BussumsNieuws

14 oktober 2015

BussumsNieuws 14 oktober 2015


'Politieke karaktermoord'

Oud-burgemeester Henk Heijman doorbreekt het stilzwijgen en reageert op zijn gedwongen vertrek. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - Oud-burgemeester Henk Heijman heeft de laatste tijd slecht geslapen van alle commotie rondom zijn persoon. Hij spreekt van smaad, laster en politieke karaktermoord. Deze week verbreekt hij de mediastilte en blikt hij terug op de aantijgingen, het onderzoek van de provincie en zijn eigen rol. Hij vindt vooral dat hij disproportioneel is afgestraft.

Heijman trad op 11 juni af. Het begon met vragen over zijn woonplaats en een stapel bonnetjes. Een reeks incidenten kostte Henk Heijman de kop als burgemeester van Bussum. Uit onderzoek bleek dat hij geen grote fouten had gemaakt, maar hooguit slordig was. Toch bleef hij niet aan als burgemeester, zijn geloofwaardigheid was te veel beschadigd. "Op een gegeven moment was er geen houden meer aan. Ik ontkende de beschuldigingen uiteraard, maar toen was het kwaad al geschied. Zo schreef de Telegraaf allemaal valse beschuldigingen over 'dubbele woonlasten' die ik nooit heb opgevoerd. De zaak werd aanhangig gemaakt door Hart voor Bussum en de Gooise Ouderen Partij. Zij hebben geruchten verspreid waardoor ik de kop van Jut werd." Heijman vindt dat hij weinig steun heeft gehad aan sommige raadsleden die de situatie kenden en volgens hem gewoon toekeken of de andere kant op keken. "Ik stond er alleen voor en dat was wel eenzaam."

Hij richt vooral zijn pijlen op Hart voor Bussum en de Gooise Ouderenpartij, de partijen die de vergoedingen van Heijman toch maar mooi aan de kaak stelden. Heijman kan er geen waardering voor opbrengen: integendeel, hij spreekt van een persoonlijke aanval. Als hij eenmaal begint, komt er geen einde aan zijn woordenstroom. "Te midden van de verstoorde verhoudingen in de gemeenteraad wilden ze mij ten val brengen. Ik vind dat ze niet dienstbaar zijn aan het algemeen belang. Ze spelen vaak op de man: mederaadsleden, de griffier, oud-wethouder Barneveld, de burgemeester en nu weer Remkes. Ik werd hierdoor beschadigd en ik kon mij hier niet tegen verdedigen. De mensen zijn snel geneigd te oordelen, nog voordat alle feiten bekend zijn. Ik had zelf ook beter moeten communiceren en duidelijker moeten zijn over mijn woning en mijn woonplaats. Ik voelde mij thuis in Bussum. Het is jammer dat ik hier maar zo kort burgemeester ben geweest."

Lees volgende week meer over hoe Henk Heijman terugkijkt.

Alarm om gaslek St. Janslaan

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Door een gaslek hebben bewoners aan de St. Janslaan maandag lang hun ramen en deuren gesloten moeten houden. De straat moest worden afgesloten vanwege het lek.

Het gaslek ontstond rond half drie toen een bewoner van de straat aan het werk was. De bewoner probeerde een muurtje te slopen. Toen de man het muurtje omduwde, werd een gasleiding geraakt. Al snel rook het in de hele straat naar gas en werd er alarm geslagen.

De brandweer en medewerkers van netbeheerder Liander kwamen ter plaatse om het euvel te verhelpen. Naast dat ramen en deuren gesloten moesten worden, werden bewoners gesommeerd om binnen te blijven. De werkzaamheden aan de gasleiding duurden tot de avond.

76

matches zijn vorige week gesloten bij het Platform Maatschappelijk Ondernemen

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. M.E. Vroonland; Naarderheem 10.30 u. ds. G.J. Mantel
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 17/10 17.30 u. Eucharistieviering
8Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. G.J. Capellen

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen; vr. 23/10 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw.ds. H. Honderd
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. J. van Oord
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. H.A. Post; 17.00 u. ds. A.C. Kortleve
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. J. van Malde
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. M.E. Boersma
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. dr. T. van Willigenburg
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Minder zonnig, geleidelijk iets minder koud
Het Scandinavisch hogedrukgebied dat met een noordoostenwind koude polaire continentale lucht aanvoert met veel ruimte voor de zon, zwakt af. Een lagedrukgebied boven Noord-Italië schuift via de Alpen naderbij. Er komt meer bewolking met kans op neerslag. Vanaf zondag krijgt een hogedrukgebied bij Schotland grip op het weer. De kans op neerslag neemt weer af.

Donderdag en vrijdag
Voor zowel donderdag als vrijdag wordt veel bewolking verwacht. Er kan af en toe wat regen vallen. Heel lokaal kan het soms even opklaren. Er waait een iets in kracht afnemende wind tussen noordoost en noord (windkracht 3). De nachtelijke minima schommelen rond de 5 graden. Donderdag overdag blijft het kwik steken bij 8 à 9 graden, vrijdag een graadje hoger.

Het weekeinde
Ook voor het weekeinde wordt meest veel bewolking verwacht. Zaterdag kan het soms nog wat regenachtig zijn. Lokaal schijnt de zon een beetje. Zondag blijft het vrijwel overal droog. Af en toe schijnt de zon. Er waait aanhoudend een matige wind tussen noord en noordoost. De nachten zijn minder koud met minima van 7 à 8 graden. Overdag wordt het circa 11 graden.

Weetje
De gemiddelde of normale maximumtemperatuur voor midden oktober bedraagt 15 graden. Het gemiddelde minimum is 8 graden. Vroege winterkou komt in oktober soms al voor. 40 jaar geleden, op 13 oktober 1975, viel in de vroege ochtend een paar centimeter sneeuw. Dat was recordvroeg. Op 24 oktober 2003 viel sneeuw bij een nachtelijk minimum van -6 graden.

Het diertje gaat zich vervellen

De Grote Van Dale en het Groene Boekje zijn er weer met de nieuwste uitgaven. Hoogste tijd om wat ongehoorde taalblunders onder de loep te nemen.

De kop is afkomstig van Vroege Vogels Radio. Zo ook de kreet '...geniet er lekker mee ...'. Radio Nostalgia in een nieuwsbespreking: 53-jarige journalist solliciteert zich suf '... hij is door alle raufasers heen ...' Dus tóch geen behanger? Zomaar in een ondertiteling: '... iets prachtigsch ...' Nederlandse ondertiteling in Franse TV5-documentaire: 'Un pasteur protestant...' wordt '... een protestantse pastoor.' Vloeken in de kerk! Geen flauwe notie bij de vertaler. RTL4 in Alphen aan de Rijn: 'een noodverordering'. Bij RTL4 iets vreemds tijdens het weerbericht. Daar zag men de temperatuur 'heen en weer fluctureren!' En ook: '... twee treinen ontspoort'. BNN radio over Srebenica: '... heldendaad toebedicht ...' Ondertiteling Fox 13th Street: 'Hey you ... shut up!' wordt 'Hé, jij ... schiet op!' Radio 1 natuurbericht: 'Robben raken verstrikt in zeenetten.' Zouden er ook landnetten zijn? En op TV 7 over het verschijnen van koningin Máxima bij de Troonrede: 'De kleur van de jurk van Máxima is nog niet uitgelekt.' Opnieuw bij Radio 1 waar men zich afvroeg: 'Is hij zijn mond voorbijgepraat?' Bij National Geography tijdens een docu over oorlogvoering: 'Hij beviel hem de torpedo te laden ...' Tot slot een kolderblunder bij Vroege Vogels radio. Over het geluid van het kuikentje van de waterhoen: 'Je kunt wel horen dat ze familie zijn van de kippen ...' Hoe is het toch mogelijk?

Naarden heeft wat met parfums. Het bedrijf Givaudan en haar voorgangers Chemische Naarden en Quest maken en maakten parfums die vooral in zeep, wasmiddelen en cosmetica worden verwerkt.

Dit grote (26x37cm) langwerpige boek 'Le grand livre des Parfums' gaat over echte parfums; de luxe (en dure) geurcomposities in fraaie flesjes. Het boek van William I. Kaufman bestaat uit twee delen: 'Histoire' en 'La création du parfum'. Het boek, 200 pagina's, is royaal geïllustreerd met tekeningen en foto's. Tekeningen, vooral uit het recent verleden, die een sfeer creëren die bij dit luxe product hoort. Foto's van bloesems, struiken en bomen, die geurstoffen leveren en van parfumflacons, waaronder unica's uit de 18e en 19e eeuw. Minder aandacht krijgen de synthetische geurstoffen alhoewel klassieke parfums als Chanel 5 en Soir de Paris juist daaraan hun grote populariteit danken. Deze gebonden editie is in 1974 uitgegeven door Minerva in Genève en Vilo in Paris.

