BussumsNieuws

10 mei 2017

BussumsNieuws 10 mei 2017


Gemeente gaat Paviljoen Heidezicht verkopen

Paviljoen Heidezicht vroeg afgelopen februari het faillissement aan. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Het restaurant en de speeltuin van Paviljoen Heidezicht worden verkocht. Dat laat de gemeente weten. Naar een koper wordt nog gezocht, de gemeente hoopt alles rond de zomer afgerond te hebben. Wanneer de speeltuin en het restaurant dan weer geopend worden, is nog afwachten.

Er wordt momenteel volop gekeken naar de toekomst van Paviljoen Heidezicht. Het restaurant en de speeltuin sloten de deuren nadat de beheerder afgelopen februari failliet werd verklaard. De speeltuin is ondertussen onder beheer van de gemeente weer opengegaan, het restaurant staat in afwachting van een nieuwe exploitant nog leeg. Aan belangstelling heeft Paviljoen Heidezicht overigens geen gebrek: er hebben tot nu toe 50 horeca-ondernemers aangegeven een plan voor het restaurant en de speeltuin te hebben.

Voor bezoekers zal er onder een andere eigenaar zeer waarschijnlijk niet al te veel veranderen: de gemeente hecht er veel waarde aan dat de speeltuin behouden blijft en het naastgelegen gebouw heeft een horecabestemming, waardoor er dus hoe dan ook horeca terug zal keren.

Voor buurtbewoners zal de verkoop van Paviljoen Heidezicht wel gevolgen hebben. De gemeente heeft bepaald dat het restaurant onder een nieuwe eigenaar straks tot tien uur 's avonds open mag, geheel conform de bestaande regels voor de horeca van de gemeente. Dat is veel langer dan voorheen het geval was: het restaurant mocht slechts tot zeven uur 's avonds open. Dat werd jaren geleden zo afgesproken om te voorkomen dat buurtbewoners overlast zouden hebben van Paviljoen Heidezicht. Toen Paviljoen Heidezicht afgelopen jaar een aanvraag deed om de beperking met de openingstijden te schrappen was er wederom veel protest.

De gemeente heeft de plannen met Paviljoen Heidezicht gisteravond bekendgemaakt aan de buurt.

Werk aan Franse Kampweg

BUSSUM - Er wordt volgende week de hele week 's nachts gewerkt aan de Franse Kampweg (N236).

Tussen de Bussumergrindweg (N524) en de rotonde van de Nieuwe 's-Gravelandseweg wordt de toplaag van het asfalt aangebracht en worden lantaarnpalen geplaatst. Dat zou al eerder gebeuren, maar de werkzaamheden moesten vanwege de vorst worden opgeschoven.

De weg wordt volgende week elke avond tussen 20.00 en 5.00 uur afgesloten voor autoverkeer. Autoverkeer wordt ter plaatse over andere routes gestuurd.

24

Bussumers hebben een seizoenkaart van Feyenoord

Roodpootvalk én flamingo's

Roodpootvalk. Foto: Harry de Klein

Het kon even niet op. Vogelplek Bovenmeent pakte weer geweldig uit. 'Zeldzaam' was het sleutelwoord.

Harry de Klein had vorige week de mazzel van het unieke. De foto die hij schoot blinkt niet uit van schoonheid, maar maak hem maar eens. Er kwam, bijna letterlijk, zomaar een roodpootvalk (Falco vespertinus) op het hek bij de ingang van het paadje naar de vogelbank neerploffen. Niet extreem zeldzaam, maar deze keer wel de eerste gedocumenteerde waarneming voor het Gooi! Om die dag helemaal puik te maken zeilde ook nog de zeearend goed kiekbaar over. Ronduit gaaf werd het zaterdag en zondag toen op het plasje voor de vogelkijkbank doodgemoedereerd twee flamingo's rondstapten. Eentje vol in het roze, de ander wat witter en bleker. Vermoedelijk een wild exemplaar en eentje uit een verzameling. En ik had ook het geluk ze beide dagen goed in de kijker te krijgen. In Bussum zijn eveneens leuke dingen te zien. Achter in de tuin van Mariënburg zitten twee paartjes zwarte roodstaart en in de directe omgeving van de Vituskerk eveneens een stelletje. Niet echt te zien, maar wel te horen is de groene specht bij mij in de buurt. En let eens goed op, want de goudvink, een van de mooiste tuin- en bosvogels, zit in behoorlijk wat tuinen. En dan komt natuurlijk mijn favoriet weer aan de beurt: de gierzwaluw. Terug van weggeweest uit Zuidelijk Afrika en nu vol aan het nestelen. Denk er dus om: géén dakwerkzaamheden tot einde juni! Er staat een zeer hoge boete op verstoring van Apus apus!

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds.L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. N.W. den Bok
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 13/05 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos
Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. 1e Communie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; vr. 12/05 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. M. v.d. Velden
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. R. van Osnabrugge
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A.D. v.d. Bos en 17.00 u. ds. W.H.B. ten Voorde
*Remonstranten N-B 10.30u. A. Broekers-Knol
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. br. H.W. Hajonides
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen N-B
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit H.A.
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 18/05 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. H.J. Bodisco Massink

Weerbericht

Overgang naar wisselvallig weer, stijging temperatuur
Aan de voorjaarskoelte lijkt vanaf donderdag een einde te komen. Gangmaker is een zich ontwikkelend lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Dat systeem brengt een zachtere, zuidwestelijke stroming op gang. Het Atlantische hogedrukgebied, dat een koude noordelijke stroming in stand hield, vult op. De keerzijde is dat het wisselvallig wordt met soms regen.

Donderdag + vrijdag
In de nacht naar donderdag daalt het kwik nog naar 3 à 4 graden. Overdag schijnt af en toe de zon. Er ontstaan stapelwolken met later kans op een bui. Er waait een matige oostenwind. De kou is uit de lucht met een maximum van 19 à 20 graden. Vrijdag is er vrij veel bewolking met kans op enige tijd regen. Er waait een matige zuidwestenwind. Het wordt 18 à 19 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde is het wisselend bewolkt met vooral zaterdag nog kans op enkele buien. Ook zondag kan nog een bui vallen, maar veelal is het droog met wat meer ruimte voor de zon. Er waait een matige zuidwestenwind. De nachten verlopen zacht met een minimum van rond 10 graden. In de middag wordt het circa 18 graden, dat gemiddeld of normaal is voor half mei.

Weetje
De periode van 11 t/m 15 mei wordt in de volksweerkunde de IJsheiligen genoemd. Het zijn de katholieke naamdagen voor achtereenvolgens Mamertus, Pancratius, Servatius, Bonifatius en Sophia. Het zouden de laatste dagen in het seizoen zijn dat er nachtvorst kan voorkomen. Het weer houdt zich daar niet altijd aan. In 2008 en 2013 kwam het in juni nog tot nachtvorst.

Een uitgelezen boek

Mondrian und die Abstrakten

Dit jaar is in het gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling Mondriaan & De Stijl. Het kunsttijdschrift De Stijl werd in 1917 opgericht. In dit boek uit 1973 maakt de 'kunstpaus' Umbro Apollonio zijn keuze uit de kunst en kunstenaars van die beweging, die de naam van het tijdschrift kreeg: Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en vele anderen.

Ook Kadinsky die, eerder dan Mondriaan, abstracte kunst maakte. Hij en ook Malewitsch komen uitgebreid aan de orde in dit boek. Na 20 pagina's tekst zijn 60 werken paginagroot in kleur afgebeeld. Daarna 23 biografieën van kunstenaars met 11 zwart-wit afbeeldingen. Het gebonden boek met omslag werd door Schuler in München uitgegeven. Op de afgebeelde voorzijde van het boek een detail van Rayonismen van Larionow en een detail van Victory Boogie-Woogie van Mondriaan, die in 1973 nog in het MoMa in New York, hing. Mondriaan liet zich, toen hij in 1943-1944 dit werk maakte, al lang Mondrian noemen.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 10 mei zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- Een special, gemaakt door Andreas van Schaaf, over Het Gooi Bevrijd, een evenement ter viering en herdenking van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog in het Gooi en omstreken.
- In RegioHub gaat het over trouwen tegen je wil.
- In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt met Martijn Smit. Hij neemt binnenkort afscheid als burgemeester van Wijdemeren.

De fusietango wordt weer volop gedanst in de regio

Wie wil met wie? En vooral: wie wil niet met wie?

2010: Bussum in actie tegen GV4-fusie. Die ging niet door. Maar straks wel? Foto: André Verheul

door Christian Pfeiffer

GOOISE MEREN - Komt Weesp dan alsnog bij Gooise Meren en is de GV4-fusie met terugwerkende kracht alsnog gerealiseerd? In november wordt de knoop doorgehakt. De provincie Noord-Holland is duidelijk over het gedoe in de regio: er zijn hier nog steeds te veel gemeenten.

Amper zijn Bussum, Naarden en Muiden tot Gooise Meren gefuseerd of de fusietango wordt weer gedanst. Die ene regionale fusie is veel te weinig, volgens Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Rond 2020 moeten er nog maar drie gemeenten overblijven in de regio en wie een blik op de kaart werpt ziet dat Gooise Meren daar haast wel deel van uit moet maken. Maar hoe? Daar wordt nu druk over gesproken.

