BussumsNieuws

3 mei 2017

BussumsNieuws 3 mei 2017


Snackbar verwoest na 'explosie'

De snackbar moet als verloren worden beschouwd, de recherche doet nog onderzoek. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een brand heeft dinsdagnacht de snackbar aan de Nassaustraat verwoest. De recherche doet nog onderzoek.
Volgens getuigen zou er een brandend voorwerp de zaak in zijn gegooid, waarna er een explosie was. "De grond trilde ervan", zegt een stel dat boven de zaak woont. "Ik zag een jongen dingen door de ruit gooien waarna er brand was."
Het vuur was zo heftig dat de brandweer niet kon voorkomen dat de snackbar uitbrandde. Er was ook schade aan de bovenwoningen.

Meer steun voor spoorlobby

GOOISE MEREN - Gooise Meren staat er niet meer alleen voor. Ook Hilversum heeft laten weten voorstander te zijn van een verdiept spoor door Naarden, Bussum en Hilversum.

De Hilversumse raad heeft om een krachtenbundeling gevraagd om zo met één stem aandacht te vragen bij het Rijk, de provincie Noord-Holland en bij ProRail voor deze oplossing van de spoorse doorsnijding in de buurgemeente en in Hilversum zelf. De drukke spoorlijn door Bussum, Naarden en Hilversum is een probleem voor de leefbaarheid, bereikbaarheid, doorstroming en (verkeers)veiligheid voor beide gemeenten. Mensen moeten steeds langer wachten bij de spoorwegovergangen en het blijft drukker worden op de Gooilijn. Gooise Meren en Hilversum werken samen aan oplossingen voor de korte en lange termijn. De samenwerking voorkomt dat kortetermijnoplossingen, zoals het aanpassen van een overgang, een belemmering vormen voor een verdiept spoor op de langere termijn.

De lobby voor aanpassing in Naarden en Bussum dateert al vanaf de vorige eeuw. Sinds de jaren negentig worden diverse mogelijkheden bekeken. Een verdiept spoor is daar één van.

Gemeente: vergeten vlag was een vergissing

GOOISE MEREN - Dat er op Koningsdag geen vlag was op het gemeentehuis van Bussum en het stadhuis van Naarden was een vergissing. Dat laat de gemeente desgevraagd weten.

Er wapperde de hele feestdag geen vlag op de twee gebouwen van de gemeente, maar dat had wel gemoeten. Het zorgde voor vragen en klachten.

De gemeente weet de oorzaak van de vergissing. "Door de grootschalige verbouwing van het gemeentehuis van Bussum was er op Koningsdag onduidelijkheid ontstaan over het vlaggen en is er ten onrechte niet gevlagd op gemeentelijke gebouwen. Dat had wel gemoeten", zo vertelt een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente verzekert dat er deze week, op 4 en 5 mei, wel weer gewoon een vlag hangt. Dat geldt voor zowel het gemeentehuis van Bussum als het stadhuis van Naarden.

24

dagen moet de Brinklaan worden afgesloten vanwege werkzaamheden

Wie maakt dit museumstuk compleet?

Foto: Gerard Buhr

Afgelopen Koningsdag scoorde ik een schoolbureautafeltje uit de jaren 50-60 op de kinderrommelmarkt bij de Gooilandschool. Leuk ding. Twee weken terug had ik in Hilversum misschien een museumstuk te pakken. Uit de jaren 50. Maar wat nu?

Het schoolmeubeltje is zeker afkomstig van een designfabrikant ergens uit de jaren 50, die toen misschien niet eens wist dat hij 'echt design' maakte. Ik ben nu aan het onderzoeken wie of wat. Kon weleens spannend worden. Duidelijker was het met de houten auto die ik in Hilversum voor heel weinig kon bemachtigen bij een verkoping-voor-het-goede-doel. Onbegrijpelijk dat zo veel 'collega's' uit de snuffelhandel deze slee links lieten liggen. Gemaakt door Jumbo, toch wel een grote naam op het gebied van houten speelgoed. Nergens te vinden op internet. Toch schoten de biedingen op Marktplaats in een mum van tijd omhoog tot het 20-voudige van mijn aankoopbedrag. Een aanwijzing voor de zeldzaamheid. Bij Jumbo Zaandam konden ze me voorlopig niet verder helpen, maar er wordt aan gewerkt. De auto (mogelijk een Hudson of een Dodge) mist de 4 inzittenden en hier komt mijn vraag: heeft iemand misschien deze eenvoudige poppetjes? Zo ja, dan zou dat kunnen betekenen dat het autootje een waar, compleet, museumstuk gaat worden. Volgende vraag: is die persoon dan ook bereid deze aan mij toe te spelen? Inmiddels zijn er 214 kijkers op mijn advertentie, een perfecte indicatie dat het hier om iets zeer gewilds gaat. Ik hoor het wel van u!

Weerbericht

Afnemend wisselvallig, lichte stijging van temperatuur
Met 18 graden was de slotdag van april een fraaie afsluiting van een lange, koude periode. Met mei op de kalender is de voorjaarskoelte echter weer terug. Tussen hoge luchtdruk bij IJsland en lage luchtdruk boven Centraal Europa staat deze week een relatief koude, noordoostelijke stroming. Een uitloper van het hogedrukgebied brengt in het weekeinde enige verbetering.

Donderdag + vrijdag
Donderdag is het tamelijk bewolkt. Af en toe schijnt de zon. Er kan een bui vallen. Er waait een voelbare noordoostenbries. Het wordt in de middag 13 à 14 graden. Dat is enkele graden onder het normale niveau voor begin mei. Vrijdag blijft het droog. Er komt wat meer ruimte voor de zon. Bij een iets in kracht afnemende noordoostenwind wordt het 14 à 15 graden.

Het weekeinde
Voor zaterdag wordt droog weer verwacht met zonnige perioden. Er waait een meest matige oostenwind. Het kwik stijgt in de middag naar 16 à 17 graden. Ook zondag blijft het droog. De wind draait naar het noorden tot noordwesten. Er is ruimte voor de zon, maar er kunnen ook wolkenvelden overtrekken. De maximumtemperatuur komt uit op 15 à 16 graden.

Weetje
April 2017 was met gemiddeld 8.6 graden, tegen normaal 9.2 graden, een vrij koude maand. Opvallend was dat maart dit jaar ook op 8.6 graden uitkwam, tegen normaal 6.2 graden in maart. April was in onze regio met 22 mm neerslag (normaal is 42 mm), tevens een droge maand. Sinds de herfst van vorig jaar is in totaal circa 170 mm te weinig neerslag gevallen.

Naarden * Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg H.A.; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar Maaltijdviering * RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 06/05 17.30 u. Eucharistie * Chr. Geref. Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum
* RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor L. Koot; za. 06/05 17.00 u. Vesper
* RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen; vr. 05/05 16.00 u. Rozenkransgebed
* PGB Wilhelminakerk gezamenlijke dienst Verlosserkerk
* PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
* PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Visser en 17.00 u. ds. G.J. van der Top
* Remonstranten N-B 10.30 u. ds. M.F.C. Junte
* Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. I. Hörst
* Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. br. H. Schram
* Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. dr. T. van Willigenburg
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. dhr. W. Zijlstra
* Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
* Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15u. Kinderdienst; do. 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Een uitgelezen boek

Herman Gorter: Mei

'Mei' is een gedicht is van Herman Gorter (1864-1927), dichter, socialist en activist. Hij woonde vanaf 1893 in het huis Nwe 's-Gravelandseweg, hoek Bre(e)delaan in Bussum. Hij schreef het gedicht als jongeman, 22 jaar oud.

Mei is een gedicht over het Nederlandse landschap. Er komen elven in voor en saters, een feest van goden in de hemel en veel bloemen. Dat alles heeft zijn eigen plaats in een kort, wonderlijk leven. Het is het leven van de maand mei, in de gedaante van een jong meisje, met dezelfde naam. De eerste zin is de meest bekende dichtregel:

Een nieuwe lente en een nieuw geluid: ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit, dat ik vaak hoorde voor een zomernacht,

in een oud stadje, langs de watergracht.