Wilt u dit unieke boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 29 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Weer vluchtelingen op Crailo

Tot half jaar opvang op voormalig azc

De groep van honderd vluchtelingen kwam maandag aan. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Voorlopig is er rust in de tent voor de 104 vluchtelingen die de afgelopen weken van hot naar her reisden in de crisisopvang. De komende maanden verblijven ze op Crailo, dat weer dienst doet als asielzoekerscentrum. Maandag kwamen ze aan.

Twee weken geleden kwamen de ruim 100 mensen aan in Laren, waar zij enkele dagen werden opgevangen in de Klaas Bouthal. Vandaar gingen zij naar Sporthal De Fuik in Kortenhoef. De regio Gooi en Vechtstreek wilde af van het zogeheten 'regiohoppen'. Een vastere verblijfplaats vindt zij wenselijker en zo kregen de gemeenten het voor elkaar dat Crailo weer opengaat. Voor een periode van 4 tot 6 maanden is noodopvang nu geregeld.

De afgelopen week is hard gewerkt om het terrein klaar te maken voor de ongeveer 40 mannen, 30 vrouwen en 30 kinderen. Dit weekeinde was de voorbereidingsklus af. Veel vrijwilligers zetten zich in om het gebouw aan te passen aan de minimale eisen voor langere bewoning, vooral op het gebied van sanitair. Het uitgestrekte terrein Crailo ligt op Larens, Bussums en Hilversums grondgebied. De groep krijgt onderdak in een van de gebouwen van het voormalige asielzoekerscentrum, dat - net als de rest van de gebouwen - al enige jaren ongebruikt is.

De groep werd welkom geheten door de burgemeester van Laren.

Tijdelijke huisvesting staat los van eventuele langere opvang

Deze tijdelijke huisvesting staat los van de discussie of op een ander deel van het terrein een asielzoekerscentrum kan worden ingericht voor de opvang voor een langere termijn. Het opvangverbond van tien gemeenten, de hele Gooi en Vechtstreek én Eemnes, heeft het verzoek ingediend bij de provincie Noord-Holland om Crailo weer te gebruiken als azc voor een periode van 10 jaar. Op zo'n locatie kunnen minstens 600 vluchtelingen terecht. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers is momenteel naarstig op zoek naar dit soort plekken. Haarlem reageerde met de cryptische zin dat zij gezamenlijk wil optrekken in deze problematiek en dat er over Crailo te praten valt.

Vorige week kwam een heel andere boodschap naar buiten. Gedeputeerde Staten meldden aan Provinciale Staten dat de Gooise gemeenten Crailo deels of in zijn geheel kunnen kopen. De provincie is sinds 2006 eigenaar van het terrein, waar zij naar verluidt zo'n 30 miljoen euro voor heeft betaald. Het opvangverbond kan op deze manier hier, samen met het COA, vluchtelingen opvangen

"Afgesproken is dat de gemeenten zich, in samenspraak met het COA, beraden op de wijze waarop zij willen omgaan met de locatie Crailo voor de langere termijn: of ze de locatie eventueel in zijn geheel of deels willen kopen. Daarover vindt nader overleg plaats met de provincie", luidde de mededeling van Gedeputeerde Staten. De officiële reactie van het opvangverbond is dat dit ook onderwerp van gesprek is, al lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat de regio of gemeenten dit complex gaan kopen.

Dudok Wonen helpt statushouders

BUSSUM - Dudok Wonen helpt een handje met de huisvesting van statushouders. In Bussum, Naarden en Hilversum koopt de woningcorporatie per gemeente vijf huizen voor deze doelgroep.

Daarmee zegt de corporatie een "bescheiden steentje bij te willen dragen aan de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Hierdoor worden de statushouders verspreid opgenomen in de gemeenten en gaan er geen huizen verloren voor andere woningzoekenden in het sociale huursegment", deelt Dudok Wonen mee.

De drie gemeenten hebben verheugd gereageerd. De komende periode trekken zij samen met Dudok Wonen op om koopwoningen te zoeken, zodat de statushouders aan het einde van dit jaar hun woning in kunnen.

Op naar verkiezingen Gooise Meren

De lijsttrekkers van de partijen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Ze kunnen aan de slag gaan: de deelnemende politieke partijen aan de eerste gemeenteraadsverkiezingen van Gooise Meren op 18 november. Afgelopen zaterdag gaven de lijsttrekkers samen het startschot voor hun campagnes. Naast de campagnes staan er ook nog enkele debatten op het programma de komende weken. Aan de verkiezingen doen tien partijen mee. De verkiezingen zijn nodig omdat de nieuwe gemeente Gooise Meren op 1 januari 2016 een feit is en start met een nieuw gemeentebestuur.

Ajong Lim

34 jaar
Sinds 2011 eigenaar van Japans Restaurant Nagoya in Bussum

Waar houdt u zich overdag mee bezig?
"Eigenlijk voornamelijk met het restaurant, koken. Maar ook veel bezig met voorbereiding en inkoop. Daar gaat echt heel veel tijd in zitten."

Nog zin om thuis ook te koken?
"Ja, hoor, ik sta thuis ook veel in de keuken."

Heeft u nog een grote droom of wens?
"Nee, eigenlijk niet, daar denk ik nooit zo over na."

Waar in Bussum komt u graag?
"In mijn restaurant natuurlijk, maar ook ga ik graag naar 't Mouwtje."

Stel u bent een dag burgemeester?
"Dan zou ik mij inzetten om het openbaar vervoer aan te pakken."

Voor wie of wat hebt u grote bewondering?
"Voor autocoureur en ondernemer Tom Coronel."

Waar kunnen we u 's nachts voor wakker maken?
"Maleisische kip kerrie."

Waar wilt u op toosten?
"Op gezondheid en welvaart."

Favoriete muziek?
"R&B."

Hobby's naast koken?
"Wine & Tasting."

Verkoop woningen MOB-complex gaat vlot

BUSSUM - De verkoop van de appartementen en bungalows op het MOB-complex gaat erg vlot. Dat laat makelaar Jasper Siewe weten. Van de 50 appartementen en bungalows staan er nu nog 8 appartementen te koop.

"Nu we het grootste deel van de panden verkocht hebben, kan de bouw van start gaan. Het gaat allemaal best snel, je merkt wel dat de markt weer wat aantrekt. We verwachten dat de laatste acht appartementen ook nog verkocht worden", zegt Siewe.
De bouw van de appartementen en bungalows, de eerste fase van het project, start volgend jaar. Er staan nog twee fases op de rol: de verkoop van de tweede en derde fase gaat over enkele maanden van start.

CU: plan van aanpak spoorwegen

BUSSUM - De Christen Unie heeft een plan van aanpak om de spoorovergangen in het centrum van Bussum veiliger te maken. Door de doorstroming van het verkeer achter de overweg te optimaliseren moet met name het stilstaan op een overweg worden voorkomen.

De Christen Unie wil met name op de Generaal de La Reijlaan, de Meerweg en de Herenstraat op korte termijn actie. "De plannen kunnen direct uitgewerkt en uitgevoerd worden. Wij hopen met dit actieplan dat de fase van praten afgesloten wordt en er eigenlijk iets gaat gebeuren. Er is nog geen enkel signaal dat er vanuit het Rijk voldoende budget is om een verdiept liggend spoor te realiseren. Daarom richten wij ons nu op het op korte termijn op het verbeteren van de verkeersveiligheid rond spoorwegovergangen in het algemeen en voor fietsende scholieren in het bijzonder."

Grote schade aan jeanszaak Denim Plus na kraak

Daders worden gepakt na klopjacht

De etalage moest worden dichtgetimmerd. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Grote schade aan de etalage van jeanszaak Denim Plus aan de Nassaulaan. Een groepje van zes mannen probeerde de zaak maandagnacht te bestelen en sloeg de hele etalage kapot. Ze konden later worden gepakt na een lange klopjacht. Een van hen werd beschoten.

De daders sloegen 's nachts met veel herrie het raam in, maar konden vervolgens geen spullen meenemen. Dat kwam door het geavanceerde alarmsysteem van de zaak. Nog voordat de daders het pand konden betreden, spoot het alarmsysteem de zaak vol met mist, waardoor de daders geen hand voor ogen zagen. Ze sloegen meteen op de vlucht.

