BussumsNieuws

27 september 2017

BussumsNieuws 27 september 2017


Ozb kan omlaag na meevaller

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN De onroerendezaakbelasting (ozb) kan volgend jaar omlaag en daarmee kunnen de woonlasten wat goedkoper worden. Dat heeft de gemeenteraad bepaald. Een voorstel daartoe van de VVD kon woensdag rekenen op voldoende steun.

De ozb kan omlaag omdat de gemeente Gooise Meren meer geld overheeft dan verwacht. Dat komt doordat de gemeente meer geld ontvangt uit het gemeentefonds.

Toen de gemeente een jaar geleden geld tekort kwam werd de ozb verhoogd, nu moet dat andersom gebeuren, zo meent de VVD. De VVD noemt het daarom niet meer dan logisch dat er nu voor wordt gekozen om het geld terug te geven aan de bewoners. "Het geld is van de inwoners, en als het niet nodig is moeten we het ook teruggeven aan de inwoners", betoogde Hugo Bellaart
De lagere ozb heeft vooral voordelen voor Bussum. Bussumers werden tot nu toe steeds gecompenseerd voor de hogere woonlasten waar ze sinds de gemeentefusie mee te maken kregen, maar de constructie met compensatie mag vanaf komend jaar wettelijk niet meer.

Met het VVD-plan gaat de ozb voor bewoners van Naarden, Muiden en Muiderberg wat dalen en voor Bussumers minder omhoog. Het behouden van lage woonlasten was een coalitieafspraak.

Dronken man uit Baarn slaat en bijt politieagent

BUSSUM Een 28-jarige man uit Baarn heeft zondagmorgen een politieagent in het gezicht geslagen en in zijn arm gebeten.

De agent deed onderzoek naar een aanrijding op de Meerweg. Daar stond een beschadigde auto en op de grond lag een onbekende bumper met kentenkenplaat.

De eigenaresse werd getraceerd en vereerd met een bezoekje van de agenten. De Bussumse vertelde dat ze haar auto had uitgeleend. Iets later werd de betreffende auto teruggevonden op een parkeerplaats tussen de Kloosterweg en de Veldweg.

Opstandig

De politieagenten namen een kijkje en zagen in de auto een man zitten die sterk naar alcohol rook.
Toen de agenten de identiteit van de man wilden controleren werd hij opeens opstandig.

De man uit Baarn werd agressief en probeerde weg te komen. Vanuit het niets sloeg hij een agent in het gezicht. Hierna volgde een worsteling waarbij de man de agent ook nog in de arm beet.

In de boeien

De andere agent hield de man uit Baarn aan en sloeg hem in de boeien. De gewonde agent moest door een arts worden onderzocht.

De politie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar zowel de aanrijding op de Meerweg als naar het geweldsincident tegen de politieagent.

Jubilaris neemt hele team mee voor middagje vrijwilligerswerk

Foto: Bob Awick

BUSSUM Het 40-jarige werkjubileum van beleidsadviseur Thijs Herngreen werd dinsdag op een heel bijzondere manier gevierd. De gemeenteambtenaar van de afdeling Mens en Omgeving nam zijn hele team mee naar De Antonius Hof. Daar werden klusjes gedaan zoals rollators pimpen, in de tuin werken en poffertjes bakken voor bewoners.

Familievereniging

Foto: Bob Awick

De Gooise Onderwatersport Vereniging bestaat 30 jaar en dat wordt zaterdag gevierd in zwembad De Zandzee en café Het Wapen van Ankeveen.

17

Een uitgelezen boek
Volksverhalen uit Gooi- en Eemland

'En van de westelijke Veluwe', moet er nog bij om de titel compleet te maken. In de jaren 60 verzamelde E. Heupers namens het P.J. Meertens-Instituut deze verhalen. De verhalen zijn gepubliceerd in drie delen. Dit is deel 2 met 1344 korte verhalen over sagen, sprookjes en anekdoten. Totaal zijn er toen in dit gebied 3800 verhalen van bewoners opgetekend. De verzamelaars hebben de verhalen zo letterlijk mogelijk uit de mond van de verteller genoteerd.

Opvallend is dat er relatief veel verhalen over vrijmetselaars in staan. De reden is dat er mensen waren die meenden dat vrijmetselaars zich met zwarte kunst bezig hielden. Het idee was dat bovennatuurlijke verhalen iets konden zeggen over het heidense verleden. Van alle vertellers zijn ook enige personalia vermeld. In het boek staan een tiental afbeeldingen. Het Meertens-Instituut gaf dit boekje in 1981 uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman H.A.; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 30/09 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. L.B.C. Boot en 14.30 u. ds. P.D.J. Buijs

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk gezamenlijke dienst in Verlosserkerk; 16.30 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. P.G. Vellekoop
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. H.E. Dankers en 17.00 u. ds. A.D. van den Bos
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. J.F. Goud
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. dr. J.B. le Grand
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. M.L. van Woerden
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi geen dienst, gezamenlijke dienst in Hilversum
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit H.A.
*Apostolisch Genootschap 0.930 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Geleidelijk wisselvallig en minder zacht

Een gebied van hoge luchtdruk boven het Europese vasteland zorgt voor rustig herfstweer. Aan het einde van de week dringen uitlopers van oceaandepressies naar onze omgeving op. Er voltrekt zich dan een geleidelijke overgang naar wisselvallig weer met in het weekeinde van de maandwisseling soms kans op wat regen en een middagtemperatuur dalend naar 16 graden.