Het eindigt 185 bladzijden en 30 000 woorden verder met:

Ik groef een graf waar golven komen toedekken het zand en legde haar daar neer, daarover zand: de golven komen weer en dalen weer met lachen of geschrei – daar ligt bedolven mijne kleine Mei.

In een rood linnen band de vijfde druk (1916) uitgegeven bij Versluys en de achtste druk (1940) bij Van Dishoeck te Bussum.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zin te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 3 mei zendt GooiTV de volgende programma's uit:

* 'Radio Oranje': Jan Kuijt praat over zijn jeugd in de oorlog met een scholier.

* In RegioHub gaat het over 'Amsterdam Castles and Gardens'. De toeristische attracties in de regio.

???????* HilversumsNieuws, NH en GooiTV presenteren het tweewekelijks gesprek met Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum.

Gooise Meren tien bewoners met lintje rijker

Koninklijke onderscheiding voor zes Bussumers en vier Naarders

Alle gedecoreerden van Gooise Meren samen. Alleen Henny Vos-de Groot ontbreekt omdat ze haar lintje elders kreeg. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - Zeer verrast, maar bovenal erg trots waren ze: tien bewoners van Gooise Meren hebben afgelopen woensdag een koninklijke onderscheiding opgespeld gekregen als dank voor hun jarenlange belangeloze werk.

Het gaat om Bussumers Louise de Vink-Bontje, André Hollegie, Rob Meuter, Lidi Perquin, Ben de Veth en Marijke Vooren en Naarders Carla Cahn-Swalef, René Pas, Henny Vos-de Groot en Truus Wolvenne. De Bussumers en Naarders kregen het ereteken opgespeld door burgemeester Han ter Heegde. Daarvoor werden ze, samen met veel bekenden, met een smoes naar de Grote Kerk van Naarden gelokt. Alleen Henny de Vos-de Groot kreeg haar lintje ergens anders: ze kreeg het opgespeld door burgemeester Fons Hertog van Huizen omdat ze veel voor deze gemeente doet.

Burgemeester Han ter Heegde sprak alle gedecoreerden toe. De burgemeester bedankte ze voor hun werk en noemde het werk van de groep van groot belang voor de gemeenschap.

Van werk voor de peuterspeelzaal tot het Weegschaalmuseum

Cahn-Swalef (78)
Carla Cahn-Swalef werd bedankt voor haar jarenlange werk voor de St. Jan Scholengemeenschap, SOS Hulptelefoon, Stichting Slachtofferhulp en de Volksuniversiteit Laren, Blaricum en Eemnes.

Louise de Vink-Bontje (59)
Louise de Vink-Bontje, of beter gezegd: Juf Louise, kreeg een lintje vanwege haar jarenlange werk voor peuterspeelzaal Kiekeboe.

Burgemeester: 'Van groot belang voor de gemeenschap'

André Hollegie (62)
André Hollegie werd bedankt voor al zijn werk voor Gymnastiek en Turnvereniging Keizer Otto. De laatste 20 jaar als voorzitter van de vereniging en daarvoor al jaren met enkele andere functies.

Rob Meuter (69)
Rob Meuter werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege z'n werk voor onder meer de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, Pro Senectute, de Rijksuniversiteit Groningen, het Ubbo Emmius Fonds, het Filmhuis Bussum en de Kerkenraad van de Remonstrantse Gemeente Naarden/Bussum.

René Pas (64)
René Pas doet al vele jaren veel voor het Weegschaalmuseum, de Vereniging Vestingstad Naarden en bedrijvenvereniging FIN.

Lidi Perquin (73)
Lidi Perquin kreeg een lintje als dank voor haar jarenlange belangeloze werk voor zwem- en polovereniging De Otters.

Ben de Veth (68)
Ben de Veth werd bedankt voor z'n jarenlange werk voor het Bussumse buurtcomité Generaal de la Reijlaan, de werkgroep Bussum natuurlijk anders, het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds.

Marijke Vooren (70)
Marijke Vooren kreeg een lintje als dank voor haar werk voor Roeivereniging Naarden, het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, de Schaapskooi aan de Tafelbergheide en het IVM.

Henny Vos-de Groot (72)
Henny Vos-de Groot kreeg haar lintje opgespeld door de burgemeester van Huizen. Ze kreeg een lintje vanwege haar werk voor woonzorgcentrum Voor Anker, de Gooise Sport- en Recreatiestichting, Vereniging Turnlust en Stichting Reanimatie Huizen.

Truus Wolvenne (71)
Truus Wolvenne kreeg haar lintje als dank voor haar vele werk voor handbalbond NHB, enkele Bussumse sportclubs, woonzorgcentrum Amaris en De Schakel.

Bussum herdenkt de gevallenen

BUSSUM - De dodenherdenking op 4 mei vindt plaats in de Wilhelminakerk aan het Wilhelminaplantsoen en op de Bussumerheide. Herdacht worden alle oorlogsslachtoffers of omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

De herdenkingsdienst in de Wilhelminakerk gaat om 19.00 uur van start. Na een toespraak van burgemeester Han ter Heegde volgt om 19.40 uur de Stille Tocht naar het monument aan de Dr. Frederik van Eedenweg. Hier vindt om 20.00 uur de twee minuten stilte plaats, gevolgd door het hijsen van de vlag en de kranslegging.

Bussumerheide
Vanaf De Palmpit is er om 19.30 uur ook een Stille Tocht naar de Bussumerheide. Daar vindt om 20.00 uur de herdenking plaats bij het kruis.

Koekoeklaan: geen overlast vrachtwagens

BUSSUM - Bewoners van en rond de Koekoeklaan hebben er geen probleem meer mee als de supermarkt in hun straat straks ook zondags bevoorraad wordt. Dat laten ze de gemeente weten.

De gemeente heeft het plan om het bevoorraden van supermarkten op zondag toe te staan. Dat was voordat de gemeente de supermarkten toestond om überhaupt de deuren op zondag te openen nog een groot probleem voor de buurt. De buurt vreesde dat hun zondagsrust te veel werd aangetast.

Nu nog verbod
De gemeente besloot daarop met een verbod te komen voor het bevoorraden van de supermarkten op zondag. Dat geldt nu nog steeds.

De supermarkten hebben er echter steeds meer problemen mee dat er op zondag geen producten aangeleverd mogen worden. Er kunnen nu zondags geen verse producten worden geleverd. De supermarkten vroegen daarom de gemeente enkele maanden geleden al het verbod te schrappen. De gemeente gaat dat ook doen, alleen de gemeenteraad moet er nu nog akkoord mee gaan.

Wel andere overlast
De bewoners stellen nu geen problemen te hebben met het bevoorraden door de vrachtwagens. Wel hebben ze veel last van rammelende winkelwagens, parkeeroverlast en toeterende auto's. De gemeente gaat proberen deze problemen aan te pakken.

Honderd kaarsjes voor Theo van Haren Noman

De heer Van Haren Noman in gesprek met de burgemeester. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Feest afgelopen zaterdag voor Theo van Haren Noman: de Bussumer werd honderd jaar. Maandag kreeg meneer bezoek van burgemeester Han ter Heegde die namens het gemeentebestuur de gelukwensen kwam overbrengen. Theo van Haren Noman is een bekende cineast en werd geboren in Amsterdam. Hij had al op jonge leeftijd belangstelling voor films. Zijn eerste film maakte hij in 1951. Zijn laatste film, voor de Katholieke Universiteit Nijmegen, maakte hij in 1980. In 1966 ontving hij voor zijn film 'De gewonde' een nominatie voor de Gouden Palm.

