BussumsNieuws

9 april 2014

BussumsNieuws 9 april 2014


Raadsakkoord nadert

D66 levert wethouder, CDA neemt toch afstand

Het CDA heeft besloten afstand te nemen. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bussum stevent af op een raadsakkoord van de VVD met D66, de PvdA, GL en de GOP. Dat melden bronnen rond de onderhandelingstafel. Hoewel Bussumers een maand geleden voor een andere koers kozen, wordt veel straks hetzelfde. Het oude college werd al gevormd door de VVD, PvdA en GL. Alleen D66 en de GOP worden nu dus toegevoegd. D66 mag zelfs een wethouder leveren.
Van Hart voor Bussum, met 5 zetels de op een na grootste, werd al eerder bekend dat voortrekker VVD vond dat hun standpunten te veel botsten. Het CDA heeft deze week zelf besloten om afstand te nemen. "We konden ons niet vinden in de coalitie zoals die nu wordt gevormd. Het oude beleid wordt voortgezet, terwijl we voor vernieuwing staan. De kiezers hebben toch een duidelijk signaal afgegeven dat ze het anders willen. We herkennen ons niet in diverse punten die voor ons belangrijk zijn. Zo menen we dat de plannen voor Scapino/Nieuwe Brink helemaal opnieuw bekeken moeten worden. We beseffen dat we een zetel hebben ingeleverd, maar het zou onze geloofwaardigheid aantasten als we nu in de coalitie plaats zouden nemen."

Wethouder voor D66
D66 schoof pas afgelopen week aan de onderhandelingstafel. De democraten moesten even nadenken over het aanbod om mee te doen aan de coalitie. "We hebben met z'n allen overlegd en toen besloten om toch graag verder te praten", zegt de kersverse D66-voorman Loek Schmidt. "Het gaat ondertussen al zover dat we iemand zoeken om een wethouderspost in te vullen. Daarvoor hebben we onze leden benaderd. Er bestaat een grote kans dat we straks mee mogen doen met het college van B&W, omdat we na de VVD de meeste zetels hebben gehaald."

Laatste fase
Er wordt momenteel dus verder onderhandeld door de 5 partners. Ze zouden samen op hoofdpunten een akkoord hebben. Er wordt de komende dagen verder gesproken. De partners hebben aangegeven veel vertrouwen te hebben op een goede afloop. Mochten ze samen tot een akkoord komen, dan hebben ze de meerderheid van de 23 raadszetels. De VVD heeft het streven om over twee weken het college van B&W te kunnen presenteren. Voor het zover is, zullen de laatste puzzelstukjes de komende dagen op hun plaats moeten vallen. Daarnaast gaan de partners ook nog, met het akkoord onder de arm, praten met hun leden over het akkoord.

Honderd kaarsjes voor mevrouw Van Hemert

Een bloemetje voor eeuwfeest mevrouw Van Hemert. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Groot feest voor mevrouw Van Hemert-Blokker. De Bussumse werd zaterdag honderd jaar. Naast zo'n 60 andere verjaardagsgasten kwam ook de burgemeester op bezoek, die de jarige met een bloemetje verraste.

Mevrouw Van Hemert was erg verguld met het onverwachte bezoek. Vanwege haar verjaardag kwam er ook een shantykoor naar De Zandzee om een paar nummers ten gehore te brengen, waar het bezoek en mevrouw Van Hemert erg van genoten.

Overleden dochter banktopman was bewoner Bussum

BUSSUM - Babette, de omgekomen dochter (22) van de afgelopen week eveneens overleden banktopman Jan Peter Schmittmann, was een Bussumse. De dochter was een van de bewoners van Villa Oki.

De vader, moeder en dochter werden zaterdag dood gevonden in hun villa in Laren. De politie gaat uit van een familiedrama.

De dochter was gehandicapt en woonde in de villa aan de Brinklaan. De villa biedt plaats aan jongvolwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De Stichting Oki bevestigt dat het drama een van de bewoners betreft, maar wenst verder geen commentaar te geven.

930

euro werd er zaterdag opgehaald met een karaoke-avond voor ALS

Naarden:
*PGN Witte Kerk 10.00 u. ds. J.P.Schouten; 19.30 u. Oecumenische Vesper in RK St. Vituskerk ds. J.P. Schouten; do. 17/04 19.30 u. Witte Kerk ds. L. Heuvelman HA
*
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; 12.00 u. Eucharistieviering voor gezinnen; 19.30 u. Oecumenische Vesper ds. J.P. Schouten; za. 12/04 17.30 u. Eucharistieviering; di. 15/04 19.00 u. Boeteviering; do. 17/04 19.00 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Viering voor jong en oud pastoor C. Fabril; za. 12/04 17.00 u. Vesper; ma. 14/04 19.30 u. Verzoeningsviering pastoor C. Fabril; wo. 16/04 19.30 Avondgebed voor vrede; do. 17/04 19.30 u. Eucharistieviering kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan M. Sendecki; do. 17/04 19.30 u. pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk; 14.30 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. R. van Mourik; 17.00 u. ds. A. Visser
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. A. Ochtman-de Boer; do. 17/04 19.30 u. ds. G. de Vries HA
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. E. Swinkels-Braaksma; do. 17/04 18.30 u. ds. P. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. F. Groeneveld; 17/04 19.30 u. ds. A. Maas-Smilde HA
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W. Metzger; do. 17/04 18.00 u. ds. W. Metzger HA en Agapè viering
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. T. Hettema; 19.00 u. ds. G. de Ruiter; do. 17/04 19.30 u. ds. P. Smit HA
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst; do. 17/04 20.00 u. Herdenkingsdienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 14 t/m 18/04 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. Th. Novak

Voor wie het nog eens nauwgezet wil lezen over de wordingsgeschiedenis van Nederland en de vele afbeeldingen van scenes en documenten wil bestuderen, heeft hier een goed boek in handen, samengesteld voor een breed publiek.

Nu wij in Stad en Lande van Gooiland herdenken dat 200 jaar geleden de Fransen de vesting verlieten, valt het wel

een beetje tegen dat er in dit boek slechts weinig woorden worden besteed aan de barre periode in Naarden en omgeving tijdens de periode november 1913 - mei 1815. Maar ja, de schrijver, Guus Pikkemaat, kwam pas later naar het Gooi en werd toen zelfs Naarden-kenner. D.H. Couvée zorgde voor de afbeeldingen. De mooie paperback, in Herdenkingsjaar 1963 (dus na 150 jaar) door N.Samson te Alphen a/d Rijn uitgegeven, telt 191 bladzijden met vele zwart/wit afbeeldingen en vijf in kleur.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 8 Euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Gooimere

De nieuwe gemeenteraden van Bussum, Naarden, Muiden/Muiderberg moeten nog heel wat werk doen vóór de fusie van deze gemeenten een feit is. Op 1 januari 2016 moet dit toch heus gaan gebeuren. Over slechts anderhalf jaar dus.

Zo moet er nog een naam worden gevonden voor de nieuwe Gooise gemeente. In Naarden komt men met de suggestie om de fusiegemeente 'Naardermeer' te noemen. Lijkt me echter geen goed idee, omdat dit verwarrend is vanwege het natuurgebied met dezelfde naam.

Zelf vind ik de naam Gooimere niet onaardig. Met als buurman Almere zo gek nog helemaal niet. De inwoners van Naarden, Bussum en Muiden kunnen ook een naam verzinnen natuurlijk. Verder moeten de nieuwe gemeenteraden nog een raadhuis vinden, moet Naarden een sponsor vinden voor het onderhoud van de mooie Vesting en moet Bussum zich nu serieus sterk maken voor de invulling van Scapino/Nieuwe Brink en ook Bensdorp en het postkantoor.

Antoon Bruggeling

Wel met terugwerkende kracht

Velen van ons zitten in een bootje. We proberen het droog te houden. We zinken niet echt, maar komen steeds dieper te liggen.

De waterlijn is al niet meer zichtbaar. Hoe gaat dit eindigen? Voor de duidelijkheid: ik heb het hier over de situatie waarin vele duizenden spaarders zitten, die hun kleine (of groter) vermogen jaarlijks zien afkalven door de welhaast criminele regel van de 4% renteopbrengst die door de fiscus zomaar werd vastgesteld als zijnde het revenu van ons spaarkapitaaltje. Terwijl we blij mogen zijn als we in de buurt van de 1,5% bij de bank kunnen komen.

