BussumsNieuws

11 juni 2014

BussumsNieuws 11 juni 2014


Herstart voor dorpshart

Gewraakte eerdere plannen van tafel

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er start een herstart op stapel voor het op de schop nemen van het complex Scapino/Nieuwe Brink. Dat opteert het kersverse gemeentebestuur. Hoe dat exact gaat gebeuren, en vooral wanneer, wordt nog onderzocht.

Het stukje dorpshart van Bussum wordt hoe dan ook onder handen genomen, daar bestaat volgens het gemeentebestuur veel draagvlak voor. Dat laatste komt vooral omdat veel mensen dit deel van Bussum verafschuwen. Het gemeentebestuur noemt het complex zelfs 'een dissonant van het centrum van Bussum'.

Wonen en groen
Het gemeentebestuur heeft het plan om het complex onder handen te nemen aan de hand van het eerder vastgestelde centrumplan. Dat plan stelt dat het centrum van Bussum vooral een plek moet worden met wonen en groen.
Gewraakt plan
De eerste plannen om het complex onder handen te nemen waren de afgelopen maanden zo goed als vastgelopen. Des te meer nadat afgelopen week eveneens bekend werd dat de gewraakte eerdere plannen van tafel waren, mede na een door de gemeente verloren rechtszaak over het proces rond het plan. Er was al langer veel protest tegen de plannen. Veel mensen vonden de plannen te massaal en waren tegen de komst van een grote supermarkt op het stuk grond.
Rol bewoners
Als de plannen straks wederom vorm gegeven gaan worden, moeten daar de bewoners bij worden betrokken. Dat gebeurde eerder ook al, maar een groot deel van de Bussumers gaf aan dat de aangedragen wensen nauwelijks over werden genomen door de planmakers.

Het meedenken en meepraten van burgers is nu een van de grootste speerpunten van het nieuwe gemeentebestuur.

Kapelstraat vol terrassen

BUSSUM - De Kapelstraat wordt komende zomer omgetoverd tot terrasstraat. Vanaf deze maand wordt de straat in het weekend afgesloten zodat de horeca de straat kan vullen met tafeltjes en stoeltjes.

Het plan met de Kapelstraat is een proef. "Met de Kapelstraat hebben we een leuk horeca-straatje, maar de ondernemers hebben amper plek om een terras neer te zetten. We gaan nu een paar maanden proberen of het werkt", zegt dorpsmanager Ellen van Vossen.

Voordat over twee weken de straat voor het eerst afgesloten wordt voor het verkeer, moet er nog wel wat gebeuren. Momenteel worden de laatste zaken geregeld. De ondernemers zijn van plan om de straat op vrijdag tussen 16.00 en 22.30 uur en op zaterdag tussen 12.00 en 22.30 uur te vullen met terrassen.

Kersvers gemeentebestuur gepresenteerd

Het kersverse gemeentebestuur van Bussum. Foto: Gemeente Bussum

BUSSUM - Bussum heeft het kersverse gemeentebestuur gepresenteerd. Vlak voor het weekend werden de wethouders en het collegeprogramma voorgesteld.

Het wethouderskwartet wordt gevormd door Adriana van den Berg (VVD), Lia de Ridder (D66), Gerard Boekhoff (PvdA) en Nen van Ramshorst (GL). Ze geven aan veel vertrouwen te hebben voor de komende anderhalf jaar. De voordracht van de wethouders moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Lees meer op pagina 3.

4,20

meter hoog moeten oranje vlaggetjes hangen zodat de vuilniswagen er goed door kan

De Plankeniers: 50 jaar open doek

Nico Burgdorffer en Dick Woudenberg in 1995.

Dit knalrode jubileumboek gaat over de jaren 1946 – 1996. Een redactiecommissie gaf er vorm aan. Het theater De Plankeniers ligt in het grensgebied van Bussum, Naarden en Huizen. Het was ooit een schuur bij de toenmalige modelboerderij Oud-Bussem.

Het voormalige VVV-kantoortje bij de spoorwegovergang aan de Vlietlaan is lang de 'ambassade' van de organisatie geweest. Het boek bevat een beknopte kroniek van de 50 jaar met korte impressies en beschouwingen en… heel veel zwart/wit foto's. Chronologisch komen de gespeelde stukken voorbij. Twee honderd producties zijn er in die jaren op de planken gebracht in 3400 voorstellingen. Voor een amateurgezelschap een aanzienlijk aantal. Vooral vóór het tv-tijdperk werden veel voorstellingen gegeven. En ín dat tijdperk is twee keer een eigen productie op tv te zien geweest. In 1953 Mercadet van Honoré de Balzac en in 1954 Verdwijningen en verschijningen van Herman Planten. Planten was ook de man die de Plankeniers organisatorisch en artistiek op de kaart heeft gezet. Behalve binnen zijn er ook openluchtvoorstellingen gegeven. Het gebonden boek, 208 pagina's, bevat een alfabetische lijst van de gespeelde stukken, een namenregister en een lijst van intekenaars. ISBN 90-72790-07-3.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 20 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; 12.00 u. Eucharistievering voor gezinnen; 19.30 u. Geloofsverdieping; za. 14/06 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor A. Koot; za. 14/06 17.00 u. Vesperviering
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen L. Westgeest
*PGB Wilhelminakerk geen dienst; gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. C.J.J. van der Dussen; 17.00 u. ds. B.J. van der Graaf
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. P.L. van Asselt
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. E.J. Tillema
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. vrij in te vullen
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. D.Th. Strasser
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. W. Verdonk
*Het Apostolisch Genootschap 9.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do.19/06 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Vanaf het weekeinde koel en wisselvalliger
Pinksteren verliep zomers warm, maar onbestendig. In onze regio is het nog meegevallen met onweer. Komende dagen profiteren we van een uitloper van het Azorenhoog over de Noordzee. Vanaf zaterdag trekt het hogedrukgebied zich in westelijke richting terug. Er komt dan een noordwestelijke luchtstroming op gang met aanvoer van aanmerkelijk koelere lucht.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag worden zonnige perioden verwacht en mogelijk enkele wolkenvelden. Het blijft droog. Er waait een matige noordenwind. Het wordt 21 à 22 graden. Vrijdag schijnt de zon geregeld maar er komen geleidelijk meer wolken. Het blijft nog droog. De wind krimpt naar noordwest. De minima schommelen rond 10 graden. In de middag wordt het 21 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde schuiven er geregeld wolkenvelden over en de kans op een bui neemt toe. Lokaal kunnen gaten in de bewolking vallen en schijnt de zon nu en dan. Met een maximum van 19 graden op zaterdag en 17 à 18 graden op zondag is het vrij koel voor de tijd van het jaar. Er waait een matige noordwestenwind. Na het weekeinde houdt het koele juniweer aan.

Weetje
Zomerweer houdt in juni zelden de gehele maand stand. Vaak volgt na een aantal dagen met zomers warm weer een draaiing van de wind naar het noordwesten. Er volgt dan een periode met koel weer met soms geregeld buien. Dit kan voorkomen tussen circa 5 en 21 juni. Het staat bekend als 'schaapscheerderskou'. Vroeger werden de schapen in die periode geschoren.

Unieke ralreiger in Bovenmeent

Het was weer raak op de Bovenmeent! Opnieuw bevestiging van het bijzondere karakter van dit nieuwe natuurgebiedje. De verschijning van een kleine reigersoort zorgde voor Breaking News.

Eigenlijk had hier een stukje moeten staan over de gevaren van de teek, maar een bijzondere waarneming op de Bovenmeent drong het nare diertje naar de achtergrond om plaats te maken voor een kleine reigersoort, de ralreiger (Ardeola ralloides), die voor de nodige deining zorgde onder de vogelaars. Een totaal onbekende spotter meldde quasi achteloos dat er een ralreiger zat in het poeltje aan het einde van de Bovenmeent, onder de hoogspanningsdraden. En daar kwamen ze aan, de heren en dames vogelkijkers: in de loop van de dag vele tientallen die honderden foto's maakten. Het is de tweede keer ooit dat zich in Het Gooi een ralreiger vertoonde en voor Nederland misschien een keer of 60. Harry de Klein maakte weer eens een geweldig plaatje. Hierop zien we (goed kijken) hoe de ralreiger bezig is met het verorberen van een veenmol. Over dit ondergronds levende en voor de tuinbouw zeer schadelijke lid van de krekelfamilie heb ik ooit al eens een stukje geschreven. De ralreiger leeft nogal teruggetrokken en verborgen en is, ondanks zijn witte verenkleed, moeilijk waar te nemen. Zijn prachtige lange kopveren maakten hem rond 1900 een gewilde prooi voor de mode-industrie voor de in die dagen gezochte aigrette veren. Het dier heeft zich alleen maar op zaterdag 7 juni laten zien. Dit tot grote teleurstelling van de vele spotters die te laat kwamen.

Laatste kans inschrijven WK-pool Bussum

Hup Holland Hup! Foto: Bob Awick

BUSSUM - Kan Nederland weer meedoen met de besten van de wereld? Of wordt het WK voetbal deze keer een groot debacle? Hoe dan ook: het WK voetbal staat voor de deur en ook deze keer is er weer de bekende BussumsNieuws WK-pool.

Om te winnen moeten deelnemers zoveel mogelijk rangen en standen van de duels goed voorspellen. De beste voetbalkenner van Bussum en omstreken staat een leuke prijs te wachten. De beste voorspeller wordt beloond met een cheque ter waarde van 750 euro te besteden bij loungeset.nl.

Het WK voorspellen kan nog tot de start van het WK zelf via de website wkpool.bussumsnieuws.nl.