'Een veilige oversteek voor fietsers en voetgangers'

Bewoners rond Brediusweg trekken aan de bel

Er moet op meer plekken een veilige oversteek komen. Foto: Bob Awick

BUSSUM/NAARDEN - Bewoners van het Rembrandtkwartier en het Brediuskwartier vinden dat er op de Brediusweg meer veilige oversteekplekken moeten komen voor fietsers en voetgangers. In een brief aan de gemeente doen ze hiervoor een oproep met ook een concreet voorstel.

De Brediusweg doorkruist de twee woonwijken waar veel gezinnen met (jonge) kinderen wonen. "Met name rondom de begin- en eindtijden van de scholen moeten veel kinderen en jongeren de drukke Brediusweg oversteken." De bewoners wijzen erop dat er over de hele lengte van de drukke Brediusweg maar één echt oversteekpunt is en een zebrapad voor voetgangers. "Over de gehele lengte van de Brediusweg, tussen de Amersfoortsestraatweg en de Brinklaan, is er geen tussengelegen veilige oversteek voor voetgangers en fietsers, met uitzondering van het oversteekpunt aan het einde van de Brediusweg en een zebrapad voor voetgangers ter hoogte van de Vossiuslaan."

"Er is veel fietsverkeer onder meer richting de Bussumse Montessorischool, de Katholieke Montessorischool, de Godelindeschool en het Goois Lyceum. Dat geeft veel onveilige situaties, waarbij fietsers tussen auto's doorschieten en daarbij dikwijls de (schaarse) zebrapaden gebruiken en jonge kinderen in een onveilige en niet overzichtelijke verkeerssituatie terechtkomen", zo laat initiatiefnemer Ingrid van der Gun weten. Ze woont zelf sinds kort in een van de twee wijken en de verkeerssituatie baarde haar zorgen. "Ik kreeg veel steun op het schoolplein en ook vanuit de diverse scholen voor deze actie."

'Over de gehele lengte is er nauwelijks een veilige oversteek'

De omwonenden hebben zelf ook al een plek voor een extra oversteek op de Brediusweg in gedachten. Die zou moeten komen ter hoogte van de Paulus Potterlaan. Dat punt bevindt zich ongeveer halverwege de Brediusweg. Het voorstel is om er een duidelijk oversteekpunt van te maken, compleet met verkeerslicht voor de overstekende voetgangers en fietsers. Volgens hen zou een dergelijke oplossing, naar het Naardens voorbeeld de oversteek op de Lambertus Hortensiuslaan, de doorstroom van het autoverkeer nauwelijks belemmeren.

"Het verkeerslicht op de Lambertus Hortensiuslaan gaat alleen op groen als er voetgangers of fietsers willen oversteken", stelt Van der Gun.

Ginger de Weert

Professioneel sofbalster, woont sinds kort in Naarden, 26 jaar

Hoe bevalt Naarden?
"Prima hoor, ik heb altijd in Bussum gewoond en ben vorig jaar naar Naarden verhuisd. Vooral de centrale ligging is belangrijk omdat ik voor de softbalwedstrijden veel onderweg ben. En alles is dan eigenlijk dichtbij. Dat geldt ook voor mijn familie. Die woont hier en ik vind het belangrijk om in hun nabijheid te zijn."

Hoeveel uur train je in de week?
"Ongeveer 31 uur en daarnaast werk ik nog 8 uur per week als adviseur en leidinggevende bij ABN Amro. Ik speel nu in Haarlem, maar ben op 6-jarige leeftijd bij HCAW begonnen."

Je grote droom?
"Meedoen aan de Olympische Spelen in 2020 in Japan. Maar daarvoor moeten we ons nog wel kwalificeren."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik eigenlijk gevoeliger ben dan ik laat zien."

Favoriete muziek?
"Alle muziek, maar voor de wedstrijd luister ik het liefst naar uptempo. Dat is een deel van mijn voorbereiding, naast rustig de tijd nemen voor de andere rituelen. Ik wil me niet hoeven haasten."

Een dag burgemeester, wat pak je aan?
"Ik zou pleiten voor meer aandacht voor verschillende sporten en ook een verkiezing voor de sportvrouw, sportman en sportploeg van het jaar instellen."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'De Hartslag van een ander' van Wouter Duinisveld. Het gaat over een brandweerman die gezond is en plotseling een donorhart nodig heeft."

Tot slot, waar wil je op toosten?
"Op het leven, dat je vandaag hebt en maar moet afwachten hoe het morgen is."

Steun van 7,5 miljoen voor aanpak spoor

GOOISE MEREN - Gooise Meren en Hilversum krijgen een bedrag van 7,5 miljoen euro van de Metropoolregio Amsterdam om aan de slag te gaan met het spoor.

Hilversum en Gooise Meren werken al langer aan plannen op en rond het spoor, onder meer om de stations van de twee gemeenten en de omgeving daaromheen te verbeteren. Gooise Meren heeft ook plannen met het spoor zelf: de spoorwegovergangen van Naarden en Bussum gaan op de schop. De komende jaren worden enkele sporen weggehaald, worden de overwegen korter en worden rondom de spoorwegovergangen aanpassingen gedaan. Dat moet het verkeer ten goede komen omdat de doorstroming verbetert.

Wethouder Miriam van Meerten van Gooise Meren noemt de plannen heel belangrijk voor de inwoners. "Met de verbeteringen maken we de situaties rondom de spoorwegovergangen en stations veiliger en aantrekkelijker", zo stelt Van Meerten. Ook wethouder Floris Voorink van Hilversum reageert tevreden. "Dit brengt realisatie van essentiële projecten dichterbij", aldus Voorink.

Het aanpakken van het spoor moet onder meer worden gedaan om in de toekomst meer treinverkeer mogelijk te maken door de twee gemeenten. Er gaat worden gewerkt aan een snellere dienstregeling met meer treinen, allereerst in de spits.

Werk Nassaulaan/Havenstraat van start

BUSSUM - Er wordt vanaf deze week gewerkt aan de oversteek van de Nassaulaan naar de Havenstraat. Het werk startte afgelopen week en duurt ongeveer een maand.

De weg staat een hele metamorfose te wachten en gaat er net zo uitzien als de gerenoveerde Havenstraat. Het moet ervoor zorgen dat de Havenstraat en de Nassaulaan beter op elkaar aansluiten. Daardoor moeten bezoekers sneller de oversteek naar de Havenstraat maken.

De komende weken worden eerst de oude straatstenen weggehaald en daarna gaat er van alles veranderen. Vanwege het werk wordt de weg afgesloten.

Frits Kroese legt morgen officiële krans op de Dam na de Koning

Veteraan betrekt jongeren bij zijn verhaal

Frits Kroese neemt scholieren van het Goois Lyceum mee naar de herdenking in Amsterdam. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

NAARDEN - Alweer voor de derde keer mag verzetsheld Frits Kroese uit Naarden een krans op de Dam leggen. Dit gebeurt direct na de krans die koning Willem-Alexander legt. Dit jaar wordt voor het eerst ook iets verteld over waarom hij is uitgekozen voor deze eervolle taak.

Kranslegging

De kranslegging wordt geregeld door het Comité 4 en 5 mei. "We moesten dit jaar zelfs oefenen in de bossen bij Soesterberg, omdat daar een zuil staat die lijkt op het exemplaar op de Dam in Amsterdam. Deze krans, namens het verzet, wordt direct na die van Zijne Majesteit gelegd." Tijdens de Nationale Herdenking worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien herdacht.

De krans die hij mag leggen is voor mensen die gevangen werden genomen en vermoord omdat zij in verzet kwamen en opstonden voor de rechten van anderen. Op de Dam en op tv zal de voice-over zeggen: "De Naarder verzetsman Frits Kroese zal nu een krans leggen..." "Daarna vertelt mijn dochter Marjette in het kort wat ik heb gedaan voor het verzet. Zo heb ik in de Tweede Wereldoorlog mij beziggehouden met het opblazen van een spoorlijn, het opvangen van neergeschoten geallieerde vliegtuigbemanningen, was ik betrokken bij wapentransporten en verleende ik hulp aan Joden en onderduikers."