Ik ben geen fiscaal wonderkind, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier toch iets niet in de haak is. Gelukkig gaat de Bond van Belastingbetalers samen met onder andere het befaamde belastingadviesbureau Grant Thornton een aanklacht indienen tegen de fiscus die ons aan het uitbenen is. Als we allemaal dit initiatief gaan steunen staan we sterk om deze fiscale diefstal tot staan te brengen. En natuurlijk met terugwerkende kracht de zaken weer op orde te brengen! Wat zal dat een plotselinge toename van de koopkracht geven voor alle betrokkenen! Want het is toch uit den boze dat (omgerekend) onze ontvangen rente voor meer dan 100% belast wordt!

Weerbericht

Licht wisselvallig, vrij koel
Het weer is in deze tweede aprilweek compleet omgeslagen. Een Atlantisch hogedrukgebied bepaalt het weer. De wind is gedraaid naar west tot noordwest waarmee polaire lucht wordt aangevoerd met frisse temperaturen. Een geheel ander weertype, maar dit zijn wel de normale temperaturen voor de eerste aprilhelft. Een front van een depressie zorgt vrijdag voor een bui.

Donderdag en vrijdag
Donderdag verloopt naar verwachting droog met zonnige perioden. Landinwaarts ontstaan stapelwolken. De middagtemperatuur wordt 14 à 15 graden. Er waait een matige westenwind. Vrijdag schijnt af en toe de zon, maar tijdelijk raakt het bewolkt en er vallen enkele buien. Het wordt maximaal 12 à 13 graden. De strakke noordwestenwind is matig tot vrij krachtig.

Het weekeinde
Zeer waarschijnlijk verloopt het weekeinde nagenoeg droog. Mogelijk dat er op zondag een lokaal buitje valt. Er schuiven wolkenvelden over. Nu en dan schijnt de zon. Met name aan zee klaart het soms breder op. De nachtelijke minima schommelen rond 3 à 4 graden, in de middag wordt het 12 à 13 graden. Er waait daarbij een matige west- tot noordwestenwind.

Weetje
Een 'droge maart is goud waard als het in april maar regenen wil', of anders gezegd 'een droge maart en een natte april is de boeren naar hun wil' luiden twee weerspreuken, waaruit blijkt dat regen in april voor de groei en bloei van de gewassen belangrijk is. Er is begin deze week vrij veel regen gevallen. Bovendien is de verdamping minder bij dit koelere weer.

Etalageproject Artes samen met jubileum bibliotheek

Zaterdag voorlezen in winkels en activiteiten in bibliotheek

Barend Eikelenboom (bieb) en Marjan Dunselman (Artes) in de etalage van Broektiek. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Kunst in de etalages van winkels in het centrum, mensen die komen voorlezen bij de kunstwerken, een jubileumdag in de bibliotheek: zaterdag 12 april is er weer behoorlijk wat reuring in het dorp te verwachten.

Kunstkring Artes en de 100-jarige bibliotheek besloten de handen ineen te slaan en gezamenlijk te werken aan een leuk programma. "Het was dorpsmanager Ellen van Vossen die ons op het idee bracht om samen iets te organiseren", vertelt Marjan Dunselman namens Artes. De kunstenaars leggen een link tussen literatuur en poëzie.

Etalages
In totaal zijn er 12 etalages in het dorp onder handen genomen door de kunstenaars. Het gaat om een deelproject van Cel 9, de kunstuiting in de telefooncellen bij het gemeentehuis, die overigens ook zaterdag tussen 11.00 en 15.00 uur van dichtbij te bekijken zijn. Voor het etalageproject werken de kunstenaars allemaal met een verschillend thema zoals natuur, geld, spiritualiteit of beauty & fashion. Marjan Dunselman nam zelf de etalage van de Broektiek onder handen aan het Veerplein. "Ik heb mij laten inspireren door het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer van Hans Christian Andersen. Ik heb een paspop genomen en voorzien van een middeleeuwse pruik, een kroon en een scepter. Zo zie je dat het om de keizer gaat. Een draad met lichtjes verbeeld de onzichtbare mantel van de keizer, hij heeft overigens ook een fel gekleurde boxer aan van de Broektiek. Achter de keizer is een spiegel, zodat het publiek ook zichzelf kan zien. In de etalage ligt het betreffende sprookjesboek. De deelnemende winkels zijn te herkennen aan een grote beachvlag van Stichting Artes die voor de deur staan."

Beachvlaggen worden bij de deelnemende winkels geplaatst.

In de winkels wordt zaterdag om 11.00, 12.00 en 13.00 uur voorgelezen

Voorlezen
De stichting Artes heeft ook gezorgd dat bij iedere winkel zaterdag om 11.00, 12.00 en 13.00 uur wordt voorgelezen. "Het gaat om publicisten, schrijvers en dichters die affiniteit hebben met voorlezen en dat dus voor publiek zullen doen. Schrijver Rudolf Geel doet mee, maar ook wethouder Nen van Ramshorst, leden van de toneelverenigingen De Papegaai en De Plankeniers en mensen van de Rotary. Voorwaarde is dat ze in ieder geval goed kunnen voorlezen en affiniteit hebben met het verhaal."

Open dag bibliotheek
Zoals eerder gezegd valt het kunstproject samen met de open dag van de bibliotheek die dit jaar het 100-jarig bestaan viert. Directeur Barend Eikelenboom van de bibliotheek is enthousiast over de bomvolle activiteitendag die hij heeft georganiseerd. Tussen 11.00 en 16.00 uur is taxateur Jan Willem Rutyen aanwezig om goederen te taxeren. Denk hierbij aan kunst en antiek. De Rotary Busssum verkoopt boeken waarvan de opbrengst naar My Book Buddy gaat. De Wereldwinkel is aanwezig en schenkt koffie en thee. De Poëzie Juxebox verzorgt voordrachten van vrolijke, ontroerende, gouwe ouwe en nieuwe gedichten. SeniorWeb heeft een tabletcafé en helpt iedereen die vragen heeft over zijn of haar tablet. Daarnaast wordt aandacht besteed aan e-books. De Volksuniversiteit, die in de bibliotheek gehuisvest is, laat zien welke cursussen er volgend seizoen op het programma staan. Kinderen kunnen genieten van clown Ellebel en geschminkt worden. Tot slot is er tussen 16.00 en 17.00 uur livemuziek van Chickfist.

Bomvol activiteitenprogramma in de bibliotheek

Bussum praat over fusie

BUSSUM - Bussumse raadsleden praten deze maand over hoe men denkt over de fusie met de gemeente met Naarden en Muiden. De gemeente moet reageren op de plannen van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Bussum heeft onlangs een eerste concept opgesteld. Bussum staat nog steeds achter de fusie en meent onder meer dat er nu snel stappen gezet moeten worden. Toch heeft Bussum nog wel enkele bewaren. Zo wordt onder andere de aanpassing van de grens met Weesp ontraden en stelt Bussum dat de plannen op het veelbesproken KNSF-complex van Muiden geen grote gevolgen mag hebben voor de te vormen gemeente. De Vechtgemeente moet volgens Bussum 'schoon' opgeleverd worden.

De gemeenteraad moet de plannen deze maand goedkeuren.

Kansen voor Bensdorp

BUSSUM - De provincie Noord-Holland gaat samen met de beheerder van het oude Bensdorp-complex, experts en bewoners praten over wat er met de panden zou kunnen gebeuren. Het pand van de vroegere chocoladefabriek doet mee aan het project van de provincie Noord-Holland. Met dat project worden leegstaande, markante panden onder de loep genomen.

Er wordt daarom door belanghebbenden gesproken over kansen voor de toekomst van het markante Bensdorp-complex. De panden staan al enkele jaren leeg. Er komen tot en met september enkele avonden waarop omwonenden en experts plannen kunnen aandragen voor de panden.

Noord-Holland heeft de laatste jaren meerdere beheerders van markante panden op weg kunnen helpen. Deze keer doen naast het Bensdorp-complex ook nog twee andere panden mee aan het project.

Mannen opgepakt

BUSSUM - Agenten hebben woensdagavond twee mannen aangehouden. De mannen hadden even daarvoor een fiets gestolen bij station Naarden-Bussum.