Donderdag en vrijdag

Na een fraaie woensdag begint de donderdag wederom lokaal met mist of lage bewolking. Overdag schijnt af en toe de zon. In de avond bestaat een kleine kans op een bui. Ook vrijdag is er wat meer bewolking met soms wat zonneschijn. De kans op een bui neemt iets toe. Er waait een meest zwakke wind tussen zuidoost en zuid. Het wordt beide dagen 18 à 19 graden.

Het weekeinde

Zaterdag neemt de bewolking geleidelijk toe met kans op wat regen. Later klaart het weer iets op. Ook zondag laat de zon zich nu en dan zien, maar later op de dag neemt de bewolking waarschijnlijk weer toe met in de avond kans op wat regen. De zuiden- tot zuidwestenwind neemt zondag toe tot matig. Het maximum ligt in het weekeinde op zo'n 16 à 17 graden.

Weetje

Er is een enorm contrast tussen het weer in september 2016 en september 2017. In september 2016 viel 17 mm neerslag tegen 70 mm normaal. In september 2017 viel in totaal circa 140 mm. September 2016 was zeer warm. Op slechts 4 dagen bleef de temperatuur onder de 20 graden. September 2017 was vrij koel. Op slechts 4 dagen kwam de temperatuur iets boven 20 graden.

Felicitatie en een bedankje

Als we de foto goed bekijken, kunnen we wel raden waar de felicitatie heen gaat. Voor het bedankje even verder lezen.

Hoe feestelijk staat alles erbij! Terwijl niet zichtbaar op de foto de geblakerde resten van Huize Jil en Met Bakker achter de hekken schuilgaan. De vlag hangt zelfs uit en op de tijdelijke betonnen oprit staat weer een aanbod aan lekkers van eigen teelt en bereiding nieuwe klanten te lokken. Er heerst een sfeertje van opluchting en toekomstverwachting. Het vuur is uit de directe gedachte gebannen en het huishoudentje heeft een bijna normaal dagelijks ritme hervonden. Een luxe, gloednieuwe stacaravan, met de allure van een chique woonwagen, is het tijdelijke onderkomen. In de tuin wordt opnieuw gezellig gezeten en gasten ontvangen. Jil en Met hebben hun opgewektheid grotendeels hervonden en wachten nu maar af. Straks gaat de herbouw van de rietgedekte boerderij beginnen en zij kunnen dan de werkzaamheden van dag tot dag volgen. Eerlijk is eerlijk... complimenten aan Natuurmonumenten die een soepele gang van zaken mede hebben mogelijk gemaakt. Nu even dat bedankje. Heeft te maken met mijn artikeltje over de met de detector gevonden motorfiets. Henk Zwart uit Bussum heeft de moeite genomen mij vriendelijk op de vingers te tikken. Het gaat volgens hem om een BSA motorfiets van de Engelse Motor Cycle Patrol (RAC) en is een Dinky Toys miniatuur. Had ik kunnen weten. Het roestige stangetje was de bevestiging van de zijspan!

Vanaf 27 september zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a. ropeskippers uit Hong Kong, activiteiten in de Zandzee, korendag Vestival Vocaal, dassen in het Naardermeer en het Havenfestival in Huizen.

- In RegioHub de vooraankondigingen voor Stoptober en de beleefdag Beter in het Groen.

Gooise Meren vindt zichzelf een uitstekende fusiepartner

Gemeenteraad geeft Weesp haar jawoord

De gemeenteraad van Gooise Meren zegt het: "Ja, we kunnen fuseren met Weesp." Maar komt het er ook van? Weesp maakt nu de keuze.

Wordt Weesp straks ook onderdeel van Gooise Meren? Foto: Niek Roozen

GOOISE MEREN Gooise Meren kan buurgemeente Weesp op alle fronten tegemoetkomen en helpen om de komende jaren intensief te gaan samenwerken en later te fuseren tot één gemeente. Er ploft nog deze maand een uitgebreide 'liefdesbrief' van Gooise Meren op de deurmat van het Weesper stadhuis.

Gooise Meren hecht er veel waarde aan dat Weesp behouden blijft voor de regio Gooi- en Vechtstreek. Gooise Meren zegt daarnaast te kunnen voldoen aan alle door Weesp opgestelde kernwaarden. Gooise Meren zegt met Weesp erbij wijkgericht te gaan werken om de afstand tussen burger en politiek beperkt te houden. Daarnaast geeft Gooise Meren alle ambtenaren van de gemeente Weesp een baangarantie.

Toch staat niet de hele gemeenteraad van Gooise Meren te trappelen om te gaan fuseren met Weesp. Zo ziet een klein deel van de gemeenteraad een fusie helemaal niet zitten, anderen noemen een nieuwe fusie zo kort op de fusie tot Gooise Meren een te snelle stap. "We spraken met z'n allen af eerst zeker tien jaar niet verder te fuseren. Nu lijkt het er toch van te gaan komen. En dat terwijl we nog zo hard moeten werken om onze eigen gemeente op te bouwen", zo betoogde raadslid Jelmer Kruyt. Een ander deel van de gemeenteraad zou juist liever veel sneller doorpakken: PvdA en D66 hebben een grote Gooistad voor ogen.