Gemeentebestuur Bussum moet snel veel doen

Wethouders voor anderhalf jaar aan de slag, maar met rugzak vol taken

Op het gemeentehuis moet het komende anderhalf jaar hard gewerkt worden. Foto: André Verheul

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het wordt anderhalf jaar lang aanpoten voor de burgemeester en wethouders van Bussum. Met het bestuursakkoord op tafel weet Bussum wat het te wachten staat: van fuseren tot verkeer en vervoer en scholen.

Het bestuursakkoord van VVD, D66, PvdA en GL kent slechts enkele A4'tjes aan tekst, maar rept wel over enkele forse opdrachten voor de komende anderhalf jaar. Het akkoord heeft daarom de veelzeggende naam 'Kort en krachtig' meegekregen. "Dat zegt genoeg", zegt formateur Paul Barneveld. "We gaan straks fuseren, moeten alle zorgtaken zelf regelen en er staat nog veel meer op stapel. Het wordt hard werken, maar we hebben veel vertrouwen." De wethouders staan te popelen om aan de slag te gaan.

'Bewoners moeten amper wat merken van het fuseren'

Fuseren
Het fuseren van de gemeente vormt de komende maanden een van de grootste taken. Dat Bussum gaat fuseren staat ondertussen wel vast. Het gemeentebestuur benadrukt nogmaals dat Bussum ook het komende anderhalf jaar een voortrekkersrol zal vervullen. Het proces komt op het bordje van wethouder Van den Berg (VVD). "Dat wordt een forse klus. We hopen er vooral voor te zorgen dat bewoners amper wat merken van het fuseren. Dan hebben we het goed gedaan", vertelt ze.

Bewoners
Het gemeentebestuur gaat straks eveneens veel belang hechten aan de rol van de Bussumers zelf: het praten met en het laten meedenken van bewoners is ook een van de voornaamste speerpunten. Bussum heeft er straks zelfs een wethouder voor: Lia de Ridder (D66). Hoe de rol van burgers exact vormgegeven wordt, wordt nog onderzocht. Er wordt onder andere nagedacht over het ophangen van een webcam als de gemeenteraad vergadert.
Bouwprojecten
Bussum heeft ook een aantal grote bouwprojecten waar het mee verder moet. De plannen voor het dorpshart om maar wat te noemen, maar ook de toekomstplannen voor Bensdorp, het klooster en het postkantoor. Ook daar hoopt Bussum stappen mee te zetten. Groen moet een hoofdrol vervullen.
Andere plannen
Naast de voornaamste plannen heeft het gemeentebestuur nog enkele andere voornemens. Zo staat men er voor open om supermarkten op zondag te openen, komt er extra geld voor natuurbeheer en wordt Pro Bussum meer gesteund. Het bestuursakkoord staat vandaag op www.bussumsnieuws.nl.

Kas gemeenten voldoende levensvatbaar

BUSSUM - De geldzaken van de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden staan er goed genoeg voor om straks met vertrouwen samen verder te gaan. Dat stellen de gemeenten na een analyse. Naarden en Bussum doen het dan wel wat beter dan hun partner, maar al met al staat alles voor de te vormen gemeente er goed voor.

De gemeenten baseren dat vertrouwen op de laatste gemeentebalans, maar ook op het zogenaamde 'weerstandsvermogen' van de gemeenten. Toch hebben de gemeenten wel een aantal aandachtspunten om het vertrouwen te kunnen behouden: er moet onder andere nog geld bespaard worden op bepaalde punten.

Voorwaarden
Ook hebben de gemeenten nog voorwaarden waaraan voldaan moet worden om alles goed aan te kunnen. De voornaamste: de gemeente Muiden moet 'schoon' opgeleverd worden. Daar moet nog hard aan gewerkt worden.

Parkeerchaos achter de rug

BUSSUM - De parkeerproblemen rond de Action aan de Slochterenlaan behoren snel tot het verleden. De gemeente heeft een akkoord met spoorbeheerder ProRail en Q-park over het openstellen van de naastgelegen parkeerplaatsen.

Bezoekers van de zaak mogen nu parkeren op de voorheen afgesloten parkeerplaatsen. De parkeerplekken worden nog wat aangepast en na de zomer geopend door de gemeente, maar er parkeren mag nu al.

Bewoners klagen al lang steen en been over de parkeerproblemen rondom de zaak aan de Slochterenlaan.

Andere agent voor 't Spiegel

BUSSUM - Er loopt vanaf deze maand een andere agent door 't Spiegel: Ingrid Arnst gaat als wijkagent aan de slag. Dat maakt de politie bekend. Arnst neemt de taken over van Fred Lokhorst.

Arnst komt over van het agententeam van Muiden en Muiderberg, waar ze de afgelopen twee jaar wijkagent was. Daarvoor werkte ze ook al even voor het team van Naarden en Bussum.

De buurt heeft de agent al een beetje leren kennen. Onlangs maakte ze samen met de bpv en de burgemeester al een rondje door de buurt.

15-jarige Carmen wint talentenjacht NBM On Stage

Er werd hard gestreden in de finale. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Zangeres Carmen Mercedes mag zich de winnaar noemen van de talentenshow Naarden-Muiden-Bussum On Stage.

Op het podium van Spant! streden afgelopen zaterdag 9 finalisten om de hoofdprijs ter waarde van 250 euro, te besteden aan coaching en een optreden tijdens Bussum Cultureel in september. Ook Menno Jerry mag zich tot de winnaars rekenen, hij kreeg namenlijk de meeste stemmen uit het publiek. Zanger Menno kreeg ook een cheque van 100 euro, te besteden aan talentontwikkeling. Organisatoren Kevin van den Berg en Rosanne Bisschop kijken trots terug op een onvergetelijke avond.

Wandelaars met feestje onthaald

Foto: Bob Awick

Bloemen, snoep en applaus donderdagavond voor de lopers van de Avondvierdaagse. Na vier avonden zwoegen was het de laatste loopavond en werden ze feestelijk onthaald door hun ouders en andere belangstellenden. De deelnemers kwamen 's avonds, na een extra leuk rondje met de fanfare, aan op het complex van voetbalclub Allen Weerbaar. Daar stonden de ouders en andere bekenden de lopers op te wachten. Na de vele gelukwensen en de laatste controle van de stempelkaart kregen ze de felbegeerde Avondvierdaagsemedaille.

Ophef om voordracht Hendriks als hoofd raadscommissie

Burgemeester spreekt raadsleden na vete streng toe

BUSSUM - De voordracht van Thijs Hendriks (HvB) als hoofd van de commissie Bestuur van de gemeente heeft donderdagavond voor veel ophef gezorgd. De Bussumer werd door Hart voor Bussum naar voren geschoven om de vergaderingen het komende half jaar voor te zitten, maar dat zorgde voor protest.

VVD, D66, PvdA en GL waren tegen de voordracht van de Bussumer. Als voornaamste probleem werd genoemd dat de Bussumer onlangs nog een rechtszaak aanspande tegen de gemeente. Er werd hardop afgevraagd of de Bussumer wel een rol als onafhankelijk voorzitter kan vervullen voor de commissie. Zelfs het woord belangenverstrengeling werd genoemd. Volgens Hart voor Bussum had Hendriks het volste recht om een rechtszaak tegen de gemeente aan te spannen en staat dat los van het voorzitterschap van een commissie. Anderen bestreden dat. Nog voor de geschiktheid van Hendriks aan bod kwam, gaf de Bussumer aan een stapje terug te doen. Het hele voorval leverde een fors debat op.

Na het debat sprak de burgemeester de raadsleden streng toe: hij meende dat de raadsleden beter met elkaar om moeten gaan.

Robert Brugman

28 jaar oud
Werkvoorbereider bij een aannemer

Waar in Bussum ben je vaak te vinden?
"Bij vrienden en bij Murphy's Adventure Pub."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Ik hou van roeien, dat doe ik bij Tromp in Hilversum. Verder ga ik graag mountainbiken. Dan fiets ik bijvoorbeeld langs de Vecht of de andere kant op richting Baarn en Amersfoort. Meestal zijn het ritjes van 50/60 kilometer.

Ga je het WK kijken?
"Jazeker. Dit jaar ga ik dat doen op een boot, want ik ben op vakantie. Ik denk dat Nederland het tot de halve finale schopt."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik zou een wereldreis maken. In mijn koffer stop ik in ieder geval een zwembroek. En ik wil in ieder geval terug naar Australië, daar ben ik al eens eerder geweest."

Wat voor muziek luister je het liefst?
"Verschillende muziekstijlen. Ik luister bijvoorbeeld muziek uit de top 40 en Indy Rock."

Hutspot of sushi?
"Sushi."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek?
"Met premier Mark Rutte. Ik heb niks speciaals wat ik wil vragen, gewoon een beetje kletsen over koetjes en kalfjes."

Als een dag de burgemeester van Bussum was?
"Dan zou ik zorgen dat er vaker een muziekfestival in het centrum van Bussum wordt gehouden. Zoiets als Spoorpop, maar dan met een betere band."

Wat ga je deze zomer doen?
"Ik ga 10 dagen zeilen op de Waddenzee en later deze zomer ga ik ook nog fietsen in Frankrijk."

Wie verdient het om in het zonnetje te worden gezet?
"Mjin ouders, Petra en Edwin Brugman. Gewoon omdat ze er altijd voor iedereen zijn."

Bloembakken fleuren Bussumse straten op

De bloembakken hangen door het hele centrum. Foto: Pro Bussum

BUSSUM - Het centrum van Bussum wordt opgefleurd door meerdere bloembakken. De bakken werden afgelopen week opgehangen.

