BussumsNieuws

1 juli 2015

BussumsNieuws 1 juli 2015


Burgemeester: geen fouten, aanpak kon beter

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Ex-burgemeester Henk Heijman heeft geen grote fouten gemaakt, maar had bepaalde zaken beter aan kunnen pakken. De valt te concluderen uit het onderzoek naar het handelen van de burgemeester.

De burgemeester stapte op na een langslepende rel over mogelijk onterecht verkregen vergoedingen en het overtreden van de 'woonplaatsvereiste'. Volgens het rapport was het grootste deel van de declaraties van Heijman helemaal niet onrechtmatig. Datzelfde geldt voor de gegeven ontheffing aan Heijman voor de woonplaatsvereiste. "De feiten bevestigen niet het beeld van op grote schaal onrechtmatig ontvangen vergoedingen. Wel is er op onderdelen sprake van slordigheden, bijvoorbeeld als het gaat om het niet tijdig stopzetten van (een deel) van de reiskostenvergoeding."

Hoewel de burgemeester dus geen grote fouten maakte, ontstond er wel een gebrek aan vertrouwen. Volgens het rapport komt dat enerzijds door de publiciteit rondom de burgemeester, maar anderzijds is dat ook te wijten aan Heijman zelf. Het rapport stelt dat Heijman veel eerder openheid van zaken had kunnen geven. "Door die openheid op – in ieder geval voor anderen – cruciale momenten na te laten, heeft de heer Heijman zichzelf tekort gedaan", stelt Pheijffer. Volgens het rapport had Heijman niet hoeven opstappen als hij eerder openheid van zaken had gegeven.

Meer op pagina 3 en 5.

Nog zeker een half jaar koop-zondagen

BUSSUM - Bussumse winkels mogen zeker tot en met december elke zondag de deuren openen. Dat heeft de gemeente besloten.

Het afgelopen halfjaar mochten Bussumse winkels voor het eerst zondags de deuren openen. Dat gebeurde als proef. Na de test bleek dat Bussumers graag zondags hun boodschappen deden, maar dat nog maar slechts enkele zaken echt elke zondag open waren. Enkele buurtbewoners klaagden vanwege overlast. Het zorgde er al met al voor dat de gemeenteraad eerder deze maand nog wel vraagtekens had over de toekomst van de koopzondagen.

Gemeente volgt klachten
Het gemeentebestuur heeft besloten de koopzondagen nu voort te zetten. Wel meldt de gemeente eventuele klachten over (parkeer)overlast op de voet de volgen.

Volgend jaar andere regels
Vanaf volgend jaar moeten de regels weer onder de loep worden genomen. Dan komt er een reglement voor Gooise Meren.

Extra geld naar GNR

BUSSUM - Bussum gaat een euro per Bussumer geven aan het Goois Natuurreservaat. Dat moet het GNR enorm versterken.

Al met al gaat het om een eenmalig extra geldbedrag van 33.000 euro. De gemeente Bussum volgt daarmee het voorbeeld van buurgemeente Hilversum, die hetzelfde doet. Het geld wordt gegeven omdat het GNR een tekort op de exploitatie heeft en daarnaast slonken de reserves het afgelopen jaar fors door meerdere redenen. De raad noemt de steun aan het GNR van belang, aangezien dit het goede onderhoud van de natuur rondom Bussum borgt.

Boven de 30 graden: warm, hè?

De Bussumse zorgcentra nemen maatregelen tegen de warmte. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het wordt warm de komende dagen. Bussum gaat gebukt onder hoge temperaturen, mensen zullen alles doen om af te koelen. Voor de bewoners van de Bussumse woonzorgcentra wordt deze dagen extra goed gezorgd.

Bejaarden behoren tot een kwetsbare groep als het gaat om warmte. "We werken daarom met een zogenaamd warmteprotocol", zegt een woordvoerder van Vivium. "Dat betekent onder meer dat we aan onze bewoners extra water geven."

De warmte houdt nog zeker tot volgende week aan.

2

punten kon HCAW afgelopen week overhouden aan de reeks duels tegen UVV

Onder de hei

De titel van dit boekje geeft al aan waar het over gaat. De auteur, de historicus Frits David Zeiler, vertelt veel van het Gooi aan de hand van sporen uit een ver of minder ver verleden, zoals ploegsporen, wegen, grafheuvels, archeologische vondsten en andere sporen die in de grond of het landschap te zien zijn.

'Archeologische en historisch-geografische landschapselementen in het Gooi', is daarom de wetenschappelijk klinkende ondertitel. Hoofdstukken gaan over de prehistorie, over bewoningen 3 à 4000 jaar geleden, over de stad en de dorpen van het Gooi, over de Erfgooiers en een hoofdstuk over de nieuwere ontwikkelingen tot de jaren 80 van de vorige eeuw. Een apart hoofdstuk gaat over het weggegraven zand. Niet alleen rond de vesting Naarden maar veel verder. Zo is er na 1950 nog veel zand afgegraven tussen de Bussumerheide en het Spaanderswoud.

Het boekje bevat vele z/w illustraties en eindigt met een auto-/fietsroute en een wandeling, waarbij sporen in het Gooise cultuurlandschap genoemd worden en verwezen wordt naar teksten in het boekje. Stichting Matrijs gaf het boekje met 144 pagina's in 1994 uit.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 12 Euro.

Mail of bel dit keer Wil en Jan Slaa: j.slaa@kpnplanet.nl of T 035-6920402. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Weerbericht

Zonnig en zeer warm, kans op onweer, vanaf zondag minder warm
Na lang aarzelen barst het zomerweer met juli op de kalender volledig los. Er bestaat een grote kans op een hittegolf. Aan de westflank van een langgerekte noord-zuid georiënteerde hogedrukgordel van Noord Afrika tot Scandinavië wordt met een zuidoostelijke stroming zeer warme lucht aangevoerd. Zaterdag kan het extreem warm worden, vanaf zondag minder warm.

Donderdag en vrijdag
Donderdag begint met zonneschijn maar in de loop van de dag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe. In de avond en in de nacht naar vrijdag bestaat er kans op een onweersbui. Het is drukkend warm met een maximum van circa 33 graden. Vrijdagochtend komt de zon volop terug. Met een van zuidoost naar noordoost gedraaide wind wordt het 29 à 30 graden.

Het weekeinde
Zaterdag is het aanvankelijk zonnig. In de loop van de middag of avond komt er vanuit het westen bewolking opzetten. Er bestaat kans op onweer. Het kan uitzonderlijk warm worden, tot mogelijk circa 36 graden. Er waait een matige zuidoostenwind. Zondag draait de wind naar het westen. Het koelt af tot circa 25 graden. Er is zon en bewolking met kans op een bui.

Weetje
Het is een landelijke hittegolf als het in de Bilt 5 dagen achtereen 25 graden of meer wordt, waarvan 3 dagen boven de 30. De laatste hittegolf was in juli 2013. De hoogste temperatuur ooit over het hele land is 38.6 graden in 1944. In onze regio is 36.8 graden in zomer 1947 het record. Die records kunnen zaterdag sneuvelen. Er is kans op 39 à 40 graden in Limburg.

Nog even doorbijten

Foto: Gerard Buhr

Een paar keer had ik deze krasse knar al ontmoet. Of liever ... zien wandelen. Maar vorige week werd hij mij in de schoot geworpen. Figuurlijk, natuurlijk.

Op mijn mooi-weer fietstochtje naar de Oranjesluizen, nabij de Schellingwoubrug, kom ik altijd in Muiden, waar ik de oude Diemerzeedijk pak, achter de Maxis. In Muiden zelf zag ik de oude baas al lopen. Er waren net een paar toeristen uit een auto gestapt en ik wees naar het mannetje en merkte op: "Dat is pas een stapper". Een beetje stom gegrijns en een niet-begrijpende blik. Dus ik verder en ik belandde op de gewenste plek. Zo'n anderhalf uurtje later was ik op de terugweg en net toen ik de Hilversumse Meent, aan het eind van het Kreugerlaantje, weer op reed zag ik de oude baas stappen. Ik kon hem nu niet laten schieten en stopte naast hem. Een kort gesprekje leverde opmerkelijke informatie. Ik had te maken met Jan Zwijnen, afkomstig uit Huizen. Let op! Twee-en-negentig jaar jong. En hij had er net 36 kilometer wandelen op zitten. Hij was op weg naar Naarden waar hij de bus naar huis ging nemen. Wat bleek? Jan Zwijnen was aan het trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Hij bleek bij het oudste trio te behoren dat ging meedoen. Voor Jan gesneden koek, want hij had al meer dan 30 keer meegedaan. Een echte veteraan dus. Een eind verderop, langs de Karnemelksloot, met toevallig ons aller wilg die gedijt als nooit tevoren op de achtegrond, stond Jan Zwijnen mij toe een foto te maken. Maar binnenkort zullen we hem, Deo volente, zeker op de buis terugzien. Ik was en ben zeer vereerd met deze kennismaking.

