BussumsNieuws

23 mei 2018

BussumsNieuws 23 mei 2018


Nieuw college in de startblokken

GOOISE MEREN Gooise Meren heeft een nieuw college. Wie de wethouders worden en hoe het coalitieprogramma eruit komt te zien, wordt vandaag bekendgemaakt.

Formateur Alexander Luijten zal in de middag de ploeg presenteren waarmee Gooise Meren het de komende vier jaar moet doen. Het wordt dus nog heel even gissen hoe het college van VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks eruit komt te zien. En da zelfde geldt voor het coalitieprogramma. Ook dat wordt vandaag gepresenteerd en wat er in staat blijft nog even geheim. Formateur Alexander Luijten hield zijn lippen gisteren stijf op elkaar. Er moesten nog wat laatste details worden aangepast en daarnaast moest de gemeenteraad eerst nog kennisnemen van het akkoord.

Het hele formatieproces is achter gesloten deuren gevoerd en er kwam eigenlijk niets naar buiten. De burgerparticipatie, iets dat Gooise Meren hoog in het vaandel heeft, kwam hierbij enkel op gang met een oproep om input voor de formatie in te sturen.

Zodra het coalitieakkoord en het college bekend zijn, staat de oppositie vanzelfsprekend klaar om het college en het programma onder de loep te nemen. Er wordt volgende week over gedebatteerd.

Het laatste nieuws over de formatie is na de presentatie te lezen op onze website bussumsnieuws.nl.

Vrouw knalt met auto hard tegen paal en is spoorloos verdwenen

Foto: Bob Awick

BUSSUM Een vrouw knalde maandag rond 14.00 uur door nog onbekende oorzaak tegen een paal van een verkeerslicht op de splitsing van de Amersfoortsestraatweg en de Ceintuurbaan. Omstanders belden 112. De vrouw klom op dat moment uit de auto, wandelde weg en verdween spoorloos. Agenten hebben nog gezocht, zonder resultaat.

Inbraak met flinke ravage bij Trekpleister

BUSSUM Het is de derde keer dat de Trekpleister aan de Veerstraat getroffen wordt door een snelkraak. De inbrekers hebben dit keer een flinke ravage achtergelaten.

Twee mannen zijn zondagochtend bij de Bussumse drogisterij binnengekomen door de twee glazen toegangsdeuren te vernielen, met als gevolg een grote ravage. Ze gingen ervandoor met de dure parfums.

De politie werd gewaarschuwd en was snel ter plekke, maar kon de inbrekers niet aanhouden. Van de twee is geen signalement bekend.

Agressieve jongen berooft vrouw op station Bussum-Zuid

BUSSUM Een agressieve jongeman heeft twee weken geleden, op Bevrijdingsdag, een vrouw beroofd. Dat maakt de politie nu bekend.

De vrouw werd op klaarlichte dag bestolen. Dat gebeurde op station Bussum-Zuid tussen 13.00 en 14.00 uur. Van de dader ontbreekt elk spoor. Van hem is vooralsnog ook geen signalement bekend.

De politie hoopt dat er mensen zijn die meer weten en eventueel iets gezien hebben.
Bellen met de politie kan op 0900-8844.

Hoge ogen bij 24Kitchen

René blijft hobbykok maar is wel in voor nog zo'n avontuur. Foto: Foto: 24kitchen

René Turk kwam heel ver in in het 24Kitchen-programma 'The Chefs' Line Nederland'.

11

Bewoners van Bantam tot Gooilust

Foto: Picasa

Jonkheer F.J.E. (Frans) van Lennep (1890-1980) schreef een boek over zijn jeugd ruim een eeuw geleden in 's-Graveland: De Tamme Kastanje. Hij schreef over allerlei familie-ditjes-en-datjes op een keuvelende manier en het lijkt vooral gericht aan zijn regenten- en adellijke kennissen. Voor mij en vele anderen een heel andere wereld. Aardig wat je zoal van bewoners uit de 19e eeuw op de buitens van 's-Graveland te weten komt. Ze waren of ze werden bijna allemaal familie van elkaar. En dan inderdaad van Bantam tot Gooilust. Spanderswoud krijgt de grootste aandacht want daar resideerde Grootmama. Het landgoed Spanderswoud, niet het gelijknamige aangrenzende bosgebied. Er staan diverse stambomen, foto's en kaarten in het boek. Het boek bevat ook nog hoofdstukken van andere landgoederen waar Van Lennep familie had. Het is een herdruk van vier eerdere publicaties en kwam als gebonden boek met omslag, 252 bladzijden, in 1969 uit bij H.D. Tjeenk Willink.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 12. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Stukje Boslaan gierzwaluwvrij

Het lijkt wel zomer. Maar boven de Boslaan voelt het niet zomers. De gierzwaluwen zijn er niet meer. Voorgoed? Ik weet het nog niet. En met de boerenzwaluw gaat het ook de verkeerde kant op.

Op de foto de restanten van wat eens een veilig onderkomen voor mijn favoriete vogel, de gierzwaluw, was. De Boslaan vanaf de Koningslaan tot aan de Groothertoginnelaan is nu bijna vrij van de luidruchtige luchtacrobaten. Ondanks de goede wil van een van de 'dakbezitters' is het er niet van gekomen. Prompt begon anderhalve week geleden aan de overkant het slopen van een nog compleet dakpannendak. Midden in het broedseizoen! Met als gevolg: geen heerlijke scheer- en schreeuwpartijen meer.

Maar ook de boerenzwaluwen langs de Karnemelksloot hebben het niet al te gemakkelijk. Er zijn twee zeer grote melkveestallen gebouwd, voorzien van gesloten wanden en forse raampartijen. Helaas is er geen rekening gehouden met de boerenzwaluwen, die nu met z'n allen proberen in die aantrekkelijke onderkomens te komen. Ze vliegen daarbij steeds tegen het glas Jammer dat er onder de dakgoot geen plankjes zijn waar de vogels houvast vinden om een nestje aan vast te hechten. Tijdens een paar fikse fietstochten is het mij ook opgevallen dat er zo goed als geen leven meer is op en rond de weilanden. Kievit, grutto, tureluur, watersnip e.a. laten verstek gaan. 'Silent Spring' van Rachel Carson (1962) heeft een diepere betekenis gekregen.

Weerbericht

Warm, in het weekeinde zeer warm, zonnige perioden

Onder regie van een buitengewoon standvastig hogedrukgebied boven Scandinavië duurt de meizomer tot zeker na het weekeinde voort. Een lagedrukgebied boven Zuidwest-Europa krijgt tijdelijk meer invloed met vanuit het zuiden kans op een bui. Vanaf het weekeinde neemt door de steeds krachtiger wordende Scandinavische hogedrukblokkade de warmte verder toe.

Donderdag en vrijdag

Zowel donderdag als vrijdag is het tijdelijk iets minder stabiel. Er worden zonnige perioden verwacht, maar met kans op soms wat meer bewolking vanuit het zuiden. Er kunnen enkele stapelwolken ontstaan waaruit zich een bui kan ontwikkelen. De maximumtemperatuur komt uit op circa 24 graden. Er waait daarbij een matige aflandige wind tussen noordoost en oost.

Het weekeinde

Voor zaterdag worden zonnige perioden verwacht. Er kunnen nog enkele stapelwolken ontstaan, maar de kans op een bui is klein. Zondag is het vrij zonnig. De wind is matig van kracht en waait onophoudelijk uit een oostelijke richting. Zaterdag wordt het circa 27 graden. Zondag en naar verwachting ook maandag piekt de temperatuur tot dicht bij de 30 graden.

Weetje

Door de verder toenemende warmte in deze laatste fase van mei is de kans groot dat mei, net als vorig jaar, een gemiddeld zeer warme maand gaat worden. Mei 2017 staat derde op de lijst van warmste meimaanden. Op 27 mei 2017 liep de temperatuur op tot 32 graden. Dat bleek zelfs de warmste dag van het jaar te zijn. De gemiddeld warmste mei is tot dusver mei 2008.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk gezamenlijke viering in Mariakerk; za. 26/05 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. gezamenlijke viering deken A. Bakker, C. Fabril, M. Costa, M. Sendecki
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok H.A.
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. D. van de Streek en 17.00 u. ds. I. Hoornaar
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. K.J. Holtzapffel
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. mr.drs. J. de Wit
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. G.J.J. van Hiele
*Evangelisch-Lutherse Gemeente gezamenlijke dienst in Hilversum
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit en 19.00 u. KerkAnders
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Vanaf 23 mei zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met onder andere de avondvierdaagse, Bukbieb in Bussum, interactieve tafel in de Zandzee, Nationale Molendag.
- In Derde Termijn: Ruud Bochardt staat stil bij de coalitieonderhandelingen in Wijdemeren.
- RegioHub gaat over NIX18: het alcoholgebruik onder jongeren.
- Sjoerd Stoop gaat in gesprek met burgemeester Han Ter Heegde.

'Je kunt levens redden met de BuurtAED'

Crowdfunding voor AED in de Hamerstraat

Reanimeren binnen 6 minuten is van cruciaal belang. Roy van Leijen nam het initiatief om in zijn Hamerstraat een BuurtAED te plaatsen.

