BussumsNieuws

18 februari 2015

BussumsNieuws 18 februari 2015


Extra huurder zou brede school kunnen redden

Sherpa reageert belangstellend, raadsleden praten deze week

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De brede school aan de Lange Heul kan voortbestaan als er één extra huurder komt of als het pand voor een deel bewoond gaat worden. Dat komt naar voren na onderzoek door de gemeente naar de toekomst van het pand. De gemeente heeft al een voorkeur voor een van de plannen. Daar wordt morgen over gesproken.

Volgens de gemeente kan het gebouw voortbestaan als een deel van het pand straks wordt verhuurd aan een zorgverlener. Er wordt zelfs al een huurder genoemd: Sherpa heeft belangstellend gereageerd. De zorgverlener zou kunnen verhuizen van het Jan Ligthartcentrum naar het gebouw van de brede school. Daar zou zowel de brede school als Sherpa zelf beter van worden. De exploitatie van het gebouw kan dan verbeterd worden en Sherpa heeft kansen om de komende jaren groter te worden.
De brede school zou ook kunnen voortbestaan als het gebouw voor een deel bewoond gaat worden. Er zouden jongerenappartementen in gemaakt kunnen worden en een deel zou gereserveerd kunnen worden voor beschermd wonen. Dat zou vooral de buurt ten goede komen, vooral omdat er veel vraag bestaat naar zulke appartementen.

Voorkeur voor Sherpa
Er bestaat een grote kans dat de gemeente voor de eerste keuze gaat.

Komst Sherpa concreet en voldoet aan meeste voorwaarden

Dat plan voldoet volgens het gemeentebestuur aan de meeste voorwaarden en wordt als meest concreet voorgesteld aan de gemeenteraad. Het plan zou ook al volgend jaar kunnen worden doorgevoerd als de gemeenteraad achter het plan staat en het plan na onderzoek ook echt haalbaar blijkt.

Plan naar gemeenteraad
De gemeente heeft de afgelopen maanden meerdere toekomstscenario's voor de brede school onder de loep genomen. De kansen voor de brede school worden komende week besproken door raadsleden. Als de raadscommissie achter het plan staat, volgt een verder onderzoek naar de haalbaarheid van het plan. Er wordt ook nog met bewoners gepraat.

De brede school staat nu voor een groot deel leeg. De afgelopen jaren vertrokken onder meer Theater Bussum en de dependance van de Emmaschool. Het theater verdween helemaal, de dependance van de school wordt met de rest van de Emmaschool samengevoegd. De rekenkamer van de gemeente Bussum kraakte eerder al het hele proces rond de brede school en oordeelde dat het project niet heeft opgeleverd wat ervan verwacht werd.

Hennep-plantage opgerold

BUSSUM - Agenten hebben afgelopen donderdag een hennepplantage opgerold aan de Elise Dammershof.

Naast ongeveer 2 kilo aan henneptoppen werden ook spullen gevonden waarmee hennep gekweekt kan worden. De plantage werd donderdag meteen ontmanteld. De agenten hebben geen verdachte aangehouden. Toch wordt vooralsnog niet uitgesloten dat dat de komende week alsnog gebeurt.

Meerdere auto's open-gebroken

BUSSUM - Autokrakers hebben afgelopen week meerdere auto's opengebroken.

Afgelopen maandagnacht was het raak aan de Nieuwe Hilversumseweg. Daar werden kort achter elkaar twee auto's opengebroken. Eerst werd van een BMW een raam kapot geslagen en een navigatiesysteem gestolen. Even later werd verderop aan de straat een Mitsubishi Space Wagon opengebroken. Van deze auto werd ook een navigatiesysteem gestolen en werd een airbag meegenomen.

Dezelfde nacht werd aan het P.J. Lomanplein nog een BMW opengebroken. Daarvan werd ook het navigatiesysteem meegenomen en werd de airbag gestolen.

Donderdag werd aan de Thierensstraat een raam kapot geslagen van een geparkeerde auto. Een bewoonster van de straat zag het voorval gebeuren. Ze zag een Volkswagen Golf stoppen, waarna de passagier van de auto uitstapte en het raam van de geparkeerde auto kapot sloeg. Vervolgens vertrok de auto weer. Of er wat meegenomen werd, is niet bekend. Er wordt door de politie gezocht naar een man van Noord-Afrikaanse afkomst van ongeveer 30 jaar oud. De man droeg jeans en een korte zwarte jas.

Carnavallers geven Bussum schat en vangnet

De carnavallers beloofden de sleutels van de schat goed te bewaren. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Wat de carnavallers van de Erwtenschieters betreft hoeven Bussumers geen zorgen te hebben over het eventueel afbetalen van schulden van de gemeente Muiden als Bussum straks fuseert.

De carnavallers gaven het gemeentebestuur maandag een heuse schat met een vangnet om de veelbesproken geldproblemen op te vangen. De Erwtenschieters beloofden de burgemeester de sleutel van de schat te bewaren. "We gaan tenslotte goed om met sleutels, zoals u weet", klonk het. "Zelfs voor elf meter bier kunnen we niet omgekocht worden."

340

euro heeft de F-jeugd van voetbalclub BFC opgehaald voor Make-A-Wish

Op de grens van twee werelden

Onder deze titel schreef Dr. Hendrik Colijn (1869-1944), Minister van Staat, in juni 1940 deze brochure. Colijn was militair in Indië en directeur van een olieconcern en verschillende keren minister en minister-president. Een staatsman! Door deze brochure verloor hij het vertrouwen van een groot deel van het Nederlandse volk.

Hij voorzag een langdurige periode dat er in Europa, en dus ook Nederland, een Duitse heerschappij zou zijn en hij leek die ook te aanvaarden. Hij stelt de volgende vraag en geeft het volgende antwoord: "Moeten we in die richting nu zelf meewerken of moeten we gelaten afwachten, wat er over ons beschikt wordt? Wij kiezen uit volle overtuiging voor het eerste." Later nam hij afstand van die inzichten en ondersteunde het politieke verzet. Hij werd daarom gevangen gezet en later verbannen. Vanaf 26 maart 1942 verbleef hij gedwongen en op eigen kosten in Ilmenau (Thüringen). Daar overleed hij halverwege september 1944 aan een hartverlamming.

De brochure telt 53 bladzijden en werd in 1940 uitgegeven door Dagblad en Drukkerij De Standaard en verschillende keren herdrukt.

De afbeelding toont een caricatuur van Colijn uit 1924. Het is één van de 100 caricaturen in de Libellen-serie nr. 171/172 uit de jaren '30 'Colijn in de caricatuur', toen hij nog de machtigste man van het land was.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar 'grens van twee werelden' en van de 'caricaturen' is te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Wijlen Rembrandt

Er valt voor buitenlanders ook heel wat te lachen op ons taalgebied. Maar wij zelf kunnen het nog steeds niet laten ons taalgebruik te verkwanselen.

De daverende expositie van de Late Rembrandt in Amsterdam zal zeker een groot succes blijken te zijn. De aankondiging is echter vreemd voor de Engelsen. Zij lezen: Wijlen Rembrandt. De Fransen trekken hun neus op voor de winkels die met grote plakkaten Sale aankondigen. Dat betekent in hun taal niets anders dan Smerig. De Duitsers zullen vreemd opkijken als ze ergens in een of andere krant zullen lezen dat 'de huren' omhoog gaan. Spreek 'huren' maar eens in het Duits uit. Onze goede oude kassa's maken een nieuw geluid. Geen 'ping' of 'tring' maar het Amerikaanse 'katjing' is nu de mode. Radio 1: "Ik ben een soort als in een put gedonderd!" Ook Radio 1: "Er is niets nieuws onder de horizon." Ondertiteling Fox twee fouten: "Voel je je beter als ons?" Kunstrubriek: "De reflectatie van robijnen." Radio 1: "Dan wordt in één keer de moordenaar opgelost." Vroege Vogelscommentaar op klassiek muziekstukje gespeeld door het Reetkwartet. Uitgesproken als 'reet', zoals bips. Bedoeld werd het Reed quartet, dus rietblazers. Radio 1: "Proberen te herveroveren." National Geographic: "Het werd een brei van geluid." De absolute knaller van onzinnig vertaalwerk was een ondertiteling bij een tekenfilm. Het ging over coleslaw, van ons woordje 'koolsla'. Vertaler heeft waarschijnlijk 'call slaw' gehoord en vertaalde dit als 'pratende sla'. En dat voor een goed salaris!