Naarden
* PGN Grote Kerk 10.00u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30u. ds. N.W. den Bok Maaltijdviering
* RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastor N. de Gooijer
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. ds. C. Bos

Bussum
* RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril
* RK St. Jozefkerk 10.00u. Viering parochianen
* PGB Wilhelminakerk 10.00u. ds. J.H.W. Elhorst
* PGB Verlosserkerk 10.00u. mw. L.A. Versluis
* PGB Spieghelkerk 10.30u. ds. S. de Jong
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. M. van Leeuwen; 17.00u. ds. I. Hoornaar
* Remonstrantse Gemeente N-B 10.30u. ds. G.A. de Vries
* Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30u. gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente
* Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. mw. E. Bast-Fokkema
* Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.30u. gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. dhr. J. Beukhof
* Het Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
* De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

'Als raad moeten we wat leren van het rapport'

Grootste deel gemeenteraad tevreden met heldere antwoorden

De Bussumse gemeenteraad met burgemeester Heijman in betere tijden. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De Bussumse gemeenteraad reageert tevreden op het woensdag gepresenteerde rapport over ex-burgemeester Henk Heijman.

De meeste raadsleden noemen het goed dat er nu helder wordt wat er de afgelopen weken allemaal echt speelde rondom de burgemeester. Daarnaast zijn ze van mening dat de gemeenteraad er ook van moet leren.

'Hele rel veroorzaakt, zonder dat er eigenlijk echt wat is gebeurd'

VVD: betreuren gang van zaken
De VVD laat weten het te betreuren dat 'een en ander zo heeft moeten lopen'. "De heer Heijman is door onjuiste en suggestieve publiciteit ten onrechte zeer beschadigd. Tevens is de vertrouwenscrisis en het feit dat deze zo lang heeft voortgeduurd slecht geweest voor de gemeente Bussum", zo reageert de VVD.

PvdA: geschrokken
De PvdA reageert toch nog 'geschokt' over de conclusies van het rapport. "Het wordt dus duidelijk dat er eigenlijk een hele rel is veroorzaakt, zonder dat er eigenlijk echt wat is gebeurd. De burgemeester had eerder openheid van zaken kunnen geven, maar heeft eigenlijk vrij weinig fout gedaan. Daar moeten we goed over nadenken", zegt Tony van Waveren namens de PvdA.

D66 en CDA: er wat van leren
D66 en het CDA hopen vooral dat Bussum wat leert van het rapport. "Dat geldt voor de hele raad. Het onderzoekt brengt vooral naar voren dat we met z'n allen transparanter moeten worden en terughoudend moeten optreden als het gaat om bepaalde zaken. Daar moeten we van leren", zegt Loek Schmidt van D66.

Fractievoorzitter Lodewijk Zweers van het CDA vult aan: "We moeten leren zorgvuldiger met zulke gevallen om te gaan. Daarnaast komt naar boven dat we als gemeenteraad ook maar een beperkte kennis en kunde hebben van bepaalde zaken. Het zou geen kwaad kunnen dat we eens een cursusje volgen."

HvB: veel transparanter
Hart voor Bussum had de resultaten van het onderzoek 'wel verwacht'. "We hadden gehoopt de 'Bussumse werkwijze' aan de kaak te kunnen stellen. Volgens ons: het werken met achterkamertjes en noem maar op. Dat wordt door de onderzoeker aangekaart. Volgens ons kan het allemaal beter. We moeten veel transparanter gaan werken, alles moet openbaar gebeuren."

Toch kans op behoud trein naar Almere

BUSSUM - Als alles volgens plan verloopt gaan er na 2023 wel gewoon nog rechtstreekse treinen van Naarden-Bussum naar Almere en andersom.

Afgelopen maart leek het er nog op dat spoorbeheerder ProRail en de Nederlandse Spoorwegen de rechtstreekse treinen op het traject zouden schrappen. Vanaf 2023 zouden er alleen nog maar intercity's over de Gooiboog naar Almere gaan rijden, maar die vertrekken niet vanaf Naarden-Bussum. Er werd verteld dat reizigers tussen Naarden-Bussum en Almere straks eerst een overstap moesten maken naar Weesp. Dat leverde een extra reistijd van een kwartier op.

Later meer bekend
De NS laat de gemeente nu weten toch het uitgangspunt te hebben de rechtstreekse verbinding tussen Naarden-Bussum en Almere na 2023 te behouden. Of dat ook echt lukt moet rond 2020 bekend worden. Dan wordt alles nog eens onder de loep genomen.

Boekhoff voert PvdA aan

BUSSUM - Bussumer Gerard Boekhoff voert de PvdA-kieslijst aan voor de gemeenteraadsverkiezingen van komende november. Dat heeft de PvdA bekendgemaakt.

Boekhoff werkt momenteel nog als wethouder voor de gemeente Bussum. Vlak achter Boekhoff staan Lars Voskuil (Naarden), Mieke de Wit (Bussum), Fred Winnubst (Muiden), Rolien Bekkema (Naarden) en Tony van Waveren (Bussum).

De PvdA laat weten bewust voor een ervaren team te hebben gekozen, des te meer omdat er volgend jaar veel te gebeuren staat als de gemeenten gaan fuseren.

Woongroep Bussum tekent contract

BUSSUM - Woongroep Bussum gaat samenwerken met Amerpoort. De twee kwamen eerder deze maand overeen samen aan de slag te gaan.

De mensen achter Woongroep Bussum werken momenteel aan plannen voor een appartementencomplex voor jong-volwassenen met een zelfstandige beperking. Amerpoort gaat zorg op maat leveren.

De woongroep moet volgend jaar open gaan.

Albertine van Vliet waarnemend burgemeester

De nieuwe burgemeester begon afgelopen week meteen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussum heeft weer een burgemeester: Albertine van Vliet-Kuiper (D66) werd afgelopen week benoemd tot waarnemend burgemeester.

De waarnemend burgemeester neemt de taken over van de vertrokken burgemeester Henk Heijman en draagt de ambtsketen van de gemeente Bussum tot 1 januari 2016.

Van Vliet was eerder burgemeester van Amersfoort. Daarna was ze even waarnemend burgemeester van de gemeente De Ronde Venen. De afgelopen jaren was Van Vliet dijkgraaf van het waterschap Velt en Vecht.

Echtpaar Van Geenen 65 jaar getrouwd

Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Een feestje voor het Bussumse echtpaar Van Geenen-Westerhoven maandag. Het paar was exact 65 jaar getrouwd. Jan (93) en Johanna (89) wonen, ondanks hun hoge leeftijd, nog altijd zelfstandig. Ze genieten na 65 jaar nog steeds volop van elkaar, de woning en hun tuin. Mevrouw is trots als ze vertelt dat ook het tuinonderhoud nog helemaal door haar man zelf wordt gedaan. De kersverse Bussumse burgemeester Albertine van Vliet bracht het echtpaar maandag een bezoekje en een bloemetje. Het echtpaar had een druk programma met feest.

'Deel Bussumse gemeenteraad maakte er een potje van'

Remkes trekt fel van leer tegen raadsleden

Johan Remkes en burgemeester Heijman. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Een deel van de Bussumse gemeenteraad heeft er met de hele zaak rond de vertrokken burgemeester Henk Heijman 'een potje van gemaakt'. Dat zegt Commissaris van de Koning Johan Remkes tegen RTV N-H.

Burgemeester Henk Heijman stapte op na een langslepende rel over mogelijk onterecht verkregen vergoedingen en het overtreden van de zogenoemde 'woonplaatsvereiste'. Dat werd aan de kaak gesteld door Hart voor Bussum, de GOP en Partij voor Bussum. Afgelopen week bleek het allemaal wel mee te vallen: de burgemeester bleek geen grote fouten te hebben gemaakt, maar was slechts slordig en had meer openheid van zaken moeten geven.
Remkes fel
Remkes zegt dat alle commotie deels aan de burgemeester zelf te wijten was, maar vooral ook aan een deel van de gemeenteraad. "Er zijn gewoon pogingen gedaan om de burgemeester te beschadigen, omdat sommige raadsleden het niet eens waren met de gemeentelijke herindeling. Ik vind dat buitengewoon ernstig", zegt Remkes over de gemeenteraad.

