BussumsNieuws

29 juli 2015

BussumsNieuws 29 juli 2015


Storm raast over Bussum

Er sneuvelden enkele bomen door de storm, zoals deze aan de Groot Hertoginnelaan. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Ook over Bussum raasde zaterdag een forse zomerstorm. Al met al werd de Bussumse brandweer 60 keer gebeld voor gevallen van stormschade.

Het slechte weer zorgde voor veel ongemakken. Er was vooral schade aan bomen. Toch bleven echt grote problemen achterwege. De harde storm zorgde ervoor dat er door heel Bussum takken en bladeren op de weg terecht kwamen. Er sneuvelden ook enkele bomen. Het was onder meer raak aan de Groot Hertoginnelaan waar een grote boom door de storm werd losgerukt.

Nog dagen werk
Gemeentemedewerkers hebben nog de rest van de week hun handen vol aan het wegwerken van bomen, takken en bladeren vanwege de storm van afgelopen weekend. "De storm heeft er voor gezorgd dat we ongeveer 20 bomen weg moeten halen. De meeste bomen staan nog wel rechtop, maar hebben de storm toch niet overleefd", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Daarnaast zullen onze medewerkers nog de rest van de week veel werk hebben aan het weghalen van takken en het schoonmaken van straten."

Schade valt mee
Volgens de gemeente valt de schade nog mee. "Het had erger gekund. Veel zwakke bomen waren door eerdere stormen al gesneuveld."

Gemeente presenteert plan voor Bensdorp

Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Belangstellenden kunnen vanaf deze week meer te weten komen over de plannen voor Bensdorp. De gemeente heeft het eerste ontwerp voor de plannen bekendgemaakt.

Er staat heel wat te gebeuren op het oude Bensdorp-complex. Bouwbedrijf Noordersluis presenteerde eerder al de plannen om het Bensdorp-complex te gaan herontwikkelen. Er moet straks gewoond en gewerkt kunnen worden en daarnaast moet er plaats komen voor cultuur. De monumentale delen van het Bensdorp-pand worden behouden.

Als alles volgens plan verloopt start de bouw vanaf 2017. De plannen kunnen bekeken worden op www.bussum.nl.

Appartement Boslaan onbewoonbaar na brand

Bewoners van het appartementencomplex moesten van balkons worden gered. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Aan de Boslaan heeft maandag een forse brand gewoed: één van de appartementen vatte vlam. Bewoners van het appartementencomplex moesten worden geëvacueerd.

De brand ontstond even na rond half 5 op de tweede etage van het appartementencomplex. De brandweer was snel met meerdere auto's ter plaatse en schaalde meteen op naar 'grote brand'.
De bewoner van het brandende appartement kon al snel worden gered en werd door de ambulance meegenomen. Andere bewoners van het gebouw werden door de brandweer met de ladderwagen van balkons gered. Eén van hen moest ook met een ambulance mee voor controle.

De brandweer had het vuur na ongeveer een half uur onder controle. Er waren flink wat wagens uitgerukt. Waardoor de brand is ontstaan, wordt nog onderzocht. Het brandende appartement is onbewoonbaar verklaard.

3

oefenduels spelen de voetballers van BFC komende maand

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00u. ds. B. Grandia; Naarderheem 10.30u. ds. J.C. Visser
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 01/08 17.30u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. ds. H.H. de Haan; 17.00u. ds. A. Versluis

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 10.00u. Viering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00u. mw. ds. A.M. Parmetier
*PGB Verlosserkerk 10.00u. mw. ds. N.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30u. ds. H.J. Bodisco Massink
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. A.D. van den Bos; 17.00u. ds. G.J. van den Top
*Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. drs. J.R. Nienhuis
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. ds. W. Verdonk
*Het Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Irving Stone (1903-1989) is de schrijver van deze biografische roman. De oorspronkelijke titel van het in 1934 uitgekomen boek was 'Lust for Live'. Er kwam nogal wat commentaar op wat deze auteur schreef. De schrijver heeft de fouten er toen uit gehaald en deze Nederlandse uitgave, van rond 1950 in de geautoriseerde vertaling van mevr. L.J.A.M. Berkhout-Willemse, is een compromis zonder dat het karakter van deze roman verloren is gegaan, zegt de uitgever.

Ondanks dat het meer dan 80 jaar geleden geschreven is, is het boek goed leesbaar. In het boek is het leven van Vincent respectvol en met mededogen beschreven. In het boek staan 16 illustraties, waarvan er vier ingeplakte reproducties zijn. In het nawoord noemt de schrijver ook de mensen die hun medewerking hebben gegeven, waaronder Vincent's vriend Paul, de zoon van dokter Gachet. Het gebonden boek met 491 pagina's werd uitgegeven door Hollandia Baarn (tweede druk). Het boek is ook gebruikt voor de film 'Lust for Live' uit 1956 met Kirk Douglas als Van Gogh.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Hardegarijp..Châteauroux..Bussum

De foto moet worden beschouwd als een soort in memoriam. De gebeurtenis zelf zou een te gruwelijk beeld hebben opgeleverd. Lees de lotsbestemming van een medeschepsel.