Gooise Meren maakt 'excuses' voor eerder stukgelopen fusie

De gemeenteraad van Gooise Meren komt ook nog terug op de Bussumse lobby om Weesp destijds buiten Gooise Meren te houden. Ze laat Weesp weten het verleden graag het verleden te laten. De brief wordt afgesloten met: "Wij hebben daar begrip voor. Wij kunnen het verleden niet veranderen. Wat wij wel kunnen is de positieve houding van Gooise Meren in het huidige traject benadrukken en de hoop uitspreken dat het positieve gevoel daardoor de overhand krijgt."
Weesp moet nu de komende weken de knoop gaan doorhakken of het de keuze maakt voor Gooise Meren of voor Amsterdam, de andere mogelijke fusiepartner. De raad doet dat op 9 november.

Chaos gevreesd als NS zonder spoorboekje gaat rijden

Wachten bij het spoor, we zijn wel wat gewend. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN / BUSSUM Wat gebeurt er als de NS besluit om ook rond Naarden/Bussum zonder spoorboekje te rijden? Verantwoordelijk wethouder Marleen Sanderse denkt dat het hier allemaal wel mee zal vallen.

Vanuit diverse hoeken wordt gevreesd voor extra drukte en chaotische taferelen op en rondom het spoor. Directe aanleiding is de ingevoerde proef met het spoorboekloos rijden op het spoor rond Vught en de bijbehorende negatieve gevolgen. Daar passeren 22 treinen per uur en zijn de bomen soms 45 minuten per uur dicht. Dit zorgt voor chaotische taferelen, bijvoorbeeld omdat mensen niet willen wachten en onder de spoorbomen door gaan.
Genoeg reden voor Hart voor BNM om de zaak aan te kaarten bij de wethouder. "We kennen hetzelfde probleem als in Vught. Hier passeren nu al 24 treinen per uur, twee meer dan in Vught. En dan moet het spoorboekloos rijden nog worden ingevoerd. We vrezen problemen."
Wethouder Marleen Sanderse (CDA) denkt dat het wel mee zal vallen omdat we hier al gewend zijn aan een druk spoor. "Voor Vught was het spoorboekloos rijden een hele omslag en het verkeer over het spoor nam echt heel erg toe. Voor ons zal de stap wel meevallen. We verwachten niet dat dat veel erger wordt." Toch stelt de gemeente dat het spoor de aandacht houdt. Sanderse: "We zullen de zorgen aankaarten. Het spoor houdt onze aandacht. En we gaan door met onze lobby voor een verdiept spoor."

Peggy Betlem

Heeft een woonwinkel, woont sinds 17 jaar in Bussum en is 51 jaar.

Wat doe je overdag?
"Ben ik winkelmeisje in het leukste cadeauwinkeltje in Bussum." En in je vrije tijd? "Spreek ik met vriendinnen af, bedenk ik nieuwe dingen voor mijn winkeltje, volg ik een cursus bij goudsmid Vera Rood en probeer ik te kickboksen."

Favoriete merk in je winkel?
"Dat is lastig kiezen. RICE omdat ik vrolijk word van de kleurrijke producten en Ayala Bar sieraden omdat de prachtige ontwerpen mij telkens weer enorm verrassen." Wat is er leuk aan Bussum? "Het 'dorpse' , dat merk ik heel goed in de Kapelstraat, en de centrale ligging tussen Utrecht en Amsterdam. Je bent ook snel in de grote stad."

Wat mist Bussum nog?
"Meer kleine, bijzondere winkels. Nu heb je aan de ene kant de Kapelstraat met leuke winkeltjes en restaurants, en aan de andere de Spiegelstraat met ook leuke winkels. Ertussen een paar straten met veelal ketenwinkels."

Wat weten we niet van je?
"Dat ik eigenlijk een heks ben, haha."

Hekel aan?
"Onrecht."

Een dag burgemeester?
"Ik zou de terrassen het hele jaar door toestaan. Zij maken het dorp gezelliger; het zijn plekken waar mensen ontspannen en elkaar op een aangename manier ontmoeten. Dat komt iedereen in Bussum ten goede."

Koffie of thee?
"Caffé latte macchiato caramel."

Veel bewondering voor?
"Mijn moeder."

Een goed gesprek met?
"Prince (tja...)."

Tot slot, waar wil je op toosten?
"Op het leven. Ik houd van het leven."

Lidl geeft buurt cheque voor speeltuin

BUSSUM Supermarkt Lidl heeft de buurt verrast met een cheque van 1000 euro om de speeltuin aan het Elise Dammershof onder handen te kunnen nemen.

Bewoner Herman van der Linden mocht vorige week het bedrag namens de buurt in ontvangst nemen. Van der Linden: "We kunnen de zandbak vervangen en wat speeltoestellen repareren, waarna alle kinderen uit de buurt weer veilig en met plezier kunnen gaan spelen."
De supermarktmanager van Lidl Bussum overhandigde de cheque met veel plezier: "Onze klanten hebben massaal gehoorgegeven aan de 'Lidl helpt lokaal'-actie. In Bussum dragen we dan ook graag ons steentje bij. Als supermarkt staan we midden in de maatschappij en zijn we betrokken bij de buurt." Lidl gaf de cheque weg omdat ze 20 jaar bestaat in Nederland en graag iets terug wilde doen voor leuke initiatieven in de buurt.