Meer te vertellen
Afgelopen week maakten enkele partijen het verwijt aan Remkes dat ze te weinig betrokken worden bij beslissingen. Daarover zegt Remkes: "Als men zich netjes gedraagt, dan hebben ze ook meer te vertellen. Dat geldt ook voor benoeming van een waarnemend burgemeester. En als men er een potje van maakt, dan krijgen ze er gewoon een aangewezen."

Bussum moet meer asielzoekers opvangen

BUSSUM - Bussum moet veel meer asielzoekers opvangen. Dat laat de gemeente weten. Het gaat om zogenaamde statushouders. Dat zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning.

Het afgelopen jaar moest er voor ongeveer 30 personen een woning gevonden worden, volgend jaar komen er twee keer zoveel naar Bussum.

Bussum moet deze asielzoekers, net als elke andere gemeente, verplicht opvangen. De asielzoekers worden door het COA, dat de opvang van asielzoekers regelt, toegewezen aan gemeenten. Volgens wethouder Nen van Ramshorst staat Bussum voor een hele opdracht om een woning te zoeken voor asielzoekers. "Het wordt nog een hele klus om al deze mensen aan een woning te kunnen helpen. Het was met de groep van 30 al heel krap om deze mensen allemaal goed op te vangen. Dat wordt nu nog zwaarder. Des te meer omdat we maar een beperkt aanbod hebben aan huurwoningen en we ook Bussumers hebben met een urgentiestatus voor huurwoningen", aldus de wethouder.

Simone Gillisse

Bussumse sinds 9 jaar
44 jaar

Simone Gillisse

Waar houd je je overdag mee bezig?
"Ik ben professional organizer en coördineer daarnaast netwerkavonden voor ondernemende vrouwen in 't Gooi."

Wat is er leuk aan een netwerk avond alleen voor vrouwen?
"Er zijn al genoeg netwerken die gemengd zijn en we merken dat dit laagdrempelig is."

Hoe lang doe je dat al?
"Bijna drie jaar nu en ik ben van plan om er nog lang mee door te gaan."

Waar ga je heen op zomervakantie?
"Een rondreis van twee weken door Thailand en daarna een weekje relaxen."

Wat zou je doen als je een dag burgemeester van Bussum zou mogen zijn?
"Een ander parkeerbeleid doorvoeren, vrij parkeren met blauwe zone. En in de zomer ook leuke activiteiten."

Wat vind je leuk aan Bussum?
"Bussum is heerlijk om te wonen, de bos en hei in de buurt en de centrale ligging."

Koffie of thee?
"Een latte of cappuccino. Als de verhouding tussen melk en koffie maar goed is. Het moet nog wel naar koffie smaken."

Hobby's?
"Hardlopen en lezen."

Grootste wens?
"Dat het spanningsveld op deze wereld wat minder wordt. Er is zoveel ellende in wereld. Dat we onbezorgder in het leven kunnen staan."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Dan stop ik met werken en zou ik me gaan inzetten voor kinderen die het minder goed hebben. Liefst dichtbij, in de regio. Het organiseren van leuke, onverwachtse feestjes. Om hen ook een mooi moment te geven."

Korps lost 37% van aangiftes op

BUSSUM - Agenten van het Bussumse korps weten van 37 procent van de aangiftes een dader op te sporen. Dat valt de concluderen aan de hand van de recente gegevens van de politie, opgevraagd door RTL Nieuws.

Van de net wat meer dan achthonderd onderzochte aangiftes van de afgelopen twee jaar werden er 657 onderzocht door het korps. Na 359 van deze onderzoeken werd er geen dader opgespoord of aangehouden, van 298 weer wel. De rest van de aangiftes belandde in de prullenbak.

Bussum doorsnee
Bussum behoort met de 37 procent opgeloste zaken tot de doorsnee Nederlandse gemeenten. Naarden scoort met 27 procent een stuk lager.

Bordjes rond speelplaatsen

BUSSUM - De gemeente plaatst borden rond alle Bussumse speelplaatsjes.

De borden vermelden een zevental regels voor bezoekers. Het gaat om regels als 'ga goed met elkaar om' en 'houd de speelplaats' schoon. De regels moeten er voor zorgen dat de speelplaatsen leuk en netjes blijven. De gemeente heeft afgelopen week de eerste borden geplaatst, Deze week volgt de rest.

Web topvijf

1. Rapport: Heijman maakte geen grote fouten
2. Albertine van Vliet waarnemend burgemeester
3. Raad: goede antwoorden, leren van conclusies
4. Remkes: deel raad Bussum maakte er een potje van
5. Koopzondagen mogen doorgaan

Filmhuis Bussum

Those who feel the fire burning.

Hilariteit en weemoed in VENTOUX. Oude vrienden beklimmen de Mont Ventoux.
TAXI TEHERAN biedt onthutsende inkijkjes in verborgen levens in Teheran.
A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT. Iraans meisje skate, op Perzisch-Amerikaanse rock beats, langs nachtelijke randfiguren.
In WOMAN IN GOLD vecht Helen Mirren, als Joodse vrouw, voor teruggave van de familiekunstwerken.
DIFRET is aangrijpend. Net buiten Addis Abeba knokt een 14-jarig meisje tegen uithuwelijking en kidnapping.
SCHNEIDER VS. BAX, de nieuwe thriller van Alex van Warmerdam, laat absurde afrekeningen normaal lijken en toch hilarisch zijn.
Kan, in LA FAMILLE BÉLIER, de dochter haar doofstomme familie verlaten voor een zangcarrière?
Deze poëtische documentaire THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING wordt alom geprezen. Een oude man bezint zich op het uitzichtloze bestaan van vluchtelingen aan de rand van Europa.
In de LA RÉSISTANCE DE L'AIR wordt een amateur-scherpschutter prof en ziet zijn leven ingrijpend veranderen.
WILD, op herhaling. Jonge vrouw (Rheese Whitherspoon) onderneemt in haar eentje een trektocht door de Amerikaanse natuur.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
JEUGDFILMS: BEARS, adembenemende natuurdocumentaire en MOLLETJE EN ZIJN VRIENDJES.

Versa vrijwillgerscentrale

Vivium Zorggroep Naarderheem zoekt fietsmaatjes om gezellig met bewoners te gaan fietsen. Op de duofiets kun je een gezellig gesprek voeren. (9292)

Bent u natuurliefhebber? Vivium Zorggroep de Zandzee zoekt iemand die op vrijwillige basis de tuin wil onderhouden. (9304)

Versa Vrijwillige Thuishulp Mantelzorgondersteuning Bussum/Naarden zoekt een buddy voor een vrouw (van 60+) om soms mee te gaan naar het ziekenhuis, en om een luisterend oor te bieden. (9264)

De wandelclub van De Antoniushof zoekt vrijwilligers om met de bewoners te wandelen door Bussum-Zuid.(9262)

donderdag 2 juli

Kunstobject

Het grafisch-poëtisch kunstobject Eindig in Eeuwigheid is van 2 t/m 26 juli te zien in de Grote Kerk in Naarden. Het object is een ring van 30 prenten met 10 gedichten van Gijs Elzinga op een strook papier van 15.4 m lang en 50 cm hoog opgehangen rond een koker met een 5 m diameter. Het gaat op rondreis door Nederland. Op zaterdag 18 juli om 11.00 en 15.00 uur geeft Gijs Elzinga een toelichting op zijn werk voor belangstellenden.