De twee daders namen de fiets mee en reden vervolgens met een busje weg. De agenten zagen het busje even later op de snelweg en konden de mannen staande houden. De daders, twee mannen van 40 en 48 jaar, werden opgepakt.

Mannenkoor treedt op voor Bussumse weldoeners

Een groot mannenkoor voor het goede doel. Foto: Bob Awick

Veel geld ophalen voor 'Kinderen in Nood': dat was zaterdagavond het doel van een concert van het Ulfts Mannenkoor. Het koor kwam naar de Wilhelminakerk voor een optreden. Er werd een breed scala aan werken ten gehore gebracht, waar de bezoekers erg van genoten. De complete opbrengst van het concert gaat naar de Bussumse stichting Kinderen in Nood. Met het geld worden Oost-Europese kinderen gesteund die zich in een noodsituatie bvinden. De stichting stuurt meerdere keren per jaar een vrachtwagen vol hulpgoederen naar onder andere Roemenië.

Bas Veerman

Ondernemer in de zorg

Foto:

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben directeur en eigenaar bij Fullmobility, een leverancier van hulpmiddelen annex zorgwinkel in Bussum en Huizen."

Wat heb je met de zorg?
"Veel. Het is niet alleen mijn werk, maar ook mijn passie."

De gemeente neemt volgend jaar zorgtaken over van het Rijk. Hoe gaat dat, verwacht jij?
"Ik verwacht dat deze transitie niet makkelijk zal verlopen: de gemeente wordt verantwoordelijk voor de zorg voor langdurig zieken en ouderen boven op bestaande taken. Ik vraag me af of de gemeente wel berekend is op dat extra werk en of de gemeente beschikt over de kennis die hiervoor nodig is. Het trieste is namelijk dat de eindgebruiker de rekening krijgt als de gemeente hier niet in slaagt."

Heb je een levensmotto?
"Geniet van wat je vandaag hebt, want morgen kan het zomaar anders zijn."

Wat zou je doen met een miljoen euro?
"Een verre reis maken met mijn gezin en de mensen in mijn directe omgeving iets moois geven."

Waar ben je vaak te vinden?
"In Naarden-Vesting. Gezellig op een terras zitten op een mooie dag met een goed glas wijn."

Met wie zou je nog wel eens een goed gesprek willen hebben?
"Met de burgemeester. Over innovatie in de lokale zorg."

Als je een dag de burgemeester was?
"Onder het mom van: 'de zorg is hot' en kijkend naar het stijgend aantal ouderen zou ik direct een aantal lokale zorgleveranciers uitnodigen om te kijken hoe we een simpel fullserviceconcept in het leven kunnen roepen waarin alle betrokken zorgleveranciers worden aangespoord om nog veel meer dan nu het geval is kennis met elkaar te delen. Mijn ervaring is dat men vaak nog angstig is om kennis met collega-leveranciers te delen. Ik zie het echter als een kracht om kennis te delen, aangezien de eindgebruiker hier doorgaans baat bij heeft."

Studenten onderzoeken Bussum

BUSSUM - Er wordt de komende weken een buurtonderzoek gedaan naar het veiligheidsgevoel van Bussumers.

De onderzoekers gaan de komende weken op pad. Ze lopen vooral door de Westereng. Gevraagd wordt onder andere hoe bewoners de gemeente ervaren, wat er goed gaat en wat er nog beter kan. Het onderzoek wordt gedaan om problemen beter aan te kunnen pakken en meer aan de wensen van de bewoners te kunnen voldoen.

Het onderzoek wordt gedaan door studenten van Hogeschool Utrecht.

Terras Hema al open

BUSSUM - De HEMA heeft het terras voor de zaak toch al geopend. Eerder werd gesteld dat dat volgende maand pas zou gebeuren, maar afgelopen week opende het terras toch al voor het eerst.

Op het terrasje staan 36 stoelen en enkele tafels. Bezoekers kunnen er plaatsnemen voor een hapje en een drankje. Het terras staat er ongeveer tot oktober. Het openen van een terras was al langer een wens van de zaak.

Streekmarkt Tafel4 komt er aan

BUSSUM - Het centrum van Bussum vormt volgende maand weer het decor van de streekmarkt van Tafel4. Voor de markt kunnen nog enkele kraampjes gehuurd worden.

De markt wordt deze keer gehouden op zaterdag 10 mei. Op de streekmarkt worden duurzame producten van de streek verkocht, zoals vers gemaakt brood en kaas. De markt trekt elk jaar weer vele bezoekers. Kraampjes huren kan nog. Dat kan op www.demarktvantafel4.nl.

Jongerenappartementen worden steeds concreter

Plannen worden deze maand behandeld door de raad

De kamers van het woonzorgcentrum worden appartementen. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De plannen om van het oude woonzorgcentrum Patria jongerenappartementen te maken, worden verder vormgegeven. Alles staat klaar om de plannen nog deze maand door de gemeenteraad goed te laten keuren.

De kamers van het oude woonzorgcentrum moeten straks worden verbouwd tot 72 jongerenappartementen. De appartementen, van zo'n 60 m2 groot, worden straks bewoond door mensen met lagere kansen op de woonmarkt. Het complex wordt helemaal opgeknapt. Ook komen er 72 parkeerplaatsen zodat de buurt geen parkeerprobleem heeft. Het pand komt leeg te staan omdat het woonzorgcentrum vertrekt naar Almere, waar een veel moderner complex wordt gebouwd voor de ouderen. Daar kunnen de ouderen jaren voort.
Om de plannen door te voeren moest het bestemmingsplan worden veranderd en tot afgelopen maand kon daar bezwaar tegen worden gemaakt. Het college van B&W heeft de raad nu gevraagd ermee akkoord te gaan. De raad vergadert over twee weken over de plannen voor de jongerenappartementen.

Skatebaantje Groene Long wordt opgeknapt

Het skatebaantje wordt snel aangepakt. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het skatebaantje aan de Groene Long wordt opgeknapt. Dat heeft de gemeente besloten. Wanneer de werkzaamheden starten wordt nog bekendgemaakt.

Het skatebaantje staat er al jaren en moest al een keer eerder opgeknapt worden. Ook nu wordt het baantje weer hersteld, zodat er volop op geskatet kan worden.

De gemeente benadrukt dat het baantje alleen opgeknapt wordt. Er komen geen andere apparaten op het stuk grond te staan.

Web topvijf

1. Overleden dochter banktopman was Bussumse
2. Terras Hema toch al geopend
3. Bussumers halen met karaoke geld op voor ALS
4. Twee mannen aangehouden
5. D66 praat toch mee over vormen college

'Je groeit gewoon mee met de veranderingen in de tijd'

Claartje Paulussen werkt 30 jaar in de kinderopvang

Claartje Paulussen geniet van de optredens. Foto: SKNBM

BUSSUM - "Goh wat grappig, ben jij er nog?" Claartje Paulussen werkt 30 jaar in de kinderopvang en ziet nu de tweede generatie kinderen langskomen. Ze begon haar carrière bij Kwibus, deed de sociale academie en startte de allereerste BSO in Bussum in 't Mouwtje. Daar zit ze nu nog steeds, alleen staat ze niet meer op de groepen maar is tegenwoordig leidinggevende van de regio West. Claartje werd afgelopen week vanwege haar jubileum verrast door de kinderen, die speciaal voor haar allemaal een liedje, dansje of voorstelling hadden gemaakt.

"Het was een echte verrassing, ik wist van niks", vertelt de enthousiaste Claartje. Dat ze erg gewaardeerd wordt binnen de Stichting Kinderopvang Bussum Naarden Muiden staat buiten kijf. "Alle kinderen hadden een optreden verzorgd, zo leuk. Ook was er een toneelstuk waarbij ik flink op de hak werd genomen. Ik noem de kinderen vaak apegatjes, dus dat kwam vaak voorbij, net zoals mijn getoupeerde haar", lacht ze.