'Genoten van een prachtige dag'

BUSSUM Jan en Ria Meeuwissen-van den Bercken hebben vorige week zondag een prachtig feest gehad vanwege hun 60-jarig huwelijk. Op zondagochtend gingen Jan (85) en Ria (83) eerst gewoon naar de kerk, waar Jan als koster werkt en Ria meezingt met het koor. Daarna was het feest in Bel Ami. Twee dagen later kwam de burgemeester op bezoek. Het bruidspaar laat weten hier erg van genoten te hebben.

Derde plaats voor AV Tempo

BUSSUM Lieke, Inge, Yildiz en Aleid van AV Tempo deden zondag mee met de Nederlandse kampioenschappen estafette. De meiden liepen de 4 x 200 meter in 1.58,73 en dat was goed voor een derde plaats.

Ook op zaterdag waren er successen tijdens de finale voor pupillen uit de regio's 2 en 5. Liv Kriek werd derde bij de meisjes C, bij de pupillen B werd Yorinde Speear ook derde en de vijfde plaats bij de meisjes A1 ging naar Cloe Matzer.

Omwonenden: 'Wij willen géén XXL supermarkt op Scapinoterrein'

Plan uitbreiding AH vanavond op Politieke Avond in Stadskantoor

De AH aan de Veerstraat kan volgens sommigen prima uitbreiden, zodat verhuizing niet nodig is.

door Antoon F. Bruggeling

BUSSUM Buurtpreventievereniging Centrum Bussum laat, mede namens omwonenden, weten dat zij tegen de komst van een XXL supermarkt op het Scapinoterrein is. In het Stadskantoor in Naarden zal voorzitter Fred Zunneberg dit vanavond, 27 september, toelichten. Ook wordt hier een alternatief plan voor uitbreiding van de AH supermarkt op de Veerstraat gepresenteerd.

Al enkele jaren werkt AH Vastgoed aan een nieuw plan voor de Scapino-locatie, nadat de vorige plannen in 2013 - ook met supermarkt - op het laatste nippertje van tafel werden geveegd door de gemeenteraad. AH Vastgoed blijkt niet onder de indruk. "Natuurlijk willen we bij Scapino graag een grote supermarkt met daarboven appartementen en een grotere parkeergarage", liet manager Ard Lanting eerder al weten. Een bouwplan is er nog niet, omdat AH hierover overleg voert met de gemeente Gooise Meren. Buurtpreventievereniging Centrum Bussum schudt het gemeentebestuur maar vast wakker, want een supermarkt bij Scapino is volgens voorzitter Zunneberg onverantwoord. Ook de buurtbewoners voelen er niks voor en vrezen flinke overlast.
Op de Politieke Avond in het Stadskantoor in Naarden zal BPV Centrum Bussum haar zorgen kenbaar maken aan het college en de gemeenteraad van Gooise Meren. Fred Zunneberg: "Een nieuwe supermarkt gaat voor grote verkeersproblemen zorgen op de Kerkstraat en directe omgeving. Probleem wordt ook het bevoorraden hier. Wegen zullen dichtslibben, wat gevolgen heeft voor onze veiligheid en onze gezondheid. Na de verhuizing van AH zal aan de Veerstraat weer een groot winkelpand leeg komen te staan. Dat moeten we niet willen. Er is al genoeg winkelleegstand in Bussum."
De buurtvereniging, die gaat voor een leefbare, gezonde en veilige woonomgeving van ruim 1000 huishoudens in het Bussumse centrum, steekt niet onder stoelen of banken dat zij bij Scapino liever kleinschalige woningen voor ouderen en jongeren ziet verrijzen. Met tuintjes en een mooie groene binnentuin. "Meer woningen is ook meer klanten voor de winkels in het centrumgebied." De voorzitter vraagt zich af waarom opnieuw over de bouw van een supermarkt wordt gesproken. "De mening van de bewoners was en is al duidelijk genoeg. Geen XXL supermarkt op deze plek!"
Vanavond wordt tijdens de politieke avond een alternatief uitbreidingsplan gepresenteerd voor Albert Heijn aan de Veerstraat. Hierin wordt ingegaan op uitbreidingsmogelijkheden op de huidige locatie.
De presentatie van BPV Centrum Bussum over een eventuele uitbreiding van de bestaande AH-vestiging op de Veerstraat is vanavond van 20.00 tot 21.00 uur.

AH wil grote supermarkt met parkeergarage en appartementen

Werkgroep Ensemble De Vonk wil snel actie

De aanblik van gebouw De Vonk: niet erg gezellig. Foto: antoon f. bruggeling

door Antoon F. Bruggeling

'Na modernisering is pand uitstekend bruikbaar'

BUSSUM Ensemble De Vonk wil dat de gemeente Gooise Meren nu eindelijk serieus en ook snel gaat nadenken over de toekomst van gebouw De Vonk op de Nassaulaan. Dat staat al enkele jaren te verpauperen. In een brief aan het college en de gemeenteraad wordt nu voorgesteld om van De Vonk een culturele en culinaire ontmoetingsplek te maken.

