BussumsNieuws

9 november 2016

BussumsNieuws 9 november 2016


Het wordt Han ter Heegde

Foto: Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Han ter Heegde wordt de komende zes jaar de burgemeester van de gemeente Gooise Meren.
De gemeenteraad heeft de burgemeester afgelopen week voorgedragen. De VVD'er (58) bekleedt nu nog het burgemeestersambt in Heerhugowaard, maar heeft daar aangegeven na twaalf jaar te gaan vertrekken. De voordracht van burgemeester Ter Heegde moet nog worden goedgekeurd door de Kroon.

Lees verder op pagina 3.

Gooise Meren eist anderhalf miljoen euro van Weesp

GOOISE MEREN - Het gemeentebestuur wil maar liefst € 1.510.588 zien van Weesp voor het verlies van de Bloemendalerpolder.

Dat schrijft de gemeente Weesp in de begroting voor het volgende jaar. Volgens Weesp is de claim van Gooise Meren veel hoger dan eerdergenoemde bedragen.

Gooise Meren eist het bedrag voor de grenscorrectie die is doorgevoerd toen Muiden, Naarden en Bussum tot Gooise Meren fuseerden. De Bloemendalerpolder werd toen geheel toegevoegd aan Weesp, daarvoor was het deels van Muiden. Muiden heeft als zelfstandige gemeente meegewerkt aan de ontwikkeling van de te bouwen nieuwbouwwijk in de polder en heeft daarvoor ook kosten gemaakt, maar krijgt daar door de grenscorrectie nu geen inkomsten meer uit.
Provincie velt oordeel
Het is aan de provincie Noord-Holland om eind dit jaar een beslissing te nemen over de kwestie. De gemeenten hebben eerder geprobeerd om zelf tot een akkoord te komen over de schadeclaim, maar ze konden er onderling niet uitkomen.

Intocht Sinterklaas deze zondag

BUSSUM - De intocht van Sinterklaas is deze zondag. De goedheiligman zelf wordt om 13.00 uur op het Wilhelminaplantsoen verwacht.

Vanaf 12.30 kan iedereen al wel vast warmlopen tijdens het voorprogramma met Paul Passchier. Rond 14.30 uur maakt de stoet zich op voor een rondje door het dorp. Om 15.00 uur is dan de aankomst op het Julianaplein. Kinderen mogen meelopen in de stoet met de vele muziek- en danspieten. Omdat het een speciale zondag is, zijn ook de winkels open.

Lees meer op pagina 20.

400

leerlingen moet de Emmaschool huisvesten aan de Graaf Florislaan

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar; Naarderheem 10.30 u. ds. W.B. van de Woord
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kap. A. Geria; za. 12/11 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. A. v.d. Weerd

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Verlosserkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
*PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. dhr. A. Verstoep en 17.00 u. ds. A. Visser H.A.
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. dhr. P.W.A. Overdiep
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. dr. N.W. den Bok
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. drs. J.M. van Wijgerden
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Gezinsdienst; do. 17/11 Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. J.P. Schouten

De Panthera unica is geen paard

Schrik niet! Niet wéér een verhaaltje over dieren. Mijn andere hobby, wetenswaardigheden over onze taal, mag nu weer eens aan de beurt zijn.

Artikel over de sneeuwpanter Panthera unica in de zaterdag-Telegraaf leverde een traditionele blunder op. Het dier heet ook wel sneeuwluipaard, maar dan wel met 'de' en zeker niet 'het'. Verder met Radio 1 "... het heeft nooit enig effect gegrossierd." En Olav Mol schreeuwde het uit: "... en dáár is die onvermaledijde vangrail!" 'Vroege Vogels' kan er ook wat van: "... de vleermuizen liggen nog te slapen op één oor." Wil ik graag eens zien! Radio 1 over een film: "was ondergesynthetiseerd ..." i.p.v. 'ondertiteld'. Discovery-onderschrift weer raak met uit het Engels 'Wade birds' die dan 'wad vogels' worden terwijl het heus 'waadvogels' moeten zijn. Natuur en Radio 1 liggen elkaar ook niet echt. "De havik stond biddend boven het bospad ..." Ja, ja! En in de muziek is het ook vreemd. Een geïnterviewde rapper: "... in Engeland werd ik op handen en voeten gedragen!" Opnieuw Radio 1-verslag uit Amerika over bekende sportverslaggever: "We hebben hem hier wel vakerder gehoord..." Ondertiteling van Fox bij Storage Wars Canada probeert Franser dan Frans te doen met "... au revoir mon cherie", maar moet toch écht zonder 'e' achter cheri als 'mon' wordt gebruikt. En dan natuurlijk de nieuwe stopwoorden. Eigenlijk... gewoon... op zich en altijd maar weer dat 'ja' overal tussendoor.

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en vrij koud
Het novemberweer heeft al winterse trekken met nachtelijke vorst. Later in de week dringen met een westelijke stroming storingen het Noordzeegebied binnen. De kans op neerslag blijft groot. De temperatuur loopt iets op. In het weekeinde lijkt de stroming weer noordoostelijk te worden door luchtdrukstijging boven Noord Europa. De temperatuur valt dan weer iets terug.

Donderdag + vrijdag
In de nacht naar donderdag vriest het licht en lokaal kan zich mist vormen. Overdag neemt de bewolking toe, gevolgd door af en toe regen. Er waait een matige zuidwestenwind. Het wordt 8 graden. Vrijdag is het vaak droog, maar een bui blijft mogelijk. Nu en dan schijnt de zon. Er is kans op nachtvorst met lokaal mist. Overdag wordt het 9 graden bij een matige zuidenwind.

Het weekeinde
Zaterdag neemt de bewolking geleidelijk toe met kans op enige regen. Zondag lijkt het meest droog te blijven, maar links of rechts kan er nog een bui vallen. De meest matige wind krimpt van zuid naar oost tot noordoost op zondag. Er is lokaal kans op nachtvorst. Verder kan er mist ontstaan. Zaterdag wordt het 9 graden. Zondag blijft het kwik bij 7 à 8 graden steken.

Weetje
Het langjarig gemiddelde maximum over de eerste novemberhelft bedraagt 10 à 11 graden. Dat heet dan de 'normale' temperatuur. Deze week ligt de temperatuur onder normaal. In dezelfde periode vorig jaar lagen de maxima met circa 15 graden juist ver boven normaal. Op 7 november 2015 werd het zelfs 18.5 graden. Dat is meer dan 10 graden verschil met nu.

Vanaf zondag 13 november zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a. beelden van Bussum in de jaren zestig, Pampus Muiden en kort nieuws uit de regio.
- RegioHub gaat over het signaleren van kindermishandeling in je omgeving.
- Tjako Fennema praat met Nadja Willems, Viktoria Pankratova en Irina Parfenova over een muzikale tentoonstelling en met Paul Streefkerk over het Cityorkest.

Han ter Heegde: ervaren burgervader

Kersverse burgemeester staat zelf te trappelen

Burgemeester Ter Heegde: 'Samen maken we de stad of het dorp, of nu de gemeente.' Foto: Gemeente Heerhugowaard

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Een ervaren bestuurder, een burgervader en een boegbeeld. De gemeente Gooise Meren heeft haar gedroomde burgemeester te pakken met Han ter Heegde. De burgemeester van Heerhugowaard werd afgelopen woensdag voorgedragen door de gemeenteraad en laat weten klaar te staan om de overstap te maken en het burgemeesterschap graag te aanvaarden.

Han ter Heegde heeft al heel wat jaren burgemeesterschap achter de rug. De afgelopen twaalf jaar was de VVD'er burgemeester van Heerhugowaard, daarvoor droeg hij vijf jaar lang de ambtsketen van de gemeente Langedijk. De jaren daarvoor was Ter Heegde wethouder van de gemeente Voorburg.

'Eerdere bezoekjes aan de gemeente hebben me erg gecharmeerd'

De gemeenteraad was woensdag erg verguld met de voordracht van Ter Heegde: de burgemeester voldoet op de meeste fronten aan haar wensen. Alle raadsleden reageerden meer dan tevreden op de keuze. Er heerst vooral vertrouwen op een goede toekomst, met Ter Heegde aan het roer.

Een heel avontuur
Het duurt nog wel even voordat de eerste werkdag aanbreekt, toch staat Ter Heegde te trappelen om aan de slag te gaan. "Het wordt een hele leuke klus om samen met de ambtenaren, de wethouders en de gemeenteraad, maar vooral ook met alle burgers, samen aan deze te gemeente te gaan bouwen de komende jaren. De gemeente bestaat nu een jaar, maar er zal nog veel moeten gebeuren. Er liggen heel veel goede kansen voor de gemeente. Daar gaan we straks mee aan de slag, we gaan deze gemeente nog meer op de kaart zetten. Dat wordt een heel avontuur, maar wel een ontzettend leuke uitdaging."

