal van Jasper Spanjerberg net naast.

SDO speelde na rust met een man meer na een rode kaart voor de tegenstander. Na een uur voetballen en na een paar goede kansen voor de tegenstander kon SDO op voorsprong komen. Na een goede voorzet van Elroy Pappot kon Gerrit Snijders knap afronden. De voorsprong bleef echter maar even staan: de tegenstander van SDO kon met een benutte strafschop terugkomen. Nog een benutte penalty zorgde ervoor dat SDO alsnog verloor.

Zevenklapper voor Bussumse hockeysters

BUSSUM - Een afgetekende zege afgelopen weekend voor de hockeysters van Gooische. De goed presterende Bussumse ploeg won het laatste duel van het kalenderjaar met 0-7 van HCM.

Voor rust was het hockey van de Bussumse ploeg geen moment echt hoogstaand te noemen. De ploeg pakte echter wel een voorsprong. Na rust was het spel stukken beter en golfde de ene na de andere aanval naar de goal van de tegenstander. Zonder dat de tegenstander ook maar wat terug kon doen, bouwde de Bussumse ploeg aan de afgetekende zege.

Nederlaag hockeyers
De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend een geflatteerde 0-4 nederlaag geleden tegen Push. Voor rust was het spel van de Bussumers nog goed en was het team gewaagd aan de tegenstander. Na de rust kostten een paar rake strafcorners en een veldgoal de Bussumers alsnog de kop.

Korfballers DOC komen net tekort

BUSSUM - De korfballers van DOC hebben afgelopen weekend een krappe nederlaag geleden tegen Amsterdam: 15-16.

DOC startte nog sterk met fel korfbal en kwam al snel op een paar punten voorsprong. Amsterdam kwam echter voor de rust al terug.

Na rust waren de twee teams aan elkaar gewaagd. Amsterdam scoorde echter meer punten dan DOC. Toch leek het er even op dat de twee teams de punten zouden delen. Amsterdam scoorde echter op het allerlaatste moment een punt meer dan de Bussumers.

NVC komt toch terug

NAARDEN - De voetballers van NVC hebben een punt overgehouden aan het duel met het laaggeklasseerde Hoofddorp afgelopen weekend: 2-2.

De Naarders keken lang tegen een 0-2 achterstand aan. Toen de ploeg zelf een doelpunt kon maken, kwam het geloof in een goede afloop meteen terug. NVC redde vervolgens alsnog een punt, waardoor men met een tevreden gevoel het veld af kon stappen.

Weerzien met oud-klasgenoten Vituscollege

Foto: André Verheul

BUSSUM - Oude bekenden, vergeten verhalen, herinneringen aan de middelbareschooltijd: een paar honderd oud-leerlingen van het Sint-Vituscollege in Bussum kwamen zaterdag naar de reünie. De school bestaat zestig jaar en had alle oud-leerlingen en oud-leraren uitgenodigd voor dit weerzien. Ze kwamen lang niet allemaal, maar het werd toch gezellig. Zangeres Julia Zahra (Van der Toorn) van The Voice of Holland was een van de oud-Vitanen. Ze gaf een klein optreden. Ook het Vituskoor kwam zingen.

Vluchtelingen genieten bij Limes

NAARDEN - Restaurant Limes aan de Cattenhagestraat was maandag zomaar open, speciaal voor 42 vluchtelingen van AZC Crailo. De speciale gasten werden in de watten gelegd door eigenaar Paul Revier en de Lions Bussum-Godelinde.

De Lions doneerden een flink bedrag, regelden het vervoer en hielpen in de bediening. De gasten waren laaiendenthousiast, aten goed van het eten en waren dankbaar. Het betrof grotendeels Syriërs en een tiental Eritreeërs. Iedereen kan terugkijken op een geslaagde avond.

Bussumse steunt moestuinplan

BUSSUM - De Bussumse mevrouw De Berg heeft vorige week een bedrag van 50 euro geschonken aan het moestuininitiatief van Activiteitencentrum Jan Ligthart en Soupurbe. Het bedrag wordt gebruikt voor het kopen van zaden, groenten en bloemen.

De Berg (71) had dit bedrag gewonnen met een prijsvraag tijdens het in juni gehouden Low Budget Festival. Haar winnende idee: investeer in een groentetuin en ga groenten verkopen, kan ze vanwege haar leeftijd zelf niet meer uitvoeren. Ze geeft haar prijs daarom door. Sherpa en Soupurbe willen van de tuin achter het activiteitencentrum een moestuin maken en kunnen het geld goed gebruiken.