Het gebeurde vorige week dinsdag. Ik ging rond 12 uur naar mijn garage om mijn fiets klaar te zetten voor een tochtje. Daar liep een mooie, krachtig ogende postduif. Had twee ringen om: een groene en een rozerode. Kennelijk meegedaan aan een race en vermoeid. Ik strooide wat Mariakoekjeskruimels, maar het dier had geen trek. Ik wilde graag weten wat de ringen te vertellen hadden en probeerde de duif te vangen. De duif vloog met krachtige slag weg. Het was inmiddels 5 voor half één en ik ging op weg. Aan het einde van de Boslaan op de Groothertoginnelaan lag mijn duif. Verpletterd en uitgesmeerd op het asfalt! Het groene ringetje gebroken en de rode ring klemvast gekromd om de geplette andere poot. Met zakmesje verwijderd. Via internet had ik binnen een paar tellen de eigenaar, woonachtig in Hardegarijp (Friesland), van de ongelukkig postduif. Bleek zelfs een kampioen te zijn en was al een dag zoek. Had met 3 andere duiven meegedaan aan een wedvlucht. Gelost in Châteauroux in het Franse departement Indre. Afstand tot Hardegarijp: 783 km. Al met al was ik nogal aangedaan door deze gebeurtenis. Ik kon niet nalaten te denken aan die auto die daar op de Groothertoginnelaan geheid veel harder had gereden dan de toegestane 30 km. per uur. De moraal van dit verhaal: houd je aan de maximumsnelheden!

Weerbericht

Geleidelijk warmer en vanaf vrijdag overwegend droog
Aan weer geen gebrek deze juli. De maand begon met een hittegolf. In de nacht van 10 juli kwam in het binnenland vorst aan de grond voor, zeldzaam in juli. Zaterdag passeerde een zeldzame zomerstorm veroorzaakt door een kleine venijnige depressie, een zogenoemde kanaalrat, gevolgd door veel regen. Vanaf vrijdag komt hogedruk naderbij met droger weer.

Donderdag en vrijdag
De verwachting is dat de buiigheid donderdag geleidelijk afneemt. Er kunnen nog een paar buien vallen, maar de zon krijgt al meer ruimte en het wordt in de middag 18 graden. Er waait een matige westenwind. De vrijdag ziet er geheel droog uit met een paar wolkenvelden en ook zonnige perioden. Bij een matige noordoostenwind loopt het kwik op naar 19 à 20 graden.

Het weekeinde
In het eerste augustusweekeinde wordt het al meer zomers. Er zijn zowel zaterdag als zondag zonnige perioden en het blijft vrijwel overal droog. Zaterdag is de wind noordoost en matig van kracht. Het wordt zo'n 22 graden. Zondag wordt de wind na de passage van de as van het hogedrukgebied zuidwestelijk. De temperatuur loopt iets verder op naar 23 of 24 graden.

Weetje
Een 'kanaalrat' is een kleinschalige depressie die boven het Kanaal snel activeert en langs de Belgische en Nederlandse kust naar het noorden trekt. Het kenmerk van zo'n 'kanaalrat' is dat ze sluipenderwijs naderbij komen met onverwachts felle rukwinden. Berucht was de zware Hemelvaartsdagstorm en 'kanaalrat' van 12 mei 1983 met 10 doden tot gevolg en veel schade.

Gesnoeide taxus inleveren voor het goede doel

Snoeiafval wordt gebruikt voor chemokuur tegen kanker

Spandoeken trekken direct de aandacht. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM/NAARDEN - Het is mooi weer, het groen staat uitbundig en dus is het tijd om te snoeien. Wie een taxus in de tuin heeft staan wordt door het GAD gevraag het jonge en zuivere gedeelte apart te houden en te storten in speciale bakken. De reden: in de jonge twijgen van de taxus zit baccatine, een belangrijke grondstof bij de productie van chemokuren ter bestrijding van kanker.

Ina Ros laat namens de GAD weten hoe het met het inzamelen verloopt. "We hebben nu 25 kuub ingezameld op onze scheidingsstations in Gooi en Vechtstreek. De actie loopt voorloptig nog."
Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapie. De stichting Vergroot de Hoop heeft vorig jaar door het hele land al materiaal bijeen gebracht voor meer dan 10.000 chemotherapieën."

Chemotuin
Stichting Vergroot de Hoop doneert per kubieke meter 50 euro aan de Chemotuin bij Tergooiziekenhuizen in Hilversum.

In deze tuin kunnen patiënten buiten zijn terwijl de chemo wordt toegediend. Dat verlaagt volgens het ziekenhuis het gevoel van stress en onzekerheid van patiënten en komt dus hun welzijn en de therapie ten goede.

Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapie

Inwoners kunnen meedoen door hun taxussnoeisel tot 31 augustus in te leveren bij het GAD scheidingsstation in Bussum.

Het taxussnoeisel moet worden opgevangen met een doek of zeil zodat het snoeisel zuiver blijft.

'Buurvrouw' besteelt Bussumse (89)

BUSSUM - Een vrouw heeft woensdag aan de Aagje Dekenlaan een bejaarde Bussumse (89) bestolen. Dat meldt de politie.