Open Eettafel

Open Eettafel bij De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum. Elke maandag- en donderdagmiddag. Aanvang: 17.30 uur. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Volksuniversiteit

Volksuniversiteit Naarden-Bussum heeft haar programma voor komend seizoen gepresenteerd. Naast de bestaande talen en creatieve cursussen ook een aantal nieuwe onderwerpen. O.a. de kunstbus, de Wolterinck store, een filmcyclus met Willem Jan Otten i.s.m. Filmhuis Bussum en een cursus computerboekhouden voor ZZP' ers. www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat naar de Antiek, Curiosa en Boekenmarkt in Delft op donderdag en vrijdag naar Paleis het Loo. Zaterdag naar het Midzomerfeest in de Schakel in Naarden. Maandag gaat de bus naar Leiden naar het Naturalis en dinsdag naar Arboretum Gimborn in Doorn en daarna Pannenkoeken eten in Zeist. De Edammer Kaasmarkt staat woensdag op het programma en vrijdag gaan we naar de Zandsculpturen en Beeldentuin in Garderen. Als laatste gaat de bus naar het Jopie Huisman Museum in Workum op zaterdag en op zondag Huis Doorn, de geschiedenis van Nederland in de Eerste Wereldoorlog. Opgeven en informatie: maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur via 035 7504192 of bpb.naardenbussum@ versawelzijn.nl.

Orgelconcert

In de zomerserie orgelconcerten in de Grote Kerk te Naarden een concert door Evert van de Veen. Uitgevoerd worden werken van o.m. J.S. Bach, R. Schumann, M. Reger en van de concertgever zelf. Aanvang: 20.15 uur. De toegangsprijzen: € 7,50 en € 6,—(C.J.P. en 65+).

maandag 10 augustus tot vrijdag 14 augustus

Knoest Zomerweek

In samenwerking met Vernissage organiseert Knoest de 'Knoest Zomerweek'. Op de historische, groene en rustgevende plek van Fort Werk IV en Vernissage kunnen kinderen tijdens de Knoest Zomerweek iedere dag een ander land 'bezoeken'. Dit begint met het maken van je eigen paspoort, waarin je een stempel van het land krijgt als je het 'bezocht' hebt. We maken zelf pasta zoals de Italianen, hierbij plukken we de verse kruiden uit de Knoest- moestuin. We bouwen kunstwerken in de stijl van Gaudi, eten hier Spaanse hapjes bij en nog veel meer. Op vrijdag zijn alle ouders welkom om naar de expositie te komen kijken van de gemaakte kunstwerken en daarna buiten plaats te nemen aan de mooie gedekte tafels om een door de kinderen zelfbereide lunch te nuttigen. Kunst, cultuur en natuurlijk culinaire hoogstanden van het land komen aan bod. Deze zijn gekoppeld aan de kernwaarden van Knoest: voeding, beweging, bewustwording en creativiteit. Met je voeten in de aarde en toch de wolken aan kunnen raken. Van maandag 10 tot en met vrijdag 14 augustus. Iedere dag van 10.00 tot 16.00 uur. Op vrijdag zijn ouders welkom vanaf 13.00 uur om samen de week af te sluiten. Vernissage, Doctor Abraham Kuyperlaan 1-A, 1402 SB Bussum. Prijs € 250,- inclusief maaltijden, materialen en professionele begeleiding. Voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 16 jaar.

vrijdag 3 juli

Goed Gesprek

'Ruimte' houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.30 uur. Allen welkom. Informatie: 035 - 6946971 / 035 - 6918427 of kijk opwww.ruimte-bussum.nl.

Broodje+

'Ruimte' serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur is iedereen welkom voor een heerlijke broodmaaltijd, met soep en een snack. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

zaterdag 4 juli

Ombudsteam

Het PvdA Ombudsteam houdt deze zaterdag voor het laatst in De Palmpit, Koekoeklaan 3 in Bussum een inloop-spreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

Palingroken

Kampioenschap Palingroken in Theehuis Bos en Hei met ook demonstraties en verkoop gerookte vis. Aanvang: 10.00 uur, prijsuitreiking ± 16.30 uur. Locatie: Café Theehuis Bos en Hei, Oud Huizerweg 30, Naarden.

Goed Gesprek

'Ruimte' houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.30 uur. Allen welkom. Informatie: 035 - 6946971 / 035 - 6918427 of kijk opwww.ruimte-bussum.nl.

maandag 6 juli

Inzameling

Vanaf maandagavond 6 juli 2015 staat het gebouw De Hoed op het Adriaan Dortsmanplein te Naarden-Vesting iedere maandagavond van 18.30 tot 20.00 open voor het inleveren van goederen t.b.v. mensen in de voormalige Oostbloklanden. Kleding, speelgoed, dekens, alles is welkom. Inlichtingen 035-6947471 of 06-52084455

dinsdag 7 juli

Keramiek Workshop

Christien Claassen houdt een workshop klei deze zomervakantie. Kleurige kunstwerken maken in een professioneel keramiekatelier. Van dinsdag 7 t/m donderdag 9 juli van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: 15 euro per dag. Inclusief materiaal, bakken, glazuren en wat drinken. Atelier Christien Claassen: Oosterpad 46, Bussum (Door de groene poort!). Tel: 06 29264214 / www.christienclaassen.com.

woensdag 8 juli

Kleding verkoop

Verkoop van dames vesten en pullovers in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum. Vanaf 10.00 uur.

Bridgen

Bridgen in de maanden juli en augustus op woensdagavond bij S.L.E.M., bridgeclub. Locatie: Het denksportcentrum, Nieuwe Englaan 6 Bussum. Inschrijven op iedere woensdag om 19.30 uur.

donderdag 9 juli

Concert Grote Kerk

Concert door Daniel Rouwkema, organist van de Bussumse Koepelkerk. Werken van o.a. J.S. Bach, F. Mendelssohn en F. Asma. Locatie: Grote Kerk, Naarden. Aanvang: 20.15 uur. Toegang: € 7,50 en € 6,-- (C.J.P. en 65+).

zaterdag 11 juli

Ombudsteam

Het PvdA Ombudsteam komt naar de Palmpit aan de Koekoeklaan. Voor vragen over de zorg en ondersteuning. Binnenlopen tussen 10.00 en 11.00 uur.

zondag 12 juli

DVD voorstelling

Film kijken bij de Palmpit aan de Koekoeklaan. Aanvang: 14.30 uur, prijs 2 euro.

maandag 13 juli en woensdag 15 juli.

Opticien Palmpit

Opticien Stoffer Optiek houdt gratis 'spreekuur' in De Palmpit. Van 10.00 –12.00. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum.

Fietstochten

Van april t/m oktober organiseert wijkontmoetingscentrum De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum op de derde woensdag van elke maand beurtelings een korte en een lange fietstocht. Op woensdag 15 juli is er een lange tocht van ± 55 km met bestemming IJburg, het strand en bloemen rond de dijk. Start om 10.00 uur (verzamelen om 09.45 uur in De Palmpit). Terug bij De Palmpit om 17.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. De deelname is gratis en op eigen risico. Info: 035-6912926.

zaterdag 18 juli

Concert Vivium

Concert door Flutango in Vivium Godelinde. Ensemble Futango brengt een gevarieerd klassiek programma met tangomuziek en werken van o.a. Antonio Vivaldi en Johann Sebastian Bach. Van 14.30 tot 16.00 uur. Locatie: Jozef Israëlslaan 1 in Bussum. Kosten bedragen 1 strip van de strippenkaart of € 5,50 contant, incl. koffie of thee. www.vivium.nl.

dinsdag 21 juli

Wandeltocht

Wandeltocht met De Palmpit, o.l.v. Trudy Nederend. Vertrek: De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Start om 10.00 uur. De route en afstand is afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

donderdag 23 juli

Dagtocht Palmpit

Dagtocht naar Giethoorn met De Palmpit. Met stop in Wezep, een koffietafel en een boottocht door Giethoorn. Kosten € 39,50. Aanmelden kan tot en met maandag 20 juli bij Eva Kooiman,tel.035-6939695/0613177152. of bij de gastvrouwen/heren van het W.O.C."de Palmpit,tel. 035-6938786 .

woensdag 29 juli

Lezing Vestingmuseum

Lezing en mobiele expositie van het Vestingmuseum in Vivium Godelinde. Van 14.30 tot 16.00 uur. Locatie: grote zaak in Godelinde, Jozef Israëlslaan 1. Kosten: 1 strip van de strippenkaart of € 5,50 contant, incl. 2 keer koffie of thee. www.vivium.nl.

donderdag 30 juli

Shantykoor in Vivium

Optreden van Shantykoor "Het ruime sop" in Vivium De Zandzee. Van 14.30 tot 16.00 uur in de Vifesta-zaal, 5e etage van Vivium De Zandzee, Iepenlaan 354. Kosten: 1 strip van de strippenkaart of € 6,00 euro contant, incl. kop koffie of thee. www.vivium.nl.

woensdag 5 augustus

Schaak cafe

Het Bussums Schaak Genootschap houdt iedere maand een Café-Schaakavond bij Café Goesting in Bussum. Dit wordt gehouden op de eerste woensdag van de maand. Het begint om 19.30 en iedere speler die de drempel naar een schaakclub hoog vindt kan hier gratis en vrij gewoon meedoen met de (snel)schaakpartijtjes. Voor meer informatie www.bsg-bussum.nl. Aanmelden kan via martin@mar-jan.nl.

zondag 16 augustus

Festival Zomer vol Verhalen

Deze zomer strijkt het festival Zomer vol Verhalen neer in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Een uniek verhalenfestijn voor de hele familie. Ademloos luisteren naar meeslepende stemmen, met de ogen dicht wegdromen in een nieuw avontuur, stiekem zuchten of glimlachen en tussen de voordrachten door genieten van de natuur. De verhalen worden voorgedragen door topvertellers uit Nederland en België. Een kaartje voor Zomer vol Verhalen kost € 5, reserveren kan op www.zomervolverhalen.nl en www.forten.nl.