Een van de voornaamste speerpunten wordt vanaf volgend jaar dus het opbouwen van de gemeente. De burgemeester laat weten er belang aan te hechten dat er snel een eenheid gecreëerd wordt. "We moeten er met z'n allen de schouders onder zetten. Samen maken we de stad of het dorp, of nu de gemeente", aldus de burgemeester. Ter Heegde hecht er verder waarde aan dat de eigenheid van de kernen bewaard en bewaakt wordt.

Voordracht

Han ter Heegde werd afgelopen woensdag voorgedragen als burgemeester door de gemeenteraad. De voordracht moet nog worden 'geaccepteerd' door de Kroon. Dat betekent dat het nog wel even duurt voordat echt vaststaat dat Ter Heegde de burgemeester van Gooise Meren wordt.

Als alles volgens plan verloopt wordt Ter Heegde op woensdag 18 januari geïnstalleerd.

Geen enkele band
De kersverse burgemeester heeft nu geen enkele band met een van de kernen, de gemeente of de regio. "Een voordeel", zo stelt Ter Heegde. "Dat betekent dat ik er nu geheel maagdelijk in sta. Het wordt straks echt van scratch af aan van start gaan, dat maakt het leuk. Een nieuwe gemeente, een nieuwe regio. Alles wordt nieuw voor me."

Geen band dus, maar Ter Heegde gaf woensdag wel al aan de gemeente al een beetje te kennen. "Dat komt door meerdere bezoekjes de afgelopen jaren, zoals naar Naarden. Het heeft me erg gecharmeerd", zo vertelde Ter Heegde. "De komende maanden wordt het vooral zaak de gemeente echt te leren kennen. Vanaf volgende maand kunnen alle kernen een bezoekje verwachten. Daarnaast hoop ik zo snel als dat kan hier te gaan wonen."

Teleurgesteld
Ter Heegde wil dus snel de oversteek maken van Heerhugowaard naar de gemeente Gooise Meren. Dat stelt veel bewoners van Heerhugowaard dan weer teleur.

Nadat bekend werd dat hun burgemeester vertrekt, vonden ze dat vooral heel erg jammer. "Jammer voor Heerhugowaard, maar Gooise Meren kan zich geen betere burgemeester wensen", reageert bewoner van Heerhurgowaard Patrick Blokzijl als een van velen. "Een goede keuze."

Meerdere auto's leeggeroofd

BUSSUM - Autokrakers hebben afgelopen week enkele auto's leeggeroofd.

Alle kraken vonden plaats tussen 27 en 28 oktober. Het was raak aan het Majellapark, de Boslaan, de Nieuwe 's-Gravelandseweg en de Beerensteinerlaan. De daders braken enkele BMW's open en haalden vervolgens het hele dashboard los om de airbags en het navigatiesysteem te stelen. Behalve de BMW's werd er ook een Volkswagen opengebroken.

De politie vermoedt dat het steeds om dezelfde daders gaat. "Het gebeurt vaker dat vlak na elkaar auto's aan aangrenzende straten leeggeroofd worden", vertelt één van hen. De politie hoopt dat buurtbewoners of andere passanten wat hebben gemerkt. Bellen met de politie kan op 0900-8844.

Kunstgraskorrels SDO doen mee aan onderzoek

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Gewapend met een stofzuiger hebben onderzoekers afgelopen maandag monsters genomen van een van de kunstgrasvelden van SDO. Er werden rubberkorrels meegenomen. De korrels van het zogenoemde rubbergranulaat worden de komende weken onder de loep genomen. Er wordt gekeken of de korrels schadelijke stoffen bevatten en of dat gevolgen heeft voor de gezondheid. De resultaten van het onderzoek worden nog dit jaar verwacht. Het kunstgrasveld van SDO was een van de honderd velden waar onderzoek wordt gedaan.

Egmont Philips

Interim-manager en adviseur digital marketing
43 jaar
In Bussum sinds 2005

Je zit bij Rotary Club Bussum?
"Als voorzitter heb ik 'Baanbrekende Ontmoetingen' als jaarthema gekozen om samen nog meer nieuwe verbindingen tot stand te brengen. Wat we zoal doen: ouderen uit verzorgingstehuizen brengen we naar middelbareschoolmusicals. Met de Classic Car Rally halen we geld op voor baanbrekend onderzoek bij kinderen met diabetes. We helpen goede doelen in Bussum en buitenland."

Een dag de burgemeester?
"Dan zet ik mij in voor een kindervakantiekamp waar ze leren programmeren. Skills die ze nodig hebben voor de toekomst en enorm leuk zijn om spelenderwijs te leren. Zelf robots bouwen of een game programmeren."

Ideale zaterdag?
"In de ochtendzon over de hei, door het bos naar Brambergen voor een cappuccino. Door naar Lindenhoff Baambrugge voor een stuk dry-agedbeef en vergeten groenten. Dan de keuken in om te experimenteren met nieuwe gerechten. Vervolgens met vrienden en familie uitgebreid aan een tafel."

Waar kom je graag?
"De Bussumer Heide."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Doneren aan Suikercompas, een project voor kinderen met diabetes dat door Rotary Bussum gesteund wordt."

En met een miljoen?
"Een nationaal opleidingsinstituut oprichten voor excellente service. De klantbeleving in Nederland kan naar een hoger niveau."

Favoriete film of serie?
"'Chef's Table' op Netflix. Wow! Wat een kookkunstenaars!"

Zwarte Piet of Schoorsteenpiet?
"Alle pieten die aardig zijn voor de kinderen mogen aankloppen."

Goed gesprek?
"Met de Britse kunstenaar Anish Kapoor, die onder andere het enorme kunstwerk Cloud Gate in Chicago heeft ontworpen, wil ik sparren over creatieve denkprocessen en inspiratie."

Aanpak voor problemen veldje Korte Godelindedwarsstraat

Gemeente neemt maatregelen

Buurtbewoners ervaren overlast van het veldje. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - De overlast van het speelveldje aan de Korte Godelindedwarsstaat voor naaste buurtbewoners moet snel tot het verleden behoren. De gemeente gaat aan de slag met de problemen, zo heeft de buurt te horen gekregen.

Afgelopen zomer trokken buurtbewoners aan de bel omdat ze de herrie en het vandalisme zat waren. De overlast van de speeltuin tastte hun woongenot aan, zo meenden ze. Het probleem bleek al veel langer te spelen, vooral op zomerse dagen als er veel spelende jeugd is.

De gemeente heeft nu laten weten de netten boven het speelveld te gaan vervangen en men gaat de constructie van stalen platen onderzoeken. Deze platen geven veel geluidsoverlast als de kinderen er harde ballen tegenaan komen. De buurtbewoners reageren erg tevreden op de gemeentelijke plannen.

René Sweijen tekent protest aan tegen royement

BUSSUM - René Sweijen heeft beroep aangetekend tegen het royement dat de Gooise Ouderenpartij (GOP) hem heeft aangezegd. Dat laat de Bussumer weten aan GooiTV.

GOP-raadslid Sweijen werd afgelopen maand door het partijbestuur op straat gezet. Dat gebeurde nadat de GOP-fractie Jan Kwekkeboom afzette als fractievoorzitter en René Sweijen als opvolger benoemde. Het stak het partijbestuur dat Sweijen 'eigenstandig en onrechtmatig handelde' en 'dringende adviezen van het bestuur in de wind heeft geslagen'.

Sweijen tekent nu dus beroep aan en hoopt dat het royement ongedaan wordt gemaakt. "Ik ben het niet eens met die beslissing, het beroepschrift ligt al klaar", zo zegt Sweijen. De Bussumer stelt wel rechtmatig te hebben gehandeld.

Het wordt verder afwachten wat er nu gaat gebeuren met de gemeenteraadsfractie van de GOP. Het GOP-bestuur moet zich nog buigen over het beroepschrift van Sweijen.

Herfstbladeren worden weer weggehaald

Alle straten van Bussum worden schoongemaakt. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De gevallen herfstbladeren worden weer van de Bussumse straten gehaald. Medewerkers van het groenonderhoud starten weer met hun schoonmaakrondes.

Alle straten van Bussum worden doorgelopen om gevallen herfstbladeren weg te halen. De gemeente doet dat omdat de bladeren elk jaar weer voor problemen zorgen. Zo raken putten en afvoeren verstopt.

