BussumsNieuws

6 juli 2016

BussumsNieuws 6 juli 2016


Bewoners klagen steen en been over pannaveldje

Het speelveldje aan de Godelindedwarsstraat. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Het speelveldje aan de Godelindedwarsstraat zorgt niet alleen voor speelplezier, het zorgt ook bij veel omwonenden voor frustratie. Ze zien dagelijks gevaarlijke situaties, ervaren overlast en vandalisme en zien dat er niet gehandhaafd wordt. Daarnaast voelen ze zich niet serieus genomen door gemeente en politie, zo laten ze weten.

Nu ze wat dwarser zijn gaan liggen, hebben de bewoners volgende week eindelijk een bemiddelingsgesprek onder leiding van de gemeente. De omwonenden zijn hier optimistisch over en hopen gezamenlijk iets te bereiken. Maar waarom heeft dat zo lang moeten duren?

De gemeente laat weten dat het beter was geweest als er eerder een gesprek had plaatsgevonden. "Helaas is dat niet gelukt. We vinden dat het gesprek snel plaats moet vinden. We zijn ons bewust van de overlast voor omwonenden. De signalen van overlast komen bij ons, de politie en bij de jongerenwerkers binnen."

Problemen in kaart brengen
De gemeente wil eerst goed in kaart hebben wat er speelt. "Dit doen we samen met de buurtbewoners. Indien nodig gaan we daarna apart in gesprek met de jongeren die gebruik maken van het veldje. Zodra de problemen in beeld zijn, wordt gekeken naar mogelijke oplossingen."

Een van de bewoners is Djengiz Geelen. Hij is blij dat er nu eindelijk een gesprek komt met de wijkagent, de spelende kinderen, hun ouders en de buurtbewoners. Nu de zomerse dagen er aankomen en de vakantie in zicht is, is de verwachting dat de overlast weer toe zal nemen. Men hoopt dat een gesprek wat zal oplossen, maar wat de omwonenden vooral willen is dat de invulling van het hele speelveld opnieuw bekeken wordt en wellicht opnieuw wordt ingericht.
De gemeente wil nog helemaal geen uitspraken doen over het opnieuw inrichten van het veld. "We willen eerst goed nagaan wat er aan de hand is. De buurt is overigens nauw bij de aanleg van het veld betrokken geweest. Ze konden destijds uit drie ontwerpen kiezen die getoetst waren door een werkgroep en door de gemeente zijn getest. Dit was het plan waar uiteindelijk tijdens een bewonersavond voor is gekozen."

Lees verder op pagina 3.

Raadsdebat over plannen

GOOISE MEREN - De gemeenteraad debatteert vandaag (woensdag) over de plannen van het gemeentebestuur voor de komende jaren.

Er wordt gedebatteerd over waar geld aan besteed moet worden en waar op bespaard moet worden. Na het debat vandaag staan de plannen volgende week nog een keer op de agenda van de gemeenteraad. Dan moet alles worden goedgekeurd.

1

geboren Bussumer reed de Tour de France: René Beuker reed de Tour van '88 en '89.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. W. van Benthem

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. C. van Wingerden
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. H.F. Klok en 17.00 u. ds. J.A.W. Verhoeven
*Remonstranten N-B 10.30 u. gezamenlijke dienst ds. W.F. Metzger
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Remonstranten N-B
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Remonstranten N-B
*Evangelisch-Lutherse Gemeente gezamenlijke dienst bij Remonstranten N-B
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Steun in de rug voor Greet

Grote brand aan de Neuweg in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Kort geleden geleden kwam ze nog bij mij. En vorige week kwam die melding. Grote brand in Hilversum aan de Neuweg. De marktwinkel Onze Kraampjes ging in vlammen op. Een droom viel in duigen.

Ik heb het hier natuurlijk over de catastrofe die Greet van Zoomeren heeft getroffen toen ze haar nieuwe project, waar ze zich keihard voor heeft ingezet, zomaar in een paar uur letterlijk in rook zag opgaan. Als mede-eigenaar van Onze Kraampjes was Greet dag in, dag uit in de weer om de winkel van een zo leuk mogelijke voorraad te voorzien en zodoende kwam ze dan ook regelmatig bij mij langs om te snuffelen. Nog niet zo lang geleden had ze een prachtige antiekimporthandel in 's-Graveland met fantastische spullen uit het Verre Oosten. Ze had zelfs in Egypte een groot depot waar ze regelmatig uit kon putten. Toen sloeg ook daar het noodlot toe: één van haar zetbazen lichtte de hele boel op en Greet leed een enorm verlies. Ze greep dus met beide handen de gelegenheid aan om met Onze Kraampjes in zee te gaan. En de winkel aan de Hilversumse Neuweg sloeg eigenlijk meteen goed aan. Zoals gezegd kwam Greet ook bij mij om brocante te zoeken en een week of drie geleden ging ze weer winkelwaarts met voor haar bruikbaar materiaal. Dat is nu allemaal verloren gegaan. En dat geldt ook voor alle spullen van andere inbrengers. Dus als er één persoon een steuntje in de rug kan gebruiken is het Greet wel. Houd goede moed, Greet!

Weerbericht

Licht wisselvallig, in het weekeinde tijdelijk warmer
We profiteren deze week van een uitloper van het Azorenhoog. Dat geeft enkele vrijwel droge dagen. In het weekend krijgt de zomerwarmte een sterke impuls wanneer de hoge luchtdruk tijdelijk boven Centraal Europa komt te liggen met een zuidelijke luchtaanvoer. De kans op onweer neemt toe. Nadien wordt de stroming opnieuw westelijk en wordt het minder warm.

Donderdag + vrijdag
De verwachting is dat het donderdag droog blijft. Er zijn perioden met zon, maar er vormen zich ook stapelwolken, het minste aan zee. Het wordt 21 graden. Vrijdag schijnt eerst af en toe de zon. Geleidelijk neemt de bewolking toe. Er kan wat lichte regen of motregen vallen. Het wordt zo'n 20 graden. Er waait beide dagen een matige wind tussen zuidwest en west.

Het weekeinde
In het weekeinde stroomt met een matige wind tussen zuid en zuidwest tijdelijk warme lucht onze richting uit. Het wordt circa 25 graden. Zaterdag schijnt de zon geregeld. Later op de dag kan uit stapelwolken lokaal een (onweers)bui ontstaan. Voor zondag wordt geleidelijk meer bewolking verwacht met kans op onweer. Daarna wordt het opnieuw koeler en wisselvallig.

Weetje
Juni bracht vijf zomerse dagen (> 25 graden). Dat is gelijk aan normaal. Het was gemiddeld een vrij warme maand. Dat kwam vooral door de gemiddeld hoge minimumtemperatuur in de nacht. Dat was het gevolg van het vaak bewolkte weer. Juni was somber met 155 zonuren tegen 195 normaal. Juni was ook nat met 120 mm regen in onze regio tegen 60 mm normaal.

Foto: Ingrid Handjes

Herinneringen kunnen je dierbaar zijn. Omdat ik in de schaduw van een gemaal opgegroeid ben, geldt dat voor mij bij gemalen. Wellicht herkent een lezer dit.

'Sterke staaltjes, 80 jaar gemalenbouw in beeld' is door een projectteam van Tauw, het adviesbureau van de waterschappen, samengesteld. Gemalen zorgen dat we droge voeten houden. Wat vroeger door molens gebeurde, werd vanaf de 19e eeuw overgenomen door stoommachines en in de 20e eeuw door dieselmotoren. Nu maken elektromotoren de dienst uit. In het boek worden 26 gemalen in foto's, teksten en technische gegevens gepresenteerd. Tauw is er bij betrokken geweest voor nieuwbouw, renovatie of aanpassing. De oudste is die in Aalst (Bommelerwaard) waar het stoomgemaal uit 1854 in de jaren '30 vervangen werd door een elektrisch gemaal. Het gebonden boek, 121 pagina's, is door Tauw in 2012 uitgegeven en niet in de handel. Op de afbeelding Gemaal De Pieper in Genemuiden.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

'Ik wil hier gewoon rustig en veilig kunnen wonen'

Herinrichting pannaveld zou oplossing voor buurt kunnen zijn

Wanneer vliegt hier een bal door het raam?

BUSSUM - Het pannaveldje aan de Godelindedwarsstraat is populair, met name voor kinderen rond de 13 jaar oud die daar zelfstandig kunnen spelen en hangen. Veel hockey en voetbal en dat midden tussen de huizen. Vanaf het keukenraam van Djengiz Geelen is het veld nog geen vier meter verwijderd. Hij trekt aan de bel, want hij ziet veel problemen.

Je weet toch als je hier komt wonen dat je een speelveld voor de deur krijgt?
"Ja en dat vinden wij ook leuk. Zeker met het oog op de toekomst. Wij zouden graag kinderen willen en dan kunnen ze lekker voor de deur spelen. Maar er staat ook een bordje met spelregels en daar houdt niemand zich aan."