Weesp flirt openlijk met een vertrek uit de regio, naar Amsterdam

Er heerst in de regiogemeenten enorme verdeeldheid over hoe omgegaan moet worden met het Haarlemse decreet van Gedeputeerde Staten. Sommige gemeenten, zoals Wijdemeren, zeggen dat ze absoluut niet meer willen fuseren, terwijl andere gemeenten, zoals Hilversum, kansen zien voor één grote Gooistad. Onze gemeenteraad heeft al aangegeven dat ze een nieuwe fusie in principe niet zien zitten, maar over een samengaan met Weesp kan eventueel nog wel gepraat worden.

Weesp heeft een aparte, en interessante, rol in deze discussie. Nadat de GV4 (Muiden, Naarden, Bussum en Weesp) sneuvelde in de Tweede Kamer in 2012 is er een nieuw soort toekomstdiscussie gevoerd. Er kwam een nieuwe burgemeester, Bas Jan van Bochove, die de gemeenteraad bewoog tot een eigen toekomstonderzoek. Daar zijn de eerste stappen al in gezet en Weesp heeft besloten dat ze het alleen niet meer redt, maar ook dat er maar twee gemeenten zijn waarmee Weesp de toekomst wil delen: Gooise Meren of Amsterdam. Daarmee flirt Weesp openlijk met een vertrek uit de regio Gooi & Vechtstreek en uit alle regionale samenwerkingsverbanden die de regio kent, zoals de GAD, GGD en de brandweer.

Beslissing lijkt op zijn vroegst pas in november te komen

Weesp heeft de afgelopen weken gesprekken gevoerd met de colleges van Amsterdam en Gooise Meren. Volgende maand stelt de gemeenteraad aldaar een wensenlijstje samen (de kernwaarden) en wie daar de beste zorg voor kan bieden, is straks de fusie- (of samenwerkings)partner naar keus.

De samenwerkende BEL-gemeenten, Blaricum, Eemnes en Laren en de gemeente Huizen, lijken weinig zin te hebben in een gedwongen fusie en kaatsen de bal terug naar de provincie: laat Haarlem nou maar eens de voordelen vertellen, zo zeggen zij. Eemnes gaat overigens nog verder. Die gemeente ligt in de provincie Utrecht en heeft vorige week laten weten geen fusie te willen en ook verder niet in overleg te gaan met gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland.

Hilversum wil dus het liefst één grote Gooigemeente, maar lijkt ook in te zetten op een bovengemeentelijke samenwerking die alle fusies kan voorkomen: een tweesporenbeleid.

Daarmee is de regionale fusiepolitiek zoals vanouds weer helemaal versnipperd. De provincie Noord-Holland wilde eerst volgende maand al een knoop doorhakken, maar lijkt nu al aan te sturen op een beslissing in op zijn vroegst november. Dan moet duidelijk worden welke gemeenten de fusiemolen ingaan. Tot die tijd, roept Gedeputeerde Staten op, kan elke gemeente met een goed idee die komen inleveren.

Als Weesp straks in november voor een toekomst met Gooise Meren kiest, dan lijkt het erop dat de GV4-fusie alsnog plaats gaat vinden. Burgemeester Han ter Heegde staat niet onwelwillend tegenover het idee, zo zei hij onlangs nog in deze krant.

"Weesp zou mogelijkerwijs onze kant op kunnen komen. Dat is bespreekbaar voor de meerderheid van de gemeenteraad. Ik zie het niet als een groot probleem als we over een jaar of vijf met Weesp fuseren. Maar geef ons in ieder geval vier jaar rust."

Bewoonster boven afgebrande snackbar erg geschrokken

BUSSUM - Harde knallen, veel vlammen en veel rook. Na de brand van afgelopen week in de snackbar aan de Nassaustraat zit de schrik er nog goed in bij de bewoonster van het appartement boven de zaak. Ze woonde daar pas een maand.

De snackbar brandde afgelopen week af nadat er 's nachts brand ontstond. Het appartement boven de zaak was het huis waar de bewoonster lang van had gedroomd. "Het was helemaal ons huisje. Tot vannacht, toen de dromen opeens abrupt verstoord werden", zo vertelt de Bussumse op Facebook.

De Bussumse doet verslag van wat ze meemaakte toen de brand begon. "Twee harde knallen en een vreselijke lucht. Een of andere vuurbom was de oorzaak. Als een kip zonder kop proberen we door de rookwolken een weg naar buiten te vinden. Twee trappen af, want we slapen op zolder. We zien een jongen nog wat bakstenen gooien om meer zuurstof bij het vuur te krijgen. Erg lang kunnen we niet kijken, want we moeten eruit. Eenmaal buiten zagen we hoe erg de brand al was. De hele zaak stond in de hens. En toen de derde ontploffing. En wij toekijken op onze blote voeten."

Tas met jerrycans en flessen
De bewoonster vertelt verder dat de agenten en de brandweer een tas met jerrycans en flessen met brandbare vloeistof vonden. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

Het snelle handelen van de brandweer heeft volgens de Bussumse veel erger kunnen voorkomen. "Als we die niet hadden gehad", zo bedankt ze de brandweer. "Met ons komt alles wel weer goed."

Steun voor snackbarhouder
De snackbarhouder van de afgebrande zaak kan rekenen op steun. Onbekenden hebben ergens de afgelopen dagen met grote letters 'Sterkte' op de deur van het pand gekalkt.

De snackbarhouder zelf was de afgelopen dagen nog te emotioneel om te reageren na de brand. De man heeft wel te kennen gegeven hard te gaan werken om de zaak aan de Nassaustraat weer te openen.

De brand wordt nog onderzocht, maar de recherche vermoedt dat de brand met opzet werd aangestoken. Naast dat buurtbewoners een verdachte man zagen, staat de van de brandstichting verdachte man ook op camerabeelden. Daar wordt nu nog volop naar gekeken.

Geen gehobbel meer over de Vlietlaan

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Geen gehobbel meer voor autoverkeer over de Vlietlaan. De gemeente heeft een verse laag asfalt aangebracht op de weg. De Vlietlaan was al veel langer in een slechte staat van onderhoud. De gaten en het gehobbel daardoor over de weg werden alleen maar erger. Afgelopen woensdag werd er de hele dag gewerkt om de weg aan te pakken. Er wordt nog gewerkt aan plannen om de Vlietlaan verder aan te pakken. De straat een grote metamorfose te wachten. Dat staat nu op de agenda voor volgend jaar.

Maud Arkesteijn

Voorzitter raad van advies Comenius Museum, geboren en getogen in Naarden

Je mocht afgelopen week het eerste exemplaar van het boek Naarden en Comenius uitreiken.
"Ja klopt, ik heb het eerste exemplaar overhandigd aan Hans van Oostveen, voorzitter van Stichting Comenius Museum. Daarnaast was er nog een exemplaar voor de burgemeester van Gooise Meren, en de ambassadeurs van Tsjechië en Slowakije."

Wat heb je zelf met Comenius?
"Tijdens mijn studie pedagogiek kwam ik in aanraking met Comenius. Zijn brede gedachtegoed over onder meer wereldburgerschap spreekt mij aan en hij is 'de man van de tolerantie'. In deze tijd is hij dus actueler dan ooit."

Je was 20 jaar lang politiek bij Naarden betrokken, wat heb je zoal gedaan?
"Ik heb in de raad gezeten en daarna was ik wethouder cultuur, sport, onderwijs en recreatie. Ik was privé,samen met een aantal anderen betrokken bij de oprichting van Hockeyclub Naarden en heb als wethouder de eerste kunstgrasvelden, samen met de hockeyclub, gerealiseerd."

Je werkt nog deels vanuit je eigen coachpraktijk, maar wat doe je in je vrije tijd?
"Ik ben erg betrokken bij natuurbeheer. Ik woon nu in Zutphen en ik heb een collectie oude piano's vanuit Amsterdam naar deze stad gehaald. Ze krijgen een plek in het muziekmuseum. En ik breng graag tijd door met mijn kleinkinderen."

Heb je nog een grote wens?
"Ja, ik heb een vriendin die heeft in Sri Lanka een instelling voor gehandicapte kinderen opgezet. Ze steunt en begeleidt hen zodat ze een toekomst hebben. Ik zou haar graag een keer bezoeken."

Met wie zou je nog eens een goed gesprek willen?
"Eigenlijk met veel mensen, maar vooral met mensen die bezig zijn met de toekomst en het behoud van onze planeet."

Tot slot, waar wil je op toosten?
"Op mijn man, kinderen en kleinkinderen. En dat er geen fusie meer komt. Grote steden, dat is niet de toekomst."

Bussum herdenkt de oorlogsslachtoffers

Burgemeester Ter Heegde legde namens de gemeente een krans. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussum heeft donderdagavond de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Veel mensen kwamen naar het monument aan de Frederik van Eedenweg om te herdenken. Na een stille tocht vanaf de kerk werden voor het monument enkele toespraken gehouden. Even voor acht uur was de taptoe, waarna er om acht uur twee minuten stilte werd gehouden. Daarna werd er een krans gelegd en konden de bezoekers eveneens bloemen neerleggen voor het monument.

Geld spoor wordt gebruikt voor aanpak stationsgebied

Gemeente maakt concrete plannen bekend

Er komt een entree aan de achterkant. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Gooise Meren en Hilversum krijgen 7,5 miljoen om het stationsgebied flink aan te pakken. Zo komt er een tweede toegang tot station Naarden-Bussum en komen er meer fietsparkeerplekken bij station Bussum-Zuid. Dat maakt de gemeente bekend.