Voetbalclubs samen aan de slag voor meer respect

Streekclubs ondertekenen convenant

De clubs gaan meer samenwerken en overleggen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De voetbalclubs van Bussum, Naarden en omgeving gaan samen werken aan meer sportiviteit en respect op en rond het voetbalveld.

Het gaat om een project van voetbalbond KNVB. De clubs tekenden woensdagavond een convenant op het sportcomplex van het Bussumse Allen Weerbaar. Naast SDO, BFC, Allen Weerbaar en NVC doen BVV'31, AH'78, Wasmeer, Laren '99, 's-Graveland, Victoria, SC 't Gooi, OSO, Altius, Eemnes, Zuidvogels, SV Huizen, ASV en BZC'13 mee aan het project.

De voetbalclubs gaan aan de slag om een 'veiliger sportomgeving' te maken. Er wordt onder meer met regelmaat overleg met elkaar gevoerd over te nemen maatregelen. Daarnaast zullen er door de KNVB thema-avonden worden gehouden voor doelgroepen als scheidsrechters, coaches of ouders.
Clubontwikkeling
Naast het onderdeel sportiviteit en respect gaan de clubs ook samen aan de slag op het gebied van clubontwikkeling.

OM: 4,5 jaar cel voor Bussumer

BUSSUM - Bussumer Andrew van V. (36) hangt een celstraf van 4,5 jaar boven het hoofd voor het bestelen van meerdere homodates.

De Bussumer was de handlanger van een Bloemendaalse man van 43 jaar, die zestien jaar cel boven het hoofd hangt. Het tweetal legde samen contact met eenzame homomannen. De Bloemendaler wordt ervan verdacht de mannen te hebben gedrogeerd om seks met ze te hebben en ze vervolgens te kunnen bestelen. Een van de slachtoffers overleed zelfs. Daarnaast werden nog meer mannen door het tweetal bestolen. Voor zover bekend bleef de rol van Van V. beperkt. Eerder verklaarde de Bussumer er geen flauw benul van te hebben gehad dat de slachtoffers gedrogeerd werden. De Bussumer nam wel met zes gestolen bankpassen van slachtoffers geld op. De code werd afgekeken met door hem geplaatste camera's.

'Franse Kamp uit 1809'

BUSSUM - Jos Bazelmans van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed heeft ontdekt dat op de Franse Kamp-heide in 1809 een groot legerkamp gelegerd is geweest. Dat blijkt uit een publicatie in het NRC.

Bazelmans heeft dit bewijs geleverd na het bestuderen van documenten en het vinden van bewijzen in de bodem. Zijn conclusies zijn opvallend, want ze komen niet overeen met eerdere bevindingen.
Het 'kamp bij Naarden' stamde uit de tijd van Lodewijk Napoleon. Er zouden één zomer lang zo'n vierduizend soldaten gelegerd zijn.
Tot voor kort werd er altijd van uitgegaan dat de naam Franse Kamp terugleidde naar een Franse troepeneenheid die in 1672, onder het bewind van Lodewijk XIV, een legerplaats opsloeg voor het beleg van de Vesting Naarden. Dat blijkt dus volgens de bevindingen van Bazelmans niet te kloppen. Bazelmans vond aanwijzingen in de bodem zoals kookkuilen en tentplatforms, behorende tot een kamp uit 1809. Ook is er een kaart in het Nationaal Archief gevonden die de vermoedens hebben bevestigd.


Veteranen krijgen draaginsigne

De Nobelprijs VN militairen voor 6 personen uit Naarden en Bussum. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Naardense en Bussumse veteranen hebben donderdag het draaginsigne 'Nobelprijs VN militairen' ontvangen.

In totaal maakten 25 veteranen uit Gooise Meren aanspraak op het ereteken. Hiervan kozen zes ervoor om het draaginsigne te ontvangen in het Vestingmuseum. Uit Naarden gaat het om de heren Hölscher, Van Ravensaaij, Barends en Eijpe. Uit Bussum om de heren Janssen en de Jong.
In 1988 is de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan dertien VN-vredesmissies.

Kerstbomen- verkoop

NAARDEN - Scouting Erica verkoopt ook dit jaar weer kerstbomen bij het clubhuis aan het einde van de Verlengde Fortlaan in Naarden. De opbrengst gaat naar het jeugdwerk.

Er is een ruime collectie bomen ingeslagen. De verkoop is op vrijdag, zaterdag en zondag. De verkoop start zondag 6 december (11.00 tot 18.00 uur). Ook vrijdag 11 december (11.00 tot 21.00 uur), zaterdag 12 december (9.00 tot 18.00 uur) en zondag 13 december (11.00 tot 18.00 uur) zijn de scouts aanwezig.