Bouwkundig onderzoek wijst uit dat de staat van het gebouw een opknapbeurt rechtvaardigt, maar dat er geen bouwtechnische gebreken zijn. "Het pand moet gemoderniseerd worden en is daarna uitstekend bruikbaar. De voorgestelde plannen zijn geen luchtkasteel ,maar reële mogelijkheden voor hernieuwd gebruik", zegt Ensemble De Vonk, dat bestaat uit vertegenwoordigers van Kunstkring Artes, Historische Kring, een horecaondernemer en enkele particulieren, waaronder oud-wethouder Ilonka de Lange, architect Theo Fambach, projectontwikkelaar Martin van Mechelen en planologen Kees Flink en Ben de Veth.
De gemeente is eigenaar van De Vonk. De bedoeling was dat het in 2010 afgebroken zou worden. Dat is niet gebeurd.
Werkgroep De Vonk verbaast zich erover dat de gemeente al die tijd niets heeft gedaan met het karakteristieke pand. Ook werd er door collegeleden in 2013 nooit gereageerd op Vonk-plannen van het ensemble. In de Centrumvisie van Bussum staat dat deskundigen erop wijzen dat Bussum werk moet maken van beleving in het centrum. "Beleving betekent niet enkel leuke winkels, maar ook functies als horeca, kunst, cultuur en wonen", aldus een citaat uit de Centrumvisie Bussum. Volgens de werkgroep biedt gebouw De Vonk volop mogelijkheden om zowel de Centrumvisie als het culturele profiel van Bussum te versterken. "Veel Bussumers zouden graag zien dat De Vonk weer nieuw leven wordt ingeblazen."
De werkgroep in haar brief aan college en raad: "Wij vragen het gemeentebestuur nu alles in het werk te stellen om De Vonk voor Bussum te behouden. Een nieuwe tijd vraagt een nieuwe opzet met nieuwe functies, die een nieuw cultureel centrum ook commercieel kunnen laten draaien. Als invulling van het pand denken wij aan een brasserie met zomer- en wintertuin, sociëteit, mediacafé, expositie- en vergaderruimte. Maar ook de dorpsmanager, de Historische Kring Bussum en zzp'ers kunnen hier aan de slag. Aan de achterzijde kan een fietsenstalling komen. Gebouw De Vonk is het behouden waard."

Jongeren van Woongroep Bussum hebben eigen keukentje

Gijs & Van Cleef hebben de keukentjes geplaatst. Foto: Bob Awick

BUSSUM Er wordt hard gewerkt om het pand van Woongroep Bussum op tijd klaar te hebben. Als alles goed gaat, kunnen de eerste jongeren op 27 september hun intrek nemen in het voormalige kantoorpand aan de Olmenlaan.

De Woongroep bestaat uit 22 jongeren tussen de achttien en dertig jaar met een verstandelijke beperking en zijn verdeeld over drie groepen. Elke groep heeft een woonkamer met keuken waar ze gezamenlijk kunnen ontspannen en eten. De jongeren hebben ook een eigen appartement met een kleine keuken en badkamer. En in die appartementen heeft aannemersbedrijf Gijs & Van Cleef de keukenblokken geplaatst. "Fantastisch dat ze dat belangeloos hebben gedaan voor onze kinderen", vertelt Ems Willems. Haar zoon is een bewoner van de Woongroep. "Mijn zoon is zo blij dat hij straks een mooi appartement heeft waar hij samen met andere jongeren woont. Ik denk dan ook zeker dat hij zich daar thuis gaat voelen. Wij krijgen geen subsidie en onze inkomsten komen deels van sponsors. Dat Gijs & Van Cleef dit voor ons doet, is echt geweldig en wij zijn ze dan ook zeer dankbaar."

Gemeente steeds gender- neutraler

GOOISE MEREN De gemeente Gooise Meren moet gaandeweg vanzelf een stuk genderneutraler worden. Dat stelt burgemeester Han ter Heegde na vragen van de VVD.

Genderneutraal beleid betekent dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen alleen. Steeds meer gemeenten doen dat door onder meer op het toilet geen onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen.
"Er is geen beleid, maar het uitgangspunt is een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet. We zullen daarom zeker meebewegen met de ontwikkelingen die in de samenleving gaande zijn", zo stelt de burgemeester. "Maar het moet allemaal een beetje vanzelf gaan. We voeren het gaandeweg door." In speeches zegt de burgemeester al steeds vaker 'beste mensen' in plaats van 'beste dames en heren'.

Wethouder wil snelle evaluatie parkeerregels

GOOISE MEREN Als vanaf volgend jaar voor de gehele gemeente Gooise Meren dezelfde parkeerregels gaan gelde,n wordt datzelfde jaar nog gekeken of alles wel goed gaat. Dat verzekert wethouder Miriam van Meerten.

Er gaan volgend jaar voor de hele gemeente dezelfde regels gelden. Her en der verandert er veel.

Er gaat onder meer wat veranderen als het gaat om het centrum van Bussum: daar wordt parkeren in straten duurder dan garageparkeren.
Maar er verandert meer: zo moeten bewoners van Muiden met bezoek over de vloer straks parkeren met bonnenboekjes: de blauwe zones worden geschrapt.

Regels worden aangepast

Het parkeerreglement wordt aangepast omdat er nu per kern nog andere regels gelden en dat mag niet meer.

Volgend jaar wordt meteen gekeken of het wel werkt met de regels. "We gaan het volgend jaar goed onder de loep nemen", vertelde de wethouder vorige week woensdag aan de gemeenteraad. "Dat gaan we doen met bewoners. Dan gaan we ook aan de slag met eventuele knelpunten."

Minder mensen in Gooise Meren krijgen WW-uitkering

GOOISE MEREN Het aantal bewoners van Gooise Meren met een WW-uitkering, daalt langzaam. Het afgelopen jaar daalde het aantal WW'ers van 1200 naar 1160 personen.