Nu er geld beschikbaar komt zijn er ook concrete plannen bekendgemaakt. De entree aan de achterkant van het station is mogelijk omdat ProRail het aantal sporen gaat aanpassen. Van de huidige vijf sporen door Naarden en Bussum blijven er straks nog maar twee over.

Ook wordt de leegstaande garage aan de Albrechtlaan en de Stationsweg aangepast. De extra fietsparkeerplekken komen vooral bij station Bussum-Zuid. De werkzaamheden vallen deels samen met de aanpassing die de spoorwegbeheerder, ProRail, gaat doen aan de sporen door de dorpskernen van Naarden en Bussum. Naast vermindering van het aantal sporen worden ook een aantal overgangen anders ingericht. Doel is meer veiligheid, betere doorstroming en kortere wachttijden.

Gevluchte man aangehouden na wilde dollemansrit

Foto: Pixabay

BUSSUM - Agenten hebben vanmorgen na een wilde achtervolging een verdachte man aangehouden in de buurt van station Bussum-Zuid.

De man sloeg op de vlucht na een conflict in Hilversum, zo meldt de politie. Agenten zagen de man al snel en gaven hem een stopteken. Daarop trapte de man nog eens extra hard op het gaspedaal en haalde de gekste capriolen uit.

Wonder
De man reed een paar keer tegen het verkeer in, reed over het fietspad en door de berm. Het was een wonder dat er tijdens de drukke ochtendspits geen gewonden vielen.

Vlak voor station Bussum-Zuid besloot de man zijn auto achter te laten. De omgeving werd daarop door de politie afgezet. Een oplettende passant zag de man daarna onder een auto liggen. Agenten konden hem daarop aanhouden.

Extra laadpalen voor auto's op komst

GOOISE MEREN - Er worden de komende maanden weer een hele reeks oplaadpalen geplaatst voor elektrische auto's. Dat plan heeft de gemeente. De palen moeten verdeeld over de hele gemeente worden geplaatst.

Het aantal oplaadpalen neemt met rasse schreden toe. Er was een netwerk van 24 openbare laadpalen, maar dat werd afgelopen jaar al vergroot tot 44 punten.

De rest van het jaar moeten er wat de gemeente betreft nog eens 30 oplaadpalen worden geplaatst. De laadpalen worden op openbare plaatsen neergezet, zodat alle mensen met een elektrische auto er hun wagen op kunnen laden.
Het plaatsen van extra laadpalen kon tot stand komen doordat de gemeente daarvoor geld ontvangt van de provincie Noord-Holland en veel samenwerkt met 59 andere gemeenten van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.

Vrienden starten crowdfunding voor ongeneeslijk zieke Erik

'Het is fijn dat mensen zo meeleven, maar ik wil niet zielig gevonden worden'

Lisa, Judith, Richard en Erik, een hechte vriendschap. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Hij oogt niet ernstig ziek. Erik Schopping zit aan de keukentafel te midden van zijn vrienden. Maar de 30-jarige Bussumer leeft zoals hij dat zelf aangeeft 'in zijn reservetijd'. In december 2015 velden de doktoren het oordeel over zijn leven: ongeneeslijk ziek met nog slechts 11 maanden te leven.

Flyers

De crowdfunding die de vrienden van Erik zijn gestart heeft al een aardige som opgeleverd. Er is nu ongeveer 600 euro binnengekomen via doneeractie.nl. Met nog zo'n 145 dagen te gaan is het uiteindelijke streefbedrag van 8000 nog niet in zicht. Maar alle beetjes helpen, laten zijn vrienden weten. Met het uitdelen van flyers hopen ze hun actie ook wat meer bekendheid te geven.

Inmiddels heeft Erik de blaadjes weer aan de bomen zien komen en kunnen genieten van extra tijd met zijn 2,5-jarige zoontje. En hij zou graag nog zo veel dingen willen doen. En dat weten zijn vrienden ook. Richard, Judith en Lisa zijn al weken in touw om van alles voor hun vriend te regelen. Uren worden er doorgebracht aan de keukentafel in het huis van Richard en Judith.

Ze hebben een crowdfundingactie opgezet om enerzijds het leven van Erik wat te verlichten en anderzijds om hem nog een aantal bijzondere ervaringen mee te geven. Richard: "Hij kan niet meer werken, zijn lichaam is op. Hij moet van zo weinig geld leven, er blijft niets over voor iets extra's." Judith valt hem bij. "Hij kan niet sparen voor een cadeau voor zijn zoontje." De ritjes naar het AMC voor de behandelingen die hij elke drie weken ondergaat slaan al een flink gat in zijn budget, zo blijkt. Ze zetten zich daarom met hart en ziel in voor hun vriend. Ze hebben flink wat positieve reactie ontvangen, maar niet iedereen kan hun actie waarderen. Judith: "Sommige mensen reageren negatief. Dat zij van minder geld moeten rondkomen bijvoorbeeld." Ze heeft inmiddels geleerd om zich daar niet mee bezig te houden. "We zijn met iets positiefs bezig en dan moet je je niet richten op iets negatiefs", vindt ook haar man Richard. Erik zou heel graag een keer met zijn zoontje op vakantie naar het buitenland gaan. "Op een plek met bergen of zo." En ja, hij heeft een bucketlist. Met stip bovenaan staat zijn wens om een keer te racen. "In een Honda over het circuit scheuren", lacht hij. Waar maakt hem niet uit, als hij maar hard mag rijden.

Het verhaal van Erik is volgend jaar op tv te zien bij de EO

Crowdfunding
Zijn vrienden hopen een deel van Eriks bucketlist voor hem te kunnen realiseren. Ze zijn daarvoor onlangs een crowdfundig gestart. Want hoewel ze vol ideeën zitten, ontbreekt het geld om ook maar een klein deel daarvan te realiseren. Ook bij hen. Inmiddels staat de teller op zo'n 600 euro. Hopelijk genoeg om een aantal wensen dichterbij te brengen. Vrijdag staat Erik in ieder geval een verrassing te wachten. Richard: "Dat heeft zijn broer geregeld. Erik wordt die dag 'ontvoerd', het wordt een bijzondere dag voor hem." Erik kijkt wat vragend rond, maar iedereen houdt zijn lippen stijf op elkaar. Het is hun verrassing en Erik moet het maar over zich heen laten komen, vinden ze. Zijn vriend Richard vertelt dat er, nadat ze hun hoofden bij elkaar hadden gestoken om iets voor hun vriend te doen, sprake was van een ware adrenalinestoot. "We willen nog zo veel voor hem regelen. Het is toch mooi dat je iemands wensen kunt vervullen."

Als het aan Richard lag was hij met Erik gaan parachutespringen of hadden ze samen in een luchtballon gezeten. Erik schudt zijn hoofd. "Dat ga ik dus niet doen." Zijn zoontje en zijn vrienden houden Erik op de been. De vervelende dagen worden zo een beetje 'goedgemaakt'. Dat daar media-aandacht bij komt kijken vindt hij niet erg. Maar teveel aandacht daar zit hij niet op te wachten. "Het is fijn dat mensen zo meeleven, maar ik wil niet zielig gevonden worden." Wel werkt hij mee aan een serie van de EO. In deze serie worden ongeneeslijk zieke mensen een jaar lang gevolgd. De opnames zijn nog bezig. Waarschijnlijk is de serie begin 2018 te zien op televisie.

'Flink wat adrenaline, omdat we zo veel voor hem willen regelen'

De sambosa van Malika

Foto: Anthèl Reijnders

door Anthèl Reijnders

Malika heeft het recept van sambosa, ook wel samosa genoemd, goed voorbereid. Alle ingrediënten staan al klaar. Hoeveel we van alles moeten gebruiken en de baktijd lijkt variabel. In Somalië koken de vrouwen op gevoel. Zonder weegschaal of klok. Het is een sociale bezigheid en ze hebben alle tijd. Het begint al vroeg in de ochtend met het maken van deeg, ondertussen gezellig babbelend, en tegen de middag is het eten klaar. Hoewel Malika zelf de kans kreeg om te studeren en vroeger thuis niet hoefde te koken, heeft zij deze kookstijl wel overgenomen.
Malika woont al 22 jaar in Bussum. Twee van haar kinderen zijn hier geboren. Maar het is niet makkelijk geweest. De eerste jaren waren slopend door de constante dreiging dat het gezin terug moest naar Somalië. Deze angst werd bijna waarheid. Haar zoon had zelfs al een afscheidsboek van school gekregen. Dat ze uiteindelijk mochten blijven, heeft ze vooral te danken aan twee bijzondere vrouwen die zich, samen met een meester van school, hadden ingezet voor haar familie. Hoewel zij deze lieve mensen uit het oog is verloren, blijft zij hun voor altijd dankbaar. Zij heeft haar kinderen in Nederland kunnen opvoeden. Ze hebben alle drie een mooie toekomst, en haar dochter gaat binnenkort trouwen!
De Wereld BBQ is op 14 mei, van 15.00 tot 19.00 uur op de Groene Long van Bussum. Het recept voor sambosa vindt u op www.bussumsnieuws.nl.