Roy van Leijen heeft een BuurtAED in zijn straat geregeld. Foto: Bob Awick

BUSSUM Roy van Leijen (30) heeft met crowdfunding onder de buurtbewoners kunnen regelen dat zijn straat 'hartveiliger' wordt met een BuurtAED.

"Ik heb zo'n zes jaar geleden meegemaakt dat een man een hartstilstand kreeg", vertelt Roy. "Op vrijdag had ik een AED-cursus gevolgd en de woensdag erop in de sportschool, waar ik toen werkte als personal trainer, kreeg een cliënt een hartstilstand. Ik zag hem liggen, hoorde hem gorgelen en wist meteen: dit is niet goed. Bij de balie heb ik de AED gepakt, zijn shirt opengetrokken en samen met twee jongens gereanimeerd en gedefibrilleerd, want snel handelen is van levensbelang. We zijn doorgegaan tot het ambulancepersoneel zei dat we konden stoppen omdat zij het overnamen. Later hoorden we dat de man was overleden in het ziekenhuis omdat hij dichtgeslibde aders had en niet te redden was. Ik ben me toen wel gaan realiseren dat ik iemand ben die op dit soort momenten niet bang wegloopt, maar rustig blijf en in actie kom. Door dit trauma heb ik besloten om BHV'er te worden om, als het nodig is, eerste hulp te verlenen."
Wekelijks worden ruim 300 mensen getroffen door een hartstilstand en de levenskans wordt mede bepaald door het optreden van omstanders. Tijdens een hartstilstand buiten het ziekenhuis is het van cruciaal belang dat iemand binnen 6 minuten wordt gereanimeerd en gedefibrilleerd met een AED. De Hartstichting laat weten dat er te weinig openbare AED's in Nederland zijn. Samen met Philips heeft de stichting als doel om meer AED's in buurten te plaatsen en via een crowdfundingplatform kunnen buren geld inzamelen om zo hun buurt 'hartveiliger' maken.
"In mijn buurt is geen BuurtAED. Dus toen ben ik gaan onderzoeken hoe ik dit het beste kon aanpakken en kwam terecht bij de site van de Hartstichting. Een AED kost 2.681 euro, waarvan Philips een bedrag van 1.052 euro heeft gedoneerd. Ook plaatsen ze de AED in een speciale kast en doen eens in de vijf jaar onderhoud. Dus bleef er nog 1.629 euro over om te financieren. Via de Facebookpagina van de straat heb ik buurtbewoners gevraagd of ze mee wilden doen en ze waren meteen enthousiast. Ik heb een brief geschreven en daarna ben ik bij 104 buren langsgegaan. Een groot aantal heeft meebetaald. Ik kreeg het bedrag echter niet bij elkaar. De gemeente wilde gelukkig bijspringen en betaalt nu het restant van het bedrag; ook hopen ze dat andere buurten dit initiatief overnemen."
Werken met een AED is eenvoudig omdat het apparaat vertelt wat je moet doen. Ik vind het fantastisch om te zien hoe betrokken de buurt is en binnenkort gaan we de BuurtAED vieren met een hapje en een drankje en dan leg ik uit hoe het apparaat werkt, want als je niets doet heeft iemand met een hartstilstand geen overlevingskansen."

'Ik ben bij 104 buren langs gegaan voor een donatie'

Vier avonden wandelen

BUSSUM De 71ste avondvierdaagse is van maandag 28 tot en met donderdag 31 mei in de omgeving van Bussum en Hilversum.

Er kan gekozen worden uit twee afstanden: de 5 of 10 kilometer. Op de vierde dag is de feestelijke afsluiting en halverwege de stoet zullen diverse muziekkorpsen invoegen. Dit jaar staat een brassband uit Almere op het grasveld bij de spoorbomen aan de Lindenlaan en is de locoburgemeester aanwezig op het parkeerterrein bij sportcentrum De Zandzee om de lopers te verwelkomen. De inschrijfavond is al geweest, maar wil je meelopen, meld je dan op de eerste avond aan bij De Zandzee. De kosten bedragen 7 euro.

Sanderse en Van Meerten stoppen en zwaaien af

Van Meerten en Sanderse bij het afscheid. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Wethouders Marleen Sanderse en Miriam van Meerten hebben dinsdag afscheid genomen. Dat deden ze op een voor hen belegde afscheidsreceptie. Het was flink druk en warm. Vanuit alle lagen van de bevolking werd gedag gezegd.

Meerdere bewoners kwamen even langs om de wethouders te bedanken. Daarnaast kwamen veel gemeenteraadsleden, oud-raadsleden en oud-wethouders langs.

Ook oud-burgemeesters Peter Rehwinkel en Joyce Sylvester van de voormalige gemeente Naarden waren er. Sanderse en Van Meerten spraken alle bezoekers toe en blikten terug op hun wethouderschap, waar ze allebei met volle teugen van genoten hebben.

Sanderse en Van Meerten waren de afgelopen twee jaar wethouder van Gooise Meren en daarvoor voor de gemeente Naarden. Ze nemen (voorlopig) afscheid van de lokale politiek en gaan zich richten op andere dingen.
Van Meerten wil graag meer tijd met haar kinderen doorbrengen, met name in de avonduren. "Ik was er vaak niet, maar daar komt verandering in. Mommy is back", zei ze vol overgave in haar afscheidsspeech en dat bracht de mensen aan het lachen. Maar er was ook emotie. Van Meerten liet haar gevoel spreken toen ze zei altijd aan één woord genoeg gehad te hebben in haar samenwerking met Sanderse.
De aanwezigen moesten in lange rijen wachten om de dames gedag te zeggen. Daarbij werden flink wat kussen gegeven en handen geschud. Ook de cadeautafel was aan het einde rijkelijk gevuld. Puntje van kritiek was dat de receptie aan het einde van de middag werd gehouden. Hierdoor kon niet iedereen aanwezig zijn, met name winkeliers die hun wethouder Economische Zaken nog gedag hadden willen zeggen.

Elise Meeuwissen

Redacteur bij de televisie,
23 jaar, woont samen met Bart in Bussum.

Waar kennen mensen je van?
"Ik ben tambour-maître van Show- & Marchingband ViJoS; wij zijn regelmatig aanwezig in Gooise Meren en omgeving bij feesten, partijen en avondvierdaagsen. Veel mensen hebben mij waarschijnlijk al eens voorop zien lopen, zonder dat ze het doorhadden. En sommigen kennen mij via mijn opa en vader van slagerij Meeuwissen."

Waar ben je druk mee?
"Op dit moment ben ik héél erg druk met het organiseren van de taptoe van ViJoS op zaterdag 2 juni bij SDO."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Han ter Heegde over de cultuur in Gooise Meren en het organiseren van grote evenementen met vooral muziek en lekker eten!"

Mooiste plek in Bussum?
"Moeilijke vraag, want ik hou van alles in Bussum. Maar ik vind het fijn om op het terras van Zorba te zitten met mooi weer en dan mensen kijken."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"'De Edele Kunst van Not Giving a F*ck'. Een boek dat vertelt dat je niet altijd positief hoeft te zijn, maar moet leren leven met je tekortkomingen waardoor het leven eigenlijk een stuk leuker wordt. "

Lievelingsmuziek?
"Hier moet ik natuurlijk de muziek van ViJoS zeggen, maar ik ben eigenlijk al gauw tevreden en heb een kleine voorliefde voor Cubaanse muziek en de mooie instrumentale muziek van Jungle By Night. Heel tof!"

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik een geheime liefde heb voor de allerslechtste tv-serie ooit: 'The Bold and the Beautiful'."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Eten en dan vooral de Caramel Shortcake. Mijn absolute favoriet! Koek, karamel en chocolade en dat allemaal in één taartje."

Jan Kort Bee- Ball toernooi bij HCAW

BUSSUM Het Jan Kort BeeBall toernooi is een dag vol honk- en softbalplezier voor de allerjongsten. Honk- en Softbalclub HCAW organiseert op zondag 27 mei dit jaarlijkse toernooi.

Vanuit het hele land komen 29 teams met ruim 200 honkballertjes met hun coaches en ouders naar HCAW voor een dag vol met wedstrijdjes, spellencircuit en veel lol.

BeeBall is de voorloper van het echte honk- en softbal en is ontwikkeld om de allerjongste spelers en speelsters te laten kennismaken met deze sport. BeeBall is een leuk, stoer en flitsend spel waarbij beweging, teamgeest en sportiviteit vooropstaan. Door kleine teams en eenvoudige spelregels worden kinderen volledig in het spel betrokken en zijn zij volop in beweging. Zo raken ze snel vertrouwd met slaan, gooien en vangen. BeeBall kan bij HCAW gespeeld worden door kinderen in de leeftijd van vijf tot en met tien jaar.