Dat blijkt uit cijfers van het UWV. In de gehele Gooi en Vechtstreek (en Eemnes) was er een daling van 8,4 procent: 5855 tegenover 5366.

Landelijk gemiddelde

Het WW-percentage in Gooi en Vechtstreek is met 4,1 procent gelijk aan het landelijk gemiddelde.

Op landelijk niveau werden er eind augustus 2017 362.132 WW-uitkeringen verstrekt. Dit zijn 15,1 procent minder uitkeringen dan een jaar eerder.

De regionale daling in Gooi en Vechtstreek is hiermee iets lager dan landelijk.

Vreemde tropische vogel siert kunstwerk

BUSSUM Waar komt de tropische vogel vandaan die het 'dansende meisje' in haar hand heeft op de rotonde Brinklaan / Nieuwe Raadhuisstraat? Vooralsnog is het een mysterie. Het kustwerk werd oorspronkelijk ontworpen met een aantal beeldjes van kraaien op de armen en het hoofd van het meisje. Vandalen wisten de afgelopen jaar keer op keer de vogels weg te halen of te vernielen.

Visie ontbreekt in sportvisie

GOOISE MEREN Wethouder Marleen Sanderse moet haar sportvisie aanpassen. De gemeenteraad liet vorige week blijken dat het stuk veel te vaag is en dus een stuk concreter moet.

De sportvisie moest 'een stip aan de horizon' worden, maar zelfs de 'stip' was niet concreet genoeg. Het ontbreekt volgens de raad aan echte visie. Daarnaast meent de raad dat nergens duidelijk staat hoe raadsleden straks controle kunnen uitvoeren.

Munneke Smeets trekt Hart voor BNM

GOOISE MEREN Marieke Munneke Smeets voert ook bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen de kieslijst aan van Hart voor BNM. De leden kozen de Bussumse opnieuw als lijsttrekker.

Munneke Smeets was de afgelopen twee jaar al fractievoorzitter van Hart voor BNM en leidde de partij ook toen het onder de naam Hart voor Bussum acteerde. De Bussumse is ondertussen dertien jaar actief in de lokale politiek, eerst van 2004 tot 2011 voor de gemeenteraad van Naarden, daarna tussen 2011 en 2016 voor Bussum en vervolgens voor Gooise Meren.

Brandweer Sam inspireert de jeugd

Een echte brandweerman vertelt over zijn werk. Foto: Janine Beulink

BUSSUM Wat is er leuker dan op zondag in Filmhuis Bussum te kijken naar de avonturen van brandweerman Sam, om vervolgens daarna zélf een kijkje te nemen in een brandweerwagen?

Alle kinderen mochten een kijkje nemen in de brandweerwagen van het korps Gooi en Vechtstreek, een helm en een zware jas passen, of een handje schudden met Vlammetje of Bobby Brandkraan.
De speciale voorstelling trok zo'n honderd bezoekers.

Tennisclub Zon en Wind: alles is net een beetje anders

De club bestaat zo'n 30 jaar en speelt sinds kort KNLTB-competitie

Bij Zon en Wind staat een lekker potje tennissen voorop. Geen commissies of verplichte bardienst. De vereniging wordt gerund als een bedrijf.

Peter Methorst is sinds een jaar of drie mede-eigenaar van de tennisclub. Foto: Bob Awick

NAARDEN Tennisclub Zon en Wind ligt net even buiten de Vesting, in het groen van het sportpark waar ook Rugby Club 't Gooi, tennisclub Naarden, de hockeyclub en NVC hun sportvelden hebben liggen. Een sportcomplex dat een aantal jaar geleden nog op de nominatie stond om te moeten wijken voor woningen.

'We werken op een manier waar clubs nu naartoe moeten'

Hoe anders is de situatie nu voor Zon en Wind. Het park ligt er idyllisch bij, per jaar zijn er zo'n duizend mensen die met enige regelmaat de baan betreden en sinds een jaar of drie is Peter Methorst mede-eigenaar van de tennisclub. Zeven dagen per week is hij met zijn compagnon Arjan Besteman te vinden op en rond de club. Om tennisles te geven, want hij is ooit als tennisleraar begonnen bij Zon en Wind, en om ervoor te zorgen dat alles reilt en zeilt. "We runnen de club als een echt bedrijf", aldus Peter. Grootste verschil met andere clubs daarin? Zij hebben geen problemen met het vinden van vrijwilligers voor het organiseren van activiteiten of het bemannen van talloze commissies die er meestal aan een club kleven. Denk aan een barcommissie, een toernooicommissie, de feestcommissie, de jeugdcommissie of de technische commissie. Die tref je hier niet aan. Zon en Wind heeft in plaats daarvan een club van zeven medewerkers die, samen met de beide eigenaren, al dit soort zaken regelen. Ze hebben dus geen vrijwilligers nodig. "Je kunt komen tennissen zonder al dat soort verplichtingen", vat Peter het grote voordeel van deze opzet voor de leden kort samen. En zo werkt de club al sinds de oprichting, nu zo'n dertig jaar geleden. Volgens Peter ondervinden sportclubs en ander soort verenigingen steeds meer problemen met het vinden van vrijwilligers of het is vaak hetzelfde clubje dat zich belangeloos voor de goegemeente inzet. "Wij werken op een manier waar clubs nu naartoe moeten", concludeert hij. "We hebben altijd barbezetting, ook in de winter, het heeft een positieve invloed op het sociale gehalte van de club en ook de continuïteit en kwaliteit van wat er gebeurt zijn zo gewaarborgd."
Waarin de club ook verschilt is dat competitiespelen niet zit verankerd in de genen van de club. Pas sinds een jaar of drie doen ze mee aan de KNLTB-competitie en er is slechts een handjevol teams, dames, heren en jeugd, dat zich hiervoor heeft aangemeld. "Het moet groeien, maar voor ons blijft een gezonde balans tussen competitie en recreatief spelen belangrijk", zegt de clubeigenaar daarover. "Maar je kunt hier wel 365 dagen per jaar de baan op, wanneer je maar wilt." Dat vrijheid-blijheidgevoel voeren ze zo'n beetje in alles door. Geen wekenlang competitiespelen, maar een toernooi van één dag. En het kidskamp dat ze in de zomervakantie organiseren heeft een facultatief karakter. Je mag blijven slapen, maar het hoeft niet. En je kunt aan alle sporten meedoen die ze organiseren, maar ook alleen tennissen. En zelfs dat hoeft niet. "Als je niet kunt of wilt tennissen ga je lekker kickboksen of voetballen, schuif je aan bij de circusshow of schrijf je je in voor een potje rugby bij de buren."