Herdenken en vieren

Jong en oud. Foto's: Bob Awick

BUSSUM - Heel wat legervoertuigen zijn de afgelopen dagen door Bussum en omgeving getrokken. Aanleiding was natuurlijk Bevrijdingsdag. In Bussum waren het de straatmanagers van het centrum en de evenementencoördinator van Stichting Pro Bussum die samen met Het Gooi Bevrijd de festiviteiten organiseerden. Met name de vrijdag sprong eruit als een zeer geslaagd en hoog gewaardeerd evenement.

Vrijdag kwamen aan het eind van de middag de eerste voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog van Keep them Rolling aan in de Havenstraat en de Kapelstraat. De legervoertuigen trokken veel belangstellenden die de wagens van heel dichtbij konden bekijken. Diverse kinderen kropen ook achter het stuur voor een leuke foto.
Evenementencoördinator Ellen Hazenberg blikt terug: "Het was een prachtige gelegenheid voor eenieder om hier mooie plaatjes te schieten. De internationale veteranen, leeftijden tussen 94 en 102 jaar uit Amerika en Engeland, vertelden hun verhalen aan jong en oud en zijn met menigeen op de foto vereeuwigd. Ook burgemeester Han ter Heegde heeft de veteranen een bezoekje gebracht. Retrofood deelde geheel in stijl gratis Exota limonade en stroopkoeken uit aan de bezoekers."
Kinderen konden ook nog meedoen aan leuke oud-Hollandse spelletjes zoals koekhappen, sjoelen, blikgooien, spijkerpoepen en stoepkrijten. "In de Kapelstraat werd door honderden bezoekers gedanst, gegeten en gedronken. De Engelse nostalgische entertainers zangeres Natasha Harper, vader Paul en Stephen Howell, brachten een sfeervolle setting passend bij het tijdsbeeld van de jaren 40 en zongen hits uit de jaren 30 en 40."

Twee dagen later, op zondag, was er opnieuw een kans om oude legervoertuigen te bekijken in de Nassaustraat, Nassaulaan en Veerstraat. Er klonk gezellige muziek uit de speakers, de winkels waren open en er waren ook nog live-optredens.

Handtekeningen uitdelen.
Grote stoet.
Evan achter het stuur.
Gezellige muziek.
Route bepalen.
Daar gaan ze.
In gesprek met veteranen.
Dwars door de winkelstraat. Foto: Jaap van Hassel
Route door Bussum. Foto: Jaap van Hassel
Dodenherdenking op 4 mei.

Schipbreuk of niet, Henk Mulder moet en zal weer varen

Samen met Cornelia toch weer bouwen aan een nieuwe boot

Henk Mulder en Cornelia Boom stoppen elk vrij uurtje in de bouw van de nieuwe boot Never too old. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

BUSSUM - In 2009 maakte een hevige storm een einde aan de wereldreis van Henk Mulder (75) uit Bussum en Cornelia Boom (75) uit Weesp. Na dagen stuurloos dobberen op de oceaan werden zij met een helikopter van hun zelfgebouwde schip gered. Het drama heeft in vele opzichten diepe sporen nagelaten. Desondanks werken de twee sinds een paar jaar aan een nieuw zeilschip, dat eind deze maand klaar moet zijn. Henk kiest dan weer het ruime sop, maar Cornelia krijgt hij niet meer mee.

Zes jaar lang hadden ze gewerkt aan de Matahari. Voor Henk was het zeilschip zijn alles: al zijn geld zat erin en het was letterlijk zijn huis, want hij woonde ook op het schip. Na de schipbreuk ter hoogte van Kaap Maria (Nieuw-Zeeland) keerde het stel terug naar Nederland. De schipbreuk was Cornelia logischerwijs niet in de koude kleren gaan zitten, maar het was Henk die volledig in zak en as raakte.

Over de Matahari

Ruim een week nadat Henk Mulder en Cornelia Boom in juni 2009 per helikopter van hun stuurloze zeilboot werden afgehaald, spoelde de Matahari aan op het Nieuw-Zeelandse strand. Het was echter niet mogelijk de boot mee terug te nemen naar Nederland. De reparatie zou 60.000 tot 80.000 euro gaan kosten en daar kwamen nog transportkosten en invoerrechten bij. Aan de Matahari hadden Henk en Cornelia zes jaar gewerkt. De boot heeft een nieuwe eigenaar en is nog wel in de vaart.

Hoe bouw je zelf een zeilschip? Henk Mulder legt het uit. Foto: Marieke van Veen
De berging van de Matahari in 2009. Foto: Henk Mulder

Henk bouwde de romp in zijn huis, hij kon zijn kont niet keren

Hersenschade
Henk verkeerde in financiële en geestelijke nood. Ook lichamelijk ging het niet goed. Bij het boot- ongeluk had een zware golf hem alle hoeken van de boot laten zien en daar had hij zwaar hoofdletsel bij opgelopen met blijvende hersenschade als gevolg. Lange tijd revalideerde Henk in De Trappenberg in Huizen. "Ik had geen eigen huis meer en Cornelia bood me onderdak aan in haar huis in Weesp. Maar dat mocht eigenlijk niet, dus ik kon daar niet blijven. Toen ben ik in Bussum gaan wonen. De muren kwamen op me af, ik was doodongelukkig. Ik golfte altijd al graag, maar toen werd het een obsessie. Ik stond van 's morgens vroeg tot 's avonds laat op de golfbaan om maar iets te doen te hebben en me nog enigszins te ontspannen."

Boot in huis
Cornelia maakte zich zorgen om haar vriend. Als ze het geluid van een helikopter hoorde, had ze het even moeilijk maar verder kreeg zij haar leven vrij snel weer op de rit. "Op een gegeven moment zei ik tegen Henk: waarom ontwerp je geen boot? Zeilschepen zijn je grote liefde en dan heb je tenminste wat om handen." Ietwat tegensputterend sloeg Henk aan het schetsen. Eenmaal bezig met een modelschip begon het weer te kriebelen. En weer later jeukte het hevig. Hij wilde het schip graag echt bouwen, maar hoe? Hij bezat geen rode cent meer. Familie, vrienden en kennissen die zagen hoe het vuur in Henk na jaren weer oplaaide, schoten hem te hulp. Al snel stond zijn huisje in Bussum vol met materialen. Hij begon ter plekke aan de romp, gewoon in zijn woning. Het werkte therapeutisch, maar hij kon zijn kont niet keren. Via botenbouwer/epoxy-expert Jaco Bouwmeester - die hem al langer helpt - kwam hij uit bij Zwagerman Transport in Nederhorst den Berg. Na een goed gesprek mochten Henk en Cornelia een loods gebruiken. Ook zoon Harald draagt meer dan eens een steentje bij. En toen Henk met een scooter en een tentje naar Polen tufte om daar met een stel ingenieurs te praten over een zeilplan, bood Harald ook nog eens aan het zeildoek te betalen.

'Weet je wat het mooie is van gek zijn? Als je gek bent mag je alles!'

Dikke billen
Op een gegeven moment drong de vraag zich op: wat gaat Henk eigenlijk doen als de boot klaar is? Cornelia weet het zeker: na het drama in de Grote Oceaan vindt zij het mooi geweest. Kleine vaartochtjes zijn tot daar aan toe, maar verder is het finito, basta, njet. Henk: "Daar ben ik het natuurlijk helemaal niet mee eens, maar ja, wat kan ik eraan doen? Ik wil naar Lapland, naar Senegal, naar Ghana. Om te eindigen in Brazilië waar ik dan verliefd word op een mooie vrouw met dikke billen." Zoon Harald hoorde het sceptisch aan: zal ik anders met je mee gaan, stelde hij zijn vader voor. "Nou was Harald als jochie niet bepaald een lieverdje, maar dat gaf hij later ook toe. Maar nu hebben we een goede band, dus we gaan het doen! Har heeft nog vakantiedagen zat en als-ie toch even moet werken, zoeken we gewoon een café met internet."

Een boot is als een kind
Het gaat hard met de nieuwe boot, Never too old genaamd. Catweazle prijkt als cartoon op het voorsteven. Nog een paar weken, dan kan het schip te water. Na een testperiode gaat Henk dan toch echt weer op reis, het grote water op. Komt hij wel terug? "Geen idee, je weet nooit wat de toekomst je brengt." Er zijn genoeg mensen in zijn omgeving die hem voor gek verklaren. "Dat ben ik ook. Maar weet je wat het mooie is van gek zijn? Als je gek bent, mag je alles!"

Zondag derde editie Wereldbarbecue

Foto-archief: Anthel Reijnders

BUSSUM - De derde editie van de Wereldbarbecue Bussum krijgt net als voorgaande jaren een exotisch tintje. Met flink wat kramen en gerechten uit landen als Somalië, Eritrea en India kan er zondag, Moederdag, goed geproefd worden van verschillende culturen. Ook dit jaar wordt de wereldbarbecue gehouden op de Groene Long in Bussum. De aftrap is om 15.00 uur. De wereldbarbecue wordt afgesloten rond 19.00 uur. De entree is gratis, voor de gerechten wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Bedolven onder een deken van bloemen, zoals ze het zelf wilde

Mies van Steensel overleed op 48-jarige leeftijd

Mies van Steensel leeft voort in de Miestuin bij Elk Gooisch Matras.

BUSSUM - Mies van Steensel, bij velen bekend als Kleine Mies, is zaterdag overleden na een slopende ziekte. Veel mensen in Bussum en omgeving hebben Mies gekend in de hoedanigheid van fotograaf of vanwege haar betrokkenheid bij Elk Gooisch Matras.