Het toernooi wordt om 10.00 uur geopend door de zoon en kleinzoon van oud HCAW-voorzitter Jan Kort, waar het toernooi zijn naam aan heeft ontleend. Hierna begint de swingende warming-up door dansschool Jelly Jam Dance uit Naarden. Op het gehele complex worden wedstrijdjes gespeeld. Er is een loterij waar tegen een klein bedrag hele leuke prijzen te winnen zijn, maar er is ook een spellencircuit waar kinderen hun vaardigheden kunnen oefenen onder begeleiding van HCAW-trainers. Om 16.00 uur wordt het toernooi afgesloten met de feestelijke prijsuitreiking aan alle deelnemende teams. Ook kinderen die geen honkbal spelen zijn deze dag welkom. De toegang is gratis.

Speelplaatsje Abraham Kuyperlaan gaat weg

BUSSUM Het speelplaatsje op de hoek van de Dr. Abraham Kuyperlaan wordt gesloopt. Dat meldt de gemeente. Het speelplaatsje wordt gesloopt omdat er maar amper gespeeld wordt. Volgens de gemeente hebben ouders aangegeven het niet prettig te vinden om hun kind er te laten spelen vanwege het slechte zicht op de speelplaats en de drukke weg. Er moeten op andere plekken speeltoestellen terugkomen.

Werk aan het spoor bij Naardermeer

NAARDEN/BUSSUM Er wordt de komende weken gewerkt aan het spoor bij het Naardermeer. Dat heeft te maken met de aanleg van de Voormeerpassage.

Onder het spoor wordt een tunneltje aangelegd voor langzaam verkeer. Daarvoor wordt er ondergronds aan het riool gewerkt omdat het verlegd moet worden.

De aannemer verwacht dat de werkzaamheden geen overlast gaan veroorzaken.

Opknapbeurt Lomanplein van start

BUSSUM De opknapbeurt voor het P.J. Lomanplein start. Er werd gisteren (dinsdag) voor het eerst gewerkt.

Het P.J. Lomanplein wordt opgeknapt vanwege de komst van de Emmaschool naar de Graaf Florislaan. Er moet het een en ander gebeuren om de buurt rond de school verkeersveiliger te maken.

Nu er toch gewerkt moet worden gaat de gemeente meteen aan de slag met het riool, de straatverlichting en het openbaar groen. Daarnaast komt er onder meer een parkeerplaats voor een schoolbus. Ook wordt Fortlaan eenrichtingsverkeer.

Het plein wordt gefaseerd afgesloten voor het verkeer. De gemeente heeft de buurtbewoners per brief op de hoogte gebracht van de werkzaamheden en de daarbij behorende wegafsluitingen.

8 / 32

Rugbyclub 't Gooi is de allerbeste van Nederland en verslaat rivaal Hilversum

'We pakten Hilversum vanaf het eerste moment bij de strot en lieten niet meer los'

Op overtuigende wijze hebben de rugbyers uit Naarden op eerste pinksterdag in de finale om de landstitel met 30-19 van Hilversum gewonnen.

Aanvoerder Hugo Langelaan met de beker. Foto's: Bastiaan Miché

NAARDEN Een mooier cadeau door Nederlands kampioen te worden had rugbyclub 't Gooi uit Naarden ter gelegenheid van haar 85-jarige bestaan zichzelf niet kunnen geven. Daarmee werd een einde gemaakt aan de hegemonie van de Hilversummers, die de afgelopen jaren drie keer op rij de titel veroverden.

De finale om de landstitel was er een om van te smullen. Vriend en vijand waren het eens dat duels op dit niveau helaas een zeldzaamheid zijn. Beide ploegen waren naar het nationaal rugbycentrum in Amsterdam gekomen om te winnen.
De mannen kletsten er volop in, met als gevolg dat er regelmatig moest worden gestopt voor blessurebehandelingen. Na de bekende spons en de spuitbus konden de meeste spelers verder; alleen Hilversum-speler Fidas Efthymiou moest na acht minuten strompelend van het veld en werd vervangen.

Direct na het begin van de wedstrijd deelde 't Gooi al de lakens uit, met als resultaat dat het na tien minuten al met 12-0 leidde door try's van Huibrecht Simon van Vliet en Nicholas Colvin. De neutrale toeschouwers hadden toen al door dat de regerend kampioen het zwaar voor de kiezen zou krijgen. Even gloorde er hoop voor de Hilversummers nadat Marcus Holden door een try en conversie zeven punten op het scorebord bracht.
Dat was van korte duur, aangezien 't Gooi voor de rust wegliep naar 22-7. De strijdwijze van de mannen uit Naarden vrat energie, aangezien in de tweede helft Hilversum 20 minuten voor het eindsignaal terugkwam tot 25-19. Dat was ook het kantelmoment in de wedstrijd: wie het eerst scoorde kon met de titel naar huis. Het was Melle de Jongh die voor 't Gooi aan alle onzekerheid een einde maakte.

De teleurstelling bij Hilversum is groot.

'We waren op alle fronten beter. We bleven maar doorgaan'

Heerlijk gevoel

't Gooi-aanvoerder Hugo Langelaan kon na de afmattende strijd nauwelijks een woord uitbrengen. Later, terwijl het zweet nog van zijn voorhoofd gutste: "Wat een heerlijk gevoel. We pakten Hilversum vanaf het eerste moment bij de strot en lieten niet meer los. We waren op alle fronten beter. We bleven maar doorgaan met de wetenschap dat als je maar even zou verslappen Hilversum direct zou toeslaan. Als team hebben we gevochten voor iedere meter en iedereen heeft zich aan zijn taken gehouden. Niemand verzaakte."
Speler Robin Kok voegde er nog een Cruijffiaanse oneliner aan toe: "Als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren. Zo simpel was het vandaag. Alles viel op zijn plek en we hebben Hilversum niet in hun spel laten komen. Dat was onze tactiek."

Melle de Jongh maakte voor 't Gooi aan alle onzekerheid een einde

Het succes van 't Gooi komt ook op het conto van coach Zane Gardiner, die de finale speelde met slechts vier spelers die vorig jaar ook tegen Hilversum in de eindstrijd stonden. Gardiner: "Het hele seizoen stond in het teken van deze finale tegen Hilversum. Daar lag onze focus op. In het begin van het seizoen speelden we moeizaam en verloren twee keer. Stap voor stap zijn we naar dit niveau gegroeid en er zit nog meer in het team."

Wonden likken

Bij de spelers van Hilversum was er na afloop ontgoocheling en zij moesten letterlijk en figuurlijk hun wonden likken. Hier hadden ze geen rekening mee gehouden. Speler/coach Marcus Holden analyseerde: "'t Gooi speelde een prima partij. We zijn in het begin van de wedstrijd snel afgestraft door persoonlijke fouten. Dat konden we niet meer herstellen." En speler Sep Visser die niet in de wedstrijd kwam: "We hadden een totale offday. We zijn op alle fronten afgetroefd en hier ben ik goed ziek van. Ik kan niet begrijpen dat we zo slecht speelden."

Geen grip

Hilversum technisch adviseur Dé Beukers wist snel dat prolongatie van de titel een hels karwei zou worden: "Na tien minuten, bij de 12-0, zag ik al dat we geen grip op hun spel hadden. En hun coach Zane Gardfiner is een topper die ons spel goed heeft ontrafeld en daar zijn tactiek op heeft afgestemd."

'De sfeer was geweldig en we mochten koken tegen professionals'

Bussumse hobbykok schopt het tot finale van 24Kitchen

René Turk 'versloeg' niet alleen zijn collega-hobbykoks, maar streefde met zijn enthousiasme en passie ook twee professionals voorbij

René blijft hobbykok, maar is wel in voor nog zo'n avontuur. Foto: 24Kitchen

BUSSUM Vier dagen lang bond René Turk samen met andere hobbykoks de strijd aan met professionele koks. Hij strandde, als laatste overgebleven 'amateur' in de finale tegen de chef-kok. Een rollercoaster, maar wel een fantastische ervaring, zo kijkt de 45-jarige Bussumer op de vier dagen kookstrijd terug.

René was na een voorselectie uitverkoren om mee te mogen doen aan het 24Kitchen-programma 'The Chefs' Line Nederland'. In het normale leven is hij food- en beveragemanager. Koken doet hij voornamelijk thuis, voor zijn gezin met twee jonge kinderen en vrienden.

'De sfeer was super'

Hij droomde er al langer van: meedoen aan een dergelijke wedstrijd. Eerder behaalde hij al de voorrondes van 'Masterchef'. "Ik zat bij de laatste 50." Hij had dus wel wat ervaring met selecties en casting. Maar toen het tot hem doordrong dat het deze keer dan toch echt ging gebeuren, kwamen er wel wat zenuwen naar boven. "De avond voor de wedstrijd deed ik geen oog dicht en bij het zien van de jury, met onder meer Jacob Jan Boerma, werd ik nog nerveuzer." René vertelt enthousiast verder: "De jury bestond echt uit de culinaire top." Ook zijn 'tegenstanders' van het Amsterdamse Bistrot Neuf hadden een flinke reputatie hoog te houden. Gelukkig zakten die zenuwen en schopte hij het tot de finale, waar hij het moest opnemen tegen chef-kok Pascal Tooms van Bistrot Neuf uit Amsterdam. Zijn coq au vin klopte volgens hem helemaal, maar het was net niet genoeg om ook de chef-kok te verslaan. Maar om de winst ging het ook niet. Het ging om het maken van mooie gerechten en de sfeer was super, vertelt René. "Het was passie versus professie. We inspireerden elkaar en mochten koken tegen professionals."