Schooljaar bijna voorbij, vakantie!

Kinderen van de Godelindeschool en de Juliana Daltonschool aan het woord

BUSSUM / NAARDEN - Wat doen de kinderen in 't Gooi deze zomervakantie. Wat vinden ze leuk om te doen en hoe ziet de 'gemiddelde' vakantie er uit. En de I-Pad, moet die mee? Het blijkt dat vooral de zeven- en achtste groepers erg aan hun IPad zijn gehecht. Verder opvallend veel waterratjes en enkele kampeervakanties. Op vakantie met het vliegtuig naar de overkant van de oceaan of de andere kant van de wereld, het komt minder vaak voor dan we wellicht verwachten. Veel Gooise gezinnen gaan 'gewoon' met de auto op vakantie. Naar Spanje, Frankrijk, Italië, Kroatië, of Oostenrijk, in een huisje, hotel of appartement. Een enkeling slaapt in een kasteel.

Deze leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 van de Juliana Daltonschool hebben zin in vakantie. foto's: Yvette Geerts

Luuk (groep 5)
"Een hotel vind ik een beetje stom, omdat het zo netjes is."
Luuk gaat naar Spanje met de auto en verheugt zich echt op de twee weken kamperen. Een safaritent lijkt hem helemaal gaaf. Twee grote zwembaden, een midgetgolfbaan en het strand op 20 minuten loopafstand. Hij gaat zich niet vervelen weet hij nu al.

Lieke (groep 5)
"We komen bijna elk jaar op dezelfde plek in Spanje en dat vind ik heel leuk. We gaan daar naar een grote kermis, er is een zwembad met zo'n paddenstoel waar je onder kunt staan en waar water uit komt."

Robin (groep 4)
"We gaan in de zomervakantie naar een tussenhuis omdat we gaan verhuizen."
Robin gaat niet op vakantie, maar als ze geluk heeft mag ze logeren bij haar oma op de camping. Ook gaat ze nog op paardenkamp.

Olivier (groep 4)
"Het leukste aan vakantie is dat je dan veel vrije tijd hebt."

Tijl (groep 3)
"Ik vind vakantie leuk, maar werken ook." Dit jaar gaat hij in ieder geval naar Frankrijk, waar ook zijn opa en oma wonen. Bij zijn opa gaat hij het liefst zwemmen, springen op de trampoline en schommelen. "Mijn opa heeft een hele grote tuin, anders past dat er ook allemaal niet in."

Leerlingen van de Godelindeschool zitten vol vakantieplannen.
Enthousiaste kletskousen, deze leerlingen van groep 3 t/m 8 van de Juliana Daltonschool.
(v.l.n.r.) Kike, Yfke, Ella en Juultje zitten nu nog in groep 7, volgend jaar nemen zij echt afscheid.
Na de zomervakantie gaat een aantal van deze leerlingen naar het andere gebouw van de Godelindeschool.

Ole: 'Ik wil wel een jaar op wereldreis'

Nienke (groep 3)
"Ik weet niet of ik nog wel kan zwemmen en papa en mama koken allebei niet op vakantie."
Nienke gaat naar Italië maar maakt zich vooral zorgen of ze nog wel kan zwemmen, ondanks dat ze haar A en B zwemdiploma heeft. Bij Nienke blijft de I-pad thuis, die mag ze van haar vader niet meenemen."

Esmée (groep 6)
Esmée maakt een rondreis van drie weken. Ze gaat van België, naar Italië en 'eindigt' in Kroatië. "Italië vind ik leuk, daar ben ik vaker geweest en in België ga ik met familie en vrienden in een kasteel slapen." Esmée is ook ingeloot voor het Vestingeiland.

Jeroen (groep 8)
"Ik heb echt veel zin in de middelbare school." Maar voor het zover is gaat Jeroen eerst een week naar Engeland met zijn vader en broer. Hij logeert daar in een landhuis met vrienden. "We gaan ook naar Portugal, een beetje relaxen, longboarden en zwemmen." Een paar dagen zeilen in Friesland en een voetbalkamp staan ook op de planning.

Toon (groep 8)
"Ik ga voor het eerst op zeilkamp." En volgens Toon zou het beter zijn als de vakantie korter duurde en je daarna nog een keer vakantie had. Verder gaat hij onder andere kamperen in Italië, zijn ouders slapen in een stacaravan en hij met zijn zus samen in een tentje.

Hidde (groep 8)
"Lekker thuis blijven is ook prima." Hidde gaat naar Florida. Drie weken toeren langs hotels. "Ik ben daar nog nooit eerder geweest en kan niet wachten om te gaan." Hij zit overigens in het eerste bij NVC en gaat ook op voetbalkamp.

Job (groep 6) & Roos (groep 8)
"We hebben net een hond gekregen."
Deze broer en zus verheugen zich wel zo'n beetje op dezelfde dingen. Omdat ze een hond hebben gekregen gaan ze niet zo ver. Een week in de buurt van Parijs en een week kamperen in een gehuurde tent in Oostenrijk. "Chillen, het Vestingeiland en schoolboeken kopen."

Eva (groep 8)
Eva gaat naar Italië, naar een vakantiepark met zwembaden en naar Friesland met andere gezinnen. "Zes weken vakantie is fijn, ik ga ook nog met een klasgenootje naar een kamp waar ik kan surfen."

Anouk (groep 8)
Anouk gaat de eerste week op zeilkamp, ze heeft nog nooit eerder gezeild. "Maar mijn moeder kan goed zeilen en heeft ook les gegeven." Daarna gaat ze met haar opa en oma naar Slagharen en de laatste twee weken naar Texel. "We slapen daar waarschijnlijk in een Pipowagen, maar dan met minder kleurtjes."

Floris (groep 6)
"We gaan het stadion van Chelsea bezoeken."
Floris gaat met hele gezin naar Amerika en hij verheugt zich op een tripje met zijn vader naar Londen. De tijd die hij thuis doorbrengt gaat hij wat computeren.

Ole (groep 4)
"Ik wil wel een jaar op wereldreis."
Zijn favoriete landen: Italië, Oostenrijk en Spanje. Of het ooit gaat gebeuren weet hij niet. Wel gaan ze drie dagen naar New York en daarna nog verder naar de westkust waar ze met een camper gaan trekken. Hij hoopt ook nog dat hij een weekje mag logeren bij een vriendje in de tuin.

Jasper (groep 5)
"Ik weet niet of mijn moeder kamperen in de wildernis leuk vindt."
Jasper ziet het wel zitten om op de computer Minecraft te spelen. Wat ze precies gaan doen in de vakantie weet hij niet, maar als hij het mag zeggen dan wordt het Australië, kamperen in de wildernis.

Zoe (groep 3)
Zoe gaat lekker naar Italië, Oostenrijk én Zeeland. Waar ze graag naar toe wil is Zuid Afrika. Ze is er nog nooit geweest, maar haar vader heeft er wel veel over verteld. Ze twijfelt een beetje, maar volgens haar gaat het gezin vanaf Oostenrijk lopend naar Italië gaan.

Noa (groep 3)
"Ik wil wel graag naar New York en Italïe."
Noa is het hartsvriendinnetje van Zoe. Wat ze precies gaan doen weet ze niet. Zwemmen samen met haar zus vindt ze het leukste om te doen en ook kamperen, dat ze nog nooit heeft gedaan, lijkt haar wel wat.