Tot afgelopen maandag kon daarom ook bij Elk Gooisch Matras afscheid van haar worden genomen. Daar lag ze opgebaard in een kist die eind vorig jaar door haar vrienden en drie kinderen zelf was gemaakt. De kist was voorzien van een aantal persoonlijke woorden als 'strong' en 'happy'. Typerend voor hoe zij was. Mies lag bedolven onder een deken van bloemen. Precies zoals ze het zelf graag wilde.

De foto's die Mies maakte werden ook regelmatig in BussumsNieuws gepubliceerd. Ze had oog voor detail, was gek op de natuur en ze stelde haar werk belangeloos beschikbaar. Ze maakte ook reportages bij haar geliefde Bensdorp. Eind vorig jaar vertelde ze openhartig in deze krant over haar keuze om geen verdere behandelingen te ondergaan. "Ik leef totdat ik doodga", zei ze.
Mies wilde buiten zijn, fotograferen, de wind in haar haren voelen en dan haar handen warmen aan een kop sterke koffie.

Grote rampoefening leegstaande zorgflat Naarderheem

NAARDEN - Er wordt morgen (donderdag) door de politie, brandweer en ambulance een grote rampoefening gehouden rond de leegstaande zorgflat achter zorgcentrum Naarderheem aan de Amersfoortsestraatweg.

De oefening duurt morgen van zeven uur tot half tien 's avonds. Er wordt geoefend op incidenten waarbij slachtoffers vallen die niet of nauwelijks zelfredzaam zijn.

Politiehelikopter
Naast politie, brandweer en ambulance aan de grond doet ook een politiehelikopter mee aan de oefening. De Veiligheidsregio laat weten dat dat tot enige onrust kan leiden, maar dat buurtbewoners en passanten zich geen zorgen hoeven te maken omdat het slechts om een oefening gaat.

Verkeersmaatregelen
Omwonenden van de Dirk Tersteeglaan, vlak naast de plek van de oefening, hebben van de Veiligheidsregio een brief gehad.

De Veiligheidsregio laat onder meer weten dat de toegangsweg naar het zorgcentrum tijdens de oefening minder toegankelijk is. Verder stelt de Veiligheidsregio haar uiterste beste te doen om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Voor eventuele overlast wordt wel begrip gevraagd.

De oefening is niet toegankelijk voor publiek.

'Gedachtegoed Comenius nog steeds levendig'

Vele hoogwaardigheidsbekleders. Foto: Bob Awick

NAARDEN - "Er zijn zo veel tranen gevloeid in het Comenius Mausoleum. Als je ze zou opvangen, dan zou je er een klein zwembad mee kunnen vullen", vertelt Paul Vuijst, die al jaren betrokken is bij Comenius. Hij was dan ook een van de genodigden die maandag samenkwamen om te herdenken dat 80 jaar geleden het Comenius Mausoleum werd geopend.

De genodigden, waaronder de ambassadeurs van Tsjechië en Slowakije, herdachten Comenius. Ter gelegenheid werden bloemen op zijn graf gelegd en het boek 'Comenius en Naarden' werd gepresenteerd. Directeur Han ter Linde van het Comenius Museum: "Geweldig dat ze de moeite nemen om bijeen te komen, zich in te zetten en zich te laten inspireren. Comenius inspireert nog steeds. Zo vind ik het persoonlijk heel mooi hoe hij omschreven heeft dat wij toleranter met elkaar om moeten gaan."

Invloedrijk
Pieter J.Goedhart, die meewerkte aan de totstandkoming van het boek, vertelt dat Comenius nog steeds een invloedrijk man is. "In Nederland kennen we de top tien van belangrijkste personen. Daarin vind je namen als Willem van Oranje, maar ook Pim Fortuijn. In Tsjechië staat Comenius op de eerste plek in deze ranglijst."
Ondertussen heeft Paul Vuijst, die vroeger bode was bij het stadhuis Naarden, een hele zak vol herdenkingspenningen van Comenius meegenomen. Ook een map vol foto's, waarop hij te zien is met een jonge Willem-Alexander, gaat rond. Hij vertelt mooie anekdotes over toeristen die om 4 uur in de ochtend bij hem aanbelden omdat ze het mausoleum wilden bezoeken. Over hoe hij zelf de Stichting Comenius in het leven heeft geroepen en het gehele archief eens heeft gered omdat een schoonmaker het op straat had gezet. En nog steeds is hij actief. "Jaarlijks brengen we met de Poorters van Naarden goederen naar Tsjechië en dat voelt goed", besluit hij.

Spektakel in de Meent

HILVERSUMSE MEENT - Meer dan 3000 toeschouwers worden woensdag 24 mei verwacht voor het Grasbaanspektakel op het weiland van boer Jansen aan de Meentweg.

Hier worden elf draverijen gereden, waaronder een duokoers en een monté-koers. Goede doel dit jaar is de Alpe d'HuZes.

Naast de renpaarden en pikeurs die voor de prijzenpot van Hilversum strijden, komt ook Anky van Grunsven naar de grasbaan. Zij zal een Western Riding Show verzorgen.

Het spektakel begint om 15.30 uur aan de Meentweg 9 in de Hilversumse Meent.

Start en finish avond-vierdaagse gewijzigd

BUSSUM/NAARDEN - De jaarlijkse avondvierdaagse in Bussum en Naarden heeft dit jaar een ander begin- en eindpunt. Start en finish zijn bij Sportcentrum De Zandzee aan de Struikheiweg in Bussum.

De 70ste editie van de avondvierdaagse vindt plaats van 29 mei tot en met 1 juni. De afstanden die gelopen kunnen worden zijn 5, 10 of 15 kilometer. Er wordt drie dagen gewandeld door de omgeving van Bussum en Naarden. De laatste avond zorgen diverse muziekkorpsen voor een feestelijke afsluiting.

Route laatste avond
De precieze route van deze laatste etappe is, door de gewijzigde start- en finishlocatie, nog niet bekend.

Inschrijven
Inschrijven kan tot woensdag 17 mei via www.a4d-bussum-naarden.nl of op 17 mei tussen 19.30 en 20.30 uur in de horecagelegenheid van Sportcentrum De Zandzee.

Verkeerde foto

BUSSUM - De redactie heeft vorige week per ongeluk een verkeerde archieffoto geplaatst bij een artikel over verwarde personen. De mevrouw op de foto had niet bij dit artikel in beeld gebracht moeten worden. Onze excuses.

SDO stelt teleur met slecht voetbal en nederlaag

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Een teleurstellend weekend voor de voetballers van SDO. De Bussumse hoofdklasser kon het laatste duel de trouwe toeschouwers nauwelijks vermaken. Tegenstander De Meern was met 1-3 te sterk. De druk was er na de laatste weken wel af voor SDO en dat was goed te merken. Koud op het veld keek de Bussumse ploeg al tegen een achterstand aan. Eerst zette Kesly de Haag De Meern na een knappe aanval op voorsprong, daarna volgde ook nog eens de 0-2 door een doelpunt van Gokhan Yassar. Het zorgde aan de kant van SDO vooral voor veel frustraties. Even leek het erop dat SDO nog terug zou komen: een afvallende bal werd door Rowell van der Meer hard en laag raak geschoten. Het doelpunt was echter geen aanzet tot meer. Een kans op de 2-2 was er wel, maar het ontbrak SDO aan vechtlust en daadkracht om er nog wat van te maken.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Razzia-plakkaat 1944.

Vermoord bij de Brandsmaschool Dirk Gijsbertsen (1911-1945)

Trouwfoto Dirk en Bertha Gijbertsen.
NSB-burgemeester Nieuwenhuijs na zijn arrestatie bij de Brandsmaschool (foto Beeld van Bussum).

Dirk Gijsbertsen was medisch instrumentmaker en vrijwilliger bij de Bussumse hulp- ofwel blokbrandweer.

Naar zeggen had Dirk tijdens de oorlog, weliswaar niet in georganiseerd verband, verzetsdaden verricht.

Op 25 januari 1945, een ijskoude dag in de hongerwinter, werd deze 33-jarige vader van toen nog drie jonge kinderen doodgeschoten.

Dirk werd vastgehouden in de Brandsmaschool aan de Graaf Wichmanlaan, in afwachting van deportatie naar een werkkamp. Hij probeerde via een afvoerpijp te ontsnappen. Op post staande Duitse militairen (de school deed dienst als Wehrmachtgebouw) schoten hem in zijn rug. Dirk was op slag dood.

Zijn weduwe kreeg zijn bebloede overhemd overhandigd. Dirks ontzielde lichaam lieten de Duitsers als afschrikwekkend voorbeeld nog een dag in de sneeuw liggen.

Ada, Kees en Ans, de kinderen van Dirk, verkeerden lang in de veronderstelling dat hun vader bij een razzia was opgepakt. Het verhaal ging dat hij met meerdere mannen opgesloten was, en dat een aantal van hen wel kans had gezien te ontsnappen. Jarenlang waren met name de zusjes tevergeefs op zoek geweest naar 'die andere mannen'.

Razzia's

De laatste grote razzia in Bussum was op 24 oktober 1944. Bij deze 'genadeloze jacht op mankracht', die de hele dag duurde, werden 800 mannen tussen de 17 en 50 jaar bijeengebracht en weggevoerd naar werkkampen.