De vrouw stond woensdag aan de deur van de Bussumse. Ze vertelde dat ze een buurtbewoner was en haar buren wilde leren kennen. De Bussumse stond de vrouw toe even binnen te komen en er volgde een gesprek. Na een kort praatje vertrok de dame weer. Later bleek dat er 200 euro was gestolen. Er wordt nog gezocht naar de dader. Het gaat om een vrouw met een gezet postuur van ongeveer 1.65 meter lang. De vrouw sprak slecht Nederlands.

Bestuurder motor gewond

BUSSUM - Een motorrijder heeft vlak voor het weekend een forse smak gemaakt met z'n motor op de Huizerweg.

De bestuurder van de motor botste tegen een auto. De auto reed deels op de andere weghelft vanwege een parkerende auto op de weg. De motorrijder zag dat te laat en botste tegen de auto aan. Ambulancepersoneel heeft het slachtoffer voor controle meegenomen. De motor en auto hadden veel schade.

Na het ongeluk lag over een lang deel van de Huizerweg een oliespoor. De brandweer moest de weg schoonmaken.

Werk velden BFC gaat hard

BUSSUM - Het gaat hard met de werkzaamheden aan de velden van BFC.

De afgelopen weken werden al de bovenste lagen van de kunstgrasvelden vervangen. Van het laatste natuurgrasveld werd het gras eveneens weggehaald. Daar wordt de komende weken eveneens kunstgras neergelegd. Als alles volgens plan verloopt wordt het laatste veld halverwege volgende maand opgeleverd.

Bussum kapt bomen

BUSSUM - Er worden de komende weken op meerdere plaatsen door heel Bussum bomen gekapt. Dat maakt de gemeente bekend.

De bomenkap wordt gedaan ten behoeve van de gemeentelijke rooilijst. Er worden elk jaar bomen gekapt, vaak vanwege de slechte staat van de bomen. Na de kap worden de meeste bomen meestal herplant.

Kelder vol gas door slecht afgesloten gasfles

Een gasfles van een barbecue was de oorzaak van het probleem. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De brandweer heeft maandag aan De Sparren een kelderbox moeten luchten nadat deze vol was gelopen met gas.

Een slecht afgesloten gasfles was de oorzaak van de problemen. De gasfles, van een barbecue, stond nog een beetje open waardoor er enkele dagen langzaam gas kon ontsnappen. De gaslucht werd maandag pas geroken, waarna meteen de brandweer werd gebeld.

De brandweer kon het probleem snel oplossen en heeft de gasfles weggehaald. Daarna werd de kelder gelucht.

Bussums mozaïekbankje even op Museumplein

BUSSUM - De mozaïekbank die normaal gesproken bij de Antonius Hof staat, stond vorige week een paar dagen op het Museumplein in Amsterdam. De bank was onderdeel van het evenement 'Art Square Amsterdam'. De 3500 kilo zware bank is versierd met scherven van servies. Bewoners van het verzorgingshuis en hun begeleiders zijn maandag naar het Museumplein afgereisd om daar het evenement te bezoeken. De bank vervult in het dagelijks leven een verbindende functie omdat bewoners en buurtbewoners er regelmatig op zitten en een praatje maken.

Pieter Hoekstra

41 jaar, Bussumer sinds 2004
Raadslid voor PvdA

De lijst voor de tussentijdse verkiezingen is een paar weken geleden bekend gemaakt. Je staat op plek 8?
"Ja, dat betekent dat het niet reëel is dat ik volgend jaar weer in de raad kom."

Jammer?
"Absoluut, ik had graag mijn ervaring van de afgelopen jaren nog twee jaar, tot de volgende verkiezingen in willen zetten. Maar er moeten keuzes gemaakt worden. Ook het fusieproces vind ik politiek interessant."

Verder nog activiteiten binnen Bussum?
"Ik ben sinds een jaar lid van de Fairtrade werkgroep, een enthousiaste club mensen. Ik vind het leuk om een bijdrage te leveren aan de bewustwording van eerlijke handel."

Leuk aan Bussum?
"De groene omgeving en in Bussum herken ik de menselijke maat. Mensen zijn betrokken en geïnteresseerd in elkaar."

Wat weten weinig mensen van je?
"Haha, dat ik werkzoekend ben."

Tip voor Albertine van Vliet-Kuiper, onze nieuwe burgemeester?
"Als ze zich snel wil inleven in Bussum: ga bij de mensen thuis op bezoek."

Wie wil je nog een keer ontmoeten?
"De Dalai Lama, een erg inspirerend persoon omdat het hem lukt heel onthecht in de wereld te staan."

Koffie of thee?
"Cappuccino, Fairtrade uiteraard, met veel melk."

Favoriete vakantieland?
"Canada, fantastische natuur. De weidsheid is echt indrukwekkend."

Favoriete plek in Bussum?
"De Bussumer heide. Ik woon aan de rand en met vijftig stappen ben je in een andere wereld."

Op wie ben je trots?
"Mijn vriendin, om hoe positief ze in het leven staat."

Waar proosten we op?
"Op een zomer om weer de batterij op te laden."