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten; Naarderheem 10.30 u. ds. J. Glazema
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering pastoor M. Costa; za. 21/02 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; ma. 23/02 19.30 u. 1e Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. A. Berkhof
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. K. v. Meijeren; 17.00 u. ds. T. Jacobs
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. ds. T. Geels
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. br. H. Schram
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. K. van der Horst H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit.
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 26 /02 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Vrijdag overgang naar sterk wisselvallig weer
Continentale hogedrukgebieden zwaaien de scepter. Het is droog met vrij veel zonneschijn. De nachten zijn koud met begin deze week een minimum van –5 graden. Vrijdag verandert dit. Er passeert een frontaal systeem. Daarachter komt een westelijke stroming op gang. Dat luidt zo voor de krokusvakantie een wisselvallige periode in. De nachtelijke vorst verdwijnt.

Donderdag en vrijdag
Donderdag is het droog. In de nacht vriest het nog licht, tot - 2 graden. Overdag schijnt de zon, stilaan komt er meer bewolking. In de nacht naar vrijdag kan het af en toe regenen bij een minimum van + 2 graden. Overdag is het wisselend bewolkt met kans op enkele buien. Het wordt beide dagen 7 of 8 graden. Er staat een tot matig toenemende zuidwestenwind.

Het weekeinde
In het weekeinde waait een matige tot vrij krachtige (zuid)westenwind. Zaterdag kan het in de nacht en ochtend enige tijd regenen. Vanaf de middag neemt de neerslagkans af. Zondag start waarschijnlijk droog met af en toe zon. In de loop van de dag nadert bewolking met later weer toenemende kans op regen. De minima liggen rond 2 graden. Overdag wordt het 6 à 7 graden.

Weetje
Het noordoosten van de VS beleeft dit jaar een zeer sneeuwrijke winter. Vorig jaar was de winter er zeer streng. IJzige poollucht uit Canada stroomt dan de oceaan op. Die lucht botst met subtropische lucht waardoor depressies activeren alsook de westelijke luchtstroming. Zachte lucht stroomt dan naar West-Europa, waardoor de winters bij ons juist zacht waren.

Op bezoek bij onze Bussumse trainer Ronald Koeman in Engeland bij Southampton FC met het BussumsNieuws.

Barry Eerenberg

Nieuwe kans voor terrassen Kapelstraat

Straat wordt autoluw, horeca mag tafeltjes buitenzetten

Geen beren meer op de weg voor de vernieuwde terrasstraat. Carolien Feldbruge Beeldleveranciers

door Jessica de Jong

BUSSUM - De Kapelstraat wordt vanaf 1 mei weer terrasstraat. De straat wordt autoluw en de horecaondernemers kunnen elke dag, tot 1 oktober, tafeltjes en stoeltjes buiten neerzetten. Dit is de uitkomst van de evaluatie die vorige week plaatsvond.

Winkeliers, horecaondernemers en bewoners kwamen onder leiding van dorpsmanager Ellen van Vossen samen om de proef met de terrasstraat van vorig jaar te bespreken. Toen werd de straat in het weekend afgesloten en konden de horecaondernemers hun terras op de stoep opbouwen. De reacties hierop waren wisselend. Het afsluiten van de straat viel niet bij iedereen in goede aarde en ook waren er wisselende reacties op de hoeveelheid klandizie die de proef naar de straat trok.

Straatmanager: 'We kijken nu alleen nog maar vooruit'

Uitwerking
Straatmanager Antoinette Welle van de Gestreepte Koe blikt terug op vorig jaar: "Iedereen in de straat vond het idee van de terrasstraat wel leuk, maar het was ook duidelijk dat de uitwerking afgelopen zomer wel wat te wensen overliet. Zo was het concept vrij laat opgestart, namelijk pas in juni. Daarna was het al snel zomervakantie en in die periode waren veel zaken gesloten en waren er ook geen terrassen te zien. Daar komt nog bij dat er weekenden waren waarbij het niet erg lekker weer was. Kortom, de uitwerking van het concept was niet optimaal. Maar we kijken nu alleen nog maar vooruit. Nu ligt er een nieuw scenario op tafel waardoor het hopelijk komend terrasseizoen wel een succes wordt."

Autoluw
De aangekondigde veranderingen blijken bij alle aanwezigen in de smaak te vallen. Welle vertelt wat het nieuwe scenario inhoudt: "De straat wordt niet meer afgesloten, maar wel autoluw gemaakt. Op de parkeervakken komen terrassen te staan, maar er blijven ook parkeervakken gereserveerd voor gehandicapten en laden en lossen. Hierdoor moet het minder aantrekkelijk worden om op zoek te gaan naar een parkeerplek in de straat. Dat betekent ook geen gesleep meer met hekken. Of scheve gezichten als de straat was afgesloten terwijl het slecht weer was en er dus geen terrassen waren."

"Doordat de straat niet meer wordt afgesloten kunnen de winkeliers niet meer uitpakken met kraampjes op de stoep. Die moet namelijk toegankelijk blijven voor wandelaars. Wel kun je nog steeds spulletjes buiten kwijt. Met de nieuwe plannen is er duidelijkheid en kan de horeca onder andere investeren in terrassen. Verder is het plan opgevat om de straat groener te maken en wat meer aan te kleden. Zo krijgt restaurant Leuk! een groter terras en het voormalig café de Pollepel wordt verbouwd tot een café voor 35-plussers en ook dit nieuwe café krijgt aan de overkant van de straat een terras."

Dorpsmanager Ellen van Vossen is ook erg te spreken over het feit dat nu alle neuzen dezelfde kant op staan. "Veel betrokkenen vinden toch de gezelligheid voor de deur erg positief. Nu we de knelpunten met het afsluiten van de straat aanpakken en inzetten op vergroening zien we echt een breed draagvlak." Hoe alles precies ingevuld gaat worden, bijvoorbeeld wat betreft openingstijden, wordt nog afgestemd met de belanghebbenden.

Nog geen spoor van daders plofkraak

BUSSUM - Er wordt nog steeds gezocht naar de daders van de plofkraak op station Naarden-Bussum afgelopen november. Dat laat de politie weten.

De plofkraak vond plaats op twaalf november, 's ochtends vroeg. De geldautomaat werd compleet verwoest door de plofkraak. De daders namen een geldbedrag mee en vluchtten vervolgens op een scooter. Meteen na de plofkraak deed de recherche sporenonderzoek rond de geldautomaat en er werd een buurtonderzoek gedaan. Van de daders ontbreekt echter nog elk spoor. Er wordt verder gezocht

De recherche vermoedt dat de daders de hal waar de geldautomaat staat van tevoren hebben verkend. Er wordt nog steeds gezocht naar mensen met meer informatie over de plofkraak. Bellen met de recherche kan op 0800-6070.