De schoonmaakrondes duren een paar maanden.

Mannen stelen jassen modezaak

BUSSUM - Een groepje van drie mensen heeft donderdag modezaak Marc Edwards aan de Nassaulaan bestolen.

De daders sloegen 's morgens vroeg toe. Ze konden zakken vullen met jassen en sloegen daarna op de vlucht. De daders vluchtten naar de Veldweg, daarna waren ze spoorloos. Er werd vlak na het voorval nog lang naar ze gezocht, maar zonder resultaat.

De politie hoopt dat buurtbewoners of andere passanten wat van de kraak hebben gemerkt. Zij kunnen bellen met 0900-8844.

Knaap steekt vuurwerk af

BUSSUM - Agenten hebben afgelopen week een jongen betrapt op het afsteken van vuurwerk.

De jongen (15) werd betrapt toen aan de Naardense Beethovenlaan enkele knallen werden gehoord. De knaap kon snel worden gevonden. De agenten hebben de Bussumer een boete gegeven.

Vuurwerk afsteken mag alleen op oudejaarsdag vanaf 's avonds tot twee uur 's nachts.

'We wachten niet meer af, we zorgen dat we er bovenop zitten'

Kan de Emmaschool het schooljaar 2018/2019 eindelijk op de nieuwe plek starten?

De bijeenkomst was vooral om ouders te informeren.

BUSSUM - Het nieuwbakken bestuur van de Stichting Vrienden Koningin Emmaschool vindt dat er in het verleden onterecht veel vertrouwen is geweest in de goede afloop. De leerlingen zitten al ruim 15 jaar in een noodgebouw en zouden in 2014 al verhuizen naar gebouw De Opmaat. De tijd van afwachten is dan ook voorbij. "We gaan zorgen dat we er nog meer bovenop zitten", aldus de bestuursvoorzitter Jeroen Janssen.

Vorige week organiseerde de stichting een informatieavond voor alle ouders om alles eens op een rijtje te zetten en iedereen bij te praten. Volgens medebestuurslid Marcel Fokkema was de boodschap niet fijn, want het gaat nog wel even duren, maar als alles goed gaat kan de school in de zomer van 2018 naar de Graaf Florislaan verhuizen.

Problemen
Het noodgebouw aan de Slochterenlaan voldoet al jaren niet meer en de problemen stapelen zich op. Investeringen in het noodgebouw, dat bedoeld was voor een periode van 5 jaar maar er nu al ruim 15 jaar staat, worden niet meer gedaan. Voorgaande jaren waren er al problemen met de vloeren en elektra en vorige week werkte de riolering niet meer. Kinderen konden niet naar de wc, handen wassen was er ook niet bij. Dit soort toestanden zijn bijna ondenkbaar in een land als Nederland. Maar het gebeurt, zelfs op een school in een van de meest dure wijken van Nederland.

Vorige week waren er nog problemen met de riolering. Foto: Yvette de Vries

'De situatie is niet ideaal. Het is behelpen, het valt niet mee'

Verkeerde klas
Volgens Janssen worden er wel noodreparaties uitgevoerd en zou de situatie per klas verschillen. Je hebt dus gewoon pech als je in de verkeerde klas zit. "De situatie is niet ideaal, maar het is niet zo dat de pleuris uitbreekt. Het is behelpen, en nee, het valt niet mee. Je wilt dat je kinderen in goede omstandigheden op school zitten."

Heet hangijzer
Heet hangijzer is nu nog het onderzoek naar de geluidsoverlast die de komst van de ruim 400 leerlingen naar gebouw De Opmaat volgens de omwonenden veroorzaakt. De Raad van State besloot in augustus dat de gemeente het onderzoek niet goed had gedaan en het moest dus over. Fokkema verwacht dat de gemeente het onderzoek nu goed doet.

In het verleden is er te veel vertrouwen in de goede afloop geweest

"Als de Raad van State het onderzoek goedkeurt hoop ik dat de gemeente dan doorpakt." De gemeente was ook uitgenodigd voor de bijeenkomst, maar legt de verantwoordelijkheid voor de communicatie richting de ouders nadrukkelijk bij de school. Ze laat wel weten dat het onderzoek deze maand afgerond wordt en dat op basis van die resultaten het bestemmingsplan mogelijk wordt aangepast. Dat is dan aan de raad. Als dat rond is gaat het aangepaste bestemmingsplan naar de Raad van State. De uitspraak van de Raad van State wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2017. Als die akkoord is kan de verbouw van De Opmaat plaatsvinden.

Scenario's
Mocht de uitspraak van de Raad van State, die in december wordt verwacht, toch negatief uitvallen dan is er een aantal scenario's denkbaar, laat Janssen weten. Welke dat zijn, laat hij nog in het midden.

Een tijdelijke oplossing, zoals intrek nemen in Breeduit in Bussum-Zuid, ziet hij bijvoorbeeld niet zitten. "Dat is te ver weg", zegt hij als vader met drie kinderen op de Emmaschool.
"Dat is aan de andere kant van het dorp. Kiezen tussen twee kwaden dus en nog even volhouden."

Wel vindt hij dat er in het verleden onterecht te veel vertrouwen is geweest in de gemeente, dat alles wel goed zou komen. Janssen is vast van plan om dat niet weer te laten gebeuren. "Zonder de zaak te willen frustreren gaan we wel zorgen dat we overal bovenop gaan zitten. We zijn met zeker 600 ouders. We moeten onze krachten nog beter bundelen en een vuist maken."

Duidelijkheid scheppen
Volgens Fokkema deden er allerlei verschillende verhalen de ronde en met de bijeenkomst wilden ze duidelijkheid scheppen en iedereen informeren over de stand van zaken. Fokkema: "We willen ons niet met het proces bemoeien. De school en de gemeente zijn verantwoordelijk voor een goede leefomgeving van de leerlingen."

Nieuwe aanwas

Volgens de voorzitter van de Stichting Vrienden Koningin Emmaschool, Jeroen Janssen, is het niet zo dat ouders hun kinderen massaal van school halen. Ondanks het telkens weer uitstellen van de verhuizing en de slechte omstandigheden waarin hun kinderen nu al jaren zitten. "De aanwas van nieuwe leerlingen, ook kleuters, is nog steeds gezond. De Emmaschool is ook gewoon een leuke school", besluit hij.

Er wordt volgens hem al genoeg in afzonderlijke groepjes gesproken en de stichting wil vooral ook een platform creëren waar de ouders met elkaar kunnen communiceren.

Vertrouwen
Janssen heeft nog wel vertrouwen in het eindresultaat. Volgens hem zijn ook veel ouders positief gestemd. Echter, over de snelheid waarmee een en ander gerealiseerd kan worden, dat is andere koek. Janssen wil daarover ook geen harde uitspraken doen. "Daarin zijn we in het verleden te vaak teleurgesteld."

Fokkema heeft daarom ook direct na zijn aantreden contact gezocht met de gemeente. "Om de stand van zaken door te nemen." Veel daarover kan hij niet zeggen, maar hij heeft wel het gevoel dat de gemeente er alles aan doet om de zaak vlot te trekken.

Verkeersplan
Veel onrust bij omwonenden was er ook over het verkeersplan. Met name het Lomanplein zou erg onveilig worden als alle kinderen tegelijkertijd naar school komen. Omwonenden voorzien grote parkeeroverlast en het zou ook niet veilig zijn voor de leerlingen.
Het verkeersplan is geen onderdeel van het bestemmingsplan en valt dan ook niet samen met een raadsbesluit over de uitkomst van het onderzoek naar de geluidsoverlast en eventuele aanpassing van het bestemmingsplan. De woordvoerder van de gemeente laat weten dat de raad zich nog apart buigt over het verkeersplan.

'Als je veel alleen bent, dan krijg je van een praatje al een goed gevoel'

Joris van Huijstee bedacht en maakte app voor eenzame mensen

Joris van Huijstee wil eenzame mensen met elkaar in contact brengen.

door Jessica de Jong

NAARDEN / BUSSUM - Joris van Huijstee uit Bussum is de bedenker en ontwikkelaar van de zogenoemde Raendel-app. Het enige wat je hoeft te doen is de app op je telefoon te zetten en dan gaat er een wereld open voor de gebruikers die op zoek zijn naar contact.