'Ik deed rotkarweitjes. Toen zei iemand: jij kunt je wel nuttig maken'

Old Putten
Een nog summiere opsomming als je de verhalen van Kroese hoort. Hij is nu 92 jaar, bijna 93, en kan nog heel goed in geuren en kleuren vertellen over de periode dat hij bij de verzetsgroep Old Putten zat. "Ik kreeg een brief dat ik mij moest melden bij de Arbeitseinsatz en dat ik naar Duitsland moest om daar te werken. Dat wilde ik niet en dus besloot ik onder te duiken. Dat was vrij saai: aardappels schillen en andere rotkarweitjes deed ik daar. Totdat een verzetsstrijder tegen mij zei dat ik ook wel nuttig werk kon doen op de Veluwe."
Daar had Kroese wel oren naar en zo kwam hij dus bij het verzet vanuit een groot landhuis. Hij werd hoofd van de koeriersdienst. Hij stuurde jonge meiden aan die spullen moesten verspreiden, geen wapens. Zelf heeft hij wel wapens gesmokkeld. Gewoon, in zijn fietstas, en dan reed hij over de grote weg naar de plaats van bestemming. "Ik kon ook omrijden, maar daar koos ik niet voor. Ik dacht: waarom zouden ze mij aanhouden?"
Andere dingen die hij deed was het invorderen van fietsen, samen met een maatje. "We verkleedden ons en met een klein toneelstukje zorgden we, via informatie van de fietsenmaker, dat we de beste fietsen regelden voor het verzet. Want een lekke band kon je je niet veroorloven."
Kroese houdt de vele verhalen niet voor zichzelf, hij vertelt ze op scholen. Zo ook op het Goois Lyceum waar hij goede contacten heeft. "Een jaar of acht geleden vroegen ze mij voor het eerst of ik iets wilde vertellen. Dit jaar hebben sommige leerlingen andere lessen verzuimd zodat ze mijn verhaal konden horen. Dat heb ik zeer gewaardeerd."

Scholieren
De Naardense verzetsheld heeft zich dit jaar ook hard gemaakt voor het betrekken van jongeren bij de herdenking. Het liefst had hij 200 jonge mensen gezien bij de herdenking in de Nieuwe Kerk, maar dat is niet gelukt. Wel worden er voor negen tieners en een docent van het Goois Lyceum een plek vrijgemaakt. "Ze worden in het koor weggestopt. De mensen die in de kerk komen moeten allemaal een motivatie schrijven. Dat hebben de schoolleerlingen nu ook gedaan. Ik heb er twee gezien, maar het liefst had ik ze allemaal gelezen."

Opblazen spoorlijn, wapentransport: Kroese deed het zonder vrees

Eervol
Al met al vindt Kroese het een hele eer dat hij weer een krans mag leggen. "De stichting dunt uit. Stiekem had ik wel gehoopt dat ik werd uitgekozen. Ik voel mij er prettig over. Het is ook mooi dat de jeugd er nu wat meer bij wordt betrokken. En zolang ik het nog kan doen, wil ik het ook doen."

De Indiase pot masala van Shwathi

Foto: Anthèl Reijnders

door Anthèl Reijnders

Na een schitterende bruiloft van drie dagen verliet Shwathi anderhalf jaar geleden India. Zij liet haar familie en vrienden achter en volgde haar grote liefde naar Nederland, waar haar man als expat werkt.
Een grote keus waar ze nog steeds helemaal achter staat. Door de taalbarrière is het lastig voor haar om werk te vinden in de IT-sector, waar ze voor gestudeerd heeft. Daarom heeft ze nu alle ruimte om zich te storten op haar passie voor koken. Inmiddels kookt Shwathi haar pot masala voor familiefeesten en verzorgt zij de catering bij evenementen, zoals op de Wereld BBQ.
Vorig jaar heeft ze samen met haar man heerlijke chicken tandoori verkocht. Het liep als een speer en binnen twee uur waren ze al uitverkocht. De winst die ze toen hebben gemaakt, hebben ze gedoneerd aan een kinderweeshuis in India. Een bewuste keuze. Shwathi heeft in India echte armoede gezien. Weeskinderen hebben daar geen tot weinig kansen en met de gift wilden ze de toekomst voor deze kinderen verbeteren en hen de mogelijkheid geven om te studeren. Ook dit jaar staat zij op de Wereld BBQ. Ze neemt nu wel meer eten mee, dat is zeker.

De Wereld BBQ is op 14 mei van 15.00 tot 19.00 uur op de Groene Long van Bussum. Het recept voor de pot masala met champignons vindt u op www.bussumsnieuws.nl.

Koningsdag in Bussum: in de ochtend vooral een feestje voor kinderen

Veel activiteiten voor kinderen. Foto's: Bob Awick

BUSSUM - In de ochtend was Koningsdag traditiegetrouw vooral een kinderfeest met de vrijmarkt en spelletjes. In de middag kwamen de volwassenen aan hun trekken met in het centrum diverse muziekpodia en een braderie met uiteenlopende koopwaar en eten en drinken.

"Het was heel druk, zeker na 14.00 uur kwam het goed op gang", aldus evenementencoördinator Ellen Hazenberg. Blijkbaar hadden veel volwassenen eerst voor de buis Koningsdag gevolgd en het droge weer afgewacht.

Run op vrijmarktkraampjes
Dat gold niet voor de kinderen die een plekje op de vrijmarkt in het centrum wilden bemachtigen.

Ondernemertjes in de dop op het Brediusveldje.
Muziek op het Julianaplein.
Vrijmarkt in het centrum.

Ze stonden al om 6.00 uur in de rij voor een kraampje voor op de vrijmarkt. Net als vorig jaar hadden de winkeliers 80 kramen geregeld. Hazenberg: "Om zes uur konden ze zich op het Julianaplein melden voor een nummertje voor een gedeelde marktkraam en twintig minuten later waren alle kramen vergeven."

Braderie en muziek
Na de vrijmarkt ging de pret voor de kinderen nog door op diverse plekken, zoals op de Mecklenburglaan bij het Witte Kerkje. In het centrum was het de beurt aan de braderie met kramen en muziekpodia. Die laatste stonden onder meer in de Havenstraat, de Kapelstraat en op het Wilhelminaplantsoen.

Vanaf 18.00 uur trokken veel mensen naar het podium bij café Raedthuys. Daar was livemuziek te horen van onder anderen Judith Peters en Danny Nicolai.

Nieuwe aanpak bij kwetsbare mensen

'Maak je je zorgen? Bel de gemeente'

De politie moet regelmatig uitrukken voor verwarde mensen. Foto: Sjoerd Stoop

door Jessica de Jong

GOOISE MEREN - Een persoonsgerichte aanpak, intensievere samenwerking tussen alle betrokken partijen en de gemeente die als regisseur alle dossiers overziet. Met deze nieuwe aanpak wil de gemeente de bescherming en opvang van kwetsbare mensen aanpakken.

Wat is er nieuw aan de aanpak?
Burgemeester Han Ter Heegde: "Het gaat om een sluitende aanpak van zorgverleners, wijkcoaches, politie, gemeente enzovoorts. Bovendien zijn we allemaal verantwoordelijk voor onze eigen maatschappij en doet iedereen mee in de samenleving. Hierbij moeten ook grenzen worden verkend en daar kun je problemen mee krijgen. Vroeger werden hele groepen kwetsbare mensen in de bossen bij elkaar in een woonomgeving gezet. Die tijd is voorbij. Opeens kun je een verward iemand als buurman krijgen. Dat is ook wennen voor de inwoners."