Van de lezers

Hart voor Bussum
Na de aankondiging dat Hart van Bussum stopt met deel te nemen aan de voorbereidingen van het fusieproces, wisten de burgemeester en de meeste andere politieke partijen niet hoe snel zij met met forse en negatieve uitspraken moesten komen (voorpagina BussumsNieuws 11 februari).
De burgemeester had het beter bij het betreuren van de uitspraak van HvB kunnen laten. Door zijn verdere uitspraken polariseert hij de verhoudingen in de gemeenteraad nog verder en wordt de sfeer daar helemaal verziekt. De andere partijen zouden eens naar hun verkiezingsprogramma's van 2014 moeten kijken en wat ze daar nu van terecht brengen. Vooral D66 moet dan zijn volledige draai van tegen naar voor de fusie eens gaan uitleggen. Kiezersbedrog, dat is pas echt ondemocratisch. Dat Naarden niet alleen met Bussum wil fuseren, is hun probleem. Zij hebben sinds 2012 een bestuursprobleem en nu ook een financieel probleem. Dus waarom laat Bussum zich dan de wet voorschrijven? Dan maar niet met Naarden fuseren. Indien de fusieraad in dit tempo doorgaat dan hoeft de Tweede Kamer niet meer te stemmen, want dan is de fusie al gebeurd. En dat dan zonder de inwoners iets te vragen. Met deze beslissing luistert HvB naar zijn kiezers en voert zijn verkiezingsprogramma uit, hetgeen alle partijen zouden moeten doen.
K. Sterk, Bussum (HvB)

Leuke verwendag voor Bussumse Amber (6)

Amber kreeg onder meer een beautybehandeling. Foto: Stichting Opkikker

BUSSUM - Een verwendag afgelopen zaterdag voor de Bussumse Amber (6), haar ouders en broers en zusjes. De jonge Amber kreeg een verwendag voorgeschoteld.

Amber kon de hele dag van alles doen. Ze mocht onder meer naar de beautysalon en kreeg een fotoshoot. Ondertussen mochten haar broertjes roofvogels bezoeken en met de brandweerauto mee. De dag werd afgesloten met een optreden van meerdere acts.

Amber, haar ouders en broers en zusjes kregen de dag aangeboden door Stichting Opkikker. De stichting houdt vaker dagen voor langdurig zieke kinderen.

OM: zes jaar celstraf voor verdachte steekpartij

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het OM heeft zes jaar cel geëist tegen de verdachte van de steekpartij aan de Kapelstraat, afgelopen augustus. Daardoor liep een destijds 48-jarige Bussumer een slagaderlijke bloeding op, een afgebeten oor, een ingeklapte long en hij werd meerdere malen gestoken. De Bussumse verdachte, Achmed G. (39), wordt poging tot moord en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd. De verdachte verklaarde voor de rechter gehandeld te hebben uit noodweer. De rechter doet volgende week uitspraak.

Julie le Clercq

Scholiere aan het Geert Groote college in Amsterdam, 14 jaar, woont in Bussum sinds 7 jaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ga naar school in Amsterdam. Verder loop ik nu stage bij Le Perron in Bussum en ik heb een oppasbaantje."

Le Clercq, mooie achternaam.
"Ik ben geboren in Frankrijk en mijn vader is Frans. Ik word tweetalig opgevoed. We gaan wel heel vaak naar Frankrijk, bijvoorbeeld op familiebezoek in Lille."

Wat vind je het leukst op school?
"We hebben net een etsperiode gehad. Een paar weken lang krijg je dan iedere ochtend les in etsen. Dat was erg leuk, onder andere met tekenen en afdrukken."

Wat wil je worden als je groot bent?
"Dat weet ik nog niet. Iets met mensen, misschien fysiotherapeut."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Ik ga graag rennen op de heide. Minimaal vijf kilometer. Verder spreek ik veel af met vrienden in Bussum, bijvoorbeeld bij iemand thuis of in het dorp. Ik ben ook veel met klasgenoten in Amsterdam, dan gaan we naar het Vondelpark of de Kalverstraat."

Waar in Bussum kom je graag?
"Bij America Today en Hema."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een huis kopen in Amsterdam en een vakantiehuisje ergens in Spanje of Frankrijk. Ook wil ik lekker op vakantie naar Afrika."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Julia's reis'. En voor school lees ik nu 'Alice in Wonderland' in het Engels."

Waar droom je nog van?
"Ik hoop later leuk werk te vinden, te trouwen en kinderen krijgen."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan zou ik iets voor jongeren regelen. Een festival of een feest in Bussum."

Wat ga je deze vakantie doen?
"Ik ga skiën in Oostenrijk samen met mijn ouders, twee broertjes en zus."

Bewoners vragen voetgangersoversteekplaats

Verkeer maakt bocht H.K. Onnesweg te druk

De oversteekplaats moet de weg een stuk veiliger maken. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bewoners van de Godelindebuurt, de Waltherlaan en de Bloemenbuurt hopen dat er een goede oversteekplaats voor voetgangers komt over het drukke punt K.P.C. De Bazelstraat/H.K. Onnesweg. Dat moet de straat volgens hen een stuk veiliger maken.

Volgens de bewoners zou een goede oversteekplaats ervoor moeten zorgen dat onder meer de leerlingen van basisschool De Hoeksteen beter kunnen oversteken. Ze noemen de K.P.C. De Bazelstraat een drukke weg, vooral door het vele busverkeer. Het gaat met name om de bocht van de K.P.C. De Bazelstraat en de H.K. Onnesweg. Daar zorgen rennende kinderen en het wegverkeer voor gevaarlijke situaties. De bewoners verzoeken de gemeente om een voetgangersoversteekplaats aan te leggen om het probleem op te lossen.

De Bussumers roepen hun medebewoners op om het plan te steunen. Een gestarte petitie heeft ondertussen al 75 medestanders opgeleverd. De petitie ondertekenen kan op www.petities.nl/loket/bussum.

Bussumse en Naarder kerken gefuseerd

De Koepelkerk fuseert met de St. Jozefkerk en de St. Vitus Parochie. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Koepelkerk en St. Jozefkerk en de Naardense St. Vitus Parochie gaan samen verder als de Parochie van de Heilige Drieëenheid. De kerken fuseerden afgelopen maand.

De kerken gaan vooral op de achtergrond veel meer samenwerken. Zo worden bepaalde zaken zoals geldzaken en het ledenbestand voortaan centraal geregeld. Dat moet ook het voortbestaan van de kerken de komende jaren garanderen. Voor de kerkgangers verander er niets: de kerken behouden hun naam en hun voorgangers.

Vrouw weer terecht

BUSSUM - De vrouw waar afgelopen vrijdag urenlang naar gezocht werd is weer terecht. Dat laat de politie weten.

De vrouw verdween 's middags. Er werd meteen alarm geslagen. Agenten hebben lang naar de vrouw gezocht en Bussumers werden met Burgernet opgeroepen om te helpen met zoeken. De echtgenoot van de vrouw meldde 's nachts dat de vrouw weer, gezond en wel, terecht was.

Zakkenrollers slaan toe

BUSSUM - Zakkenrollers hebben de afgelopen week meerdere mensen op straat bestolen. Dat meldt de politie.

Maandag was het raak aan de Brinklaan. Daar werd een vrouw bestolen van haar portemonnee met geld. De rest van de week sloegen zakkenrollers ook toe aan de Veerstraat, waar een bezoeker van de Trekpleister werd bestolen van haar portemonnee, en de Hema aan het Julianaplein. Daar werd een vrouw bestolen van haar agenda en een sleutelbos.

De politie roept Bussumers en andere bezoekers van het centrum op om extra op te letten. Bellen met de politie kan op 0900-8844.

Doorstart Thom Broekman

BUSSUM - De Bussumse winkel van modeketen Thom Broekman maakt een doorstart.

De zaak gaat weer open onder de naam Marc Edwards. De curator laat weten dat het personeel voor een groot deel overgenomen wordt. Naast de Bussumse winkel gaat nog slechts één ander filiaal van de keten open onder deze naam. Thom Broekman had tot het faillissement van een maand geleden elf modezaken door heel het land.