Bussumse parachutespringster zet nieuw record in de lucht neer

Record uit 1995 verbroken

De windmolen in de lucht. Foto: Henny Wiggerts

BUSSUM - Annelies Hasewinkel heeft samen met 33 andere vrouwen het Nederlands dames record vrije val formatiespringen op haar naam gezet. Na de sprong uit het vliegtuig vlogen ze met 200 kilometer per uur naar elkaar toe in vrije val om samen een windmolen in de lucht te maken. Het lukte en dus werd het oude record met 25 vrouwen uit 1995 ruimschoots verbeterd. Hasewinkel vertelt dat de euforie enorm was.

Hoe ben je begonnen met parachutespringen?
"Ik ben begonnen met een tandemsprong in 1997. Na deze sprong, die ik fantastisch vond, heb ik me direct opgegeven voor een cursus om zelf te leren springen. Dat was doodeng, maar ook heel leuk! De verslaving is in die tijd begonnen. Ik heb inmiddels zo'n 2000 sprongen gedaan. De eerste sprong die ik deed op het WK in Dubai in 2012 was een hele bijzondere. We sprongen uit het vliegtuig boven de zee. Dat gebeurt niet vaak en was heel bijzonder. Boven de zee en mijn allereerste sprong ooit op een WK.

Waarom deed je mee aan deze recordpoging?
"Het was 22 jaar geleden dat dames een record sprongen in Nederland. Het werd tijd dat dat record gebroken werd. En aangezien ik een vrouw ben..."

Hoe is de vlucht verlopen?
"Ik was één van de laatste divers van de formatie. Dat betekend dat je als 1 van de laatsten het vliegtuig verlaat, een een behoorlijke afstand moet overbruggen om bij de formatie te komen. Ik lag met een rood pak aan de buitenkant van een molenwiek."

34 dames vliegen met 200 kilometer per uur in vrije val door de lucht

Liep alles zoals afgesproken was?
"We hebben 5 pogingen gedaan, waarbij er steeds kleine dingen mis gingen. Maar we bleven er met z'n allen (34 vrouwen) vertrouwen in houden. En dat werd beloond. Na 5 sprongen lukte het ons en verbraken we het 22 jaar oude record van 25 vrouwen.
De euforie was enorm! Het joelen begon al onder de parachute en op de grond aangekomen zag ik allemaal hele blije meiden. Een hele mooie ervaring om daar dan tussen te staan!"

Hoe ga je verder met parachutespringen?
"Momenteel ben ik met mijn team M8trix aan het trainen voor de Nederlandse kampioenschappen parachute springen in augustus en vlak daarna het Europese kampioenschap in september. Ons team bestaat uit 8 formatiespringers, 3 vrouwen 5 mannen en een cameraman die alles mooi in beeld brengt. Ik ben sinds 2011 lid van dit team. We hopen volgend jaar voor de derde keer te mogen deelnemen aan een WK."

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail redactie@bussumsnieuws.nl

Trots op Gooise Meren

Recent zagen we op de voorpagina van het Bussums-, Naarder- en MuiderNieuws:'Trots op Nederland gaat meedoen aan verkiezingen'. Ik vraag me sterk af waarom dit als nieuws beschouwd moet worden en al helemaal waarom dit op de voorpagina is geplaatst. Trots op Nederland is een partij zonder (lokale) standpunten die blijft voortborduren op de naam van een ooit bekende politica. Een partij die versplinterd en waar leden met ruzie weglopen. Een partij zonder standpunten, zonder (lokaal) behaalde successen en zonder enige vorm van continuïteit, die nu mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van Gooise Meren. Als dat maar goed gaat..

Ik hoop dat inwoners van Gooise Meren bij de verkiezingen verder kijken en de toekomst van Gooise Meren niet in handen van een partij leggen met alleen een leuke naam (een naam die overigens niet eens uit de eigen gelederen afkomstig is, net als veel politieke plannen van de partij) en hun stem geven aan partijen die zich wel hebben bewezen in het verleden, die daadwerkelijk betrokken zijn bij Gooise Meren en waarvan de politici het beste voor hebben met de inwoners van de nieuwe gemeente. Echter, de inwoners van Bussum, Naarden en Muiden kennende, zal dit geen probleem zijn en zal Trots op Nederland weer stilletjes zal verdwijnen uit Gooise Meren.

Joan Eijpe
Naarden

Bussumer jaar naar cel vanwege fraude

BUSSUM - Bussumer Remco de V. (31) heeft een celstraf van een jaar gekregen vanwege een grote fraudezaak.

De Bussumer zou met enkele anderen een bank hebben afgezet en daar rond de 500.000 euro aan hebben overgehouden. De daders zouden de bank, nu 4 jaar geleden, ten onrechte zover hebben gekregen om forse bedragen aan 'ontslagvergoedingen' over te maken naar rekeningen van een administratiekantoor en een niet-bestaand notariskantoor. Het geld werd daarna doorgesluisd en vervolgens door de daders contant opgenomen.

Andere veroordeelden
Naast De V. werden ex-Bussumer Vincent V. (30) en z'n partner veroordeeld. V. staat vanwege het samenwerken met De V. net wat meer dan een jaar celstraf te wachten, z'n partner een werkstraf van 150 uur voor het hebben van 37 kilo hasj.