Jasmyne (groep 4)
Jasmyne is wel stoer. "Ik wil wel graag alleen met mijn opa en opa naar Turkije. Met mijn oma naar winkeltjes en met opa naar het strand." Waarschijnlijk is ze de hele dag in het zwembad te vinden, want ze heeft haar zwem ABC en snorkelen 1, 2 en 3. Wat ze precies gaan doen weet ze niet want ze zijn in de meivakantie al weg geweest. "We blijven denk ik thuis en gaan niets doen."

Isabella (groep 5)
"We gaan naar Frankrijk, waar we met vrienden in een vakantiepark logeren." Isabella wil heel graag met haar vader naar Parijs om samen de Eiffeltoren te beklimmen en ook logeren bij haar vriendinnetje Saar.

Famke (groep 8)
"Niets doen, daar heb ik geen zin in, dan ga ik me vervelen." Famke heeft al veel afspraken gepland met haar vriendinnen. Ze gaat verder met haar ouders en twee zusjes naar Kroatië. Haar droomvakantie is een wildsafari in Zuid Afrika, met ouders, zusjes, tantes, ooms, neefjes en nichtjes.

Thomas (groep 7)
"Veel zin om naar Thailand te gaan, maar ik baal er wel een beetje van dat daar geen Wifi is."
Naast Bangkok staan ook een paar dagen op een eiland en een jungletocht op het programma.
"Als ik thuis zou blijven dan ga ik voetballen bij NVC en duiken van de steigers in Naarden Vesting."

Juultje (groep 7)
Juultje heeft eigenlijk maar een wens. "Zes weken lang logeren met mijn vriendin Yfke, in een tentje in de tuin. Zes weken wordt een beetje lastig denkt ze want ze gaat naar Zwitserland, naar haar opa en oma en ook met het hele gezin naar Frankrijk en Italië.

Yfke (groep 7)
Yfke wil ook graag logeren met haar beste vriendin Juultje en het allerliefst zou ze samen met haar naar Portugal gaan. Op het strand liggen en pretparken bezoeken zijn favoriet. "Vorig jaar waren we allebei in Portugal en ook nog dicht bij elkaar. We hebben elkaar toen de hele week gezien."

Kike (groep 7)
Bij Kike geen vaste vakantieplannen, maar ze gaat met haar broertje logeren bij haar opa in Friesland op de boot. "We doen altijd leuke dingen: windsurfen, kiten, stoepranden, zeilen, skelteren en met vriendinnen afspreken."

Ella (groep 7))
Logeren, logeren en logeren. Zes weken lang bij allemaal verschillende vriendinnen, het liefst in de tuin. Dat is de ideale vakantie van Ella. Ze gaan deze zomer in ieder geval naar Las Vegas en Denver.

Drijvende brandkast (internet)

Op Koninginnedag (31 augustus 1923) stond een redacteur van de Bussumsche Courant in de rij op het postkantoor. Hij schrijft: Op mij volgde een heer in het grijs, die heel beleefd vroeg 'mag ik voor twee ton brandkast-zegels?' De beambte aan de andere kant van het loket schrok – voor zover het hem in den dienst veroorloofd is te schrikken – stak z'n pink in z'n oor, wapperde met de hand en toen hij aldus in staat was op buitengewoon-uitstekende wijze te hooren vroeg hij: 'wat zegt u?' De heer … herhaalde rustig: 'geeft u mij voor twee ton aan brandkastzegels'. 'wat wilt u daarmee doen?' Zeer terecht negeerde de heer de laatste vraag, trok een krant uit zijn jaszak, legde de ambtenaar een blauw-omlijnde aankondiging voor en zei met iets plechtigs in z'n stem: 'De Staatscourant' (… die de ongeldigverklaring van brandkastzegels per 31 oktober 1923 aankondigde).

In voorgaande jaren waren met name door oorlogsgeweld (WO I) veel schepen vergaan. Naast verlies aan mensenlevens gingen ook veel waardevolle spullen (geld/edelmetalen/waardepapieren/post) verloren. Cornelis van Bladeren uit Breukelen ziet daar handel in en ontwikkelt een brandkast die, op het dek geplaatst, in geval van een scheepsramp blijft drijven en meteen radiosignalen uit gaat zenden. Zo kan de brandkast (hopelijk tezamen met drenkelingen) geborgen worden. Het duurt tot 1921 voordat regering en posterijen instemmen met het op deze wijze vervoeren van post. Degenen die post of anderszins materialen willen verzenden moeten naast de gewone porto extra brandkastzegels kopen, daarvan gaat 5/8 naar Van Bladeren en 3/8 naar de Staat. Maar dan is de oorlog al voorbij, er vergaat vrijwel geen schip meer en post en waardevolle spullen komen gewoon aan.

C. van Bladeren en drijvende brandkast (internet)
Postkantoor Bussum 1923 (Collectie HKB)
Brandkastzegel, ontwerp Leo Gestel (NVPH-catalogus)

De lokettist telegrafeert naar zijn superieuren in Den Haag. Die hebben meteen door dat de keurige heer Cor van Bladeren of een stroman moet zijn. De instructie is dan ook: weigeren! Want van de twee ton aan zegels ontvangt Van Bladeren 5/8 dus f 125.000 en de volgende dag kan hij de zegels meteen weer tegen de aankoopprijs inleveren. Het is een onbeleefde truc, maar Van Bladeren zit dan ook behoorlijk in de nesten. Hij heeft nog acht peperdure brandkasten, stapels sjieke brochures en flinke schulden. Er volgt nog jarenlang getouwtrek tussen Van Bladeren en de Staat over onverkochte zegels, maar uiteindelijk geeft hij het op.

tekst: Ben Koning

bronnen:

Bussumsche Courant 22 september 1923 / VPRO-gids
10 december 2014

De Clederij: nieuwe vestiging in Naarden-Vesting

Linda de Roo ontving afgelopen maandag de sleutel van haar nieuwe vestiging. Foto: Yvette Geerts

NAARDEN - Er komt weer leven in het historische pand aan de Marktstraat 53. Komende zaterdag opent de Clederij, second hand ladieswear haar nieuwe vestiging in Naarden-Vesting.

Eigenaresse Linda de Roo nam vijf jaar geleden De Clederij in Laren over en keek al een tijdje om zich heen naar een ander pand. Dat heeft ze gevonden in Naarden-Vesting, waar vanaf aankomend weekend een prachtige collectie klassiek sportieve najaarskleding de rekken vult, aangevuld met laarzen, tassen, schoenen en accessoires. De vestiging in Laren is nog tot einde van dit jaar open. De Clederij richt zich binnen de tweedehands kledingmarkt op het hogere segment, met merken als Pauw, MarcCain en Caroline Biss. Linda had altijd al interesse in kleding en toen zij de kleding van haar kinderen naar een tweedehands kledingwinkel bracht werd ze getriggerd. "Ik bedacht me dat ik voor mezelf ook tweedehands kleding kon kopen. Dat was zeker 20 jaar geleden. Ik zag het als een sport om leuke en mooie kleding overal vandaan te halen, voor leuke prijsjes." Op dit moment wordt nog de laatste hand gelegd aan het schilderwerk en de inrichting. Voor de feestelijke opening zaterdag a.s. is iedereen welkom. Een hapje en drankje staan klaar vanaf 11.00 uur. Meer informatie: www.clederij.nl.

De TakeMeBag: hergebruik je tasje

Bussum de eerste, Naarden volgt

Alle supermarkten doen mee. Foto: Andrea Bartošová

BUSSUM - Alle supermarkten in Bussum doen mee met de pilot van de TakeMeBag. Doel is het aantal plastic tassen terug te dringen en hergebruik te stimuleren. Klanten kunnen een tasje pakken en overtollige tassen van thuis 'doneren'.