Terugkijkend op de afgelopen 30 jaar heeft Claartje veel zien veranderen. "De bereidheid van de ouders om mee te helpen is bijvoorbeeld flink afgenomen. Vroeger hadden we regelmatig op zaterdag een tuindag. Nu zegt een ouder: 'Ik heb een tuinman. Kan ik je niet honderd euro geven? Dan kan hij het doen.' Dat past bij het tijdsbeeld, overal worden meer eisen aan ouders en kinderen gesteld. Vrije tijd is schaars geworden."
Verder ziet Claartje ook dat de regelgeving enorm veranderd is. "Vroeger ging 1 collega met 20 kinderen het bos in. Dat kan niet meer, daar moet je tegenwoordig meer medewerkers voor hebben." Niet dat dat Claartje ervan weerhoudt de hort op te gaan, want ze is iemand die het liefst naar buiten gaat met de kinderen. Nog steeds helpt ze bij het halen en brengen van de kinderen uit school richting de opvang. "Je groeit gewoon mee met de veranderingen in de tijd. Vroeger vonden ze het heerlijk om in de vakantie te zwemmen, nu hebben de kinderen alle uitjes in de buurt allang uitgeprobeerd. Een ander verschil is dat de kinderparticipatie flink is toegenomen. Kinderen worden betrokken bij beslissingen zoals wat voor uitjes we in de vakantie organiseren, maar ook bij sollicitaties van nieuw personeel."

Claartje startte de allereerste BSO in Bussum

Hoogtepunt vindt Claartje dat er nu dus ouders met hun kinderen bij 't Mouwtje komen die ze zelf vroeger op de groep heeft gehad. "Laatst kwam er een vader binnen en ik herkende hem gewoon aan zijn ogen. Erg leuk om ze terug te zien." De afgelopen 30 jaar heeft Claartje alle groepen gehad: de baby's, peuters, kleuters, schoolgaande kinderen en de tieners. Stilgezeten heeft ze zeker niet en ze is niet van plan dat op korte termijn wel te doen.

Naarden heeft de Matthäus, maar Bussum de Johannes Passion

'Hoe je Bach ook doet, verpesten kun je het niet'

Er werd maandag op de generale repetitie nog druk geoefend. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - Het is en blijft een kerkdienst aanstaande zondag in de Wilhelminakerk, maar het heeft meer weg van een religieuze opera. Onder leiding van dirigent Piet Philipse krijgt het publiek de Johannes Passie voorgeschoteld over het lijden en sterven van Jezus. "Hoe je Bach ook doet, verpesten kun je het niet. De muziek heeft zoveel zeggingskracht en ook het verhaal is compleet menselijk over verraad, opruiing, veroordeling en dood."

Uitvoering

Op zondagmiddag 13 april aanstaande wordt in de Wilhelminakerk in Bussum om 14.30 Bachs Johannes Passion uitgevoerd. De toegang is gratis, maar een gift tijdens deopenschaalcollecte wordt op prijs gesteld.

Het verhaal en de muziek zijns erg emotioneel volgens Philipse. "Dat heb je natuurlijk met de religieuze teksten, die raken de mensen. Het is mijn taak om te zorgen dat de bezoekers de aandacht vasthouden. Het stuk duurt twee uur en er is een pauze. Iedereen in de kerk krijgt een boekje met daarin de gezongen Duitse teksten, vertalingen en belangrijke momenten in de muziek waar ze op kunnen letten. Op die manier is de Passie goed te volgen."

De Johannes Passion is bijna een religieuze opera

Veel mensen kennen uiteraard de bekende Matthäus Passion, zeker de uitvoering in de Grote Kerk van Naarden wordt landelijk geroemd. "Naarden heeft de Matthäus, maar Bussum heeft de Johannes." De Johannes werd een aantal jaren voor de Matthäus Passie gecomponeerd en heeft een meer intiem, maar ook meer strijdlustig karakter. Eén koor en één orkest spelen de partijen. "Het koor heeft in de Johannes veel meer te doen, ze vertolken de stem van het volk. Uit de manier waarop Bach het verhaal heeft omgezet in noten blijkt wat voor genie hij was. Neem bijvoorbeeld het moment waarop wordt gedobbeld om de rok van Jezus. Alle instrumenten maken het geluid van dobbelstenen, dat is geweldig." Het Wilhelminaconsort bestaat uit musici van de omroeporkesten en vocaal ensemble Voices. "Vorig jaar hebben we het stuk voor het eerst opgevoerd en toen hebben we vier maanden gestudeerd. Nu denk ik dat we een week of zes bezig zijn geweest."

Aan Philipse als dirigent de taak om de musici en het koor aan te sturen. Hij is zelf al 50 jaar kerkmusicius en kijkt vanuit die achtergrond dan ook naar het stuk. "Ik ben geen dirigent die zwaar slaat. Ik ben meer iemand van de duidelijk afspraken. Ik vertel duidelijk hoe ik het wil hebben. Tijdens de uitvoering zelf is het een kwestie van de puntjes op de i zetten en af en toe het vuur opstoken. Voor mij is het verhaal het belangrijkst. Als er wordt gezongen: 'und sie sprachen' dan moet, pats, het koor zingen. Niet nog even wachten door een noot te spelen, want dan krijg je een stoptreineffect. Is er een verdrietig stuk, dan mag die cello janken, maar dan wel zo dat het niet sentimenteel wordt. Uiteraard toets ik mijn mening over de interpretatie van het stuk aan de musici. Ze hebben allemaal hun eigen inbreng. Ik wil ze niet in een harnas drukken, anders doe je ze geen recht. Je moet ze wel muziek laten maken."

De kaartjes zijn gratis, het blijft tenslotte een kerkdienst

Philipse is duidelijk in de ban van de Johannes Passion en gaat er voor de volle honderd procent voor. Het stuk zal in de Wilhelminakerk goed klinken. "Het publiek zit als een vorst. Overal is het goed te horen en door de boekjes die uitgedeeld worden, kan iedereen het stuk goed volgen. De mensen willen tegenwoordig echt iets beleven in de kerk en dat kan zeker tijdens de Johannes Passion. Veel mensen geven aan dat ze liever niet naar hele lange preken luisteren, maar wel de beleving willen ervaren. Dat zie je ook tijdens de cantatediensten, die zitten altijd vol. De Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Bussum hecht veel waarde aan deze uitvoering en betaalt flink mee. Het is zeker ook een manier om ander publiek naar de kerk te krijgen."

WK hockeyteams België-India spelen interland

Hockeyers Xander Duijnisveld, Liliannen Rijcken-Voigt en Jacques Craenen zijn druk met de interland. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een primeur voor 't Gooi: op 15 april spelen de nationale herenteams van India en België een oefenwedstrijd bij Hockeyclub Naarden (HCN) op het nieuwe WK-proof kunstgrasveld. Met gratis toegang. De wedstrijdorganisatie is in handen van een clubje enthousiaste vrijwilligers.

In de aanloop naar het WK hockey dat in juni in Den Haag gespeeld wordt, spelen de twaalf landenteams onderling oefenwedstrijden. Dinsdag vindt de oefenpot België-India bij HCN plaats: het resultaat van Naardens lobbywerk. "Onze club heeft sinds september een gloednieuw waterveld, exact hetzelfde veld als waar straks in Den Haag het WK op gespeeld wordt", vertelt Jacques Craenen, WK-ambassadeur bij HCN. "Daarom hebben we bij de WK-organisatie een 'bidbook' ingediend waarin we ons aanboden als uitvalsbasis voor een WK-landenteam, dan wel als locatie voor een oefenwedstrijd."

HCN verwacht dinsdag zo'n 1.000 man op het Sportpark. Dat vraagt om een strakke organisatie. De bezoekers moeten eten, drinken en een mooi plekje langs het veld vinden. "De meeste toeschouwers komen uit Naarden-Bussum komen. We vragen iedereen om de fiets te pakken", vertelt Craenen. Ondanks de forse logistiek moet de oefenwedstrijd een familie-event blijven. Daarom is de toegang gratis. Craenen: "We vinden het belangrijk dat iedereen kan komen kijken." Om dat te onderstrepen, neemt de Jongens A1 van Naarden het om 16.30 uur op tegen de Jongens A1 van Gooische. Een derby waarvan de uitslag moeilijk te voorspellen is omdat de teams elkaar niet veel ontlopen. "Die wedstrijd leeft enorm. Die jongens zitten allemaal bij elkaar op school, maar HC Naarden en Gooische blijven concurrenten."

Dansers van Cabriole reiken naar de sterren

Foto: Wendy van Kuler

De voorstelling 'Zodiac' van de leerlingen van Balletschool Cabriole kreeg afgelopen zondag een daverend applaus in Theater Singer in Laren. Ongeveer 100 leerlingen schitterden in de voorstelling die speciaal was samengesteld door de docenten van Cabriole. De choreografieën gingen over de dierenriem, de sterren en de planeten. Deze keer waren vooral de jazz- en streetdancegroepen aan de beurt.