6 / 16

F. van Eeden

De erkenning van het schilderstalent van Vincent van Gogh begon vanuit Bussum, dankzij de inspanningen van Jo van Gogh-Bonger, de schoonzus van Vincent. Maar er is nog een link met Bussum (en Van Gogh) en dat is Frederik van Eeden.

Een paar maanden na de dood van Vincent in 1890 (nu 125 jaar geleden) organiseerde Vincent's broer Theo een tentoonstelling van zijn werk in Parijs. Een van de bezoekers was Frederik van Eeden, die naar Parijs was gegaan om de zieke en ingestorte Theo en zijn vrouw Jo bij te staan.

Eén van de schilderstukken van Vincent van Gogh waarop een zaaier staat afgebeeld. Hij schilderde deze in 1888 in Arles. De zaaier-afbeelding is geïnspireerd op een werk van de Franse schilder Millet.
V. van Gogh

Van Eeden is een van de eersten die lovend over het werk van Vincent van Gogh schreef. In een lyrisch essay in 'De Nieuwe Gids' was Van Eeden ingegaan op Van Goghs verrassende kleurgebruik en zijn gedreven kunstenaarschap. Compromisloos, zonder zich in het geringste te bekommeren om wat men zeggen zou, had Van Gogh volgens Van Eeden gewerkt. De bewondering was waarschijnlijk wederzijds. Van Gogh had 'De Kleine Johannes' gelezen, en in brieven had hij kleuren en motieven van zijn schilderijen in verband gebracht met het sprookje.

Van Eeden kreeg in 1890 'De Zaaier' ten geschenke van Jo Bonger als dank voor zijn bemoeienis met de psychische problemen van Theo. Het hing in het huis van Frederik en Martha en kwam na hun scheiding in andere handen.

Klaas Oosterom

Bron: o.a. Jan Fontijn:

Tweespalt. 1990.

'In uniform voel ik mij anders'

Remon Cieraard voelt zich als een vis in het water bij de vrijwillige politie

Remon Cieraad is trots op het vrijwilligerswerk dat hij doet. Foto: Bob Awick

Aanmelden

Om te starten met de opleiding tot vrijwilliger surveillance en handhaving moet eerst gesolliciteerd worden op een vacature bij een eenheid en volgt er een selectieprocedure. De basisopleiding tot politievrijwilliger duurt in totaal 57 lesweken, verspreid over anderhalf jaar. Gemiddeld gaan de vrijwilligers twee avonden per week naar de Politieacademie. Lesperiodes worden afgewisseld met praktijkperiodes in een wijk- of districtsteam. De deeltijdopleiding tot politievrijwilliger is gericht op toezichthoudende taken. Op straat, op verkeersveiligheid en bij evenementen. Meer informatie is te vinden op de website: www.wordpolitievrijwilliger.nl.

door Jessica de Jong

NAARDEN - Als Remon Cieraad zijn politie-uniform aantrekt, dan wil hij zich ook nuttig maken. Hoewel het nooit een roeping was om bij de politie te gaan, blijkt hij als een vis in het water te functioneren. Hij is enthousiast, energiek en niet op zijn mondje gevallen. "Als je de wil hebt om bij de vrijwillige politie te gaan, dan zou ik het zeker aanraden. Het is heel erg leuk, zeker als je iets voor de maatschappij wilt betekenen."

Cieraad vertelt dat hij vroeger nooit wist dat de vrijwillige politie bestond. Hij hoorde hier voor het eerst over toen hij zich een jaar of tien geleden op het politiebureau in Huizen ergerde aan de lange wachttijden. "Er waren emblemen gestolen van de auto van mijn vrouw en daarvan wilde ik aangifte doen. Ik was aan het wachten, aan het wachten en nog eens aan het wachten. Op een gegeven moment was ik aan de beurt en werd ik geholpen door een hoofdagent. Ik vroeg hem waarom ik zo lang moest wachten en of hij als hoofdagent niet iets beters te doen had. Hij vertelde mij dat ze graag extra handjes wilde hebben en duwde mij een folder in de hand over de vrijwillige politie."
Het idee sprak Cieraad direct aan. "Het kwam voor mij op een moment dat ik mijn zaak, een textielgroothandel, had verkocht. Hoewel ik daar in loondienst bleef werken, wilde ik er wel iets bij doen. Ik had ook net een dochter gekregen en ik had het gevoel dat ik iets terug wilde doen voor de samenleving. Daar komt het sportieve aspect bij, wat mij als fanatieke skiër en surfer erg aansprak."