Dirk Gijsbersten was daar niet bij. Drie maanden later werd hij alsnog opgepakt. Dat zal niet bij een razzia geweest zijn. Misschien is hij verraden door zijn 'vriendin'. Wie bevond(en) zich toen verder nog in de Brandsmaschool? En heeft Huizenaar Jacob Bunschoten, die de dag na deze moord naar de Brandsmaschool werd vervoerd, Dirk nog in de sneeuw zien liggen? Onbeantwoorde vragen.

Oorlogsslachtoffer

Naarmate de oorlog voortschreed leden steeds meer mensen aan difterie. Vooral kinderen overleefden deze ziekte vaak niet. Dirks zevenjarige zoontje was één van hen. Op 16 juni '44, een prachtige zomerdag, overleed Jantje Gijsbertsen. Ada: "Hij lag daar in zijn kistje met een mooi wit bloesje aan, handjes gevouwen. En de kamer vol geurende violieren".

Vader Dirk had recht op een oorlogsgraf. Maar zijn weduwe wilde hem graag bijzetten bij Jantje.

NB. Na de oorlog werden gearresteerde NSB-ers in de Brandsmaschool samengebracht voor verdere afvoer naar strafkampen. De rollen waren omgedraaid.

Margreet de Broekert

Bronnen

Politie dagrapporten januari 1945; Trouw 29-01-1945; Dagboek van een Naarder 1940-1945.

[

HCAW kan Curaçao Neptunus een keer verslaan

BUSSUM - Eén zege afgelopen weekend voor de honkballers van HCAW tegen het sterke Curaçao Neptunus. De Bussumers wonnen alleen zondag met 3-1, de twee dagen ervoor werd er met 2-0 en 0-9 verloren.

HCAW maakte het eerste duel tegen Curaçao Neptunus geen enkele kans en verloor dan ook fors.

De twee dagen erna was het spel een stuk beter. HCAW kon zaterdag al meer een vuist maken tegen de Rotterdammers, maar er werd dus wel weer verloren. Afgelopen zondag was het weer spannend, maar nu trok HCAW wel aan het langste end. Dat HCAW toch één keer won van de regerend landskampioen was opvallend: voor het eerst na twee jaar won HCAW van Curaçao Neptunus.

Treffen met koploper
HCAW staat na afgelopen weekend op de tweede plaats. De Bussumers hebben evenveel punten als koploper L&D Amsterdam Pirates, maar hebben drie duels meer gespeeld.

Komend weekend treffen de twee koplopers elkaar.

Hockeysters Gooische houden koers aan kop

BUSSUM - Het staat er nog steeds erg goed voor voor de hockeysters van Gooische. De Bussumse koploper won afgelopen weekend met 5-1 van GCHC.

De Bussumers hebben daardoor nog steeds een voorsprong op naaste belager Zwolle. De twee concurrenten treffen elkaar komend weekend.

Gooische startte scherp en kreeg al snel een paar strafcorners. Met een van de strafcorners kwam de ploeg op voorsprong. Daarna bleven de Bussumers druk houden. Voor de rust volgde zelfs nog een tweede treffer.

Na de rust kende Gooische geen problemen meer. De ploeg kon zonder al te veel problemen weglopen. De tegenstander kon met een treffer nog wat terugdoen, maar de goal kwam te laat om een echte ommekeer te forceren.

Zege voor hockeyers
De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend gewonnen van hekkensluiter Ring Pass Delft. De Bussumers waren met 4-2 te sterk voor de lager geklasseerde tegenstander.

19 / 28

De wandelvierdaagse komt er weer aan. Foto: Bastiaan Miché

donderdag 11 mei

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Tot 12.00 uur. Info tel: 035-6911903.

Open Eettafel

WOC de Palmpit 17.30 uur

Koekoeklaan 3. Om 17.30 uur een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Ook telefonisch bereikbaar: 06-38718004.

vrijdag 12 mei

Spelletjesmiddag

WOC de Palmpit 14:00 uur

Koekoeklaan 3.

Zelf muziek maken

WOC de Palmpit 14.00 uur

Op de mondharmonica. Tot 15.30 uur. Liedjes van vroeger, zonder muzieknoten. Zelf instrument meenemen.

Inloopmiddag

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

KBO ledenmiddag

De Sloep 14.00 uur

Lezing door mevr. Corry de Jong over de stad Gouda.

Wandelvierdaagse 60+

Vivium Godelinde 14.00 uur

Vanuit Vivium de Godelinde. U kunt 2,5 km of 5 km wandelen. Ook met rollator of in rolstoel. Info: Trudy Nederend-Spruyt, 035-6915301.

Dvd-voorstelling

Vivium Gooise Warande 14.30 uur

Dvd-voorstelling van André Rieu, 2,50 euro per persoon. Mezenlaan 19, Bussum.

Broodje+

Landstraat 17.30 uur

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Landstraat 80, Bussum. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.00 tot 19.15 uur een broodmaaltijd, met soep en een snack. Informatie: www.ruimte-bussum.nl.

Goed gesprek

Landstraat 19.15 uur

Ruimte houdt aan de Landstraat 80, Bussum een goed gesprek over de Bijbel. Informatie: www.ruimte-bussum.nl.

zaterdag 13 mei

Repair Café Bussum

Denksport Centrum 10.00 uur

Tot 13.00 uur. Nieuwe Englaan 6, Bussum. Reparatie kleine defecten aan kledingstukken, tassen, huisraad en huishoudelijke apparaten, fietsen en kleine elektronica. Entree gratis, donatie welkom. www.repaircafebussum.nl.

Inloop

WOC de Palmpit 10.00 uur

Koekoeklaan 3 te Bussum tot 11.30 uur.

Gezondheidsmarkt

Wijkpost De Schakel 11.00 uur

Wegwijs in de gezondheidsinstellingen in de regio met o.a. huisarts, sportcoach, gewichtsconsul, zorghulp, gebitsadviseur en opvoedadviseur. Hulp, advies, overleg, oriëntatie en ontmoeting.www.wijkpostdeschakel.nl.

zondag 14 mei

Elektrische Museum Tram

BoodschappenPlusBus 10.00 uur

De elektrische museumtramlijn rijdt tussen het Haarlemmermeerstation in Amsterdam en het dorpje Bovenkerk bij Amstelveen. In verband met het instappen dient u goed ter been te zijn. Onze bus haalt u thuis op en brengt u weer thuis. Meer info: 035-7504192.

Koningspreek:

Koningskamer 10.30 uur

Door Ankie Broekers-Knol, voorzitter Eerste Kamer. www.koningskamer.nl.

WijnSpijs Wandeling Naarden

Brasserie Limes 12.00 uur

Wandeling door de Vesting met deelname van 6 restaurants. Van 12.00 tot 17.00 uur. Fine, Gecko, Limes, Mixit, Vida en Bistro Naarden.

Dvd-voorstelling

WOC de Palmpit 14.30 uur

Speelfilm op een groot scherm. Entree: € 2,-. Anders gratis inloop.

Wereld BBQ

De Groene Long 15.00 uur

Toegang is gratis. Proeven van gerechten uit verschillende landen, voor € 1,- of € 1,50. Met veel activiteiten voor kinderen. Zelf een kleed, klapstoel/tafeltje of een muziekinstrument meenemen.

'Twee vrouwen'

Spant! 20.15 uur

Renée Soutendijk, Chris Tates en Roos van Erkel schitteren in de eerste toneelbewerking van het spannende liefdesdrama 'Twee vrouwen' van Harry Mulisch.

maandag 15 mei

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

Na afloop samen koffie drinken. Info: 0294-880155.

ASGM Senioren Café

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Tot 12.00 uur. Ook niet-leden van de ASGM zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Munttaxatie

Witte Kerk Naarden 13.00 uur

U kunt inbrengen ter veiling of eventueel verkopen na legitimatie.

Open eettafel

WOC de Palmpit 17.30 uur

Koekoeklaan 3. Om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Van Gogh-Exhibition on Scrn

Filmhuis Bussum 14.00 uur

Nieuw licht op de Van Gogh-Exhibition On Screen staat bekend om de haarscherpe registraties van spraakmakende tentoonstellingen en de werken van wereldberoemde kunstenaars. www.filmhuisbussum.nl. Kaarten: € 10,50.

dinsdag 16 mei

Koninklijke Visio

Bibliotheek Naarden 13.30 uur

Tot 15.30 uur. Informatie en advies over slechtziendheid en blindheid. Van Limburg Stirumlaan 2 Naarden. www.visio.org.

woensdag 17 mei

Uitreiking buurtcadeau

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Overhandiging van buurtcadeau door het Oranjefonds aan W.O.C. Spieghelwijck. Iepenlaan 354a Bussum.

Jeu-de-boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Jeu-de-boules wordt elke woensdagmiddag onder leiding buiten gespeeld. Prijs: 1 euro per dagdeel, 17,50 voor een seizoenskaart. Info tel. 035-6911903

Schakel-Lente-Diner

Wijkpost De Schakel 16.45 uur

Gerookte ham met meloen, lamsrollade met jus, lentestamppot, chocoladebavarois met slagroom. € 7,50, alles inbegrepen. Intekenlijst bij De Schakel, of bel R. de Beer 035-8889167.