Lekker meeblèren met karaoke voor onderzoek naar ALS

Natascha en Peter Versteeg werken ook aan fotoboek

Tamara en Natascha Versteeg zingen Poison. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een hele gezellige avond, waarop ook nog eens 930 euro werd ingezameld voor het goede doel. Een groep Bussumers heeft zaterdag bij Zing ALS de wereld uit gezongen voor onderzoek naar de ziekte ALS. De karaoke-avond was georganiseerd door Natascha Versteeg uit Bussum die zelf al 9 jaar deze ziekte heeft.

Het was niet de eerste keer dat ze een evenement organiseert om geld op te halen voor onderzoek naar ALS. In 2012 was er een fietstocht en momenteel werken Natascha en Peter mee aan een fotoproject met de naam Fotografeer ALS de wereld uit. "Peter is amateurfotograaf en ik ben het onderwerp. Er doen 15 fotografen mee." Peter wilde aan het project graag meewerken omdat hij als verzorger van Natascha dagelijks met de ziekte te maken heeft en fotograferen erg leuk vindt. De bedoeling is dat alle fotografen een persoon met ALS fotograferen in het dagelijkse leven. Uiteindelijk komen de mooiste foto's in een boek. De opbrengsten gaan naar de Stichting ALS Nederland. Ook is het idee om van de mooiste foto's een expositie te houden.

Momenteel gaat het goed met de 42-jarige Natascha. De levensverwachting voor mensen met ALS is gemiddeld 3 tot 5 jaar. "Ik heb de ziekte al 9 jaar en gelukkig gaat het met mij goed. Wel heb ik vorig jaar een elektrische rolstoel gekregen, want mijn benen doen het niet meer zo goed. Maar zoals het nu gaat ben ik gewoon mijn vrolijke zelf."

Geslaagde bedrijvendag in Spant!

Drukte bij de stands. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Er werd maandag druk genetwerkt tijdens de Gooise Bedrijvendag in Spant! Diverse bedrijven stonden met een stand op de beurs om aandacht te genereren voor hun onderneming.

Onder andere Hocras, de Volksuniversiteit, de VVD, de Bussumse Ondernemers Vereniging en Enter Media bv (uitgever van deze krant) stonden op de Gooise beurs. De deelnemers konden ook meedoen aan diverse workshops, bijvoorbeeld over mobiele apps en pensioenen. Ook was er tijd om te speeddaten.

Gemeente waarschuwt voor nep- enquêteurs

BUSSUM - De gemeente waarschuwt voor enquêtes per telefoon door nepambtenaren. Enkele Bussumers hebben de afgelopen dagen een telefoontje gehad van de nepambtenaren.

De enquêteurs stellen vragen over het huishouden en de leeftijd van de ondervraagden. De gemeente benadrukt dat het momenteel zelf geen onderzoek doet en ook geen opdracht daartoe heeft gegeven. Daarom wordt aangeraden het gesprek meteen af te breken. Volgens agent Marco Ernst komen de nepambtenaren ook langs de deuren. Enkele Bussumers hebben daar last van gehad. Ook daarvoor roept men op om de mensen te negeren en weg te sturen.

Medewerker omver gereden

BUSSUM - Een man heeft afgelopen donderdag een medewerker van de speelgoedzaak aan de Nassaulaan met een auto omver gereden. Dat gebeurde toen de man op de vlucht sloeg nadat een handlanger twee 'spacescooters' had gestolen uit de zaak. De medewerker bleef ongedeerd.

De medewerker achtervolgde de man met de spacescooters en trof naast de speelgoedzaak de autobestuurder. De bestuurder schrok en sloeg ook op de vlucht.

Achtervolgd
De medewerkers heeft de twee verdachten nog geprobeerd te achtervolgen, maar ze bleken verdwenen. Ook agenten hebben nog tevergeefs gezocht. Er wordt nog onderzoek naar de zaak gedaan.

Kassa gestolen bij speeltuin Heidezicht

BUSSUM - Vooralsnog onbekende daders hebben vlak voor het weekend speelplaats Heidezicht aan de Randweg bestolen van een kassalade.

De daders konden de deur van het gebouw forceren door het slot kapot te maken. Vervolgens werd de kassalade meegenomen. Hoeveel geld de daders exact hebben mee kunnen nemen, wordt nog onderzocht. Na onderzoek door de recherche kwam naar voren dat buurtbewoners een auto hebben opgemerkt vlak voordat het voorval plaatsvond. Er wordt nog onderzoek naar gedaan.

CDA'er Korte- van Hemel overleden

BUSSUM - Oud CDA-bestuurder en advocate Virginie Korte-van Hemel is afgelopen donderdag overleden. Dat hebben haar nabestaanden bekendgemaakt. Korte-van Hemel werd 84 jaar.

Korte-van Hemel had van 1977 tot 1982 een zetel in de Tweede Kamer. Daarna was ze zeven jaar staatssecretaris van Justitie voor de eerste twee kabinetten van Ruud Lubbers. Voordat Korte-van Hemel haar Haagse loopbaan begon, was ze 4 jaar wethouder in Bussum. Ook had ze acht jaar lang een gemeenteraadszetel voor CDA-voorganger KVP. Het Bussumse CDA laat weten Korte-van Hemel te bedanken voor al haar werk voor het dorp.

Raad bespreekt gedragscode

BUSSUM - De gemeenteraad van Bussum bespreekt deze maand de gedragscode voor raadsleden en het college van B&W. Deze gedragscode vertelt hoe gemeentebestuurders moeten handelen.

De burgemeester kwam eerder al met een oproep om respectvol met elkaar om te gaan nadat er volgens hem de afgelopen maanden veel op de man werd gespeeld door raadsleden. "We moeten dat soort zaken voorkomen", betoogde de burgemeester twee weken geleden.
De gedragscodes worden morgen voor het eerst besproken. Daarna mag de gemeenteraad er over twee weken een klap op geven.

Bejaarde bestolen bij pinautomaat

BUSSUM - Met een onopvallende truc heeft een man een week geleden een Naarder bejaarde (85) aan de Eslaan bestolen van meer dan twaalfhonderd euro. Het voorval gebeurde toen de Naarder geld opnam.

Toen het slachtoffer het geld aan het opnemen was, bleef de bankpas plots steken. De man trok meteen aan de bel. Omstanders zagen een donkere man verdacht rondlopen en vervolgens vertrekken. Toen de camerabeelden werden bekeken bleek dat de verdachte man eerst de pincode van het slachtoffer had afgekeken.
Achteraf bleek dat er met de gestolen bankpas twee keer geld opgenomen was. Agenten hebben nog lang naar hem gezocht en achtervolgden hem tot op de snelweg. De man bleek verdwenen.

BFC moet na rust toegeven

Spannend voetbalgevecht levert geen punten op

BFC kwam na rust toch tekort tegen Houten. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een spannend voetbalgevecht, maar toch geen punten voor de voetballers van BFC. De Bussumers leken met een goede voorsprong voor een stunt te gaan zorgen, maar schoten vooral na rust tekort en verloren alsnog met 2-3.

BFC startte erg sterk en kreeg al snel kansen om op voorsprong te komen. De veel beter presterende Houtense gasten werden even overrompeld door de Bussumers en werden snel wakker geschud. Halverwege de eerste helft leek Houten op voorsprong te komen toen de ploeg een strafschop kreeg. De bal werd echter gestopt door de keeper van BFC. Na de eerste plaagstoot van Houten kreeg BFC weer de betere kansen. Al snel leverde dat ook een voorsprong op toen Sander Waterland op aangeven van Tom Beekman de score kon openen. Wat volgde waren veel meer kansen. Houten had het aan de doelman te danken dat de achterstand beperkt bleef tot 2-0 vlak voor rust. Voor BFC scoorde Siemen van Tongeren na een goede pass van aanvoerder Dico Knevel. BFC kreeg nog veel meer kansen.

Na de rust opende Houten de jacht op een tegentreffer. De sterke ploeg zette BFC vol onder druk en dat had resultaat. Houten kon al snel na de rust een goal maken. BFC was even van de kaart en had geen antwoord op het sterke spel van de tegenstander. Na een uur voetballen moest BFC zelfs de 2-2 toestaan.