Er hangen zo'n tweehonderd bloembakken langs de straten van Bussumse centrum. De bloembakken komen van Pro Bussum, dat hard haar best doet om Bussum op de kaart te zetten. Op de bakken staat ook de slogan 'Hart van 't Gooi'.

De bloembakken hangen er tot komend najaar en worden met regelmaat verzorgd door een kweker.

Plan Patria terug naar raad

BUSSUM - Het plan om van het oude woonzorgcentrum Patria straks jongerenappartementen te maken wordt nog een keer behandeld door de gemeenteraad. Dat bleek deze week toen er over het plan vergaderd werd.

Buurtbewoners bleken nog bezwaren te hebben tegen het plan. Er werd onder andere nog geklaagd over eventuele parkeerdruk. Daarnaast hadden enkelen bezwaren tegen de komst van de jongeren. Volgens de bewoners had de gemeente ook beter moeten communiceren over het plan. Wat er nu met het plan gaat gebeuren, moet de gemeenteraad bepalen.

Aanleg zonnepanelen kan starten

BUSSUM - De aanleg van de zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis kan van start gaan.

Voor het plaatsen van de 50 zonnepanelen op het dak moest er voor 20.000 euro aan panelen worden verkocht aan inwoners van Bussum. Afgelopen week werd het laatste zonnepaneel verkocht. De panelen worden, als alles volgens plan verloopt, nog deze maand geplaatst.

Bussumer feest met Spakenburg

BUSSUM - De Bussumse voetbalcoach Jochem Twisker heeft zaterdag het algeheel amateurkampioenschap gepakt met voetbalclub Spakenburg.

De Bussumse coach versloeg met de Spakenburgers het Amsterdamse AFC over twee duels. Spakenburg verloor dan wel van AFC (3-2), maar de nederlaag was door een eerdere zege toch voldoende om de champagne te kunnen ontkurken.

Web topvijf

1. Kapelstraat komende zomer terrasstraat
2. Auto staat stil op de weg; kleine verkeersopstopping
3. Bestemmingsplan Scapino/Nieuwe Brink van tafel
4. Gemeentebestuur gepresenteerd
5. Bussumer helpt Spakenburg aan amateurkampioenschap

Groente van boeren uit de Noordoostpolder direct op je bord

Zaterdag eerste markt tussen 10.00 en 15.00 uur

De vrijwilligers verdelen de verse groenten in porties. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Of het nu idealisten zijn of koopjesjagers: de animo van mensen om zich aan te sluiten bij de Bussumse Groenteclub is groot. Zo groot dat er al een wachtlijst is. Biologisch voedsel bereikbaar maken voor mensen met een kleine portemonnee was de eerste aanleiding voor het opzetten van de Groenteclub. Dit collectief koop gezamenlijk groente en fruit in bij boeren uit de Noordoostpolder. Zaterdag houdt de Groenteclub voor het eerst een markt waarbij meer informatie gegeven wordt en waarop de leden hun eigen talenten presenteren.

Momenteel kent de Groenteclub Bussum 200 leden

Een van de organisatoren van de markt is Remy van Baal. Hij vertelt dat de Groenteclub is ontstaan toen een boer uit de Noordoostpolder zijn onvrede uitte over de afzetmarkt. "Krispijn van den Dries had goede biologische aardappelen, maar kon deze niet kwijt in de supermarkten omdat er net een enorme lading nieuwe aardappelen uit Egypte was geïmporteerd. De supermarkten wilden zijn aardappels uit de polder niet meer afnemen. Hij zat met kilo's en kilo's goede aardappelen. Uit onvrede heeft hij een berg van 6.000 kilo aardappelen gestort op de Dam in Amsterdam. Dit protest was in 2012 en dat betekende eigenlijk ook de start voor de Groenteclub Bussum."

Boer Krispijn
Remy van Baal vertelt dat het Barbara Bolt uit Bussum was die na het aardappelstortverhaal contact zocht met de boer. Zij wilde wel aardappelen kopen. "Barbara verdeelde de aardappelen onder haar vrienden en kennissen en dat liep heel goed. Krispijn had inmiddels een boerencollectief opgericht onder de naam BioRomeo. Op die manier konden zij een mooi aanbod aan groente en fruit leveren.
Dit collectief levert nu wekelijks op bestelling biologische, verse producten van het land. Niet alleen aardappels, maar ook eieren, fruit en natuurlijk groente. Momenteel kent de Groenteclub Bussum 200 leden."
De leden bestellen hun verse groente via de website en iedereen helpt mee met bijvoorbeeld het verpakken van de pakketten. Wat er wordt aangeboden is afhankelijk van het seizoen. Zonder tussenhandel en winstoogmerk voor de Groenteclub blijven de prijzen voor de boer goed en voor de consument heel redelijk.

Markt
De leden houden aanstaande zaterdag voor de eerste keer een markt waarop ze uiteraard uitleg geven over hoe het allemaal werkt. Daarnaast presenteren de leden hun eigen talenten zoals iemand die mooie recepten heeft of een workshop yog geeft. De markt is op zaterdag 14 juni van 10.00 tot 15.00 uur bij de Imkervereniging aan de Huizerweg 49 H in Bussum.

Uit de Bussumse Historie
Spanderswoud en omgeving

Spanderswoud en omgeving. De beukenlanen en het water zijn ingekleurd.

Het bosgebied tussen Bussum en Hilversum is een prachtig wandel- en fietsgebied. Wat weten we van dat bos van 2 bij 1½ kilometer?

Het grootste deel, aan de Hilversumse kant, heet Spanderswoud. In het noordoosten is een driehoek van circa 30 hectare, dat binnen de gemeentegrens van Bussum ligt.

In 1991 heeft het Goois Natuurreservaat (GNR) het eigendom en het beheer van de gemeente Hilversum overgenomen. In de tien jaar daarvoor hebben de gemeente en vrijwilligers het bos 'natuurlijker' gemaakt. Het GNR probeert de heide zoveel mogelijk kans te geven en de exoot vogelkers te bestrijden.

Van oorsprong is het gebied een uitloper van de Hilversumse stuwwal met dekzand. Eeuwen geleden was het gebied heide. In 1775 kwam het in bezit van landheren van 's-Graveland. Zij ontgonnen het gebied en gaven het een landgoedkarakter door de aanleg van eikenhakhoutpercelen, loofhoutsingels en beukenlanen. In het zuidwesten waren enkele akkers. Later in de 19e eeuw werd grove den geplant en werd het grootste deel bebost. Nog weer later werden hakhoutpercelen omgezet in naaldhoutpercelen. In het noordelijk deel (Fransche Kamp en Kamphoeve) werd in 1918 begonnen met het maken van een infanteriestelling voor het geval Nederland aangevallen zou worden. Aan het einde van de eerste Wereldoorlog, op 11 november 1918, waren er 60 betonnen schuilplaatsen gebouwd, die tot op heden grotendeels in het zand verborgen liggen. In het zuidwestelijk deel heeft tot 1925 zandwinning plaatsgevonden en de hierbij gebruikte kanalen zijn nu terug te vinden als kronkelende watersingels. Hilversum en Bussum kochten stukken bos en de aanleg van een tramlijn, dwars door het gebied, werd voorkomen. Aan de Bussumse kant kwam in de jaren '30 het kampeerterrein De Fransche Kamp, dat nog steeds bestaat.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, vooral in de hongerwinter, is een groot deel van het bos kaalgekapt om de kachel te laten branden. Na de oorlog liep het hakhout weer uit en zijn veel percelen ingeplant met Douglasspar, fijnspar, larix, den, vogelkers, tamme kastanje en Amerikaanse eik.

Na het kappen van flinke stroken bos in de winter van 2013 ten behoeve van een natuurcorridor, zijn diverse beukenlanen van rond 1900 weer goed zichtbaar geworden.

Klaas Oosterom

Bron: Omvorming naar een meer natuurlijk bos in het Spanderswoud. H.N. Siebel. IBN-DLO 1992.

'Bunker'-

wandelingen

Op zondag 15 juni 2014 (vaderdag) organiseert de Historische Kring bij en in De Fransche Kamp historische natuurwandelingen met een bezoek aan een schuilplaats. Vanaf 13.00 uur start elk half uur een wandeling. De laatste wandeling begint 16.00 uur. Duur: 1 uur. Start: parkeerterrein in het bos bij De Fransche Kamp. Kosten: geen. Kinderen onder geleide. Van te voren opgeven is niet nodig.

Kinderen Emmaschool onthullen kunstproject in gemeentehuis

Boy de Crasto maakte piramide en begeleidde de klas

De hele klas bij de onthulling van de piramide. Foto: jessica de jong

BUSSUM - De kinderen van de Openbare Emmaschool hebben onder leiding van de gerenommeerde Bussumse kunstenaar Boy de Crasto de afgelopen tijd heel hard gewerkt aan prachtige schilderijen. Het resultaat daarvan werd afgelopen week onthuld in het gemeentehuis. Ook was dat het moment waarop het drijvende kunstwerk in het water achter het gemeentehuis van De Crasto zelf werd onthuld.