Van Huijstee zit momenteel tijdelijk in Naarderheem. Daar wordt hij verzorgd en oogt hij op zijn gemak. Hij prijst het personeel en het eten. Hier is hij ook niet alleen. Hij wordt omringd door mensen. Toch is eenzaamheid wel een onderwerp waar de Bussumer veel mee te maken heeft en heeft gehad.
Van Huijstee heeft een achtergrond in de verkoop, maar is momenteel 100 procent afgekeurd. "Ik heb veel tegenslagen gehad. Ik heb het syndroom van Asperger en kan hierdoor goed in details denken. Mijn doel is om mijn eigen geld te verdienen door van de app een succes te maken."

'De app verbindt mensen met elkaar die behoefte hebben aan contact'

Behoefte aan contact
Daarvoor heeft hij zeker 10.000 gebruikers nodig. Allemaal mensen die behoefte hebben aan contact. "Ik ben twee jaar terug begonnen met Raendel. De gebruikers kunnen hiermee berichten naar elkaar sturen of bellen via internet. Er komt heel veel bij kijken, maar ik heb alles goed uitgedacht. Het idee ontstond toen ik merkte dat ik na een paar dagen niemand gesproken te hebben een praatje maakte met de loodgieter. Dat maakte mijn daggevoel al beter. Deze loodgieter kwam niet uit mijn wereld, ik kende hem niet, we deelden waarschijnlijk ook niet dezelfde interesses. Het ging mij ook niet om iets meer van die man te willen. Alleen een contactmoment. Dat bracht mij op het idee voor de app die mensen verbindt die behoefte hebben aan contact."

Eenzaam?

Deze krant wil graag aandacht geven aan eenzaamheid in de lokale samenleving. Bent u zelf eenzaam of eenzaam geweest? Kent u iemand die eenzaam is? Heeft u tips om uit die eenzaamheid te komen? Bent u mantelzorger of heeft u een bijzonder verhaal over dit onderwerp? Stuur dan een mail naar ons via een van de volgende adressen:
redactie@bussumsnieuws.nl
redactie@naardernieuws.nl
redactie@muidernieuws.nl

Verlichtend
"Als je veel alleen bent, dan kunnen je gedachten vastlopen. Een gesprekje kan vaak een verlichtend gevoel geven. Hierbij heb ik er wel voor gezorgd dat dit zo anoniem mogelijk kan, met volledige controle over privacy. Aanmelden zonder telefoonnummer bijvoorbeeld. En je ziet ook niet wanneer de ander je bericht heeft gelezen. Ik heb hier veel aandacht aan besteed omdat ik niet wil dat er misbruik van gemaakt kan worden."

'Het kan een eerste aanzet zijn om buiten de deur af te spreken'

De app heeft nu ongeveer 2100 gebruikers. "Ik heb al gehoord dat veel mensen er leuke contacten aan hebben overgehouden. Ik ken ook een verhaal van twee mensen die hierdoor een relatie met elkaar kregen. Zelf heb ik er ook mee gecommuniceerd, maar ik maak dan altijd al snel bekend dat ik de maker van de app ben. Ik ben dus meer bezig om te kijken of alles werkt dan dat ik zelf hier mijn contacten uit haal."

Zelf doet hij wel eens contact op bij het Maatjesproject waar af en toe mensen samen kunnen komen. "Hiervoor moet je natuurlijk wel de deur uit durven. Zelf vind ik dat ze bij zo'n inloopspreekuur tegen je praten alsof je een kind bent. Ook staart de leiding je aan. Het voordeel van mijn app is dat je wel privacy hebt en je deze kunt aanzetten wanneer je wilt."

Van Huijstee vindt het een prettig idee dat de app ook een eerste aanzet kan zijn voor mensen om naar buiten te gaan. "Je kan, omdat er gps in de app zit, van elkaar zien hoe ver je je van elkaar bevindt. Soms heb je er geen idee van dat iemand 500 meter verderop ook eenzaam is. Als je dan samen een kopje koffie gaat drinken, dan breng je twee eenzame mensen samen die dan opeens een stuk minder eenzaam zijn. En dat kan dus iedereen zijn. Van iemand die zijn partner is verloren tot en met een huisvrouw die overdag graag eens koffie gaat drinken met een vriendin."

Soep voor vrijwilligers Voedselbank

Eva en Trevor scheppen de bakjes vol geurige soep. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een rondje soep voor de vrijwilligers, een nieuwe voorzitter, samenwerking met Trev's Soep en het 10-jarig bestaan. De Voedselbank en haar vrijwilligers hadden afgelopen vrijdag wat te vieren.

Speciaal voor klanten van de Voedselbank heeft Trev's Soep een spaaractie opgezet. "Onze gasten kunnen sparen voor een gratis soepje en als ze hun kaart vol hebben, krijgen ze een gratis soepje voor zichzelf en de Voedselbank. Er wordt enthousiast gereageerd en volop gespaard", aldus de ondernemer.

Nieuwe voorzitter

Wethouder Gerben Struik is ook zeer te spreken over deze samenwerking en deelt morgen graag het allereerste soepje uit.

'Een huis voor de gemeenschap'

C'est la Vie-Huis opent februari 2017

Het C'est La Vie-Huis komt aan de Rijksweg 2 in Naarden.

door Jessica de Jong

NAARDEN - Bouwvakkers die in en uit lopen, bouwtekeningen die in de schuur hangen, stof dat opdwarrelt en brokstukken die naar beneden vallen. De verbouwing van het voormalige notariskantoor is begonnen. En dat is goed nieuws, want als alles volgens planning verloopt kan het C'est la Vie-Huis aan de Rijksweg in februari 2017 worden geopend.

Het was nogal een lastige situatie waar initiatiefneemsters Margot de Bekker en Marina Bol zich bij aanvang in bevonden. "We hadden wel dit pand op het oog, maar geen geld. Een starterslening zat er zonder huurcontract niet in. Voor fondsenwerving hadden we ook eerst een pand nodig. Het was een negatief cirkeltje waarin we bleven ronddraaien." Toch lachte het geluk de twee toe toen ze in maart in contact kwamen met een particuliere investeerder. "Dat was geweldig, want dat betekende dat we officieel van start konden."

'Het C'est la Vie-Huis moet voor iedereen toegankelijk zijn'

Bijna-thuis huis
Het bijna-thuis huis is bedoeld voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Ze kunnen hier sterven, of juist even op krachten komen. Maar de gasten kunnen ook een tijdje blijven zodat de mantelzorger thuis even tot rust komt. "We hebben acht kamers en negen bedden zodat we ook een echtpaar kunnen opvangen. Er is 24 uur per dag verpleegkundige zorg aanwezig en samen met de vrijwilligers en de zorgmanager worden de gasten zo goed mogelijk verzorgd." Achter op het terrein staat ook nog een kil aandoende garage. Die moet over een paar maanden worden omgevormd tot een volwaardige familiekamer. Het wordt de plek waar de gasten hun familie in alle rust kunnen zien of waar de dominee of uitvaartondernemer elkaar kunnen spreken.
"Geld voor de inrichting is er wel, maar alles moet nog geïsoleerd en opgeknapt worden. Het zijn zaken waar je gedurende het proces tegenaan loopt. Het traject is hobbelig verlopen en ook dit probleem zullen we zien op te lossen." Ze krijgen veel hulp van vrijwilligers. Er zijn er al rond de 60 die medewerking hebben toegezegd. "Met het onderhoud van de tuin, voor het halen van boodschappen, om avondeten te koken, noem maar op. In totaal hebben we zeker 100 mensen nodig."
Ze denken dat er veel vraag naar is. "De transferverpleegkundigen staan te trappelen tot wij open gaan. Ze hebben patiënten die niet in het ziekenhuis kunnen blijven, maar niet naar huis kunnen. Daarnaast horen we via huisartsen dat er veel behoefte is. Zij kennen veel mensen die thuis wonen, maar bij ons beter op hun plek zouden zijn. We hebben dus aan de ene kant hospicezorg voor mensen die nog slechts drie maanden te leven hebben en aan de andere kant tijdelijke opvang voor mensen die ongeneselijk ziek zijn en thuis niet terecht kunnen."
Het C'est la Vie-Huis moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook wanneer mensen de kosten niet kunnen dragen. "De Stichting Vrienden Van zorgt voor een potje voor de mensen die de eigen bijdrage niet kunnen betalen. Ook zoeken we steun bij kerken die wellicht iets voor mensen van hun kerk kunnen betekenen: in de vorm van een financiële bijdrage of door het aanmelden van gasten die baat hebben om hier te worden opgevangen. Daarnaast hopen we op een vergoeding vanuit de gemeente. Die hebben immers potjes voor mantelzorg / huishoudelijke hulp en dergelijke. Het is ook gebruikelijk dat zo'n partij een bijdrage levert."
Het duo heeft het huiswerk goed gedaan en doet door het hele land ideeën op die ze hier op de grens van Naarden en Bussum graag willen toepassen. "We hebben een ANBI-status waardoor we ook een goed doel zijn waar mensen een donatie aan kunnen doen. We zijn al door zo veel mensen geholpen, dat is echt geweldig. Van 100 euro van iemand die zelf net rond kan komen tot een paar ton van de Stichting Roparun voor de inrichting van het pand. Wat we nog zoeken zijn extra vrijwilligers en donaties. We denken ook aan gratis producten van lokale ondernemers zoals een bos bloemen die niet verkocht wordt op zaterdag of kortingen. Betrokkenheid is belangrijk: we willen een huis voor de hele gemeenschap worden."