Web topvijf

1. Zoektocht naar vrouw (46)
2. Drukte van belang voor klooster Mariënburg
3. Gemeenteraad reageert fel op stap Hart voor Bussum
4. Meerdere auto's opengebroken
5. Opvallend veel zakkenrollers actief

Susanne Broekhuisen uit Bussum gaat bij -20 fietsen in Finland

200 kilometer rondjes rijden op een bevroren meer tijdens Finland Ice Marathon

Susanne Broekhuisen vertrekt morgen voor de Finland Ice Marathon. Foto: Karin van Leeuwen

door Karin van Leeuwen

'Als we de tocht hebben uitgefietst, gaan we gewoon op het podium'

Bussum - Wat bezielt je om in Finland op een bevroren meer 200 kilometer te fietsen op je mountainbike? Deze vraag is Susanne Broekhuisen-Schilham (35) de afgelopen tijd al vele malen gesteld. Ze lacht. "Het is supergaaf om een keer te doen. Dan kun je dat maar weer mooi van je bucketlist afstrepen", zegt de Bussumse. Als enige vrouw tussen 15 mannen is het plan de barre tocht te volbrengen. De voorbereiding daarvoor is in volle gang.

De 111 kilometer die ze de dag voor het interview fietste, zit nog flink in haar benen. "Dat was een zware training", geeft Susanne toe: lange afstand in combinatie met intervaltraining, dat put wel uit. Ze kijkt naar buiten. In augustus vorig jaar ontstond het plan. Haar man Brian is mountainbike-instructeur. En zijn goede vriend Job Doornberg werkt in het AMC waar hij de opleiding tot orthopedisch chirurg doet. Deze afdeling heeft veel te maken met de afdeling traumachirurgie. En als teambuildinguitje en funding voor onderzoek leek het hen een goed plan in te schrijven voor de Finland Ice Marathon. "Het is dit jaar voor het eerst dat er gefietst wordt op ijs tijdens de Finland Ice Marathon. Dit jaarlijkse evenement was eigenlijk alleen voor schaatsers", legt Susanne uit. In totaal gaan er 60 mensen van verschillende ziekenhuizen mee. Veertig daarvan gaan er schaatsen, vijftien fietsen en er gaan verzorgers mee. Susanne die in haar eigen bedrijf SuusWerkt! dagelijks sporters en mensen met stijve spieren op haar massagetafel heeft liggen, werd gevraagd om mee te gaan als verzorger. "Maar omdat er al een fysiotherapeut meegaat, besloot ik mee te fietsen." Een moedig besluit. De weersomstandigheden kunnen bar zijn in Kuopio. "Veel heb ik in de hand. Ik zorg dat ik goed uitgerust ben, dat ik goed op mijn voeding let en dat ik train. Niet alleen fiets ik veel, ik loop ook hard en doe aan krachttraining. Maar het weer heb ik niet onder controle." Want fietsen bij temperaturen van –20 graden zoals het in Finland de afgelopen weken was, is heel andere koek dan een ritje over de Gooise hei bij 7 graden.
Natuurlijk worden er voorzorgsmaatregelen genomen. Zo wordt gebruikgemaakt van een buddysysteem. Dat houdt in dat elke fietser een maatje krijgt. "En je houdt elkaar in de gaten. Elke twintig minuten vraag je hoe het gaat, kijk je elkaar aan en let je erop dat iemand nog goed aanspreekbaar is. Je zorgt ervoor dat je elke 10 minuten allebei wat drinkt en elk half uur wat eet. Dat lijkt veel, maar je moet 16 rondjes van 12 kilometer fietsen in barre omstandigheden."
Door de trainingen is de groep van 15 fietsers hecht aan het worden. De eerste training was hilarisch. "Sommigen hadden nog nooit op een mountainbike gezeten. En als je ziet hoe het nu gaat. Zo goed, zo leuk het enthousiasme voor het mountainbiken te zien." Ook heeft de groep geoefend op ijs. Bij Flevo On Ice in Biddinghuizen mochten verschillende fietsbanden worden getest. "Dat was spannend. Het is bizar om op ijs te fietsen. Toen ik de eerste bocht nam en op mijn fiets bleef zitten, had ik het vertrouwen dat het goed ging." Ze kijkt er naar uit, de tengere masseuse uit Bussum. "Het vertrouwen in jezelf en fit genoeg zijn op de dag dat we de uitdaging aangaan, dat is het belangrijkste." En de tocht uitfietsen is toch zeker wel het doel. "Brian zei al: als we de tocht hebben gefietst, gaan we gewoon met z'n allen op het podium staan. Of we nou gewonnen hebben of niet."

'Het is de naald erin of doodgaan'

Sanne (15) zet zich in voor onderzoek naar Diabetes type 1

Sanne uit Bussmet haar bloedglucosemeter in de hand. Foto: Sjoerd Stoop

door Jessica de Jong

'Nee, ik heb niet te veel suiker gegeten. Het is domme pech'

BUSSUM - Ze oogt op het eerste gezicht als een reguliere scholiere: grote rugzak, lang blond haar en blauwe ogen nog zonder make-up. Maar zodra de 15-jarige Sanne van Beem begint te praten weet je dat ze een bevlogen type is. Ze weet precies wat ze wil. Om te beginnen wil ze meer begrip voor haar situatie. Bovendien zet ze zich in om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte diabetes type 1, waar ze zelf sinds vier maanden mee moet leven.

Ze vertelt hoe het haar overkwam. "Na een week op excursie naar Rome te zijn geweest, kwamen mijn ouders mij ophalen van Schiphol. Zij waren van tevoren gebeld door de docent dat ik zo ziek was. Mijn ouders zijn ontzettend geschrokken toen ze mij zagen." Sanne werd naar Tergooi gebracht en vanuit daar direct met de ambulance naar de Intensive Care in het AMC gebracht. Daar volgde al snel de diagnose diabetes type 1. "Als het langer had geduurd, dan was ik in coma geraakt." Door haar ziekte moet ze dagelijks insuline spuiten en koolhydraten tellen. Het spuiten vindt ze niet erg. "Het boeit mij niet wat anderen ervan vinden. Ik spuit ongeveer vier keer per dag insuline in mijn arm, been of buik. Ik doe het in de klas, in de aula, overal. Ik heb geen keuze: het is de naald erin of doodgaan. Sinds mijn diagnose heb ik al zo'n 1200 naalden in mijzelf gestoken, elke maand komen er 300 bij." Ze kan in een paar zinnen uitleggen hoe de ziekte werkt, inclusief medische termen. "Ik weet precies wat er kapot is en hoe het werkt." Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de scholiere van het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum later arts wil worden. Haar ziekte ziet ze niet als een belemmering, wel als een groot ongemak. "Ik kan en mag alles eten, ik kan gewoon sporten. Ik wil dus geen medelijden: ik ben niet zielig. Alleen zou wat begrip, omdat ik bijvoorbeeld afwezig lijk, chagrijnig reageer of eet in bijvoorbeeld de klas, fijn zijn." Ze ergert zich behoorlijk aan de misverstanden die over diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd, bestaan. Er is namelijk een groot verschil tussen type 1 en type 2. "Nee, ik heb niet te veel suiker gegeten. Het is domme pech. Ik kan hier niets aan doen. Het klopt dat diabetes type 2 voor een groot gedeelte door je levensstijl komt en vaak samengaat met obesitas, maar dit geldt absoluut niet voor diabetes type 1."
Voor onderzoek naar diabetes type 1 en een genezing is geld nodig. Daarom loopt Sanne op zaterdag 13 juni mee met een symbolische 4-kilometerwandeling van JDRF. Meer info op: jdrfwalk.nl/actie/sanne-van-beem.

Een dag achter de schermen van klooster Mariënburg

Een verborgen parel van Bussum: het gazon achter het klooster. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Een drukte van belang voor klooster Mariënburg vrijdag: het bekende klooster hield een open dag. Honderden Bussumers en andere belangstellenden kwamen langs.

De bezoekers konden een rondje maken door het klooster, een praatje maken met enkele zusters en de kloostertuin bezichtigen. Daarnaast werden er veel spullen tentoongesteld, zoals foto's, kleren van de nonnen en vele andere voorwerpen.

De eerste keer
Vele bezoekers keken ademloos toe; het was voor velen de eerste keer dat ze eens achter de schermen van het klooster konden komen. Toch waren enkele bezoekers ook teleurgesteld dat het klooster maar beperkt geopend was voor toeschouwers.