Wat is precies het probleem?
"Sinds wij hier wonen is er sprake van gevaarlijke situaties, overlast, vandalisme en geen handhaving. Er vliegen bijvoorbeeld hockeyballen door het net. Al vijf keer is hierdoor een raam bij de buren gesneuveld. De ballen belanden ook in de tuin, net naast de hete barbecue. De speeltuin is tot 20.00 uur open, maar de tieners blijven tot laat hangen. Tot 22.30 uur of nog later zijn ze op het veld en af en toe zelfs midden in de nacht. Er is ook vandalisme: het veld wordt kapot gesneden, de paaltjes worden gemolesteerd, het gaas wordt doorgeknipt, niets is veilig. En dan is er nog veel geluidsoverlast. Wij hebben last van geluid als er hockeyballen of voetballen tegen de gietijzeren constructie met houten beplating worden geknald. Het dreunt in huis. De gemeente zei ons dat hier geen regelgeving voor is. Ondanks dat er in het bouwbesluit hierover eisen worden gesteld."

'Ze zitten op het net, 3 meter hoog, en durven niet naar beneden'

Heb je dit bij de gemeente aangekaart?
"Vele malen. Er zijn ook maatregelen genomen om bijvoorbeeld de rondvliegende ballen tegen te gaan. Alleen leverden die niets op. Neem het net dat over de constructie is gespannen. Dat vinden de tieners leuk om op te klimmen. Afgelopen februari werd gezegd dat diverse problemen werden opgelost zoals het herstellen van kapotte zaken. Dat is nog niet opgepakt. Het is een stroperig traject."

Bel je wel eens met de politie?
"Regelmatig. En ik ben ook niet de enige, er wordt meer geklaagd. De politie rijdt ook weleens langs, maar ze stoppen niet en stappen ook niet uit. Wij menen dat de politie niet haar verantwoordelijkheid neemt. Wel heeft de wijkagent de problemen erkend en toegezegd dat hij meewerkt aan een overleg met alle partijen."
Sta je bekend als zeur van de buurt?
"Dat denk ik wel. Maar ik praat met iedereen. Ik vind het ook mijn morele verantwoordelijkheid om er iets van te zeggen. Als er voor mijn deur een vechtpartij uitbreekt dan bemoei ik mij ermee. Maar ook als ze 's avonds laat nog herrie maken of als er weer eens een kind boven op het net is geklommen dat over het veld is gespannen. Ze zitten dan ruim 3 meter boven het veld en durven niet meer naar beneden."

Wat is volgens jou de oplossing?
"Wat ons betreft kan het veldje blijven, maar wellicht in een andere vorm. Kijk bijvoorbeeld naar de gebruikte materialen en de positie van het veld. Toen het werd aangelegd is gekeken naar wat er het leukste uitzag en daar is voor gekozen. Er is geen rekening gehouden met zaken zoals geluidsoverlast. Het liefst willen we dus dat het ontwerp opnieuw onder de loep wordt gehouden."

En nu?
"Volgende week is er een overleg met alle betrokkenen. We zijn optimistisch. We hopen gezamenlijk een oplossing te bereiken."

Veel meer klachten over verkeer rond Koekoeklaan

BUSSUM - Bewoners van en rond de Koekoeklaan hebben veel meer klachten over het verkeer door hun buurt. Afgelopen week meldde de gemeente dat er nog te vaak te hard gereden wordt, maar volgens buurtbewoners gaat het verder dan dat.

De problemen blijken niet alleen aan de Koekoeklaan te spelen, maar ook in de omringende straten. Buurtbewoners beamen dat er dagelijks veel te hard gereden wordt. "Het verkeer door alle straten van de buurt gaat veel te hard", laat een van de buurtbewoners weten.

Regels genegeerd
Het verkeer negeert regelmatig verkeersregels. Zo worden door automobilisten zowel het eenrichtingsverkeer als de voorrangsregels genegeerd. Daarnaast wordt er vaak afval op straat gesmeten, over bloemperken heen gereden en te vaak foutgeparkeerd.

Enkele bewoners stellen het probleem al vaker te hebben aangekaart, maar nog zonder succes. De buurt hoopt dat de gemeente de problemen aan gaat pakken. Eén van de buurtbewoners stelt al enkele jaren te opperen om een flitspaal te plaatsen om hardrijders een halt toe te roepen.

Regenboog-vlag gaat wapperen

GOOISE MEREN - De gemeente gaat komende oktober op Coming Out Day de regenboogvlag laten wapperen.

Hiermee volgt Gooise Meren het voorbeeld van enkele andere Nederlandse gemeente. Op deze dag wordt aandacht besteed aan het moment dat homo's, lesbiennes, biseksuelen of transgenders 'uit de kast komen'. De gemeenteraad noemt het uithangen van de regenboogvlag een teken van vrijheid. De PvdA deed al meteen een regenboogvlag cadeau aan de gemeente. Het CDA stemde tegen het plan. Ze stonden er wel achter, maar vreesden dat dit een precedent zou scheppen om ook andere vlaggen uit te hangen.

Volop bouwwerkzaamheden op MOB-complex

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er wordt volop gebouwd aan de appartementen en bungalows op het MOB-complex aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg. De bouw van de appartementen en bungalows startte eerder deze maand. Er staan al enkele bouwketen en de eerste palen werden de afgelopen weken al geslagen. De 'skeletten' van de panden worden steeds meer zichtbaar. Komend najaar start, als alles volgens plan verloopt, ook de bouw van de tweede en derde fase van het project. De appartementen en bungalows worden volgend jaar opgeleverd.

Louis Ronday

Heeft net de havo behaald
werkt bij GooiTV
woont zijn hele leven in Naarden
18 jaar

Waar ben je druk mee?
"Ik ben net geslaagd voor de havo op het Vitus in Bussum. Verder maak ik video's voor GooiTV en privé. Ik heb bijvoorbeeld een eigen reisprogramma op YouTube. Daarnaast wilde ik naar de BNN University. Ik ben ver gekomen, maar net niet door."

Wat ga je nu doen?
"Ik heb even een tussenjaar. Ik wil heel graag presentator worden maar daar is geen opleiding voor. Ik hou van entertainment en de studie journalistiek sluit daar niet goed bij aan. Nu wil ik heel veel in de media werken."

Wie is je favoriete presentator?
"Alle presentatoren van BNN. Ik zou zelf graag voor 3 op reis werken."

Wat doe je bij GooiTV?
"Ik kwam daar drie jaar geleden binnen als stagiair en zit er nog. Mijn leukste item was met de verborgen camera testen hoe rolstoelvriendelijk Bussum is."

Waar kom je graag?
"Café de Koperen Kraan."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Iets leuks doen met vrienden."

En een miljoen?
"Een huis kopen, geld sparen en een reis maken naar Azië of Zuid-Afrika."

Een goed gesprek?
"Met Tim Hofman van BNN. Ik wil weten of hij tips voor mij heeft om te bereiken wat hij ook heeft bereikt. Hoe gaat hij om met het bekend zijn en wegen de voordelen op tegen de nadelen? "

Muziek?
"Ik luister deep house en trance."

Welke poster hing vroeger boven je bed?
"Ik spaarde allerlei dingen van panda's."

Een dag de burgemeester?
"Dan zorg ik voor een leuke plek voor jongeren waar ze in het weekend kunnen samen komen."

Emmaschool en buurt moeten langer wachten

Over zes weken bekend of school mag verkassen

De Graaf Florislaan.

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het gaat langer duren voordat de Emmaschool weet of het mag verhuizen naar het schoolgebouw aan de Graaf Florislaan. Dat heeft de gemeente te horen gekregen.

Alles heeft te maken met de door buurtbewoners aangespannen Raad van State-zaak. Verwacht werd dat de rechters rond deze week een oordeel zouden vellen over de Emmaschool-zaak, maar dat gaat nu nog tot zeker zes weken duren.

Gevreesde overlast
De Raad van State-zaak van de buurtbewoners gaat om gevreesde overlast van de Emmaschool. De buurtbewoners vrezen verkeers- en parkeeroverlast en menen dat de kinderen overlast veroorzaken omdat ze te veel herrie op het schoolplein maken.

Al met al duurt en duurt het maar voordat de Emmaschool echt weg kan. Na jaren van gedoe was de school van plan om het andere schoolgebouw komend schooljaar te betrekken, maar dat kan weer langer gaan duren.

Gemeente komt nog 2,5 miljoen tekort

GOOISE MEREN - Weer een forse tegenvaller voor de gemeente. De gemeente komt, boven op het geldtekort dat er al was, nog eens 2,5 miljoen euro tekort. Dat laat het gemeentebestuur weten aan de raad.

Het tekort komt van de jaarstukken van de ex-gemeenten Bussum, Naarden en Muiden. De gemeente dacht ongeveer een miljoen euro over te hebben van afgelopen jaar, maar toen alles nog eens nagerekend werd door een accountant bleek er anderhalf miljoen tekort te zijn.

De tegenvaller wordt vooral gevormd door geld dat moet worden toegevoegd aan pensioenpotjes voor ex-wethouders van Bussum en Naarden. Voor de ex-gemeente Bussum moet daar zeven ton aan worden toegevoegd, voor Naarden zelfs 1,3 miljoen. Verder komt daar nog eens een tegenvaller van een half miljoen bovenop door 'dubieuze debiteuren' van de gemeente Naarden.

De gemeente moet de tekorten aanvullen door het bedrag op te nemen van de algemene reserves, de spaarrekening van de gemeente.

Het zou zomaar kunnen dat de tekorten de komende weken nog verder oplopen. Alle stukken worden momenteel nog verder gecheckt door een accountant. Volgens het gemeentebestuur kunnen er nog meer tegenvallers volgen.