Samen borrelen en proeven voor het goede doel

Wijnactie Lions zeer geslaagd

Er waren ruim 100 wijnliefhebbers. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Een wijntje proeven én kopen voor het goede doel. De jaarlijkse wijnactie van de Lions Naarden-Bussum is meer dan geslaagd. Er waren zondag in de Vernissage bij Fort Werk IV ruim honderd wijnliefhebbers aanwezig. De serviceclub verwacht dat er de komende week nog meer bestellingen binnenkomen.

Pim Uijtdewilligen, een van de organisatoren laat weten dat het lekker druk was en dat er flink is verkocht. "De wijnmiddag wordt altijd goed bezocht en is erg populair. We krijgen regelmatig de vraag wanneer het weer plaatsvindt. We hebben 19 leden en die waren er bijna allemaal, samen met kennissen en vrienden."

De opbrengst van de wijnactie gaat dit jaar naar drie lokale goede doelen: de Stichting Huizer Botters, de Blaricumse Stichting de Droomboom en het Parkinson Café in Laren. De goede doelen worden door de leden van de club ingebracht en dan wordt er gestemd. "Elk doel dat we kiezen steunen we vervolgens drie jaar, want anders heb je geen continuïteit", legt hij uit.

SDO knokt hard, maar komt tekort

Bussumers kunnen geen punten pakken tegen sterk Woezik

SDO knokte voor wat het waard was, maar kon geen doelpunten maken. Foto: Johan van der Geest.

BUSSUM - De tegenstander was afgelopen weekend een maatje te groot voor SDO. De Bussumse hoofdklasser kon geen potten breken tegen Woezik: 0-4.

SDO startte nog wel sterk. De Bussumers waren volop aan het aanvallen, maar het ontbrak aan de kracht om ook te kunnen scoren. Eerst stond SDO-speler Roy van Essen alleen voor de keeper, maar het schot van de Bussumer leverde geen treffer op. Vlak daarna volgden nog kansjes voor Rick van der Velden, eveneens zonder succes.

De tegenstander bleek een stuk meer slagkracht te hebben. Nog voor rust kwam de ploeg op 0-2 te staan. Daar kwam nog eens bovenop dat SDO na een half uur spelen al met een ondertal verder moest voetballen na een dubieuze rode kaart voor Gerrit Sneijders. Na de rust bleef SDO knokken voor wat het waard was. Er werd nog aanvallender gespeeld en er kwamen een paar goede kansen, maar het harde werken van SDO bleef onbeloond. De tegenstander scoorde nog twee keer. SDO leek ook een doelpunt te kunnen maken, maar dat werd afgekeurd.

Nieuwe shirts voor voetballers eerste elftal NVC

De sponsors kwamen de shirts zelf overhandigen aan de voetbalclub. Foto: NVC

NAARDEN - De voetballers van het eerste elftal van NVC hebben afgelopen weekend nieuwe shirts gekregen.

Op de tenues staan de logo's van de winnaars van de sponsorloterij van NVC, waarmee sponsors een plekje op het shirt kunnen bemachtigen. Achterop staan de logo's van Het Wapen van Naarden en STTC, op de bouw staat Your Professionals. De sponsors kwamen de shirts afgelopen weekend zelf brengen naar de club.

De gloednieuwe tenues brachten NVC afgelopen weekend meteen geluk: het eerste elftal won met 3-1 van United/DAVO.

HCAW versterkt met groep spelers

Foto: Archieffoto: Bastiaan Miché.

BUSSUM - HCAW heeft voor komend jaar een groep van tien spelers aangetrokken. Daar staat het vertrek van negen spelers tegenover.

HCAW heeft Kevin Dirksen en Sedley Karel (beiden Vaessen Pioniers), Steven van Groningen (Curaçao Neptunus), Niels Harteveld (Adegeest), Sven Jongejans (UVV), Seb Visser (DSS), Koen Werkman (RCH-Pinguïns) en Dylan Koster, Delano Selassa en Moreno Vork (beloftenteam) aangetrokken.

Negen spelers van het team van afgelopen jaar vertrekken dus. Jelle Blaauw en Julian Goins (UVV), Gijs van Els (De Zuidvogels), Gianni Frolijk (Vaessen Pioniers), Levine Gabriëls, Sander Helmendach en Kevin Nieveld (DSS) vertrekken naar andere clubs. Marciano Philippi en Marco Schel stoppen met honkballen.

HCAW heeft nog even voordat er weer gehonkbald gaat worden. Het hoofdklassejaar start komend voorjaar.

HCAW hoopt met het versterkte team mee te doen om de bovenste vier plaatsen van het klassement.

Vroege goal nekt BFC

BUSSUM - Een vroege tegentreffer heeft de voetballers van BFC afgelopen weekend de kop gekost tegen koploper Pancratius. De Bussumse runner-up kon na de treffer geen ommekeer meer forceren en verloor met 1-0.

Vlak na de aftrap werd een foutje van BFC genadeloos afgestraft. BFC probeerde daarna de aanval te zoeken in de jacht naar een tegentreffer, maar een Bussums doelpunt bleef achterwege.

Weer zeges hockeyers

BUSSUM - Het gaat goed met de hockeyers van Gooische: de Bussumers wonnen afgelopen weekend tegen Ring Pass Delft: 0-1.

De Bussumers speelden voor rust sterk en kwamen ook op een voorsprong te staan. Daarna werd het toch nog spannend. De tegenstander probeerde wat terug te doen, maar Gooische kon tegentreffers voorkomen.

De hockeyvrouwen van Gooische gaan nog steeds aan kop van het klassement. De Bussumers wonnen afgelopen weekend zonder grote problemen met 0-3 van het lager geklasseerde GCHC. De hockeysters vergaten na de eerste goal door te drukken en konden pas na rust weglopen.

17 / 28

Zondag komt Sinterklaas naar Bussum. Foto: Bastiaan Miché

donderdag 10 november

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Iepenlaan 354, vrij bridgen tot 12.00 uur. Info tel: 035-6911903.

Proef de verspilling

Soupurbe 16.30 uur

Meehelpen met koken/aanschuiven bij Taste Before You Waste Bussum. Locatie: Brinklaan 36a, Bussum. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

Open Eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Koekoeklaan 3. Een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86.

Cursus

Bibliotheek Bussum 19.30 uur

Livius houdt een cursus over het ontstaan van Europa door Jona Lendering. Locatie: Wilhelminaplantsoen 18. Data: donderdag 10, 17, 24 november en 1 december tot 21.30 uur. Kosten: 99 euro. Aanmelden en info: www.livius.nl.

Cloudcomputing

Bibliotheek Bussum 19.30 uur

Oplossingen voor computer, smartphone en tablet. Tot 21.30 uur. aanmelden via: ww.bibliotheekgooienmeer.nl.

Dag van de Dialoog

Soupurbe 20.00 uur

Verbinding maak het mee(r). Aanmelden: www.soupurbe.nl

vrijdag 11 november

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Biljarten voor beginners en gevorderden. Iepenlaan 354a tot 12.00 uur. Opgeven: 035-6918829

'Vergankelijkheid'

Galerie Pouloeuff 11.00 uur

Expositie van zeven jonge exposanten.

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Tot 16.00 uur. Koekoeklaan 3.

Zelf muziek maken

WOC De Palmpit 14.00 uur

Op de mondharmonica in een klein groepje. Tot 15.30 uur. Instrument meenemen.

KBO ledenmiddag

De Sloep, links naast Mariakerk 14.00 uur

Voor Bussum-Naarden. West Fries Collectief. Locatie: Brinklaan 42, 14.00 uur. Leden gratis, niet-leden € 2,-.

Broodje+

Brinklaan 17.30 uur

Brinklaan 36a, Bussum. Broodmaaltijd, soep en snack, met koffie en thee. Van 18.00 tot 19.15 uur.

Goed Gesprek

Brinklaan 19.15 uur

Door Ruimte over de Bijbel, Brinklaan 36a, www.ruimte-bussum.nl.