De open dag trok honderden bezoekers. Foto: Sjoerd Stoop
Een zuster nam bezoekers mee voor een rondje door het klooster. Foto: Sjoerd Stoop
Bezoekers mogen de zuster van alles vragen. Foto: Sjoerd Stoop
Met een gekochte kaars weer naar huis. Foto: Sjoerd Stoop
Beneden worden oude spullen verkocht. Foto: Sjoerd Stoop
Veel aandacht voor oude foto's. Foto: Sjoerd Stoop

Klooster komt leeg te staan
De nonnen van het klooster gaan de komende maanden verhuizen. De zusters van Onze Lieve Vrouwe vertrekken na 135 jaar. Het klooster komt dan leeg te staan. De gemeente heeft plannen voor de toekomst van het gebouw, maar veel moet nog van de grond komen.

Filmhuis Bussum

'Love is strange'.

MR. TURNER portretteert de nukkige kunstschilder.
MISS JULIE is een klassiek acteerspel over klassenverschil.
Misdaadthriller IN ORDER OF DISAPPEARANCE knipoogt naar cultuurverschillen tussen Serviërs en Noren.
Actiethriller BETHLEHEM toont dilemma's voor mannen in hedendaags Bethlehem.
Hebzucht in intelligente thriller IL CAPITALE UMANO.
Het laatste deel van THE HOBBIT: THE BATTLE OF THE FIVE ARMIES (3D).
THE IMITATION GAME toont hoe een Britse wetenschapper WOII met een geschatte twee jaar bekortte.
De stilte na een auto-ongeluk, ben je dood of levend? Dat gevoel is in SILENT ONES prachtig verbeeld en opgerekt.
In de komedie UNE HEURE DE TRANQUILLITÉ wil vader graag eventjes rust.
In GIRLHOOD loop je mee met eigenzinnige meiden bij Parijs. Aanstekelijk!
LOVE IS STRANGE maakt de relatieproblemen van twee homomannen voelbaar.
Dinsdagavond 20.00 uur de SNEAK PREVIEW!
Klassieker: MOUCHETTE waarin Bresson een jong meisje plaatste tussen schrijnend egoïstische volwassenen, ingeleid door Jan-Willem Otten.
Klassieker: GONE WITH THE WIND, het beroemde liefdesrelaas met de meeslepende levenslust van Vivien Leigh.
De FILMCURSUS. Op woensdagavond 18 februari over het creëren van andere werelden.

JEUGDFILMS:
de nieuwe MEES KEES OP DE PLANKEN en ANTBOY.

Versa vrijwillgerscentrale

*Stichting Gilde Samenspraak Bussum-Naarden Muiden zoekt taalmaatjes. Uw taak is het begeleiden van een anderstalige. Het gaat om extra hulp bij het leren spreken van het Nederlands en het wegwijs maken in onze maatschappij.

*Creatieveling gezocht! Voor het Atelier (clubactiviteit) zoeken we een vrijwilliger die ouderen wil begeleiden bij creatieve activiteiten.

*Wijkontmoetingscentrum Spieghelwijck zoekt een penningmeester om maandelijks de financiën te beheren, noteren en controleren. Ook zoekt men gastvrouwen of -heren voor de dinsdagmiddag om nieuwe activiteiten te organiseren.

Vanaf zaterdag 21 februari

BoodschappenPlusBus

Zaterdag met de bus naar het Kristalmuseum in Borculo en zondag naar het Historisch museum in Haarlem. Maandag staat een huifkartocht door de Amsterdamse waterleidingsduinen op het programma. Dinsdag gaat de bus naar Paleis Het Loo in Apeldoorn. Woensdag gaat de bus overdag naar de huishoudbeurs in de RAI en 's avonds naar de bingoavond in De Schakel in Naarden. Zaterdag 28 februari gaat de bus naar het tv-programma Kassa en zondag naar Gassan Diamonds in Amsterdam. De nieuwe week begint met een bezoek aan Artis. Meer info: www.bpb.naardenbussum@ versawelzijn.nl. Voor opgeven en vragen: maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur: 035-7504192.

maandag 23 februari

Voetbaltalent

Telstar zoekt vrouwelijk voetbaltalent in Bussum en komt daarom naar BFC in Bussum. Alle meiden die geboren zijn tussen 2001 en 2008 kunnen aan deze speciale voetbaldag meedoen en maken kans op een stage bij Telstar. BFC heeft een samenwerkingsverband met de profclub uit Velsen. Alle informatie en inschrijven: www.jongeroranje.nl.

50+-dag

Sportieve ClubAqua-les in het water en koffie met wat lekkers, sjoelen en diverse spelletjes, een bingo en lunch. Kosten: € 15,65. Meer informatie en inschrijven: www.sportcentrumdelunet.nl.

ANBO Seniorencafé

Praten met ANBO-ouderen. Dat kan tijdens het seniorencafé. Iedere maandagmorgen van 10.30 – 12.00 uur bij Stokjes en Lepel. Locatie: Nassaustraat in Bussum. Tevens boekenruil.

Gespreksgroep

Wim Boogers start een gespreksgroep over actuele onderwerpen uit de krant. In Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum, van 14.00 – 15.30 uur. Op deze eerste bijeenkomst een uitgebreide toelichting. Info bij Wim Boogers, tel. 035-6936907.

dinsdag 24 februari

ANBO Handwerkclub

Handwerken samen met ANBO-leden. Opgeven bij Maya van Teutem op 035-6919280.

ANBO Lezing

Lezing over water in Bussum en Naarden verteld door Klaas Oostrom, historicus van de Historische Kring Bussum. Locatie: kapel van De Antonius Hof, Lange Heul 32 te Bussum. Aanvang 14.30 uur. Toegang is gratis.

Lezing over ouderenzorg

Een bijeenkomst van 14.00 – 15.30 uur over de toekomstige ouderenzorg in Bussum met informatie vanuit de Gemeente (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), Vivium Zorggroep en Versa/Welzijn met ruime gelegenheid om vragen te stellen. Spieghelwijck' Iepenlaan 354a Bussum. Opgeven via tel. 5310743 of 6981330. Entree € 1,- incl. koffie/thee.

Film

De film 'Quartet' is een komedie met een klassiek tintje, over de belevenissen van bejaarde musici in een verzorgingshuis. Bezoekers van buiten Naarderheem zijn ook van harte welkom. Tijdstip: 19.30 – 21.00 uur. De toegangsprijs is € 5,00, inclusief een kopje koffie of thee. Locatie: Naarderheem, Amersfoortsestraatweg 1 te Naarden. Meer informatie: Mariska de Haas, m.dehaas@vivium.nl. Tel. (035) 695 44 11.

woensdag 25 februari

ANBO Leeskring

Gezellig met mede-ANBO-leden een fijn boek lezen en bespreken. Contact: Willemien van Zitteren 035-6235060 of e-mail: wilhelminajuliana@hotmail.com.

Keramiekworkshops

Samen fantaseren, experimenteren en creëren. Voor kinderen een 3-daagse kramiekworkshop van woensdag 25 t/m vrijdag 27 febr van 10.00 tot 12.00 uur € 15,- per dag. Deelname kan per dag. Locatie: Atelier Christien Claasssen, Oosterpad 46, Bussum (door de groene poort!).

Bingo

In 'De Schakel'. Aanvang: 19.30 uur. Meespelen kost € 3,50 voor 1 kaart en twee consumpties. Meer kaarten kosten € 2,50 per stuk. Aan het slot van de avond is er nog een loterij. De loten kosten € 0,50 per stuk. De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, informatie: www.wijkpostdeschakel.nl of 035-6944742.

vrijdag 27 februari

ANBO Zwemmen

Iedere vrijdag in De Lunet, Naarden, van 10.00 – 11.00 en van 11.00 – 12.00 uur. Kosten entree plus € 1,50 voor de bus. Informatie bij L. Cornelissen 0294-411515 of 06-20889232.