Klopjacht
Een ware klopjacht op de mannen volgde. De verdachten vluchtten naar Huizen waar ze met hun auto al snel gesignaleerd werden, waarop agenten een achtervolging startten en de mannen even later konden aanhouden. Een van de verdachten raakte gewond aan zijn been nadat een agent op hem schoot. De zes mannen worden nog vastgehouden en verhoord.

De etalage van Denim Plus moest maandagochtend worden dichtgetimmerd. "Het heeft ons 6000 euro aan schade bezorgd", zegt Laurens Leeuwis van de zaak. "Het was even wat rompslomp, maar we hebben maandag de deuren weer geopend. De schade hopen we op de daders te verhalen."

Granaat gevonden

BUSSUM - Stratenmakers hebben maandag toen ze aan het graven waren aan het Prinses Margrietplantsoen een granaat gevonden.

Het bleek te gaan om een door Fransen gemaakte artilleriegranaat uit de Tweede Wereldoorlog. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst hebben de granaat meegenomen en de volgende dag op een gronddepot van de gemeente laten ontploffen. Voor de zekerheid wordt de rest van de straat vandaag (woensdag) door bomexperts doorzocht op eventuele meerdere granaten. De kans dat er nog een granaat wordt gevonden wordt klein geacht.

Web topvijf

1. Klopjacht op daders na kraak aan Nassaulaan
2. Honderd vluchtelingen naar Crailo
3. Remkes tegen Hart voor Bussum: 'Stop met zeuren'
4. Gaslek aan St. Janslaan: bewoners moeten ramen en deuren gesloten houden
5. Scooteraar geslagen

Politieke partijen op jacht naar raadszetels

GroenLinks liet deze week de campagnefoto's maken.

Maar liefst tien politieke partijen doen op 18 november mee aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Gooise Meren. Eerder kwamen Hart voor Bussum, Trots op Nederland, 50 Plus, VVD, CDA en PvdA al aan het woord. Last but not least stellen we nu de lijsttrekkers voor van D66, GOP, CU en GroenLinks.

D66
Maarten Balzar prijkt boven aan de lijst van D66. Hij groeide op in Bussum en vanaf 2000 woonde hij in Muiden waar hij ervaring met het raadswerk opdeed. Tegenwoordig woont hij weer in zijn geliefde Bussum, waar hij ook veel tennist. In het dagelijks leven is hij patentonderzoeker bij het Europees Patent Buro. "Ik heb twee raadsperiodes in de raad van Muiden gezeten. Ik heb dus veel ervaring op grote dossiers zoals het KNSF-terrein. Ook was ik fel tegen de bezuinigingen op de bibliotheek; die moet behouden blijven." Op de lijst staan ervaren raadsleden zoals Koos de Haan, Theo Fambach en Olav Vroom, maar er is ook gekozen voor vernieuwing door Sawan Bruins en Geert-Jan Hendriks hoog op de lijst te zetten.
"We gaan ervan uit dat D66 een van de grotere partijen in Gooise Meren wordt. Duurzaamheid vinden we belangrijk. Zo kijkt Theo Fambach uit Naarden hoe het gemeentehuis in Bussum zo verbouwd wordt dat het ook voldoet aan de duurzaamheidsrichtlijnen van 2020. Wat we ook belangrijk vinden is dat er meer veilige fietspaden komen. Iedere zaterdag zullen we het gesprek aangaan met de mensen uit de kernen om over onze standpunten te praten. Alexander Pechtold komt op 14 november naar de verkiezingsmarkt in Bussum. Landelijk ligt D66 ook goed. We gaan voor minimaal vijf zetels."

Gooise Ouderen Partij
De Gooise Ouderen Partij doet ook dit keer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De vorige keer kwamen ze voor het eerst met twee zetels in de Bussumse raad. Jan Kwekkeboom is lijsttrekker.
"Wees eerlijk, wees transparant. Dat is waar wij voor staan." Kwekkeboom zit samen met Harry Visser in de gemeenteraad. Ze stelden onder andere samen met Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum veel vragen over de woonplaats en het declaratiegedrag van oud-burgemeester Henk Heijman. Daarnaast is hij namens VNO-NCW West ambassadeur van het 100.000 banenplan en bestuurslid Werkkamer Inclusieve Arbeidsmarkt regio Gooi en Vechtstreek. Derde op de lijst is Piet Philipse, die jaren actief was in de Kringloop. "Han van Wees, staat ook op de lijst en is vooral bekend als oud-voorzitter van SC Muiden. Wij verwachten dat hij wel met voorkeurstemmen wordt gekozen. Met de wetenschap dat 50 PLUSmeedoet mikken we minimaal op 2 zetels en drie zou prachtig zijn. We willen zeker proberen in de coalitie plaats te nemen. Wij komen in onze campagne niet met spiegeltjes en kraaltjes, maar zullen maximaal onze doelgroep benaderen en op meerdere manieren onze boodschap in de brievenbus laten bezorgen. We zetten ons uiteraard in voor de senioren en daaraan direct gekoppeld burgers met een zorgvraag. Het tweede punt is dat we een transparant gemeentebestuur willen met echte burgerparticipatie."

GOP: 'Wij komen in onze campagne niet met spiegeltjes en kraaltjes'

ChristenUnie
De ChristenUnie hoopt vanaf 2016 weer in het gemeentebestuur te komen. Bij de vorige verkiezingen liepen ze op 19 stemmen een raadszetel in de Bussumer raad mis. Elmer Benjamin is de lijsttrekker geworden nu Michel Klein Statenlid is geworden in de provincie Noord-Holland. In de hoop dit succes voort te zetten mikt de partij op twee zetels in Gooise Meren. Benjamin werkt in het dagelijks leven bij het Waterschap. Hij is christen en woont in Bussum. Roel Kamphuis staat op de tweede plek. "Hij is net zo enthousiast als ik. Wij kennen elkaar van de Thousand Hills Kerk in Hilversum en zijn beiden sinds begin dit jaar achter de schermen al bezig met de verkiezingen voor Gooise Meren."
De Christen Unie wil eenzaamheid onder de aandacht brengen. "Het gaat zeker niet alleen om ouderen, ook jongeren willen we op weg helpen. Door deze twee doelgroepen aan elkaar te koppelen zou je heel wat problemen weg kunnen nemen. Verder willen we voor vrijwilligers de regeldruk verminderen en zoeken we naar manieren om ze te belonen. Ons motto is: 'Aandacht voor de ander'. Een ander belangrijk lokaal punt is de spoorse doorsnijding waarvoor we een plan van aanpak hebben gemaakt om op korte termijn de situatie veiliger te maken."

GroenLinks
Gerben Stuik uit Bussum is ook deze keer lijsttrekker voor GroenLinks. Hij is vier jaar raadslid in Bussum en daarnaast docent op het Vechtstede College in Weesp. "Veel dingen gaan goed in de kernen en die moet je ook uitbouwen in Gooise Meren. Zo hebben we in Bussum de dorpsmanager om het centrum aantrekkelijker te maken. De burgerparticipatie in Naarden is goed geregeld. En Stichting Stad uit Bussum vind ik ook een blijvertje; zij weten jongeren aan zich te binden die zelf een project opzetten en uitvoeren."
Stuik wordt op de lijst gevolgd door de ervaren Maria van Rooien uit de gemeenteraad van Naarden. Ook Jan Portengen prijkt op de lijst. Hij is bekend als raadslid uit Muiden waar hij voorheen bij de PvdA zat. "Zijn kennis en kunde over lokale situaties is van groot belang. We gaan met deze club voor vijf zetels." GroenLinks wil dat Gooise Meren in tien jaar tijd klimaatneutraal is. "Het moet bijvoorbeeld makkelijker worden om zonnepanelen te plaatsen en we willen een fonds voor duurzame ondernemers. Ook belangrijk is dat we niet gaan bezuinigen op zorgvoorzieningen." De komende tijd zullen de leden van GroenLinks op de stations te vinden zijn met folders en in woonwijken met de verkiezingskrant. "Fractievoorzitter Jesse Klaver uit Den Haag komt in Gooise Meren op bezoek. Dat zal hopelijk positief uitstralen op ons. Om in termen van Jesse te praten: wij willen met GroenLinks naar een ontspannen samenleving."