Franse keuken

De vier gerechten die René heeft gekookt kwamen allemaal uit zijn favoriete keuken: de Franse. Dat had hij van tevoren mogen opgeven. "De Franse keuken is de bakermat van de keuken, met mooie gerechten", vertelt hij enthousiast. De coq au vin van de finale is wel een van zijn favorieten en ook in het bereiden van de bouillabaisse had hij de nodige lol. Maar hoeveel ervaring je ook hebt, koken op dat moment, op die plek maakt het volgens René toch extra spannend. Overigens werden twee van de vier gerechten die hij tijdens dit avontuur op tafel zette als 'beste' beoordeeld.

Culinair randje

Thuis is hij overigens ook de degene die veelal achter het fornuis staat. "Het ligt een beetje aan de gelegenheid en voor wie ik kook", legt de sympathieke hobbykok uit. Omdat ze twee jonge kinderen hebben houdt hij het wel wat rustiger, maar ze groeien wel met een culinair randje op. Zelfgemaakte lasagne of lamsbout uit de oven is bij het gezin geen uitzondering.
Of hij nu serieus een carrière als kok overweegt? "Nu ik eraan geroken heb triggert het wel. Ik zou zoiets nog wel een keer willen doen, maar ik ben heel blij met wat ik nu doe en de plek waar ik werk."

Voetballers NVC naar de eerste klasse

Na weken van voorsprong pakt NVC nu kampioenschap

Feest als het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Foto: NVC

NAARDEN Het zat er al weken aan te komen, maar het moest nog wel even echt gebeuren: NVC heeft afgelopen weekend het kampioenschap gepakt. De Naarder voetballers promoveren daarmee naar de eerste klasse.

Gemakkelijk was het afgelopen weekend allerminst voor NVC. Het was goed te merken dat de ploeg erg nerveus was. Toch werd er hard geknokt tegen tegenstander Vriendenschaar. Tom Beekman kon NVC op voorsprong zetten, maar vlak voor rust kwam Vriendenschaar terug. Het gevolg was een bloedstollende tweede helft. Een doelpunt van Beekman na rust zette NVC weer op voorsprong. NVC moest echter tot de laatste seconden vechten om de voorsprong vast te houden.
Na afloop van het duel barstte het feestje los onder spelers, staf en supporters. Eenmaal terug op het eigen sportpark werd er tot laat gefeest in de kantine. En over feest gesproken: komend weekend speelt NVC haar laatste wedstrijd, op eigen veld. Dan wordt het kampioenschap na afloop nogmaals gevierd.

SDO kan laatste thuiswedstrijd niet winnen

SDO startte sterk, maar kwam tekort. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM Het zal na de succesweek met de bekerwinst niemand echt deren, maar SDO heeft afgelopen weekend de laatste thuiswedstrijd van het seizoen niet kunnen winnen. De Bussumse hoofdklasser moest de winst met 0-2 aan tegenstander Purmersteijn laten.

SDO speelde nog voor een miniem kansje op deelname aan de play-offs voor promotie. Datzelfde gold voor Purmersteijn, dat nu nog steeds kans maakt. SDO speelde vooral voor rust goed. Het was de betere ploeg en kreeg ook enkele kansen. Na net wat meer dan een half uur spelen volgde echter een ommekeer. Desley Groenewegen werd hard tegen de grond gewerkt. Dat ontging de scheidsrechter, maar SDO-speler Kick van Aelst zag dat wel. De jonge SDO'er stormde naar de dader en duwde hem. Dat kwam hem op een rode kaart te staan.

De rode kaart zorgde er mede voor dat SDO veel meer onder druk kwam te staan. Na rust zorgde dat ook voor doelpunten voor Purmersteijn. Eerst schoot Lester Aarsman de ploeg met een knappe volley op voorsprong. Vlak voor tijd verdubbelde Yassin el Yaakoubi de voorsprong voor de tegenstander van de Bussumers. De strijd was daarmee gestreden.

Afscheid

SDO had na afloop toch een klein feestje. Hoewel er sportief gezien om getreurd zal worden, werd speler Rick van der Velden in het zonnetje gezet. De aanvoerder van het elftal vertrekt naar een andere club en verdedigt volgend seizoen dus niet meer de kleuren van SDO.

HC Naarden pakt de beker

Foto: Wilfred Pera

NAARDEN Het kampioenschap had de ploeg al en na afgelopen weekend mag HC Naarden zich ook winnaar van de beker noemen. De hockeyers wonnen de Silver Cup door Helmond met 4-2 aan de kant te zetten. Het was de bekroning op een uiterst succesvol hockeyseizoen voor de Naarder heren. De wedstrijd tegen Helmond was overigens alleen voor rust echt spannend te noemen. HC Naarden kwam op achterstand te staan, maar walste na de rust over Helmond heen door doelpunten van Wouter Leurink (2x), James Nolan en Derk van Niel.

Kampioenschap BFC kan nog

BUSSUM BFC heeft de hoop op een kampioenschap afgelopen weekend nog niet opgegeven. De Bussumse derdeklasser versloeg afgelopen weekend koploper Waterwijk overtuigend met 3-0 en staat daardoor met nog één duel te gaan nog slechts één puntje achter.

BFC moest Waterwijk verslaan om kans te houden en dat was goed tot de ploeg doorgedrongen. De Almeerders werden vanaf de eerste seconde onder druk gezet. Hoewel er al grote kansen waren, kon BFC voor rust geen doelpunt maken.

Na rust lukte dat wel: doelpunten van Olivier Blaauw, Dico Knevel en Jurian van der Lek zorgden voor de overwinning.

'Belangrijk om de forten te behouden'

Directeur wil in gesprek met nieuwe wethouder over Gele Loods

Oscar Hefting is nu twee jaar directeur van het Vestingmuseum en ook betrokken bij de Nederlandse forten in het buitenland.

Oscar Hefting wil meer voor het museum. Foto: Astrid Maas

NAARDEN In de zestiende en zeventiende eeuw hebben Nederlanders niet alleen Naarden en de Hollandse Waterlinie gebouwd, maar gingen fortenbouwers en ingenieurs ook forten bouwen in Azië, Afrika en Amerika.

"Forten met een Nederlands verleden zijn nog steeds te vinden in Indonesië, Brazilië, Noord-Amerika, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Taiwan, Caribisch gebied en de Antillen. Met het museum willen we aan de hand van tentoonstellingen laten zien dat we onderdeel zijn van dat grote netwerk.

We hopen ook dat Naarden, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, in 2020 UNESCO Werelderfgoed wordt. Buitenlandse forten met een Nederlandse achtergrond, zoals Galle in Sri Lanka, zijn al werelderfgoed. Vorig jaar was ik in Kaapstad en heb toen een samenwerkingsovereenkomst van vijf jaar getekend met de directeur van Kasteel de Goede Hoop, een Nederlands fort uit 1666 en een van de oudste forten in Zuid-Afrika."

Spelenderwijs kennismaken met geschiedenis van de forten

"In het museum hebben we nu een expositie over de VOC-forten in Sri Lanka en volgend jaar is Zuid-Afrika aan de beurt." Oscar, ook directeur van de New Holland Foundation, stimuleert vanuit deze stichting onderzoek en restauratie van Nederlandse forten overzee. "Het is een uitdaging om forten die verdwenen zijn door bebouwing, bomen of overgroeid zijn door gras, schoon te maken en er een nieuwe invulling aan te geven." In Nederland helpt de Stichting Liniebreed Ondernemen ondernemers die van een fort onder andere een museum, hotel of bed and breakfast hebben gemaakt of willen maken. "Wat mijn werk ook leuk maakt, zijn de zeventig vrijwilligers van het museum."

'Aantal bezoekers neemt weer toe, maar we willen nog meer'

"De vorige directeur, Bas Kreuger, was de laatste jaren van zijn directeurschap bezig met de verhuizing van het museum naar Bastion Oranje. Dit is uiteindelijk niet doorgegaan en daardoor is er achterstallig onderhoud ontstaan. Dat hebben de vrijwilligers opgepakt en die hebben daar de 'Fortpilaar 2017' voor beste groep vrijwilligers voor gekregen. Er is een natuurlijk verloop in deze groep en daardoor kunnen we altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken."

"Dit is ook nodig omdat het aantal bezoekers weer toeneemt. In de jaren negentig kwamen er zo'n 50.000 bezoekers per jaar naar het museum, maar dat is in de loop der tijd teruggelopen tot 20.000. Het aantal bezoekers is vorig jaar gelukkig gestegen naar 25.000. We willen meer bezoekers en daarom organiseren we activiteiten, onder andere voor basisscholen, zoals het Waterlinie- en Fortenspel. Zo kunnen de kinderen spelenderwijs kennismaken met de geschiedenis van de forten.
We gaan ook het plan voor de ontwikkeling van de Gele Loods weer oppakken. Dit monumentale houten gebouw, gelegen naast de Utrechtse Poort, kan een centrale plek worden voor de VVV en binnen- en buitenlandse bezoekers. De provincie wil meebetalen, maar we hebben ook een bijdrage van de gemeente nodig. We zijn in gesprek geweest met oud-wethouder Miriam van Meerten en we hopen binnenkort duidelijkheid te krijgen van de nieuwe wethouder. Met de Gele Loods willen we laten zien hoe mooi en interessant Naarden en het Vestingmuseum zijn."