Het kunstproject was opgezet in het kader van CEL9 van kunstenaarsvereniging Artes. Deze club verzorgde het afgelopen jaar al vele kunstzinnige projecten die aansloten bij het thema 'Communicatie'. De communicatie van Boy de Crasto richting de kinderen van groep 7 was in ieder geval geslaagd te noemen. Ze werkten met diverse technieken zoals waskrijt en water en verfrollers om een prachtig resultaat te krijgen. Bij de werken lieten ze zich inspireren door een gedicht van Jules de Corte. Ook leraar Paul van der Horst was zichtbaar tevreden met het resultaat dat de komende periode nog te zien is tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Groep 7 bedankt Boy de Crasto met een lied. Foto: jessica de jong
Een zoon vertelt aan zijn vader hoe hij te werk is gegaan. Foto: jessica de jong

Plannen met Huizerweg 54 gaan goede kant op

Het pand aan de Huizerweg 54 moet worden verbouwd. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De kans wordt steeds groter dat het pand Huizerweg 54 toch behouden kan worden voor de huurders van het pand. De huurders, waaronder de HKB en enkele andere verenigingen, zijn van plan om het pand te verbouwen en een gedeelte van het pand te verhuren als jongerenappartementen. Daarmee kunnen de kosten gedekt worden om het pand aan te houden.

De huurders hebben het plan en het eerste ontwerp voorgelegd aan meerdere woningbouwcorporaties en andere ontwikkelaars. Over het algemeen werd er goed gereageerd op de plannen van de huurders. De huurders laten weten dat het gesprek met Dudok Wonen het beste gevoel gaf. "Dudok Wonen was erg enthousiast over ons voorstel", laten de huurders weten.

Kans van slagen
De huurders hebben met Dudok Wonen afgesproken dat ze nu verder onderzoek gaan doen en vervolgens gaan rekenen. Dat gaat ongeveer een half jaar duren en dan moet ook zeker worden of Dudok Wonen met het plan aan de slag gaat. Pas dan wordt zeker of er kans van slagen is. De huurders reageren opgetogen op het eerste resultaat en gaan praten met de gemeente over de verdere toekomst van het gebouw.

De huurders hebben twee plannen voor het gebouw. Met het ene plan wordt er wat geschoven door het pand en komt er op de eerste etage van het pand plek voor zo'n 10 startersappartementen. Voor het andere plan zou het dak moeten worden opgehoogd. Daardoor zouden er acht extra appartementen gemaakt kunnen worden.

FCC De Kombocht wil meer

Omslag van gezellig naar kwaliteit

BMX'en kan gewoon in Bussum achter Spant! Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - Verscholen in de bosschages achter Spant! ligt de fietscrossclub De Kombocht. Momenteel worden grote stappen genomen om de kwaliteit omhoog te krikken en te zorgen dat de jongens en meiden zo goed worden dat ze flink wat medailles zullen binnenslepen. Volgende maand zullen al 5 BMX'ers van De Kobocht meedoen aan het WK in Ahoy' waarmee ze weer ervaring opdoen voor volgende toernooien.

Voorzitter van de club is Joop Karssen. Hij ziet dat het fietscrossen steeds populairder wordt. "Ik denk dat het komt doordat Nederland in 2012 een olympische medaille haalde. Ook geven wij veel clinics op scholen in de buurt en daar komen ook nieuwe leden voor onze club vandaan." Toch wil de Kombocht meer: veel meer leden en de kwaliteit omhoog schroeven.

'Het kan gevaarlijk zijn en je kunt vallen. Daar moet je tegen kunnen'

Gezelligheid
"De Kombocht is altijd een echte gezelligheidsclub geweest. Dat is prima, maar het is wel zonde als goede BMX'ers die op een hoger niveau willen presteren, in het verleden vertrokken naar andere clubs. Daarom zijn we een nieuwe weg ingeslagen en geven we extra trainingen zodat ook iedereen hier zijn of haar talent kan ontwikkelen."

"We willen dat meer jonge kinderen kunnen doorstromen naar de wedstrijdgroep. We hebben nu in de leeftijd 14, 15 en 16 maar een een enkele rijder die op wedstrijden uitkomt. Het is goed als je het tegen meerdere tieners kunt opnemen tijdens trainingen. Dan dagen ze elkaar uit en tillen ze elkaar naar een hoger niveau."

Meefietsen

BMX'ers kunnen bij FCC de Kombocht gratis 3 keer meetrainen.

Voor rijders tot 12 jaar kan dit tijdens de training van groep 1 op dinsdag en donderdag van 18.30 tot 19.30. Voor rijders boven de 12 jaar kan dit tijdens de training van groep 2 op dinsdag en donderdag van 19.30 tot 20.30 uur met een uitloop tot 21.00 uur voor de oudere rijders.

Talenten
Een van die talenten is de zoon van de voorzitter, Koen Karssen. "Mijn zoon is 15 en staat op de 27ste plek in de ranking van het WK. Maar hij is zeker niet de enige, we hebben vele talenten bij De Kombocht. Ik weet niet of ze een medaille kunnen winnen, maar ze zullen hoe dan ook heel veel ervaring opdoen. Dat ze mee mogen doen is erg belangrijk. Op het WK komen alle leeftijden aan bod. En omdat Nederland het gastland is, mochten er twee keer zoveel Nederlandse BMX'ers meedoen. Zo komen er 32 Nederlanders per leeftijd uit, in plaats van 16 rijders die de overige landen mogen leveren."

"Om de kwaliteit omhoog te brengen worden extra technieklessen aangeboden en kan er in de zomervakantie doorgetraind worden. In de winter staat spinning en krachttraining in het clubhuis op het programma of fietsen we in het bos. Verder zijn we begonnen met aparte meisjestrainingen onder begeleiding van een dame die op hoog niveau heeft gefietst."

Proefles
Iedereen die interesse heeft in deze extreme sport kan gratis drie proeflessen volgen. "Het kan best gevaarlijk zijn en je kunt vallen. Daar moet je wel tegen kunnen. Springen, op je achterwiel rijden, dat hoort er allemaal bij. We leren iedereen de basisregels van hoe ze op de fiets moeten zitten en uiteraard zijn een helm, lange broek en handschoenen verplicht."

"De start gebeurt met 8 man naast elkaar en dan is het de bedoeling zo snel mogelijk over de baan van ruim 400 meter naar de finish te rijden. De eerste keer staan ze met trillende knieën boven aan de baan, maar al gauw durven ze meer en gaan ze harder. Heel veel kinderen vinden het leuk en spannend. Meedoen kan al vanaf 5 jaar oud. De meest actieve kern is tussen de 6 en 16 jaar oud. We geven zelfs kinderfeestjes, dan komt de jarige job samen met zijn of haar vrienden op de baan fietsen."

Honkballers HCAW zorgen voor stunt

Sterker geacht Vaessen Pioniers twee keer verslagen

Het Bussumse sportpark was zondag helemaal volgepakt. Foto: Alfred Cop Fotografie

BUSSUM - Een stunt, tot twee keer toe zelfs. De honkballers van HCAW hebben afgelopen weekend verrassend genoeg goede zaken gedaan tegen het wat beter presterende Vaessen Pioniers. De Bussumse hoofdklasser kon de Hoofddorpers twee keer verslaan: zowel zaterdag (4-8) als zondag (2-1). Het duel van donderdag (10-3) werd wel verloren.

Waar HCAW het zaterdag en zondag dus goed deed, kwam het donderdag nog tekort. De Hoofddorpers konden al met de eerste slagbeurt een goed fundament leggen voor de zege: de ploeg scoorde meteen 4 punten en zette daarmee een goede stap. HCAW leek nog even terug te komen toen na 4 slagbeurten een 4-3 tussenstand op het scorebord stond. Toch bleken de Hoofddorpers alsnog te sterk.

Knappe rally
Zaterdag lukte het de Bussumers wel om de opgelopen achterstand om te zetten. Na 4 slagbeurten stond HCAW zaterdag op een 4-1 achterstand, maar een rally van zeven punten zorgde er toch voor dat HCAW terug kon komen. De gepakte voorsprong werd geen moment meer weggegeven.
Nog een stunt
De verrassende stunt van zaterdag kreeg zondag een nog verrassender vervolg. Op een overvol Bussums sportpark kwam HCAW na 3 slagbeurten op voorsprong. Eerst werd het eerste punt gescoord, een beurt later volgde een tweede punt voor HCAW. Na zeven beurten konden de Hoofddorpers wat terugdoen. Omdat het duel halverwege even onderbroken werd vanwege de ondergaande zon en er na half elf geen volgende beurt meer gestart mag worden, had HCAW het geluk dat de krappe voorsprong een zege opleverde.

Bussumers zorgen voor verrassende ommekeer na achterstand

Dat HCAW in totaal 4 punten kon pakken tegen de sterke Hoofddorpers zorgt ervoor dat het momenteel op een knappe plek 4 van de stand staat. De voorsprong op de laatste 4 plaatsen bedraagt twee punten.

Komende zondag wordt de bekende All Star Game gespeeld, waardoor HCAW een weekje geen hoofdklasse op het programma heeft staan. Maar de spelers krijgen geen rust. Naast coach Marlon Frolijk zullen spelers Ivan Granados, Maickel Rietel, Kevin Weijgertse en Linoy Croes meedoen aan de All Star Game op de velden van Hoofddorp. Weijgertse neemt eveneens deel aan de Homerun Derby voorafgaand aan de All Star Game. De rest van de ploeg van HCAW heeft een oefenduel op het programma staan. HCAW speelt zaterdag tegen Overgangsklasser Twins waar ex-HCAW'er Ralph Milliard aan het roer staat. Het duel wordt gespeeld op de Bussumse velden en start om één uur. Een week later treft HCAW het Utrechtse UVV.

'Ik verwacht hier niet echt iets voor terug'

Journalist bezoekt adoptiekinderen van Bussumse Hilde Meily in Indonesië

BUSSUM / JAKARTA - Adoptie op afstand is het financieel ondersteunen van kinderen in een ontwikkelingsland. Hilde Meily is zo'n vrouw die 'moedert' vanuit Bussum over haar vier Indonesische kinderen. Soms is er een algemene brief, soms een lachende foto, maar echt contact was er nooit. Tot nu: journaliste Kimberley van Heiningen zocht de kinderen op.