Afrikaanse sferen

Een film over het voor velen onbekende Afrika. Bezoekers van buiten Naarderheem zijn ook van harte welkom op deze avonden, tussen 19.30 – 21.00 uur. De toegangsprijs is € 5,00, inclusief een kopje koffie of thee. Locatie: Naarderheem, Amersfoortsestraatweg 1 te Naarden. Meer informatie: Mariska de Haas, m.dehaas@vivium.nl Tel. (035) 695 44 11.

Meditatieve bijeenkomst

Over Maskers. We zetten een masker op als we iets verbergen willen. Zoals verdriet waarover je liever niet praat. Meepraten en luisteren tijdens deze meditatieve bijeenkomst. Tijdstip: 19.30 en 20.15 uur. Locatie: zijzaal van de Majellakapel, Iepenlaan 26 te Bussum. Gratis toegang, vrijwillige bijdrage welkom. Meer informatie www.npbbussum.nl.

Hollandse avond

In The Spot in Bussum. Een mix van diverse Nederlandse topartiesten. Een feestavond voor jong en oud. Aan het Wilhelminaplantsoen 17, Bussum. Vanaf 20.00 uur. Prijzen: in de voorverkoop € 15,-, ter plekke aan de deur € 20,- en online via www.thespot.nl.

vrijdag 20 februari

Theeparty

Vanaf 14.30 uur praten onder het genot van een drankje. Entree gratis. Locatie: Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum.

Mantrazingen

Met Diederick Lentz bij Heart to heart yogacentrum, Vaartweg 84-86, Bussum. Entree 8,50 euro, aanvang 20.00 uur tot ongeveer 21.45 uur. Info via mantrabussum@gmail.com.

zondag 22 februari

Muzikale middag

Optreden van duo Mistura: Marja Vrieling (accordeon) en Peter van Ling (slagwerk/zang). Een muzikale mix: Kinks, The Beatles, volksmuziek, musette, tango en Hollandse hits. Van 14.30 uur -16.00 uur, zaal open vanaf 14.00 uur. Toegang: € 3,00 p.p., incl. 1 kopje koffie of thee. Locatie: Wijkontmoetingscentrum Bellefleur, Mackaylaan 11 in Naarden. Info: 035-6953117 en www.wocbellefleur.nl.

Vanaf maandag 23 februari

Interactieve bijeenkomsten

3 bijeenkomsten aan de hand van de Goddeeltjes. Op 23 februari, 23 maart en 27 april. Bijeenkomsten geleid door dominee Peter Korver en kerkelijk inspirator Erik Jan Tillema. De bijeenkomsten kunnen als serie of los bezocht worden. Tijd: 20.00-21.30 uur. Locatie: De Kapel, 's-Gravelandseweg 144, Hilversum. Kosten: vrijwillige bijdrage.

donderdag 26 februari

Lezing Amalia

Henny Berendse vertelt over de cultuur en gebruiken van het oude vissersdorp Spakenburg. LoCatie: Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, Bussum. Aanvang: 14.00 uur. Kosten: € 5,00. Aanmelden: amalia.bus@kpnmail.nl en/of: 035-6932318.

zondag 1 maart

Lezing

Door Lisette Hooft met als thema: Wie domme dingen doet, wordt wijs. Ook zal zij een paar liedjes ten gehore zal brengen. Locatie: Majellakapel, Iepenlaan 26, Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om na te praten bij een drankje en hapje. Entree gratis, vrijwillige bijdrage welkom.

woensdag 4 maart

Cursus

Namens Livius geeft Josho Brouwers een cursus over de Griekse mythologie in de Bibliotheek Naarden/Bussum. Data en tijd: woensdag 4, 11, 18 en 25 maart, van 14.00 – 16.00 uur. Kosten: 97,50 euro. Aanmelden via www.livius.nl of 035-6945381.

Weer geen goed resultaat

BFC vergeet punten te pakken tegen De Meer

BFC voetbalde beter, maar maakte geen goals. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Goed voetbal was afgelopen weekend onvoldoende voor BFC. De geplaagde Bussumse nummer laatst kon aan de Meerweg wederom geen goed resultaat boeken en verloor met 0-2 van De Meer.

De Amsterdammers startten fel en kregen de eerste fase van het duel goede kansen om de score te openen. Dat schudde BFC wakker. Daarna voetbalden de Bussumers sterk en kreeg BFC al snel meerdere goede kansen. Het ontbrak echter aan het vernuft om de bal ook achter de keeper van de tegenstander te werken. Zeker twee keer moest de doelman van de tegenstander redden op een schot van de sterk spelende jeugdspeler Tjerk Posthuma. BFC zette aan, maar kwam toch net tekort. Het was tekenend voor het duel.

Waar BFC vergat de score te openen, lukte dat De Meer. Vlak voor rust konden de Amsterdammers na een snelle counter de Bussumse achterhoede kloppen en de bal achter de doelman werken.

Na de rust moest BFC, zoals zo vaak de laatste weken, op jacht naar een tegentreffer. De Bussumers toonden veel vechtlust. Gaandeweg de helft werd het spel echter steeds gehaaster, waardoor de Bussumers fouten maakten. Toch waren er wel kansen op doelpunten. Net als voor rust bleven doelpunten achterwege. Met het verstrijken van de klok miste BFC steeds meer aan macht en kracht om doeltreffend door te breken.

BFC toont veel vechtlust, maar kan geen doelpunt maken

Aan de andere kant van het veld kon BFC echter ook voorkomen dat De Meer de voorsprong kon verdubbelen. De Amsterdammers kregen één grote kans, maar de BFC-doelman redde knap. De tweede Amsterdamse goal kwam vlak voor de slotfase.

Na de tweede treffer zette BFC nog een keer alles op alles om een nederlaag te voorkomen, maar dat had geen resultaat.

BFC staat na afgelopen weekend nog steeds op de laatste plaats. De achterstand op de concurrenten neemt toe. Komende zondag treffen de Bussumers koploper SCH'44. Met een stunt zou de ploeg voor even de laatste plaats kunnen verlaten.

Geen problemen voetbalsters
Met een afgetekende zege hebben de voetbalsters van BFC afgelopen weekend wederom bewezen dat ze terecht op de eerste plaats staan. De Bussumse koploper was met 0-5 een maatje te groot voor Maarssen.

BFC startte met scherp voetbal en zette Maarssen al snel goed vast. Er volgden al snel kansen. Namens BFC kon Isabeau Peters de score openen. De Bussumse voetbalster passeerde haar tegenstander en schoot strak raak. Na de goal zette BFC meteen door. Voor rust werd de score verdubbeld door Nina Roeten.

Na de rust was het spelbeeld hetzelfde. BFC speelde sterk, Maarssen kon amper wat terugdoen en kreeg geen kans. BFC hervatte al snel met waar het voor rust mee begonnen was: scoren. Eerst kon Nina Roeten haar tweede goal van de dag maken na een benutte rebound, vervolgens zette Adelia Soares de stand op 0-4 na een knappe solo. BFC bleef druk zetten. Een strakke corner van Isabeau Peters belandde over alle spelers heen pardoes tegen de touwen, waarmee de 0-5 zeker was.

Met de zege zette BFC de fout van een week geleden recht en staat het weer los van de rest op de eerste plaats. De Bussumers hebben daarmee vooralsnog alle kans om komend voorjaar te promoveren.

Waterpoloërs kunnen geen potten breken tegen concurrent

Foto: Yannick uit den Boogaard

BUSSUM - De tegenstander was afgelopen weekend een maatje te groot voor de waterpoloërs van De Otters Het Gooi. De Bussumse waterpoloërs konden geen potten breken tegen het Weesper Triton en verloren met 11-4.

De streekderby tussen de Weespers en de Bussumers mag elke keer weer een spektakel genoemd worden. Hoe goed of slecht de twee teams ook presteren, voor het duel tegen elkaar geven de teams alles. Dat bleek afgelopen weekend eveneens. Alleen was het nu Triton dat het meest opgeladen was voor de beladen streekderby.

De Weespers pakten al vroeg een voorsprong. De Otters leken tot het tweede kwart van het duel mee te kunnen komen, maar moesten daarna toestaan dat de Weespers het tempo opvoerden, meer doelpunten maakten en het duel wonnen.