D66: 'Landelijk liggen we goed. We gaan voor minimaal vijf zetels'

Restaurant Limes in Naarden

Eigenaar Paul Revier. Foto: Bob Awick

Restaurant Limes aan de Cattenhagestraat in Naarden is niet zomaar een restaurant. Behalve dat je er lekker kunt eten is het vooral een gezellige ontmoetingsplek, met name door de optredens die onder de noemer 'Limes Live' iedere derde zondag van de maand worden gehouden.

Het succesvolle concept bestaat nu twee jaar. Eigenaar Paul Revier wil in zijn restaurant een podium bieden aan artiesten uit de regio. Van cabaret tot klassieke muziek en van pop tot Franse chansons: iedereen krijgt een plek. Bijkomend voordeel is dat de toegang gratis is. De optredens beginnen altijd om 15.00 uur en er worden drankjes geschonken.

Revier: "Met 'Limes Live' willen we de Vesting nog meer op de kaart zetten als een culturele, gezellige en culinaire plek. De Vesting heeft al festivals als Naarden uit de Kunst, Vestival Vocaal, de Vestingzondagen in de zomer en dit is weer een toevoeging. De zaak leent zich goed voor optredens. En als de mensen gezellig een geroosterd kippetje blijven eten, is dat natuurlijk mooi meegenomen."

Misty Field speelt zondag.

Komende zondag 18 oktober staat Misty Field op het podium. Zij brengen een mix van soul, blues en funk en hebben volgens Revier een lekkere swingende sound. Het optreden is van 15.00 tot 17.30 uur.

Vesting-werken in stichting

NAARDEN - De voltallige raad steunde gisteravond het voorstel om de Vestingwerken Naarden onder te brengen in een nieuw op te richten Stichting Gooisch Erfgoed, die een stem moet krijgen in de Nationale Monumentenorganisatie.

De raad wil hiermee grip houden op de toekomst van de Vestingwerken. Het Rijk liet begin oktober definitief weten de Vestingwerken af te gaan stoten.

Heijman spreekt van karakter- moord

BUSSUM - Oud-burgemeester Henk Heijman heeft de laatste tijd slecht geslapen van alle commotie rondom zijn persoon.

Hij spreekt van smaad, laster en politieke karaktermoord. Deze week verbreekt hij de mediastilte en blikt hij terug op de aantijgingen, het onderzoek van de provincie en zijn eigen rol. Hij vindt vooral dat hij disproportioneel is afgestraft. Heijman trad op 11 juni af. Het begon met vragen over zijn woonplaats en een stapel bonnetjes. Een reeks incidenten kostte Henk Heijman de kop als burgemeester van Bussum.

Wat wilt u weten van de lijsttrekkers over actuele onderwerpen in Gooise Meren? BussumsNieuws en GooiTV vragen het de komende tijd tijdens gesprekken met de lokale politici.

Zaterdag 24 oktober zijn de spoorwegovergangen onderwerp van gesprek. Heeft u hierover een prangende vraag? Stuur deze dan in naar redactie@bussumsnieuws.nl.

Komende donderdag 15 oktober praten lijsttrekker Marleen Sanders van het CDA en Gerben Struik van GroenLinks op GooiTV over het parkeerbeleid in de nieuwe gemeente Gooise Meren.

Woningen jonger dan 10 jaar

Nieuwe spoorbrug geplaatst

MUIDERBERG - De boog is af. Maandag is bij Muiderberg het laatste deel van de nieuwe spoorbrug geplaatst.

Het plaatsen van het 1,2 miljoen kilo zware deel is goed gelukt. De nieuwe brug is een van de grote werken van Rijkswaterstaat voor de verbreding van de A1.

Burgemeester steunt hulp vluchtelingen met polsbandje

BUSSUM - Burgemeester Albertine van Vliet heeft afgelopen week een polsbandje gekocht om daarmee de hulp aan vluchtelingen te steunen. De burgemeester kocht voor 5 euro een polsbandje met de tekst 'Support refugees'. De opbrengst van de polsbandjes wordt gestort op giro 6868 en gaat geheel naar het Rode Kruis voor de hulp aan vluchtelingen. De bandjes worden verkocht door de Bussumse Article 3 Foundation. De afgelopen weken werden al ongeveer 20.000 polsbandjes verkocht. De stichting hoopt er zeker 50.000 te verkopen. De bandjes worden de komende weken verder aan de man gebracht.

Gooise Meren 'enorm trots' op resultaat ambtenarenpuzzel

Werknemers weten eindelijk waar ze aan toe zijn

Gooise Meren heeft werk voor 350 mensen. Klaas Vermaas/Edenspiekermann

BUSSUM - Wat wordt mijn functie in de nieuwe gemeente? Wie worden mijn directe collega's? Ben ik boventallig of misschien lager ingeschaald? Na een lange periode van onzekerheid weten de werknemers van de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden sinds vorige week waar ze aan toe zijn in de nieuwe gemeentelijke organisatie van Gooise Meren. Het belangrijkste nieuws: er zijn 50 banen minder, maar niemand hoeft te worden ontslagen.

De drie gemeenten bieden nu werk aan 397 mensen (arbeidsplaatsen). De nieuwe gemeente Gooise Meren gaat het doen met 350 arbeidsplaatsen, een gevolg van de samenvoeging van afdelingen en taken en de noodzaak tot efficiënter werken. Het kon dus niet zo zijn dat alle ambtenaren automatisch hun taak of zelfs hun baan konden houden.

Toch is het gelukt voor iedereen een plek in de organisatie te vinden zonder dat er iemand onvrijwillig het veld heeft moeten ruimen, zegt de gemeente Bussum. Daar ging wel een complexe puzzel aan vooraf waar twee jaar hard en zorgvuldig aan gewerkt is. Eerst is gekeken hoe de nieuwe organisatie eruit moest komen te zien. Zo is er rekening gehouden met het feit dat er meer met burgers samengewerkt zal worden en de gemeente zich vooral richt op een regiefunctie. Met hulp van een extern bureau is daar het organisatieplan voor gemaakt. Opvallend is dat niet werd gekeken naar wie het meest geschikt voor de job is, maar naar leeftijd en wie het langste arbeidsverleden bij de gemeente heeft. Tot vorige week wisten de werknemers van de drie gemeenten nog niet waar ze aan toe zouden zijn. Die onzekerheid heeft ertoe geleid dat sommige al in een eerder stadium besloten ergens anders te gaan werken, waarmee kennis en kunde voor de nieuwe organisatie verloren is gegaan. Vanuit het sociaal plan zijn weer andere medewerkers juist geholpen om ergens anders een baan te vinden. In totaal zijn 27 ambtenaren vertrokken naar een andere organisatie of zijn een eigen bedrijf gestart. Daarnaast hebben 29 medewerkers die dicht tegen hun pensioenleeftijd aan zitten gebruikgemaakt van een regeling om eerder uit te treden. Weer anderen kozen ervoor om minder uren te gaan werken, waarmee ook ruimte is gecreëerd.

Niet alle ambtenaren konden automatisch hun baan houden

De gemeentesecretaris van Bussum, die het project leidde, vat het als volgt samen: "Voor iedereen is een plek gevonden, maar het is onmogelijk dat bij zo'n enorme operatie iedereen even happy is over zijn nieuwe werkplek. Dat iedereen binnenboord blijft is wel een geweldig resultaat, waar we enorm trots op zijn. "

Steeds meer gestolen fietsen

BUSSUM - Er worden steeds meer fietsen gestolen. Afgelopen week was het zes keer raak.

De afgelopen twee maanden werden er veel fietsen gestolen. Vorige maand stond de teller op 31 gestolen fietsen, augustus telde er 29. Het betekent dat er elke dag wel een fiets gestolen wordt. Met name de Landstraat, de Brinklaan en richting het station zijn gewilde plekken voor fietsendieven.

Man slaat scooteraar

BUSSUM - Een scooteraar (17) heeft vorige week vrijdag klappen gehad van een onbekende man met een hond.

De jongen reed op zijn scooter over de Brinklaan waarbij het per ongeluk tegen de hondenriem botste en hard ten val kwam. Toen de jongen opstond verkocht de man hem een stomp op zijn neus. De man vertrok daarna.

'Zina's Reis' is beste maat-schappelijke idee

BUSSUM - De theaterproductie 'Zina's Reis' is afgelopen woensdag op het diner van het Platform Maatschappelijk Ondernemen Naarden Bussum gekozen tot beste maatschappelijke idee van Bussum, Muiden en Naarden.