Het raadsel Jezus opgelost?

Bibliotheek Bussum 10.00 uur

Door Drs Wim Dooge aan de hand van werk van Rembrandt. Er zijn kosten aan verbonden. Info en aanmelden: www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

zaterdag 12 november

Repair Café Bussum

Denksportcentrum 10.00 uur

Tot 13.00 uur. Nieuwe Englaan 6. Entree gratis.

Inloop

WOC De Palmpit 10.00 uur

Koekoeklaan 3 te Bussum. Tot 11.30 uur.

Meer verhalen in verf

WOC Bellefleur 12.00 uur

Kijken naar symboliek van kunstwerken. Zes lessen van 1,5 uur. Opgeven via diana.kostman@gmail.com. Kosten: € 82,50.

Halloween Afterparty

Scan Wijkcentrum 20.00 uur

Kinderen van groep 7 en 8 zijn welkom. Doe je beste Halloweenpak aan voor een prijs.

De top van de blazers

Tindalvilla 20.30 uur

Optreden van Alexei Ogrintchouk, solohoboïst van het Concertgebouw Orkest, Bram van Sambeek, fagottist en pianist Hans Eijsakkers. Nieuwe ’s Gravelandseweg 21 te Bussum. Diverse werken. Kaarten € 25,- inclusief consumpties via www.tindal.nl.

zondag 13 november

Intocht Sinterklaas

Wilhelminaplantsoen 12.30 uur

Voorprogramma met Paul Passchier. De Sint wordt verwacht 13.00 uur. Rond 14.30 uur een rondje door het dorp. Hij stopt om 15.00 uur op het Julianaplein.

Film op zondag

Wijkpost De Schakel 13.00 uur

Romantisch drama over twee jonge geliefden. Opgeven in De Schakel of via Caroline Gorter 035-694 5864.

De Wereld van Joodse muziek

Synagoge 14.00 uur

Door het Joods vocaal ensemble Sjiera. Presentatie Donald de Marcas. Toegang € 7,-. Aanmelden: rinekeblaauwgeers@gmail.com.

Limes Live & Lounge

Limes 14.30 uur

Swingende jazz van Het Noothoven Syndicaat.

Soosmiddag in De Palmpit

WOC De Palmpit 14.30 uur

Gratis entree.

maandag 14 november

Wijkcoach

WOC De Palmpit 10.00 uur

Tot 11.30 uur. Gratis. bussumzuid@wijk-coach.nl.

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

Info: tel. 0249-880155.

ANBO SeniorenCafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Nassaustraat 3b, Bussum, tot 12.00 uur.

Open eettafel in De Palmpit

WOC De Palmpit 16.30 uur

Koekoeklaan 3. Een vers bereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86.

Adempauze. Thema: 'Compassie'

Remonstranten 20.30 uur

Thema 'Compassie'. Locatie: Koningskamer. Met Annegien Ochtman-de Boer.

dinsdag 15 november

Themaochtend

Bibliotheek Naarden 10.00 uur

Over fin-de-siècle door Joop van Velzen. Gratis entree.

ANBO Filmmiddag

Filmhuis 13.00 uur

'Mattheus missie' van Reinbert de Leeuw. Start voorstelling 14.00 uur. Kaarten: € 7,75 via kassa en www.filmhuisbussum.nl.

Koninklijke Visio

Bibliotheek Naarden 13.30 uur

Inloopspreekuur slechtziendheid en blindheid. Limburg van Stirumlaan 2 tot 15.30 uur. www.visio.org.

Versailles (1919)

Antonius Hof 14.30 uur

Van dictaat tot dictator? Lezing door Peter de Bourgraaf. Toegang gratis.

Historisch Café Naarden

Vestinghotel 20.00 uur

Over de positie van Naarden in het streven naar een gemeentelijke herindeling. Door Anne Medema, oud-archivaris. Raadhuisstraat 1-3. Gratis toegang. info: www.comeniusmuseum.nl.

woensdag 16 november

Jeu-de-boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Buitenactiviteit.

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Tot 16.00 uur. Koekoeklaan 3.

Lezing over miniaturen

WOC Bellefleur 14.00 uur

Door Joop van Gool. Tot 16.00 uur. Toegang € 4,- per persoon. Mackaylaan 11 in Naarden.

DigiTaalhuis Gooi

Bibliotheek Bussum 14.00 uur

Inloopspreekuur over aanbod en activiteiten op het gebied van het leren van taal en digitale vaardigheden. Tot 16.00 uur. digitaalhuisgooi@gooisebibliotheken.nl.

Boekpresentatie

Comenius Museum 16.00 uur

De pansofie van Comenius. Kloosterstraat 33. Gratis toegang. Aanmelden: info@comeniusmuseum.nl.

Schakeldiner

Wijkpost De Schakel 16.45 uur

3-gangendiner voor € 7,50. Aanvang diner 17.15 uur. Opgeven: De Schakel, info@wijkpostdeschakel.nl.

Informatieavond

Brinklaan 20.00 uur

Hypnotherapie. Aanmelden via hypnotherapie.t.gooi@gmail.com. Gratis toegang.

NGV Gooiland

Witte Kerk 20.30 uur

Lezing over Walen en Hugenoten, door H.L.F. du Corbier.

Versa vrijwillgerscentrale

De Joodse Gemeente Bussum zoekt 2 huismeesters voor de Joodse synagoge in Bussum. U helpt om alle activiteiten in goede banen te leiden. Ook heel geschikt voor een echtpaar.

Manege Gooi- en Eemland zoekt vrijwilligers voor het begeleiden van de paarden voor onze gehandicapte ruiters; 2 uurtjes per week.

Zorginstelling Patria, Nusantara zoekt een technische vrijwilliger voor twee tot vier uur per week om kleine klusjes te doen bij de bewoners of in huis.

Vivium Zorggroep, Zorgeloos Wonen zoekt begeleiders voor het koersbal van 14.00 tot 16.00 uur.

Filmhuis Bussum

'La fille inconnue'.

*In HELL OR HIGH WATER vecht Jeff Bridges voor zijn familie tegen sluwe bankiers.
*In FLORENCE FOSTER JENKINS steunt Hugh Grant de operacarrière van zijn slecht zingende echtgenote (Meryl Streep).
*TONIO, de verongelukte zoon, het verdriet en de gelaagdheid van het leven.
*GENIUS toont de intense, maar succesvolle, band tussen het ongeremd producerende schrijverstalent Tom Wolfe (Jude Law) en zijn rationele redacteur.
*Nieuwe compilatie THE BEATLES: EIGHT DAYS A WEEK toont hoe de Beatles de overdonderende roem weerstonden.
*DE MATTHÄUS-MISSIE VAN REINBERT DE LEEUW over de ontroerende Matthäus Passion.
*CHINATOWN, Polanski's meesterwerk.
*DE ZIEL IN DE LIJN VAN DUDOK belicht Dudok-architectuur.
*In L'AVENIR combineert Isabelle Huppert broosheid met onverschrokkenheid.
*L'ÉCONOMIE DU COUPLE, een stel dat niet kan scheiden.
*LA FILLE INCONNUE, een spannende zoektocht van een arts rond een verdacht sterfgeval.
*RIPHAGEN volgt de Amsterdamse collaborateur Riphagen in WOII tot hij zelf doelwit werd.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling
*FAMILIEFILMS: BUURMAN & BUURMAN en MIJN NAAM IS COURGETTE.

Fender bij Gooise-Gitaren.nl

Heel veel keus in Fender gitaren. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Een hele wand vol Fender USA en Mexico gitaren is de nieuwste aanwinst van Jasper Schoon van Gooise-Gitaren.nl. Liefhebbers zullen hier gitaren aantreffen die nergens anders in de regio worden verkocht.

Fender is hét gitaarmerk en heeft een hele mooie sound. Fender Accoustics en Squier (voor de beginners) verkocht Jasper al, maar nu is hij dus ook dealer geworden van deze topgitaar. "Fender is heel geschikt voor jazz/blues, maar door de effectpedalen is het geluid om te vormen tot wat je maar wilt. Eric Clapton, de gitarist van Triggerfinger: ze kiezen niet voor niets voor Fender. Het is het meest bespeelde merk ter wereld. Een Fender is gemaakt van kwalitatief hoogwaardige materialen en het speelt fijner en klinkt beter dan vele andere gitaren."
De kleine verbouwing om het merk goed te presenteren is erg naar tevredenheid. "Nu worden de Fender-gitaren mooi gepresenteerd. Ik ben drie jaar hier bezig en groei mee met mijn doelgroep. Veel van mijn klanten zijn toe aan de volgende stap. Uiteraard heb ik ook beginnersgitaren, kindergitaren, versterkers, noem maar op. En Pim Dollé, mijn technische man, kan menig gitaar hier aan de Stationsweg 40 een tweede leven geven."