Een kerststallenroute langs huizen en winkels in Bussum en Naarden

Bussumse hoopt met initiatief ook verbinding tot stand te brengen

Door de kerststallen tentoonstelling in de Koepelkerk kwam Josefien Janssen op dit idee. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Dit jaar komt er waarschijnlijk een grote kerststallenroute door Bussum en Naarden. Denk aan een openatelierroute, maar dan met allemaal verschillende kerststallen bij mensen thuis.

Van hout of steen, klein en intiem, heel traditioneel of deel uitmakend van een heel tafereel. Het maakt eigenlijk niet uit, het leuke is juist die variatie, volgens Josefien Janssen, bedenker van deze eerste kerststallenroute in Naarden en Bussum. Ze was jarenlang als vrijwilligster betrokken bij de kerststallententoonstelling in de Koepelkerk en zo kwam ze ook op dit idee.

"Ik hoorde van zo veel mensen die kwamen kijken dat ze zelf ook een bijzondere kerststal hadden, maar bang zijn voor bijvoorbeeld schade bij vervoer. En natuurlijk wil iedereen zijn stal op tijd terughebben." Op deze manier kan iedereen die wil meedoen en zijn of haar kerststal laten zien en het staat los van de kerk. En hoe je je kerststal tentoonstelt bepaalt iedereen zelf, vindt Janssen.

In de tuin
"Je kunt het op allerlei manieren doen: in de vensterbank, in je tuin, in een etalage." Ze is benieuwd naar alle creatieve ideeën die mensen zelf hebben. "Dus als je mee wilt doen, maar niet zit te wachten op mensen die je huis binnenkomen dan kan dat dus ook." In Baarn, vertelt ze, wordt al jarenlang een kerststallententoonstelling in tuinen gehouden en die trekt veel bezoekers. En natuurlijk is het leuk om te zien hoe mensen invulling geven aan hun kerststal, maar vaak zijn de verhalen achter een kerststal al bijzonder genoeg. "Een kerststal is vaak al generaties lang in het bezit van mensen en die verhalen rondom een kerststal gaan dan echt leven." Zelf heeft ze een kerststal zonder al te veel 'tamtam', met niet eens allerlei figuren, bekent ze. Hij staat op de vleugel met wat stenen en zaagsel. Met uiteraard wel Maria, Jozef, het kind, een paar herders en schapen. Maar de koningen ontbreken. "De koningen zijn nog onderweg", grapt Janssen. Vorig jaar kwam ze bijna in de verleiding om wat figuren aan haar kerststal toe te voegen, maar ze besloot toch nog even te wachten.

Traditie
"Vaak wordt een stal de week voor kerst neergezet. Mensen die heel traditioneel zijn houden zelfs de dag voor kerst aan. Maar tegenwoordig zie je ook al mensen die na Sinterklaas, hupsakee, de kerststal neerzetten." Wanneer ze zelf haar stal neerzet weet ze nog niet, ook omdat de vleugel dan tijdelijk 'buiten gebruik' is. Al pratende wordt ze steeds enthousiaster. Over tradities en over hoe mensen tegenwoordig zelf invulling geven aan een kerststal. Over haar zus die dit jaar een kerststal quilt en de foto's van een kerststal van vilt die ze jaren geleden kreeg, gemaakt door kinderen van de Vrije School. Ze kan er enorm van genieten en verheugt zich op de komende periode, hoewel ze nu nog even druk is met sinterklaasgedichten.

'Hoe je je kerststal tentoonstelt, dat bepaalt iedereen zelf'

Route
De kerststallenroute vindt plaats op 20 december tussen 13.00 en 17.00 uur. Wie in de kerststallenroute opgenomen wil worden kan zich tot 6 december opgeven via mariacornelia56@hotmail.com. Wat Janssen betreft krijgt de route ook een feestelijk tintje met bijvoorbeeld muziek of een (kerst)verhaal. Dat wordt in de route opgenomen. "Het is leuk om zo de verbinding tussen Naarden en Bussum te maken, Muiden is helaas te ver weg", besluit ze.

Vijftig jaar geleden. December 1965

Het kan niet anders of een aantal lezers moet zich deze Bussumse gebeurtenis van een halve eeuw geleden herinneren. De jongens en meisjes in de leeftijd van zeven tot tien jaar van toen lopen
nu tegen de zestig en hebben vast nog weet van deze benauwde zaterdagmiddag.