'We betrekken cliënten die helder zijn bij de oplossing'

Over wat voor mensen hebben we het?
"Het gaat over mensen met heel uiteenlopende achtergronden. Denk aan ex-gedetineerden, dementerenden, mensen met psychische problemen, verslaafden, lichtverstandelijke beperkingen, daklozen of mensen die te maken hebben met huiselijk geweld. Kortom: mensen die het niet redden zonder hulp van buitenaf. Ze zijn zelf niet in staat om hun eigen zaakjes op orde te krijgen. Vaak hebben ze te maken met meerdere problemen zoals een verslaving, geldproblemen en een laag IQ. Daar zie je aan de buitenkant niets van."

Hoe krijgen jullie grip op deze groep inwoners?
Wethouder Gerben Struik: "We proberen zo veel mogelijk mensen te bereiken. Maar dat lukt niet altijd. Zo heb je zorgmissers en zorgmijders. Overlast maakt direct duidelijk dat er een probleem is en daar kunnen we mee aan de slag. Maar soms zijn er ook problemen die niet zichtbaar zijn maar wel heel zorgelijk. Het gaat ook om die buurman die altijd zijn gordijnen gesloten heeft en waar nooit iemand op bezoek komt. Maar het kunnen ook vermoedens zijn, bijvoorbeeld van huiselijk geweld. Vroegtijdige signalering van problemen is belangrijk."

De burgemeester vult aan: "We hebben hier als gemeente ook de hulp nodig van de inwoners. Zodra je iets signaleert, meld het bij de gemeente. Ook de wijkagent, de wijkcoach, de huisarts en de woningbouwvereniging: allemaal melden ze zich bij de gemeente."

En als het crisis is? De gemeente heeft toch beperkte openingstijden?
Ter Heegde: "Dan is er 112, de crisisdienst van GGZ Centraal voor volwassenen met psychiatrische problematiek, de huisartsenpost of Veilig Thuis." Een agressief persoon die op straat mensen uitscheldt of bedreigt? "Dan is het de politie die in actie moet komen. Maar na de crisis gaan we kijken hoe we het probleem structureel kunnen oppakken."

Wat zijn er verder voor mogelijkheden?
Ter Heegde: "Als deze mensen een gevaar voor zichzelf of de samenleving zijn kunnen we iets eerder ingrijpen. Het gevaar moet wel echt aantoonbaar zijn. Dan heb ik bevoegdheid om iemand drie dagen vast te zetten. Recent hadden we iemand met psychische problemen en schulden. Hij was zijn huis kwijt, zwierf over straat en had psychoses met agressie. Het ging van kwaad tot erger en hij wilde niet behandeld worden. We hebben toen overlegd met de officier van justitie om een straf in behandelsetting te eisen. Wat je wilt is dat de persoon in kwestie structureel geholpen is, zodat hij vervolgens beter in staat is om mee te doen."

Hoe zit het met de privacy?
Struik: "Die moet gewaarborgd worden, maar wij moeten ook voldoende ruimte hebben om samen te werken. We moeten intensiever samenwerken met alle professionals en betrokken instanties. De gemeente wordt de regisseur, het aanspreekpunt. Hier komen ook de meldingen binnen van de politie, de woningbouwcorporatie, noem maar op. Daarna kijken we naar de oplossing. Hier betrekken we ook de cliënten bij. Als ze stabiel zijn kunnen we samen kijken hoe ze bijvoorbeeld tijdens een crisis benaderd willen worden."

Peter Brusse schrijft eerbetoon aan zijn vader

'Hij was een journalist van het volk'

'Onder de Mensen' heet het boek van Peter Brusse over zijn vader. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Peter Brusse kijkt in de camera terwijl hij zijn boek 'Onder de Mensen' vasthoudt. Het boek gaat over zijn vader, die ook wel 'Prins van de Journalisten' werd genoemd. Een man die hij eigenlijk nooit goed heeft gekend, maar omdat hij het boek schreef toch voor een groot gedeelte heeft gevonden.

'Hij geeft een beeld van de vorige eeuw dat uniek is'

"M.J. Brusse, zo noemde ik hem ook. Tot mijn redacteur zei: schrijf nou eens over je vader. Over Rie. Vanaf toen werd het heel anders voor mij. Hij komt echt tot leven via het werk dat hij heeft afgeleverd." Peter verloor zijn vader op 5-jarige leeftijd in 1941.
M.J. Brusse dus, een journalist, een pionier, een man van het volk. Hij werkte in Rotterdam voor het keurige NRC Handelsblad. Brusse schreef verhalen over het leed dat hij op straat zag. Hij ging undercover, gebruikte zijn zintuigen bij de verslaglegging. Gebruikte de taal van het volk. Dit was nieuw voor journalisten. Ook liet hij als eerste de mensen waarover het ging aan het woord.
Peter dook in het verhaal van zijn vader vanwege de M.J. Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. "Ik wist wel dat mijn vader een bekend journalist was geweest, maar ik wist niet precies hoe het zat." En dus zocht Peter het uit. Opvallend eigenlijk dat Peter, die zelf onder andere werkte als buitenlandcorrespondent voor de Volkskrant, als hoofdredacteur bij Elsevier en het NOS-journaal, pas zo laat nieuwsgierig werd. Peter heeft veel van zijn informatie uit archieven en uit brieven. Maar hij las ook de verhalen van zijn vader die gebundeld zijn als boeken. Het bekendste boek van M.J. Brusse is 'Boefje' uit 1903. Een bestseller over een kwajongen met een hart van goud. Het werd met veel succes opgevoerd als toneelstuk en er werd later een speelfilm van gemaakt.
'Armoede in Rotterdam' was een van de grootste thema's die Brusse beschreef. "Maar altijd het klein menselijk leed. Hij keek in de havens wat er gebeurde, beschreef hoe mannen werden uitgebuit. Het is verbijsterend om te lezen, geestig ook wel. Je ziet gewoon voor je hoe hij in die smerige kroeg zat. Mijn vader ging naar bordelen om te praten en te luisteren. Naar de krottenwijken. Hij liet zien hoe verschrikkelijk het leven was, had bewondering voor de armen die doorgingen in moeilijke tijden. Hij geeft een beeld van de vorige eeuw dat uniek is. Hij liet zien in die keurige krant wat er allemaal misging. Hij klaagde niet aan, maar liet zien hoe het was, omdat niet iedereen het wist. Zijn reportages leidden wel regelmatig tot politieke debatten en mede dankzij hem leidde het tot veranderingen, zoals de invoering van een kinderrechter. Het was een fascinerende reis om het verhaal van mijn vader te ontdekken."

15 / 24

Ook dit jaar op 4 mei weer een kranslegging bij het monument op de Frederik van Eedenweg. Foto: Bob Awick

donderdag 4 mei

Inloop in de Palmpit

WOC de Palmpit 10.00 uur

Elke maandag- en donderdagochtend in wijkontmoetingscentrum De Palmpit gratis inloop.

Euro duiken

De Zandzee 14.00 uur

Muntjes opduiken tijdens het recreatief zwemmen vanaf 14.00 uur. Deelname is gratis

Open Eettafel

WOC de Palmpit 17.30 uur

Koekoeklaan 3. Elke maandag- en donderdagmiddag een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Proef de verspilling

Soupurbe 18.00 uur

Samen koken en eten met groenten die anders door de supermarkten weggegooid worden. Deze keer tot 19.30 uur i.v.m. de herdenking. Brinklaan 36a.

Herdenkingsconcert

Koepelkerk 21.00 uur

Aansluitend aan de herdenkingsdienst in de Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 14, om 19.00 uur. Gevolgd door stille tocht en kranslegging bij het monument op de Frederik van Eedenweg. Toegang gratis.

Herdenkingsconcert Naarden

Grote Kerk 21.00 uur

Gratis toegang

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Ook telefonisch bereikbaar: 06-38718004

vrijdag 5 mei

Gooi Bevrijd

Kapelstraat 12.00 uur

Bussum verwelkomt de oude legervoertuigen van Gooi Bevrijd. De voertuigen komen aan om 16.00 uur, tot 21.00 uur kan er geborreld worden aan de Kapelstraat en Havenstraat.