Afgelopen dinsdag werd de eerste TakeMeBag geplaatst bij de Albert Heijn aan de Veerstraat. Supermarktmanager Jan-Mark Dorland: "Alles wat je voor het milieu doet is goed, we waren vorig jaar al gestopt met het meegeven van plastic tasjes, dat stuitte eerst op weerstand, maar de klanten zijn er inmiddels aan gewend. Ook Remko Evenboer van EkoPlaza aan de Huizerweg is enthousiast. "Het is goed dat alle supermarkten in Bussum mee doen en dat we er met z'n allen achter staan." De TakeMeBag is een nieuw ontwerp van de bekende TassenBol. Caroli Buitenhuis is bedenker van het concept. "In 2007 kwam de Tassenbol op de markt, deze TakeMeBag is lichter, minder kostbaar en makkelijker te produceren." Petra Olgers van de Milieuraad is blij met het enthousiasme van de supermarkten in Bussum en laat weten dat Plus Holts in Naarden later dit jaar waarschijnlijk ook mee gaat doen. De pilot duurt tot 1 oktober, de resultaten zijn bekend op 3 oktober.

Nieuw centrum voor chronische buikpijn

'Diagnostiek en Behandeling met aandacht voor het hele kind'

Judith Deckers-Kocken kan met de start van het expertise centrum haar visie op zorg verder vormgeven. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

BUSSUM – Een bosrijke omgeving, de geur van wierook, een huiskamer met kleurige stoelen en niet de 'patiënt' verhuist van onderzoekskamer maar de arts. Het expertisecentrum Kinderbuik&co dat de Bussumse Dr. Judith M. Deckers-Kocken onlangs is gestart voelt anders dan een regulier ziekenhuis.

Een pasje is niet nodig en ook de ziekenhuisbalie ontbreekt

En dat is ook de bedoeling vertelt Judith. Ondanks dat ze ook een 'gewoon' ziekenhuis zijn. Judith: "De verbinding met de natuur staat centraal. Het wetenschappelijk effect van natuur en een bosrijke omgeving op het zelfhelend vermogen van je eigen lichaam is groot." Je hebt ook geen pasje nodig hebt en de ziekenhuisbalie is in geen velden of wegen te bekennen. De band met patiëntjes en de ouders is persoonlijk. De wijze van behandeling ten opzichte van een regulier ziekenhuis verschilt op veel aantal vlakken. Ze hebben geen wachtlijsten en de term patiënt is taboe. Judith: "Je bent namelijk meer dan je ziekte." Verder bieden ze enkel een dag- of poliklinische behandeling. Alles is zo geregeld en gepland dat een kind op een dag in principe door alle specialisten gezien wordt. Dat de kinderen thuis slapen is ook een bewuste keuze. "Kinderen die naar een ziekenhuis moeten, zijn vaak bang dat ze daar ook moeten blijven. Hier hoeft dat niet. Slapen doe je thuis, daar voelt het veilig." Judith is dan wel MDL-kinderarts maag-darm-lever), dat betekent niet dat ze geïsoleerd kijkt naar het 'probleem' in deze organen. "Ik kijk ook vooral naar de manier waarop je met jezelf omgaat, je levensstijl." Ook het psychologische aspect, van 'ziek' zijn krijgt aandacht. "Als je ergens last van hebt, dan heb je daar ook gedachten en emoties bij. Als je buikpijn hebt, een allergie, kanker of wat dan ook heeft je gevoel en gedachten daarover ook invloed op je lichaam. We kijken daarnaast naar wat we met voeding kunnen doen en hoe je voeding kunt gebruiken als beste medicijn. Vet, suiker en zout zijn grote boosdoeners. Anders met voeding omgaan, daar zit de grootste verandering. "In onze samenleving zijn we nogal probleemoplossend bezig. Maar je moet bij de oorzaak komen. 'Pleisters plakken' geeft geen duurzame verandering." Ze spreekt de wens uit dat ook universiteiten open staan voor deze integrale benadering en studenten leren wat voeding voor je kan doen. In Nederland zijn er zo'n 100.000 kinderen met onbegrepen buiklachten. In het expertisecentrum komen veel van deze kinderen die al jaren lang aan het zoeken zijn. "We werken hier samen in een team van verschillende disciplines: een diëtiste, een verpleegkundige, een psychologe, een arts, een yogadocent en een gastvrouw. We hebben een beleid, dat onder andere bestaat uit een multidisciplinair team waarmee we integrale zorg vormgeven." Judith houdt zich vooral bezig met de diagnostiek en medische behandeling. Die ze overigens het liefst zo kort mogelijk houdt. Zelden hebben ze langer dan twee weken nodig om het 'probleem' te achterhalen.Een enorm contrast met de jaren van vage en onbegrepen klachten die de meeste kinderen al achter zich hebben liggen. Judith wordt even stil voordat ze vertelt over de opluchting die ze ziet bij ouders als ze zich opeens bewust worden wat er met hun kind is.

Willem de Zwijger College

HAVO
Gijs Bierling, Bussum; Hidde de Bondt,Naarden; Jurriaan Monincx, Blaricum; Suwita Rahimy, Muiderberg; Nicky Roeten, Hilversum; Jip Smits, Hilversum; Carlijn van Solt, Muiderberg; Joost Weber, Nederhorst den Berg

Atheneum
Charles Klijnman, Naarden; Guus Minderhoud, Blaricum; Matthijs Monincx, Blaricum; Jeroen van der Teems, Laren; Aliex van Wingerden, Bussum

Gymnasium
Guido Bakker, Bussum; Berend Tol, Laren

Alsnog geslaagd!

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Ze moesten er wat langer op wachten, maar mogen toch gaan feesten: een grote groep schooljeugd heeft alsnog haar examens gehaald. Dat hebben de gelukkigen deze week te horen gekregen.

Door heel Naarden en Bussum werden afgelopen week weer vlaggen met boekentassen opgehangen.

Foto: Bob Awick

De scholen zelf haalden knappe percentages. Elke school had slechts enkele gezakten.

De Fontein

VMBO
Eline Barneveld, Bussum; Sherida Bon, Eemnes; Redwan Boudhaid, Bussum; Wesly Krijnen, Hilversum; Celine Nagtegaal, Hilversum; Puck Nieuwdorp, Naarden; Judith Vonk, Laren

Goois Lyceum

HAVO
Rianne de Graaf, Bussum; Thomas van der Heijde, Naarden; Meliksah Yilmaz, Huizen

Atheneum
Niels Bon, Muiden; Femke Bouma, Naarden; Tamar Brest, Naarden; Robert van den Broek, Huizen; Tycho de Jong, Naarden; Thomas van der Kolk, Bussum

Gymnasium
Jim Bake, Bussum

Sint-Vituscollege

HAVO
Ilse Burgers, Naarden; Yannick Eerenberg, Bussum; Youssra Hammouti, Hilversum; Rochelle Hoedt, Weesp; Tim de Kok, Naarden; Gwen Pacudan, Muiden; Esther Seifert, Bussum

Atheneum
Else Bosman, Hilversum; Janna Grijpink, Weesp; Pim van der Lecq, Bussum; Eline Nelis, Weesp; Amber Smeele, Bussum; Aniek Sweijen, Bussum; Emma Weehuizen, Naarden

Sint-Vitusmavo

VMBO
Iris Balder, Nederhorst den Berg; Daan Bijl, Weesp; Iris Faber, Diemen; Kiki de Haas, Muiderberg; Marnix Luif, Naarden; Lara Overeem, Bussum; Dylan Pels, Naarden; Remmet van Riemsdijk, Bussum; Maarten van Riggelen, Weesp; Noah Schras, Hilversum

Wellantcollege

VMBO
Demi Stekelenburg, Naarden; Olivia Choffat, Naarden; Amien Almakroudi, Naarden; Ilhame Almakroudi, Naarden; Melissa Ceelie, Diemen; Ruben Rigter, Eemnes; Ghong da Silva Curiël, Hilversum

'Overdracht Vesting aan NMo komt te vroeg'

Kritische Raad voor Cultuur pleit voor uitstel

De Tweede Kamer heeft de Raad voor Cultuur om advies gevraagd over de overdracht van de Vesting door het rijk aan de NMo. Foto: Christian Pfeiffer

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Het Rijk moet de overdracht van de Vesting aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) uitstellen. De overdrachtsdatum van 1 juli komt te vroeg, er zijn nog teveel onduidelijkheden. Dat heeft de Raad voor Cultuur (RvC) maandag bekend gemaakt in een advies aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil dat de NMo per 1 juli verantwoordelijk wordt voor 31 rijksmonumenten. Het Rijk ziet het onderhoud van deze gebouwen, waar geen ambtenaren in huizen, niet meer als kerntaak. De Tweede Kamer, die over de kwestie beslist, wil netjes omgaan met nationaal erfgoed en heeft daarom eind april aan de RvC gevraagd om over deze nieuwe constructie te adviseren. De RvC is een nationaal adviesorgaan op het terrein van kunst, cultuur en media.