Amerikaanse Grasbaanspektakel trekt duizenden bezoekers

Er waren elf koersen. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM Elf koersen, maar ook linedancers, Old American Cars en een westernrodeoshow van The Future Guys: het kwam allemaal voorbij tijdens de tiende editie van het Grasbaanspektakel in de Hilversumse Meent afgelopen vrijdag.

Voor het eerst was het evenement op de prachtig gelegen grasbaan aan de Melkmeent van Harm en Maartje Jansen. Het trok opnieuw duizenden bezoekers en niet op de woensdag maar op de vrijdagmiddag. Belangrijkste reden daarvoor was dat op die manier de bezoekers wat langer konden blijven (de dag erna waren ze toch vrij) en ook was het wat gemakkelijker voor de organisatie om voldoende vrijwilligers te krijgen.
Thema van deze tiende editie was 'de Amerikaanse dag'. Er werden elf draverijen gereden waaronder een duokoers en een Monté-koers. Een van de koersen werd speciaal voor een goed doel verreden: de Alpe d'HuZes. Een tweede steunproject was het donatieprogramma 'Kinderen en Paarden van de Lakota Indianen'. En natuurlijk konden de bezoekers genieten van een Amerikaanse hotdog of hamburger.
De koersen zijn professioneel en onder de verantwoordelijkheid van het NDR (de Nederlandse Draf en Rensport) verreden. Die bepaalt de agenda van de koersen en dus ook deze in de Meent. Het is nog maar de vraag of het evenement volgend jaar opnieuw op de vrijdag plaatsvindt. Organisatievoorzitter Tom van Eijden hoopt in ieder geval van wel: "We kregen na afloop heel veel complimenten. Het was echt een grote happening."

De boeiende historie van voormalige jenevermouterij Nieuwstad 100

Nu unieke loftappartementen in voormalig grachtenpakhuis

In het voormalige grachtenpakhuis 'Nieuwstad 100' zijn unieke stadswoningen gemaakt. Met verkopend makelaar Koster Di Giacomo duiken we in de boeiende historie van dit pand.

De geschiedenis van Nieuwstad 100 gaat terug naar 1799. En mogelijk zelfs nog verder... Foto's: João Vis

WEESP Met zijn 340 rijks- en gemeentemonumenten ademt het stadscentrum nog steeds een rijk verleden uit. Neem Nieuwstad 100: tussen 1798-1799 gebouwd als mouterij en ooit onderdeel van de grote jeneverdistilleerderij Het Anker.

Samen met molen Het Anker, twee pakhuizen en twee stokerijen vormde Nieuwstad 100 een enorm jenevercomplex in het Weesp van begin 19e eeuw. Maar de geschiedenis van Nieuwstad 100 gaat verder terug dan 1799. Op 30 januari 1759 koopt de heer Johan Daniël Thuret de mouterij aan Nieuwstad 100 voor 200 gulden. Het is dus goed mogelijk dat het pand herontwikkeld is opgeleverd. En dat zet te denken...

West-Europese adel

In de ruim bemeten lofts kun je wonen en werken combineren.
Het zicht op de fraaie Van Houtenkerk is er nog steeds.

Enorm jenevercomplex in het Weesp van begin 19e eeuw

Eind 17e eeuw heet Weesp een groep Franse protestantse vluchtelingen welkom. Onder hen families van West-Europese adel zoals d'Arrest en Thuret, de familie van Daniël Thuret. Hun macht en aanzien groeide snel en binnen een korte tijd namen zij menig mouterij succesvol over. Maar ook hun deelname aan het stadsbestuur bleef niet uit. Die twee bleken overigens erg goed samen te gaan; een gunstige regelgeving ten opzichte van deze drank kwam de economie én hun eigen zaken ten goede. De Franse families waren naast welvarend ook verweven met elkaar. Daniël Thuret, koper van Nieuwstad 100, stapte in het huwelijksbootje met Johanna d'Arrest, dochter van regerend burgemeester Abraham d'Arrest. Deze burgemeester liet in diezelfde tijd het gemeentehuis (1772-1776) bouwen, betaald uit de accijns van de bier- en jeneverstokerijen. Hijzelf was ook befaamd om zijn distilleerderijen in Weesp. Men kwam veel bij elkaar over de vloer en naast trouwen werd er dus ook goed gedronken!

Het pakhuis Nieuwstad 100 heeft redelijk wat eigenaren gehad. In 1799 werd Nieuwstad 100 verkocht aan de vermogende Amsterdamse kooplieden en broertjes Schimmel. Jan Schimmel had in de jaren ervoor de Weesper jenever al tot geliefd product gemaakt in de Caribbean tijdens zijn jaren als ambtenaar van de West-Indische Compagnie. Hij staat dan ook aan de basis van de gloriejaren van jeneverstokerij Het Anker en Nieuwstad 100. Tegenwoordig wordt naar dit oude recept de Anker jenever weer gemaakt en verkocht!

In 1840 wordt Henry Bohlen (1810-1862), zoon van Bohl Bohlen en Anna Schimmel, aan het roer gezet van Nieuwstad 100. Henry houdt echter meer van veldslagen en in 1847 vertrekt hij naar het Amerikaanse leger waar hij het tot generaal schopt.

In 1869 is de mouterij even in handen van Hendrik Johannes Gudde, om vervolgens in 1870 gekocht te worden door C.F. van Houten. Dat betekent voor Nieuwstad 100 een definitief einde als mouterij. Tot aan 1931 zal Van Houten Cacao er zijn kantoor, opslag en expeditie hebben. Rond 1906 zien de medewerkers van Van Houten aan de overkant van de Oude Gracht de Van Houtenkerk gebouwd worden. Zicht op het fraaie kerkje heb je vanuit Nieuwstad 100 nog altijd.

Over de appartementen

Nieuwstad 100 is in 1799 gebouwd als groot, stevig en diep pakhuis met drie bouwlagen. Hierdoor is het mogelijk geworden om unieke loftappartementen te realiseren. Er is gekozen voor een casco oplevering, zodat de lofts geheel naar eigen inzicht en smaak afgebouwd kunnen worden. Door de zeer ruime afmetingen zijn de lofts ook geschikt om wonen en werken te combineren, of als kangoeroewoning. De voorgevel is meer verfijnd van uitvoering dan de gevels van andere pakhuizen. Het staat op de gemeentelijke monumentenlijst omdat het van grote stedenbouwkundige en historische waarde is en typologisch interessant en als zodanig een voor Weesp uniek object.

Tijdens de Open Huizendagen op 26 en 27 mei is ook Nieuwstad 100 te bewonderen.

'Dit is voor varende monumenten de mooiste plek om te liggen'

Zaterdag liggen zeven historische schepen in de haven

Marcel Booij en Peter Senf van de Stichting Historische Haven Naarden. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

NAARDEN De Stichting Historische Haven Naarden heeft zaterdag de officiële opening van de haven aangekondigd. Hiermee gaat na jarenlang wachten eindelijk een droom in vervulling.

"Het was 2005", herinnert voorzitter Marcel Booij van de Stichting Historische Haven Naarden zich. "Toen is de stichting opgericht met als doel de haven te vullen met mooie historische schepen. Een aanwinst voor het aanzicht van Naarden en een mooie locatie om de oude schepen te bewaren." De afgelopen jaren moest er vaak gewacht worden op zaken als bestemmingsplannen en regelgeving. Er kwam schot in de zaak toen de beoogde kade van de Rijksgebouwendienst overging in handen van de Stichting Monumenten Beheer. "Dat heeft er zeker aan bijgedragen dat alles in een stroomversnelling kwam."

Het gaat om de kade aan de haven bij de Kooltjesbuurt voor het Arsenaal. Daar zijn recent water- en stroompunten en afmering aangelegd. Het wachten is nu op de eerste historische schepen. De stichting heeft hier diverse criteria voor opgesteld.
"Alle schepen worden beoordeeld. We willen vooroorlogse varende monumenten die niet bewoond worden en die in de geschiedenis van Naarden passen. Schepen die vroeger over de trekvaart gingen zijn bijvoorbeeld heel welkom of oude vissersschepen. Met name in de Gouden Eeuw was het hier een komen en gaan van schepen. Veel wit zand werd in Naarden, richting Huizen, afgegraven en naar Amsterdam gebracht. Vanuit Amsterdam kwam huisvuil deze kant op en dat werd gebruikt als mest. Maar ook ging vier keer per dag de trekschuit met paard naar Amsterdam voor passagiers."

Booij legt nog even kort uit wat voor schepen de voorkeur hebben: "Denk aan vissersschepen die over de Zuiderzee gingen. Maar dan weer geen botters, want met een hoge mast kun je hier niet komen. We willen een leuke mix en daarvoor hebben we een eigen collectieplan. Een schouwcommissie zal beslissen welke historische schepen hier komen te liggen. We zijn kritisch. De hoop is dat de eerste schepen hier rond het najaar zullen afmeren. Voor dit soort schepen is Naarden de mooiste plek van Nederland om te liggen. Het is hier heel mooi en de kade brengt je direct terug in de sfeer van vroeger."