Prijswinnares Zaineb Toama krijgt een cheque van 1000 euro om te werken aan lesmateriaal voor scholen. Ze wil hiermee onder andere vooroordelen over vluchtelingen wegnemen. Op de avond werden in totaal 76 'matches' gesloten tussen ondernemers en maatschappelijke organisaties om elkaar op weg te helpen.

Bussum op IJs zoekt sponsors

BUSSUM - De organisatie van Bussum op IJs is op zoek naar sponsors en vrijwilligers om van het evenement een succes te maken.

Het evenement vindt van 4 december tot en met 3 januari plaats voor het gemeentehuis. Wie mee wil helpen op het ijs of bijvoorbeeld bij de kassa kan zich melden via info@bussumopijs.

HvB en GOP: 'Rol Remkes dubieus'

BUSSUM - Veertien officiële klachten, een waslijst aan vragen en stevige beschuldigingen richting oud-burgemeester Heijman en commissaris van de Koning Johan Remkes. Hart voor Bussum en de Gooise Ouderenpartij hebben een officiële klacht ingediend bij de accountantskamer over het onderzoek naar het declaratiegedrag van Heijman.

Ze vragen zich af of Remkes zijn eigen rol in de zaak wil verbloemen. Hij liet het onderzoek uitvoeren. Dit kostte 40.000 euro. "Heel veel gemeenschapsgeld. Verder was het onderzoek totaal niet objectief. Er was geen onderzoeksvraag en er zijn geen bonnen opgevraagd. Hoe krijg je zonder bonnen het declaratiegedrag inzichtelijk?", klinkt het in de aanklacht. De accountantskamer buigt zich de komende weken over het klaagschrift.

Ondertussen reageerde Remkes op de aantijgingen. Volgens de Commissaris van de Koning zijn Hart voor Bussum en de GOP 'permanent boos' op hem. Remkes zegt gewoon zijn werk te hebben gedaan. "Ik ken de verhalen, het maakt op mij geen indruk. Ik heb gewoon mijn taak gedaan. Ze moeten niet zo zeuren. Onlangs noemde ik Bussum als voorbeeld van 'kippendrift in de lokale politiek'. Ze geven me met terugwerkende kracht gelijk."

De SP en de PVV hebben ondertussen ook Statenvragen gesteld over de gang van zaken rondom het onderzoek naar oud-burgemeester Henk Heijman.

Odin BMX-kampioen

BUSSUM - De 13-jarige Odin Verhoog eindigde zondag als eerste in het overall klassement van de klasse Boys 13. Hij nam twee bekers mee terug naar Bussum. Eén voor de dagwinst en één voor het algemeen klassement.

De Nationale Topcompetitie BMX bestaat uit vijf landelijke wedstrijden, de laatste was afgelopen zondag. Odin stond tijdens alle vijf de wedstrijden in de finale en eindigde een aantal keer als eerste.

Filmhuis Bussum

'45 Years'.

14 oktober t/m 23 oktober
*HOLLAND, NATUUR IN DE DELTA volgt op DE NIEUWE WILDERNIS. De veerkracht van onze rivieren en kustgebieden in adembenemende natuurbeelden.
*AMY, over Amy Winehouse. Wat een zangeres! En de bedenkelijke rol van haar vader en de commercie.
*Het subtiele X+Y vertelt over de persoonlijke ontwikkeling van een tiener met het syndroom van Asperger.
*REFUGIADO is een sterk gefilmd drama over huiselijk geweld.
*45 YEARS met Charlotte Rampling. Gevoelige verrassingen, ook na 45 gelukkige huwelijksjaren.
*In MUSTANG laten vijf mooie Turkse zussen hun vrijheid niet inperken door hun familieleden.
*UNDERDOG: een jonge Zweedse schone, haar Noorse baas en zijn lieve dochters in welvarend Oslo.
*J. KESSELS, Thoméses bizarre roadtrip, is verfilmd. Fedja van Huêt en Frank Lammers leven zich uit in vrijgezellenlol.
*UE HORAS ELA VOLTA? is hartverwarmend en geestig. Braziliaans portret over klassenverschillen, emancipatie en de betekenis van familie.
*PARADISE TRIPS zet uitgedoofde Mario in een bus vol hippies. Innemende film met lieve boodschap.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*De FAMILIEFILM MINIONS in 3D en het jaarlijkse CINEKID FESTIVAL, interactief feest voor 4- tot 14-jarigen, vol digitale experimenten!

Versa vrijwillgerscentrale

*GooiTV zoekt een technisch medewerker voor camerawerk, het digitaal monteren van opgenomen items en overige technische werkzaamheden. (9680)

*Vivium Zorggroep de Zandzee zoekt iemand die het leuk vindt om een uurtje met cliënten te gaan fietsen op de pas aangeschafte duofiets. (9685)

*Het Nederlands Vestingmuseum zoekt een avondcoördinator. Hij is aanwezig voor vragen van de klant, lost eventuele problemen op en zorgt dat gehuurde ruimten afgesloten zijn. (9677)

*GooiTV zoekt een medewerker voor de redactie. (9679)

donderdag 15 oktober

Film in Spieghelwijck

Film 'Bon Dieu!', met na afloop discussie over thema 'Andere culturen'. Aanvang 14.00 uur. WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a Bussum. Entree: € 5,-. Opgeven via amalia.bus@kpnmail.nl of 035-6932318.

Open Eettafel

Open Eettafel bij De Palmpit, Koekoeklaan 3. Elke maandag- en donderdagmiddag. Aanvang: 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Dvd-voorstelling

Dvd-voorstelling 'Vogeltrek, zo zien vogels thuisland Europa' in Spieghelwijck Iepenlaan 354a. Van 14.00 - 16.00 uur. Entree: € 1,- (incl. thee in de pauze).

Kledinginzameling

Kledinginzameling van Sam's Kledingactie t.b.v. ontwikkelingsproject van Cordaid Mensen in Nood in Bangladesh. Inleveren van gebruikte kleding, schoeisel en huishoudtextiel in gesloten plastic zakken bij: Garage RK Parochie, Adriaan Dortsmanplein, Naarden. Tussen 9.00 en 13.00 uur.

Kledinginzameling

Kledinginzameling van Sam's Kledingactie t.b.v. ontwikkelingsproject van Cordaid Mensen in Nood in Bangladesh. Inleveren van gebruikte kleding, schoeisel en huishoudtextiel in gesloten plastic zakken bij: Jozefkerk, Laarderweg (hoek Ceintuurbaan), Bussum. Tussen 9.00 en 12.00 uur.

dinsdag 20 oktober

Wandeltocht

Wandeltocht met De Palmpit o.l.v. Trudy Nederend, vanaf De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in Bellefleur, Mackaylaan 11-A, Naarden van 20.30 uur - 22.00 uur.

Lezing Fort Werk IV

Lezing door Nanny Blank van Fort Werk IV over het verleden en de status van het heden van Fort Werk IV. Locatie: De Antonius Hof. Aanvang: 14.30 uur. Toegang gratis.

Naald en draad

Vrijwilligers helpen u onder meer omgaan met uw naaimachine. Locatie: het Trefpunt, H.A. Lorentzweg 59 (rotonde Ceintuurbaan/Lorentzweg). Tussen 10.00 en 12.00 uur. Meer informatie: Lidy Stuivenberg 035-6917309.

woensdag 21 oktober

Creatieve workshop

Tweedaagse creatieve workshop voor tieners van 13.00 - 17.00 uur. Op 21 en 22 oktober van 14.00 - 17.00 uur. Atelier SAM Bult, Vliegdenweg 15G Bussum. Kosten: € 75 euro,- inclusief materiaal. Opgeven en informatie: via Saskia 06-21293481, www.sambult.wordpress.com.

Geheugentraining

Cursus geheugentraining door Het Gilde Gooi Noord. 7 wekelijkse lessen op woensdag om 10.00 uur in Huize Godelinde, Bussum. Kosten € 42,-. Inlichtingen info@gildegooinoord.nl.

Theemiddag

Theemiddag voor een ontspannen en gezellige middag. Kaarten, puzzelen en een glaasje drinken. Locatie: Spieghelwijck Iepenlaan 354a Bussum. Van 14.00 - 16.30 uur.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in het voormalige Wijzer-gebouw, Landstraat 8, Bussum van 18.30 - 20.00 uur.