'Ik had verwacht dat het heel veel boeven vangen was, dat is niet zo'

Diensten meedraaien
Cieraad schreef zich in en hoorde lange tijd niets, totdat hij een oproep kreeg om zich te laten testen. "Het betrof een fysieke-, psychologische- en gezondheidstest. Dat gebeurde in het najaar van 2007 en in november begon ik op de academie in Amsterdam." Drie jaar lang was de aankomende agent druk met zijn opleiding tot surveillant. "Ik kwam ook al direct bij het korps Naarden-Bussum als student zijnde." Over de opleiding is hij erg te spreken. "Je krijgt leraren die erg gemotiveerd waren en er was goede begeleiding vanuit het korps. In die tijd ging je een tijdje naar school, draaide je een tijdje mee met het korps en ging je weer terug naar school. Erg afwisselend. Ik vond het ook schitterend om de diensten mee te draaien. Ik hoef niet zo nodig vooraan te staan, maar het is echt fijn als je iets kunt betekenen. Inmiddels zijn de vrijwilligers ook echt opgenomen tussen de beroeps. We krijgen dezelfde briefing, werken dezelfde tijden, krijgen dezelfde werkopdrachten en zijn echt lid van het team."
Hij had wel een ander beeld voor ogen van de politie toen hij aan de opleiding begon. "Ik had verwacht dat het heel veel boeven vangen was en overal met toeters en bellen heen rijden. Nee, dat is het dus niet. Het is veel wachten op wat er gaat gebeuren. Er zijn natuurlijk ook drukke dagen met bijvoorbeeld een aanrijding of een brand. Daarnaast draai ik ook horecatoezicht met een beroepscollega en je maakt altijd veel verschillende dingen mee. Ik wil wel meegeven aan geïnteresseerden dat je niet direct alles mag na je opleiding. Zo werkt het niet. Je kunt dus wel mee als assistent van de politie en daarbij intern diverse bijscholingen doen. De vrijwillige politie zoekt overigens geen cowboys."
Het korps Gooi en Vechtstreek kent momenteel 16 vrijwilligers die actief meedraaien. "We willen graag naar 25 tot 32 vrijwilligers groeien. Het vraagt wel wat van de nieuwkomers, want je moet natuurlijk eerst een opleiding volgen. Het is wel zo dat er inmiddels een verkorte opleiding is die nog maar anderhalf jaar duurt. Bovendien mag je vrijwel direct meedraaien, echter wel nog onder toezicht. Wat je mag doen hangt samen met de competenties die je dan al behaald hebt." Inmiddels is Cieraad nu zelf bezig met de agentenopleiding. Als hij die heeft afgerond is hij volledig inzetbaar. "Ik heb alle examens al gehaald en ben binnenkort ook bevoegd om vuurwapendragend te zijn."
Hoewel Cieraad dus als volledig agent de straat op mag, zou hij niet meteen als beroeps bij de politie willen. "Bij de politie zien ze mij graag komen en we doen veel samen. Voor de kleine vergoeding doe ik het in ieder geval niet en ik zeg ook tegen mensen dat ze het daar niet voor moeten doen. Het is verantwoordelijk werk; wel vrijwillig maar niet vrijblijvend. Ik draai iedere vrijdag om de week een dienst en iedere zaterdag. Daarbij heb ik de coördinatie van de vrijwilligers onder mij voor district Gooi en Vechtstreek wijkteam Noord. Het komt erop neer dat ik 16 uur werk voor de politie en daarnaast mijn normale baan. Sommige vrijwillige collega's maken overigens wel de overstap naar de betaalde politie. Voor mijzelf zeg ik nu nog nee, echter weet je nooit of ik in de toekomst ooit nog eens de overstap wil maken. Die mogelijkheid hou ik zeker open."
Hoewel hij al veel heeft meegemaakt in zijn uniform, staat een melding hem nog heel goed bij. "Het was op een zaterdag en ik reed in de auto met een hoofdagent (ook een vrijwilliger) op de Crailoseweg richting Huizen. We kregen een melding dat er een aanrijding was geweest in het centrum van Bussum en dat er ook al een traumahelikopter onderweg was. We draaiden de wagen om en hoorden al snel dat we er wat spoed achter moesten zetten. Daarop kwam een nieuwe melding binnen van een kind dat onwel wat geworden in de Hilversumse Meent. De reanimatie was al gestart en het zou een baby betreffen. We gingen er direct op af en hebben de noodzakelijke eerste hulp verleend. Uiteindelijk ben ik met de ouders op de achterbank achter de ambulance aan naar het ziekenhuis gereden. Een politiemotor reed voorop. Het is het heftigste wat ik heb gedaan. Het kindje heeft het helaas niet gered. We hebben als politie gedaan wat we konden en er ook met elkaar over gesproken. Als je zoiets meemaakt, dan raakt je dat echt, zeker omdat ik zelf ook een kind heb. We hebben later nog een briefje van de ouders gekregen waarin ze hun dank uitspraken voor de hulp."
"Ik moet zeggen dat ik gewoon veel terug krijg voor dit vrijwilligerswerk. Sommige mensen gaan voetballen in hun vrije tijd, ik maak mij liever hier nuttig. Ik krijg ook heel veel leuke feedback. Mensen zijn dankbaar als je ze helpt. Bij de politie ben ik dienstbaar. En hoewel je veel meemaakt, vind ik het toch ook heel ontspannend. Als ik het uniform aandoe dan voel ik mij een ander mens. In uniform heb je opeens een stuk verantwoordelijkheid. Niemand ziet aan mij dat ik een vrijwilliger ben, hoe vaak ik diensten draai of wat mijn rang is. Ze zien een agent en die verwachting moet je waarmaken."