'Efficiency belangrijker dan inhoudelijke of ideële drijfveren'

Maandag kwam de raad, onder voorzitterschap van mediaman Joop Daalmeijer, met een advies. Dat komt erop neer dat de NMo weliswaar een 'voorstelbare' organisatie is om de 31 monumenten aan over te dragen maar op dit moment 'nog niet zodanig is ingericht dat de kwaliteit van de instandhouding is geborgd.' Bij twijfel niet inhalen dus.

Kritisch
De RvC is vrij kritisch in het advies. Volgens de onderzoekers heeft er nooit een wezenlijke discussie plaatsgevonden over de afstoot van rijksmonumenten. 'Efficiency-overwegingen' lijken in het besluit tot vervreemding belangrijker dan 'inhoudelijke of ideële drijfveren'. "Overdracht betekent een lichter beschermingsregime voor de 31 monumenten, terwijl hun belang, waarde en betekenis niet zijn veranderd." De RvC pleit daarom voor nieuw beleid over de vervreemding van monumenten in rijksbezit. "Daarbij geeft het Rijk aan welke monumenten zij in bezit wil houden, op welke zij toezicht wil blijven houden, bij welke zij betrokken wil blijven en welke zij wil afstoten."

Ondoorzichtig
Ook is de NMo (nog) geen ideale beheerder, zegt de raad. De organisatie is in opbouw en wil geen inzage geven in de business case die ten grondslag ligt aan het toekomstig beheer. Het Rijk geeft de NMo 61 miljoen euro mee, waar al het onderhoud van betaald moet worden, maar de RvC betwijfelt of dat voldoende is. "Het financieringsmodel is te ondoorzichtig en de prognoses van het beleggingsrendement van de 61 miljoen euro te onzeker. De eeuwigdurende instandhouding van de 31 monumenten wordt in financiële zin niet aantoonbaar geborgd."

Wethouder Miriam van Meerten-Kok is heel blij met het advies. "Alle punten van zorg zoals de raad van Naarden die heeft aangegeven, staan erin. Het gaat veel te snel, eerst moet de minister maar eens een visie neerleggen over wat Nederland met rijksmonumenten wil. En we willen ook graag weten of het financiële plaatje klopt en hoe de NMo gaat werken."

Het is nu wachten op een reactie van Minister Blok van Wonen en Rijksdienst. Hij heeft de Tweede Kamer maandag per brief laten weten dat hij zo snel mogelijk met een weerwoord komt. Dat gaat niet lukken vóór 1 juli, schrijft hij maar voegt daaraan toe 'geen onomkeerbare stappen in het dossier te zullen nemen'. Dat betekent dat er op 1 juli nog niets is veranderd.

Storkproject stapje verder

NAARDEN - De raad heeft vorige week een nieuw bestemmingsplan voor het Storkterrein vastgesteld. Het Wellantcollege, de Godelindeschool en woningcorporatie de Alliantie kunnen nu aan de slag met het ontwerpen van twee nieuwe schoolgebouwen en een veertigtal woningen op het terrein.

Het bestemmingsplan moest aangepast worden om woningbouw mogelijk te maken waar nu een school en een kantorencomplex staan. Een raadsmeerderheid was voor, alleen de PvdA was tegen. Fractievoorzitter Lars Voskuil: "Ons enthousiasme is recht evenredig met het aantal sociale woningen dat op het Storkterrein wordt gebouwd. Namelijk nul."

In het Storkplan verhuist het Wellant naar de plek waar nu het oude hoofdkantoor van Stork staat, komen er 41 nieuwbouwwoningen en krijgt de Godelindeschool een gebouw waar ook plek is voor de bovenbouw, die nu nog in de dépendance aan de Amersfoortsestraatweg zit.

Het project heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Het plan bevatte oorspronkelijk sociale huurwoningen, een wooncategorie waar in Naarden niet veel van te krijgen is. Na fel buurtprotest tegen eenzijdig optreden van de gemeente en de komst van sociale woningbouw in de buurt, toverde D66-wethouder Adriani eind 2013 een oplossing uit de hoge hoed. In de ontwerptekening maakten de sociale huurwoningen plaats voor een unilocatie van de Godelindeschool. De coalitie ging akkoord maar in 2014 kwam het project opnieuw stil te liggen. Het Wellant bleek helemaal geen grondruil te kunnen doen; projectontwikkelaar Bongroep had een claim op de grond. Naarden doorbrak de impasse door partijen een ultimatum te stellen: een oplossing vóór 8 april of einde Storkproject.

De gemeente verwacht nog zeker een jaar voorbereidingstijd nodig te hebben voordat de eerste schep de grond in kan.

Rolstoelvierdaagse van De Veste gaat toch door

De avondvierdaagse kan ook in een rolstoel.

NAARDEN - Omdat tientallen Naarders zich alsnog hebben aangemeld als vrijwilliger, gaat de rolstoelvierdaagse voor bewoners van zorgcentrum De Veste toch door.

"Fantastisch. De aanmeldingen stroomden binnen naar aanleiding van het stukje in NaarderNieuws", vertelt organisator Rinus Looman. Hij trok vorige week in deze krant aan de bel omdat de vierdaagse niet door dreigde te gaan vanwege een tekort aan begeleiders.
De organisatie heeft vanwege de aangekondigde hittegolf de route aangepast. "We lopen zoveel mogelijk over de vestingwallen, in de beschutting van bomen."

Poorters op zoek naar tweedehands spullen

NAARDEN - De Poorters van Naarden zamelen deze zomer weer kleding in voor minderbedeelden in Tsjechië en Hongarije.

Vanaf 6 juli is gebouw De Hoed aan het Dortsmanplein op maandag van 18.30 tot 20.00 open voor het inleveren van goederen. Niet alleen kleding maar ook speelgoed, dekens en meubels zijn welkom.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Pronk Twee BV zoekt met grote regelmaat grondwerkers, oppermannen, bouwopruimers, stratenmakers, hoveniers en kraanmachinisten etc. die in bezit zijn van VCA en rijbewijs. In eerste instantie op flexbasis, maar met mogelijkheid tot een dienstverband voor (on)bepaalde tijd. Voor meer info over ons bedrijf verwijs ik u graag door naar onze website www.pronkgroep.nl Pronk Twee BV. Amsterdamsestraatweg 57, 1411 AX Naarden. Telefoon tijdens kantooruren 035-6970697. info@pronkgroep.nl?

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Versa Thuisadministratie: Ligt er op uw bureau ook zoveel papier en raakt u het overzicht kwijt? Vrijwilligers van Versa Thuisadministratie komen bij u thuis en helpen u met het ordenen van uw administratie. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; thuisadministratie@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Garage in centrum Bussum te huur. Huurprijs € 140,- p.m. Info: 06-1039724

Zoekt u een ervaren en betrouwbare schoonmaakster. Bel dan 06-49619518

Perfect gelegen vakantie bung in Ommen te huur. Mail: Spijker375@hotmail.com

Schoonmaak & Glazenwassersbedrijf Wings Multidiensten kan nog werk aanvaarden. Wij werken voor bedrijf en particulier! Bel of mail snel voor een vrijblijvende offerte. 06-19047703
wings.multidiensten@gmail.com

Ervaren dames/herenkapster of kapper gevraagd partime in Huizen 06-10800820

Even een moment voor uzelf ? Kom langs bij schoonheidsspecialiste Denise Neij voor een ontspannende gezichtsbehandeling! Ter kennismaking iedere eerste behandeling voor € 32,50. Voor meer informatie: www.schoonheidsspecialiste
deniseneij.nl

BELETTERINGSBEDRIJFRUIMTE TE HUUR, ENERGIESTR. 23 B2 NAARDEN 06-13838948

Goodkinds taxiservices van/naar Schiphol vanuit Bussum, Naarden, Hilversumse meent € 50,-. Hilversum, Eemnes, Blaricum, Huizen
€ 60,-. 06-26984855

Guitar Summer Classes door bevoegd docent (cons.) 6 lessen, totaal € 250,-. Voor info bel 06-15950872

T.k. Aanrechtblad zwart steen met spoelbak en kpl inb ijskast 06-13573425

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 89.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boederij te huur 70 m2 in Ermelo, gemeubileerd € 700,- per maand ex. 035-6935525 / 06-22393323

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581