Schakeldiner

Schakeldiner, met een klassiek herfstdiner inclusief een glas wijn of fris en koffie of thee toe. Kosten: € 7,50. Aanvang 16.45 uur. Opgeven in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, info@wijkpostdeschakel.nl, 035-6915300.

zondag 25 oktober

Concert

Pianiste Daria van den Bercken geeft een fundraising pianoconcert in het Arsenaal. Ze heeft internationaal naam gemaakt als musicus en als iemand die met moderne middelen mensen meeneemt in haar belevingswereld van muziek. Ze speelt haar nieuwe project 'Keys to Mozart'. Aanvang 16.00 uur. Kaarten kosten € 35,-. Reserveren voor 15 oktober op hankie@hankiebv.com.

Opera 'Nozzo di Figaro'

Opera 'Nozze di Figaro' van Mozart door Arti Vocaal. Locatie: Vivium Godelinde, Jozef Israëlslaan 1 Bussum. Zaal open 13.30 uur. Einde 16.00 uur. Kosten: 2 strippen van de strippenkaart of € 11,- contant.

Bingo

Bingo in De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,- (incl. een bingokaart en één consumptie).

vrijdag 16 oktober

Theesessie

Theesessie met een praatje, een spelletje en een glaasje wijn in Spieghelwijck, Iepenlaan 354a. Van 14.00 – 16.30 uur.

zaterdag 17 oktober

Garageverkoop

Er wordt weer een garageverkoop gehouden aan de Iepenlaan, box 348. Aangeboden worden allerlei siervoorwerpen, huishoudelijke artikelen en meer. Opbrengst is voor activiteiten voor de bewoners van de Iepenflat en aanleunwoningen van De Zandzee. Van 14.00 tot 16.00 uur.

Concert

Het saxofoonkwartet Illicum (vier jonge meiden die elkaar kennen van het conservartorium) geeft een concert in De Godelinde. Kosten bedragen 1 strip van de strippenkaart of € 5,50. Aanvang 14.30 uur.

zondag 18 oktober

Optreden Misty Field

Limes Lives: Misty Field. Locatie: restaurant Limes, Cattenhagestraat 9, Naarden. Een mix van soul, blues en funk. Van 15.00 - 17.30 uur. Gratis toegang.

Soosmiddag De Palmpit

Soosmiddag in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum met o.a. een piano-optreden van Nel van Poel-IJlst. Aanvang: 14.30 uur. Toegang gratis.

maandag 19 oktober

Vrijmetselaren

Informatieavond bij de vrijmetselaren. Aanvang 20.00 uur. Brediusweg 23A Bussum. Info en opgeven: 035-6936883 en mnp@telfort.nl.

vrijdag 23 oktober

Bustocht

Bustocht vanaf De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Dagtocht Klokken en Beiaardmuseum in Asten in de Peel. Vertrek: 08.45 uur. Kosten € 46,-. Thuiskomst: ca.17.30 uur. Opgeven tot 5 dagen voor vertrek: 035-693 96 95.

zaterdag 24 oktober

Concert Grote Kerk

Uitvoering van Bachs 'Hohe Messe' met dirigent Philippe Herreweghe en 'zijn' Collegium Vocale Gent en topsolisten. Aanvang 19.30 uur. Grote Kerk Naarden. Reserveringen en info: theaterkantoor.nl/barok.

maandag 26 oktober

Gooische Muziekschool

Kinderen tussen 6 en 12 jaar mogen meezingen met diverse optredens rond de intocht van Sinterklaas en/of rond kerst met het kinderkoor van De Gooische Muziekschool. Repetities starten op 26 oktober. Meer informatie: www.degooischemuziekschool.nl. Deelname gratis.

BeterThuis Ouderenzorg

Laatste aanmeldmogelijkheid voor kennismakingsbijeenkomst BeterThuis Ouderenzorg van 27 oktober. Aanmelden via contact@beterthuis.nl. BeterThuis is een marktplaats van de ouderenzorg waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Van 15.00 - 17.00 uur. Voor ouderen en thuishelpers in Bussum. Locatie: Restaurant Archibald, Bussum.

dinsdag 27 oktober

Kledingverkoop

Kledingverkoop in de hal van De Heul, Koekoeklaan 3 Bussum. Lingerie, nachtgoed, ondergoed, dusters en kamerjassen voor dames en heren. Van 9.30 - 12.30 uur. Toegang gratis.

woensdag 28 oktober

Concert

Concert door De Gooise Egerländer Musikanten in Vivium De Gooise Warande, Mezenlaan 19 Bussum. Van 19.30 tot 21.00 uur. Kosten: 1 strip van de strippenkaart of € 6,- per persoon.

NVC en FC Weesp delen punten

NVC lang sterker, maar FC Weesp komt terug

FC Weesp had moeite met NVC. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Even leek NVC afgelopen weekend tegen streekgenoot FC Weesp af te stevenen op een langgewenste zege, maar toch heeft de Naardense tweedeklasser 'slechts' één punt gepakt. De streekderby tussen de twee ploegen eindigde in 2-2.

NVC startte sterker dan FC Weesp. De Naarders waren het meest aan de bal en kregen al snel enkele kansen. FC Weesp kon daar wel gevaar tegenover zetten, vooral met enkele scherpe counters. FC Weesp kon op voorsprong komen. De vaste penaltynemer van de Weespers, Wouter Spanjerberg, schoot vanaf elf meter raak. NVC probeerde de schade ongedaan te maken, maar moest toch met een achterstand de rust in.

Na de rust bleef NVC druk zetten op de achterhoede van FC Weesp. Na net wat meer dan een uur voetballen kregen de Naarders loon naar werken: Ibrahim el Ahmadi maakte de achterstand voor de Naarders ongedaan. Sterker nog: op het laatste moment kon de NVC-speler ook nog een tweede goal voor zijn ploeg maken, waarmee NVC leek af te stevenen op de zege. FC Weesp kon toch nog een punt pakken door een laat doelpunt van Niels Irik.

FC Weesp komt nog knap terug. Foto: Bob Awick

Slechte week zaterdag NVC: nederlaag en puntenstraf

NVC en FC Weesp komen met het punt geen steek verder. De twee teams staan na afgelopen weekend samen op de elfde en twaalfde plaats van het klassement en hebben evenveel punten. NVC heeft echter een beter doelsaldo.

Zaterdagelftal NVC komt tekort
Weer een nederlaag voor het zaterdagelftal van NVC. De afgelopen jaar naar de derde klasse gepromoveerde Naarders konden geen potten breken tegen streekgenoot Altius en verloren het duel met 1-3.

NVC moest toestaan dat de tegenstander veel druk zette. Met veel aanvallen kwamen er al snel kansen voor de ploeg en keek NVC vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan.

Met een benutte strafschop deed NVC nog even wat terug, maar het was onvoldoende. Zelfs tegen een ondertal, toen Altius een rode kaart kreeg, bleek NVC tekort te komen.

Het was hoe dan ook geen goede week voor de zaterdag van NVC. Afgelopen week werd bekend dat de Naarders een straf van 3 punten hebben gekregen van voetbalbond KNVB. Dat heeft te maken met het gestaakte eerste duel van het jaar tegen NITA.

De Naarders staan, mede door de strafpunten, na afgelopen weekend zonder punten laatste.

SDO maakt te veel fouten en pakt punt tegen nummer laatst

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Vooral doordat de ploeg te veel fouten maakte heeft SDO afgelopen weekend slechts één punt overgehouden aan het duel tegen nummer laatst Leonidas: 1-1.

Vooral de eerste helft van SDO was zwak. De Bussumers verspeelden te vaak te bal, waardoor de tegenstander voor gevaar kon zorgen. Het was dan ook al vroeg raak voor de nummer laatst van het klassement: SDO-keeper Dion Thomas verkeek zich op een hoge bal en zag de tegenstander raak koppen. Thomas zorgde er daarna met een paar knappe reddingen wel voor dat de schade beperkt bleef.

Na de rust was het SDO dat meer vechtlust toonde. De Bussumers zetten meer druk naar voren en kregen ook meer kansen. Na net wat meer dan een uur voetballen kon Mike van 't Land met een afstandsschot scoren. SDO probeerde daarna de druk nog verder op te voeren, maar kon geen goals meer maken.

BFC vergeet eerste plaats te pakken

BUSSUM - Doordat er geen doelpunten gemaakt werden heeft BFC afgelopen weekend een goede kans verspeeld om de eerste plaats te veroveren. De Bussumers pakten door 0-0 tegen koploper APWC slechts één punt.