Forse nederlaag korfballers DOC

BUSSUM - Waar de Bussumers het heenduel op het laatst moment nog wonnen, hebben de korfballers van DOC afgelopen verloren van Argus. De lager geplaatste Weespers waren met 14-8 een maatje te groot.

De tegenstander startte een stuk sterker dan DOC en kwam al snel op voorsprong. Voor rust kon DOC nog heel even terugkomen tot 4-4, maar Argus kon alsnog met een 8-4 voorsprong naar de kleedkamer.

Na rust bleven de Weespers de betere ploeg en werd er hard geknokt om de voorsprong vast te houden. DOC probeerde het wel, maar kwam tekort om een ommekeer te forceren. De slotfase zorgde ervoor dat de achterstand van DOC nog groter werd.

DOC staat na afgelopen weekend nog steeds op plaats 4 van het klassement, maar zag de voorsprong op de onderste helft zowat verdampen.

Zaal-voetballers bekeren verder

BUSSUM - Zonder er zelf voor te hoeven voetballen hebben de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling de volgende ronde van de beker gehaald.

De Bussumers werden 'vrij' geloot voor de volgende ronde en behaalden daardoor zonder te voetballen de achtste finales.

Net als de Bussumers mochten ook de eerste twee teams van De Adelaars zonder te voetballen een ronde verder. De andere teams spelen volgende week om een plaats tussen de laatste zestien ploegen.

BFC haalt geld op voor goed doel

BUSSUM - De F-jeugd van BFC heeft afgelopen weekend geld opgehaald voor het goede doel.

Met een voetbalevenement voor de jeugd werd 340 euro opgehaald voor Make-A-Wish. Naast het voetballen deden de jonge voetballertjes allemaal klusjes om geld op te halen.

Make-A-Wish helpt met het geld ongeneeslijk zieke kinderen een laatste wens te vervullen.

'Echte ondernemers verkopen'

Jochum Jarigsma ontwikkelde een trainingsprogramma voor de kleinere ondernemer. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Jochum Jarigsma van AccuRaad leert zakelijke (BtB) ondernemers om meer omzet te genereren. Hij zet daarbij in op meetbaar resultaat. Speciaal voor de 'kleinere' ondernemers heeft Jarigsma daarvoor het DOEL-traject ontwikkeld.

Jarigsma: "Heel veel mensen ervaren salesmensen en verkopers als drammers. Van die verkopers met hun voet tussen de deur en een glad verkooppraatje." Jarigsma ziet het als de taak van de verkoper om te zorgen voor de belangen van beide partijen. Jarigsma: "Dat betekent dat als de klant niet zo veel informatie heeft, de verkoper deze klant vakkundig de voor- én nadelen dient uit te leggen. En ook eerlijk moet kunnen zeggen als het voor één van de partijen niet zo'n goede deal is. Ik neem mijn eigen lessen ook serieus. Bijvoorbeeld ten aanzien van het DOEL-traject. Als blijkt dat zij nog niet aan groei toe zijn, starters bijvoorbeeld, kunnen zij nog niet alle voordelen van dit traject ervaren en dus is het niet goed (genoeg) voor ze. Ook ondernemers met heel veel medewerkers kunnen beter iets anders kopen, want een heel jaar kan te lang zijn voor de directeur van een snelgroeiend bedrijf van 100+ medewerkers." Jarigsma is tevens docent Entrepreneurship aan de UvA, TUDelft, Universiteit Utrecht en diverse hogescholen. www.verkoopresultaat.nl.

Verbouwing Arthur&Willemijn

'Veel aandacht aan opleiden'

Arthur & Willemijn zit aan de Nassaulaan.

BUSSUM - Na een intensieve verbouwing vindt a.s. donderdag 19 februari de opening van de vernieuwde Arthur&Willemijn plaats. Dit familiebedrijf werd 36 jaar geleden opgericht door Arthur en Willemijn van Buiten. Inmiddels heeft hun zoon Sander van Buiten, samen met zijn vrouw, de dagelijkse leiding.

Van Buiten: "We hadden een paar jaar geleden al onze andere vestigingen verbouwd en nu was Bussum aan de beurt. Bijzonder aan deze verbouwing is dat we heel goed hebben gekeken naar de herbruikbaarheid van materialen. Bij de meeste verbouwingen zie je dat alles er uitgaat en dat je opnieuw begint. Wij wilden dat anders doen en ons winkelinterieur in deze tijd plaatsen door hergebruik van elementen. Een mooi voorbeeld vind ik zelf de houten tafels die we hadden staan, die hebben nu een betonlook." Arthur&Willemijn wil zich graag onderscheiden, ook als het gaat om het opleiden van het personeel. Van Buiten: "We hebben een eigen opleidingstraject: de AW Academy. Alle nieuwe medewerkers volgen hierin een traject van 2,5 jaar. We werken daarin samen met DETEX, dé modeopleider van Nederland."

Honderd jaar geleden. Februari 1915

Na de komst en het vertrek van de eerste massale stroom Belgische vluchtelingen leert Bussum nu een tweede groep Belgen kennen. De aanhoudende oorlogshandelingen in België drijven een grote groep intellectuelen en kunstenaars naar Nederland. Vaak hebben zij hier al contacten met gelijkgestemden en kunnen zij in groepen hun tijdelijk onderdak regelen. Ook in Bussum meldt zich begin 1915 een aantal gezinnen van schrijvers en musici. Zij hebben direct of indirect contact met de aan de Graaf Wichmanlaan wonende uitgever Van Dishoeck, zeer actief voorzitter van het lokale Comité voor Belgische Vluchtelingen.

Al snel na hun intrek in een paar gehuurde villa's maakt de Bussumse bevolking kennis met deze nieuwe dorpsgenoten. Zo organiseert de Waalse tenor Florent Béguin op dinsdag 16 februari een muziekavond in bioscoop en zalencentrum Novum aan de Vlietlaan. Uit de recensie in de Bussumsche Courant: "Het succes was groot. Bussum bleef niet thuis en de zaal van Novum was vol, zoodat het pecuniaire succes voor de Belgische uitwijkelingen gelukkig ook goed was". De toen gebruikelijke bloemenhulde ontbreekt niet: " De heer Béguin mocht een lauwerkrans, gesierd met de Belgische kleuren in ontvangst nemen".

Het muziekleven in het dorp krijgt door de oorlogssituatie op een andere manier een impuls. De verveling onder de gemobiliseerde Nederlandse soldaten wordt een probleem. Overal worden evenementen georganiseerd om de dagelijkse sleur te doorbreken en het moreel te verhogen. Ook worden militaire tehuizen geopend waar de soldaten buiten hun diensturen terecht kunnen. In Bussum wordt daartoe eerst de gereformeerde kerk aan de Iepenlaan gehuurd. Later wordt de ongebruikte hervormde kapel aan de Kerkstraat (na de oorlog "Irene" gedoopt) als tehuis in gebruik genomen.

Op 24 februari 1915 treedt een zangeres met begeleiders "van Bussum" voor de gemobiliseerden op. Een nieuw publiek voor de lokale musici. En wat nu heel gewoon is, was toen ongekend: een concert in een kerk.

Hans Jonker

Bijna alle grote merken op AutoRAI

Al 15.000 kaarten verkocht

Na vier jaar wachten is er weer een AutoRAI.

Dit jaar is hij er weer, de AutoRAI. Zowel de importeurs als het publiek zijn (weer) enthousiast voor dit grootste auto-evenement in Nederland. AutoRAI 2015 opent haar deuren van vrijdag 17 tot en met zondag 26 april in Amsterdam RAI.

Zeker 90% van de grote merken is aanwezig. "Auto-importeurs geloven duidelijk in het samen met hen nieuw ontwikkelde beursconcept", meldt de organisatie. Ook op het gebied van onderdelen, accessoires en diensten is de animo groot. Uiteraard zijn er veel nieuwe activiteiten om te bekijken of aan mee te doen. De volgende merken zijn in ieder geval aanwezig: Audi, Bentley, BMW, Citroën, Dacia, Ford, Honda, Hyundai, KIA, Lamborghini, Jaguar, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes-Benz, Mini, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Seat, Skoda, Smart, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen en Volvo.