'We zijn erg kritisch op welke schepen we wel en niet willen'

Voorproefje

Om alvast een voorproefje te krijgen van hoe de haven er gevuld met historische schepen uitziet, is er komende zaterdag 26 mei een open dag. Er liggen dan zeven historische schepen in de haven zoals een tjalk, een opduwer, een sleper en een trekschuit. De opening officiële is om 13.45 uur aan de Kooltjesbuurt, voor het Arsenaal.

'Op grafmonumenten is veel moois te ontdekken'

Leon Bok bij een bijzonder graf. Foto: Bob Awick

door Britte Ham

BUSSUM Leon Bok heeft inmiddels 4.000 begraafplaatsen en kerkhoven in Nederland bezocht. "Ik moet er nog een paar honderd, dan heb ik ze allemaal gezien. Wat ik frappant vind, is dat mensen als ze in het buitenland op vakantie zijn daar begraafplaatsen bezoeken. Maar wat dichtbij is, laten ze liggen."

Als funerair deskundige houdt Bok zich bezig met de historie van begraafplaatsen en kerkhoven. Hij houdt volgende week, tijdens de Week van de Begraafplaats, een lezing op donderdag 31 mei van 19.00 tot 21.00 uur op de Algemene Begraafplaats in Bussum.
Hij kan veel vertellen over de bijzonderheden op de begraafplaats. "Bussum is veranderd van een klein heidedorpje naar een 'booming town', een plaats waar mensen die in het westen werken, graag willen wonen. In 1884 besloot men om een begraafplaats in Bussum aan te leggen. In 1886 vond daar de eerste begrafenis plaats. Dat was precies de tijd dat Bussum in opkomst was als woonplaats voor rijke Amsterdammers. Voor die tijd begroeven de Bussumers hun overledenen op een klein begraafplaatsje in de buurt of op de Rooms-Katholieke begraafplaats die al in 1822 was aangelegd. Daar kun je nog wel de meer eenvoudige grafmonumenten zien. De graven van minderbedeelden, die ooit hier lagen, zijn inmiddels geruimd."
Tijdens de lezing neemt Blok mensen mee langs vijftien tot twintig grafmonumenten. "Ik ga in op het thema 'Tussen Kunst en Kist' en vertel over de symboliek en vormgeving van de monumenten. Ook bespreek ik de gevolgen van architectuurstromingen op grafmonumenten, materiaalvernieuwingen en de huidige persoonlijke grafcultuur. Er zijn diverse stijlkenmerken zichtbaar, maar het is qua grafmonumenten een heel gemêleerd geheel. Er zijn veel uiteenlopende vormen te zien, gemaakt van verschillende materialen. Als ik het vergelijk met andere begraafplaatsen met meer uniformiteit is er veel over te vertellen." Ook over symboliek is volgens hem veel te vertellen. "Denk aan de vlinder. Die staat voor de ziel van de overledene die wordt overgebracht naar de hemel. Een vlinder heeft drie stadia: rups, pop en vlinder. Dat wordt vergeleken met de mens als kind, adolescent en volwassene. Vaak staan vlinders op grafmonumenten, maar zelden zie je de drie stadia." Bok haalt zijn informatie overal vandaan. "Ik lees veel boeken. In het buitenland is veel geschreven over de symboliek, maar inmiddels is in Nederland ook veel te vinden."

In 1884 besloot men om een begraafplaats in Bussum aan te leggen

Ishipit; laat alles thuis bezorgen

De pilot met de app begint in juni

Martine van Dorst heeft al vele positieve reacties op de app ontvangen. Foto: Bob Awick

BUSSUM Een handige app op je telefoon. Dat is eigenlijk alles wat nodig is om gebruik te kunnen maken van ishipit, een vernieuwde manier van lokale bezorging.

"Ishipit (I ship it) is een socialdeliveryplatform, waar consumenten, bezorgers (shippers) en lokale ondernemers samenkomen. Door het verbinden van alle partijen op het sociale platform wil ishipit alles lokaal bezorgbaar maken, waarbij de bezorgers een interessante vergoeding kunnen vragen, de consument alles lokaal kan laten bezorgen en de ondernemer de dienst zo kan instellen dat het past bij zijn/haar eigen verdienmodel", vertelt de Bussumse Martine van Dorst.

In juni gaat ishipit van start met een test in Bussum en Naarden om de app te testen en op basis van de resultaten verder te ontwikkelen en uit te breiden naar de rest van Nederland. "In de app kun je zelf aangeven wat je nodig hebt, en waar en hoe laat jij het wil laten bezorgen en door welke bezorger (shipper)."

Aanmelden

'De app kun je altijd inzetten als helpende hand'

Ze legt uit hoe het werkt: "Bij ishipit kan iedereen zich aanmelden als shipper, zonder in loondienst te komen, om opdrachten aan te nemen van mensen uit de buurt wanneer het hen uitkomt. Bezorgers zijn de helden van de nieuwe economie en zij kunnen bij ishipit dan ook zelf hun voorwaarden bepalen. Tijdens de pilot is het de bedoeling dat de tarieven van de meeste bezorgers gelijk zijn, maar na de pilot is eenieder volledig vrij om zijn of haar tarief te bepalen."
Martine heeft vele voorbeelden van hoe ishipit gebruikt kan worden. "Stel dat je nog snel een cadeautje nodig hebt, maar je weet dat na je werk de winkels dicht zijn, dan regel je dat via de app. Of als je een afhaalmaaltijd wilt hebben maar het restaurant geen bezorgservice heeft, roep je de hulp in van een van de shippers. Of wat te denken van dat pakketje dat terug moet naar de webwinkel (en dus pakketpunt) en dat al een week in de gang ligt? Maar ook de ondernemer zelf kan een opdracht plaatsen en zo iets bij een klant laten bezorgen. De app kun je altijd inzetten als helpende hand."
"De komende maanden worden er functionaliteiten ontwikkeld voor de lokale ondernemer. Deze kunnen dan bijvoorbeeld ook hun productaanbod online zetten en meer invloed uitoefenen op door wie ze laten bezorgen, binnen welke afstand en of ze wel of niet bijdragen in de bezorgkosten."
Martine is enorm enthousiast over de app. "Lokale bezorging is iets waarvan ik al heel lang geloof dat het moet werken. Ik werkte als brandmarketingmanager voor een kledingbedrijf en daar zag ik hoeveel onlinebestellingen er waren die allemaal uit grote warehouses gehaald moesten worden. Het kost veel om iets van verder weg te halen en bovendien is het milieubelastend. Ook zien we dat de lokale ondernemers het steeds zwaarder krijgen met alle onlineconcurrentie. Misschien willen ze wel bezorgen, maar zonder alle rompslomp die daarbij komt kijken en zonder daarvoor extra mensen op de loonlijst te zetten. Wel met een grote mate van vrijheid de service goed aan te laten sluiten op de eigen behoeften. De eerste reacties vanuit de middenstand in Bussum zijn dan ook zeer positief."

Alle informatie over de app is te vinden op ishipit.nl.

Uit de historie van Bussum en Naarden
Wandeling door Bussum en Naarden in 1937

Stadhuis te Naarden

VVV Bussum-Naarden gaf in 1937 een royale brochure uit die het aangenaam wonen en verblijven promootte. Wandel in gedachten (of daadwerkelijk) mee met de wandeling die in de brochure geschreven wordt en merk op wat er wél en níet veranderd is.

"De aankomst aan het nieuwe station Naarden-Bussum is verrassend door het ruime stationsplein en de aardige entourage. Volgt men den Stationsweg dan komt men via den spoorwegovergang in het Spieghel.

Op het einde van den Nieuwen 's-Gravelandscheweg, welke het Spieghel geheel doorsnijdt, is men ongeveer nog 600 Meter verwijderd van het prachtige landgoed "Bantam", hetwelk een bezoek overwaard is.

Van Bantam terugkomende en loopende in de richting van den watertoren, met rechts het Spanderswoud en links het landgoed Walden en de Fransche Kampheide, komt men, na over het viaduct te zijn gewandeld, in de Brinklaan.

[wandeling2] Brinklaan te Bussum

De Brinklaan volgend bereikt men spoedig den ouden Brink, het historisch centrum van het dorp, waaraan de St. Vituskerk is gelegen, terwijl verder gaande het aardig Raadhuis, het Wilhelminaplantsoen, de St. Mariakerk, het monument ter herinnering aan de kroning van H.M. de Koningin in 1898 en de haven in het bijzonder onze aandacht trekken. Weldra bereiken wij het kruispunt met den Brediusweg, dien wij zullen inslaan.

Na eenige minuten, even voorbij het aan de rechterhand gelegen fraaie Brediusplantsoen, komen wij weer aan een kruispunt; rechts kijken wij de Bilderdijk!aan in, terwijl links het Rembrandtpark tot een bezoek noodt. Wij echter volgen steeds den Brediusweg en bereiken den Amersfoortschen straatweg; in het verlengde van den Brediusweg strekt zich het Bosch van Bredius uit.