Twee duels HCAW afgelast, derde verloren

HCAW kwam zondag net tekort. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - De regen zat de honkballers van HCAW afgelopen weekend erg dwars. Van de geplande duels tegen L&D Amsterdam Pirates werden er twee afgelast. Het derde duel werd door HCAW met 3-5 verloren.

HCAW maakte het gespeelde duel tegen de Amsterdammers wel spannend. De Bussumers stonden lang op een 0-2 achterstand, maar kwamen op het laatste moment nog terug en dwongen een tiebreak af. HCAW kwam echter tekort om punten te pakken.

Aantal bewoners azc neemt toe

BUSSUM - Het aantal bewoners van het asielzoekerscentrum op Crailo gaat vanaf nu gestaag toenemen. Dat laat de gemeente weten.

Er wonen nu nog 53 asielzoekers op Crailo, maar dat worden er snel meer. De komende maanden neemt het aantal bewoners toe tot 300 mensen. Dat aantal wordt rond oktober gehaald.

Alles verloopt goed
Volgens de gemeente loopt de opvang op Crailo op rolletjes. Het gaat goed, de mensen koken zelf en hebben een 'moneycard' waarmee ze boodschappen kunnen doen. Daarnaast wordt er veel vermaak geregeld.

Ginger de Weert staat te trappelen om te vlammen op WK softbal

Bussumse na blessure dankbaar voor vertrouwen bondscoach

De Weert over haar WK-selectie: 'Elke keer ben ik als een kind zo blij.' Foto: Dirk Steffen Sports Photography

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Aftellen voor softbalster Ginger de Weert. Nog anderhalve week en dan start de Bussumse met het Nederlands team aan het WK softbal. Afgelopen week vertrok ze met het team naar Canada. "We staan klaar om te vlammen", zo zegt ze.

Dat De Weert tot het keurkorps van de bondscoach behoort mag normaal gesproken geen wonder heten. Ze was de afgelopen jaren steevast deel van het team en deed al aan WK's en EK's mee. Toch was ze, na een zware blessure afgelopen jaar, nu erg verrast dat ze weer mee mocht. "Het was heel erg hard werken. Als je dan toch hoort dat je mee mag van de bondscoach, geeft dat een heel lekker gevoel", vertelt De Weert. Kortom: de kroon op het werk.

'Als we doen waar we goed in zijn, dan is alles mogelijk'

Wat heb je moeten doen en laten om het WK te halen?
"Je moet hoe dan ook erg hard werken om er te staan en om je doelen te halen. Afgelopen najaar heb ik veel getraind om sterker en fitter te worden. Als je dan alsnog geblesseerd raakt, voelt dat als een grote domper. Toch heb ik daar niet te lang bij stilgestaan en ben ik meteen weer door gaan trainen voor zover dat kon. Dat alles om zo snel en fit mogelijk weer terug te komen. De afgelopen maanden heb ik vier ochtenden per week in de sportschool gestaan, waren er elke week vier trainingen met mijn club of het Nederlands team en speelde ik elk weekend twee wedstrijden. Dat alles gecombineerd met een fulltimebaan bij een bank."

Was je verrast dat je mee mocht naar het WK?
"Ik was gelukkig op tijd hersteld om te laten zien dat ik, ondanks de blessure, fit en in vorm ben om mee te gaan. Maar je moet het altijd afwachten. Het was weer een hele ontlading. Het went nooit. Elke keer ben ik als een kind zo blij."

Wat verwacht je?
"We hebben met het team het doel om de top 8 van de wereld te halen. Best een haalbaar doel, maar we moeten ook afwachten welke tegenstanders we treffen. Maar als we als een hecht team spelen en doen waar we goed in zijn, dan is alles mogelijk."

Wat weet je van de tegenstanders?
"Voorgaande jaren moest je je nog plaatsen voor het WK en nu hebben we te maken met een open inschrijving. Er doen 36 landen mee. Van de toplanden en onze concurrenten weten we best veel, hoewel teams ook veranderen. Maar er zullen ook landen meedoen die we überhaupt nog nooit hebben zien spelen. Maar we gaan uit van onze eigen kracht. We moeten elk team kunnen verslaan."

Last van zenuwen?
"Ik moet eerlijk zeggen dat ik nu vooral heel veel zin heb om te laten zien wat we kunnen. De zenuwen zullen wel komen als het eerste WK-duel van start gaat."

Wat hoop je bereikt te hebben als je straks weer terug bent?
"Naast goede resultaten hoop ik als team, speelster en persoon veel te hebben geleerd."

Waar droom je nog van?
"De Olympische Spelen van Tokyo over een paar jaar. Honk- en softbal keert dan terug op het programma. De Olympische Spelen zijn hoe dan ook de ultieme droom en laat Japan nou net een heel groot honk- en softballand zijn. Dat kan niet mooier."

Het WK softbal gaat volgende week van start. Het Nederlands team volgen kan op www.surrey2016.com.

Zonnetje helpt eerste Goois Midsummer Festival

Opbrengst voor goede doel nog niet bekend

Prachtige locatie voor het festival. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Meer dan genoeg bezoekers, leuke optredens en bovenal een lekker zomerzonnetje: het eerste Goois Midsummer Festival was zaterdag een waar succes.

Er kwamen veel belangstellenden naar het festival, met de tuin van klooster Mariënburg als decor. De hele dag door stonden er vele acts op het toneel. Bezoekers genoten onder het genot van een hapje en een drankje met volle teugen.

KNGF Geleidenhonden
Met het eerste Goois Midsummer Festival werd via een loterij geld opgehaald voor het goede doel. Dat was deze keer KNGF Geleidehonden.
"Hoeveel geld we hebben opgehaald moeten we nog exact berekenen, maar we weten al zeker dat het een heel mooi bedrag wordt voor het goede doel", zegt Vincent Knoops van de Lions Club Gooise Meren.

Goede reacties
Knoops was erg tevreden over het verloop van het evenement. "We hebben van veel mensen gehoord dat ze het heel erg leuk vonden en daar doen we het voor."

TEDx: een podium voor iedereen met inspirerende ideeën

Evenement komt nu ook naar Gooise Meren

Het projectteam in Studio Concordia. Van links naar rechts: Esther de Rijk, Jessica de Jong, Ellen van Vossen en Frits Bussemaker. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - TEDx komt in oktober naar Gooise Meren. Een projectgroep werkt achter de schermen hard om alles rond te krijgen voor het evenement, dat bekendstaat om haar inspirerende sprekers met frisse ideeën.

TEDx

TED staat voor Technology, Entertainment en Design.
TEDxGooiseMeren gaat uit van lokale ontmoetingen. Inwoners uit diverse lagen van de samenleving vertellen wat hen drijft en wat hun ideeën zijn en brengen deze over aan het publiek. De korte, inspirerende praatjes staan centraal.
De onderwerpen zijn divers. Ook is er tijd om de sprekers, het TEDx-team en de andere gasten te ontmoeten.

TEDx-evenementen zie je in omringende steden ook verschijnen. In Utrecht, Amsterdam, Amersfoort en Hilversum zijn de eerste TEDx-verhalen al gehouden en positief ontvangen. Bussumer Frits Bussemaker organiseerde al TEDx-bijeenkomsten in Bloemendaal en voor het Binnenhof. "Dit waren erg inspirerende edities en toen dacht ik: waarom is dit nog niet in mijn eigen woonplaats? Het dorp was denk ik iets te klein voor het format. Maar toen kwam de fusie met Naarden en Muiden. Dat bleek een ideale aanleiding om een TEDx in de nieuwe gemeente te organiseren."

Bussemaker sprak over zijn plannen met Ellen van Vossen, de dorpsmanager van Bussum, die als geen ander weet wat er speelt in het dorp. Al snel kwamen ze in contact met Esther de Rijk. Zij heeft een sales achtergrond en wilde graag haar energie hier in steken. En dus gingen ze samen aan de slag met het evenement. Het team werd aangevuld met Jessica de Jong, eindredacteur van BussumsNieuws en NaarderNieuws. Zo werd het kernprojectteam gevormd en kon de aanzet gegeven worden voor de oprichting van de stichting TEDxGooiseMeren.

TEDx
TEDx is een bekend fenomeen en is afgeleid van het internationale TED-format. Dat betekende onder andere dat er een licentie moest komen en dat er diverse spelregels zijn. Het thema is geworden 'The blended community'. De gemixte gemeenschap die ook doelt op het samengaan, het mengen van inwoners van voormalige kernen tot een nieuwe gemeente: Gooise Meren. De blended levensstijl van lokaal wonen met een bredere blik op de wereld, komt ook terug in de lezingen van de sprekers. Zij worden getraind om hun persoonlijke verhaal om te zetten in een inspirerend verhaal in TED-stijl. Met als doel inspiratie te bieden en deze te verspreiden.

'De Gooise Meren-fusie was een ideale aanleiding voor TEDx'

De allereerste TEDxGooiseMeren wordt gehouden op 29 oktober in de voormalige Studio Concordia in Bussum. Alles wordt aangekleed met entertainment en de versnaperingen worden verzorgd door lokale ondernemers. Om een divers publiek te trekken is er ook een grote variatie aan onderwerpen. Het programma wordt door Henk-Jan Smits aan elkaar gepraat. Veel mensen kennen hem van 'The X Factor'. In het dagelijks leven is hij communicatiestrateeg en adviseert bedrijven hoe ze hun eigen kracht kunnen vinden en inzetten.