Het duel tussen BFC en APWC was anderhalf uur lang spannend te noemen. BFC startte het sterkst, maar vergat het eerste half uur op voorsprong te komen. Kansen waren er wel: op een schot van BFC-aanvoerder Dico Knevel redde de APWC-keeper adequaat. Later belandden twee kopballen van Daan Wassili net naast het doel van de tegenstander. APWC deed na een half uur wat terug, maar BFC-keeper Desmond Ording redde een paar keer goed.

Na de rust was het APWC dat sterker startte, maar weer kon BFC-keeper Ording zijn doel schoonhouden. BFC kreeg amper kansen. Zelfs toen BFC met een man meer speelde, na een rode kaart voor APWC, vergat de ploeg te scoren.

BFC staat na afgelopen weekend derde, op 3 punten achterstand van de koploper.

Bussumse hockeyers lopen schade op

BUSSUM - De hockeyers van Gooische hebben hun goede reeks van de laatste weken afgelopen weekend geen vervolg kunnen geven. De Bussumers kwamen tegen het veel lager geklasseerde HBS slechts tot één punt: 2-2.

De Bussumers keken al vroeg tegen een achterstand aan tegen de ontketende Bloemendalers. HBS speelde een stuk sterker en zorgde voor veel gevaar.

Ondertal
Na rust konden de Bussumers wat terugdoen en namen de voorsprong door twee doelpunten. HBS kon echter toch nog terugkomen: nadat de Bussumers door tweede gele kaarten met een ondertal moesten spelen redde HBS terecht nog een punt.

Knappe zege hockeysters
De hockeysters van Gooische hebben afgelopen weekend een knappe zege geboekt op GCHC, de nummer twee van het klassement. De Bussumers wonnen met 1-3.

Zonder al te veel problemen werd het al snel 0-3 voor de Bussumse dames. Het ontbrak GCHC aan kracht om wat terug te doen.

HC Naarden houdt koers

NAARDEN - Weer een zege voor de hockeysters van HC Naarden. De Naarder promovendus staat knap aan kop en won afgelopen weekend met 1-0 van streekgenoot Hilversum.

HC Naarden moest vol aan de bak. Het grootste deel van de eerste helft was de tegenstander een stuk sterker en maakte HC Naarden te veel fouten. Daarna kwam de ploeg meer op gang. Na rust bleef het duel erg spannend met kansen over en weer. Vlak voor de slotfase kon HC Naarden de zege pakken door een doelpunt van Dees Pellens.

Hockeyers verspelen punten
De hockeyers van HC Naarden hebben afgelopen weekend punten verspeeld tegen het wat lager geklasseerde Reigers: 2-2. De Naarders keken al snel tegen een achterstand aan, maar kwamen daarna sterk terug. De ploeg had zelfs nog kansen genoeg op de zege, maar zes strafcorners leverden geen doelpunt op.

AW weer aan kop

BUSSUM - Allen Weerbaar heeft de eerste plaats veroverd. De Bussumse voetballers wonnen afgelopen weekend met 4-1 van de nummer laatst KVVA.

Voetballend kon het nog wel wat beter, maar Allen Weerbaar had nauwelijks problemen en stond al snel op een voorsprong.

Balans tussen smaken bij restaurant Bijna Thuis

Eigenaar Peter Voogd is positief over alle ontwikkelingen. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Hij oogt ontspannen, Peter Voogd, eigenaar en chef-kok van restaurant Bijna Thuis aan de Brinklaan. Hij staat dan ook zijn hele leven al in de keuken, dus weet wat hij doet.

Anderhalf jaar geleden begon hij aan dit nieuwe avontuur. "Ik wilde weer nieuw elan in het restaurant (hiervoor Las Brssas) brengen, het echt weer op de rit zetten." Of dat al helemaal gelukt is? De periode is natuurlijk wat kort, maar Peter is best wel tevreden. "Gasten stappen in ieder geval met een blij en tevreden gevoel weer naar buiten." En het driegangenmenu is onverminderd populair, hoewel er natuurlijk ook à la carte of 'buiten de kaart' gegeten kan worden. "Er moet balans zijn tussen smaken, koken met eerlijk producten, vers en zo veel mogelijk biologisch." Peter kookt het liefst puur. Een wortel moet naar een wortel smaken, is zijn mening.
Groenten spelen een grote rol binnen het menu. Een palet van vier, vijf soorten groenten op je bord is bij Bijna Thuis heel normaal. Peter: "Ik verheug me erg op de herfst. Met seizoensgroenten als pastinaak, spinazie en wortel kun je het bord mooi opmaken." Naast biologisch op het menu schenkt Peter sinds vorige week ook fairtradekoffie en -thee. Vervuiling is er naar zijn mening al genoeg, alles wat je daar zelf tegen kunt doen is meegenomen.

Anders
Ook nieuw is het open podium. Van donderdag t/m zondag kunnen muzikanten voor wat muzikale omlijsting zorgen. Wie het podium wil pakken is welkom wat Peter betreft. Enige voorwaarde is dat je je van tevoren aanmeldt en dat de muziek niet de boventoon gaat voeren. Zolang zijn gasten vermaakt worden en het 'restaurantmuziek' is vindt Peter het prima. "Drumstel en hardrock is niet de bedoeling", licht hij toe. Hij houdt wel van wat afwisseling en 'anders dan anders'. De wijnkaart bijvoorbeeld. Gasten die een uitgebreide wijnkaart verwachten zullen wat raar opkijken. "We hebben geen wijnkaart, maar hebben in principe elke maand een andere wijn. Zo staan er deze maand Italiaanse wijnen op de kaart; in november is een ander wijnland aan de beurt."

De Hilversumse Meent III (slot)

Koningin Juliana op bezoek

Men ontwerpt een woonwijk met woningen van verschillende aard. Hierbij gaat de gedachte uit naar een groene open weide omgeven door hoge bomen, met een 'brinkachtig' karakter. Nergens zal rechttoe rechtaan gebouwd worden. Vele bochten zorgen voor grillige vormen.

Huizen komen er in alle soorten en maten: 795 woningwetwoningen, 50 woningen van het experiment 'centraal wonen', 12 bejaardenwoningen, 584 premiekoopwoningen en 220 woningen in de vrije sector. De woningwetwoningen zullen als drie verschillende typen huizen worden gebouwd: type 'doorzon', 'meander' en 'strokenbouw'.

De Meent in aanbouw (SAGV / gooienvechthistorisch.nl)

Daar waar de aarde zwart is

Tot het najaar van 1972 blijven de weilanden in gebruik bij de boeren. In januari 1973 begint men met het grondwerk. De grond wordt door machines omgeploegd. De zandauto's van Van Mourik uit Groot-Ammers rijden af en aan. Bij het Hemeltje, aan het einde van het Hilversumse kanaal, worden enorme hoeveelheden zand geladen. Het komt van de bodem van de Vechtplassen. Voor het ophogen van de Meent is in totaal 550.000 kubieke meter zand gebruikt, goed voor 55.000 vrachtritten. Zandwagens denderen met hun lading dwars door het Spiegel.

Graven in

oeroude aarde

De bouw is in volle gang. Op veel plaatsen liggen de straten nog open. Nu duurt het niet lang meer of je zult hier een stadwijk zien liggen, te midden van het groen. Het eerste deel van de groengordel is klaar en wordt officieel opengesteld. Het deel waar het om gaat ligt tussen het al flink bebouwde deel van de noordlob en het Naardermeer in. Het door mensenhanden gemaakte groen- en watergebied, begint er steeds mooier uit te zien. Wat je ziet, is landschapsvorming in nieuwe stijl: eenentwintig hectare groengordel, waarvan vier hectare uit water bestaat.

Bij het vormgeven van de vijvers stuiten de bouwers op ongeveer vijftig centimeter diepte op resten van een woud uit de oertijd. Deze op turf lijkende veenresten stammen af van elzen en struiken uit ver voorbije dagen. Ook grintbeddingen van beekjes, die aan het einde van de laatste ijstijd door het Gooi stroomden, worden zichtbaar. Wonen op grond met een verleden. Op 15 maart 1974 komen de eerste bewoners en op 7 juni komt koningin Juliana even op bezoek. Een nieuwe wijk is daar!

Klaas Oosterom

Uit: De Hilversumse Meent in beeld, Waar eens de koeien vredig graasden…..Jubileumuitgave wijkblad Je Meent het. 2004.