Na de tweede tegentreffer deed BFC er alles aan om te herpakken, maar het ontbrak de ploeg aan geluk. Een knappe lob van aanvoerder Knevel, vanaf 20 meter, belandde op de lat. Waar BFC vergat te scoren, deed Houten dat wel. Halverwege de tweede helft pakte Houten voor het eerst een voorsprong. De voorsprong bleef tot het slot toe staan. BFC kreeg nog wel wat kansjes op een tegentreffer, maar kwam toch tekort.

BFC staat na afgelopen weekend op een zesde plaats. Alleen een wonder zou de Bussumers nog aan deelname aan de play-offs kunnen helpen. De achterstand op de top 3 van het klassement bedraagt ondertussen al te veel punten om nog goed te kunnen maken. BFC staat nog 4 duels te wachten. Eerst komend weekend tegen koploper SCH'44. Over twee weken staat de Bussumers ook nog het sterke Kampong te wachten.

HCAW tweede na testcase

HCAW pakte totaal 3 punten. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een tweede plaats afgelopen weekend voor de honkballers van HCAW op het honkbalevenement van de Bussumse club ter ere van honkballegende Charles Urbanus. De Bussumers moesten alleen het sterke L&D Amsterdam Pirates voor laten gaan.

Het honkbalevenement van de Bussumse club vormt, als laatste echte testcase voordat de hoofdklasse van start gaat, een goede graadmeter voor de rest van het jaar. Het was HCAW er dan ook alles aan gelegen om voor de Bussumse supporters een paar goede resultaten te boeken. Toch openden de Bussumers vlak voor het weekend met een forse nederlaag tegen Vaessen Pioniers. De sterke Hoofddorpers versloegen HCAW met 1-7.

Meer kansen
Een dag later kon HCAW wel een zege pakken. Met goed honkbal werd het eveneens sterke Corendon Kinheim knap met 3-4 verslagen. Met het treffen met L&D Amsterdam Pirates werden de toeschouwers wederom vermaakt. De Amsterdammers kwamen op een 3-4 voorsprong te staan, maar HCAW kwam toch nog terug tot 6-6. HCAW had nog even een kans op de zege toen slagman Seltenrijch met een verre slag op het derde honk kon komen. Zijn collega's vergaten hem echter ook te laten scoren.

Laatste weken
Het honkbalevenement had net als een jaar geleden een sterk deelnemersveld en dat vormde dus een goed opwarmertje voordat de hoofdklasse start. Toch staan er de komende week ook nog twee andere oefenduels gepland voor de Bussumers. Zondag komt Vaessen Pioniers wederom naar Bussum voor een duel tegen HCAW, zaterdag staan de twee teams op de Hoofddorpse heuvel. Een week later wacht het eerste hoofdklasseduel.

Doel
HCAW heeft voor komend jaar wederom het doel om zo lang als het kan mee te doen om de bovenste plaatsen van de stand. Door een veranderde opzet van de hoofdklasse heeft HCAW een wat grotere kans om dat voor elkaar te boksen. De bovenste 4 plaatsen van de stand geven recht op deelname aan de play-offs.

SDO zet grote stap naar klassebehoud

BUSSUM - Met een knappe zege heeft SDO afgelopen weekend goede zaken gedaan op weg naar klassebehoud. De Bussumse eersteklasser won met 4-3 van het lager geklasseerde Uitgeest. Veel concurrenten van de Bussumers verspeelden punten, waardoor SDO nu weer achtste staat.

De Bussumers toonden meteen veel vechtlust en voetbalden goed. Al snel stond er dan ook een voorsprong op het scorebord. De vreugde was echter van korte duur, de tegenstander kwam terug. Na de tegentreffer bleef SDO de betere ploeg en speelde het ook sterker. Al voor rust drong SDO nog een paar keer aan en kreeg het grote kansen. Na de rust leek SDO de zege zeker te stellen toen de ploeg kort na elkaar nog 3 goals kon maken. De tegenstander zette nog één keer fors aan en kon nog tot 4-3 komen, maar kwam tekort om een echte ommekeer te forceren tegen de Bussumers.
Zure nederlaag voetbalsters
Veel beter voetbal, maar geen zege voor de voetbalsters van SDO. De Bussumse vrouwen verloren met 1-2 van Kolping Boys. SDO startte goed. De tegenstander kwam maar amper weg onder de Bussumse druk. Na enkele goede kansen kon SDO vlak voor rust op voorsprong komen. Na de rust kon de tegenstander met een strafschop terugkomen, later kwam er ook nog een tweede treffer. SDO kreeg nog grote kansen, maar had vooral pech.

Hockeyers eerste, dames zeker van play-offs

BUSSUM - Groot feest voor de Bussumse hockeyers van Gooische. De sterke ploeg stelde afgelopen weekend met een 3-5 zege op Amstelveen de eerste plaats zeker. Dat mag knap genoemd worden, want de ploeg heeft nog 3 duels te gaan.

De Bussumers had geen grote problemen met Amstelveen. Na het duel barstte het feest los onder de hockeyers. Toch levert de eerste plaats vooralsnog alleen de eer op. Om te kunnen promoveren naar de felbegeerde Overgangsklasse moeten de hockeyers eerst nog meedoen aan de play-offs.

Ook hockeysters naar play-offs
Ook de hockeydames kunnen gaan warmlopen voor de play-offs en hebben dus nog alle kans om te promoveren. Door een afgetekende zege op Myra (1-5) worden de hockeysters hoe dan ook tweede.

Het duurde even voordat de hockeysters op stoom kwamen. Dat er toch een afgetekende zege kwam, was voor rust nog amper voor te stellen. Na de rust werd het tempo door de Bussumers opgevoerd.

Goed weekend voor AW

BUSSUM - Met als vanouds goed voetbal heeft Allen Weerbaar zondag een grote stap gezet. De Bussumers vergrootten door de 0-4 zege op Overamstel de voorsprong aan kop, mede doordat de grootste concurrent verloor.

Allen Weerbaar heeft nu 5 punten voorsprong op de voornaamste concurrent APWC. Met nog 4 duels te gaan moet het wel heel raar lopen als de Bussumers nog van de eerste plaats afgestoten worden.

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

Taxi naar Schiphol € 50,- vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds taxiservice
06-26984855.

Zolder opgeruimd; kraam nodig? 24 mei,
www.jaarmarktkeverdijk.nl

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Even een moment voor u zelf? SCHOONHEIDSSPECIALISTE DENISE NEIJ elke 1ste gezichtsbehandeling € 32,50. Huizerweg 61 te BUSSUM, telefoon: 035-6946035.

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Garage te huur Middenlaan, Bussum Huur € 104,- p.m.
Tel.: 035-6945674

Windows XP upgraden naar Windows 7 Inclusief overzetten al uw data, Nu € 100,-! Mail naar kvbb-its@outlook.com

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Zaterdag 24 mei; jaarmarkt Keverdijk
www.jaarmarktkeverdijk.nl

Open Golfdagen Aktie Golfpark Spandersbosch Jaarkaart Crailoobaan 30 euro Lidmaatschap Vereniging 60 euro
www.Golfparkspandersbosch.nl

Behoefte aan een regelmatig bezoekje, een wandelingetje? Humanitas biedt 'vriendschappelijk huisbezoek'. Mail: tgooi@humanitas.nl of telnr.: 035-6286093

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor alle leeftijden, beginners & gevorderden. Website: www.jaccomuller.com, 06-11135198, e-mail:
jaccomullermusic@gmail.com

GEWELDIG GOED! Hét creatieve naaiatelier voor leuke lessen en fantastische workshops. Kijk op de site voor de nieuwe WORKSHOP-AGENDA. In vakantieperiodes zijn er speciale kinderactiviteiten. www.geweldiggoed.nl 06-22 151 685 Kapelstraat 65, Bussum

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Wij ruimen de rest op als de kringloop is geweest, uw huis bezemschoon opgeleverd
www.woningontruiming.com
035-5233599

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd een vrijblijvende offerte voor klein en groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

WONINGEN TE HUUR
GEVRAAGD!

voor expats & organisaties
Interhouse Hilversum
035-3031320
www.interhouse.nl
huur- en verhuurprofessionals

Deze week:
Argentijnse Steak;
100 gram € 2.25

Kip Steak;
100 gram € 1.20
Cranberrygehakt;
100 gram € 1.59
Berliner;
100 gram € 1.25
Asperge/beenhamschotel;
100 gram € 1.75
Kwalititeitslagerij Marc Broodbakker,
Burg. J. Visserlaan 10,
Naarden, 035-6940045

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur 15 m2 shop-in-shop, voor vele doeleinden geschikt.
€ 300,- all-in. 035-6935525 / 06-22393323

Wilt u hulp van een vrijwilliger bij u thuis? Voor wat gezelligheid of om er samen even op uit te gaan. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Studio 30 m2 all-in gemeubileerd. € 505,- per maand. 035-6935525 / 06-22393323 min. 6 maanden.