Advies: keer niet nog meer geld uit voor fusiegemeente

'Tien miljoen is voldoende voor sanering Muiden'

Geen schone start voor Gooise Meren. Foto: Gemeente Gooise Meren

BUSSUM - Een tegenslag voor de gemeenten Bussum en Muiden. Er lijkt geen extra geld te komen om zonder geldzorgen aan de nieuwe gemeente Gooise Meren te beginnen. De twee gemeenten hadden daar wel om gevraagd.

Gewenste extra miljoenen lijken er niet te gaan komen

Muiden krijgt al ruim 10 miljoen euro van het Rijk om de grootste kosten te dekken. Maar Muiden en Bussum hadden aangedrongen op nog ruim 6 miljoen euro extra om helemaal 'schoon' aan de start te staan van de nieuwe gemeente Gooise Meren. Naar die extra 6 miljoen lijken de gemeenten te kunnen fluiten. Het adviesorgaan de Raad voor de financiële verhoudingen (Rvf) schrijft in een brief aan minister Ronald Plasterk dat tien miljoen voldoende is.

De enorme schulden van Muiden komen door de ruzie met ontwikkelaar KNSF-vastgoed. Nu lijken ze prima door een deur te kunnen, maar de afgelopen jaren werd vooral rollebollend in de rechtbank doorgebracht. Muiden werd door de rechter aansprakelijk gesteld voor het vertragen van het bouwproject op het terrein van de voormalige kruitfabriek en KNSF claimde in hoger beroep daarom ruim 370 miljoen euro van de gemeente. De gemeente wist de claim in 2014 van de tafel te krijgen door een akkoord te sluiten met KNSF, maar moest alsnog flink de portemonnee trekken.

Muiden speelde een slim spelletje, verhoogde de lasten voor de Muiders tot de top en liet zich bijna failliet verklaren. Daardoor kon de gemeente aanspraak maken op een speciaal geldpotje van het Rijk, de zogeheten Artikel-12 status. Die is er voor alle gemeenten in Nederland met financiële problemen. En daar zit precies het probleem, zegt de Rvf nu. Dat potje, het gemeentefonds, is voor alle gemeenten in Nederland en als Muiden extra geld krijgt, krijgen andere gemeenten minder. Het is de gemeente die er jaren geleden vooral een zooitje van heeft gemaakt, en daardoor is het niet eerlijk om de rekening bij de rest van de gemeenten in Nederland te leggen. Ook had de provincie Noord-Holland beter moeten ingrijpen in aanloop naar de fusie. Het was al jaren duidelijk dat het financieel niet goed ging met Muiden en bepaalde kosten werden niet meer gedekt in de begroting, zoals het onderhoud van de wegen. Dat de wegen nu in slechte staat zijn en een kostenpost kan daardoor geen argument zijn om meer geld vanuit het gemeentefonds te krijgen, zo concludeert de Raad.
Als het Rijk Muiden wil helpen, moet ze dat zelf betalen uit de begroting van volgend jaar, maar niet via het gemeentefonds. Het is nu aan de nieuwe gemeente Gooise Meren om dit gat op te vangen. Dat kan bijvoorbeeld door extra bezuinigen op het ambtenarenapparaat of door het verhogen van de OZB,

Filmhuis Bussum

TESTAMENT OF YOUTH is een romantisch oorlogsdrama, naar de autobiografie van de eigenzinnige Vera Brittain.
Op herhaling. De geslaagde 'multiculti-komedie' SAMBA, met de regisseurs en hoofdrolspeler van INTOUCHABLES.
DIOR AND I biedt een fascinerend inkijkje in het modehuis, waar onder hoogspanning de couture-collectie van nieuwkomer Simons tot stand moet komen.In de Franse echtscheidingskomedie PAPA OU MAMAN proberen de absurd egocentrische ouders de voogdij over hun kinderen te ontlopen.
MR. TURNER over de beroemde Britse kunstschilder, met zijn wisselvallige temperament,. Op herhaling.
In MEET ME IN VENICE passeren vader en dochter mooie landschappen tussen Italië en Istanbul.
LA TÊTE HAUTE maakt diepe indruk hoe kinderrechter (Catherine Deneuve!) en sociaal werkers jarenlang proberen een jong crimineeltje op het rechte pad te duwen.
In de komedie WHAT WE DID ON OUR HOLIDAY leggen de kinderen op vakantie feilloos onuitgesproken vetes en intieme details van hun ouders bloot.
MACONDO volgt een elfjarige Tsjetsjeense jongen en zijn moeder in Wenen. Een subtiele zoektocht naar informatie over zijn overleden vader. NATURE, in 3D, is een verbluffende reis door Afrika. Van de makers van BBC Earth.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.

donderdag 30 juli

Orgelconcert

Harm Hoeve bespeelt het orgel in de Grote Kerk van Naarden. Onder de titel 'Beroemde melodieën' speelt Harm Hoeve op de drie in de kerk aanwezige orgels werken van L. van Beethoven, W.A. Mozart, F. Mendelssohn, T. Albinoni en C.M. Widor. Het concert begint om 20.15 uur. Entree: € 7,50.