Opel VIP Experience

In de Opel Flagship Store van Van Kouwen in Amsterdam-Zuidoost start morgen de Opel VIP Experience. Daar kan uitgebreid kennis worden gemaakt met Opel OnStar. Op 17 en 18 oktober zal een OnStar-specialist de hele dag deze nieuwste Opel-innovatie demonstreren. Opel OnStar omhelst onder andere een 24/7 persoonlijke assistent onderweg, Automatic Crash Response én een 4G wifi-hotspot aan boord voor 7 gebruikers. Verder biedt de VIP Experience eerste keuze uit vele voorraadmodellen met hoge kortingen. De VIP-gast krijgt ook nog eens € 250,- voordeel op accessoires. Er is koopavond op 16 en 17 oktober, zondag de 18e is Van Kouwen open van 11.00 tot 16.00 uur.

Nieuwe Superb Combi bij de dealer

De Superb Combi in de SportLine-uitvoering.

ŠKODA heeft de Superb Combi vernieuwd. Het was een van de grootste primeurs op de autoshow in Frankfurt en staat vanaf volgende week bij de dealer.

De auto kent de nieuwste actieve en passieve veiligheidssystemen, waaronder de nieuwste assistentiesystemen. Het brandstofverbruik is 30 procent scherper dan bij zijn voorganger.

Er komt deze zomer ook een sportieve versie van zowel de gewone Superb als de Superb Combi. Meest opvallende kenmerken van deze SportLine zijn de zwarte 18- of 19-inch lichtmetalen wielen, de donkergetinte achterste zijruiten en achterruit en een met 15 mm verlaagd sportonderstel. Het interieur van de SportLine bevat een 3-spaaks sportstuur en versnellingspook afgewerkt met leder, sportstoelen met exclusieve bekleding, pedalen in een aluminium afwerking en sierdelen in carbon.

Nieuwe Kia Sportage fris en modern

De nieuwe neus leidt tot de meest aerodynamische Sportage tot dusver.

Kia heeft de nieuwe Sportage onthuld. De cross-over heeft een aantrekkelijk nieuw design, een keur aan nieuwe technologische features en is kwalitatief nog hoogstaander geworden. De nieuwe Sportage wordt in het eerste kwartaal van 2016 leverbaar.

De vierde generatie van de Kia Sportage is voorzien van kwalitatief hoogwaardige materialen en is verpakt in een fris en tegelijkertijd modern design. Naast de bekende motoren zorgen nieuwe en opgewaardeerde motoren voor hogere prestaties en verbeterde efficiency. Samen met verbeterde versnellingsbakken en een nieuwe 7-traps transmissie met dubbele koppeling hebben ook de wegligging en de besturing stappen voorwaarts gemaakt.

Een van de grootste veranderingen is het 'gezicht' van de Kia Sportage, dat op een aantal fronten is geïnspireerd op het Kia Provo studiemodel uit 2013. Het is de meest aerodynamische Sportage tot dusver. Het nieuw ontworpen interieur oogt rustiger en overzichtelijker. Strakke lijnen in het interieur zorgen voor een moderne uitstraling, waarbij metaalaccenten worden afgewisseld door zacht aanvoelende materialen.

Adem-benemende rijervaring

Alfa Romeo Giulia

Eén blik op de nieuwe Alfa Romeo Giulia zegt genoeg.

Het concept 'la meccanica delle emozioni' behoeft geen vertaling. Eén blik op de nieuwe Alfa Romeo Giulia zegt genoeg.

Op de autobeurs van Frankfurt stonden verscheidene exemplaren van de Alfa Romeo Giulia, stuk voor stuk getooid met de Quadrifoglio-badge om het premium karakter te onderstrepen. De zescilinder turbo benzinemotor, ontwikkeld door ingenieurs afkomstig van Ferrari, levert 510 pk en opwindende prestaties: de acceleratie van 0 naar 100 km/h vindt plaats in slechts 3,9 seconden. Overigens is de motor, ondanks zijn sensationele vermogen en koppel, verrassend zuinig dankzij de implementatie van een elektronisch geregeld cilinderdeactiveringssysteem. Uiteraard wordt, zoals alle benzine- en dieselmotoren van de nieuwste generatie, deze zescilinder volledig gemaakt van aluminium om het gewicht met name op de vooras te verminderen en het zo karakteristieke Alfa Romeo-geluid te produceren.

Rijbeleving
Bij de Giulia Quadrifoglio draait alles om de bestuurder en de belofte van een adembenemende rijervaring met een responsieve acceleratie, perfect stuurgevoel en zeer adequaat schakel- en remgedrag. Verder leveren de perfecte gewichtsverdeling, de geavanceerde wielophanging en een zeer directe besturing bij aan de rijbeleving, ondersteund door stabiliteitscontrole en een beweegbare Active Aero Splitter voor optimale downforce bij hoge snelheden.

Ruim 17 rondjes om de aarde

In 2009 stonden de heer en mevrouw Van Dongen ook al op deze plaats, toen omdat ze hun Volvo 740 GL naar de Weesper Volvo-garage brachten voor de 600.000 kilometerbeurt. Nu was het bij Svala Auto aan de Nijverheidslaan tijd voor de 700.000 kilometerbeurt. De auto is dertig jaar geleden gekocht bij Svala's voorganger Dick Mühl. Er is nooit wat mee, dus waarom inruilen? De Van Dongens rijden overigens nooit ver, maar wel vaak. Zo kom je vanzelf op 700.000 kilometer: 17,5 rondjes om de aarde.

Reiki I cursus op 21 & 22 november van 10:00 - 16:00 uur. Cursus vol klanken, kleuren en geuren. Opgeven voor 23 oktober. Inclusief naslagwerk en certificaat. info. zie www.reiki-de-boom.nl e-mail jacofiene@gmail.com

Nu in Naarden: foto afdrukservice uit een fotovaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultramoderne FUJI DL600 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, tot wel 100x150 cm groot. In hoogglans maar ook in prachtig zijdemat. Nieuwsgierig? Kijk maar eens op de homepage van: http://www.fotovakprintnaarden.nl ga naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d 1411 AW. Parkeren is gratis op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans. 035-6839235

Gevraagd: winkelmedewerkster/dierenartsassistent. Zie vacature op www.deboerdierenruiter.nl

OPHEFFINGSUITVERKOOP FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION POSTSTRAAT 23 BUSSUM 10 TOT 50% KORTING

Garage in Bussum te huur incl. verlichting, huurprijs € 140,- per maand. Info 06-10397243

GEZOCHT: Auto's, motors, boten, campers, sieraden, fietsen, telefoons, laptops DIRECT GELD. Geldgoed Laarderweg 9 Bussum, naast AH 06-33487000

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op www.posicom.nl voor hulp.

Digiit - de Apple specialist van 't Gooi. meer info:www.digiit.net

Welkom bij de vrijmetselaars Avond voor belangstellenden maandag 19 oktober 20.00 uur Brediusweg 23 A Bussum

Hulp in het huishouden, ik ben op zoek naar meer werk in Bussum, Huizen en Naarden. Schoonmaken, strijken, wassen. Goede referentie k.v.k nr. bel 06-57684953

Goodkinds Taxiservice Taxi van/naar Schiphol vanuit 't Gooi € 50,-. Tel.: 06-26984855

HERFSTAANBIEDING Geldig tot 30-11-2015 COMPLEETSTARTERSPAKKET AUTORIJBEWIJS Nu voor € 995,- Bel voor meer informatie 035-699 79 00 Verkeersopleidingen Jan ter Beek - www.janterbeek.nl

Contant voor uw goud bij GELDGOED Bussum Laarderweg nr. 9 naast de AH, gratis taxatie goud zilver sieraden horloges

Cursus Geheugentraining. Start van de cursus: "Beter omgaan met je geheugen" op woensdagochtend 21 oktober. Duur 7 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Kosten € 42,-. Inlichtingen 035-6930624 of info@gildegooinoord.nl

Vestingbewoonster zoekt te huur in de Vesting garage of garageplek tel.: 06-37192588

Vrouw heeft 10 jaar ervaring zoekt werk in de huishouding met strijkwerk. Met goede ref. Mevr. Nina 8,50 euro p/u. Tel.: 06-47815528

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen. www.snookerclubbussum.nl 06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

Nagelsalon Artcreatives: verhuist tijdelijk nr sportschool Enjoy-Fit, Energiestr. 9 B, 1411 AN Naarden. Open: ma. - di. - do. - vrij. - zat. op afspraak. Bianca 06-24526801(Is industrieterrein Gooimeer - achter Euromaster)

ZorgButlerGooi: uw helpende hand bij woningontruimingen. Voor informatie belt u Koen Visscher 06 251 26 690 of kijk op www.zorgbutlergooi.nl