Sinterklaas slaapt en werkt ook in Bussum

Kleurplatenactie van winkeliers

De goedheiligman is niet vaak thuis. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - De intocht is zondag, maar vanaf zaterdag slaapt en werkt Sinterklaas al in Bussum, in het Vonk-gebouw. Naar binnengaan kan niet, maar even door de ramen gluren lukt wel. De kans dat je de goedheiligman ziet is klein, hij is overdag op stap. Wel is er een speciale brievenbus voor post aan de goedheiligman.

Tijdens de intocht worden er speciale kleurplaten uitgedeeld aan de kinderen. De kleurplaten zijn beschikbaar gesteld door ondernemers uit het Bussumse centrum. Extra kleurplaten zijn te krijgen bij Bruna of Intertoys en volgende week als bijlage bij deze krant. Voor de mooiste ingekleurde, beplakte of geverfde kleurplaten zijn er een aantal prijzen te winnen. Wie zijn of haar kleurplaat voor 1 december bij Sinterklaas door de brievenbus doet maakt kans op een van die prijzen. Vanaf 3 december hangen de winnende kleurplaten in de kamer van Sinterklaas. De winnaars horen per e-mail bij welke winkel ze hun prijs kunnen ophalen.

Sinterklaasbankjes
Bij veel winkeliers staan ook de zogenaamde 'Sinterklaasbankjes' waarmee de Sinterklaasbank geld inzamelt voor kinderen die anders geen sinterklaascadeautje krijgen.

Al het moois dat Weesp te bieden heeft

Weesp toont al zijn mooie kanten tijdens het WoonEvent op 12 november. Foto: Marieke van Veen

Weesp is een van de aantrekkelijkste woonsteden van de Randstad. De stad, met zijn historische centrum en fraaie ligging aan de Vecht, bouwt volop en die nieuwbouwwijken voldoen aan hoge eisen van kwaliteit en ruimte. Op 12 november zet Weesp zichzelf in de kijker tijdens een groots opgezet WoonEvent in het hartje van de stad.

Weesp is een combinatie van stadse allure en gemoedelijke gezelligheid. Het WoonEvent geeft een zo compleet mogelijk beeld van wonen, winkelen en recreëren in Weesp. Zo is er informatie over zowel de nieuwbouwprojecten in Weesp als over het aanbod bestaande koop- en huurwoningen. Verder zijn er adviseurs met tips en informatie op financieel en juridisch gebied. Ook is er informatie over seniorenwoningen en de faciliteiten van de Vivium-zorggroep. Wie meer wil weten over het ontwerpen of verbouwen van een huis of kantoor kan ook terecht. Daarnaast kun je kennismaken met diverse ondernemers en bewoners uit Weesp die actief zijn op het gebied van wonen en inrichten: van binnenhuisarchitect tot meubelmaker en van terrasoverkapping tot beveiliging.

Het hele plaatje

Maar wonen is meer dan een huis alleen. Ook de omgeving moet in je plaatje passen en daar is tijdens het WoonEvent veel aandacht voor. Er komt van alles voorbij op het gebied van cultuur en ontspanning en eten en drinken. Aan de kinderen is ook gedacht. Er is een professionele kidscorner, zodat papa en mama eventjes zonder kinderen het WoonEvent kunnen bezoeken.
De kinderen meenemen is wel een goed idee, want het WoonEvent vindt plaats tijdens de sinterklaasintocht. In Weesp is dat altijd een groot spektakel. Meteen een goede kennismaking met wat het stadje aan de Vecht allemaal te bieden heeft. Het WoonEvent is in theater City of Wesopa, Herengracht 23 Weesp. Voor de deur, in het water van de sluis, ligt De Vuurlinie, een varende replica van een van de beroemde Weesper vuurliniehuisjes. Op De Vuurlinie kun je zaterdag rondvaartjes maken.

Meer informatie vind je op welkominweesp.nl.

Verkoop Zwanenwater Eemnes van start

Fraai wonen aan het water in Eemnes.

De verkoop van Zwanenwater, 12 bijzonder energiezuinige nieuwbouwwoningen in de Zuidpolder van Eemnes, is gestart.

In Zuidpolder woon je in een gezellige en kindvriendelijke omgeving met winkels en voorzieningen op een steenworp afstand. Water en groen spelen een hoofdrol, zeker in Zwanenwater. Op een van de mooiste plekjes in de Zuidpolder biedt Zwanenwater je de gelegenheid om heerlijk aan het water te wonen. De woningen hebben met een woonoppervlakte vanaf 175 m2 tot en met 188 m2 volop ruimte.

Woningen erbij door transformaties gebouwen

In de periode 2011 - 2015 zijn bijna 26 duizend woningen ontstaan door transformatie van bestaande gebouwen, zoals kantoren, fabriekspanden of winkels.

In 2015 kwam meer dan 10% van alle woningen op de markt door transformatie van onder andere kantoren of fabrieken. In deze regio is het percentage van nieuwe woningvoorraad dat door transformatie is verkregen het hoogst in Huizen, ruim 37%. Gevolgd door Weesp met bijna 18% en Hilversum (14,78%). In de BEL Combinatie zijn er helemaal geen woningen ontstaan door transformatie. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS.

TV-tip


Kijktip! 'Van Woonvilla naar Droomvilla', elke donderdag bij RTL4 direct na RTL Late Night. Betram Terpstra van Designa in Laren is een van de presentatoren. Luxe, sfeer, stijl, comfort en innovaties op het gebied van wonen komen volop aan bod. De herhalingen zijn op zaterdag om 14.30 uur en dinsdag om 15.30 uur.

Op tijd


Het aantal mensen dat moeite heeft met het betalen van hun hypotheeklasten is 5% gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) meldde in het voorjaar een eerste daling van het aantal mensen met een betalingsachterstand; in het afgelopen half jaar is dat aantal verder gedaald.

Isoleertips


De overheid blaast flink in de bus met de campagne 'Energie besparen doe je nu'. Wij doen ook een duit in het zakje met vijf tips slimme isoleertips. Wist je dat isoleren van vloer en spouwmuur een rendement van je investering oplevert die is vergelijkbaar met 11% spaarrente! Je vindt de tips op de volgende pagina. Verder lees je daar ook over twee bijzondere items: een zitzak en een babywiegje die eyectachers in je huis zullen zijn.

Villa


Op steenworp afstand van Paleis Soestdijk start binnenkort de bouw van Hubertushof. Het wordt een villa in classicistische stijl met zes royale koopappartementen. Op 17 november is er een informatieavond van 19.30 tot 21.00 uur in Het Lab, het inkoopkantoor van woonwarenhuis Nijhof in Baarn.

Subsidie voor isolatie eigen huis populair

De overheid voert campagne met 'Energie besparen doe je nu'.

Al bijna 2.800 huiseigenaren hebben sinds half september een subsidie aangevraagd voor het isoleren van hun huis. Wie tegelijkertijd twee isolatiemaatregelen neemt, kan ongeveer 20 procent subsidie krijgen. Er is in totaal 60 miljoen euro beschikbaar voor het nemen van isolatiemaatregelen. De grote interesse komt mede door de nieuwe overheidscampagne 'Energie besparen doe je nu'.

Afgelopen zaterdag was het de Dag van de Isolatie. Op 12 november volgt nog een Duurzame Huizen Route waar bijna 700 energiezuinige huizen, van appartementen en rijtjeshuizen tot monumenten, te bezoeken zijn. Verspreid over het hele land organiseren Energieloketten dit najaar veel activiteiten. Er zijn onder andere pop-upstores die informeren en inspireren om te isoleren en energieambassadeurs geven adviezen. Een goed geïsoleerd huis biedt niet alleen comfort, maar is ook goed voor de portemonnee.

Vijf weetjes over
isoleren van je woning

- Vloerisolatie plus spouwmuurisolatie kost voor een gemiddelde woning eenmalig 3.900 euro. De jaarlijkse besparing is 760 euro. Dat is voordeliger dan het spaargeld op de bank zetten. Er komt ook nog eens een subsidie van ongeveer 20 procent bij.

- HR++-glas in bestaande kozijnen plaatsen kost voor een gemiddelde woning 3.500 euro. De jaarlijkse besparing op de energierekening in een gemiddelde woning is 270 euro.