Sprekers
De sprekers wonen allemaal in Gooise Meren. Een van hen is Azumi Uchitani uit Japan. Zij vertelt hoe ze oude Japanse wijsheden inzet in het dagelijks leven. Een andere spreker is Eric Herber, hij laat zien wat hij kan met zijn springtouw. Het ontwerpduo Reinier Bosch en Carolina Wilcke houdt een talk waarin ze vertellen hoe ze werken aan innovatieve designoplossingen. De lijst met namen is nog niet compleet. Er zijn nog diverse gesprekken gaande. Bussemaker: "We staan nog open voor suggesties, met name voor dat ene pareltje, een verhaal dat we nog over het hoofd hebben gezien." De Rijk vult aan: "Om het hele evenement te kunnen organiseren wordt momenteel nog gezocht naar een paar sponsors, waaronder een businesspartner. Wie interesse heeft kan hiervoor contact opnemen via info@tedxgooisemeren.nl. Kaartjes voor TEDx zijn overigens pas na de zomer te koop, het aantal is gelimiteerd. Hou hiervoor de site tedxgooisemeren.nl in de gaten."

Innovatieve designers en oude Japanse wijsheden delen het podium

Opgelicht: geld weg en geen vakantie

De vriendinnen zijn boos en teleurgesteld. Foto: NH

BUSSUM - Ze hadden er een jaar hard voor gewerkt. Het vriendinnengroepje van Annemijn de Klerk en Julia Peters uit Bussum had een vakantie geboekt via HomeAway.nl. De vriendinnen zouden vakantie gaan vieren in een modern appartement onder de rook van Barcelona. Maar vakantie en geld gingen in rook op. Een week geleden hoorden ze dat de vakantie geannuleerd moest worden wegens ziekte van de eigenaar.

De twee vriendinnen vertelden hun verhaal aan NH en hebben inmiddels ook aangifte gedaan. Het teleurstellende bericht kwam via de zoon van de eigenaar. En de meiden voelden direct al nattigheid. Julia: "Daarna kregen we nog een mailtje dat we het geld wel terug zouden krijgen, maar dat dat weken of maanden zou duren. In diezelfde mail zei hij ook dat we geen contact meer met hem konden opnemen, omdat hij terugging naar zijn geboorteland." Toen drong het tot ze door dat ze echt waren opgelicht. De vriendinnen, allemaal studentes, namen contact op met Home Away, maar kregen daar ook een teleurstelling te verwerken. De organisatie gaf aan niets voor hen te kunnen doen. Via de Telegraaf meldde Home Away dat ze recht hebben op 800 euro zogenaamde basis huurgarantie. Een schijntje vergeleken met 2600 euro die ze betaalden voor de week vakantie. Ze gaan er dan ook niet mee akkoord. Hun spaargeld is weg en in de week voor vertrek krijgen ze het ook niet bij elkaar verdiend. De vliegtickets hebben ze nog wel en ook is er een optie op een ander appartement. Maar dat moet wel gewoon betaald worden. "Anders wordt het kamperen op het strand", grapt Julia. En vervolgens serieus: "We kunnen pas weer op vakantie als we het geld van Home Away terugkrijgen."

Bussumers koken samen voor azc-bewoners

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een groep Bussumers heeft maandag gekookt voor de bewoners van het azc op Crailo. Vanwege de laatste dag van de ramadan en het daaropvolgende Suikerfeest brachten ze eten en cadeautjes naar de bewoners. Voor zonsondergang werd er al hard gewerkt om pannen vol met eten te maken en cadeautjes te kopen. De azc-bewoners konden de geste van de Bussumers erg waarderen. "Het was heel erg leuk", vertelt Zaineb Toama namens de groep.

'Een Gooistad? Niet in één grote kladderadatsch'

Intentie om samen te werken

Commissaris van de Koning Johan Remkes. Foto: GooiTV

REGIO - De samenwerking tussen gemeenten in de Gooi en Vechtstreek wordt hechter. Maar een Gooistad zit er niet in. Voorlopig...

Commissaris van de Koning Johan Remkes (Noord-Holland) bracht vorige week een werkbezoek aan de regio Gooi en Vechtstreek. Er werd gesproken over de regionale samenwerkingsagenda die onlangs tot stand is gekomen.

GooiTV interviewde bestuurders uit de regio na afloop van het werkbezoek. De intentie werd uitgesproken dat de gemeenten verder met elkaar samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van bereikbaarheid, leegstand en werkgelegenheid.

Gooistad niet nodig
Burgemeester Hertog van Huizen: "We zouden de infrastructuur gezamenlijk moeten aanpakken. Dat dat nu niet gebeurt, is jammer. Maar één grote Gooistad is niet nodig om met elkaar goed beleid te voeren."

Wethouder Van Meerten van Gooise Meren: "Eigenlijk gaat de regionale samenwerking heel goed, nu kijken we naar de versterking daarvan. Ik denk aan economische onderdelen, scholing en natuur."

Eigenlijk gaat de regionale samenwerking heel goed, nu kijken we naar de versterking daarvan

Burgemeester Broertjes van Hilversum: "Er is veel bereikt in de laatste vier jaar. De Regionale Samenwerkingsagenda is een overwinning op onszelf. De provincie en de regio zouden elkaar moeten helpen bij de belangrijkste dossiers. Leegstand is een groot probleem in elk dorp en elke stad. Dat geldt ook voor de werkgelegenheid."

Verstandige stappen
Commissaris Remkes: "Ik verwacht dat gemeenten eensgezind samenwerken om een aantal dingen tot stand te brengen en gemeenschappelijke belangen richting Haarlem en Den Haag te behartigen. Infrastructurele knelpunten, bereikbaarheid en economische impulsen zijn daarbij de belangrijkste thema's."
Hij vervolgt: "Als je het hebt over een Gooistad dan zou je dat hooguit kunnen formuleren als mogelijkerwijs een stip op de horizon. Ik geloof niet in één grote kladderadatsch op weg daar naartoe. Laten we het maar in verstandige stappen doen."

SDO moet straks hele land door

BUSSUM - De voetballers van SDO moeten komend jaar, nog meer dan afgelopen jaar, heel Nederland door voor hun voetbalduels. De KNVB heeft bekendgemaakt tegen welke teams de Bussumse hoofdklasser komend jaar speelt.

SDO speelt komend jaar tegen bekende ploegen als het Amsterdamse JOS/Watergraafsmeer en het Heemskerkse ADO '20. Maar de spelersbus toert komend voetbaljaar ook naar onder meer SWZ Boso Sneek, VV Heerenveen en MSC Meppel. Dat SDO nu naar alle hoeken van het land moet, komt doordat er vanaf nu nog maar twee in plaats van drie hoofdklassepoules zijn.

De hoofdklasse voor SDO start rond de derde week van augustus.

Inschrijven Gooise Heideloop

BUSSUM - De Gooise Heideloop zal dit jaar opnieuw worden georganiseerd op zondag 28 augustus.

De Gooise atletiekverenigingen Tempo (Bussum), GAC (Hilversum) en Zuidwal (Huizen) hebben besloten dit jaar weer een Heideloop te organiseren. Voor de loop gaan de verenigingen samenwerken met het Goois Natuurreservaat. Er zijn drie routes uitgezet over de Zuider-, Wester- en Bussumerheide van 2,5 km, 5 km en 10 km. Deelname is open voor iedereen en voor zowel hardlopers, nordic walkers als wandelaars. Inschrijven kan via de site inschrijven.nl.

Gewestgarage afgesloten voor derden

BUSSUM - Alleen huurders van de appartementen op de strook voor het Gewestkantoor en de werknemers van het kantoor zelf mogen de parkeergarage aan hun straat nog gebruiken. De gemeente heeft de regels aangepast.

De parkeergarage werd vanaf afgelopen maandag gesloten voor andere auto's. De garage wordt gereserveerd voor bewoners en werknemers om ervoor te zorgen dat deze een parkeerplekje hebben. Het zorgt er meteen ook voor dat de verwachte parkeerdruk op straat straks niet toeneemt.

De gemeente laat weten dat bezoekers van het Gewestkantoor of de appartementen vanaf volgende week moeten parkeren aan de Burgemeester de Bordesstraat of de Gooibergstraat, waar voor twee uur een blauwe zone geldt. Om langer te parkeren worden mensen met auto's doorverwezen naar de parkeergarage aan de Nieuwe Brink.

Gemeente denkt aan groenverkoop

GOOISE MEREN - De gemeente denkt eraan stukjes groen te gaan verkopen aan derden. Dat zou de gemeente geld moeten besparen.

Het verkopen van stukjes groen scheelt de gemeente onderhoud aan deze veldjes. De gemeente berekent dat dat volgend jaar een bedrag van 25.000 tot 50.000 euro extra zou kunnen opleveren. De jaren daarna daalt dat wat. Volgens de gemeente zouden de kopers van zo'n stukje grond van alles met dat groen kunnen doen, zolang het maar valt onder de regels van de gemeente.

De gemeenteraad praat vandaag (woensdag) over deze en andere bezuinigingsplannen. Volgende week wordt bekend welke plannen opgepakt gaan worden.