Slaan wij op het kruispunt van Brediusweg en Amersfoortschen straatweg naar links af, dan zien wij, na het van ouds bekende Hotel Jan Tabak te zijn gepasseerd, iets verderop aan de rechter zijde Naardens nieuwste villawijk, welke men, daar alle straten de namen van beroemde musici dragen, het muziekkwartier zou kunnen noemen, met breede lanen, waterpartijen en riant-uitziende huizen. Langs den Amersfoortschen straatweg komen wij ook eenige moderne villa's van grootscher allure tegen en enkele mooie oude buitenplaatsen.

Wij zijn nu aan een tweesprong gekomen en kiezen den straatweg welke ons, na eene wandeling van een minuut of tien binnen de vesting Naarden voert en maken een rondgang maken langs de vele merkwaardigheden: het in Oud-Hollandsche Renaissancestijl opgetrokken Stadhuis, de groote Kerk, het Monument aan den Kapitein Meyerweg, het Mausoleum en het Comenius-Museum, de Utrechtsche Poort, de oude Gasthuiskerk, waar in 1572 bijna de geheele mannelijke bevolking van de stad door de Spanjaarden werd uitgemoord, het Arsenaal, de Haven en het Burgerweeshuis."

[wandeling1] Stadhuis te Naarden

Klaas Oosterom

Ranomi Kromowidjojo spreekt op de Vitality Day 2018.

Donderdag 24 mei

WerkZoekersServicePunt

9:00 uur | De Palmpit Bussum

Inloopspreekuur voor vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. Vrijwillige bijdrage.

Geef-en neemwinkel

9:00 uur | SCAN Naarden

Geef wat u niet meer gebruikt/nodig heeft. We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Goois Macula café

14:00 uur | Het Trefpunt Bussum

Voorlichtingsbijeenkomst en lotgenotencontact.

Yogales

20:00 uur | Studio Werk met Yoga Naarden

Proefles yoga: Meld je via info@werkmetyoga.nu aan voor een proefles.

Vrijdag 25 mei

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb klaar om vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Je wordt kostenloos geholpen door vrijwilligers van SeniorWeb.

Spelletjesmiddag

14:00 uur | De Palmpit Bussum

Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen alle voorkomende spellen worden gespeeld. Kosten 1 euro.

Lezing

9:30 uur | Spant! Bussum

Hard werken om te groeien met je bedrijf is niet genoeg nu het beter gaat met de economie. Het Nxt Business Level Event helpt ondernemers met groei-strategiën. Het nieuwste boek van Dr. Roy Martina, '50 Expert Tips voor Onstopbaar Succes', speelt hierop in met praktische oefeningen en adviezen.

Lezing

19:30 uur | Amaris de Veste Naarden

Het Gooi Leeft organiseert een lezing over Leven met Water. Koningin Wilhelminalaan 1. Kosten 5,00 euro.

Theaterstuk

20:00 uur | Theater Concordia Bussum

Voorstelling Operation Garden Garden, gespeeld door de Gooische Toneelgroep onder regie van Maja van der Esch, gaat over een groep kinderen die het gedrag van hun ouders overnemen in hun (machts)spelletjes en onderlinge verhouding. Meer informatie www.degooischemuziekschool.nl

Try-out

20:30 uur | deMess Naarden

In seizoen '18-'19 speelt Gé Reinders met plaatselijke blaasorkesten zijn laatste tour 'Oetblaoze'. Als voorbereiding daarop doet hij een beperkt aantal solo try-outs waarbij hij een combinatie van bekende liedjes als 'Blaosmuziek' en 'd'n Haof' brengt, maar ook nieuwe nummers.

Zaterdag 26 mei

Foto-expositie

10:00 uur | deMess Naarden

De foto-expositie is gratis toegankelijk tijdens voorstellingen en op zaterdagen tussen 10.00 en 13.00 uur. Melanie Derks exposeert tot en met 30 mei.

Kindervoorstelling

14:00 uur | De Schakel Bussum

Een kindervoorstelling over de ontroerende, ontwapenende en wonderlijke ontmoetingen tussen de dieren uit het bos. Geschreven door leerkracht basisonderwijs en schakel-lid Vita van den Bergh en gebaseerd op de verhalen van Toon Tellegen uit het gelijknamige, wereldberoemde kinderboek.

Cabaret

20:30 uur | deMess Naarden

Cabaretier Thijs van de Meeberg belandt geheel onbedoeld in activiteitencentrum 'Het Klaverblad'. Samen met de doelgroep mag hij lampionnen gaan vinger verven, maar niemand ziet dat hij daar niet hoort. Dan komt al snel de vraag: 'Ben ik wel wie ik denk te zijn?'

Toneel

20:00 uur | Spant! Bussum

Toneelvereniging de Kameleon speelt de 'Moord tot de dood erop volgt'. Een komische thriller van Peter Gordon. Kaartjes kosten 7,50 euro tot en met twaalf jaar en 12,50 euro vanaf dertien jaar via 06-4000 7937 of www.toneelverenigingkameleon.nl.

Zondag 27 mei

Buiten Yoga

9:45 uur | Paviljoen Heidezicht Bussum

Om 09.30 uur verzamelen bij het Paviljoen Heidezicht aan de Randweg 203. De Buiten Yoga is tot 11.00 uur. Kosten 12 euro per persoon. Contant betalen aan Ganna.

Wallenloop

10:30 uur | Utrechtse Poort Naarden

De 35e Wallenloop wordt georganiseerd door Tempo Atletiek Vereniging. De start is bij de Utrechtse Poort aan de Kaptitein Meijerweg om 10.45 uur met de kidsrun. Om 11.00 uur is de start voor alle andere afstanden. www.wallenloopnaarden.nl.

Fietstocht

10:00 uur | Station Bussum Zuid (hotelzijde)

Fietsgilde 't Gooi rijdt de dagtocht Naarder Eng. www.fietsgilde.nl.

Bingo

14:30 uur | De Palmpit Bussum

Bingo met leuke prijzen. Entree is 4 euro inclusief bingokaart en een gratis kopje koffie of thee.

Concert 'Muziek Palet'

15:00 uur | Spant! Bussum

Een verrassend muzikaal programma met nog lang niet vergeten klassiekers uit opera en operette, musical en de mooiste Nederlandse liedjes van toen. Meezingen mag.

Lezing

10:00 uur | Heart House Bussum

Op de Vitality Day 2018 is Ranomi Kromowidjojo een van de sprekers. Kromowidjojo houdt een lezing over het vrijmaken van energie om persoonlijke en zakelijke doelen te bereiken. Deze eerste vitaliteitsdag is het begin van een groter concept om werkend Nederland fitter te maken.

Maandag 28 mei

Yoga voor iedereen

10:00 uur | WOC Spieghelwijck Bussum

Yoga om uw lijf soepel te maken en je geest tot rust te brengen.

Handwerken

10:00 uur | WOC Bellefleur Bussum

Het doel is van elkaar leren en vooral ook gezelligheid. Hulp nodig? Ook dat kan! Samen breien, haken of ander handwerk. www.wocbellefleur.nl

Expositie

10:00 uur | WOC Bellefleur Bussum

Foto expositie 'Vogels van het Naardermeer' De expositie is te zien t/m 30 juni.

Open eettafel

17:30 uur | De Palmpit Bussum

Open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep 1,50 euro, hoofdmaaltijd 7,50 euro en toetje 1 euro exclusief drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86, twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Dinsdag 29 mei

Volksdansen

10:00 uur | SCAN Naarden

Elke week is er volksdans les in de SCAN. De kosten per vier weken zijn 12,50 euro. Voor informatie en aanmelding: 06-13 69 84 34.

Yoga op de stoel

10:00 uur | Amaris de Veste Naarden

Elke dinsdag morgen kunt je meedoen met de Yoga op de stoel. Kosten per les 5 euro.

Camaretten

20:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Ladies Circle 't Gooi organiseert de finale van Camaretten, de bekende cabaret talentenjacht waarmee ook Theo Maassen en Brigitte Kaandorp doorbraken. De opbrengst gaat naar Stichting Semmy. Kaartverkoop: www.Eventbrite.nl

Woensdag 30 mei

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. Elke woensdag van 10.00 tot 11.30 uur. Gratis toegang.

Kledinguitverkoop

9:30 uur | De Palmpit Bussum

Kleding(uit)verkoop voor senioren, mannen zowel als vrouwen door Harry Kerkhofs Modehuis uit Valkenswaard.

Wandelen

11:00 uur | Amaris de Veste Naarden

Elke woensdag kunt u van 11.00 tot 12.00 onder leiding van de buurtsportcoach wandelen in de omgeving van Amaris de Veste waarvan we starten.

Bridgen

19:30 uur | Het Trefpunt Bussum

Bridgers worden uitgenodigd om mee te komen doen. Voor informatie bellen met 035-694 03 21.

Vrijdag 1 juni

SeniorWeb

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb klaar om vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Je wordt kosteloos geholpen door vrijwilligers van SeniorWeb.