- Het isoleren van het dak van een gemiddelde woning bespaart 650 euro per jaar aan stookkosten. Bovendien is het huis in de zomer koeler. De investering is 5.200 euro. Investeren in dakisolatie is daarmee net zo gunstig als geld sparen tegen een rente van 8 procent op een spaarrekening.

- Het rendement van investeren in spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met een spaarrente van 11 procent. De eenmalige kosten van spouwmuurisolatie voor een gemiddelde woning zijn circa 2.100 euro. De jaarlijkse besparing is 550 euro.

- Veel isolatiemaatregelen zijn weinig ingrijpend. Een spouwmuur isoleren duurt vaak maar een halve dag. Er zijn geen voorbereidingen nodig. Ook vloerisolatie is binnen een halve dag gepiept. De woonkamer blijft ongemoeid, want de meeste vloeren worden vanuit de kruipruimte geïsoleerd. Isolatieglas is snel en eenvoudig aan te brengen. Binnen een dag is de klus geklaard. Isolatie van een schuin dak geeft nauwelijks overlast en rommel. Je hoeft alleen de zolder leeg te ruimen en binnen een dag heb je een goed geïsoleerd dak.

Column

Verkoopactie

Vorige maand schreef ik over een woning inrichten met dozen en die zodanig aankleden dat het meubels lijken. Een goed idee en ook een beetje gek toch? Maar een verkoper doet nu eenmaal graag alles om de woning zo optimaal mogelijk te presenteren. Nou ja, bijna alles. En wij als makelaar gaan daar vrolijk in mee.

Deze uitgebreide presentatiemogelijkheden zijn mijns inziens begonnen in de 'slechte' tijd. Werkelijk alles werd aangegrepen om tot een verkoop te kunnen leiden. Hele forums op internet zijn eraan gewijd. Daar sprongen diverse bedrijven handig op in. Er werden gedetailleerde plattegronden van de woning ontwikkeld, 360 graden foto's, filmpjes van de woning (al dan niet vanuit de lucht) en de drone werd ingezet om een prachtige overzichtsfoto te maken.

Als makelaar ben je bijna verplicht om hier aan mee te doen. Je moet de klant tenslotte op zijn wenken bedienen. Bovendien is er veel concurrentie. En dus trekken wij ook de hele trukendoos open om aan de vraag (lees: verwachting) te kunnen voldoen.

Verkopers hebben in deze tijd ook veel meer noten op hun zang. En terecht. Een makelaar kost genoeg en daar mag je ook echt wel iets van verwachten. Ik zal de laatste zijn om dat tegen te spreken. Waar we vroeger met het notitieblok onder de arm een keer langskwamen en de klant er tevreden mee was als de woning een week of twee later op Funda verscheen, komen we daar nu echt niet meer mee weg. Eigenlijk moet een woning 'gisteren' op een perfecte wijze op Funda gepresenteerd worden. Ik vind echter dat u te allen tijde in uw achterhoofd moet houden: je krijgt maar één kans voor de eerste indruk. Neem dus genoeg tijd voor een goede presentatie.

'Alles wordt aangegrepen'

Ik kan me nog herinneren dat er jaren geleden door een verkoper een sublieme verkoopactie was bedacht: hij bood zijn huis te koop aan en gaf daarbij een splinternieuwe auto cadeau! Ook hebben we voor een opdrachtgever eens dagelijks de prijs op Funda iets moeten verlagen en daarbij vermeld dat het zaak was voor de potentiële koper om op het juiste moment toe te slaan. Verkoper had namelijk wel degelijk een bodemprijs en er waren natuurlijk meer kapers op de kust. En deze tijd waarbij Sinterklaas alweer op zee dobbert op weg naar Nederland, doet mij ook weer denken aan een cliënt van ons die in dezelfde periode twitterde: rijdt dan niet stilletjes ons… voorbij. De puntjes staan voor een link naar Funda waarbij je op de woning terechtkwam. Ongelofelijk veel virtuele bezoekers heeft zijn huis getrokken. Goede actie dus! De koper vonden wij echter via de ouderwetse manier: namelijk uit ons eigen netwerk en hij had de link nooit gezien…

Van basic tot design

Een zitzak is niet alleen erg geschikt om in te relaxen, het is tegelijkertijd een aanwinst voor je interieur. Ze zijn verkrijgbaar in vele kleuren, maten, vormen en uitvoeringen, waardoor er altijd een is die perfect bij jou en je interieur past.

Het leuke én makkelijke van een zitzak is dat je hem zeer gemakkelijk kunt verplaatsen. Je sleept hem zo naar een andere hoek van de kamer. Zo kun je hem de ene keer gebruiken om een film te kijken, terwijl je hem daarna in de kinderkamer neer zet. De zitzakken van de collectie van ikwilzitzakken.nl zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar: van neutrale tinten tot kleurrijke zitzakken en exemplaren met prints zoals zebra, luipaard of graffiti.

Boeketje lisianthus

Met de lisianthus kun je vele kanten op. Deze vrolijke bloemetjes zijn eenvoudig te combineren met andere bloemen. Maak een vol boeket met rozenbottels, anthurium, Cotinus en bramen. Zet ze in een stoere terracotta pot met subtiele omlijning. Zachte kleuren maken het geheel romantisch. De bloemen lijken gevangen in een liefdevol boeket.

te hr droge stalling/opslagruimte centrum Bussum € 90 p/mnd 06-41472427

Gezocht bijrijder/Groom voor onze paarden voor min 2 dagen p week bij particulier. Omgeving Oud Valkeveen, kleine bijdrage in de kosten gevraagd. Info: 06-51992187/ 035-6224226

DFS Facilitaire diensten, Voor elke klus een oplossing. Zowel particulieren als bedrijven. Tel. 06-36198050 / 035-7519985 KvK. 59711280

UW WONING VERHUREN? verhuur aan expats, organisaties & young professionals INTERHOUSE HILVERSUM verhuurprofessionals & vastgoedbeheer 035-303 13 20 www.interhouse.nl

Dames A van HC Naarden (overgangsklasse) zoekt per direct een ervaren hockeycoach (m/v) met stevige persoonlijkheid. Interesse? Mail naar nora.nowee@live.nl

Zondag 27 november Leer Salsa in één dag. Info: www.wijkpostdeschakel.nl

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035-6839235

Cadeautjesmarkt bij Scan en de Schakel zaterdag 26 november 11 - 15 uur. Info: www.wijkpostdeschakel.nl. Er zijn nog tafels beschikbaar.

19/11 Sinterklaasintocht. De Naardense vlag koop je bij het VVV

Rommelmarkt TV. Kameleon. Zondag 13 nov van 10.00-14.30 uur. Elise Dammershof 12a. Entree gratis!

Gezocht: koksmaatje 1* p.m. op wo. info: www.wijkpostdeschakel.nl of 06-2652 4081

Bent u met pensioen of de vut en wilt u graag nog wat doen, dan zijn wij, Ochse Zwembaden, op zoek naar u. We zijn op zoek naar een handige, mannelijke vutter. Geïnteresseerd?... Bel 06-25262084

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Vr.zkt.werk in de huishouding met strijkwerk 12 jr. ervaring met goede ref. in Naarden-Bussum. Mevr. Lara 10 euro p/u. Tel.: 06-27837213

Boekrestauratieatelier Kok Restauratie van (Staten)bijbels, poëziealbums, kookboeken, fotoalbums en uw andere waardevolle boeken. Dorpsweg 46 3738 CG Maartensdijk. tel. 0346-212672 www.boekbinderijkok.nl Ontvang vrijblijvend restauratieadvies

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en opruimwerkzaamheden, en het leeghalen van huizen. Tegen kleine prijs.
06-22418974.

OPHEFFINGSUITVERKOOP FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION KORTINGEN VAN 60% OP DE HANDWERKSTOFFEN/BORDUURPAKKETTEN 50% OP DE BREI/HAAKGARENS EN 35% OP DE NAAIFOURNITUREN NIEUWE BRINK 1-3 BUSSUM

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben. Versa Vrijwillige Thuishulp; 035 6947455 ma-vr ;10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-schoonheids-nagelsalon 15 m2. Inlichtingen: 035-6935525/06-22393323

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Winterjassen voor dames & heren vele topmerken voor leuke prijzen bij de outlet store Baarn Laanstraat 41 open van dins-zaterdag elke dag van 10-17.00 uur

Vriendelijke jonge dame zoekt oppasbaan met huishoudelijke taken. 06-87774991

Hoekbanken loungebanken uitverkoop outlet nieuw ZitAxi.nl Emmastraat 40 A Hilversum 035-5338784

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595