D66-bestuur compleet

GOOISE MEREN - De lokale D66 heeft al haar bestuurszetels weer gevuld. Eerder deze maand traden Carl-Eric Rasch en Jan Zonneveld toe tot het partijbestuur.

Rasch gaat aan de slag als politiek secretaris, Zonneveld als secretaris. Het tweetal neemt het stokje over van de vertrekkende bestuursleden Eduard Rijnja, Bas Verheij en Jan Schellekens. Het D66-bestuur wordt verder gevormd door Claudia Weemhof (voorzitter) en Arjan Hindriks (penningmeester).

Buurt doet schouw

NAARDEN - Bewoners van de Vesting houden donderdag samen met de gemeente een schouw door de buurt.

De bewoners gaan een rondje lopen door de buurt. Er wordt gekeken hoe de Vesting ervoor staat en wat er beter kan. Belangstellenden kunnen meelopen. Aanmelden kan op info@bewonersplatformnaardenvesting.nl.

GO! Opera krijgt staande ovatie voor 'Faust'

'Volgend jaar weer openluchtvoorstelling tijdens Vestival Vocaal'

Opvallend veel jonge mensen in het publiek. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - Niets dan lovende reacties van het publiek en dirigent Roy Voogd op het optreden afgelopen zaterdag van GO! Opera. Vier regionale amateurprojectkoren, waaronder een koor uit Het Gooi, vertolkten samen de Duivelse Volksopera 'FAUST'.

De ruim driehonderd bezoekers genoten in de Grote Kerk Naarden van de speciale uitvoering van deze opera van Goethes hand. De vertolking van GO! Opera is geschikt voor een breed publiek. "Een volksopera", noemt Voogd het. Zijn eerste reactie op het optreden: "Fantastisch, buitengewoon goed. Het koor is boven zichzelf uit gestegen." Volgens Voogd speelde ook het orkest een cruciale rol. "De aanwezigheid van een orkest geeft het koor vleugels, de sfeer was goed. Alles viel op zijn plek."

Openluchtvoorstelling
Volgend jaar is er gewoon weer een openluchtvoorstelling, dan met Queen Arthur, een vrolijke volksopera tijdens het tweejaarlijkse Vestival Vocaal. Dit jaar viel de openluchtvoorstelling in het water, maar gelukkig bood de Grote Kerk direct haar locatie als alternatief aan

15 / 24

Donderdag 7 juli is er een wijkschouw in Naarden-Vesting.

donderdag 7 juli

Wijkschouw Naarden-Vesting

Stadskantoor 16.00 uur

Zaterdag 9 juli open dag Kindertuinen Bussum.

De gemeente voert de wijkschouw uit i.s.m. met Bewonersplatform Naarden Vesting. Verzamelen bij het Stadskantoor. Bewoners van de Vesting die punten willen aandragen kunnen meelopen of dit melden via info@bewonersplatformnaardenvesting.nl.

Open Eettafel

De Palmpit 16.30 uur

Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Met BPB naar Orgelconcert

Grote Kerk Naarden 19.00 uur

Door organist Sander van Marion. Thuis halen en brengen. Bel ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur 035-7504192.

Openluchtconcert

Meertje van Vlek 19.45 uur

Door Muziekvereniging Het Gooi. Luchtige, mooie muziek voor de buurt. Gratis.

Orgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Door Sander van Marion. Frans programma van barok naar romantiek.Toegangsprijzen € 7,50 en € 6,- (CJP en 65+).

vrijdag 8 juli

Jopie Huismanmuseum

boodschappenPlusBus 10.00 uur

Thuis ophalen en brengen. Bel maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur 035-7504192.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Koekoeklaan 3, voor ouderen en (klein)kinderen.

Broodje+

Brinklaan 18.00 uur

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, broodmaaltijd met soep, een snack en koffie/thee. Informatie: 035-6946971.

Goed Gesprek

Brinklaan 19.15 uur

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, een goed gesprek over de Bijbel. Informatie: 035-6946971 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

zaterdag 9 juli

Inloop

De Palmpit 10.00 uur

Koekoeklaan 3. Samen zijn, vragen stellen of een kopje koffie drinken.

Open Dag Kindertuinen

naast Kinderboerderij 10.00 uur

Kindertuinen Bussum. De open dag is van 10.00 tot 15.00 uur. De tuintjes liggen naast Kinderboerderij 't Mouwtje, ingang Huizerweg, www.mijnkindertuin.nl.

Musical Grease

Theater Concordia 20.00 uur

Door MuziekTheaterSchool van De Gooische Muziekschool. Locatie: Graaf Wichmanlaan 46 te Bussum. Kaarten à € 7,50 (vanaf 13 jaar) en € 5,- (onder 13 jaar), alleen contant aan de kassa.

zaterdag 9 juli

Midzomerfeest

Wijkpost De Schakel 17.00 uur

Met koud buffet. Tot 20.00 uur. Kosten € 8,- p.p. Opgeven via 035-6949312 of via de intekenlijst bij De Schakel.

zondag 10 juli

Grimnborn Arboretum Doorn

Uit-Wijk 11.00 uur

De boodschappenPlusBus haalt u thuis op en brengt u weer thuis. Bel maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur 035-7504192.

maandag 11 juli

ANBO SeniorenCafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Nassaustraat 3 b te Bussum. Consumpties voor eigen rekening.

Open eettafel

De Palmpit 16.30 uur

Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

woensdag 13 juli

Verkoop vesten en pullovers

De Palmpit 10.00 uur

Koekoeklaan 3.

Fietstocht

WOC Bellefleur 11.00 uur

Start vanaf de Mackaylaan 11a. De lengte van de tocht is max. 35 km. Onderweg stoppen voor koffie en pannenkoeken, eigen lunch meenemen mag ook.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Koekoeklaan 3. Voor ouderen en (klein)kinderen.

donderdag 14 juli

Orgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Door Herman van Vliet. Met onder meer een uitvoering van de Notenkrakerssuite van Tsjaikovski. Entreeprijzen € 7,50 en € 6,- (CJP en 65+).

zaterdag 16 juli

ANBO Samen lunchen

Brasserie Bel Ami 12.30 uur

Brinklaan 86 in Bussum. Aanmelden via 035-8889959.

zondag 17 juli

Dvd-voorstelling/soosmiddag

De Palmpit 14.30 uur

Toegang € 2,-.

maandag 18 juli

ANBO Seniorencafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Nassaustraat 3 b te Bussum. Consumpties zijn voor eigen rekening.

dinsdag 19 juli

Keramiekworkshop

Christien Claassen 10.00 uur

Atelier: 3-daagse workshop voor kinderen. Dinsdag 19 t/m donderdag 21 juli van 10.00 - 12.00 uur. Voor 4 tot 18 jaar. Kosten € 15,- per dag. Oosterpad 46 Bussum. Aanmelden: info@christienclaassen.com.

woensdag 20 juli

Fietstocht

De Palmpit 10.00 uur

Vanaf de Koekoeklaan 3, tocht van ± 55 km. Overtocht per boot naar Spakenburg (overtocht voor eigen rekening) met bezoek Spakenburgse dag. Start om 10.00 uur, einde om ± 17.00 uur. Onderweg wordt twee keer een koffiestop gehouden en gepicknickt (lunchpakket meebrengen). Tevoren aanmelden is niet nodig. Info: 035-6912926. De deelname is gratis en op eigen risico.

Schakeldiner

Reiscommissie 16.45 uur

Kosten € 7,50. Opgeven: De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden of via e-mail: info@wijkpostdeschakel.nl.

maandag 25 juli

ANBO Seniorencafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Nassaustraat 3 b te Bussum. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Versa vrijwillgerscentrale

*Sherpa, Jan Ligthart zoekt een vrijwilliger die op donderdagmiddag bij de fitnessactiviteiten de medewerker kan ondersteunen bij het motiveren, stimuleren en enthousiasmeren van de deelnemers.

*Sherpa Bussum zoekt voor een rustige man van 83 jaar voor de dinsdag of het weekend een vrijwilliger om samen iets te doen.

*Stichting OKI zoekt een tuinman of -vrouw die 2 of 3 uur per week de tuin wil onderhouden.

*Bibliotheek Gooi en Meer zoekt vrijwillige begeleiders voor de toekomstige meeleesclubs voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Alg. Handelsblad 15 juni 1957.

dokter Hirschel achter haar bureau, Koedijklaan 2.
Bussumsche Courant 17 juni 1922.

Dokter Hirschel, Bussums eerste vrouwelijke huisarts

Aletta Jacobs was in 1878 de eerste vrouwelijke arts in Nederland. Mondjesmaat volgden er meer. In 1920 (over de periode daarvoor zijn geen cijfers bekend) waren onder alle 321 eerstejaars studenten geneeskunde 33 vrouwen.

Marguerite Petra Ilona Hirschel-Kerényi begon in 1915 met haar studie medicijnen aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1922 begon zij als eerste vrouw in Bussum haar huisartsenpraktijk, aan de Koningslaan 13.

Marguerite was op 16 mei 1888 in Hongarije geboren. Ook haar twaalf jaar oudere joodse echtgenoot Wilhelm Nathan kwam uit Hongarije. Wilhelm was jarenlang werkzaam bij de N.V. Amsterdamsche Superfosfaatfabriek.