Toegangskaarten
Ook vanuit bezoekers is veel interesse. Er zijn al ruim 15.000 toegangskaarten verkocht. Dat de kaartverkoop al zo'n vaart heeft genomen, heeft volgens Roelant Groen, beursmanager AutoRAI, twee redenen: "Vergeleken met eerdere edities is duidelijk te zien dat de kaartverkopen via internet de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen. We zien dit ook terug bij andere beurzen die Amsterdam RAI organiseert. Een tweede, belangrijkere reden is dat autoliefhebbers bijna vier jaar hebben moeten wachten op de AutoRAI."

Bestverkochte compacte auto

De Ford Fiesta was afgelopen jaar opnieuw de bestverkochte compacte auto in Europa. 308.999 klanten kozen in 2014 voor de Fiesta en daarmee werd de populaire Ford voor het derde jaar op rij de meest verkochte auto in Europa. Een van de meest populaire motoren is de 1.0-liter EcoBoost. Om aan de groeiende vraag te voldoen verhoogt Ford de productie van de Fiesta in de fabriek in Keulen. Er rollen dan 1850 Fiesta's per dag van de band, driehonderd meer dan nu. De Fiesta is nu ook te bestellen met een nieuwe 1.5 TDCi motor met een CO2-uitstoot van slechts 82 gram per kilometer. Met slechts 14% bijtelling zal deze motor een populaire keuze worden onder zakelijke rijders.

Opel ADAM: met de S van gespierd

Een nog sportievere versie: de ADAM S.

De Opel ADAM is in korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste auto's in het zogenoemde lifestyleminisegment. Binnenkort verschijnt de Opel ADAM S.

Ten opzichte van de reguliere ADAM heeft de S een gespierd uiterlijk. Het interieur biedt een fraaie mix van autosportaccenten, hoogwaardige materialen, toonaangevende connectiviteit en talrijke comfort- en veiligheidssystemen. Het hart is de nieuwe 1,4-liter Turbo ECOTEC benzinemotor met een vermogen van 110 kW (150 pk) en 220 Nm koppel. De motor reageert daarmee uiterst vlot op het gaspedaal. De ADAM S is voorzien van een speciaal afgesteld sportonderstel, een zeer scherpe besturing, uitschakelbaar ESP-systeem en extra krachtige OPC-remmen. De ADAM S is weliswaar minder extreem dan de succesvolle rallyversie, maar staat wel garant voor een flinke dosis rijplezier en een hoog prestatieniveau.

Nieuwe Toyota Avensis onderweg

De Toyota Avensis 1.6 Diesel valt in de 20% bijtellingsschaal.

Toyota presenteert op de Autosalon van Genève (3-15 maart) de nieuwe Toyota Avensis.

De in Europa ontworpen Avensis zal scherp geprijsd zijn en beschikt standaard over een omvangrijke, actieve veiligheidsuitrusting. De 1.6 Diesel valt in de 20% bijtellingsschaal en voor de Nederlandse markt zal een extra rijk uitgeruste Lease Pro-versie beschikbaar komen met een aantrekkelijk leasetarief.

De innovatieve, actieve veiligheidsuitrusting staat centraal, wat gewaardeerd wordt door de berijder. De nieuwe range motoren is prestatiegericht en gaat tegelijkertijd efficiënt met brandstof om. Hierdoor komt de 1.6 Diesel in aanmerking voor een fiscale bijtelling van 20%.

Yaris de zuinigste
Nog meer Toyota-nieuws. De Toyota Yaris Hybrid is door de ANWB en Natuur & Milieu wederom uitgeroepen tot zuinigste benzineauto op de markt. Met een praktijkverbruik van 1 op 20,2 is de onlangs grondig vernieuwde Yaris Hybrid winnaar in de categorie 'benzine klein'. In de categorie 'benzine middelgroot' staat de in de 14% bijtelling vallende Auris TS Hybrid Lease op nummer 1.

In de Kadjar het avontuur tegemoet

Na het succes van de Renault Captur introduceert Renault nu de Kadjar. De nieuwe crossover in het C-segment valt op door zijn vloeiende design en een sportieve uitstraling. Renault noemt de Kadjar een SUV, hatchback én stationwagon tegelijk. De keuze uit twee- en vierwielaandrijving is een typisch SUV-kenmerk. Voor zijn flexibele interieur vond de Kadjar inspiratie in stationwagons. Verder valt de hoogwaardige interieurafwerking op. De Kadjar verschijnt in juni op de Nederlandse markt.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

WONINGEN TE HUUR
GEVRAAGD!
Voor expats en organisaties Interhouse
Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Te huur in Naarden:
Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen CV Installatie-Daglicht lampen-Eigen opgang- en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos.
Tel.: 06-51083335

Te huur gevraagd: (gemeubileerde) woonruimte in het Gooi, voorkeur Naarden/Bussum. M: 06-30516439 Mail: info@tonkosteradvies.nl

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 8 jaar ervaring en met ref. Mevr. Anouk 9 euro p/u, tel.: 06-29361834

Gezin uit Naarden op zoek naar betaalbare zorg voor onze spontane, vrolijke, rustige zoon van 1,5. (ma.&do. van 9.00-15.30 uur) Wij zijn op zoek naar lieve vrouw van middelbare leeftijd. 06-45754412.

Schoonheidsinstituut te Bussum heeft een ruime cabine te huur voor een zelfstandig werkende pedicure, medische aantekeningen een pre. Bel 06-25538071

Nu APK voor uw auto v.a.
€ 14,95.
Nonnekens Automotive BV de Peppels 38-40 1402 KV BUSSUM E-mail: info@nonnekens.nl Bel voor een afspraak naar het nummer 035 -9 300 48 “Al meer dan 70 jaar een begrip in 't Gooi”

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Met spoed gezocht:
gitarist voor rockband Burning Strings in Weesp. Leeftijd c.a. 17-20 jaar. Elke maandagavond repetitie met professionele begeleiding. Telefoonnummer: 06-34 10 80 84 e-mail: thebandburningstrings@gmail.com www.facebook.com/BurningStringsWeesp

Bent u vader/moeder of verzorger van een jongere met een beperking? Wist u dat een vrijwilliger u daarbij thuis kan ondersteunen? Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Skikleding voor dames en heren van topmerken als Lunta - Icepeak nu de laatste jacks en broeken met 50% korting, Outlet Store Baarn, Laanstraat 41 Baarn open: di. - zat. 10.00-17.00 uur.

DORPSVILLA'S en
WOONBOERDERIJEN
vanaf
€ 320.000,- v.o.n. www.
twins-woonboerderijen.nl

Muziek op schoot voor kinderen van 1-4 jaar. Les in Bussum en Naarden. Opgeven bij www.de-muziekfabriek.nl of Peggy Maessen 06-51572626

Taxi van/naar Schiphol € 50,- vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds Taxiservice
06-26984855

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Meer rust, minder moeten? Mindfulness 11/3.
www.maaiketamis.nl/
06-49960591

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: gebruikte rolstoel. Prijs nader overeen te komen. 06-31277286

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

TTW Rijschool, rijles 35 euro per uur, introductieles
06-31990810

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag

Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Actieve oppas (vrouw, 50-60 jaar, omg. Bussum) gezocht voor ma.+di. middag. Voor
jongen (10) en meisje (8).
Reactie graag naar oppassen
inbussum@gmail.com.

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- p/m. Info:
06-54257350

Werk gezocht: oppas/huish. met ref. 1 x p. week, 1 x per 2 weken, 1 x per maand / strijken ien 06-31044417

Heeft u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-25 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroepbussum@hotmail.com.

Man 72 jr zoekt vrouw in Bussum ong. zelfde lft v. gezelligheid en evt. uitstapjes. Reactie: 035-6837865