Hilde Meily laat foto's zien van 'haar' kinderen in Indonesië. Foto: Bob Awick

Ik voel me net Robert ten Brink met de door Hilde Meily geschreven brieven in haar best mogelijk Bahasa op zak. Of ik deze aan de jongens - 'haar' jongens - kan overhandigen. Ik ga op zoek naar de jongens van het kindertehuis, maar het geluid is me voor. Ze schreeuwen en rennen energiek over het voetbalveld. De zon brandt op de verhitte gezichten, het zweet druipt van hun kin. Misschien is het de nervositeit, misschien enkel verlegenheid, maar de sfeer slaat meteen om zodra ik dichter bij het veld kom. Wie is die buleh - buitenlander - die de wedstrijd zo abrupt durft te verstoren?

Ik vind Danny en Adnan niet op het veld, maar daarbuiten. Ze weten niet goed waar ze kijken moeten. Ze lijken exact op de foto die Hilde Meily in haar woonkamer heeft staan. Uit beleefdheid scheuren de jongens de brief niet open. Ze lachen voorzichtig, maar echt enthousiasme is niet te bespeuren. Hun glimlach is moeilijk te duiden. De glimlach van een Indonesiër heeft zeker honderd betekenissen.

Met het oog op de toekomst
Hilde Meily is een vrouw op leeftijd die - wanneer ze spreekt over haar adoptiekinderen - dezelfde twinkeling in haar ogen heeft als iedere moeder, een blik uit duizenden. "Agnes, Danny, Adnan en Noor zijn de namen van de vier aangenomen kinderen die als levende kinderen leven in mijn hart. Hun foto's zijn daar een afbeelding van. Een levend beeld van hun zorgen en verdriet die ze vanuit hun verleden met zich mee dragen. Door mijn aandacht en financiële ondersteuning wil ik meeleven in dat verleden en meer nog met de hoop op een betere toekomst."

Het kindertehuis op Java. Foto: jessica de jong

'Ik voel me net Robert ten Brink met de brieven van Hilde Meily op zak'

Ze ondersteunt de vier kinderen van basisschoolleeftijd bij stichting Panti Asuhan. De doelstelling van deze stichting bestaat uit het helpen van kinderen in Indonesië in het algemeen en het steunen van de vier Vincentius kindertehuizen op Java in het bijzonder. Door maandelijks een donatie van 25 euro voor een kind over te maken, hebben zij een dak boven hun hoofd en genieten zij onderwijs. Vooral dat laatste is essentieel om een verschil te kunnen maken in Indonesië.

Dick Marjot - woonachtig in Muiderberg - is de secretaris van de stichting en zegt hierover: "Educatie geeft kinderen een kans op een betere toekomst dan hun ouders. Deze zijn vaak al overleden of hebben hun kroost noodgedwongen af moeten staan door de schrijnende financiële situatie waarin veel Indonesiërs verkeren." Zeker 120 miljoen mensen - de helft van de bevolking - leeft onder de armoedegrens van 2 dollar (1,45 euro) per dag.

De donateurs zijn veelal Nederlands of Nederlands met Indonesische roots

Zou het goed met ze gaan?
De donaties richting Jakarta zijn hierdoor zeer gewenst, dan wel broodnodig. Gelukkig groeit de stichting Panti Asuhan. De donateurs zijn veelal Nederlands of Nederlands met Indonesische roots. Deze donateurs doen een periodieke donatie, een eenmalige donatie of doen een adoptie op naam, zoals Hilde Meily.

Dick Marjot: "Donaties zijn nodig, maar gelukkig groeien we. Ik merk dat veel Nederlanders door onze geschiedenis op de een of andere manier een band hebben met Indonesië – opa's, oma's, noem maar op. Dat is positief. Daarbij gaat het na jaren intensief werken in Jakarta nu zo goed met onze weeshuizen dat we de touwtjes kunnen laten vieren. We kunnen hier dus een stap terug doen en de Indonesiërs voor zichzelf laten zorgen, maar natuurlijk nog niet te veel. Doordat we iets meer op de achtergrond kunnen treden op Java kunnen we uitbreiden met bijvoorbeeld een kindertehuis op Bali. Ook daar is de armoede groot. Onze stichting bestaat nu 37 jaar en ik kan wel zeggen dat wij echt wat hebben opgebouwd in die tijd."

Met 'wij' doelt Dick Marjot op de katholieke broeders en zusters die jaren terug naar Indonesië zijn afgereisd en de lokale mensen die zich vandaag de dag twentyfour/seven inzetten voor de kinderen. Bij 'wij' zou je ook een beetje aan Hilde Meily kunnen denken. Zij leeft iedere dag met de kinderen in haar hart zonder dat er ooit persoonlijk contact is geweest. "Jammer, maar het is niet anders. Het zou leuk zijn als ze me zouden schrijven, maar ik wil ze vooral helpen. Ik verwacht hier niet echt iets voor terug. Al wil ik natuurlijk wel graag weten of het goed met ze gaat."

Levende foto's
Het antwoord ligt in Jakarta. Het jongensweeshuis lijkt exact op de foto's. Broeder Paul Siseng is het hoofd van het kindertehuis en ontvangt me enthousiast. De taalbarrière - meneer Siseng spreekt bijna geen Engels - lijkt even niet te bestaan. Hij geeft een rondleiding door het weeshuis, zijn levenswerk. Trots op wat hij heeft bereikt laat hij alles zien: de slaapzaal, de binnenplaats, de immense keuken om alle jongens te voeden. Zo onpersoonlijk als Jakarta is, zo goed kent Siseng de 300 jongens die hier wonen. Iedereen kan in Jakarta opgaan in de massa bestaande uit 8,9 miljoen inwoners. Hier niet.

Eenmaal opgevangen in het kindertehuis willen de meeste kinderen niet meer naar huis, vertelt Siseng. Natuurlijk missen de kinderen soms hun ouders, maar deze kunnen gewoon op bezoek komen. Het weeshuis heeft verder alles wat een kind nodig heeft zoals eten, onderdak en verzorging. Daar zorgt de stichting wel voor.

Siseng zegt hierover: "Hier krijgen de kinderen de kans zich te ontplooien en zich zo klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. We proberen de jongvolwassenen zo goed als het kan te ondersteunen bij een eventuele vervolgstudie of het vinden van een goede baan. De kinderen groeien hier echt op. De kleintjes worden groot en wij bieden hier zo'n 300 jongens onderdak tot hun achttiende levensjaar. Het is één grote familie.'

Gemengde gevoelens
Het is gek te bedenken dat Hilde Meily iedere dag aan deze kinderen dacht, denkt en altijd zal denken, terwijl de kinderen zich niet bewust lijken te zijn hoe groot haar rol is bij hun kans op een betere toekomst, een felbegeerd plekje in de maatschappij. Dick Marjot lacht en schudt zijn hoofd: "Dan kunnen we wel aan de gang blijven. De kinderen weten dat er donateurs zijn, maar verder is er geen persoonlijk contact met deze personen. Dat is ook geen hoofddoel. Contact zoeken met de kinderen is een keus van de donateur."

"Eens in de drie à vier jaar reis ik naar Indonesië om zelf te kijken hoe de zaken ervoor staan. Dan maak ik ook foto's van de kinderen voor de donateurs die hier behoefte aan hebben. Brieven schrijven mag altijd, al raad ik altijd aan geen retouradres op te schrijven. Er zou dan wel eens een bedelbrief op de mat kunnen vallen. Je kunt die kinderen geen ongelijk geven, ze hebben natuurlijk niet zoveel. Aan de andere kant kan de donateur dan wel het gevoel krijgen dat een donatie niet genoeg is en dat is het natuurlijk wel." Dick Marjot benadrukt dat zo'n 98% van de inkomsten naar de kinderen gaat. Contact met de kinderen kan hij donateurs dan niet garanderen, dat er in afstand geen euro verloren gaat wel.

Toch beloven de jongens in Jakarta plechtig te schrijven naar Bussum. Of deze belofte het aantal kilometers, de taalbarrière en de cultuurverschillen overleeft, is de vraag. Hilde Meily is desondanks gelukkig. Zij heeft haar antwoord, 'haar' jongens hebben het goed.

Filmhuis Bussum

'Snowpiercer'. Foto: Filmhuis Bussum

In DE 100-JARIGE MAN DIE UIT HET RAAM KLOM EN VERDWEEN blijft een bejaarde man absurd onverstoorbaar, en dat werkt aanstekelijk.
TOM À LA FERME is een aangrijpende thriller over homofobie, van talent Xavier Dolan.
In THE RAILWAY MAN zoekt een man die aan de Birma-spoorlijn werkte, zijn folteraar op.
In het humoristische VOCHTIGE STREKEN experimenteert een provocerende tiener openlijk met haar lichaam en sex.
TRACKS, over een vrouw met vier kamelen in de Australische woestijn, is oogstrelend.
In SNOWPIERCER, een science-fictionspektakel, ontvouwt zich een meeslepende parabel over underdogs en hun overheersers.
In NEBRASKA reist een zoon met zijn vergeetachtige vader naar een gedroomde hoofdprijs. Mild absurdistisch.
Grappige ruzies in THE GRAND BUDAPEST HOTEL.
In ANNI FELICI filmt een zoontje het gescharrel van zijn ouders met open relaties. De vrije jaren 70 in Italië herleven.
LA BANDE À PICASSO is een karikaturale klucht over het leven van de jonge Picasso.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Jeugdvoorstellingen: PIM & POM HET GROTE AVONTUUR, met Fiep Westendorps vriendelijke illustraties, is ook voor de allerkleinsten. HET REGENT GEHAKTBALLEN 2, in 3D en leuk voor 6+.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Vogelopvang Naarden: boekhoudkundig assistent (5-10 uur per week).