De Italiaanse droom van Arte Culinaria

'Avonden met een gouden randje'

Maria Robustelli geeft culinairworkshops in haar eigen keuken. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Kookcursussen, workshops, catering, pizza's bakken en wijnproeverijen; alles is mogelijk bij Maria Robustelli van Arte Culinaria, die gek is op de Italiaanse keuken.

In haar ouderlijk huis aan de Brinklaan 125, de voormalige kosterswoning, heeft ze haar eigen Italiaanse droom verwezenlijkt. De hele villa en de tuin ademen een Italiaanse sfeer uit. Al sinds 1997 geeft ze kookcursussen, eerst in de Vernissage maar nu ook al jaren aan huis. "Mijn man is Italiaans en het koken heb ik van zijn moeder geleerd. Ze had vijf kinderen en stond altijd in de keuken. Ik vond het heel bijzonder hoe ze iedere keer met dezelfde ingrediënten een heel ander gerecht kon maken. Eindeloos variëren zonder dat je in de gaten hebt dat je hetzelfde eet." Maria is vooral erg goed in het maken van pasta's en brood. "In de streek waar mijn man vandaan komt, net onder Napels, zijn dat essentiële gerechten."
Omdat Maria haar kennis en ervaring graag wil delen, verzorgt ze allerlei kookworkshops. "Vanaf zes personen kunnen mensen hier Italiaans leren koken. Ben je alleen, dan kan dat ook omdat ik samenwerk met de Volksuniversiteit. Dat zijn vaak avonden met een gouden randje. De mensen leren elkaar kennen en staan samen achter het fornuis. Mijn man Enzo verzorgt pizzacursussen en wijnproeverijen, dus ook voor grotere gezelschappen kunnen wij leuke culinaire middagen regelen. Ik kan ook aan huis komen koken of een mooi buffet verzorgen."
"Het doel van mijn workshops is dat mensen de gerechten ook gemakkelijk thuis kunnen maken. Vaak hoor je dat mensen iets nieuws leren maar het lastig vinden om het thuis na te doen. Ik vind dat je er echt iets van moet opsteken en dat je het thuis heel makkelijk moet kunnen maken. Ik heb heel veel mensen die hier al jaren komen. Sommigen eten één keer in de week 'Maria'. Dat vind ik grappig." Aan inspiratie heeft Maria nooit gebrek want ze heeft meer dan 700 eigen recepten. Bovendien is ze vaak in Italië te vinden om te eten, te koken en te proeven.
Kijk voor meer informatie op www.arteculinaria.nl.

Fitnessclub Gooimeer bestaat deze maand tien jaar

Club geeft persoonlijke aandacht en 'fit garantplan'

Jan Bouwmans en collega's. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Fitnessclub Gooimeer op het industrieterrein bestaat deze maand tien jaar. Het is een echte club, met leden die er al sinds de opening sporten. "Onze 850 leden verrassen we deze maand dan ook met een tas en een flesje water", vertelt eigenaar Jan Bouwmans (60).

De helft van de leden komt uit Naarden, de andere helft uit Muiderberg en Bussum. Fitnessclub Gooimeer onderscheidt zich van andere fitnessclubs door de goede sfeer, zegt Bouwmans. Sinds 1980 runt hij al sportscholen. De mensen blijven in Naarden terugkomen omdat het er gezellig en goed sporten is. "Dat merk je altijd als we iets doen voor het goede doel. Een paar jaar geleden hebben we meegedaan aan de Alpe d'HuZes. Met een bus vol clubleden zijn we naar de Alpen gereisd en hebben we de berg bedwongen, fietsend of lopend. Zo'n evenement leeft dan echt binnen de club."

Op de fitnessclub aan de Energiestraat kunnen mensen individueel trainen op allerlei apparaten en groepslessen volgen. Ook zijn er sauna's en zonnebanken. Sommige leden doen alles: trainen op apparaten en in een klasje, anderen kiezen specifiek voor de groepslessen. "Bij de groepslessen doe je klassikaal aan bijvoorbeeld zumba, bodyshapen, bootcamp, yoga, pilates of spinning", vertelt Bouwmans. Vooral dat laatste is enorm populair. Bij spinnen werk je op een hometrainer en onder leiding van een instructeur een programma af. Op lekkere muziek en met een hele groep spinners tegelijkertijd. Bouwmans: "Het is een succes omdat iedereen op zijn eigen niveau meedoet, de fiets kan zo zwaar worden afgesteld als je zelf wilt. Tandje erbij, tandje minder. En je doet het in groepsverband, dat motiveert extra."

'Spinnen is heel populair, want dat doe je gezellig in een groep en toch op je eigen niveau'

Motivatie is altijd een punt op een sportschool. Mensen worden lid omdat ze zich fitter willen voelen, van een blessure willen herstellen of willen afvallen. Maar na een tijdje blijkt het toch een hele opgave om telkens weer naar de sportschool te gaan. Bij fitnessclub Gooimeer hebben ze daar wat op gevonden, vertelt Bouwmans. "Iedereen die bij ons komt, krijgt veel persoonlijke aandacht en een 'fit garantplan'. Dat is een persoonlijk fitnessprogramma met toestellen en oefeningen. Om de twee maanden wordt het schema bijgesteld, met de instructeur. Zo is trainen maatwerk. Daarmee houden we mensen gemotiveerd en voorkomen we blessures."

Bij de fitnessclub werken vijf instructeurs die allemaal een sportmedische opleiding hebben gehad. Ze zorgen ervoor dat de sporters hun oefeningen goed uitvoeren, ze geven advies en houden de voortgang in de gaten. "De kwaliteit van onze begeleiding is echt een pluspunt", zegt Bouwmans. "Omdat onze instructeurs er bovenop zitten, halen mensen hun persoonlijke doelen ook. We meten de voortgang en dat motiveert."

Zaterdag feestje voor AMI Kappers

AMI Kappers bestaat één jaar.

BUSSUM - Een feestje voor kapsalon AMI Kappers aan de Veerstraat. Komende zaterdag opende de zaak exact een jaar geleden de deuren. Klanten maken tot en met zaterdag kans op een metamorfose.

"Met ons team staan we zes dagen per week klaar om onze klanten een trendy coupe te geven. Tot en met zaterdag maak je kans op een metamorfose. Je kunt mensen opgeven. De winnaar maken we zaterdag bekend", zegt Amanda Arends van de zaak. De kapperszaak geeft alle klanten zaterdag een extraatje.

De kapsalon is hét adres voor trendy kapsels. Elk jaar werkt de zaak met de laatste haarmode. Aandacht door ervaren medewerkers staat voorop.

Voordeelshop opent deuren aan de Nassaulaan

De zaak opende donderdag de deuren. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Op=op Voordeelshop heeft afgelopen donderdag de deuren geopend aan de Nassaulaan. De zaak verkoopt A-merk drogisterij-artikelen, wasmiddelen en reinigingsproducten voor de laagste prijs.

De afgelopen dagen trok de zaak al veel klanten. "We hebben geen klagen. Veel mensen hebben ons al gevonden", zegt medewerker Jorrit Aafjes. De zaak had al langer plannen om de deuren te openen. "Rond Bussum hebben we nog amper zaken. Je zou daarvoor naar Amsterdam moeten of naar Utrecht. We kwamen het Bussumse pand tegen en van het een kwam het ander."

Gepaste trots
De afgelopen weken werd er al hard gewerkt om de zaak te verbouwen en alles klaar te zetten voor de opening. "Het werk heeft zijn vruchten afgeworpen. Het resultaat mag met gepaste trots getoond worden. De winkel ziet er werkelijk prachtig uit. Gevuld met een groot assortiment voordelige drogisterij-artikelen, wasmiddelen en reinigingsproducten hoeft Bussum nooit meer te veel te betalen", zegt Aafjes.