Basisfotografie

Buurtcentrum Uit-Wijk 17.00 uur

Minou Spits en Susanne van Vliet zijn beiden professionele fotografen met een passie en een missie: zo veel mogelijk mensen van de autostand afhalen. Eendaagse training van A naar M. Enige vereiste is een camera met stand M.

donderdag 18 mei

Oriëntatiebijeenkomst

Versa Vrijwilligers 10.00 uur

Bedoeld voor mensen die vrijwilligerswerk willen doen. Aanmelden via www.vagev.nl of 035-6938525.

ASGM marktbezoek

Station 10.00 uur

Bezoek aan de Dappermarkt in Amsterdam met koffie en broodje. Aanmelden verplicht. Vanaf station Naarden-Bussum. Bij Truus 035-69200694 of Lidemey 035-889959.

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Ook telefonisch: 06-38718004.

vrijdag 19 mei

Schrijfcursus

Vivium De Antonius Hof 14.00 uur

Schrijfcursus levensverhalen, drie bijeenkomsten van 2½ uur. Kosten: € 40,- voor Vivium-leden, € 60,- voor niet-leden. Aanmelden via (035) 6 924 495.

Aquadisco Special

De Zandzee 19.00 uur

Tijdens de Aquadisco Waterspelen zwemmen en dansen op de nieuwste hits. Met dj en extra activiteiten.

zaterdag 20 mei

Jaarmarkt Keverdijk

Keverdijk 9.00 uur

Jaarlijkse buurtmarkt met 145 kramen. De hele dag optredens met o.a Het Ruime Sop, Christiaan Welker, Dixy Land Jazz Band en The Biters. Attracties voor kinderen. www.jaarmarktkeverdijk.nl.

Filmhuis Bussum

'A United Kingdom'.

*DANCER, het leven van balletfenomeen Sergei Polunin.
*Waargebeurd, LION, Indiaas jongetje pakt verkeerde trein.
*Prikkelende film HOME volgt de hedendaagse jeugd.
*Moderne thriller LADY MACBETH, over een onafhankelijke vrouw in de 19e eeuw.
*Dromerige tijdreis in 20TH CENTURY WOMEN.
*Warme film MONK over een eigenzinnig gezin en sterke familiebanden.
*In HIER BEN IK gaan succesvolle veertigers op zoek naar verdieping in een Bloemendaalse kerk.
*Vitale rol in HIDDEN FIGURES voor drie briljante vrouwen van Afro-Amerikaanse afkomst bij John Glenns ruimtelancering.
*MANCHESTER BY THE SEA met Casey Affleck.
*Omar Sy in DEMAIN TOUT COMMENCE als flierefluiter die plotseling de zorg over zijn dochtertje krijgt.
*Actueel THE OTHER SIDE OF HOPE over hoop en menselijkheid van humoristische Aki Kaurismäki.
*Romantiek en historie in A UNITED KINGDOM. Botswaanse prins wilde met een blanke Londense vrouw trouwen.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*SPECIALS: Kunsthistorici over Van Gogh in EXHIBITION ON SCREEN: VAN GOGH.
*FAMILIEFILMS: LUKAS & ABEL: VLEUGELBROERTJES en MARCH OF THE PENGUINS 2.

'Niet met grote boog om NSB'ers'

Eerste resultaten 'Hilversum in Oorlogstijd' zijn bekend

Celine Mureau is een van de onderzoekers van 'Hilversum in Oorlogstijd'. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - In Hilversum is in '40-'45 weerstand geboden tegen de nationaalsocialistische organisatie en haar leden, maar Hilversummers liepen niet met een grote boog om hen heen. Dat is een conclusie die te trekken is uit de eerste resultaten van het grote onderzoeksproject 'Hilversum in Oorlogstijd' door Museum Hilversum, de gemeente, de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk en de Universiteit Utrecht.

Dat Hilversummers weerstand boden blijkt volgens de onderzoekers onder meer uit het feit dat vestigingen van de NSB en verwante organisaties werden gevandaliseerd. Tevens komt naar voren dat het lidmaatschap van de NSB slecht was voor de portemonnee. Winkels van NSB'ers werden actief vermeden en ook andere zelfstandigen zoals dokters betaalden de prijs voor hun politieke overtuiging.

"Daar stond wel wat tegenover. De NSB in Hilversum was opgesplitst in allerlei kleinere groeperingen die geregeld samenkwamen om de koers van de partij te bespreken of het nationaalsocialistische gedachtegoed uit te dragen. Soms stonden er ook festiviteiten op de agenda. Deze organisatiestructuur van de NSB was erop gericht de sociale cohesie onder de leden te vergroten. Gezelligheid hoorde dus ook zeker bij het lidmaatschap", melden de onderzoekers.

Onderling bleken de vriendschappen van sommige Hilversumse leden behoorlijk hecht. Andere vrienden, collega's en buren die geen lid waren, keurden de keuze voor de NSB af, maar waren tijdens het strafproces na de oorlog wel bereid om een gunstige verklaring over de persoon af te leveren. "Sociale relaties met niet-leden waren dus niet geheel onmogelijk in Hilversum - populair was de NSB'er niet, maar oude vrienden, collega's en buren liepen niet noodzakelijk met een grote boog om hen heen", is een andere conclusie.

Vorig jaar september is begonnen met het graven naar de Hilversumse historie tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het voorjaar zijn de eerste twee deelonderzoeken afgerond. De supervisie op dit project is in handen van de Universiteit Utrecht. Dr. Geraldien van Frijtag begeleidt een tiental studenten die als stagiair onderzoek verrichten naar aspecten van de bezettingsgeschiedenis in Hilversum.
De eerste deelstudie richtte zich op de plaatselijke Nationaal Socialistische Beweging. De hoofdvraag was: wat betekende het lidmaatschap voor het sociale leven van de Hilversumse NSB'er. Celine Mureau heeft de tweede deelstudie uitgevoerd. Zij heeft zich verdiept in de Joodse gemeenschap in Hilversum en in de relaties tussen Joodse en niet-Joodse burgers – voor, tijdens en na de Holocaust. Zij heeft onder meer antwoord proberen te geven op hoe de Joodse gemeenschap zich verhield tot de niet-Joodse gemeenschap en hoe het eigenlijk kwam dat er zo veel Joden in Hilversum woonden toen de oorlog uitbrak.

Laatste hockeywedstrijd Naomi van As

Foto: Bastiaan Miché

LAREN - Dames 1 van de Larense Mixed Hockey Club heeft vandaag naast de play-offs gegrepen en dat betekende meteen dat Naomi van As haar laatste wedstrijd heeft gespeeld als top-hockeyster.

Van As (33) maakte van de week middels een filmpje op de site van de Telegraaf bekend dat ze ging stoppen met tophockey. "Het zal een beetje vreemd worden zondag, want misschien halen we toch nog de play-offs, dan speel ik dus nog meer wedstrijden", gaf ze daarbij aan. De club moest spelen tegen Amsterdam, dat al zeker was van een plek voor de play-offs.

Tomingroep zet Oost-Europese arbeidskrachten in

Bij de Tomingroep werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

REGIO - De Tomingroep blijkt met regelmaat Oost-Europese arbeiders in te huren om de sociale werkplaats draaiende te houden. Er is volgens directeur Frans Oskamp onvoldoende geschikt aanbod vanuit de regiogemeenten. Vanuit de politiek is met verbazing op dit nieuws gereageerd.

De Tomingroep werkt regionaal en kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag. Dit moet voor die mensen de kans op een reguliere baan vergroten. Sinds enkele jaren zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van deze doelgroep. Maar ergens gaat er iets mis. Het lukt de Tomingroep niet de geschikte thuiszitters te bereiken en er zijn wel afspraken over de productie. Daarom worden er met regelmaat Oost-Europese arbeidskrachten ingehuurd om de werkplaatsen draaiende te houden. Directeur Frank Oskamp zegt tegen Nieuwsuur: "Het is zonde van de mogelijkheden, maar we hebben nu eenmaal een taak die we moeten uitvoeren."

Vanuit de politiek wordt met verbazing gereageerd op het nieuws. De Hilversumse wethouder Arjo Klamer: "Hoe kan dit? We moeten mensen naar werk begeleiden en dit kan niet." Als de doorstroming van thuiszitters naar de arbeidsmarkt stagneert, lopen de kosten voor de gemeenten op die de uitkeringen moeten betalen.

In Weesp, Gooise Meren en Hilversum trekken PvdA en D66 aan de bel. Zij willen snel duidelijkheid en transparantie over de grootte van het probleem. Het is het tweede keer binnen een jaar dat de Tomingroep negatief het nieuws haalt. Eerder was er al veel te doen over het hoge salaris van de directeur.

14-jarig meisje neergestoken

HUIZEN - Tijdens een ruzie is maandag iets voor 16.45 uur een 14-jarig meisje bij winkelcentrum Oostermeent in Huizen in haar rug gestoken. Ze is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, later die dag kon ze na behandeling weer naar huis.

Het meisje kreeg ruzie met een paar leeftijdsgenoten, eveneens in de leeftijd van 15 à 16 jaar, meldt de politie. Een van hen stak haar uit het niets in haar rug met een mes. De politie hield na een korte zoektocht twee meisjesen een jongen aan die verdacht worden van betrokkenheid bij de steekpartij. Wat de aanleiding was voor de steekpartij is nog niet bekend. Op dit moment is alleen bekend dat er een ruzie aan voorafging.