Shantykoor in Vivium

Optreden van Shantykoor 'Het ruime sop' in Vivium De Zandzee. Van 14.30 tot 16.00 uur in de Vifesta-zaal, 5e etage van Vivium De Zandzee, Iepenlaan 354. Kosten: 6 euro.

vrijdag 31 juli

Optreden Cortado

Het ensemble trio Cortado verzorgt een jubileumconcert in Vivium De Gooise Warande. Aanvang: 14.30 uur in Vivium. De Gooise Warande is te vinden aan de Mezenlaan 19 te Bussum. Kosten: 6 euro.

zaterdag 1 augustus

Garage Verkoop

Van 14.00 tot 16.00 uur garageverkoop in box 348 aan de Iepenlaan Bussum. Opbrengst is voor activiteiten voor de bewoners Iepenflat en aanleunwoningen Zandzee.

Broodje+

‘Ruimte’ serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a.Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur bent u welkom voor u een heerlijke broodmaaltijd, met soep en een snack.

Goed gesprek

‘Ruimte’ houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.30 uur.

zondag 2 augustus

Eemjazz

In de Vernissage (naast Spant) aan de Dr. Abraham Kuyperlaan 1a wordt van 15.00 tot 18.00 uur een Lazy Sunday Afternoon gehouden. Daar speelt en zingt dan Eemjaz een breed repertoire van swing, ballads, latin en een greep uit 100 jaar hitvoorraad.

zondag 2 augustus tot donderdag 6 augustus

BoodschappenPlusBus

A.s. Zondag gaat de bus naar het Nationaal Militair Museum in Soest en maandag kunt u mee varen door het Vechtdal bij Ommen. Dinsdag staat kasteel Cannenburch te Vaassen op het programma en woensdag de kaasmarkt in Edam met een lunch in Zuiderwoude. Donderdag rijden wij naar De Hoge Veluwe voor een bezoek aan het Kröller-Müller museum. Opgeven van maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur 035 7504192.

maandag 3 augustus

cursus buikdansen

Dansschool Roos Belinfante houdt een zomercursus buikdansen. Vijf introductielessen voor 55 euro. De lessen zijn op maandag van 19.00 tot 21.15 uur. Informatie: roosbelinfante.nl.

dinsdag 4 augustus

Workshop Pentekenen

In het kader van de seniorenweken wordt een workshop pentekenen gegeven dor Ellen Wennink. Van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten 2 euro. Locatie: Centrum Uit-Wijk, Dr.Schaepmanlaan 10 in Bussum.

woensdag 5 augustus

Schaak café

Het Bussums Schaak Genootschap houdt iedere maand een Café-Schaakavond bij Café Goesting aan de Kapelstraat in Bussum. Aanvang: 19.30 uur. Gratis deelname.

Pannenkoeken lunch

Pannenkoekenlunch voor senioren in Centrum Uit-Wijk, Dr.Schaepmanlaan 10 te Bussum. Van 12.00 tot 14.00 uur, kosten 5 euro. Opgeven bij skuperus@versawelzijn.nl

donderdag 6 augustus

Orgelconcert

Wybe Kooijmans en Olof Vugs geven weer hun traditionele concert op twee orgels in de Grote Kerk in Naarden. Met werken van J.S. Bach en G.F. Händel, L. Delibes en J. Strauss. Aanvang 20.15 uur. Kaarten: € 7,50.

GARAGE te huur per 1 aug. a.s. NAARDEN, Vaartweg nabij Vesting. Huur € 130,- p.m.
Tel.: 06-53504070

TE HUUR: GROTE BOVEN-
WONING
HUIZEN. In het oude dorp boven praktijkpand, bovenwoning plus grote zolderkamer voor starters of alleenstaande, per direct vrij. Geen kinderen en/of huis-
dieren, € 750,-/maand. Info: 035-5257484 of arie@adeus.nl

Reserveer een super workshop bij GEWELDIG GOED
tijdens de moeder-dochterweek (4 t/m 8 aug.) óf de kidsweek (11 t/m 15 aug.) in ons CREATIEF NAAIATELIER, Kapelstraat 65 Bussum. Het programma bekijken?
Stuur een mail naar
info@geweldiggoed.nl

Kunstworkshops voor kinderen en tieners in de laatste weken van de zomervakantie. Kijk voor het programma op www.ellenwennink.nl, of stuur een mailtje naar
ellenwennink@gmail.com.

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp

06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 10 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Milena. 10 euro p/u. Tel.: 06-31081861

Privéhuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Naardeboy voor Parapsycoloog, spiritueel healer, magnetiseur, gratis consult, acupressuur, telefonisch consult, e-mail consult, meditatie en spirituele groei. 035-7850420 www.naardenboy.nl

Goodkinds taxiservices van/naar Schiphol vanuit Bussum, Naarden, Hilversumse meent € 50,-. Hilversum, Eemnes, Blaricum, Huizen
€ 60,-. 06-26984855

WONING VERHUREN? Vertrouwd verhuren aan expats en organisaties INTERHOUSE HILVERSUM 035-3031320
www.interhouse.nl

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Privéhuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen.
www.snookerclubbussum.nl
06-53319921

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Elektronica boeken over Hifi versterkers in de jaren 1970 - 2000 alsmede technische literatuur, zeer billijk. Mail: f.a.langeveld@xs4all.nl

Schoonmaakster, ervaren en betrouwbaar. Referenties mogelijk: 06-49619518