Wat was het geval? Bussum haalde weer eens de landelijke pers. Zoals het Limburgs Dagblad van 14 december 1965. Het is een tijd waarin het aardgas in grote hoeveelheden ging stromen en ook nog eens goedkoop was. Er werd meer gekookt op gas, de kolenkachel maakte plaats voor een gashaard. En de gevelkachel kwam! Eindelijk ook warmte buiten de huiskamer. Het vele herstelde metselwerk onder slaapkamer-ramen getuigt nog steeds van de populariteit van de gevelkachels in de jaren zestig. Daarna kwam de centrale verwarming binnen bereik van iedereen.
Het aardgas stond onder grotere druk dan het gemeentegas dat daarvoor geleverd werd. En de vlam was ook heter. Maar dat de verbranding van het aardgas veel zuurstof vergt was niet altijd bekend. Menig ongeluk gebeurde dan ook door ketels en geisers in afgesloten ruimten. In december 1965 ging het mis in de Jeugdkapel aan de Meentweg nummer 54. In de zestiger jaren werd het gebouw niet meer alleen voor de kerkdiensten ("kindernevendiensten") en catechisatie van de Hervormde Spieghelkerk-gemeente gebruikt. Er werd ook middelbaar onderwijs gegeven en vergaderd. En kennelijk vonden op zaterdag jongens en meisjes onder leiding van de dames Vos er het pad.
Gelukkig liep het allemaal goed af. En de Jeugdkapel? Deze creatie uit 1921 van architect Theo Rueter werd in 1973 verbouwd tot wijkcentrum. Nu is het een woning. Met centrale verwarming.

Hans Jonker

Bijbaan vanuit huis: elke werkdag tussen 07:00 en 09:00 (op termijn evt. uit te breiden). Je hebt een pc, internet en bent handig met Word en pdf. Affiniteit met actualiteit is een pré. Mail Fabian f.de.ronde@circanovum.nl of bel 06-53842814 (na 11:00 uur).

Nu in Naarden: foto afdrukservice uit een fotovaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultramoderne FUJI DL600 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, tot wel 100x150 cm groot. In hoogglans maar ook in prachtig zijdemat. Nieuwsgierig? Kijk maar eens op de homepage van: http://www.fotovakprintnaarden.nl ga naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d 1411 AW. Parkeren is gratis op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Alles voor uw heerlijke avondje.
Botermalse Hollandse biefstuk
100 gram € 2.25
Saucijzenstaaf
per stuk € 3.99
Indische balletjes
100 gram € 1.25
Gebraden kipborrelpootjes
100 gram € 0.75
Bourgondische, cranberry- of notenpaté
100 gram € 1.75
Kwaliteitsslagerij
Marc Broodbakker
Burg J. Visserlaan 10 /
035-6940045

bbb-bomen.nl Boom laten kappen? Professioneel,
betrouwbaar en goedkoop.

GARAGEBOX TE HUUR, Naarden, Pr. Beatrixhof. Huur
€ 130,- p.m. Tel.: 06-53504070

MEDITATIEWORKSHOP 'Gewoon Zijn' op 13 december. Iedere 2e zondag van maand in het OAZ-Gebouw aan de J.A. Fijnvandraatlaan 2 in Weesp van 13.30-15.30 uur. Meer info of aanmelden?
Bel 06-38104942.

Garages te huur in Naarden v.a. € 125,- p. mnd. Info
06-53504080

Woningontruiming na overlijden ? 035-6224216 / 06-50435378 www.zwartblok.nl

MAXI FASHION grote maten voor kleine prijzen. Nieuwe Brink 5 Bussum. do-vrij-za open.

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal. 035-6938689

Weer volop MOOIE KERSTBOMEN vanaf 11 euro. WWW.DEBOERDIERENRUITER.NL Muiderberg

Praktische hulp nodig bij de administratieve en financiële afhandeling van een overlijden? Doodgewoonregelen.nl helpt u bij zaken rondom leven & dood. Bel 06-55775257 voor een gratis gesprek. Ook voor advies over het Levenstestament.

Te huur in Bussum: WERKKAMER ong.14 m2, in souterrain, ruim lichtinval, verwarming, wastafel, gez. toilet. € 122,- p.m. Info 06-10397243

PUPPYcursus in NAARDEN, 1e les woensdag 2 of 9/12 om 9.15h. Meer weten? Bel Marianne 06-47940005 of fb 100%HOND

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

GARAGEBOX te BUSSUM Lijsterlaan huur: € 140,- per maand Eventueel te koop Tel.: 06-54250009

Goodkinds taxi services van/naar Schiphol € 50,- Naarden-Bussum-Hilversumse Meent 06-26984855

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Gratis feestzaal tot 180 pers incl onbeperkt drank va 10,-. info 06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Gevraagd: Bootje opknapper staal of polyester, gezonken geen bezwaar. Tel.: 06-23430419