Elegance Decostyle, de gezellige winkel voor woonaccessoires, fashion en meer. Kom gezellig langs! Wij zijn geopend op: woe-do van 10:00 uur-13:30, vr van 10:00-17:00 en zaterdag van 11:00-16:00 uur. Sint Vitusstraat 29a te Bussum

HUS de Uitgelaten Hond breidt uit! Er zijn nog enkele plekjes vrij in de nieuwe tweede bus. Meld u vandaag nog aan en profiteer van veel voordeel! Ook verzorgen wij oppas op huis en hond in de vakanties. Info: 06-11535956 www.deuitgelatenhond.nl

Café voor Later vrijdag 26 mei 14.00 uur Wijkpost De Schakel en Vivium Zorggroep nodigen u uit om middagen te ontwikkelen voor mensen die nadenken over: wat na het pensioen. Meld u aan via info@wijkpostdeschakel.nl. of bel 06-23 67 26 91

Zijn we helemaal gek geworden? Ja, dat zijn we inderdaad!
Op de komende jaarmarkt op zaterdag 20 mei staan we weer op de bekende plek tegenover de Volendammer vishandel, niet met twee, maar met liefst drie kramen.
We hebben heel veel fotolijsten: hout, aluminium, zilverplate, enz enz.
Prijzen heel simpel dit jaar: er zitten namelijk gekleurde rondjes op de lijsten.
Rood 2 euro, groen 3 euro, geel 4 euro... Lijstenmakerij PosterFrameFix
Amsterdamsestraatweg 15 D Naarden, Dick 06-51083335

MOEDERDAG: geef een ontspannende HEALING-MASSAGE cadeau! Verwentijd op een mooie manier (ook als je geen moeder bent!). WWW.WENSENERGIE.NL 06-30712822 Bussum

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben.
Versa Vrijwillige Thuishulp; 035 6947455 ma-vr ;10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

ZZP'ers. Boekhouding verzorgen. !! Kijk op www.fracil.nl voor informatie.

SCHILDERWERK. Groot/klein, binnen/buiten. Schilder PMC Weesp biedt u altijd een vrijblijvende offerte. 34 j ervaring 06-53148137.

Huis laten ontruimen? vraag folder 035-5233599 of www.woningontruiming.com

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Beginnerscursus Spaans start 18 mei ?Do-ochtend 10.15-11.30h 9 lessen, eerste proefles gratis! Ook cursussen voor gevorderden www.spaans-bussum.nl

Mindful ouderschap 8-weekse training in Medisch Kwartier Naarden-Vesting, start 22 mei. Door Sabine Balsma www.vanzelf-jeugdenkindertherapie.nl of bel 06-51047586

Te koop aangeboden: de Waardtent Albatros jr. 400 euro, tel.06-20960256

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

L.K Log. Warehousing & Trading te Weesp
GEZOCHT : representatieve chauffeur met
rijbewijs B/E voor
distributiewerk binnen NL en België.
Magazijnwerk, zoals orderpicking, behoort ook tot de taken.
Spreekt dit je aan? Bel dan 06-52437234

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed. 035-6938689

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Kantoor/Praktijkruimte te huur in centrum van Bussum. 44 m2, goed onderhouden. Eigen entree, airco, netwerkaansluitingen, keukenblok en toilet. Tel.: 06-53 80 41 12.

Te koop: Samsonite koffers met wieltjes. Diverse maten. Tel.: 035-6936230.

Ontwerp je badkamer met onlinedesigntool

Net zo lang klikken en slepen tot je tevreden bent.

door Marieke van Veen

HUIZEN - Dat is handig van Kloosterman Keukens en Badkamers in Huizen: op de site www.kloostermankeukens.nl is online een designtool te vinden waarmee je zelf een badkamer kunt ontwerpen.

Voor het gebruik van het ontwerpprogramma hoeft geen ingewikkelde software worden geïnstalleerd. Gewoon eerst even de ruimte opmeten en je kunt meteen online aan de slag. Het wijst zich vanzelf.

Je begint met invoeren van de maten, waarbij je ook voor complexere indelingen kunt kiezen, zoals een kamer met vijf hoeken. Zodra de ruimte ingevoerd is, kun je gaan aangeven waar de ramen, deuren en radiator zitten of waar die moeten komen. Heb je dit eenmaal gedaan, dan begint het leuke werk: het uitkiezen van de badkamermeubels en het sanitair.

Het systeem bevat meubels en sanitair in uiteenlopende stijlen en kleuren, waardoor er altijd wel iets voor je bij zit. Wil je een extra kast? Je sleept hem er gewoon in. Toch maar niet? Dan druk je simpelweg op het kruisje. Of misschien toch een andere kleur? De vloer- en wandtegels kun je eveneens uitkiezen, maar je kunt ook kijken wat het effect van een geverfde muur of waterafstotend behang in jouw badkamer zou zijn. Ligbaden, jacuzzi's en douchecabines zijn er in alle vormen en maten. Je kunt net zolang blijven slepen en klikken tot je helemaal tevreden bent.

Als finishing touch kun je je droombadkamer zelfs aankleden met accessoires zoals palmbomen, kandelaars en rieten wasmanden. Als je alles hebt ingevuld en uitgekozen, dan heeft de tool nog iets leuks in petto. Je kunt je ontwerp namelijk vanuit alle hoeken bekijken en ook nog eens omzetten naar 3D. Ook kun je kiezen voor een 'creatieve schets', zie het plaatje rechtsonder. Erg leuk om te doen dit, ook als je nog even moet sparen.

Ben je eraan toe om de plannen echt te gaan uitvoeren, dan kun je je ontwerpen meenemen naar de winkel aan de Bestevaer 60. De specialisten van Kloosterman gaan er dan naar kijken en samen met jou een definitief plan uitwerken.

Column

De familiebank

De gang op de huizenmarkt zit er al weer behoorlijk in. Mede door hulp van de hoge schenkingsvrijstelling en de lage rente worden er meer woningen overgedragen. In sommige gevallen is er (extra) geld geleend van ouders of andere familieleden voor de financiering van de koopsom of een gedeelte daarvan. De term 'familiebank' wordt dan al snel gebruikt.

De verleiding kan groot zijn geen of weinig aandacht te besteden aan de inhoud van die lening. Geheel ten onrechte. Geen of gebrekkige vastlegging van een geldlening kan een 'splijtzwam' worden binnen gezins- en familieverband. Voorzichtigheid is troef, ook bij het plukken van een 'modelletje' van internet. Er zijn meer dan genoeg aandachtspunten. Hierbij een paar. Wil er aftrek van rente zijn, dan moet de lening wel worden aangemerkt als eigenwoningschuld. Onder meer periodieke aflossing is dan verplicht.

In beginsel is het niet verplicht om hypotheek, lees: onderpand, te geven tot zekerheid van de terugbetaling van de lening, maar het kan de zakelijke verhoudingen wel ten goede komen. Bedenk daarbij dat in het geval de familielening aanvullend is op een lening van een bank waarvoor (eerste) hypotheek is gegeven, voor de opvolgende hypotheek toestemming van die bank nodig is.

Extra aandacht verdienen de gevallen van opeisbaarheid van lening. Kort gezegd gaat het daarbij om de gevallen dat verplicht tussentijds moet worden terugbetaald. Sommige gevallen zijn logisch en goed voor te stellen: bij verkoop van betreffende woning, maar ook bij faillissement, bewind/curatele en bij overlijden van de geldlener(s) spreekt het eigenlijk voor zich. Maar geldt dat ook bij overlijden van de ouders (de schuldeiser)? Een 'sloppy', onduidelijke lening op dit punt aan een van de kinderen kan na overlijden van beide ouders bakken met gedoe opleveren, dus wees dat voor.

Kortom, een gezins/familielening kan een goede zaak zijn, maar zorg dat de goede zaak niet omkeert en een wig drijft.

Je woonpersoonlijkheid ontdekken met NVM en TNO

De NVM heeft samen met TNO een test ontwikkeld om je woonpersoonlijkheid te ontdekken.

De test duurt ongeveer 8 minuten, waarin je een aantal foto's beoordeelt en vragen beantwoordt. Je kunt de test het best op een laptop/computer maken. Aan het eind krijg je meteen de uitslag van jouw woonpersoonlijkheid. Na het maken van de test kun je nog doorgaan om je ideale woning te ontdekken! De test is te vinden op nvm.nl. NVM gebruikt de gegevens om meer inzicht te krijgen.

Bescherm je moestuintjes

Heb je meegedaan aan de moestuintjesactie? Dan heb je de opgekomen plantjes waarschijnlijk al verpot en in de tuin gezet. Maar het is koud voor de tijd van het jaar en er wordt voor deze week zelfs nachtvorst voorspeld. Om te voorkomen dat je cavolo nero en peultjes naar de knoppen gaan, kun je ze 's avonds binnenhalen of afdekken met afdekvlies. Staan je moestuintjes nog binnen? Laat ze daar dan tot de tweede helft van mei.

Meldpunt 0 op de meter


Huurt u een nul-op-de-meterwoning of wordt uw huurwoning gerenoveerd naar nul-op-de-meter? Meld uw ervaring bij de Woonbond. Dat geeft een beeld van wat er mis en goed gaat. De Woonbond bundelt de meldingen voor verhuurders, politici en beleidsmakers.