Filmhuis Bussum

Ida. Foto: Filmhuis Bussum

In LA GRANDE BELLEZZA schittert een decadent Rome.
12 YEARS A SLAVE is het Oscar winnende slavernij-epos.
AFTER THE TONE leert ons Onno kennen, maar uitsluitend via Onno's voicemailberichten.
In AUGUST: OSAGE COUNTY strijden Julia Roberts en Meryl Streep als getormenteerde dochter en vileine moeder in een claustrofobisch familiedrama.
IDA is een oogstrelend zwart-wit Pools drama over een non. Het krijgt ook wat luchtigheid dankzij een vastberaden tante.
SAMSARA brengt onvergetelijke beelden van mens en natuur.
NEBRASKA is heerlijk humoristisch en mild: vader en zoon op weg naar een gedroomde hoofdprijs.
ONCE UPON A FOREST van de makers van 'March of the Penguins' neemt u deze keer mee op een prachtige reis door het tropisch regenwoud.
ONLY LOVERS LEFT ALIVE is een onconventioneel liefdesverhaal over twee intelligente, maar bloeddorstige bohemiens.
TOUCH OF THE LIGHT is het ware verhaal van een blinde Taiwanese jongen die een veelbelovende pianist wordt.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Drie jeugdvoorstellingen: In PELLE EN DE DIERENROVERS wordt een ei gestolen! In KOOKY moet knuffel Kooky zijn lieve baasje zien terug te vinden. En ook DE SUPERHELD speelt.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Kom naar de Open Dag op donderdag 10 april in de Kringloopwinkel aan de Amsterdamsestraatweg 41, Naarden. De open dag duurt van 13.00 tot 15.00 uur. De Vrijwilligerscentrale heeft daar een stand. U kunt terecht voor informatie, persoonlijk advies en inschrijving.

Verder de volgende vacatures:

ME/CVS Stichting Nederland (chronisch vermoeidheidssyndroom): telefonist (een dagdeel van 10.00 – 14.00 uur per week).

Buurtcentrum SCAN: iemand die leest met kinderen die problemen met lezen hebben, na schooltijd 1 uur per week.

donderdag 10 april

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag voor het eerst op de donderdag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Vrijwilligercentrale

De Versa Vrijwilligerscentrale staat met een standje over vrijwilligerswerk en vacatures in de Kringloopwinkel van Naarden. Het standje staat er van 13.00 tot 15.00 uur.

Bitterballenborrel

Er wordt weer een Gooise Bitterballenborrel gehouden. Elke tweede donderdag van de maand van 17.00 uur tot 20.00 uur is er een informele netwerkborrel in het NH Hotel in Naarden voor ondernemers, managers, directeuren en anderen die hun netwerk willen uitbreiden.

Expositie

Fotograaf Wim Wolvenne exposeert met recent werk in Bellefleur aan de Mackaylaan. De fotograaf heeft vooral landschappen gefotografeerd. Het werk is te zien tot en met 13 juni op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Expositie

Gré Koenders exposeert met recent werk in zorgcentrum Naarderheem. Naast een drukke baan werd door haar regelmatig naar potloden en penselen gegrepen. De gekozen onderwerpen zijn bijna allemaal terug te voeren tot liefde voor de natuur in alle facetten. De expositie is te zien tot 19 mei tijdens openingstijden van het woonzorgcentrum.

vrijdag 11 april

Spelletjesmiddag

Naast reguliere spelletjes worden in De Palmpit aan de Koekoeklaan door een leerling van het Goois Lyceum ook digitale spelletjes aangeleerd op computer, iPad of tablet. Tijd: 14.00-16.00 uur, deelname € 1,- per middag.

Discozwemmen

Jongeren kunnen komen discozwemmen in Sportcentrum de Lunet. Het zwembad gaat open van 19.00 tot 20.30 uur. De discolichten gaan dan aan en DJ Melvin start de muziek. De avond is voor jeugd van 6 t/m 13 met een A-diploma. Entree € 6,50.

Broodje Plus

'Ruimte' serveert weer de broodmaaltijd Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Ook deze keer wordt er brood geserveerd en soep met een snack. Aanvang 17.30 uur.

Goed gesprek

'Ruimte' houdt weer een goed gesprek over de Bijbel aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Aanvang 19.45 uur.

zaterdag 12 april

Grote voorleesactie

Een groep kunstetalages vormt het decor van een grote voorleesactie vanwege het open huis van de bibliotheek. Er wordt voorgelezen om 11.00, 12.00 en 13.00 uur. Een overzicht van de deelnemers staat op www.artesbussum.nl/cel9.

Paaslunch

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat houdt een paaslunch. Deelnemers kunnen vanaf 11.00 uur aanschuiven. Mee-eten kost € 7,50 per persoon. Opgeven voor maandag 7 april op 035-6949312.

Rommelmarkt

De Vrije Evangelische Gemeente van Bussum houdt een rommelmarkt aan de Fred. van Eedenweg. Ook deze keer wordt er weer van alles verkocht. Aanvang 9.30 uur. De rommelmarkt duurt tot 14.00 uur.

Jubileumdag

Op de jubileumdag van de bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen komt een taxateur langs. Jan Willem Ruysten taxeert alles wat hem wordt voorgelegd. De taxateur is er van 11.00 tot 16.00 uur.

Concert

Muziekvendel Nardinc houdt in de eigen verenigingsruimte aan de Keverdijk een concert. Op de lessenaar staan werken van 13 overleden componisten en artiesten, zoals Ramses Shaffy. Aanvang 20.00 uur, entree € 5,-.

zaterdag 12 april tot zondag 20 april

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Zaterdagmiddag kan er worden genoten van een paaslunch in De Schakel in Naarden. Zaterdagavond brengt de bus u naar de relatiekomedie 'Liefde, Half om Half' in 't Spant in Bussum. Maandag kunt u mee naar de Boerenmaandag in Nijkerk met o.m. tractor oldtimers, schapen scheren en een braderie. Dinsdag gaat de bus naar Paleis Het Loo in Apeldoorn. Daar is de tentoonstelling 'Wij Willem', over de koningen die Nederland bouwden. Donderdag kunt u met de bus naar Intratuin in Hilversum om nog een bloemetje of plantje te kopen voor Pasen. Tot slot gaat de bus zaterdag 19 april naar de Beeldentuin en Zandsculpturen in Garderen. Opgeven kan op 035-7504192.

dinsdag 15 april

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer een wandeltocht gehouden o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom.

Lezing

Voor leden van de ANBO houdt een notaris een lezing in gebouw Wijzer aan de Landstraat. Opgeven kan op 035-6913121 of anbobussum@gmail.com.

Lezing

De heer Wim Dooge geeft een lezing over de afbeeldingen van de kruisiging door de eeuwen heen. De lezing wordt gehouden in De Antonius Hof. Aanvang 14.30 uur.

WMO-avond

Het Platform WMO Naarden-Bussum houdt een informatieavond over de WMO voor alle belangstellenden. Er gaat veel veranderen wat betreft de zorg. De avond wordt gehouden in Wijzer aan de Landstraat. Aanvang 19.30 uur.

Informatieavond

Jeugdcentrum Tiens aan de Herenstraat houdt een informatieavond. Voor ouders en (bijna) tieners een leuke gelegenheid om te horen wat er allemaal gebeurt bij buitenschoolse opvang Tiens, wat de toegevoegde waarde is van Tiens voor middelbare scholieren en dat je bij Tiens óók huiswerkbegeleiding kunt krijgen. Aanvang 19.00 uur.

zondag 13 april

Soosmiddag

De Palmpit opent weer de deuren voor een soosmiddag voor jong en oud. Aan gasten wordt gevraagd er een leuke dag van te maken. Deze middag is er o.a. een voorlichting over voeding voor ouderen door diëtiste Annette Hollander. Aanvang 14.30 uur.

Johannes Passion

De Wilhelminakerk vormt het decor van de Johannes Passion. Een gezelschap van Bussumse musici brengt het bekende werk van Bach ten gehore. Aanvang 14.30 uur, entree gratis. Er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd.

maandag 14 april

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

woensdag 16 april

Fietstocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer de eerste fietstocht gehouden, een korte van ± 30 km. Start 's middags om 13.30 uur, einde om ± 17.00 uur. Onderweg wordt ergens koffie of thee gedronken. De deelname is gratis en op eigen risico.