Vanaf 12.00 uur activiteiten voor kinderen aan de Kapelstraat.

Watervoetbal

De Zandzee 14.00 uur

Spelletjesmiddag

WOC de Palmpit 14.00 uur

Zelf muziek maken

WOC de Palmpit 14.00 uur

Mondharmonica. Elke vrijdagmiddag tot 15.30 uur. Liedjes van vroeger, zonder bladmuziek. Zelf instrument meenemen.

Bevrijdingsdag diner

Wijkpost De Schakel 17.15 uur

Feestelijk 3-gangendiner. We serveren: koude komkommersoep; klassieke asperges (hollandaisesaus, ham/ei, krieltjes) en een bevrijdingsdagtoetje. Intekenlijst bij De Schakel of info@wijkpostdeschakel.nl.

zaterdag 6 mei

Inloop

WOC de Palmpit 10.00 uur

Tot 11.30 uur

Pubquiz voor ALS

WC Achter de Linde 20.00 uur

Georganiseerd door ALS Bussum. 7 rondes met muziek-en kennisvragen en aansluitend een tombola. Locatie: Godelindedwarsstraat 34, Bussum.

De 3JS

Spant! 20.15 uur

Met onvergetelijk U2-materiaal.

zondag 7 mei

Fietsgilde 't Gooi

Station Bussum Zuid 10.00 uur

Langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de gemeente. Vertrek om 10.00 uur vanaf station Bussum-Zuid (hotelzijde). Kosten: € 3,- p.p. Lunch zelf meenemen. www.fietsgilde.nl.

Lezing 'Human Design'

Besant Hall 10.30 uur

Door Sarah Leers. Info en opgeven: werkgroepdenieuwemens.nl.

Film op Zondag

De Schakel 13.00 uur

Natuurfilm van een beroemde natuurfilmer. Kosten € 2,50. Opgeven bij C. Gorter: 035-6945864 of in De Schakel.

Rondleiding

Comenius Museum 13.00 uur

Gratis rondleiding in en over het mausoleum, aanvang: 15.00 uur. Aanmelden via: info@comeniusmuseum.nl.

maandag 8 mei

Geef-en-neemwinkel

Wijkcentrum SCAN 9.00 uur

Spullen brengen en iets mee terug nemen. Maandag 9.00 uur tot 15.30 uur, dinsdag en donderdag 13.00 tot 17.00 uur, vrijdag 8.30 uur tot 12.00 uur.

Open Koffie

Het Hoofdkantoor 9.00 uur

Open Koffie voor zp'ers uit Naarden en Bussum. Samen netwerken, ervaringen delen en koffie drinken. Tot 10.30 uur. Locatie: Het Hoofdkantoor Bussum. Aanmelden is niet nodig.

ASGM Lentebrunch

Stokjes en Lepel 10.30 uur

ASGM SeniorenCafé. Kosten: € 8,50. Vooraf aanmelden via 035-6910795 . Ook niet-leden zijn welkom.

Open eettafel

WOC de Palmpit 17.30 uur

Koekoeklaan 3. Elke maandag- en donderdagmiddag een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Cursus over Mesopotamië

Bibliotheek Bussum 19:30 uur

www.livius.nl/cursussen/mesopotamie.

Gezond Verstand Avond

Stricks Bakery Cafe 20.00 uur

Lezing door Jack van Dijk, orthomoleculair geneeskundige, voedingsdeskundige en topsportconsultant van Praktijk Méderi in Dordrecht.

Adempauze

Koningskamer 20.30 uur

Met als thema: 'Verlangen'. Locatie: Gebouw van de Remonstranten. Elke tweede maandag van de maand, onder leiding van Annegien Ochtman-de Boer. www.koningskamer.nl.

Inloop

WOC de Palmpit 10.00 uur

Elke maandag- en donderdagochtend in wijkontmoetingscentrum De Palmpit gratis inloop.

dinsdag 9 mei

Seniorenmarkt

De Zandzee 10.00 uur

De markt voor senioren, georganiseerd door Versa Welzijn, met doeltreffende informatie en activiteiten met als thema: 'Bewegen en vrije tijd'. Met 25 kramen. Locatie: Struikheiweg 14, Bussum. Gratis entree.

woensdag 10 mei

Fietstocht

WOC Bellefleur 11.00 uur

Start vanaf de Mackaylaan 11a Naarden (035-695 31 17). De lengte van de tocht is max. 35 km. Zelf een lunchpakket en drinken meenemen. Onderweg wordt er gestopt om koffie of thee te drinken bij een restaurant. Info: Gré Poort: 035-6951686. ww.wocbellefleur.nl.

Bingo

De Schakel 13.30 uur

€ 3,50 voor 1 kaart en 2 consumpties.

donderdag 11 mei

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Ook telefonisch bereikbaar: 06-38718004

vrijdag 12 mei

Broodje+

Landstraat 17.30 uur

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Landstraat 80, Bussum. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.00 tot 19.15 uur bent u welkom voor een heerlijke broodmaaltijd, met soep en een snack. Informatie: 035-6946971 en www.ruimte-bussum.nl.

Goed gesprek

Landstraat 19.15 uur

Ruimte houdt aan de Landstraat 80, Bussum een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.15 uur. Informatie: 035-6946971 en www.ruimte-bussum.nl.

zondag 14 mei

Koningspreek

Koningskamer 10.30 uur

Door Ankie Broekers-Knol, politica en voorzitter Eerste Kamer. www.koningskamer.nl.

WijnSpijs Wandeling Naarden

Brasserie Limes 12.00 uur

Tot 17.00 uur. Deelnemende restaurateurs: Fine, Gecko, Limes, Mixit, Vida en Bistro Naarden. Een gerecht met een passend glas wijn.

Dvd-voorstelling

WOC de Palmpit 14.30 uur

Speelfilm op een groot scherm. Entree: € 2,-.

Filmhuis Bussum

'20th Century Women'.

*Waargebeurd LION: Indiaas jongetje pakt verkeerde trein.
*Japans gezin krijgt een vreemde in huis in thriller HARMONIUM.
*Vitale rol in HIDDEN FIGURES voor drie briljante vrouwen van Afro-Amerikaanse afkomst bij John Glenns ruimtelancering.
*MAGALLANES corruptie, 2 mensen en een geheim in Peru.
*MANCHESTER BY THE SEA met Casey Affleck als sympathieke 'loner' met verantwoordelijkheidsgevoel.
*DANCER, het leven van balletfenomeen Sergei Polunin.
*Warme film MONK over een eigenzinnig gezin en sterke familiebanden.
*Prikkelende film HOME belicht de hedendaagse jeugd en de generatiekloof met hun ouders.
*Meeslepend NOCES: dilemma's van tweedegeneratie-immigranten.
*LADY MACBETH, over een sterke onafhankelijke vrouw in de 19e eeuw, ontpopt zich tot verrassend moderne thriller.
*Dromerige tijdreis in 20TH CENTURY WOMEN toont uitmuntend acteerwerk van Annette Bening, Greta Gerwig en Elle Fanning.
*In HIER BEN IK gaan succesvolle veertigers op zoek naar verdieping in een Bloemendaalse kerk.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*SPECIALS: Voorvertoning voor Filmhuisvrienden van THE SENSE OF AN ENDING, en EXHIBITION ON SCREEN: VAN GOGH.
*KINDERFILM: LUKAS & ABEL: VLEUGELBROERTJES

Versa vrijwillgerscentrale

*VVV-Naarden-Vesting zoekt een medewerker voor 3,5 uur per week om informatie aan toeristen te geven en voor de verkoop.
*
VVV-Naarden-Vesting zoekt een torengids voor de Grote Kerk in Naarden voor 45 minuten per week.
*
Wereldwinkel Bussum zoekt met spoed voor ± 4 uur per week een enthousiaste verkoopmedewerker. De werktijden zijn zaterdags van 9.15-13.30 uur of zaterdags van 13.15-17.00 uur. Ervaring is gewenst.
*
Stichting Rijksmuseum Muiderslot zoekt een winkelmedewerker voor de winkel en kantine van het Muiderslot. De werktijden zijn in het weekend van 12.00-17.00 uur, doordeweeks van 10.00-17.00 uur.