In 1935 kocht het echtpaar de villa 'Aan den Koedijk', Koedijklaan 2. Dokter Hirschel-Kerényi had er praktijk aan huis. Ze reed rond in een Chevrolet de Luxe met, volgens overlevering, in haar kielzog haar herdershond. Ze kwam net boven het stuur uit, en parkeerde haar bolide doorgaans ergens lukraak op straat.

De dokter was erg geliefd onder haar patiënten én onder haar collega's. In haar 'In Memoriam' omschrijft Elsa Pereira-d'Oliveira (de eerste vrouwelijke joodse huisarts in Bussum) haar aldus: "(…) haar oververzorgde uiterlijk met vele sieraden, de onafscheidelijke verse bloem, de hoge hakjes en het kokette haar. (…) Maar zij die het voorrecht hadden haar beter te kennen, zagen naast en achter dat charmante uiterlijk de buitengewone kern van goedheid die haar bij uitstek geschikt maakte voor haar beroep als huisarts".

Marguerite verleende niet zelden gratis bijstand en betaalde vaak ook nog de medicijnen. Haar man zei wel eens: 'Haar praktijk kost mij meer dan ze inbrengt'.

Wilhelm droeg in de oorlog een Jodenster, maar mocht in villa 'Aan den Koedijk' blijven wonen.

Op 1 januari 1956 overleed hij. Een half jaar na Wilhelms dood reisde Marguerite met de s.s. 'Ile de France' naar New York. Naar zeggen om afscheid te nemen. Ze wist toen al dat zij ongeneeslijk ziek was. Op 5 februari 1957 stierf ze, zoals zij gewild had, 'in het zadel'. Een week voor haar dood sleepte zij zich, ziek als ze was, nog naar een patiënt die ze wilde zien.

Het huwelijk was kinderloos gebleven. In juni 1957 vond een 'belangrijke kunst-, antiek- en inboedelveiling' plaats op de Koedijklaan 2. De 'fraai geïllustreerde catalogus', die ik mocht inzien, gaf een bijna gênante inkijk in het leven van dit Hongaarse echtpaar, dat daarmee ook zo abrupt eindigde.

Bronnen:

Dr. E. Pereira-d'Oliveira 'Vrouwen feministen die van genezen wisten' (1973), archief Historische Kring Bussum, diverse krantenartikelen, collectie Langemeijer.

Met dank aan

mw. J. Roozendaal en

dhr. A. Lindenkamp.

Margreet de Broekert

Willem de Zwijger College

Havo

Robert-Jan Arp, Bussum; Nabih Antoine el El-Kalaani, Bussum; Stijn Ferdinand Leufkens, Bussum; Sebastiaan Constantijn Marinissen, Bussum; Mickey Arthur del Prado, Huizen; Joseline Julia Margarita Primitiva Smit, Naarden

VWO Atheneum

Thomas Jacob Willem van Burg, Laren NH; Birgit van Hoogstraten, Muiderberg; Thom Oscar van der Meer, Bussum; Mads Jonas Léon Melens, Bussum

VWO Gymnasium

Noëlle Patricia de Leeuw, Blaricum; Lars Jelle Overeem,Bussum

Geslaagd! Gefeliciteerd

Foto: Bob Awick

Alle herkansers van harte gefeliciteerd! Hierbij het complete overzicht.

Sint-Vituscollege

Havo
Brieck Boogaard, Bussum; Abe Ehlhardt, Naarden; Luna de Jager, Bussum; Jonna van Galen Last, Weesp; Pien Hanzen, Muiderberg; Cherelle Simonis, Naarden

Atheneum
Daan Smits, Bussum

Goois Lyceum Bussum

Havo

Bussum; Daan van Mastrigt, Lucas Bouwman. Diemen; Laurens Kooi. Huizen; Max Pliva. Muiderberg; Mel Willemsen.

Atheneum

Bussum; Daan Overhaart, Noud Corten, Simone Berkelmans, Thomas van Gameren. Eemnes; Jeroen Smet. Huizen; Fréderique Schram.

Muiderberg; Max Verheijen.

Gymnasium

Hilversum; Daan Cox.

Sint-Vitusmavo

Mavo

Ashley Griffioen, Bussum; Jasper Kuipers, Bussum; Clanned Vaasssen, Bussum

Wellantcollege

Vmbo

Jacco Vos, Hilversum;

De Fontein Bussum

Vmbo Theoretische leerweg

Boris Havik, Bussum; Eline Lalmy, Naarden; Mariam Mussa, Bussum; Iza Vlek, Naarden;

Wandelaar vraagt aandacht voor de rechten van dieren

Eco-ondernemer Chris Slappendel wandelt 2000 kilometer

Chris Slappendel vertrok op 15 mei uit Rotterdam. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

NAARDEN - Hij is precies op de helft van zijn Icons of Nature-tour door Nederland als hij in Naarden arriveert. Chris Slappendel, eco-ondernemer, loopt in honderd dagen 2000 kilometer om aandacht te vragen voor dierenwelzijn en de rechten van dieren. Zaterdagmiddag kwam hij na een pittige wandeling van 25 kilometer aan in Naarden, waar hij ook een dagje rust hield. Maandag vervolgde hij zijn weg naar Almere.

Dat Naarden één van de steden was die hij zou aandoen lag eigenlijk wel voor de hand toen hij zijn planning maakte. Chris heeft zich ten doel gesteld door alle 20 Nationale Parken en natuurgebieden, Nederland telt er zo'n honderd, te wandelen en daar valt ook het internationaal beschermde Naardermeer onder. Met zijn tocht door Nederland wil hij aandacht vragen voor dierenwelzijn en de rechten van dieren en dierenleed wereldwijd. Het is niet de eerste keer dat Chris met een dergelijke sportieve inspanning aandacht vraagt voor deze onderwerpen. In 2013 trok hij zes maanden lang door maar liefst 24 landen. Dit waren landen waar de tijger, het dier dat op grote bewondering van Chris kan rekenen, ooit geleefd had of nog steeds leefde. Ook toen was er veel belangstelling voor zijn initiatief. Hij kwam in contact met allerlei mensen en instanties waar hij een voedingsbodem vond voor zijn verhaal. Ook nu krijgt hij veel media-aandacht, was hij al te horen bij BNR, hield hij een TedTalk en gaf hij tientallen interviews aan (lokale) kranten. "Het is dé manier om het verhaal van de dieren die met uitsterven bedreigd worden aanhangig te maken en het Nederlandse bedrijfsleven aan te spreken op haar verantwoordelijkheid." Chris vertelt wat hem zo raakte tijdens die zes maanden in Azië. "Tijdens mijn reis heb ik gezien wat er gebeurt met dieren die met uitsterven worden bedreigd: stroperij, door boeren aangestoken bosbranden, corrupte overheden en dieren in gevangenschap. Dat moet stoppen. Zo wordt één op de twee schildpadden bedreigd en één op de vier zoogdieren, zoals olifanten, tijgers, panda's olifanten en neushoorns. Van de vogels wordt één op de acht bedreigd."

Educatie

Volgens Chris speelt ook educatie een grote rol. En wat hem betreft is er op dat vlak veel te doen, vooral voor de oudere generatie. De jeugd is al redelijk bewust, vindt hij. Zelf had Chris altijd al een passie voor tijgers, maar hij kwam er pas achter hoe beroerd het met deze dieren gesteld is toen hij zich steeds meer ging verdiepen in de achtergronden, de tigerfarms, de dierentuinen en de fokprogramma's.

Jade en Senna, bekend van The Voice Kids, liepen al mee met Chris

Merkrechten
Waarom dan nu een wandeltocht door Nederland. Hoe zinvol is dat? Volgens Chris kunnen we er in Nederland wel degelijk iets aan doen. Het gaat om bewustwording. Wat de 49-jarige eco-ondernemer betreft zouden bedrijven die gebruikmaken van de naam van deze dieren hiervoor ook een vergoeding moeten betalen. "Meer dan 100.000 bedrijven wereldwijd dragen de naam van een dier of ze gebruiken een dier in hun marketing. Als die een vergoeding daarvoor zouden betalen, net als bij merkrechten, dan zou dat veel geld opleveren voor het behoud van de natuur." Bedrijven staan daarvoor nu nog niet in de rij. Maar Chris verwacht dat een verandering in de maatschappelijke opinie dat wel zou kunnen bewerkstelligen.

Icons of Nature
Behalve aandacht genereren probeert Chris ook door de verkoop van T-shirts geld in te zamelen. Dat doet hij met het schoonste T-shirt ter wereld. Voor de productie startte hij al eerder een crowdfundingactie op.
Meer informatie is te vinden op iconsofnature.com. Daar staan naast de route, voor wie een stuk mee wil wandelen, ook foto's en video's op die Chris de afgelopen 50 dagen maakte. Hij vertelt dat hij daarin in het begin wat fanatieker was dan nu. Als je al 50 dagen lang zo'n 20 tot 25 kilometer aflegt met een rugzak van 16 kilo dan ga je steeds minder vaak stilstaan om plaatjes te schieten. Dan wil je gewoon doorlopen. Voor de echt bijzondere plekken maakt Chris nog wel een uitzondering.

Na 50 dagen lopen stopt Chris niet meer zo vaak om een foto te maken

DIO-drogist Bussum is de beste

BUSSUM - De drogist DIO Anna in het winkelcentrum aan de Koekoeklaan is uitgeroepen tot de beste 'eigen' DIO-winkel. De award werd zondag uitgereikt en maandag gingen de trotse medewerkers op de foto.