Forteiland Pampus: medewerker publieksevenementen (8 uur per week).

Nederlandse Rode Kruis (Bussum): collectanten voor collecteweek 15 tot 21 juni 2014 (2 uur per week).

Remonstrantse Gemeente Naarden Bussum: vrijwilliger die het secretariaat komt versterken en o.a. de post en e-mail verzorgt (3 dagen per week).

De Gooise Ark voor de Hertenkampen in Bussum en Naarden: verzorgers (1 uur per week).

zaterdag 14 juni

Vesperviering

Choral Voices zingt een Choral Evensong onder leiding van dirigent Daniël Rouwkema in de Koepelkerk van Bussum. Bijzonder aan deze Evensong is dat een aantal werken van Rouwkema zelf ten gehore wordt gebracht, waaronder 'The Roden Service' en het ingetogen 'God be in My Head'. Aanvang 17.00 uur.

Transplanterendag

De tweejaarlijkse Transplanterendag wordt weer gehouden in de Grote Kerk. Getransplanteerden en hun dierbaren, nabestaanden van donoren, en donoren die bij leven gegeven hebben, zijn deze dag van harte welkom. Aanvang 13.00 uur.

Fietstocht

De fietstocht 'Grens Bussum' staat op het programma. De tocht, vanaf station Bussum-Zuid, brengt deelnemers naar aparte plekjes van het dorp. Aanvang 13.30 uur.

zondag 15 juni

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Omdat het Vaderdag is, zullen kinderen van muziekschool Josien de Roode een optreden verzorgen voor alle vaders die dan aanwezig zijn en zal de eigen mondharmonicaclub optreden. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

Kinderconcert

Leerlingen van De Nieuwe Muziekschool vertellen met een kinderconcert het verhaal van De Oosterse Prinses. Het concert wordt gehouden in de aula van het St. Vituscollege. Kinderen kunnen dan ook muziekinstrumenten uitproberen, docenten en leerlingen ontmoeten en vragen stellen. Aanvang 14.00 uur.

Bunkerwandelingen

De Historische Kring Bussum houdt op de Fransche Kamp historische natuurwandelingen met een bezoek aan een bunker. Vanaf 13.00 uur start elk uur tot en met 16.00 uur een wandeling. Er wordt gelopen vanaf de parkeerplaats.

Walzheimer-middag

Er wordt weer een Walzheimer-middag gehouden. De middag wordt gehouden in het Centrum voor Gezond Zijn aan de Karel Doormanlaan 44. Tussen 14.00 en 16.00 uur worden er weer liedjes van vroeger gezongen.

Stadswandeling

Een stadswandeling door Naarden-Vesting van 5 kwartier die deelnemers naar de hoogtepunten van Naarden brengt. Vertrek vanaf de Utrechtse Poort. Aanvang 12.30 uur, deelname € 3,-.

maandag 16 juni

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Taxatiedag

Er wordt een taxatiedag gehouden voor oude munten. De dag wordt gehouden in de Witte Kerk aan de Koningin Wilhelminalaan. Bezoekers kunnen tussen 13.00 en 17.00 uur langskomen om hun oude munten te laten taxeren.

Foto-expositie

Fotojournalist Daniël Koning exposeert tot en met 14 september met werk in De Schakel. De expositie is te zien op dinsdagochtend en woensdagochtend. U kunt geheel vrijblijvend langskomen.

dinsdag 17 juni

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer een wandeltocht gehouden o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

Jeu de boules

Na een winter van veel binnen zitten is het dan eindelijk weer tijd om buiten aan een leuke activiteit deel te nemen. Natuurlijk kan dit ook bij De Schakel en wel door het spelen van jeu de boules. Eenieder is van 09.30 uur tot 11.30 uur van harte welkom. Er is geen wachtlijst en u hoeft zich niet vooraf aan te melden.

woensdag 18 juni

Fietstocht

Fietstocht met Wijkontmoetingscentrum Bellefleur. De start is om 11.00 uur vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan 11a Naarden. De tocht is maximaal 40 kilometer. Lunchpakket meenemen. Info: 035-695 31 17.

Fietstocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer een fietstocht gehouden, een korte van ± 30 km. Start 's middags om 13.30 uur, einde om ± 17.00 uur. Onderweg wordt ergens gestopt voor koffie of thee. De deelname is gratis en op eigen risico.

Schakel-diner

De Schakel wordt weer omgetoverd tot een restaurant voor een 'Schakel-diner'. Vanaf 16.45 uur openen de deuren. Er wordt een 3-gangendiner geserveerd. Mee-eten kost € 6,-. Aanmelden: 035-6944742.

En verder...

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Donderdag gaat de bus naar Volendam en Marken voor een boottocht en vrijdag is er een verrassingstocht. Zaterdag kunt u mee naar de Vlaggetjesdag in Scheveningen en maandag kan de bus u naar het Filmhuis in Bussum brengen voor de film 'Nebraska'. Als u van varen houdt, is er dinsdag de sloepentocht in Kortenhoef. Woensdag gaat de bus weer naar Amsterdam voor het lunchconcert in het Concertgebouw. En tot slot van deze week kunt u donderdag mee naar de Zaanse Schans en vrijdag naar Museum Dorestad in Wijk bij Duurstede. Aanmelden kan op 035-7504192.

Expositie

Kunstenares Marieke de Jong exposeert met recent werk in de galerie van Burkin'Art. De expositie is te zien tijdens openingstijden.

donderdag 12 juni

Expositie

Stanislav Harangozó exposeert met abstract werk in Galerie Josephine. De expositie duurt twee maanden en is te zien tijdens openingstijden.

vrijdag 13 juni

Visagie workshops

Visagieworkshops Personal Beauty bij Indisha aan de Huizerweg 5. Tijd: 19.30-22.00/22.30 uur. Door topvisagist & opleider Ralph Baaij. Maximaal 6 deelnemers. Kosten € 37,50.

donderdag 19 juni

Netwerkevent

De Bussumse Watertoren vormt het decor van het netwerkevent Rise & Shine. Frans de Groot, schrijver van het best verkochte managementboek van Nederland, 'BITSing, Garanties voor groei', verzorgt die middag een workshop. Het event duurt van 15.30 uur tot 19.30 uur. Meer op www.risor.nl.

zaterdag 21 juni

Orgel-fietsroute

De Bussumse kerken houden een orgel-fietsroute langs 5 Bussumse orgels. Tijdens deze tocht zijn er korte orgelconcerten van 30 minuten te beluisteren op vijf bijzondere orgels. De tocht start om 19.00 uur vanaf de Verlosserkerk. De complete route staat op www.orgelkoepelkerk.nl.

Veel animo voor open dag vogelhospitaal

Foto: Bob Awick

Het vogelhospitaal had op eerste pinksterdag weer flink uitgepakt met de jaarlijkse open dag. Bezoekers kwamen vooral in de middag bij de vogels kijken en rondstruinen over de natuurmarkt. Dit jaar waren er jonge uilen en een jonge slechtvalk te bewonderen. Op de markt stonden diverse verenigingen zoals de eekhoornopvang, dierenambulance en de bijenvereniging. Ook konden bezoekers genieten van een vogelvaartocht. Verder waren er nog presentaties en een quiz. Beheerder Erik Bruinning laat weten dat het best druk was en dat de reacties positief waren.

Meedenken over naam gemeente

NAARDEN - Naarders kunnen zelf een suggestie insturen voor de nieuwe naam van de nieuwe fusiegemeente Bussum, Naarden en Muiden.

Dat hebben de drie gemeenteraden besloten bij de eerste gezamenlijke vergadering. Op de websites van de gemeenten kunnen suggesties worden ingestuurd. Geen internet beschikbaar? Bij het gemeentehuis is ook een formulier verkrijgbaar waarmee een suggestie gedaan kan worden.

Muiden, Naarden en Bussum moeten per 1 januari 2016 fuseren tot een nieuwe gemeente. Ook al ligt de uiteindelijk beslissing in de Tweede Kamer, binnen de gemeenten wordt al hard gewerkt aan het samengaan. Een nieuwe naam is onderdeel van de procedure.

De drie gemeenten stellen gezamenlijk een commissie in. Deze commissie beoordeelt de voorgestelde namen op mate van geschiktheid. De commissieleden krijgen overigens niet te zien wie welke naam inbrengt. De drie gemeenteraden willen namelijk dat de commissie de namen zo objectief mogelijk beoordeelt. De commissie brengt de lange lijst van voorgestelde namen uiteindelijk terug tot een lijstje van maximaal drie namen. Uiteraard wordt de keuze onderbouwd met argumenten. Het lijstje wordt voorgelegd aan de drie gemeenteraden, die eind oktober een besluit nemen over de naam. De gekozen naam wordt overgebracht aan minister Plasterk zodat hij deze kan opnemen in het wetsvoorstel voor gemeentelijke herindeling dat hij naar de Tweede Kamer stuurt.

Bewoners maken rondje door buurt

NAARDEN - Wat gaat er goed en wat gaat kan er nog beter? Buurtbewoners van buurtplatform KTV, rond de Keverdijk, het Jac. P. Thijssepark en Vierhoven, gaan volgende week zaterdag in de buurt op zoek naar verbeterpunten.

De buurtbewoners maken op de fiets een rondgang door de buurt. Stuk voor stuk wordt bekeken wat er beter kan. Belangstellende buurtbewoners kunnen meedoen aan de schouw. De groep vertrekt om elf uur vanaf het gebouw van SCAN aan de Majoor Kampsstraat. Aanmelden kan op www.buurtplatformktvnaarden.nl. De verbeterpunten zullen vervolgens na de schouw onder de loep worden genomen door het buurtplatform en de bewoners.