Mooi toetje voor HCAW

BUSSUM Het laatste weekend van het hoofdklassejaar heeft de honkballers van HCAW één zege opgeleverd. De Bussumse honkballers konden tegenstander Hoofddorp Pioniers alleen zondag met 11-1 verslaan, zaterdag werd er met 10-9 verloren. Twee dagen eerder waren de Hoofddorpers ook al te sterk.

Voor HCAW stond afgelopen weekend alleen nog de eer op het spel. Ze hadden nog een laatste kans om derde te kunnen worden, maar verspeelden deze donderdag al. Het gewonnen duel zondag was desondanks een leuk toetje na een overwegend goed honkbaljaar, waar HCAW na twaalf lange jaren weer eens de play-offs haalde.

En alweer verliest SDO

BUSSUM Lang leken de voetballers van SDO afgelopen weekend af te stevenen op een bloedeloze 0-0 tegen Silvolde, maar de laatste seconde deed de Bussumse hoofdklasser de das om: 0-1.

Het betekende voor SDO alweer de derde nederlaag van het nog jonge voetbaljaar. Pas na rust kreeg SDO kansen, maar zonder resultaat. Op het allerlaatste moment wist een Silvolde-speler te scoren. SDO staat nu op een dertiende plaats.

Sterke start voor BFC

BUSSUM Het net gepromoveerde eerste elftal van BFC heeft met een knappe 0-2 zege gewonnen van ex-tweedeklasser ASC Nieuwland.

BFC speelde erg sterk en startte voortvarend: al snel na de aftrap stond er een voorsprong op het scorebord. Tjerk Posthuma en Olivier Blaauw konden scoren.

Winst voor Gooische

BUSSUM De Bussumse dames waren aan de Meerweg afgelopen weekend met 4-0 een maatje te groot voor Apeldoorn.

De heren wisten afgelopen weekend een punt te pakken tegen Qui Vive: 2-2. Toch was er teleurstelling omdat de Bussumers tot het laatste moment nog voor stonden.

'Wij zijn echt een familievereniging en leden blijven lang bij ons'

De Gooise Onderwatersport Vereniging bestaat vijftig jaar

De Gooise Onderwatersport Vereniging is in 1967 begonnen met zes leden en nu uitgegroeid tot de grootste onderwatersportvereniging in 't Gooi.

Op zaterdagmiddag kun je oefenen voor je duikbrevet. Foto: Bob Awick

BUSSUM De Gooise Onderwatersport Vereniging (GOV) viert zaterdag, 30 september, haar 50-jarig bestaan in zwembad De Zandzee en café Het Wapen van Ankeveen.

De club is in 1967 begonnen met zes leden. "We hebben nu ruim 200 leden en zijn uitgegroeid tot de grootste onderwatersportvereniging in 't Gooi", vertelt Meta Brinkman. Meta is al haar hele leven lid van de vereniging. "Toen ik een baby was, namen mijn ouders mij al mee. Mijn kinderen hebben een snorkelcursus gevolgd en zo gaat het met veel leden. Het gaat vaak van generatie op generatie. De GOV is dan ook echt een familievereniging en mensen die lid worden, blijven over het algemeen ook lang bij ons. Het is dan ook zeker geen vereniging waar je even je duikbrevet haalt, op vakantie gaat om te duiken en dan zie je elkaar nooit meer. Het is een hechte club en dat is een van de redenen dat we nu vijftig jaar bestaan en dan zijn we ook nog de grootste duikvereniging in 't Gooi. Op de zaterdagmiddag kunnen families met elkaar diverse activiteiten doen in zwembad De Zandzee. Veel families komen daar speciaal naartoe. De kinderen kunnen samen zwemmen, duiken om hun brevet te halen, hun conditie trainen of met perslucht oefenen. Alles mag en kan en dat je het samen doet, maakt zo'n zaterdag knus en gezellig."