DIO telt in totaal 167 franchisewinkels en 22 'eigen' winkels en houdt jaarlijks een verkiezing. De winkel in Bussum werd bij de verkiezing eerste in de categorie 'eigen winkels'. Petra van Doorn vertelt dat ze de winst vooral te danken hebben aan de enthousiaste klanten van de winkel. Een aantal jaar geleden veroverden ze al de derde plek. De DIO-winkels werden overigens eerder dit jaar al uitgeroepen tot beste drogist van Nederland.

BUSSUM heeft eigen legowinkel

BUSSUM - Dozen vol legopakketten, maar ook heel veel losse steentjes en poppetjes: Bussum heeft sinds kort een heuse legowinkel.

De winkel met de bouwsteentjes is te vinden in de Poststraat achter de Nettorama. Niet alleen kinderen, maar juist ook volwassenen kunnen hier hun hart ophalen. De winkel heeft veel verschillende spullen te koop, maar ook grote graaibakken waar weleens een collector's item in te vinden is. De eigenaar van de winkel zit vol plannen. Zo wil hij workshops lego bouwen gaan geven, maar ook kinderpartijtjes.

Zin in iets nieuws!

Een hip interieur in 5 stappen

De zomer is de tijd om je huis eens wat nieuw leven in te blazen. De grote zomerschoonmaak is gedaan en oude spulletjes hebben plaats gemaakt voor nieuwe. Om een hip interieur te creëren heb je vaak maar een paar aanpassingen en items nodig. Met deze tips haal je de laatste trends gemakkelijk in huis.

1. Lichte kleuren

Kleuren in huis zijn heel bepalend voor het gevoel dat het huis of de ruimte geeft. Lichte accessoires kunnen al verschil maken, maar door een lichte kleur op de muur aan te brengen bereik je snel een groot zomers effect. Ga voor mooie groene, blauwe of roze pasteltinten. Of breng juist wit aan. Hierdoor zal de ruimte ook meteen groter en hoger ogen.

2. Natuurlijke
materialen

Een bijzettafel van een boomstam, een salontafel van pallets. In een lichte ruimte komen meubels van natuurlijke materialen, zoals hout, steen en karton, goed tot hun recht. Bij de woonwinkels kun je ze kant-en-klaar kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf de handen uit de mouwen steken! Een fijne doe-het-zelfklus voor het weekend.

3. Urban Jungle

Haal het buitenleven naar binnen door prints van dieren (insecten), bloemen en planten in huis te gebruiken. Dit kun je heel subtiel doen door voor een kussen te kiezen met een bloemenprint, een poster op te hangen waar een kever op afgebeeld is of een blad in te lijsten.

4. Lucht zuiveren

Echte planten in huis halen kan natuurlijk ook. Deze zijn niet alleen decoratief, maar hebben ook echt een functie. Ze zuiveren de lucht en geven een huiselijk gevoel. Geef je plant dus een podium! Hang er bijvoorbeeld meerdere op of zet de plant op een kruk of standaard. Ook leuk: verschillende planten in verschillende groentinten, vormen en maten bij elkaar zetten. Verschillende vazen maken het plaatje compleet.

5. Opgeruimd

Opgeruimd staat netjes, maar opgeruimd geeft ook een fris gevoel. Berg alle winterse items op, zoals plaids, kleden en schapenvachten. Stop rommeltjes in kisten of manden (niet alles hoeft in het zicht te staan) en zorg juist voor wat ruimte op kastjes, tafels en vensterbanken.

Samenwerking tussen huurders en Alliantie

Huurdersbelangenvereniging de Alliantie en woningbouwcorporatie de Alliantie ondertekenden vorige week een samenwerkingsovereenkomst voor 3 jaar.

In plaats van de huidige regionaal verschillende overeenkomsten komt er nu één uniforme overeenkomst voor alle aangesloten huurdersorganisaties. Speerpunt is dat ze elkaar vroegtijdig betrekken in het beleidsproces van de corporatie en nog beter informeren over wat er speelt en leeft.

Op deze manier zullen signalen van huurders beter te vertalen zijn naar een nieuw beleid.

Nieuwbouw in de regio

Waar je ook kijkt in de Gooi en Vechtstreek, het lijkt alsof er werkelijk overal nieuwbouwwoningen verrijzen. Ruim 5.000 woningen komen er in totaal bij in de regio, die goed aan blijken te sluiten bij de wensen van de kopers, want de woningen verkopen zeer gemakkelijk. Kun jij door de bomen het bos soms even niet meer zien? Lees jezelf dan even goed bij op de volgende pagina.

Steeds meer vragen over risico's bij kopen van een huis

Vereniging Eigen Huis krijgt wekelijks honderden vragen over het bieden op en het kopen van een nieuwe woning.

Door de toenemende druk op de woningmarkt kan het zijn dat een gehaaste beslissing verkeerd uitpakt. Huizenkopers krijgen steeds meer vertrouwen, waardoor de kooplust toeneemt. Het is steeds vaker dringen in de strijd om dat felbegeerde huis. Kopers lopen het risico dat ze een hoger bedrag willen betalen dan de taxatiewaarde voor de hypotheek oplevert, doordat zij vaak boven de vraagprijs bieden.

Interieur

Creëer een verrassend effect in de woonkamer, hal of badkamer met een strakke hanger van Lasergravin in combinatie met een klein luchtplantje. Houtspul ontdekte dat deze kleine plantjes perfect samengaan met houten accessoires. Een opvallende verschijning met een natuurlijke uitstraling voor in je huis!

Tip!

Haal de zomer in huis met de multifunctionele hamamdoeken van Love Arganolie. Zachte, soepele en 100% katoenen doeken die werkelijk overal voor te gebruiken zijn: als handdoek, omslagdoek, picknickkleed of strandlaken. Niet alleen handig voor thuis, maar ook op vakantie of tijdens een dag op het strand.

Nieuws

Het Verbond van Verzekeraars heeft donderdag ruim 11.000 klantbeoordelingen van verzekeringsmaatschappijen online gezet. De branche hoopt zo meer openheid uit te stralen en inzicht te krijgen in de wensen van de klant. Klanten beoordeelden ze op tevredenheid, klantgerichtheid, duidelijkheid, vertrouwen en deskundigheid.

Nieuwbouwwoning is in deze regio nooit ver weg

Feest vanwege de eerste sleutel. Dit is het project Nieuwe Oogst in de Zuidpolder van Eemnes. Foto: Carin van den Berg

In Gooi en Vechtstreek verrijzen de nieuwbouwwoningen als sproeten op het gezicht van meisjes met rooie haren in de zon. Door de bouw over vele jaren uit te smeren, blijft het aanbod in balans met de vraag.

Eerst even een opsomming van de grotere projecten. In de Blaricummermeent tussen Blaricum en Huizen komen 870 woningen. Een deel is al bewoond, net als de Zuidpolder in Eemnes, een project van in totaal 500 woningen, en Villa Industria in Hilversum, goed voor 370 woningen. De grootste nieuwbouwlocatie wordt echter Weespersluis tussen Weesp en Muiden, waar 2.750 woningen gaan verrijzen, aansluitend op het Leeuwenveld, recent al goed voor 250 gloednieuwe huizen. En we tellen nog even door: de Brinklaan in Bussum (54 woningen), Villapark Gooilanden in Loosdrecht (48), Nedervecht in Nederhorst den Berg (44), Mooi Anke in Ankeveen (22), Heidepark en Buitenrijk (19) in Hilversum, Nieuw Cruysbergen in Bussum (18), Steen en Bergh in Laren (16) en ook hier weer de topscore in Weesp: 166 huizen in de sportparkwijk de 6 Weesper Straatjes.

Variatie
sluit aan bij de vraag

En dan nog zijn we er niet, want er zijn nog tal van kleinere bouwprojecten met rond de tien huizen. Zoals het Gooyers Kwartier in Laren, Brediushoeve in Naarden en de Schoolstraat in Huizen. En nog is de opsomming niet compleet.

Als je dat zo eens op een rijtje zet, zou je er Vinex-visoenen van krijgen. Maar de Gooi en Vechtstreek wordt geen Almere Buiten-Zuid. De architecten doen hun uiterste best om de nieuwbouw te laten passen bij het karakter van de omgeving. En in de meeste gevallen zijn ze daar zonder meer in geslaagd. De rieten kappen in 't Gooi blijken nogal een inspiratiebron. Verder is er lekker veel variatie in woningtypen. Dat sluit goed aan bij de wensen van de kopers. Anders gezegd: dat verkoopt lekker. Ook het bouwtempo draagt bij aan het verkoopsucces, want door een gefaseerd aanbod blijft er schaarste op de markt. Er wordt pas gebouwd als er is verkocht. Als dat niet lukt dan wordt er een ander bouwplan gemaakt, zoals bij de 6 Weesper Straatjes zelfs meerdere keren moest gebeuren. De fasering van de bouw kan soms meer dan tien jaar beslaan. Dus voor wie straks aan zijn examenjaar begint, staat (wie weet) later ook een mooi nieuw appartement klaar. Broodnodige vitaliteit in een vergrijzende omgeving.