De studiereisgroep van het Wellant. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Vijf leerlingen van het Wellantcollege vertrekken volgende week op studiereis naar het Tsjechische Uherský Brod. Ze blijven er een kleine week om kennis te maken met de zusterstad van Naarden en om een kijkje te nemen op een Tsjechische middelbare school.

De gemeente kwam met het initiatief voor deze studiereis, vertelt docente Kyra van Opijnen die het vijftal begeleidt. Ze geeft bloemschikken en kunst, de leerlingen (14 tot 16 jaar) zitten allemaal in de derde klas van het vmbo.

In Uherský Brod staan allerlei activiteiten op het programma. Van Opijnen: "We brengen meerdere bezoeken aan de Technische School en de hypermoderne staalfabriek waar de school mee samenwerkt. En uiteraard gaan we op zoek naar Comenius."

De reizigers zijn druk bezig met de voorbereidingen voor hun bezoek. "Als we terug zijn, geven alle leerlingen in hun eigen klas een presentatie. Tijdens de reis houden ze een blog bij, zodat ouders, klasgenoten en de gemeente kunnen volgen wat ze allemaal meemaken. Dat bereiden we nu voor."

NVC gedegradeerd

NAARDEN - Er waren volop kansen en het scheelde maar een haar, maar toch moet NVC komend jaar weer van start gaan als tweedeklasser. De Naarders degradeerden afgelopen weekend.

Waar NVC een week geleden met 3-2 verloor van SV Nieuw Utrecht, kon het de nederlaag maandag met eveneens 3-2 goedmaken. NVC maakte het hele duel aanspraak op een goed resultaat. Na anderhalf uur voetballen moest er verlengd worden en volgden zelfs strafschoppen. Het bleef bloedstollend spannend. Na 3 strafschoppen stonden de twee teams nog steeds naast elkaar. Tot strafschop nummer 4: NVC faalde, waardoor de tegenstander op voorsprong kwam. De Utrechters maakten geen fouten en versloegen de Naarders.

GAD tevreden over proef

NAARDEN - De proef met het gescheiden afleveren van afval door een groep bewoners van Naarden-Vesting mag tot een succes gerekend worden. Dat stelt de GAD. Een select groepje deed mee aan de test.

Het afval van Naarden wordt nu nog opgehaald met de grijze afvalbakken. Deelnemers van de proef werd gevraagd om hun afval gescheiden weg te brengen naar het Adriaan Dortsmanplein waar containers stonden voor groente-, fruit- en tuinafval (gft), plastic, oud papier en karton, glas, textiel en restafval. De proef duurde acht maanden; al meteen bleek dat Naarders erg warm lopen om hun afval te scheiden. Naast de 70 geselecteerde deelnemers kwamen ook veel anderen op de proef af.

Omdat de proef goed loopt, wordt de test nog even verlengd. Er wordt gekeken of de resultaten nog beter kunnen. Af en toe bleek nog dat het afval verkeerd werd aangeboden.

Bruggetje heropend

NAARDEN - Het heeft heel wat werk gekost, maar het was het waard: de gemeente heeft afgelopen week het bruggetje Over de Tol heropend. De brug op het weggetje tussen de Thierensweg en de Amersfoortsestraatweg werd de afgelopen weken compleet gerenoveerd.

Het bruggetje werd heropend door wethouder Marleen Sanderse en de aannemer. Het werk aan het bruggetje heeft wat langer geduurd dan vooraf verwacht. Toen het werk begon bleek de staat van het bruggetje slechter dan verwacht.

Mooie opbrengst Goois Jazz Festival

Rick van der Eijk reikt cheque uit aan Rob Pieters.

NAARDEN - De Kiwanis heeft een dikke cheque van maar liefst 50.000 euro kunnen overhandigen aan het Prinses Maxima centrum voor Kinderoncologie. Het geld was bijeengebracht tijdens het Goois Jazzfestival in Spant!.

Met 2000 bezoekers was het Goois Jazz Festival dit jaar een groot succes en kan Kiwanis ook nog wat kleinschalige lokale projecten steunen. Het succes werd mede mogelijk gemaakt door vele sponsors en door de samenwerking met Ladies in Art in Laren en de Stichting BonIntenshon. De 32ste editie van het Goois Jazz Festival staat gepland op zaterdag 21 maart 2015.

Pampus richt zich op Amsterdam

Tom van Nouhuys kijkt naar toekomst

Directeur Tom van Nouhuys: 'We gaan nu bouwen aan de toekomst' Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - Pampus is open. Het fort draait en het hoogseizoen staat op het punt van beginnen. De blik van directeur Tom van Nouhuys is gericht op de toekomst. Specifieker: richting het IJ, richting Amsterdam.

We treffen Tom van Nouhuys op Pampus. De directeur ziet die toekomst zonnig in. De belangrijkste doelstelling is natuurlijk om voldoende geld binnen te halen om het eiland quitte te laten draaien. De bezoekers moeten ook meer doordeweeks en buiten het hoogseizoen om komen. Pampus gaat daarvoor in gesprek met scholen. Op het eiland moet uiteindelijk in de oude fortwachterswoning overnacht kunnen worden. "Allemaal veranderingen", zo somt Van Nouhuys op. Pampus wil verder. De blik richt zich op Amsterdam. Met belangstelling is er gekeken naar het Muiderslot dat het afgelopen jaar met succes wist te profileren als 'Amsterdam Castle Muiderslot'. "We hebben contacten gelegd met Amsterdam Marketing. Er komen steeds meer toeristen naar onze hoofdstad. De binnenstad daar staat enorm onder druk en zij zijn zeer geïnteresseerd om toeristen een alternatief in de regio te bieden." Er wordt gedacht aan een rondje Muiden, met daarin het Muiderslot en Pampus. Dat kan met de boot vanaf IJburg. "Maar door goede marketing krijgt het Muiderslot zelfs nu ook al toeristen met de fiets vanuit Amsterdam."Wat mij betreft staat er dit jaar nog op de folders 'Pampus, Isle of Amsterdam. Pampus heeft een enorm Amsterdams verhaal om te vertellen. Ik kan me voorstellen dat er toeristen zijn die best in dit verhaal geïnteresseerd zijn.

Facebookactie voor Wapen van Huizen

Het Wapen van Huizen bij het EK in 2012. Foto: Sebastiaan Wuring

HUIZEN – De eerste wedstrijd van het WK voetbal wordt over twee dagen al gespeeld, nog meer reden voor Sebastiaan om het Wapen van Huizen zo snel mogelijk te heropenen. Met zijn Facebookpagina 'Steun het Wapen van Huizen' hoopt hij dat voor elkaar te krijgen.

Tijdens voetbalkampioenschappen was het altijd volle bak in het Wapen, dat dan bekend stond als het Oranjecafé. Toen eigenaar Izaak Kos overleed, besloot de familie het café een tijd te sluiten. Er zijn natuurlijk genoeg andere cafés in Huizen, maar als het om het Oranjecafé gaat, kan niets tippen aan de beleving bij het Wapen, vindt Sebastiaan. Hij was de huisfotograaf van het café en begon begin april de Facebookpagina. Hij ziet elke like als een steunbetuiging voor een eventuele heropening. "We willen laten zien dat er veel mensen zijn die het café graag terug zien komen. "Het ligt aan de familie van Izaak Kos, zij zijn er intern mee bezig. Het café is altijd al een voetbalcafé geweest, dus we moeten vooral nu laten weten dat we het Wapen van Huizen terug willen. De wedstrijd van vrijdag zullen we niet halen, maar wie weet de andere wedstrijden wel. Ik wil dit moment gewoon niet verloren laten gaan."

Bud de Gooijer wint op eigen terrein

Bud de Gooijer en Marolein Waarlee (niet zichtbaar) tijdens het onderdeel vaardigheid. Foto: Bob Awick

BLARICUM - De jaarlijkse menwedstrijd op 't Harde in Blaricum trok veel belangstelling. Hoeveel mensen is moeilijk te zeggen, maar het was duidelijk drukker dan in voorgaande jaren, vertelt Marianne Bollebakker van de Stad en Lande Ruiters. Bijzonder was de overwinning van het Blaricumse tweespan van Bud de Gooijer en bijrijder (groom) Marjolein Waarlee.

In totaal kwamen 54 aanspanningen uit Nederland en België in actie op 't Harde. De wedstrijd bestond uit drie onderdelen: dressuur, vaardigheid en marathon. Bij dat laatste onderdeel moest een tocht door de dorpen in de regio worden gemaakt.
De Cor Vos wisseltrofee ging naar overallwinnaar Hanno van Kalkeren uit Lienden. Bud de Gooijer en Marjolein Waarlee sleepten de overwinning in de tweespanklasse in de wacht en waren daarmee de beste deelnemer namens Stad en Lande.

Verse schapenvacht mee voor thuis

Foto: Bob Awick

BLARICUM - Bijna 90 Drentse heideschapen van Goois Natuurreservaat hebben zaterdag tijdens het schaapscheerderfeest bij de schaapskooi hun dikke winterjas uitgedaan. Vuilniszakken vol schapenvacht gingen mee naar huis om mee te spinnen of te vilten. Want handwerken is populair. Kinderen konden ook zelf oefenen met spinnen en gingen blij naar huis met een stuk zelf gesponnen draad. De bezoekers konden ook zelf een schaap knippen en een huifkartocht over de hei maken.