Expositie

13:00 uur | Arte temporale Bussum

Simone Huy maakt landschappen in olieverf. Ze is geïnspireerd door de natuur en probeert die weer te geven in grote kleurvlakken en lijnen. Er ontstaat zo een geabstraheerde weergave van de werkelijkheid.

Mess Theaterdagen

20:30 uur | deMess Naarden

Drie dagen toneel in 't hart van de Vesting. In de tragikomedie DOEK! repeteren Richard (Peter van Bokhorst - NH Toneel) en Lies (Corien van den Wall Bake - NH Toneel) samen een voorstelling waarmee ze meer dan twintig jaar geleden afstudeerden en triomfeerden in de theaters.

Foto-expositie

10:00 uur | deMess Naarden

Feiko Koster exposeert met 'Young & Talented' een selectie uit zijn portfolio over jonge getalenteerde musici.

Zaterdag 2 juni

Jubileumtaptoe

17:00 uur | Voetbalclub SDO

Het succesvolle jubileumseizoen van ViJoS wordt afgesloten met een gratis taptoe bij SDO in de vorm van een kijk-, luister- en eetfestijn. Onder het genot van een lekker hapje, een drankje en veel gezelligheid kan men genieten van o.a. Advendo Sneek, Juliana Amersfoort en uiteraard (Jong) ViJos.

Zondag 3 juni

Koningspreek

10:30 uur | Koningskamer Bussum

Naima Azough is een Nederlandse politica van Marokkaanse afkomst. Zij was programmamaker en is nu speciaal rapporteur van de regering om extremisme te voorkomen. Zij vertelt haar eigen verhaal (wat haar raakt, inspireert en beweegt) in een licht-kerkelijke dienst.

Maandag 4 juni

Yoga

10:00 uur | Spieghelwijck Bussum

Yoga om uw lijf soepel te maken en je geest tot rust te brengen.

100 jaar Mediastad Festival

HILVERSUM Het Hilversum 100 jaar Mediastad Festival wordt zondag 27 mei van 7.00 tot 13.00 uur gehouden bij MCO aan de Heuvellaan 33 met diverse radioliveuitzendingen en rondleidingen (opgeven receptie@mco.nl) . Meer info: livehilversum.nl/100jaarmediastad/.

Drie dagen lang Theaterdagen

Een nieuw initiatief van Podium deMess

Na dik 100 voorstellingen starten nu de drie theaterdagen. Foto: Bob Awick

NAARDEN Maar liefst drie dagen lang kan het publiek genieten van toneel in Podium deMess. Vijf voorstellingen, waarvan de aftrap op vrijdagavond 1 juni plaatsvindt met een avondvullend programma. En wat betreft de organisatie wordt dit een jaarlijks terugkerend gebeuren.

Ze spreken zelf van een gevarieerd en boeiend programma en met de twee voorstellingen van NH Toneel uit Bussum krijgt het geheel een behoorlijk lokaal tintje. Volgens de organisatie behoeft dit gezelschap uit Bussum dan ook geen enkele introductie.
Verder laten ook de twee dames van Keijser&Does zien waar ze goed in zijn en keert het duo De Rode Horde terug op het podium van deMess. Zaterdag en zondag zijn er telkens twee voorstellingen.

De theaterdagen beginnen op vrijdag 1 juni en eindigen op zondagmiddag met de solovoorstelling 'Waterman' van acteur Helmert Woudenberg. Meer informatie en kaarten: www.demess.nl.

'De taptoe is de afsluiter van ons jubileumseizoen'

ViJoS is flink aan het oefenen geweest. Foto: C van der Horst

BUSSUM Het moet de uitsmijter worden van het jubilieumseizoen. Een taptoe met topkorpsen, lekker eten en natuurlijk gezelligheid. Muziekvereniging ViJos is er, na maanden van voorbereiding, in ieder geval helemaal klaar voor.

Het grootste muziekspektakel vindt plaats op zaterdag 2 juni bij het naburige SDO. "We vieren ons 60-jarige bestaan al een paar maanden", vertelt Elise Meeuwissen van ViJos. "Er komen korpsen uit het hele land." Volgens Elise is het leuk voor taptoe-liefhebbers, maar ook voor mensen die hier nog niet zo mee bekend zijn. Ze ligt een tipje van de sluier op: "We hebben een vernieuwd eet-, luister- en kijkconcept en hebben al heel veel enthousiaste reacties ontvangen."

Na 60 jaar een nieuwe naam

Niet alleen een spectaculair feestje moet nog lang de herinnering aan het 60-jarige bestaan vasthouden, ook de nieuwe naam, Show- en Marchingband ViJos, is een markering in de tijd. En naast Jong ViJos is er sinds dit jaar ook ViJos Plus. De in totaal vijf gastkorpsen die op 2 juni bij het feestje van ViJos zijn, komen uit het hele land. Vanuit Sneek is er Advendo, uit Amersfoort komen de 'muzikale collega's' van Juliana en ook het Mijdrechtse VIOS is van de partij.
Ook zijn er uiteraard optredens van Show- & Marchingband ViJoS en Jong ViJoS zelf.

Het feestje van het jubilerende ViJos is op 2 juni bij voetbalclub SDO en begint om 17.00 uur. De toegang is gratis en voor iedereen uit Gooise Meren, jong en oud, muziekliefhebber of niet.

Vrijwilligers- organisaties op de markt

BUSSUM Vanaf 24 mei staan diverse vrijwilligersorganisaties op de markt in Bussum met informatie.

Volgens Ellis Vleugels van Versa Welzijn zijn nog vrij veel mensen onbekend met de vrijwilligersorganisaties en daar willen ze op deze manier verandering in brengen. Daar is speciaal een kraam voor gehuurd. Donderdag 24 mei zijn er vrijwilligers van onder meer het Maatjesproject en Twinburgering. De week erna is het de beurt aan Sensoor en op zeven juni Humanitas en Elk Gooisch Matras Komt Van Pas. Op 14 juni is er speciale aandacht voor Vrijwillige Thuishulp en Stichting Vier Het Leven.

Wallenloop op zondag 27 mei

Foto: Bob Awick

NAARDEN Wie zijn fysieke uithoudingsvermogen wil testen kan zich nog aanmelden voor de jaarlijkse Wallenloop in Naarden-Vesting. De organisatie verwacht dit jaar een flinke opkomst: tussen de 600 en 800 lopers. Die moeten dan tussen de 1 kilometer (SKBNM Kidsrun) en 14,5 kilometer (Vestingloop) afleggen. De allerkleinsten starten om 10.45 uur, de rest hoort om 11.00 uur het startschot. Inschrijven kan ook nog op de dag zelf bij Sportcentrum de Lunet. Daar moeten de lopers ook hun startnummer ophalen. Meer informatie: www.wallenloopnaarden.nl.

Inge en Linda runnen 2 goede doelen

'Alles voor een betere toekomst voor kinderen met een beperking en hun moeders'

Linda en Inge op een van hun favorieten: de enorme poef. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM De producten van de Stichting 2Mothers liggen inmiddels bij een aantal Wereldwinkels en woonwinkels en ook leveren ze op bestelling. Inge Obdeijn en Linda Halsema laten er geen gras over groeien. In 2006 richtte Inge met haar echtgenoot The Thom Foundation op, ter nagedachtenis aan hun overleden zoon en zo'n twee jaar geleden begon ze samen met haar zus Linda de Stichting 2Mothers.

Nagenoeg alle winst, die ze maken met de verkoop van de producten, gaat regelrecht naar de foundation. "Met 2Mothers kunnen we zelf geld genereren voor de foundation en zijn we minder afhankelijk van giften en sponsors", legt Linda uit. Met de foundation ondersteunen ze wereldwijd kinderen met een beperking, bijvoorbeeld met lesmaterialen. Ze werken daarvoor samen met tal van lokale stichtingen. Met 2Mothers verbreden ze hun 'werkveld'. Ze helpen moeders van kinderen met een beperking en zorgen voor funding van de foundation. Inge: "Vrouwen in Bangladesh die een kind hebben met een beperking leven vrij geïsoleerd. Via 2Mothers komen deze vrouwen aan werk en krijgen ze een beter leven." De opbrengst van de verkoop gaat grotendeels naar de foundation. Inmiddels zijn er via Corr-the-Jute (lid van World Fair Trade Organization) acht vrouwen voor hen aan het werk en staan er 24 op de wachtlijst. Ze maken bijvoorbeeld manden, hanging baskets, kleden, tassen en placemats. Allemaal van jute, het gewas dat in overvloed beschikbaar is in Bangladesh. Inge vertelt dat er vanaf eind mei ook voor het eerst producten bij de Wereldwinkel in Bussum te koop zijn en dat ze ook plannen hebben voor een webshop. Het is flink aanpoten voor de zussen, die ook nog een 'gewone' baan hebben. Zeker nu er ook steeds meer bestellingen in opdracht binnenkomen. "We zijn nu bezig met hangmatten voor een reisbureau in Haarlem, maar laatst was er ook een bestelling van jutetasjes met opdruk."

Op 25 mei worden op de Herenstraat 38a tweedehandskleding en producten van 2Mothers verkocht. De opbrengst gaat naar de foundation.