Tuincolumn

Zomaar ineens een appje: wil je een tuincolumn schrijven? Eh, ja, waarom ook niet? Niets zo vrolijk als alles wat groeit en bloeit en dat is wel het wereldje waar ik middenin zit. Figuurlijk, want het is mijn vak en letterlijk, want ik woon en werk op de Theetuin in Weesp.

Tuin- en landschapsarchitect zijn houdt voor mij in dat ik vaak achter de computer zit om beplantingsplannen te maken, want daarin heb ik mij binnen ons vakgebied gespecialiseerd. En omdat onze projecten over verschillende werelddelen verspreid liggen 'moet' ik voor de buitenlandse opdrachten ook veel op reis en daar geniet ik van: andere landen, andere volken, andere culturen en natuurlijk ook andere klimaatzones met planten die bij ons niet voorkomen. Zo leer ik er elke keer weer wat bij.

Veel energie steek ik in het bedenken van plantencombinaties die goed passen bij de gekregen opdracht en de plek. Ons eigen stukje privétuin is, zoals zo vaak bij beroepslieden, het stiefkindje. Gelukkig heeft mijn partner Niek net de helft geadopteerd als groentetuin en scharrelt er zowaar weer een egeltje tussen onze planten. De laatste jaren zagen we deze diertjes steeds minder vaak. Een landelijk fenomeen door het toegenomen autoverkeer, maar ook de zachte winters zijn fataal voor dieren die in winterslaap gaan. Ze worden te vaak en te vroeg wakker, wat heel veel energie kost, en vinden dan nog geen voedsel. De klimaatverandering dringt dus zelfs door in onze eigen tuin: zachte, nattere winters, hittegolven, periodes van extreme droogte of juist weer hevige regenbuien.

'Onze eigen tuin
is het stiefkindje'

In de grote steden wordt de hitte 's zomers zelfs ondraaglijk (urban heat island effect) terwijl tijdens tropische regenbuien de riolen overlopen.

Als landschapsarchitecten hebben we hier heel veel mee te maken, want met groen in de vorm van straatbomen, gevelbegroeiing en daktuinen kun je deze problemen deels oplossen. Het terugdringen van de wateroverlast moet door de overheid aangepakt worden door vooral het verhardingsoppervlak in de steden te verminderen en wateropvangplekken aan te leggen (sponge city). En kijk, deze oplossingen zijn natuurlijk ook op kleine schaal in onze eigen tuinen toepasbaar: tegels eruit, groen erin. Met meer bomen, klimplanten en bloemen kunnen we allemaal met ons eigen stukje groen een beetje bijdragen aan het oplossen van een wereldprobleem. En dan liefst ook nog een wadi of vijver…Een leuke klus voor de komende zomer!

Column

Tuincolumn

Zomaar ineens een appje: wil je een tuincolumn schrijven? Eh, ja, waarom ook niet? Niets zo vrolijk als alles wat groeit en bloeit en dat is wel het wereldje waar ik middenin zit. Figuurlijk, want het is mijn vak en letterlijk, want ik woon en werk op de Theetuin in Weesp.

Tuin- en landschapsarchitect zijn houdt voor mij in dat ik vaak achter de computer zit om beplantingsplannen te maken, want daarin heb ik mij binnen ons vakgebied gespecialiseerd. En omdat onze projecten over verschillende werelddelen verspreid liggen 'moet' ik voor de buitenlandse opdrachten ook veel op reis en daar geniet ik van: andere landen, andere volken, andere culturen en natuurlijk ook andere klimaatzones met planten die bij ons niet voorkomen. Zo leer ik er elke keer weer wat bij.

Veel energie steek ik in het bedenken van plantencombinaties die goed passen bij de gekregen opdracht en de plek. Ons eigen stukje privétuin is, zoals zo vaak bij beroepslieden, het stiefkindje. Gelukkig heeft mijn partner Niek net de helft geadopteerd als groentetuin en scharrelt er zowaar weer een egeltje tussen onze planten. De laatste jaren zagen we deze diertjes steeds minder vaak. Een landelijk fenomeen door het toegenomen autoverkeer, maar ook de zachte winters zijn fataal voor dieren die in winterslaap gaan. Ze worden te vaak en te vroeg wakker, wat heel veel energie kost, en vinden dan nog geen voedsel. De klimaatverandering dringt dus zelfs door in onze eigen tuin: zachte, nattere winters, hittegolven, periodes van extreme droogte of juist weer hevige regenbuien.

'Onze eigen tuin
is het stiefkindje'

In de grote steden wordt de hitte 's zomers zelfs ondraaglijk (urban heat island effect) terwijl tijdens tropische regenbuien de riolen overlopen.

Als landschapsarchitecten hebben we hier heel veel mee te maken, want met groen in de vorm van straatbomen, gevelbegroeiing en daktuinen kun je deze problemen deels oplossen. Het terugdringen van de wateroverlast moet door de overheid aangepakt worden door vooral het verhardingsoppervlak in de steden te verminderen en wateropvangplekken aan te leggen (sponge city). En kijk, deze oplossingen zijn natuurlijk ook op kleine schaal in onze eigen tuinen toepasbaar: tegels eruit, groen erin. Met meer bomen, klimplanten en bloemen kunnen we allemaal met ons eigen stukje groen een beetje bijdragen aan het oplossen van een wereldprobleem. En dan liefst ook nog een wadi of vijver…Een leuke klus voor de komende zomer!

Mix interieurstijlen!

Van stoere betonnen meubelen tot hippe kussens en handgemaakt servies: om ons heen zie je de leukste woonaccessoires van bekende merken gecombineerd met handgemaakte items van kleinere ontwerpers, zoals bij La Boutique Blanche. Deze bijzondere combinatie staat garant voor een fijne mix aan interieurstijlen met unieke accenten. Proef de passie van de ontwerpers!

Hypotheek via crowdfunding

Huizenkopers kunnen binnenkort hun hypotheek door andere particulieren laten financieren. Crowdfundingplatform Jungo kreeg daarvoor een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Met de verleende vergunning kan Jungo vanaf het najaar bemiddelen in hypotheken en geld ophalen via crowdfunding. Dit houdt in dat particulieren geld kunnen beleggen in de hypotheek van een ander.

Wie een hypotheek wil, kan een aanvraag indienen bij het crowdfundingplatform. Als Jungo akkoord is, wordt de aanvraag op de site geplaatst. Bij grote interesse kan de rente lager uitvallen voor de hypotheekaanvrager.

20% van de hypotheeksom wordt met crowdfundinggeld gefinancierd, de rest komt van een instelling.

Zomerkriebels van deze plant

In juli is de elegante potroos de woonplant van de maand. Zomers, romantisch en sfeervol.

Kleuren

Van oorsprong hebben veel rozen een rode bloemkleur. Kwekers zijn er echter in geslaagd allerlei andere kleuren te creëren. Zo is uiteindelijk ook de potroos ontstaan, met kleuren als roze, lila en zalm.

Verzorgingstips

In de zomer kan de potroos - een perfecte miniatuur van de grote struik - prima zowel in de woonkamer als op het balkon of terras staan. De plant staat wel graag licht en kan niet tegen uitdroging: de kluit mag dus altijd licht vochtig zijn. Een potroos kan met de juiste verzorging lang en rijk bloeien.

SCHILDERWERK. Groot of klein, binnen of buiten: schilder PMC biedt u altijd vrijblijvende offerte 06-53148137 of 0294-419844

Grote maten onderbroeken, nachthemden, pyjama's voor dames en heren. Verkoop van Beeren ondergoed, Con-ta, Gino Santi en Giovanni. Ik verzorg ook verpleeghuispakketten. Zaterdag op de markt in Huizen. Woensdag op de markt in Almere Stad. Marjon van der Wal.

Stenzo Textiles is op zoek naar een parttimer voor minimaal 20-24 uur per week. Werkzaamheden: magazijn, inpakken. Voorkeur gaat uit naar een sterk persoon die op oproepbasis beschikbaar is. Interesse? Mail naar:
jeremy@stenzokids.nl

VLOOIENMARKT 17 JULI, MUIDEN, W.c. MAXIS, PAMPUSWEG 1, 150 KRAMEN INFO: WWW.DONEVENTS.NL 0294-237320

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl expats / corporate / investors

SPOED! GEZ. enthousiaste Dance Workout/Zumba instructeur m/v voor Fitness Center Weesp op maandagavond. Meer info, mail:
jose@fitnesscenterweesp.nl

Te koop gevr. tegen prima prijs: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes zilver en goud, muntverzamelingen etc. Fa. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 8 jaar ervaring met goede ref. Mevr. Saskia, 10 euro p/u. Tel.: 06-46552427

VLOOIENMARKT 10 juli Hilversum, Marktplein, Langgewenst Bezoekers Gratis, DonEvents.nl 0294-237320

MEGA VLOOIENMARKT HILVERSUM ZON.10 JULI MARKTTERREIN LANGGEWENST, BEZOEKERS GRATIS, KRAAMHUUR €35 DONEVENT.NL 0294-237320

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf. Tel: 06-55955587

Kamer gezocht te Bussum, rustig werkende dame PTT bode te spiegel 06-44474310

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Ital
035-6839235

GARAGE TE HUUR in Bussum
€ 130 p/mnd 06-10399790

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Woningontruiming &
inboedelafwikkeling ?
www.zwartblok.nl of
035-6224216

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.arthursloodgietersbedrijf.nl

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A to business tel.: 06-26984855