Het Gooi Bevrijd ook in Weesp

Op 6 mei wordt in de stad groots uitgepakt

Het Gooi Bevrijd op de Herengracht trok in 2016 veel publiek. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Ook dit jaar stopt de militaire legercolonne Het Gooi Bevrijd in Weesp. Rondom die stop wordt er dit keer op zaterdag 6 mei groots uitgepakt in onze stad. Hierdoor is er een nieuw evenement ontstaan: Weesp Bevrijd.

De historische bevrijdingsstoet passeert zaterdag rond 12.00/12.30 uur eerst zorgcentrum Oversingel, waar Koninklijke Harmonie De Adelaar de colonne muzikaal gaat begeleiden richting het centrum. De stoet bestaat uit zeventig oude legervoertuigen en een twintigtal motoren.

Op de Vuurlinie speelt coverband Plan B songs van de Andrew Sisters

Naast de voertuigen brengt Het Gooi Bevrijd ook vier oorlogsveteranen uit Engeland, Australië en Amerika naar Weesp; hun leeftijd varieert van 93 tot 102 jaar. Deze helden worden door burgemeester Bas Jan van Bochove toegesproken en gehuldigd. Tijdens de voertuigenparade op de Herengracht (die tot circa 14.00 uur in Weesp blijft) is er livemuziek met liedjes uit de tijd van weleer. Zo zingt Natasha Harper nummers van Vera Lynn, haar vader Paul Harper zingt nummers van George Formby en Steven Howell is de Frank Sinatra uit de jaren veertig.

Voertuigenparade en livemuziek uit de tijd van weleer

Op de Vuurlinie speelt coverband Plan B songs van de Andrew Sisters. Het konvooi vertrekt rond 14.00 uur, maar dan gaat de Weesper horeca pas goed van start. Op het horecaplein voor de Laurentiuskerk voorzien zij bezoekers van een hapje en een drankje. DJ-Rob verhoogt de gezelligheid met een variatie van oude en nieuwe muziek.

Weesper Coverband
Twee leuke bands betreden gedurende de middag het podium.

De Weesper coverband Twilight Hangout speelt klassieke en moderne rocknummers zoals Melissa Etheridge. De 8-mansformatie Friends heeft een swingend repertoire: van soul tot pop en van disco tot latin.

Grande finale
Onder voorbehoud van bevestiging ontvangt Weesp als grande finale rond 18.15 uur de cast van 'Allo 'Allo.

Meer informatie is te vinden op hetgooibevrijd.nl of kijk op de Facebookpagina Het Gooi Bevrijd.

Crescendo geeft concert aan Herengracht

Het openluchtconcert kon rekenen op zonnig weer. Foto: Julie Cogoni

MUIDEN - De fanfare van Crescendo heeft afgelopen zondag een concert gegeven aan de Herengracht.

Het concert van zondag was het hoogtepunt van wekenlang repeteren. Met een goed aantal bezoekers en daarbovenop nog eens een lekker weertje mocht het concert een succes worden genoemd. Crescendo speelde een breed programma van werken. Het concert was het tweede optreden van de fanfare afgelopen week: vanzelfsprekend werd er op Koningsdag ook al gespeeld.

Petanqueclub De Gooiers op zoek naar jonge spelers

Keanu de Boer (11 jaar) is het jongste lid. Foto: Karin van Leeuwen

HILVERSUM - Is petanque een sport voor mensen op leeftijd? In Hilversum denken ze daar anders over. Daar was het NK Tête-à-Tête bij De Gooiers.

Rob Steinpatz kijkt tevreden rond. Tweeënhalf jaar geleden is hij bij de club gekomen. Een uiterst actieve vrijwilliger is hij, geen lid van het bestuur, maar projectmatig zit hij als een spin in het web. Voor dit NK Tête-à-Tête heeft hij de communicatie op zich genomen. Trots kijkt hij rond. "Kijk nou toch naar de omgeving. Dit is toch een paradijsje?" Is petanque niet een sport voor mensen op leeftijd dan? De vrijwilliger lacht. Knikt met zijn hoofd. Ja. De eerlijkheid gebiedt hem te zeggen dat het vooral veertigers en vijftigers zijn die de ballen ter hand nemen.

"Petanque is een rustige sport waarbij het nodig is je goed te concentreren. Dat betekent dat je je emoties in bedwang moet houden", legt Bonardius uit. Om de boules te werpen is geen explosieve kracht nodig, maar juist souplesse. Doordat explosieve kracht niet nodig is, kan het spel tot op hoge leeftijd worden gespeeld. Zo draait elke week een dame van 95 jaar haar Hyundai de parkeerplaats op om het spelletje te spelen. Voordeel van petanque, vindt Steinpatz, is dat je het lekker buiten kunt doen.
Sponsor van de vereniging is Guus Vonck (48). Al lang fervent petanquer. "Ik kwam ermee in aanraking toen ik als jochie op vakantie was in Spanje. Later, toen ik een jaar of zestien was, ben ik in Nederland lid geworden van de club", vertelt Vonck tussen twee wedstrijden in. Wat de sport hem brengt? Vooral veel plezier. Er waren tijden dat hij op hoog niveau speelde, toen trainde hij dertig tot veertig uur per week. Nu heeft hij veel minder tijd dan vroeger.

Nu links naar Almere

MUIDERBERG - Vanaf nu rechts aanhouden voor Naarden en Bussum en de andere kant van de weg voor Almere. Rijkswaterstaat heeft afgelopen weekend de snelweg rond knooppunt Muiderberg geheel veranderd.

Er werd afgelopen weekend gewerkt aan de snelweg. Naast het omleggen van de twee weghelften werd de gloednieuwe verbindingsboog naar Almere (A6) aangesloten op de weg. De weg moest vanwege de werkzaamheden worden afgesloten; echte verkeersdrukte bleef achterwege. Het autoverkeer bleek maandag al snel gewend aan de veranderde weg. Rijkswaterstaat had verwacht dat er extra verkeersdrukte zou ontstaan.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Sneeuwpret in 1943 in de Graaf Willem de Oudelaan.

De Laan uit

Het gezegde 'De laan uitgestuurd worden' stond model voor de titel van een boek. Alleen was de werkelijkheid veel erger dan in dit gezegde. Joodse medeburgers werden tijdens de bezetting gedwongen hun laan, of straat, te verlaten en velen van hen kwamen om in Auschwitz, Sobibor of andere concentratiekampen.

Advertentie in NSB-krant ‘Volk en Vaderland’ van 23 juni 1934.
Advertentie: joods gezin mag in 1941 alleen een joodse dienstbode hebben.

'De Laan uit' heet het, royaal van afbeeldingen voorziene, boek van Richard Mouw (1959) over de periode 1933-1945 van de Graaf Willem de Oudelaan en omgeving van het Oranje Nassaupark in Naarden. Het was de laan waar de auteur nu zelf woont. Hij schrijft: "Zelf kan ik na het schrijven van dit boek niet meer argeloos door de wijk lopen. De buurt heeft voor mij haar onschuld verloren. Wellicht ondergaat u na het lezen van dit boek hetzelfde."

'Een Gooise wijk in crisis en oorlog', is de ondertitel. De wijk werd in de jaren '30 gebouwd. De laan was aan de oneven kant tot halverwege de langwerpige vijver bebouwd. De Koningin Wilhelminalaan bestond nog niet.