Duikopleiding

GOV verzorgt duikopleidingen en cursussen

GOV verzorgt duikopleidingen van beginner tot aan instructeur, het hoogste niveau, en cursussen volgens de richtlijnen van de Nederlands Onderwatersportbond. De brevetten worden wereldwijd erkend. "In oktober en november begint de opleiding voor de nieuwe leden vanaf vijftien jaar. De opleiding is tot maart op woensdagavond in het zwembad, daarna gaan ze buiten duiken in de Spiegelpolder en in mei hebben ze hun brevet: de eerste ster. Je kunt vier sterren halen en daarna een opleiding volgen voor instructeur. Als je voor het eerst buiten duikt, is dat heel spannend. Veel mensen denken dat je dan alleen troep ziet zoals oude fietsen, maar dat is niet waar. In de Spiegelpolder kun je bijvoorbeeld snoekbaarzen, palingen, kreeftjes en kwalletjes zien. Als je gaat duiken, komt de onderwaterwereld tot leven en dat is geweldig om mee te maken.
Ook hebben we voor de leden een clubboot, die in Nederhorst den Berg ligt, om vanaf te duiken. Dat doen we twee of drie keer per week. Ben je jonger dan vijftien jaar dan kun je op zaterdag bij ons een snorkelopleiding volgen, daarna kun je doorstromen voor de duikcursus of onderwaterhockey. Dat is een teamsport die zich afspeelt op de bodem van het zwembad. Zo'n vijftig sporters van alle niveaus en leeftijden spelen onderwaterhockey bij onze vereniging. Verschillende onderwaterhockeyers zijn geselecteerd voor de Nederlandse selectie en daar zijn wij als vereniging heel trots op."

Jubileumduik

Met de jubileum- voorstelling komen de verhalen los

"En nu bestaat de vereniging vijftig jaar en dat gaan we gezellig vieren met leden en oud-leden. We beginnen met een jubileumduik met Chris Bijlhouwer, die vanaf het eerste uur bij de duikvereniging zit. 's Avonds gaan we verder in café Het Wapen van Ankeveen met een diner en daarna een band voor een swingende avond. Tijdens de knipavonden in ons clubgebouw hebben we met verschillende leden een jubileumtentoonstelling gemaakt met oude foto's en artikelen in grote lijsten. Deze tentoonstelling hangt zaterdag in het café. We denken dat dit veel verhalen losmaakt en herinneringen naar boven brengt. Als oud-leden dit verhaal lezen en graag willen langskomen in Het Wapen van Ankeveen, dan kan dat. Ze kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar ec@gov-bussum.nl of via www.gov-bussum.nl. We hebben al 140 aanmeldingen, maar hoe meer mensen er komen, hoe gezelliger het wordt."

Uit de historie van Bussum en omgeving
Goois kunstbezit in Amsterdam

A.M.Caïn (1822-1894) ‘Twee jachthonden’ (collectie Artis)

In het Van Goghmuseum opent in oktober de tentoonstelling 'Nederlanders in Parijs 1789-1914'. Een van de werken die daar te zien zijn is het schilderij 'De oversteek van de rivier Berezina' van Lourens Alma Tadema.

Het nu onbetaalbare vroege werk van de Engelse schilder van Friese afkomst was ooit in het bezit van Pieter Langerhuizen Lambertuszoon. Burgemeester van Bussum van 1877 tot 1883.

Lourens Alma Tadema (1836-1912) ‘De oversteek van de rivier Berezina, 1859/1860’ (collectie Amsterdam Museum)

Bij zijn villa Oud Crailo had Langerhuizen een privémuseum met voorwerpen uit de gehele wereld en een enorme verzameling beeldende kunst. De steenrijke vrijgezel had in zijn testament bepaald dat na zijn overlijden al zijn bezittingen moesten worden geveild. En de opbrengst aan een groot aantal goede doelen moest worden geschonken. Zo kreeg de gemeente Bussum een fors bedrag ten behoeve van de armenzorg. Nog steeds wordt door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen jaarlijks het Pieter Langerhuizen Stipendium toegekend (nu € 15.000,-).

Maar al bij leven schonk de eigenzinnige Langerhuizen links en rechts uit zijn kunstverzameling. Als lid van het deftige gezelschap Natura Artis Magistra verfraaide hij de Amsterdamse dierentuin met de twee bronzen beelden die eerst bij de poort van zijn villa aan de Museumlaan in Huizen stonden. De beide jachthonden met merktekens in hun vacht zijn van de hand van de toen beroemde dierenbeeldhouwer A.N. Caïn. Nu net zo onbetaalbaar als het doek van Alma Tadema.

De honden zijn permanent te zien in die prachtige Artis-tuin. Bekijk het Berezina-drama van 13 oktober tot 7 januari in het Van Gogh Museum.

Hans Jonker

Goois genieten

NAARDEN Overal gezang in Naarden-Vesting. Afgelopen zaterdag konden bezoekers genieten van vele koren en diverse muzikale arrangementen tijdens het Goois Korenfestival.

Het was prachtig weer, dus de 40 koren konden rekenen op flink wat belangstelling. Er werd op vele plekken gezongen zoals in de kerk, maar ook buiten op het terras bij Mixit en het Vestinghotel. Meest gewilde plek was voor het stadhuis. De Gooise amateurkoren kwamen uit alle hoeken van de Gooi en Vechtstreek. Organisator Stefanie Korlaar van de Stichting Amateurkoor kijkt tevreden terug op een prachtige dag. "Met net zo veel bezoekers al twee jaar terug. Over twee jaar gaan we het absoluut weer organiseren. Grote wens is dan wel dat de Marktstraat wordt afgesloten voor automobilisten."