Zonnen en beachvolleybal

Heerlijk genieten op het strand Foto: Bob Awick

HUIZEN - Tijdens de tropische pinksterdagen liep het surfstrand van Huizen helemaal vol: zonnen, spelen, pootje baden, zwemmen, kletsen, wat drinken en goed insmeren. Het hele weekend was het druk.

Wat het weer betreft vielen de deelnemers van het volleybaltoernooi van eetcafé The Beach met hun neus in de boter, hoewel het warme weer zijn invloed had op de inspanningen aan het net. Acht teams streden om de felbegeerde titel en winnaarsschaal. Scouting Raboes uit Laren ging er met de winnaarsschaal, een heleboel bitterballen en flink wat bier vandoor.

Renault 'Limited' biedt extra voordeel

Het Limited-label zit ook op de Mégane en de (Grand) Scénic.

Renault introduceert een nieuwe uitvoering op de Mégane, (Grand) Scénic, Laguna en Kangoo Family: de Limited. Het is een speciale serie die een zeer complete standaarduitrusting combineert met een buitengewoon aantrekkelijke prijs.

Het voordeel loopt op tot maar liefst 2.135 euro. De Limited-uitvoeringen van Renault zijn gebaseerd op het Expression-uitrustingsniveau en onderscheiden zich door een specifiek in- en exterieur. De eerste auto's arriveren in oktober, maar zijn nu al te bestellen.

Het kan om duizenden euro's voordeel gaan. De nieuwe Limited uitvoeringen van de Renault Mégane, (Grand) Scénic, Laguna en Kangoo Family hebben een prijsverschil ten opzichte van de Authentique-uitvoeringen dat varieert van 1.400 tot 1.900 euro, terwijl de waarde van de extra uitrusting op de Limited een bedrag van ruim 3.500 euro vertegenwoordigt.

Nieuwe compacte SUV van Ford

EcoSport leverbaar in juli

Zo'n reservewiel staat stoer en levert wat extra bagageruimte op.

Ford komt deze zomer met een nieuwe compacte SUV, de EcoSport. Een robuuste, praktische en stoere auto voor het sportieve gezin.

Deze nieuwe Ford biedt een combinatie van de ruimte, hoge zitpositie en uitstraling van een SUV en het lage brandstofverbruik en de wendbaarheid van een compacte auto. Met zijn robuuste in- en exterieur is de EcoSport het stoere alternatief in het segment. Er zitten ook allerlei snufjes in. Zo is dit de eerste Ford in Europa met Ford SYNC AppLink voor spraakbesturing van smartphone-apps zoals Spotify en TomTom. Onder de motorkap ligt de meervoudig bekroonde 1.0 EcoBoost-motor.

De EcoSport is het eerste mondiale model van Ford dat volledig in Zuid-Amerika is ontwikkeld. Ford creëerde dit segment in Brazilië in 2003. Sindsdien zijn er in deze regio meer dan 770.000 exemplaren van de eerste generaties EcoSport verkocht. Technici en ontwerpers van Ford uit meer dan 16 landen hebben samengewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwste generatie. Het volwaardige reservewiel dat op de achterklep is bevestigd, zorgt ervoor dat de laadcapaciteit van de EcoSport overeenkomt met die van veel middelgrote gezinsauto's. Er is een laadcapaciteit van maximaal 375 liter beschikbaar met de achterstoelen op hun plaats, afhankelijk van de hellingshoek van de flexibel instelbare achterbank.

De EcoSport is leverbaar in Nederland vanaf eind juli met een vanafprijs van € 24.595,-

Opel Meriva auto met minste gebreken

De Meriva-rijder is uitermate tevreden over zijn Meriva.

Volgens het toonaangevende Duitse TÜV Report 2014 – gebaseerd op de inspectie van bijna acht miljoen tweedehands auto's – is de Opel Meriva de auto met de minste gebreken op de markt.
De rijders zijn verder ook uitermate tevreden met hun Meriva, zo blijkt. En dat voor de tweede keer op rij. Met een bijzonder hoge tevredenheidsscore van 80,4 procent steekt de prijswinnende MPV met kop en schouders boven zijn concurrenten uit. Het onderzoek is gedaan door J.D. Power and Associates, een van de bekendste marktonderzoeksbureaus ter wereld. De resultaten van de tevredenheidsenquête zijn gebaseerd op de ervaringen van 18.000 Duitse automobilisten. De deelnemers reden ongeveer twee jaar met hun auto en beantwoordden vragen op het gebied van kwaliteit/betrouwbaarheid, aantrekkelijkheid, dienstverlening en onderhoudskosten.

Toch kon het allemaal nog een tandje beter, want Opel vernieuwde de Meriva eerder dit jaar op talloze punten. Daarbij is de nadruk meer op praktische bruikbaarheid, Duitse kwaliteit en efficiency komen te liggen. Opel biedt met de Meriva sinds kort aan met de nieuwste motorvariant: de fluisterstille 1.6 CDTI ecoFLEX-dieselmotor met start-stopsysteem.

Audiosysteem van topklasse

Later dit jaar onthult Volvo de nieuwe Volvo XC90. Deze wordt voorzien van een audiosysteem van buitengewone topklasse. Het is speciaal voor de auto ontworpen door Bowers & Wilkins, de gerenommeerde Britse specialist in audio-equipment. Het systeem omvat een twaalfkanaals versterker van 1.400 watt en maar liefst 19 luidsprekers, waaronder een luchtgekoelde subwoofer. Hier alvast een sneakpreview.

Het statement van een DS 3

De DS 3 en de DS 3 Cabrio maken een statement tegen de gevestigde orde en krijgen een nog duidelijker persoonlijkheid met een nieuwe unieke en technologische lichtsignatuur. De nieuwe look wordt gecombineerd met nieuwe ontwikkelingen (zoals de Active City Brake-techniek, nieuwe Euro6-motorisaties en nieuwe customizemogelijkheden). Als eerste model van DS heeft de DS 3 de codes van de gevestigde orde aardig omver geworpen. De stijl, de dynamiek en de mogelijkheden tot personaliseren hebben van dit model een waar icoon gemaakt met bijna 300.000 verkochte exemplaren sinds de introductie. Maar liefst 66% van de DS 3-eigenaren reed hiervoor een ander merk.

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

BALLORIG STEUNT
de Balkan!!!

De getroffen mensen hebben uw hulp hard nodig!
Elke financiële bijdrage is
welkom en kunt u storten op:
NL 15 INGB 0006 4485 04 t.n.v. Stichting Servische Taal en Cultuur in Nederland
'Vuk Stefanovic Karadzic', met kenmerk: Hulp voor mensen in nood
door overstroming in Servië en Republika Srpska, gevolgd door uw naam.
Kijk voor info op Ballorig.nl!

Computerhulp of advies nodig? Fortlanden ICT-Diensten. Uw computerspecialist in 't-Gooi. Wij bieden professionele, betrouwbare en snelle service op maat. Actie t/m augustus voor nieuwe klanten. Bel of mail: 06-24717197 of info@fortlanden.nl

Professionele, ervaren hulp zoekt huish. werk. Goede ref. Tel: 06-21397899

Gezin in Naarden zoekt leuke oppas ma, di. evt. do. na school en evt. voor andere momenten. Jongen (8) en Mmeisje (6). Tel.: 06-53259238

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor alle leeftijden & niveaus. Website: www.jaccomuller.com, 06-11135198, e-mail: jaccomullermusic@gmail.com

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Op zoek naar een origineel Vaderdagcadeau ? Wat dacht u van een vuursteen voor barbecue, vuurkorf of een open haard? Te verkrijgen in de winkel van Tesselschade-Arbeid Adelt in de Kloosterstraat 43, 1411 RS Naarden-Vesting.

Mevr. Anouk zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 7 jaar ervaring en met goede ref. 9 euro p/u. Tel.: 06-49769446

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren
en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974


"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939


Taxi van/naar Schiphol € 50,-. Vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds services 06-26984855.


Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

'Leren leren' voor toekomstige brugklassers in Naarden/Bussum. In 4 bijeenkomsten goed voorbereid worden op de brugklas: - leren studeren en samenvatten - woordjesleertechnieken - plannen en organiseren. Voor meer informatie: www.taalsprong.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Voor al uw Schilderwerk PMC (paul) Altijd een vrijblijvende offerte. Voor groot en klein werk. 32 jaar ervaring. Info 06-53148137 pharskamp@hetnet.nl

Wil je meer rust? Mindfulness 17/6 gratis workshop. www.maaiketamis.nl

Tk gevr. kl. laagblijvende plantjes voor een tropisch zoetwateraquarium en ook een diaviewer. Paul, tel.: 06-19440542

Gevraagd (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Wilt u hulp van een vrijwilliger bij u thuis? Voor wat gezelligheid of om er samen even op uit te gaan. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Ook dit jaar weer bij slagerij Van Bemmelen een BBQ-PAKKETJE voor € 3,95. En bij een vleeswarentrio gratis een juichbandje van één van de deelnemende landen van het WK. Slagerij Van Bemmelen, Kol. Verveerstraat 69 Naarden, tel.: 035-6948850

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Gevraagd: Nederlands sprekende hulp in de huishouding, 1 x per 14 dagen. Telefoon: 035-6911665 Bussum

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur 15 m2 shop-in-shop, vele doeleinden geschikt. € 300 all-in, 035-6935525 / 06-22393323

Studio 30 m2 all-in gemeubileerd € 505,- per maand. 035-6935525 / 06-22393323 min. 6 maanden.

Veluwse boerderij 66 m2 Ermelo, gemeubileerd, € 800,- per maand ex. 035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boerderij te koop vr.pr. € 99.000 k.k. te Ermelo, sleutelklaar 035-6935525 / 06-22393323