Het boek bestaat uit twee delen: de wijk/laan en de bewoners. Mooie jaren '30 villa's. Kopers en huurders (huren was toen een veel voorkomende optie) waren over het algemeen goed opgeleide mensen, die vaak van buiten kwamen. Degenen die in 1942 'de laan uit' moesten waren joodse bewoners. En op Dolle Dinsdag, 5 september 1944, vluchtten NSB-ers de laan uit. Het leek er toen op dat de geallieerden heel Nederland snel zouden bevrijden en Duitsland zouden verslaan. De Slag om Arnhem werd echter verloren en er brak nog een zware tijd aan voor West-Nederland: terreur en hongerwinter.

Richard Mouw vertelt in het boek op een indringende wijze over het lot van vele Graaf Willem de Oudelaan-bewoners.

Gebonden boek, 215 pagina's, in 2016 in eigen beheer uitgegeven. Van harte aanbevolen. Prijs € 19,95, te koop bij boekhandel Los en bij de auteur: r.j.r.mouw@gmail.com.

Klaas Oosterom

Bron: het boek; afbeeldingen: uit het boek.

Richard Mouw spreekt op 4 mei om 19.00 uur in de Grote kerk te Naarden.

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

SCHILDERWERK. Groot/klein, binnen/buiten: Schilder PMC Weesp biedt u altijd een vrijblijvende offerte. 34 j ervaring. 06-53148137.

Verzilver nu uw oude goud! T.k. gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Huis laten ontruimen? vraag folder 035-5233599 of www.woningontruiming.com

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Beginnerscursus Spaans start 18 mei. Do-ochtend 10.15-11.30h, 9 lessen, eerste proefles gratis! Ook cursussen voor gevorderden. www.spaans-bussum.nl

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf. Tel: 06-55955587. www.vandamschilderwerk.nl

Mindful ouderschap 8-weekse training in Medisch Kwartier Naarden Vesting start 22 mei. Door Sabine Balsma www.vanzelf-jeugdenkindertherapie.nl of bel 06-51047586

Nu ook in het Gooi Sjamanistische healing in querostraditie van Peru. Voor o.a. als je niet lekker in je vel zit. Zie ook www.centrumvanharte.nl In mei introductieprijs €35 ipv €75. Voor info en afspraak 06-26494297 Hans Suur Maj Zonneveld.

BELONING € 100. Vermist sinds 03-04: zwarte kat, omg. Anne Franklaan Bussum. 06-51966578 of 06-42088131. Dehaan@snelder.com. Hij is helemaal zwart, paar witte borsthaartjes en hij is gechipt. Geen halsbandje.

Vrouw heeft 13 jaar ervaring en zoekt werk in de huishouding met strijkwerk e.t.c. Met goede ref. Mevr. Ploni 10 euro p/u. Tel.: 06-21810399

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijken. Met ervaring en goede ref. Tel.: 06-86257647

Suzuki buitenboordmotor 4 pk kortstaart € 350,- 06-55166529

Te koop: Samsonite koffers met wieltjes div. maten 035-6936230

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Extra open dag in Villa Walgaerde

Villa Walgaerde is helemaal opgeknapt en is beschikbaar als woonplek voor ouderen met cognitieve problemen. Foto: Domus Magnus

Woonzorglocatie Domus Magnus in Hilversum

HILVERSUM - Domus Magnus opende maandag haar deuren van de nieuwe woonzorglocatie Villa Walgaerde. De villa is in negen maanden getransformeerd tot een prachtige woonplek voor ouderen. Zaterdag 13 mei is er een extra open dag.

Villa Walgaerde, aan de Sweelicklaan in de lommerrijke Hilversumse wijk Trompenberg, is de derde locatie van Domus Magnus in Hilversum. Het is kleinschalig opgezet met 15 sfeervolle appartementen. Vanwege deze huiselijke opzet is de locatie zeer geschikt voor ouderen met cognitieve problemen. Daarnaast biedt de villa ook ruimte aan bewoners die (op dit moment) minder moeite hebben om de regie over hun eigen leven te handhaven. Het geeft hen een geruststellend gevoel dat er professionele en persoonlijke zorg, zodra nodig, beschikbaar is.

Plezierig

Het welzijn van de bewoners is minstens zo belangrijk als een mooie woonomgeving, gezonde voeding en de dagelijkse zorg. Iedere zondag is er een intiem huiskamerconcert met professionele musici. Daarnaast mogen de bewoners ieder jaar met kerst een wenskaart invullen. Bijzondere, maar ook bescheiden wensen gaan het jaar erop maandelijks in vervulling. Ook het bewust ophalen van plezierige herinneringen aan vroeger met themadagen en het invullen van het levensboek is voor de bewoners vaak een prettige en waardevolle activiteit. De welzijnsactiviteiten worden afgestemd op de wensen van de bewoners.

Open dag

Heeft u de afgelopen open dagen van Villa Walgaerde gemist en bent u nieuwsgierig naar deze woonzorglocatie? Op zaterdag 13 mei van 11.00 tot 16.00 uur bent u van harte welkom om het resultaat van de verbouwing te komen bekijken. Aanmelden via info@domusmagnus.com. Er zijn ook nog appartementen waarop kan worden ingeschreven.

Column

Hoe vind je je stijl?

Hoe je je stijl vindt? Gewoon door te gaan zoeken! Bezoek winkels, lees tijdschriften en verdwaal op Pinterest. Je wordt tegenwoordig overladen met beelden van het ideale interieur. Trends volgen zich in rap tempo op en het is moeilijk jouw identiteit te behouden of zelfs te vinden. Hoe geef je jezelf nu eigenlijk een interieuradvies? Mijn advies aan jou is: verzamelen. Verzamel zo veel mogelijk plaatjes die jij mooi vindt en probeer daarin jouw stijl te herkennen. Probeer los te komen van wat nu hip is en zoek dieper, dieper naar wat werkelijk bij jou past.

Als je al die plaatjes hebt verzameld, ga dan een schifting maken. Welke vind je echt het allermooist? Misschien moet je een paar keer kiezen om uiteindelijk maximaal tot 10 afbeeldingen te komen. Maak nu van deze afbeeldingen en kleuren jouw moodboard. Dit moodboard is jouw leidraad. Neem deze leidraad ook serieus en wijk er niet van af, dit is immers wat jij voor jezelf hebt uitgekozen. Je niet aan je eigen advies houden betekent dat je wederom gaat dwalen en niet bij jouw eigen stijl uitkomt. Keuzes maken is soms lastig, maar met je eigen moodboard in de hand is het een stuk makkelijker.

Huurstijging

Met nog twee maanden te gaan tot de maand juli zouden alle huurders inmiddels een brief ontvangen moeten hebben over de jaarlijkse huurverhoging. De overheid heeft bepaald dat de huren van sociale huurwoningen in 2017 maximaal 2,8% tot 4,3% mogen stijgen. De stijging hangt af van uw inkomen in 2015 en geldt alleen voor sociale huurwoningen. Huurt u in de vrije sector? Dan geldt er géén maximumhuurverhoging. De meeste verhuurders verhogen de huur per 1 juli.

Verkoop Fenix van start

Impressie: Fenix - Huizen

HUIZEN - Zaterdag 6 mei start de verkoop van de appartementen die gerealiseerd gaan worden aan de Huizermaatweg, in het centrum van Huizen.

Het gaat om het vernieuwbouwplan Fenix - Huizen, dat 19 appartementen met een eigen parkeerplaats omvat. Twee appartementen hebben een dakterras van 83 m2 op het zuiden. Alle appartementen zijn inclusief vloerverwarming, modern sanitair en keuken. De prijzen variëren vanaf € 183.500 v.o.n.

Belangstellenden zijn zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur welkom in het paviljoen van De Kalkovens.

Tropen in huis


De Medinilla is door het Bloemenbureau uitgeroepen tot de woonplant van de maand mei. Deze tropische plant biedt ons alvast een voorproefje op zomervakanties in zonnige oorden. De aparte bladeren en spectaculaire bloemen van de Medinilla passen goed in de come-back van de Memphisstijl van de jaren tachtig.